HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Amit a bioszórán nem tanítottak

2011.06.22. 21:11 Deansdale

Az Atkins-diéta lényege a "ketózis". Sose hallottál róla? Nem csoda. Még mielőtt rákeresnénk a neten (el fogunk jutni oda is), előbb inkább elmondom én, hogy mi is ez.

Az emberi szervezet alapvetően kétféle üzemmódban tud működni. Az egyik az, amikor "cukrot éget", vagyis a sejtek az energiát a vércukor elégetésével teremtik meg a saját működésükhöz. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy amíg az ember szénhidrátot fogyaszt, tehát a vércukor szintje egy adott szint fölött kóvályog, addig a szervezet mindenképp ezt a "cukorégető" üzemmódot használja. Érthető is, hiszen ha zsírt égetne és közben még feljebb menne a vércukorszint, az komolyan veszélyeztetné az egészséget.
A másik üzemmód a zsírégetés, amit Atkins nemes egyszerűséggel ketózisként nevezett meg, ami ugyan tudományos értelemben nem pontosan fedi azt a fogalmat amire ő gondolt, de eléggé közel áll hozzá hogy Atknis ötletét ne lehessen tévedésnek nevezni. Szóval a szervezetedben akkor van ketózis, amikor a vércukorszint tartósan alacsony, és ezért a szervezet visszaáll cukorégetésről zsírégetésre.

Érdemes tudni, hogy az emberi test számára a zsírégetés az alapvető üzemmód, cukorégetésre csak akkor áll át, ha érzékeli, hogy a magas vércukorszint az egészségét fenyegeti. Sokat elmond a táplálkozásunkról, hogy mi folyamatosan ebben a vész-üzemmódban élünk(!). Régen ez nem volt jellemző, a kőkorban (lásd: paleo diéta) például még kifejezetten nem. Aki azt hiszi, annak idején nem is ettek sok húst, hanem inkább magvakat és gyümölcsöket, az kifelejti a képzelgéseiből azt az apró problémát, hogy egészen a 20. századig nem igazán volt divatban a hűtőgép, tehát a kőkorban csak és kizárólag szezonidőben lehetett gyümölcsöt enni. Télen és tavasszal egy gramm gyümölcsöt sem fogyasztottak európai őseink, hacsaknem leruccantak párezer kilométert afrikába egy csokor banánért.
Naszóval az ember alapvetően zsírégetéssel üzemel, csak akkor áll át cukorra, amikor a vércukor szintje már "veszélyes". Ez eddig tiszta. Ezek után már nyugodtan elmesélem, hogy a ketózis valójában azt jelenti, hogy a máj glikogén-tartaléka - vagyis a májban tárolt glükóz szintje - leapadt, és ezért a szervezet zsírt bont le, amiből (többek között) glükózt állít elő. Ez első hallásra lehet hogy csúnyán hangzik, de ismétlem, ez valójában az emberi szervezet alapvető üzemmódja. Az eszkimók például egész életüket ebben élték le, és hát hogyismondjam, semmi bajuk nem lett tőle :)

Azt hiszem nem kell hosszan ecsetelnem, hogy fogyókúrás szempontból micsoda gigászi jelentősége van annak, hogy a szervezet elvan a folyamatosan bevitt napi szénhidráton, vagy pedig (annak hiányában) zsírt éget-e. Amikor zsírt éget, akkor a kilók "elolvadnak", amikor cukron üzemel, akkor - az inzulin "mellékhatásának" köszönhetően - növekednek a zsírpárnák. Kalóriák ide vagy oda, a rendszer így működik. Alapvetően erről szól Gary Taubes Jó kalóriák, rossz kalóriák c. könyve, amit érdemes (lenne) elolvasni, és én is szeretném, de egyelőre letölteni még nem tudtam, külföldről megrendelni meg a franc se fogja :)

Mindenesetre Atkins nagy ötlete volt, hogy a ketózist "használja" fogyásra. Annak megállapítására, hogy a test éppen mit csinál, egy egyszerű vizsgálatot írt elő, ami a vizeletből kimutatja a ketonok szintjét. (A keton a ketózissal termelődik, azt hiszem erre mindenki számított valahol :) Ha elszineződött a cetli, zsírt égetett az ember - ha nem, hát nem.

Namármost amit eddig a ketózisról félig-meddig szakmai alapokon meséltem, az az angol wikipediáról származik. Nem szokásom a levegőbe beszélni, ilyen forrásnál alább nem adom. Nade mit találunk erről a magyar neten? Rákerestem a gugliban a "ketózis" szóra, és az első link egyből ezzel fogadott: "Kiszáradás, ketózis, szívroham  - Egy diéta, amit ne próbálj ki!" Paff neki. Itt tart a "hivatalos" táplálkozástudomány, itt tart a magyar internet. Természetesen az Atkins-diétáról beszéltek, hogy az micsoda borzalmas dolog, hiszen ha nem zabálsz gabonát, akkor... És itt furcsa képzettársítások jöttek, mert azt bemagyarázni valakinek, hogy a kenyér elhagyása az étrendből kiszáradással vagy szívrohammal jár, finoman fogalmazva is hajmeresztő vállalkozás. (A sors iróniája, hogy a kérdéses link gazdája a femina.hu, ami a neve miatt egyből szimpatikus lett, de az Atkins-ellenességgel sikerült csak végleg belopnia magát a szívembe :) A cikkíró annyira ért a témához, hogy az Atkins előnyei között felsorolja: csökkenti az éhségérzetet, a hátrányai között meg azt hogy fokozza. Aztán arról is beszél, hogy a keton méreganyag - amiről a wikin feketén-fehéren el lehet olvasni, hogy azért keletkezik a szervezetben, mert a szív és az agy azon is el tud üzemelni amikor egyáltalán nincs glükóz. Érdekes egy "méreganyag", mitagadás... Csak hogy mindenki tényleg képben legyen, íme a wikipedia eredeti szövege, gyors fordítással együtt:

"Ketone bodies are three water-soluble compounds that are produced as by-products when fatty acids are broken down for energy in the liver and kidney. They are used as a source of energy in the heart and brain. In the brain, they are a vital source of energy during fasting."
A keton részecskék vízben oldható vegyületek amik a zsír energiává történő lebontásakor keletkeznek a vesében és májban. Az agy és a szív energiaforrásként használja ezeket. Az agyban az energia létfontosságú forrásai böjtölés (koplalás, éhezés, ilyesmi) esetén.

Méreganyag, mi? Szép kis szakértőink vannak, akik jól megmondják nekünk a tutit.

Azt hiszem ezt a ketózis-témát ezzel nagyjából kimerítettem. Még a végére egy halványan idekapcsolható érdekesség, egy cikk lényege pár sorban az angol nyelvű blogomról:

A health.usnews.com "egészségügyi szakértői" oldal egy ideje már gyűjtögeti a különböző étrendekkel kapcsolatos adatokat és véleményeket; van is egy szép toplistájuk a 20 legnépszerűbb étrenddel. A szakértőik szerint felállított sorrendben - miért is nem tudok csodálkozni? - az Atkins és a Paleo található az utolsó két helyen, ezek azok a diéták amit ők nem ajánlanak senkinek. Ebben eddig nincs is semmi meglepő, végülis mi komolyabb érdeklődők régóta tudjuk, hogy a gabonalobbi szekértolóinak is meg kell élni valamiből, tehát mindig lesznek "szakértők" akik szerint a gabona a szent grál, és minden azt elvető módszer a sátán munkája. Nade! Az érdekes rész ott jön, hogy a látogatóknak szavazni is lehet, hogy kinek melyik étrend vált be. És bizony a top20 étrendből 17(!) negatív szavazatokat gyűjtött össze. Innen már gondolom az olvasó is kitalálja a végkifejletet, de azért elmondom: a Paleo diéta messze vert mindent, 3228 pozitív és mindössze 85 negatív szavazattal (ez az arány az aranyérmes diétánál 99+/498-), második helyen az Atkins végzett (897/466) holtversenyben a "Weight Watchers" diétával. Egyszóval a szakértők szerint minden diéta jó, csak azok nem, amik működnek.
Egy ideje nem hallgatok semmiféle "szakértőre" kritikátlanul, de valahogy nem érzem úgy hogy én lennék "radikális", sőt...

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás fogyókúra diéta fogyás atkins ketózis keton paleo táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása