HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Gondolkodjunk együtt a cukorbetegség gyógyításáról

2011.09.20. 12:23 Deansdale

Az egyes típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy vészleállását jelenti, amit a tudomány mai állása szerint gyakorlatilag lehetetlen gyógyítani. Ez persze nem biztos, hogy igaz, de az viszont tény, hogy az emberek ~90%-ánál menthetetlenül élethosszig tartó kezelést igényel, mert nincs elég akaraterejük a drasztikus gyógyító kúrák követéséhez. (Ha valakiben egy autoimmun betegség kinyírta a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjeit, ott egy egyszerű paleo nem elég a gyógyuláshoz. A kezelésben rengeteget segíthet, de az más kérdés.)

Vigyázó szemünket így hát a kettes típusú cukorbetegségre vetjük, ami egy jóval bonyolultabb probléma. Több tényező is szerepet játszik a kialakulásában - talán megérjük, hogy az orvostudomány további alcsoportokra osztja majd.

Vegyük sorra az inzulin-rezisztenciához kötődő problémákat:

1. Hasnyálmirigy

A magas vércukorszint miatt a hasnyálmirigy folyamatosan dolgozik. Csakhogy az általa termelt inzulin valamiért "nem működik", így aztán még keményebben dolgozik, és még keményebben. Egyértelmű, hogy ha a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége nem gyógyul meg, akkor a hasnyálmirigy előbb-utóbb bedobja a törülközőt, tehát a 2-es típusú mellé már 1-es típusú cukorbetegség is csatlakozik. Talán nem kell külön magyaráznom, hogy ezt jó mindenképpen elkerülni, mert ebben a végső fázisban már nagyon rögös és meredek a visszaút, ha még egyáltalán létezik.

A hasnyálmirigyet tehát nem ártana valahogy megkímélni - de hogyan? Amíg van vércukor, addig muszáj inzulinnak lennie a vérben, különben más problémák keletkeznek. Esetleg lehetne kívülről bevinni inzulint, hogy a hasnyálmirigy addig is pihenjen, dehát ki az az őrült, aki képes injekciózni magát úgy is, hogy arra nincs égető szükség?

A wiki szerint:

A 2-es típusú cukorbetegségben a kezelés (...) nem inzulinnal kezdődik, hanem életmódváltoztatással, testsúlycsökkentéssel, valamint tablettás antidiabetikus gyógyszerek adásával. A betegség előrehaladásával, amikor a béta-sejtek kimerülése megindul, a tablettás készítmények mellett szükség lehet hosszú hatású inzulinkészítmények esti adására. Az utolsó szakaszban, amikor a béta sejtek kimerültek, az inzulint az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan teljesen pótolni kell.

Érdekes, hogy az orvostudomány "hagyja kipurcanni" a hasnyálmirigyet, ahelyett, hogy megőrizné egészséges állapotában némi külső inzulin hozzáadagolásával. Az mindenesetre biztos, hogy mi magunk meghosszabbíthatjuk a hasnyálmirigyünk élettartamát, ha nem fogyasztunk szénhidrátot, ezáltal alacsonyabban tartjuk a vércukorszintünket.

2. Máj

Az inzulinrezisztencia egyik "trükkös" problémája, hogy a máj is ellenállóvá válik az inzulinnal szemben, ami azért gond, mert a (májban zajló) glükoneogenezis mértékét az inzulin csökkentené. Ha a máj "nem veszi észre" a vérben keringő inzulint, akkor túlpörgeti a glükoneogenezist, ezzel fölöslegesen emelve a vércukorszintet.

Wiki:

A glukoneogenesist két hormon szabályozza: az inzulin, mely azt gátolja és a glukagon, mely serkenti. Normális körülmények között naponta 250 g glükóz képződik így a májban. Amennyiben az inzulin hiányzik (abszolút inzulinhiány) vagy nem tud rendesen hatni (relatív inzulinhiány), hiányzik az inzulin glukoneogenesist gátló hatása és a szabályozás felborul. A máj inzulin hiányában naponta 500 g szőlőcukort képes termelni. Ez magyarázatot ad arra, miért lehet a cukorbetegeknek a táplálék (szénhidrátok) felvételétől függetlenül magas vércukorszintje.

Feltételezhető, hogy a máj inzulin-rezisztenciáját a máj elzsírosodása okozza, melynek többféle oka lehet, de a legismertebbek az alkohol, a fruktóz, valamint a májkárosító vegyszerek/gyógyszerek. Mindenesetre biztos, hogy a cukorbetegeknél elsőrendű fontosságú a máj rendbetétele, mert amíg a máj inzulinrezisztens, addig a glükoneogenezis túlpörög, és addig lehetetlen normális értékre levinni a vércukorszintet. Épp ezért ajánlott mindenféle májzsírosodást okozó anyag száműzése az étrendből. Ezen felül érdemes utánanézni az E-vitaminnak és a szelénnek, valamint a májra pozitívan ható gyógynövények is szóba jöhetnek.

Aki aktívan szeretne tenni valamit a cukorbetegség ellen, de szénhidrát-mentes étkezés mellett is magas a vércukra, esetleg kérdezze meg az orvosát a máj zsírosodásának vizsgálatáról. Ha kiderül, hogy ez a helyzet, esetleg kipróbálhat valami célzott kezelést, ami aztán nem csak a zsírmájat gyógyíthatja meg, hanem a CB-t is. (Magyar nyelvű ismertető videó illetve jóval szakmaibb olvasnivaló a témában.)

Fontos megértenünk, hogy a szervezetünkön belüli zsírnak kevés köze van ahhoz, amit a táplálékkal beviszünk. Igaz, hogy a wiki a zsírbevitel csökkentését javasolja, de ez csak annyiban segít, hogy kisebb kalóriabevitel miatt lefogyhatunk. Ennél sokkal-sokkal fontosabb a szénhidrát-bevitel csökkentése, mivel ezzel lehet a vércukor szintjét csökkenteni, és ezzel a hasnyálmirigyet megmenteni. A zsírok fontossága inkább az omegákban rejlik, amit a következő pontban tárgyalunk.

3. Sejtfalak

Az inzulinrezisztencia egyik fő nyűge, hogy a sejtek nem hajlandóak a vérből felvenni a cukrot. Ennek a folyamata elvileg az lenne, hogy a vérben keringő inzulin becsönget a sejthez, mint egy házaló ügynök, mire az kinyitja az ajtót, és a vérből beenged valamennyi cukrot. Csakhogy 2-es típusú CB esetén az inzulin hiába csönget, a sejt nem nyit ajtót.

Ezen lehet segíteni Omega-3 fogyasztással, ugyanis leginkább az a felelős a sejtfalak rugalmasságáért. Mivel az O3 és az O6 egymással "versengenek" a testben való feldolgozás, illetve a sejtekbe való beépülés tekintetében, ezért ügyeljünk rá, hogy étrendünkben minél kevesebb O6, és minél több O3 legyen. (Fogyasszunk tőkehalmájat vagy halolaj kapszulát, a margarint és a napraforgó olajat pedig felejtsük el. Olaj helyett süssünk zsírral, salátákra tegyünk olíva- vagy lenmagolajat.)

4. Vércukor

Elérkeztünk a lényegi kérdéshez, vagyis hogy hogyan lehet a vércukor szintjét csökkenteni. Ezzel pihentethetjük a hasnyálmirigyet, lefogyhatunk, illetve az inzulinrezisztencia is csökkenthető.

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne együnk semmit, amiben cukor van. És mivel a szénhidrátok (továbbiakban CH) az emésztésben cukrokká bomlanak le, azokról is le kell tenni. Jöhet tehát a paleo vagy az atkins diéta.

Ha ezzel megoldódott a gondunk, akkor szerencsések vagyunk, mert a májunk még nem volt teljesen inzulinrezisztens, vagyis nem pörgette túl a glükoneogenezist. Ha nem eszünk semmilyen CH-t, de mégis magas a vércukrunk, akkor gond van.

A magas vércukorral muszáj csinálni valamit, mert bár gyógyszer fogyasztása nélkül is lehetünk gyakorlatilag tünetmentesek (ami ugye jó dolog), de közben a hasnyálmirigyünk feszített tempóban dolgozik, és félő, hogy ebbe belefárad.

A vércukor csökkentésének gyógyszeresen négy féle módozata lehetséges:

a.) inzulintermelés fokozása - ez ugyan "működik", de hatására kifárad a hasnyálmirigy, vagyis hosszú távon többet árt mint használ

b.) a CH felszívódásának akadályozása az emésztésben - mivel mi nem fogyasztunk CH-t, ezért ez nálunk értelmetlen

c.) glükoneogenezis akadályozása

d.) a sejtek inzulinrezisztenciájának csökkentése

A c. és d. pontok azok, amik nekünk segíthetnek. Vannak olyan szerek, amik egyszerre több kategóriába tartoznak, mint pl. a metformin vagy a gliklazid.

Tehát ha a doki diagnosztizálta nálunk a 2-es típusú CB-t, és fel is írt valami gyógyszert, akkor a következőket kell tennünk:

- azonnal abbahagyjuk a CH fogyasztását, és beszerzünk egy házi vércukormérőt

- minden egyes tablettánkat ellenőrizzük a neten, hogy mi a hatóanyaga, illetve hogy annak a konkrét hatóanyagnak mi a hatása

- a kizárólag a. és b. csoportos hatóanyagú tablettákat nem váltjuk ki a patikában, viszont a c. és d. csoportosakat igen

- CH-mentes étrend mellett, a vércukormérő segítségével úgy lőjük be a napi gyógyszeradagot, hogy a vércukorszintünk egészséges legyen

- rendszeresen mérjük a vércukrot, és szükség szerint korrigáljuk a gyógyszerezést, közben abban reménykedve, hogy a májunk helyreáll, ezáltal "lepörög" a glükoneogenezis, és örökre abbahagyhatjuk a gyógyszerek szedését

Ne higgyünk azoknak az okoskodásoknak, hogy muszáj CH-t enni és több gyógyszert szedni hozzá. Az orvosok hajlamosak együtt, egymáshoz adni a CH-t és a tablettákat, de ezzel csak elodázzák a bajt, és egyben lehetetlenné teszik a gyógyulást. Amíg CH-t eszünk, addig a hasnyálmirigyünknek küszködnie kell, és bármelyik pillanatban feladhatja a harcot. Azután pedig már nem nagyon van visszaút - jöhet az inzulinos fecskendő, az infarktus meg a lábamputáció.

5. Mozgás

Fölösleges lenne túlbonyolítani a kérdést: mozogjunk amennyit csak bírunk, azt, amit a leginkább szeretünk/elviselünk. A mozgás mindennek jót tesz: növeli az izmokat és azok inzulin-érzékenységét (dupla hatás), csökkenti a máj zsírosságát, elősegíti a fogyást, stb.

Összefoglalás

A lényeg, hogy a lehető legalacsonyabban tartsuk a vércukorszintünket, vagyis ne együnk szénhidrátot. Ha ezzel még nem áll helyre az egészséges helyzet, akkor szedjünk megfelelő gyógyszereket a helyes vércukorszint eléréséhez szükséges minimális mennyiségben, és igyekezzünk helyreállítani a testünk inzulin-érzékenységét O3-al és a májunk helyrepofozásával. Mozogjunk sokat.

Egyebek

Táplálkozásunkban van rengeteg másodlagos tényező, ami befolyásolja a vércukorral illetve inzulinnal kapcsolatos folyamatokat. Ismeretes például, hogy egyes élelmiszerek "hajlamosak" inzulint termeltetni annak ellenére, hogy nincs bennük cukor. Ilyenek a kávé, a joghurt, stb. Felmerül a kérdés, hogy fogyaszthatjuk-e ezeket CB mellett. Személyes véleményem szerint fogyaszthatóak, de egyszerre csak kis mennyiségben. Ennek oka az, hogy a hatásukra termelődött plusz inzulin kicsit lenyomja a vércukorszintet, ami miatt később az inzulintermelés is lassulhat, vagyis a kávé/joghurt/stb okozta "sürgetés" után a hasnyálmirigy kipihenheti magát. Gond csak akkor van, ha nagyon megrángatjuk a vércukorszintet, mert akkor átmenetileg hypoglikémia alakulhat ki, amire az ember általában zabálással reagál, és a vércukorszint drasztikus ingadozása többféle káros hatással jár.

Wiki:

Az utóbbi években derült ki, hogy az ételek okozta inzulinreakció nemcsak a felszívódás sebességétől (a GI-től) függ. A tej gyors inzulinreakciót vált ki, ami egészséges emberekben (akiken a GI-indexet mérik) megakadályozza a vércukorszint magasra emelkedését. Hasonló a helyzet a naranccsal és a grapefruit-tal.
A fogyókúra szempontjából a gyors inzulinemelkedés nagyon hátrányos a jojó-effektus miatt. Kezdődő cukorbetegség esetén a mértékkel fogyasztott tej és a grapefruit leszorítja a vércukorszintet, de megterheli az egyébként is gyengélkedő hasnyálmirigyet. Súlyosabb cukorbetegségben viszont már a tej sem tudja kiváltani az inzulinreakciót, és a vércukorszint felszalad.

Ezeknek az élelmiszereknek ezt a hatását akár ki is használhatjuk, ha úgy hozza a szükség. Ha teszem azt nincs kéznél a megszokott vércukorcsökkentő tablettánk, akkor egy kávéval/joghurttal átmenetileg csökkenthetjük a vércukorszintünket. Persze hosszú távon ez nem javasolt, hiszen ezeknek a működése a gyógyszereknél ismeretett a. kategóriába esik.

A gyógynövényekre is hasonló elvek vonatkoznak. Ha találunk olyan élelmiszert vagy gyógynövényt, aminek a működése a gyógyszereknél felsoroltak közül a c. vagy d. kategóriába esik, akkor nyert ügyünk van, hiszen kiválthatjuk vele a gyógyszert. Ha a. vagy b. kategóriás gyógynövényünk van, azzal nem sokra megyünk - illetve a b. kategóriásak arra jók, hogy ha mégis CH-t eszünk, akkor bedobhatunk rá egy ilyen gyógyteát, hogy korlátozzuk a cukor felszívódását a belekből. Így hát ha rábukkanunk valami "természetes csodaszerre", előbb mindenképp tájékozódjunk a hatásmechanizmusáról. Az, hogy "cukorbetegségre ajánlják" még nem biztos, hogy segíteni fog a gyógyulásunkban. Ha valaki utánajár a vonatkozó gyógynövények hatásmechanizmusának, az jelentkezzen kommentben - örömmel veszem a segítséget az emberiség megmentésére végzett munkában :)

Amit jómagam biztosan tudok, az annyi, hogy a kecskerutafű biguanidokat tartalmaz, így a metforminnal azonos a hatásmechanizmusa. Viszont ha megnézzük a linkelt lapot, az is szembeötlik, hogy ezen szereknek vannak toxikus tulajdonságai is, vagyis nem megfelelő adagolás/kezelés esetén mérgezőek lehetnek. Persze kérdéses, hogy mit jobb kockáztatni: egy gyógynövény mérgezzen meg, vagy egy tabletta... Ezt mindenki döntse el attól függően, hogy miben bízik jobban. Mindenesetre van egy érdekes adalékom azoknak, akik a gyógyszergyárakra fogadnak: "Buformin was withdrawn from the market in most countries due to an elevated risk of causing lactic acidosis, but is still available and prescribed in Hungary, Taiwan and Japan", vagyis a buformint nemzetközileg kivonták a forgalomból, kivéve Magyarországot, Taiwant és Japánt. A magam részéről a gyógynövények mellett tenném le a voksomat, de ezt tényleg mindenki döntse el magának.

Utóirat

Óvjuk magunkat az idiótáktól. Tele a net és a nagyvilág olyanokkal, akik mindenféle szedett-vedett sületlenséget hirdetnek. A divatos táplálkozási téveszméknek rengeteg követője van, akik azzal traktálnak bennünket, hogy a cukorbetegek ne egyenek húst, hanem helyette tömjék a gabonát, stb. Ne üljünk fel ezeknek, mert pillanatok alatt eltehetjük magunkat láb alól. Használjuk a józan eszünket, és még akkor se fogadjuk el a hibás étkezési tanácsokat, ha látszólag hiteles forrásból érkeznek. A hivatalos táplálkozástudomány megrekedt azon a szinten, hogy kankótól bokaficamig mindent a teljes kiőrléssel akarnak gyógyítani, de mi lássunk át az ilyen szemfényvesztésen.

Eddig 11 komment érkezett

  • 1.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 13:55

    Én nem igazán hallottam még olyat, hogy cukorbetegnek tiltották volna a húst. Van közeli CB ismerősöm, és neki azt mondták, hogy húst ehet, cukrot, alkoholt, kenyeret kerülje.

  • 2.  Tara. (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 15:09

    Lehet, hogy vigyáznunk kell a halolaj kapszulákkal? A paleolit blogban írtam erről, de lesöpörték a témát az asztalról, Ornisht idéztem. Itt egy magyar cikk: www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/8637/omega-3-zsirsavak--nagy-mennyisegben-veszelyes!

    Jó lenne tudni, mennyire kell komolyan venni, én is szedek O3-at. De sokan úgy szedik, hogy halat is esznek. Dean? Tudsz valamit erről?

    Jó a poszt nagyon, de még nem jutottam a végére:)

  • 3.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 15:21

    A kapszulákban csak miligrammok vannak, tehát a napi 2-3 kapszula fogyasztása is csak max. 1 gramm O3-at jelent.
    Erről azért tudom, hogy nem lehet ártalmas, mert ha megeszel egy tőkehalmáj konzervet, ennek akár a tízszeresét fogyasztod el egyszerre. Persze tőkehalmájat nem minden nap eszik az ember, de számomra az a tanulság, hogy aggódni fölösleges.
    Én általában elég sok halat eszek, amellett nem kapszulázok. Néha előfordul, hogy "véletlenszerűen" bedobok egy O3 kapszulát, de csak akkor, ha előtte már kb. egy hete nem ettem halat.

    Egyébként a szervezetben rengeteg szövet tartalmaz O3-at (például az agy ~60%-a az), én kizártnak tartom, hogy napi pár grammal károkat lehetne okozni.

  • 4.  rever (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 15:58

    Pozitivista az életszemléletem és ezért arra gondoltam, hogy a májam nem elromlott hanem a fokozott glükoneogenezissel csak szabadulni szeretne a raktározott anyagtól és ha megszabadult visszatér a megszokott 250g-ra.
    Szóval addig a gyógyulásra gondolni sem érdemes, amíg általában nem szabadulok meg a zsírtól.

  • 5.  rever (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 16:21

    Bár az O3 valóban hígitja a vért az O6 viszont sűríti. És a való életben, klinikákon kívül, pótlással együtt sem érjük el az ideális arányt. Magyarán, ha a Tara által idézett cikkben szereplő lazacot olajon sütjük meg, máris kiegyenlítettük az arányt.

  • 6.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 17:31

    Támogatom a pozitivista életszemléleted :)

  • 7.  Tara. (Válasz erre)
    2011. 09. 20. 20:11

    Jól van, köszi:)

  • 8.  Manu (Válasz erre)
    2011. 09. 21. 11:49

    Vigyázzatok a fogalmakkal. Pozitivizmus=egy filozófiai irányzat, kb "az van csak, amit észlelni lehet".
    hu.wikipedia.org/wiki/Pozitivizmus

    Pozitív életszemlélet, na az már igen!:)

  • 9.  rever (Válasz erre)
    2011. 09. 21. 22:58

    Manu: Cukrom lesz tőled, meg vérnyomásom. De tényleg. :-)

  • 10.  Savrola (Válasz erre)
    2011. 09. 27. 15:30

    Örülök, hogy van egy ilyen oldal, ami ennyire összeszedetten, kellő óvatossággal, fenntartásokkal és nem elhanyagolható módon a jó irányból megközelítve kezeli a táplálkozás témakört. Örülök, annak is, hogy érintőlegesen foglalkoznak itt a paleóval.
    Ami azt illeti én is belekezdtem és két hónap alatt 10 kilót fogytam tőle, nem túl sok mozgással (valamennyi azért volt, persze, de nem kellett különösebben megerőltetnem magam), előtte szintén 10 kilót fogytam, de azt már 7-8 hónap alatt, több mozgással, nagyobb erőfeszítéssel. A másik, ami a paleót illeti, hogy a radikalitásának van létjogosultsága, sajnos. Leginkább azoknál az embereknél, akiknek nincs más választásuk, akiken a gyógyszerek már nem segítenek (vagy pont azok tették őket tönkre), akiről az orvosok lemondtak (ezekről a megdöbbentő gyógyulásokról olvashattok bővebben Szendi Gábor honlapján).
    Tegyetek egy kísérletet: mikor kimentek az utcára kezdjétek el figyelni az embereket. Jelentős részüknél nagyon könnyen felfedezhettek olyan jeleket, amik arra utalnak, hogy valamilyen egészségügyi problémával küzdenek: aki túlsúlyos vagy elhízott az szinte biztos, hogy szenved valamilyen betegségben, gondolom ez vitán felül áll; bőrön is könnyen észre lehet venni betegségeket, de akár az emberek tekintetéből, viselkedéséből is(a depressziót, ingerültséget is okozhatja például a rossz táplálkozás, a sokszor témát szolgáltató Omega 3 hiánya, lsd. szintén Szendi Gábor írásait). Az ilyen embereknek biztos, hogy szükségük van arra, hogy változtassanak az életformájukon, étrendjükön, és legtöbbször csak a radikális változások hoznak eredményt.
    Vannak a szerencsésebbek, akik egészségesnek mondhatják magukat, vagy nincsen komoly, krónikus, életveszélyes betegségük, amit ne lehetne életmód váltás nélkül is orvosolni. Nekik egyszerűen csak jól felfogott érdekük, hogy paleo közeli táplálkozást folytassanak egészségük megőrzésének érdekében. Ahogy itt olvastam a gabonafélék elhagyásával (ha nem is teljes, de nagymértékű csökkentésével) nagyjából mindenki egyetért, de bármiféle tejtermék (kivéve bizonyos sajtok) fogyasztását (főleg gyermekeknek nem) már a mezei háziorvosok sem ajánlják, nemhogy a táplálkozás szakértők. A mindenféle cukrozott üdítők, tartósítószeres "élelmek" kerülését is csak szimplán a józan ész diktálja, a burgonya kifejezetten káros élelmiszernek számít (cukorbetegség és elhízás szempontjából is), és nem ártana visszatérni a zsírral való főzésre is. A paleo szerint azért még kerülni kellene a hüvelyes növényeket (borsó, bab és társaik), paradicsomot (a lektin miatt) és a rizst is, de ha valaki kenyér, krumpli és tejtermékek helyett fogyasztja ezeket, máris sokat tett az egészsége megőrzésének érdekében. A vegetarianizmus baromság, húst kell enni, az ember mindig is evett húst.
    A másik, ami nagyon fontos az a D-vitamin! Az ipari forradalomtól kezdve az ember egyre kevesebb napfényhez, ezáltal D-vitaminhoz jut. És ugyanolyan szerepe van a D-vitamin hiánynak a civilizációs betegségek kialakulásában, mint a helytelen táplálkozásnak. Túladagolni a D-vitamint ugyanúgy nehézkes, mint az Omega 3-at. Az ajánlott adag sokszorosa, 5-6000 NE (Nemzetközi Egység) pedig súlyos betegségek (pl. rák) gyógyulását segíthetik elő. Ennek ellenére Magyarországon vényköteles a D-vitamin, napozni pedig nem tudunk mindennap kifeküdni, még nyáron sem, hacsak nem vagyunk úszómesterek, halászok, vagy Balaton-parti büfések. Szerencsére már nem különösebben nehéz internetes forrásokból D-vitamin kapszulához jutni, csak hát valamivel drágább, mint a pár száz forintos patikában kapható.
    "Röviden" ennyi! Jó egészséget kívánok! :)

  • 11.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 09. 27. 16:54

    Viszont!
    És köszi, ez már olyan mintha egy külön cikk lenne :D

 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás cukorbetegség cukor diabétesz táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása