HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @G. Nagy László: Köszönöm. (2024.04.25. 13:35) Ismétlés a tudás anyja + oroszukrán helyzet sokadik elemzése
  • G. Nagy László: Ha minden így van, ahogy írod, az olyan szempontból megnyugtató volna, hogy nem kéne világháborútól tartanunk. Azon meg már meg sem lepődünk, hogy pszichopaták irányítják az országokat, akik bárkit ... (2024.04.25. 13:18) Ismétlés a tudás anyja + oroszukrán helyzet sokadik elemzése
  • Deansdale: @valis47: Már sokszor mondtam, hogy ez egy kamu háború, mert ha az oroszok tényleg azt akarták volna amit mondanak, hogy akartak, akkor 2 hét alatt lerendezték volna a témát. A modern hadviselésnek ... (2024.04.25. 10:53) Nem valós veszély
  • valis47: @Madarász Henrik: Kellene, de a katonai helyzet nem teszi ezt lehetővé. Ez egy furcsa háború persze. Az oroszpárti szakértők azt magyarázzák 2 éve, hogy az oroszok szándékosan "darálnak" és nem indí... (2024.04.25. 09:20) Nem valós veszély
  • valis47: @Frederick2: Na de a PUA az rosszabb, mint a fasizmus, nácizmus. Talán még Putyinnál és Trumpnál meg Orbánnál is rosszabb. Na jó, az nem lehet, mert náluk rosszabb nincs. (2024.04.25. 09:16) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Az orvostudomány zsákutcája

2011.11.25. 11:56 Deansdale

Az "érdemi cikket", a tudományos cáfolatot már megírta Szendi Gábor, akinek az írásából én is értesültem arról, hogy egy "nem-csodadoktor" kampányt indított a cukorbetegség esetén alkalmazandó diéták ellen.

Kedves Körner Anna, ne velünk vitatkozzon, hanem a Newcastle-i és a Wisconsini egyetemek kutatóival, akik közzé tették az étrend hatását a cukorbetegségre. A paleo ellen kikelni trendi, de a kutatási eredmények közben szép csendesen ott maradnak az asztalon. Csak nem foglalkozik velük senki. Illetve Körner Anna biztos nem, mert hát - ahogy nagyjából Szendi Gábor is rávilágított - kit érdekel a beteg állapota, ha az orvos tekintélye a tét?!

Szerintem sokat elmond a cikkről, hogy semmiféle linket nem ad semmire, vagyis az állításai a levegőben lógnak. Én ha leírok valamit - főleg ha másokat támadok vele - akkor azért odateszem a bizonyítékaimat.

Nade kezdhettem volna mondjuk azzal , hogy a Semmelweis Egyetem lapjában megjelent cikk alapvető félremagyarázása a dolgoknak, ugyanis minden magára valamit is adó (kvázi-)szakértő azzal kezdi a diétás magyarázatait, hogy a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGRŐL BESZÉL. Ezt én is leszögeztem nem egyszer. Az egyes típusú cukorbetegség okai mások, a gyógyítása - ha nem is feltétlenül teljesen lehetetlen, de - sokkal nehezebb, és más megközelítést igényel. A diéta ott is sokat segít, de sajnos nem elegendő a teljes gyógyuláshoz.

Mindezen hangsúlyozott kitételek ellenére a hivatalos orvostudomány válasza a mi felvetéseinkre ezzel kezdődik:

Az internet korában nagyon divatossá váltak a különböző speciális diéták, amelyektől a szülők félinformációk alapján a „gyógyulást” várják az 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt gyerekek esetében.

Na szép.

Aztán jönnek az ezerszer cáfolt lózungok, miszerint

a nagy mennyiségű hús fehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú ú.n. vörös húsok pedig megemelik a húgysav-szintet, ami például köszvényhez vezethet.

Ugyan már, ne komolytalankodjunk, kérem. Ezzel még a dédapám idejében riogatták a hiszékenyeket, azóta az orvostudomány továbbfejlődött. Legalábbis eddig azt hittem. Úgy tűnik vannak akiknek megfelel a múlt évezred "tudománya", és nem érzik szükségét, hogy azt megfertőzzék a modern eredmények boszorkányságaival.

veszélyes, ha az interneten terjedő eszmék alapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartják anélkül, hogy orvossal konzultálnának, meggyőződnének arról, hogy például valóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy a diéta milyen hosszú távú hatással járhat.

Egy dolog veszélyes, és az az emberi hülyeség. Nem, most nem a doktornőre gondolok; annyira tiszteletlen azért még én sem vagyok :) Féligazsága van abban, hogy mindenféle hülye ötletek alapján össze-vissza változtatni a kezelésen felelőtlen dolog és károkat okozhat. Ezért ajánlom én mindig azt, hogy aki ilyesmibe belekezd, az szerezzen egy vércukormérőt és annak, valamint a JÓZAN ESZÉNEK a használatával kalibrálja be a gyógyszerezést. A cukorbetegség - különösen az egyes típusú - nem játék, ahhoz hozzápiszkálni csak ésszel érdemes. De ez az a terület, ahol az orvosok sem igazán büszkélkedhetnek, mert az a kezelés, amit egy átlag orvos felír a betegnek, messze nem optimális. A sok szénhidrát+sok inzulininjekció kombinációval egyrészt fölöslegesen keserítik az ember életét, másrészt a beteg állapotának romlását idézik elő. Ehelyett a kevés szénhidrát+kevés inzulininjekció kombináció emberségesebb és egészségesebb is. Érdekes módon az orvosok mégis ez ellen kampányolnak. Holott a low-carb diétát egyébként orvosilag is szokták alkalmazni, mégpedig akár éveken keresztül is. Akkor a cukorbetegeknek miért nem ajánlják? Rejtély.

És a végén jön az igazi hidegzuhany, ami fejtetőre állítja és kikarikírozza az egész addigi mondanivalót (kiemelés tőlem):

A friss cukorbeteg gyerekek szüleinek azt szoktuk mondani, hogy mostantól – néhány szabályt betartva – nem kell máshogy étkezniük, mint ahogy egészséges társaiknak kellene. A szénhidrát visszaszorítása, az édességek, chipsek, tészták mennyiségének mérséklése, a táplálékkomponensek, nyomelemek, vitaminok megfelelő arányban való fogyasztása ugyanis nem csak az ő étkezésükben, de össztársadalmi szinten is cél lenne.

Szóval a low-carb "csodadiéta", ami egy borzalmas átverés és kuruzslás, valójában össztársadalmi érdek. Nem csak hogy a cukorbetegeknek úgy kellene enniük, de mindenki másnak is! Ezek után jelentkezzen aki érti, hogy akkor mit is akart igazából mondani a kedves doktornő...

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás cukorbetegség diabétesz táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása