HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

A zöldség és húsevés természetes ciklusa

2012.01.11. 12:06 Deansdale

Energiatakarékos izzóval kapcsolatos problémára kerestem megoldást a neten, de meglepő módon egy másik kérdésemre kaptam választ. Az index cikke azzal foglalkozik, hogy hogyan is élnek az emberek a Himalájában:

(...) Meglepetésünkre a tél nem a szűkölködés időszaka volt. Először úgy tűnt, házigazdánk elvesztette a nyári látogatásunknál használt Egyszerű vegetáriánus ételek tibetieknek című szakácskönyvét, viszont valahonnan előkerült a Húsételek reggelire, ebédre és vacsorára címmel megjelent kötet. Aztán kiderült, az intenzív húsfogyasztás oka, hogy elektromosság híján nem tudják elrakni télire a zöldségeket, ide pedig csak a korábbi posztokban ismertetett módon, a folyó jegén lehetne szállítani.

Míg azonban nyáron, éppen a hűtő hiánya miatt állatot sem igen vágnak, hiszen a hús úgyis megromlana, ebben az időben a levágott jakot, birkát csak ki kell akasztani a szomszédos, már nem fűtött szobába, és gond nélkül ehet belőle a család hetekig. Így ettünk remek jaksteaket, jakmomót, birkapörköltet és jakhúslevest naponta többször.

Talán nem véletlen, hogy a magyar hagyományok szerint is télen szokás disznót vágni. Ez persze frappáns válasz arra, hogy milyen is lehetett az emberek táplálkozása régen: mindig azt ették, ami volt. És ezért volt annyira fontos a "mindennapi kenyerünk", mert télre nem lehet bármit eltenni. (A lisztet sem igazán, ellenben a búzát igen.) És ha télen még az - egyébként vega hajlamú - buddhisták is húst zabálnak hússal, akkor képzelhetjük, hogy a default magyar paraszt még inkább ezt a megoldást választotta.

A parasztok szegénységével sem érdemes érvelni, mert ha a legszegényebb tibeti nyomorgóknak az elérhetetlen hegyi falvakban jut jakra és birkára, akkor képzelhetjük, hogy a magyar parasztudvarokban is mindig szaldgált egy-két tyúk, és az ólban is röfögött valami. Egy koca 10-12 malacot ellik, a számításokat mindenki elvégezheti magának.

Az már csak az én kiegészítésem, hogy minél távolabbra tekintünk a múltba, annál inkább elhalványul még a búza jelentősége is, hiszen ipari módszerek és "ipari méretű" területek nélkül sok munkával is csak kevés termést hoz. Földművelés előtti őseink valószínűleg begyűjtötték ősszel amit tudtak, aztán az első tavaszi termésekig maradt a húsevés. Aki szerint elődeink alig ettek húst, az induljon neki a téli havas erdőnek-mezőnek, és nézze meg milyen elemózsiát talál. Azt pedig közben tartsa észben, hogy az ősembernek nem volt se hűtőgépe, se hipermarkete. Azt ette amit talált, olyannyira, hogy ha nem talált semmit akkor éhenhalt. Ilyen kontextusban vizsgálni a téli pagonyt kicsit más következtetésekre vezet, mint a vegák szeretnék.

Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy az ember fogazata, emésztőrendszere, és a belső biokémiai folyamatai is mindenevésre vannak beállva, és a rágcsálókkal, madarakkal ellentétben nem a gabonák fogyasztására vagy a vega étrendre. Az ember a kőkor zsenge 2,5 millió éve alatt csak akkor evett gabonát, ha véletlenül épp az érés idején bukkant rá a természetes lelőhelyein. Ez pár héten át pár maréknyi gabona elfogyasztását jelenti évente. Aki szerint az a természetes és egészséges, hogy mostanában naponta eszünk ennyit az év minden napján, az valamit komolyan félreértett.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás búza kenyér gabona paleo táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása