HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • F.M.J.: @Deansdale: Komposztkazán+üvegház. Egyelőre nagyon elméleti a dolog, még előtte van fontosabb dolgom is, csak azért agyalok rajta, mert tervezem, hogy egyszer majd nekiállok. Nálam ez erőnléti edzés... (2024.04.19. 20:46) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: @Deansdale: Trumpra azt is mondták, hogy rasszista. Arra sem kellett bizonyíték. Meg azt is, hogy orosz ügynök. Gondolom orosz ügynökként akart III. világháborút kirobbantani vagy mi. (2024.04.19. 14:12) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Az újrarágás újrarágása

2013.10.31. 13:52 Deansdale

Sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok, de a nem túl rugalmas gondolkodású megmondóemberek kedvéért kénytelen vagyok tisztázó cikket írni arról, hogy mi is a helyzet valójában. Nem kell aggódni, ezúttal semmi humor; rövid leszek és tárgyilagos.

1. Az eredeti cikkem nem a paleo tudományos ismertetése, hanem egy indexes agymenés kritikája csupán. Akit érdekel a paleo, keressen rendes ismeretterjesztő anyagot, mert ez tudatosan nem az. És ne is kérjék számon, hogy miért nem - nem annak íródott, kész.

2. A kritika írása közben nem tudtam, hogy az "újságíró" valójában egyetemi tanszékvezető. Ha tudtam volna, talán változtatok kicsit a stíluson, de a kritika ettől függetlenül ugyanúgy érvényes, hiszen a cikk eget rengetően borzalmas.

3. Nem vonom kétségbe tanszékvezető úr kompetenciáját az orvostudományok terén, vagy bármi olyan témában, amit tanít. De hogy a paleóhoz nem ért, az hétszentség. És ez nem az én hülye magánvéleményem, hanem egyértelműen kitűnik a saját írásából. Engedtessék meg egy párhuzam: ha egy kőolajfinomításban jártas szakember az indexen lehoz egy cikket arról, hogy az olajfestés micsoda baromság, hiszen az olajat fölösleges festeni (csak megnehezítené a kőolajfinomítás folyamatát), akkor abból mindenki azonnal levágja, hogy ennek az embernek halvány gőze sincs arról, hogy mi az az olajfestés. Itt pontosan ez történt, csak a paleóval. Boldogkői Zsolt szinte kizárólag olyan alapokon próbálta kritizálni a paleót, aminek semmi köze ahhoz.

Példák:

- Kifogásolta, hogy nem tudhatjuk, mit evett az ősember. Teljesen érdektelen, mert a paleo nem foglalkozik azzal, hogy mit evett az ősember. Különösen vonatkozik ez a férges-döghúsos elképzelésére.

- Szerinte a paleo táplálkozás ajánlása a "hús hússal", holott a paleo ilyet nem ajánl.

- Szerinte a paleo ajánlja a mézet. Nem ajánlja.

- Szerinte a paleo problémája a keményítő tartalmú ételekkel a keményítő. Nem az.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ennek az embernek fogalma sincs arról, hogy valójában micsoda a paleo - mindössze arra írt egy cáfolatot, amit ő képzelt erről a diétáról. Biztos vagyok benne, hogy ha Boldogkői tanár úr utánajárna annak, hogy mi is az a paleo, akkor kompetensebb cikket tudna írni róla, de ez egyelőre lópikula. És aki ezt képtelen megérteni, mert szemellenzőt húz a fejére a tekintélytisztelet, az ne akarjon hozzászólni a vitához, mert érdemben úgysem tud. Boldogkői úr magas végzettséggel rendelkezik, ez tagadhatatlan, de ez nem teszi automatikusan szakértővé olyan területeken, amiket soha át nem tanulmányozott. Kicsit furcsa, hogy ezt így kell magyaráznom egyeseknek, dehát ez van. Nekem is megvannak a magam végzettségei, mégsem képzelem, hogy szakértő lennék aerodinamika vagy kvantumfizika terén. Ha valaki nincs tisztában a saját tudásának határaival (Dunning–Kruger, ugye, kedves Pirx kapitány), az ebben a képletben nem én vagyok, hanem a tanszékvezető úr. Mivel nagy tekintélyű ismerője a biológiának, azt hitte ez elég ahhoz hogy szakértőként nyilatkozzon a paleóról - hát nem elég.

4. Egyes kommentelők abban az illúzióban élnek, hogy nekem kötelességem teret biztosítani az ő verbális ámokfutásuknak, vagy nagyképűsködő kioktatásaiknak. Ez súlyos tévedés. Nem vagyok közszolgálat, ez a személyes blogom a személyes véleményemmel. Aki ezt felfogni képtelen, az ne csodálkozzon, hogy a tartalmatlan fikázó kommentjei eltűnnek a süllyesztőben. Érdemi vitára mindig is hajlandó voltam, és most is az vagyok, de az alaptalan vádaskodás feldolgozására nem fogom pazarolni a drága időmet. Összefoglalva: ha csak annyit akarsz közölni, hogy szerinted bunkó paraszt vagyok aki nem ért semmihez; hogy a cikk értelmetlen mert nem ad teljes és hiteles képet a paleo tudományos alátámasztásáról; vagy hogy a paleó egy szar, akkor inkább spórold meg a fáradságot mindkettőnknek, és még a billentyűzeted is hálás lesz érte.

5. Még egy kicsit visszatérve a tekintélyelvűségre... Annyi baromsággal tömik a fejünket "hivatalosan", a népesség igazán leszokhatna már arról, hogy birkamód elhisz bármit ha azt fehér köpenyes bácsik állítják. Ez nem szkepticizmus, ez nem tudomány, ez olcsó vakhit a tekintély hatalmában, és ennél üresebb álláspont nem létezik. Ez a szilárd alapokat nélkülöző szemellenzősség termel ki olyan embereket, akiknek szent meggyőződése, hogy ha valaki máshogy gondolja, az hagyta magát átverni valami baromsággal, tehát szükségszerűen téveszmékben hívő sültbolond. A cikkem alatti kommentek jó példát szolgáltatnak erre, ahol nem egy nagymellényű megmondóember ecseteli (illetve ecsetelte, amíg ki nem lett moderálva), hogy a vakbuzgó paleobuzik habzó szájjal védik a hitüket - mindezt elsősorban nekem címezve, holott nem is követem a paleo elveit. Nem tudom érezzük-e az iróniát... Ugyanezen illetők talán megpróbálhatnák benyögni egy ateista fórumra, hogy "ti hülye katolikusok mind vakbuzgó vallási fanatikusok vagytok". Kapufa.

13 komment

Címkék: táplálkozás paleo táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2013.11.01. 20:30:22

Nagyon jól tetted, hogy ezt (is) megírtad, teljesen igazad van!

p_ilonka 2013.11.04. 20:56:56

Szerintem a kommentelők többsége el sem olvassa a cikket. A címre ugrik.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.07.26. 09:25:45

"Teljesen érdektelen, mert a paleo nem foglalkozik azzal, hogy mit evett az ősember."

De. Foglalkozik. nem kizárólag erre épül, de számos vonatkozásban az érvelés alapja a paleolit kori étrend. A paleolit étrend meghatározásába is beépül ez a szemlélet, ha nem is kizárólagosan.De hagy idézzek néhány példát:

„A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez.” – Szendi Gábor
„A paleo életmód célja visszatérni az ősember táplálkozási szokásaihoz.” – paleolitdieta.com
„A paleolit táplálkozás alaptézise szerint a paleolitikum során az emberi faj tökéletesen adaptálódott a környezetéhez, elsősorban táplálkozási szokásait tekintve, s minden változás, ami azóta következett be, táplálkozástani szempontból katasztrófa.” – Critical Biomass
„The paleolithic diet is a modern nutritional plan based on the presumed diet of Paleolithic humans” - Wikipedia
„…we look at human nutrition through an evolutionary lens„ – paleohacks.com

"Szerinte a paleo táplálkozás ajánlása a "hús hússal", holott a paleo ilyet nem ajánl."

Ez nem minden paleolit irányzatra érvényes, de pl. a ketogén-paleolitra igen.

"Szerinte a paleo ajánlja a mézet. Nem ajánlja."

Nem ajánlja, de engedélyezi kis mennyiségben. Egyébként a méz tipikusan az az élelmiszer, amire a vegyes étrendre való áttérés óta az emberiség biztos építette, mert magas energia-tartalmú forrás. Az más kérdés, hogy annyit nem ettünk sose belőle, mint most a cukorból.

"Szerinte a paleo problémája a keményítő tartalmú ételekkel a keményítő. Nem az."

Ajánlom olvasásra a TED irányzatra adott Szendi Gábor írást, ami arról szól, hogy "biztonságos keményítők márpedig nincsenek".

"ezt kell mondanom, de ennek az embernek fogalma sincs arról, hogy valójában micsoda a paleo - mindössze arra írt egy cáfolatot, amit ő képzelt erről a diétáról."

Igazából minden paleóstól meg szoktam kérdezni, mi a paleo, de senki sem tudja megnyugtatóan leírni a rendszert. A téma "nagyjai" pedig más-más aspektust helyeznek a középpontba, így nincs közöttük egyetértés. Szendi Gábor, Tóth Csaba vagy Andor Ákos is másképp fogalmazza meg a paleót, van eltér Cordain, Lindeberg megközelítésében is a sok neten fellelhető irányzatról nem is beszélve. Úgyhogy mielőtt a kritikusokat emiatt megszólnánk, szét kellene nézni a paleo háza táján is.

"Annyi baromsággal tömik a fejünket "hivatalosan", a népesség igazán leszokhatna már arról, hogy birkamód elhisz bármit ha azt fehér köpenyes bácsik állítják"

Ha a felkínált alternatívák hihetőbbek, pontosabban igazolhatóbbak lennének, akkor ezzel egyet értenék. Sajnos a "fehér köpenyes bácsik" között is nagyszámú példa van arra, hogy jó pénzért vagy meggyőződésből áltudományos tanok mögé állnak.

Ui: ez nem verbális ámokfutás volt, hanem vélemény. Bővebb info az Alimento blog paleolit szekciójában.

djhambi 2014.07.26. 10:23:33

Véleményem szerint nem Boldogkői Zsolt nem ismeri a paleot, hanem egyszerűen nincs egységes paleoelmélet. Van olyan paleos ismerősöm, aki húst mézzel eszik, míg mások nem. Láttuk, hogy van, aki nyers húst eszik. Mindenki mást hall, másképp képzeli el, ezért nem egységesek a szabályok sem. Ezt nem lehet Boldogkői számlájára felírni.

Deansdale 2014.07.26. 19:41:29

@Meleg Sándor: "De. Foglalkozik."

Ahogyan a kritizált cikkben említették ("csigát, férgeket, békát, rágcsálókat, döghúst és kihalt állatokat kellene fogyasztanunk"), úgy nem foglalkozik. A kőkor mint elv szerepel, olyan értelemben, hogy együnk olyan élelmet, amihez az emésztőrendszerünk már jól alkalmazkodott. Ehhez nincs szükség régészeti leletek tanulmányozására.

...végig akartam menni a pontokon, de igazából nem látom sok értelmét. Boldogkői egyértelműen a paleo _karikatúráját_ támadta, ezen szerintem nincs mit szépítgetni. Feleannyira sem voltam vele rosszindulatú, mint ő maga a paleóval szemben. A konstruktív vita művészetének szerves része, hogy a vitapartner érveit a lehető legerősebb verziójukban, legjobb értelmezésük szerint kell tálalni (és cáfolni), különben csak piszkálódik és szúrkálódik az ember. Boldogkői pedig pontosan ezt tette: lejáratni próbált, nem érdemben vitázni.

"A téma "nagyjai" pedig más-más aspektust helyeznek a középpontba"

Ez szerintem teljesen normális dolog, amíg a fő irányvonalak megvannak. A paleónak nincs "központi irányítása" - hogy ez előny vagy hátrány, mindenki döntse el magának. Én kifejezetten örülök a szigorú dogmatizmus hiányának.

Deansdale 2014.07.26. 19:50:04

@djhambi: Ha valaminek van száz változata, akkor a leggagyibbról úgy beszélni, mintha az lenne az egész, és azt cáfolni, nem igazán méltó egy diplomás szakemberhez.

djhambi 2014.07.29. 15:32:11

@Deansdale: De miért is van valaminek száz változata ahelyett, hogy pontosan egy lenne? Mert nem nyugszik egzakt, tudományos alapokon, és ezért mindenki saját elképzelései alapján módosítgatja.

(Off, de ugyanez a helyzet a vallással is. És éppen ezért nem mondhatod azt, hogy bezzeg a mormonoknak van igazuk, és a református keresztény egy gagyi vallás.)

Deansdale 2014.07.29. 16:21:15

@djhambi: Azért ez közel sem ilyen egyszerű. Nem tudsz diétát mondani, amit a hívei ne értelmeznének és módosítanának ezerféleképpen - ez nem az elmélet hibája. Van aki a tejre érzékenyebb, van aki a hüvelyeseket annyira szereti, hogy nem tudja kizárni az étrendjéből, stb. Szerinted ettől az alapelv megbukik? Ugyan. A paleo lényege egyetlen konyhanyelven is megfogalmazható és megérthető gondolat: edd azt amihez az emésztőrendszered már jól alkalmazkodott. Lehet ez ellen hőbörögni, csak fölösleges, mert az ötlet magától értetődően igaz és követendő.

Ja, és mondj már kérlek egy tudományosabb diétát, mint a paleo... Részemről esetleg az Atkins - a többinek halvány távoli köze sincs semmiféle tudományossághoz. Az OÉTI ajánlásai meg az összes hasonló baromság csak populista maszlag arról, hogy egyél teljes kiőrlésű gabonát meg margarint, mert az a frankó.

Mr. Hide 2015.01.18. 21:47:53

@Meleg Sándor:

"Igazából minden paleóstól meg szoktam kérdezni, mi a paleo, de senki sem tudja megnyugtatóan leírni a rendszert."

Siralmas, hogy így trollkodsz a paleósokkal, te mint dietetikus.
A saját, visszatérő pácienseidtől szoktál definíciókat kérni?

Te sem tudnád helyből definiálni a gépjárművezetést, de szerintem ez nem akadályoz meg az autóvezetésben.

A testnek nem kell minden étkezés alkalmával a felmondani a tananyagot. Definíció van vagy nincs, a paleo attól még működik.

Újból kérek tőled egy meghatározást az általad javasolt étrendre. Erre a múltkor nem válaszoltál. Előre is köszi.

Veghetáry János 2017.09.30. 07:43:43

@Meleg Sándor:
A paleo azon (ma is élő) természeti népek étrendjének ésszerű átvétele, ahol ismeretlenek az ún. civilizációs betegségek.

A civilizációs betegségeket is definiáljam, vagy megy magadtól ?
süti beállítások módosítása