HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Mia and Me: "mondjuk az adakozásnak nincs sok köze az erkölcshöz..." Ha olyan értelemben nézed, hogy ki mennyire jó ember, elég sok köze van hozzá, mert mondani ugye akármit lehet, de konkrét áldo... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Opus P.: "Nem kell semmiféle mikulás meg fogtündér történet ahhoz, hogy az embereket a jóságvirányába tereljék. Egy mondat elég lenne: ne légy p×cs." ezzel egyetértek. Szerintem egy jó éve tán pon... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

A valódi demokrácia

2015.02.18. 14:37 Deansdale

Vajon miért bukott el az USA-ban az az 1916-os alkotmány-kiegészítési javaslat, ami szerint minden egyes háborúba való belépést népszavazással kell eldönteni, és aki igennel voksol, azt kötelezően besorozzák? Talán mert kiderült volna rögvest, hogy ki a kemény legény kretén öngyilkosjelölt, és ki az aki csak másokat akar a halálba küldeni a saját hasznára. Hogyan reagáltak volna a női szavazók? És mi történt volna a két világháborúval? Lett volna elég fehér toll, hogy a férfiakat belehajszolják az öldöklésbe?

12 komment

Címkék: címkétlenség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.18. 16:18:51

Azt szokták mondani, hogy történelmietlen az a felvetés, hogy mi lett volna, ha …?
Persze egy gondolatkísérletet megér a dolog.
Szerintem nem maradtak volna el a világháborúk.
Már az első világháború előtt is megbízhatóan működött a média által keltett tömegpszichózis, ezért elég széles körben támogatták a népek háborút. Azzal kábították az embereket, hogy csak néhány hónapig fog tartani a háború és karácsonyra már otthon lesznek a katonák. Ehhez képest több mint 4 évig tartott és több mint 15 millió áldozatot szedett. Az már csak hab a tortán, hogy sikerült úgy lezárni a háborút, hogy a békeszerződésben tulajdonképpen benne volt a következő világháború ígérete is.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.18. 16:26:58

Nem véletlenül nem lett semmi az amerikai törvényjavaslatból, az ugyanis felérne egy öngyilkossági kísérlettel. Egy gazdag, ám deklaráltan pacifista ország rendkívül vonzó lenne a militarista támadók számára.

Deansdale 2015.02.18. 16:31:44

@bölcsészmérnök: Gondolom egy közvetlen támadásra a népek is úgy reagálnának, meg valószínűleg arra nem is vonatkozott volna a javaslat. Elég faramuci lenne népszavazást szervezni miközben bombázzák az országot vagy tankok dübörögnek a nagyvárosok utcáin...

Az 1. VH elején az amcsik teljesen háborúellenesek voltak, és csak a propagandagépezet miatt fogadták el végülis a harcot. De egészen más a propaganda hangzása, ha az embernek a saját életét kell vásárra vinni egy szavazással. Megkockáztatom, hogy inkább kimaradtak volna a buliból.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.18. 17:11:55

@Deansdale: Amerika mindkét háborús féllel aktívan üzletelt, ezért megpróbált semleges maradni, és egyik oldal mellett sem elköteleződni. Ezt segítette, hogy a hazai közvélemény egyértelműen háborúellenes volt. 1917 tavaszára viszont az egyre fokozódó német tengeralattjáró támadások következményei (emberi és anyagi áldozatok) kikényszerítették a hadba lépését.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.18. 17:15:42

@Deansdale: Visszatérve az eredeti felvetésedre, a valódi demokrácia jó ötlet lenne, ha nem kellene attól tartani, hogy az emberek megszavazzák az ingyen sört és az örök életet.
Minden ellenkező híreszteléssel szemben az ember ugyanis nem racionális lény. Az emberi viselkedés nem akaratlagosan szabályozott. Nem igaz az az elképzelés, hogy először átgondoljuk, majd eltervezzük és végül végrehajtjuk a helyes viselkedést. Kiábrándító, de cselekedeteink hátterében döntően zsigeri motivációk állnak. Reflexszerű válaszok és az érzelemvezérelt döntések határozzák meg a cselekedeteink, melyek felett az észnek nincs hatalma. Rendkívül lehangoló és szomorú, de az emberek többsége, néhány kivételtől eltekintve így működik. Szerintem tehát nem lenne működőképes a valódi demokrácia.

_Neville 2015.02.18. 22:08:51

@bölcsészmérnök: "Azt szokták mondani, hogy történelmietlen az a felvetés, hogy mi lett volna, ha …? " Szokták mondani, csak egy erős leegyszerűsítés. S ha komolyan vesszük, hogy a történelem az élet tanítómestere, akkor igenis érdemes foglalkozni a "potenciális kimenetekkel", ahogy John Lukács találóan fogalmazott. Amúgy szerintem be lehet fanatizálni annyira az embereket, hogy önként vonuljanak csatába. Most se kényszerből mennek a bakák Irakba, Afganisztánba, pedig ott sincs több keresnivalójuk, mint Európában volt.

_Neville 2015.02.18. 22:13:24

@bölcsészmérnök: "1917 tavaszára viszont az egyre fokozódó német tengeralattjáró támadások következményei (emberi és anyagi áldozatok) kikényszerítették a hadba lépését." Túl sok pénzt hiteleztek már az Antantnak ahhoz, hogy veszítsenek. Ezért elővették a Lusitania ügyét, ami 2 évvel korábban történt, és addig nem zavart senkit. Utána viszont a kellő médiahisztériához elég volt :D

Barbaarb 2015.02.19. 07:06:22

Vannak dolgok, amiknek az eldöntését lehet a népre bízni (kellő informálás után), és vannak, amiknek nem. Például képtelenségnek tartom, hogy a nép el tudná dönteni, hogy Magyarországnak szüksége van-e Paks2-re, vagy hogy kivel érdemes azt megépíttetni. De ha mégis lenne ilyen őrültség, akkor igenis minden részletről tájékoztassák a népet, sok csatornán. Bár én nem hiszem, hogy ilyen ügyben ez esetben is jó döntést tudna hozni a nép.

@Deansdale: Nem biztos, mert rengeteg önkéntes volt az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából is.

zriff 2015.02.24. 21:42:16

@Deansdale: Nemrég olvastam hogy az oszkar gálán patricia arquette beszédet mondott hogy a nőknek még mindig nincs egyenlő joguk, meg fizetésük, szerinte erről is lehetne írni a férfihangon.

Deansdale 2015.02.25. 09:06:32

@zriff: Az ötlet jó, de nincs most rá energiám. Ha valaki más megcsinálja...

Mme.Brioche 2015.02.25. 09:52:14

@zriff: Azt én is olvastam! mekkora feminista heroizmus már, hogy 12 teljes évig nem szabatta át magát, lenyűgöző :-DDD

zriff 2015.02.25. 12:10:25

@Deansdale: A valódi egyenlőséget oldalnak írtam, hogy ebből is lehetne cikk.
süti beállítások módosítása