HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Mme.Brioche: @Deansdale: Kissinger egyszer asszem valamikor 2012 körül azt mondta, hogy "in 10 years, Israel will be no more". Ahhoz képest már kicsit késésben vannak a dolgok. Meg arra is emlékszem, hogy Willi... (2024.03.29. 10:35) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: @GABOR2: Arra jó ez az egész, hogy az átlagember talán felfigyel, hogy Izrael milyen is valójában. De engem még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy mi a célja ezzel az egésszel a háttér... (2024.03.29. 08:37) Nem valós veszély
  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Mozgalom a férfiak olvasásáért

2016.07.25. 22:18 Deansdale

Az Athenaeum Kiadó szerint egyre kevesebb férfi olvas, ezért mozgalmat indítottak a visszacsábításukra. Az ötlet nem rossz, de van egy olyan érzésem, hogy nincsenek teljesen tisztában a helyzettel, vagy ha igen, akkor a szándékaik nem őszinték. A férfiak irodalom iránti rajongása részben azért van csökkenőben, mert az irodalom egésze (a művek, a könyvkiadás, a kritika, a díjak és kitüntetések, meg úgy általában az egész miliő, ami a témát körbeveszi) az utóbbi évtizedekben nem csak nőközpontú lett, de egyenesen férfiellenes. Példának okáért az Athenaeum vonatkozó felhívása is ilyen - ennek fényében nem igazán értem miért csodálkoznak a fogyatkozó olvasótáboron. Nézzük az elbocsátó szép üzenet sorait elemezve, hogy mit is kellene változtatniuk:

Készítsünk mémeket, ajánlókat, videókat, amelyek segítenek visszavezetni a férfiakat az olvasáshoz! hashtag: ‪#‎segitsdaferfit‬

Először is egy kissé lekezelő, vagyis megalázó dolog úgy állni a témához, mintha a férfiak hülyegyerekek lennének, akiket másoknak kell a helyes útra terelni. A nőknek nem annyira erőltetniük kellene a férfiakat az olvasás felé, mint inkább hagyni - a probléma bizonyos értelemben már így is a túlzott női jelenlét, és ezen egy ilyen akció nem fog segíteni. Ha egy férfi a modern irodalmat teljesen átfeminizálódott dolognak tartja, akkor a nők egyre erősebb részvétele csak még jobban el fogja távolítani a céltól.

(Mellesleg ez a modern hashtag-ezés annyira banális, hogy az már a szánalmasság határát súrolja.)

A nők 150 éve küzdenek a jog előtti egyenlőségért...

Bla, bla, bla, lóf*sz és esti fény. A férfiak többek között pont azért nem foglalkoznak a modern irodalommal, mert azt belengi ez az orrfacsaró feminista bűz. Nem tudom kinek az ötlete volt a férfiakat olvasásra biztató kampányt egy olyan felütéssel kezdeni, ami a férfiakat hibáztatja, fárasztja és undorítja, de én valahogy nem látom ebben a rációt. Hagyjuk a süket dumát a gonosz férfiakról akik elnyomják a nőket, s máris jobb kedvvel nyúl az ember a témához.

Az emancipációs (és egyéb gender) mozgalmak eredményeit, további céljait könyvtárnyi irodalom foglalja össze

Amit épelméjű ember nem olvas, úgyhogy remélem nem is erre gondoltatok a kampánnyal...

Tisztelet a nőknek, akik a többi nőért harcolnak!

A férfiakat is tisztelni kellene, ahelyett hogy ilyen ideológiai mocsokkal dobáljátok őket, és talán elkezdenének újra olvasni.

Az olvasás az elmúlt 25 évben elveszítette a férfiakat.

...aminek az egyik oka az, hogy egyre kevesebb anyag szólítja meg őket pozitívan - a maszkulin témák egyre inkább a perifériára szorulnak.

Az olvasás humanizál, fejleszti az empátiás képességet, háttérbe szorítja az agresszióra épülő magatartásmintákat.

Kilóg a lóláb, hogy az elsődleges cél a férfiak nevelése akar lenni. Hát miért nem hajlandóak az un-empatikus, agresszív szubhumánok rendben megnevelődni? Mintha eszükbe sem jutna azért ajánlani a férfiaknak az olvasást, hogy a férfiaknak jó legyen... Megzabolázni való vadembereknek látnak minket, akiknek feminizált olvasnivalót kellene fogyasztani, hogy magunk is feminizálódjunk.

Felhívást intézünk olvasóinkhoz, hogy ajánljanak olvasnivalót férfi ismerőseiknek itt a Facebookon #segitsdaferfit hashtaggel, készítsenek mémeket, amelyek a párok közös olvasását, az olvasás, férfiakra gyakorolt hatását jeleníti meg!

Pont az hiányzik a férfiaknak, hogy nyaggatással próbálják őket beleszégyeníteni az olvasásba. Köszi, nem kell a férfiakat "segíteni" - nem vagyunk sem hülyék, sem gyerekek. Ha azt akarjátok, hogy olvassunk, akkor legelőször is beszéljünk felnőtt emberek módjára, kölcsönös tisztelettel, és hagyjuk az ilyen gyerekes sületlenségeket.

Márai klasszikus mondata: Gondold meg, hogy csak az ember olvas.
Ma ez így érvényes: Gondold meg, hogy csak a nő olvas.

Ennek a felhangjairól inkább nem is kezdek értekezni.

És meggyőződésünk, hogy csak az olvasó nő az, aki segíteni tud abban, hogy ez megváltozzon.

Én pont az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve: ahhoz, hogy a férfiak újra akarjanak olvasni, az iparágnak kell megváltozni töviről hegyire. Vegyük sorra, hogy mi tudna igazi javulást hozni:

0. Először egy általános jellegű probléma, amit meg kell oldani mielőtt a konkrétumokra térhetnénk: a könyvek minősége nagyot zuhant az utóbbi évtizedekben. 20-30 évvel ezelőtt jobbára csak azok írtak könyvet akik ezt hivatásuknak tekintették, s bár nyilván nem volt minden mű remek, a léc viszonylag magasra volt téve. Manapság már tele vannak a boltok szeméttel, 30-40 könyvet kell félredobni míg előbukkan alóluk egy olvasásra érdemes példány. Egyszerűen túl sok a könyv, és ez nem csak a túlzó lehetőségek bénító hatása miatt problémás, hanem mert az átlagembernek nincs se kedve, se türelme több időt fordítani egy jó könyv megtalálására, mint az olvasására. A könyvkiadók felelőssége lenne újra magasabbra tolni a lécet, mert amíg ez meg nem történik az emberek többsége nem fog bízni a boltokban látható könyvtengerben.

1. Ahhoz, hogy a fiúk olvasni akarjanak hagyni kell őket megszeretni a könyveket az iskolákban. Kevesebb kötelező olvasmány kell, és azok a fiúk számára legyenek maszkulin jellegűek, értelemszerűen a korosztályhoz igazítva. Ha minden fiú torkán lenyomják a két Lottit meg a Vörös és feketét, akkor sokkal többen fogják megutálni az olvasást, mint megszeretni. Emellett szükség lenne az egyéb szórakozási lehetőségek bizonyos mértékű háttérbe szorítására, mert amíg ott a tévé meg a számítógép, amik kevés figyelmet kérnek és azonnali izgalmat nyújtanak, addig a könyvek mindig hatalmas hátránnyal fognak indulni.

2. Az irodalomba hagyni kell visszatérni a férfiasságot, sőt, gondozni és bátorítani kell, hogy szárba szökkenjen. A férfiak és a nők nem egyformák, így hiába is erőltetik a nőies könyveket a férfiakra, soha nem fogják azokat tömegesen olvasni. Épp ideje leszámolni az olyan férfiellenes babonákkal, mint hogy a hagyományos maszkulinitás valami negatív dolog lenne, amit haladó korunknak kötelessége irtani. Az irodalommal foglalkozó körök álljanak le a férfiasság ostorozásával ill. a femininitás erőltetésével (lásd a fentebbi dumát empátiáról és agresszióról), s máris nem fogják úgy érezni a férfiak, hogy az egész hacacáré ellenük van.

3. Kezeljék az olvasó fiúkat, férfiakat tisztelettel, úgy akarják őket "segíteni" hogy az nekik legyen jó - ne a progresszív körök önfényezése legyen ahogy a saját csodálatosságuk bizonygatásaként erőlködnek a "mosdatlan tömegek" felemelésével. Nincs szükség a piszkálásra, a tolakodásra, a megszégyenítési kísérletekre. Csak annyi kell, hogy hagyják a férfiakat békében olvasni azt, amihez éppen kedvük van. Ha nincs kedvük, akkor kérdezni kell, érdeklődni, hogy mit olvasnának mégis, nem pedig megmondani nekik, hogy mit kellene tenniük.

A helyzet mindenesetre elég sötét, mert akivel nem szerettetik meg az olvasást fiatalon, az szinte sosem lesz igazi könyvmoly. A fiúkat az iskolákban kellene megfogni, felnőttként már sokkal nehezebb - az iskolarendszer viszont semmiféle hangsúlyt nem fektet arra, hogy a srácokkal megszerettesse az olvasást. Ledarálják a kötelezőket, amit a többség megnéz filmen vagy átfutja a rövidített verziót, megkapják rá a kegyelemkettest aztán el lehet felejteni a bohóckodást a következő kötelezőig. Álljon itt elrettentésül, hogy mivel is kínozzák a középiskolások első osztályát kötelező jelleggel:

Homérosz: Iliász (részletek)

Homérosz: Odüsszeia (részletek)

Szophoklész: Antigoné

Biblia (részletek)

Dante: Isteni színjáték (részletek)

Boccaccio: Dekameron (részletek)

Shakespeare: Rómeó és Júlia vagy Hamlet és egy vígjáték

Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem (részletek)

Moliére: Tartuffe

Veretes, jelentőségteljes világirodalmi alkotások, amiknek a felületes ismerete elvárható egy művelt embertől. Ugyanakkor alig van a listán olyan, amit egy 15 éves fiatal szeretne vagy élvezne olvasni. Futószalagon gyártjuk a félműveltség illúzióját teherként cipelő szerencsétleneket, akik a felsorolt 10 olvasmányból talán fel tudnak idézni összesen 5 gondolatfoszlányt huszonéves korukban - de nem azért mert magukévá tették a kultúrát, hanem mert annyi pislákol a hajdani magolásból, amit gyűlöltek. Mi értelme van ennek? Már azon kívül persze, hogy aki ezeket 15 évesen végigrágja az büntetésként fog gondolni az olvasásra amíg csak él...

...

A női olvasók magas számának van még egy sajátos oka: a pirospirulás körökben csak "női pornónak" csúfolt romantikus/erotikus könyváradat. A férfiak a hasonló igényeiket inkább vizuálisan élik ki, valódi pornóval, ami a nők többségét nem köti le ugyanolyan mértékben. Azt tudjuk, hogy a pornó milyen hatalmas biznisz, úgyhogy talán nem kell csodálkozni ha igazán sikeres a hasonló funkciót betöltő, nőknek szóló irodalom is. Ez mindig el fogja torzítani az olvasók nemi arányát, mivel az egyik legnagyobb forgalmú területként egyértelműen női monopólium.

...

Lehetne a férfiakat olvasásra buzdítani, csak nem így. Persze a kiadónak így is lehet némi extra bevétele, ha a felhíváson felbuzdult nők könyvet vásárolnak a pasijaiknak, csakhát ez azért mégsem ugyanaz az eredmény, mint amire papíron áhítoznak. Ha tényleg szeretnénk, hogy a férfiak újra olvassanak, talán azzal szerettessük meg velük a témát, ami valóban és ösztönösen érdekli őket - akkor is, ha az a modern kiadóknak és kritikusoknak esetleg túlságosan barbár vagy ódivatú.

153 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.26. 20:45:20

@Frederick2: Szélbal alatt ezek szerint a klasszikus szélbalt érti, mert az identitáspolitikán rendszeresen zsörtölődik. '56-ban valóban jelentős szerepe volt az alulról önszerveződő, vagyis nem felülről párt-diktált munkástanácsoknak... is; ezek azonban annyira voltak kommunisták, mint Te vagy én. FAM szerintem úgy lehet vele, hogy neki a szélbalosság a munkásképviseletet jelentheti (attól, hogy hazudnak a kommunisták, még az ígéreteik olyan szépek). Ugyanakkor viszont rendszeresen prolizik is, ami ad egy ilyen sztereotip ballibsi szájízt egynémely kijelentésének. Plusz bármilyen kritikát előszeretettel csap agyon azzal, hogy nem értetted a trollkodást.

Árnyaltan kell kezelni mindent és mindenkit, oszt' jóvanakkó'.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.26. 22:20:14

@csi szi: Jó kis oldal ez a rational wiki, nem mondom, hogy balra húz*, de némi tallózás után, még a friss olvasattal az aranyhal-memóriában végül eljutva a Psychological projection szócikkelyhez majdnem felröhögtem.

*: "Pedig de!" /Pandacsöki Boborján

MédiaVadász 2019.11.27. 09:40:24

@Frederick2: Követed ennek a "senkiházinak" a mostani munkáit is, vagy csak a régebbi, neked nem tetsző cikkeket kiragadva méltatlankodsz?

Itt lehet tájékozódni: www.youtube.com/channel/UCTluUq5Ruxl44Zcgwx3hWlQ/videos

Ha nem lett volna világos, annak idején éppen azért töröltem a férfiúiság témájával kapcsolatos cikkemet, hogy ezzel jelezzem, nem akarok ellenségeskedést, és inkább a közös nevező megtalálására szeretnék koncentrálni.

csi szi 2019.11.27. 09:44:39

@don Fefinho: Igen, de ezek az absztrakciók működnek, a felhasználásukkal működő gépeket lehet szerkeszteni stb.
A bőcsész szócséplésből viszont nemigen. Amit a humán tudományok a szigorúan gyakorlati felhasználásnak adtak, az leginkább a (tömeg)manipuláció technikáinak fejlődése az elmúlt 100 évben.
Freud unokaöccse, Edward Bernays volt ennek az úttörője annak idején. Aztán a marxisták a nyugati világban elfoglalták szinte az összes humán tudományágat, átpolitizálódott, aktivista jelleget öltött és azóta egy jó humánosnak "nem kell egyebet tudni, mint gyenge-közepes választékossággal fasisztázni", a Médiavadászt (persze én sem értek egyet vele mindenben) idézve.
Természetesen retorikai túlzás volt az előző mondat, de van benne valami.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.27. 11:04:42

@csi szi: Ebben, ebben a formában egyetértünk.

KalmanBlog 2019.11.27. 12:00:39

@csi szi: @don Fefinho: Köszi a rationalwiki linket, jót szórakoztam rajta!

Az a legjobb benne, hogy a racionalitás álcája mögött folytatja a balos hadviselést ugyanazokkal a módszerekkel, mint a wikipédia is teszi (ezért valójában felesleges a léte is ennek a wikinek, simán lehetne egy tag a wikipedia-n belül). Annyi a különbség, hogy magát sem veszi komolyan, meg sem próbálja a pártatlanság látszatát kelteni, hanem simán beszúrnak poénokat.

Pl itt van ez: Eric S. Raymond — His knowledge of and work in software engineering remains quite good. His batshit insane wingnuttery, not so much.

ESR-nek elég érdekes írásai vannak, lehetne elemezgetni őket, hogy miben van igaza, miben téved. Ők letudják annyival,hogy "batshit insane wingnuttery" :-) Persze érvek nélkül rásütik a bélyegeket akárkire, akármikor. De azért ők a "rational" wiki.

Sajnos a racionalitást "kisajátítja" a baloldal. Emlékszem, hogy régen még lelkesedtem a szkeptikusokér, mert vannak lényegileg helyes dolgaik is, és azokkal találkoztam először. Csak aztán amióta paleós lettem, és konkrétan láttam, hogy egy előadást a szkeptikusok nevében, amiben ugyanazokat a szalmabábokat szurkálta az előadó, amikről a neten már megjelentek írások, hogy azok miért szalmabábok: na, azóta szkeptikus lettem a szkeptikusokkal szemben is. A legrosszabb fajták, mert egy rakás valódi érveléssel az autoritás szerepébe kerülnek, és aztán trükkösen elrejtik az ideológiai üzenetüket. Miután már felismerte az ember ezeket a mintákat, akkor már könnyű felismerni, de egy átlag középiskolás simán bedől nekik.

Megtudtam az oldalról, hogy a paleósok holdkórosok, a fehérek ellen nem folyik semmi aminek hatására kisebbségbe fognak kerülni, és kulturális marxizmus sem létezik. A csillagokat is letagadnák az égről, ha azt a feladatot kapnák :-).

Régi trükk, hogy valódi holdkórosokkal keverik azt, akit le akarnak szólni. Ennek megfelelően a valódi holdkórosokról is írnak: UFO hívők, meg hasonlók is ki vannak elemezve. A legjobb benne, hogy ilyenkor elkezdek gyanakodni, hogy lehet esetleg, hogy azok sem hülyék, csak én nem vagyok még kellően felvilágosult?

Egyszer például unironically elgondolkodtam, hogy mi volna ha mégis lapos volna a Föld? Lehetséges-e? Végülis miért ne, ha egyéb "nyilvánvaló" témákban kiderül, hogy minden hazugság, akkor miért ne lehetne ez is az? Én például még sosem utaztam körbe, miért kellene biztosnak lennem abban, hogy lehetséges? Cifrábbat is hazudtak már!

A kommunista időkben egyébként ideológiai okokból elutasították a relativitás-elméletet, és magyar fizikusok kidolgoztak egy alternatív elméletet, aminek pont ugyanazok voltak a következményei, csak éppen máshogy hívták és máshogy néztek ki a képletei. De végsősoron teljesen izomorf volt, csak eltűntették pár réteg alá, hogy nincsen semmi álló pont - azt hiszem ez volt ami ütközött a dialektukus materializmussal. Ehhez hasonlóan lehetne olyan fizikát is építeni, amiben a Föld felszíne valami görbült térben van és végsősoron lapos. Persze topológiailag mégis kicsit olyan mintha gömb volna, de ez csak a tér speciális tulajdonsága, ettől még maga a Föld lapos. Vagy valami ilyesmi. Kidolgozza ezt valaki?

(Amúgy Pol Pot-ról azt írják a cikk alján, hogy szerintük mérnök volt, nem bölcsész.)

csi szi 2019.11.27. 15:35:20

@KalmanBlog: Ja, nyilvánvaló, bár ők legalább nem nevezik magukat semlegesnek. Viszont az utóbbi években az angol wikipédia is erősen elment balra, igencsak feltűnően, egyértelműen kisajátították a balos szerkesztők és adminok, akik politikai hadviselésre használják, pl. minden általuk utált személy szócikkébe beleírták, hogy az illető nácirasszista, vagy legalábbis ezzel gyanúsítható, de minimum szélsőjobbos, szexista stb.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.27. 16:42:00

@KalmanBlog: Persze, lehet ezt feszegetni, hogy a gravitáció térgörbület, és a bolygók pályája a csillagok körül valójában nem ellipszis, hanem egy térgörbületben önmagába kunkorodó egyenes. Egy kör görbülete minél közelebbről nézed, annál inkább a nulla, vagyis az egyenes felé tart (illetve egy végtelen egyenes a végtelenben önmagába ér körbe), ugyanez értelemszerűen eljátszható gömb (tudom, tudom, geoid) síkfelületével is. Meg hogy tulajdonképpen nem is léteznek különálló elektronok, hanem a fizikai univerzum összes létező elektronja valójában ugyanaz az egy darab elektron, meg hogy a hiányzó antianyag a feketelikakban vagyon, meg hogy a háromdimenziós világegyetem egy négydimenziós feketelik eseményhorizontja, meg hogy KariGeri jó Budapestnek és '22-ben bukikaZóbány, meg hogy... stb. stb. stb.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.27. 16:46:37

@KalmanBlog: Nézd meg amúgy a szócikket a Vityáról, ha bármi kételyed támadna.
Orange Man Bad
(Narancs Ember Rossz = NER!)

Deansdale 2019.11.27. 17:14:18

@MédiaVadász: Megnéztem a Zöld könyv kritikádat, teljesen korrekt, és nagy szükség van ilyen videókra.

KalmanBlog 2019.11.27. 17:20:54

@don Fefinho: Hú, ez gigaLOL! Haláli! Mindenkinek ajánlom!

rationalwiki.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n

Kedvcsinálónak, és arrra az esetre, ha esetleg kiszerkesztenék, 1-2 gyöngyszemet az utókornak kiírok ide:

Így kezdődik: "Viktor Orbán is the current Dark Lord(áthúzva) prime minister of Hungary, taking office in 2010 and maintaining a death-grip on it ever since."

Képaláírás: "Putin's biggest fanboi."

Egyik fejezet: "Good things he did"

At least he's not Jobbik."

Mondom, haláli. Gyanúm, hogy paródiát látunk, talán valami viccesebb jobber írta álbalos stílusban.

KalmanBlog 2019.11.27. 17:34:37

@Frederick2: @MédiaVadász: Én is médiavadász mellé akartam állni, emlékszem amikor levette a kellemetlenkedő cikket.

Én bírtam a cikkjeit régebben, amióta videókat csinál inkább, azóta kevésbé követem, de most rá fogok nézni.

Szerintem van valami a tradícionalista megközelítésben. Elgondolkodtató volt sok eszmefuttatás odaát. Persze nekem is van a tradícionalizmussal valami bajom, de nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi.

zriff 2019.11.27. 18:49:26

Helló, én ezekbe szoktam belenézni a youtubon, black pigeon sepeaks, the dave cullen show (computing forever), még a darkherald.net-be szoktam beleolvasni .

Frederick2 2019.11.27. 18:58:05

@Deansdale: Láttad a filmet is (Zöld könyv)?

Frederick2 2019.11.27. 19:09:14

@MédiaVadász: Amikor megírtad és megjelentetted a FAM-ról szóló cikkedet, éppen baráti viszonyban voltam vele. És személy szerint nem szeretem, ha valaki egy "jó ismerősömbe vágja a nagy kést". Ezen még az sem változtat, hogy mára már nem vagyunk nagy haverok FAM-mal. Én tudom, mit miért csinál(t), hiszen több éven át beszéltünk egymással. És a kritikádban meg sem közelítetted a csávót.

Az se értem, miért kell személyeskedni egy ilyen bírálatban. A legutóbb én is reagáltam egy-két dolgára, mert tényleg elveti időnként a sulykot.
grafomanpali.blog.hu/2019/11/18/rozsava
de eszem ágába sem állt személyeskedni a cikkben - még annak ellenére sem, hogy FAM mindenkit leagymosozott, aki bírálta a balos kurdokat.

A gamer-tematikájú cikkeidben szintén elég rosszindulatúan megbélyegeztél egy csoportot. Bár már régen nem játszottam (utoljára a Star Trek Online-nal kb. 2 órát), nem igazán köt már le a PC-game. De azért elég tetűség volt az egész gamer szubkultúrát szerencsétlen idiótaként bemutatni. Attól, hogy vannak szélsőséges esetek, attól még ez a szubkultúra nem a hülyék gyülekezete. (Még a téged vállon veregető Dean is régen játszott a Warcraft Online-nal és a Diablo-val.)

Mostanában nem olvastam tőled cikket. De régen egyáltalán nem figyeltél arra, hogy másokat meg is sérthetsz az írásaiddal. S igen, erről megvolt/megvan a magam (elítélő) véleménye.

Deansdale 2019.11.27. 20:07:06

@Frederick2: "Láttad a filmet is (Zöld könyv)?"

Nem őrültem meg, kultúrmarxista szemetet nem nézek, legföljebb 1-2 olyan darabbal teszek kivételt ami egyéb okokból "kihagyhatatlan", mint pl. a SW filmek. Ez nem tartozik azok közé...

Frederick2 2019.11.27. 20:22:52

@KalmanBlog: @Deansdale: Na jó, akkor én is belinkelek egy videót, ami tetszett Médiavadásztól. Mert megnéztem néhány videót, és meg kell hagyni, tényleg van, ami pl. simán hozza a Retroshock-minőséget. Mint mondjuk ez.

Szuperhős-téma
www.youtube.com/watch?v=y7VZB7KIySE

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.27. 20:23:14

@Frederick2: "A gamer-tematikájú cikkeidben szintén elég rosszindulatúan megbélyegeztél egy csoportot."

Alapvetően nem azzal van szerintem a baj, ha valaki időnként kockul, mert szabadidejében mindenki azt csinál, amit akar. A gond ott kezdődik, akárcsak a politika által kisajátított tematikák kapcsán, ha az ember identitást farag belőle. Pl. játékvilág belsős logóit varratja magára, cosplay-re jár, és elszörnyedve-szemforgatva ledöbben, ha megtudja, hogy anno WoTLK-ban a horda mellett allis karid is volt, mert érdekelt a játék másik fele is. Jó dolog olvasni és játszani, még felhorgadni is jó ha esik a színvonal valahol, de benne élni az alternatív valóságban, na az nem jó.

KalmanBlog 2019.11.28. 00:18:14

@Frederick2: @MédiaVadász: Én a Jokerest néztem most meg. Király lett!

Sajnos nem láttam még a filmet, mert moziba pont nem jutottam el, a Torrent istene pedig nem mosolygott rám: gagyi, nézhetetlen kézikamerás verziót találtam csak. Talán majd DVD-n. Jó gyorsan kikopott a mozikból sajnos, pedig most már talán el tudnék menni.

A kritikák alapján, meg abból a kicsiből amit láttam belőle úgy látom, hogy nagyon fontos film ez, és még sokáig fogunk beszélni róla. A gyógyszerekkel tönkretett - az én értelmezésemben a számtalan gyógyszer csinálta ki a főhős agyát - kilátástalan életű, apa nélkül felnőtt fehér férfi filmje ez, egy egész korszak kórképe. Legalább akkora kult lesz belőle, mint a Harcosok Klubjából lett.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.28. 01:14:25

@KalmanBlog: Én inkább olvasok, mint nézek, így a blogbejegyzéseit bogarásztam át. Valamelyik alatt pedig egy kommentben e két link fogadott.

www.arsnaturae.hu/folyoirat_3-4/rama_coomaraswamy_pszichologia_vallas
www.arsnaturae.hu/folyoirat_3-4/burckhardt_modern_pszichologia

Ajánlom nyálazgatásra, ha valakinek van hozzá affinitása.

Joker itt pihenget a HDD-n a maga teltkarcsú de még nem molett és messze nem kövér két órájával, kalózöbölről, angol hang koreai felirattal, de a semminél jobb.

"A gyógyszerekkel tönkretett, kilátástalan életű, apa nélkül felnőtt fehér férfi filmje ez, egy egész korszak kórképe. Legalább akkora kult lesz belőle, mint a Harcosok Klubjából lett."

Fontos, hogy egyáltalán már kifejezésre került a jelenség, de nem kaptunk rá épkézláb megoldási javaslatot. Valószínűleg, ha a civilizációs bomlás elér arra a szintre, ahol a Joker jelenség lesz az általános, a feltörő erőszakhullám talán visszabillenti a dolgokat egy egyensúlyi helyzetbe; hogy a spiritualitásnak lesz-e szerepe ebben, kérdéses, mindenesetre az eszkatologikus paradicsomvárás már most terjed, miközben jelei az ellenkezőjének vannak.

TrollEdomer 2019.11.28. 07:40:07

A médiavadász ami azzal fikázza Alitát, meg új Blade Runnert, hogy szerintük kiborg meg hologramszexet népszerüsítik? :LOL

Deansdale 2019.11.28. 07:59:30

@KalmanBlog: Azért tegyük hozzá, hogy a Jokerben a gonoszak is fehér férfiak, akik pl. a metrón meg akarják verni az idiótát, mert ugye tudjuk hogy a társadalom legveszélyesebb tagjai a jólöltözött, jólszituált fehér férfiak... Ambivalens ez a film, nem tudom eldönteni, hogy jobb-e a szokásosnál, vagy inkább még veszélyesebb mert a negatív üzenetet ügyesebben rejtegeti mint a többi vérgagyi szemét.

Frederick2 2019.11.28. 10:33:30

@Deansdale: Mondjuk nem láttam a filmet, de nem tudom megállni, hogy erre ne reagáljak.

"Azért tegyük hozzá, hogy a Jokerben a gonoszak is fehér férfiak, akik pl. a metrón meg akarják verni az idiótát, mert ugye tudjuk hogy a társadalom legveszélyesebb tagjai a jólöltözött, jólszituált fehér férfiak..."

Azért fehérellenes a film, mert fehérek a rosszfiúk. Erre mondaná Mr. Spock: "Nem logikus!"

A "Leszámolás Kis-Tókióban" c. akciófilmben az ellenségek sárgák... mármint kínaiak. Akkor a film sárgaellenes, ázsiafób! :P

(Most követem a logikádat!)

Látom, tanultál valamit az SJW-figuráktól. Te is, meg Médiavadász kolléga is. Szemléletmódot, hamis logikai levezetést. Azt, hogy minden kulturális alkotás élvezetébe bele kell vinni a politikát. (Ilyet egyébként Lukács György meg az esztétika területén nyomuló hívei tettek, mint Király István és Pándi Pál. Hogy még a Columbo-ba is belevitték a politikai olvasatot. Jaj!)

"Ambivalens ez a film, nem tudom eldönteni, hogy jobb-e a szokásosnál, vagy inkább még veszélyesebb mert a negatív üzenetet ügyesebben rejtegeti mint a többi vérgagyi szemét."

Nem tudod eldönteni... Értem. Mecsoda dillema! Se te, se Médiavadász ugyanúgy nem tudjátok kikapcsolni a politikát egy populáris film élvezete közben, ahogy arra nem képesek sem a marxista esztétika hívei, sem az SJW-arcok. Kicsit lazítani kellene, komisszár elvtárs! :D

Frederick2 2019.11.28. 10:51:32

@don Fefinho: @KalmanBlog:

"Fontos, hogy egyáltalán már kifejezésre került a jelenség, de nem kaptunk rá épkézláb megoldási javaslatot. Valószínűleg, ha a civilizációs bomlás elér arra a szintre, ahol a Joker jelenség lesz az általános, a feltörő erőszakhullám talán visszabillenti a dolgokat egy egyensúlyi helyzetbe"

Ez a téma párszor említésre került az MRA-szférában (Férfihang, Dean-blog) az Incel- és a MGTOW-jelenség kapcsán. Hogy sok a frusztrált férfi. És hogy ez visszaüt majd a társadalomra.

De hogyan kéne beszélni erről a köztudatban?

Politika?... Magam elé képzelem, ahogy Szíjjártó Péter és Lázár János... sőt, maga a miniszterelnök a kamerák előtt, meg a Parlamentben beszél PUA-, MGTOW-, MRA- és red pill-témákról. Őszintén? Nem tudom elképzelni. Még a fideszes értelmiségi holdudvar is elzárkózik ezektől a témáktól... mintha megvetnék ezeket a gondolatokat... Eleve azt nem merészeli senki kimondani a NER-ben, hogy a feminizmus meghaladott és elavult.

Értelmiségiek? Mármint azok az értelmiségiek, akik jelen vannak a közéletben... Hmm... Ott már esetleg... De mintha ott is az intellektuális közéletben szereplő értelmiségiek kerülnék a témát... vagy csak felszínesen megkapargatnák. A balosok nem hajlandóak eltérni a politikai korrekt látásmódnak megfelelő tálalástól (a férfi a hibás). A jobboldali értelmiség meg... csekély az, aki mer foglalkozni a témával. Esetleg a pszichológusok... de mint tudjuk, a pszichológia is korrupt.

Értelmiségi közbeszéd, viták, pro és kontra érvelés... mindezt a közbeszédben. Segítene a válságjelenségek rámutatásában, a problémák körvonalazásában, és az esetleges megoldások előhozatalában. De ehhez olyan értelmiségiek kellenének, akik hajlandóak bedobni a köztudatba a témát.

Bedő Imre próbálkozik, azt látom - médiaszereplés, könyv. Ami engem meglep, az a Féfihang, mint civil szervezet gyenge, halovány szereplése, meg az, hogy AlterEgo nem sokat tett azért, hogy ezek a férfijogi témák és férfiproblémák megjelenjenek a köztudatban.

Művészet? Filmek, filmsorozatok, regények. A művészet bármilyen formája. Ami felkarolja az MRA-, MGTOW-, PUA-témákat. Van, de csekély. Csekély a száma az olyan művészi produktumoknak, ami politikai korrektséget mellőzve foglalkozna a témával. (Amúgy Csanova emlékíratai, Krúdy Szinbádja elég jók a PUA-témában, annak ellenére, hogy nem a 21. század szellemi termékei.) De lehet reménykedni, hogy a művészetekben bekövetkezik egyfajta szemléletváltás.

Kösz a kommenteket! Kicsit elgondolkodtattak. És gondoltam, megosztom, mit vélek erről én is. Jó lenne, ha ezek a témák a közbeszéd részévé válnának. Remélem, lesz ebben pozitív változás.

KalmanBlog 2019.11.28. 11:34:41

@Frederick2:
> Ami engem meglep, az a Féfihang, mint civil szervezet gyenge, halovány szereplése, meg az, hogy AlterEgo nem sokat tett azért, hogy ezek a férfijogi témák és férfiproblémák megjelenjenek a köztudatban.

Ha ő nem tett érte, akkor ki? Vedd már észre mit írsz! Ő üzemelteti a Férfihangot, a saját nevével vállalva. Ez már önmagában sokkal több mint amit a legtöbben megtesznek. Nem tudom mit tehetne többet.

Egyszerűen annyira nem népszerű az antifeminizmus, hogy nem tud lendületet venni, hiába próbálkoznak vele sokan.

Frederick2 2019.11.28. 14:07:13

@KalmanBlog: Úgy látszik, az embernek ki kell fejteni minden egyes kijelentését, hogy kellően árnyalt legyen a mondanivalója.

AlterEgo a Férfihanggal megteremtette az antifeminizmus szubkultúráját. Erre alakított egy mozgalmat (MRA). A mozgalomra ráépített egy civil szervezetet.

Ez nem kis munka, elismerem.

Részben AlterEgo-nak köszönhető, hogy az antifeminizmus, ha halványan és picinykén is, de megjelent a közbeszédben.

De szerintem akkor is keveset tett az ügyben. Voltak bénázások, hibás lépések. Én ilyen hibás lépésnek tekintem Raon elűzését. Aztán több szimpatizáns és tag elmarását (pl. VT135, Wastrel)

Az antifeminizmust ki kellett volna vinni az utcára többször is. Ritkán volt utcai demonstráció. Az a kevés persze megérdemli a dicséretet - de a masszív jelenléthez több ilyen tüntetés kellett volna.

És sorolhatnám...

Ez egy vélemény. Nem kell vele egyetérteni.

Deansdale 2019.11.28. 17:10:59

@Frederick2: "A "Leszámolás Kis-Tókióban" c. akciófilmben az ellenségek sárgák... mármint kínaiak. Akkor a film sárgaellenes, ázsiafób! :P"

Ne legyél már ennyire felszínes, nem áll jól neked. Tudod te is, hogy millió különbség van azok között amiket összehasonlítasz, az egy más kor volt, Hollywood más közeg, más helyszíneken játszódnak a filmek és más atónusuk, az üzenetük. Ennyi erővel hozhatnád a SW-t is példának, hogy hutt-ellenes. Ez nem így működik. Ha egy modern film az ismert hollywoodi körülmények között kifejezetten szembemegy a realitásokkal és egy amcsi nagyváros tömegközlekedésén a lepukkant nigger taplók helyett Trump-rajongóknak ábrázolt jólszituált fehéreket mutat bűnözőként, annak teljesen más a kicsengése, mint hogy 33 évvel ezelőtt egy kínai negyedben játszódó akció-komédiában kínaiak voltak az ellenfelek. Ez a realitás:
www.youtube.com/watch?v=ciEhkXF0X2g
és ehelyett hollywood ezt akarja lenyomni a torkodon:
www.youtube.com/watch?v=2kn8WCkl8oI
Ne mondd nekem, hogy ebben nincs semmi sandaság, ismétlem: ismerve Hollywood politikai elkötelezettségét például olyan filmekből mint a Zöld könyv. Évek óta kőkeményen utaznak arra hogy a négereket a fehérekre uszítsák olyan művekkel mint a Black Panther, a Watchmen, A Central parki ötök, az említett Zöld könyv, stb. Ezeknek egytől egyig az a célja, hogy minél több négerben ültessék el a fehérgyűlöletet, és ugyanezt sok más műbe is belecsempészik enyhébb vagy burkoltabb formában, pl. mikor a Disney-s SW írók nyilatkoznak hogy az Új rend a fehér nacionalistákat szimbolizálja, az ellenállás pedig a színesbőrűek felkelése a gonosz fehér faj ellen (nincs is egyetlen pozitív nevesített fehér férfi karakter sem az új SW filmekben, Solot kinyírták, Lukeot szándékosan tönkretették, Poe meg latino).

Remélem nem veszed rossz néven ha egy ilyen közegben kicsit hajlamosabb vagyok a fentebb említett valóságtorzításba fehérellenes szándékot látni, mint ha mondjuk egy normális világban lennék, ahol ilyesmi nem is létezik.

Deansdale 2019.11.28. 17:12:28

@Frederick2: "Úgy látszik, az embernek ki kell fejteni minden egyes kijelentését, hogy kellően árnyalt legyen a mondanivalója."

Nahát, mik vannak...

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.28. 17:59:12

@Deansdale: "az egy más kor volt, Hollywood más közeg, más helyszíneken játszódnak a filmek és más atónusuk, az üzenetük"

Ha jól vettem ki, a Joker-beli Gotham is gyakorlatilag a '80-as évek New Yorkja, szóval elvileg az is más világ volt. Nem néztem még meg én sem, csak letöltöttem, talán majd ma este. Addig is szabad a joke, szabad a szerelem.

Deansdale 2019.11.28. 18:52:40

@don Fefinho: Ott kissé összemostam a dolgokat a felsorolásban, a "más kor" alatt azt értettem amikor a filmek készültek, nem azt hogy mikor játszódnak.

Frederick2 2019.11.28. 20:39:45

@Deansdale:

"és ehelyett hollywood ezt akarja lenyomni a torkodon"

Mert nem ismerünk olyan sztorikat, hogy pl. fehér munkás- vagy középosztálybeli fiatalok felgyújtanak hajléktalanokat. Tényleg bőrszín alapján be kell vinni a politikát az ilyen témákba? Mert tudod, a lumpenproletárság, a primitívség és a barbárság minden bőrszín alatt megtalálható.

"Nahát, mik vannak..."

Igen, Deansdale? Beszéljek arról, emögött mi van? Az előző évben egy jobber ismerősöm a következő kérdést tette fel nekem, sörözés közben: "Deansdale miért nem publikál cikkeket a Férfihangon?" S mivel a srác nem volt ostoba, felismerte a létező konfliktusokat, még azt is megkérdezte - tőlem: "AlterEgo és Deansdale min rúgta össze a port egymással?". (Amire egyébként azt válaszoltam - ha érdekel - :"Deansdale-nek nem tetszett a nőgyűlölők megjelenése az MRA-ban, míg AlterEgo elfogadó volt velük szemben.". És igyekeztem átterelni a beszélgetést más témára...)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.29. 17:43:44

@Deansdale: Jogos.

No, viszont végül megnéztem tegnap, és...
Vegyesek az érzéseim. Sajnálatra méltó a csávó, ugyanakkor az eredeti Joker karakterhez képest, akinek azért volt fifikája és később hatalma is, itt egy ön-éberség vagy öntudat nélküli, vagy nem is tudom hogyan ültessem át magyarba angolról a self-awarenesst. Szóval a csávó nemigen tudja önmagát elképzelni külső szemlélő szempontjából. Már-már életképtelenül naiv és őszinte, és a bekattanása sem hozza elő belőle az őrületében is félelmet- és tekintélyt parancsoló gengsztervezért (illetve csak fantázia szintjén), akivé végülis válnia kellett volna. Az egész figura a frusztrált lábrázásával és a disszociációjával inkább szánalomra méltó. Az viszont szépen látszott, hogy ő maga a körülményeinek egyenes ágú következménye, vagyis az elmebaj sokszor igenis visszafejthető objektív külső okokra.

Tanulság: balos valóságtorzítás -> torzult elméjű szülők -> sérült és félrekezelt következő generáció -> tömegesen bekattanó sok kicsi Joker. Hurrá!

Frederick2 2019.11.29. 18:14:30

@don Fefinho: Fogalmam sincs, mikor fogom megnézni a filmet. A Videa-n van egy borzalmas mozis felvétel - de az annyira rossz minőségű, hogy alkalmatlan a végignézésre.

"Tanulság: balos valóságtorzítás -> torzult elméjű szülők -> sérült és félrekezelt következő generáció -> tömegesen bekattanó sok kicsi Joker. Hurrá!"

Megfelelő párhuzam a sérült és félrekezelt generációra?
444.hu/2019/09/27/soha-ennyi-fiatal-nem-tuntetett-meg-budapesten-a-klimavaltozas-miatt

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.11.29. 19:09:55

@Frederick2: Ezek nem sérültek és félrekezeltek, csak segghülye nárcisztikusok; ezekből lesznek viszont tipikusan azok a szülők, akiknek a gyerekei sérülnek majd. A sérült, félrekezelt generációt nem látod, csak amikor már minden mindegy: öngyilkossági statisztikákban meg a hírekben egy-egy iskolai mészárlás alkalmával.

Frederick2 2019.11.29. 20:07:39

@don Fefinho: Ha már ilyen filmekről beszélünk, akkor ajánlom egyszeri megnézésre Uwe Boll Rampage-trilógiáját. Könyörtelen film!

Rampage
Rampage: Capital Punishment
Rampage: President Down

Itt a trailer-je:
www.imdb.com/title/tt1337057/videoplayer/vi2784996633?ref_=vi_prev_btn

MédiaVadász 2019.12.02. 17:58:12

@Frederick2: @Deansdale: @KalmanBlog: Azóta a Médiavadász hangvétele meglehetősen enyhült, merem azt mondani: kiforrottabb lett. Ma már nem így csinálnám, de megvolt az okom arra, hogy FAM-ot ezen a módon támadjam be. Legyen elég annyi, hogy nem én kezdtem az aljaskodást és a rágalmazást.

Az elismerő hsz-ekért pedig köszönet!

Frederick2 2020.01.15. 10:48:10

@Mme.Brioche:

"Nem volt nagyon rossz az előző, de szerintem nem jött át belőle az igazi Jack Reacher. Többek között azért sem, mert Tom Cruise akkor se tud eljátszani egy 190 centis izomkolosszust, ha lábujjhegyre áll."

Én azt hallottam, hogy Lee Child elégedetlen a Tom Cruise-féle Jack Reacher-filmekkel. Szerinte Tom Cruise nem jó Jack Reacher-nek. És állítólag megtiltotta Tom Cruise-nak a további Reacher-filmek készítését. Ugyanakkor várható egy Jack Reacher-sorozat, a szerző áldásával (engedélyével), amiben a főszereplő nem Tom Cruise.

Frederick2 2020.01.15. 11:03:14

@KalmanBlog: @don Fefinho: @TrollEdomer: @csi szi: Még valami eszembe jutott Esterházy-ról és társairól. Gondoltam, ezt leírom, mert ez még nem hangzott el tőlem. Vagyis az, mi a LEGFŐBB, ami kiüti nálam a biztosítékot. Sok dolog, de ez a LEGINKÁBB.

Tudjátok, mi irritál engem legfőképpen Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos kapcsán? Az, hogy ezek az emberek nem a piacon megmérettetve lettek sikeres írók, hanem a politikai tőkéjük révén kerültek be a kánonba és a köztudatba.

Míg az olyan magyar fantasy írók, mint Kornya Zsolt, Nemes István és Gáspár András, alulról jőve, a piacon megmérettetve, lett népszerű szerző...

...addig Parti Nagy Lajos és Esterházy Péter semmi mást nem csinált, mint kiépítette a kapcsolatait az SZDSZ-szel, intellektuálisan betámogatták a pártprogramjukat - ÉS ENNYI! Már a műveik a kánon részei, ott vannak a köztudatba, felépült a kultusz! Nem a piaci megmérettetés révén, hanem a politikai hátszél miatt.

Miközben mindenki tudja, hogy a hazai és külföldi, jobb és rosszabb minőségű ponyvaszerzőket többen olvasták az országban, nagyobb fantábort mozgatott, mint Esterházy és Parti.

Esterházy és Parti sikere mögött nincs igazi munka, nincs igazi teljesítmény, nincs igazi áldozat - csak politikai hátszél. És ez irritálja is az emberek többségét. Nem csak jobboldalon. Még a baloldalról is ismerek olyat, aki ki nem állja őket. Mi ez, ha nem a valódi korrupció?

KalmanBlog 2020.01.15. 14:38:18

@Frederick2: Igen, ebben is van igazság, de számomra akkor is az a legrosszabb, hogy gyűlölnek minket, és ez átsüt az írásaikon is. Pozsonyi nemrég írt erről egy cikket, megtaláltam a linket neked: 888.hu/piszkostizenketto/kialtvany-a-szellemi-kornyezetszennyezes-ellen-4222644/

(Ez Eserházyra vonatkozik, Partit nem tudom. Partitól egyszer próbáltam olvasni, de nem álltak össze a mondatai annyira sem, hogy értelmezni tudtam volna egyetlen összefüggő gondolatot is. Őróla tehát nem tudok tartalmat érintő kritikát mondani, csak röviden annyit, hogy szar fos az egész :-)

Frederick2 2020.01.15. 15:54:00

@KalmanBlog: Ez Gajdics Ottó-cikk, nem Pozsonyi Ádám. :) Amúgy dicséretes, hogy elolvasta Krusovszky Dénes regényét, és kritikájában figyelmezteti a magyar olvasókat: vigyázat, akna! Legalább nekem nem kell rálépnem erre az aknára.

Amúgy, ahogy kifejtettem párszor, a kultúra nagyrészt még mindig balliberális kézben van. És fogalmam sincs, hogyan lehetne kivenni a kezükből. De tartok tőle, hogy a kormány politikusainak sincs.

Aki pedig szeretné megtapasztalni a saját bőrén, milyen az, amikor a Balliberális Scéna birtokolja a kultúrát, annak azt ajánlom, regisztráljon fel a Moly.hu-ra. A szerkesztői és a moderátorai zöme balliberális - vagyis garantált a balos ízlésterror. Én anno másfél hónapig bírtam a balliberális világot odaát - aztán töröltem a profilom.

KalmanBlog 2020.01.15. 16:00:08

@Frederick2: > Ez Gajdics Ottó-cikk, nem Pozsonyi Ádám. :)

Ooopsie.

Madarász Henrik 2020.01.15. 18:42:26

@Frederick2: Ismered a Vicomte nevű kommentelőt a Molyról ? Én teljesen ledöbbentem amikor a Vaják könyv kapcsán elkezdett szövegelni idegengyűlöletről és szegregációról, itt az egyik amit írt a témában.

moly.hu/konyvek/andrzej-sapkowski-az-utolso-kivansag

Madarász Henrik 2020.01.15. 18:44:48

Más, az amerikai filmipar tényleg belterjesen balos, most Mark Hamillról is kiderült, hogy egy agresszív balos, aki eddig nem adta jelét ennek.

mandiner.hu/cikk/20200114_mar_a_jedik_is_elkerulik_a_facebookot

Frederick2 2020.01.15. 19:01:41

@Madarász Henrik: Vicomte - találkoztam már pár kommentjével. Annyira nem agresszívan balos, mint Kuszma vagy VargaRockZsolt, de van néhány érdekes megnyilvánulása. Azt tudom, hogy ő is el van ájulva Margaret Atwood-tól.

"A középkori Európában is meglévő idegengyűlölet és szegregáció itt a másfajúak ellen irányul, bár ebben az első kötetben ez még kevésbé hangsúlyos."

A középkori Európában tényleg jelen volt a xenofóbia és a szegregáció. Azt én is gagyinak tartom, amikor egyes fantasy szerzők (pl. Terry Brooks) egy agyonidealizált középkori miliőt teremtenek a fantasy regényeikben. Azzal nincsen semmi baj, ha valaki hitelesebb középkor-képet akar mutatni egy fantasy sztoriban. Az már problémásabb, ha ezen álca alatt aktuálpolitizál.

A Witcher esetében nem tudom, mi a helyzet, mivel egyelőre nem olvasom a franchise-t. Te olvasod a regényeket? Ha igen, milyennek találod őket?

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:10:28

@Frederick2: Jó, de most komolyan ez a legfontosabb egy regény kapcsán, kit érdekel ? A sorozatot láttam, az tetszett ( volt néhány fekete mellékszereplő, de elviselhető volt ), az első kötetet megrendeltem a regénysorozatból, de még nem mentem el érte a könyvesboltba, majd holnap ( a Gabo adja ki most ).

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:13:28

@Frederick2: Én amúgy kedvelem Terry Brooksot, néhány Shannara regényt már megvettem.

Deansdale 2020.01.15. 19:14:48

@Madarász Henrik: Ez a Vicomte gyerek rengeteget okoskodik a fantasyról de még azt sem tudja hogy a Witchert Sapkowski Moorcock Elric-regényeiről lopta le. Ajnározza hogy mennyire eredeti és tökös, miközben egy gyökér copy-paste ami miatt ha jól tudom talán még pereskedés is volt. Nagyjából olyan mint a híres magyar SW kalózregény amit nemrég Retroshockos Kenny is emlegetett.

A Witcher amúgy olyan mint a Trónok harca és ezért ömlengenek róla az ilyesmire hajlamosak, van benne szex meg bőven ömlő belek, ennyi a "varázsa".

Mellesleg a magyar fantasy szerintem simán a nemzetközi mezőny élvonalában volt, amikor még olvastam, Nemes István, Kornya Zsolt, Gáspár András (különösen még Novák Csanáddal együtt) egyes könyvei köröket vernek a legnagyobb nemzetközi klasszikusokra is.

Frederick2 2020.01.15. 19:19:07

@Madarász Henrik: Na de várjunk csak! Azért vannak itt politizálások. Éppen olvasom más kommentjeit.

moly.hu/ertekelesek/1807669

"A korábbi novelláskötetekben már kibontott motívum, az egymás mellett élő fajok közötti gyűlölet, itt központivá válik. S ez teszi igazán egyedivé a sorozatot.

A történelem bővelkedik olyan példákban, amelyek az idegengyűlölet hisztérikus szintre emeléséről szóltak. A pogromok, a protestáns-katolikus vallásháborúk, a Vörös Khmerek vérengzései, az indiánok rezervátumba szorítása, a náci haláltáborok és az al-Kaida terrorcselekményei vagy a mostani bevándorló ellenes hiszti is erről a tőről fakadnak.

Ebben a regényben igen nagy szerepet játszik az a cinizmus, ahogy a hatalmon lévők a saját céljaik érdekében manipulálják a tömeget. Az emberek többsége hiába élne inkább békésen, de mindig vannak olyanok, akikben tombol a gyűlölet, és csak az ürügyet keresik, hogy pusztíthassanak. A demagóg politika ezeknek a látens barnaingeseknek adja meg a lehetőséget, hogy büntetlenül élhessék ki ösztöneiket, mert megszünteti a társadalmi szolidaritást, ami eddig féken tartotta őket.
Ha pedig sanyargatni kezdik a kitaszítottakat, akkor azok között előbb-utóbb fel fogja ütni a fejét a lázadás, a visszaütés kényszere, és már elő is állt a gerillaháborús helyzet, ahol már mindenki sérült és hajtja a bosszúvágy." (Vicomte)

Asszonja, "a mostani bevándorló ellenes hiszti". Egy olyan magyar társadalomban, ahol az értelmiség nem merészel árnyalt és tárgyilagos diskurzust folytatni a migráció témájáról, különösen kedves megállapítás ez.

Sapkowski akkor a Witcher franchise-ban foglalkozik a xenofóbia témájával. Vicomte pedig le is hoz belőle egy balos értelmezést. Az külön kérdés, vajon Sapkowski értelmezése is balos-e - de Vicomte interpretációja szerint igen. A jól ismert képlet "xenofóbia = rossz". És ugyebár, Sapkowski hitelesen ábrázolja a középkort. Hát ha a középkori környezetben jelen levő xenofóbiát ilyen balos módon ábrázolja, akkor nem éppen hiteles. A középkori Magyarországon is volt xenofóbia, pl. tatárjárás idején a tatárokkal, mongolokkal szemben, a török elleni harcok idején a törökökkel szemben. Az idegengyűlölet most ezekben a történelmi válsághelyzetekben rossz vagy jó volt? Egyáltalán történelmi a kérdés?

"Yennefer és Triss, a két varázslónő, a férfivilágban boldogulni kényszerülő erős nők minden erényét és hibáját fel tudják mutatni. A kívülállóságuk, a megszerzett tudásuk és a tapasztalataik arrogánssá, megközelíthetetlenné és cinikussá teszi őket. A hagyományos női szerepeket nem vállalják, de vágynak egy társra, aki egyenrangúként kezelné őket. Szóval amolyan proto-feministák. Nem esendőek, nem is vágynak gyámolításra, de egyikük sem úszta meg lelki sebek nélkül a mágus létet." (Vicomte)

Eleve a legtöbb "kard & boszorkányság" fantasy dolgozik girl power-ekkel. Annyira tömeggyártás szintjén, hogy az már átmegy élvezhetetlen giccsbe, a legtöbb esetben. Hogy Yennefer és Triss hiteles karakterek, nem tudom. Arról azért nem érdemes megfeledkeznie Vicomte-nak sem, hogy a fantasy-ban szereplő girl power-ek többsége szexuális fétis terméke, vágyfantázia produktuma, ahol az író kiéli a saját (nem egy esetben BDSM-szagú) szexuális vágyait, az olvasók pedig ebben bizonyos esetekben partnerek. Elég megnézni a Yennefer-ről és Triss-ről készült hivatalos art-okat - láthatólag úgy vannak meganimálva, hogy attól merevedése legyen a legtöbb férfiolvasónak.

Frederick2 2020.01.15. 19:23:13

@Deansdale: Te nem kedveled George R. R. Martint, Mark Lawrence-t, J. K. Rowling-ot és Andzej Sapkowski-t...eleve az újvonalas fantasy képviselőit... Phú, te nagyon szembemész fantasy téren a mainstream-mel! :D

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:26:48

@Deansdale: Ezt nem tudtam, Moorcock Elric regényeit megvettem már, de még nem kezdtem bele az olvasásukba.
Én is nagyon szerettem ezeket a magyar szerzőket, amíg volt Cherubion kiadó ( most olvastam Nemes facebook oldalán hogy 9 új könyvet tervez idén a társaival, ha három lesz ebből idén, már az is jó lenne ), sajnos a modern külföldi fantasy szerzőket nem ismerem, csak az utóbbi 2-3 évben kezdtem megvenni a könyveiket, eddig Brooks magyarul kiadott könyveivel végeztem.

Frederick2 2020.01.15. 19:28:03

@Deansdale:

"Ez a Vicomte gyerek rengeteget okoskodik a fantasyról"

Ha már okoskodás, tessék!
moly.hu/karcok/1106373

Legfőképpen a vége tetszik.

"Gyakran esik szó itt a Molyon arról, hogy milyen könyveket kellene kötelezővé tenni ahhoz, hogy a diákok megszeressék az olvasást, nos, szerintem a Vaják sorozatnak legalábbis a középiskolai ajánlott olvasmányok listáján illene szerepelnie, ha egyszer valóban felkerülhetnének oda zsánerregények is.
Ritka az olyan sorozat, amelynek kapcsán nem csak az irodalmi tematikák tömkelegére (a meséktől a történelmi krónikákon át a holokauszt tragédiájáig) lehetne példát mutatni, de mindeközben a szöveg stílusa is lehengerlően igényes, mégis emészthető, s ami a legfontosabb, a felvetett témák olyanok, amelyek tökéletesen reflektálnak a XXI. század napi kérdéseire is."

(Vicomte)

Kötelező olvasmány? Már nem elég, hogy Angliában a Harry Potter az? És állítólag már azért lobbiznak, hogy a "Szolgálólány meséje" is az legyen! Kicsit érdekes, hogy mostanában csupa progresszív művet ajánlanak és nem egy esetben tesznek meg kötelező olvasmánynak.

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:34:27

@Frederick2: Igen, pont ilyen kommentekre emlékeztem Vicomte kapcsán és nem tarom normális dolognak ez alapján értékelni egy könyvet.

Frederick2 2020.01.15. 19:35:45

@Madarász Henrik:

"most olvastam Nemes facebook oldalán hogy 9 új könyvet tervez idén a társaival, ha három lesz ebből idén, már az is jó lenne"

Hát, nagyon jó kérdés, egyáltalán vissza tud-e térni a piacra! Én Berke Szilárddal (Eric Muldoom) beszélek néha mobilon, és ő beszél is róla, mennyire nehéz most bármit is megjelentetni a piacon. Be tudnád másolni Nemes István face-bejegyzését? Nagyon kíváncsi vagyok, mi az a 9 könyv.

Deansdale 2020.01.15. 19:41:09

@Frederick2: Mark Lawrence nem rémlik, Sapkowskival meg nincs különösebb bajom, csak nem szeretem mikor balos hülyék kommentelnek a Witcherről úgy hogy fogalmuk sincs semmiről. Az viszont igaz, hogy hadilábon állok a posztmodern fantasyval, se a realisztikusnak titulált alpári, se a gyermeteg rowlingi vonulat nem érdekel, nálam a fantasy se nem horror, se nem pornó, se nem hatéveseknek szóló dajkamese. Ami még ezeknél is kevésbé érdekel, az a fantasynak álcázott libsi propaganda rasszizmusról meg szexizmusról. Lehet ócsárolni a MAGUS-t vagy a Cherubion-könyveket, sokkal emberibbek és tisztábbak voltak mint a posztmodern szarok amiktől a Vicomte-félék maguk alá nyáladzanak. Aki már a fantasyban is csak a saját politikai mocskát tudja értékelni az vegyen be egy ciánkapszulát, baszki.

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:42:58

@Frederick2: Ami jó hír, hogy 2020-ban jóval több cherubionos könyv várható, mint az elmúlt években. A kiadó ütemterve még készül, szóval, konkrétumokról egyelőre nem számolhatok be, tehát, csak pár szóban arról, hogy mik várhatók tőlem, illetve író barátaimtól.

- Kalóztánc 2 (fantasy antológia)

- Douglas Rowland: Alkony-5 (Cherubion Világa - Az Alkony-ciklus lezárása, elvileg már csak két jelenet van hátra. A regény címét még nem tudom, de remélhetőleg hamarosan az is véglegesítésre kerül.)

- John Caldwell & Szendrei Tibor: A Káosz Méregfoga (képregény) Egy korábbi posztban már jeleztem, hogy Tibi úgy döntött, a képregény színes lesz - és ennek én nagyon örülök. Hogy ez mikor készül el, az már Tibin múlik, de ha lassan is, halad a rajzolás és a színezés.

- Colin J. Fayard & Tim Morgan & John Caldwell: Káoszaréna (regény a Káosz Világán) /A terjedelme miatt még nem tudjuk, egykötetes lesz-e, kemény kötésben, vagy két kötetben jön ki puhában./ A regény a Bajnokok Kardja trilógia történésein alapul, Worluk egy nagyon fontos momentumát mutatja be.

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:43:58

John Caldwell: Nincs kegyelem (újra kiadás) Alaposan átírva, de főképp stilisztikai szempontból; a lényeg nem változott.

- John Caldwell: A Káosz Sárkányai (újra kiadás) Alaposan átírva, de a lényeg itt is változatlan.

- John Caldwell: Trialcor Démona (novellák) Még nem merem elkiabálni, de talán folytatódni fog a több mint 10 éve abbamaradt Osiris Könyvek sorozat (kissé szélesebb és magasabb formátumban), és ez ennek a régi/új sorozatnak lesz az első kötete. A tartalma még képlékeny, de 90 %-ban eddig meg NEM jelent írások kerültek bele - próbálom úgy összeilleszteni ezeket, hogy egy közös történetet adjanak ki.
A cím is változhat, a tartalom is... de jönni fog.

- Robert Knight: Ötven csapás (Bihon Tibor barátom régebbi fantasy novelláinak gyűjteményes kötete - elvileg ez is az új Osiris sorozat része lesz.)

- Semleges Zóna (sci-fi antológia) A címadó regény a korábbi kötet (Ütközőzóna) folytatása lesz, és a kötetbe kerülő kisregények ehhez kapcsolódnak.)

- John Caldwell: A Káosz Erdeje (regény) Ez valamikor ősszel várható, mint ahogy évek óta is már mindig őszre terveztem... Remélem, ezúttal sikerül!

- John Caldwell: Mogorva Chei (regény) Ez is már több éve tartó projekt - idén szeretném ezt is befejezni végre. De az idő sajnos, gyorsabban telik, mint ahogy én írok... már ennek is majdnem a végén tartok; meglátjuk, sikerül-e.

Madarász Henrik 2020.01.15. 19:44:52

Jeffrey Stone: A részeg hajó (kisregény) Elvileg lesz 2020-ban egy antológia, abban lesz ez az írásom, amely jellegét tekintve sci-fi, és amin nagyon sokat dolgoztam. Ezt már rég leadtam a kiadónak, jelenleg a szerkesztési fázis tart.

Nem folytatom a felsorolást, mert már ez is soknak tűnik... de nem kizárt, hogy még több minden más is lesz, amihez valamilyen szinten közöm van. Például folytatódik a főleg női olvasókat megcélzó Zűrös Románc akció/romantikus sorozat,
amelynek két kötete is (általam) beszerkesztve megjelenésre vár. Valamint egy új sci-fi sorozat, amelyben lesz egy saját regényem (már le van adva), és további kettőben társszerzőként leszek jelen - de ezeket még véglegesítenem kell, és nem tudni, belefér-e a 2020-as évbe. Egyéb terveimet már nem is említem, de vannak még más dolgok is... Vagyis, igaz, semmit sem sikerült befejeznem 2019-ben... de sok olyan írásom van, amire már csak a végső pontokat kell feltennem. És ezek persze folyton továbbcsúsznak a következő évre...

Deansdale 2020.01.15. 19:46:07

@Frederick2: Nemes István addig volt jó amíg komolyan vette az írást. Pl. a Káosz-regények folyamában egyértelműen látható a töréspont, hogy hol váltott át fantasy íróból megélhetési ökörködövé, akinek bár továbbra is vannak jó ötletei, már nem tudja (talán nem is akarja) őket ugyanolyan erővel megírni mint régen, elvicceli és elszarja mindet.

Deansdale 2020.01.15. 19:54:46

@Frederick2: "Én Berke Szilárddal (Eric Muldoom) beszélek néha mobilon, és ő beszél is róla, mennyire nehéz most bármit is megjelentetni a piacon."

Hja, mindent elöntött a gagyi, vagy legalábbis én attól csömörlöttem meg jópár éve, hogy bementem egy boltba és kazlakban álltak az értékelhetetlen szarok, egy órás fárasztó kutatómunka volt valami olyasmit találni ami pár évvel azelőtt a középszerű szintet megütötte volna. A MAGUS gyakorlatilag kipurcant, a Cherubion lement gagyiba (lásd egy kommentel fentebb), a külföldi könyveknél meg előtérbe került a tömeggyártott sablonszar. Egy ilyen túltelített piacon mit lehet tenni? Hiába alkotsz nagyot, marketing nélkül a kutya sem veszi észre, így valójában nem az érvényesül aki jobb könyvet ír, hanem aki ügyesebben vagy drágábban reklámoz. Ilyen kontextusban még nagyobb tetűség hogy a díjosztókra rátették a kezüket a libsik.

Frederick2 2020.01.15. 19:55:29

@Madarász Henrik:

"nem tarom normális dolognak ez alapján értékelni egy könyvet."

Eleve problémásnak tartom a xenofóbia irodalmi ábrázolását. Ugyanis a xenofóbiának is több árnyalata van, mondhatni, xenofóbia és xenofóbia között is van különbség. Akinek a tatárjárás idején a tatárok lemészárolták a szüleit, az alapvetően, zsigerből gyűlölt minden tatárt a környezetében. A történelmi korszakokban eleve másként működött az un. idegengyűlölet.

Az külön groteszk, hogy ebbe belekeverik a jelenlegi menekültválságot is. Most a Vajáknak mi köze van a mostani migrációs válsághoz? De ha belevisszük is ezt az értelmezést a "Tündevér"-be, akkor is. Igen, a politikai elitek egy része saját hatalmának bebetonozása érdekében felhasználta a migrációs válságot, és manipulálta a tömegeket (pl. Orbán). Ez kisebbíti a migrációban rejlő veszélyeket? Vicomte szerint igen. És milyen barnaingesekről beszél?

Még egy megjegyzés a xenofóbia témához. Tudod, mely szabadságharcunknak volt hajtómotorja a xenofóbia? Az 1848-as szabadságharcnak. Függetlenül attól, hogy Kossuthék örömmel fogadták a bécsi forradalmat, Petőfiék elég durván uszítottak a németek ellen. És a németellenesség többször is megjelent a szabadságharc alatt. Persze, lehet arról vitázni, hogy most a xenofóbia eme típusa, a németellenesség (a német, mint idegen) jól vagy rosszul sült el a szabadságharc során - de a hajtómotorja volt. Ahogy a Thököly- és Rákóczi-féle kuruc mozgalomnak is.

Annyira komplex jelenség a xenofóbia, az un. idegengyűlölet, hogy egyszerűen a balos álláspont (a humánum megőrzése mindenekfelett) nem írja le.

Ha pedig Vicomte helyesen értelmezi a Vajákot, nem pedig félreértelmezi, vagyis tényleg így benne van az aktuálpolitika egy fantasy-ben, érdemes egyáltalán nekiállnom olvasni? Eleve a fantasy azzal a céllal szolgált, hogy kiragadjon a fárasztó mindennapokba. Most meg az a célja, hogy még jobban belevigyen a fárasztó mindennapokba. A fantasy ma politizál. Jó ez? Őrület!

Madarász Henrik 2020.01.15. 20:08:36

@Frederick2: Majd beszámolok az első kötetről, ha elolvastam :)

Frederick2 2020.01.15. 20:09:33

@Madarász Henrik:

"Colin J. Fayard & Tim Morgan & John Caldwell: Káoszaréna (regény a Káosz Világán) /A terjedelme miatt még nem tudjuk, egykötetes lesz-e, kemény kötésben, vagy két kötetben jön ki puhában./ A regény a Bajnokok Kardja trilógia történésein alapul, Worluk egy nagyon fontos momentumát mutatja be."

Hmm... Azért remélem, Hűse Lajos jelentősen átírja és kijavítja a "Bajnokok kardja" c. trilógiáját, mert sajnálatosan több sebből vérző műalkotás.

lfg.hu/11192/ismerteto/colin-j-fayard-bajnokok-kardja/

Hűse Lajos (Colin J. Fayard) tehetséges szerző (még a feminista beállítottsága ellenére is), de itt nagyon lejjebb adta a lécet. Biztos sietették írás közben.

A "Káoszaréna" c. projektre kíváncsi vagyok, ezt már régebben is meglebegtették. De ha tényleg a "Bajnokok kardja" c. trilógián alapul majd a sztori, akkor talán Hűse Lajos feljavíthatná egy olvasható szintre. Remélem, orvosolják ezt!

Frederick2 2020.01.15. 20:11:54

@Madarász Henrik: @Deansdale: Én nem akarok abba a hibába esni, hogy úgy mondjak véleményt a "Witcher" /"Vaják" regényekről, hogy nem olvastam. Így, ha megkérdeznek a minőségéről, asszondom: "fogalmam sincs". Hogy olvasni fogom-e, kérdéses, mivel teljesen más szerzők könyvei kötnek le most. Mindenesetre az ilyen Vicomte féle figurák tényleg el tudják venni a kedvem.

Madarász Henrik 2020.01.15. 20:14:25

@Frederick2: Olvasd el ilyenkor a többi kritikát is, ha ők is ezt írják, akkor hagyd a fenébe.

Deansdale 2020.01.15. 20:15:39

@Frederick2: Engem az borzaszt el, hogy ezek a félkegyelműek sosem jutnak el a felismerésig: az idegengyűlölet egyetlen ismert forrása az eltérő kultúrák egymás mellett ill. egymásban élése, vagyis az amit manapság multikultinak neveznek. Ha valaki nem szereti a xenofóbiát akkor az önkéntes különélést kellene pártolnia, ami mindenféle atrocitást alapból megakadályoz. Hogyan lehet valaki annyira fogyatékos, hogy ne lássa meg ezt az összefüggést? A náciknak soha eszébe nem jutott volna a zsidókat baszogatni ha a zsidók mind Izraelben éltek volna és turistaként járnak Németországba, a keveredés csak bajt hozott mindkét oldalra, milliók haltak bele, de sebaj, erőltessük a keveredést továbbra is, legközelebb majd az utópiát hozza el...

(Tisztában vagyok azzal hogy a 2.VH kirobbanásakor még nem létezett Izrael a mai formájában, a példa lényege ettől még megérthető.)

Madarász Henrik 2020.01.15. 20:16:12

@Frederick2: Én meg megvettem a Bajnokok kardja sorozatot, persze antikvár formában, így nem volt drága, ezt sem olvastam még el.

Frederick2 2020.01.15. 20:44:53

@Deansdale: @Madarász Henrik: Ja, meg még Vicomte-nak ez a gondolata. :P:D

"(Yennefer és Triss) hagyományos női szerepeket nem vállalják, de vágynak egy társra, aki egyenrangúként kezelné őket."

Most hagyjuk el azt, hogy ez a proto-feminizmus tényleg benne van-e Sapkowski regényében, vagy Vicomte látja bele.

Julcsi nem vállalja a hagyományos női szerepeket; Julcsi vágyik egy társra (szar a magány); Julcsi azt akarja, hogy egyenrangú félnek tekintse a társa.

Ez most úgy a párkapcsolati pszichológia szemüvegén keresztül OKÉ? Szerintem nem!

Eleve nincs egyenrangú felek kapcsolata. Vagyis úgy nincs, ahogy a feministák elképzelik. Egy kapcsolatban az egyik fél mindig domináns. (Egyébként a hagyományos, nem "progresszív" pszichológia szerint az az ideális, ha a férfi a domináns.)

Nekem voltak és vannak "erős nő" ismerőseim, akik igyekeznek férfienergiákkal érvényesülni a munkaerő-piacon - és azon kívül az élet többi területén is. A nagy része boldogtalan - vagy mert egyedül van, magányos, vagy mert benne van egy rossz párkapcsolatban, ahol a papucsférje mellett nem érzi magát nőnek.

Ugyanakkor van kivétel is. Vagyis volt olyan "erős nő" ismerősöm, aki boldog párkapcsolatban él. Ezt az "erős nő" ismerősömet ledominálja a férje. És ennek az "erős nő" ismerősöm örül; elvárja, hogy ledominálja a férje. A férj erősebb fél a kapcsolatban, mint a nő.

Na, ennyit arról, hogy az erős nők keresik azt a férfit, aki egyenrangúnak tekinti őket! :P Miben? A kőműves sem azt várja el az asszonytól, hogy helyt álljon mellette az építőiparban; elég, ha elvégzi a háztartást, meleg étellel várja, és felneveli a gyerekét. Ja, hogy az hagyományos női értékek, ami civilizációs szempontból elavult! :P

Futkos a társadalomban a sok "erős nő" és boldogtalan! De azért reklámozzuk még nekik ezt a modellt. Hátha benne maradnak! :P

Frederick2 2020.01.15. 20:48:30

@Madarász Henrik: Köszönöm, hogy megosztottad (velünk) Nemes István Facebook-bejegyzését. Őszintén: régen olvastam tőle, és tényleg jó lenne, ha előrukkolna valamivel. Mondjuk már szerintem ideje lenne lezárni Skandar Graun történetét, mert eléggé el lett nyújtva a ciklus. Eleve az író is utalt a regényeiben, hogy az egykori Káosz-pap szeretné szögre akasztani a láncos buzogányt és az áldozókaszát. :D

Ideje lenne új hősöket gyártania Nemesnek. Vagy visszatérni más karaktereihez (pl. Fürge Calver).

Madarász Henrik 2020.01.15. 21:43:39

@Frederick2: Szívesen. Tényleg jó lenne, ha lezárná. Én azt sem bántam volna, hogy amikor még önálló kiadó voltak, valamelyik szerző megírta volna ennek a folytatását.
moly.hu/konyvek/david-gray-worluk-atka
Nagyon bírtam Fürge Calver karakterét és persze Ravasz Cugel is a kedvenceim egyike, Jack Vance-től.

csi szi 2020.01.15. 22:01:24

@Madarász Henrik: Én csak a Sword of Shannara-t olvastam (az az első ugye?) elég szemérmetlen LOTR koppintás. De élvezhető volt, persze.

Deansdale 2020.01.15. 22:48:46

@Frederick2: "Ideje lenne új hősöket gyártania Nemesnek."

Én arra várok MAGUS vonalon mit alkot, a többi őszintén szólva nem hoz lázba.

Madarász Henrik 2020.01.15. 22:53:41

@csi szi: Később még lett egy 0 könyv is, ezt még nem olvastam, a másik hármat már igen.

moly.hu/konyvek/terry-brooks-az-elso-kiraly

Madarász Henrik 2020.01.15. 22:59:28

@csi szi: Még egy plagizált de élvezhető könyv is jobb, mint egy balos népnevelő hülyeség.

Madarász Henrik 2020.01.16. 00:12:57

@Deansdale: A MAGUS-ban is benne voltak Nemesék ? Nekem ez a rész kimaradt.

TrollEdomer 2020.01.16. 07:19:38

Olvastam első négy Witcher könyvet.

Első jópofa volt, népmeséket dolgozta át Vajákosra, sötétebbre (eredetileg Grimm mesék elég sötétek voltak)
Negyedik után vesztettem el az érdeklődésemet. Részint szokásos fantasy baromságok, ha akarom működik a mágia, ha akarom nem. Végén levő lmbt sem hozta meg a kedvem a folytatáshoz.

Amúgy tényleg jelentős szerepe van, hogy különböző fajok nem igazán jönnek ki jól egymással, de nem éreztem úgy, hogy tanmese lenne, egyik sem angyal.

Sorozatból végignéztem első részt, hát sztem totál gagyi lett. Könyv számomra nem azt a képet sugallta, hogy vaják beállít városba szörny tetemmel és akkor ahelyett hogy hálásak lennének neki, fuj fehér faja van, rohadt vaják...

Frederick2 2020.01.16. 11:45:01

@TrollEdomer: @Madarász Henrik: Én a METRO- és STAÉLER-sorozatra leszek kíváncsi. Remélem, nem fogják elbaszni őket valami PC-propagandával.

Én mostanában egyre nehezebben tudom eldönteni, milyen kortársat olvassak. Csak úgy repkednek a nevek!
Ugye, az előző évben visszatérten Stephen Kinghez.

Aztán kedvem szottyant megismerkedni az ukrán-orosz STALKER- és METRO-univezrummal. Dmitry Glukhovsky METRO-trilógiája tetszett, bejött. A klasszikus Strugackij-regény, a "Piknik az árokparton" szintúgy. Jerzy Tumanovszkij "Agyar" c. regénye jó volt. Orehov Hemul-trilógiáját elkezdtem - de az első kötet olyan rohadt ostoba volt, hogy félbehagytam. Itt egyelőre ki is léptem az ukrán-orosz poszt-apokaliptikus sci-fi és urban fantasy vonalról.

Somerset Maugham "Örök szolgaság"-a következett - ami immár nálam a legjobb realista regény, amit olvastam a műfajban (egészen addig, míg nem jön jobb).

Aztán megint visszatértem Kinghez.

De sajnos újra a nyakamba szakadt egy csomó munka. És megint ott tartok, hogy csak félórám marad az olvasásra - vagyis nincs sok időm egy könyvre. Miközben röpködnek a nevek - regények, filmek, sorozatok, videójátékok nevei, franchise-k, univerzumok. Közben meg az időm megint radikálisan beszűkült. Amit meg a munkaerő-piac meghagy időt, feléli a magánélet, kultúrára meg csak egy csekély jut.

Hm...

Frederick2 2020.01.16. 11:46:42

@Madarász Henrik:

"A MAGUS-ban is benne voltak Nemesék?"

Egyelőre még nincs MAGUS-regénye Nemesnek. De már jó ideje ír egyet, Aminek a főhőse Mogorva Chei, kalandozó. Deandsale kíváncsiságát osztom a témába. Egy MAGUS-regény Nemes Istvántól. Ja, érdekel! Remélem, még ebben az évben megjelenik.

Frederick2 2020.01.16. 11:48:16

@TrollEdomer:

"Sorozatból végignéztem első részt, hát sztem totál gagyi lett."

Ugye, nem a lengyelt nézted?

Mert van egy lengyel meg egy amerikai sorozat. És a lengyel sorozat botrányosan rossz lett, állítólag.

Frederick2 2020.01.16. 17:07:28

@Madarász Henrik: @Deansdale:

Stephen King véleménye:

"Íróként mindössze három kategóriában jelölhetek: legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb eredeti forgatókönyv. Számomra a sokszínűség kérdése a színészekkel és a rendezőkkel kapcsolatban sosem merült fel. Sosem venném figyelembe a diverzitást a művészet kérdésében. Csakis a minőséget. Szerintem hiba lenne máshogyan nézni."

Stephen King véleménye, miután befenyítették:

"A legfontosabb dolog, amit művészként és kreatív emberként tehetünk, az az, hogy mindenki megkapja ugyanazt a lehetőséget, nemtől, bőrszínétől vagy [szexuális] orientációtól függetlenül. Az ilyen emberek jelenleg alulreprezentáltak, és nem csak a művészetekben. Nem nyerhetsz díjakat, ha eleve ki vagy zárva a versenyből."

Valami niger hülyepicsa értelmiségi celeb, akinek nem vagyok hajlandó megjegyezni a nevét, így véleményezte:

"Én, amikor a privilégiumok védelmezői kimerülnek a sok mansplainingben és whitesplainingben, miközben nekem próbálják megmagyarázni @StephenKing Twitter-üzenetit, én meg úgy döntök, hagyom a csudába az üzenőfalamat és elkezdek élni."

A ballibsi cikk író, akinek szintén nem vagyok hajlandó megjegyezni a nevét, ezt a magyarázatot fűzte hozzá:

"A mansplaining és whitesplaining itt konkrétan azt jelenti, amikor egy fehér férfi akarja megmondani a tutit a feketékkel és a nőkkel kapcsolatos dolgokban egy fekete nőnek."

Éljen a cenzúra intézménye! :P

Az a probléma, hogy nem Stephen King az egyetlen értelmiségi, aki visszatáncol a Rémkoppantók elől. Ezt teszi még számos értelmiség is.

Szerencsére azért vannak kivételek is:
moly.hu/alkotok/jonah-goldberg/konyvek

Frederick2 2020.01.16. 17:13:06

@Madarász Henrik: Ezt a könyvét ajánlom tőle amúgy a figyelmedbe. Tökéletesen leírja benne, miként is működik egy baloldali kollektíva. Beleértve azt is, mit tesznek azzal, aki lázad a kollektíva ellen. Szomorú, hogy ez már nem a fantázia, hanem a rideg valóság.

moly.hu/konyvek/stephen-king-a-remkoppantok

TrollEdomer 2020.01.16. 18:34:33

@Frederick2: sztem a netflixes is gagyi.

Frederick2 2020.01.18. 13:34:25

@Madarász Henrik: @Deansdale:

Meg lehet élni az írásból?

www.facebook.com/martinkaywrites/posts/386154621960497?__tn__=K-R

Az alábbi linket nem is igazán a Martin Kay-bejegyzés miatt küldöm. Bár érdemes elolvasni azt is. Hanem mert alatta a kommentmezőben van egy komment Nemes Istvántól, amiben szerintem van sok igazság. Bemásolom, ha nem gond.

"Ehhez az elmélkedéshez még pár gondolat:

- Mintha elfelejtetted volna megemlíteni a nyomdaköltséget... habár úgy tűnik, számoltál vele.

- Ha már az író 5 %-ot kap, akkor említsük meg, hogy van ÁFA is, az is 5 %, valamint 1 % giccsadó (kulturális járulék), valamint van még csomagolási termékdíj, ami nem vészes összeg, de egy-két ezrest az is elvihet.

- A szerződéskötésnél nem mindegy, hogy az író a nettó vagy a bruttó 5 %-át kapja, vagy az árbevétel 5 %-át. Vagyis, a fenti példa szerint a 6 milla 5 %-át, avagy az árbevételét (az eladott példányok után), mert akkor még a 150 000 sem garantált... sőt, szinte biztos, hogy nem.

- A kiadó fizeti a szállítási költséget. Ha a nyomda és a könyvet átvevő terjesztő is Budapesten van, akkor mindezt meg lehet úszni 3-10 000 Ft-ból, de én, amikor a debreceni Alföldi Nyomdában nyomattam, akkor a szállítási költség 2000 példánynál kb. 25-75 000 Ft között váltakozott. (A nagy eltérés amiatt van, hogy a Debrecenből Budapestre fuvarozó kocsi más kiadók könyveit is szállította-e, avagy csak az enyémet. Értsd: ha csak az enyémet, akkor mind a 75 000-t velem fizettették ki, hogyha másokét is, akkor a teljes fuvarköltség megoszlott. (Mellesleg, ez 12 éve volt, azóta a szállítási költség valószínűleg több ennél.)

A szállításhoz még annyit, hogy a könyvek sorsa nem rendeződött le azzal, hogy a terjesztőhöz leszállíttatod... Némely terjesztő néha már egy-két hónap után jelzi, hogy megmaradt a náluk lévő könyvedből 120 db, ezt már nem kívánják tovább árusítani, legyél szíves 8 munkanapon belül érte menni és elszállítani, különben tárolási költséget számolnak fel. Nyilván ez sem nagy pénz, de ha több helyre kell odamenned személyautóval, akkor ott is ketyegnek szép alattomosan az ezresek, plusz adott esetben még a parkolási költség is hozzájöhet. Utána felvetődik a kérdés: hol tárolod a visszakapott könyveket? Persze, pár száz példány akár az előszobában is elfér, de hogyha több könyved is van, és ezres nagyságrendet kell tárolnod, akkor már raktárt kell bérelni, és az sem két fillér. (Én amikor 2006-ban eladtam a kiadómat, havi 120 000 Ft-ot fizettem ki raktározásért úgy, hogy volt olyan év, amikor a raktáron lévő könyvekből egy darabot sem tudtam eladni. Vagyis, kifizettem majd' másfél millát úgy, hogy nem volt belőle bevételem. Nyilván, egy könyv pár száz példányának tárolása jelentéktelen összeg... de ha van több kiadott regény is, akkor hamar megtelik a lakás vagy az iroda.)

- És ami a legfontosabb... A 2000 példány manapság már igen jó fogyásnak számít az "átlagos" könyvek esetében. Sikerkönyvek esetében jobb a helyzet. Viszont illúzió azt gondolni, hogy 2000 kiadott példányból 2000 el is fogy. Ilyen mennyiségnél jó esetben is megmarad 2-400, amiket vissza kell hozni a terjesztőtől, és más módon piacra dobni. A visszahozott példányok viszont már lehetnek porosak, gyűröttek, koszosak. Amikor még jellemző volt az utcai standokon való terjesztés, akkor kifakította a nap, verte az eső, fröccsent rá sár, stb... ezeket már nem lehet rendes áron eladni. Ráadásul, hacsak nincs nagyon aktív reklám, egy kezdő (nem ismert nevű) író könyvével az a csúfság is megeshet, hogy a 2000-ből 200 sem fogy el... és nem vicc, de ez bizony nem egyedi eset. Sőt! Ilyenkor sejthető, hogy a kiadónak nincs túl sok profitja a könyvön... És még ott van a hab a tortán, amikor a terjesztő nem fizeti ki az eladott könyveket sem, vagy csak azok töredékét.

Hát, valamit még biztosan kihagytam... de talán a lényeg benne van." (Nemes István)

Frederick2 2020.01.18. 13:35:56

@Deansdale: @Madarász Henrik: Na jó, bemásolom a srácot is. :)

"Sokan álmodunk arról, hogy a kedvenc hobbinkból fogunk megélni. Én már másként látom a kérdést, - de ne szaladjunk előre!

Számítsuk ki, hogy mekkora összeg üti a markát hazánkban egy kezdő írónak:

A saját tapasztalataim nem húzhatóak rá egyetemesen minden kiadóra, és előfordulhat, hogy tévedek, így nyugodtan javítsatok ki!

Mindennek az alapja a jutalék, mely a kezdők esetén 4-6%. Ez annak a függvénye lehet, hogy mennyi könyvet sikerül eladni. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 5%-ot.
Ez elsőre nagyon kevésnek tűnhet. Mondhatnánk, a kiadó visszaél a helyzetével, de nézzünk egy kicsit mögé:
A nagykerek 50-55%-ot is legombolnak a teljes vételár terhére. A profitabilitáson azzal tud javítani a kiadó, ha minél több példányt képes eladni a webshopján, vagy saját könyvesboltján, rendezvényes megjelenéseken keresztül.
Mindebből következik, hogy a te 5% részesedésed a kiadó bevételének a 10%-a lesz.

Tegyük fel, a kiadó 2.000 példányt fog legyártani a könyvedből és a könyv (egyszerűsített) mindenkori ára 3.000 Ft.
Ez esetben az elérhető elméleti bevételmaximum hatmillió forint.

Szó volt arról, hogy a nagykerek/könyvesboltok ennek kapásból elviszik a felét, így marad 3 misi. A könyv előállítása, a promó példányok, az asztalbérlés rendezvényeken ennek felemészti a felét.
Marad másfél millió, amely háromfelé fog elosztásra kerülni:
- Marketing (ennek a költsége BÁRMEKKORA lehet)
- A kiadó profitja
- Az alkotó százaléka

Mostanra már mindenki kitotózta, hogy 5% mellett, ha az összes példányt eladták, akár 300.000 Ft ütheti a markát. Azonban ebből lejön a promó és egyéb okok miatt elosztogatott példányok száma, amit vegyünk 15.000 Ft veszteségnek az író oldalán. Valahogy ki is kell vennünk ezt a pénzt, ezért egy hónapra be kell jelentkezni Katára, ami további 50 ezer pénz a könyvelői díjat nem számolva.

A végére marad kb 230.000 Ft-od az első könyved után, de megjegyzendő, hogy kezdők esetén a kiadó lehet, hogy kevesebb könyvet nyomtat, és ha nincs szerencséd, talán az sem fog mind elmenni!
Ha jót akarsz magadnak, akkor a fentieket nem osztod le a regényedbe feccölt idővel órabér szintre! :D

Persze, ezek a számok idővel javulhatnak, de a magyar piac kicsi, így a legtöbb, szakmai körökben ismert alkotó sem feltétlenül képes jobb számokat felmutatni. A bevételeik (a „rendes” keresőfoglalkozásuk mellett) olyanokból származik, mint: megrendelésre írt könyvek, szerkesztői munka, egyéb íráshoz kapcsolódó kisegítő tevékenységek.
Végiggondoltad már, hogy akarsz-e megrendelésre dolgozni? Vagy úgy képzeled, hogy mindig a saját álmaidról lesz szó?

Visszatérve a kiadóra: Miután kifizetett téged, és mondjuk félmillió értékben marketing tevékenységbe fektetett (Ebből nem fog jutni arra, hogy kikerüljön a könyved a boltok kirakatába, vagy viszontláthasd a borítód a metró mozgólépcsőjén. A facebook, youtube kampányok és 1-2 fizetett megjelenés, reklám valamilyen releváns magazinban.), marad 800.000 Ft a kasszában. Utóbbiból nem árt, ha fedezni tudja a fenntartási költségeit, majd a maradékot leadózza, és csak eztán jut pár százezer profitnak, s végső soron a család asztalára.
A különbség köztük és köztetek az, hogy nekik tényleg ebből kell megélniük.

Mindezek fényében az én álláspontom az, hogy nem érdemes az írásra keresőtevékenységként gondolni még a középtávú terveinkben sem, hosszútávon pedig a jó ég tudja, mi lesz!

Az egy másik történet, ha valaki kockáztatni szeretne, hiszen nem kevesen vannak, akik képesek akár egymilliót is fektetni a magánkiadású könyvükbe (Aztán integethetnek a pénzüknek.).

Van olyan eset, amikor érdemes lehet felvetni egy közös finanszírozás lehetőségét, illetve ismerek olyan írót, aki kiadót (nem kifejezetten self publishing kiadó) megbízta a saját pénzén, hogy gondozzák a könyvét, utána pedig profi marketingesként maga egyengette a könyve útját a kiadó segítségét is kihasználva.
Félreértések elkerülése végett: Itt olyan könyvekről van szó, amelyeket a kiadó egyébként is megjelentetett volna.

Mivel ezek a témák úgy vélem, egy elenyésző kisebbséget érintenek, nem térek most ki rájuk.

Ti miről álmodtok?" (Martin Kay)

Madarász Henrik 2020.01.18. 15:54:06

@Frederick2: Hát ezek szerint csak nagy példányszámú könyvek kiadása esetén éri meg könyvkiadónak lenni.

Deansdale 2020.01.18. 16:07:56

@Frederick2: Ehhez azt tudom hozzáfűzni, hogy 1. nem kellett volna hagyni leszokni az embereket az olvasásról; 2. nem kellett volna hagyni tönkremenni a magyar könyvpiacot, szerintem azzal hogy elöntötte a gagyi.

Ha én könyvet akarnék írni, elsősorban e-booknak szánnám, illetve ha papírra mennék akkor a magam naív fejével először utánajárnék hogy lenne-e realitása venni/bérelni/csencselni egy nyomdagépet (ez nyilván beruházás), emellett megpróbálnék ingyenes marketing lehetőségeket keresni a neten. Ez utóbbi nyilván akkor működhetne jól ha mondjuk egy létező franchise rajongótáborát akarnám megszólítani, saját vadonatúj tartalmat így nehézkes lenne a közönség elé vinni, de mondjuk ha teszem azt a férfiszférával kapcsolatos lenne a dolog akkor a Férfihangon meg hasonló helyeken talán lehetne pár vevőt találni. Saját ihletésű sci-fi/fantasy könyvet marketing nélkül kiadni valószínűleg lehetetlen, mármint ha hasznot is akar látni belőle az ember. Ha bevonásra kerül valamilyen kiadó meg a bolthálózatok, ott már másnak van kiszolgáltatva az ember, bár nyilván az a bejáratott út, de nekem nem tetszene. Többek között ezért is nem írok könyvet, pedig régebben még lett volna kedvem hozzá.

KalmanBlog 2020.01.19. 03:01:35

@Deansdale: Manapság már sokan kiadó nélkül adják ki a könyvet - minden lépést meg tudnak csinálni kiadó nélkül is.

E-könyvhöz tényleg nem kell semmi. Viszont rá kell bírni az olvasókat, hogy ne varezolják. Kulturált olvasókör kell :-)

Van olyan szolgáltatás is, hogy on-demand nyomtatják a könyvet, pont annyit amennyit rendelnek. Mondjuk ez sajnos fajlagosan még így is drága...

Frederick2 2020.01.19. 13:08:23

@KalmanBlog: Ebbe belejátszik az is, hogy pénzéhes lett az írók nagy része. E-book-ban is csak akkor jelentetti meg a könyvét, ha pénzt kap érte. Miközben a nagy részük nem is írásból él meg, hanem másból. Tudná ezt meló és család mellett is folytatni - de nem, kell a plusz pénz! Amúgy tudnék olyan írókat sorolni, akiket nem érdekel az, hogy most kap pénzt a megírt műért vagy sem, csak az számít neki, hogy olvassák az emberek - és ezért simán felpakolja netre a megírt regényeit, novelláit, verseit. De ez nagyon kevés szerző - a többség meg sem osztja a rajongóival a kész művet, ha nem kap érte bért.

Ez már rég nem az irodalomról, a művészetről és a kultúráról szól. Ma már az író is vállalkozó, üzletember, busimess man.

Kisgé 2020.01.19. 16:03:18

Ha már ennyi MAGUS rajongó van itt, emlékezzünk meg Gáspár Andrásról:(.
A Gorduin könyvek, az Ezüst Félhold Blues, a Kiálts farkast!...Számtalanszor olvastam mindegyiket.
Isten nyugtassa!

KalmanBlog 2020.01.19. 16:32:59

@Frederick2: Én nem tartom ezt problémának. Ma aki akarja, az megoszthatja az egész világgal a gondolatait ingyen. Már úgy értem, hogy se a közlőnek, se az olvasónak nem kerül szinte semmibe. Aki meg úgy gondolja, az megpróbálhat pénzt keresni vele. Miért lenne baj, hogy pénzt akar valaki kapni a munkájáért?

Deansdale 2020.01.19. 16:37:57

@Kisgé: Na ne... Minden tisztelem mellett is haragszom rá ezért, most már végleg adós marad olyan történetekkel amik közül némelyikre csaknem 30 évet vártam.

Na ez az a pont ahol igazán szíven üt amiről épp most beszéltünk, hogy az írásból nem lehet megélni - ha lehetne, talán nem lenne lezáratlan szinte minden sztorija. Több pénzt kellene tudnunk a kreatív emberekre fordítani, akik élményeket adnak nekünk.

Frederick2 2020.01.19. 18:56:54

@Deansdale:

"Na ez az a pont ahol igazán szíven üt amiről épp most beszéltünk, hogy az írásból nem lehet megélni - ha lehetne, talán nem lenne lezáratlan szinte minden sztorija. Több pénzt kellene tudnunk a kreatív emberekre fordítani, akik élményeket adnak nekünk."

Nemes Istvánnak sem túl jó az egészsége. Néhány évvel ezelőtt volt neki egy életmentő műtétje!

Frederick2 2020.01.19. 19:06:26

@KalmanBlog:

"Miért lenne baj, hogy pénzt akar valaki kapni a munkájáért?"

A gond ott van, hogy a szerzők nagy része ki van szolgáltatva a kiadóknak. Ma Magyarországon a kiadók nagy része úgy működik, mint egy kiskirály, földesúr. Megmondja az írónak, miről írhat, hány oldalt írhat, a mű megírásának határidejét. Az írónak el kell köteleződnie egy kiadónak. Tiszta hűbérrendszer! A legrosszabb az egészben az, hogy így is filléreket keresnek ezek az írók. (Kivéve a szerencséseket, mint amilyen Esterházy volt.)

Nemes István is már rég elkészült volna a kb. 15 tervezett regényeivel, ha nem lenne kiszolgáltatva a kiadóknak, egzisztenciálisan. Ha nem a kiadókon múlhatna a megélhetése, már rég olvashatnánk a műveit. De ha ki is rakná az új regényeit netre, hogy bárki elolvashassa, nem csupán pénzt veszítene, hanem kapcsolatokat is.

Mindez megbénítja az írókat. Alapjaiban kellene megreformálni a rendszert. Hogyan? Azt nem tudom.

Madarász Henrik 2020.01.19. 21:22:44

@Frederick2: Régebben amikor még volt giccsadó, a könyvkiadók kaptak támogatást értékes könyvek kiadására. Lehetne egy olyan hogy mondjuk a Szerencsejáték Rt nyereségének néhány százalékát szét lehetne osztani valamilyen szempontból értékes könyvek kiadásának támogatására, ennek része lehetne a fantasy műfaj is vagy mondjuk a minisztérium kioszthatna szerzői ösztöndíjakat.

TrollEdomer 2020.01.20. 06:59:05

@Frederick2: A pénz az annyira nem érdekel, de szeretném a könyvesboltban viszontlátni a művem.
E-könyvvel az a baj szerintem, hogy akármilyen gagyiságot fel lehet pakolni a netre, hogyan találja meg az olvasó pont az enyémet? Nincs se kedvem sem időm arra, hogy én végezzem marketinget, terjesztést stb.

Frederick2 2020.02.01. 14:36:27

@MédiaVadász: A "Nevem: Joker" egész erős videód lett. Nálam a legerősebb.
süti beállítások módosítása