HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • valis47: @Deansdale: Trumpra azt is mondták, hogy rasszista. Arra sem kellett bizonyíték. Meg azt is, hogy orosz ügynök. Gondolom orosz ügynökként akart III. világháborút kirobbantani vagy mi. (2024.04.19. 14:12) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Mia and Me: "mondjuk az adakozásnak nincs sok köze az erkölcshöz..." Ha olyan értelemben nézed, hogy ki mennyire jó ember, elég sok köze van hozzá, mert mondani ugye akármit lehet, de konkrét áldo... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

A legújabb Star Wars sztori

2017.07.15. 20:03 Deansdale

A legfrisseb Star Wars anyag egy animációs sorozat, természetesen a hozzá tartozó gyerekjátékokkal, amin anno Lucas apánk is milliárdosra kereste magát. Nekem valami különös hiányérzetem van ezzel kapcsolatban, de nem tudnám pontosan megmondani, hogy micsoda. Mindenesetre itt van két kép ízelítőül:

star-wars-forces-of-destiny.jpg

forces-of-destiny-toys.jpg

89 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2017.07.15. 20:53:34

Szólj hozzá! Mondja a blogmotor. De ehhez nem tudok hozzászólni.

Ma autóztunk a családdal, és előttünk egy kabrióban egy középkorú nő egy kutyát vitt az anyósülésen. Feminista hétvégi program. Meg akartuk nézni magunknak, de sajnos úgy fordult, hogy nem láttuk rendesen az arcát.

2017.07.16. 02:41:59

@KalmanBlog:

1. kép: A STAR WARS animációs sorozatok borzalmasak. Nem csupán történetükben, de megvalósításukban. Milyen animációs stúdiók ezek? És milyen szakembereket dolgoztatnak? A fenti képen is a hölgyek borzalmasan néznek ki.

2. kép: Viszont a makettek jól néznek ki.

Egyéb gondolatok:

- Lucas egy fasz. Hogy volt képes eladni a STAR WARS-t a Disney-nek? A DISNEY-NEK? A Disney szét is cseszte ezt a jól működő univerzumot, az undorító animációs sorozataival, meg a két mozifilmmel. Egyébként nem is értem, miért nyávognak a femcsik, hogy a Disney a hagyományok női szerepeket reklámozza. (Lásd Frozen-botrány, ahol egyébként a női főhős kifejezetten megfelelt az emancipáció elveinek, de hát ezeknek a hülyéknek semmi se jó!) Szerintem a Disney kifejezetten kiszolgálja a feminista közízlést, lásd a két mozifilmet.

- Én már elvből nem nézem meg az új STAR TREK-es, STAR WARS-os, TERMINÁTOR-os, ALIENS-es, PREDATOR-os produktumokat. Ami folyik, az a régi jól működő franchise-knek a pénzért való kiárusítása és meggyalázása. (Arról nem is beszélve, hogy új brandeket kellene kitalálni, nem a régieket erőltetni.)

Az mondjuk előfordulhat, hogy Alien: Covenant-ot és a Star Wars: The Force Awakens-t elolvasom könyvbe. Mivel Alan Dean Fostert egy kifejezetten jó szerzőnek tartom. A Terminator Salvation-t is letöltöttem magamnak (e-book), de csak azért, mert ADF a szerzője. Viszont egyiket se fogom megnézni filmben.

Cisgendered shitlord 2017.07.16. 13:34:02

Az vótmá, hogy aki Disney-t néz, az annyit is ér?

DennisVT1 2017.07.16. 13:55:55

Velem van a baj, vagy Ashoka Tanoban tényleg van valami szexi?:)

KalmanBlog 2017.07.16. 20:25:48

@DennisVT1: Veled. Az összes többit előbb szúrnám. Még ebből a választékból is. Rákerestem és egyetlen képet sem találtam, amin vállalható lenne.

Aki vállalná a szerepét, az bár nem az estem, de azért jól néz ki. Gondolom ezért nem fogja megkapni a szerepet soha :-) www.gamestar.hu/masvilag/rosario-dawson-ahsoka-tano-star-wars-224369.html

Aurelius Respectus 2017.07.16. 20:49:51

@DennisVT1: A képen szereplők közül Jyn tetszene.

Aurelius Respectus 2017.07.16. 20:58:18

Jó, nem egy nagy sorozat, de itt is nő kapta egy eredetileg férfira írt szerepet. Miért kell egy bejáratott sorozatot / film folytatást a liberális eszmék propagálására használni ? Induljon egy új sorozat és azt nézze akit érdekel. Ezek a szemetek a Mad Maxet is bemocskolták.

comment.blog.hu/2017/07/16/no_lett_az_uj_doctor_who?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2017_07_16&utm_campaign=index

zriff 2017.07.16. 21:24:56

@Aurelius Respectus: Pontosítanék. A doctor who scifi sorozat lenne elméletben, meg a doctor egy szuper fejlett, idegen lény aki felül áll az egyszerű emberi biológián, tehát a női inkarnációval, elméletben nem lenne baj. Viszont mivel a sorozat a scifi elemeket hülyén használja fel pl. totál emberi környezet, az idő törvények nagyon fontosnak vannak feltüntetve de mindig felrúgják, rajzfilmszerű cselekmény, szeretet ereje mindig győz, stb.ezért gyakorlatilag egy gagyi scifi-fantasy egyveleg polkorrekt propagandával megfűszerezve. A női doctor sajnos valószínűleg még inkább a polkorrekt agymosást fogja segíteni.

2017.07.16. 21:40:07

@Aurelius Respectus:

"Ezek a szemetek a Mad Maxet is bemocskolták."

Nem mocskolták be. Látszik, hogy nem láttad a filmet. Hasonlóan, mint Dean, aki úgy nevezte feminista propagandának a Mad Max 4-et, hogy meg sem nézte az alkotást. A probléma csak az, hogy még Eve Ensler közreműködése se tette femcsi propagandafilmmé a Mad Max 4-et. Csináltak egy egyszer nézhetős, középszerű akciófilmet - a továbbra is keményöklű Max kapott az oldalára egy harcias Sarah Connort, ennyi. És jééé, nem lett belőle femcsi propagandafilm. Ezt többen is elmondták, akik megnézték a filmet - antifeminista férfiak tudatták a jó néppel, hogy ez még így is egy maszkulin akciófilm.

Kicsit már unom ezt a boszorkányüldözős hangulatot, ami eluralja az MRA-t!

2017.07.16. 21:53:00

Egyre negatívabbak a tapasztalataim. Bocs, de ezt most leírom!

Indulatos komment következik...

Men’s Rights Activist (MRA), vagyis egy olyan mozgalom, ami antifeminista és férfijogi célokat szolgál, vagyis küzd a feminizmus ellen és képviseli a férfiak érdekeit. Társul ehhez még a MGTOW és a PUA, de ezek csak kiegészítők, igazából semmi közük a lényeghez. Ez szépnek és jónak hangzik – elsőre. Köztudott, hogy a magyarországi bázisa ennek a Férfihang és a Deansdale blogja. Működött ez régen nagyon szépen. Különféle gondolkodású emberek, férfiak és nők összejöttek a virtuális térben, s szabadon eldiskuráltak mindenről. Általában férfijogi dolgok meg feminizmus és antifeminizmus, de azért voltak itt más témák is. Voltak viták, voltak veszekedések, mi több, botrányok és szarkeverés is, de azért egy jó dolog volt ez, intellektuális témákkal, igényes párbeszédekkel. És ami a lényeg: nem volt politikai korrektség. Jó volt ez.

De most… Elmúlt az újdonság varázsa. Több év eltelt, és az egész kezd kiüresedni, és belemerevedni egy állapotba. Egy kifejezetten rossz állapotba.

Nincs olyan nap, hogy akár a Deansdale blogon, akár a Férfihangon ne találkoznék olyan kommenttel, ami izzik a haragtól és a gyűlölettől. Ez persze természetes egy olyan közegben, ami tele van frusztrált férfiakkal (sajnos ez tény, ki kell mondani :( ). Megy a dühöngés, az idegeskedés. A Soros… a zsidók… a feministák… a nők… a buzik… a manginák… a libsik… a cigányok… a kulturmarxisták… a Merkel… a Hillary… a migránsok… a niggerek… a hülye Ferenc pápa… Lassan már picsogás az egész: a külvilág bánt minket! Úgy látszik, az IGAZI FÉRFI tele van gyűlölettel és haraggal. Az IGAZI FÉRFI panaszkodik folyamatosan. :(

Van itt masszív jobbratolódás. A kurucinfós, médiavadászos és kitartásos linkek osztogatása. (Ezek aztán kurva korrekt források!) Bizonyos szerkesztői személyek, vezéregyéniségek nem éppen etikus lépései. De jelenleg ez a folyamatos negatív hangulat, ami roppantul idegesít és fáraszt. Sokaknál látom a függőséget… MRA-függők, MGTOW-függők, PUA-függők. Függnek az egész szubkultúrától. És érzem, hogy engem is beszippant ez az egész. Folyamatos politizálás, folyamatos gyűlölködés, folyamatos harag, folyamatos egymás marása, folyamatos panaszkodás, hogy minket bánt a háttérhatalom! „Miért bántanak mindent, ami magyar / keresztényt / hetero?” Tisztára, mint Nyilas Misi a Légy jó mindhalálig-ban. „Minket mindenki bánt!”

Egy jobber ismerősöm írta Deansdale blogjára, hogy Trump Akadémia. Akkor még ezen úgy felhúztam magam – de mostanában, mikor elgondolkozom ezen az egészen, néha úgy érzem, ezzel tényleg leírható amúgy az egész közeg. Leginkább, hogy amúgy is jobbra tolódik az egész MRA. Trump meg példaképe sok férfijogisnak. Sok helyen olvasom, hogy Trump a megvalósult PUA.

Lassan elhagyom ezt a közeget. Követtem ezt az egészet majdnem 6 évig. De ez a folyamatos frusztrált állapot, ami itt van, rám rossz hatással van. Ez az állandó negatívitás már a könyökömön jön ki.

KalmanBlog 2017.07.16. 22:46:26

@Pash Cutter: A pápás komment alatt épp lételméleti kérdéseket boncolgatunk és lehet vallást is alapítani. Szerintem ez messze van a picsogástól.

Aurelius Respectus 2017.07.16. 22:47:10

@Pash Cutter: Szerintem tévedésben vagy, én nem hiszem hogy Deansdale blogja, az MRA mozgalom netes újsága lenne. Itt nem aktivisták gyűlnek össze. Vannak különböző témák, amiket felrak és szabadon elmondhatja róla mindenki a véleményét. Én nem vagyok MRA aktivista, vannak érdekes témák és ezekhez szoktam hozzászólni, ha van véleményem róla, ha nem tetszik a véleményem, át lehet ugorni rajta vagy reagálni rá. Nem bántásból írom, de pont rólad jutott eszembe néhány hete, hogy függő vagy, szeretnél tartozni egy közösséghez és kell egy tekintély akire felnézhetsz, Puzsér, FAM, Deansdale vagy más.

KalmanBlog 2017.07.16. 22:47:47

@Pash Cutter: Dennis meg szúrná a Ashokát. Aurelius meg én inkább Jynt. Ez sem picsogás :-)

2017.07.16. 22:56:18

@Pash Cutter:
Hogy te mekkor hisztis mangina vagy!

2017.07.16. 22:57:50

@Pash Cutter:
Itt te picsogsz egyedül.

Aurelius Respectus 2017.07.16. 23:03:46

@KalmanBlog: te kit kezelnél le a karakterek közül ? :)

2017.07.16. 23:04:07

@Pash Cutter:
"Van itt masszív jobbratolódás. A kurucinfós, médiavadászos és kitartásos linkek osztogatása. (...) amúgy is jobbra tolódik az egész MRA."

Barna eső, pogromok, jaj nekünk.

Aurelius Respectus 2017.07.16. 23:14:34

@Pash Cutter: Különben miért ne lenne valaki frusztált, ha egy ilyen szar világban kell élnie. A normalitás első jele, ha az ember elmondhatja szabadon a véleményét ezekről a hulladék állapotokról, inkább örülni kell, hogy itt nincs gondolatrendőrség ami lecsap az emberre, mint nyugaton szokás, ahol egy facebook komment nyomán hajnalban rúgja rád az ajtót a németországi rendőrség.

KalmanBlog 2017.07.16. 23:42:30

@Aurelius Respectus: Természetesen mindet. Csak a sorrend a kérdés! A vörösesbarna pisztolyossal kezdeném. Aztán az egyenes barnát. Aztán a palyeszosat. Utána a göndör feketét.

Innentől kell gondolkodni: Jönne a kékhajú - zacskóval. Aztán a kék és a narancssárga robot - édeshármasban. Végül Ashoka.

Aurelius Respectus 2017.07.16. 23:54:33

@KalmanBlog: örülök hogy Jyn kérdésében egyezik a véleményünk :) ( nem láttam az első kommentednél az én szót, felületesen olvastam )
tetszik ez a sorrend és ez a hozzáállás :)
Dennis most biztos lehangolt, hogy kedvence az utolsó helyen végzett :)

KalmanBlog 2017.07.16. 23:58:56

@Aurelius Respectus: Láttam, hogy félreolvastad, de olyan magas volt a feladott labda, hogy inkább lecsaptam. Dennis nem hinném, hogy szomorú lenne. Szerintem ilyenkor mindenféle ízlése szerinti nőkkel játszadozik, és csak két menet között néz be ide. Nem tűnt fel, mostanában milyen ritkán és milyen rövideket ír?

Aurelius Respectus 2017.07.17. 00:16:06

@KalmanBlog: Az a legjobb állapot, ha valaki ilyen jól elvan.

Quisquam12 (törölt) 2017.07.17. 07:09:27

@Pash Cutter:

"Van itt masszív jobbratolódás. A kurucinfós, médiavadászos és kitartásos linkek osztogatása. (Ezek aztán kurva korrekt források!)"

Ha a legutóbbinál rám gondoltál, akkor elég nagyot tévedsz. Én az eredeti A.M.D.G.-s linket akartam megosztani, csak mivel azt a honlapot beszántották, ezért ezt osztottam meg, külön kiemelve, hogy én a honlap gondolkodásmódjával nem értek egyet.

Mivel úgy láttam, hogy az a tanulmány mentes az illető szerző furcsa világ- és történelemszemléletétől, és új szempontok alapján közelít meg, ezért érdekes lehet. Szerintem JZK-val folytatott vitáim során még az év elején világossá válhatott, hogy én nem tartozom abba a közegbe. Sőt ebbe a közegbe sem. Se nem vagyok tradicionalista, se nem képviselem TTJ nézeteit (Hál' Istennek találtam ennél sokkal kiegyensúlyozottabb filozófiai iskolát), se nem vagyok alterjobbos.

Sőt, károsnak tartom, mert olyan dolgokat helyez összefüggésbe, asszociációs viszonyba, amelyeknek semmi köze sincsen egymáshoz, és ami a rossz, összemosó értelemzéseknek, végeláthatatlan vitáknak kedvez. Ami nekünk nem haszon, de a "szétdobálónak" eléggé.

Viszont benned érzek némi csapongást a kommentjeid között: mintha számodra ez a "miliő" egyfajta identitás-képző elem lenne.

Deansdale 2017.07.17. 07:14:54

@Pash Cutter: "Hasonlóan, mint Dean, aki úgy nevezte feminista propagandának a Mad Max 4-et, hogy meg sem nézte az alkotást."

Némileg pontosítanám ezt, annyiban, hogy láttam a filmet. És igen, szerintem erős feminista beütés van benne, csak ez a mai világban a többségnek teljesen normálisnak tűnik - mert hiszen mi sem természetesebb mint egy olyan sztori ami arról szól hogy a gonosz férfiak elnyomják a szegény nőket. Az apokaliptikus jövőben a nőket tenyészkancaként fogják tartani akaratuk ellenére és a szabadságuktól megfosztva, a férfiak már csak ilyenek, vágod. A Mad Max 4 a női emancipáció, a férfiak elleni szabadságharc mítoszosított sztorija 2 órába tömörítve.

Annyiban adok igazat, hogy a film lehetne feministább is, mondjuk beszélhettek volna nyíltan a feminizmusról, amit nem tettek, vagy bánhattak volna Max karakterével ennél csúnyábban is. Innentől egyéni ízlés kérdése, hogy kinek túl feminista a film és kinek nem. Számomra borotvaélen táncol, ami csak felteszi az i-re a pontot mivel amúgysem tartom túl jó filmnek, szerintem túlértékelik.

Deansdale 2017.07.17. 08:10:04

@Pash Cutter: "a hülye Ferenc pápa"

Amiket felsoroltál problémák, amikről beszélni kell. Hogy ez hosszú távon azt a képzetet kelti, mintha pesszimisták lennénk, azt hiszem elkerülhetetlen. Dumálunk amúgy jó dolgokról is, sőt, ha valakinek nem tetszik a negatív túlsúly, akkor arra a megoldás bedobni valami pozitív témát, nem pedig a vészharangot kongatni :)

"Van itt masszív jobbratolódás."

Hosszú évekig tartotta magát a férfiszférában a nézet, hogy ezek oldalfüggetlen témák, a feminizmus ellen harcolunk és egyaránt szívesen látjuk a jobbosokat és balosokat a táborunkban. Ez jobbára meg is maradt, egy rakás MRA van akinek a szíve inkább balra húz, persze nem a marxista értelemben, hanem inkább csak általánosságok terén: szeretnének a szegények és elesettek sorsán jobbítani és nem komálják a gigagazdag emberek túlkapásait - ez így érthető és elfogadható. Viszont azt azért mindigis tudni lehetett, hogy a feminizmus baloldali tlaálmány, pontosabban kultúrmarxista, így bár a középbalosok is harcolhatnak ellene, alapvetően a jobbos tábor érzi szívügyének. Ez pedig egyre növekvő hangsúlyt kap ahogyan egyre szélesebb tömegek előtt válik ismertté a kultúrmarxista átverés - mondhatni az egész átvert nyugati világ, illetve az abban élő összes NORMÁLIS ember tolódik folyamatosan jobbra, ahogy ráébrednek a kultúrmarxista oldal által elkövetett atrocitásokra, mint az fehérek, férfiak, keresztények démonizálása, a szervezett lakosságcsere migrációval, az oktatás balos agymosássá változtatása, ésatöbbi. A jobbra tolódás amit bárhol láthatsz csak a balos akciókra adott reakció.

"folyamatos panaszkodás, hogy minket bánt a háttérhatalom!"

Nem csak minket, mindenkit. Ha Németországban vagy Svédországban vallásháború lesz, az kinek jó? Mármint azon a bizonyos háttérhatalmon kívül. Ha az ember elég tisztán látja ezt akkor, kissé eltúlozva a dolgot, alapvetően két választása van: vagy elvonul egy tanyára ahol nincs net és boldogan él a családjával, vagy pedig - egyelőre metaforikusan - felemeli a seggét és megpróbál tenni valamit a közelgő katasztrófa ellen. Szerintem nem az az igazi baj, hogy a férfiszféra borúlátó, hanem hogy a többség még nem ébredt fel erre a borúlátásra, azt hiszik hogy a modern világot fenyegető problémák simán megoldhatóak egy-két új törvénnyel vagy intézkedéssel. A franciák felvesznek még 100 rendőrt és nem lesz több zavargás, mi? A dolgok már rég túlhaladtak ezen a ponton.

És ez rávilágít valamire amit igen fontos lenne megérteni: tömegek vannak ma Mo-n akik erre azt mondják, mi még nem tertunk ott, ráérünk ezzel a hülyeséggel foglalkozni majd ha "ideér". Csakhogy ezzel a mentalitással szopta be az egész nyugat, ők is ugyanezt mondták és most nyakig állnak a szarban. A valóságban, bár ez nem tűnik logikusnak, de az "ej ráérünk mi arra még" és a "baszki ezt már nem tudjuk civilizáltan megoldani" között egy nanomásodperc a különbség. Éppen ezért kellene tényleg MOST ráfeküdni a dolgokra, mert MOST még tudunk mit tenni, leglaábbis mi magyarok. Most még le lehetne radírozni az egyetemeken az éppen csak bimbózó gender- és egyéb hülyeségeket, most még ki lehetne dobni az országból Sorost CEU-stól és civilestől, most még le lehetne rombolni minden mecsetet és kidobni a határon minden iszlamistát különösebb polgárháborús veszély nélkül. Jövőre már a f*sz tudja mi lesz, nyerhet az LMP és másnap már meg is indulnak a migrénes áradatok az országba, aztán szívhatjuk a fogunkat hogy "már nincs mit tenni".

Ja, és ennek az egésznek a gyűlölethez SEMMI köze, arról van szó, hogy az értékeinket meg kellene védeni, vagy ha azt nem, legalább az életünket, a túlélésünket. Sokak még nem értik, de egy egzisztenciális háború kellős közepén vagyunk. Ha gyűlöletről nincs is szó, a jogos dühnek éppen itt van az ideje, mert anélkül fotelben sóhajtozva fogjuk végignézni ahogy a barbárok lerombolják Rómát, és még az emlékét is eltörlik.

És hogy miért keverem a feminizmust az iszlamizációval: azért mert ez egy csomag, olyan hadműveletek amikről a felületes szemlélő nem látja, hogy összetartoznak, de a svéd végeredményen már látszik hogy hogyan is működik együtt az egész. Legyengítik a civilizációt, aláássák az alapoknál, öngyűlöletet és széthúzást keltenek a fehér népeken belül, és amikor már elég hülye van ahhoz hogy vérengzés nélkül ne lehessen bekussoltatni őket akkor jönnek az iszlamisták - pardon, a "menekültek", és befejezik a munkát. Bár nem is tudom, hogy mi csodálkoznivaló van ezen az egészen, tekintve hogy Gramsci meg a frankfurti iskola jó 100 éve leírta, hogy a nyugati civilizációt így lehet elpusztítani. Csak megyünk végig a kézikönyvön, lépésről lépésre követjük a kultúrmarxista használati utasítást.

Szóval jobbra tolódás...

Mme.Brioche 2017.07.17. 08:50:49

@Aurelius Respectus: egyetértek, ha az ember nyitott szemmel jár, elég nehéz megőriznie a csilivili optimizmusát.

2017.07.17. 09:36:34

@Aurelius Respectus: @Quisquam12: Saját magamat is beleraktam a függők közé. Igen, egyáltalán nem tagadom, hogy az MRA-t az identitásom részévé tettem egy idő után. Sőt, a Wastrel- és Huffnágel-féle MGTOW-szemléletet is, ami arról szólt, hogy az önfejlesztés érdekében egy kis ideig hanyagolni kell a csajozást. Mekkora hülye voltam, hogy ezt bekajáltam...

"kell egy tekintély akire felnézhetsz, Puzsér, FAM, Deansdale vagy más."

Szerintem az egy egészséges dolog, hogy az ember tekintélyek után keresgél abban a nagy közösségben, amiben él. Igen, FAM egyfajta példakép volt egy ideig, a Puzsér nem, de tiszteltem a munkásságát - azóta mind a kettő odáig korcsosult, hogy az számomra vállalhatatlan.

Deansdale-ből nem ábrándultam ki; ő nem adta el magát, mint az olyan faszok, mint a FAM és a Puzsér. A politizáló értelmiségiek közül ő az egyik, akit még tudok tisztelni valamennyire. DE! magánvéleményem az, hogy a blogja már mostanában muníciója azoknak, akik gyűlölni és haragudni akarnak a világra. Sajnos.

2017.07.17. 09:39:34

@Quisquam12: Egyébként nem rád gondoltam a linkekkel kapcsolatban. Inkább az olyanokra, akik szerint a kurucinfo egy korrekt forrás.

Aurelius Respectus 2017.07.17. 09:54:44

@Pash Cutter: Ami Huffnágelt illeti, az ő nézetei részben felfoghatóak a valós helyzet paródiájának. Magyarországon azért még nem olyan rossz a helyzet mint az USA-ban, ahol a női populáció jelentős része agymosott idióta, akit tényleg jobb elkerülni, ha nem akar bajt magának egy férfi, itt elég, ha óvatos egy férfi és nem megy bele olyan dolgokba, amiből később baja lehet. Szerintem túl sokat vártál el ezektől az emberektől, ők is csak emberek, voltak olyan nézeteik, amik tetszettek neked, de mostanra ők is változtak. Amiket elvársz, azt egyházi vezetőknek kellene produkálni vagy a mostanra legmegvetetettebb foglalkozás képviselőinek, a politikusoknak, csak hát mostanra a politikusok egyfajta szellemi prostituáltak lettek, akik eladják magukat a milliárdos kasztnak vagy a korrupció a fő céljuk a politikai életben.

2017.07.17. 09:58:38

@Deansdale:

„Az apokaliptikus jövőben a nőket tenyészkancaként fogják tartani akaratuk ellenére és a szabadságuktól megfosztva, a férfiak már csak ilyenek, vágod.”

Nem vágom, hanem szeletelem. :)

A filmben az egy harcias szekta volt, mindenféle szélsőséges túlzással. És hidd el, vannak olyan KISKÖZÖSSÉGEK, ahol ilyen primitíven bánnak a nőkkel. Mondjuk Indiában, Afrikában, a Közel-Keleten, az európai cigányság köreiben, vagy elvadult amcsi szektáknál. Mint KISKÖZÖSSÉG, el tudok képzelni ilyet. RENDSZERSZINTEN nem, de nem is ezt állította a film.

„A Mad Max 4 a női emancipáció, a férfiak elleni szabadságharc mítoszosított sztorija 2 órába tömörítve.”

Ha én készítek egy filmet, ahol egy csávó felszámol önerőből, meg egy kis női segítséggel egy olyan cigány férfiakból álló bűnszervezetet, ami fiatalkorú cigány nőket kényszerít prostitúcióra, akkor az „a női emancipáció, a férfiak elleni szabadságharc mítoszosított sztorija 2 órába tömörítve”? Phúha, akkor nagyon óvatosan kell filmet készítenem, nehogy feminista propagandafilmnek tűnjön! :D

Miről is szól a Mad Max 4? Mad Max a nála amúgy gyengébb Furioza segítségével (akit le is ver egy verekedésben) felszámol egy hímsoviniszta KISKÖZÖSSÉGET. Ez hol szabadságharc?

„Számomra borotvaélen táncol, ami csak felteszi az i-re a pontot mivel amúgysem tartom túl jó filmnek, szerintem túlértékelik.”

Szerintem is egy középszerű akciófilm. Meg szerintem nagyon sokat merítettek a 2. részből, ami az én ízlésem szerint e legjobb a négy film között. A legszarabb és legundorítóbb rész a 3., mert ott konkrétan gyerekfilmet készítettek a Mad Max-ből.

„egyébként elég ügyes a film, ha elhitette veled, hogy ő egyenlő félként harcol vele”

Mert aztán Linda Hamilton és Sigourney Weaver hihető volt ilyen szempontból, hmm? Tudtommal egyik kedvenc filmed a Christopher Nolan-féle Batman-trilógia. Na most hadd kérdezzem meg, az mennyire hiteles, hogy a törékeny plázacica, „neveletlen hercegnő” Anne Hathaway kigyúrt, jól képzett zsoldosokat intéz el közelharcban?

„Éppen ezért kellene tényleg MOST ráfeküdni a dolgokra, mert MOST még tudunk mit tenni, leglaábbis mi magyarok. Most még le lehetne radírozni az egyetemeken az éppen csak bimbózó gender- és egyéb hülyeségeket, most még ki lehetne dobni az országból Sorost CEU-stól és civilestől, most még le lehetne rombolni minden mecsetet és kidobni a határon minden iszlamistát különösebb polgárháborús veszély nélkül.”

Jó, mondjuk ennek én is örülnék.

Cunctator (törölt) 2017.07.17. 10:13:57

@Pash Cutter:
Pash Cutter tagja volt a Pax Hngarica Mozgalomnak. Aztán kiábrándult belőle.

Pash Cutter tagja volt a Lehet Más a Politikának. Aztán kiábrándult belőle.

Pash Cutter férfijogi aktivistának vallotta magát. Aztán kiábrándult belőle.

Pash Cutter a Kétfarkúő Hülyékhez vonzódik. Nincs tovább, leugrom egy szakadékba.

2017.07.17. 10:27:26

@Cunctator: Mennyi nick nevet használsz? Mindegy! :)

"Pash Cutter a Kétfarkúő Hülyékhez vonzódik."

Olvastad valamelyik kommentemet valahol? Mindegy. Ott is csak annyit írtam, hogy néhány arc be szeretne szervezni az MKKP-ba. Ami két dolog miatt esélytelen: 1, mert ingyen dolgoztatják az aktivistáikat (ezzel maga Kovács Gergely dicsekedett személyesen, mikor találkoztunk Bp.-n - ahogy ő fogalmazott, "ideológiából"), 2, mert semmi kedvem egy olyan mozgalomba részt venni, ami ideológiai szempontból több helyen is problémás. Ennyike. Tájékozódni luxus.

Mellesleg jó adod elő a frusztrált férfit! :P

LongSword 2017.07.17. 10:30:39

> Nekem valami különös hiányérzetem van ezzel kapcsolatban

Nincs benne egy túlsúlyos nő sem. Eltaláltam?

2017.07.17. 10:31:37

@Cunctator:

"Pash Cutter tagja volt a Pax Hngarica Mozgalomnak. Aztán kiábrándult belőle"

Sosem voltam tagja. Gazella tag volt, de őt érdekes módon nem basztatod ezzel. A szimpatizáns szó is túlzás lenne, mivel egy masszívan hitlerista mozgalom volt, engem pedig csak a hungarizmus érdekelt. Főiskolás koromban még vevő voltam az ilyen ökörségekre, mint a hungarista ideológia.

Kíváncsi vagy még valamire? Még valami információval kisegítselek, ha már lusta vagy a tájékozódáshoz?

2017.07.17. 10:33:27

@Cunctator: Ja, és aminek magamat tudnám mostanra nevezni, az APOLITIKUS. Ugyanis a politika eleve mocskos, nekem meg elegem van az egészből.

Deansdale 2017.07.17. 10:43:16

@LongSword: "Nincs benne egy túlsúlyos nő sem. Eltaláltam?"

El :)

Kifejezetten ügyelnek arra is, nehogy szexi legyen valamelyik, még a végén valami a férfiaknak is tetszene, és azt nem hagyhatják. Ez a grrrl powerről szól, vegye tudomásul mindenki.

Cunctator (törölt) 2017.07.17. 11:25:02

@Pash Cutter:

web.archive.org/web/20121028213741/http://pashcutter.blogspot.hu:80/2011_04_01_archive.html

"Tény, hogy egy időszakomban ismerkedtem a hungarizmussal, és a Pax Hungarica Mozgalom gittegyletnek és szerepjátékos-mozgalomnak köszönhetően ez az ismerkedés meglehetősen rövid ideig tartott.
Én akkoriban kifejtettem a suttogo.mozgalom.org oldalán, hogy mit gondolok, hogyan lehetne fejlett és népszerű a hungarizmus. Akkor le lettem hurrogva. Bizonyos szinten nem fogok újat mondani, hiszen a suttogo.mozgalom.org-on elhangzottakat ismétlem meg, bizonyos szinten viszont igyekszem érthetővé tenni, miért tértem át a szociálkonzervatív eszmére és miért szavaztam az LMP-re."

KalmanBlog 2017.07.17. 14:37:11

@Deansdale: "Kifejezetten ügyelnek arra is, nehogy szexi legyen valamelyik"

Nem baj, azért mi rájuk csorgatjuk a nyálunkat :-)

Deansdale 2017.07.17. 15:07:42

@Cunctator: Ez mondjuk pont Pash állítását támasztja alá, de sebaj.

Deansdale 2017.07.17. 15:28:17

@KalmanBlog: Szerintem a fanok jobbat csinálnak mint a disney :)

természetesen NSFW:

Ashoka (az alien)
i.imgur.com/Oozt22T.jpg

Jyn (rugó egyes)
i.imgur.com/y1162E7.jpg

Rey (ébredő erő)
i.imgur.com/xRkUeqD.jpg

Sabine Wren (a kékhajú)
i.imgur.com/B3aX1a0.png

Leia
i.imgur.com/R4O40Ln.jpg
img05.deviantart.net/de0d/i/2015/010/8/9/princes_leia_realness_by_reiq-d8defa2.jpg

Padme
i.imgur.com/4bzIWys.jpg

KalmanBlog 2017.07.17. 15:44:02

@Deansdale: Így mindjárt más a leányó fekvése. Ashoka a robotok elé tör! Azért a zacskó maradhat :-)

Jynt pont ilyennek képzeltem én is.

KalmanBlog 2017.07.17. 15:44:41

@Deansdale: Ja, és a barátaim üzenik, hogy köszönik a linkeket! :-)

KalmanBlog 2017.07.17. 17:51:37

@Pash Cutter: Közben átolvastam a Peter89 blogra, és láttam, hogy nehezményezted a "do you even lift?" ismételgetését. Igazán jó szándékkal mondom ezt mindig!

Ha belemélyedsz a paleo-ba, akkor láthatod, hogy a test működésében bizony minden mindennel összefügg! Például a testedzés hiánya hozzájárul az általános magas gyulladásszint kialakulásához, ami agyi folyamatokon keresztül lelki problémákat is okozhat! És ez csak egy a hatásmechanizmusok közül! A lényeg az, hogy az ép test valóban segít épen tartani a lelket! Ha _bármit_ jobbá akarsz tenni az életedben, akkor az első, hogy a tested edzened kell! Nem azt mondom ezzel, hogy ez az egyetlen ami fontos, hanem azt, hogy ez az ami biztosan fontos, és gondolkodás nélkül javíthatod vele az életedet. Ráadásul semmilyen kompromisszumot nem jelent, ettől még lehet meditálni, tanulni is. Ha úgy érzed, hogy nincs rá időd, akkor olvasd el ezt, hogy lásd mennyire kevés idő is elég ahhoz, hogy óriásit változtass: www.ferfihang.hu/2015/02/15/body-by-science-egy-ferfias-testedzesi-modszer/

Egyébként a rendszeres kiborulásaid így kívülről nézve aggasztóak. Azért gondolom, hogy nem vagy teljesen stabil lelki alapokon. A testedzést és a paleo kajálást jó szívvel tudom ajánlani, ezek segítenek, ha hiszed ha nem!

Én még utoljára leírtam, csak hogy a lelkiismeretem tiszta legyen. Persze dönthetsz úgy is, hogy inkább megsértődsz rajta, minthogy komolyan vedd.

2017.07.17. 18:37:43

@KalmanBlog: Hidd el, tisztában vagyok azokkal a hibákkal, amiket elkövettem az eddigi életvezetésemben. És az nem a paleo étkezés és a testedzés nélkülözése. Biztos egészséges mindkettő, elhiszem. De nálam ez szigorúan lelki eredetű, és ami okozta, az a rossz életstratégia.

Azzal is tisztában vagyok, mit kell tennem a közeljövőben. És az nem a paleo és a body building. Biztos egészséges mindkettő, elhiszem. De már kialakult az az életstratégia, amit követnem kell.

Kösz, hogy aggódsz értem. Hidd el, feltalálom magam a későbbiekben.

Még egy megjegyzés: ismerek 45 kilós embert és 105 kilós embert, aki nem paleo alapján étkezik, és nem edzi a testét, közben megvan elégedve magával, és boldogan éli a mindennapjait. De most komolyan? Kit kövessek? Norbit, aki szerint Update étkezés és testedzés, vagy Kálmánt, aki szerint Paleo étkezés és testedzés? Bocs, humorizálok most, de ezzel is csak azt akarom mondani, hogy rengeteg életvezetési stratégia létezik, Feldmár-féle, Csernus-féle, Schubert-féle, Szendi-féle. Rudolf Steiner szerint így kell élni, de nem, mert Schopenhauer szerint úgy.

Kösz, hogy a figyelmembe ajánlasz egy utat a sok közül, de az csak egy út a sok közül, még akkor is, ha szerinted csak az az út létezik.

KalmanBlog 2017.07.17. 18:40:33

@Pash Cutter: Waze, a testedzést _mindenki_ ajálnja a férfiszférában. Aki nem az pedig téved :-)!

2017.07.17. 18:47:59

@KalmanBlog: Akkor Gandhi elég szar életmódot folytatott. A lúzer! :P

Nézd már Tóth Árpádot, hogy nézett ki! Nem edzette a testét, és milyen nyüzüge volt! Hé, Árpi, kit érdekel, hogy „Egy kirakatban lila dalra kelt / Egy nyakkendő”, mikor nincs muszklid? Nem fogod érdekelni a csajokat, ha nincs kockahasad és kigyúrt tested! :P

Komolyan, már is jobb lett a kedvem. Kösz, Kálmán, felvidítottál. Máris jobb lett a napom! :)

KalmanBlog 2017.07.17. 19:09:08

@Pash Cutter: "Gandhi testedzés" kulcsszóra keresve ezt a blogot találtam. Nem ellenőriztem vissza, hogy hiteles-e a forrás, de nekem hihető: eletmodszer.com/blog/gandhi-elete-es-tanitasai-5-resz-maradj-mozgasban.html

Idézet az idézetből, állítólag Gandhi-tól: "Sokan nehéz szellemi munkát végeznek, de keveset törődnek a testgyakorlással. Testük elgyengül a túlzott szellemi erőfeszítéstől, és súlyos betegségek áldozatául esnek. Kereskedők, hivatalnokok stb. ülő életmódot folytatnak. Végeznek némi szellemi munkát, de ez túlságosan egyoldalú és elégtelen, nem nevezhetjük tevékenységnek. Ne éljünk kizárólag fizikai vagy szellemi tevékenységnek, és ne szolgáljuk a perc gyönyöreit."

Egyébként pedig fordított logika szerint érvelsz: Állításod: vannak akik testedzés nélkül is sikeresek voltak. Tehát a testedzés felesleges.

Olyan mintha azt mondanád: vannak, akik tanulás nélkül is sikeresek voltak. Tehát tanulni felesleges.

2017.07.17. 19:36:27

@KalmanBlog: Te lassan szerintem kezet foghatsz Schubert Norbival. Itt most kimondottan nem a testedzésre gondolok, meg a rendkívül óvatos táplálkozásra. Hanem arra az erőszakosságra, ami mindkettőtöket jellemet. Ha az ember nem olyan életmódot folytat, mint Norbi/Kálmán, akkor az szar ember. (Persze, nem így durván kimondva, de valami hasonló.)

A lényeg: igen, képzeld, nem olyan életmódot folytatok, mint te. Fogadd el szépen! A térítést pedig be lehet fejezni. Már nem tudom, hányadik próbálkozásod.

Egyébként végzek mozgást. Ha időm engedi, mindig teszek egy sétát a kertvárosban. És nekem ez elég.

"Tehát a testedzés felesleges."

Te most véletlenül értetted félre, amit mondtam, vagy csak kiforgatod a szavaimat?

"Tehát tanulni felesleges."

Erre már tényleg nem tudok mit mondani. :P

2017.07.17. 20:50:28

@KalmanBlog: @Deansdale: @Aurelius Respectus:

Most megint korrekt cikk jött ki a kezei alól. (Mondjuk a cikk utószavához írtam egy korrigáló kommentet.)
mno.hu/velemeny/az-ujbaloldali-forradalom-osszeomlasa-2407269

Aurelius Respectus 2017.07.17. 21:26:46

@Pash Cutter: Egész jó cikk, a balos értelmiség elárulta a munkásokat és osztályharc helyett a fehér, keresztény, heteró férfiak ellen hirdetett harcot.

Deansdale 2017.07.17. 23:40:20

@Pash Cutter: re FAM cikk

"A globalizáció ellen tiltakozó tüntetők"

Namármost ha ezek balosok és a globalizáció ellen tüntetnek, akkor akár azt is mondhatnánk hogy nemzetiszocialisták, nem? Egyébként érdekes formája a tüntetésnek random ártatlan emberek vagyonát rongálni és pusztítani, az ilyesmit igen durván kellene büntetni.

"amit kulturális baloldaliságnak neveznek"

Úgy látom helyesírási hibát vétett a "marxizmus" szóban.

"trolldemokrácia"

Puzsér szerintem csak zsigerből irigykedik amiért Trump 70 év fölötti létére is ügyesebben kezeli a szociális médiát mint ő. Nincs abban a demokráciában semmi trollság ami egy olyan vezetőt választ akinek a választási ígéretei forradalmian pozitívak, és aki aztán meg is valósítja azokat.

"fellángolt egy újfajta „antifasizmus” is a szexizmus és a rasszizmus, azaz a trolldemokráciák erőszakos, bunkó macsó vezérei és az altright (ellen)forradalmárok által reprezentált civilizációs veszély ellen"

Na elmegy a picsába ezzel a hülyeséggel. Az antifáknak semmi köze semmihez amivel FAM összeköti őket, egyszerű huligánok akiket Soros pénzén a normális emberek ellen küldenek. Aki meg a mai világban az alt-right-tól fél az nem egészen normális.

Csak a vicc kedvéért említem meg, hogy Mussolini, a fasizmus atyja, szocialista volt, csakúgy mint Hitler. A mai "antifasiszták" fasisztábbak mint bárki akit meg akarnak verni, Mussolini és Hitler is büszke lenne rájuk.

www.youtube.com/watch?v=jNWAIJfzGZc

"Régi elvtársaim többsége nem a kapitalizmus megdöntéséről beszél"

Aki meg akarja dönteni a kapitalizmust az sem épelméjű. A kapitalizmus a szabadság, a kényszernélküliség rendszere, ez ellen harcolni... Pfff.

"Trump, Putyin, Erdogan, Orbán diktatúrája"

Ezek közül egyedül Erdogannál van diktatúra, ott is még csak félig. FAM-nál fogalmi problémák vannak, vagy annyira balra csúszott hogy szerinte demokrácia=balos vezetés; jobbos vezetés=diktatúra?

"tanulságos, hogy mennyire átszüremlettek a kulturális MARXIZMUS elemei a baloldalinak egyáltalán nem nevezhető liberális középosztálybeli fiatalok, a húszas–harmincas nemzedék vérkapitalista köreibe is"

Mit tesz a balos agymosás a médiában és az oktatásban...

"palmface"

facepalm

"konzinak lenni menő"

De jó lenne ha tisztázná mit ért konzi alatt, mert hogy nem konzervatívot az világos, csakhogy akkor mégis mit... A fiatal balosok "konzinak" nevezik magukat, vagy mi a f*szom? Ez esetben még nagyobb kretének mint hittem, és ez nagy szó.

"Orbán Viktor nem trendi, nem európai, lábszagú putyinista nyuggerdiktatúrája ellen"

Az eszetlenség netovábbja mikor valaki az alapján akar politizálni, hogy mi "trendi". Le nem szarom, hogy FAM szerint mi trendi, engem a tények és az eredmények érdekelnek. Azt meg igazán abbahagyhatná, hogy egymás nevével akarja fémjelezni az egyébként legkevésbé sem hasonló politikai vezetéseket - ezen a ferdítésen lehet rögtön látni hogy FAM némileg gerinctelen.

"A kapitalizmus tehát zseniálisan megvédte magát"

Hát cudarul megvédte magát, épp csak a kultúrmarxisták kivágták alóla az országokat. Hamarosan kalifátusok lesznek a kapitalista országok helyén és akkor nem kell majd folytatni ezt a süketelést arról, hogy a nyugati kapitalizmus milyen borzalmas, ugyanis nyomor lesz és vérengzés.

"Egy hagyományos szélsőbalos ezt nevezné preventív ellenforradalomnak."

Ez a szerencsétlen azt hiszi, hogy a kultúrmarxista társadalomrombolás a kapitalizmus védelmi reakciója a baloldal ellen? Komolyan, beszarok. Szerinte a Nestle meg a Shell találta ki az identitáspolitikát, hogy azzal terelje el a figyelmet a gonosz terjeszkedéséről. Azt hiszi nem látjuk, hogy a femcsik, LMBT-aktivisták és egyebek mind egy szálig kőkemény balosok, valamint a baloldal támogatja őket és nem a világcégek...

"antikapitalista tüntetések kezdődtek Hamburgban (...) A mozgalom a semmiből éledt újjá."

Hát éppen ezt is lehet hinni, amennyiben az ember lusta a paraván mögé nézni és nyugtázni, hogy a Soros-félék pénzelik és buszoztatják a "tüntetőket", akik fasiszta ruházatban, fasiszta szlogenekkel és fasiszta módszerekkel (értsd: gyújtogatás, verekedés, általános pusztítás) tüntetnek a rend, a béke, a biztonság ellen. Milyen frankó, hogy ez a "mozgalom" újjáéledt, épp nagyon hiányzott egy kis értelmetlen erőszak a nyugat életéből.

2017.07.18. 06:23:31

@Deansdale:

"Úgy látom helyesírási hibát vétett a "marxizmus" szóban."

A "kulturális baloldaliság" és a "kulturális marxizmus" egymás szinonimái.

"trolldemokrácia"

Nekem szinte az az érzésem, hogy Puzsér saját magáról beszél trolldemokrácia alatt. Na de most komolyan, nem olyan az egész csávó tevékenysége, mint egy merő trollkodás? Amikor trolldemokratának nevezi a jobbos politikusok zömét, az nem trollkodás? (A Gyűrűk Ura-kritikája is érdekesmód nem érvekkel operál, hanem szinte csak a fanoknak való beszólással, vagyis trollkodással.) Nem maga Puzsér a trolldemokrata?

Hogy miért veszi át egy egykor tanult és művelt, mára masszívan alkoholistává lett, egyik szeretőt a másik után cserélgető, facebook-függő, dekadens és nihilista értelmiségi a teljesen áltudományos, vulgáris és bulváros, felszínes és igénytelen TROLLDEMOKRÁCIA elméletet? Fogalmam sincs! :P

"Aki meg a mai világban az alt-right-tól fél az nem egészen normális."

Azért azt alt right egy nagyon vegyes társaság. Abba beletartozik ám pl. nálunk a Betyársereg és a Identitesz is. Az alt right egyaránt tömörít magában tök jó arcokat és fárasztó seggfejeket is. Mondhatni, nem homogén massza az egész.

"Aki meg akarja dönteni a kapitalizmust az sem épelméjű. A kapitalizmus a szabadság, a kényszernélküliség rendszere"

Ezt mond azoknak, akik megszívták a Capital nevezetű játékot. Annak a gyári munkásnak, aki több időt tölt a szalagnál, mint a feleségével és a gyerekeivel. Az alulfizetett TESCO-alkalmazottnak. A dél-afrikai gyermekmunkásoknak. Satöbbi.

"Azt meg igazán abbahagyhatná, hogy egymás nevével akarja fémjelezni az egyébként legkevésbé sem hasonló politikai vezetéseket"

Szerinted a Paks2 nem a növekvő orosz befolyásnak tekinthető? Putyin nem törekszik rá, hogy Orbán a "szövetségese", vagyis a vazallusa legyen? Orbán nem kívánja egy az egyben megvalósítani a putyini rendszert? Putyin nem igyekszik megnövelni a befolyását Kelet-Európában úgy, hogy teljesen ledominálja Magyarországot? Szerinted nem létezik a putyinizáció, mint jelenség, és nem mutatható ki Magyarországon?

Putyin ránéz az Európa térképen Magyarországra, erre kicsiny országra, és elérzékenyül: "Szeretlek, Magyarország!" És segít rajtunk a kedves Putyin bácsi, ahol tud... - Komolyan, ha ezt gondolod, akkor naivságban kezet foghatsz FAM-mal.

(Mellesleg én nem hiszem, hogy Magyarország lehet egy Svájc, magyarán egy politikailag és gazdaságilag független és erős ország. Szerintem Mo. további sorsa azon fog eldőlni, hogy kit választ magánan behódolásul: Soros vagy Putyin. És szerintem még Putyinnal jár a legjobban.)

"Szerinte a Nestle meg a Shell találta ki az identitáspolitikát, hogy azzal terelje el a figyelmet a gonosz terjeszkedéséről. Azt hiszi nem látjuk, hogy a femcsik, LMBT-aktivisták és egyebek mind egy szálig kőkemény balosok, valamint a baloldal támogatja őket és nem a világcégek..."

Azért az ezévi Budapest Pride-t 1000 cég támogatta. Bezony. Ez azért elgondolkodtató. Melegjogok, mint üzlet. Lehetne rajta elmélkedni. Vagy hogy a Telenornak miért érdemes feministának lenni. (Ákos-ügy)

"épp nagyon hiányzott egy kis értelmetlen erőszak a nyugat életéből."

FAM régen jó arc volt. Írt néhány frankó antikommunista tanulmányt és cikket akkoriban. Mára meg egy FASZ lett (így, nagy betűkkel). Schiffer András csicskája és Puzsér Róbert csatlósa. Érdemes megnézni, kik az ismerősei Facebook-on. Van köztük jó pár Soros-ügynök. Épp ezen a héten találtam köztük egy lányt, aki egy egyetemen besúgó - igen, FAM haverjai között van egy besúgó is, vaú! Iszonyat csalódás ez az ember! :(

Cisgendered shitlord 2017.07.18. 06:42:07

@Pash Cutter: Tóth Árpád nagyon jó példa, ő is a pozitív életszemléletéről és kitűnő egészségéről volt híres – ja nem.

Ép testben ép lélek. Nem másokért, nem a csajokért, hanem magadért, a saját testi és lelki egészségedért illene karban tartanod a testedet is. Ez nem egy zéró összegű játszma, ha magad edzed, nem kevesebb, hanem épphogy több energiád lesz másra is. A cél nem az, hogy kigyúrt izomagyat kell magadból faragnod, hanem hogy lehetőleg ne gebedj meg 45 évesen, és közben még jól is érezd magad a bőrödben.

2017.07.18. 07:49:34

@Cisgendered shitlord: @KalmanBlog:

Hamvas Béla sem edzette a testét. Meg Böjte Csaba sem emelget súlyzókat. Ja, Csaba atya milyen jól érzi magát a bőrében, annak ellenére, hogy pocakja van. :)

Azért kedves gesztus a részetekről, hogy megpróbáltok beleszólni az életembe. Majd én is kiveszem a távirányítót a kezetekből, ha éppen olyan műsort néztek a tévében, ami nekem ellenszenves.

Bár gyűlölöm ezt a szót, de kb. ugyanazt a FITNESZFASIZMUST szegezitek velem szembe, ami Schubert Norbit is ellenszenves személlyé tette sok ember szemében.

Cisgendered shitlord 2017.07.18. 08:10:19

@Pash Cutter: Nézd, a te e életed, felőlem úgy teszed tönkre, ahogyan csak akarod :)
Régen azért többet mozogtak az emberek, ma meg inkább az össznépi tespedés a jellemző. Az evolúció viszont egy kicsit lassabb időskálán dolgozik, az ember testének továbbra is igénye lenne a mozgásra, amit a régen a mamutvadászat meg fizikai munka biztosított. Az eredmény: az elhízás népbetegség, és főleg a férfiak halandósági rátája katasztrofális. Persze, ha te is építkezéseken dolgozol és kertészkedsz mint Hamvas, akkor talán tényleg nincs szükséged plusz edzésre.

Deansdale 2017.07.18. 08:18:01

@Pash Cutter: "Azért azt alt right egy nagyon vegyes társaság. Abba beletartozik ám pl. nálunk a Betyársereg és a Identitesz is."

És ezektől kellene félni? A szélsőjobbtól való rettegés afféle nemzeti sport lett manapság, holott egyrészt semmi hatalmuk nincs és belátható időn belül nem is lesz, másrészt még ha hatalomra jutnának sem rendeznének vérengzést. A Magyar Gárdától is beszart a teljes baloldal, és mi lett belőle? Amennyire tudni lehet még csak meg sem vertek egyetlen cigányt cigányt sem, nemhogy irtották volna őket. Ez az egész rettegősdi amúgyis kib*szottul álszent, tekintve, hogy gyakorlatilag minden gyilkos 20. századi ideológia balos eredetű volt. Ez mondjuk adódik is a dolgok filozófiai természetéből, hiszen individualista alapokon igen nehéz sereget toborozni és népirtást rendezni, az ilyesmi kifejezetten kollektivista tendencia. A mai világban is akik arról pofáznak hogy mások jogait korlátozni kellene, hogy mások életébe bele kellene avatkozni, ha kell erőszakkal, azok NEM a kapitalista szellemű vállalkozók vagy a libertárius eszme követői, hanem a hagyományos és az új-marxisták.

"Ezt mond azoknak, akik megszívták a Capital nevezetű játékot."

Ezekkel az emberekkel egyetlen baj van: ostobák. Mármint abban az értelemben, hogy nincs elég eszük megérteni, egy szocialista rendszerben még rosszabb életük lenne. Aki egy kapitalista országbeli "szegénység" helyett a szocializmust választaná az költözzön bátran Kubába vagy Venezuelába, ott kiprobálhatja hogy milyen az. Ez Marx igazi ütőkártyája, hogy a proli tömegek hiszékenyek, meg lehet őket vezetni a nagy ígéretekkel, amiből egyetlen balos rendszer sem tudott megvalósítani SEMMIT.

Aki gondolkodik az hamar rájöhet, hogy bár a kapitalista rendszernek van pár apróbb hiábja, ezekre a megoldást a kapitalista rendszeren BELÜL kell megtlaálni - hülyeség az egyébként jól működő rendszert a kukába hajítani és valami teljesen mással próbálkozni, amibe eddig mindenki belebukott. A megoldás a kapitalizmus+jól működő szociális háló, nem pedig a szocializmus.

"Putyin nem törekszik rá, hogy Orbán a "szövetségese", vagyis a vazallusa legyen?"

Szerintem minden vezető dolga az hogy a népe érdekeit szolgálja, és akik nem ezt teszik azok NEM "felvilágosultabbak", hanem a 21. század nagy hóhérai, mint Merkel és Trudeau. Sokkal kevésbé félek Putyintól, akinél a legnagyobb veszély ránk nézve, hogy Oroszo. számára előnyös gazdasági szerződéseket akar velünk kötni, mint Junckeréktől, akik magukkal akarnak rántani minket a pusztulásba. Ettől függetlenül nem vagyunk senki vazallusa, attól hogy üzletelünk az oroszokkal még nem történt semmi - sok más országgal is üzletelünk. Ha a franciák építenék P2-t akkor Macron vazallusai lennénk? Na ugye hogy milyen hülyén hangzik ez a duma. Ennek az "összekapcsolósdinak" a fő veszélye pedig az amit a cikkben már látni is lehet, hogy a gonosz diktátorok körébe bekerült Erdogan is, így szépen fejlődik a pánikkeltés és lehet pl. Orbánt civilizáltnak tűnő módon mocskolni, holott Mo-n 100% demokrácia van és sajtószabadság. Aki szerint ez nem így van az mutassa már meg hogy kire nem engedik szavazni a választáson vagy mi az amit nem lehet kimondani a sajtóban.

"Putyin nem igyekszik megnövelni a befolyását Kelet-Európában úgy, hogy teljesen ledominálja Magyarországot? Szerinted nem létezik a putyinizáció, mint jelenség, és nem mutatható ki Magyarországon?"

Rémeket látsz :) Szerinted hogyan lehetne "dominálni" Mo-t mikor teljesen szabad ország vagyunk, azzal kereskedünk és szövetkezünk akivel akarunk? Az, hogy van itt egy orosz érdekeltségű beruházás lófaszt sem jelent. A baloldal maholnap azt akarja majd a fejedbe tömni, hogy hamarosan visszajön a ruszki sereg és beülnek a régi laktanyáikba, de te ne dőlj be az ilyen zavaros félelemkeltésnek.

"Azért az ezévi Budapest Pride-t 1000 cég támogatta."

Ebben van némi (((elit))) befolyás, illetve úgy vannak vele hogy ez trendi, megmutatják a közönségnek hogy ők mennyire ott vannak a csodálatos haladás élvonalában. Ez nem jelenti, hogy titokban ők találták ki a kultúrmarxizmust és azért nyomatják hogy megakadályozzák a proletárok öntudatra ébredését. Ez olyan kaliberű összeesküvés-elmélet mint a gyíkemberek. Viszont igen, kell erről elmélkedni, de annak nincs értelme ha valaki mindent egy kapitalista összeesküvésre akar visszavezetni és ehhez igazítja hozzá az elméletet. Ahogy már írtam, a feministák, LGBT-aktivisták és egyéb fityfaszok módszerei és céljai majdnem 100 éve le lettek írva marxista körökben, azzal hogy ezek le fogják rombolni a kapitalista nyugatot. Éppen meg is teszik. Erre azt mondani, hogy kapitalista összeesküvés, elég merész elképzelés.

Nekem személy szerint semmi bajom FAM-mal, nem ismerem, csak a cikkeit kritizálom amennyiben elém kerülnek. Ha igaz hogy régebben normálisabb volt akkor sajánlom hogy elgurult nála valami. Nem tűnik hülyének, csak libsi gondolati sémákból építkezik, ami sajnos pont ugyanazt eredményezi, mintha hülye lenne.

2017.07.18. 11:30:22

@Cisgendered shitlord:

"Nézd, a te e életed, felőlem úgy teszed tönkre, ahogyan csak akarod :)"

Hát igen, szerintem is le kellene adnia Böjte Csaba atyának azt a pocakot! Még a végén nem éri meg a 100 évet. Időnként amúgy tesz 1 nagy sétát, meg beáll a gyerekekhez focizni, túrázgat, meg egyebek - mielőtt még vele kapcsolatban is előkapnátok egy életrajzi adatokat. De az is nyilvánvaló, hogy nem a sétálgatás, a túrázás és a focizgatás teszi ki az ideje nagy részét. Gandhi meg a testedzés - aha, de az önéletrajza alapján az ő életét sem a rendszeres mozgás tette ki, hanem a meditálás, a szociális munka, a lelki segítségnyújtás és a politizálás. Hamvas Béla kertészkedése, meg a fizikai munka emlegetése meg azért vicces, mert mi éppen a testedzésről beszélünk, nem a fizikai munkáról és a kertészkedésről.

A kertészkedés apám hobbija, néha besegítek neki. Az építőiparban melóztam sok időt. Ha pedig van időm, teszek egy nagy sétát a kertvárosban. Avagy vicces, ahogy te és Kálmán úgy próbáltok beállítani engem, mint a "mozgást hanyagoló figurát", miközben édeskeveset tudtok rólam. A mozgás, mint olyan, nem szűkül le a testedzésre, és tény, hogy nem végzek testedzést, de azért a mozgásigényemet kielégítem.

Azért jól előadjátok itt nekem az egydimenziós embert. Van egy emberképetek, aki pedig nem illik bele, azt baszogatjátok. Tök feleslegesen.

2017.07.18. 11:35:03

@Deansdale:

"Nekem személy szerint semmi bajom FAM-mal"

Én ismerem személyesen. Így tudom is, mit miért csinál. Az a baj, hogy ő feltett mindent az LMP-re, Schiffer a személyes jó barátja, akiért valamiért különösen rajong, és megfeneklett ebben az állapotban. Röviden ennyi, hosszabban nem ecsetelném.

Cunctator (törölt) 2017.07.18. 12:15:18

@Pash Cutter:

Érdekes a szélsőjobbtól való rettegésed, a Paks2-től való félelmed - mintha egy LMP-propagandistát hallanék.

Most mondhatnám, hogy a hazai német tőkebefektetés százszorosa az orosznak, a magyar export jelentős részét német cégek adják, a magyar állam a német vállalati szférának ad megrendelést, s láss csodát, Merkel nem buktatta meg Orbánt. Paks2-nek sem lenne semmilyen követmezménye.

Egyébként egy hozzád hasonló antikapitalista embernek el kellene gondolkodnia, hogy a paksi beruházások ellenzése végső soron a német és főképp az amerikai nagytőke érdeke. Ahogy az "orosz kémektől" rettegőket a nyugati tikosszolgálatok finanszírozzák.

"Orosz befolyásszerzés" meg "putyinizálódás" nem létezik, a Soros-média találta ki.

2017.07.18. 12:27:47

@Cunctator:

Végre érvek. Bár két dolgot nyugodtan elhagyhattál volna...

"Érdekes a szélsőjobbtól való rettegésed"

Szeretem, amikor félreértik a szavaimat. Ami annak tekintetében is vicces, hogy nemrégiben egy másik kommentemben épp azt írtam, hogy két harcias tábortól van oka félni az európai kultúrembernek: az iszlamizmus és a kulturmarxizmus. A szélsőjobb az ég világon semmi veszélyt nem jelent rá.

Annyit mondtam, hogy az alt right nem homogén massza. Írtam azért, mert egyesek, még Deansdale is, homogén masszaként kezeli. Az Identiteszt és a Betyársereget pedig azért említettem, hogy érzékeltessem, az egész nem szűkíthető le a JZK-, Deansdale-, Alfőmérnök-, Falafel-féle értelmiségre. Vannak itt egyéb színfoltok is.

"mintha egy LMP-propagandistát hallanék."

Nekem néha olyan fura, hogy ugyanazokat a módszereket alkalmazod a vitapartnereiddel szemben, mint a PC-tábor és a feministák. A megbélyegzést. Kurva etikátlan - emellett hadd kérdezzem meg: a módszerekkel nincs gond? Egy antifeministának van joga a feministák eszköztárából dolgozni? Mert te azt teszed. Ami azért is szomorú, mert elég lenne kérdezned, akár itt, akár privátban.

Figyelj, tudom, hogy gyülőlsz, de így nem lehet érdemi vitát folytatni. Emellett, ezt már jeleztem többször, a köztünk lévő konfliktusra senki nem kíváncsi itten.

Egyébként FAM-mal, egykori cimborámmal is azért nem vagyok manapság beszélőviszonyban, mert hányingerem van attól, ahogy kiszolgálja (Kardos doktor és Puzsér geci segedelmével) Schiffert. Azt a Schiffert, aki pedig Szép Bernadett-et segíti a nem túl nemes céljaiban.

(Mellesleg tegnap írtam meg a Kétfarkú Kutyáknak, hogy rám ne számítsanak. Mielőtt felemlítenéd ezt is...)

De komolyan. Tényleg nem tudunk higgadtan beszélni?

Pash Cutter (törölt) 2017.07.18. 12:30:37

@Deansdale: Ezt még átmásolom a Magyar Nemzet kommentmezejéből.

Ezt írta egykori cimborám:

"Ennek a cikknek a leadása után a legnagyobb meglepetésemre globalizációellenes antikapitalista tüntetések kezdődtek Hamburgban a G20-as csúcstalálkozó ellen, amelyek zavargásokba torkolltak. Hosszú évek óta nem történt ilyesmi. A mozgalom a semmiből éledt újjá. Aztán az is lehet, hogy olyasmi ez, mint amikor a gyertya leég, de még lobban egy utolsót." (FAM)

Mire én így reagáltam:

A Nyilaskeresztes Mozgalom ellenzéke volt a Horthy-rendszernek, annak teljes feudálkapitalista rendszerét fel akarta számolni gyökerestül. Nemes cél, de mint alternatíva (hungarista állam), borzalmas.

Kb. ugyanez elmondható a "hamburgi" anarchistákról is. (Meg amúgy Zizekről, de most őt hanyagoljuk.) Régebben sokat beszélgettem balos anarchistákkal. Olyanokkal, akik nem Leninben, nem Trockijban, nem Sztálinban gondolkodtak. Két hivatkozási alapjuk volt: az ukrán anarchisták és a spanyol anarchisták. Mahno és Katalónia. Megkérdeztem az egyiküket valamiről. A kérdésem úgy hangzott: "Tegyük fel, összeomlik a kapitalizmus, felépül a ti kommunista társadalmi-gazdasági rendszeretek. Mit tesztek azokkal az emberekkel, akik nem kérnek belőle?" Először nem értették a kérdést. "Olyan nincs! A kommunizmus egy olyan rendszer, ami mindenkinek jó!" Mire én: "De tegyük fel, hogy lesznek olyanok, akik nem kérnek belőle." A válasz a következő volt: "Átnevelőtáborba küldenénk, majd miután megkapta a szükséges nevelést, visszaengednénk a társadalomba." ÁTNEVELŐTÁBOR. Ezt a szót használta. És akkor most elmélkedhetünk azon, mely állami rendszerek is alkalmazták a történelemben az átnevelőtáborokat.

A balos anarchisták is addig jó fejek, amik a forradalmi erőszak az állami erőszakszervekre irányul, ahogy az volt Hamburgban. Amikor a szeretteink ellen fordul, az már kényesebb szituáció. Remélem, FAM kedves kislányát nem kell majd átnevelőtáborban látnom.

Mellesleg a spanyol anarchisták a spanyol polgárháború idején halomra mészárolták a katolikusokat. Kis adalék.

Ja, és szerintem ugyanezek a balos anarchisták csesztették a kanadai egyetemeken a "belső tér" teóriáját nem tisztelő tanárokat, ezek akarták meglincselni az alt right-es aktivistákat az USA-ban, ezek estek neki a Pegida-nak Németországban. Vagyis akik Hamburgban csinálták a balhét, ugyanazok az arcok voltak. Ezek akár meg is halnának a Gender Studies és egyéb "nemes célok" érdekében.

Aurelius Respectus 2017.07.18. 12:56:22

@Pash Cutter: Valahol szomorú, hogy ezek a idealista fiatalok ilyen társadalomromboló eszmékben élik ki magukat és azzal a tudattal, hogy ők a jók, akik a gonosz ellen harcolnak. Ez a típus végigvonul a történelmen, a középkori eretnekek, az angol forradalom puritánjai, a francia jakobinusok, az orosz bolsevikok is ilyenek voltak.

Pash Cutter (törölt) 2017.07.18. 13:05:28

@Aurelius Respectus: Pontosítanék annyiban, hogy az idealista fiatalok három irányt választanak maguknak:

- iszlamizmus
- szélsőbal (jakobinizmus, anarchizmus, feminizmus)
- Metafizikai Tradició (pl. Evola-szarok)

Azért annyiban reménykeltő a helyzet, hogy sok fiatalt látok a libertariánus és alt-right körökben (itt most az egészséges formációkra gondolok, természetesen).

aldum · http://aldum.pw 2017.07.19. 21:10:28

@Pash Cutter:
>Ezt mond azoknak, akik megszívták a Capital nevezetű játékot. Annak a gyári munkásnak, aki több időt tölt a szalagnál, mint a feleségével és a gyerekeivel. Az alulfizetett TESCO-alkalmazottnak. A dél-afrikai gyermekmunkásoknak. Satöbbi.
Haggyukmar ezt a hulyeseget, hogy a szegenyseg az a kapitalizmustol van. Ha nem lenne a gyar, kapalhatna napi 14 oraban tavasztol oszig, annyi elonnyel, hogy a gyerekeknek is be kene segiteni. Newsflash: a szegenyseg az _alapallapota_ a vilagnak, _ehhez kepest_ hatalmas elorelepes, hogy vannak gazdagok is, de ettol nem jut masoknak kevesebb.
Puzserrol es FAM-rol allandoan az jut eszembe, hogy a gazdasagi baloldalisag ilyen bolcseszbetegseg lehet, mert megkovetel egyfajta matematikai tehetsegtelenseget, hogy ezt komolyan jo otletnek gondolja valaki (aztan persze ott vannak a politikailag motivalt alnok kigyok, mint Krugman vagy Stiglitz, akik tudjak, hogy hulyeseget beszelnek, legalabbis valahol tudat alatt biztos, csak jol felfogott anyagi-hatalmi erdekuk fuzodik ahhoz, hogy azt mondjak, amit). Mondjuk ezzel egyutt sem vilagos, hogy aki viszont a szemelyes szabadsag partjan van ("regi tipusu" kulturalis baloldali, szabad szolas, szabad drogok, szabad szerelem), az hogyan egyezteti ossze a szabadsagparti nezeteit a totalis gazdasagi kontrollal.
"If it weren't for double standards, the Left wouldn't have any standards at all"

>Azért az ezévi Budapest Pride-t 1000 cég támogatta. Bezony. Ez azért elgondolkodtató. Melegjogok, mint üzlet. Lehetne rajta elmélkedni. Vagy hogy a Telenornak miért érdemes feministának lenni. (Ákos-ügy)
Felcsereled az okot es az okozatot. Azert eri meg nekik, mert ilyen a kulturalis kozeg, vagy legalabbis igy mertek fel, aztan persze tevedhettek is.

@Deansdale:
>gyakorlatilag minden gyilkos 20. századi ideológia balos eredetű volt
Az volt a zsenialis trukk, hogy az oktatas atvetele reven jobboldalinak irtak fel a kokemenyen szocialista nacizmust meg a korporatista fasizmust is. Felelmetesen jol sikerult, mindenki hulyenek nez, ha azt allitod, hogy ezek igazabol baloldali ideologiak. Pedig.

som tam 2017.07.20. 10:47:09

@aldum: A szegenyseg relativ fogalom. Minel nagyobbak a kulonbsegek, annal nagyobb a szegenyseg. A melyszegenyseg jellemzoi teljesen masok Angliaban, mint Zimbabweben - gondolom. Szocialpszichologiai kiserletek jol jelzik, hogy az elegedettsegerzest (peldaul a szomszedhoz valo) viszonyitas adja. Persze kapitalizmus nelkul sem csak szegenyseg volt, ugyhogy a gazdagsagot sem a kapitalizmus teremtette, igyhat te is jossz a hulyeseggel. (Bocsanat! Ezt az utolso frazist toled kolcsonoztem.) Viszont kulonbsegek nelkul nincs szegenyseg.
Aztan lassuk be, hogy peldaul egy vagyonos, masoknak munkat es megelhetest biztosito josagos gyar ingyen hasznal bizonyos eroforrasokat, nem csak megroviditve masokat, de akar konkretan megnyomoritva is. Mint peldaul a Coca-Cola Indiaban.
www.indiaresource.org/campaigns/coke/2013/mehdiganjfact.html
Vagy ez itt:
en.m.wikipedia.org/wiki/Hinkley_groundwater_contamination
De tudjuk, hogy a Nestle is maganak akarja a vizet, hogy eladhassa. Ugyanakkor beszelhetnenk a levegorol is, de sok masrol is, amit kituntetett szemelyek vagy cegek ingyen birtokolnak, hasznalnak es szennyeznek. Ki is adta mindezt nekik? Kit kerdeztek meg? Egyszeruen elvettek az emberektol mondvan, "innentol ez az enyem".
Es mivel megvannak az anyagi forrasaik, illetve nyilvan centralizaltabbak mint az emberek tobbsege, ha birosagi ugyig fajulnak a dolgok, siman el tudjak huzni evtizedekig az ugyet. Es keves olyan maganszemely van, aki ezzel versenyre kelhet. Mint peldaul az a magyar feltalalo, akinek a talalmanyat az adidas nemes egyszeruseggel ellopta, es vilagszerte az egyik huzo termeke lett. (Errol jut eszembe a "szabad piac". Itt van e! Gyonyoru peldaja a szabad piacnak, ahogyan az egyebkent kurva vagyonos gyarmogul meglopja a maganembert. "Mert megerdemlem!" Vagy mert szuksege volt ra? Vagy mi a f@sz jarhat az ilyen tetvek fejeben? Azota sem veszek adidast...)
Osszessegeben semmi jot nem koszonhetunk a kapitalizmusnak; nem talalt fel az semmit. Megsem mondom, hogy rossz lenne. Egyszeruen ez van, ezzel kell dolgozni. Eddig jutottunk el, es ez meg messze nem a vege. De hogy barmi extrat kaptunk volna a kapitalizmustol, azt ketlem.

Deansdale 2017.07.20. 12:48:14

@Gabor7704: "A melyszegenyseg jellemzoi teljesen masok Angliaban, mint Zimbabweben"

És ettől nem ébredsz rá arra hogy angol kapitalizmus valamit jól csinál(t)? Fogalmazzuk át kissé az állításod úgy, hogy "a melyszegenyseg jellemzoi teljesen masok kapitalista, mint szocialista országokban", és rögtön feltűnik a gikszer.

"az elegedettsegerzest (peldaul a szomszedhoz valo) viszonyitas adja"

Ez igaz, de nem a kapitalizmus hibája. Közvetett módon azt mondod, hogy jobb ha mindenki szegény, mintha csak páran szegények. (Olyan szocializmus még nem volt, sőt, voltaképpen nem is beszélnek róla még a szocik se, amiben mindenki gazdag lett volna.)

"kapitalizmus nelkul sem csak szegenyseg volt, ugyhogy a gazdagsagot sem a kapitalizmus teremtette"

A feudalista rendet ne hasonlítsuk a modern gazdasági rendszerekhez, hiszen nyilvánvaló hogy mások kényszermunkájából sokmindent meg lehet oldani, de ez manapság nem lehet cél. Önkéntes és szabad alapú rendszereket nézve viszont ordítóan egyértelmű, hogy a kapitalizmus több vagyont termel mint a szocializmus - lásd az NDK és NSZK történetét.

"gyar ingyen hasznal bizonyos eroforrasokat"

Speciel adót azt fizetnek, szóval nem nevezném ingyennek, de van ráció abban amit mondasz, csak nem az a megoldás rá hogy leromboljuk a kapitalizmust és össznépi nyomorba fulladunk, hanem hogy a kapitalista rendszeren belül be kell vezetni néhány ésszerű szabályt, pl. a természeti erőforrások megvédésére.

"Egyszeruen elvettek az emberektol mondvan, "innentol ez az enyem"."

Nem hiszem hogy ennek a levegőre vonatkoztatva volna értelme, azt nem vették el senkitől. Szennyezés persze van, de a gazdagok is ugyanazt a levegőt szívják, legalábbis amennyire én tudom nem járnak oxigénpalackkal a hátukon. Emellett hadd emlékeztesselek, hogy szennyezés a szocializmusban is van, sőt, jelenleg ebben Kína a világelső.

"Errol jut eszembe a "szabad piac". Itt van e!"

A bűnözés nem a szabadpiac hibája vagy felelőssége - a szoci rendszerekben is számtalan feltalálót kisemmiztek, sőt, ott voltaképpen az volt a normális. Elvileg egyenlőség volt, mindenkinek ugyanannyi járt, hiába találtál fel bármit annak a haszna nem nálad csapódott le. A legjobb esetben is jelképes, egyszeri osztalékot kaptak az újítók.

"Osszessegeben semmi jot nem koszonhetunk a kapitalizmusnak; nem talalt fel az semmit."

Azért ez így vicces gondolat :) Na ja, semmilyen filozófiai rendszer nem talált fel még soha semmit, tekintve hogy ezek csak fogalmak. Viszont a kapitalizmusban sokkal erősebb az innováció mint a szocializmusban. Tudod az emberek számára fontos a motiváció, mert ha csak a szegénység és a szegénység között lehet választani akkor mindenki szarik bele és amennyire lehet csak színleli a munkát - akik '89 előtt nőttek fel azok ezt élőben láthatták a szoci magyar rendszerben. Ez a szocializmus örök problémája, amit nem fognak tudni megoldani soha, és ezért a szocializmus garantált halálra van ítélve akárhol is próbálják megvalósítani akárkik. A szocializmus gyárilag működésképtelen, elkerülhetetlenül vezet a nyomorba és éhezésbe. A motiváció a legtöbb ember számára a jólét, a kényelem, a vagyon, és nem is feltétlenül csak magának, hanem a családjának, illetve úgy hogy az utódjaira hagyhassa. Ez az amiért a produktív emberek hajlandóak megerőltetni magukat és nem csak alibizni a munkahelyen, hanem valóban nekifeküdni. Ez pedig egyelőre csak a kapitalizmusban működik, más rendszer még nem tudta megoldani.

Egy ideje már érik bennem a gondolat hogy cikket írjak a kapitalizmusról, lehet hamarosan megteszem.

Deansdale 2017.07.20. 12:50:12

@Gabor7704: Na igen, a szólás- és sajtószabadság egyetlen létező korlátozása pont azoktól jön akik folyamatosan arról sikítoznak hogy a gonosz másik oldal korlátozza ezeket. Szégyen.

Pash Cutter (törölt) 2017.07.20. 13:53:13

@Gabor7704: Végre valaki, aki nem erőszakosan akar rábeszélni a testedzésre. Egy normális hozzászólás pedig érdemel egy normális választ.

Még fiatalként elég sok mindent kipróbáltam. Foci, birkózás, futás, úszás, még a testépítést és a tornát is. A probléma az, hogy én egy idő után meguntam, és nem tudtam ráhangolódni. Szellemi ember vagyok, aki nem rest mozogni, ha kell (pl. építőipar, otthoni munkák, séták), de sajnálatosan többnyire szellemi tevékenységgel foglalkozik. Lenne rá időm, de nem tudok ráhangolódni hosszan. Elkezdem, aztán egy idő után (néhány hónap, fél év, egy év, másfél év) abbahagyom.

Szerintem nem kéne életmódokat elvárnunk egymástól. Mindenki éljen olyan életmódot, amilyet szeretne - ha az nem árt a másiknak, a többi embernek!

som tam 2017.07.20. 14:59:30

@Deansdale: ez, gondolom, nekem szolt...

""a melyszegenyseg jellemzoi teljesen masok kapitalista, mint szocialista országokban", és rögtön feltűnik a gikszer."

nem, nincs gikszer. a szegenyseg az adott teruleten beluli viszonyitas. Anglia es Zimbabwe kozott nem a kapitalizmus es szocializmus a lenyegi kulonbseg. Mint ahogyan Del-Afrikaban is kapitalizmus van.

"Ez igaz, de nem a kapitalizmus hibája."

Nem hat! Nem is mondtam.

"a kapitalizmus több vagyont termel mint a szocializmus"

Erted, ugye, hogy nem a vagyontermelesrol van szo. De a szocialista Kina azert termel vagyont! Ha mar felhoztad a vagyontermelest.

"csak nem az a megoldás rá hogy leromboljuk a kapitalizmust és össznépi nyomorba fulladunk"

Nem is javasoltam megoldast.

"de a gazdagok is ugyanazt a levegőt szívják"

Ha ugyanott laknanak, es ugyanoda jarnanak nyaralni, egyet is ertenek. De ha meg ugyanazt a levegot is szivjak, nem mindegy, hogy ki profital jobban az elrontott levegobol.

"a szoci rendszerekben is számtalan feltalálót kisemmiztek"

Egy percig sem erveltem a szoci rendszer mellett.

"Ez pedig egyelőre csak a kapitalizmusban működik, más rendszer még nem tudta megoldani."

Most biztosan ugy tunik, mintha csak ellened akarnek beszelni. A motivacioval kapcsolatban teljesen egyetertek. A rendszerrel nem. Kubaban nem jartam, de ott jart ismeroseim arrol szamoltak be, hogy jopofa vidam az elet arrafele. Az emberek zenelnek es tancolnak az utcan. Sri Lanka es Thailand - mindketto buddhista orszag, - hiresek az emberek kedvessegerol es mosolyarol. Na ott nincs anyagi javak eszeveszett megtermelese es enyagi gazdagsag. Az elethez es egymashoz valo mosolygos attitudjuket biztosan nem a kapitalizmustol kaptak. De meg a thaiok is rohognek azon az angol faszin, aki oda nosult, ott el, ugy mint egy thai, tolja a traktort, terdig all a vizben a rizsfoldon a sarban, faoszlopokon allo, teadicionalis fahazban lakik stb. Azt mondja, hogy soha nem cserelne vissza az angliai anyagi joletre a jelenlegi eletet. De ugy erzem, van egy ilyen tendencia, hogy a rohano vilagbol - amivel akkor szerinted a kapitalizmus arasztotta el es stresszeli halalra az embereket, - kilepjenek egy lassabb, csendesebb, nyugodtabb, egeszsegesebb es bar anyagilag sokkal szegenyebb, lelkiekben viszont merhetetlenul gazdagabb kornyezetbe.

A konyvedben az iparosodas okozta karos testi-lelki hatasokat is emlitsd majd meg!

Deansdale 2017.07.20. 15:15:56

@som tam: "Anglia es Zimbabwe kozott nem a kapitalizmus es szocializmus a lenyegi kulonbseg."

Viszont az NSZK és az NDK között az volt, meg úgy általában kelet- és nyugat-európai országok között. A legtöbb kapitalista országnak jól megy, a szocialisták meg mind szegények, és ezt nem lehet a területi adottságokra fogni.

"Most biztosan ugy tunik, mintha csak ellened akarnek beszelni."

Nem szokásom személyesre venni a vitát, csak az elképzeléseimet vázolom fel. Van hogy egyenesen egy felvetésre válaszolok, van hogy arról beszélek amit az a felvetés eszembe juttat. Ebből a vitapartner csak azt vegye magára ami rá vonatkozik :)

"Sri Lanka es Thailand - mindketto buddhista orszag, - hiresek az emberek kedvessegerol es mosolyarol."

Könnyű ott ahol a turizmusból és az éghajlati adottságok miatt kitűnő mezőgazdasági lehetőségekből szinte zéró munkával is el lehet éldegélni. Ez itt Mo-n nem menne, itt bizony a többségnek le kell húzni a heti 40 órát különben éhezni fogunk. És így már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a gazdaság felépítése, hatékonysága.

Emellett a buddhizmus nem zárja ki a kapitalista gazdaságot, a kapitalizmus ugyanis nem a mérhetetlen mohóság szinonímája, hanem csak annyit tesz hogy a saját munkaerőddel és tulajdonoddal azt kezdesz amit akarsz :)

"Azt mondja, hogy soha nem cserelne vissza az angliai anyagi joletre a jelenlegi eletet."

Az már egyéni ízlés kérdése hogy kinek milyen életvitel tetszik, az a kapitalizmusban is adott lehetőség mindenkinek hogy térdig álljon a vízben a rizsföldön. Az más kérdés, hogy a társadalom többsége konzumidiótává lett nevelve, és ebben a közegben nehezebb visszatérni a gyökerekhez... Ez sem igazán a kapitalizmus mint rendszer hibája. Ha a média nem a "vásárolj!" üzenetet sugározná 24/7 akkor valószínűleg itt is értelmesebben mennének a dolgok. Egyébként jómagam sem feszítem meg magam a vagyonért, nem azért vagyok kapitalizmus-párti mert megszedtem magam és félek a proletárok dühétől :)

Nem könyv lesz az, egyelőre csak egy rövidke cikk, és már fenn is van.

som tam 2017.07.20. 19:32:54

@Deansdale:
"Nem szokásom személyesre venni a vitát."

Koszi!

"Könnyű ott..."

Nem konnyu ott. Rengeteget dolgoznak. Lattad mar hogyan kell muvelni a rizst? Vagy mennyi kezi munkaval jar a kaufsukfa muvelese? A turisztika pedig nem annyira ordongos. Mo-n is lehetene jol csinalni. A gazdagiok gazdagabbak, mint Europaban, a szegenyek pedig szegenyebbek.

"Emellett a buddhizmus nem zárja ki a kapitalista gazdaságot"

Tenyleg nem. Viszont az eletfilozofia vagy attitud az elethez bizony segit boldogabban megelni az ittletet.

"Ez sem igazán a kapitalizmus mint rendszer hibája."

Hat ha a szabadpiac, ami egy illuzio, hozzatartozik, akkor igen. Illuzio, mert vagy kozponti szabalyzasra es igy allamra van szukseg, vagy az erosebb kutya baszik alapon, a gazdagabb cegek szabalyoznak oly modon, hogy uj feltorekvok ne rughassanak labdaba. Raadasul az atlagember ocsmany modon valo befolyasolasa is erkolcstelen, de megengedett, sot kivanatos. Az esztelen fogyasztas nelkul nem menne az a nagy gazdasag.
Egyebkent Norvegia meg inkabb szocialistanak tunik. De lehet, hogy tevedek. Oriasi az allam, hatalmasak az adok, alacsonyak a fizetesek, nagy a kozponti visszaosztas.

Amivel a kapitalizmus "ad" azzal ugyanugy el is vesz. Tobb munka, tobb penz, tobb kereset, tobb vagyon, tobb vagy, tobb stressz. Es a kuzdessel jaro tobblet stressz utan tobb rekreacio (szorakozas? birtoklas?) kell. De mondjuk az egyenletesen novekvo terhelest egyensulyozando egyre magasabb igeny ara sokkal jobban novekszik, es csak nagyon keveseknek nem eleve vesztes kimenetelu az ilyen jatekba belemenni. Megis a tobbseg ebben vergodik.
Itt vannak ezek a sejkek. A halal faszan nem tudsz olyat mondani, amit ne tudnanak megvenni. Amit lehet kiprobalnak, es a vegen a szamunkra mar elkepzelhetetlen perverziok sem elegitik ki a vagyaikat. Mert mindent meg lehet szokni, es semmi sem borzolja az idegrendszeruket egy ido utan. Never ending story. Es hol van az abszolut tobbseg ehhez kepest?

Az elozo hozzaszolast kutyafuttaban irtam. Biztositalak, nem a szocializmus mellett akartam ervelnj, azt csak te keverted bele. Ezt irtam:
"Megsem mondom, hogy rossz lenne. Egyszeruen ez van, ezzel kell dolgozni. Eddig jutottunk el, es ez meg messze nem a vege."
Nem ez a valasz.

Deansdale 2017.07.20. 20:38:24

@som tam: "Nem konnyu ott. Rengeteget dolgoznak."

Kommentelés közben eszembe jutott egy videó amit a napokban láttam és ami pontosan arról szólt amiről beszéltél:
www.youtube.com/watch?v=kXfyPxnqN7A
Így egy kicsit összemosódott a válasz azzal amit Vaunaturól gondoltam, Sri Lankáról meg Thaiföldről :) Számomra ezek félig-meddig ugyanazt jelentik, egzotikus távol-keleti helyek amiknek a fő bevételforrása a turizmus, emellett pontosan úgy élnek ahogy elmondtad: alacsony igényekkel de boldogan. (Vágom hogy Vaunatu Ausztráliához van közelebb, ez a mondandómon nem változtat.)

Szóval igen, igazad van, a rizstermesztés kemény munka :)

"a gazdagabb cegek szabalyoznak oly modon, hogy uj feltorekvok ne rughassanak labdaba"

A magam részéről mindigis egy olyan rendszert láttam volna szívesen amiben jóval komolyabban veszik a monopolellenes szabályokat, vagyis ahol nem hagyják a cégeket akkorára nőni hogy a hatalmuk már direktben befolyásolja a piacot és a politikát.

"Egyebkent Norvegia meg inkabb szocialistanak tunik."

Norvégia 100% kapitalista, csak erős a szociális hálójuk :) Pont valami ilyesmiről beszéltem korábban, hogy erre van szükség, nem valódi szocializmusra. Az állami vízfej mondjuk egy kicsit túlzás, szóval van még mit finomítani nekik is.

"Amivel a kapitalizmus "ad" azzal ugyanugy el is vesz. Tobb munka, tobb penz, tobb kereset, tobb vagyon, tobb vagy, tobb stressz."

Nade szerintem az a fontos, hogy az erre vonatkozó döntés mindenkire rá van bízva. Annyit dolgozol amennyit akarsz, ha neked kevés is elég akkor senki nem tart pisztolyt a fejedhez. Pont az a lényeg, hogy én dönthessek ezekben a dolgokban, és ne akarja az állam meghatározni az életemet.

"Amit lehet kiprobalnak, es a vegen a szamunkra mar elkepzelhetetlen perverziok sem elegitik ki a vagyaikat."

Ez már spirituális jellegű probléma, erre nincs központi megoldás, csak egyéni. Hacsaknem valaki úgy gondolja, hogy erőszakkal el kell venni mindenkitől a gazdagságot hogy ne lehessen olyan problémája mint a sejkeknek. Ez nem lenne túl buddhista elképzelés :)

"Biztositalak, nem a szocializmus mellett akartam ervelnj, azt csak te keverted bele."

Nem is akartam rádfogni hogy szoci vagy, csak errefelé a kapitalizmusnak nincs más alternatívája, csak a szocializmussal lehet szembeállítani.

som tam 2017.07.20. 21:13:56

@Deansdale: Jopofa ez a video. El kell oda mennem! Remelem, nem rompolja le ezt az elkepzelest a kapzsisag. Kiserteties volt a videot nezni, ahogyan az enekkel kezdodott. Elozoleg akartam irni, hogy aki enekel, annak tobb eselye van a boldogabb eletre, mint aki penzt szamol.

"nem hagyják a cégeket akkorára nőni"

Ez hatalmas ervagas lenne, hiszen a nagy cegek tudnak peldaul nagy kutatasi projecteket veghezvinni, ami a fejlodeshez ma mar elengedhetetlen. Hacsak nem az allam a nagy ceg...

"erre van szükség, nem valódi szocializmusra."

Nem hinnem. Peldaul egy fogorvos baratom Norvegiaban - egyeb mas penztermelo tevekenyseg mellett, - huszonvalahany koronat ad at egy honapban. A fizetese egy koronanak az ara. Szerinted mi motivalja a szakmai fejlodesre?

"az erre vonatkozó döntés mindenkire rá van bízva."

Nehezen tudnek egyeterteni. A jol mukodo kapitalizmus atka a folyamatos novekedes, es elveszi tolunk azokat a teruleteket, ahova elmenekulhetnenk elole. Sajnos Thaifoldon is szeretik a KFC-t... Igaz, Coca-cola es Pepsi meg nem uralja a boltok hutoit. Szerencsere.

"Ez már spirituális jellegű probléma"

Az. De az egyszeri embernek is az! Az uj kocsid meddig erdekes? Ket hetig? Nekem legalabbis addig. Ha a gyermekek nevelewet wpiritualis-, de legalabb ertekalapura helyeznek, sok problema megoldodna, de a kapitalizmus szarban lenne gazdasagilag.
Egyebkent nem vagyok buddhista.

"a kapitalizmusnak nincs más alternatívája"

Dehogy nincs! Legfeljebb meg nem tudjuk, mi az. A feudalismusnak sem volt egy jo ideig.

Deansdale 2017.07.20. 21:27:38

@som tam: "Hacsak nem az allam a nagy ceg..."

Úgy látom te vagy egyszerre akarsz egymásnak ellentmondó dolgokat, vagy pedig mégiscsak az államosítás híve vagy :) Ha állami kézbe veszel mindent "ami fontos" akkor az szocializmus és b*szhatod, már elnézést a szófordulatért. Nem hiszek abban hogy az állam jó gazdája lenne bárminek is, 100+ év példa van arra hogy amihez az állam hozzányúl az az esetek 99%-ában szarrá változik arany helyett. Ha pl. a cégeket nem azok irányítják akik kitalálták és elindították őket, és a profitból élnek, hanem államilag kijelölt komák és pajtások, akkor a termelékenység és hatékonyság egyből a töredékére esik. A kutatásban is ez a helyzet, a keleti blokk cirka 50 év alatt nagyjából 25 évnyi lemaradást halmozott fel a kapitalista nyugattal szemben. És ez már nem csak elmélet, hanem tény.

"huszonvalahany koronat ad at egy honapban. A fizetese egy koronanak az ara."

Itt valamit nem értek, lehet hogy kialvatlan vagyok vagy ilyesmi :)

Deansdale 2017.07.20. 21:42:20

@som tam: "Sajnos Thaifoldon is szeretik a KFC-t..."

Ezzel mit lehetne csinálni, milyen társadalmi vagy gazdasági rendszer oldhatná meg hogy ne szeressék? Hülyén hangzik a kérdésem, de értsd ahogyan gondolom. Az emberi természetre nincs orvosság, esetleg diktatórikus eszközökkel lehet elnyomni, de úgy meg inkább ne tegyék, ha lehet.

Mondjuk a felvetett problémára esetleg a nacionalizmus és a protekcionizmus lehetne a megoldás, az idegen dolgok tudatos kiszűrése, korlátozása, adóztatása és vámoltatása. Természetesen a nacionalizmustól mindenki úgy fél mint a tűztől, a balos oktatás jól az emberek fejébe verte hogy az egy gonosz valami :) A távol-keleten valószínűleg jobb a helyzet.

"Az uj kocsid meddig erdekes? Ket hetig?"

Ezt ne nekem magyarázd, én úgy élek mint a fenti példádban az odanősült angol faszi :) Csakhát itt nyugaton az a hajó már elúszott, hogy valami természetközeli, alacsony igényszintű életmódot kezdjünk oktatni a gyerekeknek. Egyénileg lehet ilyesmivel próbálkozni, de ha fel akarnád terjeszteni bevezetésre akkor a többi szülő felháborodna és az állam sem nézné jó szemmel.

"Dehogy nincs! Legfeljebb meg nem tudjuk, mi az. A feudalismusnak sem volt egy jo ideig."

Hát, ha rájössz valamire akkor oszd meg velem is...

som tam 2017.07.20. 21:46:11

@Deansdale:
"vagy egyszerre akarsz egymásnak ellentmondó dolgokat, vagy pedig mégiscsak az államosítás híve vag"

Szo sincs rola. Csupan annyi, hogy minden rendszernek megvan az atka. Kepzeld el, hogy lekorlatozzak a cegek nagysagat! Az Amazonos faszi hogyan vaghatna bele urutazasba? Mikozben a projectje toredekere vitte le a raketafellovesek arat az USA-ban. Nem tudom a megoldast, csak hat a dolgok osszetettek.

"a keleti blokk cirka 50 év alatt nagyjából 25 évnyi lemaradást halmozott fel a kapitalista nyugattal szemben"

Mikozben rengeteg altalanosan elterjedt talalmanyt az allami NASA jovoltabol elvezhetunk, es nelkuluk nem lenne. Es ezt csak hatalmas allami tokevel lehetett megvalositani, raadasul a hadiiparban. Az oroszok nem kereskelmiesitettek a hadiipart, de ne vegyel merget ra, hogy tul sok elmaradasuk lenne. (Bar ossinten szolva nem tudom.)

:-D Bocsanat! A korona az egy fogra valo cucc. Egy fogkorona ara 2500 euro (norveg koronaban)
:-DDD
es o 2200 eurot tesz szebre havi fizeteskent. Vagy forditva. Nem emlekszem pontosan. Mindegy is.

som tam 2017.07.20. 21:47:38

@som tam: :-DDDDDDD
Raadasul mar ok is kinai fogtechnikai laborral dolgoztatnak. Szemtelenul olcson.

Deansdale 2017.07.20. 21:51:59

@som tam: "Raadasul mar ok is kinai fogtechnikai laborral dolgoztatnak. Szemtelenul olcson."

Mondom én hogy kapitalisták :)

som tam 2017.07.20. 21:55:29

@som tam: Ja, ezzel a keresettel legalabb nyigdijja lesz. Namost ezzel a keresettel honnan venne a toket tobb szazezer euros befektetest igenylo maganrendelojehez? Es ha befurdik az allam - ami ugye nem zarhato ki, - akkor mi lesz a nyugdijaval? Tudom, a kockazat viszonylag alacsony, de nem nulla.

som tam 2017.07.20. 22:01:43

Kulonben azt sejtem, hogy a valtozast ott kene elkezdeni (esetleg ott fog elkezdodni), hogy a penzugyi rendszert teljesen le kene cserelni, es csakis valodi ertekkel rendelkezo es valosan meglevo penzeket lehessen mozgatni. Sok minden megvaltozna. Peldaul a nem is letezo penzekkel torteno spekulacokkal nem lehetne valos penzt kiszivattyuzni a gazdasagbol.

som tam 2017.07.21. 09:09:40

@Deansdale: Azok hat. Tehat ugyanolyan dragan adjak el a szart, mint a hazai jo minoseget. Elhiheted nekem, hogy te mint paciens nem fogod erzekelni a kulonbseget. Rovid tavon. Ezzel nem a kinai olcso a baj, hanem hogy nem kommunikaljak, mit is adnak el. A pacienseknek meg eselyuk sincs kulonbseget tenni. Es mivel ez hosszabb tavon jon csak ki, osszefuggest sem fognak latni, mert peldaul nem keszithetnek statisztikat. "Uram! Sajnos On nem volt szerencses, vagy nem tisztitotta kellokeppen a fogait, igy elszuvasodott a koronaja alatt."
Tehat alapveto gaz, ha nem tudod, mit kapsz a penzedert. Termeszetesen nem a kapitalizmus a hibas, hanem ilyen az alapveto emberi tulajdonsag, ilyen ertekrenddeficites embereket termel a tarsadalom. Ezt biztosan jo lenne megvaltoztatni, de gozom sincs, hogyan lehetne.

Aurelius Respectus 2018.08.13. 18:15:07

Úgy néz ki a következő Bond már fekete lesz. Nem nyugszik ez az alávaló banda, minden klasszikust bemocskolnak.

kuruc.info/r/6/188943/

Madarász Henrik 2018.08.25. 18:01:34

Egész izgalmas hírt olvastam. Sorozat lesz az Alapitvány könyvekből, remélem nem barmolják el.

www.origo.hu/teve/20180824-mar-hivatalos-jon-a-kultikus-scifi-sorozatvaltozata-az-alapitvany.html

Frederick2 2018.08.25. 18:36:06

@Madarász Henrik: Szeretted Asimov Alapítvány-sorozatát?

Frederick2 2021.02.11. 12:37:51

@Deansdale: Lehet küldeni STAR WARS-témát?

Találtam két érdekes kritikát az új trilógia első két részéről.
users.atw.hu/cskh/erdekes/azebredo.html
users.atw.hu/cskh/erdekes/azutolso.html

(Még mindig nem jutottam el a Skywalker koráig. Valahogy nem merem megnézni. :P)
süti beállítások módosítása