Ez egy több részből álló cikksorozat lesz, mely félig-meddig off-topic a feminizmushoz és a nőzéshez képest, de sebaj. Most egyelőre csak a bevezetést vetem billentyűzetre, a lényegi részek később jönnek, de nem szeretném ha azokat "szennyezné" ez az általános kis előszó. Elég hosszasak lesznek azok magukban is, legalábbis most így érzem.

Ma délelőtt a Duna tévén láttam egy beszélgetést az "ideális tavaszi fogyókúráról", amiben a "Fat Free életmódprogram" szakértője osztotta az észt. Természetesen a manapság divatos hivatalos álláspontot képviselte (még a táplálkozási piramist is megemlítette), de ezzel van egy apró probléma: az egész nem csak sületlenség, hanem egyenesen káros. Nem a levegőbe beszélek; mindent el fogok magyarázni, és nem kérek mást az olvasótól, csak egy kis odafigyelést és tiszta gondolkodást.

Mi is a hivatalos álláspont és a táplálkozási piramis? Együnk sok gabonát, közepes mennyiségben zöldséget/gyümölcsöt, lehetőleg kevés húst, a zsírt meg kerüljük mint az antikrisztust. Erre alapvetően kétféle válaszom van, mindkettő orvosilag alátámasztható érveléssel.

1. Az ember nem madár. Emésztőrendszerünk nem arra van tervezve, hogy elsősorban magvakkal tömjük. Az ember - nagyban leegyszerűsítve a dolgokat - mindenevő ugyan, de a gyomrunk és az összes hozzá kapcsolódó szervünk az elmúlt pármillió év során [tudták, hogy a kőkorszak 2,4 millió évig tartott?] arra optimalizálódott, hogy azt dolgozza fel amit évmilliókig ettünk, vagyis elsősorban húst, aztán zöldségeket és gyümölcsöket, és bármiféle magvak csak ezután, messze lemaradva következnek. A "paleolit" étrend pontosan erre épül, vagyis arra a tényre, hogy a táplálkozásunk jóval gyorsabban változott az utóbbi időben, mint amit az emésztőrendszerünk genetikai értelemben generációról generációra képes lenne lekövetni. Igaz, hogy gabonát már párezer éve termeszt az ember, de soha olyan mennyiségben még nem fogyasztotta, mint manapság. (Míg egy gabona vetőmagból ezer éve csak 2-3 hasznos mag keletkezett, amiből következő évben vetni is kellett, addig napjainkban akár 2-300-szoros terméshozam is elérhető. Látható tehát, hogy a gabona régebben nem volt annyira jelentős része a táplálkozásnak, mint manapság.)

2. A gabona táplálkozási értéke messze elmarad több más élelmiszerhez képest. Ha megvizsgáljuk, hogy mi is van a gabonában, hát nagyobbrészt szénhidrát, illetve rost. Ezen felül nyilván vannak nyomelemek, de semmi olyan, ami ne lenne meg például tejtermékekben vagy húsokban. Ha az előbb a paleolit táplálkozásról beszéltem, most megemlítem az Atkins-féle rendszert, ami lényegében erre épül: korunkra jellemző a rengeteg szénhidrát bevitele, ami értelmetlen, sőt, káros. Erről nyilván fogok még bővebben is értekezni, de ez csak a bevezető cikk :)

[Már itt leszögezném, hogy én nem vagyok feltétlen vagy kizárólagos híve sem a paleo, sem az Atkins étrendnek, csak példaként hoztam fel őket, mert tartalmaznak nagyon hasznos gondolatokat és elemeket. A későbbiekben felvázolom, hogy szerintem hogyan is érdemes ezekhez a rendszerekhez viszonyulni.]

Szóval a lényeg, és egyben a fő probléma az, hogy a hivatalos forrásokban egy olyan étrendet akarnak ránk erőltetni, ami a legkevésbé sem szolgálja a javunkat semmilyen tekintetben. Ráadásul a gabonára hatalmas iparágak épültek, hiszen filléres befektetéssel hatalmas haszonra lehet szert tenni (gondoljunk a gabonapelyhekre, amiket ipari szinten és árakon fillérekért állítanak elő, de a boltok polcairól már kész vagyonokért lehet levenni) - ezt más élelmiszerekkel bajos megtenni. Míg a karaj és a pogácsa kilója ugyanúgy (hasraütök) 1500 fitying, addig a disznóhús előállítása kilónként sokkal-sokkal drágább, mint a liszté, például. Így hát a nyakunkra ült, és a vezetőinknél lobbizik egy rakás nemzetközi cég (pl. n*stlé), aminek az az érdeke, hogy mindenki elhiggye az egészségkárosító madáreledelükről, hogy annál fényesebb táplálék ember számára nem létezik.

Ennek a mentalitásnak köszönhetjük azt, hogy illúziókban élünk. A gabonapelyhek dobozán például időnként találhatunk olyan feliratokat, hogy "a szénhidrát adja az energiát a napi tevékenységekhez". Ez mondjuk szépen hangzik, de magyarra fordítva mindössze annyit tesz, hogy van benne kalória. Így már nem hangzik olyan dicsőn, ugye? Végülis a zsírt meg pont azzal a szöveggel üldözik, hogy sok benne a kalória. Akkor most hogy is van ez?

Szóval nézem a tévét, és a "szakértő" nyomja a hülye szöveget, hogy ne egyél húst, de zabáld a barna kenyeret, és sírni támadna kedvem, hogy még mindig itt tart a világ, és semmi sem képes arra, hogy felébressze. Még mindig az élelmiszercégek lobbijai határozzák meg, hogy mit "egészséges" enni, és valahogy senkinek nem tűnik fel, hogy az emberek egyre betegebbek, annak ellenére, hogy egyre több energiát fordítunk a "helyes táplálkozásra". Kevesen tudják, de a cukorbetegség például a nyugati világ civilizációs betegsége; felmérések szerint az USA-ban a 2000 után születettek egyharmadát érinti vagy érinteni fogja. Holott a napnál is világosabb, és független orvosi körökben köztudott, hogy a cukorbetegségek többségét egész egyszerűen a hasnyálmirigy "elfáradása" okozza, aminek oka a túlzott szénhidrát-fogyasztás.

És mindennek a megértéséhez nem kell se diploma, se húsz év iskoláztatás, mindössze némi paraszti ész és kellő nyitottság.

Ezekkel a cikkekel a célom minél több emberrel megértetni, hogy mi is az ami valóban egészséges, de ehhez az is szükséges, hogy a mondandómat konyhanyelven adjam elő. Kérem tehát a műkedvelő biológusokat és kémikusokat, hogy a "pongyola fogalmazásokat" nézzék el nekem. A téma így is elég nagy és rázós, semmi kedvem azt még szárazzá, unalmassá és érthetetlenné is tenni a pontos szakszövegek idézgetésével. A lényeg, hogy a kézzelfogható irányelvek mögött valódi tudásanyag van, amire bárki rákereshet a neten, ha van elég türelme (és tud angolul). Száz szónak is egy a vége, senki ne háborodjon fel, ha - példának okáért - azt látja, hogy a cukor és a szénhidrát kifejezéseket gyakorlatilag azonos értelemben használom, ez technikailag lehet hiba, de a hétköznapi emberek így sokkal könnyebben megértik, és a lényeget tökéletesen fedi.

A továbbiakat a folytatásban...