A minap megint a Duna tévét néztem, ahol a Magyar Táplálkozástudományi Intézet valamilyen főmunkatársa beszélt a gyerekkori elhízásról. Gyanúsan keveset mondott arról, hogy tulajdonképpen mit is kéne enniük a gyerekeknek, bár szerencsére a cukros üdítők káros voltát megemlítette; ez piros pont :)

Mindenesetre gondoltam utánanézek ennek a m.t.t.i-nek, aminek a hivatalos rövidítése igazából OÉTI. Őszintén megvallva nem töltöttem ott órákat, de egy jó 10 percnyi böngészgetés alatt nem sikerült megtalálnom, hogy szerintük milyen is az egészséges táplálkozás. Nem gyanús? Hiszen ez lenne a legfontosabb feladatuk, nem? Ha már táplálkozás-tudománnyal foglalkoznak, elárulhatnák a népnek is, hogy mire jöttek rá. Mégsem teszik. Akárhová kattintok, sehol egy "ne egyél forró salakot" vagy "egyél sok keszegpikkelyt", vagy bármi. Sőt, semmi :)

Egy helyen azért találtam egy linket egy pdf-re, aminek hangzatos neve "Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája", de ebben is majdnem csalódnom kellett. Sokat beszélnek magyarról, nemzetről meg politikáról, de táplálkozásról alig. A doksi utolsó oldalainak egyikén találtam ennyit: "A Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája címû jelen kiadvány nem bírja el az Ajánlások teljes szövegének átvételét, ezért e helyen az egészséges táplálkozás alapelvei rövid üzenetek formájában kerülnek bemutatásra." Nézzük először is ezeket a "rövid üzeneteket".

"1. Együnk naponta többször teljes értékû, azaz a teljes gabonamagot tartalmazó készítményeket, azaz korpát is tartalmazó, barna lisztbõl készült, kenyeret, péksüteményt, egyéb gabonatermékeket, gabonapelyheket! "

Paff. Elsőre bukás. Ha nekem valaki azt tanácsolja, hogy egyek több szénhidrátot, az már jó ember nem lehet. Ahogy már fejtegettem, a szénhidrát szerepe az ember szervezetében kábé 99%-ban csak annyi, hogy van benne kalória (de abból jó bőven), illetve hogy megemeli a vércukorszintet, ami ellen szervezetünk alig győz védekezni. Ez lenne a legegészségesebb táplálékunk? Ugyan, ne vicceljünk kérem.

"3. Igyunk naponta legalább fél liter (sovány) tejet, fogyasszunk rendszeresen (sovány) tejtermékeket!"

Miért ilyen fontos ez a "soványság"? Nem leszünk mi attól soványabbak, ha valaki kiveszi a zsírt a tejből, illetve tejtermékekből. Különösen igaz ez például a zsírszegény gyümölcsjoghurtokra, ahol azt a pár gramm kivett zsírt néhány deka cukorral pótolják, ami összemérhetetlenül egészségtelenebb. A zsír viszont az emberi szervezet számára fontos anyag, nem kéne mindenből kipurgálni.

"5. Használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez növényi olajat, margarint!"

Azt hiszem elég lenne ez az egyetlen pont is ahhoz, hogy a hozzáértők, vagy a kicsit is "művelt" laikusok levonják a megfelelő következtetéseket ezzel a magyar nemzeti táplálkozáspolitikával kapcsolatban. A margarin és a legtöbb növényi olaj gyakorlatilag a lehető legrosszabb dolog amit ehetünk, közvetlen szerepük van majdnem az összes vezető betegségi halálok kialakulásában. A részletekre nem térek ki, transz-zsírsavakról és omegákról már beszéltem az előző cikkekben.

"6. Kevesebbet sózzunk, kerüljük a sóban gazdag termékek fogyasztását!"

Ez teljesen értelmetlen. A só széles határok között gyakorlatilag "semleges", se nem árt, se nem használ. Csak akkor lehet vele baj, ha szélsőségesen nyomjuk vagy kerüljük, de ez az emberek egy ezrelékét sem érinti.

A többi pont egészen elfogadható, még egy-két "jó" is akad közte. De mit ér az egész, ha ezzel a néhány baromsággal eleve tönkreteszik?

Utánanéztem ezután azoknak az "ajánlásoknak", amiket ebbe a doksiba zanzásítottak. Gyakorlatilag ugyanez, csak hosszabban kifejtve, ami végülis várható volt. Tele van ilyen okosságokkal, hogy "Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása." Na persze. Vicces még, hogy a húsokhoz hozzácsapja a szóját is. Az hús? Sosem gondoltam volna, eddig azt hittem az egy babféle. Vagy itt van például ez: "válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket". Népbetegség a savasság, és több szakértő is a lúgosításról beszél, mint messiásról, de ez itt mégis a savanyút erőlteti. (Bár a savas-lúgos étrend létjogosultsága vitatható.) Ráadásul azt is tudjuk, hogy a tejben lévő nem-annyira-hasznos anyagok legtöbbje a savóban van. A következtetéseket le lehet vonni. És persze szokás szerint mindenütt ott van, hogy "sovány". Mintha a napi 3 deci tejből hiányzó 2 gramm(!) tejzsír bármit is osztana-szorozna - ennyi ugyanis a különbség egy 3,5-ös és egy 2,8-as tej között. Aki ettől várja a fogyást az inkább zarándokoljon mekkába.

Olykor persze kilóg a lóláb, vagyis talán a lókolbász, például itt: "Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70 %-a húsokkal és  húskészítményekkel kerül a szervezetbe (20 % tejjel, 10 % tojással; növényi  eredetû táplálékokban nincs B12-vitamin)." [kiemelés tőlem] Ez az paraszt, zabáld a madáreledelt, a hússal meg vigyázz!, mert B12 csak abban van.

A zsírról természetesen leszedi a keresztvizet, aztán mintegy zárójelben odaveti: "zsiradékokból kapja a szervezet a nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavakat, emellett a vitaminok egy részének felszívódásához is zsiradékra van szükség". Nocsak. Mivel tudjuk, hogy az ételben található koleszterin csak nagyon kis hatással van a szervezet koleszterin-szintjére (hiszen az maga állítja elő a koleszterint amit használ), és mivel azt is tudjuk, hogy a koleszterin valójában nem is az a mumus aminek megpróbálták beállítani, meredt szemekkel nézhetjük, hogy a zsír elleni keresztes hadjárat oka és szent grálja a zsírban található koleszterin. Más ellenvetés? Nincs. Akkor ezzel ezt a témát is lezárhatjuk, azt hiszem.

Érdekes még a kalóriatáblázat, ami jóval lentebb található. Olyan különös dolgok is kiolvashatóak belőle, mint pl. hogy egy kifli 44gramm és 133kcal, míg egy csirkecomb 70gramm és 95kcal, tehát majdnem kétszer annyi húsban is csak kétharmadannyi kalória van mint a gabonafélékben. Hogy is volt ez az elhízással?

Egynapos étrendi ajánlás:
reggelire kalács, lekvár, margarin
tízóraira barna kenyér sajttal és uborkával
ebédre lencsefőzelék szójás sertésvagdalttal, természetesen kenyérrel
uzsi sonka, kenyér és paradicsom
vacsora túrós tészta
és mindehhez szétszórva néhány gyümölcs.

Az uzsonna már majdnem jó, a többi pocsék. Vacsorára jól leterhelni a gyomrot a tésztával, hadd rakódjanak alvó testünkre a kilók... Broáf. Ha bárkit érdekelnek a kalóriák, az egyen húst, mert a kenyérben-tésztában kétszer-háromszor annyi van, mint az átlag húsokban. Ahogy ennél az ajánlásnál is később kifejti: kalács 80gramm, 228kcal, sertéshús 70g, 114kcal.

Nem csoda, hogy egyre dagadtabb és egészségtelenebb az ország, ha egyszer ilyen a hivatalos álláspont. Azt azért jó ha tudjuk, hogy nem a hivatalos ajánlások ellenére, hanem pont miattuk terjed a kövérség.