HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @VT 135: "Dean, itt nem az anyagi szint, ahol gondok vannak, ezért a változást sem ott kell keresni, nem ez a kulcs!" Amiről beszélsz arra az emberek 99%-a szervileg képtelen, úgyhogy olyan érzésem... (2018.11.20. 17:10) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • don Fefinho: @Frederick2: Meglehet. A lényeg, hogy szerintem kell állam, csak nem ekkora. Minél nagyobb a nem önkéntes újraelosztás, annál kontraproduktívabb. (2018.11.20. 15:48) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • Frederick2: @don Fefinho: "Az ő extremitásuk az anarcho-szindikalizmus, ami ugyan elviekben az államot is eltörölné a szabad verseny nevében" Te az anarcho-kapitalistákra gondolsz. Az ő elméletük, hogy telje... (2018.11.20. 15:31) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • don Fefinho: @Frederick2: Őőő... pillanat, pontosítok. Én a libertariánusokra gondoltam, ami azért a jelenkori baloldaliságtól eléggé messze van. Az ő extremitásuk az anarcho-szindikalizmus, ami ugyan elviekbe... (2018.11.20. 15:18) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • Madarász Henrik: @csi szi: Nem normális a fickó, nálunk nem lesz semmilyen marxista fordulat és máshol sem, csak a kultúrmarxizmus tombol, sajnos. (2018.11.20. 15:12) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • Utolsó 20

Vegasztár

2011.07.12. 12:23 Deansdale

Nem tudom miért Kowalskyék albuma jutott az eszembe, hiszen most nem zenélni akarok, hanem a vegetáriánusokkal foglalkozni. És ez nem lesz könnyű :)

A véleményem ugyanis eléggé kusza, de nem túl pozitív. Épp ezért jó lenne ha a vegák már az elején tudnák: semmi bajom velük személyesen. Csak az a véleményem, hogy butaságot csinálnak - és a legtöbbjük még az okát sem tudja megmondani, hogy miért teszi.

Pedig én magam is voltam vega, boldog fiatal éveimben, mikor az idealizmus felhőiből ki sem látszik az emberpalánta. Fél évig csináltam, aztán kezdtek legyűrni a negatív mellékhatások, meg igencsak kiéheztem már egy jófajta szelet húsra. Igen, a vega kajálásnak vannak káros hatásai - aki mást mond, az vagy tagad, vagy valami istenáldotta szerencsés ember, aki nem szenved olyan vitamin- és egyéb hiányoktól, amiktől a vegák többsége igen.

Vegának lenni nem egészséges. Az ember fogazata, emésztőrendszere és még egy sor "rejtett" rendszer a testben úgy van beállítva, hogy mindenevésre épül. Például az agy, aminek 60%-a olyan zsírsavakból áll, amik növényekben csak kínkeserves ritkasággal találhatóak meg. Őseink sosem vetették meg a húsevést, és ez egy fontos faktora volt annak, hogy kiemelkedtünk az állatvilágból. Vegán nem sikerült volna.

Persze ezeket az érveket valószínűleg már sokszor hallották a vegák is, de ez nem kezdte ki az elhatározásukat, sőt, talán inkább fokozta bennük a dacot. Fölösleges. A vegák 95%-a (tehát nem mind, csak majdnem) azért vega, mert ezzel erkölcsi magas lovon érezheti magát. Jó érzés azt képzelni, hogy az ember valamivel több, mint mások. De ez csak illúzió. Akinek van elég lelkiereje beismerni, hogy ezért csinálja, az akár hallgathat a jobbik eszére és elkezdhet újra teljesebben táplálkozni.

Egyébként a vegaságnak két alapvető változata van - és ennek semmi köze a tojásevéshez, vagy tejtermékek fogyasztásához. Az egyik változat az, aki normális ember, csak kerüli a húst. A másik a vallási fanatikus, aki keresztesháborút visel a józan ész ellen. Nem nehéz őket megkülönböztetni egymástól, ugyanis egy normális embert nem zavar, ha zabkásája edényében előzőleg húst is főztek, ha ugyanabban az olajban rántják a karfiolját, amiben előtte a karajt, vagy adott esetben még az sem, ha zellerkrémlevesét húsleves alaplével főzték. A normális vegát az érdekli, hogy ő nem akar húst enni, tehát nem eszik húst. Az összes többi a vallási fanatizmus asztala. Lásd a cikket: "Magyarországon vegának lenni büntetés". Persze, de csak annak, aki sültbolond. Csak annak kellemetlen, aki ügyet csinál belőle.

Visszatérve a táplálkozás-tudományi megközelítéshez: semmi nem indokolja a hús elhagyását. A hús nem egészségtelen és nem hizlal. Sőt, sok tekintetben egészségesebb, mint a zöldségek vagy gyümölcsök (hogy a gabonákat ne is említsük). Aki vega - legyen, szíve joga - az jó, ha igyekszik megmaradni a józan ész és a realitások talaján, és nem lovallja magát egyre elvadultabb elméletekbe. Például nem talál ki olyan hajmeresztő ostobaságot, hogy nem eszik többé mézet, mert az "állati munkával" készül. Ja, és ami fontos: a gyerekét hagyja ki ebből. Majd ha felnőtt, dönthet úgy hogy vega lesz, addig hadd egyen úgy, ahogy az a legegészségesebb.

--- UPDATE ---

Omega 3 zsírsavak

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vega vegetáriánus vegán táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.