HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Frederick2: @KalmanBlog: "Gondolatok a klímakamuról, az azzal kapcsolatos ballib hangulatkeltésről és derék tudósaink eredményeiről." Dé:Nash - Gyár ft. Gege www.youtube.com/watch?v=0CtFk0hYjdU (2020.02.28. 19:55) Boldog Karácsonyt!
  • csi szi: @Borathan: Én úgy gondolom, hogy elég halálos lesz, abszolút számokban az emberiség történelmének legsúlyosabb járványa elé nézünk, már csak a népesség száma miatt is. Száz éve a spanyolnátha volt a... (2020.02.28. 18:58) Boldog Karácsonyt!
  • Frederick2: @GABOR2: @Sipi81: @Deansdale: Félelmetes dolgokat mesél az ismerősöm. Feminista tanárjuk olyanokat állít a képzésen: "tudományos kutatások igazolják, hogy nincs anyai ösztön" (2020.02.28. 18:38) Boldog Karácsonyt!
  • csi szi: @Frederick2: Az a hely állította elő pl. Tordai Bencét, szóval nem lep meg. (2020.02.28. 18:36) Boldog Karácsonyt!
  • Frederick2: @GABOR2: @Deansdale: @Sipi81: @Madarász Henrik: Tudtátok, hogy a Corvinus Egyetem szociológia karán kötelező kurzus a Gender Studies? A fiatal szociológus hallgatóknak KÖTELEZŐ felvenni a Gender-kép... (2020.02.28. 18:28) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Az egészség, mint kreditrendszer

2011.07.20. 13:59 Deansdale

Tételezzük fel, hogy létezik egy valóban tökéletes életmód, és az ettől való eltérésért "büntetőpontok" járnak. Például egy cigi elszívása 100 büntetőpont, egy zacskó chips 125, satöbbi. Hál'istennek a szervezetünk képes feldolgozni, kiüríteni vagy semlegesíteni a káros anyagokat, ezért azt mondhatjuk, hogy szervezetünk képes napi 1000 büntetőpont "ledolgozására". Baj akkor van, ha rendszeresen túllépjük az 1000 pontos határt, mert akkor már hosszú távú hatások halmozódnak, és jön a betegség.

Nyilván ezekkel a pontértékekkel csak mint egy érdekes ötlettel foglalkozom, a valóságban lehetetlen lenne tényleges számadatokat rendelni egyes ételek ill. élvezeti cikkek egészségkárosító hatása mellé. Szóval ez az egész csak egy hasonlat, és kéretik is ennek megfelelően kezelni.

Az persze egyértelmű, hogy az "önpusztító" élvezetek, mint a cigi meg a pia, sok büntetőpontot jelentenek. Arról viszont, hogy a táplálkozásban mi egészséges és mi nem, még igencsak éles viták folynak tudományos berkekben. Mindenesetre részemről nagyjából úgy képzelem el a rendszert, hogy van egy rakás egészséges élelmiszer, ami nem jár büntetőpontokkal (hús, zöldség, a gyümölcsök sok fajtája), míg más élelmiszerek "enyhén" károsak (savótartalmú tejtermékek, hüvelyesek), tehát - hasraütök - 1 dl tej mondjuk 10 büntetőpont. És ezeken felül vannak az igazán károsak, a hírhedt cukor és gabona (dekánként 50-100 büntetőpont).

Ha vallási jellegű fanatizmussal közelítünk az étkezés felé, akkor azt tűzzük ki célnak, hogy egyetlen büntetőpontot se együnk soha. Normális ember számára ez persze "önsorsrontás", hiszen rengeteg élvezettől elzárja magát az ilyen fanatikus, ráadásul teljesen fölöslegesen, hiszen a szervezet képes feldolgozni napi 1000 pontot.

Azt hiszem innen már sejthető, hova akarok kilikadni :) Aki a nagy büntetéssel járó dolgokat félreteszi, az a kisebb pontértékűekből nyugodtan ehet-ihat. A lényeg, hogy ne lépjük túl a szervezetünk salakmentesítő képességének határait.

Ja, egy "opcionális" szabály ehhez a rendszerhez, hogy egymást követő napokon ugyanazon típusú büntetőpont értéke duplázódik. Ha minden nap piálsz, vagy minden nap eszel kenyeret, az sokkal-sokkal rosszabb, mint ha alkalmanként csinálod, és hagysz időt a szervezetednek pihentetni azokat a rendszereket, amivel az adott "szennyezést" tisztítja.

És ezért nem leszek én soha elkötelezett híve sem az Atkinsnek, sem a Paleonak, mert bár mindkét rendszer nagyon jó és egészséges, de túlságosan korlátozóak, és egy értelmetlen siker-vagy-bukás illúzió elé állítják az embert, aki egy idő után nem bírja a szigort, megtömi magát lekváros buktával, aztán feladja az egész küszködést egy életre. Ez pedig a legnagyobb baklövés. Egy ilyen "egészségi kreditrendszerrel" az ember élete végéig követhet egy élvezetes, változatos, de ugyanakkor egészséges életmódot, ahol nem fenyegeti semmiféle kudarc vagy bűntudat.

A lényeg az (lenne), hogy tisztázzuk magunkban a különböző élelmiszerek hozzávetőleges pontértékét, hogy megértsük, miből mennyit lehet "büntetlenül" fogyasztani. Miután ezen túlesünk, tudatosan dönthetünk arról, hogy mit eszünk és mennyit, és jó elképzelésünk lesz arról, hogy mit fog ez okozni a szervezetünkben.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.