HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @Borathan: Nem, sok a dolgom, hétvégén is dolgoznom kell. Ahhoz minőségi idő kell. (2020.02.21. 12:42) Boldog Karácsonyt!
  • Borathan: @GABOR2: a blogodon nem kéne cikkeket írni? (2020.02.21. 12:23) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Portfolio-n megjelent egy cikk, arról, hogy a Koronavírus elszabadult és tovább fertőz mint ameddig karanténban tartják az embereket és hosszú ideig nem is semmisül meg a szabadban, tehát ebből már ... (2020.02.21. 10:18) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Ez a hanaui lövöldöző is egy elég érdekes eset. Simán elintézik azzal, hogy szélsőjobbos és sokaknak elég ennyit mondani róla. Pedig állítólag ő nem volt szegény, Mercije volt és bankárként dolgozo... (2020.02.21. 10:02) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: @Frederick2: Nem maguktól bár részben maguktól is, hisz már sok feministát is pl. elhallgattanak azért mert szerintük magukat férfiból nővé változtatni akaró transgender emberek férfiak maradnak... ... (2020.02.20. 11:50) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Vega tudomány

2011.11.04. 13:28 Deansdale

Értem én, hogy a vegák szentül hisznek a maguk igazában - a többség még az erkölcsi felsőbbrendűségében is -, nade hogy ehhez hamis "tudományos" eredményeket gyártanak igazolásul, az már azért mégiscsak pofátlanság.

A HVG cikke (Csalással vádolnak egy híres pszichológust) nem elsősorban a táplálkozásról szól, de van benne egy ilyen részlet:

"A különböző szociális jelenségeket vizsgáló állítólagos kutatásaiban Diederik Stapel többek között olyan eredményekre jutott, amelyek szerint a húsfogyasztás agresszívvá tesz (...)"

Namármost miért akarna bárki amellett érvelni, hogy a húsfogyasztás káros? És honnan veszi a bátorságot, hogy tudományos cikket írjon erről hasraütésre?

Na ezért van az, hogy az embernek kétszer is meg kell fontolnia, milyen forrásokat ismer el hitelesnek - és még ezek után is elsősorban a saját józan eszére és a személyes tapasztalataira kell alapoznia mindent. Amit az ember a neten olvas, az csak segítség lehet az egyéni tapasztalás útján; afféle ötletelés, együtt gondolkodás, amiből az ember kiszűrheti magának, hogy mit lenne érdemes személyesen kipróbálnia. Aki kapásból elhisz bármit - és ezt úgy értem: BÁRMIT - amit a média mond (legyen az akár tévé, akár (köh-köh) "tudósok", akár bloggerek mint én), az sültbolond. Első lépésben végig kell gondolni, hogy egyáltalán lehetséges-e az, amit állítanak, logikus-e, és hogy beépíthető-e a többi - már tesztelt! - elmélet mellé. Aztán jön a személyes teszt, már legalábbis akkor, ha mondjuk étrendről, edzésről, vagy valami hasonló személyes jellegű dologról van szó. Ha ott is "bizonyít" az elmélet, akkor lehet kijelenteni, hogy ebben lehet valami.

Én magam is így járok el mindig, például a paleó(szerű) étrendet is végiggondoltam, kipróbáltam, bevált. Csak ezek után merészelek cikket írni róla, mert tudom, hogy nem beszélek totál hülyeséget.

És mi van a húsevéssel? Én - egy mezei blogger - azt állítottam, hogy egészséges. A nemzetközileg elismert szakember meg azt, hogy káros. Aki rá hallgatott, az most pofára esett, ugyanis kiderült, hogy az illető hazudott, és nekem volt igazam.

És ezt nem azért emelem ki, mert hízlalja a májamat (kell a fenének a zsírmáj :), hanem mert fontos tanulságokat lehet levonni belőle. A tudósok és a média szemrebbenés nélkül, gördülékenyen átb*sznak minket ahol éppen úgy tartja a kedvük vagy az érdekük. Mindenkinek egyéni felelőssége ettől megvédeni magát és a szeretteit. Hiába van valakinek tekintélye, attól még nagy hiba lenne vakon bízni a kijelentéseiben.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vega vegetáriánus vegán táplálkozástudomány piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.