HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @Borathan: Nem, sok a dolgom, hétvégén is dolgoznom kell. Ahhoz minőségi idő kell. (2020.02.21. 12:42) Boldog Karácsonyt!
  • Borathan: @GABOR2: a blogodon nem kéne cikkeket írni? (2020.02.21. 12:23) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Portfolio-n megjelent egy cikk, arról, hogy a Koronavírus elszabadult és tovább fertőz mint ameddig karanténban tartják az embereket és hosszú ideig nem is semmisül meg a szabadban, tehát ebből már ... (2020.02.21. 10:18) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Ez a hanaui lövöldöző is egy elég érdekes eset. Simán elintézik azzal, hogy szélsőjobbos és sokaknak elég ennyit mondani róla. Pedig állítólag ő nem volt szegény, Mercije volt és bankárként dolgozo... (2020.02.21. 10:02) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: @Frederick2: Nem maguktól bár részben maguktól is, hisz már sok feministát is pl. elhallgattanak azért mert szerintük magukat férfiból nővé változtatni akaró transgender emberek férfiak maradnak... ... (2020.02.20. 11:50) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Két hír a magyar bankvilágról

2012.01.16. 14:19 Deansdale

Az index produkálta:

A magyar bankokat félti a Financial Times

Nem elég, hogy igencsak megérzik az adósságválság miatti feszültségeket, további nyomást éreznek magukon az európai bankok Magyarországon. A romló közpénzügyek és az ellenséges gazdaságpolitika teszteli őket az egykor hasznot hajtó piacon – írja a Financial Times, idézve a magyar bankszektorral kapcsolatos több véleményt is cikkében.

És ehhez képest a másik hír, pont az előző mellett:

Tavaly az Európai Unióban 334-gyel csökkent a pénzügyi intézmények száma. Nálunk öttel nőtt.

Milyen borzalmas lehet ez a válság a bankoknak, és Magyarország is egy szörnyű hely.

További érdekes szöszök a cikkekből:

"nyugat-európai bankok gyakorolnak ellenőrzést a magyar bankszektor mintegy 80 százaléka felett"

Köh-köh.

"Évekig tartó növekedés után azonban most úgy tűnik, elveszthetik ezt a szerencsejátékot - fogalmaz a lap."

Ne feledjük, a 2008-as nagy nemzetközi bankválság is benne volt abban az évekig tartó növekedésben. Igen, a magyar bankok a bankválság legalján is nyereségesek voltak.

"Orbán Viktor nacionalista színezetű kormánya már 2010 májusi hivatalba lépésekor célba vette a bankokat, őket hibáztatva a pénzügyi válságért."

Talán nem alaptalanul. Viszont a megfogalmazás durván szélsőséges. A rohadt nacionalisták a bankokat hibáztatják a válságért, brrrrrr!!!

"Mivel a bankok hitelminősítése az államkötvényekéhez kötött, ez szintén rontja Magyarország középtávú növekedési lehetőségeit"

Lehet hogy valamit nem értek teljesen tisztán, de számomra egyre furcsább, hogy egy ország gazdasági növekedési mutatói kizárólag a bankok hitelminősítésétől függenek. Azt hittem a gazdaság növekedése a gazdaságtól függ, és nem attól, hogy A, B vagy X kategóriába sorol minket a Stan&Pan hitelminősítő intézet korzikán.

Ha erre mennének tovább a folyamatok (nem fognak), akkor szép lassan a külföldi bankok kiszivárognának az országból, és mi magunkra maradnánk. Kénytelenek lennénk saját kútfőből megoldani a problémákat, nem vehetnénk fel több hitelt arra, hogy további illúziókat építsünk.

Hm.

Tulajdonképpen miért is olyan nagy baj, ha senki nem ad hitelt nekünk? Most hirtelen csak arra tudok gondolni, hogy milyen jó is lett volna, ha soha senki nem ad egy vasat sem. Ez esetben a gazdaságunk már a Kádár-rendszer idején korrigálta volna magát, lett volna némi szorongás meg egy olyan méretű "válság", ami manapság enyhe viccnek tűnne. Nem szivárgott volna ki az országból sokezermilliárd forint, és most sem tartoznánk még mindig sokezermilliárddal.

Talán naivitásnak tűnhet az országot egy családhoz hasonlítani, de ki gazdálkodik jól, és ki jár legjobban: Kovácsék, akik soha nem vettek fel egy fillér hitelt sem - igaz nem is volt bálnamercijük és most is egy egyszerű panelban élnek; Szabóék, akik egy ideig hitelből flancoltak de már nem ad nekik a bank, ezért meghúzzák a nadrágszíjat; vagy Vargáék, akik szintén hitelből flancoltak, és továbbra is azt teszik? Persze lehet azt képzelni, hogy a bank a végén majd nem jön el Vargáékért, de meglehetősen nagy naivitás lenne. Ahogy a világ kinéz, a számlákat mindenképpen ki kell egyenlíteni. És országos szinten is eljött az ideje, hogy ne költekezzünk tovább a lehetőségeink felett. Talán ki lehetne próbálni a felelős gazdálkodást, ahelyett, hogy agyatlanul követjük az összes elődünket a hitelfelvételben, amiről érdekes módon minden szakértő azt írja, hogy hiba volt.

Kádár hibázott a hitelfelvétellel, Antall is, és azóta mindenki más is. Mi a megoldás? Vegyünk fel hitelt.

Na persze.

Szólj hozzá!

Címkék: bank

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.