HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @Frederick2: Láttam, a zömével egyetértek. (2020.02.23. 17:26) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Frederick2: @Deansdale: Ezt láttad? Gyűrűk Ura vs. Trónok harca – 5 ok, amiért nem említheted egy lapon a kettőt www.youtube.com/watch?v=kYU6a8v1wSg Szomorú azon elmélkedni, hogy régen a fantasy még igyekezet... (2020.02.23. 17:17) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • GABOR2: @Frederick2: Hát most képzésre is kellett mennen, meg meló is volt és annyi stressz, hogy inkább most kihagytam, de igen, próbálom úgy csinálni, hogy ez a kihagyás inkább a kivétel legyen. (2020.02.23. 10:24) Boldog Karácsonyt!
  • Frederick2: @GABOR2: "Ahhoz minőségi idő kell." Tökéletesen megértem. Nálam ritka, hogy viszek haza munkát, de előfordul. Viszont most rengeteg olyan alkalom lesz, amikor hétvégén is be kell menni dolgozni. ... (2020.02.22. 19:08) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: @Borathan: Nem, sok a dolgom, hétvégén is dolgoznom kell. Ahhoz minőségi idő kell. (2020.02.21. 12:42) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Két hír a magyar bankvilágról

2012.01.16. 14:19 Deansdale

Az index produkálta:

A magyar bankokat félti a Financial Times

Nem elég, hogy igencsak megérzik az adósságválság miatti feszültségeket, további nyomást éreznek magukon az európai bankok Magyarországon. A romló közpénzügyek és az ellenséges gazdaságpolitika teszteli őket az egykor hasznot hajtó piacon – írja a Financial Times, idézve a magyar bankszektorral kapcsolatos több véleményt is cikkében.

És ehhez képest a másik hír, pont az előző mellett:

Tavaly az Európai Unióban 334-gyel csökkent a pénzügyi intézmények száma. Nálunk öttel nőtt.

Milyen borzalmas lehet ez a válság a bankoknak, és Magyarország is egy szörnyű hely.

További érdekes szöszök a cikkekből:

"nyugat-európai bankok gyakorolnak ellenőrzést a magyar bankszektor mintegy 80 százaléka felett"

Köh-köh.

"Évekig tartó növekedés után azonban most úgy tűnik, elveszthetik ezt a szerencsejátékot - fogalmaz a lap."

Ne feledjük, a 2008-as nagy nemzetközi bankválság is benne volt abban az évekig tartó növekedésben. Igen, a magyar bankok a bankválság legalján is nyereségesek voltak.

"Orbán Viktor nacionalista színezetű kormánya már 2010 májusi hivatalba lépésekor célba vette a bankokat, őket hibáztatva a pénzügyi válságért."

Talán nem alaptalanul. Viszont a megfogalmazás durván szélsőséges. A rohadt nacionalisták a bankokat hibáztatják a válságért, brrrrrr!!!

"Mivel a bankok hitelminősítése az államkötvényekéhez kötött, ez szintén rontja Magyarország középtávú növekedési lehetőségeit"

Lehet hogy valamit nem értek teljesen tisztán, de számomra egyre furcsább, hogy egy ország gazdasági növekedési mutatói kizárólag a bankok hitelminősítésétől függenek. Azt hittem a gazdaság növekedése a gazdaságtól függ, és nem attól, hogy A, B vagy X kategóriába sorol minket a Stan&Pan hitelminősítő intézet korzikán.

Ha erre mennének tovább a folyamatok (nem fognak), akkor szép lassan a külföldi bankok kiszivárognának az országból, és mi magunkra maradnánk. Kénytelenek lennénk saját kútfőből megoldani a problémákat, nem vehetnénk fel több hitelt arra, hogy további illúziókat építsünk.

Hm.

Tulajdonképpen miért is olyan nagy baj, ha senki nem ad hitelt nekünk? Most hirtelen csak arra tudok gondolni, hogy milyen jó is lett volna, ha soha senki nem ad egy vasat sem. Ez esetben a gazdaságunk már a Kádár-rendszer idején korrigálta volna magát, lett volna némi szorongás meg egy olyan méretű "válság", ami manapság enyhe viccnek tűnne. Nem szivárgott volna ki az országból sokezermilliárd forint, és most sem tartoznánk még mindig sokezermilliárddal.

Talán naivitásnak tűnhet az országot egy családhoz hasonlítani, de ki gazdálkodik jól, és ki jár legjobban: Kovácsék, akik soha nem vettek fel egy fillér hitelt sem - igaz nem is volt bálnamercijük és most is egy egyszerű panelban élnek; Szabóék, akik egy ideig hitelből flancoltak de már nem ad nekik a bank, ezért meghúzzák a nadrágszíjat; vagy Vargáék, akik szintén hitelből flancoltak, és továbbra is azt teszik? Persze lehet azt képzelni, hogy a bank a végén majd nem jön el Vargáékért, de meglehetősen nagy naivitás lenne. Ahogy a világ kinéz, a számlákat mindenképpen ki kell egyenlíteni. És országos szinten is eljött az ideje, hogy ne költekezzünk tovább a lehetőségeink felett. Talán ki lehetne próbálni a felelős gazdálkodást, ahelyett, hogy agyatlanul követjük az összes elődünket a hitelfelvételben, amiről érdekes módon minden szakértő azt írja, hogy hiba volt.

Kádár hibázott a hitelfelvétellel, Antall is, és azóta mindenki más is. Mi a megoldás? Vegyünk fel hitelt.

Na persze.

Szólj hozzá!

Címkék: bank

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.