HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Frederick2: @KalmanBlog: "Gondolatok a klímakamuról, az azzal kapcsolatos ballib hangulatkeltésről és derék tudósaink eredményeiről." Dé:Nash - Gyár ft. Gege www.youtube.com/watch?v=0CtFk0hYjdU (2020.02.28. 19:55) Boldog Karácsonyt!
  • csi szi: @Borathan: Én úgy gondolom, hogy elég halálos lesz, abszolút számokban az emberiség történelmének legsúlyosabb járványa elé nézünk, már csak a népesség száma miatt is. Száz éve a spanyolnátha volt a... (2020.02.28. 18:58) Boldog Karácsonyt!
  • Frederick2: @GABOR2: @Sipi81: @Deansdale: Félelmetes dolgokat mesél az ismerősöm. Feminista tanárjuk olyanokat állít a képzésen: "tudományos kutatások igazolják, hogy nincs anyai ösztön" (2020.02.28. 18:38) Boldog Karácsonyt!
  • csi szi: @Frederick2: Az a hely állította elő pl. Tordai Bencét, szóval nem lep meg. (2020.02.28. 18:36) Boldog Karácsonyt!
  • Frederick2: @GABOR2: @Deansdale: @Sipi81: @Madarász Henrik: Tudtátok, hogy a Corvinus Egyetem szociológia karán kötelező kurzus a Gender Studies? A fiatal szociológus hallgatóknak KÖTELEZŐ felvenni a Gender-kép... (2020.02.28. 18:28) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Erdőkert 2.

2012.04.06. 08:59 Deansdale

Az "erdőkert filozófiája" egy sokoldalú dolog, mivel több különböző aspektusból gyúrták össze, amik külön-külön lényegesek. Például az erdőkert filozófiájának része, hogy nem egy modellt visznek mindenhová a bolygón, hanem mindenhol a helyi adottságoknak és hagyományoknak megfelelően alakítanak ki egyedi kerteket. Ennek eredménye, hogy nincs két egyforma erdőkert, valamint hogy még az "oktató" is tanul valami újat, amikor új helyre megy, ahol más a népi bölcsesség, ahol vannak érdekes megoldások érdekes problémákra. Épp ezért az erdőkert nem fogja felforgatni a jelenlegi kertedet, sőt.

Az erdőkert alapjában véve két nagyon egyszerű gondolat kombinációja:

1. Ha a kertedben felmerül valamilyen probléma (fog...), akkor találj olyan növényt vagy állatot, ami azt a problémát megoldja, és telepítsd oda.

2. Bármi is keletkezik a kertedben, ne hulladékként kezeld, hanem találj módot a visszaforgatására.

Ezt a 2 elvet alkalmazva bármilyen kert erdőkertté tehető, a vegyszerek, műtrágyák elfelejthetőek, a szemét keletkezése megszűnik. És ha valaki azt hinné, hogy emiatt sokkal több lesz a munkája, azt megnyugtathatom: egyrészt nem, mert korábban használt munkafolyamatok kiesnek (pl. permetezés); másrészt ha el is kell végezni valamit, amit korábban nem kellett, megtérül. Anyagilag mindenképpen, hiszen a kertbe visszaforgatni mindazt, ami ott keletkezett, ingyen van.

Nézzünk pár példát problémákra... Kevés a víz? Áss egy vizesárkot és/vagy mulcsozz. (A vizesárok az erdőkertben több mint egy egyszerű árok, külön szakirodalma van, itt most nem térnék ki rá.) Kevés a talajban a tápanyag? Ültess pár fekete nadálytőt, annak mélyre megy a gyökere, onnan rengeteg hasznos anyagot felszív, és a levelei a legjobban komposztálhatóak a növényvilágban. Mellesleg hasznos gyógynövény. Tetvek? Fürkészdarázs, katicabogár. Tömör talaj? Giliszták. Rengeteg kártevő rovar talajszinten? Hagyni kell a békákat, gyíkokat elszaporodni (ehhez nem árt egy kerti tó), és/vagy tyúkokat/kacsákat kell tartani, azok hihetetlen mennyiséget befalnak a kártevőkből. Ha olyan a kedvünk, építsünk "tyúktrakort". Növénybetegségek? Ne "tömegben" ültessünk, hanem vegyesen.

Szólj hozzá!

Címkék: permakultúra erdőkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.