HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Madarász Henrik: @don Fefinho: Igen mocskos a valóság. Nem azért undorítóak a balosok, mert mindenféle perverziót támogatnak a humánum nevében ? A halálbüntetés eltörlésétől, a színesek bevándorlásán keresztül a hom... (2019.05.21. 02:15) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • don Fefinho: @Madarász Henrik: Pedig az emberiség sötét oldala egyidős magával az emberrel, a GoT szerintem részben pont azért volt népszerű, mert ugyanolyan kiszámíthatatlan, ellenséges és mocskos volt, mint a ... (2019.05.21. 01:53) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Madarász Henrik: @csi szi: Szerintem a balosokon kívül senkit nem érdekelne Izrael, ha áttennék oda a balos zsidók a székhelyüket és nem más országok belügyeibe szólnának bele. Engem nem izgatna hogy rendezik le a p... (2019.05.21. 00:58) Az úthenger gyorsul
  • don Fefinho: @csi szi: Öngyűlölő antiszemita! (2019.05.20. 20:20) Az úthenger gyorsul
  • csi szi: Based Israeli Journalist: Izraeli újságíró az amerikai liberális zsidókat és az általuk folytatott romboló tevékenységet vádolta az antiszemitizmus erősödéséért. Ezek a zsidók állnak az Oroszországg... (2019.05.20. 18:20) Az úthenger gyorsul
  • Utolsó 20

Még mindig bajom van a margarinnal

2012.06.01. 08:57 Deansdale

A régi cikkemre született új komment miatt egy kicsit megint elmélyedtem a témában, és olyan dolgokra bukkantam amikre annak idején nem.

A margaringyártás egyik fontos kelléke a "vaj-aroma", mivel a margarinnak magától egyáltalán nem jó az íze. Ennek az aromának az egyik legfontosabb összetevője a diacetil, ami egy igencsak veszélyes vegyület.

A szintetikus diacetil mesterséges vajaroma, élelmiszer-adalékanyagként alkalmazzák a margaringyártásnál, valamint a pattogatott kukorica ízesítésénél és illatosításánál.

Előállítása rendkívüli óvintézkedéseket igényel, a munkásoknak maszkkal kell dolgozniuk, mert koncentrált állapotban megtámadja a szemet és a légutakat. Kis mennyiségének huzamosabb ideig történő belélegzése gyógyíthatatlan tüdőbajt okoz, melyet csak tüdőátültetéssel lehet orvosolni. Amerikában „pattogatott kukoricát gyártó munkások tüdőbajának” ("Popcorn Worker's Lung") nevezik, mivel a pattogatott kukorica gyártásában résztvevő munkások betegednek meg ebben a gyógyíthatatlan betegségben.

Namármost ez a "popcorn-tüdőbaj" pont úgy hangzik, mint valami városi legenda, mint egy hülye körlevélben terjedő kitalált mumus.

Nem az.

Az angol wiki tüdőbajjal foglalkozó cikkében külön fejezetet szentelnek neki:

In rare instances, bronchiolitis obliterans may be caused by inhalation of airborne diacetyl, a chemical used to produce the butter-like flavoring in many foods such as candy, microwave popcorn and wines. This first came to public attention when eight former employees of the Gilster-Mary Lee popcorn plant in Jasper, Missouri, developed bronchiolitis obliterans.

Magyarul: a tüdőbaj eme visszafordíthatatlan és gyakran halálos változatának néhány esetben a diacetyl az okozója, ami a vajaroma egyik alkotóeleme. Ez akkor került nyilvánosságra, amikor a Gilster-Mary Lee popcornüzem 8 munkatársa is "elkapta" ezt a betegséget.

Ez 2000-ben történt, de nehogy azt képzeljük, akkor hirtelen betiltották a cuccot, vagy ilyesmi. 2007-ben egyes cégek ígéretet tettek arra, hogy lecserélik az aromát, de az igazán félelmetes fejlemény Wayne Watson esete volt, aki nem dolgozott vajaromával, egyszerűen sok popcornt zabált, és maga is tüdőbeteg lett. 2008-ban pert is indított az érintett cégek ellen, és ezúttal nem igazán érzem úgy, hogy ez egy tipikus amcsi idióta pereskedés lenne - tényleg elhiszem az illetőnek, hogy a popcorn szagolgatása közben nem számított tüdősorvadásra. Végülis peren kívüli megállapodásra jutottak, aminek a részletei nem ismertek, de feltételezem hogy a vajaromát gyártó és használó cégek fizettek neki valamennyit, hogy ne verje nagydobra a sztoriját.

De nem csak a wiki foglalkozik a dologgal, úgyhogy ha valakinek az nem elég hiteles, az nézhet orvosi szaklapokat:

In a typical case, a 40-year-old woman began work on a microwave-popcorn packaging line. She had no chest symptoms, had never smoked, and was accustomed to walking 3 to 5 miles daily. Six months later, she started coughing about a few hours after the start of her shift. Two weeks later, she developed muscle aches, night sweats, and increasing exertional dyspnea (shortness of breath upon exertion). It prevented her from taking her accustomed walks and from lifting 25-lb boxes at work. She had to stop work. Her dyspnea (shortness of breath) continued to increase. She was placed on a waiting list for a lung transplant.

Röviden: az egyik átlagos esetben egy jó kondiban lévő nő munkába állása után fél évvel tropára ment és hamarosan tüdőátültetési listára került. Először csak köhögött, aztán izomfájdalmak jöttek, éjszaka verte a víz, nem kapott levegőt...

Az amcsi és az EU-s élelmiszerügyi hivatal a mai napig is biztonságosnak tartja ezt a szert, és nem szükséges a csomagolásokon jelölni a használatát.

...

Nyilván egy kis mesterséges vajaromától nem leszünk azonnal betegek. Talán csak egy picit ront az állapotunkon, talán észre sem vesszük, vagy betudjuk a köhögést a ciginek, esetleg a szmognak. A kérdés azonban továbbra is fennáll: mi a lópikuláért ne ennénk inkább természetes vajat, ahelyett, hogy ilyen szarokkal mérgezzük magunkat?

ui. aki meg vajas popcornt akar az vegyen natúrt és vajazza magának...

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás popcorn margarin táplálkozástudomány piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.