HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Egy sztori a szerzői jogvédelemről

2013.03.26. 17:18 Deansdale

Azt ugye tudjuk, hogy az artisjus és az egyéb szerzői jog(díj)védő szervek foggal-körömmel küzdenek a kalózok ellen, akik koldusbotra juttatták az összes zenészt, filmkészítőt és kiadót. Ezek azok a gengszterek, akik bedöntötték hollywoodot, kisemmizték Beyoncet és Justin Biebert, vagy valami ilyesmi. Jogvédőink feladata vigyázni, hogy senki ne másolhasson filmet, játékot vagy zenét a megfelelő jogdíjak leperkálása nélkül. Nézzük meg, hogyan működik az ilyesmi a gyakorlatban.

Azt hiszem nagyjából mindannyian ismerjük a "gyári" DVD-k elején található reklámszerűséget, amiben a fejünkre olvassák, hogy nem lopnánk táskát vagy autót, tehát filmet se lopjunk, mert az csúnya dolog. Aki esetleg nem látta, itt megnézheti az angol verziót, nem kell hozzá felsőfokú nyelvtudás, hogy megértsük. A klip alatt ütős kis zene megy, amit jogvédőink természetesen loptak.

A sztori úgy kezdődött, hogy az artisjus holland testvére felkért valakit, hogy csináljon nekik zenét egy fesztiválra, és úgy írták a szerződést, hogy a jogdíjat az illető ennek megfelelően, egyszeri felhasználásért kapja. Később megrökönyödve vette észre, hogy a zenéje van rányomva többmillió DVD-re. Felkereste a jogvédőket, hogy magyarázatot kérjen, vagy még inkább az ennek a felhasználási módnak megfelelő magasabb jogdíjat. Aprópénzzel akarták kiszúrni a szemét, de még azt sem fizették ki neki rendesen. Évekig halogatták az ügyet, mígnem a jogvédő szervezet igazgatója titokban felkereste, hogy elintéz neki egy tisztes summát, ha az egyharmadát hajlandó az ő zsebébe csúsztatni.

Igen kérem, ez a jogvédelem. Ezek az emberek papolnak nekünk "kalózkodásról" meg tisztességről, ezeknek az embereknek az összelopkodott elemekből álló üzeneteit kell néznünk a legálisan megvásárolt DVD-ken, mert még a végén letöltenénk valamit, és hát az ejnye-bejnye. Szerencsére a hóhért felakasztották, mivel zeneszerzőnk felvette és közétette a beszélgetést, aminek hála a jogvédő szervezet igazgatóját kirúgták. Mindenesetre ezek után merjen nekem valaki kiselőadást tartani arról, hogy egy 30 forintért tömeggyártott CD-t nekem muszáj 5000Ft-ért megvenni, mert ha lehúzom a netről, azzal megkárosítom a zeneipart...

3 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daphne foglalt 2013.03.26. 21:55:52

Az a legjobb, hogy ezt a figyelmeztető kis reklámot kizárólag az látja, aki megvette/kikölcsönözte szépen szabályosan, pénzért a DVD-t. Aki illegálisan letöltötte, az nem is találkozik vele. Szóval csak azt szívatják, aki rendes volt.

Go Jóska 2013.04.17. 10:51:32

Hát igen, ez annyira jellemző! Nagy kiadókat is rajtakaptak már kalózkodáson - és, temészetesen, azok elég enyhén megúszták, pedig az valódi kalózkodás volt, tehát profit-célú másolás, nem magáncélú, amit nagyon szeretnek szintén kalózkodásnak hívni.
De, ha már szóba hoztad a szerzői jogvédelmet: te, mint a Férfihang szerkesztője, nem tudnál tenni valamit annak érdekében, hogy ne akadályozzák a cikkek lementését az oldalról?
Érdekesebb cikkeket el szoktam menteni, egyfajta biztonsági másolatként (mert a neten nem szokott az örökkévalóságig fönnmaradni semmi, pl. kész csoda, ha találsz 10 évvel ezelőtti cikkeket valahol), de a Férfihang cikkeinél szét szokott zilálódni a formázás és megjelenik egy üzenet, az alján, hogy ez egy jogvédett cikk. Pedig nem hiszem, hogy bármi kára származna az újságnak abból, hogy valaki biztonsági másolatot tart a cikkekből, vagy akár abból, ha valaki megosztja: ez utóbbi esetben ugyan nem hoz reklámbevételt a cikk elolvasása, de legalább potenciálisan többen látják, és a cikk alapján odatalálhatnak az oldalra, még akkor is, ha netán a forrást nem jelölik meg. (No nem mintha egyáltalán annyira tartani kellene attól, hogy valaki manapság pont a Férfihang cikkeit akarná plagizálni!)

Deansdale 2013.04.17. 11:01:51

Fura, de nem tudok tenni ellene semmit, pedig engem épp annyira idegesít, ha nem jobban :) Admin kolléga akarja így elejét venni a cikkeink lopásának, de szerintem többet árt mint használ. Remélem előbb-utóbb meggondolja magát.
Mondjuk valamennyire érthető az álláspontja, eléggé felhúzta magát amikor a szó szoros értelmében (tehát nem csak a mai neolib csúfolodósképpen annak bélyegzett) hitlerista lapok kezdték másolni a cikkeinket. Igyekszünk politikailag semlegesek maradni, aminek erősen árt ha az írásainkat betűzdelik Hitlert istenítő hülyeségek közé.
[Csak tisztázásképpen: nem hiszem, hogy muszáj lenne elköteleződni valamelyik szélsőséges tábor mellett, van élet a feketén és a fehéren kívül is. Nem lesz attól valaki "zsidóbérenc" hogy nem kedveli Hitlert, ugyanakkor nem lesz valaki hitlerista csak mert nem szimpatizál egyes zsidókkal, vagy az izraeli politikával, stb.]