HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • GABOR2: @Deansdale: És ráadásul a kommunisták elvileg mindennek ellene voltak. Ilyen dinasztiáknak a kialakulásást elvileg tilosnak tartották, de Sztálin állandó írtóhadjáraitai után rögtön az lett az egész... (2024.03.25. 20:36) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: Kevéssé ismert dolog, de elég szűk kör a politikusi szinte mindenütt a világon. Az USA elnökei is 1 kivételével állítólag egy angol király távoli leszármazottai, Obamát is beleértve. www.d... (2024.03.25. 18:06) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

A net javának vége, ideje új platformokat keresni

2017.08.08. 10:32 Deansdale

Az ember nehéz lélekkel veszi tudomásul, ha egy olyan dolog amiről azt hitte jó színvonalú és értéksemleges szolgáltatás kiderül, hogy valójában ellenséges harci alakulat. Ha csak 3 évvel ezelőttre gondolok, egészen úgy tűnt, a szociális média, a keresők, a videó-megosztók, az emil szolgáltatók egyszerű piaci cégek, amik kizárólag a haszonnal törődnek. Ha teszem azt el is adták az adataidat reklámcégeknek, az is csak arról szólt, hogy ha hajhullással kapcsolatos témákban utaztál több samponreklám került az orrod elé. A magánszféra megsértése, igen, de ez a 21. században már szinte elfogadott.

(Persze vannak durvább problémák is, s bár most nem elsősorban ezzel akarok foglalkozni, muszáj megemlítenem Andrew Klavan sztoriját. A konyhában arról beszélgetett a feleségével, milyen érdekes hogy vannak olyan cégek amikben ha betársulsz akkor lefoglalhatod a cég magánrepülőgépét és azzal utazhatsz. Erreföl a neten elkezdett ilyesfajta hirdetéseket látni, és amikor utánajárt a dolognak azt találta, hogy a telefonján levő facebook app alapjáraton bekapcsolva tartja a mikrofont és lehallgatja az emberek beszélgetéseit. Nyilván nem emberek hallgatóznak, hanem számítógépek kulcsszavak után fülelve, de ettől ez még nem lesz kevésbé orwelli.)

Ezek az internetes szolgáltatók a magánéletünk részeivé váltak, még jobban mint hinnénk, mivel minden amit "privát" küldünk vagy kapunk az ő számukra nyilvánvalóan hozzáférhető. A google valószínűleg mindent tud rólad, ha gmail-es címed van akkor garantáltan, ugyanis nincs olyan leveled amit az algoritmusaik ne elemeznének, tudják hogy miket kerestél a guglival, tudják hogy mit nézel a youtube-on (az ugye gugli tulajdon), a reklámszolgáltatásaik pedig szinte minden weblapon ott vannak, és nyomon követnek. A facebook-kal ugyanez a helyzet, és kisebb mértékben a twitterrel, reddittel, instagrammal, tumblrrel is.

A 2016-os amcsi elnökválasztás közben derült ki, hogy mekkora szívás tud lenni, ha ez az internetre koncentrált hatalom rossz kezekbe kerül. A korábban politikailag semlegesnek, sőt, a szólásszabadság bajnokainak hitt platformokról sorra derült ki, hogy radikális progresszívek, akik Hillary hatalomra jutását támogatják, és nem szégyellenek bárkit cenzúrázni, aki máshogy gondolja. A fentebb felsoroltakhoz azóta csatlakozott a patreon is, ők is elkezdték letiltani a jobbosokat akik nem szimpatikusak nekik. Sorolhatnám a példákat napestig, de inkább rátérek arra amiért elkezdtem ezt a cikket írni.

A guglinál a minap kikerült egy belső körlevél, ami arról szól, hogy szép dolog a nemi és faji diverzitás, de még jobb lenne ha gondolkodásbeli diverzitás is társulna hozzá. Talán nem kellene az egész cégnek totál szélsőbalosnak lenni, hagyhatnák szóhoz jutni a konzervatívokat is, ha már egyfolytában a sokszínűségről beszélnek.

A cég frissen kinevezett diverzitási, integritási és kormányzási (uralkodási?) aligazgatója erre úgy válaszolt, hogy a gugli legfontosabb értéke a diverzitás, és ezért ezt a fajta diverzitást semmiképpen sem tudják tolerálni.

Az illetőt pedig kirúgták, bizonyítva ezzel hogy igaza van: a cégnél fasiszta jellegű ideológiai konformitást követelnek meg, a máshogy gondolkodás tilos.

Az indoklás szerint "nemi sztereotípiákat tartott fenn", mikor azt írta, hogy vannak bizonyos biológiai és pszichológiai különbségek férfi és nő között. Nem tudom mindenki érzi-e, hogy ma a nyugati világban egy (nem politikai vagy ideológiai profilú) cégnél kirúgást ér, ha azt mered gondolni, hogy a nemek nem egyformák.

És ezek pofáznak a diverzitásról.

Namármost, ha a saját alkalmazottjukat kirúgják mert konzervatív, akkor vannak elképzeléseim, hogy a hasonlóan nem-balos ügyfeleik személyes adatait mennyire fogják korrektül, a politikai nézeteiket a dologba nem belekeverve kezelni. A fő kérdés az, hogy megbízok-e a gugli nyilvánvalóan agyhalott SJW vezetésében annyira, hogy amit rólam tudnak soha semmilyen formában nem fogják felhasználni ellenem. Emellett az éppen csak egy kicsit kevésbé fontos következő kérdés, hogy vajon fogják-e manipulálni a keresőtalálatokat, a videó-ajánlásokat, az esetleges reklámbevételeimet, ésatöbbi. Az utóbbira a válasz már régen nyilvánvaló, az előbbi tekintetében pedig fikarcnyit sem bízok bennük.

Ideje otthagyni minden céget amiről kiderül hogy balos. Akit a felsorolt problémák nem zavarnak vagy nem érdekelnek, az is megértheti, hogy ilyen cégeket anyagilag támogatni őrültség. Márpedig ha felhasználójuk vagy, akkor pénzt keresnek rajtad.

Szerencsére elkezdtek alakulgatni új platformok, egyelőre egyik sem olyan combos mint a régiek, viszont a társaság egyértelműen jobb :) Keresőmotornak én már hónapok óta a Duckduckgo-t használom, szociális média tekintetében pedig ott van a Gab és a Minds. Már csak egy jó emil szolgáltatót kell találnom...

99 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.08. 10:54:33

"Nem tudom mindenki érzi-e, hogy ma a nyugati világban egy (nem politikai vagy ideológiai profilú) cégnél kirúgást ér, ha azt mered gondolni, hogy a nemek nem egyformák."

Lásd: a T és Ákos sztorija. Bár ott ugye meg volt magyarázva azzal, hogy a T azt szponzorál, akit akar, a szponzori szerződés nem munkaszerződés, de azért (főleg a kiadott sajtóközlemény alapján) eléggé kilóg a lóláb ott is.

Cisgendered shitlord 2017.08.08. 10:55:14

Szólj, ha találtál normális e-mail szolgáltatót. Nem baj, ha havidíjas.

KalmanBlog 2017.08.08. 12:39:51

Emilt karbantartani iszonyatos kellemetlen meló. A spammerek miatt vannak mindenféle IP blacklistek, amiket a legtöbb üzemeltető beállít. Na most, ha csak pár IP címed van, amit valakitől bérelsz, akkor nagyon könnyű ezekre a feketelistákra "véletlenül" felkerülni (külön regényt megérne, hogy mi alapján kerül fel egy-egy cím vagy tartomány), és akkor aztán pár óra kimaradás van a levélküldében, a rendszergazdának meg fájhat a feje.

Szerencsére nagyon nem értek hozzá, nem az én dolgom (attól mentsen meg az úr!), csak kisebb email szolgáltató ügyfeleként látom, hogy ez van.

Ez a helyzet egyébként egyértelműen a nagyoknak kedvez. Kábé minden kommunikációs platform központosodott egyébként - pedig a net eredeti alapelve az volt, hogy mindenki közvetlenül tudjon kommunikálni. Csak hát az pont nem érdeke a hárombetűseknek.

Egyébként ha belegondoltok képtelenség, hogy egy szolgáltató nagyra nőjön, de ne feküdjön be a hárombetűsöknek: egy méretnél megkeresik őket, és tesznek visszautasíthatatlan ajánlatot. (Amit ha nem fogadnak el, akkor burkolt fenyegetést.) Aki nem fogadja el, az eltűnik "valamiért", aki elfogadja az meg nem fogja nagy dobra verni.

Ezért az Internetnek az egyetlen megmentője az lehetne, ha mindenki maga üzemeltetné a szolgáltatásait - saját miniszerveren, szabad szoftveres (és szabad hardveres!) komponensekkel, amiket a nemzetközi Internet közösség felügyel, mindenkinek joga belenézni, hogy mi hogyan működik. Éppenséggel nem ez a trend...

KalmanBlog 2017.08.08. 12:46:52

"I value diversity and inclusion, am not denying that sexism exists, and don’t endorse using stereotypes."

Eddig olvastam eddig. Vicces, hogy manapság ha valaki valami igazat próbál mondani, akkor mindig mentegetőzéssel kezdi :-)

2017.08.08. 12:51:44

Nekem a moly.hu-n törölték a kommentjeimet diszkrimináció miatt, mert:
1. azt írtam, az LMBTQ-emberek nem normálisak, hanem betegek, csak férfi meg női nem van, a többi nem igazi nem, hanem beteg férfi vagy beteg nő
2. az iszlámra azt mondtam, hogy erőszakos
3. a zsidó vallásra azt mondtam, hogy Krisztus megöletése óta antikrisztusi
4. azt írtam, hogy a feministák betiltanák a háztartásbeliséget, de minimum hülyének nézik, aki önszántából az
Sajnos veszettül jó oldal, úgyhogy mindezek ellenére maradok rajta.
Mindenesetre engem valahogy nem visz rá a lélek, hogy sértő tartalomként feljelentgessek másokat. Olyan diktatórikus a gondolkozásom, hogy inkább vitába szállok azzal, aki szerintem hülyeséget beszél, minthogy töröltessem, amit írt.

Aurelius Respectus 2017.08.08. 13:19:00

Ezt a sztorit én is olvastam, szerintem a mérnöknek kellene keresni egy jó ügyvédet és perelni néhány milliós kártérítésért, az amerikai alkotmány védi a szólásszabadságot, nem Európa, ahol bárkit zaklatni lehet, mert jobboldali.

Aurelius Respectus 2017.08.08. 13:22:26

@Aurelius Respectus: Amúgy jó lenne, ha jobboldaliak is létrehoznának már ilyen cégeket és nem kellene mindenben a balosoktól függeni. Ahogy léteznek jobboldali netes oldalak, lehetne ilyen kereső és közösségi oldal is.

Deansdale 2017.08.08. 13:36:04

@Gazellla: "engem valahogy nem visz rá a lélek, hogy sértő tartalomként feljelentgessek másokat. Olyan diktatórikus a gondolkozásom, hogy inkább vitába szállok azzal, aki szerintem hülyeséget beszél, minthogy töröltessem, amit írt."

Na igen, a csúnyagonosz neonáci szélsőjobbosok reflexből vitába akarnak szállni a balosokkal, vagy ignorálják őket, ezzel szemben a toleráns és empatikus balosok azonnal a másik fél elpusztításához nyúlnak, ha van rá lehetőség. (kirúgatás, lejáratás, bebörtönzés)

Ha kettéosztanák az országot balosokra és jobbosokra, az utóbbiaktól működhetne a rendszer a nap felrobbanásáig, míg a balosoknál egy év sem kellene ahhoz, hogy beinduljanak a hangok: át kellene menni a másik oldalra erővel rendet tenni, mert jobbosnak lenni gonoszság és azt nem tűrhetik.

Ez persze adódik a két oldal alapfilozóiájából, amit egy ideje már papagáj módra ismételgetek, de biztos megunom majd egyszer :) A jobboldal individualista, s mint ilyen, az "élni és élni hagyni" elv vezérli. (Egyszerűbben: nem pofázunk egymás dolgába.) A baloldal kollektivista, a követői azt hiszik hogy mindent egyformásítani kell, mert ahogy ők képzelik az a dolgok "helyes" menete, és aki máshogy szeretné az gonosz akit a társadalomnak likvidálni kell a szent egység nevében. (Lásd e témában pont a cikkben tárgyalt google esetet.) Sajnos nincs elég eszük felismerni, hogy a sokszínűség nevében mindent egyformásítani nemcsak paradoxon, de emberiség elleni bűntett is.

KalmanBlog 2017.08.08. 14:39:18

@Aurelius Respectus: Szerintem ezért lehetetlen:

Egyébként ha belegondoltok képtelenség, hogy egy szolgáltató nagyra nőjön, de ne feküdjön be a hárombetűsöknek: egy méretnél megkeresik őket, és tesznek visszautasíthatatlan ajánlatot. (Amit ha nem fogadnak el, akkor burkolt fenyegetést.) Aki nem fogadja el, az eltűnik "valamiért", aki elfogadja az meg nem fogja nagy dobra verni.

Szóval csinálhatsz ilyen céget, aztán amikor elérsz egy méretet, vagy átadod a vezetést egy SJW-nek, vagy kicsinálnak (és aztán átveszik a vezetést).

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.08. 15:44:17

@KalmanBlog: "A spammerek miatt vannak mindenféle IP blacklistek, amiket a legtöbb üzemeltető beállít."

Nekem a saját domain és honlap miatt van saját e-mail szerverem (annyiban, hogy az nincs betagozódva semmi nagyokhoz, hanem a tárhelyszolgáltató kezeli) és ott nem igazán van spamszűrő. Hát Dunát lehetne rekeszteni a sok szeméttel amit oda kapok. Viszont tudtommal senki nem vizsgál semmit a leveleimben ott.

"saját miniszerveren, szabad szoftveres (és szabad hardveres!) komponensekkel, amiket a nemzetközi Internet közösség felügyel, mindenkinek joga belenézni, hogy mi hogyan működik."
A szabad szoftver - legalábbis manapság - már csak egy mítosz. A Linux kernelt például túlnyomórészt multiknál lévő (Intel, Google, IBM, stb.) fizetett programozók fejlesztik. A kód bonyolultsága és hatalmas mérete okán pedig nemhogy az egészet, hanem csak egy részét is az egész világon csak nagyon kevés ember képes érdemben átlátni.

KalmanBlog 2017.08.08. 16:11:21

@Sipi81: "A szabad szoftver - legalábbis manapság - már csak egy mítosz. A Linux kernelt például túlnyomórészt multiknál lévő (Intel, Google, IBM, stb.) fizetett programozók fejlesztik. A kód bonyolultsága és hatalmas mérete okán pedig nemhogy az egészet, hanem csak egy részét is az egész világon csak nagyon kevés ember képes érdemben átlátni."

Ez igaz, létező probléma, de attól még az tény marad, hogy a program forrása ott van, le lehet fordítani és működő dolgot össze lehet rakni belőle.

Ami hiányzik, az egy nemzetközi kollaboratív effort (ha szakmázok azonnal beúsznak ezek a csúny idegen kifejezések :-), hogy legyen minden review-zva több független szervezet által. Persze ez hihetetlen költség, ezért sem csinálja meg szinte senki. Aki meg megcsinálja, az felfogja, hogy hatalmas értéket teremt és megtartja magának. Abban például szinte biztos vagyok, hogy mind a kínaiak, mind az oroszok folyamatosan review-zzák például a Linuxot, és nyilvántarták, illetve maguknak kiegyelik a backdoorokat a saját rendszereik számára. Ez még mindig olcsóbb, mint saját oprendszert írni. Valamire viszont szükség van, képtelenség intézményrendszert és főleg hadsereget üzemeltetni szoftverek nélkül.

(Bár egyes pletykák szerint a Krími beavatkozást teljesen analóg eszközökkel szervezték, hogy titokban tudják tartani.)

Egyelőre nehéz látni, hogy mennyire lesz fontos az informatika a jövő háborúiban. Én úgy látom, hogy hatalmas meglepetések fognak még érni minket. Azt szoktam mondani, hogy olyan dolgokra használjuk a számítógépeket, amikre az egyelőre egyáltalán nem alkalmas, mert nem biztonságos - pl bankolás.

KalmanBlog 2017.08.08. 16:12:51

@Sipi81: Én kapok egy szűrőt a szolgáltatótól, de még így is bejön egy rakás :-).

De nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogyha a te kimenő IP-d felkerül egy listára, akkor a küldött leveleidet nem kapja meg a címzett. Elég ciki tud lenni... Semmiképp sem tesz jót az üzletnek.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.08. 16:22:45

@KalmanBlog: "Ez igaz, létező probléma, de attól még az tény marad, hogy a program forrása ott van, le lehet fordítani és működő dolgot össze lehet rakni belőle."
Igen, ez tény, csak a végeredményt tekintve sok előnye nem lesz.

"Ami hiányzik, az egy nemzetközi kollaboratív effort (ha szakmázok azonnal beúsznak ezek a csúny idegen kifejezések :-), hogy legyen minden review-zva több független szervezet által."
De még ha sikerülne is ezt megcsinálni, hát nem azt látjuk, hogy a független szervezetek is gyakran nagyon is meghatározott ideológiát követnek? Persze ezeknek a szervezeteknek a kimutatásait a "független" sajtó aztán előszeretettel hivatkozza. Esetleg azt lehetne megtenni, hogy a kódot review-zza egy amerikai, orosz meg kínai szervezet is és ha mindhárom szerint jó, akkor jó. :-)

"Azt szoktam mondani, hogy olyan dolgokra használjuk a számítógépeket, amikre az egyelőre egyáltalán nem alkalmas, mert nem biztonságos - pl bankolás."
Én ezt nem mondanám. Nem hinném, hogy a bankolás ésszerű módon használva kevésbé lenne biztonságos számítógépen mint kézspénzzel. Biztonsági kockázata meg mindig mindennek lesz, a kérdés az, hogy ezt egy ésszerű szintre csökkentsék.

" Elég ciki tud lenni... Semmiképp sem tesz jót az üzletnek."
Ja hát az úgy igen. Mondjuk lehet az enyémnél is van valami szűrő, de én azt nagyon ritkán használom, nem foglalkoztam eddig ezzel a kérdéssel, annyira nem jelentős az oldalam.

KalmanBlog 2017.08.08. 16:36:35

@Sipi81: "Nem hinném, hogy a bankolás ésszerű módon használva kevésbé lenne biztonságos számítógépen mint kézspénzzel."

A probléma az, hogy a készpénzest ha meg akarod támadni, akkor egyesével kell előkészíteni a csalást, végigcsinálni és meglépni a lóvéval. Talán nem nehezebb, mint elektronikusan, viszont _tömegesen_ baromi nehéz lenne.

Számítógépekkel viszont ha találsz mondjuk egy sebezhetőséget, akkor egyszerre tudsz nagyon sokat lopni, rengeteg rendszert tönkretenni, stb. Tehát a nagyságrend ugrik hatalmasat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy rettenetesen sérülékenyek a számítógépes rendszerek.

1. Távolságok nincsenek - az egész Föld egyszerre elérhető
2. Diverzitás nincs - Párféle rendszer van, azonknak a példányai egyformák.
3. Időről időre kiderülnek komoly hibák, amik akár hónapokig jelen voltak úgy, hogy a többség nem tudott róla
4. Sejthető, hogy a gyártók szándékosan backdoor-okat építenek be mindenbe.

Én egyelőre csodálkozom, hogy a mai gagyi technikai megoldások mellett csak ennyi visszaélés van. De félek tőle, hogyha egy erre specializálódott szervezet akarna, akkor hatalmas károkat okozhatna.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.08. 17:47:31

@KalmanBlog: "Számítógépekkel viszont ha találsz mondjuk egy sebezhetőséget, akkor egyszerre tudsz nagyon sokat lopni, rengeteg rendszert tönkretenni, stb."
Ez igaz, bár attól még önmagában egy személyre levetítve a kockázat ugyanakkora. Magára a rendszerre nézve viszont nagy.

"1. Távolságok nincsenek - az egész Föld egyszerre elérhető"
Az informatikai infrastruktúra a globalizáció egyik legvastagabb pillére. :-)

"Diverzitás nincs - Párféle rendszer van, azonknak a példányai egyformák."
Most még talán azért ez elég nehézséget okoz, de erre tartunk.

"Én egyelőre csodálkozom, hogy a mai gagyi technikai megoldások mellett csak ennyi visszaélés van"
Legalábbis ennyi derül ki. De azért világméretű botrányok voltak már szép számmal, mostanában a zsarolóvírusok vannak divatban.

Deansdale 2017.08.08. 17:58:19

@-JzK-: A balos médiától nem is vártam mást, undorító aljanépség.

GABOR2 2017.08.08. 18:15:55

Lauren Southern történetét ismerem teljesen abszurd. Azért kapcsolták le a patrionról, mert olyan dologban vesz rész ami emberi életekbe kerülhet. Itt most DefendEurope-ra gondoltak, de teljes képtelenség volt. www.youtube.com/watch?v=rtImwK5TI4g

Viszont olyan nagy felháborodás jött, köztük pár baloldalitól is, hogy kénytelenek voltak letíltani az Antifat is... akik otthon vannak a témába tudják, hogy az egy igazi erőszakos baloldali csoport.
www.youtube.com/watch?v=wVFhTd7Wlrg

GABOR2 2017.08.08. 18:20:29

Egyébként pedig ha már negatív techtrendek... erről szól a blogom és nagyon nem tetszik, hogy Orbánék annyira odavannak a digitális állam kiépítéséért. A BKK story is megmutatta, hogy milyen jól fog majd működni. Egyébként van amiről nem nagyon beszélnek a BKK-val kapcsolatban, ugyanis kiderült, hogy sokkal nagyobb dolgok vannak itt mint a BKK, csak ez a digitális állam építése közben nagyon kínos lenne.

ujtechkor.blog.hu/2017/08/08/a_bkk-nal_is_nagyobb_volt_a_story_de_errol_hallgattak

GABOR2 2017.08.08. 18:26:37

A Nyugati techcégek pedig egyre inkább közművesednek, nem kell már annyira kreatívnak lenniük, így jobban elviselik az ideológia terhet, mint pl. kötelező női kvóta meg ilyesmik. Viszont a kínaik durván lehagyják őket. Persze ehhez kémkedés is kell.

ujtechkor.blog.hu/2017/08/08/az_amerikai_techszektor_nem_is_igazan_ragyogo

ujtechkor.blog.hu/2017/08/08/a_legalkalmasabb_ember_keresese_helyett_kvotak#comment-form

Aurelius Respectus 2017.08.08. 18:38:48

@GABOR2: Miért írtad hogy nincs szükség kreativitásra az IT szektorban ? Mert a jegybank vásárolja a részvényeiket teljesítménytől függetlenül ?

GABOR2 2017.08.08. 18:38:59

Egyébként deansdale itt egy másik cikk: www.origo.hu/gazdasag/20170724-szexizmus-a-technologia-cegek-vilagaban.html

Ebben azt írják: "Egyre több technológiai vállalat törekszik a nemi alapú megkülönböztetés elkerülésére, és míg a nagy cégek élen járnak ebben, addig a friss start-upok még mindig a régi rendszerben gondolkodnak."

Ezek nem normálisak. A startupok sokszor az egyetemről kikerült friss diplomások akik meg akarják váltani a világot. Ott az egyetemen ismerkedtek össze, barátok lettek és alapítottak egy céget. Ebbe mégis hogy akarnak rakni kvótát? Nem aszerint barátkoznak, hogy majd feleljünk meg a kvótáknak amikor építjük a mikrovállalkozásunkat, hanem a közös érdeklődés a fontos a barátkozásnál és a kapcsolatépítésnél.

Tiszta agyrém.

GABOR2 2017.08.08. 18:45:07

@Aurelius Respectus: A blogomon sokkal jobban kifejtem korábban. Nemcsak azért, hanem mert egyre közüzemesebbek lesznek.

Pl. a Microsoft:
A cég már nem terméket akar eladni újra és újra, hanem hogy az az egy termék termeljen neki megújulóan; töltsd felhőbe az adatod és fizess érte minden hónapban, begyűjtünk rólad minden infót és eladjuk reklámügynökségeknek, reklámokat rakunk az operációs rendszerbe...

ujtechkor.blog.hu/2017/07/12/a_penz-nilushoz_kozel_es_tavol

ujtechkor.blog.hu/2017/07/11/na_meglepte_a_microsoft_havidijas_windows_csomag

Egy sorozat ami részben erről szól: Első része: ujtechkor.blog.hu/2017/07/04/tech_cegek_alkonya

Deansdale 2017.08.08. 18:57:59

@GABOR2: origo: "Egyre több technológiai vállalat törekszik a nemi alapú megkülönböztetés elkerülésére"

Na igen, ilyen az amikor a tisztán nemi alapú döntést nevezik a nemi megkülönböztetés elkerülésének; azért vesznek fel valakit mert nő, de ez nem a férfiak diszkriminálása, nem ám.

És ez a "jobbos" origó, ugyebár, tipikus kultúrmarxista dumával.

Aurelius Respectus 2017.08.08. 19:19:40

@GABOR2: Egész érdekes a cikked. Akkor arra haladnak a folyamatok, hogy előfizetési díjat akarnak majd szedni a nagy cégek a szoftvereik után ? Azért elég durva lenne, elég az internetért fizetni.

GABOR2 2017.08.08. 19:31:51

@Aurelius Respectus: Az is egy út. Másik út pl. hogy fizess a tárhelyért (felhő) minden dolgod után kémkednek és eladják reklám cégeknek, vagy magában az operációs rendszerben lesz reklám. A lényeg, hogy állandó passzív jövedelmet akarnak.

De újra és újra díjfizetés is lehet például: pcforum.hu/hirek/19672/uj-havidijas-windows-10-csomagot-vezet-be-a-microsoft

GABOR2 2017.08.08. 19:33:37

@Deansdale: Ez egy kreativitás gyilkos lépés, mert az eszme a fontos, de ha már úgyis vége lesz a kreativ korszaknak az IT-ben akkor nekik is belefér.

Bambano 2017.08.09. 01:46:14

@Sipi81: "Viszont tudtommal senki nem vizsgál semmit a leveleimben ott.": azt te csak hiszed... a gerinchálózati szolgáltatókban ülnek bent, onnan látnak mindent, ami a kicsik felé megy.

Deansdale 2017.08.09. 08:54:27

@settenkedő villám: Ezt mondd már meg azoknak is akik szerint Orbán minimum radikális szélsőjobbos, de inkább náci.

(Ami persze kreténség mivel a nácik balosok voltak, de ezen most nem akadunk fenn, tudjuk hogy a műveletlenek szemében a német szocialista munkáspárt egy jobbos valami.)

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.09. 09:33:56

@Aurelius Respectus: "akarnak majd"? Ez nem jövő idő, ez már a jelen, már most is épp ez történik.

Gazellla (törölt) 2017.08.09. 10:18:11

@Deansdale: Szerinted mitől lesz balos valami?

GABOR2 2017.08.09. 10:29:00

@Deansdale: Orbán mindkettőt csinálja egyszerre. Mert pl. a munkanélküli segély 3 hónapra csökkentése egyáltalán nem balos dolog.

Deansdale 2017.08.09. 12:21:32

@Gazellla: Én a klasszikus filozófiai felosztásban hiszek: a jobboldal alapvetően individualista, vagyis az egyénre fókuszál, annak a szabadságát, jogait, boldogságát tartja szem előtt - a kapitalizmus elképzelése például ebből nő ki, ahogy a másik cikkemben írtam a minap. Ehhez társul még az értékek konzerválása, mivel a jobboldal (az egyéni tulajdonjog és hasonlók okán) a stabilitást preferálja.

mitől lesz balos valami?

Ennek az ellentététől. A baloldal kollektivista, vagyis nem az egyént nézi hanem valamilyen csoportot - nemzetiszocialisták a nemzetet, az internacionalisták az egész világot. A baloldalon minden a csoportból indul ki, ezért erőltetik pl. a szociális hálót, hogy a csoport gazdagjaitól elvegyenek a csoport szegényei javára, arctalanul, személytelenül. (A jobboldal odamegy a hajléktalanhoz és ad neki egy kabátot, a baloldal központilag adóztat és segélyez.) Ebben nincs semmi egyéni felelősségérzet, de nekik ez nem gond, számukra az egyén sosem több mint egy csoport, egy identitás képviselője. És mivel annyira áhítják az egyenlőséget, ami a valódi világban nem létezik (nem létezhet), ezért ők mindig _változást_ akarnak. Ami van az sosem elég jó, a múltat el kell törölni és helyette valami mást építeni. Ezért szúrja a szemüket a konzervativizmus.

Hitler a szó mindenféle értelmében "haladó" volt, változást akart, a népnek népautót, egyenlőséget, ésatöbbi. Talán nem véletlen, hogy a szocialista munkáspárt élén került hatalomra... Rühellte a kapitalistákat, jobbára a zsidókkal azonosította őket. Egyedül művészi értelemben volt konzervatív, legalábbis részben, mivel nem szenvedhette a posztmodern szarokat, amivel egyébként teljesen egyetértek.

Az egyetlen dolog ami miatt jobbosnak hazudják az a nacionalizmusa volt, aminek meg semmi köze a jobb-bal tengelyhez, ugyanis léteznek jobbos anti-nacionalisták (globalisták) és balos nacionalisták is.
en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_nationalism

A 20. század top 3 gigászi átverése között van, hogy a 2.VH nagy balos ideológiáit utólag áthazudták a jobboldalra. Mondjuk a szovjet érdekszférában ez még valamennyire érthető is, az érdekesebb kérdés hogy a nyugat miért volt hajlandó hagyni hogy elhülyítsék. Feltételezem a frankfurti iskola és/vagy a (((nagynevű emberbarát alapítványok))) tevékenységéhez köthető a dolog, bár még nem jártam utána, de lehet hogy megteszem :)

Mindenesetre elég furcsa számomra azt gondolni, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) egyértelműen balos volt, a Német Szocialista Munkáspárt viszont "szélsőjobbos".

Deansdale 2017.08.09. 12:23:21

@Gazellla: Ja az még kimaradt, hogy Hitler ugye mennyire egyértelműen csoportokban/identitásban gondolkodott és nem egyénekben...

Aurelius Respectus 2017.08.09. 12:43:16

@Sipi81: Elvileg most úgy van, ha megveszed a szoftvert a tied, nem kérhetnek havonta díjat. A különböző előfizetéses szolgáltatások, például zenékért, más téma.

Aurelius Respectus 2017.08.09. 12:53:08

@Deansdale: Ilyen alapon én is balos vagyok, pedig kifejezetten rühelem a kommunistákat és a kultúrmarxistákat. A legjobban a svéd jóléti állam tetszene berendezkedésként, csak fehérek számára, színesek nélkül. Ezenkívül konzervatív erkölcsökkel.

Deansdale 2017.08.09. 13:01:50

@Aurelius Respectus: Balosnak lenni nem alapvetően rossz dolog, akkor válik azzá mikor a marxista és egyéb emberellenes eszméket hozzákötik. Írtam erről is régebben, hogy egy normális balos azt mondja "adózzanak a gazdagok és adjuk oda a szegényeknek", míg egy marxista azt mondja "verjük agyon a gazdagokat", egy kultúrmarxista pedig azt hogy "vegyünk el a fehérektől/férfiaktól/stb és adjuk oda a színeseknek/nőknek/stb." Az utóbbi kettő nem igazán normális, mégis ez van műsoron, az eredeti balos eszményt alig-alig képviseli bármilyen politikai mozgalom.

Lilimarleen 2017.08.09. 13:07:15

@Deansdale: Egyetértek. A latin országok szélsőjobbos rendszere, a fasizmus sokkal kevésbé volt baloldali, mint a nemzeti szocializmus. Pl. az olasz király lemondatta Mussolinit, ilyesmi kizárt lett volna a náci Németországban.
A jobb és baloldal fogalma a francia forradalom alatt alakult ki. Sok, magát jobbosnak valló ember nem is tudja, hogy valójában a francia forradalom felforgató baloldali eszméit követi, (mások inkább libertáriusok), mint ahogy a szélsőjobbnak nevezett pártok egy része is ezeket az elveket vallja.
Amúgy az egyik legismertebb demokráciakritika Hitlert hozza példának: ha Vilmos császár marad, akkor nincs holokauszt.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.09. 13:41:43

@Aurelius Respectus: A szoftver soha nem volt azé, aki megvette (vagy legalábbis én még nem láttam olyat eddig). Csak használati jogot vettél a fizetéssel, tulajdonjogot nem. Az MS Office már évek óta előfizetéses, a Win 10 is ilyen rendszerben indult. Játékokban plusz kiegészítéseket lehet előfizetésért vagy plusz pénzért venni. A mobilos szoftvereknél szintén nagy népszerűségnak örvend a fizetsz vagy hirdetéseket nézel opció. A saas (software as a service) rendszer pedig már évekkel ezelőtt is varázsszó volt nagyvállalati berkekben. Úgyhogy bizony, ez már a jelen. A felhő csak kegyelemdöfést fog adni a régi világnak.

Aurelius Respectus 2017.08.09. 14:10:20

@Sipi81: Rendben, nem tudtam, én még nem fizettem semmiért, a 10-es az első amihez legálisan jutottam, ingyen :)

Gazellla (törölt) 2017.08.09. 14:13:59

@Deansdale: Érdekes felosztás!
A perszonalizmusról hallottál már?

Én úgy látom, hogy a balosok "ősidők" óta azok, akik:
1. ateisták, de legalábbis kereszténygyűlölők (elsősorban katolikusgyűlölők);
2. elnyomókban és elnyomottakban gondolkodnak;
3. az úgynevezett elnyomottak, vagy szegények és szerencsétlenek mellett tépik a szájukat, de ezek csak mindig felszítható hullámként kellenek nekik, amely hullám elsodorja az eddig hatalmon levőket, őket ültetve a helyükre, de igazából tesznek magasról arra, hogy ezeknek az embereknek mi a sorsa;
4. abban hisznek, hogy eddig kb. minden rossz volt, de majd ők felépítenek valami csudasokkaljobb dolgot, tehát utópisták;
5. a hagyományos családmodellt, patriarchátust is gyűlölik.

Igazából ebből fakad, hogy azt gondolom, nem létezik normális baloldal, illetve a baloldalnak mint olyannak nincs létjogosultsága, mert ami jó esetleg az elmúlt évszázadok baloldalában (pl. a munkások helyzetének javítására törekvés), azt normálisan, felforgató forradalmak, kereszténygyűlölet, utópizmus, elnyomó-elnyomott narratíva nélkül is meg lehetne valósítani. (Pont úgy, minthogy feminizmusra sincs szükség ahhoz, hogy segítsük a _valóban_ bántalmazott nőket.)

Úgy látom, a baloldal mindig is egy olyan gondolat és mozgalom volt, amely amputálni akarja a lábunkat, és a helyébe tenni egy falábat, mert hogy az majd sokkal jobb lesz, ahelyett, hogy a jó öreg lábon keletkezett vágást próbálná fertőtleníteni és begyógyítani.

Mert attól, hogy mondjuk látom, hogy milyen vadhajtásai vannak teszem azt a kapitalizmusnak, attól miért kéne nekem rögtön ateistának, hagyományoscsalád-ellenesnek stb. lennem?

De a gazdasági kérdés szerintem másodlagos, az első mindig az Istenhez, nemzethez, családhoz, hierarchiához való viszony, ezek alapján én a nemzetiszocialistákat nem tudom balosoknak mondani az én baloldalfogalmam szerint. Ezért voltam kíváncsi, neked mi a baloldalfogalmad, és mi alapján sorolod őket oda. :-)

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.08.09. 14:39:51

@Aurelius Respectus: Abban is vannak olyan szolgáltatások még otthoni felhasználók részére is, amiért fizetni kell. De magáért az operációs rendszerért itt már az adataiddal fizetsz. Csakúgy, mint majdnem minden más "ingyenes" szolgáltatásért.

Frederick 2017.08.09. 14:55:23

@Deansdale:

„A google valószínűleg mindent tud rólad, ha gmail-es címed van akkor garantáltan, ugyanis nincs olyan leveled amit az algoritmusaik ne elemeznének, tudják hogy miket kerestél a guglival, tudják hogy mit nézel a youtube-on (az ugye gugli tulajdon), a reklámszolgáltatásaik pedig szinte minden weblapon ott vannak, és nyomon követnek.”

Máig sem értem, mi volt az értelme annak, hogy az amúgy régen nagyszerű Gmail szolgáltatást összekötötték a többi Google-szolgáltatással. Régen még az akkor botrányosan működő Freemail-től mentem át a Gmail-hez, és tökéletesen meg voltam elégedve a Gmail-lel. (A sokat bakizó Freemail után mindenképp.) Most meg belépek a Gmail-be – és vele együtt belépek a Youtube-ba, a Blogspot-ba, a Google Keresőbe, a Google Crome-ba, meg egy csomó helyre. Ami miatt több alkalommal befagy, és egyéb anomáliák. Remélem, orvosolják majd a későbbiekben. (Nem szívesen térnék vissza a Freemail-hez!)

„A facebook-kal ugyanez a helyzet”

A Facebook-ról töröltem a fiókomat. Míg a Google emailfiókja számomra hasznos, a Facebook, úgy ahogy van, haszontalan. Semmi hasznát nem veszem. (Bár van egy pojekt, amihez viszont lehet, hogy alkalmazni fogom egy rövid ideig.) Most törölve vagyok, és hárman is baszogatnak a haveri körből, hogy miért nem töröltem a Facebook-fiókom. Komolyan, ma már a létezés egyik alapfeltételévé vált a Facebook-tagság – ha nem vagy fenn, kinéznek egy csomóan! A Z-generációnál meg aztán főleg a létezés szerves része lett! Elkeserítő tendencia!

Máig rejtély számomra, hogy a Facebook, amely mindmáig instabilabb rendszerrel és borzalmasabb keresővel bír, mint az IWIW és a Myvip, hogyan volt képes ilyen dominánssá válni ezen a piacon. Az IWIW és a Myvip négy dologgal rendelkezett, ami jelenleg is a Facebook hiányossága: stabilitás, remek keresőfunkció, rendezettség és átláthatóság. Egy ismerősömnek az a véleménye a Facebook-ról, hogy a „megvalósult anarchia” – és nem is téved sokat. Káosz az egész, egy tömegnyi hibával rendelkező romhalmaz – és mégis a legnépszerűbb a virtuális közösségi rendszerek közül. Hogy volt képes ekkora dominanciát szerezni a piacon? Itt tényleg a piac törvényei érvényesültek, vagy nyomták bele a pénzt több helyről is?

Mellesleg Zuckenberg-nél és haverjainál nagyobb hatalom összpontosul, mint bármelyik államfőnél. Az olyan milliárdosok, mint Soros és Zuckenberg, hatalmasabb figurák a történelem színpadán, mint Trump vagy Putyin. Nagyobb vagyon és hatalom van a kezükben, mint bármelyik államfőnek! Ez a maga módján félelmetes!

Frederick 2017.08.09. 14:57:52

@Deansdale: Jav.

hárman is baszogatnak a haveri körből, hogy miért töröltem a Facebook-fiókom.

Frederick 2017.08.09. 15:00:25

@Gazellla:

„Nekem a moly.hu-n törölték a kommentjeimet diszkrimináció miatt”

Ennél sokkal durvább a Moly működése. Kicsit árnyalom a kommentedet:

1, Míg a „homofób” kommentek törlésre kerülnek, a valódi heterofób kommentek nem kerülnek moderációra
2, Míg az „iszlamofób” kommentek töröltetnek, a keresztényellenes kommentek nem kerülnek moderációra
3, Míg a keresztény vallást kritizálni a Moly-on szabad, addig a zsidó vallást nem.

(Reagálva az „antikrisztusi” címkére, amit a judaizmus kapcsán használtál. Jelzem, a tradicionális keresztény felfogásban minden vallás antikrisztusi, mely nem tartja Isten Fiának Jézust. Így a buddhizmus is antikrisztusi. De nemcsak vallási, hanem bármely vallásértelmezési gondolat is antikrisztusi lehet ebben a szemléletben. Nekem mintha derengene, hogy Deansdale sem hisz az újszövetségi történetben, nem tartja igazolható valóságnak, ezért Deansdale is antikrisztusi. (Jól emlékszem?) Kálmán is antikrisztusi, hiszen nem fogadja el a kereszténységet, hanem egy tényleg antikrisztusi, újpogány vallás újrarealizálásában reménykedik. Nem tudom… ez az „antikrisztusi” nálad mire használatos? Szitokszó, megbélyegzés? Mert ha igen, akkor kicsit problematikus a használata. Szabad a használata, én magam hiszem, hogy Jézus Isten fia (és a többi), de ugyanakkor elfogadom azt, hogy pl. Kálmán ellenszenvét mind a Jézus-jelenséggel, mind a kereszténységgel kapcsolatban, és nem merném alkalmazni rá az „antikrisztusi” jelzőt.)

4, A legundorítóbb feminista uszítást engedélyezik a Moly-on (sőt, körbetáncolják), míg az antifeminista kommenteket, mint „hímsoviniszta véleményt”, törlik. (Lásd, amit a „Szolgálólány veséje” alatt produkált az a szélütött.)

„Sajnos veszettül jó oldal, úgyhogy mindezek ellenére maradok rajta.”

A Moly negatívumait többször is elmondtad. Mik a pozitívumok?

Frederick 2017.08.09. 15:17:27

@Gazellla: Javítom magam, mert félreérthető.

Mikor Kálmán kifejti, számára miért nem elfogadható a Jézus-jelenség és a kereszténység, plusz elmondja, miért lenne jó egy szerinte rugalmasabb újpogány (ősmagyar) vallás alkalmazása a kereszténység helyett, akkor természetesen katolikusként nem értek vele egyet, de elfogadom, hogy neki ezek a nézetei a témával kapcsolatban. De nem tudom, jogom van-e megbélyegezni őt azzal, hogy antikrisztusi.

Az "antikrisztusi" egy olyan fogalom, amit érdemes lenne több oldalról is körüljárni. Sokan használták a történelem folyamán, jól vagy rosszul. Érdemes lenne újradefiniálni, lesöpörni, ami rárakodott (leginkább a modern értelmezéseket). Én már hallottam olyat katolikus szájából, hogy a PC-játékok, a STAR TREK vagy a Marvel-filmek antikrisztusi szellemiséget képviselnek. Ez már olyan Teri nénis szint - ugye, nem kell mondanom, ezzel mi a probléma!

A hagyományos keresztény gondolkodásban antikrisztusi az, ami tagadja vagy kisebbíti, önmagában dekonstruálja vagy relativizálja a tényt: JÉZUS ISTEN FIA!

Nézzünk példákat! Értelmezek néhány ideát a tradicionális kereszténység szemszögéből:

- Az iszlám szerint Jézus nem Isten fia, hanem csak egy zsidó próféta! - Ezáltal antikrisztusi!

- Az újpogányság szerint Jézus nem egyetemes lény, és nem alkalmas, hogy a világ népeinek vezetője legyen. Sokkal alkalmasabb rá a régi ősvallások mitikus alakjai pl. Ódin. - Ezáltal antikrisztusi!

- Az ateizmus szerint Jézus mesealak, nem létezett. - Ezáltal antikrisztusi!

- Az agnoszticizmus megvonja a vállát: nem tudja, Jézus Isten fia vagy sem. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ezzel az intellektuális vállvonással képlékennyé teszi a dogmát, miszerint JÉZUS ISTEN FIA. - Vagyis antikrisztusi!

Ezek jutottak eszembe erről. Tudom, off, de ha már szóba jött, reagálok rá. Mondjuk engem katolikusként nem zavar sem a zsidók, sem a mohamedánok, sem az újpogányok, sem az ateisták, sem az agnosztikusok ebbéli hozzáállása. Mondhatni, az ő "bajuk". Egészen addig nincs baj, míg nem erőltetik rám és keresztény felebarátaimra a nézeteiket.

Deansdale 2017.08.09. 15:46:55

@Gazellla: Jelen politikai közegben, ahol minden párt és politikus mindent össze-vissza nyomat, szerintem ez az egyetlen értelmes felosztás :) Vissza a gyökerekhez.

A baloldal feloldhatatlan gondja, hogy a sikertelen nagyravágyók mindig őt használják álcának. Amiket felsoroltál azok tipikusan azoknak az embereknek a jellemzői, akik szentül hiszik hogy nekik több járna, és irigyek a náluk sikeresebbekre, de mivel ezt nem vállalhatják fel nyíltan inkább arról kezdenek papolni hogy a szegények érdekében kellene a gazdagokat egy kicsit megrendszabályozni. "Gazdag" alatt pedig kivétel nélkül azt értik, akinek többje van mint nekik. Ezek az emberek mérgezik a baloldalt folyamatosan, miattuk nem lehet ötről a hatra jutni.

A közösség-központú gondolkodás alapvetően egy teljesen normális, sőt, szükséges dolog, szerves része a világ rendjének. Legegyszerűbb megtestesítője az anyai gondoskodás ill. maga a családi szint; lehet, hogy az egyik gyereked rosszalkodott és lusta, míg a másik áldott jó és segítőkész, de azért mégiscsak ugyanazt a vacsorát teszed eléjük. Ez az egyenlőség, illetve annak a normális megvalósítása. Ezt az ideált üldözik a "haladók" egyfolytában, ezt akarják társadalmi szintre fölerőltetni, és nem értik, hogy ez ott nemcsak hogy nem működhet, de nem is lenne jó. Ahhoz hogy egy tágabb csoport, egy társadalom működhessen be kell vezetni a (férfias/apás) "mindenkinek az érdemei szerint" gondolkodást, ami a (nőies/anyás) egyenlőségesdinek a tökéletes ellentéte. Megvan ezeknek a különböző gondolkodásmódoknak a maga helye, de az hogy manapság mindenhová az egyenlőséget akarják erőltetni a társadalmaink erős elnőiesedését jelzik.

Ez az egész erősen szimbolikus, felfoghatod úgy is - bár nem tudom katolikusnak érdemes-e ezt mondani :) - mint a kínai yin-yang rendszer egyik elemét. Olyan ellentétek ezek amik nem létezhetnek egymás nélkül.

Tapasztalat, de egyúttal logikai úton is megérthető, hogy a közösségi gondolkodást nem jó politikai szintre emelni, mert elveszi az emberek munkára való motivációját. Ha mindenki ugynazt kapja, akkor mindenki csak annyit tesz be amennyit a legkevesebbet dolgozó, mert hülye lenne fölöslegesen megszakítani magát. A balos gondolkodást meg kell hagyni érzelmi alapokra épülő mikroközösségeknek, mint a család, afölött érdemesebb a jobbos mintára építeni. Már csak azért is, mivel a balos minta nagy méretekben erősen korlátozó, kényszerekkel és tiltásokkal operál, amit az emberek általában nem szeretnek, különösen a szabadságszerető jellemű férfiak. Hagyni kell az embereket hogy a saját boldogságukat a saját útjaikon keressék, ez pedig csak az individualista (kapitalista) rendszerben lehetséges.

Emellett meg persze rendbe kellene tenni a baloldalt, a marxi/libsi baromságokat lehámozni róla és szigorúan betiltani. Aki elnyomókról/elnyomottakról beszél azt ki kell rúgni a közéletből és a politikából, mert csak kútmégezést folytat, ellenségeskedést szül. A "normális" balos a politikában kizárólag arról beszél, hogy mindenki közös érdeke az elesetteken segíteni (szigorúan vagyoni állapot és nem bőrszín, stb. alapján ítélve), ezért egy olyan rendszert kellene építeni ami megpróbál alapvetően lokálisan és önkéntes alapon segíteni a csóróknak, a megmaradó likakat pedig állami szinten tömi be minimális vagyon-újraelosztással.

...

Azoknak akiknek szimpatikus Hitler, elsősorban a nacionalizmusa és a rendpártisága miatt az, ami egyik sem kifejezetten jobbos vagy balos erény. Mondjuk őt nem lehet sikertelen nagyravágyónak nevezni, hiszen eléggé sikeres volt :) Utálta is Sztálinékat rendesen, akik az ő szemében pontosan azt a zsigeri kapzsiságot képviselték ami a marxizmus fő hajtóereje. Némileg abszurdnak látszó módon azt lehet mondani, ő közelebb állt a valódi baloldalisághoz mint az oroszok.

Deansdale 2017.08.09. 17:11:06

@-JzK-: Általában ha két bekezdés után még nem egyértelmű hogy mit akar mondani egy cikkíró, feladom. Most tovább olvastam, de nem igazán tetszett, hogy nagyítóval kell kisilabizálni, most akkor szimpatizál a guglis muksóval vagy elítéli. Nem tudná a csaj összeszedni a gondolatait mielőtt billentyűzetet ragad? A bonyolultságot csak az ál-entellektüellek tévesztik össze a magasröptűséggel.

Az origó viszont a fidesz-közeliség ellenére továbbra is vértipikus kultúrmarxi rizsát nyomat.

som tam 2017.08.09. 18:15:31

@KalmanBlog:
"nem biztonságos - pl bankolás."

Lehet, hogy biztnsagosabb - foleg a banki biztonsagi garanciakkal, - mint zsakban hordani a penzt.

som tam 2017.08.09. 18:31:55

@Frederick:
"minden vallás antikrisztusi, mely nem tartja Isten Fiának Jézust"

Mi van Jehova tanuival? Ok nem tartjak Jezust istennek, hanem profetanak, viszont keresztenynek magukat igen.

Frederick 2017.08.09. 18:57:51

@som tam: A tradicionális katolikus szempontból a jehovaisták (is) eretnekek. Sőt, bizonyos katolikusok a protestantizmust is antikrisztusi nézetnek és mozgalomnak tartják. Annak ellenére, hogy a protestánsok elfogadják Jézus isteni természetét.

som tam 2017.08.09. 19:18:59

@Frederick: uj fogalom: eretnek.
Eretnek = antikrisztusi?

Frederick 2017.08.09. 19:59:41

@som tam: Szerintem te is érzed, hogy ezen fogalmak, melyek egyébként a középkorból maradtak ránk, elég problematikusak, ha modern használatra szánjuk őket. Én ezért is írtam rá Gazzellára, hogy szerintem problémás a használata. Én nem vagyok olyan járatos a teológiában, mint JZK testvér vagy Gazzella nővér, inkább csak arra támaszkodok, amit egy ugyancsak teológiában járatos ismerősöm mondott nekem.

Ezen ismerősömet most nem akarom megnevezni, hívjuk XY-nak. XY nekem jó barátom, már több éve. Magát tradicionális katolikusnak tartja. Ő úgy áll hozzá, hogy van a katolikus dogma. Az ő értelmezésében az ezen katolikus dogmához való hozzáállás mutatja meg, ki a valódi keresztény. Aki tisztán vallja a katolikus dogmákat, az valódi keresztény. Fontos tudni, hogy XY szerint csak kizárólag a katolikus a valódi keresztény. (A katolikus jelentése egyetemes.) Ami nem katolikus, az nem valódi keresztény, hanem eretnek, sőt antikrisztusi.

Én csak azt tartom antikrisztusinak, aki tagadja Jézus isteni származását. XY-nál bővebb a halmaz: az antikrisztusi, aki nem tartja magát a katolikus dogmákhoz. Így XX szerint antikrisztusi az összes nem katolikus keresztény irányzat, az összes nem keresztény vallás, a teljes NEW AGE, az agnosztikus irányvonal, az ateizmus, az UFÓ-vallás, az újpogányság, a Metafizikai Tradició stb.

A középkori Katolikus Egyház az eretnekeket antikrisztusinak tartotta, igen, mivel egyrészt eltértek a katolikus dogmáktól, másrészt nem egy közülük Jézus isteni mivoltát is tagadták.

Nem tudom, mennyire voltam érthető. Egy nálam a teológiában jóval elmélyedtebb illető talán tisztábban el tudná magyarázni.

Te hogyan állsz a vallásokhoz? Mennyire vagy vallásos? Melyik vallási irányzat vonzó számodra?

som tam 2017.08.09. 20:52:16

@Frederick: Koszi. Hat en nagyon katolikus csaladbiol jovok, es a szerzeteseknel jartam gimnaziumba meg a rendszervaltas elott. Mondhatom, a szuleim katolikus csaladmodellje egyaltalan nem jott be, sem a szerzetesek. (Erdekes volt, amikor egykori tanarom elkezdett visszaterni Szent Benedek meghatarozta eredeti eletdormara, majdnem mindenki, de meg az apacak is, tiszta hulyenek neztek. Mindegy, es mindenkinek sajat dolga, de Jezus tanacsat komolyan vettem, es elkezdtem a fakat gyumolcseik felol nezegetni. A katolicizmus nem volt meggyozo. Ha ugy tetszik kereso vagyok, masok kallodonak hataroznanak meg. Tobb vallasban is talalok vonzo dolgokat. (A vonzot ne keverd ossze a kenyelmessel!) A buddhista eletfelfogas nagy hatassal volt/van ram, felesegem buddhista, bar nem nem gyakorlo. Illetve mi is a gyakorlo buddhista...? :-) Meg dogmaik sincsenek. (A som_tam nick sem olyasmibil jon, mint Somoskoi Tamara... Voltal mar Thaifoldon?) :-)
Szoval jelenleg valami nagy utazasban hiszek, amiben Jezusnak is megvan a helye, ugyanugy mint a karmanak. Van ilyen kereszteny iranyzat egyebkent, bar nem vagyok tagja. Eleg nehez lenne innen a visszaut, mert vannak kristalytiszta emlekeim peldaul elozo eleteimrol. (Most jo sokan hulyenek is neznek, gondolom.) Hiszek abban, hogy mindennek megvan az ertelme, es az embereknek at kell menniuk bizonyos tapasztalatokon ahhoz, hogy fejlodni tudjanak. Ezert sem tartok egyetlen vilagnezetet vagy kulturat (esetleg annak hianyat) sem feleslegesnek, hiszen mindegyik egy lehetoseg, es szukseg is egyben az adott embereknek, akik eppen azt az eletszituaciot valasztottak. Raadasul mi is atmentunk mar minden szukseges elozo stadiumon, hogy ott lehessunk, ahol vagyunk.
Bizonyos szempontbol olyasmi, mint a buddhizmus. Nem kell hinned benne, ugyis eljon az ido, amikor tudni fogod. Probalj ki, amit csak akarsz! Ha kovetsz minket, akkor esetleg hamarabb ersz az igazsaghoz.
Ha nem is a valosag, amiben hiszek, megis sokkal nyugodtabba teszi az eletemet, es megertobbe valtam masokkal szemben. Meg akkor is, ha ez olykor nem latszik a kirohanasaimon. De hat minden relativ, regen sokkal rosszabb volt. Es jo erzes, hogy sajat tempomban jarhatom az utat, nem masok elvarasainek eleget teve.

Frederick 2017.08.09. 21:19:45

@-JzK-: @Deansdale: Csak ismétlem magam.

Zuckenberg-nél nagyobb hatalom összpontosul, mint bármelyik államfőnél; hatalmasabb figura a történelem színpadán, mint Trump vagy Putyin; nagyobb vagyon és hatalom van a kezében, mint bármelyik köztársasági elnöknek vagy királynak!

Ez teljesen "normális" és "természetes".

"A Facebook mellett a Youtube-ra és a Twitterre is vonatkozó rendelet október 1-jén lép életbe, de büntetni csak 2018-tól fognak."

Magyarán, a Szép Új Világban el fog tűnni az összes antifeminista és migrációellenes tartalom a Facebook-ról, a Youtube-ról és a Twitterről.

Bizony, a majom Puzsér nem is mondott majomságot, mikor figyelmeztetett rá, a Facebook lesz az új diktatúra. Csak annyiban módosítanám, hogy a mamutcégek, a Google, a Youtube, a Twitter, a Facebook, a Microsoft fogják gyakorolni az uralmat a halandók élete felett. Tiszta cyberpunk! Ajánlom Howard Beale monológját a Network c. filmből (sőt, az egész filmet).

Gazellla (törölt) 2017.08.09. 21:40:25

@Frederick: Az antikrisztusit úgy értettem, hogy kifejezetten Krisztust meg- és elveti. Ez pl. a buddhistákra nem igaz, ők tisztelik, csak beillesztve a maguk világfelfogásába (egy bodhiszattva a több közül). De a zsidók jelentős része keresztény lett Krisztus ténykedése alatt és feltámadása után. A maradék zsidók meg ettől kezdve markánsan Krisztussal és a keresztényekkel szemben határozzák meg magukat. A maguk "újszövettsége" is (a Talmud) jól mutatja ezt a protestálást és gyűlöletet Jézussal, Mátiával és a keresztényekkel szemben. Ráadásul elzüllöttek egy erőteljesen okkultista irányba. És vajon kit várhatnak Messiásként, ha az igazit elutasítják?

Kálmánt és somtamot kedves, őszinte igazságkereső embereknek ismertem meg a kommentjeik alapján. Nincs velük semmi bajom.

csi szi 2017.08.09. 22:08:36

Magára a posztra reagálnék (látom közben elment a diskurzus a vallás irányába). A kivonulás, elvonulás, bojkott nem megoldás, mert a nagy többség úgyis marad ezeknél a platformoknál, ezután még annyira sem fog nem polkorrekt véleményekkel szembesülni, mint eddig, ha a maroknyi tudatos "ellenálló" gettóba zárkózik, mert az hiú remény szerintem, hogy tömegek fognak követni a más platformokra. Fel kell venni a harcot, jelen kell lenni, amíg lehet, felvállalni a botrányt. Nyilván az nem várható el, hogy a kirúgást is felvállaljuk, ha olyan helyen dolgozunk (bár a Google-s fickó megtette, feltehetően tudta, hogy mi lesz a vége, de ez az ő döntése volt, nem várható el mindenkitől, a guglinál is nyilván sok ember egyetért vele, csak félti az állását, jogosan). Persze lehet alternatív "safe space-eket"
:) keresni, azokon nyíltabban kommunikálni, de nem okos dolog önként kivonulni a facebookról, twitterről, youtube-ról, ott is hirdetni kell az "igét", ha letiltanak, új néven stb., amíg lehet.

2017.08.09. 22:25:39

@Frederick: "Komolyan, ma már a létezés egyik alapfeltételévé vált a Facebook-tagság – ha nem vagy fenn, kinéznek egy csomóan! "

Igen, és ezáltal tengernyi időd marad, mert van aki csak azon képes kommunikálni, ezek eleve kiesnek az életedből, ha törlöd magad :).

KalmanBlog 2017.08.09. 22:47:23

@Frederick: A kisebb szolgáltatók nem fogják tudni finanszírozni ezt, úgyhogy lehúzzákk a rolót. A többit meg letűzfalazzák.

Aurelius Respectus 2017.08.09. 23:33:07

@KalmanBlog: Akkor vége lesz az internetes szólásszabadságnak nemsokára, majd olvasom a régi könyveket és újságokat, amíg el nem kezdik a demokraták elkobozni és elégetni őket.

KalmanBlog 2017.08.09. 23:55:11

@GABOR2: Egy előnye van: talán késlelteti a mesterséges intelligencia fejlesztéseket.

Ha szerencsénk van előbb lépnek le a normális emberek, minthogy átvegyék a totális uralmat. SJW-kkel nem fog menni ugyanis.

KalmanBlog 2017.08.10. 00:11:08

@KalmanBlog: Vártam, hogy esr fog-e posztolni a témában, nem csalódtam, posztolt.

Első komment: esr.ibiblio.org/?p=7645#comment-1872760

"I also expect that the ones currently heading for the exit will turn out to be the people who actually spend their time writing code, rather than engaging in SJW witch hunts.

Google is doomed. Like an animal with its spinal cord cut, it may keep twitching for a while, but it’s still dead nonetheless — in this case, by its own hand."

Arra számítok, hogy akik emiatt úgy döntenek, hogy elhagyják a Google-t, azok pont azok lesznek akik az idejüket valóban programozással töltik, nem pedig SJW boszorkányüldözéssel.

A Google el van átkozva. Ahogy egy állat kitépett gerinccel is csapkodhat még egy darabig, de akkor is halott - ezesetben saját kezétől lett az.

csi szi 2017.08.10. 07:15:35

@KalmanBlog: Rengeteg pénzük van, és egy kvázi monopolista pozíciójuk pl. a netes hirdetési piacon. Azért nem hiszem, hogy nem találnak ezután elég olyan használható programozót, aki egyetért az SJW ideológiával, vagy ha nem, befogja a száját a karrier érdekében. Azért a gugli most is az álommelóhelyek egyike. A történelem minden diktatúrája talált elég tehetséges embert, aki szolgálta őket félelemből, pénzért vagy meggyőződésből.

csi szi 2017.08.10. 07:19:56

@Aurelius Respectus: Az internetes szólásszabadságnak nincs vége még, de elég, ha a felhasználók zöme egy olyan cégek szolgáltatásait használja szinte mindenre, amelyek ideológiai okokból cenzúráz. A kevés disszidens közben közzéteheti a gondolatait pár száz ember által olvasott blogokon stb., az túl sok vizet nem zavar.

Deansdale 2017.08.10. 08:46:51

@csi szi: "A kivonulás, elvonulás, bojkott nem megoldás, mert a nagy többség úgyis marad ezeknél a platformoknál, ezután még annyira sem fog nem polkorrekt véleményekkel szembesülni"

Ebben van némi igazság, ugyanakkor aki marad az élteti ezeket a platformokat és akadályozza hogy az újak sikeresek lehessenek. Valamilyen szinten talán önzőség, de én nem akarok időt és energiát ölni abba, illetve fölösleges kockázatot vállalni azért, hogy a megveszekedett balosok találkozzanak néha jobbos hangokkal is. Csinálja az aki erre érez elhivatottságot - én belefáradtam a folyamatos mocskolódásba, hazudozásba, cenzúrába. Nekem felüdülés olyan helyekre járni ahol megengedett kimondani az igazságot, nem kell mindent mentegetőzésbe csomagolnom és minden egyes szót megfontolnom, nehogy kitiltsanak vagy akár elkezdjenek a magánéletem után nyomozni.

"az hiú remény szerintem, hogy tömegek fognak követni a más platformokra"

Sokan utálják a változást és inkább maradnak a szarban, hát ja. Ezek csak magukra vethetnek amikor bedarálja őket a balos gépezet, amikor jön a letiltás, a megrovás, a kiközösítés, a kötelező átnevelés. A kirúgott guglis mérnök kollégái maradnak és kussban, félelemben élik az életüket, dehát "kell a fizetés" ugyebár. Tömény szánalom ez az egész, megérett a helyzet egy nyílt lázadásra.

"Nyilván az nem várható el, hogy a kirúgást is felvállaljuk"

És máris ott a csizma a nyakadon, és ott is marad amíg nem vagy képes kihúzni alóla. Szép lassan fokozzák a nyomást, az emberek meg elfogadják, hogy félelemben kell élni a baloldaltól. Hát ez van, ezek ilyen fasiszták, mit lehet tenni?

Persze jobb lenne visszatérni a normalitáshoz, de ahhoz valami elképesztő változásra lenne szükség - minimum törvénybe kellene foglalni hogy cég, szolgáltató nem politizálhat semmilyen szinten vagy formában, se az alkalmazottak, se az ügyfelek irányában, és amelyik megteszi azt beszántják. Efelől nem vagyok túlságosan optimista. Ennek hiányában "csak" az kellene, hogy a "fertőzött" cégek teljes vezetőségét leváltsák azok akik éveket dolgoztak azért hogy a jelenlegi állapotot elérjék.

Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy a saját ideológiájuk harcosait a diverzitás erőltetésével nyomták be vezető pozíciókba, az épelméjű és saját erőből odakerült embereket simán kiszorították azzal a szöveggel hogy nem elég színesek és nincs elég p*nájuk. Épp ezért idehaza mindent meg kellene tenni, hogy a munkahelyeken ne vezethessék be ezt a baromságot, különben, SZOKÁS SZERINT, megyünk a nyugat után a lecsóba ezzel is.

Deansdale 2017.08.10. 08:51:01

@KalmanBlog: "Vártam, hogy esr fog-e posztolni a témában, nem csalódtam, posztolt."

Mondjuk Damore-nak adakozni szerintem túlzás, valószínűleg jobb színvonalon él mint az adakozók 99%-a, már kapott egy tucat vállalható állásajánlatot és hamarosan milliókat fog kiperelni a gugliból :)

KalmanBlog 2017.08.10. 15:42:03

@Deansdale: Ja, persze nekem sem jutott eszembe átutalni a heti kosztpénzt :-).

Suksori 2017.08.11. 19:49:04

jotunder · orulunkvincent.blog.hu 2017.08.11. 17:00:20

@snakekiller23: Most komolyan, mi mutat arra, hogy valsagban lenne az amerikai felsooktatas? Egy dolgot mondanal?

Mennyire lenyeges dolog az, hogy radikalis diakszervezetek pattognak? Valoban olyan fontos ez? Ennel azert sokkal kemenyebb pattogas lehetett akkor, amikor negy diakot agyonlott a nemzeti garda a kenti egyetemen. Most a progressziv harciaskak megakadalyoztak par embert, hogy beszeljenek az egyetemeken (ahogy egyebkent ugyanezt csinaltak jobber harciaskak baller ertelmisegiekkel), hogy oda ne rohanjak. Nem, nem igaz, hogy a radikalis diakszervezetek beleszolasa a tananyagba tulmegy a marginalis semmisegeken (es egyebkent az elmult otven evben errol szolt a felsooktatas konzervativ kritikaja Allan Bloom-tol Thomas Molnarig, hogy jaj, mi lesz a klasszikusokkal, meg mitomen), a legkomolyabb eleme a valsagnak szerintem az, hogy mocskosul draga az elitfelsooktatas, es az megijeszti a kozeposztalyt. Ez letezik, az osszes tobbi un. valsagjelenseg marginalis."

örülünk vincent blog, jotunder/gabor elek

Deansdale 2017.08.11. 20:49:55

@Suksori: A "haladók" mindig hazudnak, letagadják akár a napot is az égről, lehetetlen érdemi vitát folytatni velük. Ugyan már miféle baj lenne az amcsi oktatással, attól eltekintve hogy szélsőbalos anarchisták kezén van a fele és antifa gyalogoskatonákat képeznek, pl. az a professzor akinek épp folyik a bírósági pere amiért egy biciklilakattal szétverte egy Trump-támogató fejét...

www.eastbaytimes.com/2017/05/24/berkeley-college-professor-arrested-as-assault-suspect/

Cisgendered shitlord 2017.08.12. 18:10:37

@KalmanBlog: Szabad hardveres komponens gyakorlatilag nincs, lassan már vagy 10 éve, a libreboot project is csak régi hardverrel tud működni. Az Intel és az AMD is beépíti a saját kis "távmenedzsment" marketingnevű kémcuccát a hardverbe, kiirthatatlanul. A mobil cuccok meg fekete dobozok. Nem bízok bennük, de nincs más.
Ez a Google botrány megadta a lökést, az általam használt webes szolgáltatások egy részét egy házi szerverre fogom mozgatni. E-mail-t egyelőre átviszem a mailbox.org-ra, aztán majd meglátjuk. Most épp a tartalék telefonomon próbálgatom az életet mindenféle Google alkalmazás nélkül.

Aurelius Respectus 2017.08.13. 01:24:31

A Mozilla is cenzúrázni fog ezentúl és milyen pofátlan hazugságokkal indokolja.

pestisracok.hu/mozilla-majd-eldonti-helyetted-mit-olvashatsz-persze-ezt-soros-penzeli/

yotta 2017.08.13. 08:53:00

"A net javának vége, ideje új platformokat keresni"

No, ez nem is annyira biztos, egy kis ideig még ki lehetne élvezni a dolgot...

Az internet vagy a "net" emberek közötti olyan elektronikus kapcsolat, amelyet mások üzemeltetnek: (valószínű írok olyan trivialitásokat, amelyek olybá tűnnek, hogy hülyének nézem azokat, akik olvassák, de szükségem van rájuk, hogy összeálljon a gondolat, ami a blog címe miatt jutott eszembe)
1. biztosítják az áramot a működéshez
2. rendelkezésünkre bocsátanak hardver és szoftver eszközöket, amelyek az első pont szerinti áramot kapcsolgatják.
Szögezzük le, hogy minden - minden, ami az adatok mozgatásával és tárolásával jár, pofon egyszerű elven működik - az egyszerűség kedvéért: az adó és a vevő között van áram, nincs áram és mindez rohadt gyorsan!
A rendszer adatcsomaggá alakít mindent, de az égvilágon mindent, ami az élet bármely területén átírható a "van áram, nincs áram" formulára. Ezt a kódoló rendszert "ők" adják és megfelel az "ő" szabványaiknak. (Lényegében tök prímitiven az OSI modellről van szó)

Rendben. Ám, mi van akkor, ha számukra értelmetlenné teszem a bemeneti értékeket, tehát nem "ők" alakítják át az "ő" szabványaik szerint a tőlünk kiinduló kommunikációt, hanem azt már az "ő" rendszerük is értelmezhetetlenül kapja meg tőlünk?

Vagyis két egy mással kommunikáló pont között egy saját magunk fabrikálta titkosítást alkalmazunk, aztán az így kapott zagyvaságot nesztek, vigyétek! Természetesen a fogadó oldalon ismerni kell a titkosító kódot, hogy értelmezni tudják az adó oldal zagyvaságát.

Az elv megvalósítása rengeteg embernek adna egy ideig munkát: az egyik oldalnak azt, hogy kitaláljanak és piacra dobjanak olyan random változtatható titkosító szoftvert és hardvert, amely alkalmazása esetén a másik oldalnak se esélye, se ideje ne legyen a megfejtésre, hiába is dolgoznak ezen kismilliónyian.

Azaz, szerintem még ne temessük a netet teljesen el!

Deansdale 2017.08.13. 10:03:10

@yotta: Angliában a legutóbbi választások előtt, vagyis pár hónapja, a konzervatív párt olyan tervet adott ki amiben betiltatnának minden titkosítást, sőt, minden olyan OP-rendszert és programot amibe a kormánynak nincs beépített kiskapuja.

Amit mondasz az még emilezésnél elmegy, de szociális médián (pl. facebookon) vagy nyílt fórumokon (pl. reddit) nincs értelme titkosított anyagot közzétenni.

yotta 2017.08.13. 11:24:04

@Deansdale: "Amit mondasz az még emilezésnél elmegy, de szociális médián (pl. facebookon) vagy nyílt fórumokon (pl. reddit) nincs értelme titkosított anyagot közzétenni."

Hát persze, de ezek a közösségi cuccok megfelelnek az "anyagi" világban a felvonulásoknak, tüntetéseknek, fesztiváloknak, nyilvános fórumokna, a kultúra fellegvárainak... stb. Ilyen helyeken fel sem merül az, hogy ki, kit és hogyan figyel/les meg, a részvétellel vesszük tudomásul, hogy rendben van a dolog.

Az általam említett titkosításnak a privát szféra, például a vacsora közben bekapcsolva lévő mobil, az e-mail vonatkozásában van jövője.
Azt pedig nagyon jó lenne, ha ki lehetne találni valamit arra, hogy a kereséseket és a weblapok vagyis a mások által a köz rendelkezésére bocsátott adatokra való kattintásokat anonimizálni lehetne, de hát ugye lehetetlen vállalkozásnak tűnik a dolog, mert minden adatcsomagban benne kell lennie a forráscímnek és a célcímnek, ami nélkül az "ő" általuk üzemeltetett világ nem működik!

Egyébként mondjuk ki, hogy a világot szándékosan tönkretenni áram nélkül nem lehet! Tehát, ha az informatikát akarja valaki hadrendbe állítani és pedig rakétát indítani, röppályát számítani, navigálni, tervezni...stb. Minden azon múlik van-e áram! Ergo, ha fél szemmel minden számunkra fontos dologban figyelünk arra, hogy esetleg nem lesz mindig áram, akkor előnyben lehetünk azokkal szemben, akik erre nem fordítanak figyelmet! (Nem árt néha az a nyomtató, vagy papír alapú könyv a polcon :-) )
Félek azonban, hogy ezt mások is tudják, tehát "ők" is tudják, s ha eleve arra megy ki a játék, hogy mindent terheljünk az "ő" általuk üzemeltetett világra (a legutóbbi ilyen akciójuk a felhő), akkor egy kapcsoló elfordítása az egész addigi világot megbénítja ideig-óráig.

yotta 2017.08.13. 11:41:54

@Aurelius Respectus: A cikkben egy mondat: "A szoftver képes “valós időben” észlelni a hazugságokat."

Szerintem ilyen szoftver nem írható.

csi szi 2017.08.13. 11:49:23

@Aurelius Respectus: Az tény, hogy az információtúladagolás, információ- és szórakoztatásfüggőség komoly problémája a modern civilizációnak, ahogy anno Neil Postman is rámutatott.
Ha ideológiai alapon kezdenek szortírozni a cégek, az persze gáz, sajna a Google, Facebook stb. féléktől nem várható más. A vicc, hogy ezeket a cégeket pont a bal, illetve a cenzúrát követelők támadják. Lásd a Google ellen vizsgálat folyik "mert kevesebbet fizetnek a női alkalmazottaknak". Az FB-t pedig az európai kormányok kényszerítik keményebb cenzúrázásra.

Deansdale 2017.08.13. 11:58:20

@csi szi: "A vicc, hogy ezeket a cégeket pont a bal, illetve a cenzúrát követelők támadják. Lásd a Google ellen vizsgálat folyik "mert kevesebbet fizetnek a női alkalmazottaknak"."

Reméljük a baloldal kannibalizálja magát és összeroppan mielőtt igazán hatalomra kerülne. Ez a dolog iróniája, hogy aki nem értelmes és igazságos elvek alapján működik, hanem kizárólag a mások megbuktatására alkalmas stratégiákkal jut a csúcsra, azt a saját stratégiáival fogják lehajítani onnan. Ha a világ egyszer észhez tér, egy rakás dolgot egyszerűen muszáj lesz betiltani, akárki akárhogyan is sikítozik miatta. A posztmodernizmusnak, a relativizmusnak, szubjektivizmusnak, a kritikai elméletnek, az identitáspolitikának, a kulturális marxista (al-)eszméknek mennie kell, mert elkerülhetetlen társadalomromboló hatásuk van.

"Az FB-t pedig az európai kormányok kényszerítik keményebb cenzúrázásra."

Ez szerintem a közös játszmájuk, gyakorlatilag egymásnak biztosítanak legitimitást ahhoz hogy közösen uralkodhassanak. Ha a facebook nem lenne partner a szólásszabadság durva megsértésében, egyszerűen azt mondhatná Merkelnek, hogy másnaptól a facebook Németország területéről nem elérhető és viszlát. Szerintem ebben a kérdésben a facebook egyértelmű erőfölényben van, mert az emberek Merkelt lincselnék meg, nem Cukorfütyit (aki mellesleg a 2020-as amcsi elnökválasztáson a fasiszta diktatúra oldalán szeretne ringbe szállni).

Deansdale 2017.08.13. 11:59:40

@Deansdale: "A posztmodernizmusnak, a relativizmusnak ..."

A felsorolásból pont a legegyértelműbb, a politikai korrektség maradt ki :)

KalmanBlog 2017.08.13. 12:53:13

@Cisgendered shitlord: Igen, van ebben igazság. Azért mégis fontos a szabad szoftveres mozgalom, mert így legalább ha lesz egy eszmélés (oké, ez kicsit túl optimista), akkor lehet valamire építkezni.

Az oroszok nem véletlenül próbálkoznak saját CPU gyártásával. Gondold el, ha csak a pár évvel ezelőtti szintet sikerül teljesítményben elérni - tehát nem kell a csúcstechnikát lenyúlni - az már a legtöbb kommunikációs vagy vezérlési feladathoz bőven elegendő.

Ráadásul ha megbízható alapokra teszed legalább a hálózati átjáróidat, akkor hiába a backdoor a hardverben, nem tudnak rá mégsem belépni. Így mondjuk csinálhatsz akár rakétavezérlést is Intel alapon, ha nincs net elérhetőségük hozzá, akkor nem tudnak semmit sem kezdeni a backdoorral.

Meg ha az "alja" lukas is a rendszernek, akkor sem jelentéktelen, hogy legalább a felhasználói programok szabadok: egy gyártó nem tud tetszőleges érdeket rákényszeríteni így a userre. Például most volt hír, hogy a mozilla kontent szűrést akar beépíteni. Na most, ha ez eléri az ingerküszöböt, akkor bárki csinálhat magának szűrő nélküli változatot. Ezt egy zárt szoftverrel nem tehetnéd meg.

Úgyhogy én nem kicsinyelném le a szabad szoftverek jelentőségét egyáltalán.

KalmanBlog 2017.08.13. 12:57:57

@yotta: A titkosított anyagot fel lehet ismerni automatákkal, mivel teljesen más az entrópiája mint a rendes dolgoknak.

Lehet még úgy üzengetni, hogy valami kódolással az eredeti kontent mélyére teszel pár bitnyi infót. Pl egy rakás képet posztolsz, amiknek az alsó bitjein van az infó, amit ember de még gép sem vesz észre.

Ebben a módszerben az a jó, hogy mondjuk politikai üzenet terjesztésére alkalmatlan, mivel a tömegek, akiknek szólna nem fogják soha dekódolni - tehát a progresszívek elérték a céljukat. Viszont terroristák simán használhatják üzenetküldésre akármikor akármeddig, mert soha senki nem veszi észre. Tehát azt a célt, aminek a nevében korlátozzák az internethasználatot soha nem lehet elérni.

Aurelius Respectus 2017.08.13. 13:34:12

@KalmanBlog: Az a helyzet, hogy a nyugati vezetőket valójában nem érdekli a terrorizmus, ezt az általuk támogatott bevándorlás, multikulturalizmus velejárójának tekintik. Ami igazán zavarja őket, azok a bevándorlás, multikulturalizmus, politikai korrektség elleni személyek, mozgalmak, pártok, a névleg terrorizmus elleni törvények célja az ő elhallgatásuk, hogy akadálytalanul folytatódjon a fehérek kiirtása.

GABOR2 2017.08.29. 15:59:01

Talán mert nem a legmegfelelőbb embert vették fel történt ez a "baki", hogy Japánban egy csomó helyen nem volt internet.
pcforum.hu/hirek/19825/lelotte-fel-japant-az-internetrol-a-google

-JzK- 2017.09.19. 21:33:50

www.theguardian.com/commentisfree/2017/aug/30/nationalise-google-facebook-amazon-data-monopoly-platform-public-interest

Amikor egy balos ízű javaslatban sok igazság van. Egy cikk, amely a Google, a Facebook és az Amazon államosítása mellett érvel.
És igen, méretük, szerepük miatt valóban különleges szabályozás alá kéne őket vonni. Ha pl. a hírközlés egyik legfontosabb csatornája a Facebook vált, akkor a szólásszabadság egyik gátja lehet, ha a Facebook, mint magáncég önkényesen cenzúrát gyakorol a maga saját irányelvei alapján. Akkor hiába, hogy az állam garantálja alkotmányos szinten a szólásszabadságot, az nem érvényesülhet. Akkor jöjjenek a monopolhelyzetben lévő cégek (pl. közművek) kapcsán létező szerződéskötési kötelezettség kapcsán előhozott érvek.
Az államosítás nem lehet út, hiszen az első kérdés, hogy melyik államé lennének? Ugye nyilván ők az amerikai szövetségi kormányra gondolnak, amelyet nem helyeselnék, hiszen nemzetközileg semlegesnek kéne lennie.
Mindenképp szükség lenne egy az internet ilyen mammutcégeit, gyakorlatilag a modernkori hírközlés motorjait felügyelő valamilyen semleges, nemzetközi szervre, hivatalra. Világos, hogy ezeknek a cégeknek a működését felügyelni kell, hiszen az a hihetetlen mennyiségű "big data", amit ők kezelnek, egy sor adatvédelmi kérdést felvet.
Továbbá kell, hogy létezzen egy felettes döntőbírói fórum, ahova az ember fellebbezhet, ha egy Facebook-szerű cég cenzúrát gyakorol, nemzetközileg elfogadott irányelvek alapján. Ugye senki sem fog Kaliforniában pereskedni, mert törölték egy bejegyzését? De ha létezne egy elektronikus ügyintézést gyakorló felettes szerv, ahova ilyen esetekben fordulni lehet, az rákényszerítené őket, hogy ne döntsenek nyakra-főre
Az mégse járja, hogy a szólásszabadság azon álljon, vagy bukjon, hogy Amerikában épp milyen politikai trendeknek akar megfelelni egy magáncég vezetése. Most épp a virtue signaling a nyerő. Ezért az SJW-irányelvekbe nem beleférő tartalmakat cenzúrzzák
Ha elég sokan jelentenek valakit, valamit, akkor azt előbb-utóbb kitiltják. Ez a semleges ítélkezés átlátható szabályok alapján? Nem, ez az ókori osztrakiszmosz újjáélesztése. Ki ítélkezik és milyen normák alapján? Milyen felhatalmazás alapján?
Világos, hogy ez így nem működhet.

index.hu/tech/2017/09/19/monopolium_cenzura_szolasszabadsag_liberalis_facebook_google_szilicium-volgy/

theweek.com/articles/667867/are-google-facebook-new-monopolies

theintercept.com/2017/07/27/steve-bannon-wants-facebook-and-google-regulated-like-utilities/

Aurelius Respectus 2018.03.23. 15:39:40

Ez elképesztő, ezek a pénzéhes mocskok nem elégszenek meg a reklámbevételekkel, hanem közvetlenül is pénzt akarnak az emberektől, nem a fogyasztók kegyéért versenyeznek, hanem mintha valami közműcég lennének, akik bármit megtehetnek a kiszolgáltatott emberekkel.

www.origo.hu/gazdasag/20180321-youtube-egyre-tobb-reklam-youtube-red-szolgaltatas-elofizetes.html

KalmanBlog 2018.03.23. 16:50:44

@Aurelius Respectus: Miközben demonetizálják és letiltják a nekik nem tetsző véleményeket...

Reklámblokkolóval még simán megy reklám nélkül. youtube-dl is működik még.

Aurelius Respectus 2018.03.23. 16:55:39

@KalmanBlog: Igen, a pofátlan cenzúrázás a másik szemétségük. Azért valahol elképesztő hogy egy piaci cég ilyet meg mer tenni, zaklatni a saját fogyasztóit.

KalmanBlog 2018.03.23. 17:22:27

@Aurelius Respectus: Szerintem nyilvánvaló, hogy a nagyok közül semelyik sem "piaci". Az információ hatalom, ezért ami az interneten nagyra nő, arra ráteszi a kezét valami szervezet. Másképp nem működhet.

A yt, google, facebook, twitter stb mind szigorú titkosszolgálati kontroll alatt van, illetve muszáj az SPLC ADL, stb kívánalmai szerint cenzúrázniuk.

Aurelius Respectus 2018.03.23. 17:28:43

@KalmanBlog: A titkosszolgálatokról jut eszembe, hogy azért tudják olyan könnyen feltörni a különböző rendszereket a hackerek, mert a titkosszolgálatok az emberek ellenőrzése érdekében kényszerítik a cégeket, hogy hagyjanak benne biztonsági réseket.
süti beállítások módosítása