HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @VT 135: "Dean, itt nem az anyagi szint, ahol gondok vannak, ezért a változást sem ott kell keresni, nem ez a kulcs!" Amiről beszélsz arra az emberek 99%-a szervileg képtelen, úgyhogy olyan érzésem... (2018.11.20. 17:10) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • don Fefinho: @Frederick2: Meglehet. A lényeg, hogy szerintem kell állam, csak nem ekkora. Minél nagyobb a nem önkéntes újraelosztás, annál kontraproduktívabb. (2018.11.20. 15:48) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • Frederick2: @don Fefinho: "Az ő extremitásuk az anarcho-szindikalizmus, ami ugyan elviekben az államot is eltörölné a szabad verseny nevében" Te az anarcho-kapitalistákra gondolsz. Az ő elméletük, hogy telje... (2018.11.20. 15:31) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • don Fefinho: @Frederick2: Őőő... pillanat, pontosítok. Én a libertariánusokra gondoltam, ami azért a jelenkori baloldaliságtól eléggé messze van. Az ő extremitásuk az anarcho-szindikalizmus, ami ugyan elviekbe... (2018.11.20. 15:18) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • Madarász Henrik: @csi szi: Nem normális a fickó, nálunk nem lesz semmilyen marxista fordulat és máshol sem, csak a kultúrmarxizmus tombol, sajnos. (2018.11.20. 15:12) Miért fontos a genderkurzus a progresszíveknek
  • Utolsó 20

Új cikk helyett - társalgás a jövőről

2018.10.31. 19:38 Deansdale

Mivel az előző cikk alatt már így is van 1100+ komment, meg az ott úgyis off, ide hozzátok az ökofalus-katasztrófatúléléses témákat :) Mindenkinek minden ötletére és véleményére kíváncsi vagyok, persze nem árt ha nincs nagyon elrugaszkodva a valóságtól.

Kontextusnak pár kommentet idevágok odaátról:

don Fefinho: Kiskölyök korom óta foglalkoztat a kérdés, már-már látomásos szinten, hogy ha teszemazt holnaptól nincs villany, fűtés, csapvíz és üzemanyag, hány évtized lenne, mire egy fenntartható, esetleg a körülmények között virágzó szintre jutna vissza egy-egy túlélő közösség. Az ökomódi nyilván megköveteli a szoros közösségi együttműködést, a minimális modern technológiával az összeomlás előttről pedig nagyjából már a mostani ökofalvakat súrolnánk. Gondolom én, aztán meg úgy egyébként a fene tudja. Minden vágyam egy nádtetős vályog-szupervályog hétvégitanya szuterinnel és beépített tetőtérrel, pálinkafákkal, kis veteményessel, esetleg baromfi, aztán onnan távdolgozgatni mint a befőtt. Onnan meg nyilván vágynék vissza a panelba.

Madarász Henrik: Szerintem egy ilyen összeomlás után rablóbandák uralnák a vidéket, az emberek többsége éhenhalna és idővel létrejönne a rablóvezérekből egy új feudális elit, akinek a parasztok dolgoznának mint jobbágyok.

KalmanBlog: Én is szoktam ezen gondolkodni. Szerintem nem érdemes nulláról építeni, hanem meglévő falvakon belül kellene újra felépíteni az önellátást. Ha vannak kertek, állatok, raktározott élelmiszer minden otthonban, természetes ivóvíz a közelben, akkor feltalálnánk magunkat akkor is, ha egy katasztrófa miatt megszűnne az áram és a net is.

Az ökofalukkal az a baj, hogy ilyen városi idealisták költöznek beléjük (mint pl amilyen én lennék ott :-) ), akik maguk sem tudják mit akarnak, meg eleve meg kellene változniuk az új életükhöz. A legtöbb ember pedig nem tud megváltozni, persze hogy csődbe megy a vállalkozás. Egy összetartó falunak lesz esélye megvédenie magát a rablók elől is. Szóval minden szempontból biztosabbnak tűnik, mint egy kisebb léptékű közösség.

Ezért én a teljes önellátás ábrándos célja helyett egy élő faluba tervezek inkább költözni, ahol összetartó rendes emberek élnek. És ott a falu környékén kiépíteni a magam birtokát. Nagyjából így képzelem életem következő fázisát. Jelenleg viszont annyira jó dolgom van, hogy nem igazán érzek motivációt, hogy mozduljak a városból, vagy a munkámból. Bár elvben dolgozhatnék akárhonnan ahol van net, de a birtok kiépítése teljes embert kívánna, azt meg nem bírnám, hogy két lovat üljek meg egy seggel. Pláne, hogy folyamatosan túlvállalom magam a melóban, így semmi más komolyat nem tudok csinálni. Mivel szeretem amit csinálok, nem akaródzik változtatni.

VT 135: Hah, de örülük, h ti is foglalkoztok immár ezzel a témával! :) Szerintem is érdemes lenne erre egy külön thread-et nyitni, van annyira bőséges anyag. Magam több mint 5 éve foglalkozom ezzel a témával, távolról sem csak elméleti szinten, hanem bejártam sok magyarországi helyszínt, nagyon sok emberrel beszéltem, úgyh úgy érzem, elég jó rálátásom van a jelenlegi helyzetre, illetve tudni vélem az elakadások okait és a fejlődés irányát, amely továbblendít a működőképes közösségek felé.

Részemről kezdhetjük azzal, hogy VT kolléga kifejti a tapasztalatait :)

306 komment

Címkék: címkétlenség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2018.11.11. 17:13:25

@Glokta: "Egyszerűen arról van szó, hogy ha egy országban nincs JOGBIZTONSÁG - itt pl. egyik napról a másikra megszüntetik az ltp-ket és a legtöbb kafatériát"

Ez nem jogbiztonság kérdése - a kormány meghozta a megfelelő törvényeket amivel ezeket a dolgokat módosítgatta. Amit csinálnak az per definitionem jogszerű, hiszen ők alakítják hozzá a jogot. És hát máshol is ez megy, Obama bevezette az Obamacare-t, Trump kiradírozza. Sokadjára sem a fidesznek akarok falazni, csak nem szeretem ha nem azokon a frontokon támadják őket ahol lehetne :)

Glokta 2018.11.11. 18:28:50

@Deansdale: A jogszerűség nem egyenlő a jogbiztonsággal és a tervezhetőséggel.

A jogbiztonság elve sérül akkor is, ha valamilyen intézkedés hatást fejt ki az intézkedés közzététele előtti időpont előtt is - pl. korábban az intézkedés előtt begyűjtött manyup állami nyugdíjjá konvertálása (mondjuk ebben az EU-nak is volt sara), 98%-os különadó.

A jogbiztonság és a tervezhetőség nehézsége felmerül akkor is, amikor bármilyen előzetes bejelentés és egyeztetés nélkül a kormány eltöröl egy addig kitűnően működő rendszert. Érthetően kevesen akarnak vállalkozni, munkát adni egy olyan országban, ahol ad hoc változtatják a jogszabályokat és külön törvényeket szabnak saját cégeiknek (lexek).

Az általad említett Obamacare vagy Trump adócsökkentése egyáltalán nem hasonlít ezekhez - tudtommal több hónapos egyeztetések, viták előzték meg ezeket az intézkedéseket, ráadásul Obama, illetve Trump már megválasztásuk előtt (!) hónapokkal beszélt róluk.

Ehhez képest a Fidesz a migrációellenességet állította a kampánya középpontjába meg a Családok évét (amivel nincs is problémám), illetve beszélt szja 9%-ra csökkentéséről, de ezen kívül semmit nem mondtak arról mit tesznek, ha kormányra kerülnek. Egy szóval sem említették a kafatéria és ltp-rendszer egyik pillanatról másikra megszüntetését és hasonló ínyencségeket.

Az EU-ban szerintem is alapvetően jó irányt képviselnek, ezért EP-választáson rájuk szavazok, de belföldi választásokon nem fogok csak azért hogy újabb 2/3-os többség és még nagyobb hatalom kerüljön a kezükbe és még inkább meggyőzzék magukat arról, hogy okés az, hogy egyik napról a másikra, teljesen kiszámíthatatlanul eltörölnek jól működő rendszereket és a haverjaikra és ellenségeikre szabnak törvényeket.

yotta 2018.11.11. 20:03:48

@Glokta: " A jogszerűség nem egyenlő a jogbiztonsággal és a tervezhetőséggel."

Szerintem nincs avval baj, ha valaki véleményt mond valamiről - akár lesújtót is - de az indoklás alapja azért nem árt, ha egy igaz állítás, gondolok itt a manyupos általam nem igazán érthető megjegyzésre. A kötelező manyupról beszélsz, vagy az önkéntesről?

"A jogbiztonság és a tervezhetőség nehézsége felmerül akkor is,..."

Ez a kormány nem hozott egyetlen olyan intézkedést sem, amely a tervezhetőséget vagy jogbiztonságot veszélyeztetné vagy a vállalkozást hátráltatná, szerintem minden intézkedésük inkább segítette fentieket, mint sem! (Azt persze elhiszem, hogy vannak olyanok, amelyek kifejezetten előnyhöz juttatnak fideszest, ám körül van-e rendesen járva egy ilyen "lex" és nyugodtan ki lehet-e jelenteni a részletes végiggondolás után a részrehajlást?)

Az elvárható egy hatalomtól, hogy az ilyen-olyan kiváltságok, amelyekkel valamit elő kívántak valamikor/korábban segíteni, de szemmel látható pazarlást eredményezett, vagy rosszul sült el vagy túlságosan sok kiskapu nyílott meg általuk vagy egyszerűen idejét múlt, azt visszavágják! Maguk a hőzöngők is elismerik ezt, de mindig jól jön egy kis kormányszapulás. Mondok egy példát, bár kifejezetten utálok egyetlen saját élményből általánosítani: az első Orbán kormány alatt kijött valamilyen kedvezményes hitelkonstrukció, amely ingatlanvásárlásra volt fordítható. Gazdag MSZP-hű cimborám négy lakást is vásárolt, majd vigyorogva cikiz, hogy milyen elképesztően hülye haverjaid vannak neked...

"de ezen kívül semmit nem mondtak arról mit tesznek,"

Örökösen visszatérő kijelentés, de miért kellett volna akár egy mondattal is többet mondani? Egyfelől az eredmény magáért beszél: 2/3, másfelől ez a szavazatokról szólt/szól: akinek tetszett az addigi az oda adja voksát, akinek nem, az választhat még vagy tízféle kínálatból. Amit sohasem fogok megérteni: miért kellene akármelyik pártnak is megfelelnie az őket éppen gyalázó ellenzékének?

" tudtommal több hónapos egyeztetések, viták előzték meg ezeket az intézkedéseket,"

A második örök visszatérő üstökös, a vita és az egyeztetés. Szerintem ez mindig attól függ, hogy az indítvány mekkora támogatottságot élvez vagy elutasításra számíthat. Nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan idióta parlament a világon, amely csak azért, hogy néhány ellenzéki hülye a végletekig elnyújtsa egy törvény meghozatalát, végnélküli vitát rendezhessen, ha amúgy az ügy többsége eleve adott. Magyarországon ez különösen igaz: minek ezredszerre is meghallgatni egy parlamenti felszólalásban, hogy azorbándiktátor, lopnak, csalnak, hazudnak, gazemberek... ?

Glokta 2018.11.11. 22:46:14

@yotta: A jogbiztonság és a jogszerűség nem ugyanaz.

A kötelező magánnyugdíjpénztárak gyakorlatilag teljes államosításáról beszélek.
Manapság az 50 év alattiak többsége tapasztalatom alapján nem bízik abban, hogy normális (a jelenlegi számításnak megfelelő vagy ahhoz hasonló) mértékű állami nyugdíjat fog kapni és a nyugdíjkorhatár jelentős emelésére számít az elöregedés, a kevés születő gyerek és sok nyugdíjas miatt.

Közülük a tájékozottabbak inkább a kötelező manyupba fizették be a pénzt, mert úgy érezték, azt nagyobb eséllyel kapják vissza teljesen, mint az állami befizetéseket. Hisz előbbiben mindenki saját magának takarított meg, és nem az előző generációnak fizette be a pénzt.
A Fidesz túl nagynak vette a kettős nyugdíjrendszer fenntartásának költségeit, ezért ugye - megígérve azt, hogy a manyupokból "elvett" pénz mindenkinek saját, egyéni számlájára kerül már 2011-re- elérte, hogy majdnem mindenki átlépjen az állami rendszerbe.
Viszont ennek ellenére csak 2013-ban vezették be a "társadalombiztosítási egyéni számlát", ahol megnéz

Glokta 2018.11.11. 22:58:39

@yotta:
Viszont ennek ellenére csak 2013-ban vezették be a "társadalombiztosítási egyéni számlát", ahol annyit nézhetünk meg, mennyi pénzt fizettünk be 2013 óta (!) az állami nyugdíjrendszerbe. Ennek sincs sok értelme, mert úgyse annyi pénzt fogunk (inflációval korrigálva) visszakapni, amikor nyugdíjba megyünk.
www.origo.hu/gazdasag/20141125-mar-van-tarsadalombiztositasi-egyeni-szamla.html

Más szóval az a pénz, amit a magánnyugdíjpénztári befizetőktől "elvettek", az nem az ő saját, egyéni számlájukra került (és úgy tűnik, nem is fog visszakerülni), ehelyett kaptak egy halovány ígéretet, hogy valamivel nagyobb állami nyugdíjat fognak kapni ha majd nyugdíjba mennek.

Viszont ez az ígéret nem tűnik betarthatónak, mert egyre több a nyugdíjas a munkaképes korú népességhez képest, így ha nem akarják a nyugdíjrendszer összeomlását, akkor a jövőbeli nyugdíjasok nyugdíját jelentősen csökkenteni kell és/vagy nyugdíjkorhatárt emelni. Utóbbi szintén nehezen kivitelezhető, tekintve hogy a korhatár 65 év és az egészségesen leélt évek száma bőven ez alatt van.

Ez az egyéni számlás hazugság pedig nem éppen a kormány megbízhatóságát növelte (legalábbis számomra).

Glokta 2018.11.11. 23:05:57

@yotta: "Az elvárható egy hatalomtól, hogy az ilyen-olyan kiváltságok, amelyekkel valamit elő kívántak valamikor/korábban segíteni, de szemmel látható pazarlást eredményezett, vagy rosszul sült el vagy túlságosan sok kiskapu nyílott meg általuk vagy egyszerűen idejét múlt, azt visszavágják!"

Igen, szerintem is idejétmúlt az egész ltp-konstrukció és leírtam a problémámat a kafatériákkal (valamennyire gyermekként kezeli az állampolgárokat - mert enélkül nem spórolnának), de a visszavágásnak nem egyik pillanatról a másikra, bármiféle előzetes egyeztetés vagy jelzés nélkül kéne történnie, hanem a megfelelő vállalatokkal (pl OTP, Fundamenta - persze hogy nem az ellenzékkel :)) kéne tárgyalni erről.

Ugyanis ha a következő években valami ltp-hez hasonló konstrukciót bevezetne a kormány, akkor jóval kevesebben vállalkoznának a lebonyolításra (ltp esetén lakástakarékpénztárrá válásra), mert úgy gondolnák, hogy nem éri meg a befektetés a kockázatot, mert ha épp nagyon nyereségessé válnának (mint most a Fundamenta és az OTP), akkor simán lehet, hogy az állam egyik pillanatról a másikra megszüntetné az egészet.

Dolus directus 2018.11.12. 00:27:40

@Glokta: A magánnyugdíjpénztári vagyont illetően abszolút egyetértek.A cafeteria és a lakástakarék egészen más tészta.

A cafeteria változásokról már év közepén,nyáron szó volt, azt általában a következő év költségvetésének,adópolitikájának a megalkotásakor újragondolják és ha kell változtatnak rajta. A változás nem egyik napról a másikra történik, csak valamiért így van tálalva most bizonyos médiumoknál....

Egy júniusi cikk, már akkor szó volt róla:
www.startlap.hu/kiemelt-hirek/egy-kivetelevel-megszunik-az-osszes-cafeteria/

A lakástakarék, bár való igaz, hogy egyik napról a másikra történt dolog, de nem érinti a már szerződésben lévőket-nekik ugyanúgy járni fog ezután is az állami támogatás (ezért is siettek sokan megkötni azt az utolsó pillanatokban-140 ezer új szerződést kötöttek). Akkor sértenék a jogbizonytalanságot, ha éppen tőlük vennék el a már járó jogot az állami támogatásokra,de erről szó sincs. Ráadásul a hírre rögtön kötöttek ugye 140 ezer új szerződést, tehát aki nagyon akart élni ezzel a lehetőséggel, az élt is szerintem. Persze ettől még lehet "nem volt szép dolog" így hirtelen kivonulnia az államnak egy magánjogi szerződésből és azt mondania,ezentúl erre nem adok pénzt,támogatást, de ez maximum üzleti kérdés (hogy jó-e vagy rossz), nem a jogbiztonság kérdése.

Deansdale 2018.11.12. 08:37:22

@Glokta: Szerintem ez egy szürke terület ahol nem lehet egyértelmű állást foglalni. Az, hogy ki minek látja az adott esetet vérmérséklet és pártállás függvénye, szerintem borotvaélen táncoltak a törvényesség és az erkölcstelenség határán, de végül úgy oldották meg hogy abba jogilag nem lehetett belekötni, így az egyik oldal szerint mocskos rablók, a másik oldal szerint végülis joguk volt rá, meg szükségük is - itt legfeljebb kiegyezhetünk abban, hogy nem értünk egyet, ha már egyetérteni nem tudunk. Szerintem ma Mo-n normális jogbiztonság van, legalábbis amennyire elvárható.

"Érthetően kevesen akarnak vállalkozni, munkát adni egy olyan országban"

Ez érdekes gondolat annak tükrében hogy már inkább a munkaerőhiány a gondunk, mint a munkanélküliség. Ami 20 évvel ezelőtt még lózung volt, hogy "csak az nem dolgozik aki nem akar", az mára jóval közelebb került a valósághoz. És persze lehet mondani, hogy van ismerős valahol vidéken, aki X ideje otthon van, dehát könyörgöm, aki nem hajlandó semmit lépni a munkábaállás felé (költözés, átképzés, stb.), az ne panaszkodjon.

"több hónapos egyeztetések, viták előzték meg ezeket"

Ha az MNYP-t több hónap vita után veszik el attól most ugyanúgy rablásnak tartanád.

"Egy szóval sem említették a kafatéria és ltp-rendszer egyik pillanatról másikra megszüntetését és hasonló ínyencségeket."

Nincs párt a világon ami a választási kampányában kitereget mindent a leendő megszorításokról... Ne várjunk már olyat Orbánéktól amit a világon senki nem teljesít. Meg hát összehasonlíthatnád a kampányukat az ellenzékével is, akik európai béreket ígértek mindenkinek meg tortakolbászt ingyenbenzinnel, de arról egy büdös szót nem szóltak hogy ez vajon miből lenne lehetséges és hogyan. A fidesz legalább kötődött valamilyen szinten a realitásokhoz, és amit ígértek azt eddig be is tartották, amellett hogy jött pár váratlan változtatás is, pl. a cafeteria választható szolgáltatásainak megváltoztatása.

"...belföldi választásokon nem fogok csak azért hogy újabb 2/3"

Tényleg sokszor írtam már, szerintem ez prioritások kérdése. Ha bárki más nyerne a magyar választásokon az egzisztenciális veszélybe sodorná az országot, amihez képest a fidesz csak pénzeket manipulál frivol módon. És ez nem fidesz-fanság vagy világvége-riogatás, én tényleg nem látok senkit az ellenzékben aki ne feküdne le az EU-nak azonnal, és engedné be a kvótamigriket, hogy csak egy példát említsek. (A 8 évvel ezelőtti Jobbikban még megbíztam volna a jelen helyzetben, de a maiban már a legkevésbé sem.) De még ha a migránskérdést teljesen elfelejtjük, szerintem még a genderszak is fontosabb kérdés mint a pénzek machinálása, mert ahogy már ezerszer leírtam, a 9,9 millió közmagyarnak voltaképp kurvára mindegy, hogy kik vannak a felső tízezerben, ez a mi életünkben nem oszt, nem szoroz. És lehet, hogy az MSZP mondjuk nem vette volna el az MNYP-t, de helyette IMF-hitelt vesz föl, amit még az ükunokád ükunokája is fizetne kamatos kamattal, plusz nem csökkent SZJA-t, szóval még ezzel is így jártunk jobban. A mérlegnek mindkét serpenyőjét illene nézni mikor valaki ilyen témákról beszél, amit a fidesz a magyar emberektől az egyik kezével elvett, annak a zömét a másik kezével vissza is adta. Ez az előző kormányokra nem volt jellemző, Bokros idején pl. nem nagyon adtak semmit, de annál többet vettek el. Persze mindig volt magyarázat, hogy miért kellenek a megszorítások :|

Mia and me 2018.11.12. 09:58:27

@Glokta: "Más szóval az a pénz, amit a magánnyugdíjpénztári befizetőktől "elvettek", az nem az ő saját, egyéni számlájukra került (és úgy tűnik, nem is fog visszakerülni),"

hát nem... Nekem pl. k..sok pénz volt abban, mert 18 éves koromtól ,amíg szülésre nem adtam a fejem, nagyon jól kerestem- és ment 3 helyre- állam- manyup- önkéntes ág. A gyerek kvóta leszállítása után meg - ugyan az urban legend - de hát csak olyan munka akadt amivel azért szintet estem fizetésben. Egyéni számlán meg röhögőgörcsöt kapok, mert ugye pár éve amit levontak az van rajta.
Gondolom vannak még páran így, hogy totál az érzik, hogy elloptak tőle némi lóvét (úgy akár sok évre elegendőt), csak azért hogy a mai 60 évesek még 30 évig kaphassák azt a nyugdíjat ami több esetben magasabb mint egy átlagbér.... Mi meg akik 80 vagy után születtünk majd dunába lövetünk ha 72 évesen már nem tudunk dolgozni (mert ugye a korhatár az már nem 65 év lesz). Értem, hogy mekkora szar van hogy nem születik gyerek, de kb. ezért IS nem. (Vagy nem az országba).

"Ugyanis ha a következő években valami ltp-hez hasonló konstrukciót bevezetne a kormány, akkor jóval kevesebben vállalkoznának a lebonyolításra "

Piramisjátékot terveznek - amit olvastam, az gázos nagyon. Fizetgetsz és aki nyer, annak kiutalják... a többiek meg várnak tovább. Valami régi szövetkezetes lakások mintázata sejlik fel nekem, hogy az összeadott lóvéból épültek sorra a társas-házak ,de előbb az elvtársak kapták meg a magukét a készekből nyilván ;-)

Frederick2 2018.11.12. 10:00:48

Amit most írok, nem rosszindulatú bántásból írom, inkább egy rövid észrevétel. Akár konstruktív kritikának is felfogható. Ezen a blogon, a kommentmezővel együtt, már TÖBB ÉVE a “SOROS, MIGRÁNSOK, FEMCSIK, KULTÚRMARXISTÁK, ORBÁN” témakörben megy a diskurzus. Jó példa amúgy ez a poszt is. Dean, VT 135 ihletésére, nyitott egy posztot, amely azt célozta, hogy tágabb perspektívából beszélgessünk a jövőről, s a diskurzus folyamán előjöttek a spiritualitással, a tudattal és a tudománnyal kapcsolatos témák is (vallás vs tudomány, filozófia vs gyakorlat). Valóságos felüdülés volt ez az untig megrágott “SOROS, MIGRÁNSOK, FEMCSIK, KULTÚRMARXISTÁK, ORBÁN” tematikán túllépő beszélgetés... valami másról.

Na, de sikerült visszalépnünk ugyanerre az ezerszer kibeszélt, de tízezerszer ki nem beszélt témacsomaghoz. :P Köszönhetően néhány embernek. :P Juj, de jó! :P

JZK-nak köszönhetően visszatértünk a migráncs-témához. Ami azért necces, mert Dean-nek van egy csomó olyan cikke, ahol elő lehetett volna venni a migráncs témát, de neki most mindenképpen szükséges volt offolnia ezt a témát is. Aztán Miának, Glottának, Asidotusnak és Yottának köszönhetően sikerült visszatérni Orbánhoz. Mellesleg jelzem ezeknek az embereknek is, hogy Dean-nek voltak más belpolitikai tematikájú cikkei is - az ő részükről is értelmetlen az offolás.

Jobban mondva értem én a helyzetet. A “SOROS, MIGRÁNSOK, FEMCSIK, KULTÚRMARXISTÁK, ORBÁN” tematika domináns. Ha valaki fel is vett (akár a bloggazda, akár egy kommentelő) egy beszélgetést a tudatról, a spiritualitásról, az önfejlesztésről, a tudatról, bármi másról, egy idő után valaki úgyis benyom valami hírt a feministákról, a Sorosról, a migrikről, és ismét visszatérünk a domináns témakörhöz.

Persze, el lehet beszélgetni a “SOROS, MIGRÁNSOK, FEMCSIK, KULTÚRMARXISTÁK, ORBÁN” témakörről is, de mivel ezt ezerszer megbeszéltük, és már semmi új nem hangzik el, sőt pro és kontra ugyanazok az érvek ismétlődnek folyamatosan, egy idő után unalmas lesz. Tényleg ennyire izgalmasak ezek a témák?

Egyébként az is a gond, hogy kitermelődött egy olyan réteg a társadalomban, amelynek az identitásának a része a SOROS, MIGRÁNSOK, FEMCSIK, KULTÚRMARXISTÁK elleni harcoskodás, és ezt előhozzák a kommentfalon is. Lazább és könnyedebb témákról nem is lehet velük beszélni (filmek, zene stb.), csak “SOROS, MIGRÁNSOK, FEMCSIK, KULTÚRMARXISTÁK, ORBÁN”. De azt is látom, hogy bizonyos emberek részéről, azért lenne igény másfajta témák után is (KiknekX, Madarász, VT 135, jómagam).

Megfigyeléseim alapján az alábbi témák pörögnek a blog kommentmezejében:

„Soros bevezeti az arab számokat! A rohadék!”

„A migráncsok letaposták a karalábét a határon, és megerőszakoltak egy őzet!”

„A feministák betiltották Svédországban a focit, mert az túl maszkulin!”

„A kulturmarxisták lobbiznak a kecskepornó legalizálásáért!”

„A buzik meztelenül felvonulnak az Alföldön, és megbotránkoztatják a Mari nénit!”

"Orbán ellopta a kisvasutam!"

"Mészáros Lőrinc felvásárolta Bihar megyében az összes kocsmát!"

(Fiktív híreinket hallották. Ezeket a kommenteket én találtam ki, a paródizálás kedvéért, egyfajta görbe tükörként, de kb. ezen a szinten mozog a diskurzus.)

Komolyan nem lehet itt másról beszélni hosszabban? Csak ezek a témák azok, amiről beszélni kell folyamatosan? Ennyire képtelen a blog a megújulásra? A blog van a kommentmezőért, és nem fordítva?

Mia and me 2018.11.12. 10:20:01

@Deansdale: "Ez érdekes gondolat annak tükrében hogy már inkább a munkaerőhiány a gondunk, mint a munkanélküliség. Ami 20 évvel ezelőtt még lózung volt, hogy "csak az nem dolgozik aki nem akar", az mára jóval közelebb került a valósághoz"

Az a baj, hogy ez sem teljesen így csapódik le a valóságban. Betanított munkákra nincs munkaerőhiány, szakmai tudást igénylő munkákra, illetve speciális tudást igénylő munkákra van. Viszont ember meg nincs rá, mert ezek a szakemberek, illetve elméleti emberek kimentek az országból. Aki maradt, az pedig elvállal inkább kisebb fizetésért, de akkor nem hajtós munkát, vagy ahol nincs felelősség,- mert amit a végzettségéhez kínálnának, ott a munkakörhöz/felelősséghez/elvárt kompetenciákhoz röhejes a fizetés. Lassan jobban megéri a lidlben tejfölt pakolni 2 műszakban mint egy cégnél 10-15 embert koordinálni, felelősen dönteni és tartani a hátad mindenért. Tesómnál sorra purcannak ki az emberek, 2-3 év és leamortizálódik idegileg, család kikészül közben, megéri akkor a nettó 600?...
Viszont 210-ből meg 2-3 gyerekkel nem lehet nagy jövőt tervezni.

A vállalkozás más téma, azt nem tudom, de ott is aki nyomja, az gondolom 24/24-ben tulajdonképp dolgozik. Csak közben elmegy az élet mellette, felnőnek a gyerekei úgy hogy nem is ismeri őket...

Madarász Henrik 2018.11.12. 13:56:29

@Frederick2: Ezek a témák foglalkoztatják az ide író embereket, amúgy egyedülálló ez a blog, a blogger toleranciája miatt, a fideszes oldalakon lehet beszélni a migránstémáról lájtosan, a cigányokról ott sem, csak a kurucinfón, a baloldali oldalakon lehet beszélni a fideszes rendszer árnyoldalairól, főleg a korrupcióról, a kettőről együtt pedig itt. Persze jó más témákról is beszélni, én a sci-fi és fantasy témával vagyok így, de a többséget nem érdekli. Szerintem örülni kell, hogy létezik ez a blog, ahol a megszokott cenzúra nélkül lehet társadalmi kérdésekről beszélni.

Frederick2 2018.11.12. 15:55:28

@Madarász Henrik: Most ha csak magamból indulok ki, én már szinte semmit sem tudok új információként, új tényként vagy új véleményként sem a migrációról, sem a feminizmusról, sem a kulturmarxizmusról, sem a NER-ről. Csak önismétlésre lennék képes.

Ezért jó, ha egy blog-nak változatos a tematikája.

Mindegy. A fenti csak egy magánvélemény volt a részemről.

Amúgy én azt veszem észre, Dean-nek van mondanivalója a spiritualizmusról és az önfejlesztésről is. Írhatna ilyen témában egyre többször is. A spirituális és pszichológiai témák amúgy sem lettek itt részletesen kibeszélve. Rengeteg mindent hozzá lehetne ehhez tenni.

Berengár 2018.11.12. 18:55:53

Az megvan, hogy Puzsér Róbert visszalépne KONOK PÉTER javára, ha az jelöltetné magát főpolgármesternek?

hvg.hu/itthon/20181108_Puzser_elarulta_kinek_a_javara_lepne_vissza

Puzsér Róbert és Konok Péter ugyanannak a nemzetgyilkos, marxista, szésőbaloldali maffiának az oszlopos tagjai.

Madarász Henrik 2018.11.12. 23:11:49

Furcsa dolgot figyeltem meg mostanában a Hír tévén, kezdenek polkorrekt cenzúrát alkalmazni, a múltkori ausztráliai terrortámadásnál következetesen férfinak nevezték a szomáliai elkövetőt, most pedig nőként emlegették végig a vietnami tettest, aki gombostűket tett az ausztrál áruházi eprekbe.

M87 2018.11.12. 23:21:33

@Frederick2: Körülbelül én is ide akartam kilyukadni. Bármi van itt valaki mindig felhozza és életben tartja ezen általad emlegetett témakör valamelyikét vagy, amit a fantázia elbír. A maguk szemszögéből is igazuk van. Adott egy netes felület, ahol ezen témakörök is megvitathatók jobb esetben. Tudnék írni én is olyan témában, ami jobban foglalkoztatott régebben, de nem akarok vele újabb ötletet adni, ami lerágott csont kategória úgyis.
Lehetnének cizelláltabbak is, de a példaként említettek olyan témakörök, amik rendesen benne vannak a közéletben.
Szerencsére vannak más tematikájú oldalak is, ahol a témakör mentén mehet az eszmecsere.

@Madarász Henrik: Ebben egyetértek, mert ugye az oldalnak egy irányadó tematikájából fakadóan feljönnek ezen kérdések, amivel nincs baj önmagában. Az lehet problémás, ha valaki túlzásba viszi és az életének meghatározó részévé válik, ahelyett hogy építőbb tevékenységekkel foglalkozva. Olyasmi ez, minthogy Magyarország a tízmillió szövetségi kapitány országa. Azaz ő megmondja a tutit.

Madarász Henrik 2018.11.13. 00:07:06

@M87: Nem az életem meghatározó része, elég sok minden érdekel ezenkívül, de jó időnként leírni a véleményem, még ha nem is lesz semmi eredménye.

Frederick2 2018.11.13. 06:48:14

@Berengár: Én már egyáltalán nem hallgatok semmiféle előadást vagy kerekasztal-beszélgetést Puzsértól. Pl. már jó ideje nem kattintottam rá egyetlen APU-adásra sem. Néha elolvasok egy-egy cikket tőle, vagy megnézek egy rövidebb (5-7 perces) videót tőle, és kész.

Én képtelen vagyok komolyan venni egy ilyen széteső identitású, egyre idiótább embert, mint "független értelmiségi" meg "antifeminista".

Átadná a polgármesteri programot a jakobinus Konoknak. Annak a Konoknak, aki szélsőségesen Gender-feminista és migrációpárti. Ahelyett, hogy inkább kihívná egy HARD TALK-ra migrációs és feminista témában.

Puzsér egy fasz!

Mint mondtam, Amerikában Jordan Peterson képviseli a FÜGGETLEN ÉRTELMISÉGI és ANTIFEMINISTA szerepkört. Nálunk meg ez a fasz!

Deansdale 2018.11.13. 08:29:03

@-JzK-: Egy megmérgezett elme tapogatózása egy normális világ felé. Szánalmas, ahogy képtelen kitörni a beteg gondolati panelei közül még úgy is, hogy látja, a progresszív ideológia csak kudarcot hozott az életébe. Az Isten óvja a normális férfiakat az ilyen nőktől...

Frederick2 2018.11.13. 09:56:58

@Deansdale:

"Egy megmérgezett elme tapogatózása egy normális világ felé. Szánalmas, ahogy képtelen kitörni a beteg gondolati panelei közül még úgy is, hogy látja, a progresszív ideológia csak kudarcot hozott az életébe."

Először azt hittem, Berengár Puzsér-kommentjére reagálsz. :)

(Mondjuk Puzsér is egy 1000-szer átbeszélt téma. Vagyis elvileg hanyagolható.)

"Az Isten óvja a normális férfiakat az ilyen nőktől..."

Tegnap megpróbált két női ismerősöm tanácsot adni nekem magánéleti dolgokat illetően... úgy, hogy azt nem is igényeltem tőlük.

1. NŐ: "Most már neked is elkéne egy barátnő, aki rendbe tesz téged, irányít."
ÉN: "Nekem semmi szükségem olyan nőre, aki ledominál engem".
1. NŐ: "Hát én nem tudom elképzelni rólad, hogy te irányítasz egy kapcsolatban."
2. NŐ: "Elég HÍMSOVINISZTA a gondolkodásod."

Érted. Csak azért, mert nem akarok egy olyan párkapcsolatot, ahol a nő a domináns, én meg a szubmisszív, HÍMSOVINISZTA vagyok. Oké. :P Természetesen kikértem magamnak, és elmagyaráztam, mit jelent a fogalom, de teljesen felesleges volt.

Ők mondjuk még viszonylag normális nők, az egyik egy 50-es nő 30 éves házassággal, a másik egy fiatal huszonéves egy friss párkapcsolattal. De láthatóan megfertőzte őket a feminista korszellem. Például tipikusan normálisnak tartják, hogy nők tömegei vannak a munkaerő-piacon, vagy azt, hogy egy nő hatalmi pozícióban férfiakat irányít.

Visszakanyarodva a témához... Csernus Imre, pszichológus kifejezetten rossz véleménnyel van az olyan párkapcsolatokról, ahol a nő a domináns, a férfi a szubmisszív. Szerinte az a férfi, aki szubmisszív a párkapcsolatban, azt az anyja is ledominálta a családban, az ilyen kapcsolatban egy pót-anyát keres. A nő pedig sosem fog felnézni rá, mert ösztöneinél fogva az erős férfit fogja keresni a párjában. Ha pedig nem egy férfit, hanem egy kisfiút fog találni a kapcsolatban, nem lesz meg a tisztelet, és generálni fogja a szituáció a konfliktusokat.

Modern progresszív eszmék, feminista vonal:

1, Teljesen normális, hogy nők tömegei vannak a munkaerő-piacon.
2, Teljesen normális, hogy nők vannak hatalmi pozícióban, férfi alkalmazottak felett, a munkaerő-piacon.
3, Teljesen normális, hogy nők vannak az erőszakszervezetekben (girl power a rendőrségen és a hadseregben)
4, Teljesen normális az olyan párkapcsolat, ahol a nő a domináns, a férfi a szubmisszív.

Ezek a progresszív ideák vissza is köszönnek, mikor női ismerőseimmel beszélgetek ilyen témákról. Többségében olyanokkal, akik apolitikusak (nem érdekli őket a politika) - és mégis megfertőzte őket a feminizmus.

Glokta 2018.11.13. 20:44:05

@Frederick2: Szerintem az 1. és a 2. pont mára valóban megszokottá, "normálissá" vált. Ha egy nő valóban saját munkájával (nem kvótákkal és hasonlókkal), teljesítményével hatalmi pozícióba kerül, akkor nyugodtan irányíthatja a férfiakat.

Csakhogy főleg külföldön gyakori az, hogy a nőket jobban "tolja" az állam vezető pozíciókba, női kvótákat vezet be és így sokszor olyan nők vezetnek cégeket, pártokat, akik alkalmatlanok arra.

GABOR2 2018.11.13. 20:58:52

Kimondták: Nem jó ha tehetségeseket veszik fel, mert az diszkrimináció a kisebbségekkel szemben.

Ez számomra egy újabb mélypont.
mandiner.hu/cikk/20181113_amerikai_egyetem_problemas_a_felkeszultseg_alapjan_felvenni_az_embereket

Bár már az se volt semmi, hogy megállapították, hogy nem tudják megvédeni a bankokat a hackerektől, és hogy a megoldás az lenne, hogy ezután kisebbségiek legyenek infobiztonsági szakemberek.

ujtechkor.blog.hu/2018/06/06/ha_ugyis_remenytelen_az_ugy_legalabb_legyen_olcso_digitalis_bankok

GABOR2 2018.11.13. 21:03:54

Magához a témához... Nemrég téma volt ha Észak-Kórea, vagy egy kibertámadás kiütné az amerikai infrastruktúrát mi lenne:

ujtechkor.blog.hu/2017/10/17/kihalas_szelen

Eszint egy év alatt az amerikaiak 90 százaléka meghallna:

""North Korea is capable of attacking the U.S. today with a nuclear EMP bomb that could indefinitely shut down the electric power grid and kill 90 percent of "all Americans" within a year.""

Mia and me 2018.11.13. 22:05:49

@GABOR2: megvan hogy csökkentsük az öko-lábnyomukat.

Frederick2 2018.11.13. 22:41:01

@Glokta: Oly mindegy, hogy tehetséges vagy tehetségtelen nő irányít férfiakat. Az evolúciós pszichológia kimutatta, hogy a férfiak többségét igenis irritálni képes, ha egy nőnek kell engedelmeskedniük. A férfiak nagy részét igenis frusztrálja, ha egy nő uralkodik felettük.

Én személy szerint úgy vagyok, hogy épp elég, hogy az anyám irányította az életemet felnőtt koromig (sajnos felnőtt koromban is megpróbálta, de az egy másik történet). Én innentől nem akarom azt, hogy akár a munkahelyemen, akár a párkapcsolatban domináljon egy nő.

Madarász Henrik 2018.11.13. 22:55:57

@GABOR2: Nyilván idővel meglesz ennek a következménye, az USA elveszti a vezető szerepét a tudomány és a technika terén, azután gazdaságilag és katonailag is, nem lehet a végtelenségig hizlalni a semmirekelő, kártékony bürokrata kasztot a termelés rovására és tömegesen hülyéket képezni az egyetemeken.

GABOR2 2018.11.14. 08:41:34

@Madarász Henrik: " az USA elveszti a vezető szerepét a tudomány és a technika terén"

Ezt gyorsítja az is, hogy hagyja, hogy hackerek kirabolják a tudáskincsét interneten keresztül; sőt összegyűjtik nekik felhőbe szépen, hogy elég legyen csak egy hackelés ellopni százmilliók adatait.

Mia and me 2018.11.14. 09:07:59

@Frederick2: irányítás nem egyenlő uralkodás és ezek nem egyenlőek a ledominálással :). Legalábbis az én olvasatomban az első azt jelenti, hogy irányt mutat, megfogalmazza a célokat, illetve a hathatós stratégiákat és ennek megfelelően kijelöli a teendőket- a második azt jelenti hogy szolgamód bólogatást és azonnali ugrást vár el, meg esetleg még le is alázza a másikat, kihasználva annak kiszolgáltatott helyzetét - a harmadik meg akárhogy is erősen szexuális tartalmú ha nő-ffi viszonylatban használják, mivel feltételez a "domina" kezében valami olyan eszközt, aminek a másik fél nem tud és nem is akar (!) ellenállni.

Irányítani annak kell szerintem, aki abban a részdologban jobb, sikeresebb, nagyobb tudású, magasabb szemszögből rálát az egészre. Tök mindegy hogy ez ffi vagy nő. Sok férfi emberileg pocsék vezető és van sok nő aki meg szakmailag esetleg csak közepes, de összességében sokkal jobb vezetőnek mint a legjobb férfi vezetők (mivel empatikusabb és az osztálya, csoportja tagjait embernek is nézi)- ami kihat a munkára és az általános munkakedvre, ami többet nyom a teljesítményen.

Az uralkodás egy sátáni :) emberi jellemző, amikor a helyzetből adódóan az egyik félnek hatalma van a másik - a neki kiszolgáltatott felett. Függő viszony és nem partneri. Az hogy a nők látszólag jobban "elviselik" , történelmi és társadalmi okokra vezethető vissza. Emberileg alapjáraton senki nem tűri, hogy uralkodjanak felette. Mindenkit frusztrál és mindenkit megnyomorít lelkileg, ha ezt teszik vele, nem csak a férfiakat.

Mia and me 2018.11.14. 09:12:51

@Frederick2: ".. az anyám irányította az életemet felnőtt koromig (sajnos felnőtt koromban is megpróbálta, de az egy másik történet). Én innentől nem akarom azt, hogy akár a munkahelyemen, akár a párkapcsolatban domináljon egy nő."

Hanem te akarod dominálni? :)
Az mennyiben jobb szerinted egy párkapcsolatban?
Vagy hogy éred el, hogy (szerinted) partneri viszony alakuljon ki két ellenkező nemű között?

És melóhelyen mennyivel jobb az, ha egy pasi "dominál le"? Nem a szakmai hozzáértése és vezetési stílusa alapján fogadod vagy nem fogadod el vezetőnek azt, aki a főnököd?

Frederick2 2018.11.14. 09:31:23

@Mia and me:

Párkapcsolat: Mindig van egy domináns fél. Az jobb esetben a férfi (az, hogy egy nő aláveti magát egy férfinak, az annyit jelent, hogy felnéz rá); rossz esetben a nő (a férfi, aki aláveti magát egy nő akaratának, egy kényelmes és meleg csizma, akibe kedve szerint belebújtatja lábfejét az asszony).

A feministák fogalmazták meg először, hogy olyan párkapcsolatokra kell törekedni, amelyben mindkét fél egyenlő - valahogy érdekes módon az összes feminista párkapcsolatban a nő a domináns, a férfi az alávetett.

Munka: Őszintén szólva, már jó ideje elmélkedem azon, miként lennék képes egymagam, szabadúszóként megélni a munkaerő-piacon, úgy, hogy magam vagyok a saját főnököm. Egy példát említve: számomra kifejezetten vonzóak a távmunkák, ahol otthon végzi az illető a melót.

Mia and me 2018.11.14. 09:44:25

@Frederick2: Mi alapján nézel fel valakire?

-
Távmunka: van sok előnye, de hátránya is.

Szerintem kell a személyes munkakapcsolat sok helyen. Legalább heti 1-2 nap, vagy óra.
A totál távmunka nagyon össze tudja mosni a napokat illetve eltolja a prioritásokat. (van akinél a magánéletre van akinél meg ennek rovására a munka felé.)

Ez ellenére, az időbeosztást önállóan jól kezelő embereknek, fontossági sorrendet önállóan felállítóknak szeirntem jó folgalkoztatási forma. Persze, aki ilyen szintű munkavégzésre hosszú távon képes, az egy idő után azt gondolja, hogy önállóan is megállja a helyét :)- és valószínűleg jól gondolja (csak ahhoz ugye alaptőke-pénz kell, hogy saját bizniszt kezdjen).

KalmanBlog 2018.11.16. 09:34:52

Mit gondoltok a makedón exelnökről, Gruevszkiről? Én még nem kaptam meg a programozásomat, úgyhogy tiszta lappal nem gondolok semmit. Esetleg annyit, hogy a balosok teljesen fel vannak bolydulva, úgyhogy zsigerileg Gruevszkivel vagyok.

Egyébként is nevetséges, hogy valami nagyértékű autó miatt akarják elítélni. Bakker, ha már egy rendes verdát se újíthat az ember, akkor mi értelme miniszterelnöknek lenni?

KalmanBlog 2018.11.16. 09:42:32

@KalmanBlog: Hoppácska: "Az azóta Magyarországon is sikeresen futtatott STOP SOROS kifejezés is Gruevszkitől ered, ő hirdette meg elsőként a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek kipaterolását az országból." Forrás: 444.hu/2018/11/13/budapesten-bujkal-es-itt-ker-menedekjogot-a-bortonre-itelt-volt-macedon-miniszterelnok

Így már kezd érthetővé válni a sztori. Mert ilyet, hogy egy merga miatt elítélnek egy politikust, még a világ nem látott.

Nahoten 2018.11.16. 17:22:52

Volt már?

A hadjárat folytatódik:

youtu.be/FYpXCJi4f1I

Nahoten 2018.11.16. 17:23:32

Most látom, hogy az előző pont ugyan ez.

Deansdale 2018.11.16. 17:35:38

@GABOR2: @Nahoten:

Már derékig állunk a folyamatban, hogy az internetről kiszorítsanak mindent ami nem progresszív, csak az emberek ezt még nem látják. A sok vak még a youtube algoritmusairól, félreértésekről, meg ilyesmiről beszél, mikor tök egyértelmű, hogy a google vérbalos vezetése már évek óta fokozza a nyomást a nem-balos felhasználókon. Lesznek páran akiket a demonetizáció nem riaszt el a videózástól, őket majd bannolják, és szép lassan elszárad a manosphere, meg minden olyan gondolat ami baloséknak nem tetszik. Legalábbis ez a terv...

Deansdale 2018.11.16. 17:44:01

...talán nem sikerült igazán érzékeltetnem, de szó szerint értettem, hogy mindent ki akarnak irtani a netről ami nem progresszív. Amit Alex Jones-al csináltak, az szép lassan végig fog menni mindenen és mindenkin. Akinél elég ha "csak" bannolják a szocmédiás hozzáféréseit, az megúszhatja annyival, de a ragaszkodók és a cégek, szervezetek (mint az infowars, gab, bitchute) szopóágra kerülnek: domain és tárhely szolgáltatók, bankok, webes finanszírozási platformok mind szerződést bontanak velük, egyszerűen kicsinálják őket. A cél az, hogy a nemzetközi média ~15 évvel ezelőtti progresszív dominanciája helyreálljon, csak olyan dolgokról menjen a párbeszéd, amire a háttérhatalom áldását adja. Azt ugye régebbről tudjuk, hogy az elit kutatásai szerint "elég" az információs csatornák 80-90%-át birtokolni, a maradék már nem irreleváns, csakhogy ebbe a modelljükbe (ami a TV-vel, rádióval, újságokkal már jól beállt) beleszart az internet. Most láthatjuk élőben, ahogy az internetből is hagyományos médiát akarnak csinálni, kontrollált tartalommal, aminek az egyik legfontosabb lépése a kívánt 80-90%-os uralása az információnak. Amíg a twitteren, youtube-on milliók követnek mindenféle alternatív arcokat addig ez nem megvalósítható, így a közösségi médiákban egy nagy purgálásra van szükség.

Madarász Henrik 2018.11.16. 18:03:20

@Deansdale: A domain szolgáltatás hogy néz ki a gyakorlatban ? Minden országban van egy monopolcég aki árulja a neveket vagy több cég van ?

Berengár 2018.11.16. 18:26:02

Több olyan informatikus végzettségű srácról tudok, akiknek nincs biztos állásuk, ellenben az IT-cégeknél andragógus és pedagógus lánykákból kerülnek ki a csoportvezetők. Tévedeés ne essék: ez Magyarországon van, nem Kaliforniában.

A kvótanők tündöklése ugyanaz a jelenség, mint mikor 1945 urán munkásigazgatókat helyeztek a gyárak élére.

A baloldalban a legrosszabb a fantáziatlansága.

Deansdale 2018.11.16. 18:35:12

@Madarász Henrik: Úgy tudom van több is, de a probléma az, hogy a domain neved esetleg "náluk maradhat" ha kidobnak, vagy legalábbis amíg nem regisztrálod máshol addig nem vagy rajta elérhető. A gab szívott ezzel mostanában.

Frederick2 2018.11.17. 07:20:38

@Deansdale: @Madarász Henrik: @GABOR2: @Nahoten:

A Google zsarnoki gondolkodására azért utaltak régen jelek. Érdekes, mennyire félvállról vették sokan, amikor a Google segített a kínai államnak egy olyan helyi Google kidolgozásában, ami kiszűri az olyan tartalmakat, ami nem tetszik a kínai államnak. Az a Google segített a kínai államnak a kínai társadalom információkorlátozásában, ami már akkor fennen hirdette az információs szabadságot.

Most valami hasonlót akar megvalósítani a nyugati civilizációban.

A probléma az, hogy sokan most is félvállról veszik a Google-t. Nekem sok ismerősöm van, aki szerint ez konteó; aki meg elhiszi, azt meg azt mondja, hogy nem kifejezetten érdekli, úgy sem tehetünk semmit. Vagyis a magyar citoyen nincs sehol! Az emberek egy gondtalanul játszó gyerek szintjén hagyják elnyomni saját magukat. :P

Itt már csak az a kérdés: kik azok, akik képesek lennének megállítani ezt az óriáscéget?

GABOR2 2018.11.17. 09:48:40

@Frederick2: A nagy tech cégek saját maguknak kezdtek ártani. Láthatod, hogy minden egyre bugosabb, ha jön egy hír, hogy jön a következő Win 10 nagyobb frissítés már tudom, hogy pár nap maximum és jön az újabb, hogy visszavonják, mert tönkrevágja a rendszert. Ennek több oka is lehet, de az "divers" szemlélet fontos ok lehet már.

Az Applenél is felszólalt egy programozó, hogy baj van, mert a "divers" új alkalmazottak az alapokkal sincsenek tisztában sokszor és nem is érdekli őket; írt egy nyíilt levelet erről:

ujtechkor.blog.hu/2018/11/13/miert_egyre_bugosabbak_a_szoftverek

Az, hogy nem lett akkora botrány, mint a Google-nél volt az azért lehet, mert az illető indiai; nem fehér.

GABOR2 2018.11.17. 09:52:15

@Deansdale: Viszont, ha követik a történelmi hagyományt akkor hamarosan egymást is letámadják mint halálos ellenséget, miközben a nézeteik között egy apróság a külömbség.

Pl. Bernie Sanders volt még kb. egy éve is a radikális baloldal fő embere, de ma már minden szarnak elmondják, mert szerinte nem kéne eltörölni az USA határőrségét.

www.youtube.com/watch?v=ru-p7qqL7Uc

GABOR2 2018.11.17. 10:18:26

Itt egy újabb példa... A feministát gyűlölet beszéddel gyanusítják a Twitteren, mert azt írta... a férfiak nem nők.

A fő gond azzal, van ha van pl. két nő aki leszbikus és visszautasít egy trans igazából férfit, aki nőnek mondja magát az ma már... transfób és levárnák a leszbikus nőtől, hogy a trans fickóra is úgy tekintsen teljesen mint egy nőre és ugyanúgy randizzon vele.

Frederick2 2018.11.17. 10:52:09

@GABOR2: Én csak ámulok és bámulok. Egy cikk, ami egyszerre kritikus az orbáni rendszerrel és a kínai állammal. Örülök az ilyen cikkeknek. :)

ujtechkor.blog.hu/2018/11/13/orbanek_elkepzelesi_kozul_sok_elavult_es_nem_veszik_eszre

GABOR2 2018.11.17. 12:52:55

@Frederick2: Attól, hogy még a jelen pillanatban Orbánékat tartom a legkisebb rossznak még látom, hogy vannak hibáik. És a legkisebb rosszba beletartozik, hogy bizonyos dolgokat jól csinálnak.

Unom már, hogy akkor kaptak rá az átlagemberek a Kína mániára amikor épp el kezdett a helyzete zuhanórepülésbe kezdeni és nem veszik észre. Orbánnak sincs már oka annyit reménykedni benne.

KalmanBlog 2018.11.17. 13:19:24

@Frederick2: A kínai nyitásnak szerintem a valódi értelme az, hogy kevésbé legyen a magyar gazdaság kitéve az európainak. Ami nagyon fontos stratégiai kérdés, mivelhogy látható, hogy a rebellisek ellen a Soros-félék gazdasági szopatóműveleteket szoktak bevezetni. Illetve azt sem lehet tudni, hogy meddig fog tudni pörögni a nyugat a migrik súlya alatt.

Abban is lehet reménykedni, hogy Kína nincs annyira a globalisták kezében, és pragmatikusabban üzletel: ha jól megy a biznisz, akkor nem fog politikai okokból szívózni, mert az neki is pénzbe kerülne. Legalábbis eddig úgy tűnik, ők kevésbé hajlamosak erre.

Tehát egyértelmű, hogy az orosz és a kínai gazdasággal való együttműködés - a meglévő nyugati együttműködés _mellett, nem helyett_ - stratégiai fontosságú érdekünk.

Az, hogy milyen körítést tolnak hozzá, az már politika, amiben Orbán nagyon jó, viszonylag hihetően tálalja a sztorit.

KalmanBlog 2018.11.17. 13:20:59

@GABOR2: Az előző kommentem neked is szól.

Frederick2 2018.11.17. 13:37:27

@KalmanBlog:

"A kínai nyitásnak szerintem a valódi értelme az, hogy kevésbé legyen a magyar gazdaság kitéve az európainak."

Függjön inkább a kínaitól! Magyarország így is, úgy is faszt szop, csak most gazdát vált. Ezt komolyan nacionalizmusnak szánjátok? Siralmas!

"Abban is lehet reménykedni, hogy Kína nincs annyira a globalisták kezébe"

Aha! Az a kínai állam, amely szerződésben áll olyan neoliberális-kulturmarxista cégekkel, mint a Google; az a kínai állam, amelynek szellemi életében fontos szerepet tölt be a marxizmus, a materializmus és a feminizmus. Tudtad, hogy Kínában is van Gender-szak? Az meg, hogy nincs Kína a globalisták kezében... gondolom, itt Dr. Blofeldre... nem, ö, Lex Lutor-ra... nem, ööö, Dr. Genyára... mi is a neve az egész bolygót uralni akaró örült-zseninek... ah, megvan... SOROS-ra gondolsz... meg a földönkivüliek által irányított HÁTTÉRHATALOMRA (Spectre). Lehet, hogy Kína nincs Soros zsebében (biztos?), de azért jelentős motorja a globalizációnak. Az pedig, mennyire tiszteli a magyar szuverenitást, tökéletes látlelete a kínai ruhakereskedő-hálózat, amely magyar kis- és középvállalkozásokat tett taccsra.

"Az, hogy milyen körítést tolnak hozzá, az már politika, amiben Orbán nagyon jó, viszonylag hihetően tálalja a sztorit."

Mit is várhatnék egy fideszestől? Még Dean is bírálja a FIDESZ oktatás- és cigánypolitikáját. Te meg mindennel elégedett vagy, amit a FIDESZ tesz. Apropó Dean... olvastad a legutóbbi kommentjét, amiben szót ejt róla? Lekésted? Hát olvasd el!

Deansdale 2018.11.17. 13:41:52

@KalmanBlog: @Frederick2: @GABOR2: Tökmindegy hogy Kína felfelé vagy lefelé megy gazdaságilag, vagy hogy milyen ott a politikai helyzet, mi csak a pénzüket akarjuk. Amíg az az elképzelés hogy hoznak ide egy vagon zsetont addig megéri tárgyalni velük. És igen, nekünk csak használ, ha több lábon áll a külkerünk és a gazdaságunk - a jövő igen sokmindent hozhat, egy új (gazdasági) szövetséges biztosan nem hátrány.

Deansdale 2018.11.17. 13:44:59

@Frederick2: "Függjön inkább a kínaitól!"

Megint kijött rajtad a fekete-fehérben gondolkodás. Lazíts egy kicsit. Attól, hogy pár itteni meg ottani cég kereskedni fog, vagy akár ha ide telepítenek valami raktárat, gyárat, repteret, bármit, attól még nem fogunk tőlük függeni. Hozzák csak ide a pénzüket, legalább plusz egy szereplő lesz akinek az lesz az érdeke hogy kiálljon mellettünk akár az EU, akár az iszlám ellen.

A személyeskedést pedig mellőzzük.

Frederick2 2018.11.17. 14:21:44

@Deansdale: Aham... Múltkor írtad, hogy a magyar állam úgy védhetné meg a magyar gazdaságot a hazai kínai kereskedelem kártékony hatásaitól, ha bevezetne védővámokat. Említetted Trumpot ez ügyben, mint pozitív példát. Most képzeljük el, hogy Orbánnak megtetszik Trump védővámos politikája, és mivel komolyan gondolja a nacionalista politikát a gazdaságban is, kibasz így a kínaiakkal. A kínai állam azon nyomban megvédené az övéit - ami jelen esetben a magyarországi kínaiak. A Kínával kötött kereskedelmi szerződések a garancia arra, hogy itt nem lesznek a magyar gazdaságot védelmező védővámok. Avagy ha akarnánk, se tudnánk követni Trump példáját a védővámok terén - mert a kínai partnereknek nem nyerné el a tetszését.

Berengár 2018.11.17. 14:27:24

Néhány gondolat Kína kapcsán. A kínai társadalom évezredek óta kollektivista, mindig is feláldozhatónak tartotta az egyént. Most komolyan, mi ebben az új? Ha a kínai államvezetés megváltozna, az új kínai elit ugyancsak kollektivista-konfuciánus elvek mentén működtetné at államot.

A kínai berendezkedéssel kapcsolatos médiakmpány nem szolgál mást, mint hogy elterelje a figyelmet a fejlettebb, hatékonyabb nyugati megfigyelőrendszerekről.

Berengár 2018.11.17. 14:46:10

@Frederick2:
"Függjön inkább a kínaitól!"

Tudod, barátom, a geopolitika meg az ideológia két különböző dolog.

Az Egyesült Királyságot és Németországot ugyanolyan bevándorláspárti, liberálmarxista elit vezérli, de időnként szembefordítják őket nyers gazdasági érdekeik (lásd: Brexit). Másrészt: Oroszország és Merkel más-más ideológiát képvisel, csak a vak nem látja ezt, de Merkel a szankciókat kijátszva vígan kereskedik Moszkvával.

Ebből az következik, hogy Magyarországnak gazdaságilag meg kell erősödnie. Egy erős Mgyarországot továbbra is kritizálni fogják Nyugatról, hogy nem elég genderista, és mindent megtesznek majd a megfojtásáért, de megtanulnak majd tisztelni minket.

Frederick2 2018.11.17. 14:56:51

@Berengár: @Deansdale: @KalmanBlog: Oly mindegy, hogy mi miként véleményezzük a magyar-kínai kapcsolatokat, az úgy is csak találgatás. Majd a közeljövő eldönti, mi jön ki belőle. A magam részéről én a putyini Oroszországot jóval kevésbé találom kártékonynak Magyarországra nézve, mint Kínát (nem is veszem kalap alá a két országot, ellentétben Kálmánnal). Azzal meg tisztában vagyok, hogy a Kínában üldözött és bebörtönzött (időnként megkínzott és meggyilkolt) kínai keresztények tragédiája le van szarva a geopolitika szemszögéből. Még a maga kereszténységével dicsekvő (mint más az új BMW-vel) Orbán is leszarja őket... :P

Az mondjuk látszik a beszélgetésből, hogy egyedül Kálmán és én olvastuk el GÁBOR cikkét (én egyetértve, Kálmán egyet nem értve).

Deansdale 2018.11.17. 16:20:54

@Frederick2: A két dolog nem zárja ki egymást. Lehet a kínaiakkal úgy szerződéseket kötni, hogy az ne ártson a magyar gazdaságnak. Trump sem arról beszélt, hogy mindenkivel meg kell szakítani minden kereskedelmi kapcsolatot, hanem hogy a meglévő szerződéseknél az USA számára előnyösebbeket kell kötni.

Deansdale 2018.11.17. 16:28:14

@Frederick2: A kínai keresztényekre és egyebekre meg annyit, hogy 1. a rémhíreknek a felét sem hiszem el; 2. kína úgy oldja meg a belügyeit ahogy akarja - nem vagyok híve az SJW-hozzáállásnak, hogy mindenkinek minden dolgába bele kellene pofázni, és ha valami politikai/ideológiai nézetkülönbség van akkor nekünk ezért meg kellene őket büntetni. Nem vagyunk kínának sem az anyukája, sem a főnöke, ahogy ők sem nekünk, tehát az a legegészségesebb ha kölcsönösen nem pofázunk egymás belpolitikai ügyeibe. Szépen is néznénk ki ha pl. kína kijelentené, hogy mivel Orbán fasiszta diktátor ezért nem kereskednek velünk amíg az ellenzék le nem váltja. Akkor kell tiltakoznunk ha kína magyarokat vegzál (ennyi tartozik a magyar államra és nem több), de ilyesmi tudomásom szerint még nem történt.

Madarász Henrik 2018.11.17. 17:43:05

@Frederick2: Az USA kartellhivatala elrendelhetné a cég több önálló részre bontását a monopolhelyzet miatt.

TrollEdomer 2018.11.17. 17:48:51

@Deansdale: Szerintem szégyen, amit Kína a keresztényekkel művel, de sajnos ez ügyben mi hiába ugrálunk, annyit tudunk tenni, hogy menedéket adunk valódi üldözötteknek.

Madarász Henrik 2018.11.17. 17:56:28

@Deansdale: Erről jut eszembe, én a szaúdi trónörököst egy tetűnek tartom, de azért mégis elképesztő, hogy az USA és más nyugati országok fenyegetik a szaúdiakat mert a törököknél meggyilkoltak egy ellenzékit. Mi közük hozzá ? Ez a szaúdiak és törökök ügye. Egy kérdés. Szerinted 1-2 éven belül itt az új gazdasági világválság ?

TrollEdomer 2018.11.17. 18:10:09

@Madarász Henrik: Nyilván ahhoz sincs közük, hogy támogatják a terrorizmust...

Madarász Henrik 2018.11.17. 18:31:27

@TrollEdomer: Az nem zavarja a nyugati országokat, ők is támogatták pénzzel és fegyverekkel a szíriai iszlamista terroristákat. Amúgy ezért megérdemelnék a szaúdiak, katariak és a többi olajsejk a gazdasági szankciókat, mert ezek a terroristák európaiak életét is fenyegetik.

GABOR2 2018.11.17. 20:48:40

@KalmanBlog: Nagyjából egyetértek.

GABOR2 2018.11.17. 20:51:59

@Deansdale: Ajánlom, hogy tanulmányozzátok milyen szerződéseket kötött Kína az Új-Selyemút kiépítése során. Az csak propaganda, hogy majd hozzák a nagy pénzeszsákot.

GABOR2 2018.11.17. 21:11:09

@Frederick2: Engem, most pl. Orbán ezen digitális egészségügyi ötlete zavar. A héten mondták, hogy feltöltik az elmúlt öt év egészségügyi rekordjait; pedig ezeket ellopni a legnagyobb üzlet.

"Kétszer annyi rosszindulatú támadás éri az egészségügy, mint az ipar informatikai rendszerét – legalábbis az Egyesült Államokban. A terep még a bankszektornál is vonzóbb: míg egy bankkártya ellopott adatai egy dollárért cserélnek gazdát a feketepiacon, egy páciens elektronikus egészségügyi „kartonja”, amely jócskán tartalmaz pénzügyi adatokat is, 200–2000 dollárért is elkelhet. Még a lopott holmi elpasszolásával sem kell sokat fáradozni, hiszen a legbiztosabb vevők maguk a meglopottak. "

Mindig csak a jót és szépet nyomatják ezzel a digitális állam dologgal, pedig ezzel sebezhetővé teszi majd baromira az országot. A fizikai határokat védi, közben nyit egy új virtuális kaput. Dehát ezekről annyit tudnék írni, úgyhogy csak ajánlom a blogom.

ujtechkor.blog.hu/2018/11/13/beszeljunk_egy_kicsit_a_digitalis_egeszsegugy_apro_hatranyairol

Nem ez a link, de nemrég csináltam egy cikket konkrétan a magyar rendszerről, meg amúgyis követem a digitális átalakulást, ami egyáltalán nem sikertörténet.

Frederick2 2018.11.18. 08:53:40

@GABOR2: "Orbánék elképzelési közül sok elavult és nem veszik észre" - Ebben a cikkben a Kína-kritikádat találtam informatívnak. A kínai gazdaság efféle válsága előttem is ismeretlen volt.

„Az átlag emberek is úgy voltak vele, hogy amikor igazán nagy story volt már Kína, hogy ó azok milyen elmaradottak. Aztán lassan váltottak az ellenkezőjére, hogy ő most a nagy jövő szuperhatalma, sőt már ma az... pont mikor a dolgok nagyon-nagyon rossz irányt vettek arrafelé és a fényes jövőkép borzasztó messze került.”

A gazdasági részhez keveset tudok hozzátenni, ez a terület sosem volt az én terepem. Inkább egyfajta kulturantropológiai lecsapódását látom a társadalomban. Mindig is volt egy bizonyos Kelet-fétis a magyar emberekben, ami úgy ahogy érintkezek a világpolitikai és világgazdasági eseményekkel.

Ahogy írtad is a cikkedben, ugyanezt eljátszották már Japánnal is. Az SZDSZ-es értelmiségiek, a maguk modernizmus-fétisével, elhűlve gyönyörködtek a „japán csodában”. Aztán a Japán-mánia valahogy eltűnt a politikából (asszem, erről is írtál a cikkedben) – és lesüllyedt a különféle szubkultúrákba (anime, JPOP). Most megint előtérbe került Japán a robotizáció miatt. Sőt, most igazi Ázsia-mánia lett Magyarországon: míg a kultúrában divatossá vált az ázsiai rajzfilmek, ázsiai filmek, ázsiai PC-játékok, ázsiai popzenék fogyasztása, a gazdasági részről bizonyos körökben Kína, Japán és Dél-Korea került a figyelembe, „tudnak valamit ezek a ferdeszeműek”. Egyeseknél odáig fajult a dolog, hogy szerintük a kínaiak, a japánok és a dél-koreaiak lesznek azok, akik tanácsot adnak nekünk, hogyan éljük túl a 21. századot. De mondom, ez a társadalomban való lecsapódás, ahogy az átlagember látja a mesebeli Keletet - ami szerintem közelről már annyira nem mesebeli.

TrollEdomer 2018.11.18. 09:48:26

@Frederick2: Bőven elég, ha nem teszik tönkre magukat teljesen a polkorrektséggel.

GABOR2 2018.11.18. 10:49:58

@Frederick2:

" A kínai gazdaság efféle válsága előttem is ismeretlen volt."

Nagyon sok minden szinte az ellenkezőjére fordult az elmúlt 10 évben. Ha csak a legalapabb mutatót nézed:

"Even with the government focus on deleveraging, Chinese borrowing rose 14 percent in 2017, ballooning to 266 percent of gross domestic product, from 162 percent in 2008."

"It’s been called a mountain, a horror movie, a bomb and a treadmill to hell. To doomsayers, China's $34 trillion pile of public and private debt is an explosive threat to the global economy."

Vagy, hogy "előbukkant" 6 billió dollár önkormányzati adósság.

Orbán szerintem nem csak "jóneveltségből" nem veszi ezt észre a beszédeiben, hanem még tényleg hisz ebben; bár ki tudja. A szép dolgokat mondja Kínáról, de azt nem hogy kevesebb mint tíz év alatt több mint a GDP 100%-val nőt az adósságuk és a pénzeszsák bácsikból átmennek súlyos adósság gondokkal küszködő állapotba, plusz mint írtam a régi motor ami hajtja a dolgokat ezután fájdalmasabban fog működni, mert dollárban is eladósodtak jelentősen, tehát a saját pénz leértékelése fájni fog. Ettől persze még lehet üzleteket kötni, de az igazán jó üzletek megkötésének általános korszaka végéhez ért és mi akkor jelentünk meg a tárgyalóasztalnál.

GABOR2 2018.11.18. 10:51:36

@Frederick2: Ha Orbán kb. 12 éve mondja ezeket a beszédeket akkor okék lennének, de nagyon sok minden megváltozott azóta; én tényleg csak izelítőt adtam a témában.

Deansdale 2018.11.18. 14:03:14

@GABOR2: Ilyenek miatt az egész bankvilág fog bedőlni, mert Kína ugyanakkor rengeteg hitelt is adott, pl. az USA-nak, úgyhogy ha valaki valahol elkezdi visszakéregetni az adósságokat akkor az egész világgazdaság fejreáll. Egyszerűbb lenne a bankokat lenullázni, csak kár hogy ők irányítanak mindent :|

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2018.11.18. 14:07:56

@Frederick2: Pedig hát a japánoknál épp demográfiai katasztrófa van kialakulóban, durvább mint ami nálunk lesz.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2018.11.18. 14:12:33

@GABOR2: Ha Kína borul, berántja az USA-t is, és viszont. Kölcsönösen el vannak egymásnak adósodva, de az USA Kínának jobban.
(((nemzetközi bankrendszer)))

Madarász Henrik 2018.11.18. 15:19:57

@don Fefinho: Japán egy durván túlnépesedett ország, robotizálással és a termelés külföldre helyezésével meg lehet oldani a gondjaikat.

Madarász Henrik 2018.11.18. 15:23:09

@-JzK-: Mitől lehet ? A családi pótlékot 10 éve nem emelték és a Fidesz felszámolta a segélyeket is.

Frederick2 2018.11.18. 20:19:35

@Madarász Henrik:

"a Fidesz felszámolta a segélyeket is."

Csak hiszed. A munkám során van módom a szegényebb rétegekkel is érintkezni, köztük (ritkán) cigányokkal is. Mindegyik kap valamiféle segélyt, a gyerekek után főleg. Csak gondolják itt egyesek, hogy a FIDESZ radikálisan hozzányúlt a segélyezési rendszerhez. Nem merészeli, mert akkor kitörne vidéken a prekariátus-felkelés, plusz szavazókat is veszítene jócskán.

Talán az lehetne valódi megoldás, ha a FIDESZ egy keménykezű programmal bekényszerítené a prekariátust (benne a cigányságot), a "putrik népét" (Puzsér) a munkaerő-piacra - építőiparba, vendéglátásba, kereskedelembe, meg még egy csomó munkaterületre. A prekariátus gyerekeit pedig, az általános elvégzése után, beterelni a szakmunkás-képzésbe.

Amúgy is megmondta Orbán: ez a (bér)munka társadalma. Lehet rühellni a bérmunkát, de a kapitalizmuson belül csak ezzel lehet elérni egy élhető dimenziót az egyénnek. A prekariátust nem dajkálni kell, ahogy a baloldal teszi, hanem azt mondani: megszoksz vagy megszöksz. "Nem kapsz segélyt, de kapsz munkát!" - ha pedig nem tetszik neki, el is hagyhatja az országot.

Mondjuk erre a közmunka-program is megfelelő eszköz lehetne, ha nem ilyen Pató Pál módjára csinálnák az egészet. Meg normális bért kapnának a 8 órára (lásd Toroczkai kritikája).

Glokta 2018.11.18. 21:40:58

@Deansdale:
Amíg a befektetők megbíznak a dollárban, addig nem fog összeomlani a bankrendszer és a világgazdaság - ők pedig még a világválság alatt is leginkább USA államkötvényeket vettek, mert az volt a legbiztonságosbb mind közül. A krach akkor üthet be, ha valami megingatja a bizalmat.

Szerintem a most legvalószínűbb ilyen forgatókönyv az lenne, ha 2020-ban a Sanders-féle "szocialista" demokrata szárnyból származó elnököt és demokrata kongresszust választanának, akik előfordulhat hogy korlátlanul (vagy legalábbis nagy mennyiségben) pénzt akarnának nyomtatni: index.hu/gazdasag/2018/11/11/modern_monetaris_elmelet/
Könnyen lehet hogy a befektetők már egy ilyen terv belengetésére is menekülnének Amerikából, ami durva válságba taszítaná a világot.

Deansdale 2018.11.19. 08:07:21

@Glokta: Az amcsi elnök vagy a kongresszus egy centet sem tud nyomtatni, az erre való joguk évtizedekkel ezelőtt a rócsildokhoz vándorolt, de ez a mondandód lényegén nem sokat változtat, csak kötekszem :) Drasztikusan megugrana a hitelfelvételük.

Deansdale 2018.11.19. 08:31:40

@Glokta: ...sajnos a linkelt cikk is ott elbukik, hogy a klasszikus pénznyomdás modellben gondolkodik, ami rég elpárolgott, és mivel ezt úgy általában mindenki tudja aki gazdasági témákban utazik ezért azt kell feltételeznem, hogy szándékosan hazudnak. Amerikában pénzt a Fed(eral Reserve) nyomtat, vagyis a központi bank, ami nem az állam tulajdona, és annak nincs fölötte irányítási joga sem, úgyhogy az állam a Fed által nyomtatott pénzt kölcsön veszi. A kölcsont meg vissza kell adni, kamatostul. Ez már mindenhol így működik a világon (pár éve még volt talán 7 ország ahol nem ez volt a modell, Irak, Líbia, Szíria meg ilyenek, gondolom azonnal feltűnik hogy mi bennük a közös pont).

Az indexnek azt se hidd el amit kérdez, a szándékos néphülyítők szócsöve.

Glokta 2018.11.19. 12:04:09

@Deansdale: Nyilván nem tudnának Sandersék hatalmas mennyiségű pénzt nyomtatni, mert összeütközésbe kerülnének a Fed-del. Viszont egy ilyen konfliktus valszeg az amcsi államadósság kamatainak megugrását eredményezné, és menekülnének a vállalatok-befektetők Amerikából.

Értem az elméletedet a Rócsildokról, de azért ne felejtsd el hogy a Fed Kormányzótanácsának 12 tagjából 7-et az elnök és a Kongresszus nevez ki, így közvetve van ráhatásuk a pénzügyi politikára: a "pénznyomtatásra" és az alapkamatra - Wilson nem véletlenül így találta ki. Például Trump csak eddig 3 embert választott ki, és még 2-t ki fog (en.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_Board_of_Governors), mondjuk ezek mind az "elitből valók".

Deansdale 2018.11.19. 16:41:23

@Glokta: Trump akárkit is nevez ki, a Fed akkor is csak kölcsönt ad neki, kamatra. Így megy ez mindenütt, Orbán sem nyomtathat egyetlen megveszekedett forintot sem, hiába kormányfő. Gyakorlatilag egyetlen nemzetnek sincs a saját kezében a saját pénzének a nyomtatási joga, azt bankok birtokolják, amik élnek is ezzel a joggal, csakhogy ők úgymond maguknak nyomtatják azt a pénzt, és aztán kikölcsönzik az államoknak. Ez a legnagyobb átverés az emberiség történelmében, mi meg csak ülünk és nézzük :)

Glokta 2018.11.19. 20:50:40

@Deansdale: Ahogyan mondtam, a Fed 12 irányítójából (akik döntenek a pénzügyi politikáról) 7-et az aktuális elnök és a Kongresszus nevez ki, szóval VAN ráhatásuk a bank irányítására. Így ha ők mind a 7-en úgy döntenek ne nyomtassunk pénzt és ne "mentsünk meg egy bankot", akkor nem is fogják megmenteni.

Az igaz hogy a Fed csak kölcsönt ad kamatra ki az USA-nak, és ezt az USA-nak vissza kell fizetnie.

DE - és ez nagyon fontos DE - a Fed "tulajdonosai" (USA regionális bankjai) NEM kapják meg ezt a pénzt - a Fed által termelt profit nagy részét (több mint 95%-át) az állam kapja meg és költi el, NEM a bankok. Vagyis furcsa módon annak a pénznek amit az USA visszafizet a Fed-nek, a nagy részét az USA év végén vissza is kapja a Fed profitjából.

Glokta 2018.11.19. 21:38:56

@Deansdale: Az más kérdés, hogy a bankrendszer maga nekem is szúrja a szemem. Két okból:

1) Merthogy a közgázkönyvekben olvasható modell szerint a bankok csak a saját tőkéjüket és az emberek által lehelyezett betéteket helyezhetik ki hitelbe és fektethetik be (valószínűleg ez volt a helyzet az aranyra alapuló rendszernél), míg a valóság az, hogy a bankok sokkal több pénzt kihelyezhetnek hitelbe, mint amennyivel "rendelkeznek", hogyha a befektetéseiket kockázatmentesnek ítélik (tőkemegfelelési mutató, capital adequacy ratio), és egy minimális pénzt letétbe kell helyezniük a jegybanknál (reserve ratio).
Ha pedig több pénzt helyeznek ki, mint amennyivel rendelkeznek, azzal kvázi "pénzt nyomtatnak", amire csak a jegybanknak lenne joga.

2) Az is furcsa és igazságtalan, hogy a jegybanktól csak úgy kölcsönkérhetnek pénzt a kereskedelmi bankok durván alacsony kamatra, ha pedig bajba kerülnek a nagyobb bankok akkor a Fed egyszerűen felvásárolja a rossz részvényeiket, mert különben az emberek akik befektették a pénzüket durván megszívnák.

Viszont mindezek ellenére ez a rendszer már egy évszázada jól, biztonságosan működik, míg a korábbi, decentralizált bankrendszerben (amit én inkább favorizálnék - de nem vagyok szakértő) meg többször is bedőltek a bankok ("bankpánikok") Amerikában.

Az emberek egy része stabilitást akart: azt akarták hogy az állam biztosítsa őket arról hogy a pénzük nagy részét még akkor is megkapják ha a bankuk amibe letették a pénzüket totálisan csődbe ment - aztán megalakult a Fed, és azóta nincsenek bankpánikok, viszont szerintem emiatt alacsonyabbak a kamatok, túl nagy biztonságban vannak a bankok és lehet emiatt kisebb a fejlődés is.

Mia and me 2018.11.19. 21:40:22

@don Fefinho: de náluk ez nem akkora gond mivel tűnnek el a szigeteik meg egyre kisebb a "nagy" szigetük is...

Mia and me 2018.11.19. 21:44:34

@GABOR2: "de az igazán jó üzletek megkötésének általános korszaka végéhez ért és mi akkor jelentünk meg a tárgyalóasztalnál."

mint mindig.

Igazából már lehet az is hogy mindenki látja hogy a magyar kussban tűr és fizet mindent...

Mia and me 2018.11.19. 21:48:59

@Frederick2: "A kínai hatóságok az elmúlt évek áremelkedését látva igyekeztek javítani a helyzeten azzal, hogy sok városban megadóztatták az üresen álló (így többnyire befektetési célú) ingatlanokat, a problémát ez nem oldotta meg. Olyannyira nem, hogy a tanulmány adatai szerint 2018 első negyedévében az újlakás-értékesítések között rekord magasra nőtt azok részesedése, akik második, illetve harmadik lakásukat vásárolták meg."

ez szerintem pesten is igaz. Ill. itt ezek egy része ki van adva. de sok az üres vidáki ház is ,amit külföldiek vettek meg nyaralónak - és évente kétszer itt dőzsölnek benne.

Madarász Henrik 2018.11.19. 21:55:02

@Mia and me: Nem törnek be az ilyen üresen álló házakba ? Ahol sok a cigány, még simán el is hordhatják az egészet, hogy csak az alap marad meg.

Mia and me 2018.11.19. 22:06:37

@Madarász Henrik: hát pont egy elég cigányos helyen szoktunk nyaralni és nem. Biztos van rendes riasztó meg rendőrségi bekötés:). Ezek nem kietlen helyen vannak, hanem nyaralófalvak, kisvárosok szívében. Lakott terület - központ vagy központ közeli részek.

Frederick2 2018.11.19. 22:39:21

@Mia and me:

"ez szerintem pesten is igaz. Ill. itt ezek egy része ki van adva. de sok az üres vidáki ház is ,amit külföldiek vettek meg nyaralónak - és évente kétszer itt dőzsölnek benne."

Ezt szerintem nem nekem szántad. Hanem GÁBOR-nak. :)

Deansdale 2018.11.20. 08:44:20

@Glokta: Hát, szerintem ez csak a hivatalos szöveg amivel a kétkedőket megnyugtatják :) Az USA (ahogy sok más ország is) évtizedek óta nem nyomtatott egy fillért sem. Papíron azért, mert az inflációt okozna, főleg az általad is említett fractional reserve banking módszerű hitelezéssel együtt, amikor a bankok a semmit adják kölcsön az embereknek. Így hát marad a bankok piramisjáték-szerű hitelezése, az állam meg nem nyomtat pénzt.

Plusz ahogy a magyar helyzetet ismerem, az MNB pont fordítva működik mint ahogy te a Fed-et leírtad: ha veszteséges azt az állam kifizeti a büdzséből, ha nyereséges az viszont marad a banknál, a költségvetésbe nem kerül belőle egy fillér sem.

A stabilitás számomra nem érv, egyrészt azért mert már anno a bankválságok korában is a rócsildok és haverjaik nyírták ki a versenytársaikat törvénytelen módszerekkel, másrészt manapság is rengeteg válság van, az a hűdenagy stabilitás egyáltalán nem mutatkozik meg. (Elég csak a 2008-as globális szívásra gondolni, az is a bankvilágból eredt, és persze "kimentettük őket".) A bankokra egy épelméjű világszintű szabályozás kellene, plusz állami kézbe venni mindet, illetve jónéhányat felszámolni.