HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @F.M.J.: "Kicsit megkésve, de talán hasznos." Mivel ez kifejezetten ötletelés így nem késtél le semmiről, és hasznos, köszönöm. Én a komposztkazánról azt olvastam, hogy 2-3 hónapig van annyi hőter... (2024.04.16. 10:27) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • F.M.J.: Kicsit megkésve, de talán hasznos. Komposztkazán. A rohadás hőjéből nem lehet minél többet kivenni, mert leáll a biológiai folyamat, viszont egy bizonyos százalék kivehető. Továbbá, ha komolyan gon... (2024.04.16. 09:10) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Wildhunt: @Deansdale: pontosan. (2024.04.16. 08:54) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Wildhunt: Na igen, valójában nem nehéz megérteni, hogy metafizika és babona egymástól függetlenül létezik, a vallásokban pedig keveredtek, de ettől a keveredéstől a metafizika még nem változik neml... (2024.04.16. 08:36) Vallásismereti kisokos
  • Wildhunt: @Deansdale: szerencsétlen hülye Arisztotelész, Ágoston, Pascal, Newton, Bohr, stb. Milyen kár hogy unintelligens hülyék voltak, akik nem tudták felfogni, hogy nem létezik a fogtündér. Még jó, hogy v... (2024.04.15. 10:08) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Ha már elolvasom ezt a borzalmat, legalább valami értelme legyen

2019.08.24. 18:00 Deansdale

Még nem olvastam a Mérce legutóbb ide linkelt cikkét, menet közben fűzöm hozzá a gondolataimat, szenvedjetek ti is jeligével.

[Szerk: a végén vissza kellett jönnöm ide beszúrni, hogy sajnos sok újszerű mondanivaló nem keletkezett ezzel az irománnyal, de ez annak köszönhető, hogy a libsik milliomodjára is ugyanazt az halálra unt dumát ismétlik, így reagálni sem lehet rá túl változatosan. Ezt amúgy Aristo kolléga is megjegyezte a minap.]

Az EU-ban emellett erősödött valamelyest a szélsőjobboldal is – nálunk a kormányzó párt képében már eleve erős is volt.

A fityisznél kevésbé szélsőjobb szervezetet elképzelni is nehéz lenne, csak a sztálinisták szemével nézve látszik távolinak, de ennek okai nyilvánvalóak.

Pap Szilárd István úgy értékelte a helyzetet, hogy az elmúlt évtizedekre jellemző liberális-konzervatív libikókán most ismét a liberálisok kerültek felülre

Hosszú évtizedek óta süllyedőfélben volt a konzervatív oldal, kb. 2015-ben volt az abszolút mélyponton, kvázi egész Európát uralták a balosok, így arról beszélni, hogy most van feljövőben a progresszív oldal elég suta. Ebbe persze beleértendő az is, hogy sok konzervatívnak nevezett európai pártot már rég befoglaltak a progresszívok - Merkel, May, stb. -, őket jobbos sikernek aposztrofálni nyílt ostobaság. 2015 óta az osztrák és olasz helyzeten látszik elsősorban, hogy feltörőben van a jobboldal, de a V4-ek erősödése is egyértelmű bizonyítéka ennek. Az EU-s választásokon még van egy kis csúszás, illetve a migráció és a klímapánik némileg torzított a képen (ez utóbbi látszik a zöldek erősödésén), de amíg a migrációs helyzet nem javul, a jobboldal folyamatosan erősödni fog. Illetve amennyiben a migránsok szavazataival sikerül a helyiekét elnyomni, úgy a jobboldal radikalizálódni fog, érthető okokból és teljesen jogosan. (Aki fél egy ilyen lehetséges kimeneteltől, az a migráció ellen lobbizzon, ne a jogosan felháborodott helyieket akarja erőszakkal kussban tartani.)

Gyenge szerepléséért a rendszerkritikai baloldal mintha önmagában kereste volna a hibát ezekben a vitákban

Na ez az amire alig láttunk pár egyedi példát, a túlnyomó többség simán okádta az epét a jobbos szavazókra és eszébe nem jutott volna, hogy esetleg a saját hibájukból nem nyertek elég szavazatot.

(...) Magam azonban úgy látom, az okok ennél sokkal mélyebbek, és döntően strukturálisak.

Vagyis a Mércés szerző sem az önvizsgálatban, illetve a saját stratégiájuk csiszolásában látja a kudarc okát, hanem kizárólag rajta kívül álló okokban. A marxisták tökéletesek, a világ szar!

mint arról már többször írtam, ez a baloldal már nem lehet nemzeti, de még nem lehet nemzetközi sem

A magyarságot, illetve tágabb értelemben a fehér nemzetállamokat már utáljátok, és ezt tudja is rólatok mindenki, de még nem vagytok elegen hogy ezt erőszakkal lenyomhassátok az emberek torkán. Álmodoztok a nagy internacionális proletárfelkelésről, de keserű csalódásotokra az lassan 200 éve nem akar beindulni.

Szemben a szélsőjobboldal álláspontjával, a globális tőke nemzeti szintű kontrollja, korlátozása vagy társadalmasítása már nem lehetséges

Dehogynem, mindannyiunk közös Orbánja már holnap kihirdetheti, hogy 2020. január 1-től tilos a Coca Cola Company termékeit forgalmazni Magyarországon. Mellesleg a fidesz, ahogy már írtam, nem szélsőjobb, és a nacionalizmus amúgy sincs összekötve a szélsőjobbal, bárhogy is erőltetitek ezt a képzettársítást. A nacionalizmus mint tényező nem szerepel a jobb-bal tengelyen, léteznek nacionalista balosok éppúgy mint globalista jobbosok, és fordítva.

a globális tőke [és] az azzal szembeni globális ellenállás

Bármiféle "globális ellenállás" nemzetközileg meghozott és betartatott szabályokat ill. törvényeket feltételez, miközben pont a legnagyobb nemzetközi szervezetek erőltetik leginkább a globalizmust. Valahogy nem érzem, hogy az ENSZ vagy az EU meg akarna engem védeni a Coca Cola gazdasági vagy akár ideológiai machinációitól, inkább az a kérdés, hogy melyikük van a másikuk zsebében.

a legfontosabb a munkások és dolgozók nemzeti életviszonyainak globális kiegyenlítődése, vagy legalábbis egy ehhez közeli állapot kialakulása.

Ezek a szerencsétlenek vajon túl hülyék megérteni, hogy "a dolgozók nemzeti életviszonyainak globális kiegyenlítődése" a nyugati emberek életszínvonalának drasztikus esésével jár, vagy tudják ezt, csak abban bíznak hogy a szavazóik túl hülyék ezt megérteni? A magas életszínvonalú első világ számbelileg eltörpül a harmadik világ hatalmas (és folyamatosan növekvő) tömegeihez képest, tehát egy kiegyenlítődés sokkal inkább jelenti azt, hogy mi süllyedünk le hozzájuk, mint hogy ők emelkednének föl hozzánk. Egyszerűen megmondva a globalizáció az a jelenség, ahol a te béred kiegyenlítődik 5 kínaiéval meg 5 nigériaiéval. Kinek is érdeke ez egész pontosan? És ki az az IQ-teszten megbukott eszelős, aki erre szavazatát adja nyugaton?

Melynek alapján megszülethet az a globális munkásosztály

Sajnálom, hogy nekem kell erről felvilágosítani titeket, de az a bizonyos "munkásosztály" még egyetlen országon belül sem képes közös identitást kovácsolva tisztességesen összefogni, úgyhogy erre nemzetközileg még zéró esély sincs. Marx lehet hogy ilyesmiről ábrándozott maszturbálás közben, de azóta ezerszer bebizonyosodott, hogy az elképzelései fabatkát sem érnek. A totális globalizáció a nagytőke dolgát csak megkönnyíti, mivel lebontja a helyi ellenállás lehetőségét (ahogy lebontja a helyi kultúrákat és identitásokat is), de nem ad helyette semmilyen új ellenállási lehetőséget. Érdekes álom az, hogy majd egy hatmilliárd fős szakszervezetbe tömörülünk és mi irányítjuk a szép új világot, de akkor a politika, a rendőrség és a hatalom is globális lesz, tehát ugyanúgy elpicsáznak minket ha a trónon ülőknek nem tetszik a nyavajgásunk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a hatmilliárdos szakszervezetet sokmillió érdekkülönbség fogja szétfeszíteni, hiszen egy kamcsatkai lakatosnak sosem lesznek pont ugyanazok az érdekei, mint egy máriapócsi ütvefúrónak.

a tőke a centrumokból az alacsonyabb bérszínvonalú – döntően keleti és déli – perifériák, félperifériák felé vándorol, növelve ezzel az ottani munkaerő iránti keresletet, ezért – mint azt már ma is látjuk – előbb-utóbb emelve a munkaerő árát is

Na hát ha ti ezt csak ma láttátok meg, akkor elég hülyék voltatok tegnap, mert ez annyira alapvető gazdaságtani alapgondolat hogy már a közgázos óvodákban sem tanítják, az anyatejjel szívja magába minden intelligens életforma. Mindenesetre a jelenséget leírjátok ugyan, de a lényeg mellett elmentek: ez a folyamat a tőkének kedvez és a harmadik világ dolgozóinak, az európai jómunkásembereknek viszont marhára nem, tehát nekünk az a legjobb ha foggal-körömmel ellenállunk, és arra a "szélsőjobbos" pártra szavazunk ami megígéri hogy megvéd ez ellen. És itt van a sokadik óriási hibátok, hogy végtelen szívjóságotokban a nigériai munkás érdekeire hivatkozva víz alá nyomjátok az európai emberek fejét, miközben arról papoltok hogy a globalizmus megállíthatatlan probléma jótétemény, amit - bár megállíthatatlan - a gonosz nacionalizmus sajnos akadályoz, ezért azzal le kell számolni. Szerintetek a globalista tőke ellen azzal kell védekezni, hogy elpusztítjuk az egyetlen dolgot ami az útjában áll. A megszokott marxi nóta: bár a helyzet romlani látszik, csak fokozzuk azt amivel eddig rontottuk, és majd a totális összeomlás után hirtelen varázsütésre eljő a kánaán. Úgy győzünk, hogy direkt veszítünk.

Mérsékelve egyben a centrumok munkássága felé irányuló keresletet, gyengítve annak alkuerejét, majd megállítva vagy korlátozva annak bérszínvonal növekedését.

Ha ezt nyíltan leírja, az csak egyet jelenthet: reméli, hogy ponteciális szavazói nem elég intelligensek felfogni ezeket a szavakat. A globalizáció hatásai a nyugati világra a munkanélküliség növekedése és a fizetések csökkenése. Ahhoz, hogy valaki ezt tudatosan válassza nem ostobának kell lenni, hanem rosszakaratúnak. És nem érdekel az a duma, hogy a magyarságnak jót akarni önzőség az üzbég kecskepásztorokkal szemben, az ilyen demagóg internacionalista komcsi hülyeségeket szívből leszarom, mint minden épelméjű ember. Az üzbég kecskepásztorok javítsanak a helyzetükön a saját munkájukkal, ne azzal hogy megcsapolják azt az életszínvonalat amit a mi apáink és nagyapáink hoztak létre vérrel és verítékkel, egy ripityára bombázott ország újjáépítésével, ill. utána a ruszki ideológia igájában küszködve. Amiért mi megdolgoztunk azt a belpesti éttermiség ne akarja szétosztani a világ csóróinak, menjenek a halál f*szára a bárgyú balos propagandával.

Másrészt hasonló kiegyenlítő hatása van a gazdasági migrációnak is

Pontosan, és erre a racionális válasz ugyanaz mint föntebb: amiért én magam is évtizedek óta dolgozom, azt a gyermekeimre szeretném hagyni, nem olyanokra akik idejönnek Szíriából Allah dicsőségére a mi szociális hálónkba beleülni. Ha ez önzés, akkor az "önzés" szó az "épelméjűség" szinonímájává változott az idők során, balos nyomásra, és büszkén vállalom mint jelzőt.

Az eddigi tendenciákat tekintve, ez még hosszú, visszesésekkel tarkított, több évtizedes folyamat lesz.

...vagy betiltjuk a bevándorlást, és nem csak megoldottuk, de megelőztük a gondot, lehet pezsgőt bontani.

amíg a kiegyenlítődés nem megy végbe, vagy nem jön létre ahhoz közeli állapot, addig a rendszerkritikai baloldal nemigen válhat erős társadalomformáló erővé

Magyarra fordítva ez olyasmit jelent, hogy amíg nincs nyugaton elég migráns, akik zömmel az őket importáló balosokra szavaznak, addig ők nehezebben tudnak kormányra jutni. Persze ez a kígyó is a saját farkába harap, hiszen eleve ők voltak hatalmon amíg el nem kezdték tömegesen importálni a harmadik világot pontosan azzal a céllal, hogy még több szavazójuk legyen, akikkel örökre bebiztosítják a hatalmukat, és pontosan ebbe buktak bele, ez okozta az emberek elfordulását tőlük. Ezeregyedik példa arra, hogy a balosok minden problémát azzal akarnak megoldani, hogy fokozzák ami okozza. Ha tovább megy a tömeges migráció azzal bár papíron több lesz a balos szavazó, ugyanakkor exponenciálisan fogja erősíteni a nacionalista oldalt, ami vagy békésen és demokratikusan visszaüt a progresszívekre, vagy pedig véres polgárháborúkhoz vezet. Ez utóbbi persze lehet hogy szerves, bár burkolt része a balos terveknek, elvégre eddig minden egyes kísérletük vérengzéssel kezdődött vagy abba torkollott...

Egyrészt őriznie lehet és kell az immár több évszázad alatt felhalmozódott baloldali értékeket.

Miután leírta, hogy a célja az európai munkásság életszínvonalának rontása, illetve a munkanélküliség fokozása, balos értékekről kezd beszélni. Hm. Miért van az, hogy az ún. "rendszerkritikus" balosok simán elfogadhatónak tartják a saját nemzetükkel, nemzetiségükkel, kultúrájukkal való durva kitolást olyan idegenek nevében, akik erről semmit nem tudnak, nem is érdekli őket, ráadásul ha tehetnék megfojtanának minket egy kanál vízben, hogy beülhessenek abba amit mi létrehoztunk? Ez az internacionalizmusnak egy olyan beteg továbbgondolása, amiről szerintem maga Marx is megmondaná, hogy sosem működhet, mert egy szubjektíve nem túl jó életszínvonalon élő munkásosztály (elvégre a melósok mindenhol az alsó/alsóközép részei, és mindenhol azt látják hogy szinte mindenki más fölöttük van) sosem fog önként lemondani arról a kevésről amije van olyan idegenek javára akik amúgy ellenségesek vele szemben. A dolog végső abszurditása pedig nem abban áll, hogy ezek a hülyék szándékosan és nyíltan lobbiznak a magyar/európai emberek életszínvonalának lerontásáért, hanem hogy közben tőlünk várják a szavazatokat a parlamenti választásokon, és minket mocskolnak ha másokra voksolunk helyettük.

Amit még érdemes észrevenni: jó balos szokás szerint Mércésünk nem része annak a közegnek amit szopatni akar. Neki nem kell kínai gyári munkásokkal és nigériai varrónőkkel bérversenyezni, a nagy globális kiegyenlítődésen ő kívül esik. Fölöttünk álló entellektüell ő, a globális haladó slepp tagja amibe több irányból is ömlik a pénz, pl. a Soros-féle filantrópoktól, meg az apuci pénzén a Mércét patronáló lilahajú egyetemistáktól. Ő nyugodtan veri más f*szával a csalánt, ha a magyar melós kevesebbet keres vagy nem talál munkát, az őt annyira sem érdekli, mint ha a szokottnál kicsit kevesebb a bio tőzegáfonya az organikus reggeli müzlijében.

Felismerve azt, hogy a szabadság-egyenlőség-testvériség értékei egyszerre, ugyanabban az időben nem, pontosabban csak egymás rovására valósíthatóak meg.

Hja, ezt már tárgyaltuk: ha az ilyen zsebdiktátorok Marx egyenlőségét kényszerítik másokra, ott szabadságról a legkevésbé sem beszélhetünk. Testvériség... Aki a saját honfitársait beáldozza a világ proletárjainak oltárán az soha ne emlegesse a testvériséget.

Az egyenlőség, esélyegyenlőség biztosítása például elkerülhetetlenné teszik a burzsoázia szabadságának korlátozását, ha nem teljes megtörését.

Pfff, lol. Amit a balosok akarnak az nem az esélyegyenlőség, ugyanis ők nem a rajtvonalnál mérnek, hanem a célban. Plusz amit ő a burzsoázia szabadságának nevez, az a totális marxista elnyomás hiánya, aminek egy kis részét volt alkalmunk megtapasztalni, és emlékeim szerint sokkal többet ártott a mezei melósoknak, mint a felső tízezernek, akik köszönik szépen, jól megvoltak pártfunkcionáriusokként. (Amúgy nem hittem volna hogy valaki a 21. században még iróniamentesen használja a burzsoázia kifejezést.) Az mindenesetre világos, hogy cikkírónk erőszakban gondolkodik, az államot akarja használni arra hogy az elképzeléseit másokra erőltesse, és az ilyenekből már pont elég volt az emberi történelemben. Amihez közelednünk kellene az egy libertárius ideál, a szabadság maximalizálása, nem pedig egy olyan disztópia ahol a rendőrség Szalai Erzsébet ideológiáját kényszeríti ránk plexipajzzsal meg gumilövedékkel.

a konkrét politikai, gazdasági és morális helyzettől függetlenül, a szegények, elesettek, kiszolgáltatottak, kirekesztettek ügyét és érdekeit eme baloldalnak mindig képviselnie kell

Na igen, csakhogy nacionalista, és nem internacionalista alapon, mert a világ összes csóróját a saját kontónkra megmenteni eleve esélytelen, és kizárólag a saját tönkretételünkkel végződhet - még akkor is ha a saját alsóbb rétegeink erre a tervre az áldásukat adnák, amit erősen kétlek. Persze a saját pórjaink megkérdezéséről szó sincs, a Mérce előbb dől kardjába, mint hogy nyílt kérdést intézzen a magyarság alsóbbik feléhez: akarjátok-é, feleim, megmenteni a világ összes csövesét a saját pénzetekből? A modern marxisták felvilágosultabbak mint az ostoba tömegek, amiknek a pénzéből jótékonykodni akarnak, tehát ők sosem kérdeznek, hanem csak közlik a parancsaikat.

Gondoljunk csak a Mércére, az Új Egyenlőségre, a Helyzet Műhelyre, A Város Mindenkié mozgalomra, a korábbiaknál aktívabb Társadalomelméleti Kollégiumra, a Társadalomelméleti Műhelyre, a Hallgatói Szakszervezetre – és még sorolhatnánk.

Mit erőlködtök, ott a Munkáspárt. Ja, az túl normális, mármint túl magyar, világos. Új marxizmus kell, mert a régi nem elég magyarellenes.

Szoktam mondani, hogy amennyiben a kapitalizmus meghaladásának létrejöttek volna már a társadalmi és társadalomlélektani feltételei, vagyis már „itt lenne az ideje”, nos, akkor pillanatok alatt a föld alól is előbújnának az alkalmas vezetők, és rövid időn belül megszerveződne egy széles társadalmi támogatottságú rendszerváltó baloldali párt.

Nem kellene ebből rájönnöd arra, hogy "a kapitalizmus meghaladása" egy alapvetően hülye gondolat? Bármilyen rendszer, ami szabadon hagyja az embereket élni, munkálkodni, és a munkájuk gyümölcseit élvezni, a kapitalizmus valamilyen formája lesz, mivel a kapitalizmus nem más, mint az emberi szabadság közgazdasági rendszerként való üzemeltetése. A kapitalizmus felszámolására irányuló minden törekvés gyökereiben szabadságellenes, ahogy te is kifejtetted, de ennek tükrében illene lassan ráébredni, hogy a marxizmus elnyomó eszme, a legközpontibb magva az emberi szabadság korlátozása, az állampolgárok felé irányuló kényszerek és tiltások halmaza, amitől azt remélik, hogy majd elhoznak valamiféle kánaánt, ami eleve bukó, hiszen nagyon sok ember mindenek fölött a szabadságra vágyik, és ezeknek a marxizmus "egyenlősége" sosem lesz elfogadható létmodell. A marxizmus kényszeríteni akarja az embereket arra, hogy elégedjenek meg azzal amit a kisszerű marxista diktátorok kiszabnak nekik, és a sok kretén nem érti, hogy ez eleve lehetetlen, az emberi pszichológia törvényszerűségeinek meg nem értésén messze túlmutató zsibbasztó ostobaság.

a társadalom magától is levetné magáról a kapitalizmus ruháját

És akkor meglátnád, hogy a király meztelen.

Másrészt és főként: egy rendszerkritikai baloldali párt beszállása a pártok versenyébe legitimálná a rendszerstabilitás mellett elkötelezett politikai erőket.

De fárasztóan borzalmas ez a legitimálós duma - az egyik legbetegebb kultúrmarxista gondolat, hogy ha a balosok valamit ignorálnak akkor az "illegitim". A fidesz, mint az általad a "rendszerstabilitás mellett elkötelezett politikai erők"-nek képzelt valamicsodák hazai fővezére, alapból legitimebb mint ti valaha is lesztek, mivel a magyar választók demokratikus akaratát képviselik. A demokráciákban a parlamenti pártok önmaguktól, per definitionem 100% legitimek. Ti viszont egy sokszorosan bukott és eleve beteg elnyomó eszme szanaszét hülyült rákos sejtjei vagytok, akik arról álmodoznak hogy az akaratukat a világra erőszakolhassák, úgyhogy nemcsak hogy nincs semmi legitimitásotok, de nem is lesz soha. Micsoda hübrisz azt képzelni, hogy ti vagytok az ostoba emberiség által meg nem értett alfa és omega, aminek tisztjében áll eldönteni, hogy mi lehet a világban legitim és mi nem... Jézusom.

Nem beszélve arról, hogy miután a hatalomért folytatott versenyről lenne szó, az értékracionális célokat és eszközöket eme párt részéről is óhatatlanul rendre felülírnák a hatalomtechnikai, vagyis célracionális célok és eszközök.

Vagyis tudod, hogy eleve korruptak vagytok, "a cél szentesíti az eszközt" alapon bármi aljasságra kaphatóak lennétek csak hogy megmarkolhassátok a hatalom gyeplőjét. Pont ezért nem szeretném megtudni, hogy mit csinálnátok ha ez sikerülne.

jobboldali antikapitalista politikai erők...

Na ezt az oxymoront sem hallottam még soha, kapitalista antikapitalizmus... Ezt mégis hogyan képzeli a szerző, tekintve, hogy a jobboldaliság definíciójának szerves része a kapitalista beállítottság (ellentétben a nacionalizmussal, ami nem az). Kit lehetne jobboldali antikapitalistának nevezni a világon? Én nem tudok ilyenről.

...melyek a társadalom mai mentális állapotában a baloldali erőknél jóval hatékonyabbak

Értsd: az emberek hülyék. Ez a modern baloldal kollektív véleménye, és ezzel kívánnak szavazókat szerezni maguknak. Hajráf...

Míg ugyanis a baloldal mindig személytelen struktúrákat támad

Előbb röhögtem, aztán jajgattam. Az asszony furán nézett, de aztán rájött hogy balos cikket olvasok, és visszatért a rejtvényfejtéshez. Hát, végső soron ez akár még igaz is lehetne, elvégre baloldali kötődésű embert még sosem hallottam Orbánt kritizálni, Mészáros Lőrincről fröcsögni órákat, de még olyasmit sem mondanak soha, hogy a jobbra szavazók tábora ostoba lenne és megvezetett. Ők kizárólag személytelen struktúrákat támadnak, mint például a szabadság, az emberi jogok, az esélyegyenlőség, a nyugati nemzetállamok léte és életszínvonala, a család, a haza, a kereszténység, ilyesmi. Számukra ezek mind személytelen elnyomó struktúrák részei, amik már rég megérettek a pusztulásra. Majd lesz helyettük mindenkit a keblére fojtó marxista utópia.

addig a jobboldali antikapitalizmus bűnbakok – zsidók, cigányok, Soros, bankárok, migránsok stb. – felmutatásával operál

Áh, értem már, a német szocialista munkáspárt szellemi öröksége mondatja vele azt az égbekiáltó ostobaságot, hogy bizonyos szocialisták fából vaskarikák, pardon, "jobboldali antikapitalisták". A szemükben Hitler a jobboldali antikapitalizmus ősképe, ma meg nyilván mindenki az akire kényelmes rásütni a nácizmus bélyegét. Soros idekeverésével máris megvan Hitler összekapcsolása Orbánnal, bár ő amúgy k*rvára nem antikapitalista, dehát az igazság soha nem érdekelt senkit. A baloldalon, mármint.

Az amúgy megvan, hogy Soros folyamatosan milliárdokat öl nemcsak Európa megnyomorításába a migráció által, de nyíltan beavatkozik a politika demokratikus menetébe szerte a világon? Ő az a bizonyos "globális tőke" amitől papíron félned kéne, hiszen a pénzét használja arra hogy a világ sorsát a saját kedvére befolyásolja, választópolgárok százmillióit manipulálja a dollárjaival... Csakhát téged is ő pénzel, tehát ez a globáltőke dícséretes, aki meg ellene van az a Sátán katonája.

A frusztrált, agyongyötört, agymosásnak alávetett, a tanulástól és tájékozódástól megfosztott társadalomnak pedig utóbbira van jóval inkább fogadókészsége.

Már megint azok az ostoba emberek, akik bárhogy is erőlködnének, sosem tudnak olyan okosak, felvilágosultak és csodálatosak lenni, mint te... A marxisták fő baja, amivel le kell számolniuk a győzelem érdekében: a nép. Ezért is van folyamatban a cseréje, csak nem elég gyorsan, úgyhogy alig győzik sürgetni.

A rendszerkritikai baloldal elkötelezettjeinek ezért nem a parlamenti pulpitusról, nem a televíziók stúdióiból, hanem kifejezetten személyesen, házról-házra járva kell, kellene eme megtévesztett embereket megszólítaniuk.

Én tárt karokkal várlak, kopogtass bátran.

a már beköszöntött klímakatasztrófa

LoL

...és a folyamatos háborús fenyegetettség

Amit a migráció okoz, legföljebb, legalábbis nyugaton. Keleten meg a nyugat, mondom elviccelve, miközben elsősorban Izrael érdekérvényesítésére és az amcsi hadiipari komplexumra gondolok. Németeknek, angoloknak, franciáknak, svédeknek, és nekünk magyaroknak is csak egyféle háborús félelme lehet az eljövendő évtizedekre nézve: az iszlám.

(...) kapitalizmus azon immanens tulajdonságát, hogy az nem termeli újra, sőt felzabálja a saját létfeltételeit, az ökológiai mellett elsősorban a humán erőforrásokat

Anno a szoci rendszerben határozottan láttam, hogy az ökológiai erőforrásokat újratermelték - nálunk a TSZ-ben például napi 20-30 tonna dinoszauruszt préseltek kőolajjá. A humán erőforrásokról meg, hát igen, az emberek csak egy marxista rendszerben b*sznak igazán, kapitalizmusban az se megy, hiszen mennyivel nemesebb dolog a proletárdiktatúra dicsőségére termelni a humán erőforrást, mint önző kapitalista módon saját magunknak gyereket vállalni. Na jó, gúnyt félretéve, az igaz hogy a jólétben kevesebb gyerek születik, de erre válaszul kissé drasztikus lenne szétrombolni a világot és szarból várat építeni a helyére, ahogy a marxizmust megvalósítani próbáló kísérletek minden egyes alkalommal megtették.

A „munkaerő” profittermelő képességének romlása elsősorban a mentális betegségek robbanásszerű terjedésével magyarázható

Nem szép dolog a modern progresszív nézeteket mentális betegségnek bélyegezni, bár voltaképp teljesen igaz, szóval nem vetem a szemére. Ami a mai fiatalok profittermelő képességét csökkenti az előző generációkhoz képest, az a fejükbe nevelt balga téveszme, hogy dolgozni "elnyomás", nekik minden ingyen kellene hogy járjon, és ha neadj'isten mégis pénzért csinálnak valamit, annak nonprofit világmegváltásnak kell lennie, nem valami gonosz kapitalista tevékenységnek, ami - fúj, ocsmány dolog - kézzelfogható értéket állít elő. A Mérce éppúgy felel ezeknek a mentális betegségeknek a terjedéséért, mint minden más marxista szarfészek, ami arra kondícionálja a fiatalokat, hogy a munka kizsákmányolás és elnyomás, aminek ellen kell állniuk.

[az] elégtelen kereslet közvetlen magyarázó tényezője a „középosztályok” centrumokra is jellemző meggyengülése

Akkor a fityisz jó úton jár, mert nálunk erősödik és bővül a középosztály. Lehet, hogy Orbán titokban marxista?

A várható válság bizonytalan politikai-ideológiai viszonyokat hoz létre

Ki kell ábrándítsalak, a következő válság rá fogja döbbenteni az embereket arra hogy mit rontottak el, mert addigra ez már letagadhatatlanul egyértelmű lesz, és épp ezért a tömegek elemi erővel fognak a globalizmus ellen fordulni, meg persze azon politikai erők ellen amik tudatosan tolták be őket a vágóhidakra. Nem lesz semmi bizonytalanság, viszont - sajnos - lesz helyette rengeteg agresszió.

Ebben az esetben viszont arra kell számítani, hogy az aktívabb erőforrás áramlás következtében a munkások és dolgozók életviszonyainak globális kiegyenlítődési folyamata felgyorsul

Mivel pont ez okozza a válságot, ne számíts ennek az erősödésére, hacsaknem úgy gondolod, hogy azok a bizonyos erőforrások fegyverrel jönnek, mi meg ugyanúgy védekezünk majd a jövetelük ellen. Amúgy ja, a nyugati világ lerombolásával végülis gyorsulhat a globális kiegyenlítődés, bizonyos értelemben, úgyhogy a marxisták tapsikolhatnak majd ahhoz hogy megint a nulláról kell véres verejtékkel felépítenünk a világunkat, mint már annyiszor. Itt is nyomor lesz, mint Szomáliában, hurrá egyenlőség!

és a munkásság közelebb kerül globális megszerveződése feltételeinek kialakulásához – vagyis közelebb kerülünk a globális osztályharc beköszöntéhez

Amit te nem értesz, mert szándékosan túlhülyíted magad azon a borzalmasan alacsony szinten ahol ez még mindig tökéletesen érthető, az az, hogy ha elöntik a nyugati világot az erőforrásaid, azzal nem ázsia meg afrika fog felemelkedni az első világ szintjére, hanem az európai gyökerű társadalmak fognak visszazuhanni a harmadik világ szintjére, és amint a színesek demográfiailag többségbe kerülnek, a hozzád hasonlókat agyonverik. A holnap köde mögött nem marxista utópia van internacionális munkásosztállyal, hanem az európai civilizáció halála. Ahogy az utóbbi időben divat balkanizálódásról beszélni, úgy hamarosan délafrikásodásról lesz szó.

a német munkásokat – azokat a munkásokat tehát, akik részesedtek a német tőke nálunk, a magyar munkások övékénél keményebb kizsákmányolása eredményeként realizált extraprofitjából – nem igen foglalkoztatta magyar (és kelet-európai) társaik fokozottan kiszolgáltatott helyzete – hiszen profitáltak abból

Megmagyaráznád, hogy szerinted hogyan profitáltak belőle? Ostoba marxista panelekben gondolkodsz, kizárólag csoportokat látsz és nem egyéneket, de még a csoportokat is úgy váltogatod, ahogy épp az érdeked diktálja, nem vagy következetes. Attól, hogy német-német, a melós még nem kap részt a részvényesek hasznából, az aberrált identitáspolitikai elképzelések a valóságban nem működnek.

Kora tavasszal azt láthattuk, hogy a német szakszervezetek jelentős segítséget nyújtottak a magyarországi Audi leányvállalat dolgozóinak sztrájkjához: a német munkások eddigre már úgy érzékelték, hogy az alacsony magyarországi bérek tőkevonzó képessége az ő munkahelyeiket és életszínvonalukat veszélyezteti

...és a hülye nem érti, hogy ez a globalizáció ellen érv... A németek már a magyar munkásokkal sem szeretnének bérkiegyenlítődni, teljesen nyilvánvaló hogy afrikaiakkal ill. ázsiaiakkal meg még kevésbé. A német munkások problémájára a nacionalista gazdaságpolitika a megoldás, a globalizmus kizárólag ronthat a helyzetükön, soha nem javíthat. Nekik nem az a jó, ha a magyar munkás sokat keres, hanem ha az a k*rva gyár maradt volna Németországban...

Már csak azért is – és ez a döntő – mert a „középosztály” náluk is bekövetkező megroggyanásával az ő helyzetük is megingott.

Uramatyám. Ilyen méretű vakság már csak szándékos lehet, ostobaságra fogni gyenge mentség lenne. A marxista hangadók nem hülyék, csak tudatosan hazudoznak.

Ezért válhattak képessé a magyar munkások iránti szolidaritásra

Semmi szolidaritás nincs abban a színtiszta önzésben, hogy a miattunk már eddig is csökkenő fizetéseiket nem akarják hagyni tovább csökkenni. Egy német munkás nem azért támogatja a magyar fizetésemelést, mert olyan k*rvanagy marxi osztálytudata van és szolidáris internacionalista munkástársaival, hanem mert a saját zsebét érinti a dolog - vagyis a globalizáció áldozata ő, aki nem akarja, hogy a globalizmus újra és újra megerőszakolja őt a tőle szegényebb idegenek nevében.

Az eddigiekből levezethető, hogy hogyan, miben látom a rendszerkritikai baloldal feladatait a belátható jövőben. Nos, abban, hogy egyrészt a konzervatív és liberális áramlatokkal, erőkkel szemben versenyképes elvi alternatívákat dolgozzon ki a közeledő válság baloldali kezelésére, másrészt ezt a programot széles társadalmi rétegek körében aktívan terjessze.

Sok sikert... Ehhez persze először megérteni kellene a problémákat, ahelyett hogy a marxista utópista dogmát akarod rájuk erőszakolni, mert ez az elvi alternatíva jó okkal abszolút népszerűtlen.

hazánk, szélsőségesen duális szerkezetével összefüggésben a globális folyamatoknak a világon az egyik legkitettebb ország

Akkor talán több nacionalizmusra lenne szükség, arra hogy összeszedjük magunkat és megerősödjünk, nem pedig arra, hogy megnyissuk a határainkat kameruni meg pakisztáni tömegek előtt. Ha ez utóbbit választjuk, az miképpen csökkentené a globális folyamatoknak való kitettségünket? A növekvő munkanélküliség és a csökkenő életszínvonal az ellen nem véd...

Korábban már írtam arról, hogy az újkapitalizmus refeudalizációja, és ennek részeként, a munkásság szinte minden korábbinál kiszolgáltatottabb helyzete következtében, a tőke-munka viszony ma a feudális úr-szolga viszony álruháját ölti – különösen nálunk.

Ostoba, feneketlen szócséplés aminek semmi értelme, és az a pár szó ami meg nem marxista szofizmus az egyszerű hazudozás. Ha munkát vállalsz azzal szolgává teszed magad, szóval lázadj a munka ellen, de végső soron semmi gond, itt van a mi alternatívánk, a marxizmus, ahol mindenki dögcsóró és a gyárakban rohadnak (mert ha nem akkor elvisz a rendőr közveszélyes munkakerülésért), de az legalább nem szolgaság, mert ha elhiszed a hülye dumát, hogy te is résztulajdonosa vagy a gyárnak, akkor mindjárt másabb heti 40 órában ott robotolni.

81 komment

Címkék: politika szép új világ piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2019.08.24. 18:27:26

"jobboldali antikapitalista politikai erők..."

Nem teljesen lehetetlen, bár nem azért mondott ilyet mert olyan okos lenne. De itt van nekünk a politikai háromszög, ami kibővíti a jobb és bal oldal pontatlanságát, kiegészítve olyanra, amin már bármilyen gazdasági/politikai pontosan elhelyezhető:
www.youtube.com/watch?v=GfnkmVLGjSg

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.08.24. 20:03:48

Jó cikk! :-)

Aszondja a mérce, hogy: "SZALAI ERZSÉBET
(sz. Budapest, 1948) az MTA doktora, egyetemi tanár. Pályafutásomat reformközgazdászként kezdtem, bár mindig ezen irányzat baloldalán álltam. A rendszerváltás után, szembesülve az újkapitalizmus súlyosan embertelen vonásaival, rendszerkritikus baloldali szociológussá váltam. Fideszék 2010-11-ben mindenhonnan kirúgtak, de azért dolgozom."

Egy ilyen ember az MTA doktora??? Remélem 89 előtt volt az...

"Fideszék 2010-11-ben mindenhonnan kirúgtak,"
Na még egy dolog amit jól csináltak. :-) Dermesztő, hogy addig is dolgozott valahol.

Frederick2 2019.08.25. 09:53:44

@Sipi81: Szalai Erzsébet a tisztességes baloldaliak egyike volt - hajdanán, egykor, valamikor. Olyanok ajánlották bátran olvasásra, mint FAM és Falafel*. Aztán ő is, mint sok balos, kezdte tagadni a baloldal bűneit és hibáit. És innentől indul a lejtmenet.

Ennek egyik jelképes mozzanata volt, amikor díjat vehetett át, a vörös terror egyik ideológiai megalapozójáról, Lukács Györgyről elnevezett díjat - ez a hülye meg átvette. Itt egyébként utána lehet nézni, kik vették át a díjat.
hu.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1cs_Gy%C3%B6rgy-d%C3%ADj

Szilágyi Ákos hisz a demokráciában - annyira hisz benne, hogy átveszi az anti-demokratikus Lukács Györgyről elnevezett díjat (2017-ben!!!).

Ludassy Mária, mint libertariánus, elveti a jakobinizmust - de azért átveszi a jakobinus Lukács Györgyről elnevezett díjat.

Szilágyi Erzsébetre visszatérve:

"Tisztelt Szerkesztőség!

Én is visszaküldöm az állami kitüntetésemet, mégpedig a 2005. augusztus 20-án kapott Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
Nem akarok egy listán szerepelni a rasszista, gyűlöletkeltő Bayer Zsolttal.
Kérem, lépésemet tegyék közzé.

Tisztelettel,
Szalai Erzsébet szociológus, az MTA doktora, egyetemi tanár"

www.facebook.com/eszmelet/posts/1081414438561742/

Aha, de azért a Lukács György-díjat megtartotta - mert az belefér. Bayer Zsolt lehet egy torz figura a jobboldalon, de legalább nem öletett meg senkit - nem úgy Lukács György.

Szalai Erzsi már azon a szinten van, hogy miközben eltagadja a Gender-feminizmus és az újbaloldal bűneit és hibáit, asszisztál egy újjakobinus eszmeiséghez és mozgalomhoz. Tökéletes mintapéldánya az írástudók árulásának!

Én amúgy szomorúan látom, hogy a szociáldemokrata hagyományt senki nem merészeli felvállalni a magyar baloldalon. Ellenben a jakobinus eszmék iránt egyre nagyobb az érdeklődés - még az értelmesebb balos emberek körében is. Szabjuk át a tőkés rendszert - még akkor is, ha ebbe emberek tízezrei fognak beledögleni! Az a lényeg, hogy mi, újbalos arisztokraták ne dögöljünk bele, a pórnép meg amúgy is folyamatosan kitermeli önmagát, "van másik", vagyis le vannak szarva!

Hányingerem vannak ezektől a "demokraták"-tól!

*bizony, még a kemény öklű pofonosztó Falafel is

Frederick2 2019.08.25. 10:06:24

@bandiras2: (és címzem Deansdale-nek is)

"jobboldali antikapitalista politikai erők..."

Amúgy van ilyen - de nem túl jelentős. A jobboldali szubkultúrán belül van egy egyre szűkülő értelmiségi csoport, amely önmagát tartja az "igazi jobboldal"-nak, a többi mint "hamisítvány", a kapitalizmust elvetik, mint a modernitás, a Felvilágosodás, a Nagy Francia Forradalom és az 1848-as forradalmak szerelemgyermekét, és sürgetik a feudalizmushoz való visszatérését. Ilyesmi volt a László András körül szerveződő Metafizikai Tradicionalisták is. Kevesen vannak, folyamatosan szűkül a táboruk, jelentéktelenek.

Vagyis nem oxymoron. Igazából attól függ, melyiket választod a kettő közül. Feudalizmus vagy kapitalizmus. Meg persze ha hülyeségnek tartod a feudalizmus visszasírását. Ha úgy gondolod, baromság, és megvonod tőlük a "jobboldal" jelzőt, akkor persze lehet oxymoron.

Én a magam részéről csak olyan jobboldaliságot tartok életképesnek, ami elfogadja a kapitalizmust.

Frederick2 2019.08.25. 11:15:30

És most érdemben reagálok a cikkre is.

„...vagy betiltjuk a bevándorlást, és nem csak megoldottuk, de megelőztük a gondot, lehet pezsgőt bontani.”

Van abban valami megmosolyogtató, ahogy azt képzeled, a migráció megállítása egyszerű művelet, ami pár hét alatt lebonyolítható. Szerintem ennek a migrációs hullámnak a totális leállítása évekbe fog kerülni. Vagyis hosszú folyamat lesz az, aminek a végére pezsgőt bonthatsz.

„egy szubjektíve nem túl jó életszínvonalon élő munkásosztály (elvégre a melósok mindenhol az alsó/alsóközép részei, és mindenhol azt látják hogy szinte mindenki más fölöttük van) sosem fog önként lemondani arról a kevésről amije van olyan idegenek javára akik amúgy ellenségesek vele szemben.”

Egyébként az történt Európában, hogy a baloldal kitermelt a fehér munkásosztállyal szemben két ellenséget: a cigányságot és az iszlámhitű migráncsokat. Amibe egyébként oroszlánszerepet játszott az is, hogy a baloldali identitáspolitika az integrációt erősítette az asszimilációval szemben. Így mind a cigányság, mind a muszlimok mind a fizikai térben, mind a mentális térben gettósodva, megőrizték csoportidentitásukat – ami folyamatosan konfrontálódik a fehér ember társadalmi osztályaival; köztük a fehér munkásosztállyal szemben. A baloldal, miközben rendszeres támadás alatt tartja a fehér munkásosztályt, hivatkozik rá, mint szövetségesre. Micsoda bullshit! :P

„Gondoljunk csak a Mércére, az Új Egyenlőségre, a Helyzet Műhelyre, A Város Mindenkié mozgalomra, a korábbiaknál aktívabb Társadalomelméleti Kollégiumra, a Társadalomelméleti Műhelyre, a Hallgatói Szakszervezetre – és még sorolhatnánk.” (Szalai)

A Város Mindenkié egészen addig volt egy korrekt szervezet, amíg be nem foglalták a feministák és a jakobinusok (borg-effektus). Az Új Egyenlőség, a Helyzet Műhely, a Társadalomelméleti Kollégium, a Társadalomelméleti Műhely, a Hallgatói Szakszervezet mind-mind tenyésztőhelyei a jakobinusoknak – az ilyenek, mivel tömegével képzik át a fiatal egyetemista értelmiséget hazaáruló gárdistává, simán nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és megérdemlik azt, hogy az állam felszámolja ezeket. Kár, hogy a fene nagy demokráciában az ilyenek nem csupán vegetálni, de egyenesen virágozni képesek! A Mércé-t pedig baloldali mintaképnek leírni – aki ilyesmire képes, az nem buta, hanem egyenesen rosszindulatú!

„Mit erőlködtök, ott a Munkáspárt.”

Azért azt megnézném, mit hozna ki az országból a Munkáspárt, ha hatalomra kerülne. Szerintem a Munkáspárt már csak a NER által finanszírozott báb-párt, aminek a célja az ellenzék további gyengítése. A Munkáspárt mindenben egyetért a kormánnyal, miközben egy cseppnyi kritikát sem fogalmaz meg – ellentétben mondjuk a Mi Hazánkkal. Látszik, hogy ők már a NER fogaskerekeinek egyike. Én nem csinálok ebből problémát, lehet így is létezni, csak kicsit furcsállom, hogy komolyan veszed őket, Dean!

Frederick2 2019.08.25. 11:16:07

„Kit lehetne jobboldali antikapitalistának nevezni a világon? Én nem tudok ilyenről.”

Kicsit kiegészítve az előző kommentemet: Szalai Erzsi valószínűleg az olyan mozgalmakra érti ezt, hazai viszonylatban, mint a Mi Hazánk és az Identitás Generáció. Meg szerintem van olyan ostoba, hogy bele veszi a FIDESZ-t. Tény, hogy a FIDESZ nem minden téren elkötelezett a szabad versenynek, lásd a magyar futtball területét, ahol úgy vannak tömve állami pénzzel a szart sem érő focisták, hogy a teljesítményük tragikus. De még ezen anomáliák sem teszik antikapitalistává a FIDESZ-t. Az Identitás Generáció elutasít minden jakobinus gondolatot, nem csupán balról, se jobbról is; elfogadják a kapitalizmust, és alapvetően jobboldali libertariánusok. Szánalmasan gagyi az IG – de nem antikapitalista. A Mi Hazánk pedig szintén nem antikapitalista – inkább egyfajta nemzeti államkapitalizmusban gondolkodnak.

„Míg ugyanis a baloldal mindig személytelen struktúrákat támad, addig a jobboldali antikapitalizmus bűnbakok – zsidók, cigányok, Soros, bankárok, migránsok stb. – felmutatásával operál”

Itt inkább a cigányszálra akarok reagálni. Mondhatni: tisztázni szeretnék valamit. A magyar társadalom EGY VALAMI-t vár el az államtól cigányságügyben. És ha ez az EGY VALAMI teljesülne, beállna egy kisebbfajta javulás. Ez az EGY VALAMI pedig: az etnikailag szerveződő cigány maffiák felszámolása. Most nem sorolom fel, milyen mocsokkal árasszák el a cigány maffiák az országot, csak rögzítem a tényt. A magyar emberek többsége szeretné, ha az állam felszámolná a cigány maffiákat az országban. Mert a magyar emberek többsége jogosan fél a cigány maffiáktól.

Természetesen a magyar emberek biztonságra és rendre vágyó ezen igényét le lehet nézni. Lehet rá olyan jelzőket aggatni, hogy „rasszizmus” és „romafóbia”. Szalai Erzsit nem érdeklik a cigány maffiák rémtettei. Ahogy a rendszerkritikus baloldalon senkit nem érdekel a cigány maffiák. Innentől viszont keletkezik egy légüres tér – amit betölt a radikális jobboldal. Szívem szerint írnám azt: a jobboldal – de sajnos, mára már a FIDESZ és a JOBBIK is kussol cigányügyben. Mára kizárólag pártvonalon az MH képviseli. Miközben, úgy gondolom, a cigány maffiák elleni fellépés az összes párt, a teljes politikai paletta feladata lenne. De nem, mára ott tartunk, hogy Toroczkai pártja az egyetlen, ami ez ellen igyekszik tenni valamit. Szégyen és gyalázat!

„a végén vissza kellett jönnöm ide beszúrni, hogy sajnos sok újszerű mondanivaló nem keletkezett ezzel az irománnyal, de ez annak köszönhető, hogy a libsik milliomodjára is ugyanazt az halálra unt dumát ismétlik, így reagálni sem lehet rá túl változatosan.”

Azt azért nem mondanám, hogy nincs értelme a cikkednek, Dean! Most pl. megint sikerült nekimenni egy balos tekintélyszemélynek. Ugyanis Szalai Erzsi kb. hasonlóan egy „Mester”, mint TGM – baloldali ifjak ezrei csodálják munkásság. S mivel „valaki”, ezért az agymosó ereje is nagyobb, mint a mezei csinyovnyikoké.

Szalai Erzsi szövege amúgy olvashatatlan és dögunalmas – nem olvastam el, csak beleolvastam, de megfájdult a fejem. Komolyan, ezek még arra sem törekednek, hogy olvasható és élvezetes legyen a szöveg! (Az olyan rég elhunyt marxisták, mint Pándi Pál és Király István, legalább törekedtek arra, hogy élvezetes legyen a szöveg stílusa!). Azért kicsit fura, hogy Szalai a munkásság érdekeiért harcol, de közben olyan szövegeket alkot, ami nem a munkásoknak készül, hanem az értelmiségnek. Ezt egy sokat olvasott, kiművelt melós sem bírná elolvasni, annyira érthetetlen és rossz!

Szalai Erzsivel még van egy probléma, amit érdemes megemlíteni: az, hogy jó ideje a saját rajongói és csodálói táborában mozog, ki sem mozdul ebből az elefántcsonttoronyból. Arra pedig nem is veszi a fáradtságot, hogy ütköztesse a nézeteit az ellentétes oldalon állókkal – teszem azt, libertariánusokkal és jobboldaliakkal. Magyarán: nem vállalja a vitát. Ugyanakkor kinyilatkoztatásra bármikor vállalkozik.

bandiras2 2019.08.25. 12:00:32

@Frederick2:
A feudalizmus rajta van az általam linkelt ábrán, jobb alul cárizmus címmel. Értéke a stabilitás, ezt pedig az örökölt jogokkal éri el. Közös pontja a kommunizmussal a diktatórikus felépítése, az ember nem számít, csak az állam érdeke.
Közös pontja a kapitalizmussal a darvinizmus: a verseny eredményeket hoz, a győztest megjutalmazzák, a vesztes vagy vagy újraalkotja magát vagy elpusztul.
Következetesen szembehelyezkedik a kapitalizmus és a kommunizmus egyetlen közös pontjával, ami az örökölt jogok tagadása.
Az abszolút úr uralja a lordokat, azok a kisnemeseket, azok a jobbágyokat. Ideális esetben az úrnak direkt érdeke a birodalom jóléte.

Deansdale 2019.08.25. 13:10:07

@Frederick2: "Van abban valami megmosolyogtató, ahogy azt képzeled, a migráció megállítása egyszerű művelet"

Azt vágod, hogy cirka 5 évvel ezelőttig a migráció kontroll alatt volt tartva, és mindenki ezt tekintette normálisnak, most meg hirtelen a libsik azt mondják, lehetetlen kontrollálni? Kerítés+deportálás, ennek a híre eljut afrikába, és már el sem indulnak, mert minek. Ennyi az egész. Nem 2 hetes meló, hanem örökké tartó folyamat, de közel zérón lehet tartani a migrációt, a legálisat és az illegálisat egyaránt - legalábbis olyan országokban ahol ezt a lehetőséget még nem kúrták el azzal hogy évtizedeken át beengedtek mindenkit válogatás nélkül. Ny-eu-nak valószínűleg már annyi, de a V4-eknek még nem.

"a Munkáspárt már csak a NER által finanszírozott báb-párt"

Nem hiszek abban hogy titokban mindent Orbán irányít, ahogy abban sem, hogy csak az az "igazi" ellenzék ami mindenben ellentmond a kormánynak. Szerintem a Munkáspárt abban ért egyet a fityisszel amit a fityisz jól csinál, más dolgokban meg kritizálják. Ez valahol így lenne normális, és pont az a baj hogy a Munkáspárton kívül senki nem csinálja ezt.

"Kicsit kiegészítve az előző kommentemet: Szalai Erzsi valószínűleg az olyan mozgalmakra érti ezt, hazai viszonylatban, mint a Mi Hazánk és az Identitás Generáció."

A zsidók és bankárok emlegetésével megágyazott a (neo)náci asszociációnak, Sorossal pedig a fideszt benyomta ebbe a képbe, és szerintem ezt teljesen tudatosan, hazug lejárató szándékkal tette. Nyilván szándékosan fogalmazott homályosan, mert ha nyíltan kimondja hogy mire és kikre gondol akkor esetleg beperlik. A vicc meg az, hogy az emlegetettek közül (MH-t és IE-t is beleértve) senki nem antikapitalista, legföljebb anti-globalista, ami messze nem ugyanaz, ill. támogatja az állam szociális célú költekezését, ami szintén nem antikapitalizmus. Mondjuk azt már megszokhattuk a balosoktól, hogy nekik mindenki náci aki nem csatlakozik hozzájuk, de ettől ez a torz és tisztességtelen mocskolódás még nem válik elfogadhatóvá.

"Ahogy a rendszerkritikus baloldalon senkit nem érdekelnek a cigány maffiák. Innentől viszont keletkezik egy légüres tér – amit betölt a radikális jobboldal."

Na igen, az egyik oka annak, hogy ideológiavezérelt politikai erők sosem lehetnek tökéletesek, hogy azokat a problémákat, amiket az emberek felvetnek, de nem passzolnak az ideológiához, vagy a szőnyeg alá söprik, vagy egyenesen büntetik a panaszkodást. A modern baloldal egyik észveszejtő hülyesége, hogy a többtízmillió nyugati embernek, aki felveti hogy a tömeges migráció számára probléma, azt válaszolják, hogy márpedig ilyen probléma nem létezik, szóval kussoljanak be, különben megbüntetik őket. (Egyeseket meg is büntetnek.) Így nem lehet országokat vezetni, aki ilyen sémák mentén kormányoz az nem politikus, FŐLEG NEM DEMOKRATA, hanem egy kretén zsarnok, aki a saját utópiáját nyomja az emberekre, akiket alattvalójának tekint. Egy demokrata szellemiségű vezető minden körülmények között meghallgatja az emberek panaszait, és ha sokan ugyanazt panaszolják akkor azt megpróbálja orvosolni, függetlenül attól hogy ő személyesen mit gondol arról a dologról. Ha én imádom a patkányokat, de a gyáramban elszaporodnak, akkor nem mondom az alkalmazottaimnak, hogy márpedig a patkányokat kötelező szeretni és aki mégis panaszkodik az ki van rúgva. A nyugati politikai vezetők zöme viszont pontosan így működik. Ugyanez a helyzet a cigánykérdéssel is. A baloldal képtelen rá bármi mást reagálni, mint hogy a mocskos magyarok fogják be a pofájukat, és szerintem kínlódnak attól hogy tudják, ezzel rengeteg szavazatot vesztenek, de mégsem tehetnek mást.

"Ugyanis Szalai Erzsi kb. hasonlóan egy „Mester”, mint TGM"

Nem először futok bele olyanba, hogy nem nézem meg kinek a cikkét kritizálom, aztán utólag jelzik egyesek, hogy az "valaki" volt. Engem a nevek és a tekintélyek sosem érdekeltek, így eszem ágában sincs utánajárni, hogy aki valamit leírt az ki fia-borja. A gondolatokkal foglalkozom, és azoknak meg kell állniuk a saját lábukon. Aztán ha kiderül, hogy a legnagyobb szaktekintélyek mondják a legnagyobb hülyeségeket, akkor legföljebb kiröhögöm azokat akik idejönnek engem csépelni, hogy hogyan mertem beszólni az általuk nagy névnek tartott valakinek - mint például a Boldogkőis paleo-vitában. Itt is ez volt a helyzet, magamban elkönyveltem hogy ez a cikk valszeg egy huszonéves lilahajú egyetemistától származik, mert kb. az a színvonal volt fölöslegesen beszúrt fennhéjázó idegen szavakkal, szofista körmondatokkal amit előző nap hallottak a proftól és most csillogtatni akarják a neten, stb.

Frederick2 2019.08.25. 16:25:51

@Deansdale:

"magamban elkönyveltem hogy ez a cikk valszeg egy huszonéves lilahajú egyetemistától származik, mert kb. az a színvonal volt fölöslegesen beszúrt fennhéjázó idegen szavakkal, szofista körmondatokkal amit előző nap hallottak a proftól és most csillogtatni akarják a neten, stb."

Szalai Erzsébet nyugdíjas (vagy ahogy virágnyelven mondják: szépkorú :D). Mondjuk az, hogy hasonlóságot találsz egy balos veterán meg a fiatal janicsárok írásainak stílusa között, nem a véletlen műve. Létezik olyan, hogy mintakövetés. Pl. A fiatal feminista picsák erőlködésein látszik, hogy a sarlatán Judith Butlert utánozzák. Mintakövetés, egy stílus utánzása. Miközben restek megkeresni a saját hangjukat.

Madarász Henrik 2019.08.25. 17:20:35

@Deansdale: Igen van ez a marxista halandzsanyelv, tele idegen szavakkal, amit használ a nyugati baloldal, nálunk TGM meg a hasonlók, az értelem hiányát ezzel leplezik. Aki meg igazat ír, az le tudja írni magyarul is, érthető stílusban, lásd ezt a cikket itt, amit írtál.

KalmanBlog 2019.08.25. 18:48:51

@Deansdale: "Kerítés+deportálás, ennek a híre eljut afrikába, és már el sem indulnak, mert minek"

Plusz a kerítéstámadásoknál, illetve a zöldhatáron átkelők esetén legálisan tüzet lehetett volna nyitni. Ha az megtörtént volna, akkor elég hamar leszoktak volna az illegális határátlépésről.

Nagymamám bölcsessége: Nincs lehetetlenség csak tehetetlenség.

Madarász Henrik 2019.08.25. 20:12:55

@KalmanBlog: Azért tegyük hozzá, hogy azért hatékony a kerítés, mert más útvonalakra tértek át a migránsok és nem nagy tömegekben támadnak, több tízezres támadó tömegnél még a sima tűzparancs is kevés volna, falra lenne szükség és előtte aknamezőre.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.08.25. 20:46:16

@Frederick2: Nekem az a cikk inkább ideologikus hangvételű, míg Deansdale írása gyakorlatiasabb.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.08.25. 20:52:41

@Frederick2: "Mondhatni: tisztázni szeretnék valamit. A magyar társadalom EGY VALAMI-t vár el az államtól cigányságügyben."
Nem tudom, mit vár el a társadalom, biztos van a maffiákkal is probléma de társadalmi szinten inkább az a nagy probléma, hogy a cigányság nagyobb része láthatóan teljesen más habitusú, más életstílusú mint a többségi társadalom és a kettő nehezen fér össze és apróbb elszórt pozitívumokon kívül semmi jele annak, hogy ez megváltozna. Ez pedig feszültségeket kelt. Ebben pedig elsődlegesen a cigányságon belül kellene hogy változási akarat legyen, az állam ebben max segíteni tud. Már az is haladás, ha nem hergelik a cigányokat az ún. "civil szervezetek".

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.08.25. 20:54:45

@Frederick2: "Van abban valami megmosolyogtató, ahogy azt képzeled, a migráció megállítása egyszerű művelet"
Annak idején elég volt annyi, hogy a görög komposok valami miatt sztrájkoltak és ezzel Törökországból egyből megállt az áradat.

KalmanBlog 2019.08.25. 21:21:36

@Madarász Henrik: Nem vagyok szakképzett a kérdésben, nem tudom hány ember/nap-tól lenne szükség falra. De nekem úgy tűnik, hogy a fal kérdés túl van hájpolva. Őrzés nélkül sem a fal, sem a kerítés nem ér semmit. Őrizve viszont elég a kerítés is. Pláne amíg nem készül el az egész határon az sem, addig felesleges falról álmodozni.

Egyébként pedig elég volna egy táblasor, amit hőkeresős kamerás drónokkal kellene őrizni. Ha valami mozgás van, akkor oda kell vezényelni a hadsereget/határvadászokat tűzparaccsal. Ez volna a legolcsóbb leghatékonyabb, és ennek lenne a legkisebb a környezeti terhelése is.

Aztán ha visszafoglaltuk a trianon előtti területeinket, akkor nem lenne olyan drága elbontani sem :-)

KalmanBlog 2019.08.25. 21:39:14

A publik ligáját figyelitek a 888-on? Egész jó írások is akadnak. Volt olyan, ahol szerintem szimpátia alapján szavazott a nagyérdemű... Persze én is :-)

Ez a mai, most fogom olvasni:

888.hu/kinyilott-a-pitypang/publik-ligaja-bohar-dani-vs-apati-bence-4198508/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2019.08.26. 07:58:32

Kulturális és vizuális antropológia szakon szociálantropológiai témában írt szakdolgozatomban felhasználtam Szalai Erzsébet elitkutatását. Jól megfogalmazott, érthető gondolatmenetekben tárta fel az engem is foglalkoztató jelenséget, tudniillik az elitek tőkekonvertálási hajlandóságát. Azóta eltelt pár évtized. Úgy tűnik, Szalainak teljesen elmentek otthonról. A valóság megragadási képessége a nullához konvergál. Sic transit gloria mundi.

aldum · http://aldum.pw 2019.08.27. 08:02:46

@Frederick2:

>Ludassy Mária, mint libertariánus, elveti a jakobinizmust - de azért átveszi a jakobinus Lukács Györgyről elnevezett díjat.

Mint rezidens libertarius, ezt visszautasitom, a wiki szerint is legjobb esetben klasszikus liberalis a noszemely (akirol egyebkent sose hallottam, ennyire prominens alakja a magyar libertariusoknak :D)

Frederick2 2019.08.27. 10:11:29

@aldum: Kissé arrogáns lett ez a komment. Miért is?

"Mint rezidens libertarius, ezt visszautasítom"

Mármint anarcho-kapitalista, aki a cégek szabadságát többre becsüli az emberek szabadságánál. Aki "kommunistát" kiált minden olyan személyre, aki felveti a vagyonadó ötletét (pl. Dean) - miközben inkább szociáldemokrata ötlet, mint komcsi.

"a wiki szerint is legjobb esetben klasszikus liberalis a nő személy"

Szerintem azzal, hogy valaki átvesz egy Lukács György-díjat, tudatja is a világgal, hogy semmi köze sem a klasszikus liberalizmus elveihez, sem a libertariánus gondolatkörhöz. Teszem azt, Szilágyi Ákos és Ludassy Mária egyaránt pofáztak a liberális és demokratikus értékek védelméről (természetesen a csúnya-gonosz jobboldallal szemben, a patásördög Orbán Viki ellen) - aztán átvesznek egy olyan díjat, amelynek névadója a legnagyobb ellenfele a demokráciának és a liberalizmusnak. Hülyék!

"akirol egyebkent sose hallottam, ennyire prominens alakja a magyar libertariusoknak"

Mert ki számít jelentős libertariánus értelmiségnek Magyarországon? Akiről lehet is hallani a politizáló közösségben?

Deansdale állítólag az egyik legnépszerűbb libertariánus blogger - mégis a legtöbb politizáló ismerősöm nem ismeri a nevét. (Ez persze semmit sem von le a munkássága értékeiből.)

Aldum? De hát ő csak egy kommentelő! :D

Az "Ellenpropaganda"? Ő elég megosztó személyiség. Meg őt sem ismeri a politizáló közösség nagy része. Plusz ő is inkább anarcho-kapitalista, aki többre becsüli a cégek szabadságát az egyén szabadságánál - még akkor is, ha éppen nem a cégnek van igaza (hiába, a lojalitás :P). A CÉGNEK MINDIG IGAZA VAN! - ősi libertariánus bölcsesség. :P

Meg ki is számít ma libertariánusnak?

Ma van egy csomó "libertariánus" és "anarchista" értelmiségi, aki kiszolgálja a cégeket. (Ők írják általában a sok önmegvalósító könyvet is. Légy gazdag egy hét alatt, és egyéb baromságok.) Ezek az emberek már annyira szervilisek és lojálisak a cégek világához, hogy már rég nem nem nevezhető a tevékenységük "libertarianizmus"-nak. "Anarchizmus"-nak meg főleg nem.

szuperpocok 2019.08.27. 11:08:02

@Frederick2:

"aki a cégek szabadságát többre becsüli az emberek szabadságánál"

Tipikus balos szalmabáb...

A cégek is emberekből állnak, akiknek amúgy egyre nehezebb dolguk van előteremteni azt a sok "alapvető és elidegeníthetetlen jogot", amelyek a Dean által alaposan leoltott réteg szerint csakúgy "jár" az embereknek...

A gazdaság döntő részét kis és középvállalkozások adják. Nem pedig esőerdőket letaroló, világ összeesküvést szövő multik..

"Deansdale állítólag az egyik legnépszerűbb libertariánus blogger"

Népszerű, de nem libertariánus.

aldum · http://aldum.pw 2019.08.27. 11:30:16

@Frederick2:
>aki a cégek szabadságát többre becsüli az emberek szabadságánál
Haho, a cegek emberekbol allnak.

>"kommunistát" kiált minden olyan személyre, aki felveti a vagyonadó ötletét (pl. Dean)
Nem kialtok kommunistat, csak probalok ramutatni, hogy ontudatlanul is egy-ket marxista alapvetesre epiti a gondolkodasanak egy reszet, ami foleg azert baj, mert pontosan tisztaban van vele, mennyire pusztito dolog. Mindegy, errol direkt nem akartam megint parttalan vitat nyitni.

>inkább szociáldemokrata ötlet, mint komcsi
A szocdemek turelmes kommunistak. Az adoztatas meg mindig rablas.
(Kell ideznem a Kommunista Kialtvany velemenyet az adorol?)

>aki többre becsüli a cégek szabadságát az egyén szabadságánál
Megint ez a vulgarmarxista kozhely, mintha egy ceget nem egyenek alapitananak es alkotnanak.

>Szerintem azzal, hogy valaki átvesz egy Lukács György-díjat, tudatja is a világgal, hogy semmi köze sem a klasszikus liberalizmus elveihez, sem a libertariánus gondolatkörhöz.
Akkor egyetertunk. Nem tudom miert kellett ancap-bashingbe atmenni.

>Ma van egy csomó "libertariánus" [...] Ők írják általában a sok önmegvalósító könyvet is. Légy gazdag egy hét alatt, és egyéb baromságok.
He?

>Mert ki számít jelentős libertariánus értelmiségnek Magyarországon? Akiről lehet is hallani a politizáló közösségben?
Pl. Seres Laszlo, akivel nagyon sok dologban nem ertek egyet, de legalabb hallottak rola az emberek :)

szuperpocok 2019.08.27. 11:35:44

"Bármilyen rendszer, ami szabadon hagyja az embereket élni, munkálkodni, és a munkájuk gyümölcseit élvezni, a kapitalizmus valamilyen formája lesz, mivel a kapitalizmus nem más, mint az emberi szabadság közgazdasági rendszerként való üzemeltetése. A kapitalizmus felszámolására irányuló minden törekvés gyökereiben szabadságellenes"

Ez naggggyon jó :)

Az embernek van egy alapvető gazdasági viselkedése, ami még csak nem is a kapitalizmus hanem a CSERE. Az embernek nagyon sok mindenre van szüksége a túlélésre, és ezeket nem tudja mind egymaga előállítani.

Már korán rájött az ember arra, hogy a legjobban úgy jár, hogy ráfekszik arra a tevékenységre amiben a legjobb, és ennek a tevékenységnek az eredményét elcseréli olyan javakra, amelyeknek az előállításában nem kompetens.

Ennek nagyon fontos eleme a magántulajdon, ugyanis nem tudsz olyasmit elcserélni, ami felett te nem rendelkezel.

A pénz pedig már csak egy katalizátor ehhez a nagy egészhez.

Én nem értem, hogy ebből az alapvető gazdasági összefüggésből mit nem lehet megérteni?

Akinek ezzel a rendszerrel baja van az maga lehet a teremtő Isten, mert ezek szerint ha az illető bemegy egy supermarketbe akkor ő nem vesz ott semmit se, mert mindegyik árut meg tudja termelni saját maga, és nincsen szüksége arra, hogy cserefolyamatokon keresztül hozzájuk jusson.

Kérdés, mert kíváncsi vagyok:

Marx mellesleg adott bármilyen konkrét receptet arra, hogy hogyan működjön a társadalom miután megtörténik a "nagy" forradalom?

Másik. Számomra nehezen jön át az, hogy a kapitalizmus OK, de a globalizáció meg nem.

Akinek baja van a globalizációval és meg akarja akadályozni az utazzon vissza az időben és égesse fel az első föníciai kereskedőhajót...mert ez egy elég régi folyamat...

KalmanBlog 2019.08.27. 12:39:54

@szuperpocok: Ez ilyen "csak szélsőségekben tudok gondolkodni" érvelés volt.

Amiről beszélsz, hogy az embernek lehet saját pénze, amit el is költhet a boltban még a kommunista rendszerben is teljesült! Legalábbis a szovjet blokkban sehol nem tiltották be a pénzhasználatot. És átmeneti áruhiány az volt, de alapvetően lehetett vásárolni dolgokat.

Nem arról van szó tehát, hogy ezeket bárki teljesen be akarná tiltani, hanem hogy korlátozni és adóztatni kell.

"Számomra nehezen jön át az, hogy a kapitalizmus OK, de a globalizáció meg nem."

A korlátlan kapitalizmus sem jó, és a korláltlan globalizmus sem jó. Nincs itt ellentmondás.

A globalizmus alatt nem csak az áruk áramlását értjük, hanem teljes kulturális és genetikai összeolvadást is, ami egyáltalán nem szükségszerű velejárója a világszintű kereskedelemnek. Miért lenne az? A kereskedő elviszi az árut, eladja, de utána _hazamegy_. És otthon szül, otthon neveli a gyerekeit. Ennyi, nincs ebben semmi feketemágia.

Frederick2 2019.08.27. 13:09:00

@aldum: Seres László. Ragyogó példa. Hozzácsaphattad volna Tóta W. Árpádot. Azok is a cégek csicskái. Remek! :P

Ezzel a libertarianizmussal is az a gond, hogy kisajátította két szélsőség.

Az egyik szélsőség a szélsőbalos jakobinusok. Akik egy irracionális közösségi modellben gondolkodva, megerőszakolnák a társadalmat. Mivel lábbal tiporják a szabadságjogokat, nem éppen libertariáusok - de azért használják magukra időnként a fogalmat, hiszen a "szabadság pártján vannak".

A másik szélsőség azok a jobboldali libertariánusok, akik igazából a cégek szervilis kiszolgálásában látják a szabadság képviseletét. Mivel az alsóbb rétegek szabadságjogait nagy ívben leszarják, de még a középosztályt is, ha szembekerülnek a céges világgal, igazából ők sem igazi libertariánusok. Csak cápavámpírok! :D

"A szocdemek turelmes kommunistak."

A fantáziádban! Nem, a szocdemek azok a balosok, akik kiegyeztek a Tökével, elfogadták a kapitalizmust, mint egyetlen érvényes alternatívát, és a munkásosztály meg az alsóbb társadalmi osztályok érdekeit igyekszenek úgy képviselni, hogy közben nem engednek teret a jakobinus (különféle szociálanarchista, kommunista és fasisztoid) szélsőségeknek. Ma kurva kevés van belőlük a baloldalon!

"Az adoztatas meg mindig rablás."

Igen, töröljük el az államot, és dobjuk oda a társadalmat egy szociáldarwinista világnak. Az öregasszony, ha havonta leperkál egy összeget egy rendvédelmi cégnek, akkor épségben átvészeli a következő hónapig; ha nem, agyoncsapja a cigány. Szép anarcho-kapitalista utópia - ahol nincs állam, nincsenek adók, és mindenki túlél, ahogy tud!

"Kell ideznem a Kommunista Kialtvany velemenyet az adorol?"

Marx bárcsak megelégedett volna a vagyonadóval, mint balos megoldással? Máris megúsztuk volna a GULAG-ot és a többi borzalmat! (Egyébként valszeg nem úsztuk volna meg, mert akkor a történelem kitermelt volna egy másik jakobinus prófétát, aki megmérgezi a tömeget.)

Te, Aldum, két dolgot ideje lenne megtenned, a tisztesség kedvéért:

1, Abba kellene hagynod azt, hogy kisajátítod egy szűk kör számára a "libertariánus" címkét! Én hiszek abban, hogy a libertarianizmus egy színesebb halmaz annál, mint amire az "Ellenpropaganda" fószer leszűkíti - szerencsére! Ez a libertarianizmus legyen egyszínű, nem túl vonzó kísérlet!

2, Fel kéne végre ébredni az álomvilágból! A libertarianizmus elvileg ellene van az autópiának - mégis dédelgeti ezt az anarcho-kapitalista álomvilágot, ahol nincsen állam, nincsenek adók, a tőke szabad keze mozgat mindent, ami valójában a cégek egyeduralma stb. Nem túl realista és humánus az a modell, amit elképzeltek ennek az amúgy is társadalmi kísérletektől szenvedő nyugati civilizációnak!

Számomra a libertarianizmus azt jelenti, hogy az emberek (beleértve magamat is) szabadon élhetnek a kapitalizmusban; és ezt a szabadságot nem nyomhatja el sem állam, sem cég, sem bármiféle politikai szervezet. Természetesen a szabadság mellé társulnak az egészséges korlátok is. A tőkés rendszerben léteznek a szabadság kis körei, ahol kiteljesíthettem önmagam, normális és egészséges keretek között.

Nem, a társadalom beáldozása egy szociáldarwinista világnak, az nekem nem libertarianizmus. Hanem anarcho-kapitalizmus - és iszonyatosan beteg!

szuperpocok 2019.08.27. 13:33:14

@KalmanBlog:

Nem vitatom az általad leírtak igazságtartalmát, de azért pár dologgal vitatkoznék.

"a szovjet blokkban sehol nem tiltották be a pénzhasználatot"

Valóban, csak gondolom azt te is tudod, hogy a prospektusban Marx leírta, hogy a pénz is eltűnik "majd egyszer", és mivel nem tűnt el ezért állandóan hallhatjuk azt a mantrázást, hogy "az nem volt valódi kommunizmus".

Tele van az egész Marxizmus, az emberi természettel szélsőségesen ellentétes megállapításokkal, és amikor ezeket a "megállapításokat" át akarják ültetni a gyakorlatba, és természetesen civilizációs katasztrófát idéznek elő vele és ennek következtében nem valósul meg, akkor meg mondják a "nem volt valódi kommunizmus" című mantrát...

szuperpocok 2019.08.27. 13:44:53

"Ami a mai fiatalok profittermelő képességét csökkenti az előző generációkhoz képest, az a fejükbe nevelt balga téveszme, hogy dolgozni "elnyomás", nekik minden ingyen kellene hogy járjon, és ha neadj'isten mégis pénzért csinálnak valamit, annak nonprofit világmegváltásnak kell lennie, nem valami gonosz kapitalista tevékenységnek, ami - fúj, ocsmány dolog - kézzelfogható értéket állít elő. A Mérce éppúgy felel ezeknek a mentális betegségeknek a terjedéséért, mint minden más marxista szarfészek, ami arra kondícionálja a fiatalokat, hogy a munka kizsákmányolás és elnyomás, aminek ellen kell állniuk."

Ennél úgy tapsoltam mint a központi bizottság tagjai a 17. pártkongresszuson :D

Nagyon igaz.

Általában ezek az emberek sz*rt se érő büfészakokon ültek/nek, ahol alaposan elfelejtik azt, hogy az iskolarendszer kényelmes falain kívül elvárások vannak amelyeknek meg kell felelni, és ahol az ember a tudása és képességei alapján megmérettetik. És amikor emberünk kikerül a való életbe, és ott rájön arra, hogy senkit se érdekel a genderelmélet, és emiatt sehol se kap állást, akkor természetesen csakis a "rendszer" lehet a felelős és még véletlenül se az ő ostoba múltban meghozott döntései.

Deansdale 2019.08.27. 13:59:29

@szuperpocok: "de nem libertariánus"

Gazdasági kérdésekben alapvetően libertárius vagyok. Régebben még jobban az voltam, de mostanában úgy látom vannak a libertárius eszmével problémák, amiket a követők inkább megpróbálnak letagadni, semmint hogy szembenéznének velük. A facebookos cenzúra pl. jó példa erre, a tipikus libertárius álláspont az, hogy magáncég, azt csinál amit akar, de ez szerintem borzasztó rövidlátás, a szép elvek nevében hagyja szarrá menni a világot. A szabadpiac ezt nem fogja soha megoldani. A libertárius gondolkodás túlságosan elvi, bizonyos gyakorlati problémákkal szemben tehetetlen.

Ettől függetlenül sok libertárius alapelv igenis megállja a helyét és követendő (lenne), úgyhogy nincs értelme az egész filozófiát egyben kidobni a kukába.

"Marx mellesleg adott bármilyen konkrét receptet arra, hogy hogyan működjön a társadalom miután megtörténik a "nagy" forradalom?"

Mostanában azt hallom marxistáktól, akik szerint ugye a "valódi" marxizmust még sosem próbálták ki, hogy nagyjából ugyanaz lenne minden mint most, csak a cégeknek nem lenne "külső" tulajdonosa, hanem mindent azok birtokolnának akik dolgoznak benne, vagyis senki nem kapna a megtermelt haszonból csak azért, mert valami az övé, hanem kizárólag a munkások közt osztanák azt szét. Az, hogy ez a valóságban sosem működne nem zavarja őket, jó a csengése az elméletnek, tehát mindenki más hülye.

"Akinek baja van a globalizációval és meg akarja akadályozni az utazzon vissza az időben és égesse fel az első föníciai kereskedőhajót...mert ez egy elég régi folyamat..."

Ez viszont így nem állja meg a helyét, és egyben rámutattál a libertárius gondolkodás egyik achilles-sarkára. Szerintem az a normális, ha az ember közösségben (család, nemzet, stb) gondolkodik, és a közösségen belüliek érdekeit előbbre helyezi az idegenekénél, VALAMINT fel kell ismerni, hogy érdek nem kizárólag anyagi lehet, van kulturális, egzisztenciális, szellemi-lelki igénye ill. érdeke is az embereknek, és ezek sokszor fontosabbak mint az anyagiak. A migrációt pl. meg kell állítani, és meg is lehet, nem kell hozzá visszamenni az időben - elég egy kerítés a határra. A nemzetközi kereskedelmet pedig kontrollálni kell, messzebbre kell látni annál, mint hogy a szlovák tej literenként 5 forinttal olcsóbb, tehát akkor vegyük azt. (Erre az sem megoldás, hogy az emberek szavazzanak a pénztárcájukkal.) Na mindegy, a jelenleg is zajló modern globalizáció nekünk sokkal többet árt mint használ, pl. a cikkben is vázolt okok miatt. Bocs, de én nem szeretnék egy kambodzsai munkás bérszintjére süllyedni azért cserébe, hogy olcsón megvehetem az országba külföldről beáramló vackot.

Deansdale 2019.08.27. 14:39:08

@aldum: "Haho, a cegek emberekbol allnak."

Ez azért nem ilyen egyszerű. A facebook-nak ne járjanak olyan jogok mint az embereknek, akkor sem ha Zuckerberg egyesek szerint nem gyíklény. A gazdasági hatalommal visszaélést nem kellene engedni azzal a szöveggel, hogy a cég is ember(ekből áll), vagy hogy majd a szabadpiac megoldja, mert ez legföljebb papíron működik, a valóságban nem.

"Nem kialtok kommunistat, csak probalok ramutatni, hogy ontudatlanul is egy-ket marxista alapvetesre epiti a gondolkodasanak egy reszet, ami foleg azert baj, mert pontosan tisztaban van vele, mennyire pusztito dolog."

Nem hiszem, hogy a vagyonadó gondolata marxista alapvetésre épülne, egyszerűen csak egy valós problémára adott pragmatikus válasz, ami szembemegy bizonyos elvekkel - dehát az ember ilyesmire olykor rákényszerül. A libertárius alapgondolatok addig működnek amíg nem sérthetetlen szent dogmaként, hanem hozzávetőleges irányelvekként kezeljük őket, és előre számolunk azzal hogy fellépnek majd bizonyos problémák, amiket jobb megelőzni, mint utólag szopni velük. Marx is azt képzelte, hogy az eszme tökéletes, tehát mindent annak kell alárendelni, kompromisszumra nem lesz szükség - az emberi természettel meg nem számolt. Az ilyesmi a valóságban sosem működik, és sajnálom hogy egyes libertáriusok mégis ugyanebbe a gereblyébe lépnek. "A vagyoni szakadékok nem probléma, az emberi irigységgel meg nem számolunk, azt majd megoldja a rendőrség." Na ja, ez eddig mindig frankón bevált.

"direkt nem akartam megint parttalan vitat nyitni"

Csak egyszer kellene mindent kibeszélni, de akkor végleg. Szerintem hiba, hogy ebbe a szükséges vitába nem állunk bele.

"Az adoztatas meg mindig rablas."

Továbbra sem hiszek abban, hogy az önkéntesen fizetett tűzoltóság beválhatna. Persze lehetne ezt az egészet máshogyan is csinálni, az USA-ban pl. sokáig nem volt személyi adózás, az állam a beszedett vámokból tartotta el magát, de úgy sejtem az igazi libertáriusok ezt sem tartanák elfogadhatónak :)

"Megint ez a vulgarmarxista kozhely, mintha egy ceget nem egyenek alapitananak es alkotnanak."

Ember, azért ne nevezzünk már mindent marxizmusnak ami nem 100% libertárius gondolat, ez nagyon megnehezíti az érdemi párbeszédet. Persze hogy a google-t is emberek alapították, csakhogy most ez a cég épp megnyomorítja az egész világot, egyesek meg tétlenül nézik, mert hát na, ha egyszer valaki meg akarja nyomorítani a világot, és van rá elég pénze, akkor joga is van hozzá, mi egyszeri emberek meg fogjuk be a pofánkat, nem szólhatunk bele. Ez nekem már túl sok a "szabadságból", nem hiszem hogy engedni kellene a szabadságnak azt a fokát amikor valaki emberek milliárdjainak a hírközlését manipulálja szándékosan úgy, hogy azzal globális politikai és gazdasági változásokat idézzen elő. (Amik mellesleg a libertáriusokat is inzultáják hátulról, vazelin nélkül, ugyanis pont a kultúrmarxista bandát nyomják hatalomba, tehát legalább ezért praktikus lenne a nemes eszméket egy pillanatra félretenni, vagy újragondolni.)

Vannak dolgok, amikben a "szabadság" gondolata már nem játszik, ilyen például a világon egyedülálló kommunikációs infrastruktúra, az óceánok mélyén ill. műholdakon át nyomott internet. Aki ezeket a technikai eszközöket birtokolja, annak semmiféle "személyes szabadsága" nincs ezekkel a saját céljaira visszaélni, és senki ne jöjjön azzal a dumával, hogy "ha nem tetszik amit X csinál akkor neked is jogodban áll mélytengeri kábeleket fektetni meg műholdakat fellőni, amihez persze előbb saját bankrendszert kell alkotnod, a meglévő ugyanis az ellenfeleid kezén van". Nem hiszek abban, hogy bizonyos emberek elnyomó szándékára a párhuzamos társadalmak létrehozása a válasz, főleg mivel úgysem hagynák, hogy békében éljünk a saját kis buborékjainkban. Egyértelmű, hogy minden kísérletet a tőlük való függetlenedésre azonnal megtámadnak, erre már több példa is van.

Akit ez nem győz meg, az majd szívhatja a fogát mikor a libertárius eszméi végleg a trónhoz szögezik a globalista-progresszív politikai elitet, ami ezerszer elnyomóbb és anti-libertáriusabb lesz, mint a mostani politikai felállás. Muszáj, hogy az emberben legyen annyi gyakorlati érzék, hogy a saját eszméinek a nevében nem juttatja hatalomra a saját eszméinek a legnagyobb ellenségeit, akikről tudni lehet hogy aztán majd péppé fogják szivatni.

szuperpocok 2019.08.27. 14:39:49

@Deansdale:

Köszönöm a válaszodat, pár dologra reagálnék :)

Nekem se nagyon tetszik a Facebook politikája. Mintha lenne egy telefontársaságom, és kiba*om azt aki olyasmiről beszél másokkal, ami nekem nem tetszik.

"A szabadpiac ezt nem fogja soha megoldani."

Minden tiszteletem, de már megoldotta, ugyanis rengeteg egyéb más social media szolgáltatás működik, csak valahogy mégse nagyon áramlik át rájuk senki se. Hol van az előírva, hogy csak a Facebookot lehet használni? A social media az egyik legalapvetőbb internetes szolgáltatás az álláskereső, és a társkereső portálok után

"hanem mindent azok birtokolnának akik dolgoznak benne, vagyis senki nem kapna a megtermelt haszonból csak azért, mert valami az övé, hanem kizárólag a munkások közt osztanák azt szét."

Aaaaaaz tényleg :D nekem nagyban tolják ezt a munkás kooperatíva szöveget, ami ellen igazából nekem semmi kifogásom. Nyugodtan kísérletezzenek vele. Az a jó a kapitalizmusban, hogy lehetsz benne szocialista, szocializmusban viszont meg nem lehetsz kapitalista.

De úgy mondják ezeket mindig mintha az ott dolgozók nem pénzből élnének :D

Deansdale 2019.08.27. 15:05:23

@szuperpocok: "Minden tiszteletem, de már megoldotta, ugyanis rengeteg egyéb más social media szolgáltatás működik, csak valahogy mégse nagyon áramlik át rájuk senki se."

Az, hogy elméletileg vannak alternatívák, NEM MEGOLDÁS, legnagyobb jóindulattal is csak egy lehetőség egy hosszú távú megoldásra, amennyiben a kommunikáció átáramlik a szándékosan manipulált csatornákról a tiszta csatornákra. Ha szabad egy hasonlattal élnem, ha vándorolsz a sivatagban százezer emberrel, akik között megy néhány lajtoskocsi, és némelyikben víz van, másokban meg méreg, de erről a többség egyáltalán nem tud, azt meg egyáltalán nem tudják hogy melyik kocsiban van víz és melyikben nem, az a helyzet semmilyen formában nincs megoldva. Az sem megoldás, hogy "dehát te is indíthatsz egy lajtoskocsit". A mérgezést meg kell állítani, a helyzet akkor lesz megoldva.

"Az a jó a kapitalizmusban, hogy lehetsz benne szocialista"

Én is mondom nekik, hogy dehát a marxi álmaikat már holnap megvalósíthatják a kapitalizmuson belül, de az soha nem elég jó nekik - ők azt mondják hogy az egész társadalomnak úgy kell működnie, különben nem ér semmit az egész. A következő logikus kérdésre meg persze nincs válasz, hogy akkor mi lesz azokkal az emberekkel akik ezt a rendszert nem szeretnék, gulág, vagy Dunába lövés? Mennek börtönbe közeszélyes munkakerülésért, vagy mint kulákok?

Deansdale 2019.08.27. 15:10:30

@szuperpocok: Ja, izé, kiegészítés az előbbihez. A facebook-kérdést itt és most nem egyéni szemmel nézem, nem az a kérdés, hogy van-e alternatíva amit én választhatok, hanem az a probléma, hogy többmilliárd embert a tudtán kívül hülyítenek. Menj oda az utcán 10 emberhez, hogy mit tud pl. a google politikai manipulációjáról, és 9 azt sem fogja tudni miről beszélsz - viszont a dolog HATÁSA őket is eléri, akár tudják akár nem. Ez a probléma nem egyéni, amire egyéni megoldást keresünk, én is csináltam már pl. protonmail-es accot és nem vagyok fent fészen, de ez még mindig nem megoldás, ha érted mire gondolok.

Madarász Henrik 2019.08.27. 15:14:50

@szuperpocok: Nem lenne megoldás az sem ha a egyik másik céghez mennének át az emberek a faceboook helyett, mert akkor meg azt szállnák meg a balosok. Egy teljes jobboldali ellentársadalmat kellene felépíteni, saját bankokkal, kártyacégekkel, saját keresővel, közösségi oldallal, szervercégekkel, stb.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.08.27. 17:11:27

Az a baj a multicégekkel, hogy ezek nagyon más ligában játszanak mint a normál méretű vállalkozások. Amennyire én látom, a multicégben a felelősség szétkenődik és hiába vannak benne emberek, és egyes szinteken nyilván vannak felelősök, összességében mégis sokkal kevésbé egyértelműek a dolgok. Ugye hiába idézték be Zuckenberget is a szenátusi meghallgatásra, büntetést ő sose fog kapni, max a cég. És miközben egy multinak nincs felelőssége, "nincs lelkiismerete", a pénzügyi lehetőségei nagyobbak mint egy-egy komplett országnak. Ez így szerintem nem összevethető egy normál országon belüli vállalkozással. Ugyanakkor igen fura, hogy a progresszív ideológia ennyire begyűrűzött hozzájuk.

Az a legdöbbenetesebb egyébéknt nekem, hogy egyrészt ezek a cégek teljesen bemásztak az emberek magánéletébe, mindent tudni akarnak rólunk és a legtöbb embernek ez nemhogy zavaró lenne, hanem egyenesen tapsolnak neki és azt hurrogják le aki megszólal, hogy talán ez mégse jó irány.

Frederick2 2019.08.27. 19:50:54

@Madarász Henrik:

"Egy teljes jobboldali ellentársadalmat kellene felépíteni, saját bankokkal, kártyacégekkel, saját keresővel, közösségi oldallal, szervercégekkel, stb."

Talán Trump, Orbán és Putyin (esetleg még Bolsonaro és Duterte) összeállna, össze tudna hozni egy ilyen jobboldali ellentársadalmat. Talán...

Frederick2 2019.08.27. 19:55:11

@Sipi81: Én mostanában gondolkodom azon, hogy ez a selfie-mánia mennyire a "progresszív" multicégek által generált folyamat. A Facebook-nak kifejezetten jól jön.

GÁBOR-nak volt az a gondolata, hogy Japánban a fiatalság elkorcsosulása kívülről okozott, mesterséges folyamat.

Lehet, hogy az USA-ban és Európában is ez a helyzet. A modern trendekkel fertőzik a fiatalságot. Ha pedig a fiatalság (többsége) a kulturmarxisták zsebében van, akkor készülhetünk a legrosszabbra.

Ezért lenne szükség, hogy az értékkonzervatív jobboldal megfogja valamivel a fiatalokat. De hogyan tegye mindezt?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.27. 20:14:07

@Frederick2: Plusz a selfie-mánián látszik, hogy a progresszió szándéka nárcisztikusokat termelni tömegesen. Az átlag progresszív úgy vetíti magát a másikra, hogy azt szemináriumon kellene tanítani.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.08.27. 20:25:31

@Frederick2: Azért én még nem tartom magamat öregnek, de értem hogy kikre gondolsz fiatalok alatt. :-)
Én ezt a szelfimániát mindig furának tartottam, míg be nem jött én mindig úgy gondoltam, hogy kínos ha valaki magát fényképezi, most meg divat lett.

Hát egyrészt én úgy látom, a multicégek egyszerűen becsatornázták magukhoz a lázadást is, ami ugye a tizenéveseknél egy életkorbeli sajátosság. És észre se veszik, hogy amikor lázadnak, akkor valamelyik trendet követik valójában.

Összességében azonban nem tudok mindent egyszerűen a kultúrmarxistákra fogni, hiszen a fiatalok első helyről a szülőktől tanulnak, ők adják a példát. Kisgyerekkorban még mindenképpen. Ha valahol, hát a szülők lennének az elsők akik jó irányba tudják terelni a fiatalokat. Nyilván nem akkor amikor épp lázadási korszak van, de a nagyon kisgyerekkori pozitív nevelés szerintem vissza fog jönni később.
Másrészt éppen GÁBOR szokott arról is írni, hogy épp a fiatalok sokkal óvatosabbak sokszor a modern felületekkel adatbiztonsági szempontból. Talán nincs minden veszve.

Ha meg a szülői háttér megvan, akkor kellenek szintén hiteles és erőteljes személyiségek és jó vezetők. Olyanok akik egy vitában képesek a kultúrmarxistákat legyőzni. Ehhez meg kéne normális média. Erre most épp lenne is lehetőség, ehelyett ugye látjuk, hogy olyan gagyi dolgok mennek mint a 888 meg hasonlók, ahol elég kevés a normális ember. Ja és ha mindez megvan, akkor meg a közös cél érdekében dolgozni és nem marakodni, mint ahogy a mai ellenzék teszi.

Épp tegnap kezdtem nézni a múltkor linkelt Peterson-videót (ő is ilyen erős személyiség a konzervatív oldalon és látszik, hogy van rá igény), hát nagyon durva, én már a rezignált arcához szoktam hozzá, ehhez képest itt olyan hevesen beszél, hogy igencsak meglepődtem.

szuperpocok 2019.08.28. 06:41:05

@Deansdale:

"Ami a mai fiatalok profittermelő képességét csökkenti az előző generációkhoz képest, az a fejükbe nevelt balga téveszme, hogy dolgozni "elnyomás" "

A balos világnézet egyik nagy hibája többek közt az, hogy nem képesek elviselni azt, hogy az életben vannak keserű pirulák. Az egyik ilyen, hogy bizony el kell menni dolgozni.

Csak ugyebár a kapitalizmusban eladásra termelnek mindent, nem pedig saját maguknak és ezáltal elidegenednek a munkától. Ilyenkor azért előjön az, hogy Marx tényleg nem dolgozott soha egy kibaszott napot se de tényleg. A munka soha nem az önmegvalósítást szolgálta hanem az életben maradásunkat. Vagy rész veszünk mi is a civilizációnkat fenntartó cserefolyamatokban, vagy éhen halunk.

Az, hogy az ember cserére termel dolgokat, az természetesen alakult ki, mert az ember nem tudja az összes szükségletét egymaga kielégíteni. Inkább ráfekszik arra amiben jó, és annak az eredményét elcseréli olyan dolgokra, amelyek előállításában meg nem jeleskedik. Aki ezt gátolni akarja az civilizációs katasztrófát, éhezést, üres bolti polcokat fog előidézni.

Frederick2 2019.08.28. 07:53:24

@szuperpocok: @Deansdale: @Sipi81: Azért arra kíváncsi leszek, miféle választ fog adni a civilizációnk a robotosítás folyamatára. A japánok és az amerikaiak pl. nagyon dolgoznak azon, hogy a gyárak és az üzemek világában minél több emberi munkát helyettesítsenek gépekkel és robotokkal - ami viszont elbocsátásokat fog eredményezni. Két évvel ezelőtt még rádióban dicsekedett valami ürge, aki magyarként az USA-ban részt vesz a robotokkal kapcsolatos kutatásokban és fejlesztésekben, hogy tizenvalahány év múlva az építőiparban olyan hagyományos szakmákat fognak felváltani robotokkal, mint a kőműves, a szobafestő, az ács, a burkoló stb. Az előrejelzések szerint a szállításban és az utazásban is be lehet majd hozni a robotokat - vagyis nem kellenek majd teherautó- és kamionsofőrök, meg taxisok, mert helyettesíthető a gép. A Mesterséges Intelligencia fejlesztése folyamatos - jelen pillanatban azon munkálkodnak, hogy az intellektuális területeken is kiváltsák az élő erőt. Pl. az újságírásban.

A technológiai fejlődés természetesen megállíthatatlan. A géprombolás, mint esetleges radikális megoldás, a rossz válaszok egyike. Kompenzálni kell majd a párhuzamosan együtt járó negatív folyamatokat. Itt most elsősorban a robotizáció által okozott munkanélküliségre gondolok. Kénytelenek lesznek valami megoldást találni rá, ha meg akarják úszni vér nélkül.

A mai fiatalok... Magam is undorral veszem a jakobinus tenyésztelepek létezését, ahol a diplomás fiatalokat megfertőzik jakobinus eszmékkel. Az ilyenfajta szórakozóhelyeket (pl. Gólya), műhelyeket (pl. Társadalomelméleti Kollégium) és civil szervezeteket (pl. Helsinki Bizottság) fel kellene számolni, mert a diplomás fiatalok elkúrásával súlyos károkat okoznak mentálisan és szellemileg a társadalomnak. Nemzetbiztonsági veszélyt jelentő tényezők.

A probléma csak az, hogy a fiatalok veszélyeztetettsége nem szűnik meg a szélsőbalos műhelyek likvidálásával. A robotizáció a fiatal munkaerőt ugyanúgy érinti, mint az idősebbet - sőt, jobban. Azt suttogják a vészmadarak, hogy közeledik az új gazdasági világválság: az USA-nak több az adóssága, mint az állami vagyona, a dollár értékét veszítheti - az amerikai gazdaság bedőlése dominó effektusként érvényesülhet a világon. Változik a világ, és a szörnyű vajúdás érinteni fogja a fiatalokat is.

Vagyis nem lehet minden a szélsőbalos műhelyekre fogni. Ha már a diplomás, értelmiségi fiatalokra gondolunk; talán a jobboldali kormányoknak meg kellene fognia őket valahogy. Mintha átengedték volna a terepet a baloldalnak, az meg élt volna a lehetőséggel. Most meg sír a jobboldal szája, hogy ez nem ér! Tessék valami vonzó jobbos alternatívát nyújtani a diplomás fiataloknak! Egyelőre ebben a baloldal jobb!

Van itt munka, gyerekek! Csak neki kell állni...

Frederick2 2019.08.28. 08:06:13

@Sipi81:

"Azért én még nem tartom magamat öregnek, de értem hogy kikre gondolsz fiatalok alatt. :-)"

Én mostanában úgy látom, a baloldal nem képes mit kezdeni az X-generációval. Ezért az Y- és Z-generációt igyekszik megfertőzni - elég is, ha ezt a két generációt a maga oldalára állítja, onnantól düböröghet tovább előre!

"Erre most épp lenne is lehetőség, ehelyett ugye látjuk, hogy olyan gagyi dolgok mennek mint a 888 meg hasonlók, ahol elég kevés a normális ember."

Látom, te Kálmánnal ellentétben nem vagy megelégedve az alternatív jobboldali médiával! :D Örülök, mert én sem! :) Jeszenszky Zsolt azt mondta: a baloldalt a saját eszközeivel kell legyőzni. Én meg azt látom, hogy az eszközök révén átvették részben a stílust és kicsit a világnézetet is. Bulvár, trollok etetése, alja proli humor, mocskolás és fikázás, egymás seggének gyomorforgató kinyalása. A HírTV dettó ugyanez!

Ugyanez a Jeszenszky bevédi az Irigy Hónalj Mirigyet is:

"Ahol azonban Puzsér nagyot téved, az az Irigy Hónaljmirigy. Csakúgy, mint Puzsér, az Irigymirigy is bement a bulvárba, és ott csinál valamit. Mert ott a felület. Már nem csak pár száz fős rockklubokan parodizálja (kiválóan) a magyar előadókat. Hanem széles nyilvánosság előtt csinál hülyét mindenkiből. Folyamatosan ott a kikacsintás, a „tudom, hogy tudod”. De az „azt is tudom, hogy mindketten tudjuk, hogy mások nem tudják” is ott van. Magyarul: a zenekar Benny Hill-stílusú hülyéskedései egy széles, plebejus réteghez szólnak, akik önfeledten röhögnek a felszínes, idióta poénokon. Viszont rengeteg a „húsvéti tojás”, a rejtett utalás, sok-sok elszólás, amiket sokszor csak a zenei szakmában jártasak, a parodizált előadókat jól ismerők értenek. Illetve van számos olyan megnyilvánulás, amelyek mind-mind azt mutatják, hogy csöppet sem veszik komolyan magukat, a legkevésbé sem dimenzionálják túl a saját humorukat"
(mandiner.hu/cikk/20171219_jeszenszky_zsolt_mi_a_bajom_puzserral)

A Pesti Srácok egyébként valamivel jobb, mint a 888. Szerencsére nem mindenki próbálkozik a gonzó újságírással, s vannak kifejezetten színvonala és igényes cikkek is.

"Épp tegnap kezdtem nézni a múltkor linkelt Peterson-videót"

Hóhó, végignéztem én is! Hosszú volt, de megérte! A magyar felírat, bár nem a legjobb volt, de viszonylag érthetővé tette az előadást. Szerintem jókat mondott J. P. Remélem, több videóját is ellátják magyar felirattal!

szuperpocok 2019.08.28. 09:57:51

@Frederick2:

A baloldal kedvenc vesszőparipája: a technológiai fejlődés :D

"Az európai lakosság egyre jobban öregszik, ezért szükség van a bevándorlók munkaerejére. Ugyanakkor viszont vezessük be a feltétel nélküli alapjövedelmet is, mert a robotok miatt nem lesz munka."

Nem hiszem, hogy munka nélkül maradnánk, viszont a jövő egyre kvalifikáltabb munkát követel majd meg tőlünk. 3D tervezés, programozás, computergrafika.

A technikai fejlődés nem az emberi munkát fogja kiküszöbölni, hanem egyes, alacsony intelligenciájú, csak lapát-, seprő-, vagy fejszemozgató biorobotként alkalmazható embereket tesz feleslegessé, mert a XXI. század mechatronikai és információs technológiai színvonala a lapát-, seprű-, és fejszemozgatást olcsóbban meg tudja csinálni.

csi szi 2019.08.28. 10:41:19

@szuperpocok: Még szerencse, hogy Afrikából és a Közel-Keletről csupa 3D tervező, programozó, számítógépes grafikus stb. érkezik, hogy kielégítse a keresletet... :)
Egyébként nem csak az általad említetteket érinti a dolog, sőt bizonyos "alacsony intelligenciájúnak" tekintett munkakörök nehezebben pótolhatók. "Biorobotokra" is szükség lesz még egy ideig, az Amazon sem tudta kiváltani az emberi munkaerőt a raktáraiban még, ehelyett robotként kezeli az alkalmazottait.
Viszont sok szellemi munkást is fenyeget a feleslegessé válás, fordítókat, könyvelőket, adminisztrátorokat, sőt a jogászi, orvosi (van már olyan AI, amelyik könnyebben kiszúrja a tumort a röntgenen, mint sok tapasztalt orvos) stb. tevékenységek egy részét is, ezt ellensúlyozhatja, hogy nőhet a kereslet az ilyen szolgáltatások iránt, így még az emberi közreműködőkre is szükség lehet továbbra is az MI térhódítása mellett is (pl. egy Google Fordító-féle nyersfordítást azért igényesebb helyeken át kell nézetni és fazonra igazíttatni emberekkel, egy MI általi diagnózist ellenőrizni kell orvosnak is stb.)

zriff 2019.08.28. 11:14:21

@Frederick2: Még régen magam voltam főiskolán, de a személyes tapasztalataim alapján elmondhatom, siralmas a felsőoktatási képzés. Magával a szórakozással, pihenéssel nem lenne baj, de a többség élete buli, tanulás alig, vagy csalás, lefizetés, jó kapcsolatok, oszt ellébecolnak ameddig fussa a szülői pénzből. Ennyi a nagy diploma csoda. A szakmunkás képzésnek több haszna van. Neked mi a véleményed?

Frederick2 2019.08.28. 11:56:54

@szuperpocok:

"A baloldal kedvenc vesszőparipája: a technológiai fejlődés :D"

Neked meg a kedvenc vesszőparipád a nem-baloldaliak lebaloldalizása. :D Ez kicsit olyan, amikor felvetem egy újbalosnak a cigány maffiák ügyét, aztán az lekezelő gúnnyal odaveti: "A jobboldal kedvenc vesszőparipája a cigányellenesség!". Hopp, máris rasszista lettem - máskor meg balos! Csak mert felvetek bizonyos kérdéseket! De hát ez ilyen politikai mezőny, jobboldalon és baloldalon is vannak merev gondolkodású emberek, úgy látszik! :P

"Nem hiszem, hogy munka nélkül maradnánk"

Neoliberálisok kedvenc vesszőparipája a társadalmi mobilitás. :D És ilyenkor még okosan megjegyzik: "Át lehet menni a szolgáltatóiparba!". Csak azt felejtik el, hogy a szolgáltatóipar megkíván bizonyos képességeket, amivel bizony nem rendelkeznek olyan sokan. Minden tiszteletem az építőiparban dolgozó szakmunkásoké - de a többségéből nem nézem ki, hogy át tudná képezni magát pl. vendéglátóssá! (A vendéglátás is szolgáltatóipar, és azt még egyelőre nem fenyegeti a robotizáció!) A gyárak és üzemek meg többségében gyűjtőhelyei a 8 általánost végzetteknek és érettségizetteknek - amint kiváltja őket a robot, ezen emberek nagy része képtelen lesz átmenni a szolgáltatóiparba, pont a megfelelő képességek hiánya miatt. Az OKJ-képzés legendásan szar. (Villanyszerelő és szobafestő ismerőseim mesélik, mennyire halvány másolata annak a tudásnak, amit ők a szakmunkássuliban kaptak. Az OKJ-bizonyítvány bizony nem rejt akkora szaktudást, mint a szakmunkás bizonyítvány.) Még szokták mondani az informatikát, ahová át lehet menni, de az meg olyan terület, ami speciális tudást igényel - és ott is kemény verseny van az informatikusok között az álláshelyek miatt, ott is van, aki lemarad és lemorzsolódik, aztán megy más területre melózni.

"a jövő egyre kvalifikáltabb munkát követel majd meg tőlünk. 3D tervezés, programozás, computergrafika."

Ami jóval kevesebb szakembert igényel majd ahhoz képest, amekkora lesz a munkanélküliség a robotizáció hatására.

"A technikai fejlődés nem az emberi munkát fogja kiküszöbölni, hanem egyes, alacsony intelligenciájú, csak lapát-, seprő-, vagy fejszemozgató biorobotként alkalmazható embereket tesz feleslegessé"

Ha te azt gondolod, hogy nem fog odáig eljutni az MI fejlesztése, hogy a későbbiekben képes legyen leképezni egy szakmunkás tudását, akkor nagyon naiv vagy. Persze mondhatod azt, hogy túl sok sci-fit olvastam, de én nem tartom kizártnak és lehetetlenek, hogy 50-100-150 év múlva robotok fogják felhúzni az épületeket - a szakmunkások helyett. Miért lenne kivitelezhetetlen?

Kérdéseim:
1, Hogyan lehet megoldani a robotizáció okozta munkanélküliséget?
2, A robotizáció hatására kialakuló munkanélküliek milyen területekre mehetnek át melózni?

A szocializmus, mint alternatíva, le van szarva. Magam sem hiszek benne. Most arról beszélünk: hogyan nézne ki egy élhető 21. századi kapitalizmus? Várom a koncepciódat; a modellt, ami a fejedben van ezzel kapcsolatban; az elképzeléseidet, amit meg lehet valósítani a közel jövőben!

Frederick2 2019.08.28. 11:58:33

@csi szi:

"Viszont sok szellemi munkást is fenyeget a feleslegessé válás, fordítókat, könyvelőket, adminisztrátorokat, sőt a jogászi, orvosi (van már olyan AI, amelyik könnyebben kiszúrja a tumort a röntgenen, mint sok tapasztalt orvos) stb. tevékenységek egy részét is, ezt ellensúlyozhatja, hogy nőhet a kereslet az ilyen szolgáltatások iránt, így még az emberi közreműködőkre is szükség lehet továbbra is az MI térhódítása mellett is (pl. egy Google Fordító-féle nyersfordítást azért igényesebb helyeken át kell nézetni és fazonra igazíttatni emberekkel, egy MI általi diagnózist ellenőrizni kell orvosnak is stb.)"

Na, te egész jól vágod a témát! Örülök! :)

Frederick2 2019.08.28. 12:09:24

@zriff:

"Neked mi a véleményed?"

A szakmunkás képzésről ne kérdezz! Csak információmorzsákból táplálkozom. Az építőiparban melóztam már régen, meg van számos ismerősöm onnan. A legfiatalabb kőműves, amit láttam, 42 éves - ami elég aggasztó. Az építőipari szakmunkáshiány aggasztó - ezt még a FIDESZ is elismerte párszor. Hogy miként lehetne ezen segíteni, fogalmam sincs. (Egyébként a szakmunkásképzés problémáiról és lehetséges megoldásokról szerintem érdemesebb lenne megkérdezned szakmunkásképzéssel foglalkozó tanárokat.)

Egyetem, főiskola? Régen voltam főiskolás, de már akkor lazább hely volt a hagyományos ált. iskolához és gimihez képest. Volt egy szabadabb légkör, ami kifejezetten jól esett a hagyományos ált. iskola és gimi zártabb és fullasztóbb világa után. A gond az volt, hogy az egyetemi szabadság hamar átment egyetemi szabadosságba. A bölcsészkar tele volt kiivóan öltöző ribikkel és laza partyarcokkal - a többsége ment aztán a későbbiekben tanárnak, művelődésszervezőnek, könyvtárosnak, közgazdásznak. A diploma megszerzése amúgy, visszagondolva, nem volt olyan nehéz; ami megizzasztott, az a nyelvvizsga megszerzése.

Azt mondják, hogy ahol komoly képzések vannak, és igazi szakemberek kerülnek ki diplomával, az a természettudományos képzés. Ellenben a társadalomtudományos képzés nagyon laza, többségében nem ad használható tudást, a liberális és balos politikai jelenlét pedig garantált.

Kb. ennyi a véleményem.

szuperpocok 2019.08.28. 13:08:47

@Frederick2:

Én magam továbbra is fenntartom azt, hogy lesz munka. Most bonyolultnak tűnő szakmák fognak végtelenül leegyszerűsödni. Plusz általában a legtöbb munkát az generálja, amikor létrejön egy technológia, ami meg aztán szerteágazóan teremt munkát rengeteg embernek.

Jelenleg ez nagyon kilátástalannak tűnik, és te meg is fogalmaztad az okát, és ezzel együtt az én megoldási javaslatomat is, amikor érintetted az OKJ képzést.

Ha ránézek az oktatás jelenlegi állapotára, akkor valóban nagyon sötétnek ígérkezik a jövő, pedig ott kellene csinálni valamit.

Olyan oktatást kellene csinálni, amely felkészíti az embereket a XXI. századra, és azokra a foglalkozásokra, amelyek majd hamarosan lesznek. A jelenlegi oktatási rendszer arra jó, hogy 30 éves korodig lehessél gyerek, majd amiből kikerülsz ebből vakarja mindenki a fejét, hogy mihez kezdjen, mert rájön arra, hogy nem sok mindenre megy azzal, hogy tudja mire gondolt a költő ebben-abban a bekezdésben.

Ha felmegyek a professionra, akkor nagyrészt olyan állásoakt látok amelynek a betöltésére elég volna egy rövidebb lefolyású tanfolyam, nem kellene egyetemen rohadni évekig. Ha már egyetem...ezek az intézmények is már csak a sok évszázad alatt rájuk rakódott hírnevéből tartja fenn magát.

Privát alapon már rengeteg kezdeményezést jött létre. Például rövidebb idő lefolyása alatt megtanítanak úgy programozni, hogy el tudjál helyezkedni. Ezt miért ne lehetne átültetni más szakmákra is?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 13:18:08

@Frederick2: "A Mesterséges Intelligencia fejlesztése folyamatos - jelen pillanatban azon munkálkodnak, hogy az intellektuális területeken is kiváltsák az élő erőt. Pl. az újságírásban."

Ott már sikerült! :D Nem kell az emberi szakmát gépesíteni, ha gépesítheted magát az embert. Lásd NPC-mémek. Az átlag sajtócikk már most is olyan, mintha randomgenerátor írta volna.

KalmanBlog 2019.08.28. 14:08:50

@Frederick2: A mesterséges intelligencia egyelőre nagyjából ott tart, hogy mintákat ismer fel, illetve a mintákat elő tudja venni, és új formában össze tudja rakni.

Gyártósorra alkalmas lehet, de ott is az a probléma még, hogy megbízhatatlan. Ugyanez a gond az önvezetéssel is. A magasabb szintű problémákat pedig még nagyon sokáig nem fogja tudni megoldani. Magánvéleményem, hogy soha nem fogja tudni helyettesíteni az embert, legalábbis a mai úton nem fogunk oda jutni.

Meg a gépeket is valakinek karban kell tartania, el kell látni árammal, satöbbi. Inkább valószínű, hogy úgy járunk mint az Alapítványban, hogy felépítjük a technikai civilizációt, de nem lesz hozzá elegendő szakember, aki karbantartja és el fog rothadni az egész.

Borathan 2019.08.28. 21:44:41

A gépesítés, a mesterséges intelligencia nem fog szakmákat eltüntetni, de az abban dolgozók számát lecsökkentheti majd.
A gyógyszerész például egy magasan kvalifikált szakma, de igazából, amit ma csinál a legtöbb gyógyszerész, gyógyszert ad ki,azt egy jól beprogramozott automata is meg tudja csinálni. Bedugod a TAJ-kártyád, a gép kiköpi az orvos által felírt gyógyszert, esetleg még pluszban az ATM-ekhez hasonló menüvel ad pár nem receptköteles gyógyszert, ráadásul úgy, hogy ismeri az allergiáidat, többi gyógyszeredet, és csak olyat ad, amivel nem lesz gond. Gyógyszertáranként elég lesz egy gyógyszerész, nem kell 4-5 oda. Eltűnik a szakma? Nem. De jóval kevesebb elég belőle, emberek szabadulnak fel.

@KalmanBlog:
ez utóbbitól én is tartok, hogy annyira bonyolult, összetett lesz/már lett a technológia, hogy nem leszünk képesek olyan embereket képezni, akik tudják azt javítani, működtetni, tovább fejleszteni

Deansdale 2019.08.29. 14:27:31

@Borathan: Az a fő gond, hogy az értékteremtés egyre kevesebb kézben koncentrálódik és egyre kevesebb embert foglalkoztat, a többieknek pedig nincs más választásuk, mint valamilyen szolgáltatást kínálni az előbbieknek, vagy tartani a markukat az állam felé segélyért... És mivel a robotizáció haszna nem a társadalom zsebébe megy, az nekünk nettó bukás. Kvázi az van, hogy a robotizáció hasznát a tulajok az adófizetők zsebéből veszik ki azzal, hogy azok fizetik a kirúgott munkások segélyét.

Az még akár pozitívum is lehetne, ha a zsugorodó munkaerő-kereslet a háztartásbeliség és az önellátás reneszánszát hozná el, de erre mondjuk egyelőre kicsi az esély. Talán ha rákényszerülünk :)

Deansdale 2019.08.29. 14:42:02

@Deansdale: ...persze az is lehetséges, hogy egyszerűen csak sokszínűbb lesz a munkapiac, bizonyos állásokra jóval kevesebb ember kell majd, de ezek helyett lesznek más álláslehetőségek, csakhát egyelőre nehéz elképzelni, hogy mik lesznek a jövőbeli szakmák amik a munkanélküliek tömegét felszívják.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.29. 15:33:09

Egy csipet off:
www.facebook.com/Robert.Puzser/posts/2406614852747647

Mivel Puzsér nem Dékábbik, ezért csakis NER lehet, Schiffer a NER-nek ír alá, ergo Schiffer András náczy, és bármelyik pillanatban kiirthatja önmagát.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.29. 20:08:14

@Deansdale: "Az még akár pozitívum is lehetne, ha a zsugorodó munkaerő-kereslet a háztartásbeliség és az önellátás reneszánszát hozná el, de erre mondjuk egyelőre kicsi az esély. Talán ha rákényszerülünk :)"

Szerintem háztájizni nyugodt szívvel el lehet kezdeni már most is, én mindenképpen tervezek valami hétvégiház/tanya jellegű mutatványt konyhakerttel meg lugassal.

Borathan 2019.08.29. 22:39:58

@Deansdale:
erre lenne jó egy kisebb alapjövedelem. Amiből még nem tudsz jól megélni, de arra elég, hogy ne kelljen napi 8 órát dolgozni, vagy ne minden áldott nap.

TrollEdomer 2019.08.30. 07:28:42

@Borathan: már nem tudom pontosan hol, de olvastam egy cikket, mely szerint ha a big data big money, akkor ember azért kaphatna pénzt, hogy hasznos adatokat produkál másoknak.
Szerintem jövőben jópáran megélhetnek abból (mondjuk némi alapellátással kiegészítve) hogy hirdetéseket osztanak meg, követőket szereznek valakinek, másokat szolgálnak számítógépes szerep és stratégiai játékokban, ilyesmik.

Borathan 2019.08.30. 22:40:57

@TrollEdomer:
én nem hiszek ebben az adat-misztifikálásban
Fontos, nagyon sokat ér, de akkor is csak eszköz abban, hogy megszerezd, amit akarsz. És nem, az hogy én mit szeretek, és mit nem, az önmagában nem érték senkinek, csak egy jó módszer arra, hogy eladjanak nekem valamit.
De én inkább tovább mennék. Én nem gondolom, hogy itt az adatgyűjtés lenne a leglényegesebb dolog, amit a Google, a Facebook meg a többiek művelnek. Arra megy ki a játék, hogy csatlakozz a rendszerre, minél több módon, hogy minél könnyebben irányítható, befolyásolható, megzsarolható legyél. Hogy függj tőlük.
Én pl. fent vagyok a Face-n, nagyon sok ismerősömmel, köztük a legfontosabbakkal is ott tartom a kapcsolatot, onnan nézek le koncerteket, stb, nagyon sok mindenre használom. Egy-egy letiltás bizony fájó tud lenni

Frederick2 2019.08.31. 05:29:29

@don Fefinho:

"Köszönöm Schiffer Andrásnak és minden engem ajánló budapestienek a támogatást! Hálával gondolok az ajánlásokat gyűjtő aktivistákra, akik töretlen meggyőződéssel küzdenek közös álmunkért, az autonóm és cselekvőképes politikai centrumért, a fővárosi sétálóövezetért, az emberre szabott, zöld Budapestért."

Te aláírtad neki, don Fefinho? :)

Puzsér valamelyest a rendszerváltásban csalódott értelmiséget képviseli. Szerintem máig nem dolgozta fel a csalódását. Az a baj vele, hogy nem realista, hanem idealista. Ő még hisz abban, hogy megteremthető az a fajta nemzetpolitika, ami mentes a korrupciótól, tiszteletben tartja az emberi jogokat, demokratikus, figyel a nép és a társadalom igényeire. Ez valahol szép és szomorú.

Schiffer amúgy simán arca lehetett volna "az autonóm és cselekvőképes politikai centrum"-nak. Csak azzal, hogy szabad utat engedett Szél Bernadettnek és feminista csoportjának az LMP-ben, lekéste ezt a vonatot.

Frederick2 2019.08.31. 05:31:36

@Deansdale:

"egyelőre nehéz elképzelni, hogy mik lesznek a jövőbeli szakmák amik a munkanélküliek tömegét felszívják."

Ez az a kérdés, amire valahogy nem képesek választ adni a robotizáció hívei. Kerülik a témát. Hmm...

Deansdale 2019.08.31. 09:41:18

@Frederick2: "Ő még hisz abban, hogy megteremthető az a fajta nemzetpolitika, ami mentes a korrupciótól, tiszteletben tartja az emberi jogokat, demokratikus, figyel a nép és a társadalom igényeire. Ez valahol szép és szomorú."

Tök jó lenne ez a felvilágosult klasszikus liberális szemlélet, HA TÁRSULNA a jelen politikai helyzet megértésével, és a kettőből kihozna valami működőképes elegyet, de a "mindkét oldal egyformán szar és a középutasság majd mindent megold" mentalitás nem vezet sehova. Végső soron a jobb, bal vagy közép teljesen lényegtelen, az számít hogy a vezetők látják-e az országot érintő problémákat, és készek-e azokra érdemben, pozitívan reagálni. Úgy tűnik manapság ilyen politikus alig akad, és Puzsér sem tartozik közéjük, mert ő a saját nyárspolgári utópiáját akarja az országra erőszakolni miközben háborúban állunk a globalista nemzetközi elittel, amit ő szerintem messze nem kezel a helyén.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.31. 13:02:52

@Frederick2: Ha Pesten jártam volna épp, aláírtam volna neki, attól függetlenül, hogy a Tarlóssal sincs különösebben bajom.

Frederick2 2019.08.31. 14:36:44

@Deansdale: @don Fefinho: Amíg nem múlik el a kulturmarxista forradalom és az iszlám forradalom jelentette veszély, addig nem is lesz elszámoltatható a FIDESZ a korrupciós ügyleteiért. Majd ha a veszély elmúlik, akkor elő lehet venni ezeket a kétes ügyeket. Csúnya gondolat, de sajnos igaz: ma mindenféle antikorrupciós megmozdulás csak arra jó, hogy megossza az embereket egymással. Meg akarjuk állítani a politikusok lopását, de csak egymásra acsarkodunk. Az egész antikorrupciósdi időlopás és energiapocsékolás. Amíg a migrációs probléma és a kulturmarxista aknamunka nem oldódik meg, addig az antikorrupció a társadalom megosztásának eszköze lesz.

Puzsér, bár jószándékú, de csak ahhoz járul hozzá, hogy még inkább egymásra uszítsa az embereket. Igazából ő is beállt a polgárháborús uszítók közé. Bár mi másról szólna a demokrácia, mint a polgárháborús állapotok fenntartásáról, a rend hiányáról?

Amúgy ez a Zöld Budapest program, amivel Puzsér kampányol, simán kommunikálható lett volna azzal, ha lobbizik Tarlósnál. Van olyan erős médiaszemélyiség, hogy Tarlós fogadta és meghallgatta volna az üzenetét, az ÜGYÉT. Teljesen felesleges volt beállnia a polgármester-jelöltek közé. Lobbizhatott volna, és lett volna visszhang! Ehelyett csak még jobban megkavarta a fekáliát!

Kedvelem Puzsért, de jelen pillanatban egy bajkeverő. Egyre inkább azt látom, hogy a politikába realisták kellenek, nem pedig idealisták.

Madarász Henrik 2019.08.31. 16:08:22

@Frederick2: Te is tudod, hogy semmit nem tudott volna elérni Tarlósnál, ezekben az ügyekben Orbán akarata és / vagy a pénz érvényesül, milliárdokról van szó például egy belvárosi mélygarázsnál, mint most ahol a belváros egyik leglátogatottabb terén irtották ki a fákat mélygarázst építve és facsemeték kerültek a helyükre, amiknek csak 2 méter vastag földréteg van a növekedésre a mélygarázs teteje miatt.

Frederick2 2019.08.31. 19:44:40

@Madarász Henrik:

"a belváros egyik leglátogatottabb terén irtották ki a fákat mélygarázst építve és facsemeték kerültek a helyükre, amiknek csak 2 méter vastag földréteg van a növekedésre a mélygarázs teteje miatt"

Kicsit mintha keserűséget éreznék ki ebből a kommentedből! :(

Deansdale filozófiája az, hogy a NER-üzelmek kisebb disznóságok a globális elit (háttérhatalom), az őket képviselő Európai Unió, a nekik dolgozó Soros-hálózat, az EU vazalluspártjai nemzetpusztító üzelmeihez képest; és a kisebb disznóságok megfizethető ár, ha a NER megvédi a magyarságot a kulturmarxizmus pusztításaival szemben.

Megértem Deansdale filozófiájának a realitását, és nem tagadom, meg is fertőzött vele - még hozzá úgy, hogy pozitív elbírálást nyert a józan ész fényénél. Arra mondjuk nem tudott rávenni, hogy szavazzak rájuk - de elfogadtam, hogy egyelőre ők a nemzet megmaradásának záloga.

DE! mindezt fogcsikorgatva gondolom így. Fogcsikorgatva vagyok realista. Undorítónak és visszataszítónak tartom a környezetpusztítást (amit te is említesz), a korrupciós ügyeletek, a trafik mutyit (ami Aristo-nak is felbaszta az agyát), a magánnyugdíj pénztárak eltulajdonítását, az oktatás és az egészségügy lerohasztásához való hozzájárulást - mindazt a mocskot, ami a FIDESZ tesz, miközben véd minket a kulturmarxizmus mételyétől. Nekünk ezek a pökhendi gengszterek meg a seggüket kinyaló értelmiség jutott - miközben Magyarország többet érdemel ennél! Sokkal többet érdemel ezeknél a szarcsimbókoknál!

Arra még mindig képtelen vagyok, hogy a FIDESZ-re tegyem az X-et a szavazásoknál (kormányválasztás, EU-biztos választás, polgármester-választás). Mi Hazánk, tudod...

Egyelőre a FIDESZ az, ami megvédelmez minket a kulturmarxizmustól, a migrációs hadaktól, és egyéb mérgektől. (Mivel az ellenzéki pártok nagy része elárult minket.) De közben környezetet pusztít, közpénzeket dug zsebre, emberi sorsokat tesz tönkre, lerohaszt társadalmi szektorokat. Deansdale filozófiája szerint ezeket tűrni kell, mert ez az áldozat a nemzet megmaradásának oltárán. Tűrők - de közben ökölbe szorul a kezem, és kínoz a hányinger!

Tudod, ebbe az a szomorú, hogy ha nem lenne a migrációs válság, az EU férges működése és a kulturmarxista aknamunka, a népharag talán ténylegesen a NER, a FIDESZ és az Orbán-kormány ellen fordulna. Ez az egyik leges legnagyobb bűne a jelenlegi haza- és nemzetáruló ellenzéknek; hogy elveszik tőlünk azt a lehetőséget, hogy bizakodhassunk egy a NER-től különböző, jobb alternatívában.

Eljutottam odáig:
- hogy nem hiszek a demokráciában
- és nem érzem jól magam, mint jobboldali

Köszönhetően egyrészt a kormánypártnak, másrészt az ellenzéknek, összefoglalóan a teljes politikai elitnek! Ezek a rohadékok tényleg elvették tőlünk a jövőt!

Madarász Henrik 2019.08.31. 20:39:30

@Frederick2: Na igen, a Fidesz győzelmének záloga a nemzetellenes ellenzéke, egyetlen hiteles ellenzéki párt van a Mi Hazánk, én is rájuk szavazok.

csi szi 2019.09.01. 15:20:48

@don Fefinho: Van egy kocsmára való szavazójuk, roppant komoly erő.

csi szi 2019.09.01. 15:26:50

@Frederick2: "Tudod, ebbe az a szomorú, hogy ha nem lenne a migrációs válság, az EU férges működése és a kulturmarxista aknamunka, a népharag talán ténylegesen a NER, a FIDESZ és az Orbán-kormány ellen fordulna."

Nem, a "népharag" nem fordul ellenük addig, amíg nem lesz új gazdasági válság, ha viszont lesz... akkor jönnek a kultúrmarxisták, mert ők az "alternatíva". Gyurcsány kvázi az ellenzék vezére, a Momentum az SZDSZ (és a korai Fidesz) 21. századi kiadása. A Mi Hazánkat természetesen dédelgeti a kormánypárti média, hiszen úgy gondolják, aki nem tud Orbánékra szavazni, de nemzeti és jobbos érzelmű, az így legalább nem a ballibsi közös jelöltekre és közös listákra szavaz majd.

Madarász Henrik 2019.09.01. 16:56:16

@csi szi: Különben tényleg bajba kerülhet az ország egy válság esetén, két motorja van a magyar gazdaságnak, az EU pénzek, ezekből kevesebb lesz 2020 után és az autógyártás, ami egy kifutóban lévő technológián alapul, a belsőégésű motoron, az elektromos autók gyártásához meg sokkal kevesebb ember kell.

KalmanBlog 2019.09.01. 17:41:29

@Frederick2: @Madarász Henrik:

Belvárosi mélygarázs, fakivágás: a városi fák kivágásának minimális környezetvédelmi hatása van. Annyi, hogy az emberi környezet kicsit kellemesebb ha vannak fák, de azért nem pótolhatatlan érték egy fa. Én is vágtam ki fát, ami útban volt az építkezési céljaimnak. Az emberek rendszeresen vágnak ki fákat a saját kertjükben, aztán fel vannak háborodva ha az állam vág ki egyet az ő telkén.

A környezetvédelem tekintetében én épphogy óriási eredményeket látok: egyre szebbek az erdeink, mindennek van gazdája, akinek érdeke is hogy rend legyen. Akárhová megyek szépülő környezetet látok. A Balaton vize évek óta rendszeresen ivóvíz minőségű. A Duna is gusztusosabb lett, a legtöbb szennyvíz már tísztítva megy bele, nem úgy mint régen. Szóval apránként, de haladunk.

A mikroműanyagokat valódi problémának látom, de nem vagyunk rosszabbak a környékünknél, és pláne nem a Fidesz hibájából. Ezt a problémát egyrészt kulturával lehetne megoldani: nem szemetelünk és kész, illetve gazdasági lépésekkel, ha el tudnánk érni, hogy újra üvegben érje meg a dolgokat árulni. Ezt amíg EU-n belül vagyunk talán nem is tehetnénk meg. (Ez is egy érv a kilépés mellett.)

Az autoiparnak való kitettségünk jelentős probléma, de egyáltalán nem azért mert annyira gyorsan ki lesz dobva a belsőégésű motor - lásd: Totalcar Mesterkurzus: Meddig lesznek dízelek, mikor tűnnek el a benzinesek? www.youtube.com/watch?v=7tc0HPO0sR0 Sokkal inkább azért probléma, mert a következő válságban is az autogyártás fog visszaesni, mivel az új autó az a kiadás, amin spórolni lehet ha baj van. De még mindig jobb, hogy legalább ez az ipar nálunk van, mintha ez sem lenne.

A zöldség szónokainak mondását el kell osztani sokkal: jelenleg nem lehetséges a megújuló energiára való átállás, illetve nem kisebb egy elektromos autó kilométerre vetített CO2 kibocsátása, mint egy modern dízelnek. Ezért az, hogy a kormányunk csak korlátozottan ül fel a zöldhullámokra éppenhogy felelős gondolkodásra enged következtetni.

Szükség lesz Paks 2-re is, még sokáig lesz piaca a hagyományos autóknak, stb.

Madarász Henrik 2019.09.01. 18:27:36

@KalmanBlog: A tér egy kellemes hely volt, ahol nagy fák árnyékában ülhettek nyáron az emberek, most egy kősivatag facsemetékkel, amik nem tudnak majd nagyra nőni, mert csak 2,5 méter föld van a gyökereiknek.
A Balatonon pusztulnak a nádasok amik tisztán tartják a vizet, a part menti építkezések és a magason tartott vízszint miatt.
Az autóiparban meg nagyon gyorsan vége lehet a belsőégésű motoroknak, ha elkezdik környezetvédelmi okokból kitiltani őket a nyugati nagyvárosokból, mi meg úgy járunk majd mint 1989-ben a szénbányáinkkal, szóval nem kellene államnak százmilliárdokkal támogatni ezeket a gyárakat. Paks 2-re szerintem is szükség lesz.

Frederick2 2019.09.01. 18:28:24

@KalmanBlog:

"A környezetvédelem tekintetében én épphogy óriási eredményeket látok: egyre szebbek az erdeink, mindennek van gazdája, akinek érdeke is hogy rend legyen. Akárhová megyek szépülő környezetet látok."

Ezt ajánlom a figyelmedbe.
menekulttabor.blog.hu/2018/11/11/enyeszet_177

Amúgy azt vettem észre, hogy ha körmükre néz az ember, és rájuk szól (ballibsi ellenzék vagy mihazánkos ellenzék), akkor máris tesznek valamit egy természetvédelmi terület rendberakásáért. De ha senki nem néz rájuk, hagyják lerohadni a picsába! Persze itt is lelkiismeret kérdése az egész. Attól, hogy Mészáros nem teszi rendbe a Alcsútdobozi Arborétumot, lehet, hogy más fideszes településen jobb a helyzet.

Frederick2 2019.09.04. 16:56:03

@Madarász Henrik: @csi szi: @Deansdale: Egy újabb "jó" hír. Folytatást kap a "Szolgálólány meséje".

konyves.blog.hu/2019/04/11/2019_oszen_erkezik_a_a_szolgalolany_mesejenek_folytatasa

"A Szolgálólány meséjének zseniális folytatásában az ünnepelt kanadai író, Margaret Atwood választ ad azokra a kérdésekre, amelyek évtizedek óta gyötrik az olvasókat. Mikor a teherautó ajtaja rácsapódott Fredé jövőjére A Szolgálólány meséjében, az olvasók nem tudhatták, mi vár rá – szabadság, börtön vagy halál. Margaret Atwood új regénye – három gileadi nő elbeszélésére alapozva – tizenöt évvel azután veszi fel a történet fonalát, hogy Fredé belépett az ismeretlenbe."

"Komoly tanulmányok"
konyves.blog.hu/2017/06/30/nok_a_nok_ellen
konyves.blog.hu/2018/10/23/kik_ezek_a_nok_margaret_atwood_regenyeiben

"Az új rendszer kitalálói kisemmiznek egy csoportot, majd a kisemmizett csoport egy részét az elnyomók oldalára állítják, akik ezáltal maguk is elnyomóvá válnak. A bántalmazottból így lesz bántalmazó, a nők jogainak megcsorbításához más nők asszisztálnak – vagyis a Szolgálólány központi kérdése nem kizárólag a nők elnyomása, hanem a sisterhood, a női szolidaritás majdnem teljes hiánya. Éppen ezért van némi probléma azzal, hogy minden, a nők sérelmére elkövetett igazságtalanság hallatán a Szolgálólányt emlegetik, még akkor is, ha a gileádi diktatúrát nyíltan erre építették fel. Gileádban alig valaki szolidáris a Szolgálólányokkal (a lehetséges ellenállásba alig ad bepillantást a könyv), még a főhős, Fredé anyja sem az, aki nagyjából az egyetlen feminista a könyvben, sőt, egyenesen a feminizmus vadhajtása, paródiája - megtestesít mindent, ami miatt a fogalommal tisztában nem lévők bárkit lefemináciznak."

Mindenképpen szükség van a társadalomnak az ilyenféle mérgekre! :P

Madarász Henrik 2019.09.04. 17:01:06

@Frederick2: Nem tudtam, hogy mi hiányzik :) A balos nyomulás idején elég pofátlanság ilyenekkel házalni, ha egy iszlám államot mutatna be az USA-ban, már közelebb lenne a valósághoz.

Frederick2 2019.09.04. 17:24:48

@Madarász Henrik: Miközben ti a környezetvédelemről beszélgetek, én figyelemmel kísérem a kultúrában zajló eseményeket. És szomorúan tapasztalom, hogy sok borzalom történik ottan.

Hiába, Margaret Atwood, ez a fél lábbal a sírban álló öreg kurva teszi a dolgát: valamivel hergelni kell a megkeseredett nőket a férfiak ellen, de legfőképpen a jobboldali kormányok ellen! A kérdés az: hány olyan hülye nő van a nyugati civilizációban, aki el is hiszi, hogy Trump, Orbán, Salvini és Morawiecki el akarja nyomni a nőket tömegesen? Szülőgépeket csinál a nőkből a jobboldal! Mint a Mad Max 4-ben! :P

aldum · http://aldum.pw 2019.10.10. 23:03:11

@Deansdale: >A facebookos cenzúra pl. jó példa erre, a tipikus libertárius álláspont az, hogy magáncég, azt csinál amit akar, de ez szerintem borzasztó rövidlátás, a szép elvek nevében hagyja szarrá menni a világot.

Latod, szerintem/szerintunk meg az a borzaszto rovidlatas, hogy a pillanatnyi gyozelemnek latszo valami erdekeben meg tobb jogot adsz at az allamnak, ami inkabb elobb, mint utobb, seggbe fog harapni. Ha az a kerdes, hogy ki a jobb a "politickingben", nincs kerdes, hogy nem az egeszseges konzervativ emberek, akiknek van eletuk, vagy az eleve pszichesen roncs, "the personal is political" szelbalosok, akiknek mas dolga nincs is, mint az entropia menten hadba szallni az egyetemes ertekek ellen. Ki lesz csavarva a kezedbol az a hatalom, es nagyon fogod banni, hogy hasznos idiotaja voltal. Szerintem.
(Meg tegyuk hozza, hogy a facebook helyzetenek keves koze van a szabad piachoz, nem az a megoldas, hogy meg jobban bebetonozod a poziciojukat meg tobb szabalyozassal.)

>a cégeknek nem lenne "külső" tulajdonosa, hanem mindent azok birtokolnának akik dolgoznak benne, vagyis senki nem kapna a megtermelt haszonból csak azért, mert valami az övé, hanem kizárólag a munkások közt osztanák azt szét

namost ezzel az a baj, hogy most sem akadalyozza oket senki ebben, egyszeruen nem versenykepes

>Szerintem az a normális, ha az ember közösségben (család, nemzet, stb) gondolkodik, és a közösségen belüliek érdekeit előbbre helyezi az idegenekénél, VALAMINT fel kell ismerni, hogy érdek nem kizárólag anyagi lehet, van kulturális, egzisztenciális, szellemi-lelki igénye ill. érdeke is az embereknek, és ezek sokszor fontosabbak mint az anyagiak.

Ebben semmi nincsen, ami ellenkezne a libertarius ertekrenddel, legfeljebb egyes libertariusok nem gondoljak igy.

>A nemzetközi kereskedelmet pedig kontrollálni kell

Miert? De tenyleg, szeretnek erre egy ervelest hallani, ami nem valami Level1 joleti sovinizmus vagy prolihoborges. (Nem rad celzok most, hanem altalaban amit hallani szoktam)

>de én nem szeretnék egy kambodzsai munkás bérszintjére süllyedni azért cserébe, hogy olcsón megvehetem az országba külföldről beáramló vackot.

Ertem, viszont ettol nem keletkezik jogod masok donteset felulbiralni, ha ok az "olcso vackokat" valasztanak. Remelem erzed, hogy ez egy alapvetoen baloldali gondolat, hogy "en annyival jobban tudom masok helyett, mi a jo nekik, hogy jogom van rajuk kenyszeriteni".
Az meg nem igaz, hogy a nemzetkozi kereskedelem _onmagaban_ lenyomja a berszinvonalat, ez egy rendkivul czizellalatlan elemzes. Eleg, ha nominal helyet vasarloerovel nezed, es akkor az "olcso vackok" rogton megjelennek a pozitiv oldalon is.

Deansdale 2019.10.11. 18:51:56

@aldum: "Latod, szerintem/szerintunk meg az a borzaszto rovidlatas, hogy a pillanatnyi gyozelemnek latszo valami erdekeben meg tobb jogot adsz at az allamnak, ami inkabb elobb, mint utobb, seggbe fog harapni."

Ez papíron teljesen érthető, de a szélsőbalos gondolatrendőrség már harapja az emberiség kollektív seggét, így ez a dilemma kissé meg van csúszva. Vágom, hogy az állam semminek nem jó gazdája, így az állampolgári vagy emberi jogoknak sem igazán, ugyanakkor ha az állam nem lép semmit akkor letolt gatyával állunk a progresszív hatalomátvétel előtt. Szerintem az a leglibertáriusabb gondolkodó előtt is nyilvánvaló, hogy a jelen világpolitikai helyzetben az k*rvára nagy gáz ha hagyjuk a progresszíveket tovább hódítani, hiszen ők gyakorlatilag nem is takargatják hogy abszolút totalitárius megfigyelési- és rendőrállamot akarnak építeni az állampolgárokra erőszakolt kötelező ideológiával, ami ugye minden libertárius rémálma. Megértem, hogy jobbos kormányokat sem akarsz támogatni, mert az is az állam, oké, de ezzel kvázi trónra segíted a legrosszabb ellenségeid - itt nem érzel némi érdekellentétet?

"Ki lesz csavarva a kezedbol az a hatalom, es nagyon fogod banni, hogy hasznos idiotaja voltal."

Itt csak ismételni tudom magam, hogy a két veszély közül az egyik már aktív, a másik pedig csak potenciális és jövőbeli, ráadásul nem hiszem, hogy ez utóbbi bármilyen értelemben túl tudna mutatni a balosok győzelme jelentette veszélyen. ÚGYIS MEG FOGNAK LÉPNI MINDENT AMITŐL TARTASZ, akkor is ha ennek a jobbos kormányok nem készítik elő a terepet, tehát végső soron mindegy az egész. Ha most nem szavazol hatalmat a politika kezébe, hogy megvédjen a baloldaltól, attól függetlenül a baloldal úgyis meg fog lépni mindent amit nem akarsz hogy meglépjen.

"nem az a megoldas, hogy meg jobban bebetonozod a poziciojukat meg tobb szabalyozassal"

Nagyjából annyi szabályozásra lenne szükség, hogy kommunikációs csatornák szolgáltatói ne szűrhessék a rajtuk átfolyó felhasználói kommunikációt politikai alapon. Ha ezt nemzetközi szabályozás szintjére emelnék az a facebook (egyelőre nem létező, jövőbeli) konkurrenciájának semmiféle szinten nem okozna problémát.

"namost ezzel az a baj, hogy most sem akadalyozza oket senki ebben, egyszeruen nem versenykepes"

Azt a részt nem én gondolom, a marxista elképzelésekről beszéltem, és igen, a dolgok közös birtoklása egyértelműen működésképtelen modell.

"Miert? De tenyleg, szeretnek erre egy ervelest hallani, ami nem valami Level1 joleti sovinizmus vagy prolihoborges."

Azért, mert a nemzetközi kereskedelem egyenes út a fizetések nemzetközi kiegyenlítődéséhez, amihez semmi kedvem, tekintve hogy globális átlagban mi azért mégiscsak elég jól állunk, úgyhogy az egésszel többet vesztenénk mint nyernénk. Ha a magyarnál 5 ft-al olcsóbb szlovák tejet veszik a tömegek, akkor egy rakás magyar ember elveszti a munkáját, akik nem fogják átképezni magukat programozónak, hanem fizetheted az adódból a közfoglalkoztatásukat. HA ÉS AMENNYIBEN már eleve élne egy libertárius rendszer, ahol nincs munkanélküli segély meg közfogi meg semmi ilyesmi, és számítani lehetne arra hogy akik elvesztik a munkájukat azok sitty-sutty átképzik magukat valami másra és újra produktívvá válnak, AKKOR lehetne engedni hogy magyar üzemek vagy iparágak bedőljenek, de mivel ez a helyzet nem áll fenn, így minden magyar üzem vagy iparág bedőlése az egész országnak (minden adófizetőnek) adott pofon. Nekem az nem érdekem, hogy vehessek 5 Ft-al olcsóbb szlovák tejet de ugyanakkor a szomszédom elveszítse a munkáját, az összképet nézve ez nekem hosszú távon inkább bukta mint haszon. Kipengetem inkább a literenként +5Ft-ot és cserébe a szomszéd megveszi az én termékem, tehát az én munkahelyem is megmarad.

"Ertem, viszont ettol nem keletkezik jogod masok donteset felulbiralni, ha ok az "olcso vackokat" valasztanak."

Ez nyilvánvaló, ugyankkor ezzel rámutattál a libertárius gondolkodás egy másik achilles-sarkára, hogy ha a hülyék bedöntik az országot akkor mindenki így járt, ennyi, kapufa. Azért ennél valahol mégiscsak messzebbre kellene látni, olyan formában adjunk szabadságot az embereknek ami nem kaszálja el térdben az országot. Ha mondjuk az állam 10Ft védővámot tesz a szlovák tejre, attól nem sérülnek alapjaiban senkinek a szabadságjogai, csak merőben elvi síkon, azt meg vagyok annyira pragmatikus hogy leszarom. Nincs kedvem a gyermekeim jövőjét arra beáldozni, hogy a sok 70-es IQ-jú kreténnek legyen "joga" ócsó szlovák tejhez, amivel egy lefelé mozgó spirálra állítják az országot, mindenkit elszegényítve.

"Remelem erzed, hogy ez egy alapvetoen baloldali gondolat, hogy "en annyival jobban tudom masok helyett, mi a jo nekik, hogy jogom van rajuk kenyszeriteni"."

Szerintem inkább pragmatizmus, ha nem hagyjuk szétverni a magyar gazdaságot pl. olyan termékekkel versernyeztetve, amik külföldön állami támogatással készülnek, tehát libertárius szemmel csalásnak minősülnek, ha érted hogy értem.

Deansdale 2019.10.11. 20:34:16

@aldum: Amúgy nem igazán arról van szó, hogy én jobban tudom mindenkinél és ezért majd én jól rákényszerítem őket valamire, hanem vannak alapvető gazdaságtani tények, amikkel lehet, sőt, KELL számolni mikor az ember a jövőt tervezi. Ha a szlovák állam literenként 10Ft-ot ad a tejtermelőinek támogatásban, akkor az a magyar helyzetet is direktbe befolyásolja, ha hagyjuk. Ezt nem tudod azzal kivédeni, hogy cizellálatlan elemzés, mert eleve egy faék egyszerűségű dolog. Ha a határok nyitottak akkor az egész világgal kell versenyeznünk, és azt már jól láthatja mindenki, hogy mit jelent kínával meg afrikával versenyezni: munkanélküliséget és bércsökkenést, amiért cserébe árad befelé a határon a gagyi szarok tömkelege olcsón. Megint csak azt kell mondanom, hogy nekem nem üzlet kínával versenyeznem ha cserébe az van hogy vehetek kínai bóvlit, én ezt az egészet alapjaiban elutasítom, és pont nem önzésből, mert az én állásom amúgy nem lenne veszélyben, meg a fizum se nagyon, mert az államtól jön, hanem mert van egy elképzelésem hogy mit tenne a gazdaságunkkal hosszú távon.

No, a további közgazdasági eszmefuttatásokból inkább írtam egy cikket, az alatt várom a vonatkozó kritikákat :)
süti beállítások módosítása