HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • valis47: @Madarász Henrik: Kellene, de a katonai helyzet nem teszi ezt lehetővé. Ez egy furcsa háború persze. Az oroszpárti szakértők azt magyarázzák 2 éve, hogy az oroszok szándékosan "darálnak" és nem indí... (2024.04.25. 09:20) Nem valós veszély
  • valis47: @Frederick2: Na de a PUA az rosszabb, mint a fasizmus, nácizmus. Talán még Putyinnál és Trumpnál meg Orbánnál is rosszabb. Na jó, az nem lehet, mert náluk rosszabb nincs. (2024.04.25. 09:16) Nem valós veszély
  • Deansdale: @Frederick2: "Van ennek valami értelme?" Páran pénzt keresnek vele, legalább addig se munkanélküliek, amúgy semmi. Alapvetően nem lenne baj az ilyesmi, egy normális világban libertárius szemszögbő... (2024.04.24. 11:19) Nem valós veszély
  • Frederick2: @Deansdale: Mondjuk ez elég nyekenyóka téma a fűtés témához képest, de azért mégis megemlítem, mint kis színest. Már csak azért is, mert ez is azt jelzi, mennyire elanyagiasodott mára a férfi-női ka... (2024.04.24. 10:37) Nem valós veszély
  • F.M.J.: @Deansdale: Kár, közben eszembe jutott még néhány szemléletes példa, de majd legközelebb. :) (2024.04.24. 07:30) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Eszmefuttatás a magyar gazdaságról a globális nyitás tükrében

2019.10.11. 20:33 Deansdale

A magyar gazdaság határai már a rendszerváltással megnyíltak, aztán az EU-csatlakozás rátett még egy lapáttal. A modern magyar gazdaság első találkozása volt ez a globalizmussal, amitől azonnal egy lefelé vezető spirálba csapott. Így utólag visszanézve nem nehéz átlátni a helyzetet, szerintem a kirakósjáték darabkái mindenkinél megvannak, még akkor is ha nem sokan vették a fáradságot a saját fejükben összerakni a nagy képet. Íme a sztori zanzásítva:

A gazdasági határok megszűntek. Az egyik oldalról betörtek az erősebb nyugati gazdaságok a hatalmas anyagi erőfölényükkel, a másik oldalon pedig elkezdtek beszivárogni az olcsó termékek (kefírtől a kézitükrön át a kannásborig) a világ minden pontjáról. Jött a Danone és megvette a joghurt- és sütigyárainkat, aztán jól bezárták őket, és ugyanilyen mintára jöttek még más francia, német, angol, ésatöbbi cégek is piacot venni. Ők már eleve globalisták voltak, mi meg még nem tudtuk mit jelent az, ezért naív fejjel bámultuk hogy szénné szopatnak minket a saját hasznukra. Ennek a lényege annyiban állt, hogy - számukra - fillérekért bezáratták az itteni gyárakat, ők ott termeltek ahol a régióban a legolcsóbb volt a munkaerő (joghurtot mondjuk Szlovákiában), aztán onnan terítették a cuccot mindenfelé. Ennek, illetve hasonló machinációknak esett áldozatul a cukoriparunk is, meg biztosan mindenkinek megvannak az emlékei azokból a nem túl régi, nem túl ködös 20-25 évvel ezelőtti időkből. Ez igen gyorsan, igen drasztikusan nyomta lefelé az életszínvonalat hazánkban, amit akkor nem is fogtunk fel igazán, a maga teljességében, de így utólag egyértelműen látható. A zuhanás viszonylag töretlen volt nagyjából 10-15 éven keresztül, aminek a végefelé voltak azok az újsághírek, hogy a magyar háztartások egyharmada rezsihátralékkal küszködik, meg ilyenek. Ott már kőkeményen szemeztünk az általános nyomorral.

Ezen a ponton váltunk eléggé olcsókká a német autógyáraknak.

A nyomor küszöbén jött el az, hogy a régióban itt keletkezett a legtöbb és legolcsóbb munkaerő, egyes multicégek pedig úgy határoztak, megcsapolják ezt az erőforrást. Ez állította meg a halálspirált, persze más egyéb tényezők mellett, de talán mondhatom, hogy ez volt a legfontosabb mind közül. Rengeteg új munkahely, több adózó és kevesebb eltartandó munkanélküli, a szakadék pereméről visszatáncoló középosztály, ésatöbbi.

Ebből az egészből szerintem két nagyon fontos dolgot kell megérteni:

1. A globális nyitás alapvetően mindig egy lefelé tartó spirált eredményez, amiben csak kisebb fellendülő szakaszok azok amikor a nálunk gazdagabbak épp előnyösnek látják itt termeltetni. Ahogy az egész globalista világgazdaság szép folyamatosan süllyed a nigériai bérszínvonalhoz, idővel itt is lecseng az átmeneti fellendülés, még ha a multicégek ittmaradnak is. A nagy és erős gazdaságok, mint az amcsi meg a német már jóideje maguk is küszködnek ezzel a problémával: a reálbérek nem nagyon nőnek, inkább csökkennek, és ami mégis nő, az a munkanélküliség, főleg a bevándorlással megspékelve. Ahogy a húzógazdaságok gyengülnek az idetelepített üzemeik sorsa is egyre kérdésesebbé válik, és szerintem el fog jönni az idő, mikor a lefelé húzó spirál ismét bekapcsol, a bérek megint elkezdenek Etiópia felé vándorolni, és kezdhetünk imádkozni, hogy minél hamarabb elég olcsókká váljunk valami gazdagabb brancsnak, ha lesz még olyan.

2. Amit a sors adott azt el is veheti. A német autógyárak bármelyik pillanatban leléphetnek, és akkor ugyanott folytathatjuk, ahol előttük tartottunk. A sorsunk nincs a saját kezünkben, pl. ha az EU újabb országokkal bővül, ahol jelentősen olcsóbb a munkaerő, akkor egy sor magyarországi üzemnek annyi, és ezt nem tudjuk kivédeni. Amíg erősebb gazdaságokkal és olcsóbb külföldi munkaerővel kell harcolnunk addig mindig folyamatosan ki leszünk szolgáltatva mindkettőnek, ill. a nemzetközi trendeknek. A globalizmus számunkra azt jelenti, hogy vazelines tubussal a kezünkben várjuk, hogy mi történik velünk - a nálunk gyengébbek folyamatosan nyomulnak a pozíciónkra, az erősebbek meg azt csinálnak velünk amit akarnak. Mi nem tudunk kihasználni senkit és az akaratunkat sem tudjuk másokra erőltetni, a globalizmus előnyeiből tehát nem élvezünk semmit, csak a hátrányait szenvedjük el.

Kivéve, hogy gagyi kínai vackokat vehetünk olcsón. Ez nekünk két dolog miatt jó (vigyázat, szarkazmus): egyrészt még az a pénz is kimegy az országból, másrészt amit külföldről veszünk meg, annak a magyar ipara bedől. A globalista gazdasági nézetek fő fegyvere az olcsó külföldi termék. Hát nem akarsz te is olcsóbban vásárolni? Szlovák tej, francia sajt, német szalámi, kínai ruha és cipő, satöbbi, satöbbi. Az olcsóság kánaánja ez kéremszépen! Épp csak a saját gazdaságunkkal kell fizetni érte cserébe, mert nem létezik olyan termék amit valaki más valahol a világban ne tudna olcsóbban előállítani, tehát ár tekintetében magyar termék sosem lesz világelső - legalábbis amíg a magyar minimálbér magasabb mint a mozambiki addig biztosan nem. Madagaszkáron az átlagbér például 127.000 Ft. Évente. Versenyezz ezzel, kedves magyar polgártársam! Termelj olcsóbban mint ők, mert ha nem teszed, akkor hosszú távon kiszorítanak az árversenyben.

Vagy, mondjuk, tehetünk a külföldi szarokra vámot, s bár akkor az olcsóság kánaánja megszűnik, ugyanakkor a magyar ipar nem dől be. Sőt, akár még virulhat is, ha megvesszük egymástól amit megtermelünk. Ezzel a verseny nem szűnik meg, mert ezer magyar tejtermelő versenyezhet árban és minőségben egymással, csak az az opció szűnik meg, hogy jön egy szlovák vagy francia cég és letarolja a teljes magyar piacot.

El lehet gondolkodni azon, hogy mi lett volna, ha nem nyitjuk meg a határainkat a rendszerváltással és az EU-csatlakozással, és a Danone meg a társai nem löknek minket a nyomor szélére. Mi lenne, ha az ország nem német autógyárral lenne tele, hanem mondjuk magyar autógyárakkal? Mi lenne, ha nem függenénk a nemzetközi trendektől meg az erősebb gazdaságok kényétől-kedvétől, mert a határokon belül nagyjából meg lenne oldva minden, és csak azon felül kereskednénk, legalább annyit exportálva mint amennyit importálunk? Hát, ahelyett hogy mertünk volna nagyot álmodni, mi mertünk kicsik lenni. Persze nem elsősorban a mi döntésünk volt, a vezetőink nem voltak igazán őszinték amikor az orrunknál fogva belevezettek minket minden szarba, a saját zsebükre. Ugyanakkor szerintem egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzetünkből a pozitív kiút a nacionalista gazdaságpolitika felé vezet, nem a globalizmus irányába.

202 komment

Címkék: közgáz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2019.10.11. 21:41:08

Egyértelmű hogy 1990-ben dönt el az ország sorsa amikor Antall ezt a globalista utat választotta, azért hogy egyszer EU tagok legyünk, most meg itt állunk egy életképtelen gazdasággal.

Bambano 2019.10.11. 22:42:51

persze, nyugodtan meséld el a bmw meg a tesla főnökének, hogy magyarország tele van magyar autógyárakkal, olyat fognak röhögni, hogy leesel a székről.

mi lett volna, ha nem jön a danone meg a többi? még mindig 60-as években gyártott gépekkel termelnének mindent mocskos drágán, és például a kajádról se tudnád, hogy mit eszel. lett volna itt precíziós mezőgazdaság, ha nem hozza be pl. a jd? kizárt. maradt volna a belarusz traktor meg a hektáronként 400-500 kilós pétisó adag. (aki nem érti: az, hogy mostanra kevesebb a nitrátos víz, többek között annak is köszönhető, hogy az eu alig a felét engedni kiszórni a nitrogénes műtrágyáknak, mint amennyit szórtunk a cuccializmus fénykorában).

egyébként persze, ja, csináljunk bezárkózó gazdaságot, mintha nem lenne rá példa: Észak-Korea meg Irán... Mondjuk a politikai helyzet erősen konvergál az észak-koreai szintre, csak még nincs atomja a csúti donnak.

GABOR2 2019.10.11. 22:48:29

Örülök, hogy mostmár foglalkozol a gazdasággal is, mert múltkor azt írtad, hogy az már nem érdekel, mert sokadlagos dolog. Pedig tényleg fontos, hisz aki rendben tartja a gazdaságot nagy eséllyel maradhat hatalomban, ami pedig a migráció megállításában nélkülözhetetlen a jobboldalnak.

Sok mindennel egyet lehet érteni, de azért nem mindennel, meg kevés az aktualitás.

Például Dél-Kórea eléggé sokat kihozott a kapitalizmusból, tehát nekik a nyitás nem egy lefelé irányuló spirált eredményezett.

Bár az ilyen dolgoknál a politikára is figyelni kell. Ők voltak a határ a kommunisták és a kapitalisták között, egyszerűen talán ezért megengedték nekik, hogy nagyra nőjenek; az amerikaiknak volt ez a dominó effektus elméletük és ha nem akarták, hogy első dominó ledőljön a határállamoknak gazdagnak kellett lenniük. Mint mondjuk Európában Németország nyugati fele.

Orbánék nem annyira építenének saját gazdaságot, úgyhogy nem hozzák el a stabilitást aminek szükségessége látszódik a cikkből.

Orbánék külföldi high-techre vágynak, úgy mint 5G; nagyon nyomatnák az önvezető-autókat; Zalaegerszegen ki is építették részben a pályát; meg Ipar 4.0-át nyomatják.

Azonkívül, hogy ezek szintén külföldi cégek, akik leléphetnek úgy mint az előzőek, szerintem még zsákutcás ötleteket hajkurásznak.

Az önvezető autó például netre, felhőre lenne kötve, vagyis távolról hackelhető lenne és nyilván nem is sikerülne ezt megakadályozni, viszont ha az emberek látják, hogy ez ilyen veszélyes elfordulnak tőle... tehát zsákutca.

Ipar 4.0-ral kapcsolatban is a blogomon hoztam több példát, hogy aligha fogja megérni, mert évek óta vannak poziciók amik a hatékonyság javításáért vannak, tehát ezen a téren sok tartalék nem maradhatott, viszont a már most is így működő vállalatokat ért támadás tetemes kárt okozott, tehát erről is kiderül majd hogy zsákutca.

A keleti nyitás jó ötlet volt, de már megkésett, mint szintén írtam arról, akkor mentünk a tárgyalóasztalhoz mire Kína is baromira eladósodott, merthogy ez történt vele is az utóbbi kb. 15 évben.

Saját ipar kéne + fejlett tech. Amit meg lehet venni, de olyan drága, hogy nincs értelme; most nagy ipari dolgoról beszélek. A másik megoldás ugye a lopás lenne mint csinálják a kínaiak, meg mások is "nemzetbiztonsági okokból". Mindenesetre azzal, hogy idejönnek és nekik dolgozunk és ennyi, még nem lesz fejlett magyar ipar.

Támogatni kéne állami pénzzel a magyar ipart... ami tiltott állami támogatás lenne és verseny ellenes. Mások is csinálják, Elon Musknál senki se emlegeti, hogy mennyi állami pénzt kap és ez tisztességtelen előnyt ad neki... csakhogy mi kicsik vagyunk úgyhogy szívunk.

Bár a kormány sok jót tett, pl. állami finanszírozásban és valuta szerkezetben mostmár sokkal egészségesebb a helyzet mint volt... valóban a külföldiektől függünk.

Viszont ha lenne saját ipar, még nyersanyag problémánk mindig ott lenne, meg az, hogy a magyar ipar le akarna lépni szintén olcsóbb helyekre, meg ők követelnék az olcsó külföldi migránoskat.

Ha Nyugat egyszer tényleg összeomlik és ügyesen kezdjük előről, talán lehet más a helyzet, vagy talán még zseni vezetők sorozatával.

csi szi 2019.10.12. 01:03:11

@GABOR2: Dél-Korea és Japán úgy hozott ki sokat a kapitalizmusból, hogy védhették a belső piacukat sokáig, az amerikaiak a katonai bázisokért cserébe megengedték nekik azt is, hogy az amerikai piacra belépjenek úgy, hogy közben a sajátjukat protekcionista eszközökkel védték az amerikai cégektől sok esetben. Japánnak már eleve volt a II. vh. előtt is jelentős fejlett ipara és képzett emberanyaga, a koreaiak pedig felhúzták magukat a '80-as évekre a többi "ázsiai kistigrissel" együtt (Tajvan, Szingapúr). Ehhez kellet a hazai tőkésosztály megteremtése, amibe Orbánék is belevágtak, ha úgy vesszük, csak ezek a cégek sajna nem gyártanak semmi a nemzetközi piacon eladható dolgot... szemben a japán és a koreai családi vállalkozásokból kinőtt cégbirodalmakkal, amelyek persze szintén protekciósak voltak a kormányoknál, de tényleges termékeik voltak, nem túlárazott utakat és vasutakat építettek, meg szállodákat vettek stb.
Na ez volt az ázsiai út, amit a kínaiak is megismételtek kicsit később. Hasonlóról fantáziált Matolcsy, csak hát teljesen mások a körülmények.

Frederick2 2019.10.12. 08:05:19

@Madarász Henrik: Elképesztő, hogy azok után, amit Antal József a privatizáció kapcsán tett, még mindig bőséggel akadnak tisztelői és imádói a jobboldalon. Sosem értettem ezt az Antal József-kultuszt a jobboldalon.

Frederick2 2019.10.12. 08:14:17

@Bambano:

"Mondjuk a politikai helyzet erősen konvergál az észak-koreai szintre, csak még nincs atomja a csúti donnak."

Már megint be kellett hozni az Orbán-fóbiát a képbe. Annyira szeretnék egyszer egy korrekt NER-kritikát olvasni, ami kellően tárgyilagos és objektív, árnyalt és komplex. De ezek a leegyszerűsítő sablonok... A NER észak-koreai modell! Pff! Jó, hogy nem mindjárt afganisztáni, tálib rezsim! :P

A NER ugyanúgy tömegével végzi ki az ellenszegülőket, mint Észak-Korea? Apropó nyomor - Magyarországon vannak leszakadó, szegény, nyomorgó részek; Észak-Korea igazából maga a Korea-félsziget leszakadó, szegény, nyomorgó része. Egész Észak-Koreán látszik, hogy a kínai pénzek tartják fenn, egyfajta lélegeztetőgép-szindróma. Nem csodálom, hogy sokan félnek az újabb polgárháborútól. Korea északi része is jobban tenné, ha likvidálná az észak-koreai politikai elitet, csinálna egy normális rendszerváltást, és csatlakozna déli testvéreihez.

Mindegy, ez mellékvágány. Mindenesetre hatalmas hülyeséget mondtál az észak-koreai analógiával.

Deansdale 2019.10.12. 08:46:53

@Bambano: Gondolod ha nem jön a danone akkor itt megáll az idő, sőt, visszamegyünk a múltba? Miért is? Miért is ne lehetne magyar autógyártó céget létrehozni? Te vagy teljesen belehülyültél az antimagyar dumába, hogy mi a fényes nyugat segítsége nélkül még a seggünket sem tudnánk kitörölni, vagy csak megint hülye vagy és csakazértis az ellenkezőjét mondod, mint én, mert csak. Musk egyébként pontosan úgy csinált az USA-ban autógyárat ahogy itt is megtehette volna ugyanő vagy bárki más, csak akkor a kezdeti felvevő piaca nem az USA lett volna, hanem az EU. Eh, mindegy, leszarom, ne szólj hozzám többet ha nem tudsz semmi értelmeset mondani, oké?

Deansdale 2019.10.12. 08:50:52

@GABOR2: "Például Dél-Kórea eléggé sokat kihozott a kapitalizmusból, tehát nekik a nyitás nem egy lefelé irányuló spirált eredményezett."

Azt hittem ez a cikkből egyértelmű, bár nincs tételesen leírva, de minél lentebbről indul valaki annál jobb neki a globalizmus, hiszen a nagy kiegyenlítődés őt felfelé húzza, nem lefelé. Persze vannak a pakliban más kártyák is, ez nyilvánvaló, értelmes politikai vezetéssel jobban mennek a dolgok mint korrupt hülyékkel, ez is nagy szerepet játszik a gazdaság fejlődésében, de ilyesmik meg már azért nem szerepelnek a cikkben mert ha mindent bele akarok írni akkor még most is írnám, és senki nem olvasná végig a sokszáz oldalas végeredményt :)

szuperpocok 2019.10.12. 10:16:57

Letaroltak minket a multik?

Szerintem az igazság az, hogy olyan üzleti környezetet teremtettek a mindenkori kormányok, hogy a multik könnyebben túlélnek benne. Ők megtudnak felelni a másokat amúgy ellehetetlenítő adórendszernek, és van pénzük azokra a jogászseregekre, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy el lehessen evezni ebben a bürokráciadzsungelben. Hogyan jöjjenek létre nemzetközi piacokon és versenyzeni tudó MAGYAR vállalkozások, ha már a saját hazájukban kicsinálják őket? Sehogy.

GABOR2 2019.10.12. 10:28:15

@szuperpocok: Igazából sokan felvetik, hogy a komcsik politikai túlélésének az ára volt, azért dobták oda az országot, hogy őket ne számoltassák el.

A Nyugat meg úgy viselkedett mint aki megnyert egy háborút, a hideg háborút és elfoglalta a vesztes területét.

GABOR2 2019.10.12. 10:33:55

@Deansdale: Bambano olyan stílusba nyomta, ami az értelmes, nyugodt vitát nem teszi egyszerűvé ezután, viszont amit írt pl. a technológiai elmaradottságról az igaz.

Viszont azzal amit csinálnak a kormányok a rendszerváltás óta ezt nem szünteti meg.

Nem ugyanaz megírni a Windows-t mint használni és nem ugyanaz működtetni egy gyári technológiát a szalag mellett, mint megalkotni.

Deansdale 2019.10.12. 10:35:04

@szuperpocok: Hát, az a "kormányok" inkább az EU, ami az erős ny-eu-i országok multicégeinek az érdekképviselete. Az EU-belépésünk előtt meg a privatizáció volt műsoron, a veztőink szétloptak és fillérekért elvesztegettek mindent, bár az ugye igencsak valószínű hogy a fillérekért elvesztegetés mögött is csúszópénzek álltak. Mindenesetre ez egyáltalán nem mond ellent a cikkben leírtaknak. A multik előbb letaroltak minket, mert az állt érdekükben és mert hagytuk, majd amikor megváltoztak az érdekeik, akkor idejöttek gyárat építeni. (Az idejövéssel pedig azt a területet szopatták meg ahonnan elhozták a gyárakat.)

Glokta 2019.10.12. 10:39:43

@Deansdale:
"Azt hittem ez a cikkből egyértelmű, bár nincs tételesen leírva, de minél lentebbről indul valaki annál jobb neki a globalizmus, hiszen a nagy kiegyenlítődés őt felfelé húzza, nem lefelé."

Ez talán kezdetben (50'-es, 60'-as évek) igaz lehetett Dél-Koreára, de mostanra jóval gazdagabbak mint Magyarország, szóval őket már igencsak lefelé kéne húznia az általad vizionált "nagy kiegyenlítődésnek". Amit nem kis részben a kapitalizmusnak és a globalizációnak köszönhetnek.

De van jobb példa: Észtország a 90'-es években nem volt fejlettebb mint Magyarország és ők is beengedték az EU-t a piacukra, aztán digitális technológiákban mégis sikerült élenjáróvá válniuk Európán belül. Magyarországnak is valamilyen hasonló új területen lehetne erre esélye, nem pedig iparban és mezőgazdaságban.

Igen, az nagyon nehezen elképzelhető, hogy Magyarország létre tudott volna hozni egy világszínvonalú autógyártó céget, ha nem engedi be a nyugati cégeket - a tőke és a tudás egyaránt hiányzott hozzá. M

Ami példát többször is emlegettél korábban - Svájc - az gazdaságilag eléggé nyitott, alacsonyak az adók és a vámok, az EU-val gyakorlatilag szabadkereskedelem folyik, csak nem akarnak sok bevándorlót beengedni az országukba és ragaszkodnak a decentralizált irányításhoz (kantonok) és hagyományaikhoz, ezért nem lépnek be az EU-ba.

Deansdale 2019.10.12. 10:40:15

@GABOR2: Csak az első 3 mondatát olvastam, onnan a többi nem érdekelt, szerintem érhető okokból.

GABOR2 2019.10.12. 10:48:09

@Deansdale: A dél-kóreai átlagfizetések sokkal magasabbak mint a magyar; ők nem kiegyenlíttek hanem tényleg fellőttek pedig ők tényleg harmadik világbeli ország voltak.

De mint ahogy "csi szi" is írta, ennek politikai okai is voltak. Az amerikaik nem akarták, hogy kommunista dominok el kezdjenek dölni.

Itt van a dominó elméletről cikk:

hu.wikipedia.org/wiki/Domin%C3%B3elm%C3%A9let

A kiegyenlítődés elkezdődése a kommunizmus bukása után kezdődött; már nem volt mitől félni és sokkal több szereplő lett a munkaerőpiacán. Azóta tényleg csökken a nyugati életszínvonal és kilátások.

Másik dolog mint kiegyenlítődés hat, az az hogy mostmár egy csomó nyugati ország is rendkívül eladósodott, csak úgy csinálnak, mintha ez nem lenne így sőt, most úgy tűnik már, hogy a hipergazdagok is megértették, hogy ez nem mehet így tovább és összeomlik minden és elvesztenek mindent és belépett a képbe egy abnormális dolog... a negatív kamat, vagyis ők fizetnek, hogy odaadják a pénzt nekünk.

Ilyen először a japánokkal történt, de azért az már tényleg durva hogy Görögország is így kaphat pénzt:

"Már Görögországnak is a hitelezők fizetnek, hogy hitelt adhassanak"

"Elemzők szerint semmi sem indokolja a kötvénypiaci folyamatokat,"

makronom.mandiner.hu/cikk/20191010_mar_gorogorszagnak_is_a_hitelezok_fizetnek_hogy_hitelt_adhassanak#commentanch7345661

Ez persze egy jó zsarolási potenciál is, hisz ha hírtelen a kamatok megemelkednek az országok gazdasága kinyiffan; a most rekordokat döntögető amerikai gazdaság is azonnal recesszióba zuhanna, ha pár minimális mértékű emelés történne, Trump beszólogat mindig a jegybanknak, mert ezt ő is tudja.

GABOR2 2019.10.12. 10:56:23

@Glokta: "Igen, az nagyon nehezen elképzelhető, hogy Magyarország létre tudott volna hozni egy világszínvonalú autógyártó céget, ha nem engedi be a nyugati cégeket - a tőke és a tudás egyaránt hiányzott hozzá. "

Azzal, hogy beengedte őket szintén nem hozott létre magyar autógyárakat. A tudásnak a miénknek kell lenni, amit kétféleképpen lehet... megvesszük a licenszet ami olyan drága, hogy nem éri meg és amúgy se adnák; egy az egybe tuti nem.

Vagy mint sok más ország teszi... "nemzetbiztonsági okokból" lenyúljuk és kicsit átalakítjuk annyira, hogy csak nehezen köthessenek bele, bár mivel kicsi ország vagyunk belénk akkor is belénk kötnének.

Deansdale 2019.10.12. 10:59:07

@Glokta: "Dél-Korea"

Ezügyben lásd Csi-szi válaszát. D-K mondjuk pont arra jó példa, hogy nacionalistább gazdaságpolitikával lehet felemelkedni, illetve hogy egy kis ország nem feltétlenül tehetlen a világban, ahogy egyesek képzelik.

"Magyarországnak is valamilyen hasonló új területen lehetne erre esélye, nem pedig iparban és mezőgazdaságban."

Hát, én úgy tudtam nálunk pont a mezőgazdaság lehetne húzóágazat, ha ezt az EU nem akadályozná. Bár mondjuk kétséges, hogy jó lenne-e az nekünk, ha felturbóznánk a magyar termőföldek kizsigerelését. Ki tudja, lehet pont az a szerencsénk hogy jelenleg nincs csúcsra járatva a dolog...

"Igen, az nagyon nehezen elképzelhető, hogy Magyarország létre tudott volna hozni egy világszínvonalú autógyártó céget, ha nem engedi be a nyugati cégeket - a tőke és a tudás egyaránt hiányzott hozzá."

Az előrelátás hiányzott, ami Elon Musk-ban megvolt. Olyasmi ez, mint hogy pl. évek óta magyarázom én is, meg sokan mások, hogy be kellene szállni a tóriumos reaktorok fejlesztésébe, kerül amibe kerül, de nem tesszük, és 20 év múlva majd valaki leírja egy blogon, hogy "nehezen elképzelhető hogy Mo létre tudott volna hozni világszínvonalú tóriumos technológiát". Hát ja, ha meg sem próbáljuk akkor biztosan nem. Ha Musk előtt 1-2 évvel ugrunk be az elektromos autók fejlesztésébe, akkor ha nem is feltétlenül lennénk most világelsők, azért egy jó szeletet kihasíthattunk volna a piacból. Na erre lenne jó a nagypofájú MTA, ezért érné meg beléjük dönteni a milliárdokat... Mellesleg a magyar R&D sosem volt igazán rossz, mindig voltak dolgok amivel a nemzetközi élvonalban tudtunk maradni, pl. az űrtechnológiában is voltak olyan modulok amiket a NASA és társai tőlünk vettek át, ha jól emlékszem, bár ez már nem friss téma. A lényeg, hogy ebben a pillanatban is meg lehetne próbálni elképzelni, hogy milyen technológiák lesznek fontosak a jövőben, és ezek fejlesztésébe ölni némi pénzt. Az agrárforradalomban pl. rengeteg lehetőség van szerintem, csak nem a mesterséges húsok és a rovarevés tekintetében, hanem a beltéri ill. egyéb alternatív termesztési technológiákkal. Eláraszthatnánk a fél világot a jövő agrártechnológiáival, csak pár jó ötlet kellene hozzá meg némi állami támogatás. Elektronikában valószínűleg nem fogunk tudni újat mondani egy darabig, azt túl sokan gyűrik kőkeményen, abba a versenybe beszállni fölösleges idő- és pénzkidobás, de vannak más témák ahol nincs ilyen késhegyre menő verseny, holott a jövőben lehetnek ugyanannyira fontosak, vagy még inkább.

GABOR2 2019.10.12. 11:19:18

Egyébként az, hogy mikor jöttek a nyugati autógyárak ide olyan dologtól is függött, hogy mikor engedték meg nekik.

Amíkor létezett a Szovjetúnió volt arról egy törvény, hogy fontos gyárak, mint például az autóipar gyárai milyen messze kell lenniük minimum a határtól, tilos volt a határhoz közel lenniük.

Amikor összeomlott a Szovjetunió ez a szabály nem szünt meg autómatikusan, egy darabig várni kellett, hogy ezt eltöröljék.

kotyesz 2019.10.12. 11:19:30

@Bambano: Viccelsz? Most jobb az agrárium értékteremtése , mint antaljóska barbár falupusztitása előtt volt? Úgy tünik nem hallottál róla , hogy a nyugati agrárium főszereplői ámulni és tanulni jártak a magyar vidék TSz-eihez 1990 előtt! Nem tudod , hogy a magyar termőföld biológiailag sokkal jobb állapotban volt mint az agyonvegyszerezéssel megölt ny.európai termőföldek? Ki mondta , hogy kevesebb a nitrátos viz? Nem hidrogeológiai adottság (ami nem változott) a vizek állapota? Mi javult, talán az ivóvízellátás javulása miatt a lakosság ilyen szennyezettségű ivóvíz fogyasztása megszűnt, majdcsak teljesen!
Mit eszünk manapság és mit ettünk 1990 előtt? A helyben megtermelt tej hús stb. amihez alig vásároltak más régióból (nem más országból) lényegebén elég volt az igényekhez! Tehát a természeti adottság megvan, mire használják? Mennyi ember tud megélni belőle? Ezeréves (vagy 1300éves) sűrű faluhálózatunk azért alakult ki mert a terület a kezdetlegesebb módszerekkel is képes volt az ott-lakókat eltartani! A cucializmus agrárszakemberei védelmében - nyugati szakértők is elismerték , hogy nálunk a földművesek vegyszerfelhasználása jóval racionálisabb volt az övékénél!

GABOR2 2019.10.12. 11:24:15

Eleve az is baj, hogy ha valahogy egy magyar cég kezd sikeres lenni, sokszor rögtön el is lesz adva.

Pont ezekkel a startupokkal kapcsolatban volt egy hír, hogy hú micsoda sikert értek el magyarok, sőt az eredeti magyar tulajdonos szerint az a "maximális magyar siker", hogy egy startupot el tudunk adni külföldieknek.

Ezért a startupok támogatása sokszor max. magyar egyének gazdagodását segíti; saját jövőbemutató gazdaság kiépítését nem.

ujtechkor.blog.hu/2018/02/22/ime_egy_maximalis_magyar_siker_startup

szuperpocok 2019.10.12. 11:43:22

@GABOR2:

Az utóbbi évtized nagy startupmániája is leginkább a válság vége óta dúló helikopterpénzeknek köszönhető.

Hamar ki fog pukkanni ez a lufi is...

GABOR2 2019.10.12. 11:55:36

@szuperpocok: Már kipukkadt. Röviden arról volt szó, hogy annó a nagy techcégek elkezdtek pánikolni, hogy ők csak egy ideiglenes fellángolás és majd jönnek az újak akik leváltják őket.

Úgyhogy ész nélkül elkezdték felvásrolni baromi magas áron cégeket már úgy is, hogy semmit se csináltak csak volt egy jónak tűnű ötletük.

Aztán sokan felfigyeltek erre... hé csomó pénzt kapunk anélkül hogy igazán csinálnánk valamit.

Később viszont ez a félelem megszünt és vége lett a szinte semmiért is vagyonokat adok korszaknak.

Viszont mint oly sokszor... ezt egyesek nem vették észre, vagy úgy tettek mintha nem vették volna észre és tovább rajogtak azért amiért már nincs okuk.

Ennek már azért jópár éve és mostmár a mainstream sajtóban is alig van róluk szó, míg régebben szinte minden napra jutott belőle több is.

Manapság már nem félnek a nagy tech cégek, nincs is miért:

"A techstartupok esetében 70 százalék vérzik el, de ha az összes startupot nézzük, az arány már 90 százalék körüli."

ujtechkor.blog.hu/2017/11/29/amit_a_draga_jo_startupokrol_sohase_hallasz

ujtechkor.blog.hu/2016/02/16/otletek_megszerzese_fillerekert_startupok_otletborzek

A startup mánia lecsengett, de pl. a mi kormányunk se vette észre időben.

Deansdale 2019.10.12. 12:26:58

@GABOR2: A kormánynak mondjuk megérheti még a startupokat bátorítani, nekik ugyanis mindegy ha 70-90% megbukik, ha a többi 10-30% esetleg a várton felüli eredményt hoz. Mint általában a befektetések amik nagy hozamot ígérnek, ez sem kockázatmentes dolog, de ettől még lehet pozitív végkimenetele.

GABOR2 2019.10.12. 12:52:21

@Deansdale: Igen, csak mint említettem, hogy "maximális magyar sikernek" azt ünnepli a sajtó, meg az egyik ilyen cég mostmár csak volt tulajdonosa, hogy mikor elkezd befutni a cég... rögtön adják is el külföldieknek.

Vagyis a vége az, hogy az eredti tulajdonos kereset vele jól, (bár ez is relatív, páran már megbánták, mert ha kitartanak többszörösét kereshették volna) de amúgy amikor elkezdődne az aratás, már külföldi tulajdonban van a cég.

Ez talán az Instagrammal kezdődött annó... a Facebook bepánikolt, hogy a fiatalok inkább átmennek oda, aztán inkább megvették az Instát, és ez végülis be is jött. Bár az Ista akkor már elég nehezen volt nevezhető startupnak, mert volt pár tízmillió felhasználója.

Aztán a korábbi tulajdonos mint alkalmazott dolgozott ott és baromira megbánta, hogy eladta, mert sokkal-sokkal-sokkal többet érhetett volna el ha megtarja és később ki is rúgták ha jól emlékszem... már rég volt, lehet másik céggel keverem.

Kisgé 2019.10.12. 14:45:15

A poszt állításaival egyetértve azt gondolom, hogy a magyar gazdaság másik kardinális problémája a továbbra is velünk élő szocializmus.
Megdöbbentő tömegű munkaképes ember él vidéken ilyen-olyan állami transzferen (c. és nem c. tipusú állampolgár is), úgy, hogy a baromi drága-amúgy "ingyenes"-eü ellátást nagyrészt szintén ők és a gyerekeik veszik igénybe, a gyerekeiknek természetesen ingyen oktatás-tankönyv-étkeztetés-nyaralás(!!!). És eszük ágában sincs ezen változtatni, szakmát tanulni, akármit változtatni, nekik ez tökéletesen megfelel.
A másik része az oktatásegészségügy (és most kicsit magam ellen is beszélek): egyrészt hatalmas teher az "ingyenessége", másrészt amíg nem lesznek kőkeményen számonkérhető objektív mérőszámok mindkét területen semmiféle előrelépés nem várható...

GABOR2 2019.10.12. 15:05:23

@Kisgé: Milyen transfer jár? Orbánék megszüntették ezeket, a munkanélküli segély is már csak három hónap, de az is csak akkor, ha már előtte dolgoztál.

GABOR2 2019.10.12. 15:21:31

@Kisgé: Akkor azért valamit mégiscsak csinálnak, ráadásul nagyon szar fizetésért, nem igazán lehet őket irigyelni. Valószínű ők se örülnek ennek ha benne vannak.

Kisgé 2019.10.12. 15:25:56

@GABOR2: Nem tudom mennyi személyes tapasztalatod van ezekkel az emberekkel. Én köztük dolgozom. Gyakorlatilag a szocialista "kapun belüli" munkanélküliség továbbélése. "Közmunkának" nevezett munkanélküli "segélyt" kapnak pár óra seprű-és lapáttámasztásért, ráadásul amint tehetik mindenféle kitalált faszsággal jönnek a táppénzért. Nagyon is örülnek, hogy benne vannak, eszük ágában sincs több pénzért rendes munkát vállalni.

GABOR2 2019.10.12. 16:12:56

@Kisgé: Nem vagyok benne, de azt tudom, hogy a számuk csökken, sokról meg azt mondják, hogy nem is képes átállni rendes munkára. Talán a cégek hibája is, hogy túlságosan magasra tették a mércét, mindenhez papír kell feleslegesen.

Deansdale 2019.10.12. 16:18:16

@GABOR2: Van a közfogin kívül még így is ez-az, bár szerencsére a fidesz a javát tényleg megnyírbálta. Az ingyen mindenen felül vannak csomagosztások, sokan "ügyesen" rákaptak a nevelőszülői segélyre (saját gyereket a nagyszülő neveli nevelőszülői támogatással), stb.

GABOR2 2019.10.12. 16:37:22

@Deansdale: "nagyszülő neveli nevelőszülői támogatással"
Ez tényleg úgy hangzik mint egy lehetőség a cigóknak a sok gyerekkel. Nem tudom, hogy valahogy ezt próbálják-e szűrni.Mindenestre a Fidesznek is kell a szavazatuk, úgyhogy teljesen nem fogják megszüntetni a pénzosztást nekik.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.12. 16:37:30

De a magyar ipar magyar kézen proli, gagyi és provinciális; a bezzegnyugat kezén jó és progresszív, ez történelmi szükségszerűség volt. Azért győlölöd a színesbőrűeket, mert sokkal igényesebb munkát végeznek sokkal olcsóbban? Hja kérem, az evolúcióban is aki nem tud alkalmazkodni, az elhullik. Csinálj saját magyar autógyárat meg tejipart, bocsika! Ja, hogy akkor valamit le is kéne tenni az asztalra? Ez már a [current year] basszus, aki nem tud nagy lenni, az merjen kicsik lenni!

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.12. 16:58:26

@Frederick2: Antal egy tehetetlen kacsa volt, ugyanúgy zsarolta az SzDSz a Kádár-kor végén itt parkoltatott külföldi letétek és betétek hirtelen és gyors kivonásával (és az abból fakadó államcsőddel), mint később a szocikat. Hányinger az egész, és ráadásul ugyanez a világnézetnek csúfolt nyerse fejjel-lefele cinizmus hatja át a baloldal legtöbb formációját, régit és újat ma is.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.12. 17:01:08

@Frederick2: Már Benin, Csád és Togo is rég elhúzott mellettünk gazdaságilag és jogállamilag is!

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.12. 17:07:23

@Deansdale: "minél lentebbről indul valaki annál jobb neki a globalizmus, hiszen a nagy kiegyenlítődés őt felfelé húzza, nem lefelé"

Nivellálni viszont csak lefelé lehet, szóval ez a gyakorlatban inkább úgy fog kinézni, hogy a bezzegnyugat hozzárohad a harmadik világhoz.

csi szi 2019.10.12. 21:06:49

@don Fefinho: A "rendszerkritikus baloldal" a globális munkásosztály létrejöttét várja ettől (mint volt már erről itt szó egy Szalai Erzsébet-cikk ürügyén), szerintük ezzel végre eljönnek a kaporszakállú prófétáik által megjósolt világforradalom feltételei, és ismét jöhet egy kommunista kísérlet (persze szerintük nem ismét, mert az eddigiek nem voltak igaziak) immár globális méretekben. A korábbi kommunista kísérletekkel ugye az volt a gond, hogy nem bírták a versenyt a kapitalizmussal. Ha az általuk megálmodott "világforradalom" megvalósul, akkor nem lesz versenytárs. A Föld egyetlen nagy falanszterré, bocs, akarom mondani utópiává alakul át.
Persze a globális munkásosztálynak dukál egy globális élcsapat is, amelyik irányít majd, ennek kialakulása már régóta zajlik, a nyugati világban elfoglalták az egyetemeket, az oktatást, továbbá elfoglalták a kultúrát is, a kortárs tömegkultúra is egyre nyíltabb indoktrináció ebben az irányban.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.12. 21:19:32

@csi szi: Katyvasz, identitását veszített korcs világproletariátus törzsileg zárt és letisztult élcsapattal.

szuperpocok 2019.10.13. 08:45:11

@Deansdale:

"Hát, az a "kormányok" inkább az EU, ami az erős ny-eu-i országok multicégeinek az érdekképviselete."

Tökmind1. Adófizetői pénzből eltartott bürokratikus vízfej.

Én továbbra is ahhoz tartom magamat, hogy Magyarország legnagyobb gazdasági problémája az, hogy az államszocializmusból örökölt, az ország gazdasági adottságaihoz képest óriási méretű államszervezetet, és annak a kiadásait egyetlen egy kormány sem merte érdemben csökkenteni. A szavazatvesztéstől tartva pedig nem mert csökkenteni az újraelosztáson sem, amelynek a mértéke 30-40%-kal haladja meg a szomszédos államok hasonló adatait. (mondjuk ez több éves adat, és talán azóta már kevesebb). Az újraelosztás - legalább is ami az arányokat illeti - tulajdonképpen skandináv szintű. Minőségileg azért nem olyan mert a gazdaságunk viszont meg már nem olyan szintű.

Ilyen terhek alatt a rendszerváltás óta nem tudtak fejlődni a magyar vállalkozások. Nem tudott kellő mértékű tőke felhalmozódni, nem tudott kialakulni egy nemzetközileg is versenyképes, innovatív vállalkozói szféra, amely a vevők kiszolgálására és minél jobb termék létrehozásával próbálna sikereket elérni. Nem. Ez a barátságtalan környezet csupán annyit ért el, hogy kikényszerítette azt az ügyeskedő, kiskapukereső, alkalmazottat be nem jelentő mentalitást, amivel olyan gyakran illetik a hazai vállalkozókat. Ez pedig jelentősen ráerősített a magyar néplélekben sajnos amúgy is erősen jelen lévő, a kapitalizmus és a feudalizmus közé egyenlőség jelet tévő Ludas Matyi toposzra. A főnököt, cégvezetőt divat utálni, hiszen ő a gonosz Döbrögi. Minden csapból ömlik szűntelenül a demagóg proliskodás, hogy a főnök keveset fizet, miközben a helyzet inkább az, hogy az állam vesz el túl sokat. A kapitalizmus gyűlölet tárgya lett, miközben a magyarok soha nem éltek benne igazán egy percet se, és sokan igaznak kezdték gondolni a volt rendszer propagandáját, és ez oda vezetett, hogy a magyar nép hatalomba segített egy volt pufajkást, és a mai napig is sajnos nagyon erősen piacellenes, és etatista.

Magyarországon nincsen kapitalizmus. Ami itt megy lassan már 3 évtizede, az a kapcsolat- és klientúraalapú államszocializmus továbbélése, a szocialista jelszavak nélkül. Alig volt-van példa igazi, innováció- és teljesítményalapú vállalkozói sikerekre, a „nagy karrierek” itt rendszerint politikai kapcsolatokon alapulnak és a valódi piaci kereslet helyett az állami megrendelés adja a fedezetüket. Vagyis: a „nagy vállalkozói siker” alapja az állam által előzőleg más vállalkozóktól és az állampolgároktól beszedett, majd a „kedves oligarchánknak” továbbadott adó. Még az állítólagos „versenyszféra” is az államból él. Mivel a magyar belső piac nem valami erős, és a vállalkozások a fentiek miatt nem tudnak elérni arra a szintre, hogy külföldre is exportáljanak, ezért érthető az, hogy sokaknak az állam a marad a legbiztosabb üzleti partner.

kotyesz 2019.10.13. 12:22:45

@szuperpocok: Akkor mégis mi van ? Talán ez:van a Kárpát-medencében egy ország, ami talán olyan mint a többi, vagy mégis különböző?

Mert: az országnak gyakorlatilag nincs nemzetgazdasága, külföldi cégek teljesítményei jelentik az ipari termelést, a mezőgazdasági termelés is gyakorlatilag hitelből működik, a termés értékének nagyobb része a hitelezőké. Talán épp ezért is rendelkezik az állam un. "törpe költségvetéssel" (alig van adóbevétele) aminek következtében a hagyományos, az Európára jellemző szociális rendszere, és állami ellátórendszerei napról napra hanyatlanak, ezért a lakossága körében egyre nagyobb arányúvá válik a nyomor.
Nincs az országban működő Munkáskamara, a munkavállalók bérét - mint az egykori gyarmatokon - a "kormányzóság" állapítja meg, általában az európai átlagbérek töredékén, ami kimeríti az intézményes és tömeges rabszolgatartás fogalmát. Az őslakosok így rabszolgamunkára kényszerülnek - ami sokszor a megélhetésüket sem fedezi - a megtermelt javak pénzre váltva teljes egészében elhagyják az országot az uralkodók idegen országbeli érdekeltségeibe, a nyomorgó lakosság nagy része pedig menekülni kénytelen.
(A KSH nem összegzett, de részletes jelentéseiből kiolvasható, hogy kb. 1,5 millió lakos hagyta már el eddig kényszerből a területet!)

Van azonban az országnak új, (dollárban számítva is!!) milliárdos új elitje, ami roppant rövid idő alatt a semmiből szerzett vagyont, ami annál is érdekesebb, mert az ország termelési potenciálja nem hozhatott létre ennyi és ekkora vagyonokat. (nem megtermelt, nem üzleti úton keletkezett vagyonok)
Van továbbá az országnak igen jelentős összeget kitevő államadóssága, amit a befektetők pofátlanul magas kamatra adtak kölcsön az országnak - 2011 év márciusában pl. a kormányfő személyes intézkedése alapján úgy, hogy szakemberekkel megerősítetten nem is volt szüksége az országnak semmiféle kölcsönre. Az államkölcsönök jó része - a korábbi görög államcsődhöz vezető minta szerint - az oligarchák zsebébe vándorolt, de kölcsönök kamatait és tőkerészleteit a lakosság törleszti, és törleszteni lesz kénytelen abban az esetben is, ha visszanyeri államát és függetlenségét.

Ezek a főrészvényesek az igazgató - orbán - segítségével egyszerűen hazavitték az állami vagyont!
Mészáros Oligarcha, Garancsi Oligarcha, Csányi Oligarcha

Van az országnak alaptörvénye is, ami a 2010-ben hatalomra jutott, megszálló új elit saját maga alkotott, és léptetett életbe a meglévő, az 1944- 45 évi Nemzetgyűlés által, általános társadalmi konszenzussal alkotott helyett - társadalmi párbeszéd, és népszavazás nélkül természetesen. Nem sokkal ezután az ország minden korábbi törvényét eltörölték, és az új hatalmi elit által alkotott újakat léptették életbe helyettük. Így az ország jogrendje ma nem áll koherens összefüggésben a korábbi jogrenddel. Az állam működésében mindenben az uralmi elit akarata érvényesül annak ellenére is, hogy látszólag parlamentáris demokráciát működtet, de ebben a parlamenti ellenzéknek gyakorlatilag semmi szerepe vagy vétójoga, hatékony- vagy annak látszó - nyomás gyakorlási eszköze nincs. Az uralmi elit ezen felül a parlamentáris hatalmát olyan választási törvénnyel garantálja, amit erkölcstelensége, és a személyi önrendelkezési jog semmibevétele miatt egyetlen európai országban se engedne ratifikálni az alkotmánybíróság! Ám ha ez a jogtiprás is kevésnek bizonyul, az oligarchák a szervezett választási csalástól sem rettennek vissza.
Az új elit szemmel láthatóan a saját törvényei felett is áll, hiszen a látványos gazdagodások körülményei közt napvilágra került bűncselekmények miatt - amiben a hatalmi elit, sőt annak feje is érintett - nem hogy a felelősségre vonás, de még a nyomozás is elmarad, lévén hogy a végrehajtó hatalom is az uralomra jutott kis létszámú csoport tagjainak kezében összpontosul. Ennyike, szerintem.

kotyesz 2019.10.13. 12:47:45

@szuperpocok: CETERUM CENSEO: A magyar politikai osztálynak el kell tűnnie, majd el kell süllyednie a történelem szemétdombján!

Frederick2 2019.10.13. 15:22:05

@csi szi: @don Fefinho: Felesleges túlbonyolítani. A "baloldal" egyetlen célja az összes erőforrás megszerzése, vagyis a hatalom megragadása. Ez a lényeg, a többi kenyőcs!

kotyesz 2019.10.13. 15:42:15

@Frederick2: Szabad megtudni mi a neve annak a politikai pártnak ,ami nem szándékozik a céljait elérendő a hatalomhoz közel férkőzni? Részletesebben sokan a játékszabályok, és minden állampolgár érdekeit figyelembe vevően, akarnak fellépni (kompromisszum-készség). Mások egyeduralmat, diktatúrát, esetleg magán-államot szeretnének kiépíteni (talán már kész is a mű csak sokan nem látják, esetleg mert nem is akarják látni)!

Frederick2 2019.10.13. 16:10:32

@don Fefinho: @Deansdale:

Az Index megkérdezte Puzsér-fanjait, miért állnak ki Puzsér mellett. A válaszok (videó):

www.youtube.com/watch?v=99o1t9oJrAY

Frederick2 2019.10.13. 16:23:01

@kotyesz: Most nem fogok itt részletes elemzést tartani (fáradt is vagyok hozzá).

Csak a magyarországi helyzetet nézve:
ma két politikai tömb van, amihez alkalmazkodik a magyar társadalom és annak szellemi reprezentánsai, az értelmiség.

Ezek a NER és a BALLIBERÁLIS NETWORK.

Mindkettő az erőforrások birtoklásáért küzd, és a céljai leplezéséhez ideológiát gyárt. Sokszor megvitattuk már, melyik a jobb és rosszabb a kettő közül. Én úgy vagyok vele, hogy a NER kevésbé veszélyesebb az országra, mint a BALLIBERÁLIS NETWORK - de azért árt neki. Hogy miért veszélyesebb a BALLIBERÁLIS NETWORK, az tiszta sor; csak két programot mondok: Isztambuli Egyezmény és Migráns Kvóta! A NER kevésbé ártalmas, de azért árt az országnak. Ezt egyébként Dean is megfogalmazta egy kommentben: "értelmes politikai vezetéssel jobban mennek a dolgok, mint korrupt hülyékkel". Az pedig, hogy miért "korrupt hülyék", azt szépen kifejtette GABOR a cikkeiben és kommentjeiben (nézz át a blogjára, és keresd az ezzel kapcsolatos cikkeket -> digitális állam stb.).

Számomra erkölcsi alapon mind a NER, mind a BALLIBERÁLIS NETWORK elfogadhatatlan. Én egy mérsékelt centrum kiépülésében bízok - bizakodva, de némi szkepszissel nézem Puzsér tevékenységét (Szélsőközép, Sétáló Budapest).

Ennyi. Jelzem: nem vagyok szakértő, csak egy tájékozódó állampolgár.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 16:30:23

@Frederick2: “Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of persecution is persecution. The object of torture is torture. The object of power is power.”

― George Orwell, 1984

Wildhunt 2019.10.13. 16:36:19

@Frederick2: "Tizenkét hang üvöltözött dühösen, és a hangok mind teljesen egyformák voltak. Most már nem volt kérdéses, hogy mi történt a disznók arcával. Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember, és melyik a disznó."

Valamiért nem tudom felvenni azt az optimizmust, hogy bármelyik oldallal lehet kisebb rosszat választani. Szerintem amit centrumnak nevezel, nem létezhet. Csak az a naiv optimizmus táplálja, ami azt is elhiszi, hogy ha sikerül elsöpörni a NER-t meg a kriptokomcsikat, akkor felemelkedhet egy értelmes politikai elit. Mióta Svájc és az USA is átvette az európai stílust (a jog forrása az állam), nem látok példát olyan rendszerre ami működhetne.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 16:40:00

@kotyesz: Vissza kell állítani a '44-45-ös, csillogó szemű szovjet bakák óvó tekintetétől övezve Jupiter-Szaturnusz-Halley üstökös együttállása alatt barlangistállóban fogant magyar alkotmányosságot és jogállamiságot. Pont ezeket a gazdasági körülményeket egyébként, amiket felsoroltál fentebb, az a csoportosulás hozta létre és idézte elő, akik most vért pisilnak ellenzékből, hogy lassan már tizedik éve nem ők és csatolt szerveik mondják meg a tutit. A balos vetítés pedig csak a szokásos; nem a civilizáció módszeres szétverése és a romokon terpeszkedő rendőrállam az orwelli, hanem ellenállni neki.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 17:05:57

@Wildhunt: Micsoda lovecrafti csavarokat tudott ez az Orwell, tükörszimmetrián összeomló mintázatfelismerés... mint a kortárs magyar- és világpolitika egésze.

Frederick2 2019.10.13. 17:47:35

@don Fefinho: Lovecraft és Orwell? Nem is tudtam, hogy a két szerző között vannak közös pontok. Lovecraft tekintete beleveszett a fantasztikumba, Orwell-é meg a politikába. Az egyik ősi istenek haragjától rettegett, a másik meg a totális államgépezet terrorjától.

Frederick2 2019.10.13. 17:49:24

@Wildhunt: Én már úgy vagyok vele, hogy a csekély ellenállás is számít. Még ha kudarcra is vannak ítélve.

A Székely Hadosztálynak is kevés (szinte semmi) esélye volt az antanttal szemben. Mégis dicséretes a heroizmusuk.

Időnként a vesztes ügyek és az általuk generált elbukás is többet ér...

csi szi 2019.10.13. 18:01:24

@Frederick2: Budapesti lévén a Mi Hazánkra nem tudtam szavazni, így kisebbik rosszként beikszeltem Tarlóst, a kerületi fideszes polgit és egyéni jelöltet. Vacilláltam, hogy Puzsérra szavazzak, vagy hogy a kerületi képviselőjelöltként az ellenzéki (amúgy momentumos, de személy szerint nem túlságosan ellenszenves) jelöltre szavazzak, de végül is úgy döntöttem, legyen a 3x Fidesz, nem jó érzéssel, de az ellenzék viselkedése az elmúlt héten meggyőzött, hogy ezt kell tegyem. Sajnos úgyis esélyes, hogy "visszaszerzik" Bp-et, és jön az alkalmatlan Karigeri, és az ellenzék a következő 3 évben hadállásként fogja használni Bp-et, majd jönnek az USA-ból importált jelszavak "az ellenállás városa" stb. Persze a kormány meg szívatni fogja Bp-et ahol tudja, szóval esélyes mondjuk a BKV csődje.

Deansdale 2019.10.13. 18:04:45

@kotyesz: Hagyjuk már a süketelést a nyomorról, mikor a 10 évvel ezelőtti helyzettel összehasonlítva ég és föld a különbség, pozitív irányban. A fityisz a 2008-as válság után vehette át a vezetést, egy rakás szart kaptak a kezükbe, és ehhez képest egész tisztes eredményeket értek el a lopás mellett. 10 éve azért mentek ki az emberek, mert itthon nem volt munka, és az is bejelentetlenül, minimálbér környékén, miközben odakint ötször annyit kaptak, manapság azért mennek ki, mert itthon keveslik az ajánlott párszázezret és odakint a dupláját kapják.

A többi duma is üres fideszgyűlölet, minden hibájukkal együtt is fényévekkel jobbak mint bárki más akire voksolni lehet. Ja, Mészáros oligarcha, ő nyeri a közbeszeket, amiket a maszop alatt osztrák meg francia cégek nyertek, akik suttyomban tokoltak a maszopos zsebekbe. Mennyivel jobb volt...
mfor.hu/cikkek/vallalatok/Kozbeszerzes_magyar_modra__a_legdragabb_ajanlattal_nyert_a_Strabag___.html

Frederick2 2019.10.13. 18:14:10

@csi szi: @don Fefinho: Megértem a keserűségeteket a politikai választék miatt. Itt már tényleg nehéz erkölcsi elveket számonkérni a politikán.

Azért, megjegyzem, nekem tetszett, ahogy Tarlós felkérte Borkait, mondjon le. A felvételen látszott, hogy komolyan gondolja, amit mondott. Tarlós tényleg komolyan gondolja, hogy Borkai vállalhatatlan a FIDESZ számára. Tarlós szinte kitűnik a sok cinikus geci közül.

Ami engem elkeserít, az, hogy ma Magyarországon a baloldal és a liberalizmus migrációpárti és feminista. De jó is lenne egy olyan hazai baloldal és egy olyan hazai liberalizmus, ami migrációellenes és antifeminista!... Ah, hagyjuk!

Deansdale 2019.10.13. 18:15:36

@Deansdale: ...arról meg, hogy tűnjön el a teljes politikai elit, papíron akár jó ötlet is lehetne, csak sajnos nincs semmilyen alternatíva. Eddig mindenki aki azzal a dumával jött, hogy ő új, meg kívülálló, rendre szélsőbalos globalistának bizonyult aki az SZDSZ szellemi örökségét akarta továbbvinni. Két kivétel volt, a Jobbik, ami eleinte normálisnak tűnt és csak később csapott át SZDSZ-klónba, meg a Mi Hazánk, ami egyelőre jónak tűnik, de ki tudja mi lesz belőle. Egy ilyen helyzetben mindenkit félreállítani lutri, valószínűleg szarul jönnénk ki belőle, mert amit a fidesz jelenleg csinál az világpolitikai viszonylatban a top 5-ben van. Ez persze nem azt mutatja, hogy ők mennyire jók, hanem hogy milyen szar a mezőny, és ahhoz képest a fidesz relatíve milyen kevéssé szar.

Deansdale 2019.10.13. 18:19:01

@Frederick2: "De jó is lenne egy olyan hazai baloldal és egy olyan hazai liberalizmus, ami migrációellenes és antifeminista!"

Ott van a Munkáspárt, az ő tragédiájuk egyrészt hogy nyíltan komcsik, amiért az emberek nyíltan bizalmatlanok velük szemben, másrészt meg hogy nincs pénzük saját médiára, a politikai versenyben olyan mint ha nem is léteznének, láthatatlanok. Pedig komcsi létükre messze verik a balos mezőnyt, helyből megugorják azt a lécet amit a többiek egymás vállára mászva sem érnek föl alulról. Na és persze te liberalizmust írtál, ők meg nem azok, dehát na.

2019.10.13. 18:46:28

@Frederick2: De az önkormányzati választásoknál miért számít, hogy migráció ellenes-e egy párt?

Mert azt így teljesen elfogadtam az eu parlamenti választáson, hogy képviseljenek azok, akik inkább ellenállnak a migrációnak vagy az ország kormáynzásánál. De amikor ezt modnják, hogy "migrációt nem támogató önkományzatokat csinálnak" az nekem egy kicsit ilyen monomániásnak tűnik... a klímabarát önkörmáynzat is picit röhejes, de azért abban még midnig több a ráció (mellesleg nálunk ezt is a fidesz sütötte el.

Mi van akkor pl. ha most kapnának egy kis pofont, attól még ugyanúgy védhetnék az országot a migrációtól,de legalább látnák, hogy estleg a korrupcióból vissza kéne picit venni ha maradni akarnak, nem lenne ez jobb?

2019.10.13. 18:49:15

@kiknekX:
Rendben, hogy midnegyik korrupt stb. stb. de godnolom van a korrupciónak egy határa s ez az, ahol már a jónép kiebrudalná őket a hatalomból. S ahol van ez a határ, addig mennek el.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 19:57:07

@Frederick2: Dehogy van! :D Szó szerint ne vedd! Szabad asszociáció volt.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 20:05:17

@Frederick2: "Azért, megjegyzem, nekem tetszett, ahogy Tarlós felkérte Borkait, mondjon le. A felvételen látszott, hogy komolyan gondolja, amit mondott. Tarlós tényleg komolyan gondolja, hogy Borkai vállalhatatlan a FIDESZ számára. Tarlós szinte kitűnik a sok cinikus geci közül.
"

Mégis úgy vicsorognak Tarlósra, mintha legalább személyesen Orbán Viktor lenne. Puzsér szerint gondnok, de akkor vissza is csavarodunk a szomorú tényhez, hogy a tisztes gondnok is fényévekkel jobb, mint hagyni szétrohadni úgy, hogy közben feneketlen pénznyelő is. Karigeri ugye eszmeileg meg pártkötődés szempontjából is közelebb áll Demszkyhez, mint Tarlóshoz, és itt meg a Tarlós vs. Demszky jelenti ugyanazt a dilemmát, mint országosan Orbán vs. Gyurcsány. Az eredmény is ugyanaz.

"Ami engem elkeserít, az, hogy ma Magyarországon a baloldal és a liberalizmus migrációpárti és feminista."

Nekem az tűnt föl, hogy az első világban gyakorlatilag mindenhol genderiszlamista a balliberoldal, de még gyakran a jobb is, csak diszkrétebben.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 20:09:39

@Deansdale: Én együtt szoktam emlegetni az LMP-t a Jobbikkal, az LMP egész vállalható kis centrumpárt lehetett volna (volna), de kezdett kilógni ott is a lóláb, Schiffer gyorsan elhagyta a hajót, aztán a többi már történelem Széldettistül, szakadásostul meg MSZPárbeszédestül.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 20:13:11

@Deansdale: Thürmerék furák amúgy, ők úgy tudják nyomni a klasszik hamisítatlan kőkomcsi vonalat, hogy nekik elhiszed, hogy az jó. Ebben gondolom benne van, hogy a Mi Hazánkkal egyetemben (eddig) nem félnek józan állápontot felvenni kérdésekben akkor sem, ha az történetesen egyezik a FiDeSzével. Ezért is kapták meg mindketten, hogy NER. De főleg a Mi Hazánk a Jobbiktól.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 20:28:22

@kiknekX: "De az önkormányzati választásoknál miért számít, hogy migráció ellenes-e egy párt?"

Aki nagyban az életedre tör, az kicsiben is. A migráció-pártiság lecsupaszítva annyit jelent, hogy bár nem vagyok annyian, meg annyi vér sincs a pucámban, hogy nyíltan odamenjek hozzád és teknyőbe ontsam a beledet, de majd a folyamatosan érkező és az ellened folyamatosan hergelt néger és arab hadoszlopoknak lesz. Meg még előtte jól seggbe is kúrnak, vagy alatta.

"Rendben, hogy midnegyik korrupt stb. stb. de godnolom van a korrupciónak egy határa s ez az, ahol már a jónép kiebrudalná őket a hatalomból. S ahol van ez a határ, addig mennek el."

És viszont: amíg nem lépik át, nincsenek is kiebrudalva. Nem érték meg el az ingerküszöböt. Vagy majd kiderül.

Wildhunt 2019.10.13. 20:28:22

@Frederick2: Így van, sokkal jobb, mint csendben megadni magunkat. Az én bajom az, hogy a székely hadosztállyal ellentétben nem tudom, mit is tehetnék.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 20:43:27

Hát én ahány Puzsér-interjút hallottam, tőle is ugyanazokat a populista baromságokat hallottam, mint a többitől. Orbánviktorozás kétpercenként, "rendszerkritikus", "újfajta ellenzék", a "rendszer ellenzéke" meg hasonlók. Kösz szépen, ilyen varázsszavakból már van a padon elég. Persze majd meglátjuk mi lesz az eredménye.

Én egy kis faluban szavaztam, ahol nem az számít, hogy ki a "rendszerkritikus", hanem hogy ki milyen ember, mit tett a településért az elmúlt időben, mennyiben látszik benne a potenciál, hogy képes továbbra is vezetni. Szerintem ez lenne a normális.

2019.10.13. 20:47:32

@don Fefinho:
Azért kérdeztem egyébként Fredericktől, mert úgy rémlett, hogy őt nagyon zavarják a fidesz korrupt ügyei is.
Nyilván, aki szeirnt ez bagatell s egyébként jól mennek a dolgok s amúgy meg az ellenség anniyra gonosz, hogy pl. ha egy ellenzéki lenne a társasházban a gondnok, lehet éjjel betörtne egy álkulccsal és elvágná a torkomat stb. akkor nincs kérdés, hogy kire szavazzon.

De amúgy mikor kéne figyelmeztetni a fideszt, hogy vegyen vissza a korrupt ügyekből, ha nem most? MErt igazából egy önkormányzat nem tud beengedni egy migránst sem a határon szerintem, pénzeket is meg tudnak vonni tőlük stb. és van még két és fél év a parlamenti választásokig, ami igazán számít.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 20:52:10

@kiknekX: Az a baj, hogy az ellenzéki sajtóban nagyon jól hangzik a "korrupció", csak maga a fogalom is olyan dolog amiről mindenki mást gondol és amit mérni elég nehéz. Az, hogy mit ír a sajtó, hogy ki mennyire "korrupt", az a médium pártállásától függ nem pedig attól, mi a valóság. De persze az emberek érzelmére nagyon jól lehet hatni vele és ez sajnos elég is.

2019.10.13. 20:55:15

@Sipi81:
Szerintem is ... én próbáltam e szerint szavazni.

2019.10.13. 20:56:33

@Sipi81: Hát igen, persze. Mindegyiknek van mocska, mondom ez evidens. Pár dolog azért kiderült feketén-fehéren, az a kérdés, hogy ez még belefér-e avagy nem.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 21:04:12

@Sipi81: Most mondják a hírek, hogy Karigeri vezet jelen állás szerint. Kíváncsi leszek. Megérdemlik, ha tényleg. Szívassa csak meg magát Pest!

@kiknekX: Minket is zavarnak a korrupciós ügyek, csak ezzel párhuzamosan minket olyan egyéb húsba vágó létkérdések is zavarnak az identitáspolitikán kívül, amik az alternatíva szavazóit nem zavarják. És amikor mérlegelünk, az jön ki, hogy kis gondunk is nagyobb a progresszió bármelyik műhisztijénél, és ebből relatív(relatív![relatív!]) FiDeSz fölény szokott kijönni. A balliberálisoknak meg pont fordítva jön ki, és pont az ország fele-fele vagyunk, csak a FiDeSz-KDNP féle fél egy monolit párttömb (a szavazók nem), a progresszíveknek meg mindenre van külön pártjuk, akik aztán egymást marják és kaszálják el. Senki nem hiszi el róluk, hogy kormányzóképes koalíciót tudnának kialakítani.

A figyelmeztetést megkapják majd érvénytelen szavazatokban és alacsony részvételben, de a maradék százalékok terén nem számítok semmi földindulás-szerűre.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 21:06:42

@Sipi81: @kiknekX: Elkopott már a kifejezés éle nagyon, de ha megfigyelitek, egy csomó más régi vérnyomásemelő szlogen is, amivel tömegeket lehetett felháborítani, elveszítette az erejét.

2019.10.13. 21:09:20

@Sipi81:
@don Fefinho:
Arra godnolok, hogy ez egy jelzés lenne, nem csak a fidesznek, hanem az összes politikusnak, hogy pl. a magyar népnek ennyi lopás már nem fér bele - pl. ha Győrben jeleznék nekik - s akkor mindegyik tudná, hogy ennél kevesebbet lehet csak, hogy maradhasson.
Ha meg belefér, akkor még ezután is legalább ennyit lopnak, mert miért is ne.

Amúgy meg a globalizmus/migráció stb. ügyek szpontjából sztem nincs túl nagy jelentősége, hogy itt-ott ki a polgármester.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 21:16:10

@don Fefinho: Én senkinek nem akarok rosszat, inkább szomorú vagyok, ha egy ilyen totálisan alkalmatlan jelöltet képesek megválasztani.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 21:16:49

@kiknekX: Hiába lopnak pofátlanul, ha nincs olyan alternatíva, akikre nyugodt szívvel le lehet őket váltani. Elviselhetőség és öngyilkosság között lehet választani.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 21:18:23

@kiknekX: Hol vannak hiteles és megbízható adatok arról 30 évre visszamenőleg, hogy ki mennyit lopott? Nem újságcikkek, hanem hiteles kimutatás.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 21:20:58

@Sipi81: Rosszat én se, de Pest balos sasfészek, a balos vezetés pedig (ritka példától eltekintve) a csőd és az enyészet szinonimája; 15 év Demszky kellett, mire kapcsoltak, most ha visszaváltanak, megint csak saját magukkal tolnak ki. Ha így lesz, nem tudom sajnálni a fővárost.

2019.10.13. 21:23:19

@Sipi81:
A régebbi lopásokért megbüntette őket a nép, mert le lettek váltva.
Nem az a kérdés, hogy melyik lopott többet stb. hanem, hogy hol van az a lopási szint, amit már jó lenne, ha nem lépnének túl. S most ezt meg lehetne (lehetett volna) húzni, anélkül ,hogy átkerülne a tényleges hatalom a másik oldal kezébe.

Madarász Henrik 2019.10.13. 21:30:30

@Sipi81: Hogy lenne erről nyilvántartás ? A korrupció illegális tevékenység. Maximum néhány balfaszt elkaptak és elítéltek, a többiek ellen meg nem nyomoznak, akkor sem ha kiderül véletlenül.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 21:44:16

@Madarász Henrik: Azt én értem, de akkor maximum "érzések" vannak meg szóbeszéd. (Országos szinten. Helyi szinten nyilván más a helyzet ahol jobban ismerik egymást az emberek.) Az alapján meg nem sok értelme van olyanokon vitázni, hogy "mennyit loptak". Egyébként a lopás és a korrupció nem is ugyanaz.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 22:15:27

@kiknekX: Hogyan húzza meg a földi halandó a határt úgy, hogy át is menjen az üzenet, instant statárium se legyen belőle, a régiek se jöjjenek vissza, meg még a dolgok is javuljanak? Szavazás? Zavargás? Sztrájk? Van már olyan szar a helyzet?

2019.10.13. 22:24:13

@don Fefinho: Pl. most mi lett volna, ha ezt a Borkait nem választják meg újra? Attól nem lenne semmi extra Győrben, s a köv. politikusok tudnák, hogy akkor ezeket, amiket ő csinált már nem lehet büntetlenül megtenni (ha kiderül persze).
Lehet, hogy a következő is akarna lopni, mutyizni, de tudná, hogy csak ennél kevesebbet lehet.

Vagy most egy pár heylen nyert az ellenzéki jelölt (ott sem lesz armageddon), s azért ez is jelez valamit talán a fidesznek, hogy azért nem lehet mindent a migráns ellenes önkormáynzat szöveggel elütni s ettől még midnen hatalom ugyanúgy a fidesz kezében van, nem jött vissza senki, nem lett gyurcsány a miniszterelnök stb.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 22:40:45

Na úgy néz ki Karácsony Gergely megmutathatja BP-en mit tud.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.13. 22:43:07

Amúgy egyértelműen látszik, hogy az ellenzéki összefogás a választáson működött. Nagyon kíváncsi leszek, hogy meddig fog működni a mindennapokban is.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2019.10.13. 23:04:56

Ha a franciák sajtban jók, az olaszok ruhában, stb akkor keresni kell nekünk is olyan dolgokat, amikben mi lehetünk jók.

kotyesz 2019.10.13. 23:06:38

@Deansdale: 2008 a válság kezdete után Bajnai vette át a válságkezelést, orbán 2010 tavaszán kezdte meg forintellenes hadjáratát (válság: Ha a jövedelmek növekedését vesszük figyelembe, akkor az USA-ban 2009 júniusában lett vége, míg ha a munkahelyek számának növekedését tekintjük, akkor 2010 márciusában fejeződött be a recesszió. A kettő közti kilenc hónapos eltérés fájdalmas volt, de rövidebb volt, mint amit a korábbi recessziók idején (1991, 2001) megfigyelhettünk, írja Jeff Frankels blogjában. index-cikkből).
Nem azt mondom, hogy mentes volt orbán előtt a közélet a korrupciótól közszájon forgott , hogy a beruházásokon pl az útépítéseknél az alvállalkozók 60% mszp-40% fidesz arányban osztoztak! Ami botrányos , mármint a korrupció! Célozhatok a balkáni vagy török testvéreink gyakorlatára alkudozz vesztegess baksis ide baksis oda és már megy is a szekér, persze ennél is rosszabb a helyzet , szerintem!
A főni azért tud valamit mégiscak egy orákulum, tőle ered az a megállapítás, "egyre jobban gyűlölnek minket" híveit figyelmeztette igy, és arra értette, hogy megvezetett és csalódott régi drukkerek gyűlöletét fogják megtapasztalni! Jelentkezem , én egy vagyok azok közül akik 2012-ig orbán szekerét tolták , mentsem magam azzal, hogy a vén kádárista gárda nem gondoskodott normális utódokról Horváth István akkori belügyminiszter a 3/3-as ügynök lévai vejét nézte és nevelte ki, az mszmp 2.-ik 3.-ik vonalbeli gárdájának , mert ők
inkább megtartották volna a hatalmat és a titkaikat. Tévedés ne essék Gyurcsányt ma is alkalmatlannak tartom a kormányfői posztra! De igazán ránk férne egy igazi rendszerváltás!

Nem hittem amíg nem láttam, tényleg valaki ezt leirta közzétette, gondoltam viccel, de nem.

Jolán Szabóné Karsai
2018. június 28.
SIVALKOTNAK A LIPSIK ,MERT A FORINT 262-RŐL 328-RA ERŐSÖDÖTT ORBÁN ALATT!!!!! ILYET A GYÚRCSÁNY SOSEM TUDOTT

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 23:45:41

@kiknekX: Győrben a helyi Jobbik kilépett az összefogásból és civilek támogatására buzdított (ezt kitartó jobbikos komák úgy interpretálták, hogy beállt a FiDeSz mögé); Borkai legesélyesebb alternatívája így valami DK-s boszorkány lett volna, azzal szemben meg lett, ami lett.

El kéne tüntetni az arcot a porondról, Tarlós is elbaszta a kései elhatárolódással, ugyanakkor az egyenlet még így is:

Kokain + Kurvák + Jacht + Borkai > DK

Megkapták az intést szerintem, a vegyes önkormányzatok egyikes polgival és másikos testülettel legendásan béna kacsák. Bár az ilyen félsikerek senkinek nem jók, az ellenzéknek sem.

csi szi 2019.10.13. 23:52:46

@kotyesz: Az természetesen egy trollkodó nick, csak rá kell nézni miket ír a facebookon, pl.

SZEGÉNY BRÓKAI ZSOLT ÚRAT A BALLIBERÁLIS SOROSISTA ELLENZÉK BEDROGOZTA ÉS MEGERŐSZAKOLTA EGY HAJÓN!!!!! MÁR MIGRÁSOK SEM KELL ENEK AHOZ HOGY IJENEK TÖRTÉNNYENEK!!!!

De talán te még erről is elhiszed, hogy nem vicc/trollkodás, persze.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 23:58:43

@Sipi81: Arra én is nagyon kíváncsi leszek. Stabil ellenzéki támogatottsága van, már amennyire egy MoMa-Momentum-DK-MSzPárbeszéd-LMP-Jobbik szivárványkoalíció bármi stabilat tud produkálni azon túl, hogy megválasztják.

@kotyesz: "SIVALKOTNAK A LIPSIK ,MERT A FORINT 262-RŐL 328-RA ERŐSÖDÖTT ORBÁN ALATT!!!!! ILYET A GYÚRCSÁNY SOSEM TUDOTT"
Oszt' a tömeges hitelcsődök és kilakoltatások valahogy mégse a Zóbány alatt voltak. A két citált árfolyamhoz tessen már az olvtárs a minimálbéreket és átlagkereseteket is hozzánézni.

csi szi 2019.10.13. 23:59:15

@Frederick2: a baloldal és a liberalizmus migrációpárti és feminista mindenhol. Na jó, a Kínai Kommunista Párt nem annyira, bár "elvben" ők is feministák, de a nyugati baloldal és liberalizmus kb. fasisztának is tekinti őket manapság. Hiába, elárulták az eszmét, pedig '68-ban még milyen lelkesen forgatták Mao piros könyvecskéjét a mai ballibek, illetve szellemi felmenőik.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.14. 00:12:36

@csi szi: A debilitás oldalfüggetlen, az viszont tény, hogy a szatíra meg a valóság között egyre nehezebb észrevenni a különbséget. Ez még szerintem kényelmesen kiszúrható; hogy olvtársunknak mégsem sikerült, vagy ezt akarja nekünk beadni, az olvtársunk egyéni problémája.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.14. 00:23:06

@csi szi: Pont azért fasiszták, mert már ők maguk is csak forgatják a könyvet, de nem alkalmazzák a gazdaságpolitikát már. Igazi kommunizmus szerint még mindig tartana a nagy ugrás meg a kannibalizmus. Erre a lakosságnak már csak a fele nyomorog!

Anno amúgy Demszkyék is balról előzték a Kádár rendszert, picit meg is lettek vegzálva maoista izgatás miatt, ha ugyan igaz volt belőle egy betű is (államvédelmis-belügyes fiókákat nem bántották apuék).

Frederick2 2019.10.14. 06:22:45

@don Fefinho: @csi szi: @Sipi81: @Wildhunt: @kiknekX: @Deansdale: @GABOR2: @szuperpocok: @Glokta: @Madarász Henrik:

Sok ember véleményére kíváncsi vagyok. Legfőképpen budapestiekére.

Most reggel olvastam az elkeserítő hírt:
infostart.hu/belfold/2019/10/14/karacsony-gergely-budapest-uj-fopolgarmestere

A kérdésem:
Mit baszott el akár a városvezetésben, akár a kampányában Tarlós?

Mert az, hogy KariGeri nyert, azt is jelenti, hogy Tarlós bizonyos dolgokat nem jól csinált.

Mik voltak Tarlós hibái?

Deansdale 2019.10.14. 08:48:22

@don Fefinho: "Oszt' a tömeges hitelcsődök és kilakoltatások valahogy mégse a Zóbány alatt voltak."

Nem értem hogyan lehet ennyire rövid az emberek emlékezete, ez már szinte irracionális. Lehet hogy tényleg van valami az oltásokban, vagy a fluor okozhatja, vagy az isten tudja, de ez így tarthatatlan. 10 éve még a maszopmédia sem bírta elsumákolni, hogy mekkora a córesz vidéken, a hírek fele arról szólt hogy a nyomor és a bukás milyen új formáit fedezték fel éppen. Dugig álltak a munkanélküli hivatalok és a vállalkozók megtehették hogy feketén, fillérekért alkalmaztak embereket, mert ha nem tetszett volt 10 másik jelentkező a posztra. Manapság az ország egy merő nyafogás, eltartott kisujjal fittyed a száj, hogy az itteni 400.000-es fizu derogál, akkor inkább marad kint angliában (valódi sztori ismerősi körből). Vendégmunkásokat kell hozatnunk! Ez egyértelmű bizonyítéka annak hogy csak az nem dolgozik aki nem akar, és hogy a fizetések jobbak mint pár helyen a környéken, ahonnan özönlenek ide kulimunkára.

Az már nem is zavar, ha lopásról beszélnek, bár az is messze túl van tolva, de amikor arra kezdenek rá, hogy itt most micsoda csóróság van, innen menekülni kell, romlott a forint, ésatöbbi, akkor legszívesebben előhúznék egy péklapátot.

Deansdale 2019.10.14. 09:00:43

@Frederick2: "Mert az, hogy KariGeri nyert, azt is jelenti, hogy Tarlós bizonyos dolgokat nem jól csinált."

Szerintem ennek Tarlóshoz és Karigerihez szinte semmi köze, ez csak a szokásos fidesz vs. ellenzék iszapbirkózás legújabb köre volt, ahol ezúttal az ellenzék összefogott annyira, hogy a sok péppé mosott agyú pesti libsi szavazatai ne szakadjanak több részre. Pesten igazából nem is az éttermiség a fő baj, hanem a multik - többtízezren dolgoznak olyan cégeknél ahol szép lassan mérgezik őket a globalista-progresszív maszlaggal. Ez a "munkahelyi kultúra" pedig szép lassan magyar cégekbe is átszivárog. A pesti szavazók zömének fogalma sincs arról, hogy a várost konkrétan hogyan vezették, jól vagy rosszul, és nem is érdekli őket. A hülyébbeket a bulvár mozgatja meg a zsigerek, a többit a 3 évtizedes folyamatos globalista agymosás.

2019.10.14. 09:16:57

@kiknekX: A földek átjátszása 7 évvel ezelőtti történet.
Amúgy meg Győr gazdasági teljesítményének kb semmi köze borkaihoz. Az audi gyár meg Ausztria közelsége hozza ezt. Sokan járnak át naponta ausztriába dolgozni.
Az audi meg akkor is ott lenne és fizetné az adókat ha egy miépes lenne a polgi.

Frederick2 2019.10.14. 09:17:56

@Deansdale:

"vállalkozók megtehették hogy feketén, fillérekért alkalmaztak embereket"

Most is megtehetik. Ebben most sincs változás. Csak nézz körül az építőiparban és a vendéglátásban! 4 órás bejelentések, fekete munkák stb.

Frederick2 2019.10.14. 09:19:18

@Daenerys Targaryen: Téged nem is kérdeztelek. :)

Szerinted miért KariGeri nyert, és nem TarlósPityu?

2019.10.14. 09:19:21

@Frederick2: szerintem semmi különös nem volt hibája. Tahó ember volt, de a szavazás "a fidesz mellett vagy ellen"-ről szólt.

2019.10.14. 09:55:32

@kiknekX: igen, sajnos kevés az értelem, inkább a vallásos hit dominál, hogy narancsos vagy maszopos valaki. És egyre nő a távolság a két oldal között, konszolidációnak nyoma sincs. Ami azért furcsa, mert az egyik oldal leuralt már mindent.
Még kádár is meghirdette a konszolidációt 64 után, holott az 56-os forradalom és megtorlás a mostani helyzetnél ezerszer súlyosabb volt.

Frederick2 2019.10.14. 09:57:55

@Daenerys Targaryen: @kiknekX: @Deansdale: Azért nem minden településen érvényesült a NER vs BALLIBERÁLIS NETWORK dilemma.

Pl. Szabadbattyánban két független polgármester csapott össze. És a városkoncepciókról szólt az egész. Üdítő kivétel.

csi szi 2019.10.14. 10:23:03

@Deansdale: "esten igazából nem is az éttermiség a fő baj, hanem a multik - többtízezren dolgoznak olyan cégeknél ahol szép lassan mérgezik őket a globalista-progresszív maszlaggal. Ez a "munkahelyi kultúra" pedig szép lassan magyar cégekbe is átszivárog."

Hát ja, lásd a kötelező (jó persze elvileg nem az) megjelenést a Pride-on vagy kiállást a CEU mellett, mindkettőt, mint cég. Diverzitás kedvéért felvett feketét is láttam már budapesti multicégnél. Külföldi központból jövő körlevelet a metoo hiszti idején, hogy céges megbeszélést kell tartani a munkahelyi zaklatás problémáját megvitatandó (ezt mondjuk tudtommal a magyar leánynál csendben ignorálták). A Momentumos arcok nagy része is ilyen közegből jön, már amelyik dolgozik.

2019.10.14. 11:06:50

@csi szi: én egész életemben multinál dolgoztam, de ilyesmit sosem tapasztaltam. Se metoo, se buzulás. Magánéletbe sosem szóltak bele, még a céges csapatépitéseket is ellógtam.
Konkrétan melyik cégeknél van ilyen durva politizálás?
Pont az ilyesmi van tiltva.

Frederick2 2019.10.14. 12:04:48

@Daenerys Targaryen: Ez cégvezető-függő. Én végeztem alkalmi munkát egy magyar nagyvállalkozónál. A nagyvállalkozó nagy fideszes volt, be akart vágódni egy fideszes képviselőnél. Ezért pedig összeállított egy listát, ami azoknak a neveit tartalmazta, akik ellenzik a migrációt. Aláíratta a dolgozóival, és velem is alá akarta itattatni. Megmondtam neki: "Én ellenzem a migrációt, de azt is, hogy bevigyék egy munkahelyre a politikát, ezért nem írom alá." Nem értette, de három perc múlva nem erőltette. "Ha ellenzi a migrációt, miért nem írja alá." Eloldalgott, és hagyta, hadd végezzem tovább a melót.

Szerintem sem szerencsés, ha egy munkahelyi vezető beviszi a politikát a munkahelyre, a saját melósait pedig arra kényszeríti, hogy azt a politikát vallja, amit ő. Sértett is, hogy ennyire jobbágynak néz.

Az ilyen szituációk bármikor előfordulhatnak. Érdemes felkészülni az ilyesmire, és elgondolkodni, hogyan lehet kivédeni az ilyesmit.

csi szi 2019.10.14. 12:07:43

Nézd meg hány cég támogatta a Pride-ot, vagy csatlakozott (mint cég, nem mint magánember) az #istandwithceu kampányhoz annó, már ha meg lehet nézni valahol. Egy multi vagy egy "startup" stb. belpesti irodájában szinte alapfeltevés, hogy mindenki "libsi" és egyetért ezekkel, persze igazából ott sincs ez feltétlenül így (ahogy pl. a Google-nál sem volt mindenki egy véleményen mint kiderült).
Én sem dolgoztam olyan helyen, ahol durva volt a politizálás, voltak fideszesek is meg ballibek is, de nem volt talán épp ezért, a magánéletet is tiszteletben tartották, azt is elfogadták, ha valaki ellógta a céges csapatépítést, de voltak a cégnél olyanok, akik ilyen irányba akarták vinni a dolgokat, de a vezetés nem volt vevő erre, úgyhogy ők mentek el máshová.

Deansdale 2019.10.14. 12:21:09

@Daenerys Targaryen: @Frederick2: @csi szi:
Nem kell durván politizálni ahhoz hogy a dolgozókat befolyásolják, sőt, minél nyilvánvalóbb a dolog valószínűleg annál kevésbé hatásos. A pesti multi-miliőben pont az a veszélyes, hogy nem erőltetik, egyszerűen csak egy folyamatos, halk háttérzajként vannak jelen a globalista-progresszív nézetek, amitől a laikusok számára egy idő után úgy tűnik, hogy az a normális. Ha valaki így elő van készítve pár év munkájával, utána milliószor fogékonyabb a "zorbánék gonosz gyűlölködők" dumára, onnan meg már minden mindegy.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.14. 12:28:48

@Deansdale: "Pesten igazából nem is az éttermiség a fő baj, hanem a multik - többtízezren dolgoznak olyan cégeknél ahol szép lassan mérgezik őket a globalista-progresszív maszlaggal."
Szerintem a többtízezer főnek a nagy része nem Pesten szavaz. Én is Pesti "multinál" dolgozom mégse ott szavaztam és nem vagyok egyedül ezzel.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.14. 12:31:13

@Frederick2: Ahol én szavaztam, ott történetesen fideszes volt a legesélyesebb jelölt, de nem azért szavaztak rá az emberek mert az, hanem azért amit tett a településért az elmúlt ciklusban. Nagyvárosban ahol jóformán senki nem ismer senkit, ott elhiszem, hogy számít a párthozzáállás, de egy kisebb településen szerintem jóval kevésbé.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.14. 12:36:27

@Frederick2: Hát ezt azoktól kéne megkérdezni akik Karácsonyra szavaztak. Én megnéztem az inforádióban Karácsonyt, Puzsért és Tarlóst is szavazás előtt és azért szerintem Karácsony még mindig jobb választásnak tűnik mint Puzsér tűnt volna.
Azért egy pozitívum: hallgattam este a nyilatkozatokat és Tarlós, Orbán valamint Karácsony részéről is sportszerű volt ezúttal az értékelés. Persze Tarlós el volt keseredve, de legalább normálisan reagált. Azok után, hogy az elmúlt választásoknál az ellenzéktől csak toporzékolást meg hisztit hallottunk vereségkor, ez sokkal normálisabb volt. Ugyanúgy Karácsony is higgadtan reagált szerintem és legalább egy pillanatra felmerült az együttműködés gondolata mindkét oldal vezetőiben. Legalábbis nekem kívülről ez látszott.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.14. 12:59:22

@Frederick2: A Kádár rendszerben a melós az akkori bérből kényelmesen megtehette, hogy 68ezer forintért vett magának egy Wartburgot. Ezt most is megteheti.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.14. 13:04:13

@Frederick2: Testületi listán nálunk is volt független független (pártlogó nélküli) jelölt. De ez is milyen, hogy ezt így külön hangsúlyozni kell a függetlenséggel kapcsolatban, mert egyébként az első gondolata mindenkinek a porhintés.

2019.10.14. 13:35:36

@don Fefinho: nem annyira. 3-4 ezer volt a havi fizetés. A rezsi és kaja ugyan nem volt sok, de félretenni ebből annyira nem lehetett. Plusz munkák, maszekolás, szülői segitség. Ez kellett, hogy tudjanak autót venni. Ráadásul 5-6-7 évvel előbb be kellett fizetni a felét a merkurnál. Aztán lesni a sorszámokat. Volt hogy egy évig nem mozdult semmit.

Madarász Henrik 2019.10.14. 15:31:28

@Frederick2: Nem Tarlós hibázott, hanem Orbán. Tarlós egy kiváló vezető lett volna. A végén kezdve, undorító lejárató kampány folyt Karácsony ellen, ez sok embernél vághatta ki a biztosítékot. Orbán kilenc éven át ott baszott ki Budapesttel, ahol tudott. Teljesen felesleges sportlétesítményekre és sportversenyekre folytak el százmilliárdok, amit senki nem kért. Közben lerohadtak a kórházak. A hármas metró katasztrofális állapotban volt, de csak 2017-ben voltak hajlandók kezdeni felújítani, akkor is csak részletekben, mert nem adott a kormány elég pénzt rá. A metrókocsik cseréje is elképesztő volt, új kocsik helyett felújíttatták az oroszokkal és még klíma sem került bele, ami nyáron a hőhullámok miatt kell. A BKV buszai elavult szarok, nyáron sokszor elviselhetetlen a hőség bennük, ha rossz a klíma és ablakot sem lehet nyitni ezekben, új buszra nem ad pénzt a kormány. A Városligetben egy csomó fa kiirtása árán épül egy teljesen felesleges múzeumi negyed. A fákat amúgy előszeretettel irtják minden állami beruházásnál, facsemeték kerülnek a nagy fák helyére. Még lehetne sorolni, ez mind Orbán sara.

Madarász Henrik 2019.10.14. 15:36:00

@Madarász Henrik: Nem örülök hogy Karácsony nyert, Tarlós jobb lett volna, de ide vezetett Orbán tevékenysége.

csi szi 2019.10.14. 17:38:17

@Madarász Henrik: az, hogy egy "undorító lejárató kampány" hatásos-e vagy az ellenkezőjét váltja ki, az a közhangulattól függ. Most olyan volt a közhangulat, hogy az ellenzékieket megsajnálta érte. Ahogy anno megsajnálta a nép Medgyessyt, akivel objektíve Orbán felmosta a padlót 2002-ben a vitán, de a nép másképp ítélte meg, megsajnálta "szegény" Megyót, aki előre is bocsátotta, hogy ő nem a szavak embere stb.
Ja és persze tudom, a gonoszfidesz gyűlöli a fákat meg a szabad lelkű budapestieket, ezért igyekszik mindig ártani nekik, látom rád is hatott a propaganda.

Madarász Henrik 2019.10.14. 17:44:28

@csi szi: Nekem semmi bajom nem volt Tarlóssal, az viszont tény hogy Orbán bünteti Budapestet kilenc éve, így nem csodálkozhat az eredményen és igen, szeretik irtani a fákat.

Madarász Henrik 2019.10.14. 17:45:58

@Madarász Henrik: és igen, a kutya sem kért stadionokat és sportversenyeket százmilliárdokért.

2019.10.14. 19:29:08

@GABOR2:
Ha szereted a South Park-ot, akkor pont a startup-al van egy nagyon jó epizódjuk:
subvito.eu/18-evad/18x01-go-fund-yourself/

2019.10.14. 20:35:05

@csi szi: a fakivágást propagandának titulálod? Te vidéken élsz? Mert ez egy pont tökéletesen látszódó dolog.

kotyesz 2019.10.14. 20:38:01

@csi szi: Igaz, nem néztem meg jobban, sokan válaszoltak neki +200 ismerős köztük jose arcadio buendia azért az valami!
Úgy tűnik egy kétfarkú alkotott.
"Ez csak egy ballibes troll, aki direkt eljátssza az agyhalott fideszest "

331 FROINT AZ EURÓ!!!! TAVAJ AMIKOR TARTÓS VOLT A FŐPOLGÁRMESTERR AKKOR 320 ALATT VOLT!!!!!!!! EGY NAP ALATT TÖNKRETETTE A TESZETOSZA KARÁCSONY!!!!

itt kevesen ismerik az "irónia", "szatíra", "szarkazmus" kifejezések jelentését. :D
·
Na mind1 ,bejelöltem ne kelljen keresgélnem ha lazulnék kicsit!

medium.com/the-billfold/the-cost-of-things-when-your-grandma-suddenly-dies-378d603efe87

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.14. 20:52:35

A nagy fák jobban megkötik a szálló port, de sokkal kevesebb széndioxidot kötnek meg mint a csemeték, mivel már lelassult a növekedésük. Szóval ha a széndioxid a mumus akkor a csemeteültetés nem hatástalan.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.14. 20:57:47

@Madarász Henrik: A kormány 2015-ben átvállalta a BKV adósságát, 52 milliárd forintot. Tarlós többször elmondta, hogy azért nem lehetett korábban kezdeni a felújítást mert adósságra nem lehet további kölcsönt felvenni. Ha a kormány nem vállalja át, lehet még most is a régi metró lenne. Értem én hogy sose elég semmi, de attól még átvállalták. Én minden nap busszal járok, szerintem a legtöbb busz normálisan működik. A metrós légkondi meg... hát igencsak nagy a jólét, ha azzal lehet sikeresen kampányolni, hogy miért nincs a metróban légkondi.

csi szi 2019.10.14. 21:29:49

@Daenerys Targaryen: Persze, ha építkezés van, akkor ki kell vágni fákat, ha útban vannak, sajna. Ahol lakok, egy játszóteret építettek, illetve bővítettek (még wc-t is építettek, ami szerintem abszolút felesleges flancolás mondjuk), pár korcs göcsörtös vadon nőtt fát vágtak ki, de persze volt olyan, aki ezen siránkozott.

A pesti fakivágásokról pedig a szakember azt mondta, hogy 80%-ot ki kellene vágni.

index.hu/belfold/budapest/2018/07/27/faapolas_fokert_facsonkolas_fovaros/

De tény, az ellenzék jó témát talált ebben.

Madarász Henrik 2019.10.14. 22:29:43

@Sipi81: Lehet mentegetni a Fideszt, 2015-ig vártak a BKV adósság átvállalásával, 5 évet, a kettes metró addigra teljesen lerohadt, rendszeresen hibásodtak meg a metrókocsik, örüljön a Fidesz hogy nem gyulladt ki a egyik szerelvény az alagútban, százak halálát okozva. A metrónál meg, utazzál rendszeresen a nyáron mindennap a 40 fokos metróval, aztán nevezd luxusnak a légkondicionálót.

csi szi 2019.10.14. 23:32:35

@Madarász Henrik: Tudtommal a metróalagutat az ellenállásfékezés fűti, a "felújított kocsik" (valójában ezek nem ugyanazok a kocsik, amiket kiküldtünk "felújítani" ez asszem kiderült már párszor) elvileg vissza tudnák táplálni a hálózatba a fékezési energiát, és nem kellene elfűteniük, csak a pálya nem alkalmas rá valamiért továbbra sem, a biztosítóberendezés miatt, vagy nem tudom (legalábbis ezt magyarázta valaki, aki tájékozottnak tűnt ezekről a dolgokról).

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.14. 23:46:41

Miközben egyébként a jobboldalon mindenki elhatárolódik Borkaitól, addig Puzsért nyuggerek küldik el a halál faszára, mert a kispesti pepitát merészeli emlegetni.

www.facebook.com/SetaloBudapest/videos/2390165444581270/

Na, ez is egy különbség még, amit odatehetünk Dean tézise mellé arról, hogy melyik világnézeti oldal él buborékban és mekkorában.

kotyesz 2019.10.15. 04:14:11

@Sipi81: Ez komoly? Irónia? Ez olyan mint magyar meg a német gazdaság összehasonlítása, hurrá mi %-osan jobbAn növekszünk, a csemetének csak az őszi lombmennyisége (amiből humusz lehet) mennyivel kevesebb egy 20-40 éves fáénál és ez áll a törzsre és az összes gallyra is!

Frederick2 2019.10.15. 07:08:36

@don Fefinho: A NER és a BALLIBERÁLIS NETWORK egyaránt alkalmaz antikorrupciós propagandát - de mindegyik a másik félt "akarja" elszámoltatni (dehogy akarja!). Ezek az antikorrupciós ígéretek a legszánalmasabbak; csak a nagyon buta emberek nem tudják, hogy a NER és a BALLIBERÁLIS NETWORK korrupciós ügyei többször is összeérnek. A sok buta ember korrupt emberektől várja a korrupció felszámolását. Erre a sötétségre még a korrupcióról legtöbbet értekező Móricz is elégedetten füttyentette. Mennyire korlátoltak az emberek!

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.15. 12:14:55

@csi szi: Jó cikk! Az jutott még eszembe, hogy a városiak néhány fa kivágásán háborúznak, miközben az ország más részein bizonyos etnikum egész erdőket vág ki derék magasságban, de az senkit nem érdekel.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.15. 12:16:28

@kotyesz: Ez nem irónia, hanem tény. Ja a humusz tényleg nagyon fontos a belvárosban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.15. 12:18:28

@Frederick2: Erre az egyik legjobb példa a 2010-es kormányváltás. Amikor a fidesz kampánya az elszámoltatástól volt hangos, amiből aztán semmi nem lett mikor kormányra kerültek.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.10.15. 12:24:52

@Madarász Henrik: Lehet a fideszt egy csomó mindenért szidni, de én nem osztom azt a nézetet, hogy amit ők csinálnak az definíció szerint csak rossz lehet. Azt is simán mondhatták volna, hogy semmi közük az adóssághoz, oldja meg a főváros maga. Rendszeresen járok metróval, én például megbetegszem a légkonditól. Szerintem az emberek túlságosan el vannak kényelmesedve.

Frederick2 2019.10.15. 12:49:24

@Sipi81: @don Fefinho: @csi szi: @Madarász Henrik: @Daenerys Targaryen: @Deansdale: Ez kicsit off lesz, nemzetközi téma, és megint sok embert kérdezek meg.

Törökország megtámadta a kurdokat.
azonnali.hu/cikk/20191011_torok-kurd-konfliktus-miert-vak-europa-szalai-mate

Ti hogy értékelitek az egészet?

Nekem ambivalens érzéseim vannak az ügy kapcsán.

PRO én nem ejtenék egy könnyet sem, ha Erdogan eltörölné a Föld színéről a kommunista elveket valló Kurdisztáni Munkáspártot, azt a jakobinusokból, marxistákból és feministákból álló brancsot. Akik szerintem, ha hatalomra jutnának egy mesterségesen létrehozott kurd országban, nem lennének különbek, mint az ISIS.

KONTRA az örmény esetből tudjuk, hogy a török államtól nem áll távol a népirtás. A Kurd Munkáspárt felszámolása oké, sőt szerintem szükséges - de nem lenne jó, ha átmenne a kurd civilek irtásába. Emellett, a kurdok egyfajta biztosítékai voltak az ISIS elleni harcnak, szomorú lenne, ha emiatt újra feléledne az iszlám radikalizmusnak az a pöcegödre.

Persze az lenne a legjobb, ha mind a baloldali radikalizmus (Kurd Munkáspárt), mind az iszlám radikalizmus (ISIS) végleg felszámolódna, akár Erdogan által.

Ti hogy látjátok?

Madarász Henrik 2019.10.15. 12:55:08

@Sipi81: Persze a kormánynak nincs köze az ország fővárosának metrójához, a botlábú focista majmok támogatása meg a legfontosabb országos feladat.

csi szi 2019.10.15. 14:11:42

@Frederick2: Szerintem Putykó és Ördögány egyeztették ezt a dolgot előre, Trumpli pedig belesétált a csapdába. Az oroszok szeretnék kipaterolni valahogy az USA-t Szíriából (erővel nyilván nem lehet), a törököknek sem volt éppen ínyére, hogy az amcsik patronálják a kurdokat, így megállapodtak, hogy Aszadék bevonulhatnak a kurd területek egy részére "megvédeni a törököktől", a törökök meg egy másik részére (a határ mentén). Persze nyilván az sem mindegy, kikhez kerülnek az olajmezők.
Igen, az YPG egy marxista ideológiát valló szervezet, a PKK szíriai ágazata (amelyet nem csaka törökök tekintenek terroristának).
Egyébként meg szidják Erdogant, hogy mocskos ez meg az, de semmilyen török vezetés sem tűrne szívesen egy kurd kvázi államot a határán, ráadásul olyat, amelyik az iraki kurdokkal ellentétben a PKK ideológiáját vallja.

Frederick2 2019.10.15. 16:06:42

@csi szi: Már jó ideje nagy divat kurd katonanőkről képeket megosztani a facebook-on. Nagyrészt balosoknál és femcsiknél, de azért láttam antifeministánál és jobbernél is. Kurd katonanők fegyverrel a kézben pózolnak, mosolyogva - halálos, szexi, menő! :P

Asszad tisztítsa meg országát a PKK-tól és ISIS-től, Erdogan is a sajátját az YPG-től és az ISIS-től. Leszarom, mekkora diktátorok, mert ha felszámolják a saját térségükben a baloldali és az iszlám radikalizmust, azzal Európának is nagy hasznot hoznak!

Frederick2 2019.10.15. 16:12:18

@don Fefinho: @Deansdale: Itt már elkezdték szidni Orbányt a kurd kérdés miatt.

azonnali.hu/cikk/20191010_a-mi-elkurdisztanunk

"Erdoğan kebelbarátja, Orbán Viktor még azzal tetézte a szégyent, hogy egyedül ő vétózta meg (a mi nevünkben) az EU török beavatkozást elítélő nyilatkozatát, amivel Orbán Viktor az agresszor Erdoğan oldalán állt. A mi nevünkben."

"Orbán már négy évvel ezelőtti kötcsei beszédében elárulta, hogy a pszichopata skizofréniáig képes elvinni álpragmatikus cinizmusát, mivel továbbra is részt vettünk abban az iraki gyarmatháborúban, melyet ugyanakkor súlyos szavakkal elítélt és kontraproduktívnak nevezett, sőt: bevallotta, hogy ezzel a felelőtlenséggel lényegében a mi beavatkozásunk indítja el a legfenyegetőbbnek vélt migrációs, illetve terrorhullámot."

Hát hogyan lehetsz ennyire gonoszotty, Orbány? Hát nincs a szívedben szeretet? :P

"Cikkek tucatjaiban méltatta az európai sajtó a kifejezetten nyugati mintákra épülő kurd modellt: a Közel-Keleten abszolút példátlan női egyenjogúsággal, demokratikus önkormányzatisággal, etnikai és vallási toleranciával, mivel a most Erdoğan által lerohant szíriai kurd területeken több etnikum és felekezet él együtt."

Ördögány és Orbány képes volt megtámadni ezt a marxista Atlantiszt! Szégyen! :P

Madarász Henrik 2019.10.15. 19:13:46

@Frederick2: Nehéz ügy. Rühelem a törököket, de az EU töketlen politikája miatt, fűt-fát befogadnak, lehet hogy tényleg a legjobb az lenne, ha a töröknél levő szíriai szunnita arabokat letelepítené Szíria északi részén, azok sem jönnének Európába.

VT 135 2019.10.15. 19:44:38

@Frederick2: "Már jó ideje nagy divat kurd katonanőkről képeket megosztani a facebook-on."

És akkor elgondolkodhatunk azon, h ha a férfiak lelkét is rombolja, torzítja a háború embertelensége, borzalma és bizony nagyon sokaknak utána nagyon komoly lelki gyógyításra lenne szükséges, lelki gyógyítók segítségével - szóval akkor vajon mindez hogyan hat a nőkre, akiktől a harcos szerepkör gyárilag teljesen idegen...?

Madarász Henrik 2019.10.15. 20:17:43

@VT 135: Nem nagyon volt más választásuk, ha nem akarták hogy az ISIS végezzen velük, a nőknek is harcolni kellett.

Frederick2 2019.10.15. 21:31:05

@Madarász Henrik: Az egy dolog, hogy adódik a háborúban olyan helyzet, hogy a nőnek, sőt a gyerekeinek is fegyvert kell fognia az ellenségre, különbek végül. Viszont a kurd katonanők jelenléte tömeges, és önmagában a kurd hadseregben. Ami már gyanúra ad okot. Igazából nem is kell nagyon oknyomoznia az embernek, a Kurd Munkáspárt maga dicsekszik azzal, hogy az emancipáció jegyében nők is vannak a hadseregben. Kb. ugyanazt játssza el, mint Kína és Észak-Korea, akik szintén telenyomták a hadseregüket nőkkel (sőt, még a rendőrségüket is). A nyugati értelmiségiek meg ezt romantizálják egy pohár vörösbor mellett. Valahol ez már szánalmas.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.15. 21:37:24

@Frederick2: Pedig amikor a nők vívják a háborút, az már a vég. Teljesen mindegy, nyernek-e, a demográfia soha nem áll helyre. A női katonaság a leggyorsabb és legbiztosabb módja a progresszív társadalmi öngyilkosságnak. Senki nem tesz annyit a kurdok eltüntetéséért, mint azok a komancs elmebetegek, akik a kurd asszonyokat csatasorba állítják.

TrollEdomer 2019.10.16. 10:16:43

Oroszországban azért valahogy helyreállt a demográfia, miután Világháborúkban jópár nő harcolt náluk. Mégcsak nem is lettek überfemcsik, talán mert nők is átélték, hagyományos társadalomban férfiak miktől is védik meg őket.

csi szi 2019.10.16. 11:57:17

@TrollEdomer: Tudtommal nem harcoltak nagy számban nők a frontvonalban egyik esetben sem. A kurd katonanők is nagyrészt csak a nyugatnak szóló propaganda, mint ahogy az is propaganda volt, amikor nyugati önkéntesek szivárványos zászlóval pózoltak a kurdoknál, és egyesek már LMBTQ nemzetközi brigádot fantáziáltak.
Izrael sem küldi a nőket közelharcba, tűzvonalba, de a fegyverrel pózoló katonalányokat hatékonyan használják propagandára.
Persze nem vitatom, hogy lehetnek női mesterlövészek pl. a kurdoknál, ahogy voltak a szovjeteknél és az izraelieknél is.

2019.10.16. 12:28:22

@Frederick2: az hogy a nyugatiak nosztalgia borozásai szánalmasak, azzal egyetértünk. De te komolyan fel tudod mérni a kurd kérdést, az ő kultúrájukat, történelmüket, harcaik taktikáját?
Nem inkább egy durva neolibsi feminista példát akarsz rájuk húzni teljesen kifacsarodott logika mentén?
De.

Frederick2 2019.10.16. 12:40:26

@Daenerys Targaryen: Gondolom, az egy teljesen okés dolog nálad, hogy félreérted a másik kommentjét. Az előbb még Deansdale idegein táncoltál, hogy direkt félreérted a klímavédelem kapcsán kifejtett véleményét. Most következek én... :) :P

A marxista-feminista Kurd Munkáspárttól fejtettem ki a véleményem, nem ítéltem meg a kurdok "kultúráját, történelmét, harcaik taktikáját". Már csak azért sem, mert én - ellentétben többekkel - nem teszek egyenlőséget a kurd nemzet és a Kurd Munkáspárt közé.

Kötözködj még egy kicsit...

Frederick2 2019.10.16. 12:42:40

@csi szi: Mindent nőkkel lehet eladni. Mosóport, kocsit, sört. Háborút. A marketing nagy felfedezése, hogy mindenféle terméket és politikát el lehet adni cicikkel.

2019.10.16. 14:08:17

@Frederick2: én kérek elnézést. Csak felületesen tudok olvasni mert két szochasztikus integrálegyenlet között van időm benézni.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.16. 16:51:52

@Daenerys Targaryen: A felületességet elnéznénk, még a kötözködést is, de a sztochasztikus integrálegyenlet már túlmegy minden határon! :P

GABOR2 2019.10.16. 23:59:53

Off: Nem tudjátok mi van "KalmanBlog"-gal? Mostanában úgy eltünt.

KalmanBlog 2019.10.17. 07:47:07

@GABOR2: Az életem miatt nincs időm a kedvenc blogjaimat sem olvasni. Már néhány Pewdiepie videót is kihagytam, úgyhogy ez már a vég.

Borzalmas. Előfordul, hogy egyáltalán nincs időm kommentelgetni, hanem késő estig zaklatnak IRL emberek mindenfélékkel. 1-2 témára még gondoltam, hogy írok valamit, de aztán végleg lemaradtam, és már azt sem tudom miről van szó.

KalmanBlog 2019.10.17. 09:41:03

@don Fefinho: > a sztochasztikus integrálegyenlet már túlmegy minden határon!

Pláne ha csak divergens megoldása létezik!

csi szi 2019.10.17. 09:43:50

@Frederick2: Na ja, de a feministák szerint ez szexista és tárgyiasító, nem? Persze "férfiszerepben" pózoló nőket mutogatni más, az olyan progresszív. (Külön mulattatnak azok a mangina hajlamú férfiak, akik dühödten kelnek ki kommentekben a "nők védelmében" ha valaki arra utal halványan, hogy mondjuk a nők fizikumban gyengébbek, mindegyiknek van olyan ketrecharcos női ismerőse, aki másodpercek alatt összecsomagolná a "billentyűzet előtt ülő pocakos hímsovén" ellenoldali kommentelőt. XD

TrollEdomer 2019.10.17. 10:54:16

@GABOR2: Százezer ember az kb az ország lakosságának 1%a, ez reális célkitűzés, hogy legyen vmi lövésük arról, mi az az MI, ahelyett, hogy csak hozzád hasonló riogatók cikkei jutnának el hozzájuk.

KalmanBlog 2019.10.17. 11:35:26

@zriff: Már csak ezért is ki kell lépni az EU-ból mihamarabb, hogy ennek az elmebeteg gyakorlatnak végetvessünk, hogy itt minden gyüttment szavazgathat.

KalmanBlog 2019.10.17. 11:36:52

@TrollEdomer: > legyen vmi lövésük arról, mi az az MI, ahelyett, hogy csak hozzád hasonló riogatók cikkei jutnának el hozzájuk.

Ezt úgy írod, mintha GÁBOR2 véleménye annyira mainstream lenne, hogy az AI-t egekig felmagasztaló cikkeket nem is lehetne már olvasni eleget :-)

GABOR2 2019.10.17. 12:02:32

@KalmanBlog: Off: Semmi vész, csak tényleg láttam, hogy még itt Deansdalenél se tünsz fel valamiért, de szerencsére minden oké, ez t a lényeg.

GABOR2 2019.10.17. 12:06:26

@TrollEdomer: Éppenséggel Hawkins félek akik riogatnak. Egyébként meg ez nem AI riogatásról szólt, hanem szerintem egy teljesen felesleges pénzkidobás lesz az egész tájékoztatósdi.

Szerintem meg nem reális célkitűzés:

1. Igazából nincs olyan AI még.
2. Ezért nincs aki tanítsa
3. Amit tanítanak az valami más, vagy a sokféle elképzelés közül az egyik, ami lehet zsákutcás lesz, de alighanem bármi is lenne már elavult, mert AI-t cégek akarnak fejleszteni és ők nem osszák meg ezt a tudást akárkivel.

GABOR2 2019.10.17. 12:06:52

@KalmanBlog: Hát igen, ez meg a másik.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.17. 13:00:02

@zriff: Erre majd felhozzák, hogy dehát a kétharmad mögött meg ott vannak a határon túli magyarok! Ez az egyenlőségjel mondjuk balról meg sem lepne senkit, akkor kezdek majd el aggódni, ha jobbikosok között is meghallom. Illetve már akkor sem, igaziból az se lepne meg.

GABOR2 2019.10.17. 13:50:17

Na nem tudom már ki volt akivel vitatkoztunk múltkor arról a klímaváltozás kapcsán, hogy állítólag a jobboldaliak ugyanúgy a saját buborékukban élnek mint a baloldaliak...

Most jött egy tanulmány ami kiegészíti a korábbit, ami arról szólt, hogy a ballibek túlnyomó többsége csak saját médiát fogyaszt, míg a középütt állók és jobboldaliak mindkettőt...

Az újabb tanulmányból kiderül az is, hogy igaz-e, hogy a jobboldaliakat az orruknál fogva vezeti a médiájuk vagy nem, de persze ezt a másik oldalnál is vizsgálták.

Az jött ki, hogy a jobboldaliak kb. semmilyen médiának se hisznek nagyon, még a legnagyobb, legolvasottabb saját médiájuk anyagait is csak erős fenntartásokkal fogadják el, viszont a ballibek a sajátjuknak nagyon hisznek, nemcsak a legnagyobbaknak és természetesen a jobboldaliaknak nem, de nem is olvassák.

ujtechkor.blog.hu/2019/10/16/kulturhaborus_tortenesek_extra_148

A tanulány 17. oldalán kezdődnek a beszédes ábrák erről...

csi szi 2019.10.17. 14:21:52

@GABOR2: Az USA-ban lehet, ez az ottani viszonyokat tükrözi, nálunk egy elvakult fideszes nem hajlandó "ellenséges" médiát fogyasztani, és elhisz mindent, amit a hírtv/m1/magyarnemzet stb. ír, pedig mindez már egy központosított gépezet, a közmédia is kézivezérelt, a kormánypárti médiát pedig nemrég vonták össze a KESMA-ba, és szintén kézivezérelt. Ami kellemetlen hír, azt egyszerűen elhallgatják, és igencsak átértelmezik a valóságot, pl. az origó címlapján az áll, hogy "Orbán Viktor: a Fidesz győzött az önkormányzati választáson". :) A ballib sajtó nem egy tulajdonos kezében van, és az újságírói meggyőződésből ballibek. Az USA-ban is kb. így van, nyilván a CNN vagy New York Times stb. munkatársai őszintén hisznek abban, hogy pl. Trump összejátszik az oroszokkal vagy a kultúrmarxista alaptézisekben.

TrollEdomer 2019.10.17. 14:32:45

@GABOR2: 2. Lovagolás a szavakon, amúgy olyan erős MI tényleg nincs, amitől Hawking tartott.
Viszont már most van számos olyan dolog, amivel össze lehet rakni jó tanulóalgoritmusokat, és rengeteg kutatás folyik e téren.

Wildhunt 2019.10.17. 14:55:09

@KalmanBlog: Valamiről lemaradtam? Úgy tudtam, ha van konvergens megoldása, az már nem igazi sztohasztikus.

GABOR2 2019.10.17. 15:05:01

@csi szi: Szerintem igencsak ez van itthon is. Ráadásul a felmérés nem azt mondja, hogy a jobboldali sajtó nem elfogult, hanem hogy a jobboldaliak erős fenntartással fogadják még azt is. Orbán elég korrekten értékelt, azt mondta, hogy nyertek, de érzékeny veszteségeket szenvedtek több nagyvárosban. Ami igaz is, a Fidesz még mindig rengeteg helyen ott van, de nyilván Budapest elvesztése veszteség.

Az USA-ba egyébként megkockáztatom, hogy mára az elvakultság még a miénknél is nagyobb.

"A ballib sajtó nem egy tulajdonos kezében van, és az újságírói meggyőződésből ballibek. "

Emlékszem egy pár évvel ezelőtti kimutatásra, amiben az volt hogy az összes megyei lapunk egyetlen svájci csoport kezében volt, akik a ballib irányt vitték és nemcsak nálunk, de már németeknek elpasszolták tán.

"Az USA-ban is kb. így van, nyilván a CNN vagy New York Times stb. munkatársai őszintén hisznek abban, hogy pl. Trump összejátszik az oroszokkal vagy a kultúrmarxista alaptézisekben."

Pont most írod ezt... Most jött ki a Projekt Veritas új videó a CNN-ről és ott a szivárogtató nemcsakhogy saját arcát vállalta, hanem videókat készített, ahol látszik, hogy a CNN munkatársai simán kijelentik a rejtett felvételeken, hogy "ők teremtették a szörnyeteg Trumpot" és egyáltalán nem tartják gonosznak Trumpot, hanem a főnöküknek van több évre visszamenőleg baja Trumppal és ők szeretnének más storyval fogalalkozni, mert már baromira unják, de a főnök megmondja miről szóljanak a hírek és mindnek abba az irányba kell mennie, hogy Trumpot impeacheljék.

Szóval épp ellenkezőleg ahogy mondod:

ujtechkor.blog.hu/2019/10/16/kulturhaborus_tortenesek_681

De mehetsz egyenesen a Projekt Veritashoz is, de nyilván az egész angolul van:

www.projectveritas.com/

KalmanBlog 2019.10.17. 15:05:02

@Wildhunt: Fogalmam sincs, csak okoskodtam, de úgy látszik nem értettem a poént.

GABOR2 2019.10.17. 15:06:49

@TrollEdomer: A mesterséges intelligenciának vannak objektív követelményei, ezt semmi se teljesíti ma.

Igazából a marketing odáig elmegy, hogy a korábban másként nevezett, de már létező dolgokat is annak neveznek, mert így többet tudnak kérni érte.

Meg igazából sokszor a felhőt fedezik ezzel, némi algoritmussal, de igazából felhő előfizetést akarnak eladni.

GABOR2 2019.10.17. 15:58:56

@GABOR2: Pont most látom, hogy megjelent a harmadik rész, csak az első percet néztem meg, de már abban húúú mik vannak... CNN és tisztességes tájékoztatás két külön dolog. Saját szájukból mondják ők maguk magukról rejtett felvételen.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.17. 19:46:43

@GABOR2: "Emlékszem egy pár évvel ezelőtti kimutatásra, amiben az volt hogy az összes megyei lapunk egyetlen svájci csoport kezében volt, akik a ballib irányt vitték és nemcsak nálunk, de már németeknek elpasszolták tán."

Én a sváb Axel-Springerről tudtam csak, de lehet, hogy volt svájci szál is.

@csi szi: "A ballib sajtó nem egy tulajdonos kezében van, és az újságírói meggyőződésből ballibek."

Meggyőződésből elfogultnak lenni még ugyanúgy elfogultság, mint pénzért. Az előítélet előítélet akkor is, ha történetesen balliberális előítélet. De a balos szexizmus jó szexizmus, a balos rasszizmus jó rasszizmus, a balos intolerancia jó intolerancia, a balos kirekesztés jó kirekesztés, a balos gyűlölet jó gyűlölet, a balos agresszió jó agresszió, a balos korrupció jó korrupció, sőt nincs is, vagy ha mégis kiderül, akkor csak a jobbosok kenték rá a baloldalra. A balliberálisok gyakorlatilag élő példái mindannak, amivel a konzervatívokat vádolják.

csi szi 2019.10.17. 22:58:55

@GABOR2:, @don Fefinho: Mészáros Lőrinc megvette azóta a megyei lapokat, szóval azóta ezek fideszes irányt vettek.

Persze, nyilván így van, csak ha már nincs többféle beállítottságú hírforrás, akkor óhatatlanul véleménybuborékba záródik az ember. Mondjuk ott még nem tartunk közel sem.
Naivság azt gondolni, hogy akár a jobbosok, akár a balliberálisok emberileg jobb minőséget képviselnének, általánosságban, persze mindkettő csak a másiknál fedezi fel a hibákat. (Az emberekre, jellemre gondolok és nem az ideológiák közé teszek egyenlőségjelet.)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.18. 00:45:34

@csi szi: A jobboldal lassan hetvenötödik éve mást sem csinál, mint szembenéz önmagával. Manapság náci karszalaggal heilozva vonulni nem egy életbiztosítás; ugyanakkor a baloldal véleményformálóinak jelentős hányada ittmaradt marxista, másik jelentős hányada marxizmus 2.0-ás a'la kultúrbalos, és leninfiúnak öltözve szovjet zászlót lengetni, illetve feministák mögül sunyin előbújva U-lakattal fejbebaszni járókelőket, majd említett hölgyek (hölgyek?) mögé gyáván visszabújni nem hogy sikkes, de egyenesen hősies, ha ezt az antifasizmus leple alatt cselekedjük.

A buborékokról meg ott van feljebb GABOR2 linkje, meg az értetlenkedés négyévente balról, jobbról meg a deja vu. Egy átlag történész-szak a jobboldaliság melegágya, ahol balos elemet elvétve találni csak; de hát nem tanultak a történelemből? De, pont azért.

TrollEdomer 2019.10.18. 07:18:39

@don Fefinho: Erről tudsz vmi forrást, hogy átlag történész ilyen jobbos lenne?

KalmanBlog 2019.10.18. 09:09:46

@csi szi: Ezt a véleménybuborékozást a "jobboldalra" kenni azért elég meredek Magyarországon, amikor mindenhol csak azt károgja mindenki, hogy a Fidesz lop. Ha lenne ilyen Mészáros Lőrinces véleménybuborék, akkor mindenhol csak azt hallanánk, hogy mennyire tökéletes minden.

Márpedig rajtam kívül senkitől nem hallom ezt, szóval nincs véleménybuborék. Egyedül én képviselem az elvakult Fideszességet, de most az egyszer halkan megsúgom, hogy én is inkább csak poénból.

Ha létezne a véleménybuborék kereshetnék új mesterséget, mert én sosem szeretek beállni a tömegek közé.

csi szi 2019.10.18. 11:26:51

@KalmanBlog: A mi (tágan vett) korosztályunkban nem nagyon van, idősebbek között, mint a szüleim korosztálya vannak ilyenek, elvből nem fogyasztanak ellenzéki médiát, ha el is érhetnék.
@TrollEdomer: Magyarországon a történészek sőt a bölcsészkar elég jobbos vagy legalábbis az volt sokáig a rendszerváltás után, a Jobbik politikusai is sokan oda jártak és voltak HÖK-ösök. Persze már ők sem olyan jobbosok, most "fiatalkori lázadásuknak" állítják be azt a korszakukat (Vona), vagy azt mondják, hogy az "volt a nem igaz" csak be akartak kerülni a köztudatba, mint pl. egy zenekar amely botrányokkal akarja ismertté tenni magát (Mirkóczki).

csi szi 2019.10.18. 11:28:54

@KalmanBlog: Azt meg nem mondtam, hogy a baloldalon nincs véleménybuborék. Azok csak ellenzéki médiát fogyasztanak, ami abban nem jelenik meg, az csak propaganda vagy orosz fake news lehet szerintük stb.

Deansdale 2019.10.18. 17:20:00

@csi szi: "Naivság azt gondolni, hogy akár a jobbosok, akár a balliberálisok emberileg jobb minőséget képviselnének, általánosságban"

Jó egy évtizedig így gondoltam, azóta kezdek arrafelé hajlani, hogy a balosság jellemhiba. A nyugatot nézve egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a baloldal különféle pszichológiai gyíkok gyűjtőhelye, a hazájukat/honfitársaikat/önmagukat gyűlölők, a kisebbrendűségi komplexusosok, a magukat szentnek láttatni akarók, a mások nevében önfeláldozók, a kizárólag osztályharcban gondolkodni képesek, autoritáriusok és totalitáriánusok, stb. nagy közös tábora a baloldal, amivel szemben a jobb az egyszerű, hétköznapi, élni és élni hagyni típusú embereké, akik persze lehetnek buták vagy kisszerűek, de legalább nem ez a fő jellemzőjük ami alapján táborba tömörülnek mindenki mást gyűlölni.

Emellett ott van még a Mo-n viszonylag kevéssé ismert SJW jelenség, vagyis a kemény kultúrmarxizmussal agymosott lánglelkű fiatalok, akiknél emberileg alacsonyabb minőség még sosem létezett a földön. Inkább a nácik, mint a progresszívek, és nem azért mintha a nácizmussal szimpatizálnék, de még ők is kevésbé rosszak. Aki nem érti miért mondom ezt, kérdezzen.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.18. 20:23:09

@TrollEdomer: Csak anekdotikus. Sok egykori történészhallgató van az ismeretségi körömben, tanarak, kutatók; nekik meg kollégáik szanaszét az országban és a határon túl, és nemigen találni köztük balos arcokat, még mutatóba sem. Egy-két kivételtől eltekintve kiszóródtak a szakról már az elején.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.18. 20:30:14

@csi szi: "Magyarországon a történészek sőt a bölcsészkar elég jobbos vagy legalábbis az volt sokáig a rendszerváltás után"

Hááát, a törin kívül azért minden más elég vörös, főleg a társadalomtudományok.

GABOR2 2019.10.18. 22:22:09

@csi szi: "Naivság azt gondolni, hogy akár a jobbosok, akár a balliberálisok emberileg jobb minőséget képviselnének, általánosságban"

Óké, de gondold végig mit is jelent ez...

Van egy csomó ember aki követ valamit, valakit és hatalmat ad neki, úgy hogy azt se tudja igazából, hogy az akinek hatalmat ad mit akar VALÓJÁBAN. Ugyanis simán hazudhat, hisz nem néz más forrás után ez a tömeg és ha valami gubanc van, simán elfogadja az "oldala" narratíváját az ügyről ami egy hazugság. Egy csomó mindenben hisz, amiről mint a Nap világos volna, hogy hazugság, ha máshol is tájékozódna. Plusz tragédia, hogy magáról azt hiszi, hogy tájékozódott és erkölcsileg magasabbrendű.

Most felmerülhet, hogy akkor Gyurcsány miért bukhatott meg? Szerintem valószínűleg azért, mert azt, hogy ő hazudott... ő maga jelentette ki. És még így is maradtak akik bevették amikor azt magyarázták nekik, hogy ez egy szuper beszéd volt.

A világ katasztrofája, hogy időnkét ezek a csoportok akkora hatalmat szereznek, hogy másokra is rá tudják erőltetni az akaratukat.

Az egész világé, hisz a balosok hosszabb távon nem válogatnak... rátámadnak saját tagjaikra is.

Azonkívül a reményt, a világ jobbátételéről erősen csökkenti, hisz ha valakik folyamatosan úgy viselkednek, hogy mindent, vakon követnek amiről azt se tudják mi igazából, hisz ők mindig csak valami tömegeknek szánt hazudságot kapnak csak, és nem is akarnak másról tudni, akkor nincs fejlődés, hiába bővítette az emberiség a tudását, ez a tömeg nem fogadja be, a vezetőit pedig nem az igazság érdekli, hanem amit akar. Ebbe még a tömeg saját országának elpusztítása is belefér... bármi belefér. A Szojvetúnió bebizonyította, hogy bármi belefér, bármi lehetséges.

A baloldal egy horda amit bárhova vezethetnek beleértve a vágóhidat ahol levágják őket is; de nem bárányok, hanem agresszíven védik azt amiről azt se tudják mi és agresszíven terjesztik azt amiről szuperkönnyen megtudhatnák, hogy hazugság... de nem akarják látni.

VT 135 2019.10.19. 02:03:49

@don Fefinho: Az ELTE töri viszont erősen balos - vagy legalábbis az volt x évvel ezelőtt. Persze lehet, h a megszüntetett ELTE-TFK (tanárképző) kiváló, konzervatív tanárai - pl. Salamon Konrád, Závodzky Géza, stb. - ezt felhígították.

csi szi 2019.10.19. 10:40:34

@Deansdale: @GABOR2:

Hát ha ilyen hosszan válaszoltatok, udvariatlan lenne, ha nem válaszolnék. "A balosság jellemhiba" - ők is így gondolják a jobbosokról (legalábbis sokuk), a jobbosak gonoszak, önzőek, kisebbrendűségi komplexusaikat kompenzálják, műveletlenebbek vagy egyszerűen butábbak, mint a balliberálisok (és ezért rasszisták, nacionalisták, szexisták, bevándorlásellenesek, vallásosak..), ezek mind gyakori nézetek a köreikben. Az "elit" többsége a nyugati országokban balliberális, a tudósok nagy többsége ateista és balliberális (bár vannak ellenpéldák), erre hivatkoznak. Persze az nem merül fel bennük, hogy ez a nem balliberálisokra ragasztott stigmák, a csoportnyomás következménye is (ami hatványozottan jelen van az "elitben", mert az (még) senkit sem érdekel annyira, ha egy autószerelő "jobbos" sőt mivel "primitív", így számukra magától értetődő, sőt eleve annak feltételezik ("redneck" sztereotípia, nyilván némi alapja is van, mert férfi fizikai melósok körében azért ma sem túl menő "buzisnak" meg "vérző szívű liberálisnak" lenni, talán még Nyugaton sem - persze a hagyományos baloldaliság az valóban a munkásság körében is jelen volt - ez a "kizárólag osztályharcban gondolkodni képesek" kategória - ma már szinte eltűnt, a megmaradt fehér munkásosztály már "jobbra" szavaz sokszor), ha viszont egy "elit" illető nyilvánít "eretnek" nézeteket, abból botrány keletkezik, az illetőt kiközösíti a közege).
Az, hogy csak a baloldal fogadja el vakon az oldala narratíváját, az szerintem így nem jelenthető ki. Az USA-ban is a Trump-rajongók szemében Trump nem csinálhat hülyeséget, a Trump-ellenesek szemében meg Trump abszolút alkalmatlan és gonosz, sőt Putyin bábja stb. Nálunk Orbánnal hasonló a helyzet.
Az SJW-izmus vagy az újabban "woke" baloldalnak nevezett jelenség valóban bizarr dolgokat produkál, nem véletlenül hasonlítják ezt a vallásos "ébredésekhez", és talán nem véletlenül a protestáns puritán hagyományokkal rendelkező angolszász országokban keletkezett. Itt tényleg az van, hogy egyesek szentnek akarják látni, láttatni magukat, megvolt ez korábban is pl. a radikális állatvédőknél. A szélsőséges "klímavédők" jelentős részénél szintén lehet ez motiváció. Más formákban ezek a dolgok régen is felütötték a fejüket, vallási ébredések, flagellánsok, eretnekmozgalmak...

GABOR2 2019.10.19. 13:12:46

@csi szi: "ők is így gondolják a jobbosokról "

És egy csomó minden téves amit gondolnak, amiről pl. van kutatási bizonyíték, de a baloldaliak nem akarják megtudni ezeket, saját uraik ( akik a sajtón át írányítják őket ) nem fogják nekik elmondani, nekik nagyon jó ez így.

"Az "elit" többsége a nyugati országokban balliberális, a tudósok nagy többsége ateista és balliberális (bár vannak ellenpéldák),"

Egy ideje talán, erről nem tudok kimutatást. Viszont ezen elitek óta láthatóvá is vált a Nyugat vége, hisz ezek az "elitek" rajonganak azért, hogy saját népeiket gyengítsék a reménytelenségig. Nem hiába vannak rossz véleménnyel az elitekről. Ezek az elitek semmirekellő hulladékok.

Amit lehet tudni, hogy pl. több felsőoktatási intézmény az USA-ban nagyon balos lett. Mit eredményeznek ezek? Véleményterror, Lindsay Shepherd példájából tudjuk, hogy az egyetemeken jobboldali témákról beszélni még "semlegesen bemutatva" is tilos, büntetés jár érte. Azonkívül ezek a kedves professzorok használhatatlan végzetséget adnak; ezt ők is tudják, mégis behülyítenek újabb és újabb embereket, akik majd hatalmas adóssággal és kilátástalansággal kezdik a felnőtt életüket. Az marad nekik, hogy fizetett tüntetők lehetnek, vagy ha nő, akkor hozzámegy valami IT-shez egy darabig, hogy kifizesse helyette.

"Nálunk Orbánnal hasonló a helyzet."

Nem igazán, de ez se megy sokszor baloldaliak fejébe. Például Deansdalenek már milliárdszor el kellett ismételnie, hogy valamiben egyet tud érteni velük, valamiben nem.

Azon is nagyon meglepődnek a balosok, aztán gyorsan el is felejtik, hogy a jobboldaliak többsége szerint is lop a Fidesz. Erről is vannak kutatások. Viszont tudjuk, hogy a másik csapat is lopna és még amellett az ország is lesülyedne. Nagyon sokan szívesen lecserelnénk Orbánt ha lenne jobb, de nincs.

"autószerelő "jobbos""...

A szélső jobbról mindig kiderül, hogy igazából remekül érzi magát a baloldallal.

Itt vannak Vonáék, de történelmileg is; sok korábbi nyilas, nem a legnagyobbak, hanem középvezetőtől lefelé átváltott simán kommunistának. Egy igazi jobbos ilyet nem csinál. Jó az más, hogy kötelezően beleraktak valami balos fiataloknak szóló dologba amikor megszállják az országod.

"Itt tényleg az van, hogy egyesek szentnek akarják látni, láttatni magukat, "

De nem ezek irányítói. Már több ilyen jogvédő, civil stb. szervezetről kiderült, hogy míg mindenféle dologért csesztetnek mindenkit, ők maguk, a vezetőik simán elkövetik pl. a saját alkalmazottaik ellen ami ellen tüntetnek,.

Pl. kiderült, hogy az Amnesty International is ilyen:

www.theguardian.com/world/2019/feb/06/amnesty-international-has-toxic-working-culture-report-finds

De hiába ütik őket sajátjaik mint a kutyákat, hiába látják saját szemükkel, hogy pont úgy viselkednek, mint ami ellen elvileg küzdenek, mégse fogják fel, hogy esetleg valami komolyabb gond lenne már az alapoknál és talán nem az az igazán rossz aki ellen küzdenek.

Ez és ilyen dolgok jellemhibák? Nem tudom mi... Nem tudom felfogni, hogyan lehet így létezni; hogy teljes erővel rátámadjak valamire amiről igazából fogalmam sincs hogy mi, hisz csak hazugságot fogyasztok állandóan és ha jön valaki aki ezt megmutatná, akkor mondjuk azonnal letiltom Twitteren és lenácizom.

Ezek az emberek lehet, hogy azt hiszik, hisznek közösen valamiben, de igazából egybe vannak fogva és a vezetőik oda viszik őket ahova akarják, ők igazából nem gondolkodnak, vagy ha valamennyire mégis, akkor is a cselekedeteikbe beállnak a sorba.

A vezetőik pedig ténylegesen vihetik őket teljesen az ellentétes irányba, mint amiről közösen hiszik, hogy mind azt hiszik és ezért csapódnak össze.

A sok nagy okos professzor, elit, magát okosnak gondoló ember mind összeáll a tömegbe a legalacsonyabb társadalmi rangúakkal és pont ugyanúgy menetel egy irányba amiről igazából azt se tudja hova visz, éppenséggel a vezetőik a pusztulásba is elvihetik őket. És viszik is.

Deansdale 2019.10.19. 13:14:04

@csi szi: "ők is így gondolják a jobbosokról"

De ez nem jelenti azt, hogy mindketten egyformán tévedünk, vagy egyformán igazunk van. Nyilván vágom, hogy a hülyéi gyűlölnek minket és minden szart ránkfognak, de a szándékaink és tetteink objektíve különböznek, vagyis objektíve megkülönböztetnek minket.

"és ezért rasszisták, nacionalisták, szexisták, bevándorlásellenesek, vallásosak.."

Látod ez tök jó példa, a balosok egyszerűen csak mindenkire ráhazudják a -fób meg -ista jelzőiket és ezzel számukra el van intézve a dolog. [Bár azt nem értem a nacionalista vagy a bevándorlásellenes jelző hogy jön ide, ezek semmilyen értelemben nem negatív dolgok, ezekkel vádaskodni olyan mint ha azt mondanád hogy azok a csúnya emberek szeretik a vadvirágokat.]

"Az "elit" többsége a nyugati országokban balliberális, a tudósok nagy többsége ateista és balliberális (bár vannak ellenpéldák), erre hivatkoznak."

Nyilván, mivel a felsőoktatás balos, és agymosnak mindenkit aki a kezeik közé kerül, de ennek az IQ-hoz semmi köze, és ha a balosoknak lenne gerince ezt be is ismernék és nem mocskolnák tudatos hazugságokkal a nem-balosokat. Amit én mondok a balosokra az nem tudatos hazugság, az esetek túlnyomó többségében egyszerűen csak rámutatok arra amit ők maguk csinálnak, és hogy az mennyire beteg dolog.

"ma sem túl menő "buzisnak" meg "vérző szívű liberálisnak" lenni, talán még Nyugaton sem"

Úgy érzem nem olvasol annyi hírt nyugatról mint én :)

"ez a "kizárólag osztályharcban gondolkodni képesek" kategória - ma már szinte eltűnt"

Nem tűnt el, csak átalakult, a marxi gazdag/szegény osztálybontást felváltotta a férfi/nő, fehér/színes, helyi/bevándorló, stb., de ne legyenek illúzióid, ez TÖKÉLETESEN ugyanaz a destruktív marxi hülyeség, csak modern köntösben.

"Az, hogy csak a baloldal fogadja el vakon az oldala narratíváját, az szerintem így nem jelenthető ki."

Nyilván mindkét oldalnak vannak fanatikusai, de ez nem egészen ugyanaz a téma, mint hogy az egyik oldal lelki/szellemi/világnézeti értelemben objektíve vállalhatatlanabb.

"Az USA-ban is a Trump-rajongók szemében Trump nem csinálhat hülyeséget"

Ezzel mondjuk részben vitáznék, a réteg amiről beszélsz nagyon keskeny, Trump támogatói tábora rengeteget változott ez alatt a pár év alatt. Sok kezdeti támogatója elpártolt tőle mert nem váltotta be az ígéreteit, míg sokan pont azért csatlakoztak hozzá mert rájöttek hogy nem az a szélsőséges protonáci aminek a másik oldal beállította. Csak hogy egy vicces példát mondjak Richard Spencer anno buzdított a rá szavazásra, azóta teljesen ellene fordult.

"a Trump-ellenesek szemében meg Trump abszolút alkalmatlan és gonosz, sőt Putyin bábja stb"

Na látod ez megintcsak ellenpélda arra amit jelezni próbálsz, ugyanis arra mutatsz rá, hogy az ellentábor a végletekig irracionális és vakon érzelemvezérelt, abszurd baromságokat terjesztenek és hisznek bennük annak ellenére is, hogy tételesen cáfolták az összeset. Trump hívei közt elenyésző számban találhatsz ilyeneket, a másik oldalon ez voltaképp a tömegbázis magja. Itthon is hasonló a helyzet, szerintem a fideszesek többsége nem terjeszt és nem hisz olyan hülyeségeket, hogy pl. Karácsony a moszad embere, vagy a tököm tudja, bezzeg a balosok egyfolytában fröcsögik, hogy Orbán Putyin ölebe. Ez teljesen irracionális baromság, de szerintem még a mainstream balos sajtó is rájátszik olykor, biztos találnék a HVG-n vagy az indexen olyan cikket, amiben wink-wink utalnak erre a Putyinos hülyeségre.

"Más formákban ezek a dolgok régen is felütötték a fejüket, vallási ébredések, flagellánsok, eretnekmozgalmak..."

Na igen, csak ebből a jobboldal cirka 40-50 éve kigyógyult, a baloldal meg pont most kezdett bele, ráadásul olyan hévvel és fanatizmussal ami szó szerint rémisztő. Amikor szülők a saját gyerekeiket teszik depresszióssá beteg balos dumával, aztán felhasználják őket propagandacélokra, ott valami istentelenül kurvanagy gáz van. Ráadásul egyértelműen totalitárius a világlátásuk, ha egy kicsit is odafigyelsz szemmel láthatóan készülnek a végleges hatalomátvételre a demokrácia eltörlésével, és ehhez hozzá lehet érteni azt is, hogy az ellenfeleik sorsa igencsak keserű lesz az ő uralmuk alatt. A jobboldalon ilyesmiről szó sincs, bár a baloldal projektálja ránk ezt a vágyát is, erősködnek hogy Trump, Orbán meg Salvini titokban készülnek a permanens hatalomátvételre, holott ennek soha semmi jele nem volt.

Íme egy cikk ami azt feszegeti, hogy a klímakatasztrófa elkerülése érdekében mellőzni kellene a demokráciát:
theconversation.com/both-conservatives-and-liberals-can-agree-on-action-on-climate-change-124878
Találd ki melyik oldalról jön az ötlet :)

GABOR2 2019.10.19. 13:37:33

@Deansdale: Majdnem teljesen egyetértek.

Ami nem: "Na igen, csak ebből a jobboldal cirka 40-50 éve kigyógyult"

Nem hinném, hogy a régi vallási fanatikusokat jobboldalinak kéne gondolni. Követni egy nagy, megkérdőjelezhetlen vezetőt... nem éppen jobboldali alapgondolat. A pápát is simán kritizálják most jobbról.

" és ehhez hozzá lehet érteni azt is, hogy az ellenfeleik sorsa igencsak keserű lesz az ő uralmuk alatt."

A sajátjuk is. Elég egy apró eltérés a jelenleg aktuális legörültebb szélsőséges beállítottságtól és kiderül, rólad, hogy náci vagy. Ezért se mondta rá AOC kapásból az "együk meg saját gyerekeiket", hogy hülyeség, mert félt, hogy túl középütállónak gondolnák ha tiltakozna. Például Bernie Sander ma már nem szélsőbal, előző szavazásnál még annak számított. Történelmi időktől függően az apró eltérés akár azonnali kivégzést is vonhat maga után.

Aktuális példa rá Bill Maher.

Még nem is volt rég, hogy azt kérte a műsorában, hogy a szupergazdag libsik mesterségesen hozzanak létre gazdasági recessziót az USA-ban és így... az egész világon kb. hogy megállítsák Trumpot, mert tényleg csomót jót tett a gazdaságban.

Múlt héten megkapta a golyót... rasszista, bigott, aki csak liberálisnak álcázta magát.

Ez a különkiadás pont róla szólt:

ujtechkor.blog.hu/2019/10/11/kulturhaborus_tortenesek_kulonkiadas-_213

Deansdale 2019.10.19. 13:41:30

@csi szi: Na ebbe jól beleszaladtál, egyből két szövegfal :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.19. 20:07:41

@VT 135: Pesten mi nem balos. :D Pécsen minden bölcsész azon panaszkodik, hogy jaj de kéne a párbeszéd, de nem találják sehol a jobbosokat. Pedig csak át kéne csattogni a Rókusba.

VT 135 2019.10.20. 17:58:19

Bocs, h OFFolok, de egy olyan ritka és remek cikk egy nő tollából az alábbi témában, h szeretném, ha ti is látnátok, terjesztenétek.

"Elképedek, hogy még mindig megy ez a „miért nem találok egy normális férfit?” nyavalygás a 25-35 év közötti nőknél. Ugyanis baromira nem bonyolult az oka!"

velvet.hu/randi/2019/10/19/tarskereses_miert_nem_talalok_normalis_ferfit

KalmanBlog 2019.10.20. 20:28:43

@VT 135: Van benne igazság is, de azért ez elég miaszar érzést ad:

"Mert az én szerelmeim (mert ketten vannak) félénkek, nem adoniszi testűek, nem gazdagok, viszont nagyon intelligensek, őszinték, megbízhatóak és nagyon jó emberek."

Mivvan? Két szerelme van? És még tanácsolgat is?

VT 135 2019.10.20. 21:57:43

@KalmanBlog: nem lehet, h az egyik a fia?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.20. 22:26:24

@VT 135: Én is erre gondoltam, de a legnagyobb jóindulattal is kétértelmű a megfogalmazás.

VT 135 2019.10.21. 15:27:38

@don Fefinho: Az, de lehet, ez fel sem merült benne, tekintve, h mindkettőt nagyon szereti. Persze egy ilyen témánál azért különösen odafigyelhetett volna erre.

Reactor 2021.02.25. 05:24:13

Nos, anno mikor kissé izzadságszagúan, de megtörtént a rendszerváltás, a sok laikus & idióta beengedte ide a kapitalizmust, pusztán azért, mert hallottak ezt-azt Ámerikáról, hogy ott mekkora jólét van, mindenki whiskykólát pisál és dollárt szarik, hozzuk tehát ide a kapitalizmust, globalizációt, és akkor majd itt is fúdemekkora jólét lesz.
Ööööö, nem jött be, egyszerű nagytőkés gyarmattá váltunk helyette, a multik játszóterévé. És erre mostanában kezdenek rájövögetni az emberek, hogy sikerült megint döglött lóra fogadni.

Hát gyerekek, kellett nekünk a rendszerváltás - most megkaptuk. De meg ám.

@Madarász Henrik: Csak annak örülök, hogy még idejében elpatkolt, mielőtt további hasonló jópofaságokat művelhetett volna az országgal. Egyedül azt sajnálom, hogy miatta nem adták le végig a Kacsamesét.

@Bambano: Ezt a sok ökörséget te mind el is hiszed?
Apám, ha a multi nem jön be, akkor egyrészt nem menekülnének innen a lakosok eszüket vesztve, másrészt lenne egy színvonalas magyar iparunk. Nem Bömöst meg Teslát gyártanánk, és akkor mi van? A nehézipar Magyarországon soha nem volt húzóágazat. Gyártottunk volna mást helyette, amiben jók vagyunk. Még magyar videójáték-konzol is létezett - nem volt olyan hiperszuper ugyan, mint a Sega Genesis, de az olyanoknál speciel jobb volt, mint a Gizmodo, Virtual Boy vagy a CD-i.
Hogy most mit eszel meg a kajáddal, azt talán tudod? Jössz itt a műtrágyázással, aham, a tápoldatban érlelt hidroponikus zöldség-gyümölcs, meg a hozamfokozókkal, hormonokkal teletömött állat húsa az rendbe van ugye, de a műtrágya az már a Sátán műve!
Jobb ha tőlem tudod, hogy azt a humán takarmányt, amit a multik megetetnek veled, maximum űrhajósoknak lehetne adni, és nekik is csak igen rövid ideig. De segond: vegyed és egyed a finom TESZKÓs műkaját, mert az a szemét Manyi nénje húsz forinttal drágábban árulja a sárgarépát a piacon.

@Frederick2: Sok az elmebeteg idióta, náluk ne keress logikát, úgyse találsz. Olyanok is voltak, akik még akkor is Sztálint éltették, mikor cágolták őket hajnalban agyonlőni.

@szuperpocok: Nevezheted proliskodásnak, meg hasonlóknak, ettől a "ludasmatyis" toposz még hiteles marad: nagyítóval kell keresni olyan munkahelyet, ahol a főnök nem a létező legnagyobb dilettáns, és nem ugyanekkora szemétláda is egyben. Hasonlítsd össze a fizetését egy átlagmelós fizetésével, és ámulj: ezt mind az alkalmazottak feletti hajcsárkodásért kapja - merthogy érdemi vagy egyéb munkát nem végez, az vitán felül áll.
Tőlünk nyugatabbra a főnökök már eljutottak oda, hogy nem szarunk oda, ahonnét eszünk, a melós is ember, és ha nem kezeljük emberként, fogja magát és lelép. Idehaza erre eddig egyikük se jött rá. Aztán meg jajveszékel nagyokat, ha a szemét melósnak van pofája lelépni Németbe.

@Deansdale: Nem is kell alternatíva. Ha előtted van öt tányér szar, nem az a megoldás, hogy a legkisebb kupacot eszed meg. Az is egy lehetőség, hogy NEM eszel szart.
Mindenkit félreállítani lehet, hogy lutri, ha viszont mindent így hagyunk, az garantált összeomlás.

@: Éppenséggel jóval többet lehetett félretenni, mint a mai átlagfizetésből, aminek a 40 százalékát kapásból elviszi adóba az állam, marad neked úgy 70 ezer, oszt ebből fűtsél, egyél, ruházkodj, közlekedj, szórakozásról pedig egy betűt se írtam még. Hónap végén örülhetsz, ha nullszaldósra kijössz.

@Sipi81: A fák növekedése és a megkötött szén-dioxid között egész pontosan nulla összefüggés van. A fák mérete egyenesen arányos a megkötött szén-dioxid mennyiségével. A satnya kis díszfák jószerivel semmi szén-dioxidot nem kötnek meg, de még az állandóan mindenütt jelenlevő port se képesek.

Egy magyar Sonic rajongó 2021.02.25. 08:53:31

@Reactor: már eddig 2 blog bejegyzésben tettél említést magyar gyártmányú játékkonzolról, rákerestem a Google keresőn belül és csak Playstation és XBox játékkonzolokat adott ki.
Meg tudnál magyarázni, hogy konkrétan milyen játékkonzol az, amelyet Magyarországon gyártottak?

csi szi 2021.02.25. 09:39:11

@Egy magyar Sonic rajongó: Talán valami Atari 2600 klón lehetett a '80-as években. Vagy ha nem is klón, de külsőre arra hajazó. De én sem emlékszem ilyenre a rendszerváltás előttről itthon. Volt Videoton TV játék, azon Pong futott asszem csak (olyat sem láttam annak idején, csak ZX meg Commodore gépeket.

Reactor 2021.02.25. 14:49:30

@Egy magyar Sonic rajongó: A Videoton TV Computer az, nem titok :) Ám nemcsak a Pong futott rajta, készült hozzá aránylag sok játék. Néhánynak a kazettája mái napig megvan nekem: Törpe, Repülésszimulátor, TV-Ball, Kincskeresők, Áttörés, Centauri, Űraknaszedő...
süti beállítások módosítása