HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Minden amit a világ állásáról és működéséről tudni akartál, egy tweetben

2022.03.07. 10:48 Deansdale

Ezer évek múlva egy zsidó ünnep középpontja lesz Zelenszkij, s bár a részletek ködösek lesznek, a lényeg annyi, hogy zsidó fiúk és lányok multikulturális demokráciák vezetőivé nőhetnek fel. - David Rothschild

"Thousands of years from now there is going to be a Jewish holiday centered on the exploits of Zelensky, and while the details will be fuzzy and/or wrong, the moral will be little Jewish girls & boys can grow up to be the bad ass leader of multicultural democracies."

https://twitter.com/DavMicRot/status/1498322121889562624

762 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme.Brioche 2022.04.05. 15:05:21

@Frederick2: külföldön létezik ilyen alternatíva a könyvtárra, mint az iskoláknál amiket felsoroltál? Mármint közkönyvtárként működő magánkönyvtár, ami profitot termel a saját fenntartására, de közben megfizethető az olvasóközönség számára? Nagyon érdekelne hogy működik, nem hallottam még ilyenről :-) vagy az államiak működnek másképp?

Frederick2 2022.04.05. 15:25:57

@Mme.Brioche: Az igazat megvallva, nem néztem utána, hogy külföldön milyen alternatíva van az államilag fenntartott könyvtárakra. Lehet, hogy van, de nem tudok róla. Utána kellene néznem. Magyarországon a könyvtáros szakma az államtól várja a szemléletváltást, vele együtt a fejlesztést, modernizálást.

A fenti csak egy gyors eszmefuttatás volt a részemről. Gyorsan összegeztem, mik erről a tapasztalataim itthon.

Mondjuk megjegyzem:
1, én mélységesen csalódtam az államban több területen is
2, nem bízok az államban

"vagy az államiak működnek másképp?"

A skandináv államok több pénzt költenek a könyvtáraikra.

Alfőmérnök 2022.04.05. 21:09:14

@Frederick2: Megértem, hogy kikészít a munkahelyed.

A nacionalizmus csak átmeneti megoldásnak jó, mint a jelenleg egyetlen életképes alternatíva a globalizmussal szemben. Majd ha a bolsevik gyökerű internacionalizmus és a globalizmus eltűnik a színről, lehet más alternatívákban gondolkozni.

vodkasprite 2022.04.05. 21:46:41

Ukrajnában csak azok az állampolgárok kaphatnak pénzbeli támogatást, akik be vannak oltva és digitális igazolványt kapnak: t.me/ebredes2017/10246

GABOR2 2022.04.05. 22:48:20

Lehet már volt itt, de ha nem érdekes lesz, vagy "érdekes".

Ukrajna arra kéri a világot, hogy a Z betűt kriminalizálják, mert az oroszok ugye azt használták jelölésként:

"Ukraine Asks World To Criminalize 'Z' As Symbol of Support for Russia's War"

www.newsweek.com/russia-z-ukraine-war-criminalize-symbol-support-dmytro-kuleba-1692782

Mia and Me 2022.04.05. 23:15:30

@vodkasprite: igen ezt már máshonnan is hallottam, hogy kb. mintha ez is főpróba lenne mint az aussiknál meg a karantán kovid táborok. ha egyszerre csinálnák mindenhol mindet, akkor zúgolódna jobban a nép, így meg mindenhol csak egy-egy dolgot lépnek meg a többlépcsős bedarálással, és majd amikor mindenhol az az egy el lesz fogadva / véghezvíve, akkor mindenhol az összes többit is. :(

Mia and Me 2022.04.05. 23:16:38

@Mia and Me: bocsánat nem vagyok fogyatékos meg diszlexiás se , csak vagy telefonról írok vagy nagyon gyorsan, vagy mindkettő. Azért ez a sok elgépelés.

békaapu 2022.04.06. 00:38:51

@Mia and Me:
Szerintem a tekintély a családban nem kizárólagos.
Nem egy személy tulajdona, hanem sorrendje van. (mint az érdek-érvényesítő képességnek)
Az hogy anya határait lehet tologatni, az nem lenézés hanem népi megfigyelés. Azért lehet, mert anya másképpen szereti a gyerekét mint apa.
(tudod mit : lehet hogy a gonosz mostoha határait nem lehet tologatni - de ezt szerencsémre nem kellett megfigyelnem)
Ha totális nőuralom lenne, akkor mindenki boldogtalan lenne.. még a legfőbb vezér is - és természetesen mindenkinek kötelező lenne boldogságot hazudnia.

A lázadásról..
Nem az ifjúi lázadásról beszélek, hanem a kinyilvánított hatalomra adható természetes válaszról. Bármilyen életkorban.
Az ifjonti lázadás egy személyiségfejlődési lépcsőfok.
Ha nem lenne, akkor nem tanulná meg az ifjú a sajátját.. a saját eredményeit, alkotásait értékelni és védeni.
A hatalommal szembeni lázadás más kategória.

A nőhatalom létezését tagadó érved szerintem hibás.
A nőhatalom létezése miatt szenved mindkét nem, mert ez egy külön frontvonal. Egy mesterséges plusz frontvonal, ami előtt nem volt férfihatalom sem - most meg innen nőhatalom látszik, onnan nézve meg férfihatalom.
Pedig én nem érzem magam hatalomgyakorlónak, ahogyan te sem érzed magad annak.
De nyomaszt a túloldal hatalma mindkettőnket.

Mia and Me 2022.04.06. 07:26:22

@békaapu: "a tekintély a családban nem kizárólagos.
Nem egy személy tulajdona, hanem sorrendje van. "

De nem szemelyhez köthető sorrendje, hanem az élet teruleteihez köthető sorrendje, azaz szerintem inkább " beosztása" van. Anya és apa felsegterulete más, a saját területükön viszont az ő dontesuk a meghatározó.
Egyebkent az en feminizmusom abból áll hogy ezek a területek nem kőbe vésettek, hanem minden csaladban más es más, az adott csalad tagjainak kulonbozosége miatt, úgy felosztva a területeket ahogyan mindenkinek jó. És ami élet szakaszonként akár vsltozhat is, hiszen mindket ember , majd a csalad bovulesebel mind az X ember más ütemben fog fejlődni, mas es mas lesz a csaladi dinamika amihez igazodik majd a közösség.

Egyebkent VT keresésére is valahol itt a válasz hogy merevek az emberek ( lelkileg halottak vagy felhalottak) ezert egy kozossehben ha nem él együtt a belső változásokkal minden tag, nem képes elfogadni a masik fejlodeset/ lemaradását, akkor előbb utóbb kudarc es felbomlás lesz a kozosseg sorsa.

"sz hogy anya határait lehet tologatni, az nem lenézés hanem népi megfigyelés."

Azért lehet tologatni mert ezek nem merev hstarok es mert rugalmasak, alakíthatók. Nem azert mert mashogy szeret anya hanem mert 3 evesen fontos a kezmosas 12 evesen meg a szabályt mar felülírhatja a gyerek mert fokozatosan átkerülnek jó esetben a dontési jogkörök az ő életét illetően az ő kezebe.
Ha viszont apa parancsol ra 14-16 evrsre hogy mosdon kezet (mert apa ideges mert a munkahelyen szét szivatták es így akar egy kis hatalmat gyakorolni) akkor azt a határt nem fogja senki tologatni ( mert autoriter hatar, uralmi szabaly es nem rugalmas szabaly)
Erre utaltam a gyerek statuszra, nem a nő lenézésére ebben.
Folyt köv

Deansdale 2022.04.06. 07:38:08

@Mia and Me: Nahát, te a női véleményt mondod, Békaapu meg a férfit, mik vannak :D

Mia and Me 2022.04.06. 08:12:00

@békaapu: "lázadásról..
Nem az ifjúi lázadásról beszélek, hanem a kinyilvánított hatalomra adható természetes válaszról. Bármilyen életkorban.
Az ifjonti lázadás egy személyiségfejlődési lépcsőfok.
Ha nem lenne, akkor nem tanulná meg az ifjú a sajátját.. a saját eredményeit, alkotásait értékelni és védeni."

Tisztelet a kivételnek, nem is tsnulják meg.
A nők nem mérik fel a női értékeiket ( ferfi mértékkel mérik magukat), a ferfiak nem tudnak kiállni msgukért ( es így a hozzájuk tartozókért sem)
Termeszetesen az itt blogolokra nem vonatkozik. Itt útkeresés van meg kiállás, meg gondolkodás, de azert szerintem sajnos altalában talaj- és önvesztett nagyon sok ember a világban.

Deansdale 2022.04.06. 08:31:15

A világ legmagasabb ismert IQ-val rendelkező embere nyilatkozik a fehér faj eltüntetéséről:
gab.com/KeepNHGranite/posts/108080366433225381

KalmanBlog 2022.04.06. 08:41:40

@GABOR2: Én úgy hallottam, hogy a németeknél már kriminalizálták is. Röhej.

Lehet, hogy így akarnak végetvetni az írástudásnak? Először csak a z betű, aztán sorban a többi!

KalmanBlog 2022.04.06. 08:44:31

@vodkasprite: "Sose hagyjál ki egyetlen válságos helyzetet se arra, hogy az ágendádat előrébb told!"

KalmanBlog 2022.04.06. 09:00:48

@Frederick2: Szerintem ha egyszer látszik, hogy a könyvtár halott ügy, akkor el kell engedni és valami más után kell nézni.

Alapvetően úgy működik a világ, hogy ott van pénz és megbecsülés, ahol hozzáteszel valamit a világ működéséhez, ha olyat csinálsz amire másoknak szüksége van. Én például több mint tíz éve nem jártam könyvtárban és el nem tudom képzelni, hogy miért akarnék oda menni. Oké, a gyerek kötelező olvasmányai olcsóbban meglennének, ha csak kikölcsönöznénk és nem vennénk meg. De ezen túl egyszerűen nincsen szükségünk a könyvtárra. A tudás ma már az Interneten van, nem a könyvtárban. Persze ott is lehetne elvben, de kétlem, hogy a lényeges kérdésekre meg lehetne találni ott a választ. Ha igen, akkor kezdd el sorolni a könyveket amik megvannak nálatok és mondjuk egy felnövő fiatal olyat tanulhat belőle, ami segít jobbá tenni az életét!

Az alkoholizmust hogy kell érteni? Minden este iszogatsz? Minden este bekarmolsz? Minden napot piával kezded és a munkában is suttyomban iszogatsz?

Most is többen is a testedzést javasolták, emlékezz vissza, hogy évekkel ezelőtt is a kifogásokat kerested, hogy miért nem edzel. Talán itt volna az ideje elkezdeni!

Frederick2 2022.04.06. 10:30:14

@KalmanBlog: @Deansdale: @Alfőmérnök: @Mme.Brioche:

Bennfentesként szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat és a véleményemet. Megjegyzem: nem vagyok guru. A tévedés jogát fenntartom.

Jelenleg a települési és megyei könyvtárakban a legtöbb látogatót és kölcsönzőt az idős generáció teszi ki. Kimondhatjuk, hogy a legállhatatosabb könyvtár-használó a nyugdíjas. A könyvtáraknak meg kellene szólítania a fiatalabb generációkat, azon belül is a gyermekeket és a kamaszokat. A könyvtárak próbálkoznak, bár nincsenek könnyű helyzetben. A kamaszok közül kevés a könyvolvasó, és aki olvas, az is keveset. A nyomtatott kultúrának kemény versenytársa a mozgóképes kultúra. Emellett a Z- és alfa-generációnál hatalmas teret hódított a technológiai eszközök és az internet által kialakított virtuális valóság. Ma a kamaszok előbb vesznek a kezükbe egy okostelefont, egy tabletet, egy laptopot, mint egy könyvet. Ma előbb ülnek le egy számítógép elé, mint egy könyvhöz. A tinédzserek sokkal inkább élnek a filmek, rajzfilmek, filmsorozatok, videójátékok nyújtotta kikapcsolódási lehetőséggel, mint egy könyvével. A Z- és alfagenerációs fiatalokat nem véletlenül nevezik digitális nemzedéknek. Egyelőre úgy néz ki, a könyvtárak elvesztették a kamaszokért folytatott versenyt. Reményre adhatnának okot a gyermekek, akik kezdetben lelkesen járnak a szüleikkel a könyvtárba, és olvassák először a mesekönyveket, később az ifjúsági regényeket. Előbb-utóbb viszont a kisgyermek eljut a kamaszkorba, hatnak rá a kortársak, elbűvöli a technológia. El sem merészelem képzelni, mi lesz akkor, ha a nagy tech cégek forradalmi áttörést érnek el a virtuális valóság (VR) területén. Radikálisan átalakul mind lokálisan, mind globálisan a kultúra. A gyökeres változásokra szükséges felkészülnie a könyvtáros szakmának.

Egy bizonyos idő elteltével a könyvtárlátogató X-generáció eltűnik, a Z- és alfageneráció pedig elszokik a könyvtáraktól. A könyvtárak statisztikákat vezetnek havi lebontásban, mennyien veszik igénybe az intézmény szolgáltatásait. Ezzel igazolják, hogy még szükség van rájuk. Ha rossz eredményeket mutat a statisztika, a fenntartók elgondolkodnak a bezáráson. A könyvtárak súlyos problémák elé néznek, ha nem nyerik el valahogyan a Z- és alfagenerációk bizalmát. Az állami vezetők esetleg elgondolkodnak azon, hogy nincs szükség annyi könyvtárosra.

Ami félelemre ad még okot, az a digitalizáció. Az interneten minden elérhető, így számos könyv is. Az OSZK, karöltve bizonyos megyei és egyetemi könyvtárakkal, jelentősen kiveszi a részét a digitalizálás folyamatából. A legális digitalizálás mellett folyik az illegális digitalizálás, amit bár igyekeznek megszüntetni, de sikertelenül. Az e-book olvasók egyrészt sokat fejlődtek az elmúlt évek alatt, másrészt olcsóbban elérhetőek lettek az emberek számára. Lassacskán a könyvolvasás is átkerül a virtuális térbe. Korunk embere pedig egyre kényelmesebb lesz. Már nem csak az a problémája, hogy ha igényt tart egy könyvre, borsós áron kell megvásárolnia, hanem az is, hogy elsétáljon érte a könyvtárba. Ha egy klikkre elérhető lesz egy könyv az interneten, élni fog a lehetőséggel.

Frederick2 2022.04.06. 10:37:39

@KalmanBlog: @Deansdale: @Alfőmérnök: @Mme.Brioche: És most leírok két olyan gondolatot a könyvtáros szakmáról, ami legkeményebb PC a szakmán belül. Ezeket a gondolatokat egyetlen kollégával sem merészeltem megosztani, mert ezért bizony kijárjat akár a szakmából való kirekesztés is.

1, Úgy vélem, a könyvtáros szakma elnőiesedett. A könyvtáros kasztban több a nő, mint a férfi. Emiatt kialakult többek fejében a nézet, hogy a könyvtáros egy női szakma – mind pl. az óvodapedagógus. Ami női szakma, az férfiatlan. Sokan úgy tekintenek a könyvtárasságra, mint férfiatlan szakmára. Így gondolja ezt Darvasi László, kortárs író is, íme:

„Igen, könyvtáros kisasszonynak nevezzük őket is, holott hímek, zakójuk kicsit kopott, cipőjük kicsit félretaposott, és kicsit hadarnak is.”

Darvasi így tesz néhány megszégyenítő megjegyzést a férfi könyvtárosokra. Kopott zakó, félretaposott cipő, hadaró beszéd – ez a férfi könyvtáros! Darvasi leírása alapján kapunk egy szánalmas figurát. „Igen, könyvtáros kisasszonynak nevezzük őket is” – vagyis nem nevezhetőek férfinak! Haragudhatnék Darvasira – mégsem teszem. Úgy véli, Darvasi csak irodalmi formába önti azt, amit amúgy is sokan gondolnak a szakmáról. Azt, hogy a könyvtáros női szakma, egy igazi férfi pedig nem megy könyvtárosnak. Azt, hogy a könyvtáros szakma jól áll a nőnek, de rosszul a férfinak.

Mit eredményez valójában az, hogy több a nő a szakmában, mint férfi?

A női energiák teljesen áthatják a könyvtáros szakmát, ugyanakkor háttérbe szorítják a férfi energiákat. A könyvtár feminin terület, nem maszkulin. Ez a nők terepe, ahol egy férfi semmi más, mint egy rossz vicc. A könyvtár egy olyan terület a munkaerő-piacon, ahol egy nő megélheti a nőiességét, de egy férfi már nem a férfiasságát. Rossz nyelvek szerint csak white knight-ok, manginák, metroszexuálisok és buzik mennek a férfiak közül könyvtárosnak. Darvasi gúnyos meghatározásával: „könyvtáros kisasszonyok”.

Úgy vélem, nem kell kitenni a könyvtáros szakmát a nemek harcának, a Men's Rights Activists vs. Women's Rights Activists küzdőterének. Az lenne a megfelelő, ha mindkét nem képviseltetné magát a szakmában nagy mennyiségben. Kiegyensúlyozottnak kell lennie a feminin és a maszkulin energiák jelenlétének a könyvtáros világban. Persze, nem kvótákkal. Demokratikus eszközökkel. De szomorúan úgy látom, erre semmi esély.

Frederick2 2022.04.06. 10:45:22

@KalmanBlog: @Deansdale: @Alfőmérnök: @Mme.Brioche:

2, Az ember két úton lehet könyvtáros. Az egyik út: főiskolán megszerezni a könyvtáros diplomát. A másik út: OKJ-s tanfolyam keretében elvégezni a könyvtáros asszisztens képzést. Különbség van a két végzettség bérezése között. A diplomás könyvtáros többet visz haza, mint az OKJ-s kolléga.

Én diplomás könyvtáros vagyok.

Kíváncsiságból megérdeklődtem, mennyiben más az a tudás, amit ad egy OKJ-s képzés. Az OKJ, bár rövidebb idő alatt, ugyanazokat az ismereteket adja át, mint a főiskolai képzés. Mind a főiskolai, mind az OKJ-s képzés ugyanazt a tudást adja át a könyvtáros szakmát elsajátítóknak. Ez elgondolkodtatott. A könyvtáros szakma nem bonyolult. Valójában ez egy betanított szellemi munka. Az adatrögzítői és az ügyintézői munkakör szintézise.

Nem értem, miért kell a könyvtáros végzettséghez diploma, ha egyszerű OKJ-s képzés keretében is szert lehet tenni a mesterséghez szükséges tudásra.

ÚGY VÉLEM, AZ LENNE AZ IGAZSÁGOS, HA A KÖNYVTÁROS KÉPZÉST KIVENNÉK A FŐISKOLAI KÉPZÉSEK KÖZÜL, ÉS ÁTTENNÉK A SZAKMUNKÁS-KÉPZÉSBE!

Kihangsúlyozom:
SZAKMUNKÁSKÉPZÉS!

Másképpen:
A KÖNYVTÁROS, MINT SZAKMUNKÁS!

A könyvtáros végzettséget ne a diplomához kössék, hanem a szakmunkás-bizonyítványhoz! Valószínűleg sokan felhördülnének a könyvtáros kasztból ezt hallva. Azt feltételeznék, hogy pejoratív értelemben használom a szakmunkás-bizonyítvány kifejezést.

Tévednének.

Természetesen van olyan diplomás a könyvtáros kasztban is, aki lenézi a szakmunkásokat, mert ostoba. Valójában a munkaerő-piacon bizonyos szakmunkás-bizonyítványok többet érnek bizonyos diplomáknál. Egy szobafestő végzettség piacképesebb, mint egy könyvtárosi – ami érződik a fizetésen is. Én azt tapasztalom, hogy a könyvtáros kasztnál a főiskolás vagy egyetemi diploma nem szolgál mást, mint a sznobizmust, az intellektuális kivagyiságot. A diploma arra szolgál, hogy elmondhassa magáról a könyvtáros kaszt: MI VAGYUNK AZ ÉRTELMISÉG! Egyszerre felesleges és szánalmas.

Sosem dicsekedtem sem a diplomámmal, sem a végzettségemmel, sem a szakmámmal. Mindig is úgy gondoltam magamra könyvtárosként, mint egy hétköznapi átlagemberre. A sznobizmus sosem volt a kenyerem. Na jó, gimiben és a főiskola elején, de kinőttem! :D

Frederick2 2022.04.06. 10:48:17

@KalmanBlog:

"Az alkoholizmust hogy kell érteni? Minden este iszogatsz? Minden este bekarmolsz? Minden napot piával kezded és a munkában is suttyomban iszogatsz?"

Naponta megiszok egy sört. Hétvégén megint elkezdtem mulatni. Oké, figyelek a pénztárcám tartalmára. De úgy érzem, hétvégén ki kell adnom magamból azt a rengeteg feszültséget, ami felhalmozódik a munkahelyemen.

"Most is többen is a testedzést javasolták, emlékezz vissza, hogy évekkel ezelőtt is a kifogásokat kerested, hogy miért nem edzel. Talán itt volna az ideje elkezdeni!"

Öt-hat naponta kétszer futok. Érzem, hogy azért pozitívan hat rám. Persze, keresni kell a testedzésre más lehetőségeket is.

békaapu 2022.04.06. 10:50:36

@Mia and Me:
Nem személyhez köthető a tekintély sorrendje a családban?
Úgy érted hogy ha anya jön haza "szétszívatva" és bosszúra éhesen, akkor már nem anyai szeretettel fordul a magzatja problémájához? Vagy ha apa tesz otthon rendet, akkor is szabad szétszórni a zoknit meg a pulóvert?
Szerintem az anyai szeretet nem munkahelyfüggő, és az apai szigor se az

Nem tudom milyen az hogy lelkileg halott, és hogy nem él együtt a változásokkal a közösség minden tagja..
Ha én nem akarom elfogadni hogy a fiam testileg erősebb már nálam, akkor lelkileg félhalott lesz a családom? Vagy ha a legkisebbik fiam nem akarja elfogadni hogy a második fiam erősebb nálam, attól is lelki halálközeli állapot uralkodik el a családomon? Miért lenne ez az oka annak hogy előbbutóbb-egyszermajdcsak felbomlik a család? (merthogy nem is ettől bomlott fel)

És a lázadás..
Ha nincs erő a szülő részéről ami ellen lázadjanak - akkor már nem is fognak lázadni?
Ha mégis lázadnak valamilyen hatalom ellen, akkor abból nem tanulnak lelkierőt?
A nők nem tanulnak nőiesek lenni, a férfiak nem tanulnak férfiasak lenni .. hm.. ez már inkább a Nőhatalmis topikom témája..
forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9241059&la=161163446

Mia and Me 2022.04.06. 11:21:50

@békaapu: "Nem személyhez köthető a tekintély sorrendje a családban?"

Szerintem nem.
Hanem felelősségi es kompetencia körökhöz.
Ki mihez ért, mit tud jobban menedzselni es dönteni benne, az az ő asztala es abban a többiek elfogadják es nem írják felül a dontési jogkörét mindaddig míg a csalad összességét szolgálja.

"Úgy érted hogy ha anya jön haza "szétszívatva" és bosszúra éhesen, akkor már nem anyai szeretettel fordul a magzatja problémájához? "

Nem, nem úgy ertem. Ezt nem is értem hogy jött neked abból amit írtam.

"Vagy ha apa tesz otthon rendet, akkor is szabad szétszórni a zoknit meg a pulóvert?"

Ha anya tesz vagy a nsgyfiu, akkor se szabad :) amennyiben tiszteljük egymás es a sajat ertekunket es munkánkat.

"Szerintem az anyai szeretet nem munkahelyfüggő, és az apai szigor se az"

Ezt nem ertem. Hogy jön ide a munkahely?

Mia and Me 2022.04.06. 11:27:24

@békaapu:
"Ha én nem akarom elfogadni hogy a fiam testileg erősebb már nálam, akkor lelkileg félhalott lesz a családom?"

Itt valami nem értés van. Ezek nem ertem hogy jöttek neked.

Es a lazadás..
Te sok olyan embert latsz akik lázadnak a nem működő struktúrák ellen?

békaapu 2022.04.06. 12:04:57

@Mia and Me:
A felelősségi és kompetenciakörökről írtam azt hogy ha anya jön haza szétszívatva és bosszúszomjasan, akkor már nem is anyai a szeretete a gyerekei iránt?
Illetve ha apa tesz otthon rendet akkor is szabad-e szétszórni a zoknikat..
Tehát attól hogy más szerepkörben ténykedik, már fel is kell adnia a saját normáit a másik szerepköri normák kedvéért?

Rosszul írtam, nem a munkahelyet hanem a munkahelyi szerepkör bosszúszomjasságát kellett volna írnom.

Ami a közösség belső változásával nem együtt élésről írtál, arra írtam egy saját példát, hogy úgy gondoltad-e.
Azt írtad hogy ha egy közösség belső változásával nem él együtt a közösség minden tagja, akkor az a közösség előbbutóbb felbomlik. Erre írtam az én családom egy belső változásáról. Vagy nem általános közösségi szabályt írtál 06.-án 07 26 -kor?

A lázadásról
Látok-e lázadókat.. hm.. igen, látok.
Nem működő struktúrák.. hm.. felhagyott kőbányák, vagy cukorgyárak? Olyanok ellen nem lázadnak.

GABOR2 2022.04.06. 13:23:20

@KalmanBlog: Hogy írják le Zelesky nevét?

GABOR2 2022.04.06. 13:25:33

@GABOR2: Érdekes, hogy internetes adatok szerint mára már kb. senkit se érdekel Ukrajna. Megvolt a nagy kiugrás és vége van.

GABOR2 2022.04.06. 16:03:36

@Mme.Brioche: Szia! A franciáknál mennyire enyhült a kovid diktatúra?

Mme.Brioche 2022.04.06. 16:53:53

@GABOR2: Lényegében ugyanaz van most, mint Mo.-n. Ideglenesen visszavonták az oltásigazolásokat (külön kiemelték, hogy "ideiglenesen"), azt hiszem csak távolsági tömegközlekedésen kérik. Maszkot most nem kell hordani, csak ha eü intézménybe lép az ember. Az oltási kötelezettséget viszont megtartották ott, ahol már törvénybe pikkelyezték, tehát egészségügy, tűzoltóság, szociális intézmények stb. Mostmár a törvény ereje számít, senkit sem érdekel, hogy hatásos-e vagy sem, most már elég a törvényre hivatkozni, és simán ki lehet rúgni azt aki nem veszi fel a negyediket, és nem is foglalkoznak a hatásosság vagy a veszélyesség vagy egyáltalán a jogszerűség kérdésével. Törvény, és ennyi. Köcsögládák.

VT 135 2022.04.06. 17:32:21

@KalmanBlog:
"Alapvetően úgy működik a világ, hogy ott van pénz és megbecsülés, ahol hozzáteszel valamit a világ működéséhez"

Alapvetően nem így működik a világ, mert alapvetően már nem működik a világ.
Ott van pénz, ahol hozzáteszel a világ működéséhez?
Pl. celebek, médiasztárok, egyéb "sztárok", politikusok, bankárok, brókerek, ügyeskedők? Ők tesznek hozzá a világ működéséhez?

Ellenben a szociális munkások, orvosok, tanárok, stb. meg ezek szerint nagyon nem tesznek hozzá a világ működéséhez...

VT 135 2022.04.06. 17:36:55

@Frederick2:
A könyvtáros munkakörben olyasmi nincsen benne, h tanácsadás az olvasóknak? Mert az mégis csak magasabb szellemi felkészülést igényelne, gondolom.

Frederick2 2022.04.06. 19:53:27

@VT 135: Szerintem semmi rosszat nem mondtam azzal, hogy szakmunkás-bizonyítványhoz kötném a könyvtáros munkakör betöltését. Elég lenne!

Amúgy két olyan terület van, ahol indokoltnak tartom a "magasabb szellemi felkészülést" szimbólizáló egyetemi diplomát.

Az egyik a könyvtármenedzseri pozició - vagyis a könyvtárigazgató- és -igazgatóhelyettes. Ahhoz, hogy egyben tartsanak, és jó irányba vigyenek egy intézményt, ahhoz kell egy magasabb tudás.

A másik a levéltáros. Abban a pozicióban kutatómunka is történik.

A levéltáros

"Beszerzi, tárolja, őrzi, rendszerezi, kutatásra alkalmassá teszi a történeti értékű és állandó megőrzést igénylő, maradandó értékű iratokat, felvilágosítást ad a levéltárban őrzött anyagokról, biztosítja az iratokba történő betekintést, ellátja az ügyfélszolgálati munkát, forráskutatást és -feltárást végez, tudományos közleményeket készít."

(Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere - Levéltáros)

icipicicsipa 2022.04.07. 19:52:43

Mondjuk azt, hogy az EÜ-et jelentős mértékben nem a kormány irányítja, konkrétan a SOTE és több más egyetem mögött a BlackRock jelent meg (mint fő támogató, befektető, és döntéshozó is). Néhány pozíció kivételével a kinevezéseket a pénzközpontok hozzák és csak nagyon kipróbált, 100%-ban megbízható kádereket raknak pozíciókba. Közel vannak az EÜ teljes megszerzéséhez, nem is kell teljesen privatizálniuk. Ha MZP-t megválasztották volna, hamar sor is került volna rá.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161207308&t=9245854

Orvosképzést 100 éve kezdték átvenni Rockefeller alapítványai. Jóval a rendszerváltás előtt itt is voltak, impexek révén kulcsfontosságú eü-i ellátási láncokat ellenőriztek. Medimpexet pl. még Rákosi idején alapították. Az a rendszer ugyanúgy lett felépítve, mint a Soros hálózat, csak régebbi és erősebb az társadalmi infiltrációja.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161207813&t=9245854

Igen, a bonyolult háttér összefügéseket, ÖSSZEESKÜVÉSEKET nem tudjuk innen feltérképezni, de a végső kép az amit leírtam. Tavaly derült ki számomra, hogy a Blackrock a Corvinusé. Hm, boccs, fordítva:)

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161207898&t=9245854

vodkasprite 2022.04.07. 19:56:52

@icipicicsipa: Na ez kemény, nem tudtam, hogy ennyire itt van a Blackrock

icipicicsipa 2022.04.07. 19:58:57

@vodkasprite:
Utána kell nézni, ez csak egy beszélgetés, csak bedobtam ide.

vodkasprite 2022.04.07. 20:37:26

jó mondjuk ez a bronz partnerség ez kb zéró jelentőségű szerintem, legtöbb helyen ennyiért kb kétszer előadhatnak egy félévben és ennyi.

F. Szabó 2022.04.07. 22:35:44

@icipicicsipa:
Tanulságos videó volt. És akkor ezt is érdemes megnézni: riport egy színesbőrű extanárral, aki programozás oktatóból konzervatív politikus lett az oktatást erőszakosan átalakítani akaró baloldali progresszió hatására.
The Left's Quest to Remove Whiteness & Undermine Our Culture

Mia and Me 2022.04.08. 11:33:48

@Mia and Me: hat ezek szerint megint 3 napig tartott a szabadság harc....
EP ben a fidesz is mindent megszavazott.
:(
Gazembargo, Paks 2 leallitas, fegyver szallitas... Lehet óvóhely pincét ásni gombászás helyett.
Ennyit arról hogy állitolag van jobb meg baloldal.
Cirkusz az egész

Deansdale 2022.04.08. 12:19:27

@Mia and Me: A megszavazott szöveg szerint semmi sem kötelező vagy tilos, csak ajánlásokat fogalmaznak meg.
www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2022-0197_EN.html

Emellett baromi nehéz kiigazodni azon, hogy voltaképp ki mire szavazott, a jegyzőkönyvből úgy látom hogy a határozat minden egyes pontjára külön szavaztak, és pl. az olajembargóra meg a rosatom-os hülyeségre a fityiszes képviselők nemet nyomtak.
(§15-ös és §17-es szavazás)
www.europarl.europa.eu/sedcms/documents/PRIORITY_INFO/599/P9_PV(2022)04-07(RCV)_EN.docx

Amúgy volt a dologhoz vagy száz módosító javaslat is, ezeket már végig se néztem, még a magyar indítványokat sem, annyira nem vagyok mazochista.
www.europarl.europa.eu/plenary/en/motion-details.html?reference=RC-B9-0197-2022

(Az elég szégyen, hogy egy ilyen faék egyszerűségű szavazásnak a teljesen nyilvános eredményét 3-4 különböző weboldalról ill. letölthető dokumentumból kell összenyomozni az érdeklődőknek.)

Mia and Me 2022.04.08. 12:38:15

@Deansdale: ettől még eleg rossz üzenete van annak hogy látványosan nem mennek szembe.

Ki kellene lepni, huxit ;)
De ezt mondtam hogy az O. a még onnan esetleg igenyelheto penzek miatt nem fog...
Így mindenkivel cigány, az ruszkikkal is meg nyugattal is. Mi meg majd szívunk

icipicicsipa 2022.04.08. 12:42:35

@Mia and Me:

Európa megváltoztatásának véleményem szerint egy útja van: ha az, ami nálunk történik, az "húzza" magával a többi országot is.
Magyarán ez az öngyilkos áruló politika - EU kiárusítása mind az USA-nak, mind Kínának is igazából - abbamarad és az EU végre észhez tér, hogy egy harmadik erő lehetne.

Ezt kellene észrevennie az EU-bak és az érdekeit végre képviselni, mert az ereje megvan hozzá mindenhogyan.
Szerintem

Deansdale 2022.04.08. 12:45:02

@Mia and Me: Nem akarom védeni Orbánt, nem is szavaztam rá ezúttal, de vezetőként egyáltalán nem rossz stratégia úgy lavírozni, hogy mindenhonnan megpróbál hasznot húzni úgy hogy a kötelezettségeket ill. egyéb szopatásokat megpróbálja elhárítani. Pl. az ukrán háború miatt sokan vádolták ugyanezzel, hogy mindkét oldal felé próbál nyalni de egyik oldal felé sem tesz semmi konkrétat, csak amikor már szó szerint belekényszerítik, de szerintem ez a jelen helyzetben a legjobb stratégia. Ha bármelyik oldal mellett elkötelezte volna az országot akkor már sokkal nagyobb slamasztikában lennénk.

Emellett már csak hab a tortán, hogy még erkölcsileg is ez a legvédhetőbb álláspont, megpróbálni kimaradni a lövöldözésből úgy, hogy humanitárius segélyt nyújtunk amennyit tudunk. Aki ezt kifogásolja az a saját hányadék politikai motivációi miatt bele akarja sodorni az országot egy háborúba, amiről most nem fejtem ki bővebben a véleményem.

Deansdale 2022.04.08. 12:51:51

@icipicicsipa: "Ezt kellene észrevennie az EU-nak és az érdekeit végre képviselni"

Azt hiszed az EU vezetői ezt nem vették észre? Ugyan már. Ott követed el a hibát, hogy butának hiszed őket, holott gonoszak. Ők bárkinek az érdekeit szívesen képviselik, ha az nekik megéri, és emiatt jelenleg a progresszív-globalista háttérhatalom csöcsén lógnak, az EU sorsát meg szívből leszarják.

Ugyanitt csúszik el mindenki aki nem érti a nemzetközi politikát, azt hiszitek hogy a legfelső szintű politikusok mind hülyék és ostobák. Oké, van köztük pár debil, aki fölfelé bukva jutott oda, de a többség abszolút nem hülye, sőt, az IQ-juk garantáltan magasabb mint az átlagjóskáknak akik meg vannak győződve hogy a politikusok hülyék.

icipicicsipa 2022.04.08. 12:59:41

@Deansdale:

Nagyon régen beszélgettem egy idősebb emberkével, aki nem szerette Orbánt.
Vagyis inkább nem volt neki szimpatikus és azt hiszem, nem is szavazott rá.
De teljesen józanul elmondta azt, amit te:
Ennek az országnak kell lavíroznia, mert ki van szolgáltatva az érdekeknek.
És ez nem egyszerű.

És ezt most már mindenkinek látnia kell, hogy ez egy ilyen, igen....

EU-s vezetők.
Nem, nem gondolom őket butának.
Vagyis igen, hajlok arra, hogy szánt szándékkal lehet sokkalta inkább az a cselekvésük, mintsem tudatlanságból fakadó.
"Ugyanitt csúszik el mindenki aki nem érti a nemzetközi politikát, azt hiszitek hogy a legfelső szintű politikusok mind hülyék és ostobák."
Szóval nem, abszolúte nincs bennem ez a fejtegetésed ez irányban.
:)

VT 135 2022.04.08. 13:02:30

@Deansdale:
Emellett tök mindegy, h egy politikus ostoba, vagy demens - a lényeg a mögöttük álló érdekcsoportok felkészültsége.

Próbáljátok már elfelejteni ezt a hollywood-i "egy hősön múlik a világ sorsa" maszlagot! (Nem neked szól Dean, hanem akinek az inge.) Rendszerek vannak, meg alrendszerek, meg az alrendszerek alrendszerei.

icipicicsipa 2022.04.08. 13:04:59

@Deansdale:

Most egyébként van egy lehetőség a többi EU-s országnak - illetve embernek/szavazónak - is "felébrednie" olyan szinten, hogy az olyan retorikát követik legalább, ami olyan, mit Orbáné.
Aztán lehet, egy nagy tévedésben meg illúzióban élünk, de a másik fele, ha illúzióban vagyunk, akkor miért szívatják az országot azonnal a választások után az EU-s pénzekkel meg "cseszegetik" - elnézést - a forintot is, ugye...
Ennyire a játék része lenne a megtévesztés, hogy ezt is eljátszanák?

Én nem hiszem most ezt.

Vagy mégis és mindenki ekkora színész ebben a buliban... :D

icipicicsipa 2022.04.08. 13:05:52

@VT 135:
"Próbáljátok már elfelejteni ezt a hollywood-i "egy hősön múlik a világ sorsa" maszlagot! "

Na de akkor mi lesz Zelenskivel????
:D

Deansdale 2022.04.08. 14:28:24

@VT 135: "Próbáljátok már elfelejteni ezt a hollywood-i "egy hősön múlik a világ sorsa" maszlagot!"

Szerintem itt senki nem gondolkodik így...

VT 135 2022.04.08. 14:49:23

@Deansdale:
Ennek örülök, ha így van. :)

Mia and Me 2022.04.08. 15:02:05

@Deansdale: en se akartam támadni, de a sunnyogásnak csak mi isszuk meg a levét.
Lasd oltas ügyben is csak volt olyan munkahely es munkaszféra ahol nagy demokratikusan megvonták a munkához való jogot, mert valahogy ki kellett kenyszeritenie az EU felé azt a szamot amire felvette a pénzt és amiből nem egeszségühyi ellatasunk lett finanszírozva meg nem is az kompenzálnva aki emiatt vesztette el az allasat, arra azert merget vehetsz.

Deansdale 2022.04.08. 15:16:20

@Mia and Me: Igen, írtam már nem egyszer hogy Orbán szerintem is csak a jó zsaru, szóval alapjaiban egyetértünk, de bennem még van egy kis halvány remény legalább arra, hogy alapvetően nem rossz szándékú a fidesz, csak kényszerhelyzetben van, ezért csak annyira szopatja a népet amennyire azt a gazdáik rájuk parancsolják. (A lopás nem érdekel, most a nemzet sorsát érintő egzisztenciális kérdéskről beszélek.) Bízni bennük hülyeség lenne, mert ha utasítás jön fentről akkor úgyis végrehajtják, de a mozgásterükön belül mintha egész normálisak lennének. Erre utal pl. Orbán 2030-as nyilatkozata, amivel kvázi figyelmeztette a hallgatóit, hogy a globalisták terve folyamatban van, és nem lehet elhárítani, szóval inkább fel kellene készülni rá. Nem tudok más olyan vezető nyugati politikusról aki megpróbálta volna így figyelmeztetni a népét, és az meg nem Orbán hibája, hogy csak elenyésző számú ember elég értelmes és tájékozott ahhoz, hogy megértsék amiről beszélt. Szerintem már ezzel is eléggé feszegette a határokat, nem csodálkoznék ha a háttérben alaposan leb*szták volna.

Frederick2 2022.04.09. 07:54:00

@Deansdale: Amikor apuka közli a kislányával, hogy ő már az anyukája.

szabadnem.444.hu/2022/04/08/neha-apanak-szolit-neha-timinek

Amúgy a feleség elvált tőle. És a gyerek is az asszonynál van, nem az átalakuló transzmutánsnál. Mily meglepő!

"Elsőnek az exemmel beszéltem még tavaly augusztusban, hogy tudja, mi a helyzet velem. Erre kellett nekem az idő, hogy lelkileg felkészüljek az esetleges legrosszabbra (gyerek eltiltása tőlem). Picit zavarba jött, amikor megmondtam, hogy transz vagyok, de kedves volt és megértő, viszont kért időt, hogy végiggondolja hogy miként találhatom ezt a gyereknek. Ez kb. két nagyon hosszú hónap volt, már minden barátom tudta, mi van, csak a kislányom nem, szörnyű érzés volt. Végül megkaptam az engedélyt, annyi kitétellel, hogy figyelmeztessem, hogy ezért őt is bánthatják az iskolában. Ami egyáltalán nem lett igaz, az ő korosztálya teljesen elfogadó közeg. Szokásos módon jött hozzám a hétvégére, és este vacsi után mondtam neki, hogy van egy nagyon fontos dolog, amit el kell mondjak. Nagyon figyelt, hiszen ilyet ritkán hall tőlem. Kezdésnek egyszerűen kimondtam, hogy transz vagyok, majd elmeséltem neki nagy vonalakban, hogy ez amúgy mit jelent. Szó nélkül kedvesen, figyelmesen hallgatott, majd mondta, hogy semmi baj sincs, ő már hallott ilyenről. Az iskolában is van egy lány, aki fiú ruhákban jár és fiú néven szólítják, és szereti mindenki, ő meg amúgy is nagyon szeret és elfogad."

Szegény gyerek. :(

vodkasprite 2022.04.09. 22:27:22

kínában 2000nél is több megye van, és minden megyében van legalább egy több hektáros karanténtábor. A karanténtáborban kötelező levideóznod, hogy elfogyasztod a napi gyógyszert.

A karanténtáborokon kívül az ellenőrzőpontoknál le kell olvasnod a QR-kódod, és ha piros, akkor az egész épületet lezárják, és addig senki se ki, se be, amíg nem tesztelnek le mindenkit. Pl Shanghai Disneylandban 33e embert zártak be.

Más: 1 éve vettem egy lakást egy Bp belső kerületben, most ugyanaz a kategória 45%-al kerül többe.

vodkasprite 2022.04.09. 22:53:22

"Record breaking wave of Covid-19 across Australia sees deaths 1700% higher than the start of the Pandemic; & the Fully Vaccinated account for 4 in every 5 of them"
dailyexpose.uk/2022/04/07/australia-record-breaking-wave-deaths-4-in-5-vaccinated/

valis47 2022.04.10. 00:11:54

@vodkasprite: a worldometersre ránézve a decemberi csúcstól azért messze vannak.

icipicicsipa 2022.04.10. 02:02:13

Kb 8 perc, a közepében van olyan 1 perc reklám Candace-től, de szerintem nagyon érdekes a téma:
Candace Owens Reacts to the Ukraine President’s Appearance at the Grammys
www.youtube.com/watch?v=tPuRn0wdVr4

icipicicsipa 2022.04.10. 12:25:15

@vodkasprite:

A kérdésem az volt mikor láttam a hozzászólásod - meg amúgy ez volt mindig is kérdés bennem igazából - hogy több millió ember miért is nem indul végre meg???

Na talán most valami elkezdődik?

Betelt a pohár: pánik és fosztogatás a 23 napja lezárt Sanghajban
- vcsv -
2022.04.10. 10:57

Videókon látható, ahogy a tömegek élelmiszert fosztogattak a boltokban, miután 23 napra bezárták őket az otthonaikba. Közben az omikron-variáns miatt az esetek még mindig emelkednek.

A pánikvásárlás fosztogatásba torkollt az ellátóhelyeken, miközben a lakosok az élelmiszerekért harcoltak – írja a Daily Mail.

Azt is látták, hogy ledöntötték a Covid terjedése ellen kialakított akadályokat, amelyek az utcák közötti átjárást akadályozták.

index.hu/kulfold/2022/04/10/sanghaj-kina-koronavirus-tuntetesek-lezarasok/

KalmanBlog 2022.04.10. 15:59:03

@Frederick2: Szerintem jó a Rumini, de gyerekkönyv, felnőttként magamnak nem olvasnám.

Kalandos sztorik, nincsen benne hihetetlen talulság. Viszont alapvetően a bátrak és erősek a jók benne, és csak 1-2 erős női szereplő van. Úgyhogy nem találtam semmi woke dolgot, amibe belekötnék. Ettől még lehet, a nagy részét a feleségem és a gyerkek olvassák csak, én csak pár fejezetet olvastam.

vodkasprite 2022.04.11. 08:30:23

@icipicicsipa: Gondolom most dolgozzák ki a technikáját, hogy lehet kordában tartani sok millió embert. Még vannak hibák a gépezetben, de a hibákból tanulnak, többet nem fog elszabadulni ennyi ember..

Frederick2 2022.04.16. 10:25:16

Kiégés! [Agymenés]
www.youtube.com/watch?v=Ml-eTfwMc5Y

"Mindenkinek eljön az életében az az időszak amikor semmi sem akar összejönni. Ez lehet munkahelyi, szerelmi vagy hobby szinten. Ez nálam is előszokott fordulni és ezekre van pár megoldásom, amiket most meg is osztok veletek."

Nálam hosszú ideje jelentkezik a munkahelyi kiégés. Szomorúan maga a munkahely rendelkezik olyan problémákkal, amik keserűvé teszik az ottani létet. Vagyis: nem elég elmenni pár napos szabadságra. Hiába töltődöm fel a szabadság alatt új energiákkal, a munkahelyem már az első héten elkezdi ezeket leszívni. A megoldatlan problémák egy olyan munkahelyi légkört tartanak fenn, ahol garantált a dolgozók kiégése.

Egyre inkább megerősödik bennem a tudat, hogy átmegyek távmunkára. A COVID karanténos időszak alatt nem csupán előtérbe került a távmunka, de kitágultak a vele járó lehetőségek. Én már kezdem megelégelni azt, hogy a munkám rámegy a magánéletemre. Szeretnék kialakítani egyfajta egyensúlyt a magánélet és a bérmunka között. Vagyis: ha eljön a pillanat, hogy beadom a felmondásom, az párhuzamosan fog járni a távmunkára való átállással. A kis főnökömet, aki alá közvetlenül be vagyok osztva, már fel is készítettem arra, hogy várható, a következő évben beadom a felmondást.

Én úgy gondolom, nem muszáj benn maradni egy Purgatóriumként funkcionáló munkahelyen. Megnyílt rengeteg lehetőség a munkaerő-piacon, hogy az ember emberhez méltó módon végezhesse a munkáját. Például a távmunkával.

Alfőmérnök 2022.05.11. 23:21:41

@KalmanBlog: Szerintem hülyeségeket írsz.

Először is, nincs fent minden a neten, ami a könyvtárakban van. Nem csak a "hülyebölcsészeknek", minden komoly tudományos kutatónak nélkülözhetetlen a könyvtárhasználat.
Másodszor, vannak olyan "elvetemültek" (pl. én is ilyen vagyok), akik papírról szívesebben olvasnak, mint monitorról, vagy e-bookról.
Harmadszor(ez persze persze vitatható érv, mert szubjektív élményemen alapul), könyvtárba járni jó. Én pl. tanulni is jobban tudtam könyvtárban, mikor egyetemista voltam, mint otthon.

Frederick2 2022.05.12. 09:07:34

@Alfőmérnök: A következőek a problémák:

- A digitalizálásnak nem az a célja, hogy minden irodalom felkerüljön a netre, hanem az, hogy a legtöbb irodalom felkerüljön az internetre. Szakirodalom, szépirodalom, ponyvairodalom... Azt ígérik jó ideje, hogy ez ellenőrzött és szabályozott lesz. Ennek ellenére nagy ütemben megy a legális digitalizálás mellett az illegális digitalizálás. Amire amúgy van igény... (Pár évvel ezelőtt egy ismerősöm dicsekedett azzal, hogy leszedte netről a teljes Witcher-könyvsorozatot - aminek egyébként nem kellene fenn lennie neten. :D :P.)

Valahol persze érthető ez az igény - kb. ugyanaz a logika, mint a videójátéknál. Ugye, nem egyszerű letölteni torrentről egy játékot, mint megvenni - mert mi van, ha valami szarra adott méregdrága pénzösszeget? Ugyanez könyvben: ma egy "jobb" könyv 3500-nál kezdődik, de a legújabb könyvek simán 4500-5000 Ft-ok. És az átlagember itt is bármikor megvásárolhat valami lófasz minőségű irodalmat. Nem kockáztat, letölt.

Persze, néha lecsapnak egy illegális e-book közösségre, törlik. De ez csak csepp a tengerben! Megszüntetnek egyet, lesz helyette másik 100!

- Az e-book-olvasók rengeteget fejlődtek az elmúlt években. Ez Magyarországon nem érződik, viszont külföldön (Nyugat-Európa, USA) igen: az olvasó fiatalság nagyon elmozdult az e-book irányába.

- A mozgókép-kultúra és a virtuális világ kemény riválisa a könyveknek. Mondhatni: már-már legyőzhetetlen. A Z- és alfa-generáció már a filmek, animációs filmek, sorozatok, videojátékok irányába megy el, nem a könyvek felé.

- Egyre kevesebb ember jár könyvtárba. Ezt statisztikák is kimutatják. A kamasz korosztály szinte alig jár könyvtárakba.

- Magyarországon a szakmán belül léteznek strukturális problémák is. Amiről a politikai korrektség miatt nem illik beszélni.

Természetesen a szakirodalom-kutatás még mindig a könyvtárakban zajlik. DE hidd el nekem, a szakirodalmak számot tevő része is felkerül majd a netre.

Alfőmérnök 2022.05.12. 10:09:49

@Frederick2: "a szakirodalmak számot tevő része is felkerül majd a netre"

Számot tevő, de nem mind. Egy tudományos kutatónak pedig MINDENT ismernie kell.

Amúgy meg én pl. (és szerintem sokan mások is) jobban szeretnek papírról olvasni (most az tök mindegy, hogy könyvből, vagy kinyomtatott papírról; egyszerűen mert jobb ha az "anyag" a kezedben van, aláhúzni a lényeget, jegyzeteket, kommentárokat fűzni a szöveg tartalmához még mindig jobb, kényelmesebb, mint mondjuk e-bookon).

Nem mellesleg csajozni is jól lehet könyvtárakban. ;D

vodkasprite 2022.05.12. 17:35:17

Szerintem nagyon király videó Izrael 2.0 projektről:
t.me/uncutnewshungary/9280

vodkasprite 2022.05.12. 19:47:57

WHO posztja alatt sokan beszámolnak a vakcina mellékhatásokról, ha esetleg valaki még mindig konteónak gondolja:
www.facebook.com/154163327962392/posts/5440776709301001/

Van, akinek az egész családja ráment.

vodkasprite 2022.05.12. 21:10:32

Amúgy "imádni való" szerintem, hogy a háború történét mennyiféle szinten lehet látni:

1. A gonosz Oroszország megtámadta Ukrajnát
2. Ukrajnát felfegyverezte a Nyugat, és be akart lépni a NATO-ba, ezért Oroszország csak önvédelmet/megelőző csapást végez
3. A háború csak egy ürügynek kellett ahhoz, hogy eladjanak nekünk egy válságot, amire "megoldásként" bevezessék a világkormány intézkedéseit, de valójában mindkét oldalt ugyanaz finanszírozza.
3a. A háború azért is kell, mert elindult a Mennyei Jeruzsálem projekt, amihez előbb el kell űzni az ottani lakosságot arról a területről (ebbe a teóriába passzolna az, hogy miért lövik az ukránok a sajátjaikat is).

Véleményem szerint mind a 4 pont igaz. :)

Deansdale 2022.05.12. 21:13:09

@vodkasprite: "Véleményem szerint mind a 4 pont igaz. :)"

Valami ilyesmit akartam mondani én is.

Frederick2 2022.05.13. 06:44:37

@vodkasprite: Kínáról ne feledkezz meg!

Oroszország legyengül. Az USA és az Európai Unió a kulturmarxizmussal folyamatosan gyengíti magát. Kína meg erősödik, kurva erős. Valami szerepe biztos lesz a geopolitikában.

Frederick2 2022.05.14. 11:21:43

@Alfőmérnök: Elválasztanám külön az életszemléletet és azt, amerre halad a világ.

Természetesen osztom az életszemléletedet. Szeretek olvasni, a könyvek által bövülnek az ismereteim, fejlődik a retorikában, alakul a világnézetem, emellett a kellő időben szórakoztat és kikapcsol.

Ugyanakkor látom, merre halad a világ. Nem vagyok optimista. Elkeserít. Ugyanakkor nem tagadom le a tényt.

Ami micsoda?

Az, hogy zajlik a negyedik ipari forradalom. Hajtómotorjai a digitalizáció, a virtualizáció és a robotizáció. Alapvetően fogja átalakítani mindez a társadalmat, a gazdaságot, a munkaerő-piacot, a kultúrát, még a vallást és az erkölcsöt is. S bár ez jár előnyökkel is, pozitivumokkal is - de beárnyékolja a rengeteg negatívum.

Ez érinti a hagyományos szakmákat is. A könyvtáros szakmát is. Eljön az idő, amikor kevesebb könyvtárosra lesz szükség. Bezony!

A korunk vezető ideológiája a transzhumanizmus. Már megint előjön a gondolat, amit régen a totalitárius ideológiák mertek megfogalmazni: az ember fejleszthető, az emberiség fejleszthető. Most már nem azt mondják vakmerően, hogy Isten halott! Hanem azt: én vagyok az Isten! Lásd a faszfej Elon Muskot, aki fölött nincs semmilyen kontroll, és úgy kezeli magát, mint egy Mindenható.

Frederick2 2022.05.14. 11:22:13

@Alfőmérnök:

„A közvélemény ostobán azokat a szupergazdagokat gyűlöli, akik politikai kegyből lettek valakik, és csodálja azokat, akik önerejükből. Ezzel a felfogással a társadalom a saját nyakára teszi a kést. Mert a self made man jóval veszélyesebb az emberiségre, mint valamely politikai hatalom kegyence vagy pénztárnoka. Az ún. sikeres kreatív üzletember, a multimilliárdos zseni veszélyesebb, mint a Kínai Kommunista Párt. Ezeket ugyanis sem emberi, sem isteni törvények, se morális skrupulusok nem gátolják. A régi zsarnokok felett a vallás, a babonás félelem, vagy az egyház jelentett valami kontrollt, ahogyan a dinasztikus látásmódból eredő elvárások és családi tradíciók is. Még a nagyobb diktátorok is az ideológia korlátai közt őrjöngtek.

De a kreatív zsenit, a sikeres üzletember az égvilágon semmi nem korlátozza, hiszen csak saját magában hisz, önmaga forrása és vallása önmagának. Mint a sorozatgyilkosok, ők is kvázi isteneknek képzelik magukat, akik felette állnak mindennek. A strómant, a kegyencet, uralja a pártja, s azon keresztül legalább a társadalom valamely csoportja, azt pedig befolyásolják a többi csoport érdekei. Az önmagát megvalósító üzletistenember viszont a társadalmat saját talapzatának tekinti, és következmények nincsenek. A kapitalizmus mostani, (talán utolsó) etapja csupa Nérót és Caligulát rak a nyugati világ nyakába.” (Farkas Attila Márton)

Frederick2 2022.05.14. 11:23:52

@Alfőmérnök: Látom, hogy Kálmán nem válaszolt a felvetésedre. Mikor érdekelt volna a reagálása. Mivel informatikus és programozó, neki is van egyfajta rálátása a technikai fejlődésre és annak a nyugati civilizációra való következményeire. Érdekelt volna...

icipicicsipa 2022.05.14. 12:01:00

@Frederick2:

"De a kreatív zsenit, a sikeres üzletember az égvilágon semmi nem korlátozza, hiszen csak saját magában hisz, önmaga forrása és vallása önmagának. Mint a sorozatgyilkosok, ők is kvázi isteneknek képzelik magukat, akik felette állnak mindennek. A strómant, a kegyencet, uralja a pártja, s azon keresztül legalább a társadalom valamely csoportja, azt pedig befolyásolják a többi csoport érdekei. Az önmagát megvalósító üzletistenember viszont a társadalmat saját talapzatának tekinti, és következmények nincsenek. A kapitalizmus mostani, (talán utolsó) etapja csupa Nérót és Caligulát rak a nyugati világ nyakába.” (Farkas Attila Márton) "

Önön magát senki nem tudja Istenné emelni.
Akarhatja, de nem tudja csak akkor, ha az emberek istenítik őt.
"A kapitalizmus mostani, (talán utolsó) etapja csupa Nérót és Caligulát rak a nyugati világ nyakába"

Nem a kapitalizmus rakja tehát, hanem az imádók teszik ezt.
Kezdődik ott, hogy egyes gazdagok azáltal lehetnek Istenek, hogy az emberek a pénzükön keresztül ideológizálják őket, mint Istent és így a támogatással tehetik meg azt, amit.

Ha az emberek értelemmel gondolkodnának, akkor például megkérdeznék, hogy miért van az, hogy amiért mert valakinek pénze van, az beleszólhat dolgokba és irányíthat a világban.
Meg van választva, mint törvényes képviselő és jogalkotó?
Nem.
Az meg nem értelmes válasz, hogy: de régen meg mindig is így volt, a pénz beszél.
Nem.
Ez egy ostoba válasz ostoba gondolkodású embertől, hogy mindez csakis emiatt a gondolat miatt lehetséges.

Én kommentáltam már sokszor, de nem kaptam választ például Bill Gates okoskodós videói alá, hogy miért hisszük azt, hogy amiért valahogyan úton-módon az életében a cége által milliárdos lett, az azt jelenti, hogy nekiállhat irányítani az emberek életét és ezt elfogadjuk?
Nem kaptam még választ...

Pedig itt van, emiatt: miattunk van az egész és kész.
Ha tetszik valakinek, ha nem: amíg ideológizálunk mindent, ami nem az alapvető szabályok szerint van bármiben, akkor ez lesz, ami és csakis mi vagyunk érte a hibásak, mert mi ideológizálunk.

Frederick2 2022.05.14. 20:22:36

@icipicicsipa: Az ilyen Elon Musk, Mark Zuckenberg és Bill Gates féle "istenemberek"-ről ez a két dal jut eszembe.

Bonanza Banzai - Érinthetetlenek
www.youtube.com/watch?v=Bv0ue_KEjaE

Ossian - Árnyékember vagy
www.youtube.com/watch?v=I3nXaHernbo

Leginkább az igaz rájuk, amit Ákos énekel. (Mondjuk ő a komcsikra utalt vele, de simán megfeleltethető a mai tech céges csúcsvezetőkre, szupergazdagokra is.)

icipicicsipa 2022.05.14. 21:04:16

@Frederick2:

Az én véleményem - illetve ez egy érzés róluk, nem elemezgetés - Elon Muskról, Mark Zunckenbergről, hogy ők egyszerűen a technológiát szeretik nagyon.

Nem számító embereket látok.
Hanem inkább "gyerekeket".
De mondjuk Bill Gates esetében már valami mást.
Olyan rosszabbat, ami inkább számítóbb dolog és ilyen rosszabb érzés vagy mi....

Ezzel nem vitatkozni akarok, csak nem tudok a fent említett két "fiatalemberre" úgy gondolni, hogy ők rosszat szeretnének tenni.
De simán tévedhetek, de egyenlőre ezzel az érzéssel nem tudok mit tenni.

valis47 2022.05.14. 23:16:42

@Frederick2: A sorozatgyilkosokért is sokan rajonganak ám.
Van valami vonzó ezekben a self-made szociopatákban. Zuckerbergben mondjuk nem sok szerintem (ő úgy néz ki, mint egy android valamelyik Alien-filmben a steril, blazírt, tükörsima pofájával, a róla készült viaszbábu életszerűbb, mint ő maga), de Musk rendelkezik karizmával.

Frederick2 2022.05.15. 06:38:49

@icipicicsipa:

"ők egyszerűen a technológiát szeretik nagyon"

Én úgy tudom, hogy a techcégek vezetői, menedzserei, sőt alkalmazottai között a transzhumanizmus ideológiája a népszerű.

Ők nem azt a kérdést teszik fel:

a könyvek által ment-e a világ előrébb?

Hanem ezt:

a technológia által ment-e a világ előrébb?

A válaszuk: IGEN!

És úgy gondolják, a technológiai fejlődés által még fejlettebb lesz az ember és az emberiség.

A technológiai fejlődésnek vannak fényes és árnyas oldala. Ők hurráoptimistán csak a fényes oldalát látják. Azért nem számolnak a negatívumokkal, mert szerintük az nincs, vagy ha van, akkor az csekély.

Az űrutazás csudajó. A digitalizáció csudajó. A virtuális valóság csudajó. A robotizáció csudajó. Az elektromos meghajtású autó csudajó.

Hisznek abban, hogy az emberi test alakítható és fejleszthető. Az ember kitolhatja az öregedést 120 évre is, sőt tovább. Az ember öregkorában fiatalíthatja a testét. Az implantátumokkal lehet erősebb, gyorsabb, masszívabb. A transzhumanisták ezért elfogóak a transznemű mozgalommal. IGEN, a férfi test átalakítható női testté, a női test férfi testté.

A Szilicium völgynek igazából nem okozott gondot adaptálni az LMBT-ét, a Gender Studiest, az SJW-t. KÖnnyedén beilleszthetőek a transzhumanista világképbe.

icipicicsipa 2022.05.15. 08:10:49

@Frederick2:
Üdv Frederick!

Igen, értem a felvetéseid.
Egyrészt én - hangsúlyozom megint - nem mélyedtem bele a jellemük hosszabb tanulmányozásába ezen két úriembernek, ezért továbbra is csak azt tudom mondani, hogy ami pár szösszenetet úgy kb 15-20 riportot-beszélgetést velük láttam, nekem ez tűnik, hogy ők "rajongók".
És lehet, hogy emiatt elfogadják azokat a dolgokat és nincs bajuk azokkal, amiket te felsoroltál, de ebből fakadóan, ebből a lelkesedésből fakadóan meglehet az és sokkal inkább tartom azt, hogy ők csak elfogadják de nem erőltetik vagy nem akarják ezt erőszakkal a társadalomra nyomni, hanem csak tudomásul veszik, hogy ez van és egy mellékes dolog számukra, egy "hozadéka" annak, amit ők egyszerűen csak szeretnek és amiért egyszerűen csak rajonganak.

Musk és Zuckenberg - elnézést, az ő nevét sosem tudom, hogy hogy van helyesen - sosem mondott olyat, hogy "az embereket be kell zárni és vagy azt teszik, amit mi mondunk vagy meghalnak és kész".

Nincs ilyen attitűd és jellem. Vagyis én nem látom bennük azt, hogy ők erőszakot akarnának alkalmazni a társadalmon.
Másrészt: transzhumanizmus.

Néha nekem egy-egy ilyen dolog átbillen a másik oldalra.
Kérdezzük meg azt az embert, akinek szívritmus-szabályozója van.
Vagy vannak olyanok, akik már robotkart kaptak, mert nincs karjuk valami okból.
Vagy mond azt egy vaknak, akinek esetleg egy mű szemgolyót vagy egy agyi implantátumot beültetve visszaadják a látását.

Ez is egy túlizgulás meg rásütjük talán ebben is azt, hogy "az ördög műve" mint mondjuk a gőzgépre. Meg ilyenekre.
Modern boszorkányüldözés van, mert megjelentek a teóriák meg az ember fejében összerakott dolgok, hogy "ő most tudja a tutit ezzel" és elkezdi üldözni ezeket a dolgokat meg embereket.

Amíg a választás lehetősége megvan és nem vagy senki által üldözve azért, mert mondjuk nyomógombos telefont használsz érintőképernyős helyett addig nem beszélhetünk arról, hogy aki ezt a technológiát kitalálta, az a Sátán nagykövetet. :D

Másrészt mondjuk Metaverzum: nekem elég erősen a holoszoba effektus a Star Trek-ből, ahol kikapcsolódásnak használták.
Vagy látok benne egy olyat, hogy úgy fognak az emberek beszélgetni, hogy az otthonukban vannak és a világ másik feléről egy holoszobába leülnek és beszélgetnek mintha fizikailag együtt lennének.

A szélsőség a baj.
Az egyensúly hiánya a baj.
A rohanás a baj.
Hogy a nagy rohanásban talán agyon tapossuk a másikat a "minden célért előre" tevékenységeink közben.....?

Mi egyébként a technológiai fejlődés szinte, ami elég?
Vagy meg kell-e állnunk és ellenállni a motivációnak arra, hogy mondjuk valamit meg akarjunk javítani, fejleszteni, jobbá tenni a hiányosságában?
Egyéni szintek és igények és elégedettség kontra társadalom.
Stb-stb....

Egyébként még mindig ott tartom az emberiséget valami abszurdban, hogy: fegyverek és fegyverkezés és háború és a bűnözés ideológizálása, ami által nem hiszem, hogy valami "nemes" lények lehetünk, ha a géppisztollyal egymást halomra lövő emberi csoportok képét képzelem magam elé....

Sokkalta több megállás és nyugalom kellene az emberek részéről és körbe nézniük a világban, hogy milyen az élet és nem hajszolni a többet és többet.
Ez is még egy probléma azt gondolom.

Na és bocs, hogy kicsit össze-vissza csapongva válaszolok és írok, de baromira bennem van az, hogy mi a kiút és mi az az irány, amivel ez a kupac kaki, amiben vagyunk szellemileg és hogy ezt fejtegessem ilyen formában akár.....

Frederick2 2022.05.15. 08:48:26

@icipicicsipa:

"Kérdezzük meg azt az embert, akinek szívritmus-szabályozója van.
Vagy vannak olyanok, akik már robotkart kaptak, mert nincs karjuk valami okból.
Vagy mond azt egy vaknak, akinek esetleg egy mű szemgolyót vagy egy agyi implantátumot beültetve visszaadják a látását."

Az előbb írtam, hogy ennek a technológiai fejlődésnek vannak fényes és árnyas oldalai. Amiről te írsz, az a fényes oldala.

KenytheOne-nak van egy videója, amiről pont erről elmélkedik. Egyezik vele ebben a véleményem, ezért belinkelem.

www.youtube.com/watch?v=F_AbAvka09Y

icipicicsipa 2022.05.15. 10:24:44

@Frederick2:

Köszönöm ezt is, meg a múltkorit is!
:)

Igen, fényes oldala mindennek van, de hát ez mindig is így volt, lásd a kés esete.
Kenyeret vágsz vele, vagy embert ölsz.
Szóval a dolog nem új keletű, de ezért nem is kellene azonnal belemenni abba, amiben anno mondjuk a szövőgépek megjelenésével és annak szétverésével tettek az emberek.

A technológiai fejlődés és a természet összekapcsolható.
Mert nem jó az sem, hogy az ember barlangban és a dzsungelben kell, hogy éljen de nem jó az sem, hogy betondzsungel és gyártenger mindenhol és a zöld meg elfogy.

És mindnél jobb és fejlettebb a technológia, azt gondolom, a fejlődése végett, sokkalta kevesebb gyártengert kellene majd igényelnie, feltéve ha nem presztízskérdésnek és élvezeti hajszolásnak tekintjük a materialitást, a tárgyakat, hanem egyszerűen használtai cikkeknek illetve nem kell egy gyárigazgatónak a csillió dollár mellé még tíz csillió dollár mert csak...

Attól, hogy megállunk most abban, hogy holnap mondjuk Mark Zunkergberg meg Elon Musk meg Bill Gates sosem szólalnak már meg a médiában, attól még a fentiek ugyan úgy megmaradnak és ugyan úgy tovább lökik a társadalmat a sötétségbe, azt gondolom.

Nincs egy mumus, amit mi most kitalálunk, hogy a fő probléma, mert sok mumus van, amik szépen beépültek a mindennapjainkba.

icipicicsipa 2022.05.15. 11:17:44

Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

Nos, ez is egy problémája a társadalmunknak.
Mikor egy "szabályrendszert" megint valami ideológiai alapon rúgunk fel, egy mainstream vonalon.

Jelen esetben: mindegy, hogy mit teljesített más, nem számított.
Egyetlen egy számított ott úgy né ki, ahol énektudás, előadás, ezeknek tetszése kellett volna, hogy érvényt szerezzen: mi a mainstream vonal és mit kell tenni.

Deansdale 2022.05.15. 14:10:40

@icipicicsipa: Alusapkás körökben 3 napja olvastam, hogy Ukrajna fogja nyerni az eurovíziót :)

icipicicsipa 2022.05.15. 19:05:15

@Deansdale:

De most képzeld el azokat, akik beletettek munkát meg dolgoznak vele - teljesen független, hogy mi vagy bárki ezt minek gondolja, van, akinek ez egy fontos dolog - és erre csinálnak belőle egy politikai döntést.

Ehh....

Mindegy, ma megint nagyon szép napunk volt - sőőőőt, még mindig az van :) - bekészítettem kiolvadásra egy doboz jégkrémet és majd lenyomom kb 1,5-2 óra múlva.

Ezzel kapcsolatban meg akkor meg is osztom a technikámat a dobozos, fagyasztott jégkrémmel: kiveszed a fagyasztóból és úgy - méretből és fagyottságból számolva - úgy 1-2 óra közötti időre a sima hűtőbe teszem át, hogy lassan és fokozatosan olvadjon úgy ki, hogy jó nagy részében puha - nem folyós - és kissé "melegebb", légyabb lesz így a jégkrém.
:)

Ha nem tudtátok volna ezt a technikát, most okosabbak lettetek ezzel.
:D

Mme.Brioche 2022.05.15. 21:27:27

@icipicicsipa: hát igen, bőven elég lett volna, ha idén csak Ukrajna indul, a többieknek esélyük sem volt.
Van ott vajon második meg harmadik helyezett is? Mert ők lennének a valódi nyertesek, ha nem lenne háború.

valis47 2022.05.15. 21:34:55

@Deansdale: Az eurovízióra szavazók meg az ukránzászlócskás profilok között azért elég nagy lehet az átfedés, így aligha meglepő...

Frederick2 2022.05.16. 07:39:07

Megszűnik a PestiTV, és lehet, hogy a PestiSrácok is! Végre egy jó hír! Nagyon utáltam őket. :D Annak az igénytelenségnek és primitívségnek, amit a képernyőn műveltek, oroszlánszerepe volt abban, hogy a főpolgármester-választást a Karácsony nyerje meg, ne a Tarlós. Jól teszi a FIDESZ, hogy megszabadul tölük. Remélem, előbb-utóbb Habony is megy a kukába!

"A Pesti TV megszűnésével rendeződik valami a világban, ami két éven át nagyon nem állt a helyén. A tévécsatorna tartalmáért felelős nyaloncok úgy akarták nap mint nap megfejteni a politikát, hogy nem volt véleményük a világon semmi másról, ugyanis egyáltalán nem volt semmiféle világnézetük. A valóság vizsgálatát nem lehet onnan elkezdeni, hogy Orbán Viktor miért fizet. Egy Jordan Peterson, egy Slavoj Zizek, egy Tölgyessy Péter, egy Csányi Vilmos, egy Moldova György vagy egy Tamás Gáspár Miklós először is elsajátított egy-egy gondolatrendszert a realitásról, amely tértől és időtől független, és abból ereszkedik alá a konkrét közéleti folyamatokhoz, hogy megértse és megértesse azokat. Még Szilvay Gergely és Gulyás Márton is rendelkezik egyfajta értékvilággal meg egy ahhoz tartozó szemlélettel – a fejükben a politika tartozik a valósághoz, és nem a valóság a politikához.

Velük ellentétben a Pesti TV állandó szereplői a nekik kirendelt két év alatt egyáltalán nem szóltak hozzá semmihez, csakis a kultúrharchoz, és még csak nem is az volt a fő baj, hogy rettentő egyoldalúan, hanem az, hogy olyan primitíven és érvénytelenül, ahogy hülyegyerekek pofáznak bele a nagyok dolgába. Az Echo TV és a Kölyökidő keresztezése nem a maga béna sulitévé-jellege miatt volt nézhetetlen, hanem mert a kimondott szavak mögött soha nem volt fedezet, mindössze annak az ismételgetése zajlott, ami a műsorokat gyártó fiatalokra a felnőttek beszédéből ráragadt. A Pesti TV szellemi csődjének az a legfőbb tanulsága, hogy bár a kurzusoknak csak a politikai vélemények értékesek, aki lusta alkotni vagy legalább találni magának egy átfogó gondolatrendszert, az semmilyen témához nem szólhat hozzá értelmesen, még egy olyan nagyon primitív topikhoz sem, mint a kulturkampf. Nem attól lesz valakiből jó élmunkás, hogy állandóan vérben forog a szeme, hanem attól, hogy először is ért ahhoz a munkához, aminek kellő fanatizmussal az élére áll." (Puzsér)

icipicicsipa 2022.05.16. 19:28:01

És lehet még fokozni is:

Botrány az Eurovízión, önkényesen sorolták több ország szavazatait az ukránokhoz

www.atv.hu/kulfold/20220516/botrany-az-eurovizion-onkenyesen-soroltak-tobb-orszag-szavazatait-az-ukranokhoz

vodkasprite 2022.05.16. 20:42:09

@icipicicsipa: szerintem szándékosan mutatják meg a csalásokat is
süti beállítások módosítása