A nők a pályán egyik új cikke szerint a nők rosszabbul keresnek, mint a férfiak. Eltekintve attól, hogy ez nem igaz - a versenyszférában egyenesen fizikai lehetetlenség -, most nézzük csak a cikken belüli furcsaságokat, önellentmondásokat és hazugságokat.

Rögtön az előszóban: "Tény: a férfiak jobban keresnek, könnyebb elhelyezkedniük, azaz jobbak a munkaerő-piaci pozícióik."
1. A férfiak nem keresnek jobban - mint "társadalmi osztály" biztosan nem -, de ha egyedi összehasonlításokban valakik mégis, az kolosszálisan egyértelmű, hogy nem azért, mert lóg valami a lábuk között. Erről már sokszor esett szó (tapasztalat, kevesebb hiányzás, túlóra, stb.), itt nem is részletezem. 2. A könnyebb elhelyezkedés végzettség kérdése, nem pedig nemi szervé. Ha valaki művelődésszervező vagy kommunikáció szakon tanul, ne számítson rá hogy ugyanolyan könnyen el tud helyezkedni, és ugyanannyit fog keresni, mint egy informatikus mérnök. Az USA-ban meg már egyenesen több nő dolgozik, mint férfi, ott kíváncsi vagyok hogyan adnák be azt a mesét, hogy férfiként könnyebb munkát találni.

"Az Egyenlő Fizetések Napja viszont szeptember 27. Azért ez a nap, mert ezután már csak a férfiak dolgoznak pénzért. Vagyis a nők és férfiak átlagos éves keresetét összehasonlítva – ha januártól egyforma lenne a bérük – szeptember 27-e után a nők már nem keresnének egy vasat sem."
Persze, persze, aludj el szépen kis Balázs. Azt miért nem írják ide, hogy ezen eredményekhez úgy jutottak el, hogy vették a férfiak és a nők teljes átlagos bértömegét, pedig több nő dolgozik részmunkaidőben és távmunkában mint férfi; a férfiak jelentősen több túlórát vállalnak; a nők sokkal több esetben hiányoznak, például gyes/gyed esetén évekig; satöbbi, satöbbi. Ez az összehasonlítás nem több, mint egy rosszindulatú csúsztatás, egy felháborodott nyöszörgés, hogy Géza a gyári munkás a heti 48 munkaórájával többet keres mint Gizi, aki heti 20 órában otthonából gépelget.

"1.  A magyar nők fizetése átlagosan 10–15 százalékkal alacsonyabb a férfiak jövedelménél. Ez az Európa Unióban 17,8 százalék. Ha a prémiumokat, bónuszokat is figyelembe vesszük, a különbség akár a 30 százalékot is elérheti."
Lásd előző bekezdés. Különösen figyelemre méltó a prémiumok és bónuszok különbségeket növelő hatása, hiszen bónuszt az kap, aki többet dolgozik. Ergo...

"2. Minél képzettebb egy nő, annál nagyobb a különbség az ő és egy vele azonos képzettségű férfi bére között."
Milyen érdekes, hogy amikor lentebb kifejtik részletesen, ennek a különbségnek nyoma sincs: általános iskolai illetve főiskolai végzettséggel a különbség ugyanúgy 25%. Egyetemi diplomával 26% - ez igazán nem szignifikáns különbség -, viszont gimnázium esetén 31%. Az összefüggés, amire a feministák utalnak, még a saját hamis adataikból is hiányzik. Öngól.
(Ha valaki a képzettség és végzettség szavak eltérő jelentésén akar rugózni, ne tegye; ha nem is jelentik ugyanazt szótárilag, igen szoros összefüggés van köztük.)

"3. Azonos cégnél, azonos munkakörben, ugyanazért a munkáért egy nőnek általában kevesebbet fizetnek, mint egy férfinak."
Ha ez igaz lenne, egyetlen cég sem alkalmazna egyetlen férfit sem - ahogy ezt már számtalanszor említettük. Ha te, kedves olvasó, egy cég vezetője lennél, és Gizi ugyanazt a munkát havi 20-50-100 ezer fityinggel olcsóbban vállalná, volnál olyan hülye hogy Gézát vennéd fel helyette? Na ugye hogy nem.
Néhány esetben lehet ez igaz, de ennek viszont van egy pofonegyszerű magyarázata: bértárgyalás. Egy adott cégnél egy adott pozícióra X összeget szánnak, és ha Géza annyit harcol ki magának, annyit is kap, míg ha Gizi csak a háromnegyedét kéri, a cég hülye lenne többet adni neki. Nincs ebben semmi nőelnyomás, egyszerűen arról van szó, hogy a legtöbb nő a bértárgyalásokon nem annyira harcias, mint a férfiak.

"4. A nők nagy része alulfizetett pályán dolgozik."
...amire senki nem kérte vagy kényszerítette őket, a saját személyes döntéseiknek és választásaiknak köszönhetik. Egy nő pontosan ugyanannyira jelentkezhet jogásznak vagy informatikusnak, mint egy férfi, sehol nem fogják péniszhiány miatt elutasítani.

"5. Míg jóval több a női fodrász vagy szakács, mint a férfi, utóbbiak karrierje könnyebben szárnyal. A sztárszakácsok és sztárfodrászok szinte egytől-egyig férfiak. Talán mert jobban képviselik magukat, a karrierépítés nagyobb részét teszi ki az életüknek."
Micsoda nyiszlett álprobléma... Amit ők maguk is megválaszolnak. Egy sztárszakács vagy séf pontosan azért az, ami, mert istentelen mennyiségű munkát fektet a dologba, ami a nőknél nem jellemző. De mégis, mi a francot számít a nemek egyenlőségének szempontjából néhány fodrász?! Hacsak azt nem, hogy pont ők a legjobb példái annak, hogy a karrierek különbözősége nem a nemi szerv, hanem a befektetett munka függvénye.

"6. A vállalati ranglétrákon, ahogy feljebb haladunk, úgy csökken a nők száma."
Ez speciel nincs így, mivel az alsó szintektől felfelé haladva először növekszik a nők aránya. A középvezetői réteg gyorsan nőiesedik, és tőlünk nyugatra már kifejezett nőfölényt mutat. Annál feljebb viszont az előző pontban ismertetett problémába ütközünk: ahhoz, hogy valaki top menedzser legyen, heti 60-80 órát is bele kell feccölni a melóba, amire sokkal több férfi hajlandó, mint ahány nő. Az üvegplafonra való hivatkozás feminista sirámról magyarra fordítva annyit tesz, hogy "jaj ó jaj, miért nem érheti el egy nő heti 40 óra munkával ugyanazt az eredményt, amit egy férfi 80 órával? diszkrimináció!".

"miért áramlanak a nők azokra a pályákra, amelyekről tudni lehet, hogy rosszul fizetettek? - Ennek oka nagyrészt a társadalmi elvárásokban keresendő"
Már megint a parasztvakítás. Amikor egy tizenéves lány aszondja, hogy utálja a matekot, szarik a fizikára, és inkább modell akar lenni vagy állatorvos, akkor nyilván nem a saját személyes döntéseit hozza meg, hanem a háta mögött áll egy láthatatlan patriarcha, és nyomja. Társadalmilag.

"A lányokat kiskoruktól arra szocializálják, hogy a humán pályák felé orientálódjanak"
Mennyire lehet igaz egy ilyen kijelentés a feminista és/vagy egyedülálló anyák korában? (Értsd: miért igaz ez skandináviában és az USA-ban is?)
Miért van az, hogy fel sem vetődik, a nőket különösebb külső erőltetés nélkül is érdekli a humán pálya?

"A nők a terhességgel, a szüléssel és a kisgyermek-gondozással többször szakítják meg a karrierjüket."
És ez a patriarchátus hibája! Semmi köze ahhoz, hogy a nő gyermeket szeretne, és a saját döntéseiért viselnie kell azok következményeit.

"A munkáltatók szempontjai alapján tehát ilyen értelemben „megbízhatatlanabbak” a férfiaknál."
Hogy a munkáltatóknak racionális, gazdasági szempontjai is lehetnek? És ezt egy feminista leírja? Vannak még csodák. De akkor miről vitázunk még mindig???

"hazánk ebből a szempontból konzervatív országnak számít, és a nők nagy része úgy gondolja, hogy ha megszületik a baba, inkább ő marad otthon."
Ha egy nő otthon akar maradni a saját gyerekével, az feministáék szerint vaskalapos maradiság.