HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @GABOR2: Abból amit az ukrajnai politikusok elloptak még 30 évig finanszírozhatnák a háborút, csak szerezzék vissza tőlük. (2025.11.28. 13:58) Ketchup
  • GABOR2: Sajnos egyre inkább egészségtelenebb, "mű" amit eszünk. Mert semmi sincs ami ezt megfékezzné. És ahogy egyre drágább az élelmiszer, csak még rosszabbra lehet számítani. Most volt szó arról, hogy mé... (2025.11.28. 13:53) Ketchup
  • GABOR2: Akkor ez off, mert politika, de nem lényegtelen: "Végzetes ultimátumot kapott von der Leyen, könnyen Ukrajna elengedésére kényszerülhet az EU" www.portfolio.hu/unios-forrasok/20251128/vegzetes-ult... (2025.11.28. 13:48) Ketchup
  • Deansdale: @Frederick2: Jó összefoglaló, de ez "csak" a felnőtteknek szóló rész, a fiatalok szerintem instán és tiktokon néznek mindenféle baromarcokat, oppardon influenszereket, akik becsatornázzák őket abba ... (2025.11.28. 08:41) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • Lorrh: @Deansdale: "Szerintem az államnak semmi köze ahhoz, hogy ki kit gyűlöl" Csinálják a négy fal között és akkor okés. mint a buzulást :-) (2025.11.28. 08:35) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • Utolsó 20

Itt már nagy a vaj

2012.03.09. 12:37 Deansdale

A HVG pár soros ajánlót, és egy linket ad nekünk "vaj vagy margarin" témában. A végkövetkeztetést átveszik az eredeti cikkből, ami az Urban Legends-en jelent meg:

"a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése"

Mindezt arra alapozzák, hogy találtak egy hülye körlevelet, ami riogatta az embereket a margarintól, és az tartalmazott egy hamis állítást. Ez aztán az érvelés.

Nem igazán boncolgatják mélyen a témát, de azért ennyire még az Urban Legends is utánajárt:

"A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak"

Igen óvatos fogalmazás, enyhénszólva is. A margarin gyártása során növényi olajat hidrogéneznek, ezzel érik el, hogy a folyékony anyag konyhai hőmérsékleten szilárd maradjon. Az eljárás miatt a margarinok nem "tartalmazhatnak", hanem tartalmaznak transz-zsírsavakat, amikről a tudomány már jóideje tudja, hogy igencsak károsak.

Na most akkor hogy is van ez? Az egyik oldalon az iparilag gyártott szemét, ami egyértelműen káros, és ezt a szakértők is tudják - a másik oldalon pedig a vaj, amivel szemben ezek a legfőbb "ellenérvek":

"a vaj az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, magasabb a koleszterintartalma"

Hűha. Köszönöm szépen, akkor nem hagyom hogy megavasodjon, a koleszterinre meg ívben teszek, ugyanis tudom róla hogy nem az a mumus aminek megpróbálták régen beállítani. Különösen a vajban lévő "természetes", oxidálatlan formájában nem.

Számomra a választás továbbra sem pénztárca vagy ízlés kérdése (bár a vaj kétségtelenül kategóriákkal finomabb mint bármely margarin - nem véletlen, hogy "vajízű" margarint próbálnak gyártani), hanem józan megfontolásé. Az ilyen cikkeket meg tartsák meg maguknak, amik egyértelmű adatok mellett is képesek hibás következtetést levonni.

Találjátok ki, hogy melyik a vaj és melyik kettő a margarin...

Vaj vagy margarin

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vaj margarin táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása