HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @Frederick2: Ez rengeteg általános rizsa alig néhány konkrétummal, amivel részben egyetértek, részben nem. A gond az, hogy ebben a témában tényleg mindenki teljesen máshogy képzel el mindent, csak a... (2025.11.25. 11:02) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • Frederick2: @Deansdale: Szerinted ezek a lépések pozitív változást idéznének elő a magyar egészségügyben? (2025.11.25. 09:32) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • Frederick2: @Deansdale: A gyógyszerlobbi érvényesülése helyett egészséges embereket! - A Mi Hazánk megtesz mindent annak érdekében, hogy ne a gyógyszerlobbi érdeke érvényesüljön, hanem a valódi gyógyulás legyen... (2025.11.25. 09:32) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • Frederick2: @Deansdale: A Mi Hazánk így kívánja megoldani az egészségügy problémáját: „Mindegy, csak egészség legyen – tartja a magyar szólás, amely önmagában kifejezi, mennyire fontos az emberek számára az eg... (2025.11.25. 09:31) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • Deansdale: @Frederick2: "Én valójában egy Schiffer András-féle szociáldemokrata mozgalomnak örülnék, de azt jó ideje kinyírták a woke borgok. Sajnos mára egyetlen egy anti-globalista szerveződés maradt az orsz... (2025.11.25. 08:57) Oldjuk a hangulatot
  • Utolsó 20

Itt már nagy a vaj

2012.03.09. 12:37 Deansdale

A HVG pár soros ajánlót, és egy linket ad nekünk "vaj vagy margarin" témában. A végkövetkeztetést átveszik az eredeti cikkből, ami az Urban Legends-en jelent meg:

"a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése"

Mindezt arra alapozzák, hogy találtak egy hülye körlevelet, ami riogatta az embereket a margarintól, és az tartalmazott egy hamis állítást. Ez aztán az érvelés.

Nem igazán boncolgatják mélyen a témát, de azért ennyire még az Urban Legends is utánajárt:

"A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak"

Igen óvatos fogalmazás, enyhénszólva is. A margarin gyártása során növényi olajat hidrogéneznek, ezzel érik el, hogy a folyékony anyag konyhai hőmérsékleten szilárd maradjon. Az eljárás miatt a margarinok nem "tartalmazhatnak", hanem tartalmaznak transz-zsírsavakat, amikről a tudomány már jóideje tudja, hogy igencsak károsak.

Na most akkor hogy is van ez? Az egyik oldalon az iparilag gyártott szemét, ami egyértelműen káros, és ezt a szakértők is tudják - a másik oldalon pedig a vaj, amivel szemben ezek a legfőbb "ellenérvek":

"a vaj az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, magasabb a koleszterintartalma"

Hűha. Köszönöm szépen, akkor nem hagyom hogy megavasodjon, a koleszterinre meg ívben teszek, ugyanis tudom róla hogy nem az a mumus aminek megpróbálták régen beállítani. Különösen a vajban lévő "természetes", oxidálatlan formájában nem.

Számomra a választás továbbra sem pénztárca vagy ízlés kérdése (bár a vaj kétségtelenül kategóriákkal finomabb mint bármely margarin - nem véletlen, hogy "vajízű" margarint próbálnak gyártani), hanem józan megfontolásé. Az ilyen cikkeket meg tartsák meg maguknak, amik egyértelmű adatok mellett is képesek hibás következtetést levonni.

Találjátok ki, hogy melyik a vaj és melyik kettő a margarin...

Vaj vagy margarin

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vaj margarin táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása