HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Fuluska: www.reddit.com/r/iamatotalpieceofshit/comments/1pnmoa9/a_couple_steals_from_a_farmer_in_hunsel_who_set/ Mikor meghallom az "ez csak sztereotípia" érvet, mindig felmerül bennem a kérdés, hogy vajon ... (2025.12.19. 00:34) Azért vannak még érdekes hírek manapság...
  • GABOR2: Új AI cuccok mellett majd mindent le lehet tagadni, hogy hamisítvány... (2025.12.18. 21:19) Extra támogatás bigámiára Angliában
  • GABOR2: @Deansdale: Annó amerikában volt az robbantás a futóversenyen, sokan állították, hogy korábban már látták a felvételeket... én is közéjük tartozok, én is láttam, szóval... mit higgyen el az ember? ... (2025.12.18. 21:09) Extra támogatás bigámiára Angliában
  • Deansdale: @GABOR2: Maguk között mindigis dicsekedtek arról, amit antiszemitizmusnak neveznek ha fehér ember mondja róluk... Dehát hiába szivárognak ki az ilyenek, a tömegek fel sem fogják, nekik tökmindegy. (2025.12.18. 20:58) Extra támogatás bigámiára Angliában
  • Deansdale: Meg ezt: x.com/FLrhiannon/status/2000629041788010807 (2025.12.18. 20:52) Extra támogatás bigámiára Angliában
  • Utolsó 20

Itt már nagy a vaj

2012.03.09. 12:37 Deansdale

A HVG pár soros ajánlót, és egy linket ad nekünk "vaj vagy margarin" témában. A végkövetkeztetést átveszik az eredeti cikkből, ami az Urban Legends-en jelent meg:

"a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése"

Mindezt arra alapozzák, hogy találtak egy hülye körlevelet, ami riogatta az embereket a margarintól, és az tartalmazott egy hamis állítást. Ez aztán az érvelés.

Nem igazán boncolgatják mélyen a témát, de azért ennyire még az Urban Legends is utánajárt:

"A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak"

Igen óvatos fogalmazás, enyhénszólva is. A margarin gyártása során növényi olajat hidrogéneznek, ezzel érik el, hogy a folyékony anyag konyhai hőmérsékleten szilárd maradjon. Az eljárás miatt a margarinok nem "tartalmazhatnak", hanem tartalmaznak transz-zsírsavakat, amikről a tudomány már jóideje tudja, hogy igencsak károsak.

Na most akkor hogy is van ez? Az egyik oldalon az iparilag gyártott szemét, ami egyértelműen káros, és ezt a szakértők is tudják - a másik oldalon pedig a vaj, amivel szemben ezek a legfőbb "ellenérvek":

"a vaj az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, magasabb a koleszterintartalma"

Hűha. Köszönöm szépen, akkor nem hagyom hogy megavasodjon, a koleszterinre meg ívben teszek, ugyanis tudom róla hogy nem az a mumus aminek megpróbálták régen beállítani. Különösen a vajban lévő "természetes", oxidálatlan formájában nem.

Számomra a választás továbbra sem pénztárca vagy ízlés kérdése (bár a vaj kétségtelenül kategóriákkal finomabb mint bármely margarin - nem véletlen, hogy "vajízű" margarint próbálnak gyártani), hanem józan megfontolásé. Az ilyen cikkeket meg tartsák meg maguknak, amik egyértelmű adatok mellett is képesek hibás következtetést levonni.

Találjátok ki, hogy melyik a vaj és melyik kettő a margarin...

Vaj vagy margarin

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vaj margarin táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása