HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Nevem senki.: @Deansdale: Valahol sejtettem. :) Még eztán jön a UK meg a VB azokra akár mindenki formába lendülni úgy igazán. (2025.10.29. 20:39) A Lisowski-sztori
  • Deansdale: @Frederick2: Ezt ma találtam, nesze :) x.com/muhammadshehad2/status/1983517527939359116 (2025.10.29. 16:09) A nyugati civilizáció megölése
  • Deansdale: @Fuluska: Ki tudja mi lett volna anno, ha az általam elképzelt irányba megyünk inkább, a gyűlölködőket kipaterolva és az értelmes embereket megtartva... Talán eljuthattunk volna egy olyan szintre, a... (2025.10.29. 07:45) Oldjuk a hangulatot
  • Bayaz: @Deansdale: Brazília azért külön kategóriába tartozik, ott lényegében a Legfelsőbb Bíróság eljárást indított Bolsanaro ellen, és később (ugyanazok, akik az eljárást indították) ítéletet is hozott el... (2025.10.29. 01:24) A nyugati civilizáció megölése
  • Fuluska: @Deansdale: Hja, így már sok minden világos :) Ez azt jelenti gyakorlatilag - az én olvasatomban - hogy te voltál annak idején lényegében a Férfihang esze és lelke, amit mindenféle elfogultság, rész... (2025.10.28. 22:38) Oldjuk a hangulatot
  • Utolsó 20

Itt már nagy a vaj

2012.03.09. 12:37 Deansdale

A HVG pár soros ajánlót, és egy linket ad nekünk "vaj vagy margarin" témában. A végkövetkeztetést átveszik az eredeti cikkből, ami az Urban Legends-en jelent meg:

"a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése"

Mindezt arra alapozzák, hogy találtak egy hülye körlevelet, ami riogatta az embereket a margarintól, és az tartalmazott egy hamis állítást. Ez aztán az érvelés.

Nem igazán boncolgatják mélyen a témát, de azért ennyire még az Urban Legends is utánajárt:

"A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak"

Igen óvatos fogalmazás, enyhénszólva is. A margarin gyártása során növényi olajat hidrogéneznek, ezzel érik el, hogy a folyékony anyag konyhai hőmérsékleten szilárd maradjon. Az eljárás miatt a margarinok nem "tartalmazhatnak", hanem tartalmaznak transz-zsírsavakat, amikről a tudomány már jóideje tudja, hogy igencsak károsak.

Na most akkor hogy is van ez? Az egyik oldalon az iparilag gyártott szemét, ami egyértelműen káros, és ezt a szakértők is tudják - a másik oldalon pedig a vaj, amivel szemben ezek a legfőbb "ellenérvek":

"a vaj az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, magasabb a koleszterintartalma"

Hűha. Köszönöm szépen, akkor nem hagyom hogy megavasodjon, a koleszterinre meg ívben teszek, ugyanis tudom róla hogy nem az a mumus aminek megpróbálták régen beállítani. Különösen a vajban lévő "természetes", oxidálatlan formájában nem.

Számomra a választás továbbra sem pénztárca vagy ízlés kérdése (bár a vaj kétségtelenül kategóriákkal finomabb mint bármely margarin - nem véletlen, hogy "vajízű" margarint próbálnak gyártani), hanem józan megfontolásé. Az ilyen cikkeket meg tartsák meg maguknak, amik egyértelmű adatok mellett is képesek hibás következtetést levonni.

Találjátok ki, hogy melyik a vaj és melyik kettő a margarin...

Vaj vagy margarin

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vaj margarin táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása