HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @Frederick2: Láttam, a zömével egyetértek. (2020.02.23. 17:26) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Frederick2: @Deansdale: Ezt láttad? Gyűrűk Ura vs. Trónok harca – 5 ok, amiért nem említheted egy lapon a kettőt www.youtube.com/watch?v=kYU6a8v1wSg Szomorú azon elmélkedni, hogy régen a fantasy még igyekezet... (2020.02.23. 17:17) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • GABOR2: @Frederick2: Hát most képzésre is kellett mennen, meg meló is volt és annyi stressz, hogy inkább most kihagytam, de igen, próbálom úgy csinálni, hogy ez a kihagyás inkább a kivétel legyen. (2020.02.23. 10:24) Boldog Karácsonyt!
  • Frederick2: @GABOR2: "Ahhoz minőségi idő kell." Tökéletesen megértem. Nálam ritka, hogy viszek haza munkát, de előfordul. Viszont most rengeteg olyan alkalom lesz, amikor hétvégén is be kell menni dolgozni. ... (2020.02.22. 19:08) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: @Borathan: Nem, sok a dolgom, hétvégén is dolgoznom kell. Ahhoz minőségi idő kell. (2020.02.21. 12:42) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Itt már nagy a vaj

2012.03.09. 12:37 Deansdale

A HVG pár soros ajánlót, és egy linket ad nekünk "vaj vagy margarin" témában. A végkövetkeztetést átveszik az eredeti cikkből, ami az Urban Legends-en jelent meg:

"a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése"

Mindezt arra alapozzák, hogy találtak egy hülye körlevelet, ami riogatta az embereket a margarintól, és az tartalmazott egy hamis állítást. Ez aztán az érvelés.

Nem igazán boncolgatják mélyen a témát, de azért ennyire még az Urban Legends is utánajárt:

"A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak"

Igen óvatos fogalmazás, enyhénszólva is. A margarin gyártása során növényi olajat hidrogéneznek, ezzel érik el, hogy a folyékony anyag konyhai hőmérsékleten szilárd maradjon. Az eljárás miatt a margarinok nem "tartalmazhatnak", hanem tartalmaznak transz-zsírsavakat, amikről a tudomány már jóideje tudja, hogy igencsak károsak.

Na most akkor hogy is van ez? Az egyik oldalon az iparilag gyártott szemét, ami egyértelműen káros, és ezt a szakértők is tudják - a másik oldalon pedig a vaj, amivel szemben ezek a legfőbb "ellenérvek":

"a vaj az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, magasabb a koleszterintartalma"

Hűha. Köszönöm szépen, akkor nem hagyom hogy megavasodjon, a koleszterinre meg ívben teszek, ugyanis tudom róla hogy nem az a mumus aminek megpróbálták régen beállítani. Különösen a vajban lévő "természetes", oxidálatlan formájában nem.

Számomra a választás továbbra sem pénztárca vagy ízlés kérdése (bár a vaj kétségtelenül kategóriákkal finomabb mint bármely margarin - nem véletlen, hogy "vajízű" margarint próbálnak gyártani), hanem józan megfontolásé. Az ilyen cikkeket meg tartsák meg maguknak, amik egyértelmű adatok mellett is képesek hibás következtetést levonni.

Találjátok ki, hogy melyik a vaj és melyik kettő a margarin...

Vaj vagy margarin

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vaj margarin táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.