HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Utolsó kommentek:

-JzK- 2020.04.01. 15:26:41

@Deansdale:
"a magyar nyelvet vizsgáló nyelvészek magát a nyelvészetet indogermán alapon értelmezik"

Nem "indogermán alapon" értelmezik, hanem a világ összes ismert nyelvét ugyanazzal a tudományos módszertannal vizsgálják. Szóbokrok pedig ahogy linkeltem, a sémi nyelvekben is vannak, mégsem járnak ilyen dialittas örömtáncot. Az, hogy egy adott nyelv hogy épez szavakat meglévő szavakból, az ugyan miért lenne érdekes. Éppenséggel a németben is nagyon szépen lehet új szavakat képezni. www.buzzfeed.com/de/maximilianzender/longwords

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 15:16:18

@Wildhunt: Az egy jó egyetem lehetett... Egy ilyen vitában szívesen részt vennék nyelvészet témakörében, ha "csalni" akarnék csak ki kellene várnom míg a másik oldal kiejti magát :D De akár játszhatnék nyerésre is, szerintem még a nyilvánvaló hézagokkal is van annyi érvem amivel állnám a sarat a hivatalosokkal szemben.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Wildhunt 2020.04.01. 15:10:34

@Deansdale: A természettudományokban (fizika, matematika) ez úgy ment még az egyetemen, hogy volt a két álláspont, amiket megbeszéltünk. Annyi trükk volt a dologban, hogy ha valamelyik oldal ad hominem érvet hozott elő (nem érthetsz hozzá, mert rosszabb volt belőle a ZH-d típus akár), vagy egyszerűen bizonyítatlan/hatatlan tekintélyre hivatkozott (így van, mert Einstein is így gondolta), az automatikusan veszített.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 14:57:38

@F. Szabó: "Nem szemrehányásként mondom, de te sem reagáltál a kérdésre, ismered-e Bihari Gábor könyvét."

Nyugodtan hányhatsz a szememre, ha van rá ok. Bihari könyvét nem ismerem, gyorskeresés alapján egyelőre úgy látom letölteni nem lehet, ez kapufa.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 14:53:15

@Wildhunt: Nekem az az elképzelésem egy szakmai vitáról, hogy van X elmélet, meg Y elmélet, és összevetjük ezeket, hozunk bizonyítékot az egyikre meg lehetséges cáfolatot a másikra, aztán megnézzük melyik áll meg jobban a saját lábán.

Finnugorizmus területén, és ez sajnos már itt a blogon meg még a Férifhangon is jól megfigyelhető volt, a "hivatalosok" elképzelése a nyelvi vitáról az, hogy nekik igazuk van mert ők az autoritás, és mindenki más dilettáns hülye aki nem ért semmihez, akiknek az érveire, elméleteire nem kell semmit reagálni.

Ha érzelmileg érintene a dolog akkor baromira elkeserítene... Így sem nagy öröm, hogy ilyen színvonalú a magyar nyelvtudomány, de le tudom szarni, ők vannak hatalmi pozícióban, széllel szembe meg fölösleges hugyozni.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 14:42:57

@-JzK-: Erőt véve magamon kicsit tovább hallgattam a videót mint a múltkor, de kár volt, az illető szokásos faszarcú okoskodást nyomatja: szándékosan félremagyaráz apró és jelentéktelen részleteket, hogy ezzel inkompetensnek tüntethesse fel akit éppen kritizál, amit persze rögtön arra használ fel hogy mocskolhassa az illetőt. Varga Csaba nyilván semmit nem ért a nyelvészethez, mert nem ugyanazt gondolja mint a videó narrátora, bár Varga Csaba valószínűleg több időt töltött a témával mint amennyit youtuberünk egyáltalán élt, de mindegy, Varga Csaba hülye kontár. Pf, bazmeg, tömény szánalom.

A magyar nyelvben teljesen egyértelmű a gyökök és a bokrok jelenléte, ezt vitatni igazából csak azért nem fölösleges, mert aki vitatja, arról ezzel rögvest kiderül hogy agymosott szerencsétlen, vagy gerinctelen kretén.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Wildhunt 2020.04.01. 14:42:40

@-JzK-: Tudod van a blogszférában egy ilyen blogokmarhája, a Chrisred. Ő csinálja azt, hogy kb. bármilyen beszélgetéshez összehány ilyen random szavakból intelligensnek tűnő szellemi maszturbációkat, ha meg erre rávilágítasz, jön az "ezt mondtam? Linkelnéd? Definiálnád?" meg hasonló terelések. Te itt ugyanazt csinálod. Mert ugye ha egy elméletre van egy bizonyítás (Dean) akkor azt nem söprörheted le azzal, hogy az egész "hülyeség mert azt mondtam, és amúgy is bizonyíthatatlan". Ha van egy bizonyítás ami szerinted hülyeség, akkor azt tessék cáfolni. Mégegyszer: az, hogy SZERINTED, vagy az MTA, vagy a herkópáter szerint bizonyíthatatlan, az NEM cáfolat. Az, hogy te az ő rokonításait - amiket le is vezet - elnevezed ötletszerűnek, még nem lesznek azok.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 14:34:07

@KalmanBlog: Hja, ez egy vicc, és az MTA még ennél is nagyobb hülyeséget állít. Persze lehet hogy csak tévedésből, nem direkt :)

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 14:30:58

@-JzK-: Ez két dolog miatt tökérdekes.

1. Vitáztam már párszor a finnugor elmélet pártolóival de eddig mindig azt a választ kaptam ebben a kérdésben, hogy ilyesmi márpedig nem létezik, turbómagyar hülyeség. Egyszer kaptam csak ennél hangyányit érdemibb választ, és az is kimerült annyiban, hogy a magyar nyelvet vizsgáló nyelvészek magát a nyelvészetet indogermán alapon értelmezik, és mivel ezekben nem léteznek szóbokrok, így ez számukra gyakorlatilag egyáltalán nem létező dolog, fantazmagória. Na most el lehet gondolkodni, hogy mennyire komolyan vehető nyelvész az, aki ilyen szinten rugalmatlan, hogy még csak elgondolkodni sem hajlandó más elméleteken.

2. Ha a sémi ill. afro-ázsiai nyelvekben szokás a bokrosodás az hogy a francba egyeztethető össze a finnugor elmélettel? Amúgy egy rokonom régóta levelezik egy izraelben élő nyelvésszel, aki mindigis mondogatta, hogy a sémi és a magyar között rokoni kapcsolat van, csak persze mindenki hülyének nézi ezért a nézetéért. Miért? Mert a magyar nyelv finnugor... Hmmm. Szakmai szemmel most felmerül a lehetőség, hogy a magyar egy kapocs az európai (vagy legalábbis a finnugor) és a sémi/afro-ázsiai nyelvek közt. Érdekfeszítő, nem? Ha a szóbokrok létéről az MTA régóta tud, akkor mi a tököm faszáért nem hallunk erről sehol és miért nem jártak utána? Nem egyértelmá a hülyének is, hogy a magyar nyelv tele van ilyen bokrokkal? A K-R csak egy ezek közül, Czuczor-Fogarasi felsorolnak még párat.

Ja, amúgy a wiki úgy emlegeti ezt a dolgot mint afféle "alternatív" elméletet, szóval az nem látszik hogy a hivatalosak komolyan vennék. Plusz a wiki olyan hülyeségeket beszél, amit már korábban is idéztem onnan; a "nemzetközi (vándor) szógyök" például akkora orbitális baromság, amit épelméjű ember nem vehet komolyan. Ha valami több nyelvben is megvan az valahonnan (akár egy közös ősből) elindult, olyan nincs, hogy egy gyök egyszerre származik cirka 20 nyelvből, de úgy, hogy mind a 20 nyelvben más értelmű szavak kapcsolódnak ugyanahhoz a gyökhöz. Ez már kb. olyan mértékű valószerűtlenség, mint amiket a világegyetem keletkezésével kapcsolatban szoktak emlegetni.

ui. a linkelt videó stílusa eszméletlenül tenyérbe mászó, nem tudom hogy irigyeljem vagy sajnáljam azokat akik végig bírják nézni. Nincs valami összefoglaló a szakmai érveiről, ha vannak benne ilyenek egyáltalán?

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

KalmanBlog 2020.04.01. 14:28:23

@F. Szabó: A végén kiderül, hogy elloptuk a szóbokrok ötletét a sémiektől, aztán feltöltöttük tartalommal a germánból, a szlávból a kínaiból, a latinból az ógörögből és a japánból lopkodva :-)

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

F. Szabó 2020.04.01. 14:11:39

@-JzK-: "A gyökrendszer importja azonban nem zárható ki..."

Ezzel az idézettel pontosan behoztad azt a fajta hivatalos hozzáállást, amit Deansdale kifogásol (és észérvekkel, meggyőző példákkal cáfol): a magyar mindent csak átvesz másoktól, ellenben nem ad semmi lényegest másoknak.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

-JzK- 2020.04.01. 12:37:44

@Wildhunt:

"Én nem tudom, mi a "finnugorista" válasz a szóbokorra"

Pedig csak a Wikipediat kellett volna felcsapnod:

"A szóbokor (ősnyelv) elmélet ellenzői szerint a teória nyelvészetileg bizonyíthatatlan. Az elmélet támogatói ugyanakkor rendszeresen elfelejtkeznek annak a ténynek az említéséről, hogy az úgynevezett „szóbokor-rendszer” nem más, mint a sémi nyelvekből, s tágabban az afroázsiai nyelvcsaládból jól ismert, sőt, azok alapját képező három betűs gyökrendszer, mely leglátványosabb és minden tekintetben tévedésmentesen működő, az ötletszerű rokonításokat kizáró módon ott és nem a magyarban lelhető föl. Ugyancsak nem szokás említeni, hogy a gyökrendszer nem valami speciális, újonnan vagy újra fölfedezett magyar nyelvi sajátosság, hanem egy olyan „nyelvi állandó”, mely – alapszinten – valamennyi nyelvben fellelhető. A legfőbb különbség a sémi és magyar gyök- vagy szóbokorrendszer között az, hogy míg előbbiben a gyökrendszer a nyelv alapzatát képezi, mely ma is minden különösebb nyelvészeti absztrakció, hangmegfeleltetés, stb. nélkül látható, addig a magyarban ezt csak visszakövetkeztetésekkel lehet megtalálni. A gyökrendszer importja azonban nem zárható ki, hiszen a magyar nyelvben is láthatók a gyökképzés tendenciái, sőt annak egy még ősibb, a két mássalhangó vázra épülő gyökök változata, amelynek eklatáns példája a k.r hangzóvázra felépülő szóbokor. Ennek egyes elemei hárombetűs gyökök, minden tagjára érvényes azonban, hogy a magánhangzók beillesztése és a kezdő mássalhangzók szemantikai szerepet játszanak."

Plusz hallgasd meg ezt: youtu.be/AuL9v9FjDMM

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

F. Szabó 2020.04.01. 10:38:58

@Deansdale: "Úgy érzem el sem olvassa a kommentjeimet"
Nem szemrehányásként mondom, de te sem reagáltál a kérdésre, ismered-e Bihari Gábor könyvét. Nemcsak érdekes könyv, de hozzád hasonlóan a fősodortól némileg eltérő nyelvészeti és történelmi nézeteket tükröz. Azért is érdekes (számomra), mert a sztyeppei és Kárpát-medencei népekről szól, eurázsiai összefüggésekkel persze. Nem mellesleg a manapság hirtelen aktuálissá vált klímaváltozási összefüggésekről is.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Deansdale 2020.04.01. 08:00:23

@Wildhunt: Na igen, egyszerűen képtelen vagyok megérteni hogy miért ragaszkodik sokszori felszólítás ellenére is az ostoba és irreleváns szalmabábok csépléséhez miközben a konkrét témához egy szót sem szól. Úgy érzem el sem olvassa a kommentjeimet egy ideje, bár nem tudom akkor tőlem meg miért várja el hogy a más blogokról linkelt értelmetlen Habsburg-konteós cikkeket elolvassam amikről jeleztem hogy eleve semmi közük a vitához...

Viszont sajnos tévedsz, a hivatalos válasz a szóbokrokra sajnos igenis az, hogy turbómagyar náci, mivel érdemben nem tudják vitatni, úgyhogy muszáj egészében elutasítaniuk még a gondolatot is, és úgy csinálni mintha aki mégis ezeken gondolkodik az kizárólag ultranacionalista hülye lehetne. Ez az igazi nyelvészet... /s

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Wildhunt 2020.04.01. 03:58:50

@-JzK-: talán ha az idióta bullshit nyomása helyett a témánál maradnál... Én nem tudom, mi a "finnugorista" válasz a szóbokorra, de hogy nem az, hogy turbómagyar náci, abban biztos vagyok.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

KalmanBlog 2020.04.01. 02:52:13

Ezt nem tudom láttátok-e már: www.youtube.com/watch?v=p_AyuhbnPOI How Dr. Wolfgang Wodarg sees the current Corona pandemic - spoiler: korona szkeptikus

Bejegyzés: Korona

-JzK- 2020.04.01. 01:41:35

Libsi antimagyar provokátor vagyok. Én, na lol. Komolyan, a Hannibál tanár úrban érzem magam :D

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció

Madarász Henrik 2020.03.31. 21:03:17

@Raon: Jzk alapvetően jó ember, régi kommentelő itt, világnézetileg helyes alapon áll a kultúrmarxizmus céljai tekintetében, mint a feminizmus, bevándorlás, nemi perverziók, politikai korrektség, ez a legfontosabb szerintem. Néhány kérdésben eltér az itteni többségi véleménytől, de ez nem egy tragédia, én sem értek mindennel egyet Deansdalel, például a finnugor kérdésben ugyanazt gondolom, mint Jzk, csak nekem ez nem túl fontos kérdés, nem nagyon érdekel.

Bejegyzés: Itt a világvége, legsúlyosabban érintettek a nők - ezerkétszázadik iteráció