Ha minden igaz, ez egy visszatérő rovat lesz, de ha nem hát az sem baj; így magában is megállja a helyét. A téma a feminista ikonok boncolgatása, azt bizonyítandó, hogy legtöbbjük csak egy üres jelkép, aki mögött jobb esetben semmi sincs, rossz esetben pedig egyenesen valamiféle átverés.

 

Rosie the Riveter

Magyarországon viszonylag kevéssé ismert, hogy ki is ő és mit is csinált valójában, de a poszterrel, amiről elhíresült, valószínűleg sokan találkoztak már:

Rosie the riveter

Most egy kicsit "csalok", mert a sztorit az index.hu nemrég felkapta, ezért nekem nincs is különösebb megírnivalóm rajta. A lényeg zanzásítva: az USA-ban kellett egy jelkép ami megtestesítette a nők háborús erőfeszítéseit - ez a poszter később a feministák egyik elsőszámú jelképe is lett. A csattanó: a lány összesen egy hetet dolgozott a gyárban, aztán lelépett. Így tulajdonképpen tényleg egész jó jelképe a feminizmusnak; ő maga is egy átverés, mint a feminizmus.

 

Billie Jean King és a nemek harca

Magyarországon ezt sem emlegetik minden nap, de nemzetközi hírnévnek örvend Billie Jean King (továbbiakban BJK), aki egy nagy csinnadrattával övezett teniszmeccsen legyőzte Bobby Riggs-et. A magyar wikipédiát idézem: BJK "A sportban és a társadalomban megjelenő szexizmus szókimondó bírálója. A legemlékezetesebb mérkőzése, amire a legtöbben emlékeznek, a "Nemek Harca" volt, amit Bobby Riggs az egykori férfi teniszbajnok ellen játszott, és nyert meg."

Azóta is fel-felbukkan, hogy a férfiak és nők igenis a sportban is egyenrangúak, hiszen a nagy feminista BJK megnyerte "a nemek harcát" [angol link] és legyőzte azt a mocskos macsót, aki nem átallotta kihívni őt, azt hangoztatva, hogy a férfiak jobb sportolók. Ez úgy néz ki, hogy kellemetlen égés a férfiaknak: nagy pofával jött a macsó, de a nő megverte.

A valóság azért kicsit összetettebb. Kezdjük rögtön a legfontosabb tényezővel: Billy barátunk 26 évvel idősebb volt BJK-nál. BJK 29 évesen a női világranglista második helyezettje volt, ellenfele pedig egy 55 éves nagypapi közvetlenül nyugdíj előtt. Nemek harca? Erősen lejtett ez a teniszpálya.

Még egy érdekes adalék, amit a feministák nem szoktak hozzátenni a sztorihoz: Billy Riggs a "nagy meccs" előtt 4 hónappal sima két játszmában, 6-2, 6-1-re verte a női világranglista vezetőjét, Margaret Court-ot.

 

Amelia Earhart, az első híres női pilóta

A magyar wikipédiából: "Amelia Mary Earhart (1897-1937) a repülés női úttörője, első jelentős női pilóta. Sok olyan utat tett meg Lockheed Vega monoplán gépével, mely férfiak számára is erőt próbáló lett volna."
Eléggé "érdekes" fogalmazásmód ilyen nyíltan szembeállítani az érdemeit a férfiakéval. Különösen annak a tükrében, amit a wikipédia elfelejt közölni velünk [angol link]:

Amelie leghíresebb mutatványán, az Atlanti-óceán átrepülésén csak utas volt. Hogy miért? Nem tudta rendesen használni a rádiót, az irányjelző berendezést, és nem ismerte a morze-kódot - ezek később közrejátszottak korai halálban is. A világ-körberepülése, amin végülis lezuhant, a második kísérlet volt, miután az első kísérletre még a földön károkat okozott a repülőgépében.

Később valóban átrepülte az Atlanti-óceánt, de Párizs helyett Észak-Írországot találta el. Amit ő megtett, azt többen is megcsinálták már előtte férfiak, összehasonlíthatatlanul rosszabb körülmények között. Jó példa erre Alcock és Brown, akik 13 évvel Amelia előtt, egy módosított első világháborús bombázón repültek át az óceánon. Útjuk során igen sokat küzdöttek az időjárással, ami többek között azt jelentette, hogy Brown többször is kimászott a gép szárnyára, hogy ott kitisztítsa a hóval eldugult légbeömlő-nyílásokat míg Alcock a lehetetlen látási viszonyok között vezette a gépet, aminek pilótafülkéjébe ömlött a hó. Amelia egy 13 évvel későbbi modern gépen repült, amit férfiak készítettek elő a számára.

Mindezt nem azért írom le, hogy reklámot csináljak a férfiaknak (nincs rá semmi szükségük), hanem hogy megadjam a megfelelő kontextust a magyar wiki kijelentéséhez, miszerint "(...) férfiak számára is erőt próbáló lett volna". Tényleg? Muszáj volt ezt egy illuzórikus nemi ellentétre kihegyezni? Ha valaki a teljes sztorit ismeri, kicsit szerényebben nyilatkozik.