HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @Borathan: Nem, sok a dolgom, hétvégén is dolgoznom kell. Ahhoz minőségi idő kell. (2020.02.21. 12:42) Boldog Karácsonyt!
  • Borathan: @GABOR2: a blogodon nem kéne cikkeket írni? (2020.02.21. 12:23) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Portfolio-n megjelent egy cikk, arról, hogy a Koronavírus elszabadult és tovább fertőz mint ameddig karanténban tartják az embereket és hosszú ideig nem is semmisül meg a szabadban, tehát ebből már ... (2020.02.21. 10:18) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Ez a hanaui lövöldöző is egy elég érdekes eset. Simán elintézik azzal, hogy szélsőjobbos és sokaknak elég ennyit mondani róla. Pedig állítólag ő nem volt szegény, Mercije volt és bankárként dolgozo... (2020.02.21. 10:02) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: @Frederick2: Nem maguktól bár részben maguktól is, hisz már sok feministát is pl. elhallgattanak azért mert szerintük magukat férfiból nővé változtatni akaró transgender emberek férfiak maradnak... ... (2020.02.20. 11:50) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

Az orvostudomány zsákutcája

2011.11.25. 11:56 Deansdale

Az "érdemi cikket", a tudományos cáfolatot már megírta Szendi Gábor, akinek az írásából én is értesültem arról, hogy egy "nem-csodadoktor" kampányt indított a cukorbetegség esetén alkalmazandó diéták ellen.

Kedves Körner Anna, ne velünk vitatkozzon, hanem a Newcastle-i és a Wisconsini egyetemek kutatóival, akik közzé tették az étrend hatását a cukorbetegségre. A paleo ellen kikelni trendi, de a kutatási eredmények közben szép csendesen ott maradnak az asztalon. Csak nem foglalkozik velük senki. Illetve Körner Anna biztos nem, mert hát - ahogy nagyjából Szendi Gábor is rávilágított - kit érdekel a beteg állapota, ha az orvos tekintélye a tét?!

Szerintem sokat elmond a cikkről, hogy semmiféle linket nem ad semmire, vagyis az állításai a levegőben lógnak. Én ha leírok valamit - főleg ha másokat támadok vele - akkor azért odateszem a bizonyítékaimat.

Nade kezdhettem volna mondjuk azzal , hogy a Semmelweis Egyetem lapjában megjelent cikk alapvető félremagyarázása a dolgoknak, ugyanis minden magára valamit is adó (kvázi-)szakértő azzal kezdi a diétás magyarázatait, hogy a KETTES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGRŐL BESZÉL. Ezt én is leszögeztem nem egyszer. Az egyes típusú cukorbetegség okai mások, a gyógyítása - ha nem is feltétlenül teljesen lehetetlen, de - sokkal nehezebb, és más megközelítést igényel. A diéta ott is sokat segít, de sajnos nem elegendő a teljes gyógyuláshoz.

Mindezen hangsúlyozott kitételek ellenére a hivatalos orvostudomány válasza a mi felvetéseinkre ezzel kezdődik:

Az internet korában nagyon divatossá váltak a különböző speciális diéták, amelyektől a szülők félinformációk alapján a „gyógyulást” várják az 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt gyerekek esetében.

Na szép.

Aztán jönnek az ezerszer cáfolt lózungok, miszerint

a nagy mennyiségű hús fehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú ú.n. vörös húsok pedig megemelik a húgysav-szintet, ami például köszvényhez vezethet.

Ugyan már, ne komolytalankodjunk, kérem. Ezzel még a dédapám idejében riogatták a hiszékenyeket, azóta az orvostudomány továbbfejlődött. Legalábbis eddig azt hittem. Úgy tűnik vannak akiknek megfelel a múlt évezred "tudománya", és nem érzik szükségét, hogy azt megfertőzzék a modern eredmények boszorkányságaival.

veszélyes, ha az interneten terjedő eszmék alapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartják anélkül, hogy orvossal konzultálnának, meggyőződnének arról, hogy például valóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy a diéta milyen hosszú távú hatással járhat.

Egy dolog veszélyes, és az az emberi hülyeség. Nem, most nem a doktornőre gondolok; annyira tiszteletlen azért még én sem vagyok :) Féligazsága van abban, hogy mindenféle hülye ötletek alapján össze-vissza változtatni a kezelésen felelőtlen dolog és károkat okozhat. Ezért ajánlom én mindig azt, hogy aki ilyesmibe belekezd, az szerezzen egy vércukormérőt és annak, valamint a JÓZAN ESZÉNEK a használatával kalibrálja be a gyógyszerezést. A cukorbetegség - különösen az egyes típusú - nem játék, ahhoz hozzápiszkálni csak ésszel érdemes. De ez az a terület, ahol az orvosok sem igazán büszkélkedhetnek, mert az a kezelés, amit egy átlag orvos felír a betegnek, messze nem optimális. A sok szénhidrát+sok inzulininjekció kombinációval egyrészt fölöslegesen keserítik az ember életét, másrészt a beteg állapotának romlását idézik elő. Ehelyett a kevés szénhidrát+kevés inzulininjekció kombináció emberségesebb és egészségesebb is. Érdekes módon az orvosok mégis ez ellen kampányolnak. Holott a low-carb diétát egyébként orvosilag is szokták alkalmazni, mégpedig akár éveken keresztül is. Akkor a cukorbetegeknek miért nem ajánlják? Rejtély.

És a végén jön az igazi hidegzuhany, ami fejtetőre állítja és kikarikírozza az egész addigi mondanivalót (kiemelés tőlem):

A friss cukorbeteg gyerekek szüleinek azt szoktuk mondani, hogy mostantól – néhány szabályt betartva – nem kell máshogy étkezniük, mint ahogy egészséges társaiknak kellene. A szénhidrát visszaszorítása, az édességek, chipsek, tészták mennyiségének mérséklése, a táplálékkomponensek, nyomelemek, vitaminok megfelelő arányban való fogyasztása ugyanis nem csak az ő étkezésükben, de össztársadalmi szinten is cél lenne.

Szóval a low-carb "csodadiéta", ami egy borzalmas átverés és kuruzslás, valójában össztársadalmi érdek. Nem csak hogy a cukorbetegeknek úgy kellene enniük, de mindenki másnak is! Ezek után jelentkezzen aki érti, hogy akkor mit is akart igazából mondani a kedves doktornő...

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás cukorbetegség diabétesz táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.