HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Mit várok a szórakoztatóipartól

2016.05.25. 11:12 Deansdale

Mint konzervatív beállítottságú játékos, olvasó, filmnéző és zenehallgató, szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba a tekintetben, hogy mit is várok a szórakoztatóipartól. Ez első ránézésre fölösleges billentyűzet-koptatásnak tűnhet, de a progresszív hangadók annyit hazudoznak a témában, hogy muszáj reagálni valamit. Elöljáróban még annyit, hogy egyszerre beszélek könyvekről, filmekről, játékokról, ésatöbbi - nem fogom mindenütt külön felsorolni, hogy mindegyikre vonatkoznak a leírtak.

Nem érdekel a szereplők bőrszíne. Will Smith, Denzel Washington, Morgan Freeman, Samuel L. Jackson, Laurence Fishburne, Eddie Murphy, Martin Lawrence, Danny Glover a kedveinc színészeim közé tartoznak. Nincs szükségem fehér főhősre ahhoz, hogy érdekesnek vagy izgalmasnak találjak egy sztorit. Bajom azzal van, ha oda nem illő helyekre erőltetik a színesbőrű karaktereket (egyesek négereket követelnek a középkori európaiak ábrázolásai közé is, mint pl. a vikingek), vagy ha létező fehér karaktereket írnak át színesbőrűre csak azért, hogy a progresszívek előtt tetszelegjenek vele. Tiszteljük a történelmet és a már létező művészi alapanyagot is, ha lehetséges.

Nem érdekel a szereplők nemi szerve. Rengeteg film készült régebben, és készül mostanában is női főszereplővel, vagy társ-főszereplővel, ami engem a legkevésbé sem feszélyez. Az Alien sorozatot, az Angelina Jolie és Sandra Bullock akciófilmeket, a Terminátort, a legújabb Star Wars-t nyugodtan végignéztem, sőt, a felsoroltak többsége tetszett is. Nincs szükségem férfi főhősre ahhoz, hogy érdekesnek vagy izgalmasnak találjak egy sztorit. Bajom azzal van, ha:
 1. a női főhős szándékosan olyanra van megformálva, hogy megszégyenítse, férfias erősségeikben és tulajdonságaikban megalázza a férfiakat, mintegy feminista tüskeként a férfiak felé;
 2. a női főhős teljesen irracionális képességekkel rendelkezik, amik miatt kizökkent a film élvezetéből;
 3. férfi karaktereket írnak át nőre csak azért, hogy a progresszívek előtt tetszelegjenek vele;
 4. egy alkotásban minden kompetens és intelligens karakter nő, míg minden ostoba és nevetséges karakter férfi.
Teljesen rendben van, hogy Ripley össze-szigszalagoz két fegyvert és nekiáll idegeneket irtani egy kislány védelmében, viszont az abszolút nincs rendben, hogy a Thor filmekben az emberi főhősnő végigpofozza és végigalázza a teljes skandináv istencsaládot, amit mindenki lesütött arccal tűr. Szarok a progresszívek és feministák véleményére, engem a nyílt férfigyűlölet nem szórakoztat - az pedig egyenesen elborzaszt, hogy milyen üzenetet közvetít a felnövekvő fiatalok agyába.

Nem érdekel a szereplők szexualitása. Ha az érdekelne, akkor pornót néznék, a szórakoztatóipartól viszont mást várok. Nem tartom egetverő problémának ha a szereplők között kialakul valamiféle romantikus szál, bár általában erőltetettre sikeredik, de végső soron illeszkedik a valóságba, amit szobám ablakának túloldalán láthatok. Az embereknek vannak érzelmei és vágyai, nem szükséges ezeket szigorúan titkolni - ugyanakkor egy másról szóló sztoriban fölösleges és zavaró lehet. Nincs szükségem deklaráltan hetero főhősre ahhoz, hogy érdekesnek vagy izgalmasnak találjak egy sztorit. Ugyanakkor elképesztően zavarónak és értelmetlennek tartom, ha szereplők csak és kizárólag azért kezdenek beszélni a szexuális beállítottságukról, hogy ki lehessen pipálni a megfelelő rubrikát: a film tartalmaz LGBT karaktert. Nincs annál szánalmasabb, mint amikor valaki teljesen oda nem illően benyögi, hogy "ja, én leszbikus vagyok". Az alkotók nyilván próbálják ezt elviselhető köntösbe öltöztetni, de akárhogy csűrik-csavarják, mindenképpen kilóg a lóláb. Amikor egy filmben senki nem beszél a szexuális beállítottságáról, csak és kizárólag az az egy ember aki a betűleves közösség tagja, akkor ökölbe szorul a talpam a gagyi progresszív propagandától. Körülbelül olyan ez, mintha politikai pártok reklámjait nyomnák filmekbe - képzeljünk el egy akciójelenetet, ami közben a főhősnő minden előzmény nélkül arról kezd beszélni, hogy Orbán milyen fantasztikus miniszterelnök. Szinte látom magam előtt a baloldal kollektív felháborodását... A legegyszerűbb megoldás, ha a szereplők szexuális beállítottsága nincs deklarálva egyáltalán, és mindenki azt képzel beléjük amit akar. Aki szerint a nyitva hagyott szexualitás egyenlő a heterósággal és ezért az LGBT tagoknak nem elég jó, az csak a saját előítéleteit okolhatja.

Összefoglalva: amíg az alkotás jó, addig teljes mértékben hidegen hagy a szereplők neme, bőrszíne, szexualitása. S csak hogy biztosan tiszta legyen: egy alkotás nem attól lesz jó, hogy a szereplők neme, bőrszíne, szexualitása megfelel egy politikai csoport elvárásainak.

Az alkotók sem érdekelnek, kizárólag az alkotás. A rendező, író, díszlettervező, producer, szobrász, festő, ésatöbbi neme, színe, szaga abszolút hidegen hagy. Az alkotás értékére nézve nem tartom mérvadónak az alkotó biológiai paramétereit. Ha a leszbikus néger filharmonikusok jobb zenét játszik mint a hófehér hetero patriarcha band, akkor azt fogom hallgatni. Olyasmi pedig soha eszembe nem jutna, hogy faji és nemi alapon szűrjem a fogyasztott műveket, mert a progresszívekkel ellentétben nem vagyok egy bigott fajgyűlölő majom.

Nagyon fontos probléma még a progresszívek élet- és férfiellenessége, ami miatt tűzzel-vassal akarnak irtani mindent, ami a férfiaknak tetszik. A valóságban nincs azzal semmi gond, ha egy szórakoztatóipari alkotásban dögös csajok vagy jó pasik láthatóak. Lehet háborogni, hogy ez a nők elleni erőszak vagy tiszteletlenség, de a hülyének is egyértelmű, hogy mindössze puritán férfigyűlöletről van szó, a férfiak vágyainak és érdeklődésének lenézéséről. Kiviláglik ez abból is, hogy a tiltakozók a férfiak "tárgyiasítását" (pfff) nem tartják problémának, csak a nőkét, mert hiszen ugyanaz a dolog teljesen természetes és jó ha nők teszik, viszont mocskos és üldözendő ha férfiak. ...amiből ugye logikusan következik, hogy nem a cselekvéssel van bajuk, hanem a cselekvő nemével; értsd: a férfiakkal. Az mindenesetre egyértelmű, hogy soha semmilyen mérvadó kutatás nem mutatott ki összefüggést a szórakoztatóipar nőábrázolása, és a valódi nők helyzete között. Az erőszakos, vagy dögös csajokat felvonultató játékok és filmek egy miligrammnyi nők elleni erőszakot vagy diszkriminációt sem okoztak a valóságban. Éppen ezért nem szól semmiféle valódi érv amellett, hogy a dekoratív nőábrázolást kivonjuk a szórakoztatóiparból - mindössze a feministák csőrét böki, hogy a férfiak élvezik a formás idomok látványát.

Elsősorban a filmekre vonatkozó kikötés, hogy amennyiben nem kifejezetten fantasy jellegűek, úgy próbáljanak meg alkalmazkodni a nézők valóságról alkotott tapasztalataihoz. A leghülyébb valóságtagadókon kívül mindenki tudja, hogy a férfiak általában erősebbek, magasabbak, súlyosabbak, agresszívebbek mint a nők, ráadásul a mozgáskoordinációjuk is precízebb, így egy verekedés során alapvető előnyben vannak a nőkhöz képest. Ha azt látom, hogy egy 50 kilós, manöken-alkatú virágszál magánál kétszer drabálisabb férfiakat pofoz le könnyedén, akkor nagyon sürgősen elvárok valami magyarázatot, hogy ez miképp lehetséges. Nem, a "grrrl power" nem magyarázat. Szupererő, varázsital, több évtizedes kőkemény nindzsa képzés szóba jöhet, de a feminista "egy nő mindenre képes amire egy férfi" nem. S még mielőtt valami gyengeelméjű kötekedni kezdene: nem valamiféle macsó önérzetemet sérti ez a dolog, hanem a józan valóságképemet. Kb. ugyanannyira irrealisztikus a dolog, mint ha egy korhű drámában II. Bélát egy kétfejű varánusz alakítaná, míg mindenki mást rendes színészek. (Vagy mondjuk Árpád vezért Franco Nero... köh-köh...)

Muszáj megemlíteni még ugyanebben a kontextusban az "erős női karakter" körül kialakult félreértéseket. Sajnos a posztmodern értelmezésben az a női karakter "erős", aki férfiakkal versenyez férfias szerepekben, és győz. (Megj.: ezért van az is, hogy a modern médiában nagyon sok nő néz ki jól, mégsincs bennük valódi szépség vagy nőiesség.) A hagyományos irodalomban a női karakterek a saját nőies feladataikban és szerepeikben voltak sikeresek, így váltak "erős női karakterekké". A királynő nem ragadott kardot hogy a csatamezőn nyiszálja le az ellenséges katonák fejét, hanem udvari intrikákban mozgatta a szálakat, vagy a szerettei testi-lelki épségére vigyázott. Ezek fontos nőies szerepek amikben sikeresnek lenni nem lenézendő dolog - legalábbis a feministákon kívül mindenki érzi, hogy egy nő tud fontos lenni anélkül is, hogy férfiakkal versengene. Beteg az a progresszív gondolat, ami először is leszögezi hogy csak az a fontos amit a férfiak csinálnak, és aztán erre hivatkozva erőlteti a férfias szerepeket a nőkre, mondván hogy ellenkező esetben csak lenézendő mellékszereplők. Egyértelmű, hogy nem a nagyközönség értékeli le a nőiséget, hanem pont a progresszívek, amikor a hagyományos női szerepeket értéktelennek bélyegzik.

Ezen felül talán már csak annyit érdemes megjegyezni, hogy az említett politikai csoport végeláthatatlan hisztériája és bojkott-kísérletei fárasztóak és ostobák. Nem kell minden alkotásba kisebbség vagy ideológia, úgyhogy ha egy adott termék nem tartalmaz ilyet, akkor mást kell választani helyette és kész. El kell felejteni a cenzúrát és az alkotók zaklatását.

Végezetül pedig egy rövid, ámde konkrét kitérő: a Ghostbusters trailert nem azért utálja mindenki, mert nők, hanem mert 1. férfi karaktereket cseréltek nőkre politikai okokból (amiben a kulcsszó nem a nők, hanem a politika); 2. a trailer egy humortalan rakás szar, amiből arra lehet következtetni, hogy a film is nyögvenyelős és unalmas lesz; 3. az eredetinek kult státusza van, meg az ahhoz dukáló fanatikus rajongói, akik nem szeretik ha a kedvencüket átszabják mindenféle ok vagy magyarázat nélkül. Ha készülne egy Thelma és Louise feldolgozás amiben a két főhősnőt lecserélnék férfiakra, vagy a következő Penge filmben a címszereplő fehér lenne, a rajongók akkor is felháborodnának.

28 komment

Címkék: média szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2016.05.25. 18:12:10

Ezzel kapcsolatban a doctor who jutott eszembe. Borzalmas belegondolni hogy egy olyan szar, nemzeti tévéműsor lehet, olyan férfigyűlölő epizódokkal mint a pl. christmas carol, widow and wardrobe, ráadásul karácsonyi részek, undorító. A nyugat vagy legalábbis nyugat európa, nagy eséllyel csak akkor fog felébredni a polkorrekt elmebajból amikor már teljesen tarthatatlanná fog válni a helyzet a dzsihadista erőszak miatt, de addigra egyes országok vagy megszűnnek, vagy a túlélés érdekében diktatúrává válnak.

Azördögügyvédje 2016.05.25. 20:02:01

Tökéletes összefoglalója a XXI. századi média mélyrepülésének.

Santer 2016.05.25. 21:45:03

"ha létező fehér karaktereket írnak át színesbőrűre csak azért, hogy a progresszívek előtt tetszelegjenek vele."

"férfi karaktereket írnak át nőre csak azért, hogy a progresszívek előtt tetszelegjenek vele"

"szereplők csak és kizárólag azért kezdenek beszélni a szexuális beállítottságukról, hogy ki lehessen pipálni a megfelelő rubrikát: a film tartalmaz LGBT karaktert"

Nemár bazmeg, ilyen tényleg van??? Példákat, pls?

Deansdale 2016.05.26. 08:45:21

@Ahasverus: Kétlem, hogy létezett volna törvény az USA-ban ami negróként beszélt volna a négerekről, dehát biztos nagyon fontops volt betiltani. A másik szó még érdekesebb, mert az orient (kelet-)Ázsia összefoglaló neve, és nincs benne semmi pejoratív. Gondolom Obama ezután már biztosan nem fog felülni az Orient Express-re...

Deansdale 2016.05.26. 08:50:20

(Vágom, hogy az Orient Express az eredeti formájában már megszűnt, csak ezzel az egyszerű példával akartam jelezni, hogy a szó általános használatban volt mindenféle rasszista képzettársítás nélkül.)

2016.05.26. 12:46:22

@Deansdale: Ha csak a hivatalos használatát törölték, az nem érinti a hétköznapi szóhasználatot. Nálunk se használják a bibsit, a digót és az oláhot hivatalos szövegekben és a sajtóban.

Baldrick68 2016.05.27. 21:18:09

@Santer:
Mondjuk a legújabb hófehérke filmben éppenségel szinesbőrű fickó volt a herceg legjobb barátja vagy mi...
Mondjuk ki ez egy új szál volt eddig.

zriff 2016.05.28. 10:29:08

@Baldrick68: Az nem a 2015-ös cinderella (hamupipőke)volt.

GABOR2 2016.05.29. 18:19:49

"Nem érdekel a szereplők szexualitása..." Ehhez a bekezdéshez... Nagyon igaz. Én azt útálom amikor a sci-fikbe rakják be ezeket. Jó példa rá a Csillagkapu utolsó spin-offja (jól mondtam?) amivel jól elcseszték a sorozat folytatását. Korábban jó volt látni, hogy az amúgy a valóságban valószínűleg nem harmonizáló emberek is nagyjából megértik egymást, ebbe meg mindig konkfliktus, meg szexuális dolgok voltak... sci-fi szinte semmi.

Az is zavar, hogy kötelezően nem lehet lassan fehér ember főszereplő olyan szerepekben amiket fehérek játszottak el korábban és szerették az emberek.

Baldrick68 2016.05.30. 07:24:27

Figyu!
Én nem tartom magam konzervatívnak de amit itt felsorolták attól nekem is égnek áll a kevés hajam.
Amit leírtál az nem konzervatizmus kérdése hanem a józan észé.
Szép dolog a pc de azért történelmet meg a fizikát ne akarjuk már megerőszakolni.

GABOR2 2016.05.30. 09:14:04

Bár ez nem film de azért... A Mass Effect 3-ban van az a befejezés, hogy a bolygón szinte minden elpusztul... Kivéve a homoszexuális szereplőnk... aki nézi a pusztulatban a felkelő napot jelentő reményt vagy ilyesmi... Micsoda remények; éljen! Megmenekült a homoszexuális szereplő, a jövő biztosítva.

Nagyon szeretnék, ha egy összeomlás után is az emberek az ő baromságaikat követnék és ezeket filmeken is megjelenítik... Teljesen életszerűtlen lenne.

IdomitottFoka 2016.05.31. 14:09:07

@Deansdale: Az LGBT beállítottság nincs erőltetve a Walking Deadben. Van ugyan bi és homo karakter, de erőltetés nincs. Mellesleg meg is halnak...

@GABOR2: Volt vagy 16 féle befejezése a Mass Effectnek, a karakter neme, szexuális beállítottsága szabadon választható, minek játszottál homokos karaktert ha nem tetszik?

TrollEdomer 2016.06.01. 07:39:48

@IdomitottFoka: Én nem játszottam, miután láttam, hogy mindenhol a neten mit írnak a pocsék befejezésről, és Biowareről hogy tiltották ki aki panaszkodni merészelt, mi az hogy a vallásos Ashley is biszex lett (és nem egyértelmű párbeszédek miatt egyáltalán nem lehetetlen egy nemkívánt románcot összehozni) azután eldöntöttem, ha vmivel még játszani fogok, az biztos nem ez lesz.

GABOR2 2016.06.01. 09:10:55

@IdomitottFoka: Nem a főszereplőről írtam akit választhatok és nem tudom miért gondolod hogy mind a 16 féle befejezést én magam vittem végig és nem a neten néztem meg.

Deansdale 2016.06.01. 09:31:52

@TrollEdomer: Én csak az első kettővel játszottam, de a botrányra úgy emlékszem a sajtóból, hogy az eredeti verzióban csak a homoszex befejezés volt, amit egy DLC-vel tettek opcionálissá... Persze tévedhetek, de a francnak sincs most kedve utánajárni :)

Cefrekecske 2016.06.03. 11:19:10

Azt azért jegyezzük meg, hogy az új Star Warsban a csaj azt sem tudja, hogy létezik az erő, de alig pár órával később már elmetrükköt alkalmaz, kicsivel később meg az edzett gonoszt lekardozza. Tehát még vívni is megtanult magától a küzdelem alatt. Még a legerősebb erőhasználónak, Anakin Skywalkernek is évtizedek kellettek!
A végén meg persze Han Solo szerepét is átveszi. Egyszerre csempész és jedi. Egyszerre Han Solo és Luke Skywalker. Egy kiscsaj. Ja és ugye feltűnt, hogy nincs fehér férfi főszereplő (azt a pilótát hagyjuk, nagyon nagyon mellékszereprlő) csak a GONOSZ!!! (de legalább érdekes karakter, az egyetlen értékelhető a filmben)

-JzK- 2016.06.06. 13:29:23

index.hu/kultur/cinematrix/2016/06/06/nem_kellett_volna_jennifer_lawrence-t_fojtogatni/ - ezeknek most már TÉNYLEG elment az eszük...
érted, egy szuperhős filmben, ahol mindenki üt-vág-kaszabol mindenkit, már ott is szempont kell, hogy legyen, hogy nehogy a férfi szereplő bántsa a nőit!

KalmanBlog 2016.06.06. 13:57:30

@-JzK-: Ő is erős független nő lesz. Gondolom valami szüperképessége azért van, amitől hasresik mindenki, de nehogymár büntetlenül lehessen fojtogatni :-).

Amúgy lelkem mélyén egyetértek: szerintem sem jó ez. De akkor tilccsák be ezt is! www.google.hu/search?q=catwoman&tbm=isch

KalmanBlog 2016.06.06. 14:01:01

@-JzK-: Ja, és deklarálni kellene, hogy az alábbiakat lehet-e plakátkon fojtogatni:

* Ciszheteró kaukázusi férfi
* Transznemű mesztic nő
* Queer indián
* Cisznemű alien

TrollEdomer 2016.06.06. 14:40:09

@Cefrekecske: Azt még nem láttam, mondjuk arra fogadnék, hogy ő Luke lánya volt, nem csak random erőhasználó.

2016.06.13. 09:23:31

@-JzK-: @zriff: @Deansdale: @Baldrick68: @GABOR2: @TrollEdomer: @KalmanBlog:

Na, mit találtam? :P

A gyerekkor vége #6 - Rasszizmus a rajzfilmekben?
www.youtube.com/watch?v=CLWbg4wlbtE

2016.08.15. 18:39:36

@Deansdale: Neked amúgy a Thelma és Louise nem volt problematikus antifeminista szempontból?