HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Frederick2: @Madarász Henrik: A Witcher game-mel is játszol? (2020.02.25. 06:02) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Madarász Henrik: @Frederick2: A Witcher egész jó, két könyvet olvastam el, csak van benne egy pesszimista alaphangulat, érdemes szüneteket tartva olvasni emiatt :) (2020.02.24. 22:15) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Frederick2: @csi szi: Azóta sajnálatosan ez a mém túlnőtt Trumpon. A Szolgálólány világát akarja megvalósítani Trumpon kívül Orbán, Putyin, a lengyelek. Természetesen a Willkommen kultúra révén ideimportált pot... (2020.02.24. 16:46) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • csi szi: @Frederick2: Igen, az sem véletlen, hogy akkor csináltak belőle tv-sorozatot, amikor Trump megjelent a porondon, ő lett az új mumus, aki majd bevezeti a Szolgálólány világát a MAGA-sapkás rohamoszta... (2020.02.24. 15:56) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Frederick2: @Deansdale: "A férfi nem egyéb, mint a női stratégia része újabb nők létrehozása érdekében." (Margaret Atwood) Ez a gondolat is benne van a regényben. Finom, nem? :P (2020.02.24. 13:07) Miért van elegem George R.R. Martinból?
  • Utolsó 20

Marvel vs. Marvel

2018.02.10. 13:07 Deansdale

Rögtön egy kitérővel kezdem, hiszen nem is erről akartam beszélni, de sebaj: a progresszív néphülyítés elérte a kívánt hatást, a kisebbségek nyugaton már nemcsak péppé vannak hülyítve, de folyamatos fehér/férfi/hetero/keresztényellenes gyűlöletben izzanak. Ennek legfrissebb megjelenési formájaként a hülye niggerek a neten hőzöngenek, hogy fehér emberek hogyan merészelik megnézni/dícsérni/fikázni a Marvel legújabb filmjét, a Fekete párducot, hiszen az egy nigger film, niggereknek, nigger rendezővel, ésatöbbi. Itt tartunk, baszki, a baloldal áldásos tevékenysége nyomán a gyűlölködés sosem látott magasságokba csapott, a 10-20 évvel ezelőtt szinte eltűnő faji ellenségeskedés újra felütötte a fejét, és rosszabb mint valaha. Hajrá társadalmi igazságosság! /s Csodálkoznék, ha a dicső amerikában megúsznák az FP vetítését faji konfliktusok nélkül, garantáltan lesz pár szubhumán, akik személyes sértésnek fogják venni a fehér emberek jelenlétét, és agresszióval fognak reagálni rá.

Amiről valójában szólni akartam, és amit a sok kép miatt csak lapozás után fogok kifejteni...

...az igazából nem nagy újdonság, csak gondoltam összeállítok egy kis montázst arról, hogy mi történik, ha egy cég a libsik kezére kerül, akik természetesen a rajongókra éppúgy szarnak, mint a cég anyagi érdekeire, és rögvest a saját képükre formálnak mindent. Nagyjából ez a Marvel zászlóshajója, amit mindenki ismer, és akit egyáltalán érdekel ez a téma, az általában kedveli is:

avengers.jpg

A vasember arcát nem látjuk, de mindenkinek beugrik Robert Downey Jr., illetve Hulkra volt több próbálkozás is az utóbbi időben, de az Avengers filmek révén Ruffalo barátunk a legismertebb, aki bár töketlen feminista idióta, azért mégicsak fehér férfi. Most nézzük, hogy a filmek alapjául szolgáló képregények jelenleg hol tartanak:

Thor nő lett:

...ahogy Hulk is:

Amerika Kapitányból kétféle verzió létezik, a néger,

illetve a fehér, amelyik náci:

Vasember pedig egy 15 éves néger lány:

Egyedül Hawkeye maradt meg annak, aki volt, feltételezhetően mivel egy sokadrendű mellékszereplő, illetve valamilyen általam érthetelen okokból Black Widow-ból nem csináltak férfit. (Lehet nemsokára transznemű lesz, a fene tudja.)

Ja, természetesen Pókember is néger.

Ezenkívül vannak még új hősök is, például Mókuslány,

meg "America Chavez", aki papíron földönkívüli, a gyakorlatban egy leszbikus latina, aki mindent gyűlöl ami a klasszikus Amerikát jelképezi.

De persze szó sincs arról, hogy a progresszívek a saját propagandájuk idióta eszközévé züllesztenék a majd' egy évszázados képregényipart - aki ilyet állít az nőgyűlölő és rasszista. És a Marvelnél csodálkoznak, hogy nem fogynak úgy a képregények, mint régen. Biztos a náci propaganda az oka...

495 komment

Címkék: szép új világ piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick 2018.05.19. 20:18:30

@Aurelius Respectus: Én a szabadidőmben mostanában filmezek. Meg megtekintek néhány filmajánlót (BlackSheep, Sorter, FreddyD), tájékozódás gyanánt, hogy tudjam, mit érdemes megnézni, és mit elkerülni.

"vannak fontosabb elolvasni való könyveim enélkül is"

Bár legutóbb azt írtam Don Fefinho-nak, hogy "Az asszony meg a lánya", de félreraktam, és most azon gondolkodom, hogy a Forsyth Saga-nak állok neki. De még ez sem végleges. Most valahogy inkább ilyen filmes időszakomban vagyok megint.

Aurelius Respectus 2018.05.19. 20:26:52

@Frederick: Nekem elég beszűkült filmes érdeklődésem van főleg a sci-fi fimeket, a krimiket és az akciófilmeket szeretem, szóval amióta netem van kevés tévét nézek, a Kaptár sorozatot kedvelem például vagy akcióban a John Wick volt jó film mostanában, évente néhány új film van amit érdemes megnézni, meg néhány filmsorozat, például most nézem az Into the Badlands harmadik szériáját.

Frederick 2018.05.20. 05:56:59

@Aurelius Respectus:

"Nekem elég beszűkült filmes érdeklődésem van főleg a sci-fi fimeket, a krimiket és az akciófilmeket szeretem"

Az igazat szólva, többnyire én is akciófilmeket nézek. Mostanában az ázsiai akciófilmekre kattantam rá. A kínai, thai, indonéz és koreai akciófilmek közül sok jó van. A japánok már nem olyan jók az akciófilmek terén, náluk inkább a rajzfilmjeik (animék) azok, amik nézetik magukat.

Azért nagy ritkán előveszek egy vígjátékot, egy filmdrámát, sőt művészfilmet is.

"vannak fontosabb elolvasni való könyveim enélkül is"

Mit olvasol mostanában?

Frederick 2018.05.20. 06:03:40

@ArriMedes: A magyar filmkritikusi szcénára két dolog jellemző:

1, Kivétel nélkül felszopják az összes Marvel-filmet.

2, Mind aláveti a feminista esztétikának, és beáll a MeToo-mozgalomba.

Smoking Barrel's-csapat, Szirmay, Danialves, akikről bizton tudom, hogy femcsik. De még szerintem bőven sorolni lehetne a neveket.

Küldök én is két linket, ami a filmkritikusi szakma problémáiról szól. Bár ezek nem politikai oldalról közelítik, inkább szakmai szempontból.

smokingbarrels.blog.hu/2018/05/09/kene_mar_egy_jo_filmkritikus-flamewar
tomszerintavilag.wordpress.com/2018/05/02/mi-a-baj-a-filmkritikusokkal/

Deansdale 2018.05.20. 08:54:48

@Frederick: A második linkedbe beleolvastam, de már ott elakadtam, hogy különbséget tesz az "érdemi" és a lenézendő amatőr filmkritikusok közé, anélkül, hogy odaírna egy igen fontos kitételt: akiket ő pocskondiáz azok a filmkritikát SZÓRAKOZTATÓ CÉLLAL űzik - náluk ez egy előadói műfaj, mint a stand-up, és azért nézik őket sokan, mert jól csinálják. Akiket profinak tart, azok meg többnyire sótlan idióták akik azt hiszik, hogy a véleményük mérvadó, és elég ha azt leírják valami szakrovatba ahol elolvassa 6-8 hasonszőrű "valódi kritikus", és jól kezet fognak egymás faszával, hogy ők mennyivel műveltebbek mint az ostoba mozijáró tömegek. Különösen bájos, hogy ezen profik között emlegeti pl. a 24.hu szennymagazin rég megdöglött mozielemző leányvállalatát...

A kritika mint műfaj pár éve rúgta az utolsókat, és azóta kimúlt, tekintve hogy ugyanúgy befoglalták a libsik, mint minden mást, és manapság az számít jó filmnek, amit libsi gárda forgat, amit meg nem, az szar. Illetve pont abban a formában maradt még értelme a kritikának, ahogy a fiatal és független youtube-os generáció űzi, akiknél egy-egy kritika szórakoztatóbb mint maga a film. Pont az elitista megmondóembereknek kellene végre venni a lapot, és valami produktív munka után nézni, ahelyett hogy szakmai féltékenységből köpködnek a náluk sokkal népszerűbb youtuberekre. Amikor a rottentomatoes-on egy-egy film kritikusi értékelése szöges ellentéte a nézői véleményeknek, ott lehet tudni, hogy sunyiság van a dologban, és nem a nézők hülyék, hanem a kritikusok rejtett motivációi szennyesek.
society-reviews.com/2018/03/06/are-we-in-culture-war-rotten-tomatoes-critics-vs-audiences/

Deansdale 2018.05.20. 09:06:54

@Frederick: ...továbbolvasva a második linkedet kész hányinger ez a cikk, hozza az összes negatív sztereotípiát ami a maguktól elszállt, féltékeny és rosszindulatú, ugyanakkor meglehetősen szerény képességű emberekről él a köztudatban. A közönség hülye, aki máshogy gondolkodik mint ő az nem ért hozzá és dilettáns, de persze ŐBENNÜK nincs meg az alázat, ami a cikkíróban igen... Bazmeg. Mintha az MTA írását olvasnám finnugor-ügyben, vagy Boldogkőit a paleóról. Hál'istennek az internet valódi demokrácia, mindenki oda jár ahová neki tetszik, így az ilyen hülyéket nem kötelező olvasni.

Remélem nem te írod álnéven ezt a blogot, vagy nem valami ismerősöd az illető :)

Deansdale 2018.05.20. 09:12:52

De ha már itt tartunk, muszáj megemlítenem, hogy Dancsó teljesen gallyra ment, Szirmai is elvesztette a régi varázsát, és persze el is kurvult (a dizni nyaraltatja aztán meg dícséri az új SW-t amit mindenki más lehúz...?!), úgyhogy a szakma két hazai zászlóshajója elsüllyedt. A retroshock hál'istennek még megy, úgyis az volt a legjobb, de az retro-csatorna, új filmekkel csak hébe-hóba foglalkozik. Kellene egy még újabb generáció, ami leváltja a lassan levitézlő "új generációt"...

Frederick 2018.05.20. 10:30:08

@Deansdale:

"A kritika mint műfaj pár éve rúgta az utolsókat, és azóta kimúlt, tekintve hogy ugyanúgy befoglalták a libsik, mint minden mást, és manapság az számít jó filmnek, amit libsi gárda forgat, amit meg nem, az szar."

Hát igen. Valahogy feltűnő, hogy az összes "mérvadó" filmkritikus és filmesztéta az egekbe dicséri a vérfeminista "A szolgálólány meséje", a migrációpárti District9-et és az elcseszett Utolsó jedik-et. Az is feltűnő, hogy az összes vérlibsi lehúzza "A szürke 50 árnyalatát", ami tényleg egy rossz film, vitathatatlan az esztétikai értékítélet, csak hát valahogy itt előkerül az morális és politikai vonal, hogy ez mennyire hímsoviniszta alkotás. Én meg csak pislogok azon a kettős mércén, ami hímsonivizmussal vádolja az amúgy teljesen sovénmentes A szürke 50 árnyalatát, de közben hájpolja a keményen nősténysoviniszta "A szolgálólány meséjét".

"Pont az elitista megmondóembereknek kellene végre venni a lapot, és valami produktív munka után nézni, ahelyett hogy szakmai féltékenységből köpködnek a náluk sokkal népszerűbb youtuberekre."

Számomra azért rejtély, miért támadják Szirmait. Hiszen egy "amatőr" Szirmai és egy "profi" Danialves véleménye nem tér el sokban az SJW-filmektől. Én a helyükben inkább beemelném a kulturális elitbe. Ami viszont sokatmondó, hogy Retroshock-ot is támadják, aki viszont jóval profibb és szórakoztatóbb ezen a téren, mint ezek a hivatalos filmesztéták.

"Remélem nem te írod álnéven ezt a blogot, vagy nem valami ismerősöd az illető :)"

Dehogyis. Hova gondolsz? Én nem is tudom, mikor írtam utoljára filmkritikát. :D

"Dancsó teljesen gallyra ment"

Dancsónak sosem jött be a stílusa, ugyanakkor néha-néha megnéztem egy-egy videóját. Volt köztünk kifejezetten jó is, amivel egyet tudtam érteni. Viszont rengeteg gáz videója van, amik fokozatosan elvették tőle a kedvem.

“Randitippek Profiknak Babettel” - Ez volt az a videó, ami végleg elvette Dancsótól a kedvem.

Dancsó készített egy 5 vagy 6 részes paródiát a Feleségek luxuskivitel c. trash-műsorról. Annak egyik ikonikus alakja Babett. Ki az a Babett? Az új Kelemen Anna, semmi több. Ez a hölgy beült a barátnőivel egy étterembe, majd kijelentette, hogy az étterembe dolgozó pincék szolgák - mindezt kamerák előtt. Vagy azt nyilatkozta, úgy szintén a kamerák előtt, hogy az a nő, aki nem költ vagyonokat az öltözködésére, az nem valódi nő. Egy igazi szociálisan uszító féreg - tipikus teremtmény a médiában.

Na, Dancsó egy 6 részes videóban bírálat alá vette Babett-et, és annak műsorát. Szándékomban állt, hogy megnézzem - egészen addig, míg meg nem tudtam, hogy a későbbiek során Dancsó és Babett felvették egymással a kapcsolatot, összehaverkodtak, és csináltak egy közös videót. A közös videó arról szól, hogy Dancsó és Babett baromkodnak, jópofiznak. Egyrészt egy teljesen érdemtelen, dögunalmas videó a semmiről; másrészt egy ingyen(?) promó egy jellemtelen médiakurvának. Vagy két médiakurvának? Nem is tudom. Mindenesetre ezek után nem néztem meg a pár részes paródiát. Mert így hiteltelen.

Dancsó Peti egyébként egyre inkább Havas Henrik nyomvonalán halad – csak kicsiben. Ugye, Havas volt az, aki egyszerre akart anti-bulvár és bulvár lenni. Mint anti-bulvár, pl. bírálta Fekete Pakó primitívségét, és mint bulvár, pl. ingyenreklámot csinált Kelemen Annának. Dancsó dettó ugyanez: hol bírálja a trash különféle szereplőit (pl. Dorinát), hol meg trash szereplőket promóz hülye videókban (pl. Babett). Dancsó egyszerre akar Kelemen Anna-féle médiakurva és Puzsér Róbi-féle médiakritikus lenni. Hát sok szerencsét ehhez a balfaszkodáshoz! Csak kettébe ne törje a karrierjét egy MeToo, valamelyik médiakurva részéről. (Ha már maradunk a Havas-analógiánál.)

És akkor a végezetére a korona: a kommentekben a Dancsó hívek ünneplik hősüket. Olyat is olvastam: “Dancsó viszatért!” Szép visszatérés… :P

Frederick 2018.05.20. 10:38:39

@Deansdale: Esetleg a Baaadmovies-szal és a Filmbarátokkal tehetsz egy próbát. Mondjuk ők is igyekszenek megmaradni apolitikusnak, mint Retroshock - avagy politikai elemzéseket filmekről nem nagyon várj tőlük. Most nem azt mondom, hogy akkorát robbantanak, mint Retroshock, de 1, aktuális filmekről szól, 2, a maga módján szórakoztató.

Deansdale 2018.05.20. 10:53:20

@Frederick: "Számomra azért rejtély, miért támadják Szirmait."

Egyszerű szakmai féltékenység, böki a szemüket hogy bár tanultabbnak és okosabbnak hiszik magukat nála, mégis ő a népszerűbb, és valszeg jobban is keres a youtube-bal mint ők az alacsony látogatottságú szubkult-magazinjaik mellékleteiben.

"Dancsó"

Vele az a gond, hogy rájött, sokkal jobban keres ha a tizenévesek kretén igényeit szolgálja ki, mint ha minőségi videókat készít értelmes embereknek. Anno nagyjából havonta jött ki 1-1 filmkritikával, mostanában heti 2-3 videót fos ki olyasmikről amik épp abban az 5 percben foglalkoztatják a tinédzsereket. Mivel ezeket is megnézik ugyanannyian, mint a régi videókat, így lazán tízszer annyit keres, feleannyi befektetett energiával, mivel a videói rövidebbek lettek és nem igényelnek semmi kutatást vagy agymunkát. Régen tartalmat gyártott és azt adta el, ma már ő maga a brand, ő a tartalom. Celeb lett :| Nem sajnálom tőle, csakhát a produktuma nézhetetlen lett.

Frederick 2018.05.20. 11:19:34

@Deansdale:

"bár tanultabbnak és okosabbnak hiszik magukat nála"

Azért hadd tegyem hozzá: ezek az emberek egyetemen, valami esztétikaszakon vagy min végeztek. Vagyis nekik végzettségük van, diplomájuk, hogy "értenek" a filmekhez. Meg an block a művészethez. Amit én persze kiröhögök, de ők nagyon komolyan veszik, és erre építik fel az egójukat. Hogy végzettségük van róla, hogy komoly lapoknak írnak (VOX), hogy elismeri őket a szakma.

Én ismerek ilyeneket az irodalomtudomány területéről. Csak olyan személyek véleményét hallgatják meg/ olvassák el az irodalomról, akiknek papírjuk van róla, és elismeri a szakma.

A művészvilág, legyen az film, könyv, zene, képzőművészet, bármi, nem mentes a sznobizmustól. Ami a legrosszabb, hogy ez a sznobizmus a Kádár-rendszerben alakult ki, és máig nem sikerült megszabadulni tőle. Viszont ez a kádári örökség, vagyis ez a merev, karót nyelt mentalitás jelentős gátja mind a művészvilág, mind az értelmiség fejlődésének.

Deansdale 2018.05.20. 11:37:22

@Frederick: "ezek az emberek esztétikaszakon végeztek"

Igen, ott tanulták el az összes elitista manírt, a kívülállók (a nagyközönség) lenézését, az autodidakta kritikusok elleni szakmai gyűlöletet. Azt viszont kétlem, hogy ízlést vagy észt sikerült volna a koponyájukba tölteni. Ahogy a magyar felsőoktatást ismerem, sokmindent tanulhat valaki esztétika szakon, csak azt nem, hogy hogyan legyen közérthető és szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő kritikusa a modern popkultúrának. Azt, hogy ezek mekkora kontárok pontosan az bizonyítja, hogy egyetlen egy sincs köztük aki befutna a tehetségével és tudásával. Hol vannak az esztétika szakott végzettek youtube-csatornái? Ja, szerintük a szakmai tudás mércéje nem az, hogy egy kritikus mennyire népszerű? Hát igen, ez a tipikus elefántcsont-torony mentalitás, a belterjessé váló szakmák impotens kifogáskeresése.

Megnéztem ezt a VOX magazint, ha már annyira menőnek tartják, hát az Avengers-kritikájukon egyetlen komment sincs. Ennyire népszerű az oldal? Vagy ennyire moderálnak?

Frederick 2018.05.20. 12:27:05

@Deansdale:

"Hol vannak az esztétika szakott végzettek youtube-csatornái?"

Én többnyire az irodalomtudományról tudok némi képet festeni, mert arra van némi rálátásom. Ők "nem élnek ilyenekkel". Náluk az számít jelenlétnek, ha szakmai lapokban jelenhetnek meg a kritikáik, esszéik, tanulmányaik. Ilyen, hogy blog vagy youtube-csatorna, náluk a marginalitás egy tere. Ők pedig a szakma középpontjában akarnak lenni, ami egyet jelent a szakmai lapokkal. Olyan szakmai lapokkal, amit egy szűk réteg forgat, a nagy közönség nem.

Nem akarnak ezek az emberek a nagyközönséggel kommunikálni. Pl. Az "ifjú titánok" beérik azzal, ha egymás között kommunikálnak, az öregek megveregetik a vállukat, elismeri őket a szakma.

"hogy hogyan legyen közérthető és szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő kritikusa a modern popkultúrának."

Ez, mint írtam, nem is a céljuk. Az egyik részük alakítója akar lenni a popkultúrának, de úgy, hogy az igazodjon a saját ízléséhez (pl. Magyar Narancs). A másik részük meg lenézi a popkultúrát, és a "magas" kultúrát részesíti előnyben (pl. Magyar Napló).

"Hát igen, ez a tipikus elefántcsont-torony mentalitás, a belterjessé váló szakmák impotens kifogáskeresése."

Végül is látod te is a problémát, nem kell nekem külön magyarázni. :) Bocs, hogy az irodalomtudományból hozok példát, de mint írtam, mozogtam már ilyen körökben. Világosan láttam ezeket a gondokat. Én pl. sosem értettem, hogy Esterházy Pétert hogyan lehetett kikiáltani a nemzet írójának, mikor eleve megvetette a populáris kultúrát, és tipikus megtestesítője volt az elefántcsont-torony mentalitásnak.

"Megnéztem ezt a VOX magazint, ha már annyira menőnek tartják, hát az Avengers-kritikájukon egyetlen komment sincs. Ennyire népszerű az oldal? Vagy ennyire moderálnak?"

Fogalmam sincs. Én legutóbb gimnazista koromba vettem a kezembe filmkritikus magazint, CINEMA, vagy mi volt a neve. A VOX, észrevételeim szerint, egy hivatkozási alap a filmes bloggerek és vloggerek között. Szerintem azért 0 komment, mert dögunalmas. A VOX egy régi magazin, szerintem kiment a divatból. Az internet, s vele együtt a facebook és a youtube hatalmas változást hozott a kultúrába, s ez érezteti hatását a magazinok területén is.

Aurelius Respectus 2018.05.20. 12:39:16

@Deansdale: Ez már egy elég régi probléma, hogy az értelmiség lenézi a néptömegek ízlését, pl ponyva - szépirodalom, erre rájött hogy 1945 után megszállták nyugaton és nálunk is a balosok a humán szakokat az egyetemeken, ahol most a kultúrmarxizmus az uralkodó, így egy átlagembert az érdekel hogy szórakoztató legyen egy film, egy balost hogy érvényesül mondjuk a feminizmus egy filmben. Különben visszavehetnének az arcukból mert a film eleve a tömegek szórakoztatására létrejött műfaj, csak az értelmiség idővel létrehozta a művészfilmeket saját magának, ezért nincs joguk hogy a saját balos szempontjaik alapján értékeljenek és ne az legyen a szempont, hogy mi tetszik a nézőknek egy szórakoztató filmben.

Aurelius Respectus 2018.05.20. 12:45:10

@Frederick: A netezés elviszi az időmet, de főleg történelmi témájú könyveket, meg néhány sci-fi és fantasy könyvet.

Frederick 2018.05.20. 14:37:27

@Aurelius Respectus:

"egy átlagembert az érdekel hogy szórakoztató legyen egy film, egy balost hogy érvényesül mondjuk a feminizmus egy filmben."

Most te kifejezetten a balosokat emelted ki, de sajnálatosan azt kell mondanom, a jobbos kulturpolitika sem jobb ebben az értelemben. Nekem már volt dolgom a jobbos, konzervatív Magyar Naplóval, ismerek pár szerkesztőt onnét, meg én is írtam nekik pár cikket. A tömegkultúrát eleve lenézik, amibe beletartozik a fantasy, a képregény, az anime, a sci-fi(!), a számítógépes játékok degradálása is. A fiatalsággal képtelenek a kommunikációra.

Természetesen borzalmas a balos kultúrpolitika, de szomorúan a jobbos kultúrpolitika sem problémamentes.

Frederick 2018.05.20. 14:39:12

@Aurelius Respectus:

"A netezés elviszi az időmet"

Na igen. Most én is sokat ülök a net előtt. Bár hozzáteszem, nekem éppen most jött elő ismét az introvertált időszakom. Amikor ki sem teszem a lábam a lakásból. Netezés, filmezés.

Aurelius Respectus 2018.05.20. 15:05:03

@Frederick: Igen, van a jobboldali irodalmi értelmiségben is lenézés a ezek iránt, a sci-fi még mindig nem elismert irodalmi műfajként, pedig a számítógépes játékokat leszámítva, az általad felsoroltak is a kultúra részei, jó művek készültek ezekben. Nincs bajom a számítógépes játékokkal amúgy, de az más műfaj, ahogy a sakk vagy a póker sem művészeti alkotás, akármilyen tehetségesen műveli valaki.

zriff 2018.05.20. 19:26:37

@Frederick: A jobboldallal, nacionalizmussal kapcsolatban, szerinted lehetséges lenne, vagy kell-e, március 15. eseményeit a nyilvánosság számára mítosztalanítani, vagy a magyarság még nem érett meg rá? torimaskepp.blog.hu/2018/03/14/5_erdekesseg_marcius_15-erol_ami_a_tankonyvekbol_kimaradt

jobbegyenes.blog.hu/2017/03/15/a_48-as_aki_soha_nem_fog_bekerulni_az_unnepi_beszedekbe

Frederick 2018.06.05. 09:29:30

@Aurelius Respectus: @Deansdale: @-JzK-:

Éppen mostanában gondolkodtam a négerek jogvédő mozgalmán. Hogy ennek egyáltalán van-e még értelme.

Nézzük:
1, Kialakult egy néger középosztály.
2, A néger középosztály nem zárt; vagyis egy néger diák előtt ott a lehetőség, hogy beküzdje magát tanulással és munkával a néger középosztályba.
3, Négerek a sportban, a színészetben, a művészetben, a gazdaságban.
4, Az USA egyik elnöke is néger volt, Obama.
5, Négertéma kapcsán osztották az Oscar-díjat (most at évszám nem jut eszembe).
6, Az egyetemek tele vannak négerekkel.

Akkor most mi értelme is van az egész néger jogvédő mozgalomnak? Mi ez a nagy felhajtás? Csak én látom azt, hogy ez mennyire üres és értelmetlen?

Aurelius Respectus 2018.06.05. 13:56:06

@Frederick: Érdemesebb távolról megnézni, az amerikai zsidók akik létrehozták a néger jogvédő mozgalmat célja nem a feketék felemelése volt, hanem az etnikailag akkor nagyjából homogén, 90 % volt fehér, társadalom felbomlasztása, egy olyan társadalom létrehozása, ahol egymás iránt ellenséges etnikumokra bomlik, ahol a zsidók csak az egyik kisebbség, akik nem állnak a figyelem központjában, tehát pont ez a cél ami most van, a feketék folyamatos hergelése a fehérek ellen.

csi szi 2018.06.05. 14:01:36

@Frederick: Identitáspolitika, a demokratáknak szüksége van a feketék szavazataira ezért azt kell mondani nekik, hogy a csúnya fehér ember (=republikánusok) elnyomják őket, de majd ők harcolnak a jogaikért.

csi szi 2018.06.05. 14:05:14

@Aurelius Respectus: Ahogy a modern feminizmus célja is a tradicionális család és a keresztény morál megsemmisítése volt.
Ami azt illeti a múltban valóban el voltak nyomva a feketék és a nők is, a követelések jogosak voltak. Csak azt látjuk, hogy ahogy a szocializmusban az osztályharc egyre fokozódik (Sztálin szerint), itt is ez történik. :)

Frederick 2018.08.07. 22:51:35

@Deansdale: Megnézted azóta a Fekete Párduc-ot? Nem tervezel róla kritikát? Állítólag leplezetlenül rasszista, emellett rettentő szar.

Nézd csak!
marieclaire.hu/kultura/2018/05/14/kulon-film-keszulhet-a-fekete-parduc-hosnoirol/

TrollEdomer 2018.08.08. 07:18:40

@Frederick: úgy tudom, ott leginkább a főgonosz volt a black lives matter mentalitású. Még nem láttam, de tény, hogy egyesek azt mondták, eddigi legszarabb Marvel film

Frederick 2018.08.08. 08:32:12

@TrollEdomer: Állítólag tömény fehérellenes rasszizmus jellemzi a filmet. De úgy látszik, a balliberális, feminista szubkultúrának ezt is szabad.

Mondjuk én nem igazán nézek Marvel- és DC-filmeket. Számomra élvezhetetlen az összes.

Deansdale 2018.08.08. 14:23:01

@Frederick: Kb. ennyit érdemes róla mondani: rasszista, és szar. Szerintem jobban jár aki kihagyja, még akkor is ha MCU rajongó.

TrollEdomer 2018.08.08. 15:27:52

@Deansdale: Mi teszi annyira húde rasszistává?

Deansdale 2018.08.08. 15:42:22

@TrollEdomer: A film szimpatikus áldozatnak megírt "gonosza" szerint a primitív és mocskos fehéreket ki kellene irtani, vagy legalábbis rabszolgává tenni azért amit a szegény fekákkal műveltek, a főhős pedig nagyjából azt mondja, hogy hát igen, végülis ebben van valami, de a mészárlás azért mégsem szép dolog.

Féleszű niggerek tízezrei nézték meg ezt a filmet úgy, mint valami feka forradalmi művet, ami igazolja hogy ők a világ közepe, a tetű fehérek mindent tőlük loptak, és ezért jól le kéne mészárolni őket. A mozipremier környékén nem egy fehér embert meg is vertek, hogy hogyan merészel beülni erre a feka filmre, szóval a hangulatkeltés elérte a hatását.

TrollEdomer 2018.08.09. 07:44:39

@Deansdale: A gonosz miért ne lehetne rasszista?
Amúgy abban tényleg van valami, hogy afrikai hazaárulók (akik olcsón eladják ásványkincseket) nem egyszer némi nyugati segítséggel kerülnek hatalomra vagy maradnak ott.

Deansdale 2018.08.09. 09:21:31

@TrollEdomer: Az a gond, hogy a film a "gonosz" véleményét úgy adja elő, hogy jogos és alátámasztott, és a négereknek igenis lázadnia kellene a fehérek ellen, csak az utolsó pillanatban áll meg ott, hogy a nyílt mészárlás talán mégsem szerencsés. Mondhatni a film a gonosz pártján áll, tragikus négerjogi hőst csinál belőle akinek azért kell vesznie mert az eszméit sajnos problematikus lenne átültetni a gyakorlatba.

Holott ez az egész elnyomós duma orbitális kamu, egy fehérellenes támadás, aminek semmilyen formában nem kellene morális támogatást adni. A fehérek szüntették meg a rabszolgaságot és jelenleg is azoknak a fekáknak az élete a legjobb a világon, akik az USA-ban vagy ny-eu-ban élnek, a fehérek között, többnyire a fehérek pénzéből finanszírozott szociális juttatásokkal támogatva. A négereknek hálálkodni kellene a fehérek felé, nem azon tanakodni, hogy bár megérdemeljük hogy lemészároljanak minket, ezt egyelőre még ne kezdjék el mert a technikai fölényünk miatt esetleg visszaüt rájuk.

-JzK- 2018.08.09. 09:56:21

@Deansdale:

... és a négerjogi aktivisták ezért támadják is a filmet, mondván, hogy ha ennyire jogos a négerlázadás, milyen felháborító már, hogy a főhösnek és az ő négereinek a koszos fehérekért kell kockáztatni a életüket.

Frederick 2018.08.09. 10:05:04

@-JzK-: @Deansdale: @TrollEdomer:

Puzsérék 1 órában elég szépen kielemzik a film rasszizmusát.
www.youtube.com/watch?v=wlsRWtc6ahQ

Mondjuk a srácok elég Marvel- és DC-ellenesek. Vagyis erre érzékeny emberek jobb, ha nem hallgatják.

TrollEdomer 2018.08.09. 13:47:14

@Deansdale: Úgy tudom később sem fog fehérek ellen háborúzni, mellesleg ilyen helyzetben én sem feltétlenül azt mondanám, amit valójában gondolok, hanem megpróbálnám meggyőzni főgonoszt, hogy álljon le, és ne kelljen élet halál harcot vívni.

Frederick2 2018.08.29. 21:45:36

@zriff: @Aurelius Respectus: @Deansdale: @Sipi81: @don Fefinho:

Hogy én mit találtam megint?! :D

Egy újabb (2014-ben felfedezett) feminista írónő eszmefuttatása. Sírjak vagy nevessek? :P
www.moskatanita.hu/2018/05/lehet-e-egy-lany-eleg-geek.html

Geek lány? Oké, felőlem.
Valahogy még mindig nem látom, hogy a nők próbálnának betörni az építőiparba. Igaz, egy kőművesmunka nem olyan habkönnyű, mint beszélgetni a Star Trek-ről.

EGY NŐ IS LEHESSEN GEEK! Pfff! :D Egyre kevésbé tudom komolyan venni a feminizmust. Amúgy ezt a cikket most érdemes elolvasni, mert a butasága miatt már szinte vicces.

KalmanBlog 2018.08.29. 21:59:47

@Frederick2: Hehe, ez a sztori sokkal messzebb kezdődik.

A geek fogalma már eleve el van térítve! Eredetileg a geek azokra az emberekre vonatkozott, akik az elektronikához, vagy egyéb gépekhez nagyon jól értettek, és emellett bele is voltak buzulva kicsit. Egész nap bütykölő csodabogarak, akik közben hatalmas tudást szedtek fel.

Ezért aztán az átlagember furának tartotta a geekeket, de kicsit csodálta is, mert néha hasznosnak bizonyultak, amikor a szakterületükhöz érteni kellett.

Ezek a geekek persze általában Sci-Fi rajongók voltak. És ezen keresztül átterjedt a kifejezés azokra is, akik _csak_ Sci-Fi rajongók. Viszont mellesleg nem értenek semmihez. De ők valójában nem geekek csak egy tudatlan réteg nevezi őket annak. Azok, akik annyira tudatlanok, hogy nem tudják megkülönböztetni a tudás birtokosát a síkhülyétől.

Játszani tudni nem érdem. Jó, talán aki világbajnok szinten tolja, az az. De akinek a számítógépes játék az élete, az maximum csak kis lúzer de nem geek.

Majd ha megtanul elektronikát építeni, vagy programozni és ezt meglepő magas szinten űzi, akkor elismerem, hogy geek. Addig csak egy lúzer gémer.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.29. 22:12:28

@Frederick2:
Érdekes volt. Most cinikus leszek és kommentelek belőle néhány dolgot. :-)

"Előbb kezdtem el számítógépes játszani, mint tanultam meg olvasni."
Én mondjuk erre nem lennék büszke...

"Vagy egyetemen Tolkien kurzuson, ahol bizonygatnom kellett, hogy igen, olvastam A szilmarilokot, és nem, nem a potya kreditért ücsörgök itt este nyolcig."
Büfé-ruhatár szak?

"és elmondani nem tudom, mennyire káros mindkettő."
Tehát azt se szereti ha nőnek nézik meg azt se ha fiúnak.

"mintha a nőiség és a geekség összeférhetetlen lenne."
Két sorral feljebb még az volt a baja, hogy nőnek nézték...

"Én meg sosem kerültem bele egyik sztereotípiába se,"
Tehát ronda és/vagy kövér.

"nem toxikus geek"
Mondom én, hogy büfé-ruhatár szak.

"elhiszem, hogy kevesebb jogom van véleményt formálni egy videojátékról, mint bárkinek."
Egyéni szoc. probléma, marhára nem érdekel senkit.

"Nem akarom, hogy az legyen a végkicsengés, hogy a geek fiúk a hibásak mindenért, és a lányokat csak sztereotípiák alapján ítélik meg."
Á, a társadalom a hibás amit meg kell változtatni!

"nem, nem oké tőlük tátott szájjal megkérdezni, hogy „Tényleg van barátnőd? Nem hittem volna!”"
Hogy egyem azt az érzékeny pici lelküket.

"Mert az egész geek közösségnek az örömről kellene szólnia,"
És hogy írni-olvasni se tudó kisgyerekek a gép előtt ülnek naphosszat...

Frederick2 2018.08.29. 22:14:22

@KalmanBlog: Azért a "geek" fogalmának félreértéséhez sokban hozzájárult a Big Bang Theory c. sorozat is. (Bár ott azért, asszem, tudás is járult a sci-fi szeretetéhez; de azért elég káros sztereotípiákat is konzervált az emberek tudatában.) Szerintem ez az egész geekség túl van misztifikálva. Én régebben jártam animés és fantasys körökben - és ott is meg volt sokaknál ez a kívülállás és kiválasztottság tudata. Valahogy ezt látom a mostani geekségnél is: "mi vagyunk a kívülállók és a kiválasztottak". De ahogy te írtad, ezek csak lúzer gémerek.

Ez a Moskát Anita amúgy a maga módján elég "vicces" figura. Sokat lehet rajta nevetni. Ez már tiszta stand up. Ennyi butaságot. :D Egy Mandiner-interjú - ha valakinek kell ráadás.
sci-fi.mandiner.hu/cikk/20150917_a_lanyregenyek_hazudnak_a_vilag_kegyetlen_hely_interju_moskat_anitaval

Frederick2 2018.08.29. 22:24:01

@Sipi81: Mondom, egész jó stand up-os a csaj. Biztos nem gondolja komolyan. :D :P Ha még szeretnél hasonló jókat, ajánlom a fentebb linkelt interjút is.

"Nem akart feltétlenül gender-regényt írni, de szerinte felelőtlenség lenne egy fantasyt heteronormatív világkép alapján felépíteni."

Egyébként nem figyeltem volna fel rá, ha nem promózná a Delta Vision, az SFmag.hu, a Galaktika (!) és az ekultúra.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.29. 22:39:11

@Frederick2: Hát nekem azért az interjú nagyot nem ütött, sőt: egy kedves kis tini lánynak tűnik az alapján akinek a fejét megkavarta a progresszív agymosás de majd kinövi. A témától eltekintve nekem nem mondanám, hogy ellenszenves. Attól persze még nem lettem kíváncsi a könyveire.

Frederick2 2018.08.29. 22:54:55

@Sipi81: Szerintem sem vészes. Nekem sem ellenszenves. Csak tudod, miközben olyan írókat akadályoznak ezek a progresszív kiadók a műveik megjelentetésében, mint Gáspár András (hol az új Garmacor regény? hol az új Gorduin-könyv?) vagy Nemes István... és ki tudja, hány szerző műveit kaszálják, csak mert konzervatív... közben nyomatják ezeket a progresszív cicákat (Leitner Laura, Gaura Ágnes, Moskát Anita), akiknek ha beleolvasok a műveikbe, vagy elolvasok egy cikket, a hajam égnek áll...

Valahogy mintha megint politikai alapon szerveződnének a kiadók. Jóval a rendszerváltás után.

Egyébként a progresszív kiadók szerint sokáig el voltak nyomva a női írók a sci-fi-ben és a fantasy-ben. És most, hogy meglegyen a "nemek közötti egyensúly", nyomatják a női íróikat. Köztük a linkelt hölgyet.

Frederick2 2018.08.29. 22:58:32

@Sipi81: És itt nem a személy a fontos, hanem a folyamat. Aminek ez a személy is a része. Még akkor is ennek a káros folyamatnak a része, ha egy kedves tinilány.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.29. 23:00:04

@Frederick2: Ezzel egyetértek. Bár én nem sok ilyesmit olvasok, magyarok közül egyedül Markovics Botondot meg Zsoldos Pétert szoktam, ők szerintem jók.

KalmanBlog 2018.08.29. 23:04:39

@Sipi81: "egy kedves kis tini lánynak tűnik az alapján akinek a fejét megkavarta a progresszív agymosás de majd kinövi. A témától eltekintve nekem nem mondanám, hogy ellenszenves."

Itt van a kutya elásva: egyébként teljesen normális, aranyos tinilányok, ha kontroll nélkül maradnak, akkor a társadalom bomlasztóivá válnak. Nem is ellenszenvesek, hiszen normális tinilányok. Csak éppen nincsen aki ráncbaszedné, a helyes útra terelné őket.

Aztán vagy kinövi, vagy nem. Ha nem akkor elviselhetetlen némber lesz belőle.

Ezért mondom, hogy valójában nem a nőket kell hibáztani a feminizmus miatt, hanem magunkat, hogy hagytuk nekik. És nem érdemes várni, hogy majd kinövik, hanem kőkeményen meg kell tiltani.

Frederick2 2018.08.30. 07:43:10

@KalmanBlog:

"Ezért mondom, hogy valójában nem a nőket kell hibáztani a feminizmus miatt, hanem magunkat, hogy hagytuk nekik."

A probléma picit súlyosabb. Ugyanis ezeknek a feminista lányoknak a patronálói és támogatói, többségében, férfiak. A progresszív kiadók által futtatott fiatal feminista írónőket férfiak (kiadóvezetők, szerkesztők, szerzők) támogatják a háttérből.

Frederick2 2018.08.30. 08:03:38

@Sipi81: @KalmanBlog:

"És nem érdemes várni, hogy majd kinövik, hanem kőkeményen meg kell tiltani."

Itt meg már eljutunk a szabadságjogok korlátozásáig. De most komolyan: tiltsa meg a férfitársadalom Leitner Laurától és Moskát Anitától az írást, vagy úgy önmagában a művészvilágban való szereplést? Amellett, hogy több se kell, hogy a feministák megint ujjal mutogassanak, hogy "erőszakos férfiuralom" meg "elnyomó patriarchátus", azért ez cseppet sem libertariánus gondolat.

Szerintem meg ellenpéldák kinevelésére lenne szükség. Régen is voltak ilyenek: Tormay Cecile, Jókai Anna. Ők voltak az ellenpélda. (Mondjuk ők is elég önjáróak voltak, a férfiakkal való kapcsolatuk is problémás, de ez más kérdés.) Szerintem egy olyan fiatal női generáció kinevelése lenne a megoldás, amely aztán dacolhatna a Kemény Zsófikkal, Leitner Laurákkal, Moskát Anitákkal, Fejős Évákkal.

Tiltással csak olajat öntenénk a tűzre!

TrollEdomer 2018.08.30. 08:52:12

@Frederick2: Varga Bea keresztény, mint meg is látszik Szivárgó sötétség sorozaton, és jelentős szerepet töltbe irodalmi életben.

Frederick2 2018.08.30. 09:23:24

@TrollEdomer: Ő is a Kleinheincz Csilla-féle liberális feminista körhöz tartozik. Ő is rittyentett egy panaszkodó cikket, milyen nehéz a fiatal írónők élete:
onsairegenyek.blogspot.com/2017/06/eloiteletek-avagy-nok-hazai-sci-fiben.html

Őszintén szólva: szerintem a hazai sci-fi és fantasy szcénában két írónő van, aki alkotott valami kiemelkedőt: ez Vikopál Zsuzsa (Susan Salina), Lőrinczi Judit (Jud Lorin) és Rakovszky Zsuzsa. A többi hozta vagy a Fejős Éva-szintet (trágya) vagy a Tormay Cecile*-szintet (középszer). Mondjuk inkább egy Tormay Cecile-szint - ami még mindig jobb. De nem jöttek tömegével új Szabó Magdák és Kaffka Margitok.

*Itt Tormay romantikus regényeire gondolok, mivel többségében az volt az "erőssége".

Frederick2 2018.08.30. 09:27:11

@TrollEdomer: Ja, Rakovszky neve véletlenül jött, az nem sci-fi és fantasy. Olyan freudi elszólás a részeről. Ugyanis szerintem három írónő az, aki valami igényeset és színvonalasat tett le az asztalra a rendszerváltás után az irodalomban: Lőrinczy Judit, Vikopál Zsuzsa és Rakovszky Zsuzsa. A fantasy és sci-fi szubkulton belül Lőrinczy és Vikopál.

Na, helyesbítettem!

TrollEdomer 2018.08.30. 11:37:39

@Frederick2: állítása szerint Lőrinczy Juditnak is nehéz dolga volt az elvtársi közegben.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.30. 12:06:38

@KalmanBlog: Amíg a véleményformálók és a média nagy része progresszív befolyás alatt van, sajnos szinte lehetetlen az árral szemben úszni. A normális gyerekkori nevelés persze sokat segítene.

Frederick2 2018.08.30. 16:20:57

@TrollEdomer:

"állítása szerint Lőrinczy Juditnak is nehéz dolga volt az elvtársi közegben"

Mire gondolsz pontosan?

Deansdale 2018.08.30. 16:24:29

@Frederick2: "Itt meg már eljutunk a szabadságjogok korlátozásáig. De most komolyan: tiltsa meg a férfitársadalom Leitner Laurától és Moskát Anitától az írást"

Szerintem nem erről van szó, hanem a feminizmus és a genderkurzus tiltásáról az oktatásban, és esetleg a médiában. Ezek a beteg eszmék csak efféle bújtatott erőszakkal terjeszthetőek, mármint külső politikai- és pénzhatalmi nyomással - 20 évvel ezelőtt egyetlen magyar nő sem gondolta azt, hogy sej de jó lenne genderkurzusra járni. Reklámokkal (a közbeszédben 1-2 aktivista is nagy viharokat tud kavarni) és a kínálat folyamatos fenntartásával hozzák létre a keresletet, ami ha beindul létrehozhat egy lavina-hatást, amikor a segghülyévé agymosott anyukák a lányaikat tömegesen küldik ilyen szakokra, szakmákba. És akkor már nem lehet visszacsinálni ami el lett b*szva, ezt csak előre lehet megakadályozni. Reméljük a mesterkurzus tiltásával elértünk valamit, de szerintem ez a lépés még nem volt elég drasztikus a fityisztől.

A szabadságát meg senkinek nem kell korlátozni, ha a szabadidejében ilyesmivel foglalkozik, hát lelke rajta - állami támogatást viszont ne várjon hozzá.

TrollEdomer 2018.08.30. 16:31:07

@Frederick2: amit a cikkében írt Juditról, szerinte ő hiába tehetséges ( és szerinted is), mégsem tudott sokáig érvényesülni.

Frederick2 2018.08.30. 20:56:08

@Deansdale: Arról mi a véleményed, hogy a magyar sci-fi és fantasy szubkultban megszaporodtak a női szerzők?

Volt mostanában olyan magyar női szerző, akinek beleolvastál a munkájába? Ha igen, mi a tapasztalatod?

Frederick2 2018.08.30. 21:05:50

@TrollEdomer: Ja, hogy te erre gondolsz! Először nem esett le...

"Előjön a többiek neve is... Moskát Anita, Lőrinczy Judit... Ki volt az a szerkesztő, aki elolvasta a kéziratukat, és támogatta? Kleinheincz Csilla... Azt hisszük, hogy Gaura Ági csak úgy besétálhatott volna egy kiadóhoz, ha nem Csillával találkozik?
Hol lennének ezek a regények? Ott lennének egyáltalán a polcokon?"

Kleinheincz Csilla, a Delta Vision egykori nagykutyája indította útjára Gaura Ágit, Moskát Anitát és Lőrinczy Juditot? Ezt eddig is tudtam. Elárulom, én egy pillanatnyi időre bepillantást nyertem ebbe a magyar fantasy/sci-fi szubkultba. És sajnos ez is a belterjes világok egyike. Saját szememmel láttam, hogy egyes amatőr írópalánták pitiznek és nyaliznak Kleinheincz Csillának, pusztán azért, hogy a kézirataik megjelenjenek nyomtatásba. Pitiztek és nyaliztak. Na most egy olyan világ, ami ilyen gerinctelen szervilizmust követel meg pusztán azért, hogy létezz az irodalmi életben, erkölcstelen. Az én szememben erkölcstelen.

Frederick2 2018.08.30. 21:22:41

@TrollEdomer: @Sipi81:

Még egy picit a mostanában futtatott női szerzőkről. Mert most szinte dömping van belőlük. Akkora a nőelnyomás és a férfiuralom, itt Orbán Magyarországán, hogy tele van a könyvpiac női szerzőkkel. Én a következő szerint osztályozom őket.

1, Fejős Éva-szint. Ez a SZAR. Fejős Éva a legrosszabb női szerzők egyike. Sőt, talán a legrosszabb. Méltán elnevezhető róla ez az írói szint. Egy ilyen kaliberű szerző Czapáry Veronika.

2, Tormay Cecile-szint. Ez a KÖZÉPSZER. Kevesen tudják, hogy Tormay többnyire romantikus regényekkel nyomult. Ezek a romantikus, többnyire szerelmes regények se nem jók, se nem rosszak. Olvashatóak, és el is felejthetőek. A Horthy-rendszerben, a felsőbb körökben mondjuk népszerű volt az "Apródszerelem", a "Korinthoszi szerelem", meg a többi - ma már kevesen olvassák ezeket.

3, Szabó Magda-szint. (Vagy akár Kaffka Margit-szint.) Ez a KIVÁLÓ - vagyis az igényes, a színvonalas, a remek. Ide sorolom Rakovszky Zsuzsát, Vikopál Zsuzsát, Lőrinczy Juditot.

Meglátásom szerint a mostanában futtatott női szerzők többsége se nem Fejős Éva, se nem Szabó Magda - vagyis se nem szar, se nem jó. Ilyen Tormay Cecile-féle középszer. Nem kiemelkedő - középszerű. Vagyis olyasmi, amitől nem kell elájulni (amúgy is megteszi helyettünk más, sok progresszív fanboy és fangirl).

Deansdale 2018.08.30. 22:01:04

@Frederick2: Pár éve nem olvasok újdonságokat, mióta úgy éreztem hogy általánosan megzuhant a sci-fi/fantasy irodalom minősége. Elsősorban MAGUS-t olvastam, de a kezdeti jó gárda kipurcanásával beszürkült az egész, a kaput meg az tette be hogy évekig csak korábbi novellásköteteket adogattak ki újra, más összeállításban, mintha új könyvek lennének. Renier és Chapman még érdekel(ne), dehát ők jó ha szökőévente produkálnak valamit. Nemes István volt még a másik favorit, de ő is megzuhant szerintem, a Káosz-könyveken pl. szinte tapintható volt a minőség esése. A többiek számomra eleve csak a "futottak még" kategória voltak, ahhoz semmiképp sem elég jók hogy rendszeresen vásároljam a könyveiket. Az új szerzőktől meg eleve ódzkodom, valahogy úgy mint Clint Eastwood a koreaiaktól a Gran Torinóban. Nem tudom lerázni magamról az érzést, hogy a fiatal generációban nincsenek olyan tehetségek, mint az előzőben voltak.

Frederick2 2018.08.30. 22:43:19

@Deansdale:

"Nem tudom lerázni magamról az érzést, hogy a fiatal generációban nincsenek olyan tehetségek, mint az előzőben voltak."

Valamelyest megértem az ódzkodásod: rengeteg a középszer. De azért bizonyos írókkal szerintem nyugodtan próbát tehetsz: Hernád Péter, Markovics Botond, Lőrinczy Judit.

csi szi 2018.08.31. 12:17:04

2018-as Hugo-díjasok:

www.worldcon76.org/wsfs/hugos/hugo-awards-results-2018

Senki sem lát itt semmilyen tendenciát, ugye? :) Nem követem túlzottan a mai sci-fit, de a Hugo-díj láthatóan már jó ideje pár kiadó és az általuk futtatott SJW írónők kizárólagos játszótere lett. Na az lesz szép világ, ha nálunk is megtörténik ez. Részemről maradok a nyolcvanas évekbeli Galaktikák újraolvasásánál.

Madarász Henrik 2018.08.31. 12:43:23

Neil Gaimanról van valakinek véleménye ? Most kezdtem nézni az Amerikai Isteneket a Viasaton, hát elég fura sorozat, de lehet hogy a könyv jobb, az alapötlet viszont nagyon érdekes.

Deansdale 2018.08.31. 12:51:02

@Madarász Henrik: Tipikus esete annak amikor egy jó alapötletet tönkretesz a libsi ideológiai mocsok amit a megvalósításkor belepumpálnak.

Madarász Henrik 2018.08.31. 12:52:39

@Deansdale: Már a könyv is ilyen volt vagy csak a film lett ilyen ?

TrollEdomer 2018.08.31. 12:59:09

@csi szi: azon röhögtem szét az agyam, hogy legjobb mozifilm szerintük Wonder Woman volt :DD
Mondjuk még inkább a bestialitást reklámozó shape of water, vagy last jedi, ahol lukeot tették tönkre marysue kedvéért, de hogy ez lenne legművészibb alkotás, mikor volt egy Blade Runner is?

TrollEdomer 2018.08.31. 13:00:46

Még mindig inkább mint shape of water

TrollEdomer 2018.08.31. 13:02:08

@Madarász Henrik: Amerikai isteneket nem olvastam, többi könyve szerintem király volt, nem éreztem rajtuk semmi SJW propagandát.

Frederick2 2018.09.01. 12:37:38

@csi szi: @Madarász Henrik: @Deansdale:

"a Hugo-díj láthatóan már jó ideje pár kiadó és az általuk futtatott SJW írónők kizárólagos játszótere lett."

Kb. minthogy a magyar fantasy és sci-fi sem más mára, mint a progresszív kiadók (Gabó, Delta Vision) és az általuk futtatott SJW írónők szórakozása.

"Na az lesz szép világ, ha nálunk is megtörténik ez."

Már megtörtént. Ismétlem magam: a magyar könyvkiadás nagy része a progresszív kiadók kezén van: Líra és Lant, Libri, Magvető, Delta Vision, Gabó.

"Részemről maradok a nyolcvanas évekbeli Galaktikák újraolvasásánál."

Én meg, ha fantasy-t akarok olvasni, akkor vagy angolszász szerzők műveihez nyúlok, mert ott még van némi maszkulinitás, vagy a régi Cherubion- és MAGUS-szerzőket veszem a kezembe.

Bár sajnálatosan a régi maszkulin fantasy szerzők is kezdenek átmenni girl power-be. Pl. Mark Lawrence
moly.hu/konyvek/mark-lawrence-voros-nover

Valahogy egyre több és több girl powert termel ki a képregény-, a fantasy- és sci-fi-ipar. Nyúlánk és karcsú nők vernek meg és gyilkosnak meg megtermett, erős férfiakat. Ez most egyaránt üzenet akar lenni a nőknek és a férfiaknak is - a nőknél bátorítás, a férfiaknál elrettentés? Vagy csak én magyarázok bele többet?

"Neil Gaimanról van valakinek véleménye?"

Neil Gaiman jó szerző, de ott a feminista felesége, aki szerintem rátelepedett. Olyasmi, mint amikor Madonna elvetette magát Guy Ritchie-vel - majd a 8 év alatt leszívta rendesen az energiáját.

Frederick2 2018.09.01. 12:40:19

@Deansdale:

"Nemes István volt még a másik favorit, de ő is megzuhant szerintem, a Káosz-könyveken pl. szinte tapintható volt a minőség esése."

Nemes István maga vallotta be egy kommentben, hogy már jó ideje sörfogyasztás mellett írja a regényeit. És nem egy sör fogyasztása mellett. Hát, őszintén szólva, picit érződik is az az elfogyasztott sörmennyiség.

zriff 2018.09.01. 14:19:05

@Madarász Henrik: Régen olvastam a könyvet. A sorozatban van egy erős sjw üzenet, hogy gonosz fehérek, férfiak(bilquis bukása, vulkán fasiszta városa, anansi fehér ellenes beszéde). A könyvben egyik oldal se volt jó, a régi, és az új istenek, egyformán embereken élősködő szörnyek voltak, amiben az volt az szánalmas, és ijesztő hogy végső soron az embereknek szükségük van ilyen szörnyekre.

@Frederick2: A szupernő jelenség vágykiteljesítés. Női íróknál ez alap. A férfi íróknál, meg ez a szexuális bdsm lesbian vágykiteljesítés lásd joss whedon, william moulton marston.

Madarász Henrik 2018.09.01. 14:59:51

@zriff: Akkor már értem miért lett ilyen a film, ez a rejtett ideológiai üzenet a Harry Potter könyvekben is megvan, ahogy olvastam a kritikákat, mármint hogy rosszak a fajkeveredést ellenzők, szimpatikus homoszexuális karakter, ilyesmik. Úgy látszik a balosok közül sokan választják ezt a műfajt.

Frederick2 2018.09.01. 16:08:26

@zriff: @Madarász Henrik: @Deansdale:

"A szupernő jelenség vágykiteljesítés. Női íróknál ez alap."

Na igen, amikor a kövér és csúnya Marion Zimmer Bradley és a kövér és csúnya Elaine Cunningham karcsú és szép hősnőkről ír, az feltűnő.

"A férfi íróknál, meg ez a szexuális bdsm lesbian vágykiteljesítés lásd joss whedon, william moulton marston."

...meg Robert Jordan. (De szerintem George R. R. Martin-nál is egy szexuális fétis a 13 éves bérgyilkosnő Arya.)

Egyébként van egy szint, amikor ez rettentő szánalmas. Emlékszem, amikor Berke Szilárd újraírta a Sötét Angyalok c. regényét, és kiadta Boszorkánylovag címen. Telerakta a művét girl power-ekkel. Az még hagyján, hogy nem is voltak kifejezetten jó karakterek - de az egészről lerítt a szexuális vágykiteljesedés, a dominák iránti fétis. Azon csodálkozom, hogy szexuális aktusokat nem rakott bele a műbe. Egyébként a regény maga jó, Berke Szilárd jó szerző - de ez akkor is egy irritáló pont volt a műben.

Valahol megértem, hogy egyes íróknál és olvasóknál merevedést okoz, ha egy vékony és magas, izmos és erőteljes hölgy, közelharcban férfiakat aláz meg, győz le, gyilkol meg - de én, mint olvasó, egyre kevésbé vagyok kíváncsi erre a szexuális fétisre. Megdöbbentő, hogy ma már a regényirodalom számot tevő része sem szól másról, mint az aljas ösztönök kielégítéséről.

"ez a rejtett ideológiai üzenet a Harry Potter könyvekben is megvan, ahogy olvastam a kritikákat, mármint hogy rosszak a fajkeveredést ellenzők"

Most lehet, hogy megköveztek érte, de nekem tetszettek a Harry Potter-filmek. Viszont Lady Rowling politizáló hajlama engem is taszít.

"Úgy látszik a balosok közül sokan választják ezt a műfajt."ú

Mármint a balos befolyás a fantasy-be. Tudod, azért ez a maga módján elég szomorú. 10 évvel ezelőtt nekem fogalmam sem volt arról, hogy az adott fantasy szerző milyen politikai beállítottságú. Mert nem volt fontos. A fantasy, pár kivételtől eltekintve, apolitikus terület volt. Annyira, hogy aki megpróbálta behozni fantasy fórumokra a politikát, kinézték. Mára viszont eljutottunk odáig, hogy több fantasy szerző nyíltan politizál, kiáll valami politikai ügy mellett. Ez egy tragikus tendencia.

Madarász Henrik 2018.09.01. 16:40:44

@Frederick2: Amikor megismertem a műfajt, szó sem volt politizálásról, a kaland, a humor volt a lényeg, a Cherubion könyvekről beszélek. Aztán jött az első pc propagandát sunyin toló könyv és a filmek belőle, a Harry Potter 2000 körül, azután meg itt kezdtem megismerni hogy nyugaton milyen szinten kezd átpolitizálódni a műfaj és persze a mandiner sci-fi rovatában olvasott döbbenetes lelkendezések a nyugati balos szerzőkről.

Madarász Henrik 2018.09.01. 16:46:18

@Madarász Henrik: Amúgy elkezdtem olvasni a Jégkoronát, a 2015-ös antológiát a Cherubiontól, egész jó eddig.

zriff 2018.09.01. 17:47:13

@Frederick2: Na igen, szerintem is, meg az idő kereke fórumokba beleolvasva, már egyre többen vallják, hogy jordan rossz író volt.

Amúgy vágykiteljesítéssel nincs baj, csak nem kellene felsztárolni se a szerzőt, se a művet amik ilyen irányultságúak, ponyva és kész. Mondjuk ott van az éhezők viadala, amiben az az üzenet, hogy mások szenvedését nézni, embertelenség. Erre filmeket készítenek belőle. Ennyit a nagy felvilágosult üzenetről.

Frederick2 2018.09.01. 18:19:25

@zriff:

"Amúgy vágykiteljesítéssel nincs baj, csak nem kellene felsztárolni se a szerzőt, se a művet amik ilyen irányultságúak, ponyva és kész."

Szerintem ma a fantasy művek többsége két dologban utazik. Általában vagy-vagy vonalon.
1, politikai propaganda
2, ösztönkielégítés (kb. mint a pornó vagy a slasher horror)

Mostanában Mark Lawrence-ről igyekszenek bebizonyítani, hogy szépirodalom... Hmmm! Igényes, szó se róla, de hogy szépirodalom lenne, az túlzás. Inkább igényesen megírt ponyva.

TrollEdomer 2018.09.01. 20:38:33

@Frederick2: nem értem miért zavar így Arya. egyik legjobban felépített karakter. Akkoriban 12+ év már elég volt nagykorúsághoz

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2018.09.02. 22:30:46

@TrollEdomer: Ma is vannak olyan szubkultúrák, ahol elég.

Frederick2 2018.09.02. 22:41:22

@don Fefinho: Hát igen, a cigányság is kitermeli a maga Arya-it. Lakatos Arya. :D

Jaj, én vagyok a műveletlen, komolyan kellene vennem Martin Mestert! :D

TrollEdomer 2018.09.03. 12:27:30

@Frederick2: most gúnyolódhatsz, csak épp tartok tőle, ha valóságban találkoznál Afrikában 13 éves gyerekkatonával, akinél csak egy kés van, akkor nem úgy állnál hozzá, hogy mit akar a kis szaros...

Frederick2 2018.09.03. 14:06:03

@TrollEdomer: Na, most léptél rá az aknára.

Ugyanis az afrikai gyermekkatonák egyáltalán nem olyan romantikus figurák, mint Ayra a Trónok harca c. sorozatban. Ajánlom megtekintésre a Véres gyémánt c. filmet, ahol kifejezetten szánalmasan vannak ábrázolva a gyermekkatonák. Szánalmasak, de veszélyesek. Az Ayra bizonyos értelemben semmi más, mint a gyermekkatonák romantikus ábrázolása.

TrollEdomer 2018.09.03. 14:47:56

@Frederick2: az nagyon romantikus, hogy kivégzik apját, családfája nagy részét kiirtják, el kell menekülnie másik kontinensre.
Mivel látott pozitív mintát is, volt egy szerető családja, azért nem zakkant meg teljesen.

Frederick2 2018.09.03. 17:09:42

@TrollEdomer: Tudod, kurvára nem érdekel.

Frederick2 2018.10.22. 13:35:13

@Deansdale: Látom, reagáltál. :)
www.moskatanita.hu/2018/05/lehet-e-egy-lany-eleg-geek.html?showComment=1535638511028#c30348183362247893307

Meg azt is, hogy nem kaptál választ. Ne bánkódj emiatt: Moskát Anita nem a bátor közszereplők egyike. Mint a balliberális megmondó-emberek egyike, kinyilatkoztatni szeret, konfrontálódni nem. A regényeit is csupán a családtagok, a haverok, a szerződtetett kiadók főemberei, a progresszív kritikusok olvassák el - mégis ő az egyik valaki a magyar sci-fi palettán.

Mindenesetre jól megmondtad neki, annak ellenére, hogy nem lett visszhangja.

Frederick2 2019.03.20. 09:32:27

@Aurelius Respectus: @TrollEdomer: @Deansdale: @zriff: Jelentem, megnéztem a Black Panther-t. Kb. másfél hónapja. Szar volt, de haladjunk sorjában.

1, SJW-üzenet: Én tömény Fekete Párduc-propagandára számítottam. Már csak azért is, mert a két balos zsidó, Stan Lee és Jack Kirby felvállaltan szimpatizált a szervezettel. Ezért kicsit meg is lepődtem, hogy a főhős és az antihős viszonyában a Martin Luther King - MalcolmX vitát hozzák elő, persze vadonatúj köntösben. Az antihős a MalcolmX álláspont, miszerint fegyveres erőszakkal kell harcolni a fehérekkel szemben; a főhős a Martin Luther King, miszerint kompromisszumra kell törekedni a fehérekkel. És persze a főhős győzelmével a Martin Luther King-féle elgondolás nyert elsőbbséget. Becsületére legyen mondva, a film nem válik Fekete Párduc-propagandává.

De félreértés ne essék: ez nem egy tisztességes film, hanem SJW-propaganda. Azzal az összes néger karakter egyetért, hogy mind Afrikában, mind az USA-ban, sőt az egész földbolygón a négerek sanyarú helyzetéért, nyomoráért a fehérek a felelősek. Afrika ugye a gyarmatosítás, az USA meg a rasszizmus és diszkrimináció. Így erősíti a fehér bűntudatot. Miközben figyelmen kívül hagyja pl. az osztálykülönbségeket - azt, hogy egy felső-középosztálybeli Morgan Freeman meg egy néger melós között eleve szakadék van, és még a négerség, vagy miafaszom sem egyesíti őket semmiben.

2, Mint film: De ha kivesszük az SJW-szálat, és csak esztétikailag nézzük (Filmbarátok), ez a film akkor is egy szar. Szar a színészi játék, szar a dialógusok, szar a forgatókönyv. És ami a legfájóbb egy akciófilmben: szarok az akciójelenetek! (Állítólag a főszerepet játszó színész nem is ért a küzdősportokhoz. Van egy érzésem, hogy nincs egyedül ezzel a filmben.) A girl power-ek, mint minden SJW-filmben, itt is unalmasak; keménykednek, mint valami ostoba és bunkó tengerészgyalogos.

3, Utóélet: Tudtátok, hogy 7 Oscar-díjra jelölték ezt a szart?

Nem tudom, linkelte-e valaki ezt a cikket, de ennyi bullshit-et régen olvastam egy cikkben.
hvg.hu/kultura/20180322_fekete_parduc_rabszolgasors_science_fiction_afrofuturizmus

"A T’Challa király vezette wakandaiak soha nem tapasztalták meg a rabszolgaság és az európai kolonializmusnak való kiszolgáltatottság semmilyen formáját. Gondoljunk bele, hogy ez mennyire erős állítás, amit csak tetéz az, hogy nem Barack Obama elnöksége idején, hanem a Trump-érában hangzik el! Nem csoda, hogy több néző, blogger is arról számolt be, hogy könnyekig meghatódott a filmtől, pedig azért a film nem elsősorban a könnycsatornáinkra játszik."

"A Fekete Párduc ugyancsak feminista mozi. A készítői teljesen egyértelművé teszik, hogy erős nők segítsége nélkül T’Challa képtelen lenne megvédeni a birodalmát. Végre egy olyan szuperhős film, amelyben nem teng túl a tesztoszteron, hanem ellensúlyt képez a megfelelően adagolt ösztrogén. A király hiába erős és igazságos, a női hadserege, a mellette kitartó szerelme és édesanyja, valamint a techzseni feltaláló húga nélkül a férfi nem sokra menne."

(Zárójeles megjegyzés: Ugye, a Black Panther egyik hivatkozik alapja az afrikai tradícióhoz való visszanyúlás. Oké, rendben - ezzel csak az a gond, hogy az afrikai tradició eleve maszkulin, ahogy a hölgy fogalmazott, "túlteng a tesztoszteron", ami miatt előre le voltak fektetve a hagyományos nemi szerepek; egy nő helye a háztartás és a gyereknevelés volt, s nem lehetett harcos. Na, ennyit arról, mennyire hitelesen nyúlnak a posztmodernek a tradícióhoz! :P )

"Az afrofuturimus azért élheti újabb virágkorát, mert bár a rabszolgatartás véget ért, a feketék életkörülményei még mindig sokkal rosszabbak a fehér átlaghoz képest Észak-Amerikában és Afrikában. Csak hogy néhányat említsünk: korlátozottabb a hozzáférésük az oktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az afroamerikaiak körében nagyobb a halva születés aránya és a szegénység is. Mára egyértelművé vált, hogy 1865-tel nem szűnt meg teljesen a rabszolgasors. Ezt a tudomány az afterlife of slavery (a rabszolgaság utóélete) fogalommal illeti. Mózes szerint addig bőven van létjogosultsága az afrofuturista alkotásoknak, amíg két és fél millió afroamerikait tartanak fogva az iparággá vált börtönkomplexumokban, folyamatos az ellenük elkövetett rendőri erőszak, és a hatvanas-hetvenes évek radikális mozgalmának, a Fekete Párducoknak néhány képviselőjét még mindig rács mögött tartják."

Hát igen, Morgan Freeman és Denzel Washington egyéni életútja a jó példa, mennyire elnyomják az érvényesülni akaró feketéket az USA-ban. Afrikában pedig nem a fekete államformációk nyomorítják meg a fekete lakosságot, hanem továbbra is a fehér gyarmatosítás. Hát persze! :P

TrollEdomer 2019.03.20. 10:38:12

@Frederick2: Azért ha vki Salvini köréből azzal vádolja franciákat, hogy olyan szerződéseket irattak alá volt gyarmatokkal, amikkel fenn tudják tartani kizsákmányolást, abban van valami.

en.wikipedia.org/wiki/Dahomey_Amazons
Bár Afrikát nehéz progresszívnek nevezni, de tényleg voltak ilyenek.

(Ismerőseim inkább azon röhögtek, Wakanda társadalma milyen fejlett, kb mint orkoké: levertem a királyt, én vagyok a király!)

Deansdale 2019.03.20. 17:04:55

@Frederick2: "ha kivesszük az SJW-szálat, és csak esztétikailag nézzük, ez a film akkor is egy szar. Szar a színészi játék, szarok a dialógusok, szar a forgatókönyv. És ami a legfájóbb egy akciófilmben: szarok az akciójelenetek!"

Teljesen egyetértek, értéktelen vacak az egész, amin az SJW propaganda úgy áll mint egy rakás szaron egy másik rakás szar.

Afrika kizsákmányolása meg egy mítosz, kőkorszaki szinten éltek és élnének ma is ha a fehér ember nem megy oda, semmit nem érnének a természeti kincsekkel amiért cserébe megkapták a fehér civilizáció vívmányait. Amit a fehér ember ott kibányászott azt a feketék nem tudnák megenni akkor sem ha otthagytuk volna... Az is sokat elmond, hogy a rettegett dél-afrikai apartheid idején a környező országokból oda szökdöstek be a feketék mert ott jobb volt az életszínvonal. Kizsákmányolás a büdös lófaszt.

Madarász Henrik 2019.03.20. 19:46:54

@Frederick2: Ez egy balos marhaság, a vietnami, kínai bevándorlók egy szál ruhában, nincstelenül érkeztek USA-ba, ők sem fehérek, már az első generáció sikeresen beilleszkedett, a gyerekeik meg a legjobb egyetemeken tanulnak, egyszerűen más a mentalitásuk mint a feketéknek.

Frederick2 2019.07.06. 00:23:41

@Deansdale: @Madarász Henrik: Most kifejezetten érdekes élmény ért a minap. Azok a magyar kritikusok, akik egekbe dicsérték a Marvel Kapitányt és a Fekete Párducot, mindenféle szarnak elmondták az új HellBoy filmet. S ámbár eljutottam arra a szintre, hogy már nem bízok a kritikusok értékítéletében, itt azért elérték nálam, hogy úgy ültem le a film elé: "ha minden kritikus szerint szar, akkor biztos az".

És itt jön a csavar:

TETSZETT A HELLBOY!

Amúgy érdemes megnézni. Jó, nem egy nagy durranás, vannak hibái, de szerintem elég nézhető movie.

Madarász Henrik 2019.07.06. 01:04:38

@Frederick2: Na látod, nem dőltél be a kritikusoknak és jól jártál :)

Madarász Henrik 2019.07.06. 01:07:18

@Madarász Henrik: Amúgy kár hogy nincs már Pintér Bence a mandineren, ha ő dicsér egy könyvet, akkor biztos hogy nem érdemes elolvasni :)

Deansdale 2019.07.06. 08:50:10

@Frederick2: Akik dícsérik a politikailag manipuláló szar filmeket azok ezt politikai motivációból teszik, úgyhogy a véleményük onnantól kuka, illetve arra még lehet használni, hogy ha valamit lehúznak akkor azt meg lehet nézni.

A Hellboy hibái nagyjából ütötték az erényeit, összességében egy átlagosan jó fantasy-akciónak mondanám. Érdekes, hogy a számítógépes grafika minősége eléggé ingadozott, a tökéletestől az üzbég gyurmafilm színvonalig minden feljutott a vászonra :) A végén az a minimális grrl power még kimaradhatott volna. A lényeg, hogy az ember tudja mire ül be mikor erre a filmre jegyet vesz, ez a szó lekezelőbb értelmében képregényfilm, úgyhogy csak az nézze meg akinél ez belefér. Kissé a Shazam-ra emlékeztetett, több káromkodással. Ez nem "moziélmény", hanem a szó legszorosabb értelmében kikapcsolódás.

Frederick2 2019.07.14. 14:32:44

@Deansdale: Mostanában pár intellektuel betámadta a popkulturát, azon belül a geek szubkultot.

TGM "aranyköpése":

"Tessék klasszikus politikai filozófiát, történelmet, szociológiát, közgazdaságtant, jogot tanulni. Tessék készülni, tessék körülnézni, megismerni a magyarországi, a kelet-európai, a nyugati valóságot. Tessék lejönni a sorozatokról, a popzenéről, a mémekről, a gifekről és a Facebookról és az influenszerekről és a gasztroblogokról és a díjnyertes filmekről. És a Harari típusú politikai giccsekről és a sekélyes turizmusról. És az új irodalomnak nevezett ernyedt, szentimentális, dadogó ponyváról.

Ilyen csacskaságokra már nincs idő."

hvg.hu/itthon/20190408_TGM_A_valsagrol_az_ifjusagnak

Herczeg Márk egy egész cikket szánt a geek ócsárlásának:
444.hu/2019/04/16/eletemben-eloszor-megneztem-egy-reszt-a-tronok-harcabol-es-rajottem-hogy-egesz-gyerekkoromban-hazudtak-nekem

Rusznyák Csaba viszont védelmébe veszi:
geekz.444.hu/2019/04/22/a-geekkultura-kivulrol-felhore-kiabalo-venemberek

Deansdale 2019.07.14. 18:09:40

@Frederick2: Rusznyák véleményével gyakorlatilag egyetértek. A képregény, a szuperhősözés, meg minden hasonló végső soron történetmesélés, emberi drámák színpadra vitele szórakoztató vagy elgondolkodtató célzattal. Nem sokban különbözik ez a hattyúk tavától, csak a technológiai körülmények mások. Az embereknek mindigis volt igénye drámára, és akinek a saját életében nincs elég, az szívesen fogyasztja szórakozásképp a mesterséges változatot, és hogy ez koronként más formát ölt az abszolút jelentéktelen dolog. Anno Othello fojtogatta Desdemonát, most meg Thanos Thort, ez lényegtelen. Thor amúgy jól rámutat arra is, hogy már marharégen is megvolt ez a szuperhősös történetmeséléses dolog, csak az ókorban még szájról szájra vagy színpadról színpadra terjedt, ma meg moziról mozira. Aki erre hegyezi ki az elitizmusát az abszolút síkhülye, bár erről hajlandó vagyok vitát nyitni ha valaki előbb elmagyarázza a lényegi különbséget mondjuk Héraklész kalandjai és a legutóbbi Avengers film között, tekintve hogy szimbolizmus ill. mélyebb jelentés/tartalom/tanulság nem csak az előbbiben van, hanem az utóbbiban is.

Persze az is igaz, hogy ezt túlzásba lehet vinni. Amikor őszinte emberek őszinte érzelmeket társítanak mesékhez (mondjuk mert gyermekkorukban nagy hatással voltak rájuk www.youtube.com/watch?v=Y19XU5neu-o ), az totálisan rendben van és ezerszer értékesebb mint pl. TGM nyúlszájú, anti-empatikus mentális maszturbációja. De amikor nem erről van szó, hanem divat és hype és hisztéria, na ott már gondok vannak. Sokan túlzásba viszik a rajongást és ezekre ráférne egy hidegzuhany, de nem elitista trolloktól akik szerint felnőttek kizárólag Marxot vagy Tolsztojt olvashatják és élvezhetik. A meséket szeretni szabad, többet tanulhatunk belőlük mint ezektől a lelkileg beszáradt szerencsétlenektől.

Deansdale 2019.07.14. 18:12:26

@Deansdale: ja, persze a migránoskat meg a fityiszt meg Trumpot idekeverni orbitális hülyeség, de ez magától értetődik. Az előbbi kommentem szigorúan csak a témára vonatkozott, a politikai kiszólások más tészta.

Madarász Henrik 2019.07.14. 23:46:33

@Frederick2: TGM egy anakronizmus, egy az 50-es években élő kommunista.

Frederick2 2019.07.15. 02:06:35

@Deansdale: @Madarász Henrik: Sokat változott a világ. Van, amiben előnyére.

Emlékszem, mikor tanultam a Kaposvári Egyetemen kb. 10 éve, a bölcsészszakon ki sem mertem engedni a számon olyan szavakat, hogy "fantasy", "szerepjáték" vagy "anime", nehogy kinézzenek maguk közül a bölcsészek. Az olyan nevek hallatán meg egyenesen szemmel vertek, hogy "Stephen King".

Most meg, egy évtized elteltével, simán előhozhatok bölcsész társaságban fantasy témákat, anime címeket, Stephen King-regényeket.

Persze zárványok (intellektuális gettók) még vannak, amik a "magas kultúra" magas lováról szólják le a popkultúra termékeit (pl. Magyar Napló).

De most szerintem éppenhogy elfogadó a popkultúra irányában az értelmiség. És ez jó!

Madarász Henrik 2019.07.15. 02:56:54

@Deansdale: Azért Rusznyák szövegéből is látszik hogy erőteljes balos benyomulás történt az elmúlt évtizedekben a sci-fi és fantasy területére. Tudom hogy már néhányszor mondtam, de én teljesen ledöbbentem, amikor a mandineren elkezdtem olvasni Pintér Bence rovatát, hogy gyerek és fiatalkorom ártalmatlan, semleges szórakoztató műfajait hogy ellepte az SJW elmebaj először külföldön, utána Magyarországon.

Deansdale 2019.07.15. 14:40:36

@Madarász Henrik: Ja, és a balosok szokás szerint egymás ellen hazudnak: az egyik felük erőlködik, hogy nincs is semmiféle politikai befolyás a kultúrán, ez csak jobbos konteó, míg a másik felük azt ismételgeti hülyén hogy a kultúra mindigis át volt politizálva, nem lehet azzal semmi kifogás ha most is át van. Miközben mi normális emberek emlékszünk arra, hogy 15-20 éve roskadásig voltak a polcok jó sci-fivel és fantasyval amiben egy büdös szó nem esett olyan posztmodern politikai témákról, mint a rasszizmus vagy az LGBT kisebbségek szabadságharca. Hülyének néznek minket, de ezzel csak magukat hülyítik el.

Frederick2 2019.07.18. 12:30:51

@Deansdale:

"Miközben mi normális emberek emlékszünk arra, hogy 15-20 éve roskadásig voltak a polcok jó sci-fivel és fantasyval"

De tényleg! Most bemegyek egy könyvesboltba, és alig találok olyan fantasyt vagy sci-fit, ami felkeltené az érdeklődésem.

Na jó, ez nem teljesen igaz, mert van két név, akinek érdekelnek a művei. De azok se most kezdték a szakmát, és a műveik sem éppen frissek. (Dan Simmons, Frank Schätzing)