HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: Plusz azt is vedd bele, hogy kiépíteni sem olcsó lenne. Plusz: ha elmegy az áram leáll a szellőztető rendszer. (2024.03.19. 00:42) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • GABOR2: Építészmérnök fórumra kéne írnod Deansdale. Nekem most több rokon is csinált napelemeket, de van akinek napelem, hőszivattyú, minden van, de így se kapta meg a passzív ház, vagyis legjobb besorolás... (2024.03.19. 00:33) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Wildhunt: @Deansdale: engem az érdekelne, hogy fogadja a komposzt a folyamatos hűtést. A talajszondás hőszivattyú egyik hátránya, hogy sivatagosít, gyep például nem lesz felette. Felteszem a komposzt folyamat... (2024.03.18. 22:23) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Deansdale: @valis47: Na igen, aki egy modern kombinált fityfaszra kiadhat 1 misit annak nem kell trükköznie a fűtéssel, de ahogy a cikk is jelzi, ez ötletelés... A szabályok, hogyismondjam, kevéssé érdekelnek... (2024.03.18. 21:55) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: Bár persze ez utóbbi felesleges, ha maga a komposzt hője eléggé felmelegíti a vizet, akkor csak keringetni kell. (2024.03.18. 21:39) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Marvel vs. Marvel

2018.02.10. 13:07 Deansdale

Rögtön egy kitérővel kezdem, hiszen nem is erről akartam beszélni, de sebaj: a progresszív néphülyítés elérte a kívánt hatást, a kisebbségek nyugaton már nemcsak péppé vannak hülyítve, de folyamatos fehér/férfi/hetero/keresztényellenes gyűlöletben izzanak. Ennek legfrissebb megjelenési formájaként a hülye niggerek a neten hőzöngenek, hogy fehér emberek hogyan merészelik megnézni/dícsérni/fikázni a Marvel legújabb filmjét, a Fekete párducot, hiszen az egy nigger film, niggereknek, nigger rendezővel, ésatöbbi. Itt tartunk, baszki, a baloldal áldásos tevékenysége nyomán a gyűlölködés sosem látott magasságokba csapott, a 10-20 évvel ezelőtt szinte eltűnő faji ellenségeskedés újra felütötte a fejét, és rosszabb mint valaha. Hajrá társadalmi igazságosság! /s Csodálkoznék, ha a dicső amerikában megúsznák az FP vetítését faji konfliktusok nélkül, garantáltan lesz pár szubhumán, akik személyes sértésnek fogják venni a fehér emberek jelenlétét, és agresszióval fognak reagálni rá.

Amiről valójában szólni akartam, és amit a sok kép miatt csak lapozás után fogok kifejteni...

...az igazából nem nagy újdonság, csak gondoltam összeállítok egy kis montázst arról, hogy mi történik, ha egy cég a libsik kezére kerül, akik természetesen a rajongókra éppúgy szarnak, mint a cég anyagi érdekeire, és rögvest a saját képükre formálnak mindent. Nagyjából ez a Marvel zászlóshajója, amit mindenki ismer, és akit egyáltalán érdekel ez a téma, az általában kedveli is:

avengers.jpg

A vasember arcát nem látjuk, de mindenkinek beugrik Robert Downey Jr., illetve Hulkra volt több próbálkozás is az utóbbi időben, de az Avengers filmek révén Ruffalo barátunk a legismertebb, aki bár töketlen feminista idióta, azért mégicsak fehér férfi. Most nézzük, hogy a filmek alapjául szolgáló képregények jelenleg hol tartanak:

Thor nő lett:

...ahogy Hulk is:

Amerika Kapitányból kétféle verzió létezik, a néger,

illetve a fehér, amelyik náci:

Vasember egy 15 éves néger lány:

Egyedül Hawkeye maradt meg annak, aki volt

edit: Természetesen Hawkeye is nő lett:

Valamilyen általam érthetelen okokból Black Widow-ból nem csináltak férfit. (Lehet nemsokára transznemű lesz, a fene tudja.)

Ja, természetesen Pókember is néger.

Ezenkívül vannak még új hősök is, például Mókuslány,

meg "America Chavez", aki papíron földönkívüli, a gyakorlatban egy leszbikus latina, aki mindent gyűlöl ami a klasszikus Amerikát jelképezi.

De persze szó sincs arról, hogy a progresszívek a saját propagandájuk idióta eszközévé züllesztenék a majd' egy évszázados képregényipart - aki ilyet állít az nőgyűlölő és rasszista. És a Marvelnél csodálkoznak, hogy nem fogynak úgy a képregények, mint régen. Biztos a náci propaganda az oka...

533 komment

Címkék: szép új világ piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2018.08.29. 21:59:47

@Frederick2: Hehe, ez a sztori sokkal messzebb kezdődik.

A geek fogalma már eleve el van térítve! Eredetileg a geek azokra az emberekre vonatkozott, akik az elektronikához, vagy egyéb gépekhez nagyon jól értettek, és emellett bele is voltak buzulva kicsit. Egész nap bütykölő csodabogarak, akik közben hatalmas tudást szedtek fel.

Ezért aztán az átlagember furának tartotta a geekeket, de kicsit csodálta is, mert néha hasznosnak bizonyultak, amikor a szakterületükhöz érteni kellett.

Ezek a geekek persze általában Sci-Fi rajongók voltak. És ezen keresztül átterjedt a kifejezés azokra is, akik _csak_ Sci-Fi rajongók. Viszont mellesleg nem értenek semmihez. De ők valójában nem geekek csak egy tudatlan réteg nevezi őket annak. Azok, akik annyira tudatlanok, hogy nem tudják megkülönböztetni a tudás birtokosát a síkhülyétől.

Játszani tudni nem érdem. Jó, talán aki világbajnok szinten tolja, az az. De akinek a számítógépes játék az élete, az maximum csak kis lúzer de nem geek.

Majd ha megtanul elektronikát építeni, vagy programozni és ezt meglepő magas szinten űzi, akkor elismerem, hogy geek. Addig csak egy lúzer gémer.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.29. 22:12:28

@Frederick2:
Érdekes volt. Most cinikus leszek és kommentelek belőle néhány dolgot. :-)

"Előbb kezdtem el számítógépes játszani, mint tanultam meg olvasni."
Én mondjuk erre nem lennék büszke...

"Vagy egyetemen Tolkien kurzuson, ahol bizonygatnom kellett, hogy igen, olvastam A szilmarilokot, és nem, nem a potya kreditért ücsörgök itt este nyolcig."
Büfé-ruhatár szak?

"és elmondani nem tudom, mennyire káros mindkettő."
Tehát azt se szereti ha nőnek nézik meg azt se ha fiúnak.

"mintha a nőiség és a geekség összeférhetetlen lenne."
Két sorral feljebb még az volt a baja, hogy nőnek nézték...

"Én meg sosem kerültem bele egyik sztereotípiába se,"
Tehát ronda és/vagy kövér.

"nem toxikus geek"
Mondom én, hogy büfé-ruhatár szak.

"elhiszem, hogy kevesebb jogom van véleményt formálni egy videojátékról, mint bárkinek."
Egyéni szoc. probléma, marhára nem érdekel senkit.

"Nem akarom, hogy az legyen a végkicsengés, hogy a geek fiúk a hibásak mindenért, és a lányokat csak sztereotípiák alapján ítélik meg."
Á, a társadalom a hibás amit meg kell változtatni!

"nem, nem oké tőlük tátott szájjal megkérdezni, hogy „Tényleg van barátnőd? Nem hittem volna!”"
Hogy egyem azt az érzékeny pici lelküket.

"Mert az egész geek közösségnek az örömről kellene szólnia,"
És hogy írni-olvasni se tudó kisgyerekek a gép előtt ülnek naphosszat...

Frederick2 2018.08.29. 22:14:22

@KalmanBlog: Azért a "geek" fogalmának félreértéséhez sokban hozzájárult a Big Bang Theory c. sorozat is. (Bár ott azért, asszem, tudás is járult a sci-fi szeretetéhez; de azért elég káros sztereotípiákat is konzervált az emberek tudatában.) Szerintem ez az egész geekség túl van misztifikálva. Én régebben jártam animés és fantasys körökben - és ott is meg volt sokaknál ez a kívülállás és kiválasztottság tudata. Valahogy ezt látom a mostani geekségnél is: "mi vagyunk a kívülállók és a kiválasztottak". De ahogy te írtad, ezek csak lúzer gémerek.

Ez a Moskát Anita amúgy a maga módján elég "vicces" figura. Sokat lehet rajta nevetni. Ez már tiszta stand up. Ennyi butaságot. :D Egy Mandiner-interjú - ha valakinek kell ráadás.
sci-fi.mandiner.hu/cikk/20150917_a_lanyregenyek_hazudnak_a_vilag_kegyetlen_hely_interju_moskat_anitaval

Frederick2 2018.08.29. 22:24:01

@Sipi81: Mondom, egész jó stand up-os a csaj. Biztos nem gondolja komolyan. :D :P Ha még szeretnél hasonló jókat, ajánlom a fentebb linkelt interjút is.

"Nem akart feltétlenül gender-regényt írni, de szerinte felelőtlenség lenne egy fantasyt heteronormatív világkép alapján felépíteni."

Egyébként nem figyeltem volna fel rá, ha nem promózná a Delta Vision, az SFmag.hu, a Galaktika (!) és az ekultúra.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.29. 22:39:11

@Frederick2: Hát nekem azért az interjú nagyot nem ütött, sőt: egy kedves kis tini lánynak tűnik az alapján akinek a fejét megkavarta a progresszív agymosás de majd kinövi. A témától eltekintve nekem nem mondanám, hogy ellenszenves. Attól persze még nem lettem kíváncsi a könyveire.

Frederick2 2018.08.29. 22:54:55

@Sipi81: Szerintem sem vészes. Nekem sem ellenszenves. Csak tudod, miközben olyan írókat akadályoznak ezek a progresszív kiadók a műveik megjelentetésében, mint Gáspár András (hol az új Garmacor regény? hol az új Gorduin-könyv?) vagy Nemes István... és ki tudja, hány szerző műveit kaszálják, csak mert konzervatív... közben nyomatják ezeket a progresszív cicákat (Leitner Laura, Gaura Ágnes, Moskát Anita), akiknek ha beleolvasok a műveikbe, vagy elolvasok egy cikket, a hajam égnek áll...

Valahogy mintha megint politikai alapon szerveződnének a kiadók. Jóval a rendszerváltás után.

Egyébként a progresszív kiadók szerint sokáig el voltak nyomva a női írók a sci-fi-ben és a fantasy-ben. És most, hogy meglegyen a "nemek közötti egyensúly", nyomatják a női íróikat. Köztük a linkelt hölgyet.

Frederick2 2018.08.29. 22:58:32

@Sipi81: És itt nem a személy a fontos, hanem a folyamat. Aminek ez a személy is a része. Még akkor is ennek a káros folyamatnak a része, ha egy kedves tinilány.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.29. 23:00:04

@Frederick2: Ezzel egyetértek. Bár én nem sok ilyesmit olvasok, magyarok közül egyedül Markovics Botondot meg Zsoldos Pétert szoktam, ők szerintem jók.

KalmanBlog 2018.08.29. 23:04:39

@Sipi81: "egy kedves kis tini lánynak tűnik az alapján akinek a fejét megkavarta a progresszív agymosás de majd kinövi. A témától eltekintve nekem nem mondanám, hogy ellenszenves."

Itt van a kutya elásva: egyébként teljesen normális, aranyos tinilányok, ha kontroll nélkül maradnak, akkor a társadalom bomlasztóivá válnak. Nem is ellenszenvesek, hiszen normális tinilányok. Csak éppen nincsen aki ráncbaszedné, a helyes útra terelné őket.

Aztán vagy kinövi, vagy nem. Ha nem akkor elviselhetetlen némber lesz belőle.

Ezért mondom, hogy valójában nem a nőket kell hibáztani a feminizmus miatt, hanem magunkat, hogy hagytuk nekik. És nem érdemes várni, hogy majd kinövik, hanem kőkeményen meg kell tiltani.

Frederick2 2018.08.30. 07:43:10

@KalmanBlog:

"Ezért mondom, hogy valójában nem a nőket kell hibáztani a feminizmus miatt, hanem magunkat, hogy hagytuk nekik."

A probléma picit súlyosabb. Ugyanis ezeknek a feminista lányoknak a patronálói és támogatói, többségében, férfiak. A progresszív kiadók által futtatott fiatal feminista írónőket férfiak (kiadóvezetők, szerkesztők, szerzők) támogatják a háttérből.

Frederick2 2018.08.30. 08:03:38

@Sipi81: @KalmanBlog:

"És nem érdemes várni, hogy majd kinövik, hanem kőkeményen meg kell tiltani."

Itt meg már eljutunk a szabadságjogok korlátozásáig. De most komolyan: tiltsa meg a férfitársadalom Leitner Laurától és Moskát Anitától az írást, vagy úgy önmagában a művészvilágban való szereplést? Amellett, hogy több se kell, hogy a feministák megint ujjal mutogassanak, hogy "erőszakos férfiuralom" meg "elnyomó patriarchátus", azért ez cseppet sem libertariánus gondolat.

Szerintem meg ellenpéldák kinevelésére lenne szükség. Régen is voltak ilyenek: Tormay Cecile, Jókai Anna. Ők voltak az ellenpélda. (Mondjuk ők is elég önjáróak voltak, a férfiakkal való kapcsolatuk is problémás, de ez más kérdés.) Szerintem egy olyan fiatal női generáció kinevelése lenne a megoldás, amely aztán dacolhatna a Kemény Zsófikkal, Leitner Laurákkal, Moskát Anitákkal, Fejős Évákkal.

Tiltással csak olajat öntenénk a tűzre!

TrollEdomer 2018.08.30. 08:52:12

@Frederick2: Varga Bea keresztény, mint meg is látszik Szivárgó sötétség sorozaton, és jelentős szerepet töltbe irodalmi életben.

Frederick2 2018.08.30. 09:23:24

@TrollEdomer: Ő is a Kleinheincz Csilla-féle liberális feminista körhöz tartozik. Ő is rittyentett egy panaszkodó cikket, milyen nehéz a fiatal írónők élete:
onsairegenyek.blogspot.com/2017/06/eloiteletek-avagy-nok-hazai-sci-fiben.html

Őszintén szólva: szerintem a hazai sci-fi és fantasy szcénában két írónő van, aki alkotott valami kiemelkedőt: ez Vikopál Zsuzsa (Susan Salina), Lőrinczi Judit (Jud Lorin) és Rakovszky Zsuzsa. A többi hozta vagy a Fejős Éva-szintet (trágya) vagy a Tormay Cecile*-szintet (középszer). Mondjuk inkább egy Tormay Cecile-szint - ami még mindig jobb. De nem jöttek tömegével új Szabó Magdák és Kaffka Margitok.

*Itt Tormay romantikus regényeire gondolok, mivel többségében az volt az "erőssége".

Frederick2 2018.08.30. 09:27:11

@TrollEdomer: Ja, Rakovszky neve véletlenül jött, az nem sci-fi és fantasy. Olyan freudi elszólás a részeről. Ugyanis szerintem három írónő az, aki valami igényeset és színvonalasat tett le az asztalra a rendszerváltás után az irodalomban: Lőrinczy Judit, Vikopál Zsuzsa és Rakovszky Zsuzsa. A fantasy és sci-fi szubkulton belül Lőrinczy és Vikopál.

Na, helyesbítettem!

TrollEdomer 2018.08.30. 11:37:39

@Frederick2: állítása szerint Lőrinczy Juditnak is nehéz dolga volt az elvtársi közegben.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.30. 12:06:38

@KalmanBlog: Amíg a véleményformálók és a média nagy része progresszív befolyás alatt van, sajnos szinte lehetetlen az árral szemben úszni. A normális gyerekkori nevelés persze sokat segítene.

Frederick2 2018.08.30. 16:20:57

@TrollEdomer:

"állítása szerint Lőrinczy Juditnak is nehéz dolga volt az elvtársi közegben"

Mire gondolsz pontosan?

Deansdale 2018.08.30. 16:24:29

@Frederick2: "Itt meg már eljutunk a szabadságjogok korlátozásáig. De most komolyan: tiltsa meg a férfitársadalom Leitner Laurától és Moskát Anitától az írást"

Szerintem nem erről van szó, hanem a feminizmus és a genderkurzus tiltásáról az oktatásban, és esetleg a médiában. Ezek a beteg eszmék csak efféle bújtatott erőszakkal terjeszthetőek, mármint külső politikai- és pénzhatalmi nyomással - 20 évvel ezelőtt egyetlen magyar nő sem gondolta azt, hogy sej de jó lenne genderkurzusra járni. Reklámokkal (a közbeszédben 1-2 aktivista is nagy viharokat tud kavarni) és a kínálat folyamatos fenntartásával hozzák létre a keresletet, ami ha beindul létrehozhat egy lavina-hatást, amikor a segghülyévé agymosott anyukák a lányaikat tömegesen küldik ilyen szakokra, szakmákba. És akkor már nem lehet visszacsinálni ami el lett b*szva, ezt csak előre lehet megakadályozni. Reméljük a mesterkurzus tiltásával elértünk valamit, de szerintem ez a lépés még nem volt elég drasztikus a fityisztől.

A szabadságát meg senkinek nem kell korlátozni, ha a szabadidejében ilyesmivel foglalkozik, hát lelke rajta - állami támogatást viszont ne várjon hozzá.

TrollEdomer 2018.08.30. 16:31:07

@Frederick2: amit a cikkében írt Juditról, szerinte ő hiába tehetséges ( és szerinted is), mégsem tudott sokáig érvényesülni.

Frederick2 2018.08.30. 20:56:08

@Deansdale: Arról mi a véleményed, hogy a magyar sci-fi és fantasy szubkultban megszaporodtak a női szerzők?

Volt mostanában olyan magyar női szerző, akinek beleolvastál a munkájába? Ha igen, mi a tapasztalatod?

Frederick2 2018.08.30. 21:05:50

@TrollEdomer: Ja, hogy te erre gondolsz! Először nem esett le...

"Előjön a többiek neve is... Moskát Anita, Lőrinczy Judit... Ki volt az a szerkesztő, aki elolvasta a kéziratukat, és támogatta? Kleinheincz Csilla... Azt hisszük, hogy Gaura Ági csak úgy besétálhatott volna egy kiadóhoz, ha nem Csillával találkozik?
Hol lennének ezek a regények? Ott lennének egyáltalán a polcokon?"

Kleinheincz Csilla, a Delta Vision egykori nagykutyája indította útjára Gaura Ágit, Moskát Anitát és Lőrinczy Juditot? Ezt eddig is tudtam. Elárulom, én egy pillanatnyi időre bepillantást nyertem ebbe a magyar fantasy/sci-fi szubkultba. És sajnos ez is a belterjes világok egyike. Saját szememmel láttam, hogy egyes amatőr írópalánták pitiznek és nyaliznak Kleinheincz Csillának, pusztán azért, hogy a kézirataik megjelenjenek nyomtatásba. Pitiztek és nyaliztak. Na most egy olyan világ, ami ilyen gerinctelen szervilizmust követel meg pusztán azért, hogy létezz az irodalmi életben, erkölcstelen. Az én szememben erkölcstelen.

Frederick2 2018.08.30. 21:22:41

@TrollEdomer: @Sipi81:

Még egy picit a mostanában futtatott női szerzőkről. Mert most szinte dömping van belőlük. Akkora a nőelnyomás és a férfiuralom, itt Orbán Magyarországán, hogy tele van a könyvpiac női szerzőkkel. Én a következő szerint osztályozom őket.

1, Fejős Éva-szint. Ez a SZAR. Fejős Éva a legrosszabb női szerzők egyike. Sőt, talán a legrosszabb. Méltán elnevezhető róla ez az írói szint. Egy ilyen kaliberű szerző Czapáry Veronika.

2, Tormay Cecile-szint. Ez a KÖZÉPSZER. Kevesen tudják, hogy Tormay többnyire romantikus regényekkel nyomult. Ezek a romantikus, többnyire szerelmes regények se nem jók, se nem rosszak. Olvashatóak, és el is felejthetőek. A Horthy-rendszerben, a felsőbb körökben mondjuk népszerű volt az "Apródszerelem", a "Korinthoszi szerelem", meg a többi - ma már kevesen olvassák ezeket.

3, Szabó Magda-szint. (Vagy akár Kaffka Margit-szint.) Ez a KIVÁLÓ - vagyis az igényes, a színvonalas, a remek. Ide sorolom Rakovszky Zsuzsát, Vikopál Zsuzsát, Lőrinczy Juditot.

Meglátásom szerint a mostanában futtatott női szerzők többsége se nem Fejős Éva, se nem Szabó Magda - vagyis se nem szar, se nem jó. Ilyen Tormay Cecile-féle középszer. Nem kiemelkedő - középszerű. Vagyis olyasmi, amitől nem kell elájulni (amúgy is megteszi helyettünk más, sok progresszív fanboy és fangirl).

Deansdale 2018.08.30. 22:01:04

@Frederick2: Pár éve nem olvasok újdonságokat, mióta úgy éreztem hogy általánosan megzuhant a sci-fi/fantasy irodalom minősége. Elsősorban MAGUS-t olvastam, de a kezdeti jó gárda kipurcanásával beszürkült az egész, a kaput meg az tette be hogy évekig csak korábbi novellásköteteket adogattak ki újra, más összeállításban, mintha új könyvek lennének. Renier és Chapman még érdekel(ne), dehát ők jó ha szökőévente produkálnak valamit. Nemes István volt még a másik favorit, de ő is megzuhant szerintem, a Káosz-könyveken pl. szinte tapintható volt a minőség esése. A többiek számomra eleve csak a "futottak még" kategória voltak, ahhoz semmiképp sem elég jók hogy rendszeresen vásároljam a könyveiket. Az új szerzőktől meg eleve ódzkodom, valahogy úgy mint Clint Eastwood a koreaiaktól a Gran Torinóban. Nem tudom lerázni magamról az érzést, hogy a fiatal generációban nincsenek olyan tehetségek, mint az előzőben voltak.

Frederick2 2018.08.30. 22:43:19

@Deansdale:

"Nem tudom lerázni magamról az érzést, hogy a fiatal generációban nincsenek olyan tehetségek, mint az előzőben voltak."

Valamelyest megértem az ódzkodásod: rengeteg a középszer. De azért bizonyos írókkal szerintem nyugodtan próbát tehetsz: Hernád Péter, Markovics Botond, Lőrinczy Judit.

csi szi 2018.08.31. 12:17:04

2018-as Hugo-díjasok:

www.worldcon76.org/wsfs/hugos/hugo-awards-results-2018

Senki sem lát itt semmilyen tendenciát, ugye? :) Nem követem túlzottan a mai sci-fit, de a Hugo-díj láthatóan már jó ideje pár kiadó és az általuk futtatott SJW írónők kizárólagos játszótere lett. Na az lesz szép világ, ha nálunk is megtörténik ez. Részemről maradok a nyolcvanas évekbeli Galaktikák újraolvasásánál.

Madarász Henrik 2018.08.31. 12:43:23

Neil Gaimanról van valakinek véleménye ? Most kezdtem nézni az Amerikai Isteneket a Viasaton, hát elég fura sorozat, de lehet hogy a könyv jobb, az alapötlet viszont nagyon érdekes.

Deansdale 2018.08.31. 12:51:02

@Madarász Henrik: Tipikus esete annak amikor egy jó alapötletet tönkretesz a libsi ideológiai mocsok amit a megvalósításkor belepumpálnak.

Madarász Henrik 2018.08.31. 12:52:39

@Deansdale: Már a könyv is ilyen volt vagy csak a film lett ilyen ?

TrollEdomer 2018.08.31. 12:59:09

@csi szi: azon röhögtem szét az agyam, hogy legjobb mozifilm szerintük Wonder Woman volt :DD
Mondjuk még inkább a bestialitást reklámozó shape of water, vagy last jedi, ahol lukeot tették tönkre marysue kedvéért, de hogy ez lenne legművészibb alkotás, mikor volt egy Blade Runner is?

TrollEdomer 2018.08.31. 13:00:46

Még mindig inkább mint shape of water

TrollEdomer 2018.08.31. 13:02:08

@Madarász Henrik: Amerikai isteneket nem olvastam, többi könyve szerintem király volt, nem éreztem rajtuk semmi SJW propagandát.

Frederick2 2018.09.01. 12:37:38

@csi szi: @Madarász Henrik: @Deansdale:

"a Hugo-díj láthatóan már jó ideje pár kiadó és az általuk futtatott SJW írónők kizárólagos játszótere lett."

Kb. minthogy a magyar fantasy és sci-fi sem más mára, mint a progresszív kiadók (Gabó, Delta Vision) és az általuk futtatott SJW írónők szórakozása.

"Na az lesz szép világ, ha nálunk is megtörténik ez."

Már megtörtént. Ismétlem magam: a magyar könyvkiadás nagy része a progresszív kiadók kezén van: Líra és Lant, Libri, Magvető, Delta Vision, Gabó.

"Részemről maradok a nyolcvanas évekbeli Galaktikák újraolvasásánál."

Én meg, ha fantasy-t akarok olvasni, akkor vagy angolszász szerzők műveihez nyúlok, mert ott még van némi maszkulinitás, vagy a régi Cherubion- és MAGUS-szerzőket veszem a kezembe.

Bár sajnálatosan a régi maszkulin fantasy szerzők is kezdenek átmenni girl power-be. Pl. Mark Lawrence
moly.hu/konyvek/mark-lawrence-voros-nover

Valahogy egyre több és több girl powert termel ki a képregény-, a fantasy- és sci-fi-ipar. Nyúlánk és karcsú nők vernek meg és gyilkosnak meg megtermett, erős férfiakat. Ez most egyaránt üzenet akar lenni a nőknek és a férfiaknak is - a nőknél bátorítás, a férfiaknál elrettentés? Vagy csak én magyarázok bele többet?

"Neil Gaimanról van valakinek véleménye?"

Neil Gaiman jó szerző, de ott a feminista felesége, aki szerintem rátelepedett. Olyasmi, mint amikor Madonna elvetette magát Guy Ritchie-vel - majd a 8 év alatt leszívta rendesen az energiáját.

Frederick2 2018.09.01. 12:40:19

@Deansdale:

"Nemes István volt még a másik favorit, de ő is megzuhant szerintem, a Káosz-könyveken pl. szinte tapintható volt a minőség esése."

Nemes István maga vallotta be egy kommentben, hogy már jó ideje sörfogyasztás mellett írja a regényeit. És nem egy sör fogyasztása mellett. Hát, őszintén szólva, picit érződik is az az elfogyasztott sörmennyiség.

zriff 2018.09.01. 14:19:05

@Madarász Henrik: Régen olvastam a könyvet. A sorozatban van egy erős sjw üzenet, hogy gonosz fehérek, férfiak(bilquis bukása, vulkán fasiszta városa, anansi fehér ellenes beszéde). A könyvben egyik oldal se volt jó, a régi, és az új istenek, egyformán embereken élősködő szörnyek voltak, amiben az volt az szánalmas, és ijesztő hogy végső soron az embereknek szükségük van ilyen szörnyekre.

@Frederick2: A szupernő jelenség vágykiteljesítés. Női íróknál ez alap. A férfi íróknál, meg ez a szexuális bdsm lesbian vágykiteljesítés lásd joss whedon, william moulton marston.

Madarász Henrik 2018.09.01. 14:59:51

@zriff: Akkor már értem miért lett ilyen a film, ez a rejtett ideológiai üzenet a Harry Potter könyvekben is megvan, ahogy olvastam a kritikákat, mármint hogy rosszak a fajkeveredést ellenzők, szimpatikus homoszexuális karakter, ilyesmik. Úgy látszik a balosok közül sokan választják ezt a műfajt.

Frederick2 2018.09.01. 16:08:26

@zriff: @Madarász Henrik: @Deansdale:

"A szupernő jelenség vágykiteljesítés. Női íróknál ez alap."

Na igen, amikor a kövér és csúnya Marion Zimmer Bradley és a kövér és csúnya Elaine Cunningham karcsú és szép hősnőkről ír, az feltűnő.

"A férfi íróknál, meg ez a szexuális bdsm lesbian vágykiteljesítés lásd joss whedon, william moulton marston."

...meg Robert Jordan. (De szerintem George R. R. Martin-nál is egy szexuális fétis a 13 éves bérgyilkosnő Arya.)

Egyébként van egy szint, amikor ez rettentő szánalmas. Emlékszem, amikor Berke Szilárd újraírta a Sötét Angyalok c. regényét, és kiadta Boszorkánylovag címen. Telerakta a művét girl power-ekkel. Az még hagyján, hogy nem is voltak kifejezetten jó karakterek - de az egészről lerítt a szexuális vágykiteljesedés, a dominák iránti fétis. Azon csodálkozom, hogy szexuális aktusokat nem rakott bele a műbe. Egyébként a regény maga jó, Berke Szilárd jó szerző - de ez akkor is egy irritáló pont volt a műben.

Valahol megértem, hogy egyes íróknál és olvasóknál merevedést okoz, ha egy vékony és magas, izmos és erőteljes hölgy, közelharcban férfiakat aláz meg, győz le, gyilkol meg - de én, mint olvasó, egyre kevésbé vagyok kíváncsi erre a szexuális fétisre. Megdöbbentő, hogy ma már a regényirodalom számot tevő része sem szól másról, mint az aljas ösztönök kielégítéséről.

"ez a rejtett ideológiai üzenet a Harry Potter könyvekben is megvan, ahogy olvastam a kritikákat, mármint hogy rosszak a fajkeveredést ellenzők"

Most lehet, hogy megköveztek érte, de nekem tetszettek a Harry Potter-filmek. Viszont Lady Rowling politizáló hajlama engem is taszít.

"Úgy látszik a balosok közül sokan választják ezt a műfajt."ú

Mármint a balos befolyás a fantasy-be. Tudod, azért ez a maga módján elég szomorú. 10 évvel ezelőtt nekem fogalmam sem volt arról, hogy az adott fantasy szerző milyen politikai beállítottságú. Mert nem volt fontos. A fantasy, pár kivételtől eltekintve, apolitikus terület volt. Annyira, hogy aki megpróbálta behozni fantasy fórumokra a politikát, kinézték. Mára viszont eljutottunk odáig, hogy több fantasy szerző nyíltan politizál, kiáll valami politikai ügy mellett. Ez egy tragikus tendencia.

Madarász Henrik 2018.09.01. 16:40:44

@Frederick2: Amikor megismertem a műfajt, szó sem volt politizálásról, a kaland, a humor volt a lényeg, a Cherubion könyvekről beszélek. Aztán jött az első pc propagandát sunyin toló könyv és a filmek belőle, a Harry Potter 2000 körül, azután meg itt kezdtem megismerni hogy nyugaton milyen szinten kezd átpolitizálódni a műfaj és persze a mandiner sci-fi rovatában olvasott döbbenetes lelkendezések a nyugati balos szerzőkről.

Madarász Henrik 2018.09.01. 16:46:18

@Madarász Henrik: Amúgy elkezdtem olvasni a Jégkoronát, a 2015-ös antológiát a Cherubiontól, egész jó eddig.

zriff 2018.09.01. 17:47:13

@Frederick2: Na igen, szerintem is, meg az idő kereke fórumokba beleolvasva, már egyre többen vallják, hogy jordan rossz író volt.

Amúgy vágykiteljesítéssel nincs baj, csak nem kellene felsztárolni se a szerzőt, se a művet amik ilyen irányultságúak, ponyva és kész. Mondjuk ott van az éhezők viadala, amiben az az üzenet, hogy mások szenvedését nézni, embertelenség. Erre filmeket készítenek belőle. Ennyit a nagy felvilágosult üzenetről.

Frederick2 2018.09.01. 18:19:25

@zriff:

"Amúgy vágykiteljesítéssel nincs baj, csak nem kellene felsztárolni se a szerzőt, se a művet amik ilyen irányultságúak, ponyva és kész."

Szerintem ma a fantasy művek többsége két dologban utazik. Általában vagy-vagy vonalon.
1, politikai propaganda
2, ösztönkielégítés (kb. mint a pornó vagy a slasher horror)

Mostanában Mark Lawrence-ről igyekszenek bebizonyítani, hogy szépirodalom... Hmmm! Igényes, szó se róla, de hogy szépirodalom lenne, az túlzás. Inkább igényesen megírt ponyva.

TrollEdomer 2018.09.01. 20:38:33

@Frederick2: nem értem miért zavar így Arya. egyik legjobban felépített karakter. Akkoriban 12+ év már elég volt nagykorúsághoz

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2018.09.02. 22:30:46

@TrollEdomer: Ma is vannak olyan szubkultúrák, ahol elég.

Frederick2 2018.09.02. 22:41:22

@don Fefinho: Hát igen, a cigányság is kitermeli a maga Arya-it. Lakatos Arya. :D

Jaj, én vagyok a műveletlen, komolyan kellene vennem Martin Mestert! :D

TrollEdomer 2018.09.03. 12:27:30

@Frederick2: most gúnyolódhatsz, csak épp tartok tőle, ha valóságban találkoznál Afrikában 13 éves gyerekkatonával, akinél csak egy kés van, akkor nem úgy állnál hozzá, hogy mit akar a kis szaros...

Frederick2 2018.09.03. 14:06:03

@TrollEdomer: Na, most léptél rá az aknára.

Ugyanis az afrikai gyermekkatonák egyáltalán nem olyan romantikus figurák, mint Ayra a Trónok harca c. sorozatban. Ajánlom megtekintésre a Véres gyémánt c. filmet, ahol kifejezetten szánalmasan vannak ábrázolva a gyermekkatonák. Szánalmasak, de veszélyesek. Az Ayra bizonyos értelemben semmi más, mint a gyermekkatonák romantikus ábrázolása.

TrollEdomer 2018.09.03. 14:47:56

@Frederick2: az nagyon romantikus, hogy kivégzik apját, családfája nagy részét kiirtják, el kell menekülnie másik kontinensre.
Mivel látott pozitív mintát is, volt egy szerető családja, azért nem zakkant meg teljesen.

Frederick2 2018.09.03. 17:09:42

@TrollEdomer: Tudod, kurvára nem érdekel.

Frederick2 2018.10.22. 13:35:13

@Deansdale: Látom, reagáltál. :)
www.moskatanita.hu/2018/05/lehet-e-egy-lany-eleg-geek.html?showComment=1535638511028#c30348183362247893307

Meg azt is, hogy nem kaptál választ. Ne bánkódj emiatt: Moskát Anita nem a bátor közszereplők egyike. Mint a balliberális megmondó-emberek egyike, kinyilatkoztatni szeret, konfrontálódni nem. A regényeit is csupán a családtagok, a haverok, a szerződtetett kiadók főemberei, a progresszív kritikusok olvassák el - mégis ő az egyik valaki a magyar sci-fi palettán.

Mindenesetre jól megmondtad neki, annak ellenére, hogy nem lett visszhangja.

Frederick2 2019.03.20. 09:32:27

@Aurelius Respectus: @TrollEdomer: @Deansdale: @zriff: Jelentem, megnéztem a Black Panther-t. Kb. másfél hónapja. Szar volt, de haladjunk sorjában.

1, SJW-üzenet: Én tömény Fekete Párduc-propagandára számítottam. Már csak azért is, mert a két balos zsidó, Stan Lee és Jack Kirby felvállaltan szimpatizált a szervezettel. Ezért kicsit meg is lepődtem, hogy a főhős és az antihős viszonyában a Martin Luther King - MalcolmX vitát hozzák elő, persze vadonatúj köntösben. Az antihős a MalcolmX álláspont, miszerint fegyveres erőszakkal kell harcolni a fehérekkel szemben; a főhős a Martin Luther King, miszerint kompromisszumra kell törekedni a fehérekkel. És persze a főhős győzelmével a Martin Luther King-féle elgondolás nyert elsőbbséget. Becsületére legyen mondva, a film nem válik Fekete Párduc-propagandává.

De félreértés ne essék: ez nem egy tisztességes film, hanem SJW-propaganda. Azzal az összes néger karakter egyetért, hogy mind Afrikában, mind az USA-ban, sőt az egész földbolygón a négerek sanyarú helyzetéért, nyomoráért a fehérek a felelősek. Afrika ugye a gyarmatosítás, az USA meg a rasszizmus és diszkrimináció. Így erősíti a fehér bűntudatot. Miközben figyelmen kívül hagyja pl. az osztálykülönbségeket - azt, hogy egy felső-középosztálybeli Morgan Freeman meg egy néger melós között eleve szakadék van, és még a négerség, vagy miafaszom sem egyesíti őket semmiben.

2, Mint film: De ha kivesszük az SJW-szálat, és csak esztétikailag nézzük (Filmbarátok), ez a film akkor is egy szar. Szar a színészi játék, szar a dialógusok, szar a forgatókönyv. És ami a legfájóbb egy akciófilmben: szarok az akciójelenetek! (Állítólag a főszerepet játszó színész nem is ért a küzdősportokhoz. Van egy érzésem, hogy nincs egyedül ezzel a filmben.) A girl power-ek, mint minden SJW-filmben, itt is unalmasak; keménykednek, mint valami ostoba és bunkó tengerészgyalogos.

3, Utóélet: Tudtátok, hogy 7 Oscar-díjra jelölték ezt a szart?

Nem tudom, linkelte-e valaki ezt a cikket, de ennyi bullshit-et régen olvastam egy cikkben.
hvg.hu/kultura/20180322_fekete_parduc_rabszolgasors_science_fiction_afrofuturizmus

"A T’Challa király vezette wakandaiak soha nem tapasztalták meg a rabszolgaság és az európai kolonializmusnak való kiszolgáltatottság semmilyen formáját. Gondoljunk bele, hogy ez mennyire erős állítás, amit csak tetéz az, hogy nem Barack Obama elnöksége idején, hanem a Trump-érában hangzik el! Nem csoda, hogy több néző, blogger is arról számolt be, hogy könnyekig meghatódott a filmtől, pedig azért a film nem elsősorban a könnycsatornáinkra játszik."

"A Fekete Párduc ugyancsak feminista mozi. A készítői teljesen egyértelművé teszik, hogy erős nők segítsége nélkül T’Challa képtelen lenne megvédeni a birodalmát. Végre egy olyan szuperhős film, amelyben nem teng túl a tesztoszteron, hanem ellensúlyt képez a megfelelően adagolt ösztrogén. A király hiába erős és igazságos, a női hadserege, a mellette kitartó szerelme és édesanyja, valamint a techzseni feltaláló húga nélkül a férfi nem sokra menne."

(Zárójeles megjegyzés: Ugye, a Black Panther egyik hivatkozik alapja az afrikai tradícióhoz való visszanyúlás. Oké, rendben - ezzel csak az a gond, hogy az afrikai tradició eleve maszkulin, ahogy a hölgy fogalmazott, "túlteng a tesztoszteron", ami miatt előre le voltak fektetve a hagyományos nemi szerepek; egy nő helye a háztartás és a gyereknevelés volt, s nem lehetett harcos. Na, ennyit arról, mennyire hitelesen nyúlnak a posztmodernek a tradícióhoz! :P )

"Az afrofuturimus azért élheti újabb virágkorát, mert bár a rabszolgatartás véget ért, a feketék életkörülményei még mindig sokkal rosszabbak a fehér átlaghoz képest Észak-Amerikában és Afrikában. Csak hogy néhányat említsünk: korlátozottabb a hozzáférésük az oktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az afroamerikaiak körében nagyobb a halva születés aránya és a szegénység is. Mára egyértelművé vált, hogy 1865-tel nem szűnt meg teljesen a rabszolgasors. Ezt a tudomány az afterlife of slavery (a rabszolgaság utóélete) fogalommal illeti. Mózes szerint addig bőven van létjogosultsága az afrofuturista alkotásoknak, amíg két és fél millió afroamerikait tartanak fogva az iparággá vált börtönkomplexumokban, folyamatos az ellenük elkövetett rendőri erőszak, és a hatvanas-hetvenes évek radikális mozgalmának, a Fekete Párducoknak néhány képviselőjét még mindig rács mögött tartják."

Hát igen, Morgan Freeman és Denzel Washington egyéni életútja a jó példa, mennyire elnyomják az érvényesülni akaró feketéket az USA-ban. Afrikában pedig nem a fekete államformációk nyomorítják meg a fekete lakosságot, hanem továbbra is a fehér gyarmatosítás. Hát persze! :P

TrollEdomer 2019.03.20. 10:38:12

@Frederick2: Azért ha vki Salvini köréből azzal vádolja franciákat, hogy olyan szerződéseket irattak alá volt gyarmatokkal, amikkel fenn tudják tartani kizsákmányolást, abban van valami.

en.wikipedia.org/wiki/Dahomey_Amazons
Bár Afrikát nehéz progresszívnek nevezni, de tényleg voltak ilyenek.

(Ismerőseim inkább azon röhögtek, Wakanda társadalma milyen fejlett, kb mint orkoké: levertem a királyt, én vagyok a király!)

Deansdale 2019.03.20. 17:04:55

@Frederick2: "ha kivesszük az SJW-szálat, és csak esztétikailag nézzük, ez a film akkor is egy szar. Szar a színészi játék, szarok a dialógusok, szar a forgatókönyv. És ami a legfájóbb egy akciófilmben: szarok az akciójelenetek!"

Teljesen egyetértek, értéktelen vacak az egész, amin az SJW propaganda úgy áll mint egy rakás szaron egy másik rakás szar.

Afrika kizsákmányolása meg egy mítosz, kőkorszaki szinten éltek és élnének ma is ha a fehér ember nem megy oda, semmit nem érnének a természeti kincsekkel amiért cserébe megkapták a fehér civilizáció vívmányait. Amit a fehér ember ott kibányászott azt a feketék nem tudnák megenni akkor sem ha otthagytuk volna... Az is sokat elmond, hogy a rettegett dél-afrikai apartheid idején a környező országokból oda szökdöstek be a feketék mert ott jobb volt az életszínvonal. Kizsákmányolás a büdös lófaszt.

Madarász Henrik 2019.03.20. 19:46:54

@Frederick2: Ez egy balos marhaság, a vietnami, kínai bevándorlók egy szál ruhában, nincstelenül érkeztek USA-ba, ők sem fehérek, már az első generáció sikeresen beilleszkedett, a gyerekeik meg a legjobb egyetemeken tanulnak, egyszerűen más a mentalitásuk mint a feketéknek.

Frederick2 2019.07.06. 00:23:41

@Deansdale: @Madarász Henrik: Most kifejezetten érdekes élmény ért a minap. Azok a magyar kritikusok, akik egekbe dicsérték a Marvel Kapitányt és a Fekete Párducot, mindenféle szarnak elmondták az új HellBoy filmet. S ámbár eljutottam arra a szintre, hogy már nem bízok a kritikusok értékítéletében, itt azért elérték nálam, hogy úgy ültem le a film elé: "ha minden kritikus szerint szar, akkor biztos az".

És itt jön a csavar:

TETSZETT A HELLBOY!

Amúgy érdemes megnézni. Jó, nem egy nagy durranás, vannak hibái, de szerintem elég nézhető movie.

Madarász Henrik 2019.07.06. 01:04:38

@Frederick2: Na látod, nem dőltél be a kritikusoknak és jól jártál :)

Madarász Henrik 2019.07.06. 01:07:18

@Madarász Henrik: Amúgy kár hogy nincs már Pintér Bence a mandineren, ha ő dicsér egy könyvet, akkor biztos hogy nem érdemes elolvasni :)

Deansdale 2019.07.06. 08:50:10

@Frederick2: Akik dícsérik a politikailag manipuláló szar filmeket azok ezt politikai motivációból teszik, úgyhogy a véleményük onnantól kuka, illetve arra még lehet használni, hogy ha valamit lehúznak akkor azt meg lehet nézni.

A Hellboy hibái nagyjából ütötték az erényeit, összességében egy átlagosan jó fantasy-akciónak mondanám. Érdekes, hogy a számítógépes grafika minősége eléggé ingadozott, a tökéletestől az üzbég gyurmafilm színvonalig minden feljutott a vászonra :) A végén az a minimális grrl power még kimaradhatott volna. A lényeg, hogy az ember tudja mire ül be mikor erre a filmre jegyet vesz, ez a szó lekezelőbb értelmében képregényfilm, úgyhogy csak az nézze meg akinél ez belefér. Kissé a Shazam-ra emlékeztetett, több káromkodással. Ez nem "moziélmény", hanem a szó legszorosabb értelmében kikapcsolódás.

Frederick2 2019.07.14. 14:32:44

@Deansdale: Mostanában pár intellektuel betámadta a popkulturát, azon belül a geek szubkultot.

TGM "aranyköpése":

"Tessék klasszikus politikai filozófiát, történelmet, szociológiát, közgazdaságtant, jogot tanulni. Tessék készülni, tessék körülnézni, megismerni a magyarországi, a kelet-európai, a nyugati valóságot. Tessék lejönni a sorozatokról, a popzenéről, a mémekről, a gifekről és a Facebookról és az influenszerekről és a gasztroblogokról és a díjnyertes filmekről. És a Harari típusú politikai giccsekről és a sekélyes turizmusról. És az új irodalomnak nevezett ernyedt, szentimentális, dadogó ponyváról.

Ilyen csacskaságokra már nincs idő."

hvg.hu/itthon/20190408_TGM_A_valsagrol_az_ifjusagnak

Herczeg Márk egy egész cikket szánt a geek ócsárlásának:
444.hu/2019/04/16/eletemben-eloszor-megneztem-egy-reszt-a-tronok-harcabol-es-rajottem-hogy-egesz-gyerekkoromban-hazudtak-nekem

Rusznyák Csaba viszont védelmébe veszi:
geekz.444.hu/2019/04/22/a-geekkultura-kivulrol-felhore-kiabalo-venemberek

Deansdale 2019.07.14. 18:09:40

@Frederick2: Rusznyák véleményével gyakorlatilag egyetértek. A képregény, a szuperhősözés, meg minden hasonló végső soron történetmesélés, emberi drámák színpadra vitele szórakoztató vagy elgondolkodtató célzattal. Nem sokban különbözik ez a hattyúk tavától, csak a technológiai körülmények mások. Az embereknek mindigis volt igénye drámára, és akinek a saját életében nincs elég, az szívesen fogyasztja szórakozásképp a mesterséges változatot, és hogy ez koronként más formát ölt az abszolút jelentéktelen dolog. Anno Othello fojtogatta Desdemonát, most meg Thanos Thort, ez lényegtelen. Thor amúgy jól rámutat arra is, hogy már marharégen is megvolt ez a szuperhősös történetmeséléses dolog, csak az ókorban még szájról szájra vagy színpadról színpadra terjedt, ma meg moziról mozira. Aki erre hegyezi ki az elitizmusát az abszolút síkhülye, bár erről hajlandó vagyok vitát nyitni ha valaki előbb elmagyarázza a lényegi különbséget mondjuk Héraklész kalandjai és a legutóbbi Avengers film között, tekintve hogy szimbolizmus ill. mélyebb jelentés/tartalom/tanulság nem csak az előbbiben van, hanem az utóbbiban is.

Persze az is igaz, hogy ezt túlzásba lehet vinni. Amikor őszinte emberek őszinte érzelmeket társítanak mesékhez (mondjuk mert gyermekkorukban nagy hatással voltak rájuk www.youtube.com/watch?v=Y19XU5neu-o ), az totálisan rendben van és ezerszer értékesebb mint pl. TGM nyúlszájú, anti-empatikus mentális maszturbációja. De amikor nem erről van szó, hanem divat és hype és hisztéria, na ott már gondok vannak. Sokan túlzásba viszik a rajongást és ezekre ráférne egy hidegzuhany, de nem elitista trolloktól akik szerint felnőttek kizárólag Marxot vagy Tolsztojt olvashatják és élvezhetik. A meséket szeretni szabad, többet tanulhatunk belőlük mint ezektől a lelkileg beszáradt szerencsétlenektől.

Deansdale 2019.07.14. 18:12:26

@Deansdale: ja, persze a migránoskat meg a fityiszt meg Trumpot idekeverni orbitális hülyeség, de ez magától értetődik. Az előbbi kommentem szigorúan csak a témára vonatkozott, a politikai kiszólások más tészta.

Madarász Henrik 2019.07.14. 23:46:33

@Frederick2: TGM egy anakronizmus, egy az 50-es években élő kommunista.

Frederick2 2019.07.15. 02:06:35

@Deansdale: @Madarász Henrik: Sokat változott a világ. Van, amiben előnyére.

Emlékszem, mikor tanultam a Kaposvári Egyetemen kb. 10 éve, a bölcsészszakon ki sem mertem engedni a számon olyan szavakat, hogy "fantasy", "szerepjáték" vagy "anime", nehogy kinézzenek maguk közül a bölcsészek. Az olyan nevek hallatán meg egyenesen szemmel vertek, hogy "Stephen King".

Most meg, egy évtized elteltével, simán előhozhatok bölcsész társaságban fantasy témákat, anime címeket, Stephen King-regényeket.

Persze zárványok (intellektuális gettók) még vannak, amik a "magas kultúra" magas lováról szólják le a popkultúra termékeit (pl. Magyar Napló).

De most szerintem éppenhogy elfogadó a popkultúra irányában az értelmiség. És ez jó!

Madarász Henrik 2019.07.15. 02:56:54

@Deansdale: Azért Rusznyák szövegéből is látszik hogy erőteljes balos benyomulás történt az elmúlt évtizedekben a sci-fi és fantasy területére. Tudom hogy már néhányszor mondtam, de én teljesen ledöbbentem, amikor a mandineren elkezdtem olvasni Pintér Bence rovatát, hogy gyerek és fiatalkorom ártalmatlan, semleges szórakoztató műfajait hogy ellepte az SJW elmebaj először külföldön, utána Magyarországon.

Deansdale 2019.07.15. 14:40:36

@Madarász Henrik: Ja, és a balosok szokás szerint egymás ellen hazudnak: az egyik felük erőlködik, hogy nincs is semmiféle politikai befolyás a kultúrán, ez csak jobbos konteó, míg a másik felük azt ismételgeti hülyén hogy a kultúra mindigis át volt politizálva, nem lehet azzal semmi kifogás ha most is át van. Miközben mi normális emberek emlékszünk arra, hogy 15-20 éve roskadásig voltak a polcok jó sci-fivel és fantasyval amiben egy büdös szó nem esett olyan posztmodern politikai témákról, mint a rasszizmus vagy az LGBT kisebbségek szabadságharca. Hülyének néznek minket, de ezzel csak magukat hülyítik el.

Frederick2 2019.07.18. 12:30:51

@Deansdale:

"Miközben mi normális emberek emlékszünk arra, hogy 15-20 éve roskadásig voltak a polcok jó sci-fivel és fantasyval"

De tényleg! Most bemegyek egy könyvesboltba, és alig találok olyan fantasyt vagy sci-fit, ami felkeltené az érdeklődésem.

Na jó, ez nem teljesen igaz, mert van két név, akinek érdekelnek a művei. De azok se most kezdték a szakmát, és a műveik sem éppen frissek. (Dan Simmons, Frank Schätzing)

csi szi 2020.12.22. 19:57:59

Ha már szuperhősök (bár nem vagyok járatos ebben a világban), meg Marvel, akkor íme a legújabb szuperhős, akinek a neve... Kamala :)

www.thewrap.com/ms-marvel-kamala-khan-captain-marvel-2/

(na jó, nem annyira új, 7 éve találták ki, de filmben még eddig nem szerepelt, csak valami animációs filmben)

Frederick2 2021.10.19. 12:43:53

@Deansdale: Ha jól emlékszem, egyszer panaszkodtál arra, hogy az új She-Ra női karakterei férfiszemmel mennyire nőietlenek.

Íme, így néz ki mostanában az a hölgyemény, aki a She-Ra új női karaktereinek megalkotásaiért felelős. Nem a szemüveges, hanem a másik az. Bár egyik sem nevezhető valami szépnek.

twitter.com/Gingerhazing/status/1431860543774593026/photo/1

Egyébként Noelle Stevenson már nem hölgyemény. Keményen szedi a hormontablettákat, és sikeresen végrehajtották rajta a férfi-mellkas műtétet. A leszbikus felesége bebeszélte neki, hogy valójában ő nem nő, hanem férfi.

Ilyen beteg emberek bábáskodnak a geek kultúra felett. Ezek a Rémkoppantók.

békaapu 2021.10.19. 15:07:15

@Frederick2:
Húú de jóduma.. tényleg azok. Rémkoppantók.

Frederick2 2021.10.19. 15:42:55

@Deansdale: @csi szi: Az utolsó Daniel Craig-féle James Bond-filmben, a "Nincs idő meghalni" c. filmben meghal James Bond. A 007-es titulust pedig megkapja egy néger nő.

Szerintetek mi következik ezek után?

Frederick2 2021.10.19. 16:36:27

@békaapu: Stephen King - Rémkoppantók.

Gimnazista időszakomban olvastam el először. Most 17 év után olvastam újra. A fejemet fogtam, mennyire aktuális mindaz, ami le van írva a könyvben.

Két kiégett balos értelmiségi (egy férfi és egy nő) talál egy űrhajót. Elkezdik kiásni. És felhasználni az űrhajót átható különleges, földönkívüli energiát. Az egyikük, a nő Haven megfertőződött lakóiból kialakít egy kollektív közösséget. Aminek természetesen ő lesz az új vezetője.

Oké, sci-fi, de valahogy mégis mintha a valóságról szólna. Szimbolikusan.

Stephen King valami vérfagyasztóan mutatja be, hogy ez az új kollektíva miként számol le mindazokkal, akik szembeszállnak az új közösséggel.

Haven lakosai pedig lassan átalakulnak. Emberből valami mássá. Rémkoppantókká.

Amióta újraolvastam ezt a könyvet, csak így hívom ezeket az újbalos/újmarxista/újjakobinus nyomorultakat. Rémkoppantók.

Ők egy új kollektíva, ami eltapos, ha nem asszimilálódsz hozzájuk.

Ezekre a nővé műtött férfiakra és férfiakká műtött nőkre nem tudok ránézni. Vagy ha mégis ránézek egyre, kellemetlen, rossz érzés. Ezekre fáj ránézni. Most nem a rosszindulat beszél belőlem, de ezek kinézetre undorítóak. Ezek mintha nem is emberek lennének, hanem lidércek. Dr. Mengele kísérletének eredményei. Borgok. Rémkoppantók.

KalmanBlog 2021.10.19. 18:15:04

@Frederick2: Szerintetek mi következik ezek után?

Remélhetőleg Pamela felébred és rádöbben, hogy minden rémálom volt csak :-)

Frederick2 2021.10.19. 18:21:01

@KalmanBlog: Pamela felébred, és rádöbben, hogy ő férfi. :D :p

2021.10.20. 09:45:29

@Frederick2: A hagyományos nyugati kultúra felszámolása nagyjából lezárult, sikeresen lecserélték a Hollywood-i mesterségesen kreált kultúrára. Ezen a neokultúrán keresztül jelenleg - és jó ideje - a tömegek átprogramozása zajlik, mégpedig meglehetősen sikeresen. A kultúra változása, lecserélése, az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása elkerülhetetlenül hozza magával a politikai színtér változását: a régi hatalom háttérbe szorul, azok, akik a kultúrát irányítják pedig hatalomba kerülnek.

A zsidók meghekkelték a demokráciát.

Frederick2 2021.10.20. 10:39:12

@Merész Vlagyimir:

"A zsidók meghekkelték a demokráciát."

Sokszor elgondolkodok azon, hogy amikor a kurucok (Thököly, Rákóczi) meg az 1848-as függetlenségiek (Kossuth, Petőfi) harcoltak a Habsburg Birodalom ellen, hogy kivívják Magyarország autonómiáját, függetlenségét, akkor mindig németeztek. Vagyis "Magyarországot felszabadítják a német uralom alól" - még véletlenül sem a Habsburgok uralma alól.

Persze, Petőfit sem a sovinisztába hajló retorikájáért szeressük!

De sosem értettem, hogy ha megnevezhető konkrétan az ellenség, akkor miért kell általánosító soviniszta retorikát használni.

Ez valami magyar hagyomány?

"A zsidók meghekkelték a demokráciát."

Egy zsidó elit. Nem a teljes a zsidóság.

Eh, hagyjuk!

Frederick2 2021.10.20. 11:14:11

@Merész Vlagyimir: Igen, ez egy érdekes szociálpszichológiai kérdés. Ti vs. mi. Nem csupán a zsidóság miatt.

Mondom, Thököly, a két Rákóczi, Kossuth, Petőfi alatt szintén ment a németezés. Érdekes, hogy a függetlenségi hagyománynak (amit most a Mi Hazánk próbál képviseli a mi hazánkban) régen a németellenesség is a része volt. De ez most jó vagy rossz? Hmm...

Máshol sem volt ez másképp. A lengyelek, mikor harcoltak a cári Oroszország ellen, szintén a nemzeti autonómiáért, ugyancsak oroszoztak.

Én mindenesetre nem adaptálódom ilyen hagyományokhoz. Én inkább megnevezem a zsidóságon belül azokat, akik keverik a nemzetközi politikában a szart, és lábbal tiporják a nemzeti önrendelkezéseket.

Kommentcsárdás 2021.10.20. 13:23:06

@Frederick2: te lehetsz az egyetlen ember a vilagon aki nem tudja, hogy amikor valaki altalansosagban beszel az nem abszolut ervenyu. a folos kotekedessel csak akadalyozod a problma megoldasat

Frederick2 2021.10.20. 13:31:06

@Kommentcsárdás:

"te lehetsz az egyetlen ember a vilagon aki nem tudja, hogy amikor valaki altalansosagban beszel az nem abszolut ervenyu."

Tisztában vagyok vele. De nem mentség a retorikai balfaszságra.

"a folos kotekedessel csak akadalyozod a problma megoldasat"

Mert ti olyan közel jártok a súlyos társadalmi problémák megoldásához. A szájkaratéval amúgy sem oldotok meg semmilyen súlyos problémát.

Kommentcsárdás 2021.10.20. 14:41:37

@Frederick2: az elso lepes lenne az, hogy beszelunk rola, de meg ide sem jutunk el a kotekvok miatt

békaapu 2021.10.20. 18:50:27

@Frederick2:
Úgy tűnik hasonló korosztály lehetünk, mert én is gimis.. hm.. az a Holtsáv volt.. akkor mégis öregebb lehetek.
Lényeg hogy én sose vontam párhuzamot a kisvárost átváltoztató űrhajó és a háttérhatalom között - de nagyon megtetszett a párhuzam.

Mégis azt gondolom hogy ez elméleti hasonlóság. Még ha nem is bánja a háttérhatalom hogy bomlik a világunk rendje - szerintem csak a lovak között a gyeplő, nem szándékos ez az irány.

Azt hiszem hogy a Férfihang -on írtam valahol hogy a feminizmus abszolút nulla a háborús övezetekben. Ahol hirtelen rá van utalva a nő a férfijára.
Háborús veszély nincsen manapság, nélkülözés, félelem a sötétségtől és az éhségtől. Az hogy nekünk nem kell ölni és halni készülnünk mindennap, nélkülözhetővé is tett bennünket a nőink szemében.

Tetszik a Rémkoppantós hasonlatod Frederick2. De szerintem egyszerűbben el lehet tüntetni ezeket a .. hm.. félszerzeteket.

Frederick2 2021.10.21. 06:36:09

@békaapu: Stephen King-ről nekem megvannak a magam sajátos gondolatai. :)

Stephen King, Roboraptor, férfigyűlölet
grafomanpali.blog.hu/2019/04/29/stephen_king_roboraptor_ferfigyulolet

Az elveszett ártatlanság
grafomanpali.blog.hu/2021/10/17/az_elveszett_artatlansag

Persze, vannak kijelentéseim, amiket bizonyítanom is kellene, azzal én is tisztában vagyok. Van, ami csak intuició a részemről.

"Úgy tűnik hasonló korosztály lehetünk, mert én is gimis.. hm.. az a Holtsáv volt.. akkor mégis öregebb lehetek."

30-as éveim közepén vagyok.

"De szerintem egyszerűbben el lehet tüntetni ezeket a .. hm.. félszerzeteket."

Az ilyen emberre veszélyes, destruktív szektákat, gyülekezeteket, mint az LMBT, a BLM és a Gender-szekta, fel kellene számolnia a nemzetállamoknak. (Már csak azért is, mert belülről erodálják a nemzetet.) Amúgy ha észreveszed, az LMBT kifejezetten a fiatalokat fertőzi meg, ami különösen fájdalmas. Van, amikor kifejezetten szép lányok nyomorítják meg magukat a fiúvá válás oltárán. Meg kéne védeni a fiataljainkat! Az LMBT már a gyermekbántalmazó kategóriába esik - és ennek ellenére még mindig vidáman köztünk járkál.

Nem bízok a demokráciában. Láttam, hogyan köti meg Trump kezét az USA-ban. Vagy Orbánét Magyarországon.

Olyan politikai formációra lenne szükség, ami lehetővé teszi a nemzet ellenségeivel való leszámolást.

békaapu 2021.10.21. 20:12:24

@Frederick2:
Bár lenne elég ilyen világnézetű ifjú ember.
DE még akkor sem engedné meg a demokratúra hogy létezhessen nemzeti érdek.
Te írod azt a grafomán-blogot? Amit olvashattam belőle, az rokonszenves. Olvasom még.

békaapu 2021.10.21. 20:14:16

@Frederick2:
..ja : jóval ifjabb vagy, én hússzal vagyok idősebb.

(de sose gondoltam volna hogy ötvenegynéhány évesen ilyen jó buli is lehet az élet)

Frederick2 2021.10.21. 20:20:17

@békaapu: Ja, én vagyok az a grafomán pali. :D

békaapu 2021.10.21. 20:26:06

@Frederick2:
Jól követhető a gondolatmeneted. Nem egyformán gondoljuk amit eddíg olvastam, de érdekes ahogyan látod.

Frederick2 2021.10.29. 22:38:48

@Deansdale: @csi szi: Dűne-téma.

Baaadmovies:
www.youtube.com/watch?v=RSbDsSgsP1M

Retroshock:
www.youtube.com/watch?v=B8DwtnZklhA

Aki az új film értékelésére kíváncsi, az csak a Retroshock videót nézze meg!

Tervezitek, hogy megnézitek az új Dűne filmet?

Deansdale 2021.10.29. 22:51:34

@Frederick2: Én láttam, de (talán mert nem vagyok rajongó) nem estem hasra tőle. Kompetensen megcsinált film, ami az alapanyag bonyolultságát tekintve nevezhető dícséretnek is. A régebbi filmváltozatra már csak homályosan emlékszem, de fiatalon baromi szarnak tűnt, ahhoz képest ez maga a megváltás.

Frederick2 2021.10.30. 06:21:50

@Deansdale: Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy zavar a körülötte kialakult sznobizmus. Nekem a Dűne túlságosan is egy elvont bölcsészcuccos!

Mme.Brioche 2021.10.30. 10:12:10

@Frederick2: ah... végre valaki! szerintem is az!

Mia and Me 2021.10.30. 16:04:41

Az elvont bölcséscuccos feeling talán azért van mert van egy elég nehezen megmagyarázható hátsó érzésvilága is, ami sokakat idegesít szerintem.

Olyasmi mint az Érkezés c. filmben.

Frederick2 2021.10.30. 20:01:13

@Mme.Brioche: @Mia and Me: Akkoribban Margaret Atwood "A szolgálólány meséje" c. regényére írtam azt, hogy bölcsészokoskodás. Egy hülyeség, ami megpróbálja komolynak mutatni magát.

Na, most én ezt nem merészelném Frank Herbert Dűne-jére rámondani. A regényekbe beleolvastam párszor, de ennyi. Nem olvastam a könyveket. Gondolkodok az első könyv elolvasásán. Ha esetleg eljutok odáig, hogy elolvastam az első könyvet, akkor megfogalmazok róla egy normális véleményt. Most csak a benyomásaimat oszthatom meg másokkal. Azt, hogy nekem túl elvont.

Filmek közül láttam a David Lynch-filmet, meg két minisorozatot (Dűne, A Dűne gyermekei). Ezek olyan mozgóképes alkotások voltak számomra, hogy egyszer megnéztem, és elég volt az élményből. A Retroshock-ot jegyző KenytheOne-nak az a véleménye, hogy a Dűne kiált azért, hogy mozgóképre vigyék (valami ilyesmi). Na, most lehet, hogy ő így gondolja, de nekem a David Lynch-film és a két minisorozat kimerítette a Dűne-élményt. Magyarán: szerintem én nem fogom megnézni ezt az új Dűne filmet (ami egyébként egy trilógia nyitódarabja).

Mondom: az első könyvet szerintem egyszer majd elolvasom. De a film nem érdekel, semennyire.

Valahogy: nem. Vannak sci-fi franchise-k, amik képesek megfogni. Star Wars, Aliens, Terminátor, Star Trek stb. A Szárnyas fejvadász is tetszett anno (szigorúan az első része). A Dűne valahogy nem bejövös.

A mély tartalomról meg... Lehet, hogy van ilyesmi a Herbert-regényekben és a film-feldolgozásokban. Azt is megértem, ha szereti valaki, meg hogy többet jelent számára, mint egy szórakoztató mű. Viszont én már találkoztam nem egyszer olyan fanatikus bölcsésszel, aki verbálisan elég agresszívan viselkedett, ha valaki nem osztozott a Dűne iránti rajongásában, ne adj Isten, megfogalmazott róla egy kritikát! És ilyenkor tudnak ám repülni a jelzők, mint "műveletlen", meg a becsmérlés, hogy "nem érted a benne lévő mélységet" stb.

Mia and Me 2021.10.31. 09:08:01

@Frederick2: :) A könyvben van a mélység, a filmeket nem láttam, illetve valami régi feldolgozást egyszer, az baromi szar volt. Az újat még nem láttam, ha megint védettségihez lesz kötve minden akkor nem is fogom.

Ilyen "kultusz"buborék meg anno volt szerintem minden történet körül, anno az Alien filmek körül is, meg a SW körül is. Ez kb ugyanaz a megosztottságos rész a világban, hogy akkor ki miért érezze magát különbnek mint a másik.

Deansdale 2022.08.04. 19:29:47

Robert Downey Jr-t a disney lecserélte egy néger csajra, és a készülő vasember-sorozathoz már rohamosan szerződtetik is a degeneráltakat...
www.breitbart.com/entertainment/2022/08/04/disney-embraces-drag-queens-marvel-studios-ironheart-casts-rupauls-drag-race-star-shea-coulee/

Frederick2 2022.08.04. 20:03:08

@Deansdale: Szétcseszik a gyermekkorodat, Dean! A végén eljutsz majd oda, hogy le sem ülsz egy Marvel-film elé. Szörnyű, hogy te, mint Marvel-rajongó, nem tehetsz ellene semmit.

valis47 2022.08.04. 23:05:48

@Frederick2: Szerintem a Dűne első része az egyik legjobb sci-fi/fantasy regény, amit valaha írtak, a folytatások már elég hullámzóak. Rendkívül sokrétű, az utalások tömkelegének többségét meg valóban inkább bölcsészek vagy széles "humán műveltséggel" rendelkezők veszik észre.
Persze ez az utalások észrevételére való "élvezés" kissé sznobizmus valóban. A modern filmes, sorozatos világban nagy divat, és a valamirevaló rajongó rögtön vágja azokat: ezzel az xy másik mű előtt tisztelgett a rendező/forgatókönyvíró! Hú, de művelt vagyok! Egyébként a Star Wars is nyúlt a Dűnéből is, pl. a Tatuin sivatagbolygó, mint az Arrakis. Az Erő és a Dűne-beli természetfeletti képességek (navigátorok, boszorkányok, meg persze a Kiválasztott) közötti párhuzam is elég nyilvánvaló.
De persze nem mindenkinek jön be a Dűne, J.R.R. Tolkien is nagyon utálta állítólag (elolvasta, miután ajánlgatták neki).

Frederick2 2022.08.05. 10:14:44

@valis47: Nekem eddig kimaradt az életemből Tolkien Gyűrűk Urája és Frank Herbert Dünéje is. Valamikor pótolnom kellene őket.

De annyi mindenki kimaradt még a jelentősebb írók közül. Lovecraft, Philip K. Dick...

Lemaradásban vagyok. Lenne mit pótolnom.

Frederick2 2022.08.05. 10:17:14

@Deansdale: De ha már a Marvel tragikus szakadékba menetele a téma, akkor ne feledkezzünk meg Ms. Marvelről is.

hu.ign.com/ms-marvel-1/78843/news/iman-vellanit-lassan-mar-nem-lehet-jobban-szeretni-a-szineszno-titokban-ms-marvel-teoriakat-vitat-me

Az IGN Hungary törli alatta az ellenvéleményeket.

"Hozzászólásodat töröltük, téged pedig figyelmeztetünk: ezt a stílust nem toleráljuk."

Marvel Kapitány. Miss Marvel. Mióta lett a Marvelnek női identitása? És miért jó ez? :P

Deansdale 2022.08.05. 12:47:26

@Frederick2: "Az IGN Hungary törli alatta az ellenvéleményeket."

A mainstream sajtó teljesen használhatatlan és értéktelen.

valis47 2022.08.05. 23:37:12

@Frederick2: Lovecraft a horror mestere, Stephen King is tőle lopott ezt-azt. Vagy "tisztelgett előtte".
Mondjuk King ma már alig olvasható terjengős vackokat ír, a korábbi önmagának csak árnyéka. Meg woke idióta is lett, nem kicsit. Lovecraft (nem kicsit rasszista volt egyébként) viszont novellákat írt, nem az oldalszámra ment rá. Őt ajánlom, ha tényleg nem olvastad.
Philip K. Dick, ő nekem befogadhatatlan, bár próbáltam. Mondjuk a magyar fordítója is elég gyengének tűnik, lehet ő is hibás benne (angolul ugyan én olvasok, de irodalmat ritkán, a Trónok Harcát is magyarul olvastam, amíg rá nem untam a sok belezésre és inceszt pornóra)

Frederick2 2022.08.06. 06:31:37

@valis47: Ha már belementünk a mostani modern irodalomba...

Stephen Kinget még mostanában is olvasok. Én azok közé tartozok, akire nagy hatást tett, még kamaszkorban. És ez a hatás máig megvan.
grafomanpali.blog.hu/2021/10/17/az_elveszett_artatlansag
Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy King mára maga is Rémkoppantóvá alakult.
grafomanpali.blog.hu/2019/04/29/stephen_king_roboraptor_ferfigyulolet

Aki nekem teljesen olvashatatlanná vált a későbbiekben, az Wilbur Smith és Ken Follett.

Wilbur Smith régi nagy kedvenc - volt. A zseniális "A folyó istene" folytatása, a "Mágus" olyan szar volt, hogy kétszer kellett nekiálnom, mire elolvastam. A szintén remek "Ragadozó madarak" folytatásait, a "Monszun"-t és a "Kék horizont"-ot végig sem bírtam olvasni, annyira fos volt. Ezek után hagytam...

Ken Follett unalmas lett számomra. Lehet, hogy továbbra is tartja a minőséget, de nekem unalmasak a mostani monstrum regényei.

George R. R. Martin - most jelentette be, hogy végre befejezi "A tűz és jég dala"-ciklust. És megígérte, hogy kevesen fogják túlélni a befejezést. :P Szánalom az a pali!

Aminek az elolvasását tervezem, az Sapowski Witcher-sorozata. Egy könyvet megvettem, de még nem álltam neki.

Frederick2 2022.08.10. 12:23:52

@Deansdale: A World of Darkness fantasy franchise (szerepjáték, könyvek stb.) is bekapcsolodott az LMBT témába.

www.worldofdarkness.com/news/pride-store

Készíthetsz a világon belül egy queer karaktert. Meg ilyenek. :P
süti beállítások módosítása