HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: Plusz azt is vedd bele, hogy kiépíteni sem olcsó lenne. Plusz: ha elmegy az áram leáll a szellőztető rendszer. (2024.03.19. 00:42) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • GABOR2: Építészmérnök fórumra kéne írnod Deansdale. Nekem most több rokon is csinált napelemeket, de van akinek napelem, hőszivattyú, minden van, de így se kapta meg a passzív ház, vagyis legjobb besorolás... (2024.03.19. 00:33) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Wildhunt: @Deansdale: engem az érdekelne, hogy fogadja a komposzt a folyamatos hűtést. A talajszondás hőszivattyú egyik hátránya, hogy sivatagosít, gyep például nem lesz felette. Felteszem a komposzt folyamat... (2024.03.18. 22:23) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Deansdale: @valis47: Na igen, aki egy modern kombinált fityfaszra kiadhat 1 misit annak nem kell trükköznie a fűtéssel, de ahogy a cikk is jelzi, ez ötletelés... A szabályok, hogyismondjam, kevéssé érdekelnek... (2024.03.18. 21:55) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: Bár persze ez utóbbi felesleges, ha maga a komposzt hője eléggé felmelegíti a vizet, akkor csak keringetni kell. (2024.03.18. 21:39) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Mai poén a wikipédiáról

2019.04.15. 17:40 Deansdale

A sors rejtélyes útjai, nameg a duckduckgo a Labrisz Egyesület wiki oldalára vezettek, ahol ezt találtam:

"A „labrisz” görög szó, jelentése kétoldalú bárd, az ókori matriarchális társadalmak és a görög amazonhadseregek használták fegyverként, illetve aratóeszközként."

Aha. Ókori matriarchális társadalmak nem léteztek, és az amazonok léte is inkább fikció mint valóság, és amúgy sem görögök voltak, meg főleg nem "görög amazonhadseregek", de nem is ez az igazán érdekes, hanem hogy ezek kétoldalú bárddal arattak. Az agyam eldobom, felebarátaim. Ki az a szellemileg alultáplált szerencsétlen aki ilyen hülyeségeket összehord?

10 komment

Címkék: feminizmus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2019.04.15. 19:33:49

Lehet hogy forintocska írta a feminista topikból, neki vannak ilyen történelmi felfedezései :) Amúgy a kétélű bárd a bikakultusz része lehetett szerintem.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.04.15. 20:25:43

Nem tudom, de most látom, hogy 1%-kal is lehet őket támogatni. :-)

Papírsárkány 2019.04.30. 07:39:09

Az amazon szócikket is érdemes meglesni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Amazonok#A_valóságos_amazonok

"A görögök azonban, úgy látszik, nem elégedtek meg a tényekkel. Költőik, íróik műveiben, ide értve a történetírók munkáit is, a valós esetek köré meséket szőttek."

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.05.01. 15:39:00

"de nem is ez az igazán érdekes, hanem hogy ezek kétoldalú bárddal arattak" - szemben a csiszfehér macsóerőszakpénisszel, ahol a kaszákat egyenesítgették ki.

Frederick2 2019.05.03. 10:15:08

@Sipi81: Ritkán olvasom a Nőkertet, de ezt most kíváncsiságból elolvastam.

nokert.hu/v-20190224-1652/2640/6/fedak-sari-szinesz

Megmondom őszintén, érdekes személyiségnek tartom Fedák Sárit, már csak azért is, mert az ezredfordulón nőként olyan férfiszerepeket játszott, mint a Bob herceg vagy a János vitéz. Érdekes, hogy már akkor is, igaz, kisebb mértékben, megvolt az a "progresszív" mánia, hogy nők férfiszerepekbe bújtak.

"Első sikereit a Népszínházban aratta. Karrierjének egyik fontos pontja Bob herceg szerepe volt Huszka Jenő György herceg című darabjában. A férfiszereppel hatalmas szenzációt keltett. 1904-ben mutatták be legnagyobb sikerét, a János Vitéz című daljátékot, Fedák címszereplésével a Király Színházban. A "nadrágszerep" különös pikantériája az volt, hogy a nők ekkor még nem jártak nadrágban (a bő nadrágszoknyaszerű ruhadarabot, a bloomert is csak a legbátrabbak viselték, ők is inkább kirándulásokhoz), és a férfiszerep ürügyén a közönség máskor nyilvánosan nem látható domborulatokat pillanthatott meg. A női partnerrel (Medgyaszay Vilmával) való közös játék - ezt persze nem volt ildomos kimondani - leszbikus felhanggal tette még különlegesebbé az előadást. (A húszas években a hétköznapi öltözködés szabadabbá válásával ez a fajta színpadi cross-dressing kiment a divatból.)"

Bár nem láttam a darabot, de mi abban a fantázia és kreativitás, hogy János vítézt egy nő játssza? Kb. annyi jön le belőle, hogy "férfiként viselkedő nő" meg "leszbikus felhang", de ez szerintem rendkívül kevés. Mindegy, a magyar színháztörténetben ez jelentős eseményként van feltüntetve.

Amúgy megnéztem Fedák Sárit férfiruhákban. A legényruha még úgy-ahogy elmegy, de a huszárruhában valami borzalmasan néz ki. Még annak ellenére is, hogy kicsit próbálták ezeket a ruhákat kicsit nőiesíteni. És szerintem azért, mert egy nő borzalmasan néz ki férfiruhában, még akkor is, ha az adott hölgy egy 10-es a 10-es listán.
static.darabanth.com/images/1/4/1436331.jpg

De azért politikailag tudta, hova kell állni. :P

"Mivel támogatta a Tanácsköztársaságot, 1920-ban és 1921-ben csak Bécsben játszhatott."

"Mivel 1944-ben a bécsi Donausender német nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a második világháború után a Népbíróság, a Tanácsköztársaság után még „levörösözött" színésznőt, „nácirajongónak" bélyegezte, és nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte."

Ettől függetlenül állítólag jó színésznő volt. Én csak azt nem értem, miért mérföldkő a színházi világban, hogy nőként eljátszotta a János vitézt. Engem mondjuk kapásból elborzaszt az ötlet. Bár elhiszem, hogy akkor ez szokatlan volt (mára meg sem lepődnének rajta, Alföldi Róbert óta főleg).

Neked erről mi a véleményed?

csi szi 2019.05.03. 12:32:45

@Frederick2: 24.hu/kultura/2014/01/12/mindenkivel-lefekudt-de-penzert-csak-velem-halt/

Hogy indult be a karrierje: „Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidó gyerek jól az életébe tapos.” (a cikket nem elolvasóknak: Molnár Ferenc, ha nem világos)

A Time magazin 1927-ben azt írta róluk: The couple divorced in 1925 or 1926, after "he had accused her of intimacy with 42 gentlemen, and she had replied in kind with a list of 142 ladies" Jó sztori, bár érdekes, hogy magyarul nem találtam meg, szóval kétes a hitelessége.

Mindenesetre az az erős női egyéniség volt, akit a feministák is bálványoznak, aki "áttörte a kora nők előtt álló korlátait" (bár azért nem éppen egyedüliként), falta a férfiakat, nagy nevet szerzett magának a saját erejéből, bár lehet, hogy Molnár is egyengette a karrierjét, világhírű színésznőt azért nem tudott csinálni belőle. Bevonult a kártyanyelvbe is. :)

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2019.05.03. 14:40:32

@Frederick2: A nadrágszerep mint olyan egyáltalán nem progresszív találmány.
Az operákban a fiatal fiúk szerepét nagyon gyakran szoprán hangra írták. Ez már a 18. században is bevett szokás volt. Leghíresebb ilyen a Le nozze di Figaro-ban az apród, Cherubin szerepe amit Mozart szoprán hangra írt. De például a Hunyadi Lászlóban Erkel szintén szoprán hangra írta a gyermek Mátyás szerepét.
Én úgy vélem, ennek leginkább praktikus okai voltak. Gyerekekkel nem lehetett elénekeltetni, a tizenéves fiúk hangja általában épp változik, az meg mégiscsak röhejes lett volna, ha egy fiú szerepét tenor vagy pláne basszus/bariton énekli. (Lehet hogy volt hogy kasztráltak énekelték, ennek a történetében nem vagyok járatos, de kasztrált énekeseket nem minden zeneszerző szeretett alkalmazni, és a 19. században már amúgy is erősen mentek ki a divatból.)

Fedák Sári a cikk szerint operettekben játszott, azt a műfajt én nem ismerem, ezért eddig csak érintőlegesen találkoztam vele egy hanglemeztörténettel foglalkozó könyvben.

Az említett János vitéz szerintem inkább a népszerűségére építhetett azon az alapon, hogy ő még ezt is tudja, nem pedig arra, hogy most valami nagyon haladó dolgot csinálnak. Persze ki tudja. Önmagában az, hogy néha ilyenekkel kísérleteznek a jó ízlés határain belül, illetve úgy, hogy közben nem fordítják a visszájára az eredeti mondanivalót (lásd pl legutóbb a Carment) szerintem még belefér. Ami szerintem ma már szánalmas, amikor "polgárpukkasztással" meg hasonlókkal próbálkoznak. Szerintem ez a témakör már lejárt lemez, az elmúlt évszázadban annyi mindent láttunk már, illetve anyira fel van már nyomva az emberek ingerküszöbe, hogy nekem az ilyen erőlködések ma már a szánalmas kategóriába esnek.

Maga a cikk egyébként a feminista kliséket leszámítva szerintem egész érdekes. Vicces amúgy, hogy a femináci AR azt ünnepli, hogy a nők férfivá válhatnak. A János vitéz leszbikus értelmezése pedig egyértelműen a saját vágyainak kivetülése. :-)

Frederick2 2019.05.03. 14:50:35

@Sipi81: @csi szi: Kösz az infókat! Ezért jó ez a blog, mert mindig hall valami újat az ember! :)

A maga korában elég szép nő volt ez a Fedák Sári. Még a legényruhában sem mutat rosszul. De a huszárruha borzalmas.
süti beállítások módosítása