HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Irónia a köbön

2011.05.10. 08:37 Deansdale

Kezdjük a HVG cikkével, miszerint:

"Az elhízott tizenévesek körében gyakori a D-vitamin alacsony szintje - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók."

Elsősorban jegyezzük meg, hogy bár a fogalmazás módja ("Akinek D-vitamin hiánya van, az túlsúlyos?") mintha erre akarna utalni, a valóságban természetesen nem a D-vitamin hiánya "okozza" az elhízást. A vitaminhiány és az elhízás más okokra vezethető vissza, amik között akadnak szép számmal közösek, de itt és most vizsgáljuk inkább csak konkrétan a D-vitamint.

"A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.
"

Na vegyük akkor sorra:

1. A D-vitamin zsírban oldódik, tehát a teljesen zsírmentes (vega, vagy csak szimplán "korszerű") táplálkozás hátráltatja a képződését.

2. Napfény hatására termelődik az ember bőrében, vagyis az ózonlyukkal meg a bőrrákkal való pánikkeltés is hátráltatja a képződését. Erről itt még nem esett szó, de az a propaganda, amit a napozás ellen bevetnek, rengeteg ember egészségét és közérzetét teszi tönkre. Nem is beszélve a "napvédő" krémek és egyéb löttyök vagy spray-k bőrkárosító hatásáról. Egyes tanulmányok szerint a bőrrák okozói között az első helyen nem a napfény található, hanem a bőrvédő krémek. Gondoljunk csak arra, hogy elődeink nagyságrendekkel többet voltak a napon, mint mi, és mégsem volt közöttük általános a bőrbetegeség.

3. A koleszterin fontos szerepet játszik a D-vitamin termelésében. Pedig a koleszterin nagy "mumus", ugye mindenki tudja, hogy micsoda szörnyűség, és hogy tilos koleszterinben gazdag ételeket enni. (élc)

4. A hasznosabb és fontosabb D3 változat elsődleges forrása a hús. Mehet a kukába a zsír, a napozás és a koleszterin mítosza után a húsoké is. Érdekes, ahogy egyetlen vitamin 4 hülye tévhitet dönt romba...

És csodálkoznak az amcsi kutatók, hogy a gyerekekben kevés a D-vitamin, pedig nem esznek zsírt vagy húst, vagy bármit amiben koleszterin van, és persze napra sem mennek, vagy ha igen, akkor csak centi vastagon bekenve.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás tévhitek táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása