HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • zriff: Érdekesség: mandiner.hu/kulfold/2024/03/erik-a-botrany-nemetorszagban-tobbet-artottak-mint-hasznaltak-a-lezarasok www.metazin.hu/index.php/item/4529-a-korai-nemvaltas-kritikaja Van egy könyv még a... (2024.05.01. 20:33) Ismétlés a tudás anyja + oroszukrán helyzet sokadik elemzése
  • Hartrigel: @Deansdale: A srác amúgy szeret rébuszokban beszélni; pl. hogy meg kell felelnie a néző közönségnek. A fura, hogy ezt el is mondja és... elnézést kér érte. De ő meg tud élni a jétyúkból. Hát... jó n... (2024.04.30. 23:25) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: Szerintem, ha létezik is valami erő, ami a háttérből irányit mindent, akkor rendkívül rugalmas, azaz, csak bedobja Erisz aranyalmáját a térbe aztán nézi a többiek hogyan ölik egymást érte. Vagy Sakk... (2024.04.30. 22:51) Ismétlés a tudás anyja + oroszukrán helyzet sokadik elemzése
  • Deansdale: @valis47: "fokozatosan lebontják a fehér nemzeteket. Azokat a nemzeteket is, amelyek végső soron értük harcoltak a II. világháborúban" Igen, ez is része a problémának, hogy semmi nem mozdítja ki ők... (2024.04.30. 13:11) Mi is az a fasizmus
  • valis47: A cionizmust mint zsidó nacionalista eszmét el tudom fogadni, azt az igényt is, hogy a zsidók államot akartak, ez volt ugye a mozgalom célja, Herzlek arról írtak, hogy a zsidóságnak oda kell költözn... (2024.04.30. 12:16) Mi is az a fasizmus
  • Utolsó 20

Az egészség, mint kreditrendszer

2011.07.20. 13:59 Deansdale

Tételezzük fel, hogy létezik egy valóban tökéletes életmód, és az ettől való eltérésért "büntetőpontok" járnak. Például egy cigi elszívása 100 büntetőpont, egy zacskó chips 125, satöbbi. Hál'istennek a szervezetünk képes feldolgozni, kiüríteni vagy semlegesíteni a káros anyagokat, ezért azt mondhatjuk, hogy szervezetünk képes napi 1000 büntetőpont "ledolgozására". Baj akkor van, ha rendszeresen túllépjük az 1000 pontos határt, mert akkor már hosszú távú hatások halmozódnak, és jön a betegség.

Nyilván ezekkel a pontértékekkel csak mint egy érdekes ötlettel foglalkozom, a valóságban lehetetlen lenne tényleges számadatokat rendelni egyes ételek ill. élvezeti cikkek egészségkárosító hatása mellé. Szóval ez az egész csak egy hasonlat, és kéretik is ennek megfelelően kezelni.

Az persze egyértelmű, hogy az "önpusztító" élvezetek, mint a cigi meg a pia, sok büntetőpontot jelentenek. Arról viszont, hogy a táplálkozásban mi egészséges és mi nem, még igencsak éles viták folynak tudományos berkekben. Mindenesetre részemről nagyjából úgy képzelem el a rendszert, hogy van egy rakás egészséges élelmiszer, ami nem jár büntetőpontokkal (hús, zöldség, a gyümölcsök sok fajtája), míg más élelmiszerek "enyhén" károsak (savótartalmú tejtermékek, hüvelyesek), tehát - hasraütök - 1 dl tej mondjuk 10 büntetőpont. És ezeken felül vannak az igazán károsak, a hírhedt cukor és gabona (dekánként 50-100 büntetőpont).

Ha vallási jellegű fanatizmussal közelítünk az étkezés felé, akkor azt tűzzük ki célnak, hogy egyetlen büntetőpontot se együnk soha. Normális ember számára ez persze "önsorsrontás", hiszen rengeteg élvezettől elzárja magát az ilyen fanatikus, ráadásul teljesen fölöslegesen, hiszen a szervezet képes feldolgozni napi 1000 pontot.

Azt hiszem innen már sejthető, hova akarok kilikadni :) Aki a nagy büntetéssel járó dolgokat félreteszi, az a kisebb pontértékűekből nyugodtan ehet-ihat. A lényeg, hogy ne lépjük túl a szervezetünk salakmentesítő képességének határait.

Ja, egy "opcionális" szabály ehhez a rendszerhez, hogy egymást követő napokon ugyanazon típusú büntetőpont értéke duplázódik. Ha minden nap piálsz, vagy minden nap eszel kenyeret, az sokkal-sokkal rosszabb, mint ha alkalmanként csinálod, és hagysz időt a szervezetednek pihentetni azokat a rendszereket, amivel az adott "szennyezést" tisztítja.

És ezért nem leszek én soha elkötelezett híve sem az Atkinsnek, sem a Paleonak, mert bár mindkét rendszer nagyon jó és egészséges, de túlságosan korlátozóak, és egy értelmetlen siker-vagy-bukás illúzió elé állítják az embert, aki egy idő után nem bírja a szigort, megtömi magát lekváros buktával, aztán feladja az egész küszködést egy életre. Ez pedig a legnagyobb baklövés. Egy ilyen "egészségi kreditrendszerrel" az ember élete végéig követhet egy élvezetes, változatos, de ugyanakkor egészséges életmódot, ahol nem fenyegeti semmiféle kudarc vagy bűntudat.

A lényeg az (lenne), hogy tisztázzuk magunkban a különböző élelmiszerek hozzávetőleges pontértékét, hogy megértsük, miből mennyit lehet "büntetlenül" fogyasztani. Miután ezen túlesünk, tudatosan dönthetünk arról, hogy mit eszünk és mennyit, és jó elképzelésünk lesz arról, hogy mit fog ez okozni a szervezetünkben.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása