HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Objektív és szubjektív valóság

2011.07.27. 13:53 Deansdale

Az utóbbi 50 év nagy filozófiai "vívmánya" a dolgok relativizálása. Azelőtt a vallás uralkodott, majd az abból kinőtt reneszánsz/viktoriánus értékrend, ami szerint van a jó meg a gonosz, és minden embernek joga, sőt, kötelessége felismerni ezeket és választani közöttük - lehetőleg a jót, természetesen.

Aztán jött a rengeteg liberális filozófiai vonulat, ami mind azt hirdette, hogy a régi elképzelések tévesek, valójában nem létezik erkölcs, csak törvény. Mármint szigorúan az emberi törvények, semmi afelett álló. És ez lassan beszivárgott az emberek fejébe és lelkébe is. A tévében prostik és pornószínésznők a sztárok, a tanár és az orvos éhbért kap miközben a tévébemondó milliomos lesz, satöbbi. De nem csak az erkölcsök tűntek el a süllyesztőben, hanem egy érdekes mentális átalakulás is végbement.

Az emberek többsége azt hiszi, érzi, vagy gondolja, hogy nem létezik "objektív" valóság, nem létezik a szó hagyományos értelmében vett igazság. Minden egyedi, egyéni, minden megítélés kérdése. Ami nekem valóság az neked nem az.

Ez persze porhintés és szemfényvesztés. Létezik rajtunk, sőt, mindenkin kívül álló valóság, ami akkor is itt maradna, ha minden ember eltűnne a föld színéről. Létezik a ház, az erdő és a madár - ezek nem csak afféle "észlelések", a létezésükben nincsen semmi szubjektív. De ugyanígy van ez az igazsággal is, bár az kevésbé kézzelfogható, mint egy deszka. Az arzén mérgező - akkor is, ha ezen egyesek kötekednek, mondván, mikroszkopikus mennyiségben még nem az. Ez tényleg csak kötekedés. A nőket a férfiak nem nyomták, és nem nyomják el - akkor sem, ha egyes politikailag elkötelezett idióták mást hazudnak. Nem vagyunk "finnugorok" - akkor sem, ha egyes nyelvészeknek kellemetlen beismerni, hogy a fél életüket egy tévedésre áldozták.

Az igazság nem flexibilis. Az igazság nem személyre szabható, nem egyéni. Viszont sokszor elrejtik. A hazugságban ugyanis általában pénz van. Persze nem mindegyikben, de amelyikben igen, abban sok.

A gabona nem egészséges az ember számára. Ez egy fix igazság, amit sokan tagadnak. Ezeknek az embereknek és cégeknek sok pénze áll a gabonában, ezért bármit hajlandóak összehazudozni, de a tényeken ez nem változtat. Csak az egyensúlyából kibillentett "liberalizált" elme hiszi el, hogy egyesekre "másféle igazság" vonatkozik. Hogy ami az egyiknek méreg, a másiknak orvosság.

A modern társadalom félreértések, féligazságok és teljes hazugságok hálójában vergődik. Jóformán nincs olyan fontos része az életünknek, ahol ne ólálkodna pár hazugság. Párkapcsolatok, táplálkozás, vallás, történelem, pszichológia, média, szórakozás... Ami ezekkel kapcsolatban "köztudott", az mind-mind tele van tévedésekkel, amiknek a következményeit az egyén úgy cipeli magával, hogy nem érti a problémák okát, legtöbbször nem is tud róluk.

Vannak persze olyan emberek, akik egy adott területen felfigyelnek valami következetlenségre, és rájönnek, hogy amit addig nekik hirdettek - suliban, tévében - az hazugság. Ezen emberek egy része feltárja az igazságot is, és aztán ha olyan a kedve, hirdetni is kezdi. Jó esetben arra is rájöhet, hogy amint egy területen felfedezte a hazugságot, más területeken is felfedezheti. Így születnek a Szendi Gáborok, akik több témához is hozzászólnak, általában homlokegyenest ellenkezőleg, mint az elfogadott "szakmabeliek", és ezért a tömeg holdkórosnak bélyegzi őket. Mert a tömeg szerint a paleo csak egy hülye divat-fogyókúra, a pszichológusok okos megmondóemberek és a politikusok a javunkat akarják. (De mi nem adjuk, ugye.)

Említettem régebben a mátrixos piros - kék pirulák hasonlatát. Ez találóan kifejezi azt, amikor valaki "felébred", és látja, hogy a világ tele van hazugsággal, amit a tömegek nem látnak, nem értenek, de általában nem is érdekli őket. Csak épp nem értik miért híznak (hiszen ők úgy esznek ahogy a n*stlé az állam javasolja), miért hagyja el őket a párjuk (hiszen ők úgy viselkedtek, ahogy a disney filmekben a hősnek bejött), miért megy tönkre a szervezetük (hiszen ők gyakran járnak orvoshoz és marékszám tömik a pirulákat), és egyáltalán, miért nem boldogok (hiszen mindent úgy csináltak, ahogy előbb a szülők, aztán a haverok, majd a tévé tanácsolta). Valahogy nem áll össze az életük, de ők nyilván semmiben sem hibásak, ők sosem tévednek, ők mindent jól csináltak - csak a világ sz*r. A fene vigye a kövérséget, a magányt, a politikát, az infarktust. Bárcsak lenne egy varázspálca, ami mindezt megoldja. Vagy egy pirula.

Aztán jön valaki és felkínálja a pirulát, mint Morpheus Neónak, de az ember mégis nemet mond. Miért is hinne az olyan hülyének, aki szerint a koleszterin egészséges, aki szerint a habsburgok által kreált történelmünk hamisítvány, aki azt mondja, ne fizess a nőnek a bárban, mert azzal nem fogsz bevágódni nála, satöbbi. Hiszen ha valaki mást állít, mint "a hivatásosak", az csak valami agyament, összeesküvés-elméletekben hívő bohóc lehet. Igaz, hogy sovány, egészséges és boldogan él egy jó párkapcsolatban, de ez nyilván csak valamiféle óriási szerencse következménye lehet, mondjuk jók a génjei vagy nyert a lottón, vagy ilyesmi. De hogy azért olyan az élete, mert jól csinálja amit csinál - na az kizárt.

Tipikus példa a Hawaii libertárius srác esete "paleó gyermekével", akinek csodájára jár a többi szülő, hogy milyen szép és egészséges, okos és gyorsan fejlődik - de miért eteti hússal búza helyett??? Hát nem tudja hogy attól beteg lesz?!

Broáf.

Az emberek többsége mindent megtesz, hogy ne kelljen felébrednie abból, amiről ő maga hangoztatja a leginkább, hogy rémálom.

Ja, csak így a végére iderittyenteném, hogy minden elméletnek van próbája: a gyakorlat. Paleózz egy hónapig, ellenőrizd a magyarság genetikáját, a bárban ne fizess a csajnak, és nézd meg hogy mi történik. Itt bukik meg az összes "hivatalos" elmélet: a gyakorlatban nem működnek. Hiába fújja száz tévé-csatorna és ezer nagyarcú szakértő, a gyakorlatban egyszerűen nem működik semmi amit ajánlanak. Ha elfogadod a piros pirulát, és felnyitod a szemed a "radikális" elméletekre, érdekes élményekben lehet részed: amit mi mondunk, arról megtapasztalhatod, hogy úgy is van :)

Szólj hozzá!

Címkék: piros és kék pirula pirulák

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása