HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @Borathan: Nem, sok a dolgom, hétvégén is dolgoznom kell. Ahhoz minőségi idő kell. (2020.02.21. 12:42) Boldog Karácsonyt!
  • Borathan: @GABOR2: a blogodon nem kéne cikkeket írni? (2020.02.21. 12:23) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Portfolio-n megjelent egy cikk, arról, hogy a Koronavírus elszabadult és tovább fertőz mint ameddig karanténban tartják az embereket és hosszú ideig nem is semmisül meg a szabadban, tehát ebből már ... (2020.02.21. 10:18) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: Ez a hanaui lövöldöző is egy elég érdekes eset. Simán elintézik azzal, hogy szélsőjobbos és sokaknak elég ennyit mondani róla. Pedig állítólag ő nem volt szegény, Mercije volt és bankárként dolgozo... (2020.02.21. 10:02) Boldog Karácsonyt!
  • GABOR2: @Frederick2: Nem maguktól bár részben maguktól is, hisz már sok feministát is pl. elhallgattanak azért mert szerintük magukat férfiból nővé változtatni akaró transgender emberek férfiak maradnak... ... (2020.02.20. 11:50) Boldog Karácsonyt!
  • Utolsó 20

ÁNTSZ irányvonalak közétkeztetésre

2011.08.02. 10:59 Deansdale

Majd' minden hírportálon lehozták az ÁNTSZ közétkeztetési ajánlásait, persze mindenhol a cikkíró szája íze szerinti tálalásban. A magam részéről az eredeti ÁNTSZ-es .pdf-et elemezgetem, de nem térek ki minden egyes pontra (17 oldal!), csak az érdekesebbekre. "Természetesen" a letölthető doksi minden lehetséges felhasználási módra immunis (mivel a pdf fájlban az oldalak nem szöveges, hanem kép formátumban vannak), így nem lehet belőle copy+paste-el másolni - hogy rohadjon meg az a bunkó aki kitalálta, hogy ilyen egyáltalán létezhessen.

- Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek tartalmaznia kell.
Nocsak. Kíváncsi vagyok a sulikonyhák hogyan próbálják meg ezt kijátszani :) Mindenesetre nem vegabarát, az tény.

- Az étkezések felében/kétharmadában kötelező gabonaalapú élelmiszert adni, aminek fele/harmada teljes kiőrlésű kell legyen. Az iskolai étkeztetés ez alól szerencsére kivétel, mivel az a legtöbb helyen napi egyszeri étkezést jelent, és arra ez a szabály nem érvényes. Hát ez nem nagyon felel meg a paleo vagy az atkins elveinek. Tipikus példa arra, hogy közös lónak túrós a háta: a közétkeztetés senkinek sem igazán jó, de pont ezzel remélik elérni azt, hogy senkinek sem igazán rossz.

- Napi 4-5 dl tejet, illetve ennek megfelelő mennyiségű tejterméket is ki kell adni az étkezőknek. Tej vagy kakaó cukrozása nem megengedett. "Tejföl kizárólag ételkészítéshez használható fel", mondja a doksi, én meg nem igazán tudom hogy mit értenek ezalatt. Van ahol tejfölből csinálnák a kakaót, vagy netán kiadnák a poharas tejfölt a kölköknek megenni?

- Átlagban az energiabevitel legfeljebb 30-35%-a származhat zsírból. Na ez már viszont kőkemény mumus. Mert ha nem zsír, akkor gyakorlatilag tuti a szénhidrát, hiszen a fehérjében eleve kevesebb az energia, és ráadásul drágább is mint a szénhidrát. Magyarra fordítva ez az előírás annyit tesz, a napi energiabevitel minimum 60%-a szénhidrát kell hogy legyen. Bukás. Folytatva a következő alponttal, miszerint a hozzáadott cukor a napi energiabevitelnek legfeljebb 8%-át teheti ki. Totál csőd.

- Kerülendő a 30% fölötti zsírtartalmú hús, illetve a 20% fölötti zsírtartalmú húskészítmény. Hát, nehezen tudok elképzelni ilyesmit, legfeljebb a szalonna ilyen, vagy a zsírban eltett húsok, amik közétkeztetésben gyakorlatilag soha nem szerepeltek. Mindenesetre teljesen fölösleges az ÁNTSZ aggodalma a zsírtól, dehát ez már csak a régi nóta.

- Kerülendő a sertés és baromfi zsír. Kíváncsi vagyok akkor milyen zsír engedélyezett egyáltalán (marhafaggyú?), hiszen ezzel az étkezési zsírok 99,9%-át kilőtték. Ha ezek kerülendőek akkor marad az étolaj...

- Kerülendő a 12%-nál magasabb zsírtartalmú tejföl. Ha létezik olyan szabályozás ami abszolút értelmetlen akkor ez az. Illetve takarékossági szempontból hasznos lehet, dehát azt hiszem erre úgysem kell külön biztatni az üzemi étkezdéket :\ Egy adag kajába mennyi tejföl jut? Pár gramm. Azon belül mennyi a zsírkülönbség a 12%-os és 20%-os tejfölök között? Pár tized gramm. Kutya legyek ha erre érdemes külön szabályokat hozni...

...

Szóval ne legyen nagyon cukros - de azért mégis inkább cukros legyen mint zsíros. Már csak azért, mert a zsír fontos és hasznos, miközben a cukor öl, butít és nyomorba dönt. Köszönjük, ÁNTSZ!

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás ántsz menza közétkeztetés táplálkozástudomány iskolai étkeztetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.