Majd' minden hírportálon lehozták az ÁNTSZ közétkeztetési ajánlásait, persze mindenhol a cikkíró szája íze szerinti tálalásban. A magam részéről az eredeti ÁNTSZ-es .pdf-et elemezgetem, de nem térek ki minden egyes pontra (17 oldal!), csak az érdekesebbekre. "Természetesen" a letölthető doksi minden lehetséges felhasználási módra immunis (mivel a pdf fájlban az oldalak nem szöveges, hanem kép formátumban vannak), így nem lehet belőle copy+paste-el másolni - hogy rohadjon meg az a bunkó aki kitalálta, hogy ilyen egyáltalán létezhessen.
- Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek tartalmaznia kell.
Nocsak. Kíváncsi vagyok a sulikonyhák hogyan próbálják meg ezt kijátszani :) Mindenesetre nem vegabarát, az tény.
- Az étkezések felében/kétharmadában kötelező gabonaalapú élelmiszert adni, aminek fele/harmada teljes kiőrlésű kell legyen. Az iskolai étkeztetés ez alól szerencsére kivétel, mivel az a legtöbb helyen napi egyszeri étkezést jelent, és arra ez a szabály nem érvényes. Hát ez nem nagyon felel meg a paleo vagy az atkins elveinek. Tipikus példa arra, hogy közös lónak túrós a háta: a közétkeztetés senkinek sem igazán jó, de pont ezzel remélik elérni azt, hogy senkinek sem igazán rossz.
- Napi 4-5 dl tejet, illetve ennek megfelelő mennyiségű tejterméket is ki kell adni az étkezőknek. Tej vagy kakaó cukrozása nem megengedett. "Tejföl kizárólag ételkészítéshez használható fel", mondja a doksi, én meg nem igazán tudom hogy mit értenek ezalatt. Van ahol tejfölből csinálnák a kakaót, vagy netán kiadnák a poharas tejfölt a kölköknek megenni?
- Átlagban az energiabevitel legfeljebb 30-35%-a származhat zsírból. Na ez már viszont kőkemény mumus. Mert ha nem zsír, akkor gyakorlatilag tuti a szénhidrát, hiszen a fehérjében eleve kevesebb az energia, és ráadásul drágább is mint a szénhidrát. Magyarra fordítva ez az előírás annyit tesz, a napi energiabevitel minimum 60%-a szénhidrát kell hogy legyen. Bukás. Folytatva a következő alponttal, miszerint a hozzáadott cukor a napi energiabevitelnek legfeljebb 8%-át teheti ki. Totál csőd.
- Kerülendő a 30% fölötti zsírtartalmú hús, illetve a 20% fölötti zsírtartalmú húskészítmény. Hát, nehezen tudok elképzelni ilyesmit, legfeljebb a szalonna ilyen, vagy a zsírban eltett húsok, amik közétkeztetésben gyakorlatilag soha nem szerepeltek. Mindenesetre teljesen fölösleges az ÁNTSZ aggodalma a zsírtól, dehát ez már csak a régi nóta.
- Kerülendő a sertés és baromfi zsír. Kíváncsi vagyok akkor milyen zsír engedélyezett egyáltalán (marhafaggyú?), hiszen ezzel az étkezési zsírok 99,9%-át kilőtték. Ha ezek kerülendőek akkor marad az étolaj...
- Kerülendő a 12%-nál magasabb zsírtartalmú tejföl. Ha létezik olyan szabályozás ami abszolút értelmetlen akkor ez az. Illetve takarékossági szempontból hasznos lehet, dehát azt hiszem erre úgysem kell külön biztatni az üzemi étkezdéket :\ Egy adag kajába mennyi tejföl jut? Pár gramm. Azon belül mennyi a zsírkülönbség a 12%-os és 20%-os tejfölök között? Pár tized gramm. Kutya legyek ha erre érdemes külön szabályokat hozni...
...
Szóval ne legyen nagyon cukros - de azért mégis inkább cukros legyen mint zsíros. Már csak azért, mert a zsír fontos és hasznos, miközben a cukor öl, butít és nyomorba dönt. Köszönjük, ÁNTSZ!
Utolsó kommentek