HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @Lorrh: Na igen, de én hiába magyaráznám el egy fiatal srácnak, hogy mi lenne a normális, ha nem talál fiatal nőket akik normálisan viselkednek. Tömeges picsánrúgásra lenne szükség, itt az egyénekne... (2025.11.07. 10:36) Oldjuk a hangulatot
  • Deansdale: @Fuluska: "hogyan kezdődött annak idején az online pályafutásod?" Ennek nem volt különösebben érdekes sztorija, nézegettem a blogvilágot, többek között antifeminista témában, és pár ilyen arc fogla... (2025.11.07. 10:32) Oldjuk a hangulatot
  • Lorrh: @Deansdale: pont hogy ezek a fiatalok már egymással sem tudnak eltölteni semmi időt. Kapcsolódásra alkalmatlanok. Huszonéves impotencia egyre gyakoribb. (2025.11.07. 10:31) Oldjuk a hangulatot
  • Fuluska: @Deansdale: "Meg hát lövésem sincs nemcsak arról hogy hogyan szedjen fel az ember egy olyan libát aki napi 16-20 órát tölt tiktokon meg instán, hanem arról sem hogy MINEK :) 20 percet nem bírnék egy... (2025.11.06. 21:41) Oldjuk a hangulatot
  • Deansdale: @Fuluska: Az a gond, hogy úgy érzem én már nem tudnám érdemben megszólítani a mostani tinédzser / korai 20-as korosztályt, kiöregedtem, és ha a tudásom még nem is évült el, már nem egy nyelvet beszé... (2025.11.06. 08:50) Oldjuk a hangulatot
  • Utolsó 20

A zöldség és húsevés természetes ciklusa

2012.01.11. 12:06 Deansdale

Energiatakarékos izzóval kapcsolatos problémára kerestem megoldást a neten, de meglepő módon egy másik kérdésemre kaptam választ. Az index cikke azzal foglalkozik, hogy hogyan is élnek az emberek a Himalájában:

(...) Meglepetésünkre a tél nem a szűkölködés időszaka volt. Először úgy tűnt, házigazdánk elvesztette a nyári látogatásunknál használt Egyszerű vegetáriánus ételek tibetieknek című szakácskönyvét, viszont valahonnan előkerült a Húsételek reggelire, ebédre és vacsorára címmel megjelent kötet. Aztán kiderült, az intenzív húsfogyasztás oka, hogy elektromosság híján nem tudják elrakni télire a zöldségeket, ide pedig csak a korábbi posztokban ismertetett módon, a folyó jegén lehetne szállítani.

Míg azonban nyáron, éppen a hűtő hiánya miatt állatot sem igen vágnak, hiszen a hús úgyis megromlana, ebben az időben a levágott jakot, birkát csak ki kell akasztani a szomszédos, már nem fűtött szobába, és gond nélkül ehet belőle a család hetekig. Így ettünk remek jaksteaket, jakmomót, birkapörköltet és jakhúslevest naponta többször.

Talán nem véletlen, hogy a magyar hagyományok szerint is télen szokás disznót vágni. Ez persze frappáns válasz arra, hogy milyen is lehetett az emberek táplálkozása régen: mindig azt ették, ami volt. És ezért volt annyira fontos a "mindennapi kenyerünk", mert télre nem lehet bármit eltenni. (A lisztet sem igazán, ellenben a búzát igen.) És ha télen még az - egyébként vega hajlamú - buddhisták is húst zabálnak hússal, akkor képzelhetjük, hogy a default magyar paraszt még inkább ezt a megoldást választotta.

A parasztok szegénységével sem érdemes érvelni, mert ha a legszegényebb tibeti nyomorgóknak az elérhetetlen hegyi falvakban jut jakra és birkára, akkor képzelhetjük, hogy a magyar parasztudvarokban is mindig szaldgált egy-két tyúk, és az ólban is röfögött valami. Egy koca 10-12 malacot ellik, a számításokat mindenki elvégezheti magának.

Az már csak az én kiegészítésem, hogy minél távolabbra tekintünk a múltba, annál inkább elhalványul még a búza jelentősége is, hiszen ipari módszerek és "ipari méretű" területek nélkül sok munkával is csak kevés termést hoz. Földművelés előtti őseink valószínűleg begyűjtötték ősszel amit tudtak, aztán az első tavaszi termésekig maradt a húsevés. Aki szerint elődeink alig ettek húst, az induljon neki a téli havas erdőnek-mezőnek, és nézze meg milyen elemózsiát talál. Azt pedig közben tartsa észben, hogy az ősembernek nem volt se hűtőgépe, se hipermarkete. Azt ette amit talált, olyannyira, hogy ha nem talált semmit akkor éhenhalt. Ilyen kontextusban vizsgálni a téli pagonyt kicsit más következtetésekre vezet, mint a vegák szeretnék.

Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy az ember fogazata, emésztőrendszere, és a belső biokémiai folyamatai is mindenevésre vannak beállva, és a rágcsálókkal, madarakkal ellentétben nem a gabonák fogyasztására vagy a vega étrendre. Az ember a kőkor zsenge 2,5 millió éve alatt csak akkor evett gabonát, ha véletlenül épp az érés idején bukkant rá a természetes lelőhelyein. Ez pár héten át pár maréknyi gabona elfogyasztását jelenti évente. Aki szerint az a természetes és egészséges, hogy mostanában naponta eszünk ennyit az év minden napján, az valamit komolyan félreértett.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás búza kenyér gabona paleo táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása