HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Ketózis, (talán) utoljára

2012.02.17. 09:22 Deansdale

Úgy érzem hiába próbálom magyarázni a bizonyítványt ketózist, valahogy "nem megy át". Talán túl tudományosan fogalmazok, talán csak túl szövevényesen. Úgy érzem most sikerült végre előállni egy elegánsan egyszerű magyarázattal...

A vércukorszint fontosabb tényező, mint azt gondolnánk. Van egy optimális szintje, de a fölött és alatt egyaránt káros. Nagyon fontos tehát, hogy a testünk pontosan tudja szabályozni. Viszont szabályozni csak akkor lehet, ha vannak tartalékok. Ha valakinek a testében egy gramm zsír sincs (ami valójában cukortartalék), akkor egy kétnapos éhezés során úgy leesne a vércukorszintje, hogy rosszul lenne tőle, esetleg bele is halna. [A test az izmok lebontásával is képes némi glükózt előállítani, de ezt most hagyjuk ki a képletből, mert az elsődleges mechanizmus a zsír raktározása ill. újrahasznosítása.]

Az emberi testen tehát van zsír. A legsoványabbakon is. Mégpedig azért, hogy legyen miből glükózt előállítani, ha a táplálkozással nem jön szénhidrát.

Az emberi test táplálkozással kapcsolatos rendszereinek az egyik legalapvetőbb funkciója, hogy a zsír folyamatos raktározásával illetve felszabadításával szabályozza a vércukorszintet. Ennek a szabályozásnak az irányítója a hasnyálmirigy (inzulinnal csökkenti a vércukorszintet, glükagonnal növeli), végrehajtója pedig a zsírszövet és a máj, amik inzulin jelenlétében raktároznak, glükagon jelenlétében felszabadítják a "készleteket". Igaz, hogy fentebb megvastagítottam a betűket, de úgy érzem még egyszer szükséges hangsúlyoznom: ez, amit leírtam, a szervezet egyik legalapvetőbb működése, ami folyamatosan, születéstől halálig működik.

Ehhez képest micsoda idiótaság azt képzelni, hogy ennek az alapfolyamatnak az egyik terméke (keton) "káros" lehet az emberre nézve...

Ugyanis amikor a raktárakból zsír "jön elő", akkor azzal automatikusan beindul a ketózis. Ki gondolja azt, hogy a szervezetünk annyira hülye, hogy kiépít egy rendszert a zsír raktározására, a vércukor szabályozására, de ez a rendszer csak úgy tud üzemelni, hogy közben megmérgez minket?!?!?!?! Szerintem ez igencsak abszurd elképzelés. Mi a francnak raktározna a test zsírt, ha nem tudná aztán felhasználni???

És hogyan lehet valaki orvos, vagy diabetológus, vagy dietetikus anélkül, hogy ezt az egyszerű és alapvető folyamatot legalább egyszer végiggondolná és megértené?! Micsoda szellemi lustaság kell ahhoz, hogy valaki év(tized)eken keresztül fújja a hülyeséget, amit már nem is tudja kitől hallott - és közben egyszer sem képes leülni és végiggondolni, hogy mi is az a keton és hogyan kerül az emberi szervezetbe...

Mindenki, aki szerint a ketózis "betegség", vagy "káros", IDIÓTA. Igen, akkor is, ha orvos, vagy ha táplálkozástudományi szakértő.

...

Hogyan is működik a vércukor szabályozása? Az optimális cukorszintet nevezzük most X-nek. Ha ennél több glükóz van a vérben, akkor a hasnyálmirigy inzulint termel, és beindul a raktározás. Ha X-nél kevesebb a vércukor, akkor először a máj közvetlen tartalékai kerülnek vissza a test körforgásába, és ha azok fogytán vannak, akkor elkezdenek "olvadni" a zsírpárnák, ezáltal szinten tartva a vércukrot.

Namármost azt hiszem nem kell hosszan bizonygatnom, hogy az emberi történelem során emberek csillióival fordult elő, hogy pár napig nem tudtak mit enni. Nemhogy szénhidrátot nem, de egyenesen semmit se. Ezek az emberek nem haltak szörnyet, még csak hipoglikémiába sem estek, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy minden egészséges ember mája képes a vércukorszintet még totál koplalás esetén is szinten tartani a zsírtartalékok felhasználásával. Az emberi test úgy van megtervezve, hogy szénhidrát nélkül is tökéletesen tud üzemelni egészen addig, amíg a szó legszorosabb értelmében éhen nem hal. Ha kizárólag zsírt és/vagy fehérjét eszel, abból is tudsz vércukrot gyártani, tehát amíg eszel egyáltalán bármit, addig vércukor-gondod nem lehet. Sőt, ha semmit nem eszel, akkor sem lesz vércukorproblémád - hamarabb halsz bele az alultápláltságba, mint hogy leesne a vércukrod.

Visszatérve a tárgyhoz: a ketózis az emberi szervezetben születéstől halálig rendelkezésre áll, mint a vércukor-szabályozás egyik alapvető eszköze. Épp csak annyira túlfogyasztjuk a szénihdrátokat, hogy az emberek többségénél a ketózisra sosincs szükség. A vércukrukat sosem kell emelni, mert annyi szénhidrátot esznek, hogy a testük fuldoklik benne.

A ketózis így ment át természetes folyamatból valamiféle "különlegességbe", amit az orvosoknak ritkán van alkalma megfigyelni és ezért félnek tőle. Az orvosok szerint az a "normális", ha a vércukorszinted születéstől halálodig az optimális szint fölött van, és ezért folyamatosan csak hízol (raktározod a zsírt), de sosem építed le a raktárakat, mert az "káros".

Nem, kedves barátaim, a zsírraktárak felhasználása nem "káros", mert a szervezet nem hülye. Azért teszi el a zsírt, mert később fel tudja használni anélkül, hogy megmérgezné vele magát. A keton a szervezetben energiaforrás, nem pedig méreg vagy betegség.

...

Létezik egy probléma, amit keto-ACIDÓZIS-nak neveznek. Ez szinte kizárólag olyan embereknél fordulhat elő, akik kezeletlen 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek (esetleg idült alkoholisták), és a hasnyálmirigyük nem termel inzulint. Ekkor - inzulin hiányában - nincs ami szabályozza a ketózist, ezért előfordulhat, hogy bár a vércukorszint elég magas, a ketózis mégis "üzemel", és ezáltal tovább emeli a vércukorszintet és a vérben keringő ketonok mennyiségét is. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a ketózis ártalmassá változik az ember számára, de ez egy BETEGSÉG, ami az egészséges embereket NEM ÉRINTI.

Amcsi statisztikák alapján - ahol a diabétesz sokkal inkább virágzik mint hazánkban(!) - a népesség 0,0003%-a találkozik valaha is keto-ACIDÓZIS-sal (direkt írom így, hogy biztosan lássuk a különbséget). Azok száma, akik hyperglikémiás sokk miatt meghalnak [ezeknek egy része! keto-ACIDÓZIS-os eset], évente 0,000008%.

És azért jó ha megértjük, a keto-ACIDÓZIS-os problémák sem a ketózis miatt alakulnak ki, hanem a hasnyálmirigy inzulintermelési rendellenessége miatt. Tehát még a keto-ACIDÓZIS-os esetkben sem a ketózis a "betegség", hanem az azt szabályozó rendszer ment tönkre.

2 komment

Címkék: ketózis keton ketoacidózis táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BB boldogbuldog 2016.03.25. 12:26:10

Jó a cikk, tetszik, a gyakorlatban kipróbálva. Ettől még tényleg nem haltam meg :-D Potyoknak le rólam a kilók.