HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Fuluska: @valis47: "Mindig is ilyenek voltak a kommunisták. Marx sem volt egy "keménykötésű melós". :)" Ez jó volt :) (2025.06.30. 22:15) A jobb-bal politikai felosztás halála
  • Madarász Henrik: @Deansdale: A felcsúti nindzsa számára ez szokott gyakorlat, mint amikor kiment Brüsszelbe hogy elfoglalja nindzsaként, aztán a végén kizavarták a szavazásról kávézni. (2025.06.30. 17:00) A jobb-bal politikai felosztás halála
  • Deansdale: @valis47: Cinikus vénemberként számomra ez 100% színháznak látszik, a kormánypárt eljátssza hogy nagyon tenni akar a konzervatív értékek védelmében, csak valamiért nem sikerül. Ezt el lehet nekik hi... (2025.06.30. 13:21) A jobb-bal politikai felosztás halála
  • valis47: @Deansdale: A Fideszes narratíva szerint ez volt "Orbán mesterterve", de mindenki más szerint itt ezzel bukott meg a zorbán, hogy sikerült összehoznia az eddigi legnagyobb prájdot. Mindkettőben van... (2025.06.30. 13:14) A jobb-bal politikai felosztás halála
  • valis47: @Frederick2: Mindig is ilyenek voltak a kommunisták. Marx sem volt egy "keménykötésű melós". :) (2025.06.30. 13:07) A jobb-bal politikai felosztás halála
  • Utolsó 20

Itt már nagy a vaj

2012.03.09. 12:37 Deansdale

A HVG pár soros ajánlót, és egy linket ad nekünk "vaj vagy margarin" témában. A végkövetkeztetést átveszik az eredeti cikkből, ami az Urban Legends-en jelent meg:

"a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése"

Mindezt arra alapozzák, hogy találtak egy hülye körlevelet, ami riogatta az embereket a margarintól, és az tartalmazott egy hamis állítást. Ez aztán az érvelés.

Nem igazán boncolgatják mélyen a témát, de azért ennyire még az Urban Legends is utánajárt:

"A hagyományosan hidrogénezéssel (“zsírkeményítéssel”) készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak"

Igen óvatos fogalmazás, enyhénszólva is. A margarin gyártása során növényi olajat hidrogéneznek, ezzel érik el, hogy a folyékony anyag konyhai hőmérsékleten szilárd maradjon. Az eljárás miatt a margarinok nem "tartalmazhatnak", hanem tartalmaznak transz-zsírsavakat, amikről a tudomány már jóideje tudja, hogy igencsak károsak.

Na most akkor hogy is van ez? Az egyik oldalon az iparilag gyártott szemét, ami egyértelműen káros, és ezt a szakértők is tudják - a másik oldalon pedig a vaj, amivel szemben ezek a legfőbb "ellenérvek":

"a vaj az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, magasabb a koleszterintartalma"

Hűha. Köszönöm szépen, akkor nem hagyom hogy megavasodjon, a koleszterinre meg ívben teszek, ugyanis tudom róla hogy nem az a mumus aminek megpróbálták régen beállítani. Különösen a vajban lévő "természetes", oxidálatlan formájában nem.

Számomra a választás továbbra sem pénztárca vagy ízlés kérdése (bár a vaj kétségtelenül kategóriákkal finomabb mint bármely margarin - nem véletlen, hogy "vajízű" margarint próbálnak gyártani), hanem józan megfontolásé. Az ilyen cikkeket meg tartsák meg maguknak, amik egyértelmű adatok mellett is képesek hibás következtetést levonni.

Találjátok ki, hogy melyik a vaj és melyik kettő a margarin...

Vaj vagy margarin

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás vaj margarin táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása