HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Mia and Me: "mondjuk az adakozásnak nincs sok köze az erkölcshöz..." Ha olyan értelemben nézed, hogy ki mennyire jó ember, elég sok köze van hozzá, mert mondani ugye akármit lehet, de konkrét áldo... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Opus P.: "Nem kell semmiféle mikulás meg fogtündér történet ahhoz, hogy az embereket a jóságvirányába tereljék. Egy mondat elég lenne: ne légy p×cs." ezzel egyetértek. Szerintem egy jó éve tán pon... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Deansdale: "a legtöbbet még mindig a keresztények adakoznak az egész világon, pedig mindenki lenézi őket és mindenkinek nagy a pofája, hogy ők mennyire jóerkölcsűek a keresztény hit nélkül is." mo... (2024.04.18. 15:28) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

A megoldás 01. - Bevezető

2013.07.15. 13:33 Deansdale

Mindenki sokat papol a problémákról, de a megoldásokról már kevésbé. Amikor azok kerülnének sorra, leginkább csak homályos kétpárti mismásolás hallatszik arról, hogy óvatosan kell haladni, hogy az ellenzék mindent rosszul gondol, hogy a népességen nehéz keresztülverni a reformokat. De az elképzelt reformok is csak névlegesek, felszínesek, és semmit nem oldanak meg. Az utolsó olyan újítás, ami talán elért valamennyit abból a célból, ami miatt létrehozták, a Bokros-csomag volt, de az sem tett igazából semmit azon kívül, hogy néhány mutatón tologatott pár százalékot föl-le.

Az emberiség (és azon belül a magyarság) olyan krízisekkel néz szembe, amik mellett az ilyen maszatolás kész öngyilkosság. Robogunk a szakadék felé, és közben azon vitázunk, hogy a lestrapált tragacsunk rádióján melyik adót hallgassuk, vagy hogy a csikket szabad-e kidobni az ablakon. Jó ez a porhintés, csak szart sem ér. És a FISZP éppúgy nyilvánvalóan részese, mint a MADESZ, úgyhogy rájuk hiába várunk.

Éppen ezért kitaláltam: összeírok pár ötletet, hogy mivel lehetne kimászni a csávából. Nyilván nem vagyok se Nostradamus, se megváltó, se politikai szuper-hőscincér, szóval tökéletesen lehetséges, hogy nem mindegyik ötlet válna be. Ettől függetlenül szent meggyőződésem, hogy jó 5 év alatt helyre lehetne tenni mindent, kimászni a csávából országos szinten, és elindulni egy szebb jövő felé. (A politikai áthallás ezúttal véletlenszerű.) Ehhez csak az hiányzik, hogy az állam, a kormány, a politikusaink akarják. Nameg persze hogy a nemzetközi elit engedje - ami igencsak kérdéses.

Azért nem halad semmi ebben az országban, amiért az egész világban: mert a politikusok nem tesznek semmit. És azért nem tesznek semmit, mert felülről erre utasítják őket. Pedig lehetne mit tenni, ami nem lenne sem boszorkányság, sem rakétasebészet, ahogy a tréfás angolok szokták mondani.

Lehetne ezekről a kérdésekről globális értelemben beszélni, de itt és most teszek a golyóbisra. Első lépésben mentsük meg az országot, aztán a többiek elleshetik a jó példát - azt ingyen adjuk.

Magyarország jelenleg a következő problémákkal néz szembe - nagyjából, de nem szükségszerűen ebben a fontossági sorrendben:

1. Adósságválság (úgy külső és belső államadósság, mint lakosság tekintetében).

2. A közeledő olajválság ("peak oil").

3. A - részben az előző pontnak köszönhető - élelmiszerválság.

4. Munkanélküliség.

5. Népesedésprobléma, társadalmi struktúra és kohézió.

6. Politika, bürokrácia, vízfej, korrupció.

7. Oktatás.

(Hogy miért nem látod ezen a listán a túlnépesedést vagy a globális felmelegedést? Mert politikailag kreált álproblémák.)

Ezek látszatra teljesen különálló dolgok, de nem lehet egyikhez sem nyúlni anélkül, hogy szinte az összes többire ne legyen hatással. Álljon itt példának egy gondolatmenet az elkövetkezőkből, véletlenszerűen kiragadva.

...

Az olajkészlet globálisan fogyóban van, s bár vannak kezdeményezések olaj gyártására más alapanyagokból, a "nagy olajbőség" már sosem fog visszatérni. Valahogyan muszáj váltani, és az elektromos energia tűnik egyértelmű befutónak. Csakhogy azt is elő kell állítani valahogyan, márpedig a nap és a szél megbízhatatlan ebből a szempontból, a vízenergia felhasználása nemkívánt környezeti változásokat okoz, az atomenergia pedig épp kimegy a divatból Fukushima (anno Chernobil) hatására. Namármost a megújulók nagyon fantasztikusak kis léptékben (egy tetőre szerelt napelem biztosan frankó), de egy ország ellátását nem oldják meg azon a technikai színvonalon ahol most állunk, és még jópár évig. Tulajdonképpen marad az atom, és szerencse, hogy épp most fejlesztgetik a tóriumos reaktorokat, mert sokkal biztonságosabbak és környezetkímélőbbek, mint az uránosak. Annyi előnye van az uránhoz képest, hogy a NASA egyik tudósa TED előadásában épp csak szerelmes levelet nem írt a folyékony sós - tóriumos reaktorok ideájának. Aki tud angolul, és kicsit is érdekli a téma, nézze meg. (Sajnos egyelőre nincs magyar felirat.)

A lehető legjobb lépés az lenne, ha az ország meglovagolná ezt a trendet, és legalább 3 új tóriumos erőmű építésébe fognánk olyan gyorsan ahogy lehetséges. Szét kellene osztani őket az ország különböző pontjaira, hogy egyszerűbb legyen a "lefedettség" biztosítása. Ezzel egyidőben ki lehetne hirdetni, hogy az ország "hivatalosan" megkezdi az átállást az olaj/földgáz alapú technológiákról a villamos technológiákra, ezzel segítve a lakosság, a kereskedelem és az oktatás igazodását a szituációhoz. (Földgázos kazánok helyett villamos fűtőtestek, benzinmotoros autók helyett villamos meghajtásúak, stb.)

Az erőműveket nyilván magyar cégekkel kellene építtetni, és a tulajdonjoguk egyértelműen a magyar állam kezében maradna. A szükséges szakértők képzését a magyar felsőoktatásban kellene végezni, szükség esetén új karok, szakok, vagy akár új egyetem létrehozásával. Kifejezetten ügyelni kellene rá, hogy semmilyen forrás ne szivárogjon ki az országból. A bejelentéssel egyidőben meg kellene kezdeni egy teljes mértékben magyar elektromos autó fejlesztését, és az azt gyártó üzem felépítését. Az ehhez szükséges szakemberek képzése is magától értetődően csapódik hozzá a "csomaghoz". A benzinkutakra tervezni kell akkumulátor-cserélő lehetőséget, ehhez megfelelő akkumulátorok is kellenek: még több lehetőség tervezésre, gyártásra és képzésre. Stb.

A "végcél" az, hogy magánszemélyeknek, vagy bizonyos mértékig akár cégeknek is ingyen legyen az áram. Esetleg valami jelképes díjat lehetne szedni érte, csak hogy ne szaladjon el a hülyékkel a ló. Ha elég jól megy a termelés, a szomszédos országoknak adhatnánk is el áramot. Ez a kettős hatás, hogy leállhatunk a fosszilis anyagok importjával, és esetleg mi magunk exportálhatunk energiát másoknak, nagyot dobhat az ország költségvetési egyensúlyán. Nyilván az olyan cégeknek, mint a Mol, változtatniuk kellene a profiljukon, de erre minden lehetőségük adott. Nem lennének kizárva semmiből, ha képesek reagálni a változásokra akkor tegyék. Extra bónusz lehetne, ha a magyar földek alatt lévő földgázkészleteket is eladhatnánk másoknak, súlyos milliárdokért. Ha "csak" a tóriumos erőművek beruházása megtérül belőle, máris mi vagyunk a világ császárai.

A környezetvédők nyilván tiltakoznának, dehát ők minden ellen tiltakoznak. Valami istentől elhagyatott helyen kell építeni egy szuperbiztos hulladéklerakót, aztán belefogni a veszélyes hulladék feldolgozását/semlegesítését segítő technológiák kidolgozásába.

Ezzel az alapvetően egy manővernek tekinthető lépéssel munkahelyeket hoznánk létre, függetlenebbé válnánk az olajtól, hatalmas lökést adhatnánk a magyar iparnak és egy új irányt a felsőoktatásnak. Meg merem kockáztatni, hogy még a sugárzó hulladékkal együtt is környezetkímélőbb lenne az eredmény, mint ami most van, a fosszilis anyagok égetésével. A nagyvárosok utcáiról eltűnne a szmog, a háztartások rezsijében töredékére csökkenne a gáz és az áram díja is. Az elektromos autók fejlesztésével, az utántöltési rendszer kidolgozásával (még többé-kevésbé) világelsők lehetnénk, aztán ki tudja mennyi pénzt zsebelhetnénk be azzal, hogy segítenénk máshol is rendszerbe állítani a technológiákat. Ezen a téren úttörőnek lenni meglehetősen kicsi kockázatot jelent, hiszen az irány nemcsak adott, de majdhogynem elkerülhetetlen - viszont a lehetséges haszon óriási. Minél hamarabb fognánk neki, annál hamarabb térülne meg.

Közben persze lehetne a nap-, szél-, és egyéb megtérülőket is fejlesztgetni, szigorúan lokális, lakossági használatra - ettől robosztusabb, hibatűrőbb lenne az egész rendszer, a költségek tovább csökkennének, és az emberek talán rákapnának arra, hogy önellátásban gondolkodjanak.

...

Ez egy gondolat, ami előremutat egy magyar jövőbe, ahol nem európa leprásaiként csapódunk egyik válságból a másikba, "kishalként" meghúzódva a nagyok árnyékában, reménykedve a jóindulatukban. Ez egy olyan gondolat, amiről már holnap dönthetne az országgyűlés, és holnapután már megszülethetne az első frissen generált munkahely. Ez egy olyan gondolat, aminek - első ránézésre - meglehetősen kevés hátulütője, de rengeteg előnye van. Az olajár az időszakos visszaesésekkel együtt is folyamatosan emelkedik - és ez a hozzáértők szerint legföljebb romolhat, javulni már nem fog.

Igen, a legnagyobb ellenérv jelenleg a politikai korrupció (abban ugye egyetértünk, hogy a "tóriumból nem lehet atombombát gyártani" inkább előny mint hátrány), dehát pont erről beszélek én is: hogy a vezetőink nem csak a legnagyobb, de szinte az egyetlen akadályai annak, hogy előreléphessünk mint ország, mint nemzet.

A többit a folytatásokban.

10 komment

Címkék: megoldás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2013.07.17. 17:55:30

Remekül hangzik, de tényleg :-)
Nekem amúgy sincsen semmi problémám az atomerőművekkel szemben, Csernobil és Fukushima ide vagy oda.
Viszont apró probléma a tóriummal kapcsolatban, hogy eléggé messziről kellene szállítani. A magyarországi előfordulása nem tűnik túl biztatónak.

További apró probléma, hogy meglehetősen sűrűn lakott ország vagyunk, minden négyzetcentiméter valakié, nem nagyon vannak olyan istenhátamögötti területek megfelelő méretben, ahol az elhasznált fűtőanyag tárolható, és megfelelnek a pontosabban körül nem határolt geológiai és egyéb feltételeknek.

Maga a villamos energia valóban (egyelőre) a jövő útjának tekinthető, még akkor is, ha a fúziós energiára is gondolunk, mert az is még messze van attól, hogy mikroreaktorok készüljenek belőle, ami pl. a közlekedésben volna jól használható, meg a kéziszerszámokban, stb.

De tudod, az áramnak el is kell jutnia a felhasználókhoz, az kevés, ha az erőmű megtermeli. Ezért kvázi ingyen semmiképp nem volna adható, az ellátó hálózat fejlesztése és fenntartása nagyon sokba kerül (nézd meg a villanyszámládat, kb. a fele a hálózatos költség). Ráadásul ha az olajat és a földgázt is ki akarjuk vele váltani (fűtés, közlekedés), akkor a jelenleg meglévő, háztartásonként alapból járó 32 A-t legalább duplázni kellene (de inkább triplázni, valamint az egyfázisú mérőket 3 fázisúra cserélni), ami a szállítóhálózat jelentős fejlesztését is igényli.

Abban nem vagyok képben, hogy mekkorák a jelenlegi tartalékok a meglévő hálózatban, de a lakások szintjén biztosan nincs sok, főleg a régebbi építésű házakat tekintve. Állítólag sok helyen még csak nem is bergmancsőben megy a drót, hanem simán be van gipszelve a falba.

Vajon mi biztosítaná mindennek a fedezetét?

Pláne, ha ingyenesnek képzeled az áramot?

De miért is kellene ingyenessé tenni?

Deansdale 2013.07.17. 19:26:58

Lehetne 3 erőmű helyett 50 helyi reaktor (kicsi mint az atomtengeralattjárókon), az a nagy távolságú szállítást kikerülné. A lakások felújítását meg csinálja meg mindenki magának, az a minimum ha már az áramot fillérekért/ingyen kapja.

Azért kéne ingyen adni, hogy az emberek előreléphessenek. A gazdaság fejlesztése közben valahogy elfelejtődött, hogy az emberek a saját életükben is szeretnének előbbre jutni - és ez nem csak a felső 10% kiváltsága kéne, hogy legyen. Ha már megépültek az erőművek, az üzemeltetés fajlagos költségei elég alacsonyak lennének ahhoz, hogy a magánfogyasztókhoz fillérekért jusson el az áram. Így egy kis terhet le lehetne venni a vállukról. (Olyasmi lenne ez mint a fideszes rezsicsökkentés, épp csak lenne némi értelme is...) Ha meghagynánk az áramot a jelenlegi árakon, akkor nem történne meg az átállás - az emberek maradnának a gázfűtés mellett, nem cserélnék le az autóikat, stb. Jobbára értelmetlenné válna az egész.

És hogy honnan lenne rá keret? Olyan súlyos milliárdokat csesz el az állam hülyeségekre (stadion?), hogy ahhoz képest ez szinte fel se tűnne. De ebben a sorozatban majd szó esik arról is, hogy az állami költségvetést hogyan lenne jó átvariálni...

Bobemara 2013.07.17. 20:27:28

@Deansdale: Abban mindenképpen egyet értek,hogy hihetetlen összegek tűnnek el a költségvetésből, ami pedig marad, annak jelentős részét értelmetlen presztízsberuházásokra költik.

Ezzel együtt a kvázi ingyenes árammal nem értek egyet, hacsak be nem vezetünk valamiféle kvótarendszert, vagy sávos egységárat, mittoménmit.

És kössük össze a háztartási berendezések korszerűre cserélésével, lakóingatlanok hőszigetelésével.
Mondjuk úgy, hogy évi 20 000 kWh (a fűtésre, főzésre tekintettel, ez eléggé bőséges keret) kerül mondjuk 20 Ft/kWh összegbe, de ha szigetelik a házat, új berendezéseket vesznek (számlával igazolva), akkor amíg le nem fogy a befektetett összeg, csak mondjuk 5 Ft/kWh legyen.

Akinek a fenti kvóta nem elég, az meg fizessen a többletért 100 Ft/kWh-ot, és neki a kedvezmény se járjon.
Na?

Deansdale 2013.07.18. 07:46:33

A gondolatok amiket itt felvetek nem kinyilatkoztatás-szerűek, csak gondolatébresztők. Szóval természetesen minden képlékeny, a részleteken el lehet vitázni bármeddig. Sőt, pont ez a lényeg, mert így lesz a ködös utópiából megvalósítható ötéves terv :)

Szerintem egy olyan rendszer lenne szerencsés, ahol egy jól kiszámolt átlagfogyasztásig ténylegesen csak aprópénzbe kerülne az áram, afölött viszont lehetne "világpiaci" áron számítani. Használhasson mindenki amennyit akar, de ha kohászüzemet akar üzemeltetni a sufniban elektromos kohókkal, akkor azért fizessen rendesen... Szóval nagyjából amit te is mondtál :)

Barbaarb 2013.08.05. 08:33:42

Hát azért a dolog szerintem nem ilyen egyszerű. A legnagyobb probléma (vagyis nem is probléma), hogy az olaj és a gáz nem nagyon van fogyóban. Egyrészt a "hagyományos" mezőkből is nagyon nagyokat tárnak még fel, de nagyon beindult a palagáz (ilyen van Makónál is), palaolaj biznisz is, egyelőre csak az USA-ban. Ha ez a technológia kiforr, akkor még legalább 200 évig nem lesz problémánk. Azután pedig ott van a palaolajnak energiában 15-szörösét kitevő óceánfenéki metán, amelyet ma még nem tudunk felhasználni, de van 200 évünk arra, hogy kitaláljuk hogyan kell.
Ebből adódóan remélhetőleg az élelmiszerválság is enyhülni fog.

Az igazi problémát a politika és a legfelsőbb pénzügyi körök okozzák, mert például azt se nagyon hinném, hogy a magas árú exportlehetőség mellett nagyon olcsón adnák a villanyáramot a hazai lakosságnak.
Továbbá ha mégis olyan olcsó lenne a villanyáram, nem nagyon lenne igény napelemekre, napkollektorokra, szélerőművekre, stb.

zriff 2013.08.05. 17:53:59

@Deansdale: Most nem a fenti témához akarok hozzászólni. Nemrég megláttam a neten hogy az új István királyban modern ruházatban fognak szerepleni. Már évek óta nem nézem a tévét és az opera későbbi előadásait sem néztem már a gyermekkor elmúltával, de régen a csodás zeneszámok, a díszletek, és a történet egyből megfogott, szerintem nagy kár lenne ha mindez semmivé válna. Szerinted tudatosan vagy nemtörődömségből képesek lennének átformálni és ezzel együtt tönkretenni az operát valamiféle újfajta liberális értelmezés miatt?

Deansdale 2013.08.07. 17:27:21

Nyaralok, de nemsokára visszatérek és érdemben reagálok :)

Deansdale 2013.08.14. 12:30:22

@Barbaarb: Nem tudom hol szerezted az adataidat, az én forrásaim mást állítanak. Nem nagyon hiszek a mesék végtelen olajlelőhelyeiben, ami meg még ténylegesen hátravan, az a nehezen kinyerhető, veszélyes, macerás része a kőolajnak, ami elengedhetetlenül áremelkedésekhez és hiányokhoz fog vezetni. De nem is ez a lényeg, hanem hogy az olajra építkezés még akkor is zsákutca lenne, ha egyébként van méretes tartalék. Környezetszennyező, nem fenntartható - tulajdonképpen egy olyan technológia, amit épp ideje lenne már globálisan meghaladnunk, kb. mint annak idején a szénnel fűtött gőzgépeket.
Abban teljesen igazad van, hogy a politika a szűk keresztmetszet - dehát én is pont ugyanezt állítom. Ez a cikk (amiből elméletileg sorozat lesz) pont arról szól, hogy ki lehetne rántani az országot (és a világot) a kakiból, *ha a politikusok akarnák*. De nem akarják, mert semmiféle személyes érdekük nem fűződik hozzá.

Deansdale 2013.08.14. 12:36:42

@zriff: Na igen, nekem is herótom van a "posztmodern" színházasditól, ami minőség hiányában sokkolással akar közönséget csalogatni. Kergetik az újszerűséget, ami egy ideig üdítő volt, de már rég nem az. És ebben sajnos osztoznak a többi művészeti ággal is. Zsibbasztó gondolat, hogy nem tudunk létrehozni egy olyan szép épületet, szobrot, festményt, mint 100, 500 vagy 1000 éve. A jelenkor a kontároké, akik szerint az a művészet, hogy István farmer rövidgatyában koronáztatja meg magát. Szerintem ez tudatos értékrombolás, jól beleillik abba ami mindenütt egyformán zajlik. El kell venni az emberektől mindent, mert a hülyéket könnyebb irányítani és a haszon is nagyobb rajtuk. A férfihangon van egy cikk a művészet direkt tönkretételéről, rá is keresek...
www.ferfihang.hu/2012/09/28/egy-uj-sotet-kozepkor-fele-ii/

Barbaarb 2013.08.15. 07:55:44

@Deansdale: Nem tudom hol olvastam, de tulajdonképpen megint csak a környezetvédőkkel kell megküzdeni. Egyébként a palaolaj nem összetévesztendő az olajpalával, bár hitelesnek tűnő források is összekeverik a kettőt.
süti beállítások módosítása