HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @valis47: @GABOR2: Arra jó ez az egész, hogy az átlagember talán felfigyel, hogy Izrael milyen is valójában. De engem még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy mi a célja ezzel az egésszel a háttér... (2024.03.29. 08:37) Nem valós veszély
  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Amiről beszélnünk kellene

2014.09.18. 13:39 Deansdale

Figyelmeztetés: szövegfal! Csökkent türelműek csak részletekben fogyasszák.

Figyelmeztetés: ha már most tudod, hogy belekötsz, mert hülyeség, akkor ne olvass tovább, fölösleges.

Vannak olyan tények és igazságok, amikről nem beszélünk. A legtöbben azért, mert ezek a témák kívül esnek a szellemi horizontjukon; mások azért, mert érdekük fűződik az eltagadásukhoz; egy kevesen pedig azért, mert ezekről beszélni veszélyes. (Jön a toleránsok lincsosztaga, és nyílt színen tolerálják le a sárga földig a szerencsétlent, aki merészelt élni gondolati- és szólásszabadságával.) Olyan dolgok ezek, amik mindannyiunk életére hatással vannak, mégsem forognak közszájon. Bármelyiket elővezethetné bármilyen közéleti személyiség akár holnap, de úgy sejtem még legalább 30 évig a szőnyeg alatt fognak pihenni.

1. Az emberi társadalmak általában, a nyugati kultúrák pedig kifejezetten a nők érdekeit tartják szem előtt a férfiak kárára. Olyannyira, hogy kollektív "férfi érdek" nem is létezik.

Tegyük félre most a csapból is folyó feminista szlogeneket, és vizsgáljuk meg a nyugati világot tárgyilagosan, olyan szemmel, mint ha ma látnánk először. Egy rakás hivatalos statisztika szerint a férfiak többet dolgoznak, többet túlóráznak, többet maszekolnak, felvállalják a veszélyesebb, kellemetlenebb és alantasabb munkákat - miközben a pénzt a nők költik el. A férfiak betegebbek és korábban halnak, de a nyugdíjkorhatáruk mégis magasabb, és az egészségügy is a női problémákat helyezi előtérbe. A munkahelyi balesetet szenvedők, hajléktalanok, öngyilkosok túlnyomó többsége férfi. A férfiak több adót fizetnek, míg a segélyprogramok többsége a nőkre irányul. A férfiaktól elveszünk, a nőknek adakozunk - olykor kifejezetten szemérmetlen módon.

Közbeszúrnék egy egyetlen kérdésből álló kvízt (a helyes megfejtők között egy jobb élet reményét fogjuk kisorsolni): melyik politikusunk, és mikor beszélt utoljára arról, hogy a férfiak érdekében tenni kellene valamit? Orbán? Gyurcsány? Kádár? Mátyás, az igazságos? Ki mondott utoljára ahhoz hasonlító bármit, hogy a nők helyzete már elég jó (esetleg érdektelen), ideje a férfiak boldogulásával törődni?

Ha egy marslakó e bolygóra leszállva azt a megállapítást teszi, hogy az emberi társadalom (más funkciói mellett) egy hatalmas szivattyú, ami a férfiak mindennemű értékeit (nem csak pénzt, de munka- és életerőt, időt és energiát) a nőkhöz pumpálja, nehezen fogunk tudni vitába szállni vele.

A feminizmus ennek az egésznek nem cáfolata, hanem része. A feminizmus egy csatorna az ezerből, ami a férfiak értékeit szipkázza el a nők részére - a dolog pikantériája, hogy olyan ideológiai maszlaggal, ami abszurd módon a saját önfeláldozó munkájukért szapulja a férfiakat.

Ha dolgozó férfi vagy, a pénzed egyik fele a családi kasszába kerül, a másik az államiba. Az előbbi női kézen van, az utóbbival a nőket támogatják. A dolog lényege nem változik: gürcölsz és fizetsz, mert egy férfinak az a dolga. A munka-magánélet egyensúly női probléma, a férfiaknál szóba sem kerül. Dolgozol. Teljes munkaidőben. Iskolától nyugdíjig. Ennyi. Hogy a feleséged tartod el, vagy a szomszédét az adóddal, tulajdonképpen lényegtelen.

Az örök mantra is változatlan: csak akkor lesz jó nőd, és megvalósult amerikai álmod (4 kerék, 6 szoba, krizantém), ha kitartóbban dolgozol férfitársaidnál és nagyobb vagyont halmozol fel. Tudod ki fog téged önmagadért szeretni?! Legföljebb te magad, de még az sem garantált. Ha az élet társasjáték, akkor egy férfi úgy nyerhet, ha nagy vagyont tesz egy nő lába elé. A nő akkor nyer, ha ő a kiválasztott célpont.

A haldoklókat gyámolító ápoló könyvéből kiderül: a férfiak leggyakoribb panasza halálos ágyukon, hogy túl sokat dolgoztak, ami miatt nagyon kevés időt tölthettek szeretteikkel. Ha ez a férfiak csodás előjoga, amit a feministák elirigyelnek, ám vigyék. Ők ezt úgy adják elő, hogy szegény nőnek a családdal kell szenvednie míg a férfi lubickolva önmegvalósít a melóban - a lovon nem szimplán fordítva ülnek, menetiránynak háttal, de fejjel lefelé is, a hasa alá kötve. Persze, a férfiak többen vannak a társadalom tetején, mint a nők - de ennek az az ára, hogy öldöklő versenyt folytatnak, amire rámegy az életük, és amiből sokkal többen zuhannak ki vesztesként, mint amennyien nyernek. Minden miniszterre jut 1000 hajléktalan, akik a feministák számára láthatatlanok, hiszen nem passzolnak a "privilegizált fehér férfi" aberrált ideológiájához.

Egymást tiporjátok, hogy eltarthassátok a nőket úgy adókon, mint háztartásaitokon keresztül? Micsoda nőelnyomás! Hagynotok kellene, hogy a nők gürcöljenek, és ők adják haza a fizetést nektek...
...hátizé, az utolsó pár szó törölve.

Ha hihetetlen amit állítok, csak el kell képzelni, hogy mit mondanának a feministák fordított helyzetben. Képzeljük el a világot, ahol a nők dolgoznak többet, fizetnek több adót, adják haza a pénzt a férfiaknak, halnak korábban, kapnak nagyobb büntetéseket a bíróságon, veszítik el családjukat és munkájuk gyümölcsét váláskor, áldozzák fel az életüket ismeretlen férfiak kedvéért, halnak és nyomorodnak meg lövészárkokban, ésatöbbi, ésatöbbi. Képzeljük el, hogy mi lenne, ha mindaz a "patriarchális hatalom", amit a feministák a férfiak szemére vetnek, a nők vállát húzná. Az Antoni Riták és Jessica Valentik szóhoz nem jutnának a sokktól. Ha egy nőnek kell megélnie egy férfisorsot, az elnyomás és igazságtalanság. Ezzel szemben ugyanaz a sors férfiaknál nemhogy méltatlan lenne, de még szégyelljék is magukat amiért nekik "olyan jó".

A fiúkat gyakorlatilag már a bölcsőben elkezdjük arra nevelni, hogy nem számíthatnak senkire magukon kívül, és csak akkora értékük van a társadalom szemében, amennyit a nők lába elé tudnak helyezni. Kimutatások szerint a síró fiúcsecsemőket ritkábban veszik fel, mint a lányokat, ezzel mintegy előrevetítve, hogy miféle "férfiprivilégiumokra" számíthatnak az életben. A rajzfilmekből megtanulják, hogy az igazi férfi (a hős, a szimpatikus karakter akire mindenki felnéz) önfeláldozó, lovagias és önzetlen a nőkkel szemben. A szülők, a média, a közbeszéd jó alaposan belevési tudatalattijuk kőtáblájába, hogy ők feláldozható öszvérek az igában, akik még arra az egyetlen örömöre sem igazán méltóak az életben, hogy egy angyali lény hozzáférést engedjen nekik a szent vaginához.

Kedves 8 éves fiúcska, ma arról fogunk tanulni, hogy ha süllyed a hajó, te megdöglesz, mert fütyikéd lévén egy senkinek születtél, akinek az élete egy marék zabszalmát sem ér egy puncikával megáldott emberi lényéhez képest. És még csak nem is panaszkodhatsz, sőt, egyáltalán szóba sem hozhatod a témát, mert azt csak gyáva szarkupacok teszik. Ugye nem vagy gyáva szarkupac? Akkor bátran fogadd el, hogy értéktelen csavar vagy a gépezetben, ami a nőket szolgálja, és bátran kussolj róla egész életedben.

2. A tömegeknek alapvetően kétféle üzenetet lehet közvetíteni, és ez alapjaiban határozza meg, hogy merre halad a társadalom.

Ahogy Tyler Durden a harcosok klubjában megmondta,"Az egész elkúrt nemzedék benzint csapol, kaját tálal vagy nyakkendős rabszolgának állt. Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk, melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra. A történelem zabigyerekei vagyunk. Nincs se célunk, se helyünk." Ez nagyjából igaz, csak ott van a buktató, hogy máskor se volt másként. A társadalmi piramis tetején mindig csak keveseknek van hely - a túlnyomó többség régen földet túrt, ma benzint csapol, és nincs kilátása arra, hogy király legyen, vagy filmsztár. Van tehát egy hatalmas tömeg, kvázi a társadalom egésze, amit néhány pásztornak kell valahogy irányítani.

Szóval mit mond az elit a tömegnek? Ami a saját céljainak épp megfelel. Ha tartós nyugira és fejlődésre akar berendezkedni, akkor jön az A.) üzenet:

Találd meg és fogadd el a helyed a világban. Ha nem is tűnik minden igazságosnak, ne lázadozz, törődj a saját lelki békéddel, majd valahogyan (mondjuk spirituális módon, lásd mennyország) kompenzálva leszel az elszenvedett igazságtalanságokért.

Ha kapóra jönne egy kis elégedetlenkedés, lázongás, netán vérengzés (vagyis praktikusabbnak látszik az oszd meg és uralkodj) akkor jön a B.) üzenet:

Téged kiforgattak a jogos jussodból! Neked több járna, mint amid van! Az életed legtöbb nehézsége egy bizonyos embercsoportnak köszönhető, akik elnyomnak, kizsákmányolnak, gyűlölnek téged! Mi segíteni akarunk neked, de a kezünk meg van kötve, mert a gonosz brigantik befolyása mindenhová elér...

Ugyanaz a kilátástalan tömeg, két különböző életfelfogás. Hogy van-e az üzenetek mögött tartalom, vagyis igazság, az az eredmény szempontjából lényegtelen. Nem az a fontos, hogy a nép tisztában legyen a spirituális vagy politikai helyzettel, hanem hogy azt csinálja, amit az elit elvár tőle.

Nem kell sok ész belátni, hogy a B.) üzenet vérlázító hatású, és a mégoly jámbor embereket is kihozza a sodrukból elegendő sulykolás után. Ilyen üzenettel lehetetlen békét teremteni, mert a látszat-elnyomott mindigis vissza akarja majd kapni a látszat-jussát, és természetesen gyűlölni fogja azt a csoportot, ami attól látszat-megfosztotta.

Az A.) üzenet a kereszténységből lehet ismerős, ami társadalomirányító rendszerként fantasztikusan működött. Emberek milliói tűrték az igát majd' kétezer éven keresztül, mert az volt az ukáz, hogy ez van, ezt kell szeretni - de lesz majd még jobb is (valahol, valahogyan).

A B.) üzenet az emberiség ideológiai rákfenéje. Időről időre visszatér: az uszítás miértje és mikéntje nem változik, csak a célpontja. Ez persze jelenlegi megmondóembereink titkolt szándékaira is fényt vet. A liberálisok ezzel a gyűlöletet szülő maszlaggal etetik a cigányokat és a melegeket, a feministák a nőket, ésatöbbi. Csodálkozunk, hogy a közbeszéd köpködős, az ellentétek feszülnek, senki nem akar sehová integrálódni, de még csak békülni sem - közben a csapból is az folyik, hogy emberek, gyűlöljétek egymást, mert nektek több járna, csak ők kilopták a zsebetekből!

Az a bizonyos "több" elsősorban pénz, de lehet bármi: megbecsülés, státusz, pozíció.

Az a bizonyos "ők" jelenleg a fehér, keresztény, hetero férfiak. Faramuci módon így ők az egyetlenek, akiknek tényleg joga lenne lázongani, mert a politika őket veti egyszerre koncként és bűnbakként a felhergelt kisebbségek elé, az ő munkájuk ellopott gyümölcseivel kenyerezve le a potenciális szavazókat. Ők azok, akiknek tényleg mindent kilopnak a zsebéből - olyan adót fizetnek, amibe egy ökör is belegebedne, és közben látják, hogy mindenki más segélyeket meg támogatásokat kap. Lassan oda jutunk, hogy a politikai elit manővereinek hála mindenki mást koloncként kell a nyakukban cipelniük, de kussban kell szégyenkezniük még emiatt is, mert ezt is hibaként róják fel nekik. Bármiféle érdekképviseletük nem csak tiltott, de egyenesen bűncselekményszámba megy; fehér, férfi, vagy hetero érdekekről lassan már csak eldugott blogocskákon lehet társalogni, és ott is csak addig, amíg ki nem hozzák a legújabb gyűlöletbeszéd-törvényt. A fehér érdekképviselet rasszizmus és antiszemitizmus, a férfi érdekképviselet szexizmus és nőelnyomás, a hetero érdekképviselet homofóbia. (A keresztényekkel a kutya sem törődik, politikai és társadalmi erejük zéró, de ha mégis szólni mernek, a sajtó valamelyik képviselője garantáltan odacsördít egyet. Ebben szerencsére lemaradtunk a nyugathoz képest - ott már intolerancia és büntetendő az is, ha valaki egyáltalán merészel keresztény lenni.)

Ezt az egyszerű szempontot figyelve az is jól látszik, hogy melyik politikai/vallási/filozófiai rendszernek mi a célja. A kereszténység élhető emberi társadalmat akart építeni - Marx és utódai (manapság demokrata, liberális vagy progresszív cimke alatt) lázadást szítanak, hogy a zavarosban halászhassanak. Végy elő bármilyen eszmét, és nézd meg hogy a híveit nyugtatja vagy lázítja; azonnal kiderül, hogy jobbítani akar, vagy rontani.

De az átverés nem mehet örökké. Ha a tömeget folyton csak hergelik, akkor előbb-utóbb valami komoly zűr keletkezik: polgárháború, faji vagy vallási lázongások. Ezzel persze "odafent" tökéletesen tisztában vannak, amiből egyenesen adódik a következtetés, hogy ez a céljuk. Az egyik legnagyobb felismerés, ami az emberek ébredését kíséri, hogy a trágya amiben nyakig állunk nem hiba és nem tévedés, hanem szigorú akarat, pontos terv és gondos kivitelezés szándékos eredménye. (A legegyszerűbb példa az oktatás: nem a politikusok kétségbeesett próbálkozásainak ellenére romlik a színvonala, hanem pont azért. Ha jó oktatást akarnának, nem kellene semmi más, mint úgy csinálni, ahogy tegnap volt. De nem! Ma már máshogy van és rossz, holnap tovább rontjuk és még rosszabb lesz - közben folyamatosan tettetjük az értetlenkedést, hogy miért is nem akar megjavulni, pedig mi mindent elkövetünk.)

3. Az emberiség még nem gyógyult ki gyermekbetegségeiből, és ezzel számolni kellene a társadalomépítésnél.

Az emberek többsége szereti a saját rokonait, vallását, népét. Emellett - illetve ennek mintegy folyományaként - sokan kevésbé szeretik a másféle rasszokat, vallásokat, stb. A pszichológia ezt csoport-preferenciaként ismeri, és általános érvényű, ösztönszintű jelenség - ugyanúgy működik fehéreknél és feketéknél, zsidóknál és araboknál, a felvilágosult európában és afrika eldugott zugaiban. Hogy erkölcsi értelemben jó vagy rossz, azt mindenki döntse el magának - a lényeg, hogy létezik, és nem fog varázsütésre eltűnni.

A feladat tehát nem az, hogy úgy tegyünk, mintha a barbár múlt meghaladott csökevényeként múzeumokba száműzhetnénk gyerekeket riogatni, hanem hogy olyan társadalmat építsünk, ami ezzel együtt a lehető legtöbb embernek nyújt lehetőséget a békés, tartalmas életre. Vagyis hiába megy a szent papolás az inkluzivitásról, a diverzitásról és toleranciáról, ezek olyan üres varázsszavak, amik eltagadják az átlagember pszichés felépítésének alapvető részeit. A néger nem fogja csak azért szeretni a fehért, a protestáns a katolikust, a hetero a meleget, mert a vérzőszívű liberális azt szeretné, vagy mert rájuk parancsol, hogy márpedig muszáj lesz. A multikulti ideája arra épül, hogy az emberek 2-3 spirituális lépéssel saját maguk előtt járnak - megannyi Szent Teréz, Buddha, és ENSZ békenagykövet, akikre rá lehet bízni, hogy szeressék egymást különbözőségeik ellenére is.

Nem fog menni.

Pontosabban szólva ennek még nem jött el az ideje - majd térjünk vissza rá 500, vagy 1000 év múlva.

A legtöbb ember kicsinyes, önző és buta. Hiába dobjuk őket egy mesterségesen létrehozott "haladó" társadalomba, nem fognak gyökeresen megváltozni. Nem mert nem akarnak, hanem mert nem lehet. Kutyából nem lesz szalonna - szűkkeblű, gyenge jellemű emberből nem lesz kulturális fáklyahordozó. Fizikai képtelenség.

A dolgok jelenlegi állása szerint nem létezik emberi együttélés konfliktus nélkül. A legtöbb, amit egy bölcs vezető tehet, az a konfliktushelyzetek minimalizálása: az iskolai rendbontókat szétültetik, a bűnözőket bebörtönzik, a különböző vallású csoportokat nem járatják egy templomba erőszakkal.

A nyugati politikai elit viszont vagy nagyon-nagyon, önveszélyesen hülye, vagy pedig rejtett céljai vannak - hiszen ennek pontosan az ellenkezőjét csinálja. A különbözőeket összekeveri, a saját földjén a bevándorlókat támogatja az őslakosokkal szemben, de idegen földön erőszakkal terjeszti a saját ideológiáját, ésatöbbi. Ez a konfliktushelyzetek keresése, teremtése és fokozása, vagyis recept a katasztrófára. Szinte már mókás, ahogy közben fennen papolnak: ez az igazán haladó jó szándék, az út egy békésebb jövőbe.

4. Már meglévő faji ellentétekre két elméleti megoldás létezik: integráció és szegregáció. Az integráció sajnos nem mindig működik.

A progresszívek feje olyan mélyen van a homokba dugva, hogy lassan kikukkanthatnak Ausztráliában, de akkor is az az igazság, hogy nem lehet bármilyen népcsoportot bármilyen másikba integrálni. Szép álom, de az ideje lejárt. A probléma oka egy másik szent tehénben rejlik: a polkorrekt hitben, hogy minden népcsoport egyforma, kivéve a bőrszínét. A vak is látja, hogy ez nem igaz, de szóba hozni tilos. Dunát lehet rekeszteni a szédült utópisták irományaival, amikben hirdetik: a magyaroknak az a baja a cigányokkal, hogy más a pigmentációjuk. Mintha a barna szín lenne a gond oka, nem pedig a kulturális vagy temperamentumbeli különbségek, esetleg a tesztoszteronszinté vagy az átlagos intelligenciahányadosé. (Mert azt mondani, hogy sok a zsidó Nobel-díjas, hiszen a zsidók okosak, az rendben van. De azt mondani, hogy cigány Nobel-díjasból azért van kevés, mert nem okosak, tilos és maholnap börtönt ér.)

Alapvetően 3 lehetőség áll előttünk:
1.) Minden marad ahogy van. Ez nem igazán szerencsés, azt hiszem nem kell fejtegetni, hogy miért.
2.) Integrálunk. Volt rá többszáz évünk, nem ment. Másfelől kérdéses, hogy egyáltalán jó-e az nekünk, ha belénk integrálódik ez a népcsoport. (Erről már gondolkodni is nagyon tilos.)
3.) Szegregálunk. Éljenek a saját kolóniájukban, és azt csinálnak magukkal (illetve egymással) amit akarnak. Hogy ez miért lenne elítélendő? Én nem tudom - a liberálisok nagyon harcolnak ellene, de hogy miért, arra még nem adtak magyarázatot. Nem arról beszélek ugyanis, hogy lökjük a cigányokat a társadalom peremén túli semmibe, hanem hogy adjunk nekik autonómiát. (Ha a skótok szavazhatnak erről, és komolyan veszik őket, akkor urambocsá' nálunk is működhet.)

Ha a cigányok nem akarnak fehérek közt élni, vagy a fehérek a cigányok közt, akkor miért kényszerítjük mégis erre őket? Mert az egymás kényszer-közelsége okozta kultúrsokktól fölöslegesen szenvedni "nemes dolog"?

A negyedik lehetőség a polgárháború, amit papíron senki nem akar, de mégis arrafelé haladunk, hiszen a jelenlegi politikai vezetés impotens: nem tudja felvállalni a harmadik opciót, ezért fennen hirdeti a másodikat, miközben titkon reméli az elsőt. (Illetve szándékosan irányítják a dolgokat a háttérből a 4. lehetőség irányába, ami persze összeesküvés-elmélet.)

De nem csak mi szenvedünk ezzel, sőt, a mi problémánk eltörpül az USA-éhoz vagy Franciaországéhoz képest. Náluk küszöbön a polgárháború - mi kitartó ügyeskedéssel még legalább egy fél évszázadig kihúzhatnánk komoly vérontás nélkül.

Az emberi történelem 90%-a folyton ismétlődő tanmese arról, hogy közelség+különbözőség=háború, de az istennek sem akarjuk ezt megérteni. Ez a gondolat jelenleg ideológiailag nem támogatott. A műsorra tűzött utópia az igazságnak ezzel a szeletével nem foglalkozik, tehát kötelező úgy tenni, mint ha nem is létezne. A feladat erősen hinni a kiosztott jelszavakban, és becsukott szemmel, fogcsikorgatva várni a csodát. A cigányok márpedig integrálódni fognak, punktum! ...és ebben az fogja őket segíteni, hogy folyamatosan suttogjuk a fülükbe: boldogságuk egyetlen hátráltatója a magyarság, ami gyűlöli, elnyomja és üldözi őket, mert barnás színük van.

Hmmm.

Hogyan lehetne egy többszázezres kisebbséget szegregálni? Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek tetszik, de gyorsan ki kellene találni egy elfogadható kompromisszumot, mert pokolgépen ülünk, és forog a számláló. A halogató taktika ez esetben az ostobák öngyilkossága.

5. Az egyenlőség ideája öntudatlanul keveri a spritualitást a földi létezés szabályaival, és ennek az eredménye borzalmasan destruktív.

A vallást kinevettük és kigúnyoltuk. Micsoda baromság egy láthatatlan trónon ülő mindeható vénemberben hinni, aki a szeretet és megbocsátás egyetlen igaz forrása, de ha rossz fiú voltál akkor örök tűzre vet, amiből nincs menekvés! Felvilágosodás, reneszánsz, tudomány, ésatöbbi. Nietzsche és József Attila, Kant és Marcuse. A (poszt)modern ember ateista, tudományhívő, és már nem fekete reverendás, hanem fehér laborköpenyes manipulátorok baromságait magolja be szóról szóra. A pap, aki a te tizededből a szomszédodban élt, nyilván hazudott, de az ismeretlen muksó a tévében, akit a multicsilliárdos ipar pénzel, biztosan igazat mond (hiszen olyan meggyőző ahogy körüllengi az autoritás szelleme).

A probléma, hogy a kisatírozott spiritualitás továbbra is létezik, csak tudat alatt. És nyom, ahogy azt a tudatalattitól már megszoktuk. A modern ember azt hiszi, hogy materialista, és mégis olyan eszményképeket üldöz, mint az egyenlőség, aminél megfoghatatlanabb, definiálhatatlanabb és értelmetlenebb lózung nem nagyon létezik. Mi egyenlő a természetben vagy az állatvilágban?

Semmi.

Az egyenlőség egy spirituális eszme, a keresztényi gondolat egyenes folytatása, ami szerint Isten színe előtt minden ember egyformán értékes. A teremtő nem ítél bőrszín, testi fogyaték vagy életkor alapján - neki minden gyermeke fontos, ő egyenlően szeret mindenkit.

Ez szép gondolat - amíg a spiritualitás síkján marad. Mi ugyanis nem vagyunk istenek, csak egyszerű halandók a magunk gyermekbetegségeivel. A mi világunk fizikai, természeti világ, annak sajátos törvényeivel. Isten tenyerén Hitler és Gandhi két ugyanolyan értékes színész, akik ugyanolyan hitelességgel alakították (mégoly ellentétes töltetű) szerepeiket. Isten nem vonja felelősségre Ian McDiarmid-et, amiért eljátszotta Palpatine szenátort - de a Csillagok háborúja univerzumában ez nem hatja meg a lakosokat, ők el akarják tenni láb alól a csúnya gonosz zsarnokot.

És itt van a kutya elásva: a progresszívek istent akarnak játszani, mikor elvitatják az emberektől a világi ítéletalkotás jogát. Pedig valójában nem minden ember egyenlő. Lehet elővenni a kövezés kellékeit, én egy maradi, begyepesedett ember vagyok, akinek az édesanyja fontosabb, mint egy vadidegen, aki szerint Gandhi értékesebb mint Hitler, és aki szerint minden joga megvan ezek alapján különbséget tenni, különbözőképpen cselekedni különböző emberekkel. Isten szeressen mindenkit egyformán, az az ő baja. Tőlem ne várják el ugyanezt, főleg ne törvénybe iktatva, börtönbüntetés terhe mellett.

Különösen ne képmutató, aljas politikai szándékokat a háttérben dugdosva. A melegeket szeretni muszáj, különben jön az elfogadás nyilasbrigádja és verbálisan meglincsel, kiközösít, lejárat, kirúgat, ellehetetlenít. A zsidókat, négereket, cigányokat szeretni muszáj, különben... dettó. Mi van, ha semmi bajom ezekkel, egyszerűen csak érdektelenek számomra, mint a szeretteimhez képest minden idegen? Akkor szemétláda gondolatbűnöző vagyok, akit ki kell túrni a közösségből. Mi van, ha nehezményezem, hogy mindet az én adómból etetik, miközben ellenem uszítják? Akkor rosszabb vagyok, mint Hitler!

A fehéreket viszont nem kell szeretni, rájuk nem vonatkozik a kényszer. A férfiakat sem. Valamiért a keresztények is kiesnek ebből a szórásból. Mindenki egyenlő, kivéve aki nem. És azt, hogy ki melyik serpenyőben ül, egyedül a progresszívek dönthetik el, hiszen ők toleránsak, nem ítélnek el senkit. Csak akit mégis. De azokat jogosan!

Az igazságosság mást jelent földi, mint spirituális értelemben. Hiába tettetik egyesek, hogy az erkölcs bajnokai, megvilágosodott csúcsfejek, akkor sem ítélhetnek spirituális, abszolút alapon mások felett. Emberként csak emberi ítéletek hozhatók, amik pedig olyanok, amilyenek. Aki lop azt börtönbe küldjük, aki öl azt kivégezzük, ésatöbbi. Ahogy az aranyköpés mondja, Isten majd kiválogatja. A társadalmi igazság harcosai elvakult idióták csupán, akik még azt sem tudják, hogy a saját tudatalatti mozgatórugóikat milyen vallási ideológiákból örökölték. Egyenlőséget akarnak teremteni ember és ember között, ami nem csak teljességgel lehetetlen, de kifejezetten káros is, mivel fizikai síkra vetítve az egyetlen megoldási lehetőség a kiemelkedő emberek leráncigálása, amíg le nem jutunk egy egészen kicsi közös nevezőig, ahol már mindenki képes egyenlő lenni. Ha Gipsz Jakab megélhetési semmirekellőt egyenlővé akarjuk tenni Da Vincivel, arra az egyetlen módszer, ha eltörjük az öreg mindkét karját, esetleg kiszúrjuk egy szemét is. Más út nincs, mert Gipsz Jakab sosem fog annyi értéket letenni az asztalra, még ha 100 évig nyomják az iskolapadba és 100 évig tömik a zsebébe mások adóforintjait, akkor sem.

Ugyanerről a tőről fakad az a téveszme is, hogy ha valaki elért valamit, azt csak csalással tehette. Mivel mindenki egyforma, ha valakinek többje van, az nyilván lopott, elnyomott, kihasznált. A cigány putriban lakik, míg te lakótelepi 50 négyzetméteresben, tehát valamit csináltál, amivel a cigány hátán felemelkedtél. Te rohadt szemét! Hát itt már mindenki rasszista??? Azonnal elveszünk tőled, és odaadjuk neki, hogy helyreálljon az igazság egyenlőség.

A "minden egyenlő" és az "ami mégsem az tisztességtelen" tévelvek közös unokái a kultúránkat tönkretevő áskálódások. Szeress mindent ami idegen, és ítélj el mindent ami saját. A bevándorló multikulti, a honfitársad kirekesztő. A saját kultúrád elnyomó csökevény, mások kultúrája az értékek szökőkútja. Akinek van, attól el kell venni, akinek nincs, annak oda kell adni - és nem csak munkát vagy pénzt, hanem kultúrát, életteret, emberi jogokat. Az elv univerzális, illetve majdnem: a különbözőség üldözendő, de csak amennyiben az előre meghatározott áldozat-csoportokot sújtja. Azt, hogy kinek van és kinek nincs (tehát honnan hová kell átrabolni az értékeket), nem az határozza meg, hogy kinek van és kinek nincs, hanem hogy a progresszívek szerint melyik csoport "elnyomó" és melyik "áldozat". Az egyéni megítélés divatjamúlt és gonosz, ma a csoportpolitizálás a menő. Minden nő elnyomott, akkor is ha Angela Merkel vagy Alice Walton. Mit nem lehet ezen megérteni?!

A halottnak nyilvánított jóisten vélt igazságosságát akarják ránk szuszakolni kényszer-egyenlőség képében, amiből a legtöbben nem kérnek - hiszen a téveszmék szent harcosai csak lerombolják ami értékes, hogy magasabbnak lássék az értéktelen.

6. A világunkban szinte minden fordítva működik, mint kellene, és csak azért nem vesszük észre, mert agymosott hülyék vagyunk.

Nem akarom igazságtalanul mások egóját piszkálni, úgyhogy az előző mondat jobbára rám is vonatkozik. Az emberek végtelen jóindulatában bízva egyre-másra építjük a társadalmi rendszereket, amik érdekeltté teszik őket egymás megkárosításában, átverésében, testi-lelki tönkretételében. Az csak egy dolog, hogy a kapitalizmus központi jelszava a minél olcsóbb termék minél drágábban történő eladása (ami magyarra fordítva a vevő lehető legdurvább átverését jelenti), de az orvos addig kap fizetést, amíg van elég beteg, a gyermekvédelmisnek addig van állása, amíg sok gyerek szenved, a rendőrnek létszükséglet a bűnözés, és a politikusok legelemibb, jól felfogott önérdeke a társadalmi feszültségek növelése.

Mit gondolunk miért nőnek a feszültségek? Magyarázza meg nekem valaki, hogy amíg Orbán a mi egymás közötti konfliktusainkból él, addig miért várjuk tőle, hogy megszüntesse azokat... Ha nem lenne ennyi társadalmi probléma, három egyetemista suhanc elirányítgatná az országot - a parlamentet haza lehetne zavarni házelnököstől meg interpellációstól.

A különböző orvosi, társadalmi és tudományos kutatásokat elsősorban az (ellen)érdekelt cégek szponzorálják. A cigi nem is káros, jelenti ki a M*rlboro által készített tanulmány. A gabona egészséges, mondja a N*stlé kutatója. A kőolaj fenntartható és környezetbarát, állítja a Sh*ll. A férfiak gonosz nőverők, állapítja meg az X egyetem feminista tanszéke.

Aha.

Mi meg úgy teszünk, mintha ennek az egész hülyeségnek lenne értelme azon felül, hogy valakik el akarnak adni nekünk egy terméket - cigit, müzlit, vagy ideológiát, egyremegy. Anyagi érdekük fűződik a hülyítésünkhöz - a szó legszorosabb értelmében az teszi a családjuk asztalára a kenyeret -, mi meg úgy hallgatunk rájuk, mintha a messiás szállt volna közénk esti mesét mondani.

De hát hivatalos, peer reviewed tanulmányok! Elismert magazinokban! Nagyhírű tanszékekről! Állami kutatásokból!

Ez mind lópikula, az illetékesség illúziójától hasra eső korlátoltak fecsegése. Kövesd a pénz útját, mert az az egyetlen megmaradt mozgatórugó. Hogy az erkölcs, az igazságérzet manapság legföljebb ezerből egy holdkórost vezérel, arra mérget vehetsz. És ők nem fognak magazinokban publikálni, tévében nyilatkozni.

De nem csak ezekkel van gond. Művészetünk, építészetünk, kultúránk teljesen elkorcsosult. Ezer évvel ezelőtt a kőműves a falba véste a nevét, mert büszke volt az alkotására, és hírnevét az utókorra akarta örökíteni. Manapság egy átlagos vakolás már a felkerülése évében elkezd leperegni - pedig a technológia közben fejlődött annyit, hogy egy idomított majom két kockacukor elmajszolása között örökéletű falburkolatokat lenne képes felvinni bárhová. Az erőforrásokban szűk és/vagy technológiailag fejletlenebb korokban olyan pályaudvaraink, templomaink, satöbbijeink épültek, hogy még ma is öröm rájuk nézni. Mostanában mi épül? Gyorsszerkezetű bevásárlóközpont, modern lakópark, egyik undorító kocka a másikra.

A művészetről nem is igazán szeretnék beszélni, mert elrontja a szám ízét. Az 1400~1700-as évek olyanokat adtak a világnak, mint Shakespeare, Rembrandt, Michelangelo, és nem akarom holnap estig sorolni. Amit a 18. században művészetnek neveztek, azt például itt lehet megtekinteni.

Korunk ünnepelt művészei olyan elfuserált hülyék, akik paintben rajzolgatnak, befőttes üvegnyi hugyba dobnak feszületet (ezzel díjat is lehet nyerni!) vagy vonalkódokat aggatnak múzeumfalakra. A művészet - mármint az igazi - teljesen a peremre szorult, mondhatni üldözött lett. Országonként 2-3 ember ha foglalkozik vele, többnyire utcán, kapucniban. Hasonlítsuk össze talán ezt meg ezt, úgy üzenetében, mint kivitelezésében. Dehát ez van: a szépség, a minőségi munka, az építő jellegű lelki-szellemi tartalom idejétmúlt és elitista. Ma már csak egyetlen szempont létezik egy mű megítélésében: az alkotó és a mű is legyen polkorrekt. Ezen belül hogy a férfiakat sározza gyermekkori abúzus okán vagy a magyarokat cigánygyűlölet miatt, mindegy. A művész legyen védett csoport tagja, támadjon egy nem védett csoportot, vagy simán csak terjessze a progresszív igét, és garantált a szakmai elismerés. Bármilyen más esetben fölösleges erőlködni, a mű silány.

Itt van ez példának, ha a fenti linkek elégtelenek. Meg ez.

Annyira meg akarjuk tagadni a múltat, hogy mindennek hátat fordítottunk, amit létrehoztak, amit értéknek tartottak. Ez a haladás modern eszméje; a gondolat, hogy aki megáll, az lemarad, és aki lemaradt, az maradi, vesztes, eltávolítandó tumor a társadalom testén. Közben pedig olyan világot építünk, amiben minden lovat egy-egy szekér húz.

S természetesen csodálkozunk, hogy nem jutunk ötről a hatra. Lángelmék vagyunk mindannyian.

7. A problémáink nem fognak megoldódni. Olyan küszöb előtt toporgunk, amin paradigmaváltás nélkül lehetetlen átlépni.

A társadalom jelenleg még működget, de szinte nem létezik olyan probléma, ami a közelmúltban csökkent volna, vagy a közeljövőben a javulás reményével fenyeget kecsegtet. Munkanélküliség, szegénység, társadalmi szakadékok, faji/vallási/nemi/nemi-irányultságbeli ellentétek, romló közerkölcs, közegészség és közhangulat, háborúskodás - ki nem ismeri ezeket unalomig? Melyik téren lépett fel javulás akár lokális, akár globális értelemben?

Mindennek a gyökere egyetlen pontra vezet: olyasmiktől várjuk a megoldást, amik azt nem tudják megadni.

Ezen impotens varázsszerek egy része olyan jóhiszemű idea, mint például az oktatás fejlesztése. Javítsuk az iskolarendszert, küldjünk több embert egyetemekre, stb. Ez elméletileg több problémára is univerzális ragtapasz. Valójában semmit nem ér.

Úgy az országban, mint nagyjából az egész világon, minden 3 munkahelyre 4 jelentkező van. Ezen az oktatás nem segít. Programokkal, kvótákkal, variálással legföljebb annyit érünk el, hogy megkavarjuk a munkások és munkanélküliek színét, nemi szervét, pártállását. Megold ez bármit? Senki nem fog munkát adni +20% mérnöknek csak azért mert vannak, tehát a túlképzés teljesen felesleges. Munkahelyeket egy már üzemelő gazdaságban elsősorban kreativitással lehet teremteni, amit az iskola elsőként fojt meg minden gyerekben.

A "megoldások" másik része nem több, mint illúzió. Ezekről már esett szó: inkluzivitás, multikulti, diverzitás, ésatöbbi. Mintha megszűnnének a társadalmi szakadékok ha minden településre és lakótelepre szétosztunk pár más vallású, más bőrszínű embert. Úgy oldjuk meg a gondjainkat, hogy szaporítjuk őket!

Aztán ott van a fentebb említett gond, hogy azoktól várjuk a megváltást, akik a bajból élnek. A pénzváltók közül választunk krisztust (szigorúan demokratikus alapokon, tehát népszerűség szerint), a farizeusokat tesszük meg papoknak, a rablóból csinálunk pandúrt. Illetve még rosszabb: jóhiszemű embereket teszünk olyan pozíciókba, amik deformálják, elfonnyasztják, a saját képükre alakítják őket. Kikerül a friss diplomás doki a nagybetűs életbe, és nem kell 5 év, hogy megtanulja: a gyógyszergyárak jóindulata a lényeg, a nyugdíjas néni fájós veséje huszadrangú kérdés. A honatya a saját fizetéséről szavaz, és a pártvezetéstől kapja meg hogy mit nyomkodjon, még mielőtt egyáltalán eszébe jutna, hogy a választók akik oda emelték valószínűleg az életük jobbulását várják tőle.

Ezek a gondolati sémák, ezek a rendszerek nem fognak kihúzni minket a slamasztikából. Aki a rendszeren belül akar újítani, az sajnos vak a szörnyű valóságra. 20-30 éven keresztül nevelnek mindannyiunkat arra, hogy naívan higgyünk pásztoraink jóindulatában, a tudomány fényében, a demokrácia hatalmában, a haladás megállíthatatlanságában, és bármiben, amit ezek nevében elénk terjesztenek. Eszünkbe sem jut a világunk alapjait kérdőjelezni meg. Minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyunk elégedve - csak még egy kis finomhangolás kell, és eljön a kánaán. Egy százaléknyi emelés itt, egy fél foknyi csökkentés ott, és máris hawaii, dizsi, napfény.

Kedves olvasóm, a demokrácia valójában nem azt jelenti, hogy 4 évente egyszer választasz 2-3 multicégek által szponzorált paprikajancsi között. Ezzel maximum annyit döntesz el, hogy ki legyen a király a következő szavazásig. A demokrácia a te uralmadat jelenti. Mikor beszéltél utoljára Orbánnal, Vonával, Bajnaival, Gyurcsánnyal? Mikor hallgatták meg a szavad, mikor adtak utoljára a véleményedre, mikor volt a "népuralom" utoljára a nép kezében? Ami most van, az nem demokrácia, hanem szépségverseny, csak emelt díjas SMS helyett papíron szavazgatunk. De mivel a birkáknak ez is elég jó, elvannak nyugalomban, senki nem lázong.

És közben senkinek nem tűnik fel, hogy Kádár óta minden egyes vezetőnk ugyanazt csinálta (épp csak annyi változatossággal, hogy ne legyen egy gümőkóros tapírnak is azonnal feltűnő): kölcsönöket vettek fel nemzetközi bankoktól, amikből légvárakat építettek, amiknek a fedezetére aztán újabb kölcsönök kellettek. Antall, Horn, Medgyessy és a többiek egy előre lefektetett, jól kitaposott ösvényen mentek előre - és ha 2018-ban új ember kerül a székbe, változni akkor sem fog semmi. Hogy miért nem? Mert az egész világon ugyanez megy. Obama béke Nobel-díjat kapott még a megválasztása előtt, feltételezve, hogy demokrataként majd az ellenkezőjét teszi a nagy ellenség, a republikánus Bush tevékenységének - vagyis befejezi az arabföldi inváziót. Hehehe. Hát nem tette az ellenkezőjét, még csak nem is vett vissza a lendületből, sőt, fokozta. Mindenki azt képzeli, hogy a politikai ellenétetek valósak, holott ennek a folyamatos köpködésen kívül nincs semmilyen bizonyítéka. A legnyilvánvalóbb az amcsi helyzet, ahol a kampánytámogatások nyilvánosak, és a top 10 adakozóról tudni lehet, hogy egyformán pénzeli a demokrata és a republikánus elnökjelöltet. Mi ez, ha nem alig burkolt beismerése a teljesen nyilvánvaló mutyizásnak?

Közben az USA államadóssága 17764 milliárd dollár, Németországé 2300 milliárd euró, Szingapúré 309 milliárd dollár. A miénk 110 milliárd dollár. Nem kísérteties? Kinek tartozik mindenki és hogyan fogjuk megfizetni? És miért csinálja ugyanazt az öngyilkos baromságot szinte az egész világ, függetlenül attól, hogy az aktuális vezetés diktatórikus vagy demokrata, balos vagy jobbos, szélsős vagy közepes? Létezik erre a kérdésre olyan válasz, ami nem tartalmaz nyomokban összeesküvés-elméleteket, ugyanakkor van bármi köze a valósághoz?

Beleragadtunk a ránk szabott mentalitásba, mint szúnyog a borostyánba. Olyan módszerektől várjuk a javulást, amik eddig folyamatos romlást hoztak mindenre - olyanok vagyunk, mint a piócás ember, aki a "rossz vér" leszívásával gyógyítaná a meghűlést meg a rövidlátást egyaránt, és fényévekre van a betegségek okainak és gyógyításának modern elméletétől. A társadalom beteg, de rátesszük a liberalizmus piócáját, az leszívja a neonáci meg a rasszista rossz vért, és felhőtlen mosoly tapad mindenki vakbelére!

8. Minden problémánk megoldható lenne, ha az emberiségnek lenne elég esze.

Sajnos nincs. Akiknek a mi szenvedésünk üzlet, arra tették fel az összes zsetonukat, hogy az emberiség hülye mint a segg.

Nyertek.

Ők okosak voltak, mi meg kevésbé. Egymás szemét kaparjuk ki és blőd marhaságokban hiszünk, mint a diverzitás, miközben ők röhögnek rajtunk a Párizs környéki birtokaikon meg a Bilderberg találkozókon. A világ háttérben matató urai azok, akiknek az egész világ tartozik a GDP-je kétharmadával, háromnegyedével. Még az unokáink gatyája is rámegy erre a piramisjátékra, mert nincs elég intelligens ember aki kiállna az utcasarokra és szétkürtölné, hogy a "résztartalékos bankolás" átverés, amiben a bank nem létező pénzt ad kölcsön. Nincs elég ember, aki feltenné a kérdést, hogy ha valakinek joga van pénzt nyomtatni, akkor minek kér kölcsön.

(A magyar államról beszélek, ami évtizedek óta nem nyomtatott egyetlen új bankót sem, de évente vesz fel új hitelt külföldről. A hülyéknek szánt válasz az, hogy a pénznyomtatás inflációt okoz. A banki illúzió-pénz kihitelezése is azt okoz, csak így az egész hercehurca hasznát nem az állam teszi zsebre, hanem a bankok. Melyik hülye állam az, ami lemond a saját pénznyomtatási jogáról tőle független bankok javára? Kapaszkodj meg: mindegyik. Az MNB főnöke nem a magyar kormány, hanem az Európai Bankszövetség. Ha van haszon, az a banké, a deficitet az állam kifizeti az adónkból. Ez nekünk annyira, de annyira frankó...)

Viszont ebben a pontban nem is erről akartam igazából beszélni. Inkább arról, hogy minden problémánkra létezik megoldás - csak senki nem törődik ezekkel. Amíg az értelmesebb emberek is abban hisznek, hogy mindennek úgy kell maradnia, ahogyan van, épp csak hangyányit kell reszelni itt-ott, addig a paradigmaváltás gondolata értelmezhetetlen számukra.

Pedig radikális megújulásra van szükség. Annak hiányában percről percre közeleg a pillanat, amikor az izomból fűrészelt faág le fog szakadni alattunk, és mi nem maradunk fent a levegőben a progresszivitásba vetett erős hitünkbe kapaszkodva.

Mit jelent a paradigmaváltás?

Amit biztosan nem, az pl. a szirupos new age baromság, hogy töröljük el a pénzt, végezzenek minden munkát robotok, és mi emberek egymás szeretetébe és speciális lelkigyakorlatokba feledkezhetünk.

Amit igen, az egy racionálisabb, de első pillantásra mégis absztrakt csomag, amiből itt legföljebb mikroszkopikus részletekre tehetek futó utalást. El kell törölni a nemzetközi hiteleket. A jelenlegi bankrendszert gyökerestől kell kicsavarni, és egy teljesen újat állítani a helyébe. A lejárt politikusokat el kell zavarni. A pártokat, pártosodást be kell tiltani. Az oktatás állami támogatását és irányítását meg kell szüntetni, fizetőssé és opcionálissá kell tenni az egészet. Be kell zárni minden tőzsdét. Atomerőműveket kell építeni, az elektromosság irányába terelni mindent, hogy megszűnjön a fosszilis függésünk. Újra kell szervezni a médiát. Megszüntetni a katonaságot. Ésszerűsíteni (minél inkább lokálissá tenni) a mezőgazdaságot. Állami kézbe helyezni minden gyógyszergyártást. Visszaállítani a teljes gondolati, szólás- és sajtószabadságot. Vér és harc nélkül, ésszel forgatni fel mindent - mert ami most van, az több, mint katasztrófa.

Néhány mániákus habzsoló kedvéért nekifutásból pusztítjuk az erőforrásainkat, a természetet, a jövőt. Sivatagosodás, környezetszennyezés, ivóvízkészletek fogyása, olajkrízis, élelmiszerválság - ez mind hidegen hagyja az elitet, mert a már említett Párizs környéki birtokaikon ellesznek akkor is, ha az európai átlagember már a tiszta ivóvízért fog gürcölni. Nekik mindegy, hogy mit hoz a jövő, úgyis bevásárolják magukat a tutiba.

Nekünk viszont marhára nem mindegy. Ideje lenne felébredni, mert vezényszóra énekeljük vissza az ellenünk bevetett propagandát, mintha még mindig az iskolapadban ülnénk. Jól belénk nevelték ezt a fajta hiszékenységet és engedelmességet, meg kell hagyni. Ha nem én lennék a terv szenvedő alanya (meg ez a csodálatos bolygó), azt mondanám zseniális.

Ha nem akarunk az illúziók áldozataként egy zuhanó jelenbe ragadni, át kell menteni magunkat egy teljesen új jövőbe.

Elegendő erőforrásunk van ahhoz, hogy 7 milliárd pályatársunkkal együtt mindenkinek jusson elég élelem, fedél, és még szórakozás is. Megmenthetnénk a kipusztulás szélén álló fajokat, megvédhetnénk az óceánokat és esőerdőket, kivirágoztathatnánk a sivatagokat. Édenkertet csinálhatnánk a bolygóból, amit nem szennyez kipufogó és gyárkémény, nem mar csontig a monokultúrás mezőgazdaság, nem gyötör halálra egy zombiként tántorgó emberiség.

Na persze ebből nem lesz semmi. Száz olvasóból talán egy megérti, hogy nem viccelek, a többi meg béget tovább, hogy hülyeséget beszélek, mert a bankokra szükség van, az oktatás fontos, és a megoldás a folyamatos liberalizáció (hogyhogy mié, mindené), meg a kétpárti demokrácia libikókája, a toleriverzitás meg az inkluzikultiváció. Menni kell tovább vakon a jövőbe, annak ellenére, hogy minden lépésnél emelkedik egy centit a szenny - ha átbukott a fejünkön, majd akkor hirtelen meglátjuk, hogy a mocsok felszíne alatt egy varázslatos csodavilág van, amiben nincsen probléma és mindenki boldog!

Csak kihúzzuk addig valahogy vérontás nélkül.

356 komment

Címkék: piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2016.09.30. 09:27:00

@Alter_Ego: "cigányság problémáját soha nem próbálta egyetlen politikai éra sem megfelelően megoldani"

(A szoci rendszernek majdnem sikerült.)
A gond nem az, hogy nem próbálták megfelelően megoldani, hanem hogy az utóbbi 30 évben létrehoztak egy problémát ami előtte nem létezett, aztán ezt addig fokozták hogy már-már polgárháborús állapotoknál tartunk. Lehet abban hinni, hogy ez csak hozzá nem értésből adódott, de szerintem ez naivitás. (Bővebb magyarázat egy kommenttel fentebb.)

"eleink rossz döntéséért vagy kényszerű hibájáért, hogy hagytuk bevándorolni őket, hogy befogadtuk őket, felelősséget kell vállalnunk"

Egy parazita jólétéért nem tesz téged felelőssé, hogy az ükapádat fertőzte meg és te megörökölted. Nem szimpatikus nekem ez a "nyakunkra nőttek így már muszáj eltartanunk őket" érvelés, mert ezzel a probléma sosem fog megoldódni. Kell hogy jöjjön egy pont, amikor leválasztjuk őket a magyarság erőforrásairól, és jobb lenne ezt vér nélkül intézni, gazdasági-társadalmi manőverekkel.

"Ezeket az embereket élhető életszínvonalra kell felhozni."

Nem.

Kategorikusan nem. Nincs semmiféle felelősségünk vagy kötelességünk egy olyan idegen népcsoport jólétben tartására, ami évszázadok alatt sem tudott rendesen beilleszkedni, és szemmel láthatóan most sem akar. Ráadásul az életmódjuk, a kultúrájuk eleve lehetetlenné teszi, hogy ki lehessen emelni őket a nyomorból, mert értéket teremteni nem tudnak és nem is akarnak, amit kapnak azt azonnal felélik, így minden pillanatban pontosan az az életszínvonaluk amennyit a markukba tudunk tenni. A cigányságból akkor lesz középosztály ha ingyen lakásokat kapnak és a magyar átlagbérhez(!) közeli segélyt, plusz megkötéseket, hogy mire költhetik (ami ugye a libsiknek nem tetszene). Ennek hiányában a cigók 90%-a sosem fog kimozdulni a 600 éve önkéntesen fenntartott putrilétből.

"a kisebbségi voltuk miatt halmozottan hátrányos helyzetben vannak"

Nem hiszek az ilyen identitáspolitikai parasztvakításban. Győzike semmiféle hátrányos helyzetben nincs, tehát "a cigányság" mint olyan sincs hátrányos helyzetben - egyszerűen csak vannak köztük olyanok akik csórók, és ugyanúgy egyénileg kell velük foglalkozni mint mindenki mással is. Amúgyis, az államnak vaknak kell lennie bőrszínre, nem kivételezhet semmilyen nemzetiséggel.

"bármennyire is igyekszünk, még mindig gyűlölni fognak minket"

Micsoda indok ez arra, hogy megkettőzzük az erőfeszítéseinket a felemelésükre...

"A cigány megye meg egy borzasztó szar ötlet; vállalhatatlan gondolat a legtöbb ember számára."

Számítottam arra, hogy páran ezt mondják, ahogy arra is, hogy logikus érveket nem fognak tudni hozni emellett, csak az érzelmekre apellálnak. Őszintén szólva még nem olvastam a kommented hátralévő részét, kíváncsi vagyok rácáfolsz-e erre a gondolatomra.

"A kiközösítésnek ilyen nyilvánvaló fokát"

Teljesen félreértettél, barátom, én kizárólag a gonosz, rasszista magyarok rabigájából akarom kiszabadítani szegényeket :) Annyira elnyomjuk őket, olyan rossz nekik itt közöttünk, egyfolytában panaszkodnak, hát tegyünk valamit a megsegítésükre... Zárjuk ki a magyarokat a cigányok lakta területekről, hogy ne kelljen a szegény 3 éves óvodás cigánygyerekeknek a tetves magyarok rasszizmusával szembesülnie. Semmi más nem vezérel, mint a cigányokkal szembeni jóindulat. Egyébként abban biztos lehetsz, hogy ha gyanútlan cigókat kérdezgetnél arról, hogy akarnának-e olyan területen lakni ahol nincsenek összekényszerítve a magyarokkal, 90+ %-uk igennel válaszolna. Ennek tükrében nem értem miért akarod rájuk kényszeríteni az övékével ellentétes akaratodat, és további szenvedésre kárhoztatni őket is, meg a magyarságot is. Sokan fordítva ülnek a lovon, azt hiszik a cigók és magyarok önként akarnak egymásba integrálódni és a szegregáció lenne a kényszer, holott ennek a 180 fokos, tökéletes ellenkezője a valóság. Mindenki szegregációt szeretne, és az integrációt kényszerítik ránk felülről.

"semmi szükségünk a kiközösítettre"

Mert egyébként a cigókra milyen szükségünk van?

"Ne kelljen már bárkit is bunkósbottal elüldöznünk, és azzal bepiszkítani a kezünket"

Ezzel akaratlanul is rátapintottál a lényegre, mert ahogy a helyzet most kinéz, ha nem szegregálunk, hamarosan elkerülhetetlen lesz a nyílt konfliktus.

Amúgy ismételten leszögezném, NEM haláltáborokba akarnám őket zárni, hanem egy működőképes környezetbe tenni ahol a boldogulásra van valós lehetőségük, "csak" dolgozniuk kell érte (mint mindenki másnak). Ha a következő 30 év során folyamatosan kicseréljük a magyar és cigány családokat X területen úgy, hogy a végén ők egy autonóm tömböt alkotnak, az ellen senkinek nem lehet logikus kifogása - legföljebb érzelmi, mégpedig hogy a szegregáció "rossz". Miért rossz? Hát mert rossz és kész. Mert a felvilágosult, multikulti és diverz Európa legfőbb értéke a folyamatosan fokozódó, megoldhatatlan faji konfliktus...

2016.09.30. 11:42:45

@Deansdale:
A csoport preferenciában persze igazad van bár épp ez az, amit értelemmel kéne felülírni. De ez reménytelen, így ebben a két bekezdéseben kb. egyetrétünk. Abban nem, hogy valaki is direkt akarná a "fajokat" keverni, ez csak adódik, mivel már be vannak keveredve (fizikailag), tehát épp a külön választásuk lenne eröltetett.

Régen persze erre az volt a megoldás, hogy harcoltak egmyással és az erősebb nép lemészárolta (ill. beolvasztotta szexszel) a gyengébbet, vagy volt helyük külön lenni.
Gondolom csak akkor lehetett békésen bevándorolni valahová egy idegen népnek, ha volt elég hely.
Égyébként, ezen gondolkodtam, hogy ha a cigányok 1400 körül jöttek be, hogy ez már tulképpen egy magasabb (nem ösztönös) szintje az európai embereknek, hogy őket befogadták (bár asszem nyugatabbra tőlünk már nem) vagy volt elég helyük vagy miért volt szükségük ezekre a népekre. De ők elég sokáig nem is telpedtek le csak vándoroltaK ide-oda és amikor letelepítették őket, akkor már föld meg megélhetés nélkül maradtak a falvak cigánytelepén. Így adódott a hátrányos helyzet s kb. innetől vehtjük az asszimiláció kezdetét, mondjuk 2-300 éve. Igaz kb ugyanennyi idő alatt pl a svábok majdnem teljesen asszimilálódtak, de ők nem is jöttek kulturálisan olyan messziről.

A pátyulgatásuk sztem még kevésbé régi, eleve volt a cigány holokauszt, majd pl. úgy olvastam, hogy ők a földosztásból is kimaradtak s csak kb a szocializmus óta léteztek a szociális segélyek is.
De persze nem az a cél, hogy végtelenségig támogassák őket, de azért lehetne a megoldásra törekedni s ebbe pénzt tenni - vlszinüleg nagyobb hülyeségekre is megy el több pénz, aminek átcsoprtosítása kevesebb bajt okozna az országnak, mint a cigányok "kitelepítése".

Abban igazad van, hogy eléggé elcseszett dolog, hogy pont a szaporodással tudnak pénzhez jutni és hogy erre senki sem gondolt, hogy ugyanezeket a pénzeket modnjuk az oktatásukba vagy akár fals munkahelyek teremtésébe tegyék. De vlszleg itt is a gyors pénz/népszrűségnyereség elve mozgat, meg a tehetetlneség is. Vagy szerinted mi van mögötte, mit akarnak így elérni, megszerezni, hogy teszemazt egy 25% roma lakosságú országban polg. háború lenne?

Én még azt sem hiszem, hogy a cigányok arra appellálnak, hogy úgyis eltartják őket - nyugodtan feltételezhetjük, hogy ők is mennének feljebb, ha lenne rá stratégiájuk.
Amúgy meg, ha feltételezed, hogy szegregálva valamennyire tudnának boldogulni az adott feltételekkel, akkor azokat a feltételeket megkaphatnák nem szegregálva is.

KalmanBlog 2016.09.30. 11:56:38

@Deansdale: A 30 évet annyival korrigálnám, hogy már a szüleim gimis korukban tudták (70-es évek), hogy a családtörvények a réti Google-k hihetetlen mértékű szaporodásához fognak vezetni, miközben a magyarok között a "vagy autó vagy gyerek" felfogás miatt dúlt az egykerendszer.

Szóval ez az ördögi terv már akkor létezett. A családi pótlék helyetti családi adókedvezmény volt az első lépés, ami ennek a folyamatnak a megfordítására irányult. Halvány, de legalább valami.

KalmanBlog 2016.09.30. 12:11:39

@kiknekX: Taksony fia Géza óta (rövid véráztatta kivételes időszakoktól eltekintve) az ország külső befolyás alatt áll. A betelepítéseket a nemzeti összetartozás gyengítése céljából csinálták az uralkodók. Csak arra nem számítottak, hogy a testvér népeket a magyar kultúra surlódásmentesen integrálja magába. A réti Google-k viszont megmaradtak olyannak amilyenek voltak.

Deansdale 2016.09.30. 13:48:39

@kiknekX: "Abban nem, hogy valaki is direkt akarná a "fajokat" keverni, ez csak adódik"

Nem hiszem, hogy Merkel, az EU-vezetés, Soros György, meg a társaik csak úgy "véletlenül" erőltetik a bevándorlást. Valószínűbbnek tartom, hogy van valami elképzelésük ezzel kapcsolatban amiről a nyilvánosságot elfelejtették tájékoztatni... Egyébként én sem voltam biztos a dologban, amíg el nem olvastam Hawaii Libertárius kolléga cikkét arról, hogy ez az egész faji és kulturális turmix hogyan zajlott le náluk, és mi lett az eredménye. Ennek tükrében szinte teljesen nyilvánvaló, hogy ugyanazon menetrend szerint nyomatják ugyanazt mindenhol máshol is, határozott célokkal. Persze bizonyíték nincs rá, úgyhogy vonulhatunk jóhiszeműen a vágóhídra :)

"épp a különválasztásuk lenne eröltetett"

Nem mondanám hogy erőltetett, hiszen a többség azt akarja _mindkét oldalon_. Persze, a megvalósításba kellene erőforrásokat fektetni, és lennének berzenkedők is, de ettől függetlenül pont ez lenne a népakarat tiszteletben tartása, haddnemondjam: a demokrácia érvényre jutása.

"egy magasabb (nem ösztönös) szintje az európai embereknek"

Az eu-i emberek mindigis befogadók voltak, és meg is szívják ezzel szinte mindig :| A nagy papolás, hogy itt mindenki mennyire rasszista, csak kamu duma, mert a zsidóktól a cigókon át a négerekig mindenkit beengedtünk, holott ezek a népcsoportok garantáltan nem engedtek volna be önszántukból másokat a saját területükre. A zsidók pl. nagyon érzékenyek Izraelre, tulképp csak zsidókat fogadnak be, mégis minket ekéznek, ami igen durva képmutatás és kétszínűség. Az aktuális migránsválsággal kapcsolatban is felmerül, hogy Szaúd-Arábia meg a többi arab állam egyetlen kósza menekültet vagy migránst sem fogad, mégis mindenki európát szapulja. Hogy is van ez? Ha mi mennénk oda milliószám akkor az arab világ vajon beengedne és segélyezne minket, a vallásunk tiszteletben tartása mellett? Pfff, lol.

"elég sokáig nem is telpedtek le csak vándoroltak ide-oda és amikor letelepítették őket (...) Így adódott a hátrányos helyzet"

Nem igazán látom, hogy a szekérrel meg sátorral történő nincstelen ténfergéshez képest miért hátrányos helyzet, ha legalább házuk és portájuk van, ahol mondjuk kertészkedhetnek, meg ilyesmi. Nem hoztuk mi őket soha hátrányos helyzetbe, legalábbis ahhoz képest ahogyan hozzánk érkeztek biztosan nem. Arra meg ne hivatkozznak, hogy az átlagos magyar életszínvonal alatt élnek, mert bőven volt esélyük felkapaszkodni, és voltak közülük akik meg is tették. Nem a mi felelősségünk nekik X életszínvonalat biztosítani - ezt semmilyen más betelepülő népcsoport nem várta el, csak a cigányok, valami érthetetlen okból.

"nem az a cél, hogy végtelenségig támogassák őket, de azért lehetne a megoldásra törekedni s ebbe pénzt tenni"

A támogatással egyértelműen hátráltatod őket. Ez a meztelen igazság, még akkor is ha önellentmondónak tűnik. Amíg hagyod, hogy az állam csöcsén lógva lébecoljanak, addig ezt fogják tenni, és nem fognak tenni semmit azért, hogy ezt a számukra áldásos állapotot megszüntessék. Azzal lehetne őket felemelni, ha a fiatal generációik nem abba nőnének bele, hogy úgyis megélnek segílyből, hanem abba, hogy tanulni és dolgozni kell, különben kapufa.

Egyébként ha autonóm területet kapnának az elsősorban nekik lenne jobb, mert azonnal teremtődne nekik rengeteg álláslehetőség, az óvónőtől kezdve a tanárokon át az ápolókig, rendőrökig, stb. Ezeket az állásokat mind a magyar emberektől vennénk el, hogy a cigányok megkaphassák, úgyhogy szerintem ez a terv nemhogy tetűség lenne a cigányokkal szemben, de még indokolatlanul nagyvonalú is. Az lenne a lényege, hogy egyszeri nagy beruházással megszabaduljunk a felelősségtől, aztán ez hosszú távon behozná az árát... Ennek hiányában még 50 meg 100 év múlva is mi fogjuk segélyezni őket, ha addig le nem mészárolják egymást az arabokkal, vagy ők közösen minket.

"és hogy erre senki sem gondolt"

Na ezt nem hiszem :)

"mit akarnak így elérni"

A világ minden népével ugyanezt csinálják, ahogy a fenti hawaii példa is mutatja. A nemzetek belső egységét, az emberek összetartását akarják ezzel gyengíteni, és sajnos sikerül is nekik. Ha már végleg szar lesz a helyzet, és nincs más lehetőség mint megbuktatni a kormányt, hogyan fogsz majd össze a szomszédaiddal, ha az egyik cigó, a másik meg néger? A nemzetközi politika, mondjuk az EU, minden szart le fog tudni nyomni az emberek torkán, mert mindenhová be van telepítve egy "diverz" néptömeg ami támogatja őket, vagy minimum akadályozza a helyiek összefogását, önszervezését.

folyt. köv.

Deansdale 2016.09.30. 14:10:08

@kiknekX: "Én még azt sem hiszem, hogy a cigányok arra apellálnak, hogy úgyis eltartják őket - nyugodtan feltételezhetjük, hogy ők is mennének feljebb, ha lenne rá stratégiájuk.

Vidéken élek, naponta összefutok velük, nem látom rajtuk a motivációt. Az addig rendben, hogy szeretnének jobb életet, de a 90%-uk ezt több segélyből képzeli el, nem pedig munkával :|

"Amúgy meg, ha feltételezed, hogy szegregálva valamennyire tudnának boldogulni az adott feltételekkel, akkor azokat a feltételeket megkaphatnák nem szegregálva is."

Nade ami szegregálva működik, az integrálva nem. A példa már megvan a rengeteg ingyen lakással és házzal amit kaptak országszerte, meg a "minden gyerek lakjon jól" programmal.
www.origo.hu/itthon/20110927-riport-porcsalman-a-minden-gyerek-lakjon-jol-akciorol.html

Amit kapnak, azt nem becsülik, mert tudják hogy a következő hónapban ugyanúgy jön a segély, a munka meg büdös, úgyhogy az adományokat elpocsékolják, szétverik, felzabálják, ami nem szimpatikus azt kiöntik.

Munkát sem lehet adni nekik, mert az ellen lázonganak, nem végzik, valamint - egyébként érthető módon - a magyar emberek nagy része nem szeret ilyen módon kapcsolatba kerülni velük. Mondjuk sokan néznének hülyén ha a bolti eladó, az ápolónő vagy a gyerekük tanárja cigány lenne. Igen, nevezheted rasszizmusnak - a kérdés az, hogy mit csinálsz vele? Nem kötelezheted a magyarokat, hogy szeressék a cigányokat, tehát az egyetlen épkézláb lehetőséged, hogy a cigány ápolónő cigány betegeket ápoljon, a cigány tanítónő cigány gyerekeket tanítson, stb. Vagyis a szegregáció...

Mivel a jelen rendben munkát nem tudsz adni nekik (és nem is fogadnák el, mivel a segély is van majdnem ugyanannyi, csak azért nem dolgozni kell, hanem b*szni, és az szórakoztatóbb), marad a segélyezés, örökre. Szerintem ennek nincs értelme, valamit lépni kell. Az autonóm cigó terület radikális elképzelés, igen, de legalább működ(het)ne, minden más próbálkozással szemben amik eddig csúfosan megbuktak. Az őrület egyik definíciója ugyanazt a cselekvést ismételni és más kimenetelt várni tőle, érdekes módon a cigánysággal mégis pont ezt csináljuk. Ugyanazoktól a metódusoktól várjuk a megoldást, amik a problémát okozták...

Alter_Ego 2016.09.30. 15:30:29

Nos, én ismerem közelről az ország egyik legnagyobb és legszégyenteljesebb cigánytelepét és nyomortelepét, amely szerintem egyben az ország egyik legnagyobb No-go zónája. Ez Tatabányán, Komárom-Esztergom Megye székhelyén alakult ki az óváros régi kőbányászati és szénbányászati iparához kapcsolódó, szebb időket megélt munkástelepén. A városközpont modern csillogásától mindössze 10 kilométerre létezik egy olyan párhuzamos világ, ahol az idő megállt 60-70 évvel ezelőtt: "Mésztelep" és "Hatos telep" nem messze egymástól korábban nagyon keményen dolgozó kő- és szénbányász embereknek adott otthont, mára a telepeken ott ragadt utolsó, nagyon kemény munkában megöregedett és megrokkant bányász nyugdíjasok, a társadalom fősodráról leszakadt, nyomorban élő magyarok és cigányok élnek egy borzalmas közös sorsban osztozva. Én nem tudom, hogy az ország más pontjain miként élnek a cigányok, de feltételezem még ennél is rosszabb lehetőségek és körülmények között, mert az elmúlt két évtizedben azt élhettük meg, hogy az ország minden pontjáról áramolnak ide, minden bizonnyal munka és jobb sors reményében. Szerintem az általad javasolt szegregációs kísérletet nem kell elkezdeni végrehajtani, mert már régen megvalósult az én városom szélén. Ha nem haláltáborokba akarod küldeni ezeket az embereket, akkor esetleg ide, mert itt aztán van szegregáció bőségesen. Ha pedig bárki jobb sorsra szánja őket, akkor talán itt kellene elkezdeni elsőként a cselekvési programot, ahol már úgyis olyan "szépen" szegregálódtak.

Bemutatom neked két dokumentum filmmel Mésztelepet, ahol a busz nem áll meg sötétedés után, ahova a legbátrabb taxisok sem mennek ki 6 óra után, ahova rendőrök is csak egy rövid járőrözésre járnak, ahol nincsenek boltok, nincs játszótér, a szemetet csak olykor szállítják el, és ahol tulajdonképpen nincs semmi... csak a romok, a szemét... csak nyomor... - Így kezdődött a pusztulás 20 évvel ezelőtt:

www.youtube.com/watch?v=tDkr1ufYVyk

Én is meglepődtem, de van benne szó macskákról is. Ahogyan a polgármester nyilatkozatából is látszik, hogy ehhez az egészhez nem kellett összeesküvés, csak annak a beletörődő szándéknak a megfogalmazására volt szükség, hogy "kellenek alacsonyabb komfortfokozatú lakások is, mert azoknak a családoknak is lakniuk kell valahol, akiknek a havi bevételét egy rendes lakás fenntartása felemésztené." Aztán egyre csak jöttek a "honfoglalók", (a szómagyarázatot lásd a filmben), az idő meg tovább áll, a dózerek viszont azóta sem jönnek, nem változott szinte semmi sem. Az emberek pedig így beszélnek a szegregációról:

www.youtube.com/watch?v=-dmBa7QckEY

Azért valami csak-csak változott, dejó, az EON büszkén bemutatja, hogy hightech technológiával megoldotta, hogy a cigánytelepen-nyomortelepen ne lehessen lopni az áramot, ennek a jelenlegi polgármester is nagyon örül, mert szerinte legalább az életveszély elmúlt:

www.youtube.com/watch?v=bMuytA2dShc

De amúgy van Tatabányának szebb arca is, csak úgy mellékesen:

www.youtube.com/watch?v=eXBCB345ymg

Cseppet sem mellékesen van egy országos viszonylatban is jelentős ipari parkunk, amelynek köszönhetően a város túlélhette a kő- és szénbányászat végét és a szocialista ipar leépítését követő hatalmas sokkot:

www.youtube.com/watch?v=2AczGMise64

Az itt működő multinacionális gyárakban még a segédmunkásokat is intelligenciateszttel, monotóniatűrő-képesség-teszttel és személyes interjúkkal szűrik. De én azt sajnos nem tudom, hogy a városunk határában létező cigányvárosban élőknek ki és hogyan fog munkát adni... Itt nincs mezőgazdaság, és ezek az emberek sok esetben eleve működésképtelen mezőgazdasági vidékekről települtek ide...

Bocs, de valójában nem tudom a problémát elvontan, általánosságban vitatni, szerintem ez az egész csak a maga kézzelfogható valóságában, lokális problémák sorozataként értelmezhető és nem elméleti felvetések mentén. A mi nagy lokális problémánk pedig így fest, amire jó lenne megoldást találni, de szerintem a meglévő kisebb-nagyobb elméleti szándék ellenére sem sikerült...

Deansdale 2016.09.30. 15:48:58

@Alter_Ego: Ez mind érdekes és tanulságos, de nem érzem, hogy ellenérv lenne az elképzeléseimmel szemben. Azokat az embereket is át kellene telepíteni az autonóm cigány területre, és akkor minimum Tatabányán eljöhetne a rend és nyugalom. Szerinted hogyan máshogy lehetne ezeken az embereken segíteni? Még több segéllyel? Azzal csak bebetonoznád őket az életformába, és akkor még föl sem vetetettem hogy ki fogja azt a segélyt előteremteni a munkájával.

2016.09.30. 22:50:53

@Deansdale:
Nekem ezek a Soros Györgyös teóriák elég meredekek, bár persze nem lehet kizárni, hogy ilyen érdekek vannak, csak azt nem tudom akkor, hogy ezekenk az embereknek miért célja ez, ha már amúgy is gazdagok és hatalomban vannak. MEg egy öreg ember amúgy is, miért törekedne ilyen erkölcstelen világuralomra.

DE majd lehet elolvasom az ominózus cikket és akkor nyilatkozom.

Európai ember toleránssága téma:
Egyrészt ez így van, az európai társadalmak toleránsabbak, mint a többi és erre büszkék is (főleg pont a liberálisok) - hisz amúgy te ez ellen érvelsz:-). És az, hogy tolreránsabbbak, azzal együtt igaz, hogy itt is nagyon durva dolgok mentek (mennek) akár a közelmúltban is s az európai ember nagy toleránssága is csak egy máz, amit könnyen le fog dobni, ha feszkó lesz. ÉS még így is kimagasló ebben Európa. De ez csak azt mutatja, hogy mélyről indultunk.

Visszatérve a cigányságra:
Amíg sátorral ténferegtek, egyrészt voltak nekik ilyen hagyományos munkáik, vályogos, fazekas stb. amihez vándorolni kellett, hogy legyen elég munka s a letelepedéssel ettől elestek.
Másrészt meg az is megvolt nyilván, hogy egy lazább életmódhoz voltak szokva, alacsony igényekkel, nagy szabadsággal s ebből kerültek a zsellér helyzetbe, ami meg egy nyomasztó kulimunka - így ez nem működött.

", de a 90%-uk ezt több segélyből képzeli el, nem pedig munkával :|
Azzal lehetne őket felemelni, ha a fiatal generációik nem abba nőnének bele, hogy úgyis megélnek segílyből, hanem abba, hogy tanulni és dolgozni kell, különben kapufa."

NA ez a megoldandó probléma.
Én főként munkahelyteremtésbe és oktatásba tolnék sok pénzt s hogy ebben részt vegyenek, ebben radikális lennék. (+ a többségi társadalom kussoltatása) Nem jönnék ilyenekkel, hogy indokolatlanul nagyvonalú, ezt lehet befektetésnek tekinteni, ahogy írod is a szegregációs terv kapcsán.
Ilyenekben lennék pl. radikális, akár a gyes, csp-t is ahhoz kötném, hogy legalább egy ember dolgozzon a családban + minden gyerek járjon óvodába, iskolába s még abba is sok pénzt tennék, hogy elfogadható iskoláik legyenek.
S persze ezeket csak úgy tudnám mevalósítni, ha király(nő) lennék, hisz egy párttal/kormánnyal ebbe tuti belebuknék. Ahogy te is a szegregációs tervedbe.

" a magyar emberek nagy része nem szeret ilyen módon kapcsolatba kerülni velük. Mondjuk sokan néznének hülyén ha a bolti eladó, az ápolónő vagy a gyerekük tanárja cigány lenne. Igen, nevezheted rasszizmusnak
a kérdés az, hogy mit csinálsz vele? "

Én észre sem venném, hogy az orvos v. tanárnő cigány, ha az egy normálisan öltözött, képzett ember lenne és épp te is mondtad, hogy nem a bőrszín a probléma. sztem ilyen gondja tényleg nem sokaknak lenne. NYugodtan beilleszkednének ezek a többségi társadalomba.

De legyen, ebben a szegregáció témában maradjunk abban, hogy szernitem nem akarnák, de ha szerinted meg igen, akkor nem kéne eröltetni sehogy hanem magától kialakulna, neked csak biztosítnai kéne egy viszonylag kellmes helyet (A nyomorhelyekre senki nem akarna menni), mint a zsidóknak az ígéret földje és maguktól mennének. MEgengedem, némi propagandát használhatnál.

Alter_Ego 2016.10.01. 01:28:25

@Deansdale: Mint mondtam, Tatabánya határterületén egy eléggé autonóm területté alakult Mésztelep, az ország különböző részeiből érkező cigány honfoglalók birtokba vették, annyira autonóm, hogy No-go zónaként üzemel. Lakást sem kaptak, legfeljebb foglaltak, ami másnak sem kellett már túlzottan, segélyt sem kapnak túl sokat, épphogy tengődnek... - Akkor ennyi vagy mégsem? Megvalósult az elképzelésed, és már csak ide kell küldeni a többi cigányt is vagy mégsem? És ha nem, akkor mitől lenne más az általad elképzelt másik autonóm terület? Ott ennél jobbat vagy többet kapnának? Mert venni semmit nem tudnának, hiszen földönfutó nincstelenek... Ott majd adna nekik munkát valaki? Mert itt csak keveseknek adnak...

Deansdale 2016.10.01. 09:34:35

@Alter_Ego: Szerintem az nem autonómia és nem szegregáció, hogy önkéntesen elfoglalnak egy lakótelepet és terrorizálják a környékbeli magyarokat, de egyébként se munkájuk, se iskolájuk, se semmi, csak a segíly meg a bűnözés. Ha te ezt szegregációnak nevezed, akkor is minimum, hogy ez _nem ugyanaz_ a szegregáció, mint az lenne, ha saját területük lenne valahol ahol a taxis meg a rendőr is cigó lenne, és nem a magyaroknak kellene félve bemenni oda hogy valamit szolgáltassanak vagy rendet tegyenek.

Egyébként a no-go területek létét felháborítónak tartom, azt meg még jobban, hogy ezt a kormány és a helyi szervek egyaránt impotens módon sunnyogva eltűrik. Magyarországon ne legyen olyan hely, ahová megyar ember nem mehet be, különben agyonverik - ez abszurd és nonszensz. Az ilyeneket dózerokkal és katonákkal kellene azonnal elfoglalni, aki ellenáll azt a helyszínen agyonlőni. Az érdekes kérdés, hogy a maradékkal mi legyen, aki nem harcol, csak ott élt. Na ezeknek lenne jó egy valóban autonóm cigó terület, ahová ki lehetne őket tenni, és ott úgy folytatják a preferált életmódjukat ahogy a kedvük tartja, nem verhetnének meg a továbbiakban magyar taxisokat, mentősöket, stb.

Igen, elsőre önellentmondásnak tűnhet, hogy "Magyarországon ne legyen olyan hely, ahová megyar ember nem mehet be", ugyanakkor pont egy ilyenen morfondírozok - erre megintcsak azt tudom válaszolni, hogy messze nem ugyanaz amikor közénk vegyülve terrorizálnak minket az illegális lakásfoglalók, meg amikor kapnak egy területet, azt elkerítjük fallal, és megszűntek a faji problémák. Inkább legyen egy összefüggő terület amit kvázi leválasztunk az országról, effektíve beáldozzuk, mint hogy mindne városban és faluban legyen egy-egy ilyen kicsi terület ami a helyiek életét folyamatosan mérgezi és időnként áldozatokat szed.

Nade...

Mi lenne a te megoldásod? Te is tudod, hogy azok ott agresszív, ostoba, munkakerülő lumpen népség. Ezen nincs mit szépíteni, nem véletlenül félnek odamenni a magyarok. Szerinted hogyan lehetne ezeket "középosztálybeli szintre felhozni", a gyerekeiket kimosdatni és kitaníttatni, munkát adni mindegyiknek? Ez sokkal megvalósíthatatlanabb álom, mint az én elképzelésem. Szerintem nincs abban semmi embertelen, ha azt mondom, egyszerűen tegyük át őket máshová, egy olyan közegbe ahol a sajátjaik között vannak, ezzel legalább a probléma _egy része_ azonnal megoldódik. Ott meg aztán kormányozzák magukat ahogy akarják, a roma bűnözőket kapja el a roma rendőr és ítélje őket roma börtönre a roma bíró. Magánügyük. Ha meg tudják szervezni a saját közösségük életét normálisan akkor virágozzanak a világ végezetéig, ha nem, akkor üssék-vágják egymást és szenvedjenek a saját bűnöző természetükkel ők maguk, ahelyett, hogy ennek nekünk magyaroknak kelljen viselni a terheit és következményeit.

Egyébként írtam fentebb, hogy ott automatikusan lenne egy csomó üres munkahelyük, hiszen a tűzoltótól a tanárokig, a bolti eladóktól az önkormányzati hivatalnokokig mindenki cigány lenne. Ha a magyar állam csak annyit vállal, hogy a közalkalmazottak bérét ott is fizeti (egy darabig), akkor egycsapásra fényévékkel jutottunk közelebb a cigó munkanélküliség problémájának megoldásához. A baj inkább az lenne, hogy hogyan adunk munkát azoknak a magyaroknak akiktől ezeket a munkahelyeket elvesszük, de ez már egy másik sztori.

"Ott ennél jobbat vagy többet kapnának? Mert venni semmit nem tudnának, hiszen földönfutó nincstelenek..."

És miért jobb az, ha Tatabányán földönfutók, mint ha a "cigányországban"? Az érved akkor lenne érvényes, ha most normális helyzetben lennénk, és abból mennének a bizonytalanba, de azt mondom, az ilyen no-go mocsoknál bármi csak jobb lehet.

Deansdale 2016.10.01. 10:07:51

@Ahasverus: "444.hu/2016/01/21/2016-eddigi-legnagyobb-slagere-takarodjatok-ki-a-pinankbol"

Ezt a szexmunkások is énekelhetnék a feministáknak.

Akinek van kedve szórjon el néhány ilyen kommentet ott ahol foglalkoznak ezzel a témával.

Alter_Ego 2016.10.01. 14:57:07

@Koriander: Igen, nagyon nagy a hasonlóság. Itt is egy megyeszékhely egyik ipari agglomerációjában alakult ki a nyomornegyed. Még az előző rendszerben illetve annak határán is a társadalom legsérülékenyebb, legkevésbé mobilizálható részét ezek az agglomerációban dolgozó kétkezi munkások alkották. Ők sínylették meg elsőként a változásokat, kezdtek lecsúszni azonnal, ahogyan elkezdett átrendeződni a társadalom. Aztán az ő szegényedésük és lecsúszásuk (és annak az elfogadása, hogy kellenek alacsonyabb színvonalú terültek is) szülte meg, hogy aztán a távolabb élő nyomorgók is szükségszerűen arra a területekre költöztek, ahol "olcsóbb az élet". Aztán a folyamat nem áll meg, kialakul a nyomornegyed és a putrisor keveréke, aztán jönnek a legdeklasszáltabb elemek is, és végül kialakul egy No-go zóna, aminek már a közelébe sem megy inkább senki sem, akinek van bármi féltenivalója... Az eredmény egy olyan terület, amit könnyedén elhanyagol a közigazgatás, ahova filléreket is csak olykor fektet be az önkormányzat: "Még jó hogy a város szélén van, nem is látja senki sem." - A folyamat vége pedig beláthatatlan...

Ami a linkelt írásban a bányászkultúráról szól, az természetesen alapvetően igaz a Tatabányán korábban létező bányászkultúrára is. Itt egyébként nem csak a falunyi méretű Mésztelepi agglomeráció, hanem szinte az egész 80 ezer lakót számláló megyeszékhely közvetlenül vagy közvetve a bányászatból, a szénerőművekből, az azokat kiszolgáló nehézgépiparból élt, de már más időket élünk. Bányászkultúra: nagyon nemes morális tartást ad a legegyszerűbb embereknek is az egymásra utaltság állandó tudata. Egy folyamatos életveszélyben dolgozó közösségben mindenki tudja, hogy alkalomadtán a másik ember munkájától vagy önfeláldozó segítségétől függhet az egész élete is; és ahogyan elvárja ezt, pont úgy önmagának is kötelessége a másikat szükség esetén végsőkig segíteni. Sokaknak voltak ezt példázó történeteik, és sajnos vannak a temetőnkben olyan csoportos sírok is, amelyekben olyan katasztrófák, balesetek áldozatai nyugszanak, akiknek ez a szellemiség sem menthette meg az életét. - Arra járva mindenki elgondolkodhat a közösségi szellemről és az emberi életek értékéről... - Ez a szellemiség korábban áthatotta az egész várost, nem csak a közvetlenül a bányában dolgozó emberek tudatát; az agglomerációban megkövült utolsó öreg bányászokkal együtt fog végleg kihalni...

Alter_Ego 2016.10.01. 15:07:09

@Deansdale: Nem olyan egyszerű a történet az én gondolkodásomban, hogy "agresszív, ostoba, munkakerülő lumpen népség" csinálja a problémát és főjenek csak meg saját levükben. Szerintem a nyomor önműködően termeli ki a lumpenséget és szerintem nagyon nehéz tetten érni, hogy hol kezdődik a sorsszerűség és hol a saját felelősség...

Az próbálom sugalmazni, hogy nem lehet a problémát csak annyival kezelni, hogy valamilyen autonóm területre helyezné el bárki is ezeket a vagyontalan, otthontalan földönfutókat. Ezt példázza Mésztelep is. De a nyomort nem lehet eltemetni; a Budapest-Bécs vasútútvonalon utazó európai polgár a vonatról premierplánban szemlélheti a Mésztelepi gettót. A probléma itt lesz mindaddig amíg fel nem számolják és ezt nem lehet megtenni dózerek, szociális lakások, segélyezés, vagyis pénz nélkül. És még ha szerinted vagy szerintem érdemteleneknek is kényszerűen segíteni kell egyúttal, ezt akkor sem lehet megúszni. Azt akarom elmondani, mert én nem látok más értelmes és humánus megoldást.

Alter_Ego 2016.10.01. 15:12:18

A gettók felszámolása, a szociális lakások építése, a munkahelyteremtés, a segélyezés egy kivitelezhető európai megoldás, de a cigánymegye csak egy teoretikus, mondhatni sci-fi ötlet... - De az előbbieket sem csinálja a társadalom, hiszen ha csinálná, akkor nem létezne Lyukóbánya és Mésztelep, ahol mindenféle nyomorult verődik össze ezerszámra egy rakásra...

Koriander 2016.10.01. 15:43:01

@Alter_Ego: pontosan.
a gettósodással kapcsolatban óriási naivitás azt hinni, hogy a lecsúszás csak a cigányokat érinti, persze sokkal egyszerűbb cigányozni, mint a valós okokkal szembe nézni, hogy ez egy kulcsfontosságú férfi probléma.
1) a folyamat akkor indult be, amikor az ott élő férfiak munkanélküliek lettek (magyarok is), mert vkik pofáncsapták a bányát, a gyárat. szóval ha nagyon cinikus vagyok, akkor gondolom Dean már szorgosan elmélkedik luxusadóztatható privatizációból és állami vagyonból meggazdagodottak rezervátumán is.
2) az hogy az államtól lelejmolható gyes által a cigányoknál a nő lett a "kenyérkereső" gyakorlatilag felborította a patriarchális rendet: a férfit megfosztotta a családfenntartó szerepétől, full krízis van.
A emanszipálás ki lett találva rendesen, adj egot (akarom mondani jogot) a nőnek, a nő meg majd elintézi magától a férfit...
maga az ötlet, hogy legyen cigány rendőr, cigány bíró, cigány orvos, cigány tanár egyáltalán nem rossz, cigány ápolóhoz Miskolcon volt szerencsém és csak szuperlatívuszokat tudok mondani az emberségről, ahogyan az idősekkel bánt (a nagymamám volt a vasgyári kórházban), de
ennek az alapja meg tényleg az hogy LEGYEN mindenki számára elérhető közoktatás és közegészségügy, magyarán perspektíva.
(azért remélem nem a Jézuska hozza majd a megújult Férfihangot ;) nekem is hiányoztok, bár tény, hogy kb tegnap néztem oda, aztán ide az elmúlt két hónap alatt. Van egy cikk-sorozat ötletem egy orosz genderpszichológus előadásai alapján, hogyan neveljünk férfit, nőt, családi élet kritikus időszakai, egykeség, női-férfi szerepek, vámpírnők és önsorsrontás ;)

2016.10.01. 17:33:44

@Alter_Ego:
Persze ennek a megoldása elsősorban pénz kérdés. Nem értek hozzá, amúgy kiváncsi lennék, hogy egyáltalán lenne e erre a pénze az államnak, ha jobban csoportosítana.

Még az is van, hogy azért is nehéz ez, mert a rossz minta már pár generáció óta kialakult (vagy eleve megvolt) és ezt megszakítani még több pénz/energia kell. Régebben olvastam azt a nyomasztó nyomorszéle blogot és abban is sokszor volt, hogy pl. van iskola, de azért nem mennek, mert reggel oda kéne érni korán az iskolabuszhoz, vagy nincs cipő, vagy ugyanígy nem járnak el az átképzésre, amiket tartanak nekik, mert messze van. És bejön a segély, akkor pár nap alatt dorbézolnak inkább, majd a további napokra uzsorakölcsönöket vesznek fel s a legközelebbi segélynek már csak a fele az övék.

Tehát ha teremtesz is feltételeket, akkor is anniyra kedvezőeket nem tudsz, hogy biztosan belefogjanak a változásba, ehhez jóval több kellene, mint mondjuk egy még nem lecsúszott mentalitású polgárembernek a megsegítésébe. Kb. nagypolgári körülményeket kéne adnod, hogy önszántukból belemenjenek (talán).
Ezért sztem igazából a fetételek lehető legjobb megteremtése mellett vmi eröltetés is kellene, hogy ők is részt vegyenek a dologban és ne nihilistaként elherdálják. Így ezt is ki kéne dolgozni - akár olyan dolgokkal is, amik sértik egy emberségesen gondolkodó ember igazságérzetét. (és ezért lenne hőbörgés).
Pl. volt egy ilyen vita erről egyszer, hogy van e joga vkinek belekényszeríteni a másikat a piszkos munkába, amit ő maga nem végezne el. Vagy a gyerekeik hetes oviba/iskolába adása, ha ők nem járatják, segélyek oktatáshoz, munkához kötése stb.

Nyilván ha szegregálva csinálnák ezt mondjuk, akkor is valakinek meg kéne szerveznie a cigány államot. Fogalmam sincs, hogy van e most annyi képzett cigányember, akik működtetnék - és ha van is, nekik biztosan nem fűlene a foguk ahhoz, hogy 300ezer lecsúszott cigány államában legyenek pl. orvosok, nővérek, amikor lehetnek pl. Svédországban is.

Ha meg csak a képzetleneket tennék oda, hogy szervezzék meg maguknak, akkor az kb. 1000 év lenne, míg eljutnának az államalapításig.:-)

Még azt is el akarom modnani, hogy ők lumpenek/nihilisták, szerintem sem egyéni felelősség és még csak nem is kulturális dolog igazán, ez inkább a körülményekből adódó túlélési stratégia.
Van pl. nekünk egy telkünk, ami egy kis faház, egy kis szoba, van folyóvíz de pl. mosógép nincs, palackos gáz, bolt is csak több kilóméterre, félig-meddig ilyen erdős vidék és a szobából kb. egyből a poros udvarra lehet kimenni. Idén nyáron elég laza életem volt, de az ezt megelőző 4-5 nyarat úgy töltöttem, hogy kiköltöztem a gyerekekkel oda júniusban s szept. elejéig haza sem jöttünk. Nekik ez óriási élmény, de nekem kb. a munkatábor kategória volt. Jó, én nem vagyok az a fajta, aki folyton azon pörög, hogy mit takaríthatna, de így is szinte egséz nap a ház körül tevékenykedtem, kézzel mostam stb. de így is nagyon hamar a gyerekek úgy néztek ki, mint a cigánypurdék és pl. az udvar is kezdett putrisodni. Szinte lélekölő volt számomra, pedig nyár volt, meleg, gyerkek boldogok és tudtam, hogy ősszel vége lesz... de ha pl. bejött egy esős idő és a sarat hordták ki be, akkor már rángatóztak az idegeim. És abszolúte koszolódtunk.
Ugyanez mondjuk folyóvíz nélkül, villany nélkül, őszi/téli hidegben úgy, hogy reményed sincs másra ... predesztinált vagy arra, hogy feladd. Kb. extrém munkaszeretőnek és tartással rendelkezőnek, előrelátónak kéne lennie ahhoz valakinek, hogy egy ilyen helyzetből még segítséggel is kipucolja magát.

Deansdale 2016.10.01. 17:41:51

@Alter_Ego: "A probléma itt lesz mindaddig amíg fel nem számolják és ezt nem lehet megtenni dózerek, szociális lakások, segélyezés, vagyis pénz nélkül."

Valószínűleg elkerülte a figyelmed, de a "tervem" (ami persze nem terv, csak elmélkedés) szerves része az, hogy az autonóm területen minden cigó kap lakást, és egy darabig azokat a segélyeket is megtarthatja amik most járnak neki. Egy fikarcnyival sem lenne rosszabb a helyzetük, mint a Mésztelepen, sőt, minden esélyük meglenne a felemelkedésre, ami a Mésztelepen NINCS.

Másfelől meg hogyan teszed rendbe Tatabányát amíg ott vannak? A teljes baloldali politikai spektrum hüledezik, amikor jobboldali megoldási javaslatokat hall a cigókérdésre (úgy tesz mintha gázkamrákba akarnánk küldeni őket), ugyanakkor nekik javaslatuk egyáltalán nincs, még halvány, körvonalazatlan elképzelés formájában sem. 30, ha nem 40 éve romlik folyamatosan a helyzet a balliberális hozzáállás következtében, és mégsem képesek felismerni, hogy ha ugyanígy folytatjuk csak még tovább fog romlani a helyzet. Amikor a Fidesz megpróbált lépni valamit hatalmas volt a felháborodás és az első adandó alkalommal visszacsinál(tat)ták az egészet.

Deansdale 2016.10.01. 17:55:24

@Alter_Ego: A szociális lakásokkal többször is befürödtünk már, a cigók még az ajtókereteket is szétverték, a többségük hetek alatt lakhatatlanná alázott mindent amit megkaptak. A munkahelyteremtés jól hangzik, csak soha senki nem tudta megoldani, illetve a szoci rendszernek még ment, igaz hogy ott a munkanélküli segélyt osztották "fizetés" címszóval, és annyira nem volt hatékony hogy majd' minden cég veszteséges volt. A gettók felszámolását egyfelől pont az olyanok akadályozzák meg, akik annyira nagyon féltik a cigókat (biztos Tatabányán is lenne pár libsi aki a dózerok elé vetné magát), másfelől az érintettek is erősen ellenállnak. Hogyan tudnád felszámolni azt a gettót amiből nem hajlandóak kiköltözni? Legföljebb ezernyi jó minőségű ingyenlakás szétosztogatásával, ami teljesen jogosan háborítaná fel a magyarságot, ráadásul nem járna más eredménnyel, mint hogy a gettó átköltözne az új helyre. A segélyezés mint megoldás... Eh. Ugye te sem gondoltad komolyan? A rendszerváltás óta segélyezzük őket, száz- vagy ezermilliárdok elmentek már erre, és megoldott bármit is? A lóf*szt, kifejezetten rontott a helyzeten. A tisztesen dolgozó magyar embereket megfosztják az életben való előrejutás lehetőségétől az embertelen mértékű adókkal, és cserébe ezen a pénzen szaporodnak a cigányok exponenciálisan. EZ A MEGOLDÁS? Akkor inkább maradtunk volna a problémánál...

Szerintem nincs annál nagyobb (és megtévedtebb) idealizmus, mint azt képzelni, hogy egy kicsit több pénzzel vagy törődéssel meg lehet változtatni olyan embereket akik cirka 600 éve élősködnek rajtunk. Hiba volt beengedni őket, de ez el kell hogy hozza az egyetlen lehetséges működő megoldás gondolatát: ki kell őket zavarni. Integrálni lehetetlen, és kifejezetten káros is lenne, egymás közé keverve élni pedig mindkét csoportnak kellemetlen. Nem tudom, hogy 600 évnyi kudarc után hogyan lehet még hinni az integrációban, de ha még így sem vagyunk hajlandóak szembenézni a valósággal akkor meg is érdemeljük a szopást.

Alter_Ego 2016.10.02. 12:46:34

@Deansdale: Igen, ha szegregációról beszélsz, akkor szinte szükségszerűen kerüli el az ember figyelmét a többi részlet. Aki ismeri a szegregációnak valamilyen realtime megvalósulását, akkor nem nagyon tud másra gondolni, mint a látott gyászos kimenetelre. Ha bárki normális lakhatást és munkalehetőséget kínálna a nyomorban élőknek (nem csak cigányoknak), akkor egymást taposnák azért hogy részt vehessenek egy ilyen programban. Már csak azzal lenne a gond, hogy a nem cigány rászorulók kiszorulnának egy ilyen programból, pedig jó sok nyomorban élő magyar is szívesen szegregálódna a cigány családokkal együtt, ha valaki kiutat mutatna a helyzetükből. Már látom is lelki szemeim előtt, hogy hányan erőlködnének, hogy kimutassák a családfájukban a nyolcadvér cigány származást. És ha szükségszerűen ide kanyarodik a gondolkodás, akkor én már megint nem annyira értem, hogy miért olyan fontos az a szegregáció.

"Másfelől meg hogyan teszed rendbe Tatabányát amíg ott vannak?"
Nekem nem a nyomornegyedben élő emberekkel van elsősorban bajom, hanem a nyomornegyed eltűrésével. A Mésztelepi gettót már régen el kellett volna dózerolni és a város normálisabb részein szociális lakást adni azoknak az embereknek. Minden szubkultúra magába szippantja az embereket. Hamarabb lehet normális közegben felzárkóztatni bárkit is, mint egy folyamatosan demoralizáló koszlott gettóban. Egyébként Tatabánya más területén is van Cigányok által sűrűn lakott negyed: az egyik lakótelepen valahogy úgy hozta az élet, de talán az önkormányzat lakásosztályának szegregációs elképzelése, hogy egyhelyen rengeteg cigány család kapott otthont. A területet a köznyelv el is nevezett "Mandinka" lakótelepnek. Ismét a szegregáció, ugye... pozitívum, hogy az ottani élhetőbb körülmények hatására folyamatosan javultak az állapotok, tizedannyi, gond nincs ott a roma kisebbséggel, mint a Mésztelepi gettóban, ha apránként is, de asszimilálódnak. És ha már itt tartunk, akkor szerintem pont az volt a legnagyobb hiba, hogy nem voltak megfelelő asszimilációs törekvések az ország kisebbségi politikájában. Ha megtörtént volna, akkor az a 2-3 százezer ember talán már réges-régen felszívódott volna a többmilliós lakosságban és nem létezne semmilyen etnikai problémánk. Szerintem a szegregáció és a félgőzzel, negyedgőzzel folytatott felzárkóztatás épphogy nem megoldotta, hanem konzerválta és felduzzasztotta a gondokat. Tudom, hogy azt írtad, hogy csak bolond vár az ugyanazzal a megoldással való kísérletezéstől másfajta eredményt, de szerintem ezek a kísérletek valójában nem célozták vagy nem jól célozták az asszimilációt. Tudott dolog, hogy az asszimiláció a leggyorsabban akkor zajlik le, ha egy etnikum szórványosodik, pontosan ezt kellett volna már régen megcélozni és nem hagyni a cigánytelepeket és gettókat kialakulni.

Igazat adva Koriander fenti véleményének és hivatkozva a "normális baloldal" szükségszerű véleményére én továbbra sem érzem jó ötletnek még teoréma formájában sem a cigány megyét. Figyeld csak:

"A normális baloldal nem kíván az emberek közötti (...) társadalmi viszonyokba beleszólni (...) az állam szigorúan vak nemre, színre, vallásra, szexuális hovatartozásra." ;)

Viszont nagyon üdvözlendőnek éreznék én is minden olyan állami, önkormányzati programot, amely munkát és lakhatást kínál (természetesen megfelelő elvárás- és feltételrendszer mellett) a társadalom peremére szorult embereknek. Emiatt is csak csendesen egyetérteni tudtam azzal a cikkeddel amelyben felvetetted az állami biogazdaságok elképzelését. Persze a cigányozást abból is kihagynám, de amúgy ilyen és hasonló ötletek mentén kellene végre felszámolni a nyomort és a gettókat az országban. Ez egy nagyon égető probléma!

Deansdale 2016.10.02. 14:42:28

@Alter_Ego: "Aki ismeri a szegregációnak valamilyen realtime megvalósulását, akkor nem nagyon tud másra gondolni, mint a látott gyászos kimenetelre."

Nade még mindig azonosként kezeled, ha egy magyar lakótelepen összezsúfolódik pár cigánycsalád, vagy ha kvázi saját országuk van. A kettő közel sem ugyanaz.

"Ha bárki normális lakhatást és munkalehetőséget kínálna a nyomorban élőknek"

Ha úgy érted, hogy ingyen lakást meg könnyű munkát sok pénzért, akkor biztosan - csak arra nincs fedezet. Ha fizetni kellene a lakhatásért, a pénzért pedig "normálisan" dolgozni, mint mindenki másnak, akkor egy igen széles réteg inkább választja a putrit vagy a lakásfoglalást, és a segélyeket. Ezt nem csak én gondolom így, jelenleg is emberek százezrei csinálják.

"a nem cigány rászorulók kiszorulnának egy ilyen programból"

Egy ilyen program feltétele kizárólag a vagyoni állapot lehet, a nemzetiség nem, illetve nemzetiség csak akkor, ha a magyar részesül előnyben mindenki máshoz képest, elvégre ez MAGYARország. Nagyon empatikus vagyok én mindenkivel, de a magyarokkal azért egy kicsit jobban, mint másokkal, és nem hiszem hogy ez probléma lenne.

"erőlködnének, hogy kimutassák a családfájukban a nyolcadvér cigány származást"

Aki olyan, menjen, én nem sajnálom tőle. A nemzetiséggel kapcsolatban úgyis az a döntő, hogy minek érzi magát az ember, a genetika másodlagos. Aki egy kis segílyért cigánynak áll, annak lelke rajta.

"nem annyira értem, hogy miért olyan fontos az a szegregáció"

1. a magyarok és a cigányok túlnyomó többsége egyaránt SZERETNE a saját közösségében élni - az az elképzelés, hogy a "felvilágosult" egyedek élvezik egymás társaságát, csak a rasszisták nem, elbaszott baromság

2. a kényszeres együttélés semmiféle értéket nem jelent vagy termel

3. ...viszont feszültségeket igen, amiből könnyen lesz erőszak

4. a kényszerű együttélés folyamatos gazdasági, politikai és társadalmi teher az országon, ami kútba dobott erőforrásokat jelent, mert semmiféle formában nem térül meg, és nem is fog soha

Vagyis a kényszerű együttélésnek nincs semmi előnye, csak rengeteg hátránya, míg a szegregációnak nincs semmi hátránya, viszont van egy rakás előnye. Ráadásul mindenki az utóbbit szeretné, csak a politikai vezetés nem, aminek az előbbi pont kapóra jön.

"bajom, hanem a nyomornegyed eltűrésével"

A politika már csak ilyen, könnyen "eltűri" azt amiből haszna van :)

"a város normálisabb részein szociális lakást adni"

Ki fogja ezt fizetni? Nincs elég teher az adófizetőkön? És a magyar emberek meg jogosan kérdeznék, hogy miért pont az illegális lakásfoglaló nemzetiségiekkel kivételezel.

"nem voltak megfelelő asszimilációs törekvések"

Ha a cigók 30-40 éve érkeztek volna friss migránsokként, akkor megérteném ezt, de mivel 5-600 éve itt vannak, nem tudok egyetérteni. Ráadásul az asszimiláció alapvető feltétele a cigányság hergelésének beszüntetése, ahhoz meg sok sikert kívánok hogy a rengeteg libsi baromállatot leállítsd, akik pont azért kapják a fizetést, meg bele is vannak hülyülve ebbe a "szent háborúba".

"A normális baloldal nem kíván az emberek közötti (...) társadalmi viszonyokba beleszólni"

Viszont kívánja megoldani a társadalom problémáit. És mivel a kényszerített integráció egyértelműen csődöt mondott, valami más megoldást kell találni, már csak azért is, mert nem tudunk többszázezer cigánynak munkát adni, tehát muszáj segélyeznünk őket, arra pedig nincs elég erőforrás, meg a szándék is gyorsan kopik. Tudod, a szőlő nyakán maradt gyerekek szindróma. 30 éve segélyezzük őket, ezzel csak azt értük el, hogy megszokták, és már annyira sem akarnak dolgozni mint 30 éve. Még több segéllyel még inkább ugyanez lenne a helyzet, ismét külön és kiemelten hangsúlyozva, hogy amúgysem tudunk munkát adni nekik, szóval ez az egész nem vezet sehová.

Egyébként nem csak itt, de sehol máshol sem láttam még egyetlen érvet sem arra, hogy miért lenne a cigányoknak rossz egy autonóm cigány terület. Miért olyan csúnya ötlet ez? Mert elvenné a lehetőségüket, hogy asszimilálódjanak a magyarságba? Nem is akarnak asszimilálódni, a többségük egyenesen rühell minket. Amelyik elindul az asszimiláció útján az gyakran két szék között a padlóra esik, és mindkét irányból csak a lenézést kapja. Olyan cigány aki ténylegesen asszimilálódott van talán 2-300 az országban, de lehet hogy optimista voltam. Teljesen elveszett ötlet a putrilakó, magyargyűlölő százezreket megpróbálni ugyanerre terelgetni. Lehet álmodozni, hogy ha mindnek adnánk ingyen királyi életmódot, akkor talán... Ugyan.

Aurelius Respectus 2016.10.02. 14:50:56

@Alter_Ego: Ezt a szétszórást kipróbálták a szocializmusban és a rendszerváltás után is néhány szerencsétlen településen. Az eredmény a következő lett, villámgyorsan leamortizálták a kapott lakásokat, házakat, megkeserítették a szomszédaik életét, akik elköltöztek, helyükre újabb cigánycsaládok költöztek, aztán néhány éven belül újra létrejött a gettó, omladozó házak, szeméthalmok, rohangáló kóbor kutyák és patkányok.

KalmanBlog 2016.10.02. 16:38:20

@Aurelius Respectus: Egy színtiszta magyar faluba is beköltözött egy réti Google család úgy hogy béreltek egy házat. Még a falakból a vezetékeket is eladták. A szomszédok rettegtek tőlük. Ennek a sztorinak legalább jó vége lett, mert hathatós összefogással a falu megvette a házat telkestül. (Magam is láttam a házat belülről, miután kivonult a Google család, nem csak mesélték.) Egyébként sokfelől hallom, hogy a jobb helyeken ez a módi, hogy a környék összebeszél és vagy az önkrományzat, vagy egy tehetősebb lokálpatrióta felvásárolja az üres ingatlanokat.

Mikor a környékünkön árultak egy házat, akkor is az összes szomszéd azt mondta, hogy csak nehogy a Google-nak adják el.

KalmanBlog 2016.10.02. 20:47:32

@Deansdale: A mai szavazás eredménye alapján azon is el lehetne gondolkodni, hogy függőlegesen vágjuk félbe az országot és az egyik fele azoké, akik beengednék a migriket (távolmaradók érvénytelenek és igenek), a másik fele pedig azoké akik nem. Még abba is belemennék, hogy mienk legyen a keleti fele.

Aurelius Respectus 2016.10.02. 21:08:49

@KalmanBlog: Azért a Fidesz is keményen sáros, mert felvitte 50 %-ra a szavazási érvényességet, annak idején az EU belépéshez elég volt ez a szavazatszám, amit most a nem kapott.

2016.10.02. 21:16:43

@KalmanBlog: Én a helyedben nem lennék büszke a polgárháborús gondolkodásodra! Magyar magyarnak farkasa - végül is a te ízlésed, ha ennyire tetszik ez a felállás!

Egyébként Farkas Attila Márton és Puzsér Róbert szépen kifejti, miért is bagatell ez az egész népszavazósdi!

www.youtube.com/watch?v=gRVwT0rn-F0

2016.10.02. 21:27:35

@Aurelius Respectus: @KalmanBlog: @Deansdale:

Komcsihunter kommentje a youtube-ról jól kifejezi a lényeget:

"A népszavazás egy merő szemfényvesztés a "nemzeti" tolvajkormány részéről, mert a sorsunkról már régen döntöttek. Ez a szavazás nem szól másról, minthogy Orbán újra eljátszhassa a haza megmentőjét. Csak azt felejti el a felcsúti közpénztolvaj és fanatikus szociból átvedlett többségében nyugdíjas szavazótábora, hogy évekig 800 ezer illegális bevándorló járkált ellenőrizetlenül Magyarország területén. Köztük rengeteg volt a terrorista Pl: a brüsszeli merényletek elkövetői is kis hazánkban találkoztak. Szóval a miniszterelnöknek gyanúsan fontos lett a vasárnapi népszavaztatás. Pedig előtte évekig semmit nem tett annak megállítása érdekében. Gondolom így akarja elterelni a figyelmet a növekvő belpolitikai válságról, az emberek nyomoráról, és a fiatalok kilátástalan jövőjéről. Nem véletlenül ment ki külföldre dolgozni kb fél millió magyar ember, akiket a fidesz
kormány üldözött el. Ez a folyamat jelenleg is zajlik. Majd akkor leszünk igazán nagy bajban, ha a csonka hon már annyira ki fog ürülni, hogy gyakorlatilag két réteg marad. Az egyik a Horn nyugdíjasok, a másik a borzalmas mértékben szaporodó cigányság. Na onnantól kezdve nagyjából vége is lesz ennek az országnak. Persze Orbán majd ezt is valahogy megmagyarázza..."

Ennek tükrében, remélem, elmentetek erre a rettentő fontos népszavazásra, hiszen nem az Orbán-kormány hozza meg a vadi döntést migráns-ügyben, hanem MI, madzsarok!

KalmanBlog 2016.10.02. 21:28:33

@Ahasverus: Lehet, hogy túloztam, de az biztos, hogy elkeserít ez a részvételi eredmény. Európában egyedül lehetőséget kaptunk, hogy hallassuk a szavunkat, nem pedig bunkósbottal ütnek minket mint a németeket, hogy kussoljunk. Erre a nép fele azt mondta, hogy bocsika de engem ez nem érdekel. Egy nemzeti sorskérdésre! Hihetetlen.

Aki meg azzal jön, hogy ez a pártokról szól, az is hülye. A valamennyire komolyan vehető pártok mind nemre buzdítottak (még Thürmer Gyula is, aki ezért tiszteletet érdemel).

(A FAM-Puzsér videót majd talán megnézem, ha túlságosan leesik a vérnyomásom.)

KalmanBlog 2016.10.02. 21:35:22

@Ahasverus: A kérdés nem az volt, hogy elkúrta-e Orbán, hanem hogy akarod-e, hogy Brüsszel a mi bármilyen beleegyezésünk nélkül betelepíthessen ide kultúraidegen migránsokat. Erre a kérdésre pedig szerintem egyetlen helyes válasz létezik mindenki számára aki a magyar nemzetet szereti. Erre buzdított a Fidesz a Jobbik, Thürmer Gyula és a hungaristák is. Aki meg másra buzdított, az a nemzet megosztására törekvő belső ellenség, vagy az őket kiszolgáló hasznos idióta. Még akkor is, ha Puzsér is köztük van, akinek a régebbi performanszait kedveltem.

2016.10.02. 21:39:50

@KalmanBlog: Tudod, az a polgárháborús légkör, ami a rendszerváltás óta rágja hazánkat, már két évtizede, plusz hat év, annyira legyengítette és fásulttá tette ezt a nemzetet, hogy igen, most már eljutott odáig a többség, hogy nem törődik az igazi sorskérdésekkel. Egyébként pedig, azzal, hogy a fideszes társaság, folytatva az emeszpés banda aknamunkáját, továbbrohasztja az egészségügyet, az oktatást és a gazdaságot, jelentősen továbbgyengíti a nemzetet. A legyengült nemzet pedig már képtelen lesz kiállítani olyan férfiakat, akik képesek lesznek megvédeni a hazát a betörő barbároktól.

Ez a szomorú helyzet. Igazából ahhoz, hogy ez a nemzet felálljon és szembenézzen a külső ellenséggel, ehhez először le kell számolnia a belső ellenséggel is. Amibe beletartozik a FIDESZ is.

2016.10.02. 21:48:02

@KalmanBlog: Tudod, ha ezt a népszavazást egy Vona Gábor vagy egy Ángyán József kezdeményezte volna, magam is elmentem volna szavazni, behúzni a X-et a NEM-re. Nekik elhittem volna a kezdeményezés őszinteségét.

De a magyar gazdaságot szétcsesző Orbán-bandától, mely úgy küzd Brüsszel ellen, hogy közben zsebreteszi az uniós pénzeket, hiteltelen ez a lépés.

Deansdale 2016.10.02. 21:48:21

@Ahasverus: Szerintem az aktuálpolitikát zárjuk le, ebből a témából még soha nem sült ki semmi jó. Lezárásként talán annyit, hogy a Fidesz talán megpróbálta a saját fényezésére használni a helyzetet, ami tetűség, egy balos kormány ugyanakkor szó nélkül beengedte volna a migránsokat, sőt, még pitizne is Brüsszelnek, hogy küldjön ide még több muzulmánt. Lehet mocskolni a Fideszt, de még így is velük jártunk jobban. Ezzel én lezártnak tekintem a kérdést, szeretném ha nem alakulna ki fröcsögés és fogcsikorgatás az aktuális törésvonalak mentén.

Aurelius Respectus 2016.10.02. 21:51:14

@Ahasverus: Elmentem, hogy ne rajtam múljon a dolog. Ezeken a rossz dolgokon úgysem tudok változtatni. Szavazni utoljára 2010-ben voltam.

2016.10.02. 21:56:41

@Deansdale:

"Lehet mocskolni a Fideszt, de még így is velük jártunk jobban."

Félreérted. Azt nem vitatom, hogy a FIDESZ jelenlegi migrációs politikája jobb, mint amit a posztmodern baloldal megvalósított volna, egy esetleges hatalomra jutáskor. Én a népszavazás álságosságára tettem pár kritikus megjegyzést. Semmi több.

Magam egyébként remélem, hogy a kerítés tovább épül, és lassan (vagy inkább gyorsan) körbeéri az országot. Villamos árammal. Határvadászokkal. Kutyás járőrökkel. Havas Jon-nal. :)

Sokatmondó, hogy Törökország is tart az áradattól:
index.hu/kulfold/2016/09/28/911_kilometer_hosszu_betonfalat_epit_torokorszag/

2016.10.02. 22:02:23

@Aurelius Respectus: Bocs.

Kicsit felidegesítettem magam azon, hogy Kálmán ki akarja rekeszteni a nemzet egy részét, mert nem ért vele egyet politikailag.

A polgárháborús érzelmek nem jó vezérlő elvek. Múltkor hallgattam (nem végig, mert nem bírtam) TGM-et, amint azt mondja Kálmán Olgának, hogy Magyarország igenis megteheti, hogy beenged az országba 200 000 menekültet, és itt tartja őket. Úgy éreztem, legszívesebben bemosnák neki egyet. A hazaárulónak. Aztán lenyugodtam, mert rájöttem, hogy ez nem jó érzelem. Nem vezet sok jóra.

Valahol azt olvastam egy "okos" kommentelőtől, hogy nem csupán TGM, de a kislánya is hazaáruló. Mert ez a szellemiség öröklődik.

Bocs, de nekem marhára nem tetszik a már jó ideje uralkodó polgárháborús szellem. Mert megoszt. Egymásnak ugraszt minket. Oszd meg és uralkodj - ugyebár!

Ha pedig a polgárháborúban legyengülünk, akkor tényleg felfal minket a tatár (értsd, migráncs).

Alter_Ego 2016.10.02. 23:28:14

@Ahasverus: Pedig ha Vonára hallgattál volna, akkor elmész és behúzod az X-et a nemre, mert ő ezt javasolta, csak jó halkan mondta. Vona egyébként egészen pontosan azt mondta, hogy a célok jók, csak semmi szükség megkérdezni téged... vagyis a választók véleményét semmiről, hanem a megfelelő parlamenti többség birtokában alkotmánymódosítást kell végrehajtani. Ezt persze utólag is meg lehet tenni, ez is fog történni elsőként a népszavazás után. De ha Vona ezt annyira rosszul kommunikálta, hogy még neked sem ment át teljesen, akkor nagyot mulasztott azzal, hogy nem mobilizálta megfelelően a népszavazásra a szimpatizánsait, bár utólag azért megköszönte nekik a részvételt. Szerintem sajnos egy eléggé hiteltelen politikai játszmát játszott, úgy támogatta fél vagy méginkább tized gőzzel a népszavazást, hogy közben kellően ellenzéki is legyen. Sokat vesztett ezzel a hitelességéből a szememben.

Mindenkinek nyilvánvalónak kellett volna lennie, hogy ez a döntés nem egy pártpolitikának vagy egyéni politikusoknak szóló szimpátianyilvánítás volt.

Önmagában tényleg szomorú hogy nem éri el az ötven százalékot azoknak az embereknek az aránya, akik akarnak dönteni egy ilyen horderejű kérdésben. De én úgy tudom, hogy még egy ennyire polarizált politikai erőtérben és át- és félreértelmezett célok mellet sem igazán múljuk alul a választójogi aktivitás tekintetben az Európai átlagokat...

@KalmanBlog: Szerintem nincs értelme elkeseredni, mert akik képesek meghozni egy ilyen döntést és átérzik ennek az állampolgári felelősségét, azok egyöntetű, kézzelfogható döntést hoztak, szóval semmi szükség nincs rá, hogy bárhol is kettévágjuk az országot.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2016.10.03. 00:18:03

@KalmanBlog:

Örömmel jelentem mindenkinek, hogy a balliberális oldal 1,72%-al megnyerte a népszavazást, amiből egyértelműen következik, hogy Orbánnak holnap megnyitja a határt, és lemond. (Mert ha nem, akkor nagyon hangosan fogunk sivalkodni.)

Reszet Elek 2016.10.03. 06:51:38

Ostoba népnek nincs jövője és nemsokára hazája sem lesz.

2016.10.03. 07:24:59

@Alter_Ego: Látom, itt sokan elég faszán bedőltek a polgárháborús propagandának. Ahogy az lenni szokott. Most pl. arról beszélünk, hogy van az országnak egy "nemzeti érzelmű" (migránsellenes) és egy "hazaáruló" (migránssimogató) része. Ami egy ostoba felosztás, mert inkább józanul gondolkodók és megtévesztettek vannak a migránskérdésben, semmi több. De igazából ez is volt a népszavazás egyik célja: a megosztás erősítése. Mert behúzni az X-et úgy, hogy közben a fideszes kormány rég meghozta már a döntést migránsügyben, egy vicc. Csak felvázolt a kormány a kellően megnyomorított magyar társadalomnak egy illúziót, hogy most ő dönt egy nagyon fontos kérdésben - közben meg nem. S a sok szavazó, akár igennel, akár nemmel szavazott, szépen bebetonozta a fideszes kormányt.

Megmutatjuk Brüsszelnek? Mármint mit? Hogy távvezérelhető a magyar társadalom? Hogy szar az oktatási rendszer? Hogy a fejünkre omlik az egészségügy?

Tényleg nem lehet a migránskérdést és a fideszes kormány ámokfutását szétválasztani egymástól? Tényleg csak azért meg lehet bocsátani a fideszes banda minden egyes bűnét, mert most megvéd a migráncstól?

Én migráncsellenes és iszlámellenes vagyok, de hasonlóan, mint Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton (érdemes megnézni a videójukat), nem mentem el szavazni, mert azzal csak két dolgot tettem volna: legitimálok két olyan dolgot, amit szívemből megvettek és utálok: a polgárháborús logikát és a fideszes rablóbandát.

2016.10.03. 07:41:57

@Alter_Ego: Vona Gábor (Volner János és Gaudi-Nagy Tamás) azt mondta egyébként, hogy el kell menni a népszavazásra NEM-mel szavazni, de közben nem szabad elfeledkezni arról a sok kárról, amit FIDESZ tesz az országnak. Emellett ők is egyetértettek azzal, hogy ennek a népszavazásnak van egy olyan funkciója, hogy tematizálja a közbeszédet, hogy ne a gazdasági, kulturális, oktatási és egészségügyi (csekélyen kezelt) válságról beszéljenek az emberek, hanem a migránsveszélyről. Az persze nehezen vitatható, hogy a népszavazási kezdeményezést a JOBBIK is meglovagolta, méghozzá ellenzéki szerepben. (Bár a ballibsi ellenzék még így is megpróbálta összemosni a JOBBIK-ot és a FIDESZ-et, ebben a kérdésben is.) Mellesleg nem vagyok jobbikos.

Deansdale 2016.10.03. 07:47:09

@Ahasverus: Nade amikor a kormányt szidod te is részt veszel a megosztásban. Nem érzel itt némi önellentmondást? Aki ki akar békíteni két felet, az nem száll be az egyik oldalon a másikat püfölni.

01732895 (törölt) 2016.10.03. 08:11:00

Nem értem azt, aki nem ment el... Európában egyedüliként kinyilváníthattuk a véleményünket a migránskérdésről, ez szerintem hatalmas dolog. Az se érdekelt volna, ha egy Rákisi Mátyásba oltott Gyurcsány Ferenc épp a miniszterelnök. Orbán már rég nem lesz sehol se, amikor a magyarok még mindig annak a következményét fogják tapasztalni, ahogy most kezelik a migránsokat. Ha nem akarok Fideszt, majd nem rájuk szavazok 18-ban, de ez egyáltalán nem a magyar pártokról szólt, szerintem az a szánalmas, ha valakit a migránskérdésben és ennél a konkrét szavazásnál is az irányít, hogy utálja az Orbánt. Üzentetek Brüsszelnek, mégpedig azt, hogy nem érdemes megkérdezni az embereket, mert nem érdekli őket a saját hazájuk sorsa, grat. Bezzeg amikor arról volt szó, hogy fizetni kell-e pár száz ft-t az orvosnál, mennyien felemelték a feneküket, és nem zavarta őket, hogy Orbánt támogatják vele, mert ott PÉNZRŐL volt szó, de a migránsok, hát az kit érdekel, a lényeg, hogy nem mozdulunk, ha a csúnya Orbán mondja. Nem baj, én szavaztam, a szemébe tudok majd nézni a gyerekeimnek.

2016.10.03. 08:46:38

@Deansdale: @Gazzella: @Alter_Ego:

Akkor megpróbálom elmondani, hogy miért nem ment el az emberek többsége szavazni. (És most nem az olyan tényleges hazaárulókra gondolok, mint a Fodor Gábor.) Az az ember, aki saját maga és családtagjai és legbelsőbb ismerősei sérülnek a fideszes kormányzás borzalmas gazdaság-, egészségügyi és oktatáspolitikája miatt, csak annyit lát, hogy a neki és szeretteinek ténylegesen ártó fideszes kormány most népszavazást indít migránskérdésben. Csak ezt látja, ami persze szűklátókörűség, az vitathatatlan. De úgy érzi, nem fog betámogatni egy olyan politikai csoportosulás, ami neki és a környezetének ártott. Hát ezért.

Mert sajnos nem mindegy, ki beszél migránsveszélyről. AlterEgo vagy Orbán? Deansdale vagy Szíjártó? Egy morálisan tiszta személy vagy egy velejéig korrupt bandita? Aki nem érzi a különbséget, annak nem tudom ezt érthetőbben megmagyarázni.

Rám a migránsokról szóló Habony-féle propaganda, táblákkal, reklámspotokkal, plakátokkal, egyebekkel, teljesen hatástalan volt. Míg Puzsér, FAM, Deansdale migránsellenes érvei teljesen meggyőztek a veszélyről. Szerintem nem mindegy, hogy ki mondja.

S továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy nem jó, hogy ez a népszavazás (hasonlóan sajnos az előzőekhez), a polgárháborús szellem jegyében fogant.

"Nade amikor a kormányt szidod te is részt veszel a megosztásban."

Szerintem nyugodtan kitágíthatod, Deansdale. Tedd úgy fel a kérdést: "Amikor, kedves Ahasverus, keményen ostorozod a FIDESZ-t, az MSZP-t, a DK-t, az EGYÜTT PM-et, az LMP-t és a JOBBIK-ot, akkor vajon nem a magyar embert uszítod a magyar emberek ellen, nem részt veszel az "alle gegen alle" haláltáncában?". Válaszolok: Egyrészt létezik olyan, hogy kritika, amit jobb semmilyen érv alapján sem elhallgattatni. Egyébként te is bírálod a pártokat, akkor én miért ne tegyem? Másrészt, szerintem a teljes politikai elit, a fiatal titánokkal együtt (JOBBIK, LMP, PM), már rég elszakadt a magyar nemzettől - nem csupán abban, hogy egyfajta gazdasági arisztokráciát képeznek a társadalomban, hanem olyan értelemben is, hogy rengeteg kárt okoztak ennek az országnak. Köztük azt, hogy fenntartották a polgárháborús légkört. Persze ez a részemről még mindig kritika, nem uszítás.

2016.10.03. 09:46:02

Ez egy olyan népszavazás volt, hogy bármit csináltál, utána találsz olyan embert a szűk környezetedben is, aki ezért leköpköd.
A kampány mindkét oldal részéről tele volt csúsztatásokkal, érzelmi manipulálással.
Abban sem lehetsz biztos, hogy melyik döntés volt az, ami miatt, majd magadat szégyellheted. Valójában persze semmi döntési lehetőség nem jutott a közembereknek ebben (max."hallatjuk a hangunkat" meg "hamuba sült pogácsa lesz, amivel megy a vándorútra") - de a felelősséget, azt persze viseljék ők, szégyelljék ők magukat.

2016.10.03. 10:47:35

@kiknekX:

Jobboldal: "Ha IGEN-nel szavazol, vagy érvénytelenül, akkor elárulod a hazát!"

Baloldal: "Ha NEM-mel szavazol, akkor megcsúfolod a saját emberségedet!"

Jobboldal: "IGEN-nel szavaztál? Mocskos hazaáruló!"

Baloldal: "NEM-mel szavaztál? Mocskos rasszista!"

A drágalátos politikai elitünk igazából lenézi a magyar társadalmat. Ha azt teszed, amit mondanak, akkor távvezérelhető biorobot vagy a számukra. Ha ellenállsz a parancsoknak, akkor pedig mucsai, elmaradott és barbár. Így is, úgy is kapcarongy nekik a kisember!

2016.10.03. 11:02:59

@Deansdale: @Aurelius Respectus: @KalmanBlog:
Érdekesnek találom, hogy míg a Férfihangon mérsékelt hangnemet ütök meg (bár mostanában elfoglaltabb vagyok), addig Ahasvérunk barátunk a blogoszférában való felbukkanásának kezdeteitől belharcokat generál. Míg a feminizmus elleni harcot mindennél fontosabbnak tartom (ilyen szempontból Reina, Koriander és Big G. is a szövetségesem), addig nem látni, hogy Ahasvérus hasonló egységfrontban gondolkodna.

Több év után mindenki számára világos lehet, hogy Ahasvérus mekkora indulattal viszonyul a jobboldali gondolkodáshoz. Példa erre a Pozsonyi elleni hisztériakampánya, mely megmutatja, mekkora távolságra áll az objektivitástól:
www.ferfihang.hu/2013/05/27/a-labtorlo-dalol/

Ugyanakkor a Pozsonyitól balra álló Puzsér is megkapja a magáét:
boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2016/06/kartekony-hulyegyerek.html

Ahasvérus barátunk rendszeresen támadja a fideszeseket (továbbá minden tollforgatót, aki a Fidesszel kapcsolatban áll, mert "meg vannak véve"), a libertáriusokat ("kapitalizmus-fétis"), az ellenforradalmárokat, a reakciósokat, a hungaristákat és a jobbliberálisokat. Komikus, hogy egy egykori LMP-tag állapítja meg, mi számít értékes és vállalható jobboldali hagyománynak.

01732895 (törölt) 2016.10.03. 11:30:31

Szerintem irtó naiv arra várni, hogy erkölcsileg tiszta személyek mondjanak bármit a politikában. Mert nincsenek. A parlamentáris demokrácia általános szavazójoggal = kupleráj. Vagy elkurvulsz, hogy hatalomra juss, vagy nem jutsz hatalomra. Nekem ez a kiindulási alapom. Innentől kezdve én nem azt nézem, ki mondja v. teszi, hanem hogy mit. És ha fel van téve a kérdés, h akarok-e migránsokat, nem húzom fel az orrom, hogy büdös a szavazólap annak a kezétől, aki elém tolta, hanem válaszolok. A válaszom legyen a számomra erkölcsileg elfogadható, nem az, aki feltette a kérdést. És itt volt egy erkölcsileg elfogadható, sőt erkölcsi kötelesség számba menő válaszlehetőség. Mégcsak nem is az volt, mint egy parlamenti választáson, h választhatsz a nagyobb meg a kisebb rossz közül, hanem volt rossz és jó válasz.

Belvedere_blog (törölt) 2016.10.03. 11:34:00

@Ahasverus:
A hazai politikát MINDIG nemzetközi összefüggéseivel együtt érdemes vizsgálni. Azért is olvasgatom Deansdale blogját, mert helyesen látja a nyugati világ jelenségeit és jól ismeri az angloszféra politikumát. Míg te a belpolitikai újságírás "nemes" hagyományaira reflektálsz.

Nyilvánvalóan nem ekéznéd ennyire a Fideszt, ha világméretű jelenségekre figyelnél - lásd az amerikai szövetségi kormány vs tagállamok viszonyát, Hillary ízléstelen médiafölényét vagy Merkel húzásait. Egyértelmű, hogy gazdaságfilozófiai kérdésekben más véleményen vagyok, mint a jelenlegi magyar kormányzat, de ettől még távol áll tőlem, hogy hozzád hasonlóan belerúgjak.

Különösen fájdalmas olvasni, hogy youtube-videók formálják a véleményedet.

2016.10.03. 11:56:44

@Gazzella:
Abszolút egyetrétek azzal, hogy ne azt nézzem ki mondja, hanem, hogy mit + ne várjanak el erkölcsi tisztaságot.
Felőlem nyugodtan nyerészkedhet belőle belpolitikailag, ha tényleg az ország érdekét teszi. (spec. migráns kérdésben alapvetően igaza van)

Viszont, erkölcsi kötelességről (felelősségről) csak akkor beszéljünk, ha döntést hozhatunk.
A hanghallatás, hamuba sült pogácsa, súlytalan dolgok. Ebből ne nyerészkedjen.

KalmanBlog 2016.10.03. 11:58:05

@Ahasverus:
> Tényleg nem lehet a migránskérdést és a fideszes kormány ámokfutását szétválasztani egymástól?

De, szét lehet. Éppen ezt tettem, mert hiába nem a szivem csücske a kormány, azért ebben a kérdésben mégis vele szavaztam, mert ez nem a kormányról szólt, hanem a migránsokról.

> Tényleg csak azért meg lehet bocsátani a fideszes banda minden egyes bűnét, mert most megvéd a migráncstól?

Ha valóban meg fog védeni, és nem hátrál meg, akkor igen. És azért mert ez sokkal fontosabb az összes többi napirenden lévő kérdésnél. És azért is, mert úgy néz ki, hogy európában egyedül a mi kormányunk teszi ezt meg.

Olyan ez, mint a Foci EB. Ha győz a csapat, akkor minden értelmes ember örül, a többség eufóriában van. Az is aki különösebben nem kedveli se a focit, se a kormányt. Az autókra nemzeti lobogó kerül, és mindenki ünnepel. Egyedül a belső ellenségeink keresik a fogást azon amin nincs, és Orbánoznak egyet kínjukban. Ugyanennek kellett volna lejátszódni a népszavazáskor is.

Nemzetközi ellenszélben vesszük a bátorságot és egységesen kiállunk a migráció ellen. A mi kormányunk ÓRIÁSPLAKÁTRA írja azt az igazságot, amiért egy német munkást kivágnak a munkahelyéről. És erre a nép ahelyett, hogy ünnepelne elkezd egymás torkának esni, mert Orbán. Én ezt egyszerűen nem akarom elhinni.

2016.10.03. 12:10:41

@Belvedere_blog: Számomra világos, hogy nálad az identitásod szerves része az ellenséggel való leszámolás.

Szalámitaktika.

Ugye, tudod, hogy oroszlánszereped volt abban, hogy Deansdale alig (szinte semmenyire sem) publikál a Férfihangon?

Ugye, tudod, hogy te is aktívan részt vettél annak a légkörnek a kialakításában, ami miatt Wastrel keserűen azt tervezi, hogy otthagyja a Férfihangot?

Avagy kb. így beszélj a folyamatos egységről.

Hamar elfeledkeztél Raon tanácsairól... annak ellenére, hogy mennyire bizonygattad, hogy megfogadod, amit mond.

Felajánlottam, hogy a köztünk lévő konfliktus rendezése érdekében privátban (akár belső levelezés során, akár személyesen) megbeszéljük a dolgokat... látom, ez is süket fülekre talált.

Sebaj. Lassan eltűnnek a "szocialisták" a Férfihangon. (Egyedül AlterEgo engedhet meg magának szocialista szólamokat, de őt meg azért nem kezded ki, mert ő a Főnök. Meg hátha megtér az "igaz hit"-re.) Marad majd a vegytiszta kapitalizmus-fétis, aminek alárendelődik lassacskán a MGTOW, az MRA és a MGTOW.

Meglátom, meddig juttok vele. Egyelőre az egyhelyben toporgást látom.

Mellesleg, tévedsz, nem jelentek veszélyt az olyan egységre, amely - szomorúan - nem is létezik.

És még valami: a köztünk lévő konfliktusba nem vonj bele másokat. Mivel ők nem részesei ennek. Még akkor sem, ha te éppen szövetségeket keresel ehhez a hülye béke-egér harchoz.

2016.10.03. 12:30:45

@Gazzella: @kiknekX: @KalmanBlog:

Állítólag a parlamentben lesz szavazás migránskérdésben, meg kvótaügyben, hasonlók. Na, annak viszont lesz súlya és értelme. Kíváncsian várom a fejleményeket...

KalmanBlog 2016.10.03. 12:36:02

@Ahasverus: Szerintem kicsit ővön aluli egy vitában egy majd kétórás videót belinkelni, hogy ezt nézd meg, aztán tárgyalhatunk.

De, elkezdtem nézni, mert most úgysincs más dolgom. FAM ahogy a gyermekeink jövőjéről beszél, az mindent elárul arról, hogy vajában hogyan gondolkodik:

www.youtube.com/watch?v=gRVwT0rn-F0&t=2m39s

www.youtube.com/watch?v=gRVwT0rn-F0&t=7m40s

A hanghordozással és a kézlengetéssel jelzi, hogy őt a halandók jövője nem érdekli, hiszen ő a sötétség gyermeke: www.youtube.com/watch?v=gRVwT0rn-F0&t=0m38s

Most komolyan ő a tekintély, akit érdemes figyelni?

2016.10.03. 12:53:57

@KalmanBlog:

"Szerintem kicsit ővön aluli egy vitában egy majd kétórás videót belinkelni, hogy ezt nézd meg, aztán tárgyalhatunk."

Ezt egy szóval sem mondtam. Csak úgy véltem, hát ha megnézed, és kicsit elgondolkodsz rajta.

De látom, a merev falon nehéz áttörni.

"FAM ahogy a gyermekeink jövőjéről beszél, az mindent elárul arról, hogy vajában hogyan gondolkodik"

"A hanghordozással és a kézlengetéssel jelzi, hogy őt a halandók jövője nem érdekli, hiszen ő a sötétség gyermeke"

Nem túl elegáns úgy kiragadni gondolatokat, hogy közben nem hallgatod végig az egész adást. Néhány részletet a kontextusból. És beleadni valami olyasmit a szájába, amit nem is mondott az adott illető. Hallgasd végig és úgy alkoss véleményt!

"Most komolyan ő a tekintély, akit érdemes figyelni?"

Hol mondtam ilyet?

"ő a sötétség gyermeke"

Ne olvass vámpíros regényeket! :P

Elég indulatos lett a kommented felém, nem gondolod? :D

Belvedere_blog (törölt) 2016.10.03. 13:02:33

@Ahasverus:
deansdale.blog.hu/2015/06/02/mersekeltek_es_radikalisok/full_commentlist/1#c27471608

Ha volna benned tisztesség, elnézést kérnél a hasonló kommentekért.

A kommenteim és cikkeim alapján erősen vitatható, hogy "Antoni Rita vagy valamelyik másik démonhercegnő" állna a tevékenységem mögött. Az a hibád, hogy elég sokat kombinálsz.

A démonhercegnőre visszatérve: ne olvass vámpíros regényeket!

2016.10.03. 13:09:56

@Belvedere_blog: Vicces legény vagy te. :D Figyelj, a szituáció az, hogy mi vérig sértettük egymást a Férfihangon. Most én is belinkelhetném, amiket te vágtál oda a fejemhez a Demokratikus kulturafogyasztás c. cikkem alatt, de ez már gyerekes. Tudod, ezt a konfliktust úgy lehetne megoldani, ha kölcsönösen elnézést kérnénk egymástól. De te játszmázol, és a győzelemre hajtasz.

Figyelj, ez nagyon nem lesz jó! Most éppen szétoffoltad a témát, de ez a legkisebb baj.

Ez a köztünk lévő konfliktus nem csupán jelentéktelen, de egyben pusztító is.

Küldök neked egy privátot... aztán vagy élsz a lehetőséggel, vagy sem...

Megy majd privátba a levél.

Alter_Ego 2016.10.03. 13:35:31

@Ahasverus: Soha nem adtam le egyetlen szavazatot sem a FIDESZ-re, sőt egy ideje már egyetlen pártra sem. Szerintem is van olyan, amikor az ember azzal foglal állást, hogy nem foglal állást. Csakhogy ez a népszavazás pont nem az az eset volt. Nem tudom követni azoknak az embereknek a gondolkodását, akik szerint ez nem egy európai jelentőségű kérdésről szólt. Ha már dönteni kell, hogy ki szerepelt le leginkább az ügyben, akkor én azt látom, hogy éppenséggel szinte a teljes ellenzék tett olyan rövidlátó, manipulatív hataloméhségről tanúbizonyságot a népszavazás kapcsán, amivel a Fidesz-kormányt vádolják. A választók azért nem felejtenek, tatok tőle, hogy az ellenzék éppen most írja ki magát a magyar politikai élet hiteles szereplői közül. Gratulálok, így lehet eljutni oda, hogy nem két harmada lesz a Fidesz-nek, hanem totális többsége. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de igaznak érzem Deansdale megállapítást, hogy még mindig velük jártunk a legjobban. Ami faszság jelen van a magyar politikai életben, abban osztozik szinte a teljes garnitúra, azon túl meg csak az kérdés, hogy kinek van gerince alapvető nemzeti sorskérdésekben. És most aztán mindannyian rendesen beálltak a röntgen gép elé, hogy alaposan szemrevételezhessük a gerincüket. Borzalom, hogy vannak olyanok, akik még ilyen történelmi helyzetben is inkább csak azt nézik, hogy hogyan feküdjenek alá a brüsszeli akaratnak és a migránsáradatnak, amely úgy masíroz át rajtunk, mintha ez nem is a mi hazánk lenne. Osztom a Fidesz álláspontját: nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget elvinni oda, ahol szükség van rá. Mindenki maradjon a saját hazájában! Hogy támogassam a nemzetek között szabadon áramló bölcsességet is, idézek egy ugyan nem ezzel az üggyel összefüggő, de amúgy teljesen univerzális, Izraelből importált gondolatot is: "Csak annak van hazája, aki hajlandó megküzdeni érte." És vegyítem is tovább a multikulturális salátát annak érdekében, hogy megértsük, hogy a baj sem csak úgy magától keletkezik: "Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát." - Jól visszanyúltam alapkérdésekhez is, valószínűleg szükségtelenül, de talán ez közelebb visz ahhoz, hogy beláthassuk, ennek az egésznek semmi de semmi köze nincs éppen a mi "polgárháborús" állapotainkhoz. - Az viszont tényleg nagyon nagy baj, ha sokan vannak, akik nem tudták megérteni és átérezni a valódi problémát és nem tudták egyetlen közös döntés erejéig elengedni a koncot...

@kiknekX: Szerintem ez csak a probléma relativizálása, nagyon jól azonosíthatóak a célok és az elvárt eredmények. A kérdés egyértelműen az, hogy van-e annyi nemzeti szuverenitásunk, hogy a mindenkori kormányra adományozhassa a nemzet a jogot, hogy dönthessen róla, hogy kíván-e az ország bármiféle népességbetelepítést. És még utána is figyelni kell majd rá alaposan, hogy kit is engedünk be a parlamentbe...

Deansdale 2016.10.03. 14:06:59

@Ahasverus: "miért nem ment el az emberek többsége"

Érdektelenek, lusták, kiégtek. Mindkét oldal kampányolása fárasztja és untatja őket, a magánéletükbe való betolakodásnak érzik.

Ennél jóval kisebb az a réteg, ami kifejezett fidesz-ellenességből maradt távol.

Deansdale 2016.10.03. 14:20:08

@Petrus Saxonus: @Ahasverus: Már megbocsássanak az urak, de ez itt nem tartozik a tárgyhoz, ráadásul céltalan és parttalan, úgyhogy kéretik máshol szellőztetni.

Petrus Saxonus 2016.10.03. 14:27:40

@Deansdale: Belvedere blog kezdte, azt bezzeg nem törölted.

Deansdale 2016.10.03. 14:56:54

@Petrus Saxonus: Mivel ő csak említette egy egyébként másról szóló kommentben...

2016.10.03. 14:57:38

@Alter_Ego: (2016.10.03.13:35:31)Ez a komment most nagyon tetszett. Lehet, hogy ki is rakom a Férfihangra, Suum Cuique témába vágó cikke alá.

Hogy reagáljak a felvetésre is. Magam már rég kiábrándultam a teljes politikai garnitúrából: az öregekből is, az ifjú titánokból is, sőt lassan a teljes parlamentáris demokráciából is. A népszavazásnál maradva: szeretném azt hinni, hogy tényleg nemes cél vezérelte a fideszes-orbánista pártot, amikor kiírta a népszavazást. Abban Belvedere-nek igaza van, hogy a jelenlegi, Hillary-Merkel trend katasztrofális, és nem szabad előtte meghajolni. De magam nem vagyok naiv a mai magyar jobboldallal kapcsolatban sem. De legyen igazad: legyen tétje a népszavazásnak! Egy biztos: a folyamat itt nem áll meg, és - szerencsére - nem várható baloldali hatalomváltás a közeljövőben. Talán lesz rá lehetősége az országnak, hogy a migránsáradattal szembemenjen.

Reszet Elek 2016.10.03. 15:00:43

Aki ennek a népszavazásnak csak a pártpolitikai vetületét látja az idióta, aki pedig tudatosan, tartózkodásból nem ment el szavazni vagy pedig igennel szavazott, az egy rakás szar. Ennyi.
Ez nem a szürke valamilyen árnyalata, hanem fehér-fekete kérdés, döntés volt. Aki járt, méginkább élt tőlünk nyugatra, az tudja mi fog történni nálunk is ha nem vagyunk résen.

2016.10.03. 15:09:54

@Reszet Elek: Arrogánsan lenézni a magyar nemzet nagy részét, csak azért, mert egy politikai kérdésben nem értenek veled egyet, könnyedén kimeríti az általad emlegetett lenéző jelzőket, az "idiótaságot" és a "rakás szart". Remélem, büszkén tudatában vagy annak, hogy amikor behúztad az X-et az IGEN-nél, nagy politikai tettet hajtottál végre. Kb. akkorát, mint elereszteni egy szellentést egy párttitkár előtt. Gratulálok, ügyes vagy! Megvédted a hazát - a mumustól!

2016.10.03. 15:11:04

@Reszet Elek: Mármint a NEM-nél. (Lefárasztott ez a vita.)

Reszet Elek 2016.10.03. 15:24:00

@Ahasverus: A valóság tudatában lenni nem arrogancia.
Azon az x-en kívül a magam része jelen esetben nem is lehetett több. Ha arra kerül a sor és lesz rá lehetőség jóval többet is hajlandó vagyok megtenni és valóban megvédeni a közvetlen környezetem, akár törvénytelennek tartott ám a saját erkölcseimnek megfelelő eszközökkel még a hozzád hasonlóan gondolkodóktól is.
Te is tipikus áldozata vagy a morbus hungaricus nevű alattomos betegségnek. Hiába, a magyar a magyarnak farkasa.

2016.10.03. 15:32:30

@Reszet Elek:

"A valóság tudatában lenni nem arrogancia."

De patkánynak tartani a magyar társadalom nagy részét, amiért másképpen szavaz, mint te, vagy mert nem megy el szavazni, igenis arrogancia.

"Azon az x-en kívül a magam része jelen esetben nem is lehetett több."

Érdekes, hogy mindenki akkor nagy magyar hazafi, ha a kormány engedélyt ad rá. Különös, hogy a magyar földbotrány kapcsán, vagy mikor egy valódi magyar földközösséget, Kishantost felszámolták a picsába, akkor nem volt sem egy Kálmán, sem egy Elek, hogy kitűzze a kokárdát, és kiálljon a magyar értékek mellett. Mint például a magyar föld. Mindenki addig nagy hazafi, amíg nem kerül veszélybe a testi épsége.

"Ha arra kerül a sor és lesz rá lehetőség jóval többet is hajlandó vagyok megtenni és valóban megvédeni a közvetlen környezetem, akár törvénytelennek tartott ám a saját erkölcseimnek megfelelő eszközökkel..."

Hidd el, én is képes leszek minderre, ha beteszi ide a lábát a migráncs/iszlám. (Mondjuk már benn van, kismértékben, de ez most nem lényeges.)

"...a hozzád hasonlóan gondolkodóktól is."

Ja, hogy te engem akarsz felhúzni a lámpavasra! Igen, ez "egészséges" gondolkodás. :D

"Te is tipikus áldozata vagy a morbus hungaricus nevű alattomos betegségnek. Hiába, a magyar a magyarnak farkasa."

Jó, mondjuk ebben egyikünk sem különb. Van a magyar társadalomban frusztráció bőven. Mi is frankón átharapjuk egymás torkát a Deansdale-blogon. :P

Reszet Elek 2016.10.03. 15:52:29

"De patkánynak tartani a magyar társadalom nagy részét, amiért másképpen szavaz, mint te, vagy mert nem megy el szavazni, igenis arrogancia." - A magyar társadalom egy része nem patkány. Ha már állati megfelelőt keresünk sokkal inkább a röfögő, buta disznó képe a megfelelő. Ha valaki egyéni érdekei kapcsán nem lát tovább a vályúnál ill. ha a moslék elvételének a fenyegetése is elég hogy röfögve essen neki a többieknek...

2016.10.03. 16:29:12

@Reszet Elek:

"Ha már állati megfelelőt keresünk sokkal inkább a röfögő, buta disznó képe a megfelelő."

Ki is mondott valami hasonlót legutóbb? Valami Kertész, de nem Imre, hanem...

Reszet Elek 2016.10.03. 16:59:02

@Ahasverus: Ez a disznóarány-dolog más népekre is igaz csak ott nem zavar.

Deansdale 2016.10.03. 17:00:13

@Ahasverus: Pontosan erre gondoltam, mikor azt mondtam, hogy az aktuálpolitika szóba hozása sosem vezet jóra. Túl sok érzelem tapad a pártokhoz, a pártoskodáshoz, nem lehet megúszni sárdobálás nélkül.

2016.10.03. 17:40:43

@Alter_Ego:
"A kérdés egyértelműen az, hogy van-e annyi nemzeti szuverenitásunk, hogy a mindenkori kormányra adományozhassa a nemzet a jogot, hogy dönthessen róla, hogy kíván-e az ország bármiféle népességbetelepítést."

Na de pont ez az, hogy van-e. De erről nem a nép dönt, hanem az unió, nem?
Így a népszavazás egy teszt lett volna, hogy előbb megadjuk a kormánynak a jogot (amit amúgy is megadtunk már neki, 2/3-ad stb.) és aztán kiderül, hogy emiatt dönthet-e a kormány a betelepítésről v. mégsem. (van e szuverenitásunk vagy úgyis be kell hajolni az uniónak) - vagy nem jól értelmeztem a mondatodat?

Modnok egy analógiát és szólj, hogy hol tévedek:
A lakásomba ahol amúgy is szűkösen lakunk be akar az önkormányzat telepíteni két éhező, fázó szegény hajléktalant. Erre jön a házfelügyelő és azt mondja, hogy ő megment ettől engem, de én meg kiabáljam, hogy "ments meg kedves házfelügyelő a büdös hajléktalanoktól!" (akik tényleg büdösek).
NAmost, ha a házfelügyelő tényleg csak úgy tud ebből engem kihozni, hogy én kiabálok (vagy legalább emiatt jobbak az esélyei), akkor kiabálni kell.
Ha úgy is meg tudna menteni, hogy nem kell kiabálnom (pl. összefog a többi házfelügyelővel stb.), akkor csak fényezteti magát, csináltatja velem a cirkuszt. Inkább tegye a dolgát.
Ha meg úgysem tud megmenteni, ha kiabálok, akkor felelőtlenség erre bíztatnia engem, mivel a végén nem két büdös jámbor hajléktalant fognak beköltöztetni, hanem két büdös dühös hajléktalant a lakásomba.

Persze érzelmileg mindenképpen jogos a kiabálás ... de sztem a politikában hiba nagyon az érzelmeket bevonni és inkább az érdekeket kéne figyelembe venni.

Alter_Ego 2016.10.03. 18:54:54

@kiknekX: Szívesen elmagyarázom a nyilvánvalót, bár én hajlamos voltam azt hinni, hogy egyébkéntis nyilvánvaló mindenki számára.

Maradjunk akkor az analógiádnál. A történetből kimaradtak szereplők, történetesen négy szomszédod: a bal szomszédod, akinek az egész családja az önkormányzatnál dolgozik, a jobb szomszédod, aki már régen szeretné megkapni a házmesteri állást, az alattad lakó, akit tegnap már megint eláztattál és amúgy is gyűlöl téged, a feletted lakó, aki attól retteg, hogy ha nem kerül hozzád is hajléktalan, akkor majd az összeset rá fogják lőcsölni. Ők, amikor majd megérkezik az önkormányzati megbízott, hogy betaszigálja a lakásodba a hajléktalanokat, és amikor a házmester a nevedben tiltakozni fog, mind szintén ott lesznek és hol kórusban, hol egymás szavába vágva azt fogják egyvégtében ordítozni, hogy a házmester nem is birtokolja a te felhatalmazásodat és nem is a te nevedben jár el, nincs is joga erre, és egyébként is te igenis akarod a lakásodba azokat a hajléktalanokat, mitöbb ők ezt már többször hallották is tőled. Tehát az előrelátó, bölcs házmester alapos okkal készített fel téged arra, hogy még ha mindketten tudjátok is, hogy te megbíztad őt a képviseleteddel, mégis ha jót akarsz, akkor a megfelelő időpontban tiszta erőből, önmagadból kikelve visítsad, hogy "ments meg kedves házfelügyelő a büdös hajléktalanoktól!", mert különben még ő sem segíthet rajtad...

Remélem így már érthető! :)

Asidotus 2016.10.03. 19:33:28

@Alter_Ego: szerintem pontosítsuk az analógiát azzal, hogy az a két hajléktalan (de ezt nyugodtan kiterjeszthetjük a város összes hajléktalanjára) egyáltalán nem akar beköltözni hozzád. Ők máshová akarnak menni, el is mentek oda. Onnan ugyan elhozhatják őket ide (kérdés, hogyan, hiszen erőszak itt most nem játszik, hiszen nem bűnözőkről beszélünk), és én sem zárhatom be őket a lakásomba. Vagyis, a probléma valójában nem is létezik, legalábbis számomra nem, engem, minket egyáltalán nem érint, hiszen a mi városunkban nem maradnak meg a homeless-ek.
Így próbáld meg értelmezni a népszavazásosdit

Deansdale 2016.10.03. 19:48:00

@Asidotus: Ez egy igen gyakori és nagyon fura érv, tekintve hogy így is vannak Magyarországon migránsok (mármint a friss válságból, nem régebbről). Lehet, hogy a többségük nem ide szeretne jönni, de sokan itt ragadnak, idetoloncolják őket a dublini rendelet nevében, ésatöbbi. Ráadásul ha az EU kvótákkal akarja szétosztani a migréneseket akkor feltételezem az ittmarasztalásukra is kitalálnak valami szabályt, szóval a probléma mégiscsak valós.

KalmanBlog 2016.10.03. 20:04:48

@kiknekX: A városvezetés megcsinálja a beköltöztetést. A beköltözők kizabálják a hűtőt, eladják a mozdítható dolgokat, a gyereket és az asszonyt terrorizálják. Ezután elmész a bíróságra azzal, hogy mi történt. Erre a bíróság: de hát maga is ezt akarta, nem hallottuk tiltakozni. Vállalja a következményeket!

2016.10.03. 20:10:43

@Deansdale:

"Pontosan erre gondoltam, mikor azt mondtam, hogy az aktuálpolitika szóba hozása sosem vezet jóra."

Ha arról szeretnél beszélni, hogy egy adott külpolitikai jelenség (jelen esetben a migránsáradat) miként érinti hazánkat, akkor nem kerülheted meg az aktuálpolitikát, mert a hazai pártok reagálnak a külpolitikai jelenségre. Ha pl. arról beszélsz, mi az alapvető különbség az MSZP és a FIDESZ migránspolitikája között, aktuálpolitizálsz. A magyarországi migránspolitika tárgyalása során nem kerülheted el az aktuálpolitikát, a magyarországi migránspolitikába pedig beletartozik a migránskvóta és az ellene irányuló népszavazás.

"Túl sok érzelem tapad a pártokhoz, a pártoskodáshoz"

Ideje tudomásul venni, hogy a politizálás nem színtiszta racionális művelet, társul hozzá bőven az érzelem. De ez mindig így volt a történelemben, amióta van politika.

Aurelius Respectus 2016.10.03. 20:11:28

@Asidotus: Majd hoznak egy rendelkezést, hogy csak a te lakásodban kaphatják meg a segélyt, amit a te adódból fizetnek ki nekik.

Asidotus 2016.10.03. 20:27:12

@Deansdale: te kinézed az EU-ból, hogy erőszakkal* ide fognak telepíteni "szerencsétlen menekülteket"? Pont az EU-ból, hogy ezt meg tudják oldani? Én nem bánnám, ha az EU olyan erős lenne, hogy képes lenne ilyesmire is, de szerintem akkor nem is lenne itt migránsválság
*: mert ide csak erőszakkal tudják elhozni a migránsokat, ahhoz fogni kell a német, francia, stb. rendőrnek a bevándorló grabancát, és el kell ide hoznia, tényleges fizikai erőszakot alkalmazva. Ne feledd, olyan emberekről beszélünk, akik Afrikából, háborús Közel-Keletről elcaplattak idáig, vállalva sok fáradtságot, nem kevés veszélyt. És mi akadályozza meg őket, hogy ne menjenek vissza Németországba? Nem zárhatjuk itten börtönbe

Deansdale 2016.10.03. 20:28:24

@Ahasverus: Jobbszeretek a jelenségekről beszélni, mint arról, hogy a fiszop vagy a madesz épp mit nyomat. Az, hogy egy adott problémával mit lehetne/kellene csinálni a legtöbbször egyértelmű - ahogy az is, hogy egyetlen párt sem csinálja azt. Szerintem a pártrendszer úgy en bloc a pártoskodás eszköze, vagyis a megosztásé. Egy normális demokráciában nem létezhetnek pártok, és amint megjelennek az a demokrácia végét jelenti. Amikor az általad megválasztott képviselő főnöke nem te vagy, hanem egy bankárok által fizetett arc egy pártszékházban, onnantól baszhatod az egészet. A pártokkal foglalkozni pedig automatikusan azt jelenti hogy az irányítók játékát játszod, ami senkinek nem jó, csak nekik.

Deansdale 2016.10.03. 20:33:39

@Asidotus: Persze, az osztrákok már nyavajogtak is, hogy a nálunk regisztrált menekülteket vissza szeretnék ide toloncolni.

Egyébként van egy olyan sejtésem, hogy mivel a muszlim hordák mindent el akarnak foglalni, jutna ide is migráns.

Másfelől viszont a teljes kérdéskört kezeljük szarul, ugyanis ha a ny-eui országok közül csak 1-2 eliszlámosodik 10-20 éven belül onnantól egész Európa szopóágra kerül, és százmilliós nagyságrendű emberáldozatba fog kerülni ez a kis baki. Franciaország már igen közel áll a polgárháborúhoz, és mások is közelednek ebbe az irányba, aztán az Isten óvja a civilizált világot ha csak egy helyen is győznek a barbárok.

És hogy még egyszer válaszoljak a kérdésre is: jelenleg is vannak Mo-n migránsok táborokban. Miből gondolod, hogy nem lehetne még egy pár tábort építeni, még egy pár migránsnak? Állítólag már meg is kezdték...

KalmanBlog 2016.10.03. 20:51:20

@Deansdale: "aztán az Isten óvja a civilizált világot ha csak egy helyen is győznek a barbárok" - Itt a legrosszabb forgatókönyv: aki olvas alternatív médiát, az tudja, hogy az ISIS-t úgy fegyverezték fel, hogy kisebb erődítményekben felhalmoztak hadianyagot, aztán "elfelejtették" megvédeni, ami így az ISIS kezére került. Na most, Németországban éppen üzemanyagot halmoznak fel. Gondolom egyéb hadianyag van doszt eleve, mivel amerikai megszállás alatt van az ország a mai napig, és valami mondvacsinált okkal éppen felfegyverzik Európát. A "német" hadsereg nagyrésze már ma is muszlim katonákból áll (német állampolgárok, de másodgenerációs törökök, akik ki tudja ki mellé állnának egy belháború esetén). Innen már bárki össze tudja rakni, hogy mire akarok kilyukadni, igaz? Ha esetleg tényleg így van, akkor a Jóisten óvjon mindenkit!

Belvedere_blog (törölt) 2016.10.03. 21:36:11

@KalmanBlog: @Deansdale:

Mivel a 2011-es magyarországi (!) népszámláláson közel 1 400 000 ember (!) nem jelezte az etnikai hovatartozását, a hanyatlás feltartózhatatlan. Ebben benne van a több százezer vegyes házasság is.

Ami pedig az európai népek felmorzsolódását illeti, kevés figyelmet kap a női exogámia.

fesztival.mandiner.hu/cikk/20160915_songoro_fatime_interju_en_nem_szolidaritok_en_magyar_vagyok
mno.hu/kulfold/ahol-nem-mukodik-a-nyugati-demokracia-1364455

Feltűnő, hogy valamennyi esetben a néger/arab férfi és a fehér, nyugati nő társul. Tehát alapvetően NEM az európai lakosság iszlamizálódik, hanem a bevándorlák asszimilálják a velük házasuló fehér NŐKET (vö. Deansdale adatával a muszlimmá lett nagy-britanniai nőkről).
Hasonló példa a magyar nők és cigány férfiak között egyre gyakoribbá való együttélés.

Végül némi szociológiai körkép:
www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/ezert-nem-hazasodik-ossze-tolvai-reni-es-kallay-saunders-andras-video/sr44jdq
24.hu/szorakozas/2015/08/03/ujra-babat-var-az-x-faktoros-shodeinde-dorka/
utazas.com/utazas-forumok/utazas-forum-temakor/hazassag-nigeriai-ferfivel/

2016.10.03. 21:46:08

@Alter_Ego:
Tetszett, nevettem:-).
De ez a kulcsmondatrész: "..akkor a megfelelő időpontban tiszta erőből ..."
Na ez nem (volt) egyértelmű, hogy ez az időpont most van.
Mert akkor elsöprő részvételi arány lett volna a népszavazáson szerintem.

2016.10.03. 21:53:11

@KalmanBlog:
Ezt akár el is fogadom.

De én is tudok írni egy szcenáriót:
A beköltöztetett hajléktalanok végül összebalhéznak a ház lakóival és halomra gyilkolják egymást (de főleg a hajléktalanokat). Majd jön a karhatalom és azt mondja: "maguk itt mit műveltek szegény hajléktalanokkal!" Mire a szomszédok: "nem mi tehetünk róla, hanem az a rasszista banda, hallottuk is hogy kiabáltak, hogy a hajléktalanok büdösek. Mi bezzeg mindig szerettük őket."
JA akkor egy pár szobát lecsatolunk tőlük és átadjuk a kedves szomszédoknak.

2016.10.03. 21:53:43

@KalmanBlog: @Deansdale:

Az iszlám már benn van az országban.
magyariszlam.hu/mikmagyar/news.php

Az jelent valamit, hogy a Magyar Iszlám Közösség elhatárolódik az ISIS-től? Vagy ez csak lényegtelen részletkérdés?

Aurelius Respectus 2016.10.03. 22:07:54

@Ahasverus: Nem jelent semmit, a Korán megengedi hogy az iszlám hívő hazudjon a hitetlennek, ha az iszlám terjesztése érdekében szükséges.
prochristo.blogspot.hu/2016/08/iszlam-eroszak-kereszteny-eroszak.html

Asidotus 2016.10.03. 23:06:42

@Deansdale: középtávon komoly probléma lesz Nyugaton a muszlim népvándorlás, ezzel egyetértek, ezt nem vitatom. És ha Nyugaton komoly probléma lesz, akkor nálunk is az lesz.
Igen, igaza van a kormánynak, hogy ezzel kezdeni kell valamit, ez népvándorlás, ugyanolyan, mint ami annak idején a Római Birodalmat is bedöntötte. Azt mondjuk vitatom, hogy nekünk, magyaroknak kell ezzel kezdeni valamit. Nem miattunk lett olyan az ő országuk, hogy onnan eljönnek a migránsok, nem is ide akarnak jönni, és nem is a mi kezünkben vannak az eszközök a probléma megoldására. Oldják meg a gazdag nyugati országok, akik annak idején nagy hasznot húztak a gyarmatosításból. Az olcsó nyersanyag jó volt? Az olcsó munkaerő jó volt? Akkor tessék, egyék meg, amit főztek.
A történelem úgy alakult, hogy Nyugat Európa leginkább azért gazdagabb, mint Kelet Európa, mert ők tudtak gyarmatosítani.

2016.10.04. 08:16:42

@Deansdale:

"Szerintem a pártrendszer úgy en bloc a pártoskodás eszköze, vagyis a megosztásé. Egy normális demokráciában nem létezhetnek pártok, és amint megjelennek az a demokrácia végét jelenti."

Amikor az SZDSZ már-már szinte beteges szinten bevédte mindenféle "támadástól" (értsd, kritikáktól) a parlamentáris demokráciát, akkor megkapta néhány politológus kritikusától azt, miszerint a parlamentáris demokrácia csupán a demokrácia típusok közül az egyik. Az SZDSZ (és hát úgy néz ki, a jelenlegi örökösei is) a demokráciát szigorúan leszűkítették a parlamentáris demokráciára, és úgy beszéltek róla, mintha más demokrácia-formák nem léteznének. Valószínűleg azért ragaszkodik több párt szigorúan a parlamentáris demokráciához, mert ez biztosítja számukra azt a munkahelyet, amely brutális mennyiségű bért (kb. 700 000 Ft-ot) utal a számlájukra havonta. Visszakanyarodva a te gondolatmenetedhez: ha a parlamentáris demokrácia, az un. pártrendszer tényleg a társadalom megosztásának eszköze, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy megszüntessük a parlamentáris demokráciát, és bevezessünk helyette egy másik demokrácia-modellt.

Deansdale 2016.10.04. 11:28:33

@Ahasverus: A demokrácia nemes gondolat, de sánta rendszer, még akkor is ha ténylegesen megpróbálják megvalósítani. Amit most demokráciának neveznek az csak kutyakomédia, 4 évente történő egyszeri választás, hogy a bankárok 2 aktuális verőlegénye közül melyik ugasson és melyik vicsorogjon. Ez olyan távol van "a nép uralmától", mint Makó Jeruzsálemtől.

Ha már ragaszkodunk ehhez a rendszerhez, minimum a pártokat be kellene tiltani, hogy kizárólag egyéni képviselőket válasszunk, úgy hogy bármikor visszahívhatóak legyenek. Mondjuk félévente lehessen újraválasztatni bármelyik körzetben, amennyiben X aláírás összegyűlik vagy ilyesmi. Ezen kívül kötelezni kellene a képviselőket, hogy rendszeresen kommunikáljanak a választóikkal, és ténylegesen az ő véleményüket képviseljék a parlamentben. Ezt már majdnem demokráciának lehetne nevezni...

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2016.10.04. 11:52:17

@Deansdale: Satnya szóvicc, de azért ha megkapirgáljuk a demokrácia uralkodó elitjeit, rendre egy bizonyos népet találunk ott.

Cisgendered shitlord 2016.10.05. 09:06:42

@Deansdale: De miért is kellene képviselőt választani?
Képviselőkre azért volt szükség, mert technikailag nem volt megoldható, hogy az emberek minden egyes kérdésnél kinyilvánítsák a saját akaratukat, ezért megbíztak valakit, hogy az ezekben a közügyekben őket képviselje. Az internet korában viszont ez a fizikai akadály többé már nem létezik, este, vacsora mellett mindenki a tabletjén-telefonján leszavazhatna a számára fontosnak tartott kérdésekben, a saját akarata szerint.
A mai képviselő urak-hölgyek nem mások, mint ész nélküli, frakcióvezető által távhangvezérelt gombnyomogató-Jánosok, egy elavult rendszer haszontalan örökségei. Ideje lenne megszabadulni tőlük.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2016.10.05. 09:55:26

Záróegyzet a népszavazáshoz:

"Antiochus betört Görögországba, mert az aetolok behívták, hogy kikergesse a rómaiakat. Követeket küldött tehát Antiochus az achájokhoz, lévén azok a rómaiak barátai, hogy közbe ne lépjenek; a rómaiak viszont arra buzdították őket, hogy az ő oldalukon maradjanak. Mikor döntésre került sor, e dolgokban az achájok nagygyűlésén Antiochus küldötte arra buzdította őket, hogy semlegesek maradjanak. Erre a római követ így felelt: Quod autem isti dicunt non interponendi vos bello, nihil magis alienum rebus vestris est; sine gratia, sine dignitate, praemium victoris eritis (Amit ezek ajánlanak, hogy ne avatkozzatok a háborúba, a lehető legrosszabb számotokra; elvesztitek becsületeteket és a győztes zsákmánya lesztek irgalom nélkül). S mindig úgy történik, hogy aki ellenséged, arra kér, maradj semleges, aki pedig barátod, arra, hogy szállj síkra mellette fegyveresen."
/Niccolò Machiavelli: A fejedelem

Alter_Ego 2016.10.05. 15:36:08

@Cisgendered shitlord: A technikai nehézségek ellenére is van van példa a régi hagyománya rendelkező közvetlen demokráciára: a Svájci kantonok.

Akadnak bőven, akik még csak nem is hallottak róla, nekik egy link:

hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jc#T.C3.B6rv.C3.A9nyhoz.C3.A1s.2C_n.C3.A9pszavaz.C3.A1s.2C_v.C3.A9grehajt.C3.A1s.2C_igazs.C3.A1gszolg.C3.A1ltat.C3.A1s

Idézek is belőle:

"A nagy gyakorisággal bekövetkező voksolások, parlament által hozott bármilyet törvényt felülbírálatának a lehetősége, valamint felesleges részvételi küszöbök és más hatalmi eszközök hiánya, amellyel a népszavazást a politikai hatalom megakadályozhatnák, élénkítik a pártok és a közvélemény kapcsolatát. Ugyanakkor arra készteti a parlamenti erőket, hogy a reformokat közösen, mindenki által elfogadható kompromisszumokkal dolgozzák ki. A népszavazás erős mivolta teszi Svájcot az ún. kompromisszumos (konszenzusos) demokrácia mintaországává. A népszavazások több mint fele az utolsó 35 évben valósult meg és egyre népszerűbbek."

Alkotmánymódosítást például csak népszavazás útján lehetséges végrehajtani, és a népszavazásnak nincs érvényességi határa. Mindennek a modellnek pont megfelel a most nálunk zajló folyamat, szóval senkinek egy szava sem lehet, hiszen svájci szintű demokratikus folyamat eredményeként hozott a nép és a kormány egy közös alkotmányozási döntést. De ezt egyébként valójában mindenki tudja, csak a pitiáner ellenzék forgatná úgy a szavakat, hogy ebből a politikai ellenfelük bukása kerekedjen ki...

Visszakanyarodva a közvetlen demokráciára: mindenképpen ez a jövő útja, most már "csak" el kellene távolítani az útból ezt az elavult rendszert és annak haszonélvezőit.

TrollEdomer 2016.10.05. 19:54:40

@Alter_Ego: Ez nagyon jó, nem haragszol meg, ha nicked megjelölésével idézem?

Alter_Ego 2016.10.05. 23:43:34

Ha már Svájc, akkor még egy közvetlen demokráciával, bevándorlással, nemzeti identitás védelmével összefüggő érdekességet ajánlanék mindenki figyelmébe: egy 2009-ben megtartott svájci népszavazás eredményeként az országban minaretépítési tilalom lépett életbe. Annak ellenére, hogy sok aggódó hang próbált ellene érvelni, a parlamenti pártok többsége ellenezte, mégis a szavazók 57 százaléka megszavazta az alkotmánymódosítást, amelyet azzal a céllal kezdeményeztek, hogy "megakadályozzák a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását”. Ehhez képest - bárki bármit is mondhat -, nekünk végképp semmi okunk szégyenkezni egy olyan nemzeti identitást védő alkotmányos rendelkezés miatt, amely megtiltja a csoportos betelepítést.

hu.wikipedia.org/wiki/Minaret%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si_tilalom_Sv%C3%A1jcban

01732895 (törölt) 2016.10.06. 22:53:54

@Alter_Ego: Idézet a wiki oldalról: "A kampányban ugyanakkor előtérbe kerültek a muzulmán nők elnyomásáról, a burka kényszerű viseléséről, a saríáról szóló kérdések aminek következményeképp feminista támogatása is volt az „igen”-nek.[1]" Úgy látszik, a feministáknak akkor még szabadott félni az iszlámtól.

TrollEdomer 2016.10.08. 12:24:50

@Ahasverus: Az ISIS legtöbb áldozata muszlim, a béke Nobel díjas obama, izrael és szaud arábia hozta létre Aszad megdöntése érdekében, így elhatárolódnak tőle.
süti beállítások módosítása