HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @GABOR2: Már csak abból is nyilvánvaló, hogy mekkora hülyék ezek a kretének, hogy a rendőri funkciókat ellátó szervezetüket szabadságharcosoknak nevezik... (2020.09.23. 08:49) Sorosozzunk egy kört
  • GABOR2: Rendőrök helyet felfegyverzett "szabadságharcosok" járőröznek arrafele. Képek is vannak ezekről a "szabadságharcosokról": "Armed ‘Freedom Fighters’ patrol Minneapolis streets in aftermath of George... (2020.09.23. 02:01) Sorosozzunk egy kört
  • GABOR2: Minneapolisban egy városrész szavazott arról, hogy ők sohatöbbé nem fognak rendőrt hívni bármi is lesz. Nos... több száz hajléktalan költözött oda és a lakók most... félnek. Volt aki meg is szegte ... (2020.09.23. 01:57) Sorosozzunk egy kört
  • Go Jóska: @Deansdale: >A többi fehér kultúra nekem nem ellenségem, inkább afféle unokatestvérként tekintek rájuk Hiába nem tartod őket ellenségnek, ha ők viszont annak tartanak téged. Így ez csak annyit ... (2020.09.23. 00:11) Válasz ezúttal egy 888.hu cikkre, magyarságtörténet ügyében
  • GABOR2: @Deansdale: Kösz szépen Deansdale, nagyon érdekes volt. Durva, hogy simán évtizedekig mehet lényegében ugyanaz a módszer. Bár részben már megkopott, főleg a címkék ragaszgatása másokra már, nem olya... (2020.09.22. 21:34) Sorosozzunk egy kört
  • Utolsó 20

Sci-fi ajánló és ajánlatkérés

2016.02.07. 17:16 Deansdale

Nehéz manapság jó sci-fit találni, mert a felhozatal többségében a dögunalmas progresszív vonalat nyomja. Én valahogy képtelen vagyok isteníteni az olyan polkorrekt témájú és kivitelezésű szarokat, mint az új Battlestar Galactica volt - nem érdekel, hogy a túlélők hogyan szerveznek új társadalmat a régi mintájára, nem érdekelnek a kisszerű személyes konfliktusaik, amiknek központjában vagy az üres pletyka forog, vagy pedig valami polkorrekt maszlag rasszizmusról és szexizmusról. Nekem a tudományos fantasztikum szóljon tudományról és fantasztikumról, ne legyen űrbe helyezett szappanopera vagy társadalomkritika.

Éppen ezért örülök, hogy az egyébként fostalicska minőségű termékeiről híres "szájfáj" csatorna ezúttal valami érdekeset alkotott. A "The Expanse" nevezetű sorozatról beszélek, ami Daniel Abraham és Ty Franck közösen (James S. A. Corey írói név alatt) írt regényei alapján készül. Egyelőre élvezhető, remélem nem szándékoznak a jövőben sem elbaltázni. Persze megvannak benne a kis progresszív bökések: a homoszexualitás, a nők a hatalmi pozíciókban, stb. Hál'istennek ezek elviselhető mértékre vannak visszaszorítva, még a vájt szemű kritikusok is elmehetnek mellettük kis jóindulattal.

Egyesek máris úgy emlegetik, mint a következő Firefly - hadd hűtsem le minden ilyen ember kedélyeit: nem az. Őszintén szólva poros nyomába sem érhet a Firefly-nak. Talán ha hagyják kibontakozni a hosszútávú sztorit, akkor azzal túlmutathat a csonkára vágott klasszikuson, de semmilyen más tekintetben nem érdemes őket összehasonlítani. Viszont ez hatalmas kritika a felhozatal többi részére nézve: bár a jelenlegi legjobb sci-fi egy nagyságrenddel gyengébb a korábbi csúcsteljesítményeknél, még így is magasan a mezőny fölé nő.

Éppen ezért teszem fel a kérdést: nem látott véletlenül valaki valami jó sci-fit manapság, amit a sajtó valamilyen okból nem kapott fel? Nem kell feltétlenül teljesen frissnek lennie, de nem árt ha 2000 után született. Lehet film vagy sorozat, vagy akár anime is, a lényeg az, hogy legyen nézhető.

251 komment

Címkék: címkétlenség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2019.08.18. 18:25:05

@Frederick2: "Azt azért, remélem, tudjátok, hogy ezek a polkorrekt sci-fik és fantasyk kifejezetten jó értékelést kapnak a Moly-on, méghozzá olyan kritikusoktól, akiknek nevük van a hazai fantasy és sci-fi szubkulton"

Semmire nem mennek azzal, hogy kinyalják egymás seggét, a könyveladások folyamatosan esnek, az olvasókat nem lehet tömegesen átverni a szarral. Ki a francot érdekel a progresszív identitáspolitika kivetítése az űrbe? A többséget nem, az biztos. A szexista, rasszista hívószavak kizárólag arra jók hogy a libsi kritikusokat irányba állítsák, vásárlóerő nincs mögöttük.

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:10:16

@Frederick2: Én csak a könyvleltár rendszerük miatt vagyok ott, végre át tudom tekinteni a könyveimet :) A többi résszel nem foglalkozom, egy kommentet sem írtam oda, pedig két éve ott vagyok.

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:17:37

@Deansdale: Nyugaton esnek a könyveladások vagy nálunk ?

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:31:33

@Frederick2: Azt sajnálom hogy a Delta Vision megvette a Cherubiont, gyakorlatilag vége lett ezzel a könyveiknek, pedig őket olvastam amióta létezett a kiadó, előtte meg a Phoenix kiadó könyveit fantasy témában.

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:43:47

@Deansdale: Mit gondolsz a Gilette ügyről ? A bojkott miatt estek az eladásaik vagy már amúgy is leszálló ágban volt a cég az új szakáll divat miatt ?

Frederick2 2019.08.18. 19:47:21

@Madarász Henrik: Miután lecuppantam Stephen Kingről, a következőek elolvasása következik:

Dmitry Glukhovsky - Metró
moly.hu/konyvek/dmitry-glukhovsky-metro-a-trilogia

Mark Lawrence - A ​Széthullott Birodalom
moly.hu/konyvek/mark-lawrence-a-szethullott-birodalom

Anthony Ryan - Draconis Memoria
moly.hu/sorozatok/draconis-memoria

Tudom, óvatos vagy a mai brand-ekkel. Ha netán elolvasom őket, megírom ide a blogra, érdemes-e őket kézbe venni.

(Emlékszem, egyszer ígértem neked, megírom, milyen Oliver Bowden Assassin Creed-regénysorozata - de már az első regény első fejezete olyan ótvarszar volt, hogy az egész sorozatot dobtam a kukába. Semmi mást nem tesz az "író", minthogy egy számítógépes játékot ültet át regényes formába, valami iszonyat gagyin.)

Az a baj, hogy az új trendek többsége szemét. (Ez most kicsit Deansdale-s megfogalmazás volt, tudom. :D) Így az óvatosság tényleg nem ártalmas...

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:55:28

@Frederick2: Nem, lehet hogy félreérthető voltam, egyszerűen olyan sok fantasy / sci-fi könyvet adtak / adnak ki, hogy nincs időm elolvasni őket és pénzem sincs megvenni őket, ezért maradok a bevált szerzőknél, illetve olyanoknál akik megtetszenek a téma miatt. Köszönöm az ajánlatot a könyvismertetésre, várom a beszámolót majd :)

Frederick2 2019.08.18. 19:59:46

@Madarász Henrik: Óh, én is ritkán veszek könyvet. Egy történeti szakmunka volt az utolsó, amit megvettem, de az megfizethető áron volt. Könyvtárosként hozzá tudok jutni sok könyvhöz - megvan ez az előnye. :) De én se nagyon adok ki pénzt könyvért.

Madarász Henrik 2019.08.18. 20:03:41

@Frederick2: Én akciós antikvár könyveket szoktam venni, újat ritkábban.

Frederick2 2019.08.18. 20:48:31

@Madarász Henrik: A Moly-ra visszatérve...

Egyrészt, azért szomorú a Moly átpolitizálása, mert egy elég fasza virtuális fórum lenne, ahol lehetne beszélni kötetlenül irodalomról. Én szeretek irodalomról beszélni, művekről, regényekről, novellákról, írókról, kiadókról, irányzatokról, stílusról - és kifejezetten frankó lenne egy olyan virtuális hely, ahol erről szabadon lehetne diskurálni a többi emberrel.

Másrészt viszont, tökéleten bemutat bizonyos dolgokat.
- ha valaki tapasztalatokat akar szerezni, milyen egy igazi balliberális irodalmi közeg, akkor a Moly egy megfelelő hely ehhez
- a Moly ezáltal a veszélyekre is felhívja a figyelmet: a szabadgondolkodás korlátozása a véleménycenzorok által, az irodalom átpolitizálása
- a Moly is egy jelzés arra, hogy a kultúra nagy része még mindig balliberális kézben van

Madarász Henrik 2019.08.18. 21:25:45

@Frederick2: Megértem, tényleg borzasztó, hogy a világnézetüket mindenhova betolják, elvileg teljesen politikamentes helyekre is, nem lehet szakmai / hobbi ügyekről normálisan beszélni. Ezért is szoktam ide írni, amikor a balos szemetet tolják az eddig politikamentes szórakoztató műfajokban, mert felháborít hogy tönkreteszik ezzel.

Frederick2 2019.08.22. 08:41:45

@Madarász Henrik: @Deansdale:

Mi Magyarországon a legnagyobb könyvkiadó?
- Líra és Lant; Libri

Mi Magyarországon a legnagyobb fantasy könyvkiadó?
- Delta Vision

Mi Magyarországon a legnagyobb sci-fi magazin?
- Galaktika

Mi Magyarországon a legnagyobb virtuális irodalom közösség?
- Moly

MINDEGYIK A BALLIBERÁLIS KULTÚRA KEZÉN VAN!!! Épp elég ezt az ötöt birtokolnia ahhoz, hogy monopolhelyzetben legyen a balliberális szubkultúra. És ha ehhez hozzávesszük még a Magvetőt, amit szintén ballib, plusz még a geek portálokat, amik szintén ballibek, akkor még kiábrándítóbb a helyzet.

Ki kell mondani:
MAGYARORSZÁGON AZ IRODALOM BALLIBERÁLIS KÉZBEN VAN!!!

Sokan hibáztatják érte a Fideszt, miszerint nem tesz semmit, hogy az irodalomban megszűnjön ez a ballib hegemónia. De hadd kérdezzem meg: mit tehetne?

Talán kiépíthetne egy saját könyvkiadó- és magazinhálózatot, saját irodalmi virtuális közösséggel, geek-portálokkal stb. Ezzel egyensúlyozhatná jobboldalról a ballib nyomulást az irodalomban. Ja, megtehetné, mert pénze van rá, nem kevés... de ez nem csak pénz kérdése.

Jordan Peterson mondja egy videójában, hogy Kanadában a kreatív embereket begyűjti magának a baloldal - és hogy szerinte ez világ szinten így van. Szerintem ez elmondható a hazai helyzetre is. A jobboldal orgánumok, mint a Magyar Napló, nyomatott és promozótt írók többsége középszerű és unalmas (beleolvastam néhányba), sajnos az igazi tehetségek átsoroltak balra.

Persze ez nem jó, mert az igazi tehetségek így a kreativitást rossz célokra használják (pl. Bödöcs Tibor, Szélesi Sándor). De tény, hogy a szellemi tőke a baloldal kezében van. És ezen változtatni kellene...

SZÜKSÉG LENNE EGY JOBBOLDALI ALTERNATÍVÁRA A MAGYAR IRODALMI ÉLETBEN! MERT A BALLIBERÁLIS HEGEMÓNIA A MAGYAR IRODALOM TERÜLETÉN NEM JÓ!

Madarász Henrik 2019.08.22. 14:25:02

@Frederick2: A Fidesz vezetését nem érdekli az irodalom, csak a sport, az irodalmat letudta annyival, hogy létrehozott egy szövetséget a fideszes irodalmároknak kifizetőhelynek és egy-két állami intézményt átadott nekik. A második amit írtál sajnos valós, az értelmiség, főleg a humánértelmiség általában balos érzelmű lett, mert az egyetemi oktatás a balosok kezében van az összes fejlett országban, mivel ott az egyetemi autonómia ezen már nem is lehet változtatni, csak egy diktatúra tudna változtatni 1945-ös mintára ezen.

TrollEdomer 2019.08.22. 16:37:35

@Frederick2: Szélesi mitől olyan balos?
(Na jó mondjuk komoly hibának tartom, ha vki Szolgálólányhoz nem úgy áll hozzá, hogy mi ez a szar propagandamű)

Frederick2 2019.08.22. 16:57:02

@TrollEdomer: Ez egy régebbi cikk, de elég szépen besétált Pozsonyi Ádám (Bucó) csapdájába. Ha valaki emlékszik a "könyvégető" trollkodásra...
szelesisandor.hu/egy-lepes-mar-csak-a-konyvegetesig-935.html

Amúgy még számos cikke van, ami azt jelzi, el van köteleződve a ballib szubkultnak.

"Na jó mondjuk komoly hibának tartom, ha vki Szolgálólányhoz nem úgy áll hozzá, hogy mi ez a szar propagandamű"

A ballib szubkultban ki nem nyalja ki annak a vén kurvának a picsáját? :P

Frederick2 2019.08.22. 17:08:53

@Madarász Henrik: @Deansdale: Én nem olvastam el a cikkeket, (bár beleolvastam) de talán titeket, mint nagy sci-fi rajongókat, talán érdekelhet.

szelesisandor.hu/sci-fi-hazai-szinterei-es-resztvevoi-3355.html

szelesisandor.hu/wp-content/uploads/2018/08/Szelesi_A_scifi_magyar_utja_18_05_06.pdf

(Madarász, a pdf-es cikkben szó esik a Cherubion-ról is. Talán érdekel.)

Frederick2 2019.08.22. 17:10:46

@TrollEdomer: Egyébként a Hetek-en és Szabados Ádámon kívül volt még valaki, aki bírálta a Szolgálólányt?

Mert én három kritikán kívül (kettő Szabados, egy Hetek) csak felszopó cikkeket olvastam.

Madarász Henrik 2019.08.22. 17:18:08

@Frederick2: Tényleg balos, látszik a szövegből. Jól bedőlt Pozsonyinak :))

Madarász Henrik 2019.08.22. 17:39:16

@Frederick2: Átfutottam őket, inkább elméleti kérdésekről szólt és egy kis magyar sci-fi történet a másodikban, amúgy inkább a sci-fi szerzőknek fontos hogy a hivatalos tudomány elismerje őket komoly irodalmi műfajnak, pedig ha belegondolunk az olvasók elvárásai fontosak, nem pedig néhány irodalomtörténész véleménye.

Madarász Henrik 2019.08.22. 17:41:59

@Frederick2: Ez is mutatja a balos túlsúlyt a szférában, ilyen kitalált hülyeségekkel hergelik a nőket a férfiak és a kereszténység ellen, amikor világunkban valójában tombol a balos véleményterror.

KalmanBlog 2019.08.22. 18:25:42

@Frederick2: Egyébként én megtartottam a magam könyvégetését az ifjúság okulására. Ismerősömtől loptam 1-2 Konrád kötetet, azokat égettem el. Akartam volna Esterházy-t is, de nem volt senkinek, LOL.

Semmilyen kárt nem okoztam: a sosem olvasott, örökölt könyvek között volt. Nem tudom elképzelni, hogy valaki odamegy: rég olvastam Konrádot, úgy belelapoznék az "Európa köldökén" című műbe egy kicsit... Ilyen egyszerűen nem lesz soha.

Ami haszna volt a könyvégetésnek: beszélgettünk róla, hogy hogyan árt a média, mi a céljuk ezeknek a szerzőknek, és miért kell kerülni őket, és megvédeni tőlük a gyerekeket. Maga az égetés csak szimbolikus tett volt, nem az a lényeg. Nem bántam meg, ha találok a célnak megfelelő könyveket, akkor megszervezzük újra. Ősszel a rőzsével együtt érdemes elégetni, akkor úgyis nagy máglyát rak az ember.

Egyébként ez a szöveg, hogy volt már a történelem során könyvégetés, nézzük meg hová vezetett, blabla hatalmas kamu: a nácikra szokás érteni, miközben a marxisták nagyságrendileg több könyvet elégettek, vagy más módon tüntették el a közforgalomból. Hogy-hogynem, éppen a náci korszak könyveit lehetetlenség fellelni. A harmincas évek eleje és a 45 közötti könyvkiadás egyszerűen hiányzik az antikváriumokból. És nem csak a megkérdőjelezett tartalmak, hanem kb minden. És ami maradt, azt is titokban kis kiadóknál, alternatív boltokban lehet csak megszerezni úgy, hogy érzed a hátadon a besúgók tekintetét, amikor kifizeted.

Frederick2 2019.08.22. 19:12:56

@KalmanBlog: Van a jobboldalon egy érdekes személy, Alfőmérnők. Ide is felszokott járni néha, Dean blogjára. Volt szerencsém személyesen találkozni vele három alkalommal is, leveleztünk elég sokat, telefonon is beszéltem vele párszor. Egy értelmes, intelligens, művelt ember - emellett egy sziklaszilárd konzervatív és jobboldali úriember.

Esterházy Pétertől szereti a "Termelési regény"-t, Ottlik Gézától az "Iskola a határon"-t, Krasznahorkai Lászlótól a "Sátántangó"-t. Nádas Pétert sokra tartja.

Jó, hogy megvan ez a képessége. Mármint az, hogy az irodalmat és a politikát szét tudja választani egymástól.

Én még nem olvastam Esterházy-t, Ottlikot, Nádast, Krasznahorkait. Kertész Imrétől még főiskolai időszakomban elolvastam a "Sorstalanság"-ot. Fogalmam sincs, hogy fogok-e olvasni Esterházy-tól, Ottlik-tól, Nádastól, Krasznahorkaitól. Még Kertésztől. Esetleg Parti Nagytól és Kukorelly-től. Nem utasítom vissza a lehetőséget, hogy egyszer talán elolvasok tőlük ezt-azt. A probléma az, hogy előbb kerül a kezembe egy Nemes István, egy Berke Szilárd, egy Stephen King, egy Móricz Zsigmond, mint bárki a balliberális posztmodern szerzők közül.

"Egyébként én megtartottam a magam könyvégetését az ifjúság okulására."

Gratulálok a nyárspolgári kiállásodhoz! Vannak egyéb hőstetteid is? Mondjuk kinyújtottad a nyelvedet Heller Ágnesre, mikor még élt szegény, és összetalálkoztatok az utcán, és mondtad neki, hogy "beee"? Nem csináltad? De kár - mikor mekkora hőstett lett volna!

Sose értettem az olyan pojácákat, akik dicsekednek azzal, hogy 1, nem olvasnak Esterházy-t (mondjuk azokat se értem, akik azzal dicsekednek, hogy igen) és 2, elégetnek Esterházy-tól egy könyvet.

Én nem olvasok Fejős Évát, de ez nem érdekel senkit, legfőképpen Fejős Évát sem. Elégethetek Fejős Évától egy könyvet, de annak sincs sok értelme, azon kívül, hogy nevetségessé tenném magam - Fejős Éva sem méltatna többre, mint egy megvetendő kacagás.

(Na látod, Fejős Évát nem olvasnék soha.)

"az ifjúság okulására" - Micsoda egy elkoptatott szöveg! De amúgy ja, szerintem is attól okul az ifjúság, ha nem tesz különbséget művészet és politika között, hanem törzsi alapon dönt művészeti kérdésekben is. Ahogy tettek a Kádár-rendszerben is az "okosok". Kádár-rendszer? Hát jah, a minták megvannak, máig is velünk élnek.

KalmanBlog 2019.08.22. 21:10:21

@Frederick2: Régebben próbálkoztam én ezekkel még felvilágosulatlan koromban, és már akkor sem szerettem. Parti Nagytól például kaptam ajándékba egy könyvet valakitől, és beleolvastam de egyetlen kerek mondat sem volt benne, úgyhogy hagytam. De jó hogy mondod: ha előtalálom valahol, akkor bekerülhet a következő könyvégetési válogatásomba.

> Gratulálok a nyárspolgári kiállásodhoz! Vannak egyéb hőstetteid is?

Mondtam, hogy ez hőstett volna? Nem minden hőstett az ember életében. A tisztességesen elvégzett becsületes munka is fontos, nem kell minden megmozdulásunknak hőstettnek lenni.

És nem csak arról van szó, hogy esetleg élvezhetőek-e ezek a művek - többnyire nem - hanem főleg arról, hogy mérgezik a lelkeket. Tűzre velük és kész, nem mérgeznek tovább.

Külön vicces a könyvégetésben, hogy mennyire ki vannak tőle akadva az emberek. Miközben nagyságrendileg 3000 Ft értékű használati tárgyakról beszélünk, és ezeknek a viszonylag környezetbarát megsemmisítéséről.

Frederick2 2019.08.23. 10:16:05

@KalmanBlog: Tudod, van nekem egy fajta fájdalmam. (Igazából több is, de ez lényegtelen.) Megpróbálom elmondani, hátha megérted.

Létezik a kultusz. Az minden híresség körül kialakul a kultusz. Általában a rajongók alakítják ki; a kultusz között van, ami igényesen van felépítve, és van, ami igénytelenül. És persze vannak a kultuszrombolók; olyan írástudók, akik színvonalasan vagy színvonaltalanul bírálat alá vesznek egy kultuszt, lerombolják a hazug panelokat, és megmutatják, mi a pöre igazság (dekonstrukció).

Itt egy olyan darab a kultuszrombolás közül, ami nagyot robbant az USA-ban (Elvis-téma).
moly.hu/konyvek/albert-goldman-elvis
moly.hu/ertekelesek/2234102 (értékelés)

Én nem szeretem a kultuszt, mert politikailag korrekt. Csak a magánélet és a munkásság pozitív oldalára tekint, miközben a negatívumoktól eltekint. A híres emberek is halandók, de a kultusz ezt eltagadja, és hibák nélküli félistent, héroszt és váteszt gyárt le alanyából.

Sok fajta kultusz irritál. Az egyik az Ady-kultusz. Jó költőnek tartom Ady-t, bár nem a kedvencem. De a baloldal annyira kritikátlanul imádja Ady-t, hogy az már szinte vallásos áhítat, nem pedig egészséges rajongás. A baloldal csak szuperlatívuszokban képes beszélni Ady-ról. A hibáiról (melyek között egyaránt van magánéleti, irodalmi és politikai) hallgat.

És a tárgynál maradva: ugyanez van Esterházy kapcsán is. A baloldalon van egy vallásos színezetű Esterházy-kultusz. Ugyanaz a mechanika, mint az Ady-kultusznál. Csak a jókat látja, sőt, a rosszakat is jónak mondja. Esterházy-val vannak problémák: irodalmiak és politikailag egyaránt. A politikai hibái súlyosabbak. Dehát ezekről nem lehet beszélni a baloldalon, mert mindent maga alá nyom a kultusz.

Na de ott van a jobboldal! És itt jön az én fájdalmam. A jobboldal kóstolgatta Esterházy-t, de színvonalas és igényes kritikát nem írt Esterházy-ról. Az, hogy "olvashatatlanok a művei", "gyalázza a magyarokat" meg "elégettem a könyveit az udvaron", ez kritikának, legfőképpen kultuszromboló kritikának, nem elegendő, nem elégséges. Mondhatni: vérszegény eredmény.

Igen, kár, hogy nincs színvonalas Esterházy kritika.

+ Mellesleg szerintem is szánalmas Esterházy túllihegése a balos és liberális kritika által. Az, hogy a nemzet írója", rendkívül szerencsétlen, mert utoljára Jókai Mór volt a nemzet írója, és őt régen tényleg egy nemzet olvasta, míg Esterházy mindig egy szűk kör olvasmánya volt. Az un. "irodalmi zsenialitása" szintén kérdéses - annyira nem jó író, középszerű; egy Stephen King-életmű erősebb, mint az Esterházy-é.

Na, kb. így látom ezt!

Frederick2 2019.08.23. 10:17:37

@KalmanBlog: Ja, most jut eszembe, Spiróval is bepróbálkoztam, a "Fogság" c. történelmi regényével, ami nálam egy egyszer olvasható, középszerű Mika Waltari utánzás volt.

KalmanBlog 2019.08.25. 22:23:16

@Frederick2: Egyébként eszembe jutott egy régi történet: már édesapám is tartott könyvégetést diákkorában. A történelemkönyvét elégette, illetve többen is benne voltak a buliban és elégették. Ráadásul ő le is bukott, és meg is bűntették érte. Ilyen értelemben hőstett volt, mert valamit kockáztatott vele.

Úgyhogy én csak a családi hagyományt viszem tovább :-). Mi lehetne nemesebb cselekedet, mint édesapám gyermekkori hőstettére emlékezve újra és újra megismételni azt? Persze csak szimbolikusan, mert jelenleg az ember nem kockáztat semmit. De ki tudja, jöhetnek még olyan idők, amikor újra bűntetni fogják a könyvégetést?

Márpedig ahol a könyvégetést bűntetik, ott bármi megtörténhet!

Frederick2 2019.08.26. 05:35:21

@KalmanBlog: Ha gyakorlatias szemmel nézem, két dolog miatt időpocsékolás a könyvégetés:

1, Az adott könyvből több 10 000-et nyomat a kiadó, ha nem többet, teszem azt, 100 000-er. Sikeres könyv esetén pedig van utánnyomás. Vagyis egy könyv elégetésével nem állítód meg az írót. :P

2, A legtöbb sikerkönyv felkerül a netre is, mint e-book. Az e-book meg tetszés szerint sokszorosítható. Az interneten hogyan égeted el a könyvet?

Ha azt hiszem, hogy egy könyv elégetésével megállítom Fejős Évát, hülye vagyok. Ha meg csak szimbolikus a célja, akkor meg csak simán modoros vagyok. Nézzétek, elégetem Fejős Évát, mert káros, én pedig becsületesen felelősséget vállalok a környezetemért, mert az égetéssel erre rámutatok! Ez a modorosságon belül vicces!

A könyvégetésnek egyetlen értelme van, az pedig a POLGÁRPUKKASZTÁS. Az mondjuk tényleg szórakoztató volt látni, ahogy egyes liberálisok bedőltek Pozsonyi tréfájának. Én is láttam liberális könyvtárosokat, akik a fejüket fogták, hogy most mi lesz, jönnek a srácok a könyvtárba könyveket lopni, hogy aztán elégessék őket?!

Deansdale 2019.08.26. 14:31:05

@Frederick2: Manapság a könyvégetés szerintem többszörösen önmagába kunkorodóan szimbolikus cselekedet - voltaképp azt a kényszerképzetet égeted el a saját fejedben, amit a társadalom erőszakkal belenyomott amikor még olyan fiatal voltál hogy ennek a folyamatnak nem voltál tudatában. Kicsit konkrétabban, azt a téves berögződést égeted el, hogy minden könyv "érték", akkor is ha valójában támadja és rombolja azt amit te szeretsz, és kötelességed teret engedni az ilyeneknek, különben náci vagy. A társadalmainknak el kell jutnia arra a pontra, hogy egyáltalán ki merjük mondani, vannak dolgok amik rombolnak, és hogy ezeknek nem szabad teret engedni, akkor sem ha valamilyen eszme vagy ideológia nevében követelik. Sőt, akkor főleg nem. Manapság tilos kimondani hogy bizonyos dolgok rombolják a társadalmunkat, az életünket, életterünket, viszont kötelező eltűrni hogy ezeket mások terjesszék és népszerűsítsék. EZT a mentális gúzst kell elégetnünk elsősorban, a könyvek fizikai példányai abszolút mellékesek.

Frederick2 2019.08.26. 14:50:30

@Deansdale: OKÉ.

Szerintem is legyen vita, mi értékes irodalom és mi nem az. Mert az engem is fáraszt, hogy egyesek a balliberális térfélről (pl. György Péter) vagy a jobboldali térfélről (pl. Takaró Mihály) ex katedra kijelentik, hogy ez a mű értékes vagy értéktelen, a vitát generáló ellenérveket pedig arrogánsan lesöprik az asztalról. Vagyis: unalmasak a kinyilatkoztatások, vitát és beszélgetést akarok látni.

A témánál maradva: nekem nem elég, hogy valaki azt mondja, hogy az adott mű értéktelen, hanem fejtse is ki, hogy miért.

Az lenne a tök jó, ha nem csupán az adott szekértáborok tagjai nyilatkoztatnák ki, hogy Wass Albert szar / jó, Esterházy Péter szar / jó. Hanem lenne egy vita, ahol mindkét fél elmondaná az álláspontját, és ütköztetnék a véleményüket. De jó is lenne!

Dehát Magyarhonban már régóta nem így mennek a dolgok, sajnos... :(

Madarász Henrik 2019.08.26. 15:22:04

@Frederick2: Igazából ez a iskolai irodalomoktatás miatt érdekes, jobban belegondolva huszadik századi szerzőket nem is szabadna tanítani 14 év alattiaknak, elég lenne a gimnáziumban.

csi szi 2019.08.27. 11:07:07

@KalmanBlog: '45 után szervezetten begyűjtötték és bezúzták a "fasiszta korszak" könyveit (összeállították az eltörlésre ítélt címek listáját), mint ahogy a politikailag nem megfelelővé vált szobrokat, közterület-elnevezéseket is eltüntették, azért maradt belőlük kevés. A nagy többség beszolgáltatta ezeket, ahogy régi pénzeket, kitüntetéseket stb. sem volt tanácsos őrizgetni.
Megjegyzem, a nyilasok is hozzákezdtek a zsidó, baloldali és egyéb nemkívánatosnak ítélt szerzők műveinek bezúzásához '44-ben, csak nem volt rá sok idejük.

Deansdale 2019.08.27. 14:53:27

@csi szi: "Megjegyzem, a nyilasok is hozzákezdtek a zsidó, baloldali és egyéb nemkívánatosnak ítélt szerzők műveinek bezúzásához '44-ben, csak nem volt rá sok idejük."

Azért itt felmerül az a probléma, hogy a két dolog csak felületes ránézésra ugyanaz, valójában ordító különbség van a - ha szabad így fogalmaznom - konzervatív ill. a progresszív művek pusztítása között. Rögtön rájössz erre ha elképzeled hogy milyen lenne a "Krisztus a hugyban" modern művet elpusztítani, ill. a Mona Lisa-t.
en.wikipedia.org/wiki/Piss_Christ
Nem túl rég volt itt a blogon linkelve egy zsidó rabbi, aki sok egyéb dolog mellett arról is beszélt, hogy a II.VH előtt micsoda degenerált mocskot zúdítottak a zsidók a németek nyakába, és ezzel garantálták hogy ez visszaüssön rájuk valamilyen formában. Ezt persze nagyon nem píszí kimondani manapság... De teljesen mást jelent a "nem kívánatos szerző" a bal- ill. a jobboldalon, nem lehet egyenlőséget tenni a két dolog közé, akkor sem ha egyesek szerint a művészet szubjektív.

Vagy mondjuk elég a modern feminista művészetre (pfff) nézni, hogy valaki megértse a különbséget.

Frederick2 2019.08.27. 19:19:58

@Deansdale: Szeretem, amikor ellentmondasz saját magadnak. Pár éve te mondtad, hogy a nácizmus ugyanolyan balos kísérlet, mint a kommunizmus. Most meg véded a nyilasok könyvégetési akcióját, szembeállítva az 1945 utáni bolsevik könyvégetéssel. Itt már nem húzol párhuzamot, hanem különbséget teszel a kettő közé. Ennyire vagy következetes!

Szereted a Bosszúállók franchise-t? Kérdeztél már meg szélsőjobbosokat, mit gondolnak róla? Ha nem, próbáld meg! Biztos találsz olyat, akinek nem tetszik és károsnak gondolja!

A könyvégetés is azért káros, mert szubjektív mércével mér.

De látom, semmit sem értettél meg az előző kommentemből. Kár. :(

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.27. 20:06:00

@Frederick2: Egy évben egyszer még a legjobbaknak is belefér. Ha már mindenáron rá akarod húzni. De szerintem nem a nyilasokat mentegette, attól, hogy valamit a nyilasok égettek, még tőlük függetlenül is lehet objektíve tűzre való.

Frederick2 2019.08.28. 08:17:21

@don Fefinho:

"Ha már mindenáron rá akarod húzni."

Mit? Hol mondtam én azt, hogy Dean csillagjegye a nyilas? Majd persze, pont én fogom Dean-t jakobinus elhajlással gyanúsítani! :P

Én csak annyit mondtam, h Dean hajlamos a jobbos elhajlásokat pozitívabban elbírálni, mint a balosakat. Volt már erre példa:

Pl. Elviselhetőbbnek tartotta, ha politikai okokból egy jobbos munkaadó kirúgott az állásából valakit, mintha egy balos.

Itt is valami hasonlót mondott a könyvégetéssel kapcsolatban. Amit azért nem értettem, mert a Szálasi-féle banda és a Rákosi-féle banda egyaránt egy szélsőbal csőcselék volt. Ha a Harry Pottert elégető angol reformátusokat védte volna be, azt jobban megértettem volna, mint most a zöld bolsevikok könyvégetési gondolatát. Mindegy.

A LÉNYEG: Egy a problémám ezzel a könyvégetéssel: hogy a szubjektív mérce kiiktathatatlan. Simán olyan is a tűzre mehet, ami jobbára ártalmatlan (pl. Bosszúállók) vagy kifejezetten értékes (pl. Szerb Antal Magyar Irodalma).

Szerintem az is elegendő megoldás lenne, ha a káros szarok kikerülnének a mainstreamből, és átcsúsznának a marginalitásba. Ezen lehetne dolgozni a jobboldalnak.

KalmanBlog 2019.08.28. 12:10:19

@Frederick2:
> Szerintem az is elegendő megoldás lenne, ha a káros szarok kikerülnének a mainstreamből, és átcsúsznának a marginalitásba. Ezen lehetne dolgozni a jobboldalnak.

Mégis hogyan kellene dolgozni ezen? Hogyan magyarázod el a következő generációnak, hogy a könyvek nagyrésze ártalmas? Mikor ezeket fogják ajánlatni neki az iskolában? Úgy, hogy egyrészt nem csak példát mutatsz, hanem beszélsz is róla.

Részemről pont erről szólt a könyvégetés: a körülöttem lévő gyerekeknek elmeséltem, hogy rengeteg könyv van, ami ártani akar. Illetve hogy nagyon fontos, hogy az ember mit gondol a világról, és a káros világnézetet észrevétlenül juttatják be az ember fejébe ezek a könyvek. Utána hogy jobban megmaradjon a szentencia, este a tábortűznél valóban elégettünk pár könyvet. Közben sztorizgattunk nagyapáról is, aki elégette a történelemkönyvét tiltakozásul a komcsik történelemhamisítása ellen.

Tudod, minden oktatás hatékonyabb, ha valamilyen tevékenység is kíséri, valami ami kiemelkedik a hétköznapokból. Ha az elméleti fejtegetéseket valahogy kézzel fogható dolgokhoz is kötjük.

Ha azt tanítanám neki, hogy minden könyv szent és tanuljon meg és higgyen el minden, amit tanítanak neki, akkor hozzásegíteném, hogy hasznos hülyévé váljon. Így pedig adok neki egy esélyt, hogy felnőtt korára már egyedül is el tudja dönteni, hogy mi a helyes, és mi káros.

> Egy a problémám ezzel a könyvégetéssel: hogy a szubjektív mérce kiiktathatatlan.

Mondj egy dolgot, amiből nem kiiktathatatlan a szubjektív mérce!

Valójában a szubjektív döntés alapján való ítélkezéstől való félelem egy kultúrbalos ártány. Azért ültették be a fejekbe, hogy ez gonosz volna, hogy ezzel kiiktassák az ember degeneráltság elleni természetes önvédelmét. Undorodsz tőle? Ez csak szubjektív mérce. Pedig ez művészet, a művészetet az abszolútumhoz mérve kell megítélni. Erre pedig csak a képzett kultúresztéták képesek. És mi ingyen megtettük helyetted: amit látsz az nem undorító, hanem másképpen szép! Vésd jól az eszedbe, mert különben kirekesztő vagy és el kell távolítani téged a társadalomból!

Frederick2 2019.08.28. 12:37:07

@KalmanBlog:

"Valójában a szubjektív döntés alapján való ítélkezéstől való félelem egy kultúrbalos ártány."

A barna csokoládé elfogyasztása meg egy neonáci tett. Hiszen megeszel és megemésztesz egy barnát. Nem embert, hanem csokoládét. De szimbólumokban gondolkodunk: vagyis de, szimbolikusan egy barna bőrű embert. Egy niggert. Megeszed, mert rasszista vagy! :P

Bocs, de kb. ilyen színvonalú volt ez az okfejtés. Attól még nem leszek kultúrbalos, mert nem helyeslem, hogy a Pókember képregényeket gyújtósnak használod a szalonnasütéshez. Természetesen megengedem, hogy elégesd a Pókember képregényeket, de nem tartom helyes döntésnek, és elmondom erről a véleményem. Miért tiltanám meg? Jogod van begyújtani a Pókember képregényekkel, csináld! De elmondom a véleményem! És a véleményem akkor is helytelenítő lesz, ha tudom, hogy a Pókember képregények alacsonyabb szinten vannak a művészeti hierarchiában a Varázshegyhez képest (sőt, az egész Stan Lee-életmű alacsonyabb szinten van a Thomas Mann-életműhöz képest). Miközben begyújtasz a Pókember képregényekkel, helytelenítően ingatom a fejem ("Szegény Stan Lee, ha ezt látná, elhunyna szívrohamban!") - aztán kérnék a szalonnából, mert éhes vagyok. :D

Amúgy az, hogy érvényesítek egy hierarchiát a művészetben, épp hogy ellene beszélek a kulturmarxista és posztmodern esztétikának. Ugyanis a kulturmarxista és posztmodern esztétika szerint nincsen hierarchia a művészetben, s el kell törölni a magaskultúra és a tömegkultúra közötti határt.

Amúgy értem, miről beszélsz. A balos kulturrelativizmus erősen jelen van az esztétika területén. A jobboldalnak az ideológiák területén ezzel is szembe kell mennie, határozottan! Ennyi!

"Erre pedig csak a képzett kultúresztéták képesek."

Tudod, ez vicces. Mert bár most is számos ember van, aki véleményvezérekre (kritikusokra és esztétákra) hallgat a kultúra (filmek, irodalom, építészet, szobrászat, festészet) terén - mégis több ember van annál, aki leszarja ezeket a véleményvezéreket, és a saját ízlése után megy a kulturális termékek élvezetében. Vagyis a kritikusi és esztétai réteg erősen tekintélyét vesztette az elmúlt évtizedekhez képest. Köszönhetően annak is, hogy az új nemzedéknek sikerült kifejezetten szar produktumokat is bevédenie a kritikáikkal (pl.filmek terén Thor 1-2, új Star Wars-filmek). Ez a tekintélyvesztés amúgy nem probléma.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 13:32:17

@KalmanBlog: Azon mondjuk én is visítok, amikor történelemhamisításról ömlengenek régi MSZMP-s pártfunkcionárisok.

A mocsok történelemhamisítók át akarják írni a történelmet olyanra, amilyen azelőtt volt, hogy mi átírtuk.

KalmanBlog 2019.08.28. 14:04:20

@Frederick2: Igen, egyre gyakoribb, hogy az ember magától azt mondaná valamire, hogy szar, de a kritikusok meg a média az egekig magasztalják. Nem lesz csoda, ha elfordulnak tőlük az emberek.

Frederick2 2019.08.28. 14:18:01

@don Fefinho: Semmi garancia nincs arra, hogy amit meghamisítottak a marxisták, az ne lett volna előtte hamisítvány. Mondhatni, nem egy esetben a marxisták hamisítása a hamisítvány hamisítása. Én úgy vagyok vele, hogy engem ne basszanak át se jobbról, se balról. Egy történelmi tényt is igyekszek több pólusból megfigyelni, így talán árnyaltabb is lesz róla a tudásom. Az egészséges szkepszis pedig sosem ártalmas.

Szekfű Gyula és Hóman Bálint, a Horthy-korszak vezető történészei megpróbálták egyesíteni egymással a finnugor elméletet és a hun hagyományt. Már akkor is történelmietlen volt, és pont ezért egy hamis történelmi valóság. (Amúgy a finnugor elmélet és a hun hagyomány szintézisének most is megvannak a hívei - például FAM.) Vagyis a szkepszist érdemes fenntartani a marxizmust megelőző történelmi művekkel is.

FAM cikke a finnugor elméletről és a hun hagyományról:
24.hu/poszt-itt/2018/06/30/finnugor-vagy-hun-a-magyar/

KalmanBlog 2019.08.28. 14:46:36

@Frederick2: Erre mondtam én régebben - és azóta is azon röhögnek Titkosék :-) - hogy nem csak azt kell nézni, hogy mi mennyire igaz, hanem azt is, hogy mi a hatása. Sőt, a hatása talán még fontosabb is!

Talán túl pragmatikus ez a hozzáállás az igazságot keresőknek, de abban biztos vagyok, hogy az ellenségeink is így gondolkodnak. Tehát nekünk is használnunk kell ezt a fegyvert.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 14:57:02

@Frederick2: Én csak azt tudom, hogy ha kimennék egy indián rezervátumba, felhúznék egy jurtát vagy pákászkunyhót és kitűzném elé kopjafára a lókoponyát, olyan nagyon ki se néznének talán.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 16:24:10

@KalmanBlog: Az olmék piramis azért kiköpött zikkurat, mert semmi köze hozzá.

Frederick2 2019.08.31. 06:44:24

@Madarász Henrik: Most olvasom.

"Tudni kell, hogy a Moly szabályai alapján tilos magát a Moly működési rendszerét témává tenni, kritizálni az oldalon, a készítők arra kérik a felhasználókat, hogy ha bajuk van, akkor írjanak nekik az erre szolgáló fülön, vagy tegyenek javaslatot azon a felületen, ahol az új funkciókra lehet javaslatot tenni."

Aha. Érthető. A fórumban való diskurzus a Moly belső ügyeiről szigorúan tilos. A vezetésről nem lehet nyílt párbeszéd. A szerkesztők és a moderátorok kritizálhatatlanok a nyilvánosság előtt. Ha valami bajod van a vezetéssel és a moderációval, akkor küldj belső levelet, azt úgysem látja a nagyközönség. Az, hogy tiltja a virtuális közösség működéséről való diskurzust, azzal nem csupán az egészséges párbeszéd lehetőségét szünteti meg, hanem kirekeszti a konstruktív kritikákat. Innen is látszik, hogy ezt a közösséget egy autoriter elit vezeti, ami bár megengedi a tagoknak, hogy hozzáépítsenek a közösséghez, de valójában ők építik ezt a közösséget.

Erről tudod, mi jut eszembe? A Rákosi- és a Kádár-korszak kulturpolitikája. Ott sem engedték meg a kulturpolitikáról való szabad és nyílt vitát - ha pedig mégis, az is irányított és ellenőrzött volt. Ez a mentalitás pedig átment a rendszerváltás után a balliberális művészi szubkultúrákba is. (Meg szerintem a jobbosba is.) És ez még tovább csurgott a kiadókhoz.

Első Pintér Bence-cikkem. Igazad van: tényleg egy csapnivaló szerző. A politikai térfoglalásról egy szó sincs. Csak a felszínt csapkodja, de nem hatol le a mélybe.

Tudod, ha Deansdale és Falafel felregisztrálnának a Moly-ra, s tevékenyen részt vennének a közösség életében...
... NEM ADNÉK NEKIK EGY HÓNAPOT, ÉS KI LENNÉNEK TILTVA!

Ez az egész Moly.hu egy irodalmi szalon, ahol felül vannak prezentálva a hópehely-nemzedék tagjai. A szalonban pedig tudni kell viselkedni; vannak szigorú szabályok, amiket be kell tartani! Igen, a Moly nem egy fórum, hanem egy szalon. Ez a baj vele.

Deansdale 2019.08.31. 09:58:44

@Madarász Henrik: @Frederick2:

A cikkből: "visszakapják-e azt a pénzt, amit a pro-tagságért fizettek az oldalnak"

Sajnálom azokat, akik a maradi 20. századi paradigma szerint azt képzelik, ha megvásárolnak valami szolgáltatást azt használhatják is amíg le nem jár. Ahol a libsik hatalomra kerülnek ott az emberek tömegesen vesztik el az ilyen befektetéseiket, és mehetnek a sóhivatalba panaszkodni, pénzt sosem kapnak vissza. Én egy ideje már egy fillért sem adok olyan cégeknek ahol felüti a fejét a hülyeség, mert számítok rá, hogy úgyis bevezetik a píszí cenzúrát, ami önmagában is bosszant, már azelőtt is hogy kitiltanának miatta. Mocskos dolog valahol úgy kommunikálni, hogy tudod, egy rossz szó és tetves gennyládák politikai okokból kitiltanak, visszaélve azzal hogy valami szakmai felületen átvették a hatalmat. A blizzard-nál a Diablo 3-at még megvettem, amit így utólag már bánok, de akkoriban még nem volt látható, hogy később mennyire elhülyünek.

csi szi 2019.08.31. 12:31:41

@Frederick2: Az nem feltétlenül baj, ha valahol vannak szabályok.
A politikai térfoglalás más dolog. A progresszívek valóban igyekeznek minden nyilvános teret kisajátítani, onnan elüldözni a velük egyet nem értőket. A jobboldaliak sem mentesek ettől persze, csak ők erősen kisebbségben vannak a "terek" összességét tekintve. Továbbá ma, a 21. században már maga a szabad véleménynyilvánításhoz való jog jobber ügynek számít. Az újbaloldal totalitárius, a fiatal "liberálisok" (valójában újmarxisták, vagy mittomén minek kéne nevezni őket) számára a szólásszabadság legjobb esetben is odáig terjed, amíg nem sért egy védett kisebbséget vagy csak az ő személyes érzékenységét.

csi szi 2019.08.31. 12:37:36

És persze ott van a végső érvük: ha nem tetszik, csinálj magadnak másik teret (facebookot, molyt stb-t) (v.ö. "csináljanak saját tévét, ha nem tetszik nekik" (Medgyessy) - hát akkor meg is csinálták maguknak Orbánék), a szólásszabadság csak annyit jelent az amerikai balosok szerint is, hogy az állam közegei nem csuknak le a véleményedért (egy cég viszont kizárhat a szolgáltatásából miatta, az antifa beverheti a fejedet az utcán miatta (vagy ha azt nem is, pokollá teheti az életed, lármázhat az ablakod alatt, doxxolhat, kirúgathat az állásodból az ellened indított lejáratókampánnyal) ez mind rendben van szerintük).

csi szi 2019.08.31. 12:39:55

ui. és persze ez utóbbi álláspontot a dogmatikus libertáriusok is osztják... mert "az államnak semmi köze hozzá"

Deansdale 2019.08.31. 14:49:34

@don Fefinho: A szokásos. LGBT vonal erőltetése, "toxic" userek bannolása, és persze nem csak az adott játékból, hanem a teljes battle.net acc, stb. Volt szó arról is, hogy a youtube/twitch kommenteket is nézik és az alapján bannolnak a battle.net-en, ezzel nem tudom azóta mi van. Most legutóbb a WoW Classicból kivették a csontvázakat, hogy "megakadályozzák a gyűlöletbeszédet", bármit is jelentsen ez.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.31. 15:16:02

@Deansdale: Jézus Isten... <facepalm>
Engem a minap valami kis nyominger akart kioktatni a wikipédiára hivatkozva, hogy de pedig az angolban az egyes szám harmadik semleges nem az "them". <doublefacepalm>

Frederick2 2019.08.31. 15:54:12

@Deansdale: @don Fefinho:

"LGBT vonal erőltetése"

A leszbikus karakterek a férfiak miatt van biztos. A buzi karakterek meg az olvadozó tinilányok miatt. :D

"Most legutóbb a WoW Classicból kivették a csontvázakat"

Az lehet, hogy az anorexiás és bulémiás játékosok miatt van. Olyan érzékeny a lelkük. :P

Nem lehet, hogy ez inkább a fantasy kommercializálódása, gagyizálódása miatt van? Ez már régi jelenség, s egyidejű a fantasy MMORPG és a MOBA játékok megjelenésével. PL. Amikor tele rakták cuki karakterekkel a koreai MMORPG-ket (pl. Lineage).

Múltkor a Fire Emblem Heroes játék karaktereit nézegettem. Mint egykori fantasy rajongó.

Így néznek ki a farkasemberek.
guide.fire-emblem-heroes.com/en-US/keaton_lupine_collector/
i.pinimg.com/originals/0a/9f/c4/0a9fc4cb39489a33c1762c97eb3c0d53.jpg

A játék gondol a pedofilokra is.
fireemblem.gamepress.gg/sites/fireemblem/files/2018-04/Kana%20normal.png

Messzire jutottunk a Kimmériai Conan maszkulin világától, az biztos! :P Vissza is sírom!

Persze lehet az ilyesmiben politika bőven. Végül is politikai akarat is állhat emögött, hogy leszállítsák az igényeket - minden téren.

Madarász Henrik 2019.10.13. 16:39:08

Megnéztem a Zsivány egyes fimet tegnap az RTL-en, azt kell mondanom kiváló film, méltó a Star Wars eredeti 6 fimjéhez, első osztályú képi világ, szimpatikus színészek, még a negatív szereplők is jók. Szóval tudnának jó filmet csinálni most is, ha nem nyomnák a polkorrekt szart, a négereket, a feminizmust, meg buzulást.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 17:36:20

@Madarász Henrik: Kellemes csalódás volt nekem is, azóta értem a Krennic mémeket; a Solo-ra viszont nem visz rá a lélek, se semmi másra I-VI után.

Frederick2 2019.10.13. 17:55:44

@don Fefinho: @Madarász Henrik: Nézhető film a Solo, de készülj fel a középszerűségre. Woody Harrelson mindenkit lejátszik a színpadról, még mindig kiváló színész. Szomorúan nem ő játssza Solo-t (na jó, nem is játszhatná a fiatal Solo-t :D). A fiatal Solo-t egy jellegtelen srác játssza el. Sajnos van benne némi polkorrekt propaganda is - valószínűleg így akarja elérni, hogy kevesen nézzék meg. Mindenesetre egyszer nézhető, nem olyan vészes kategória.

Deansdale 2019.10.13. 18:44:09

@don Fefinho: A ZS1 meg a Solo egész tűrhető volt az Ep. 7-8-hoz képest, bár igazából nem többek mint tisztes iparos módjára lenyúzott bőrök a nosztalgiáról. Szégyen, hogy a Disneynek a szó valódi értelmében semmit nem sikerült hozzáadni a SW világához, az előzményfilmekkel az elvárt mimimumot hozták, a folytatásokkal meg egyenesen lerombolják amit az Ep. 1-3 még meghagyott a mítoszból. Pedig papíron annyira kurvára egyszerű ez az egész, a leggagyibb kaland-klisé kivetítése az űrbe, ahol a szimpatikus parasztgyerek egy krízis után elindul szerencsét próbálni, segíti pár jól bevált karikatúra az öreg varázslótól a hercegnőn át a jóképű de érző szívű zsiványig, együtt nekimennek a gonosznak, van kis tragédia meg románc, aztán győznek és lehet pezsgőt bontani. Ezt az egészet egy csöpp ésszel sokkal könnyebb lett volna hathatósan továbbvinni, mint elrontani, de előbb Lukács György baszta el azzal hogy politikai ömlengést cisnált belőle elb*szott tinirománccal meg JarJarral, aztán a Disney bízott meg tehetségtelen baromállatokat az egész projekttel Kathleen Kennedy összmenedzsertől a rendezőkön át a forgatókönyvírókig. Mindenki bele akarta tuszkolni a dologba a saját hülyeségeit, és sajnos sikerült is nekik, a végeredmény meg természetesen egy rakás szar lett. Talán pont az volt a ZS1 meg a Solo szerencséje, hogy azokat kevésbé lényegesnek tartották, így azokra kevesebb energiája jutott a mindentelbaszóknak.

Madarász Henrik 2019.10.13. 19:01:18

@Deansdale: Szerintem is az lehet a kulcs, hogy KK a főelkúró menedzser, nem foglalkozott nagyon a két mellékfilmmel, így nem nyomták olyan erősen a pc propagandát, mint a két főfilmnél és a karakterek is jobbak lettek. Én a Disney helyében kihajítanám a nőt, már ha a bevétel még számít nekik.

Madarász Henrik 2019.11.17. 16:02:04

Na és persze hogy tetszik a polkorrekt szar. P B-nek, a mandiner egykori csillagának a liberális korszakból.

azonnali.hu/cikk/20191117_az-uj-watchmen-megmutatja-hogyan-kell-jo-adaptaciot-csinalni

Madarász Henrik 2019.12.13. 20:37:53

Megnéztem a Star Wars nyolcadik részét, kevésbé irritált mint a hetedik rész, persze voltak benne hülyeségek. Ami legjobban idegesített a hetedikben,hogy a néger nyomult a fehér lányra, itt nem volt, helyette egy ütődött, ronda kínai nővel lógott :) Amúgy nem tudom miért írták, hogy elkezdték legyilkolni a kaszinó gazdagjait, amikor csak simán átgázoltak rajtuk menekülés közben.

Madarász Henrik 2019.12.15. 22:29:52

@Deansdale: Te hallottál erről a John W Campbell ügyről ? Nekem teljesen ismeretlen az egész.

Deansdale 2019.12.15. 22:35:23

@Madarász Henrik: Pintér Bence hazudik, és tudja is magáról hogy hazudik, csak nem tehet mást, mert különben be kellene ismernie hogy a mocskos tetvek oldalán harcol a normális emberek ellen.

Senkinek nincs baja azzal, ha egy színész nő vagy színes. A kutya faszán a pörsenésen dajdajozó bolhát sem érdekli. Ami miatt az emberek tiltakoznak az a rohadt balos értékrend és propaganda ráerőszakolása a szórakoztatóiparra, vagyis hogy 1. minden elérhető pozitív fehér férfi karaktert eltüntetnek/lecserélnek, mert ők gyűlölik a fehér férfiakat, 2. ahol csak tehetik a műveikben megalázzák, mocskolják, és persze alantasnak tüntetik fel a fehér férfiakat, 3. mindenhová beerőltetik a saját identitáspolitikai kreténségüket, vagyis náluk minden történet a rasszizmusról, szexizmusról, homofób és transzfób ciszheterókról, stb. szól (ez utóbbinak eklatáns példája a Doctor Who legutóbbi szezonja, amiben minden epizód ezeket a témákat járta körül az amerikai rabszolgatartástól kezdve a boszorkányüldözésig), 4. mindenhová beerőltetik a hülye sztereotípiáikat arról hogy a nők és színesek tökéletesek és csodálatosak, 5. mindezt persze a művészi ill. szórakoztatóipari érték rovására teszik, hiszen ők elsősorban politikai aktivisták, művésznek jóindulattal is csak huszadrendűek, így minden amihez hozzáérnek értéktelen szarrá válik.

Deansdale 2019.12.15. 22:54:43

@Madarász Henrik: Az illető nekem sem volt ismerős, de az "ügy" a szokásos: néhány kretén előszedte egy 50 éve halott fickóról, hogy szerintük rasszista volt, tehát le kell rombolni az emlékét és minden szövegkörnyezetet ahol pozitívan említik, beleértve a róla elnevezett kisebb sci-fi díjat is. Amúgy egyesek a modern sci-fi apjának tartották, író és szerkesztő is volt, Asimov és Heinlein is írt abban a lapban amit ő szerkesztett.

A wikin beleolvastam a szörnyű rasszista nézeteibe, egy kibaszott vicc az egész, olyanokat mondott hogy az amerikába vitt négereknek jobb az életszínvonala mint az afrikában maradtaknak, meg hogy a gépesítés úgyis véget vetett volna a rabszolgaságnak pár éven belül ezért az amcsi polgárháború bizonyos értelemben sok veszteséggel járó fölösleges dolog volt. A "legrosszabb" pár realista meglátása volt, pl. hogy a négerek közt nem nagyon vannak zsenik, meg hogy van egy olyan embertípus ami nem tud mit kezdeni a szabadsággal, de ezt nem kötötte fajhoz, és példának az orosz muzsikokat hozta fel, a rohadt rasszistája... Tipikus szélsőbalos szarkavarás az emlékét bemocskolni.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.16. 00:22:12

@Deansdale: A ZS1 tényleg meglepően jó volt, a Solo-t viszont még nem láttam, érdemes meglesni? Azért olvastam (basszus, mindent elolvasok előre, micsoda örömgyilkos szokás) arról is, hogy van benne agitprop bőven.

Deansdale 2019.12.16. 07:44:08

@don Fefinho: A Solot szerintem egyszer meg lehet nézni. Ha az SJW droidb*szást félreteszi belőle az ember akkor tisztes iparosmunkának lehet nevezni, ami a Disneytől újabban várakozáson felüli teljesítmény.

zriff 2019.12.16. 09:40:48

@Deansdale: A game of thrones sorozat hatásait követed? Mostanra ahogy utánanéztem, a rajongótábor egyre kiábrándultabb, a kikerült hírek szerint, meg benioff weiss duó utólag már gyakorlatilag beismerte hogy nem volt semmi nagy ötletük, a pénz, siker érdekelte őket, utálták a fantasyt, csak a sokkolásra mentek, lenézték akik a neten helyesen rámutattak a hibáikra. Úgy néz ki a sorozat népszerűsége már a múlté, de martiné is, sőt még egyesek azt is pedzegették hogy az egész fantasyt vissza fogja rángatja a lenézendő, nevetséges kategóriába.

TrollEdomer 2019.12.16. 10:03:00

@Deansdale: Nekem egyelőre elvette a kedvem a Solo-tol a szabaditsuk fel a droidokat baromság.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.16. 16:03:40

@Deansdale: Tisztes iparosmunka. :D
Hátőőő... régen ha valamire rámondták, hogy na kérem ez egy tisztességes munka, az annyit jelentett, hogy szar.

Deansdale 2019.12.16. 17:19:29

@TrollEdomer: Tény hogy kár volt modern politikai hülyeségeket a SW univerzumba erőszakolni, de a Soloban viszonylag röviden letudják, emlékeim szerint egy percig sem tart az egész. Ennyit még félre lehet tenni úgy hogy ne tegye tönkre az egész filmélményt.

Deansdale 2019.12.16. 17:22:52

@don Fefinho: Én akkor rosszul csinálom mert szó szerint értem a dolgot :) Egy film tekintetében a tisztes iparosmunka annyit jelent, hogy pontosan az elvárhatót hozzák minden téren, semmivel sem többet, vagyis nincs benne semmi művészi plusz vagy kiemelkedő pozitívum. Dehát, ahogy mondtam is, ez a szint mostanában már átlagon felülinek számít.

Deansdale 2019.12.16. 17:35:01

@zriff: Na ja, az utolsó évaddal minden hidat felégetett maga mögött a sorozat stábja. A rendezők állítólag már leszerződtek valami star wars projektre de aztán ezt a szerződést később felbontották... Lehet tippelgetni, hogy ki akart jobban kiszállni a buliból.

Egyébként én nem bánom hogy így alakultak a dolgok, és azt se bánom ha még Martin is belebukik kissé, önhibáján kívül is, mert szerintem nagy károkat okozott a műfajnak. A Tolkien-féle klasszikus fantasy még értékek hordozója volt, a Trónok harca meg egy rakás mocsok ami valójában a taplóknak szól, az értelmesebb rétegek csak **bele akarták látni** hogy ez nem egy egyszerű kibelezős-megerőszakolós szappanopera, hanem valami nagyon penge megújítása a műfajnak ami a mocsok túloldalán kijőve majd képes lesz adni valamit az olvasóknak/nézőknek. Ebben a tévképzetükben egyelőre csalatkozniuk kellett, persze a TV-sorozat második felét nem GRRM írta, de szerintem ő is csak kicsit jobban tud majd kijönni az egészből, a várt nagy bravúr nála is el fog maradni (ha megírja egyáltalán a folytatásokat).

Borathan 2019.12.16. 21:26:45

@zriff:
én imádtam a Trónok Harcát, a könyveket, a világát, és a sorozatot is.
De tény, hogy volt benne egy minőségi lejtő,ami az utolsó előtti évadban eléggé meredekké vált, az utolsó meg konkrétan lezuhant a szakadékba (nem véletlen, hogy az HBO mindjárt rá is tolta a Csernobilt, hogy elvegyék a közbeszédtől a témát.)
Ha őszinte akarok lenni, akkor már a könyvekben is volt színvonal-esés. Eredetileg három kötetre tervezte Martin, de túlburjánzott, és nem tudta befejezni, ezért is hagyta a fenébe.
Deansdale-nek viszont nincs igaza, a Trónok Harca az egyik legjobb dolog, ami a fantasyvel történhetett. Szíve joga nem szeretni, de igenis zseniális alkotás, és a stílusa, a kendőzetlen nyers realizmusa igenis egy fontos színfoltja a fantasy világának

zriff 2019.12.17. 14:03:35

@TrollEdomer: Ha igazi zseniális alkotásra vágysz a fantasyben akkor ajánlani tudom neked, robert holdstock mitágó könyveit. Rövidek, de ezerszer súlyosabbak, letaglózóbbak mint a martin írásai. Azok annyira belemásznak a emberi természetbe, hogy nem nagyon lehet modern módon üzletileg kiaknázni, divatossá tenni.

Ne vedd sértésnek de martin nagyon túlértékelt. Vannak jó részek a könyvben (a ned, a hound, jaime karaktere és a lovagiasság, becsület kérdése)de nem áll össze az egész, mit akar, hová tart. A nagy hibája martinnak, mint más nagy fantasy sagában gondolkodó szerzőnek is, hogy tolkient akarják legyőzni, túlszárnyalni nem pedig azon gondolkodnak hogy mitől legyen jó a kitalált világ.

zriff 2019.12.17. 14:09:40

@TrollEdomer: Bocs, ez borathanak ment volna.

Borathan 2019.12.17. 14:50:05

@zriff: no, ennek utána fogok járni, köszi!

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.17. 16:39:51

@Borathan: Dean szerintem a burjánzó dekadenciára gondol, amikor a minőséget kéri számon a regények és a sorozat világán. Az pedig letagadhatatlan, hogy fantasyhoz képest a fantasy szál mintegy mellékvonulat a patakokban ömlő vér, ondó és machiavellista hátbaszúrkálódás mellett. Pont azt a fantasy vonalat, ami ezt ellensúlyozhatta volna, darálták le sietve Benioffék a végén.

Deansdale 2019.12.17. 17:38:50

@Borathan: Nem vitatom el senkitől a saját véleményét, én is csak a sajátomat mondom. Szerintem BÁRMELY műfajba mocskot keverni alapvetően az emberek alantas ösztöneihez szóló dolog, aminek az élvezetét civilizáltabb korokban/körökben a többség elutasítja vagy legalábbis letagadja. Manapság inkább divat a civilizáltságot kiröhögni mint felvállalni, úgyhogy nem csodálom hogy a többség el van ájulva a "realizmusnak" aposztrofált horrorpornótól. Persze bárki mondhatja hogy csak én vagyok sznob elitista aki nem halad a korral, az is egy nézőpont.

Igazából nem lett volna ezzel az egésszel semmi gond, ha anno GRRM és az HBO azzal áll elő, hogy van itt ez érdekes új kosztümös történelmi horrorpornó-szappanopera amihez hasonlót még senki nem alkotott, sőt, nyomokban még diót és fantasy elemeket is tartalmaz!, csakhát nem ez történt, hanem előadták hogy íme a legfrankóbb realisztikus fantasy mű a világon, amihez képest a többi fantasy maradi tolkienista vacak... A hab a tortán hogy én hivatásos széljobberként [irónia] még mögé is látom az egésznek a szándékos kultúrrombolást, azt hogy a nyugati civilizáció mostanára züllött le arra a szintre ahol ezt már el tudta fogadni a tömeg, és ezzel tovább lehetett rugdosni még lejjebb. Ez csak egy lépcsőfok volt a pokol felé vezető úton, és valahol már készülnek a következő "művek" amik erre rátesznek majd még egy lapáttal.

Borathan 2019.12.17. 20:26:37

@Deansdale:
én nem találkoztam azzal, hogy az HBO vagy maga Martin azzal állt volna elő, hogy a GoT a fantasy jövője, meg hozzá képest minden más maradi.
Nem tudom, hogy milyen mocsokra gondolsz. Gazemberek vannak benne, akik gazemberségeket követnek el, mint ahogy sok más műben. Csöcsök is vannak benne, ami ugyan nem sok más műben van benne, de a való életben is vannak csöcsök, mint ahogy gazemberek is.
Ami gáz volt a Trónok Harcában, hogy a vége felé bizony megjelent benne némi feminista girl power, adva 2010-es évek végi korhangulatnak is.
Nem a Trónok Harca az első realista fantasy, amely ma maga nyers valójában mutatja be az ilyen jellegű világok valóságát.
De az elvitathatatlan tőle, hogy széles tömegek számára ez hozta el.
Mint a westernben Sergio Leone és a spagetti-western. Mert előtte a jóképű pisztolyhős végiglovagolta prérit, simára borotvált arccal, kivasalt ingben, jellemhiba nélkül. Aztán jöttek az olaszok, megmutatták a Vadnyugat valóságát, koszosan, büdösen, gátlástalan gazemberekkel együtt

TrollEdomer 2019.12.18. 07:33:15

@Borathan: én mondjuk úgy voltam vele, hogy meztelenség, szexualitás tényleg kicsit öncélú volt benne, nem érdekelt, hogy na a törpe megint kurvázni megy.

Egyébként meg akár tetszik egyeseknek akár nem, azért elég sok valóságalapja van a sorozatnak.
www.lancs.live/news/lancashire-news/real-game-thrones-how-lancashire-16135758

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.18. 20:04:45

@TrollEdomer: Öncélú volt, persze, de egyfajta pikantériát is adott neki. Én nem érzem azt a zsigeri ellenszenvet, amit Dean, de a végére a polkorrekt gagyi meg a fantasy szál ledarálása tényleg betett.

Madarász Henrik 2019.12.18. 21:58:53

@don Fefinho: Azért vicces volt ahogy a végén a nő, mint egy felnőtt Gréta el akart indulni felszabadítani a világot :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.18. 22:43:12

@Madarász Henrik: Balos messiáskomplexus. Majd én, ÉN!!! megváltom a világot.

zriff 2019.12.19. 17:09:04

Nem semmi, ahogy eddig olvastam már, a rise of the skywalkert egyöntetűen lehúzzák, mindenki utálja.

TrollEdomer 2019.12.20. 11:06:37

@zriff: Volt erről jó poszt.

Mit szólnának HP rajongók, ha folytatásban Harryből részeges csövest csinálnának, aki elhagyta barátait, és Voldemortot (aki valójában nem halt meg) egy mugli győzné le, aki mindenféle erős varázslatokat tud könnyen puffogtatni, mert hisz a mágiában.

Amúgy ha már HP, Rowling is megkapta magáét elvtársaitól.

time.com/5753124/jk-rowling-transgender-comments/

csi szi 2019.12.20. 11:19:51

@TrollEdomer: A kígyó a saját farkába harap, a forradalom felfalja saját gyermekeit (a nagy francia cécó óta ismeretes, hogy amikor galoppozni kezd a progresszió, ez a vége). Persze a mai nyugaton már csak komédiaként ismétlődik az, ami régen tragédia volt, nyaktiló helyett elbocsátás, twitter-háborúk stb.

Madarász Henrik 2019.12.20. 14:15:44

@csi szi: Azért emberek egzisztenciális tönkretevését és zaklatását nem nevezném komédiának, csak mert a demokrácia látszata miatt a nem polkorrekt véleményekért nem jár még halálbüntetés, mint a kommunista testvérrendszerekben.

Madarász Henrik 2019.12.23. 19:22:33

Szerintetek mi lehet az oka hogy az összes kritikus lehúzta a SW 9-et, miközben himnuszokat zengtek a 7-8-ról ? Nem láttam még a 9-et még. Engem a polkorrekt majomságok zavartak igazán a 7-ben, a legjobban a néger főszereplő zavart, az már csak másodlagos volt, hogy egy nő lett a központba állítva a mai feminista korszellem szerint és hogy a lázadók igazi multikulti brigád voltak, a gonosz birodalmiak meg fehér emberek.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.23. 19:42:43

@Madarász Henrik: Komám a minap megnézte a 9-et, de mielőtt kielemezte, megkérdezte, melyikeket láttam. Mikor mondtam, hogy 4-5-6, 1-2-3, R1 és ennyi, annyit mondott, hogy akkor járok a legjobban, ha ez így is marad.

Madarász Henrik 2019.12.23. 19:47:58

@don Fefinho: Ezen a véleményen nem csodálkozom :) Ráadásul én még nem is vagyok rajongó, csak szerettem annak idején a 4-5-6 részeket, a rajongóknak lehet igazán fájdalmas amit a Disney művelt.

Frederick2 2019.12.23. 21:32:23

@zriff: Egy kicsit hadd pontosítsak.

"Mostanra ahogy utánanéztem, a rajongótábor egyre kiábrándultabb"

Én azt veszem észre, hogy a PC-rajongótábor dühöng a leghangosabban (Moskát és társai). Én meg ezeket képtelen vagyok komolyan venni - mondhatni, leszarom a dühüket.

Amúgy azt még értékelni is tudom a Benioff-Weiss duótól, hogy az utolsó évadban be mertek mutatni a feminizmusnak. A Sensei vs. Daenerys a progresszív kritikusok szerint a feminizmus sötét és világos oldala, yedi és sith megfelelője. Gondolom, azt várták, hogy valami olyasmi lesz a befejezés, hogy a jó feminista politikus legyőzi a rossz feminista politikust, és lezárul a jó feminista uralkodónő uralmának megkezdődésével (amire majd rá lehet húzni egy újabb évadot, folytatást). Erre a rendezőpáros bemutatót: mindkét feminista alternatíva rossznak, sötétnek bizonyult, el is kaszálta őket a történetszál, és egy férfit (igaz, még kisfiút) helyezett a Vastrónra. Igazából kapott egy maszkulin befejezést.

Még szép, hogy dühöng a PC-tábor! :P :D

"Úgy néz ki a sorozat népszerűsége már a múlté, de martiné is"

Martin köszönje magának. Talán le kellett volna normálisan zárni a regényfolyamot, ahelyett, hogy húzná, mint a rétestésztát! Tartok tőle, hogy Martin számára már semmi más a GOT, mint jövedelmező üzlet. Igazából akkor kezd el hanyatlani egy jól felépített univerzum, amikor semmi másról nem szól már, mint a profitmaximalizálásról.

"sőt még egyesek azt is pedzegették hogy az egész fantasyt vissza fogja rángatja a lenézendő, nevetséges kategóriába."

A kard és boszorkány típusú fantasy-t. Az urban fantasy köszöni szépen és jól van, köszönhetően annak, hogy Stephen King és Dmitry Glukhovsky felhozta egy igényes szintre. A sword & sorcery fantasy viszont kiüresedett; és mára semmi másra nem képes, mint a bejáratott keretek, sablonok és panelok kifordítására (George R. R. Martin, Mark Lawrence).

Megjegyzem: Andrzej Sapkowski Vaják-sorozatát még nem olvastam. Sokak szerint a Vaják-ciklus az, ami megreformálta a kard és boszorkány fantasy-t, friss vért vitt a műfajba. Mivel nem olvastam belőle semmit, így nem tudok véleményt mondani. A sorozat már készül belőle az amerikai oldalon, a lengyel sorozat a rossz adaptálás miatt bukott. Talán onnan várható lesz valami fellendülése a műfajnak, mozgókép vonalon is.

Frederick2 2019.12.23. 21:34:25

@don Fefinho: Tisztes iparosmunka - ezt általában a középszerű alkotásokra használják jelzőként. Ami se nem rossz, se nem jó, inkább a kettő között belőhető.

Szerintem a normális, nézhető Chuck Norris-filmek.

Frederick2 2019.12.23. 21:47:25

@TrollEdomer: @csi szi: Rowling egy rohadt szemétláda. Az a gyűlöletkampány, amit Trump ellen folytatott (és amibe sajnálatosan Stephen King is beszállt), szégyenteljes volt. Amivel viszont végképp elásta magát előttem, az a komisszár viselkedése volt: nem elég, hogy fanatikusan hitt a migráció társadalomra ható pozitív hatásaiban, de mindenkit rasszistázott és nácizott a face- és twitter-oldalán, akik a közéletben merték bírálni az újbalos migrációs politikát. Egy taszítóan intoleráns figura.

Provokatőr
www.youtube.com/watch?v=y7whVAQ0rsM

icipicicsipa 2019.12.25. 21:52:13

Most jött velem szembe egy YT-vidóval, találó szerintem:
"Leftism."

Madarász Henrik 2020.01.22. 17:11:09

Újra akcióban a balos elmebetegek. A legújabb hisztijük oka, hogy a készülő könyv főhőse egy gazdag fehér fiú lesz.

port.hu/cikk/mozi/duhongenek-a-rajongok-az-ehezok-viadala-elozmeny-miatt/article-63322?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Deansdale 2020.01.23. 17:44:26

@Madarász Henrik: Az azonnal feltűnik, hogy amikor libsik panaszkodnak valami ideológiai agyfasznak köszönhetően, azt a sajtó úgy tálalja, hogy "a rajongók dühösek" és a mű szar, de ha rajtuk kívül bárki más panaszkodik bármire akkor a sajtó szerint toxikus szélsőjobbfasiszta nőgyűlölők hisztiznek oktalanul a tökéletes művel kapcsolatban.