HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • F.M.J.: @Deansdale: Komposztkazán+üvegház. Egyelőre nagyon elméleti a dolog, még előtte van fontosabb dolgom is, csak azért agyalok rajta, mert tervezem, hogy egyszer majd nekiállok. Nálam ez erőnléti edzés... (2024.04.19. 20:46) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: @Deansdale: Trumpra azt is mondták, hogy rasszista. Arra sem kellett bizonyíték. Meg azt is, hogy orosz ügynök. Gondolom orosz ügynökként akart III. világháborút kirobbantani vagy mi. (2024.04.19. 14:12) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Sci-fi ajánló és ajánlatkérés

2016.02.07. 17:16 Deansdale

Nehéz manapság jó sci-fit találni, mert a felhozatal többségében a dögunalmas progresszív vonalat nyomja. Én valahogy képtelen vagyok isteníteni az olyan polkorrekt témájú és kivitelezésű szarokat, mint az új Battlestar Galactica volt - nem érdekel, hogy a túlélők hogyan szerveznek új társadalmat a régi mintájára, nem érdekelnek a kisszerű személyes konfliktusaik, amiknek központjában vagy az üres pletyka forog, vagy pedig valami polkorrekt maszlag rasszizmusról és szexizmusról. Nekem a tudományos fantasztikum szóljon tudományról és fantasztikumról, ne legyen űrbe helyezett szappanopera vagy társadalomkritika.

Éppen ezért örülök, hogy az egyébként fostalicska minőségű termékeiről híres "szájfáj" csatorna ezúttal valami érdekeset alkotott. A "The Expanse" nevezetű sorozatról beszélek, ami Daniel Abraham és Ty Franck közösen (James S. A. Corey írói név alatt) írt regényei alapján készül. Egyelőre élvezhető, remélem nem szándékoznak a jövőben sem elbaltázni. Persze megvannak benne a kis progresszív bökések: a homoszexualitás, a nők a hatalmi pozíciókban, stb. Hál'istennek ezek elviselhető mértékre vannak visszaszorítva, még a vájt szemű kritikusok is elmehetnek mellettük kis jóindulattal.

Egyesek máris úgy emlegetik, mint a következő Firefly - hadd hűtsem le minden ilyen ember kedélyeit: nem az. Őszintén szólva poros nyomába sem érhet a Firefly-nak. Talán ha hagyják kibontakozni a hosszútávú sztorit, akkor azzal túlmutathat a csonkára vágott klasszikuson, de semmilyen más tekintetben nem érdemes őket összehasonlítani. Viszont ez hatalmas kritika a felhozatal többi részére nézve: bár a jelenlegi legjobb sci-fi egy nagyságrenddel gyengébb a korábbi csúcsteljesítményeknél, még így is magasan a mezőny fölé nő.

Éppen ezért teszem fel a kérdést: nem látott véletlenül valaki valami jó sci-fit manapság, amit a sajtó valamilyen okból nem kapott fel? Nem kell feltétlenül teljesen frissnek lennie, de nem árt ha 2000 után született. Lehet film vagy sorozat, vagy akár anime is, a lényeg az, hogy legyen nézhető.

334 komment

Címkék: címkétlenség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrollEdomer 2016.02.07. 18:13:09

Ja Expanse / Leviatán ébredése elég jó.
Csak könyvet olvastam egyelőre, Avasarala rohadtul idegesítő volt valóban, én jól szájon vágtam volna, az biztos, nem az hogy kinevezem valami fontos posztra.
Buziság meg hasonlók idegesítő tud lenni, de könyvben egyelőre tényleg csak annyi, hogy említésre került, hogy vannak ilyenek is.
(Shield első két évada elég jó volt, remélem harmadikban nem az új karakter szexualitására akarnak fókuszálni, mondjuk ott már történet is necces számomra, pár vízbe szivárgó kristály ekkora átalakulást idéz elő?? Ezzel az erővel felesleges lett volna leállni harcolni, egy szilánkkal elintézhették volna egész Shield hajót. Meg azért furcsa kicsit az is, hogy Avengerek megmentették New Yorkot, ezután azért ember azt várná, hogy közvélemény nem pont úgy áll hozzá átalakultakhoz, hogy WTF OMG...)
Új BSG nálam is eléggé lecsapta biztosítékot, mikor ott mondják, hogy jaj milyen csúnya dolog már valami vírust bevetni a Cylonok ellen... Váltottam is a W40k-ra, az igazi reakciós világ. :) Addig is emberek totál lámák voltak, atomtöltetekkel felszerelt csillagrombolón nincs nyamvadt hordozható aksi defibrillátornak meg ilyenek...
Könyvben Szivárgó Sötétség sztem elég jó, vallásos elemekkel átfutott soft sci volt.
Ajánlották Guardians of Galaxy rajzfilmeket, de még nem láttam őket.

Shannarát néztem, ami hivatalosan atomháború után játszódik, de tényleg fantasy.

Mme.Brioche 2016.02.07. 18:19:15

Valszeg azért mondják az Expanse-ra, hogy következő Firefly, mert a könyvnek, főleg az második-harmadik kötetnek határozottan olyan a hangulata, nekem állandóan Firefly-nézhetnékem támadt tőle. Nem majmolósan hasonló, hanem olyan "ódejó, végre megint kaphatunk egy kis Firefly-t!"- érzésesen. Ha van kedved, olvasd el könyvben. Nagyon jó lett a sorozat is belőle, de a könyv... egyszerűen remek! Magasan a 2015-ös kedvencem.

Bár könyvajánlót nem kértél, de nekem még a Vének háborúja sorozat most a másik kedvencem John Scalzitól, az is szuper szerintem, és azt hiszem lesz belőle film is vagy sorozat, nem tudom.

Filmben még a Martian tetszett, de azt is előbb olvastam könyvben, és úgy sokkal jobb. Viszont nem olyan, amit a sajtó agyonhallgatna, úgyhogy gondolom nem kell ajánlgatni :-)

Amit meg várok az új Star Trek film, és lesz új Star Trek sorozat is nemsokára (jippíí), én pedig mident imádok, ami Star Trek, akkor is, ha vacak, úgyhogy van miért izgulni :-)

Aurelius Respectus 2016.02.07. 18:32:24

@TrollEdomer: Én a Shannarát nézem, egész élvezhető, nem nyomják a hülye pc vonalat. Nézem még a Grimm, a Rejtély, a Revolution, az Odaát sorozatokat. Ezenkivül retro érzésként a Sliderst :)

Wastrel 2016.02.07. 18:41:10

Nekem személy szerint a Chappie nagyon tetszett, bár a témája gondolom neked megfekszi a gyomrodat, meg talán a rendező személye is (Neill Blomkamp). A liberális kritikusok epét hánytak tőle, pedig Blomkamp nagy kegyeltjük volt korábban a District 9 miatt.

zriff 2016.02.07. 18:46:03

@TrollEdomer: Az agents of shieldhez, a yes-men rész ahogy olvastam elég feminácia lett.

TrollEdomer 2016.02.07. 18:47:05

@Aurelius Respectus: Fringe nagyon ott volt. :)
Revolution? Ránézek. Supernatural első öt évada jó volt, aztán elbarmolták...

TrollEdomer 2016.02.07. 18:51:13

@zriff: Melyik évad? Volt egy rész, ahol asgardi picsa átvette férfiak felett az uralmat, de lenyomták végül.
(Jó igen, időnként el kellett viselni benne ilyen baromságokat, hogy szöszi meg nagy néger csávó küzd, na melyik is nyer?)

TrollEdomer 2016.02.07. 18:52:38

@Wastrel: Ez érdekes, miért akadtak ki tőle ennyire a liberók? Téma érdekesnek tűnik, de nem reakciósnak.

Mme.Brioche 2016.02.07. 18:53:29

A Revolutiont elkaszálták már vagy három éve, úgy sajnáltam, érdekelt volna a folytatás. Bár egy kicsit kitört tőle a frász, de megnéztem volna.

TrollEdomer 2016.02.07. 19:42:05

@zriff: Amit írtam, egy asgardi picsa tudta irányítani férfiakat, sztem nem volt vele gond, végülis kb azt csinálta mint Loki, de mivel nő volt, ezért férfiakat tudott csábítani.

Aurelius Respectus 2016.02.07. 22:37:05

@brioche (FR): Engem is, ritka szemét eljárás a nézőkkel szemben hogy az ilyen sorozatoknál csak a nézettség számít, ha elkaszálják, akkor lezárás nélkül érnek véget. A másik meg, amikor szándékosan egy idióta lezárás készül, mint a Lost esetében.

Aurelius Respectus 2016.02.07. 22:43:23

@TrollEdomer: Nemsokára vége sorozat+-on az utolsó Fringe sorozatnak, még két rész van hátra. A Supernatural elég hullámzó szinten van, ez a leviatán téma egy kicsit fárasztó most. A Revolution sajnos el lett rontva, nem zárták le a második sorozatot és nem lett folytatás.

aldum · http://aldum.pw 2016.02.07. 23:26:26

Nem hiszem, hogy valaha barmi is poros nyomaba fog erni a Firefly-nak, de azert remenykedek :)

Bambano 2016.02.08. 18:43:39

máig nem értem a firefly mítoszt, szerintem max. erősen közepes sorozat volt. ha a The Expanse nem egy szint vele, akkor ez jó ajánlólevél.

Jó scifi/misztikus/stb:
Paul
Génrejtek/Sanctuary
Dresden Files
Witchblade

2016.02.08. 20:53:50

@Bambano: A Paul-t nem ismerem.

A Witchblade alatt melyiket érted? A filmet vagy a sorozatot? Hallottam róla, de még nem láttam egy részt sem.

Számomra a Sanctuary és a Dresden Files eléggé kommerszek az én ízlésemnek. Bár amilyen elmaradott fickó vagyok, nekem A titkok könyvtára-filmek és -sorozat sem jön be, sőt, annak ellenére, hogy a végzettségem könyvtáros, a hányinger kerülget tőle.

TrollEdomer 2016.02.08. 21:36:13

@Bambano: Sanctuaryban voltak jó részek, de főszál elég nagy baromság volt szerintem ezzel az eröltetett vámpíros izével, napfényre immunisak voltak, modern fegyverekkel alig tudtak ötöt megállítani + még mágikus technológia is... emberek középkorban fingani nem tudtak volna ellenük.

Bambano 2016.02.08. 21:42:25

@Ahasverus: A Paul Simon Pegg és Nick Frost nem olyan nagyon régi filmje, a kedvenc sci-fi paródiám. Mostanában a duó kedvenc lett nálam. A világ vége, a Vaskabátok, stb. mind jó film. Mondjuk a vaskabátok nem sci-fi, hanem akciófilm paródia, de attól még jó.

A Witchblade alatt a sorozatot értem, ami Boszorkánykard néven ment itthon, Yancy Butlerrel www.imdb.com/title/tt0274298/

A rémvadászokat (special unit 2 néven ment eredetiben) se láttad?

Ha nem ragaszkodsz a scifihez, zsarus napi nyomozósban Az utolsó zsaru is jó sorozat www.imdb.com/title/tt1540108/

Edgecrusher 2016.02.08. 21:55:26

Sleep Dealer (2008)
Wonderful Days (2003)
Event Horizon
Pandorum

Alfőmérnök 2016.02.09. 23:05:36

Elsősorban a régi filmek, filmtörténeti érdekességek iránt érdeklődőknek ajánlom A Lény - egy másik világból c. 1951-es filmet. Mivel jómagam ennek a halmaznak vagyok az eleme, élveztem a filmet (az "élvezetbe" persze az is beletartozott, hogy néhol megmosolyogtatott). Akik ennek a halmaznak nem elemei, viszont a sci-fi-rajongók halmazának igen, azoknak talán mint az Alien (nem írom le a magyar címét, és nem is számozom meg, mivel én csak az első, számozatlan részt tartom jó filmnek) egyfajta előzménye érdekes lehet:
www.imdb.com/title/tt0044121/
www.port.hu/a_leny_-_egy_masik_vilagbol_the_thing_from_another_world/pls/w/films.film_page?i_film_id=8921

heptakontanonaéder 2016.02.16. 23:52:46

Én az 1983-as Szexmisszió óta nem láttam valamirevaló scifit.

Deansdale 2016.02.17. 08:38:44

@heptakontanonaéder: Hát nem volt rossz film, az tény :)

heptakontanonaéder 2016.02.21. 04:45:19

És kb abban az időben volt egy zseniális szintén lengyel thrillerkomédia. Az "Én szeretem a denevéreket". És se égen, se földön, se föld alól nem lehet beszerezni, semmilyen hordozón,

TrollEdomer 2016.04.11. 19:44:19

@Reszet Elek: Pont arról volt szó, hogy ne olyan legyen, mint a szappanopera BSG.

Akad egyébként mostanság még olyan SF, ami nem progresszív?
Expanse/Leviatán ébredése könyvsorozatot nem hagyom abba, mert bár időnként elég nagy baromságok vannak benne, de jó a stílus meg a karakterek jó része, de ha este kis könnyed kikapcsolódásra vágyok, nem biztos, hogy szeretnék leszbi családot meg hasonló hányingerkelő dolgokat látni.

Deansdale 2016.04.11. 19:53:29

@TrollEdomer: Én az Expanse első évadja után kezdtem olvasni a könyvet, de így nem láttam semmi értelmét, úgyhogy abbahagytam.

Legnagyobb meglepetésemre egy másik ajánlás nyerő(bb)nek bizonyult, az egyébként idióta John Scalzi Vének háborúja sorozata egész jó. Annak ellenére hogy nagy SJW a csávó a könyvein ez egyáltalán nem érződik. Most örülök csak igazán annak, hogy nem a progresszív oldal tagja vagyok, mert ők ugye elvből szarnak tekintenek mindent amit nem SJW alkotott, tehát el sem olvasnak semmit az "ellenfeleiktől". Aki nem balos az csak rossz író lehet, ugyebár :| Idióták. Ha én is hasonlóképp gondolnám akkor most egy jó olvasmánnyal szegényebb lennék.

TrollEdomer 2016.04.11. 19:59:49

@Deansdale: Vének háborúját már sokan ajánlották, ha könyve nem SJW szagú, majd végre rászánom magam.

Én mondjuk Trónok harcával vagyok úgy, hogy könyvben nagyon tetszett, Xedik kurvázás meg hasonló kicsit már unalmas volt, de amúgy tényleg kb semmivel sem durvább, mint valós történelem (láttam is 1x könyvet, hogy francia hercegnőt hozzáadják buzi II Edwardhoz, aztán ott mennek a mindenféle intrikák meg gyilkosságok, Martin azt írta ajánlóba, na ez az igazi trónok harca)
Filmen meg két epizód után abbahagytam, és ahogy elnézem, sokan elégedetlenek a filmmel, úgy általában könyv után film gyengébb szokott lenni.
Mondjuk Gyűrűk Ura filmen is tetszett, pár harcjelenet elég röhej volt, de sok mindent nagyon jól csináltak benne.

Nem pont SF, de legutoljára Frankenstein Chronicles jött be nagyon.

De még mindig áll a kérdésem, vajon mit nézzek esténként?

Reszet Elek 2016.04.11. 20:00:22

@TrollEdomer: Én abból nem azt vettem le, ezért írtam no meg egy kicsit trollkodásból is. Most játszott valóban tudományos-fantasztikusat nem tudnék mondani.

Reszet Elek 2016.04.11. 20:15:53

@TrollEdomer: Egyszerűen valamilyen szinten mindegyikre rá lehet fogni hogy SJW. Nekem pl tetszett a Sarah Connor Krónikái de ugye ő csaj, no meg nem is mai sorozat. www.imdb.com/title/tt0851851/
Aztán ott a Ghost in the shell két évadnyi sorozat de az anime.
Esetleg a Continuum (megint csaj), amit nemrég fejeztek be.

TrollEdomer 2016.04.11. 20:17:42

@Reszet Elek: Kemény női főhős miatt nem akadok ki.
Continuum elég jól kezdődött, de ellaposodott, első évad után nem folytattam.

GiTS nagyon király. :)

Sarah Connor, nem is tudom, kicsit félek attól, ha filmből csinálnak sorozatot.

Deansdale 2016.04.11. 20:19:32

@TrollEdomer: "De még mindig áll a kérdésem, vajon mit nézzek esténként?"

Kemény dió :) A legtöbb friss cucc sajnos hulladék. Mostanában egyedül a Lucifert bírom nézni, de az nem sci-fi, és némi türelem is kell hozzá, mert természetesen vannak benne progresszív hülyeségek. Viszont az alapötlet vicces és helyenként sikerül ütőset alkotniuk.

Emellett elindult az Archer új évada, de azt csak angolul nagyon tudóknak ajánlanám...

A közelmúltból igazi aduász pedig csak egy volt, a One Punch Man :D

Mozifilmek közül egyedül a Deadpool ragadott meg, bár azt mostanában valószínűleg csak kamerás verzióban letöltve lehet megnézni, ami nem biztos hogy a legjobb választás.

TrollEdomer 2016.04.11. 20:33:38

@Deansdale: Archerben ISISnek dolgoznak (nem a Daeshnek persze) LOL.

Luciferről azt írták, Neil Gaiman fejéből pattant ki alapötlet, abból talán lehet vmi, bár koncepció így első látásra totál baromságnak tűnik.

Deansdale 2016.04.11. 20:59:06

@TrollEdomer: A Luciferben (a helyzet abszurduma mellett) a különböző nem-emberi karakterek közötti viszonyok az érdekesek. Persze ha valaki allergiás a keresztényi szimbólumrendszerre annak ez az egész értelmetlen lehet, de ha az ember hajlandó a filmélmény kedvéért komolyan venni a szitut, akkor igenis ütős. Végső soron semmivel sem naívabb sztori mint bármilyen szuperhősös anyag.

Sajnos az egészet a mára már dögunalmassá vált "fura férfi - penge női nyomozó együtt nyomoznak" klisébe erőltették bele, és a nyomozónő magánéletére vonatkozó sztoriszálak szerintem erőltetettek, de még így is rendszeresen nézem, szerintem megéri.

TrollEdomer 2016.04.11. 21:17:01

@Deansdale: Majd vmikor adok neki egy esélyt, végülis tekinthetem úgy, hogy vmi kisebb bukott angyalt, vmi Crowleyt félét sikerült Luciferré nevezni.

Lehet addig Appleseed anime sorozat, persze harcokban jópár röhejes elem lesz, de ott ember felkészül ilyesmire.

Deansdale 2016.04.12. 22:30:47

@TrollEdomer: ...na, a legutóbbi rész már nem tetszett. Túlságosan komolytalanra vették a figurát, azt meg nem szeretem ha hülyét csinálnak a saját főszereplőjükből. P*csába.

TrollEdomer 2016.04.13. 07:44:52

@Deansdale: Értem, máshol sem sok jót hallottam róla.

Killjoyst dícsérték nekem.

Könyvből meg Starship Trooperst töltöttem le e-bookra, ha ennyien nácizták Heinleint, az már jó indulás. :)

TrollEdomer 2016.04.17. 10:40:01

Killjoys első része rabul ejtett. Mikor a nő a szoknyája alá rejtette el a fegyvert, szeretem ilyen apró figyelmességeket. :)

(Expanse, Leviatán ébredése harmadik könyv helyett váltottam a Troopersra. Első könyv tényleg jó volt, utána kevesebb színvonal, több progresszív szarság, meg az is elég lol volt, hogy mikor embereknek tényleg a legdurvább, legmágikusabb idegen dolgokat tolják pofájába, akkor is még mindig csak kisstílű politikai játszmáikkal foglalkoznak...)

Deansdale 2016.04.17. 11:01:34

@TrollEdomer: "utána kevesebb színvonal, több progresszív szarság"

Nem az első sorozat amivel ilyesmit tapasztalok :\ F_sz kivan ezzel a kulturális háborúval ami az ember szórakozását is megmérgezi.

zriff 2016.04.17. 14:22:46

@Deansdale: Olvastam hogy peter watts blindsight scifi könyvét nagyon dicsérik, mert elég durva, lovecrafti, reménytelen, sötét valami, az író honlapján el is lehet olvasni ingyenesen.

Még ezen kívül a korongvilág könyvekről mi a véleményed? Régen olvastam őket, de nem tudtam mire vélni, hogy egyszer túl komoly, máskor meg túl parodisztikus. Angol oldalakat olvasva úgy vélem ha az író eleinte tényleg csak elgondolkodtatni akart, a végére teljesen elment polkorrekt propagandába.

Deansdale 2016.04.17. 14:42:31

@zriff: A korongvilággal én is régen találkoztam, akkor nem tetszett a stílusa. Az egész egy értelmetlen katyvasznak tűnt (talán nem a megfelelő könyvvel kezdtem a szériát?), dehát egyébként rengetegen szeretik, szóval teljesen szar nem lehet. Nekem inkább az olyan könyvek jönnek be mint a galaxis utikalauz, amiknek értelmes sztorija és világa van, a humor csak adalék.

A blindsightot nem ismerem, utánajárok.

zriff 2016.04.17. 15:07:52

@Deansdale: Pontosítva, az első két korongvilág könyv, fantasy paródiák voltak, utána kezdett el komolyabban moralizálni, a végére azonban szerintem már csak polkorrekt propaganda. De ahogy visszaemlékszem a magyar olvasási élményeimre nem csak az első kettő, hanem a többi rész is, is legjobb szó rá katyvasz.

2016.04.20. 06:16:00

@zriff: Terry Pratchett polkorrekt? Hoznál rá példákat? Érdekelne!

zriff 2016.04.20. 15:46:23

@Ahasverus: Ahogy néztem a fantasy lények a könyvekben csak az elnyomás, rasszizmus bemutatására voltak benne (gólem, goblin, farkasember, boszorkány) meg a valláskritika, győz a jó szemlélete egyre nyíltabb lett a könyvekben.

TrollEdomer 2016.04.22. 07:57:19

Olvasom Heinleintől a Starship Trooperst. Helyenként kicsit szájbarágós, de igazi kincsesbánya. :) Hogy beugat már benne marxnak, meg többi álértelmiséginek, akik szerint bűn fenekelni a gyereket meg hasonlók. :yeah:

TrollEdomer 2016.05.03. 09:02:22

A Killjoysról ki merem jelenteni, hogy van olyan mint a Firefly.
Nem gondoltam, hogy látok még olyan SF sorozatot, amelyben arról beszélnek, milyen nagyszerű is az anyaság hivatása. :)

Deansdale 2016.05.03. 09:20:07

@TrollEdomer: Kicsit rövid volt a Killjoys első évada és még sehol sincs a második, ez így meglehetősen vontatott lesz :\

S ha már így szóba került a Sherlock, azt hogy elb@szták, jézusom.

2016.05.03. 17:11:12

@Deansdale: Mit rontottak el a Sherlock-ban?

@zriff: Terry Pratchett a tipikus szent tehén a magyar fantasy-ban. Kb. mint Martin vagy Tolkien. Ha az ember egy kis hibát is észrevesz benne, és megejt róla egy kritikát, már megy is ellene a rágalom, hogy "félművelt vagy" meg ilyenek.

De jó látni, akik azért akadnak olyanok, akik ki merik kezdeni a tekintélyeket. Végül is nem vagyunk tökéletesek.

Deansdale 2016.05.03. 17:27:24

@Ahasverus: A negyedik évad első része kijött mint szilveszteri különkiadás, és egy rakás zagyvaság az egész, ráadásul egy feminista baromság a sztorija. Sherlock fejben nyomoz ki egy 19. századi esetet, amikor nők agyonlövöldözik a férjeiket, és arra jut, hogy ez teljesen érthető a szegény elnyomott nőktől. Ezzel az elméletileg visszatért Moriarty sumákságaira akar rájönni, aminek semmi értelme, ráadásul a való világban fel sem bukkan a főgonosz, csak Sherlock mesevilágában, ott meg undorító és idegesítő. Szóval egy rakás szar az egész. Eddig szép lassan hanyatlott a sorozat, azt nem gondoltam hogy hirtelen így tökönszúrja magát.

2016.05.03. 17:35:02

@Deansdale: A Sherlock és Watson c. sorozatban meg kiderült, hogy Moriarty nő. Jó, mi? :P

zriff 2016.05.03. 17:49:03

@Ahasverus: Martin istenítésé már kezd alábbhagyni, mivel világosan kezd látszani hogy fogalma sincs mit kezdjen a sztorival. Pratchettről meg, az európai dzsihadista merényletek után, mikor már nyílt titok hogy a multikulti, polkorretség megbukott, lehet hogy a munkásságát is elkezdik majd átértékelni.

TrollEdomer 2016.05.04. 07:27:54

@zriff: Na igen, nehéz jól lezárni egy Trónok Harca féle eposzt sajnos.

TrollEdomer 2016.05.04. 07:56:00

@Deansdale: unknownmisandry.blogspot.hu/2013/12/public-husband-killing-lessons-under.html

Női detektív véleménye arról, hogy nők jelentős részét ki kéne tiltani tárgyalóteremből, mert ott tanulják, milyen módokon lehet megszabadulni férjüktől.

Deansdale 2016.05.04. 09:02:46

@TrollEdomer: Ha nem szappanopera lenne, hanem regény, akkor nem lenne nehéz :)

TrollEdomer 2016.05.04. 11:02:42

Minden írónak van erőssége, gyengesége, Martinnak az utóbbi a túlírás.
Heinleinnek jó ötletei voltak, megvalósításba már bele lehet kötni, pl karakterek ábrázolásába.
Dan Simmonstól Hyperion zseniális volt, folytatása az Endymion, azon már nem egyszer morogtam a túlírás, meg befejezés miatt (szép volt, de elég ellentmondásos).

GABOR2 2016.05.30. 08:37:13

Én is örülnék egy jó sci-finek. Filmnek sorozatnak egyaránt. A Csillagkapu Universe tökéletes példája amiket itt blogban írsz, hogy hogyan csesződnek el politikai okok miatt a sci-fik.

"Nehéz manapság jó sci-fit találni, mert a felhozatal többségében a dögunalmas progresszív vonalat nyomja. Én valahogy képtelen vagyok isteníteni az olyan polkorrekt témájú és kivitelezésű szarokat, mint az új Battlestar Galactica volt - nem érdekel, hogy a túlélők hogyan szerveznek új társadalmat a régi mintájára, nem érdekelnek a kisszerű személyes konfliktusaik, amiknek központjában vagy az üres pletyka forog, vagy pedig valami polkorrekt maszlag rasszizmusról és szexizmusról. Nekem a tudományos fantasztikum szóljon tudományról és fantasztikumról, ne legyen űrbe helyezett szappanopera vagy társadalomkritika."

Bár ez nem film de azért... A Mass Effect 3-ban van az a befejezés, hogy a bolygón szinte minden elpusztul... Kivéve a homoszexuális szereplőnk... aki nézi a pusztulatban a felkelő napot jelentő reményt vagy ilyesmi... Micsoda remények; éljen! Megmenekült a homoszexuális szereplő, a jövő biztosítva.

GABOR2 2016.05.30. 08:53:37

Nagyon szeretnék, ha egy összeomlás után is az emberek az ő baromságaikat követnék és ezeket filmeken is megjelenítik... Teljesen életszerűtlen lenne.

2016.06.07. 15:08:30

@TrollEdomer: @zriff: Hát igen, Terry Pratchett humora polkorrekt. (Meg szar is, szerintem.)

Szerencsére nem mindenkinek polkorrekt a humora, ha már fantasztikus elemekkel megtűzdelt szatíráról van szó:
boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2015/07/komplex-baromsag_8.html

2017.05.26. 08:22:32

@Edgecrusher: A Pandorum egy érdekes sci-fi. Nálam félig-meddig jött be. Travis Milloy kiváló forgatókönyvét Christian Alvart középszerűen vitte képernyőre. Tetszett a hangulat, a feeling, az űrhajó belseje, a karakterek és a dialógusok, a történet. Megvan a sztorinak a belső logikája, ami kiválóan funkcionált. Viszont borzalmasan rossz a vágás, borzalmasak a harckoreográfiák és az üldözési jelenetek.

Mindenesetre mer újítani, és ezért becsülöm. De valahogy még sincs benn nálam a top filmek között.

2017.05.26. 10:25:29

@Sipi81: A blogomra gondolsz?

Ha igen...

Két állami munkahelyen is basztattak érte. Az egyik a KLIK, a másik egy nagynevű budapesti egyetem. Az utóbbiból kis is rúgtak miatta. Hogy ne vérezzek el a munkaerő-piacon, leginkább annak állami szférájában, jobbnak láttam megszüntetni. Annyira nem sírok utána, mivel az identitásom nem fonódik össze szorosan a blogolással.

Kicsit olyan tomcates az egész. Hiszen Polgár Tamás három blogját is megszüntette az elmúlt évek alatt (Polóblog, Bombagyár, Bombahír).

Lehet, hogy indítok egy újabb blogot, de ha meg is teszem, akkor egyrészt kevesebb írás lesz rajta (mivel, őszintén szólva, unom már a blog- és az esszéírást), másrészt visszafogottabb retorikájú írások lesznek rajta (természetesen nem lesz polkorrekt témájában, de retorikája már nem lesz olyan könyörtelen és kemény).

Röviden: állami munkahelyen csesztettek és szívattak a blogom tartalma miatt. Ha valakit érdekelnek az infók, szívesen kifejtem, de csak privát levélben.

KalmanBlog 2017.05.26. 12:52:05

@Pash Cutter: Őszintén szólva meg tudom érteni a munkáltatódat, hogy csesztetett. Én sem szeretném, ha az embereim a cégem belső problémáiról írogatnának (persze nálunk nincsenek is problémák :-P ). Ha nem tetszik valami mondják meg nekem, vagy annak akinek a viselkedése nem tetszik. Ha tudjuk megoldjuk, ha nem, akkor vagy tűrni kell, vagy valakinek el kell mennie. De a nagyvilág elé kiteregetni személyes jellegű munkahelyi problémákat szerintem nem korrekt.

Ráadásul azokat a problémákat, amikről írtál meg lehetett volna foglamazni általánosságban is, és akkor nem basztatott volna érte senki.

2017.05.26. 13:57:56

@KalmanBlog: Valószínűleg konkrét cikkekre és kommentekre gondolsz, de tévedsz, nem erről van szó. A KLIK az antifeminista és a FIDESZ-kritikus cikkeim miatt cseszegetett (a magyar oktatási rendszer problémáiról, mely picit érintette a KLIK-et is, jóval utána írtam, hogy otthagytam végleg a szervezetet, és még ott sem konretizáltam semmit), a budapesti egyetem meg az antifeminista nézeteimet nem tolerálta. Szó sem volt szakmai titkok kiadásáról - ami, igazad van, szigorúan tilos. Sőt, megmondom neked őszintén, én egyik munkahelyemről sem adtam ki szakmai titkokat.

Egyébként érdekes, hogy pont a cégedet hozod példának. A két állami melóhely erősen fertőzött volt feminizmussal (bezony, még a KLIK is). Kötve hiszem, ismerve téged, hogy a céged feminista mémekkel lenne terhelve. Amúgy dolgoztam és dolgozom is kisvállalkozásoknak, amilyen tudtommal a te céged is - kifejezetten jók voltak a tapasztalataim és a benyomásaim. A kisvállalkozók, kiknél melóztam, nagy ívben leszarták a politikai nézeteimet (nem is igazán reklámoztam), csak a teljesítményt nézték. Sajnálatosan az állami szférában az van, hogy a politikai hűség többet jelent, mint a szakmai tudás. Csak próbálj meg a Századvégben nem fideszes, és az Ökotársnál nem feminista lenni... egy idő után megköszönik a munkádat!

Amúgy nem terelem el a saját felelősségemről a szót. Felvállalom, hogy ezekben a szituációkban magam is balfasz és hülye voltam. De már írtam, hogy a 20-as éveimben kifejezetten rossz életstratégiát követtem, és most 31 évesként igyekszem nem elbaszni a 30-as éveimet. Önfejlesztéssel foglalkozom, bár most a rengeteg meló miatt kevés az időm rá.

Igazából 3 alapvető hibát követtem el az életem során, és bár a múltat megváltoztatni nem tudom, de szilárd elhatározásom, hogy ezen gyengeségeimnek még egyszer nem engedek. Íme, a legsúlyosabb hibák az életemben:

1, Hagytam, hogy a szüleim beleszóljanak az életembe, beleértve a munka- és a párválasztást is.

2, Elnyomtam a szexuális vágyaimat, magamra erőltettem egy kényszer cölibátust, amiből csak néha engedtem (köszönhetően persze az olyan emberek hatásának is, mint Huffnágel).

3, A magánéleti problémáim elől a politikába, a politizálásba menekültem.

Elhatározásom pedig az, hogy
- a magam életét élem, nem a szüleimét
- nagyobb teret engedek a csajozásnak
- minimalizálni fogom a politizálást

Nem, egyáltalán nem tagadom, hogy az említett munkahelyi konfliktusok elkerülhetőek lettek volna, és hogy belekerültem ezekbe a konfliktusokba, nagyrészt az én hibám. De megvolt a tanulópénz, innentől radikális lesz a változás!

Aurelius Respectus 2018.08.03. 17:28:02

Most vettem egy csomó antikvár könyvet, Robert Knight, Jack Vance Poul Anderson könyvei és egy Gabriel Sandstone könyv. Most újra elolvastam a Cherubion antológiákban Sandstone novelláit, egész jó szerző.

Frederick 2018.08.03. 19:55:16

@Aurelius Respectus: Én most olvasom újra Stephen King urban fantasy regényeit. A "Végítélet" megvolt, tervben van "Az", "A Talizmán" és a "Setét Torony-sorozat".

Szerintem te is tehetsz vele egy próbát. Persze elég vastag könyvek, időigényes az olvasásuk.
cassetto-tiroir.blogspot.com/2018/07/a-vegso-ora.html

Aurelius Respectus 2018.08.03. 21:18:29

@Frederick: Egyszer talán, most a Cherubion könyvekben hozom be a lemaradást, csak az antológiákat vettem, regényekből elég keveset, főleg a Káosz és Hajnal ciklus könyveit.

Deansdale 2018.08.04. 09:09:06

@Frederick: Kinget nem bírom, mert (amennyire ismerem) sosem ad magyarázatot azirracionális/misztikus jelenségekre a könyveiben. Engem a miértek és hogyanok eléggé érdekelnek, ő meg ezekkel sosem foglalkozik.

Frederick 2018.08.04. 10:55:31

@Deansdale: Azért ez attól is függ, mit olvastál tőle.

King hisz az irracionalitásban, vagyis abban, hogy nem lehet mindent racionálisan megmagyarázni. A legtöbb regényében azért igyekszik kifejteni a "miért"-et és a "hogyan"-t. Bár tény, hogy egyes regényeiben nem ad kielégítő magyarázatot. Pl. A Halálsoron, mind a film, mind a könyv nem magyarázza meg, az óriási néger gyógyító képessége honnan származik.

De megértem, ha valakinek nem jön be King. Van egy sajátos stílusa, egy sajátos szemlélete, egy sajátos attitűdje, amit vagy elfogad az ember vagy sem. Engem megvett kilóra, még a gimis éveimben, leginkább, hogy olyanfajta formát és tartalmat (stílust és témát) találtam nála, amit nyomokban sem leltem a magyar fantasy-ben. De hát ízlések és pofonok...

Deansdale 2018.08.04. 11:12:51

@Frederick: Pár dolgot olvastam tőle, és követekezetesen úgy jártam, hogy izgalmas volt a könyv, eljött a finálé, és vártam a magyarázatot, hogy akkor ez az egész most mi is volt és honnan jött, ehelyett vége felirat és viszlát. Nekem ez olyan, mintha pont a katarzis maradna el az aktus végéről. Azt nem mondom, hogy az ilyesmi visszamenőleg tönkreteszi az olvasmányélményt, de elveszi a kedvem attól hogy mást is olvassak az írótól. Illetve az első után megpróbálkoztam még 1-2 könyvével, de mind ilyen volt, úgyhogy kapufa.

Frederick 2018.08.04. 11:44:56

@Deansdale: Mely könyveket olvastad Kingtől?

Deansdale 2018.08.04. 12:01:45

@Frederick: Hasznos holmik, Az, meg még 1-2 aminek a címére sem emlékszem (talán a Carrie köztük volt, de erre nem vennék mérget). Az újabb könyveiből semmit, mivel jó 15 éve elvágta magát nálam :)

Frederick 2018.08.04. 13:35:42

@Deansdale: Még annyit, hogy Stephen King szimbólumokat használ. Amelyeknek a megfejtését a legtöbb esetben nem köti az olvasó orrára. Mondhatni: az olvasó magára van utalva, kap egy kevés segítséget, de a szimbólumokat neki kell megfejtenie. A probléma ezzel az, hogy itt nem árt, ha az olvasó tisztában van King életművével és életútjával.

Hasznos holmik. Maga az ördög (Randall Flag?) jön egy az emberi lelkekért. De ott sem a misztikum a lényeg, hanem a város széthúzó lakossága. A könyv azt írja, micsoda kisstílű bonyodalmak mentén képesek emberek gyűlölni egymást, akár az emberölésig is elmenően. King-nél amúgy visszatérő téma az önmagát felszámoló közösség (pl. Hasznos holmik, Rémkoppantók, Carrie, de még egy kicsit a Végítélet is).

AZ. Na, AZ tömény a szimbólumok terén - úgy is fogalmazhatnék, tele van szimbólumokkal. Mondjuk a könyv közepén van valami homályos magyarázat, hogy AZ egy a világűrből érkezett szörnyeteg - de valójában AZ egy szimbólum. Egy idős Derry-vel. De ne kérj meg rá, hogy fejtsem meg neked, mit is szimbolizál pontosan. Régen olvastam, most tervezem, hogy másodszorra is elolvasom, hát ha jobban megértem.

Carrie. Nem olvastam, de a Brian de Palma-filmet láttam. A film zseniális. Ott is mellékes a misztikum, a boszorkányság. Arról szól, hogy egy bigott vallásos anya és egy kirekesztő iskolaközösség hogyan ront meg egy jólelkű lányt - aki a végén maga is pusztító lesz, kb. mint a közössége. A filmben (valószínűleg a könyvben is) elpusztul az iskola is, a bigott vallásos anya is, maga Carrie is.

Kingél a misztikum, akár csak a szimbólumok, csak eszközök, hogy kifejezzen egy mélyebb tartalmat.

Én szeretem Kinget, de megértem, ha nem jött be.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2018.08.04. 17:25:15

Lovecraftot vagy Poet olvas valaki? Algernon Blackwood esetleg?

Aurelius Respectus 2018.08.04. 23:41:11

@don Fefinho: Lovecraft nagy kedvencem. A 20.század elején volt néhány tehetséges szerző, akiket ma is kedvelek. Lovecraft, Robert E Howard, Edgar Rice Burroughs, de még Conan Doyle is írt néhány jó sci-fi-t.

Aurelius Respectus 2018.08.04. 23:44:31

@Aurelius Respectus: Persze Wells néhány könyvét és Huxley Szép új világját is olvastam.

Madarász Henrik 2018.11.06. 21:23:40

Szóval most elkezdtem begyűjteni a Cherubion régi regényeit, Jeffrey Stone és Robert Knight könyvei már mind megvannak, Eric Muldoomtól van néhány könyv, Colin J Fayardtól is, Allen Newmann-tól már majdnem minden ami érdekel, Daniel Duncan Parkertől két könyv van eddig, Douglas Rowland esetében még egy regényt akarok megszerezni.

Madarász Henrik 2018.11.06. 21:25:47

@Madarász Henrik: Raoul Reniertől két könyv van eddig.

Deansdale 2018.11.06. 22:41:13

@Madarász Henrik: A cherubionnál szerintem elég vegyes volt a szerzői színvonal, nekem eszembe sem jutott mindent begyűjteni tőlük. Bár lehet, hogy a mostani felhozatalhoz képest az akkori középszer kifejezetten zseniális :D Nemes István könyvei néhány évvel ezelőttig mind rendben voltak, de azon kívül én mindigis lutrinak találtam a cherubiont.

Reniert szeretem, fantasy témában a top3 magyar író között van, ami egyben azt is jelenti, hogy világszinten is a top3-ban van, hiszen a Tolkienek és Moorcockok egyszerűen nem ütik meg azt a mércét amit a jobb magyar fantasy írók.

(Nem, nem viccelek. Talán magában a magyar nyelvben rejtőzhet ennek a furcsaságnak a nyitja.)

Ja, Renier horror műveit egy kicsit kevésbé kedvelem, de ez inkább a műfajnak szól mint az ő írói képességeinek.

Madarász Henrik 2018.11.07. 00:26:27

@Deansdale: Érdekes, ezt nem tudom megítélni, nem olvastam még Tolkient és Moorckokot sem. A Cherubion külföldi szerzői közül Poul Anderson és Jack Vance tetszett a legjobban. Sajnálom hogy Nemes István már nem a régi, mert vannak még lyukak a történetben, a legjobban azt sajnálom, hogy a Worluk történetnek nem lett folytatása, érdekes lett volna Yvorl és a többi isten kezdeti éveinek sztoriját megírni, amikor már komoly istenként harcolnak.

Frederick2 2018.11.07. 09:03:19

@Madarász Henrik: @Deansdale: Ahogy írtam már egyszer, Stephen King urban fantasy-jeit olvasom újra. Újraolvastam a Végítélet-et, az Az-t, a Talizmán-t, és most kezdtem újra a 7 kötetes Sötét Torony-t. Még a Lisey története-t és a Tóparti kísértetek-et akarom elolvasni. Meg esetleg King irodalomelméleti fejtegetéseit tartalmazó Az írásról és a Danse Macabre.

Stephen King-nek van egy fia, Joe Hill, aki szintén ír urban fantasy-t. A Spóra-t és a NOS4A2 a listámon van.

Aztán, megmondom őszintén, innentől egy kicsit szeretnék eltávolodni a fantasy-tól. Szinte 1 éve csak lektürt olvasok, persze, a sok meló mellett kell valami könnyebb olvasmány is. De ideje kiszabadulni a lektür fogságából, és ráfeküdni egy kis társadalomtudományra. Olyan szerzőket néztem ki magamnak social science terén, mint Monostori Imre, Glatz Ferenc, Csunderlik Péter, Szilágyi Ákos. Elsősorban olyan témák felé orientálódva, mint a Horthy-rendszer és a putyini oroszország.

Ugyanakkor maradva a lektürnél, szeretnék nekiesni valamikor Móricz Zsigmond és Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij műveinek is.

Csak hát betemet a munka, és nem igazán tudom, mire lesz időm.

Egyébként (bármily meglepő!), gondolkodom női szerzők olvasásán is: Beczássy Judit, Thury Zsuzsa, Gergely Márta, Bihari Klára, Jókai Anna, Kaffka Margit, Rakovszky Zsuzsa. Ellenben a Delta Vision "felfedezett" női szerzői cseppet sem érdekelnek: valahogy nem izgat, ahogy szociológiai témákat sci-fi köntösbe bújtatva tárgyalnak balliberális nézőpontból. :P

Visszakanyarodva a fantasy-hoz: nekem, ami kifejezetten csalódás volt, az a japán fantasy-animék. Eddig a Berserken kívül nem láttam egyetlen eredeti fantasy-animét sem a japcsiktól. A Berserk sem a kedvencem, de ott legalább volt egy eredeti stílus, borongós hangulattal, érdekes karakterekkel, jó fordulatokkal. Most a legutóbb a Karnevalt és a Murder Princess-t néztem meg, és bár nem voltak rosszak, de középszerűek. A Karneval egy Pandora Hearts-másolat, annak lemásolva minden hibáját: szépfiú karakterek, karakterkímélés, gyermeteg (infantilis) humor, rém egyszerű sztori, unalmas fordulatok, gyenge dialógusok. A Murder Princess egy 6 részes kaszabolós anime, ami mondjuk nem is akar több lenni, ami, és kikapcsolódásnak megteszi, de az is olyan, hogy egyszer megnézi az ember, aztán letudta, kész.

Most ennyi jutott eszembe, per pillanat.

TrollEdomer 2018.11.07. 10:32:58

Na követem.

Xenot olvastam. Lehet, hogy inkább bevándorláspárti, de a túloldalon is vannak jó szereplők, jogos gondolatok, így szerintem király volt. :)

TrollEdomer 2018.11.07. 10:34:52

Filmek terén új Blade Runnert tudom ajánlani, illetve Jin Roh Wolf Brigade alapján készült Illang koreai akciófilmet.
Anime terén nekem kiberpunk anime a favorit.

Raon 2018.11.07. 10:40:23

@Frederick2: a DV esetében a felfedezésre a többes szám nem tűnik helytállónak. Van Ta-mia Sansa, akit még Antoni Rita vitt be oda, igen rövid szerkesztői pályafutása alatt - de a Gender-krónikák néven jegyzett sorozat már a második kötet után elakadt, és jó eséllyel ennyi is volt neki.
Más meg szerintem nincs - vagy kikre gondoltál?
Még talán Goldenlane írt pár sci-fit, de ő már egy évtizeddel ezelőtt is befutott szerző volt, ráadásul amit csinál, az még minőségi ponyva (szórakoztatás) is. :)

A hazai fantasztikumból a női élvonal szerintem egyértelműen Görgey Eta (Csodaidők sorozat) - azt minden extra csajos jellege ellenére érdemes elolvasni.

Frederick2 2018.11.07. 12:32:16

@Raon: Tudtommal Moskát Anita, Gaura Ágnes és Lőrinczy Judit is sokat köszönhet a DV-nek (és Kleinheincz Csillának). Mondjuk ebből JudLorin az, aki még érdekes a számomra; előfordulhat, hogy tőle még olvasok is valamit.

Raon 2018.11.07. 12:53:31

@Frederick2: Anita és Jud semmilyen szinten nem kapcsolható a DV-hez - mindkét írónőnél azt mondhatom, hogy sajnos nem. :)
(én még nem kerítettek rájuk sort, de a könyveik már jó ideje itt vannak a polcomon - mindketten kifejezetten jól írnak, kíváncsi leszek, miket hoztak össze)

Gaura Ágnest valóban Csilla fedezte fel, és a DV-nél jelent meg minden regénye - viszont ő meg nem sci-fis, a Borbíró Borbála sorozata magyar vámpírosdi, a témában érdekes perifériás jelleggel. Ha a femi vonalról kellene beszélni, azt mondanám, hogy bár minden írónő maximum csak ennyire mélyedne ebbe bele: az írónő kifejezetten széles látókörrel rendelkező, sok mindent értő és remekül ábrázoló hölgy, egyébként üdítően csípős humorral, ami az írásaiban is központi elem. Én kedvelem a munkáit (öt kötetet szerkesztettem már vele), a stílusa markáns, a karakterdrámája kifejezetten erős. Plotban kellene még fejlődnie, illetve legalább a sorozat első két részét újra kellene szerkeszteni, mert az helyenként még csajosan csacsogós - de még ezekkel együtt is bőven a honi átlag felett van.
A nem Boris regénye pedig, a Túlontúl pont attól nem kb. tökéletes, hogy minden nagyon kereken meg van tervezve benne, de egy kifejezetten passzív női karakter a főszereplője - és az helyenként már kicsit bosszantóan realista módon is van megírva (egyeztettünk is arról, mennyi jobb megoldás is lehetne ennél, de az írónő kifejezetten ilyen karakterről akart írni - és hát legyünk őszinték, ilyet is kevesen vállalnának be)

Frederick2 2018.11.07. 14:31:54

@Raon: Azzal tisztában vagy, hogy ezek a hölgyek (talán Jud kivételével) nemhogy nem kritikusak a Gender Studies-sal, hanem sőt...?

Moskát-nak könyveit nem olvastam, de ezt a "gyöngyszemet" igen:
www.moskatanita.hu/2018/05/lehet-e-egy-lany-eleg-geek.html
Deansdale írt oda egy kommentet. Érdekes: a kishölgy minden egyes bejegyzésre reagált, kivéve Dean kritikus észrevételére nem.

Eleve nem díjazom a férfiak és a nők egymásra uszítását. A geek szubkultba meg főleg nem kellene átvinni ezt az egész szart.

Gaura is büszkén feminista. Találkoztam pár gondolatával a Facebook-on és a Moly Gender-szekciójában.
www.facebook.com/GauraAgnes/posts/1717786921606072

Egyébként ez nem egy vérszomjas idézet, még normálisnak is tűnhetne. Csak éppen a bolhából csinál elefántot. Ez a rendezvény így alakult, hogy több volt a férfi. Majd a következőn több lesz a nő! Több szociológiai rendezvényt, kerekasztal-beszélgetést, konferenciát be tudnék linkelni, ahol meg több volt a nő. Sőt, vannak olyan pedagógiai konferenciák, ahol meg a női előadók vannak többségben. Mi több, van ahol egy szem férfi van a sok nő között, valahol meg csak nők beszélnek és adnak elő. Avagy amiről Gaura beszél, nem probléma.

Kicsit olyan ez a poszt, mintha én arról panaszkodnék mondjuk a blogon: A Dean-blogon többségében csak férfi kommentelők vannak, és csak nagy ritkán esik be egy nő. Vagyis a Dean-blogon hiányoznak a női energiák. Nem ártana egy kis kvóta. Mondjuk politikai fórumokról áthívni néhány (mondjuk 30) nőt, hogy ők is hozzászóljanak a diskurzushoz. Mennyivel kiegyensúlyozottá tenné a kommentszekciót! Így nem egy strukturált férfiuralom lenne a Dean-blogon, hanem megvalósulna a férfiak és nők közötti egyenlőség. Ez progresszió! :P

Ezt ismered?
konyves.blog.hu/2017/06/28/_maga_nem_ugy_nez_ki_mint_aki_tud_irni_dolgok_amiket_csak_a_noi_irok_hallanak

A cím különösen tetszik.
"Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot"
Ajánlom alatta Kleinheincz Csilla idézetét.

Tudod, mostanában gondolkodtam el azon, hogy egy szerzőnél mennyire kell nézni a politikai identitást. Csak maradjunk a női szerzőknél! Könyvtáros munkám során találtam kifejezetten marxista elveket valló női szerzőket - mint az előző kommentemben említett Beczássy Judit, Thury Zsuzsa, Gergely Márta; azt kell mondanom, a marxista beállítottságuk ellenére piszok jó szerzők! Még a Reina/Gazzella által nem sokra tartott Kertész Erzsébet is egy jó tollú írónő, szerintem. És hogy említsek egy példát jobbról, még Jókai Anna is jó szerző, hiába volt fanatikus fideszes.

Ugyanakkor most kicsit más a helyzet. A feminista nyomulásnak köszönhetően megnövekedett a férfigyűlölet, amire sajnálatosan sok lelki beteg nő vevő - a gyógyulás helyett. A te kedves nőismerőseid (Moskát, Gaura, Kleinheincz) szépen beállt a Gender-szekér mögé. Nem annyira látványosan, mint Czapáry Veronika, csak egy picit. Volt itt, ugye, MeToo - ami megmutatta, mi vár Magyarországra (azon belül a hazai férfitársadalomra), ha ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. A hölgyismerőseid mégis tesznek kisebb gesztusokat a Gender-gépezetnek. Talán nem kellene...

Ami még így eszembe jut: Divatba jött manapság a "női szerzők olvasása". Ami úgy néz ki, hogy a sznob a kezébe vesz egy női szerző által írt könyvet (mondjuk Szabó Magdát), és kijelenti, hogy ő most "női szerzőt olvas". Ezt most elviccelem, de jelenleg ez zajlik, láttam erre példát. Liberális és balos, sőt néha kifejezetten apolitikus értelmiségi fők úgy vesznek a kezükbe könyvet, hogy előtte megnézik az adott szerzőnek a nemét. Ez beteges.

Én nem olvasok "női szerzőket" és "férfi szerzőket". Én szerzőket olvasok. Egyszer kedvem támadt elolvasni egy könyvet a magyar pozitivizmus történetéről. A kezembe akadt Várkonyi Ágnes "A pozitivista történetszemlélet a magyar történetírásban" két kötetes könyve. Regisztráltam, hogy nő a szerző, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Ha férfi lett volna, akkor is elolvasom. Abban a pillanatban a téma érdekelt, nem a szerző neme.

Én úgy olvasok könyvet, hogy megnézem a tartalmát, és ha érdekes a témája, és szórakoztató a stílusa, elolvasom.

Most meg olyan korban élünk, hogy emberek azt nézik, az adott könyv szerzője milyen nemű. Beteges!

Ez a kvótát az irodalomba meg...! Még véletlenül se a piac döntsön! Minek is az? Hiszen nem hiszünk a szabad piacban! :P

Frederick2 2018.11.07. 14:45:29

@Raon: Ja igen, nem fejeztem be egy gondolatot (kicsit sok minden jutott eszembe).

"Tudod, mostanában gondolkodtam el azon, hogy egy szerzőnél mennyire kell nézni a politikai identitást. Csak maradjunk a női szerzőknél!"

És hoztam három példát marxista oldalról, meg egy példát fideszes oldalról.

Az a baj, hogy én előbb találkoztam Gaura Gender-feminista bejegyzéseivel (Moly-on és Face-n), mint a könyveivel. Innentől pedig nem sok kedvem van a regényeihez, novelláihoz, azok olvasásához. Tudom, ez egy fasztarisznya hozzáállás a részemről - lehetséges, hogy tényleg remek szerző, de aki ártani akar a férfitársadalomnak, vagy naivitásból és butaságból ilyen folyamathoz asszisztál, arra én nem vagyok kíváncsi.

Egyébként a nyáron elég sok Feldmár András és Vekerdy Tamás előadást megnéztem Youtube-n, pedagógiai és pszichológiai témában - annak ellenére, hogy ők is bevédték a Gender Studiest. Vagyis időnként túl tudom tenni magam ezen.

De ma jelen van a társadalomban egy olyan feminista értelmiségi brancs, amely ártani akar nekem és a szeretteimnek. És igen, haragszom azokra az emberekre, akik akár tudatlanságból és jóhiszeműségből, hozzásegítik őket a céljaikhoz.

Kisgé 2018.11.07. 14:55:50

@Frederick2: A NOS4A2 teljesen OK, A szív alakú doboz szerintem zseniális Hilltől. A spóra viszon olyan penetráns SJW ideológiai pamflet (a King család megrögzött demokrata), ráadásul szájbarágósan szarul megírva, olyan silány "poénokkal" hogy olvasni is kínos volt...

Frederick2 2018.11.07. 15:23:00

@Kisgé: Ha már King, én erre leszek kíváncsi:
europakiado.hu/konyv/csipkerozsikak

Remélem, nem ilyen "Szolgálólány meséje" féle SJW-szar lesz belőle.

TrollEdomer 2018.11.07. 18:14:38

@Frederick2: Nyilván nem kötelező igazság, de esetek jelentős részében el lehet dönteni, hogy regényt férfi vagy nő írta, hol vannak a hangsúlyok, mekkora szerepe van metakommunikációnak, kitöltő jellegű párbeszédeknek ilyesmi, szóval ebből a szemszögből érdekes lehet férfi, női szerzők összehasonlítása.
Persze csak azért nem olvasnék el valamit, mert nő írta, főleg, hogy manapság sajnos tényleg nem elhanyagolható az esély, hogy belevisz kis feminácizmust. Bár ez férfiról ugyanúgy elmondható, és sztem nálunk ettől még nem igazán kell tartani.

Deansdale 2018.11.07. 18:46:12

@Frederick2: Japánban a klasszikus fantasy nem igazán otthonos műfaj - talán csak az a verziója amiben a saját történelmüket cicomázzák (Ieyasu Tokugawa a varázskardjával egy sereget levágott, amíg egy démon meg nem állította, ilyesmi). Viszont ha nem vagy nagyon kényes a műfajok közötti szilárd határok felállítására, akkor azért van mit nézni, a Ghibli és az Artland stúdiók műveiből, vagy ha konkrét ajánlás kell akkor ott a "Made in Abyss".

TrollEdomer 2018.11.07. 18:56:57

Amúgy még egyszer visszatérve a címben szereplő expansera, oké, jól indul, aztán sztem csak egyre rosszabb és polkorrektebb lesz. Harmadik könyvet már kukáztam.

Deansdale 2018.11.07. 19:13:19

@TrollEdomer: Én a filmsorozat harmadik évadjában akadtam el, bár ezúttal nem a polkorrektség miatt, egyszerűen csak olyan fordulatot vett a sztori ami kevésbé érdekelt.

TrollEdomer 2018.11.07. 19:23:06

@Deansdale: Polkorrektség nélkül is nagy idiótaság... ott van idegen űrbázis, ami átírja fizika törvényeit... mi sülhet el rosszul, ha berontunk lövöldözni, hogy elkapjuk a rohadékot, aki megmentette a bolygónk?

Raon 2018.11.07. 21:42:58

@Frederick2: én kezdtem hozzá rosszul, elnézést. Szimpla tájékoztatásnak szántam a hozzászólásom egy számomra érdekes témában - semmi kedvem efféle harcba vinni és pontról pontra megvédeni. Történetesen meg tudnám (különben nem írtam volna ezeket ide), de én az efféle tevékenységeket egy ideje már elengedtem (túl sok idő és energia megy el vele).

A jelzett rendezvényen egyébkén ott voltam mint meghívott előadó, és annak a posztnak tökéletesen igaza volt, a meg nem hívottak tudatában én is egyetértettem vele. Szerintem nem szerencsés mindenhol spájzban rejtőző oroszokat látni - pláne, ha egy adott állásfoglalás nem propaganda, szimplán csak igazságpárti vélemény.

A hazai fantasztikumról érdemes tudni, hogy kis pocsolya, névről úgy kb. mindenki ismer mindenkit. Azaz itt elsősorban pályatársakról van szó - és ha erre nincs külön jelzés (pl. konkrétan az, hogy "jóbarátom"), akkor nem érdemes pályatársnál többet látni bele. Pláne nem érdemes bármilyen elvi közösségvállalást feltételezni olyasmikben, amiben neked is pontosan tudnod kellene, hogy ez részemről elképzelhetetlen.

Feldmárt én nem ismerem, de Vekerdy mögé állását én már érteni vélem. Nekem úgy alakult az életem, hogy lett némi rálátásom a gender studies bizonyos vonatkozásaira - és azt kell mondjam, döbbenetes, hogy mennyire másról szól az eredetileg, mint amire pár progresszív agyhalott használja. Nem mondom, hogy 180 fokos fordulat, de 90+ az fix. Ha pszichológiai oldalról közelítesz hozzá (és értelmes szakemberekkel konzultálsz róla), akkor tömény hányingerrel jár, hogy milyen komoly dolgokban segíthetne rengeteg emberen, és ehelyett milyen ocsmány propagandákat próbálnak legalizálni vele, az esélyét is közel nullára redukálva annak, hogy segíthessen abban, amiben tud.
Szakemberek is ezt mondják, és én is így látom, hogy a gender studies kapcsán szükséges egy alapos tájékozottság és intelligencia a miértek felismeréséhez - ami egyébként igen komoly felelősségtudattal is együtt járhat. Kies hazánkban én nem látok fem. értelmiséget, csak olyan brancsokat, akik látványosan nem tudták megugrani ezt a lécet, és a gender brand rang mögé bújva elefánt a porcelánboltban effektussal kb. törtnek-zúznak mindent, amit érnek. Ha már úgy alakult, hogy ezt em lehet megúszni, én azt mondom, addig jó, amíg ez ilyen látványosan bénán megy - ez legalább csak tesco gazdaságos manipuláció.

Raon 2018.11.07. 21:48:40

@Frederick2: látod, amiért te szerzőket nézel, én ugyanazért köteteket. Nyilván van olyan eset, amikor már a személye is ellenérzést szülhet - nekem speciel még ilyen könyveim is vannak, bár nyilván nem az olvasásélmény végett nézem át őket.
Nekem tetszik ez a nincs nő/férfi, csak író gondolatmenet - de akkor szerintem érdemes lenne kiterjesztened ennek határait sok minden másra is. Például van olyan író, aki egy életen át kb. ugyanazt írja, és van olyan, akinek minden munkája más, még ha csak pár héttel később keletkezik is - számomra már innentől nem áll az extrapolálásod, ezért sem akartam a nevekbe jobban belemenni. Mondjuk nekem nyilván könnyebb helyzetem van, mert sok mindent belülről látok - de akkor ennek tudatában nézd meg, amiket írtam, mert nem véletlenül azokat és úgy írtam.

Frederick2 2018.11.07. 22:40:59

@Raon:

"Van Ta-mia Sansa, akit még Antoni Rita vitt be oda, igen rövid szerkesztői pályafutása alatt - de a Gender-krónikák néven jegyzett sorozat már a második kötet után elakadt, és jó eséllyel ennyi is volt neki."

Most mellőzve a politikát, szigorúan az irodalom felől nézve... Milyen minőséget képvisel a Gender Krónikák? Gondolom, olvastál pár kötetet. Milyennek találtad?

"Nekem úgy alakult az életem, hogy lett némi rálátásom a gender studies bizonyos vonatkozásaira - és azt kell mondjam, döbbenetes, hogy mennyire másról szól az eredetileg, mint amire pár progresszív agyhalott használja."

Az un. TÁRSADALMI NEMEK a kulturális antropológia egyik kutatási területe volt. Azt vizsgálta, hogy az adott társadalom miképpen határozta meg egy nő és egy férfi nemiségét. Pl. A Horthy-rendszerben egy Kosztolányi Dezső és egy Móricz Zsigmond másképp definiálta a saját férfiasságát - aszerint, miféle behatások érték őket a társadalomtól. Ezek izgalmas és érdekes kérdés-felvetések - lennének. A probléma az, hogy a harmadvonalas feminizmus apologétái remek lehetőséget láttak ebben a kutatási területben, azzal kapcsolatban, hogy legitimálják a saját agyrémeiket. Mindehhez pedig hozzávágták a posztmodern látásmódot, ami tagad mindent. Igen, kész káosz, ami itt van!

"Ha pszichológiai oldalról közelítesz hozzá (és értelmes szakemberekkel konzultálsz róla), akkor tömény hányingerrel jár, hogy milyen komoly dolgokban segíthetne rengeteg emberen, és ehelyett milyen ocsmány propagandákat próbálnak legalizálni vele, az esélyét is közel nullára redukálva annak, hogy segíthessen abban, amiben tud."

Miben segíthetne egy tisztességes, a tudományosság szabályait betartó, szigorúan szakmai megalapozottságú Gender Studies? Ha már így felvetetted...

"Szakemberek is ezt mondják, és én is így látom, hogy a gender studies kapcsán szükséges egy alapos tájékozottság és intelligencia a miértek felismeréséhez - ami egyébként igen komoly felelősségtudattal is együtt járhat."

Egy olyan országban, ahol egy Wass Alberttel kapcsolatban nem lehet egy szenvedélyektől mentes, tárgyilagosságra és objektivitásra törekvő, kellően árnyalt disputát lefolytatni, pro és kontra, nem sok esélyét látom hasonlónak egy még annál is komplexebb témában, mint pl. a Gender Studies.

Raon 2018.11.07. 23:27:14

@Frederick2:
- Sansa kötetek: dehogy olvastam, az idő drága kincs. Belenézni belenéztem: ezek alapján kb. sablontehetség, akiből jó esetben még lehetne is valaki, de ennek még nagyon az elején tart. Szakmailag erre mondjuk, hogy már nem ezer sebből vérzik, csak százból - de ez még mindig nem feltétlenül kiadható szint. Én nem is adtam volna ki, és sokat elárul a szerkesztői kompetenciáról, hogy azt úgy átengedte - más témával szerintem esélytelen lett volna.

- így van, az volt az eredeti vonal. És igen, innen nézve ezzel is az történt, ami egyébként sok minden mással is - kiváló eszközt láttak benne a tömegek megszólítására (manipulálásra). Ez ellen voltaképpen bármi más is védtelen, mindig is az volt, a fél történelem errő, szól. Amit levisznek a tömegek szintjére (zene helyett sláger, asztrológia helyett horoszkóp, labdarúgás helyett foci - gender pszichológia helyett gender "filozófia"), abban annyi lesz az értékdegeneráció és a zaj, hogy a lényeg így sokszor már el sem juthat az átlagemberhez.

- Wass kontra gender téma: ez is így van - én pont ezért nem is kezdek bele ilyesmikbe, maximum bizalmi alapon, akiknél látom értelmét.

- miben segíthet? Annak, aki önismeretet és önfejlesztést szeretne (mármint ténylegest, nem annak illúzióját/önbecsapását, azaz nem amikor oreveczcel ébredsz és fekszel), szerintem egy adott szint felett megkerülhetetlen. Pláne a mai világban, és a közeljövőre nézve. A gender pszichológiai vetülete arról szól, hogy a társadalmi hatások milyen nyomás alá helyezik az egyént, milyen lépéskényszerbe hozzák, és milyen mintákat égetnek belé. Ha sorrendben haladunk, nagyból a kicsi felé, akkor ez pont attól fontos, hogy meglehetősen szűkebb, kevésbé látványos réteg a lélek működésében. Genetika adta keretrendszer, veleszületett ösztönös működés, öröklött szülői minták, szülői nevelés, nemi jelleg, saját mentalitás, és ezután jön a gender. Pont ezért kell hozzá előképzés, mert aki a korábbi lépcsőket kihagyja/nem sokat ért hozzá, az ebből irtózatos baromságokat is összegubancolhat (gondolj bele pl. azokba, akik nem a nemi jelleg mellett, hanem helyett (!) genderkednek, hová eljutnak).

Frederick2 2018.11.08. 06:52:10

@Raon:

"én az efféle tevékenységeket egy ideje már elengedtem (túl sok idő és energia megy el vele)."

Ezzel valami olyasmit akarsz mondani, hogy a munka és a család mellett nem nagyon foglalkozol sem politikai kérdésekkel, sem MRA-témákkal? Az MRA-ból már jó ideje kivonultál; nem is tervezed a visszatérést?

Ha már szóba jött a Gender kifordítása, íme egy Moly-on indított fórum:
moly.hu/zonak/minden-ami-gender-nok-ferfiak-tarsadalmi-nemek

Egyszer el kezdtem vitázni Incel témában, mellőzve minden szenvedélyt és személyeskedést, szigorúan érvekkel dolgozva. Valamelyik feminista feljelentett a Moly-nál, mire a Moly egyik szélsőliberális moderátora törölte a kommentjeimet.

Amúgy ezen a fórumon néha Gaura Ágnes és Timár Krisztina is előfordul. Én nem írom le őket rossz emberekként; szerintem csak meg vannak vezetve. Most egyelőre ez a kulturmarxista pácban megforgatott Gender Studies nagyon "progresszív" a "haladó" értelmiségi körökben. Az megint más kérdés, hogy kellő utánanézéssel, tájékozódással hamar lehullana a lepel - de ahogy elnézem, az emberek lusták. Marad a felszín kapargatása...

Deansdale 2018.11.08. 08:26:00

@Raon: Üdv, öreg harcos :) Örömmel látom hogy tartod a frontot.

Raon 2018.11.08. 18:09:09

@Deansdale: üdv neked is, cimbora!
Vagyunk, akik vagyunk - tesszük, amit tennünk kell. :)

Kisgé 2018.11.08. 18:19:02

Könyvajánló(igaz csak idézőjeles sf/fantasy, inkább ilyen szürreálisabb, abszurd magyar Bret Easton Ellis): Veres Attila-Éjféli iskolák. Nekem nagyon tetszik a hangulata.

Raon 2018.11.08. 18:29:29

@Frederick2: nem, elengedésben csak a netes vitákra gondoltam.
Ez a kivonulás érdekes kérdés... igazából köszi is, hogy feltetted, mert én ezt így még sosem gondoltam végig.

Nem vonultam ki, csak más terepet választottam hozzá.
Neten keresztül szerintem ez az egész szemfelnyitósdi úgy általában nem működik. Adott közegekben olyan erős az alap nyomása/zaj, hogy értelmetlen energiapocsékolásnak látom ott bármibe belekezdeni. Én sem hittem volna, de ez még akkor is így megy, ha régi ismerősök között beszélgettünk effélékről. Az olyan kitüntetett figyelemmel (és elfogult moderációval) bíró helyek pedig, mint pl. a facebook/moly, eleve reménytelenek ilyen tekintetben.

Én már rég átváltottam személyes szférákra. Ez kicsit érdekes is, mert valójában sosem kerestem a lehetőségeket, de mióta fejben átálltam a valóság valóságára, olyan helyekről megtalálnak, amit sosem hittem volna.
És ehhez még csak erőlködni sem kell - én csak beszélgetek emberekkel. Meghallgatom őket, adok pár tippet, ha kérnek - és elmondom, én hogy látok dolgokat, ha érdekli őket.
Nem mondom, hogy ez a szuper üdvözítő út, de a nethez képest sokkal inkább megadja azt a jelzést, hogy van értelme ezekkel foglalkozni.

Frederick2 2018.11.08. 20:20:58

@Raon: Észrevételeim szerint, a hazai MRA, amit tesz, az cikkírás, diskurzus (fórumokon és kommentmezőben), néha-néha petíciózik és tüntetget. Kellenek ezek, vitán felül - de ez nem elég. A gond az, hogy itt megállt. Az addig oké, hogy van weboldal és blogok, van bejegyzett civilszervezet, van Facebook-jelenlét. De tovább kellene lépniük.

Az számomra mindig rejtély, hogy az MRA miért nincs jelen a Youtube-n. Vagyis hogy miért nincsenek MRA-vloggerek, MRA-youtuberek. Az olyan híres külföldi antifeministák és antimarxisták, mint Jordan Peterson és Milo Yiannopoulos, a Youtube-ra gyártották tartalmukat. Vagy hazai vizeken evezve: Puzsér-nak sokkal több segítséget adott a Youtube, mint a Facebook a saját elvei hirdetésében.

Valahogy nem értem, a hazai MRA miért nem használja a Youtube-t. Miért nem gyárt tartalmat a Youtube-ra. Miért nem termel ki egy hazai MRA-vlogger nemzedéket. Nem értem.

Iszonyat lassan zárkózunk fel a Nyugathoz, még antifeminizmus és férfijog tekintetében is.

Frederick2 2018.11.08. 20:28:05

@Deansdale:

"Renier horror műveit egy kicsit kevésbé kedvelem, de ez inkább a műfajnak szól, mint az ő írói képességeinek."

Ha jól tudom, Kornya Zsolt szenvedélyesen szereti Edgar Allan Poe és Howard Phillips Lovecraft műveit. Valószínűleg ez terelte a horror felé.

Mi bajod a horrorral? Esetleg nem a mai modern horrorral van problémád?

A horror régebben olyan témákat járt körül, ami a misztikum és a félelem tárgykörébe tartozott, emellett képes volt időnként megfogalmazni egyfajta társadalomkritikát is. Ma a horror ugyanúgy a legalsóbb ösztönvilágot szólítja meg, mint a pornó. Ma a horror arról szól, hogy a nézők gyönyörködnek emberek pusztulásában, haláltusájában, lemészárlásában, önmagában az emberek erőszakos meggyilkolásában. Ma a horror egyet jelent a Jason-szarokkal, Fűrész-szarokkal és társaikkal. Mikor egy igazi horrorban nem kell feltétlenül meghalnia valakinek, hogy félelmetes legyen. De ma már a kommersz szinte minden műfajban érezteti hatását, valahol dominánsabban.

2018.11.08. 20:47:42

@Frederick2: A Faun labirintusáról mi a véleményed?

Frederick2 2018.11.09. 07:00:55

@Mia and me: "A Faun labirintusa" egy fantasy-ba csomagolt szélsőbalos propaganda. Guillermo del Toro, aki nem is rejti véka alá balos meggyőződését, úgy képzeli (mint egyébként sokan a baloldalon), hogy a spanyol polgárháború a jóságos köztársaságpártiak és a gonosz nacionalisták harca volt. A filmben így van ábrázolva. Közben a csúnya valóság az, hogy mind a köztársaságpártiak, mind a nacionalisták halomra ölték a civil lakosságot, ha annak eltért a politikai meggyőződésük az övéktől. Na, ott aztán tényleg nem lehetett középutasnak lenni - mert az életébe került a szerencsétlennek! A gonosz és rendkívül kegyetlen fasiszta katonatiszt (aki már a film közepére kifejezetten parodisztikusra sikeredett) meg a jóságos, bátor és hősies partizánok! Pfúj!!!

Ha pedig lehántjuk a történelmet sajátosan meghamisító és politikai propagandával terhes ál-valóságot, akkor kapunk egy tök átlagos fantasy sztorit. A filmben amúgy a kezével látó szörny, amely megeszi a kis tündéreket, elég horrorisztikusra sikeredett - de kb. ennyi a film pozitívuma.

Az Ördöggerinc c. filmje sokkal jobban tetszett.

Raon 2018.11.09. 10:34:58

@Frederick2: érteni vélem a miértjeidet, de szerintem ezek jelen helyzetben irreális elvárások. És az életben minden arról szól, hogy bizonyos lépcsőket nem érdemes, és néha nem is lehet megkerülni, átugorni.
Persze, tök jó lenne sokkal előrébb tartani - ahogy sok minden másban is pont ugyanilyen jó lenne ez. Például a politikában. A kulturális életben. Össz. társadalmi szintem.
Csakhogy nem véletlen, hogy még nem tartunk ott. Ez sosem véletlen.
Ez egy folyamat - lassú, gyötrelmes, minden előrelépésért meg kell küzdeni, sőt, sokszor még azért is, hogy ne lépj vissza. De nincs más út.

Szóval meglátásom szerint azért nincsenek ilyen személyek és felületek, mert senki sem tart még ott. Ha valaki ezt jól akarja csinálni, pár év képzéssel ki tudja gyúrni magát annyira ahhoz, hogy érdemes legyen belevágnia. De ahhoz tényleges képzés kell: előadásmód, vitakultúra, tartalmi fókuszok. Ha majd látsz ilyen embereket, akikben megvan a potenciál (fontos, hogy többen legyenek, mert ez ritka darálós terep, simán reális a tíz jóból is csak egy marad amortizáció is), onnantól lesz még pár év egy nagyságrendi változás.

Egyébként meg az összképet nézve az elmúlt évek hozadéka sem mellékes - ami régen csak szűk csoportok titkos témája volt, az mára sok helyen a közbeszéd része lett. Még a hogyannak kellene sokat változnia, mert amíg ilyen erős indulati jelleg kapcsolódik ezekhez a témákhoz, addig szerintem egy ténylegesen segíteni tudó réteg egyértelműen távol tartja magát tőle.

Frederick2 2018.11.15. 12:40:38

@Raon: @Deansdale: @TrollEdomer: @Madarász Henrik:

Nem tudom, mennyire vagytok vevők mostanában egy jó fantasy anime-re. De találtam egy jót:
animegun.hu/slayers-a-kis-boszorkany-1995-2009-magyar/

Megnéztem a klasszikus Slayers-trilógiát (az 1.-3. évad). És azt kell mondanom, tetszett. Egy kifejezetten kreatív fantasy-anime.

Felsorolom azokat, amik tetszettek benne, hátha ti is kedvet kaptok hozzá:
– tetszett a sztori (Egy fantasy animé-hez képest meglehetősen érett és komplex sztorija volt.)
– tetszettek a fordulatok (Szinte tele van a trilógia fordulatokkal. A harmadik részben már kapkodtam a fejem, ki kivel van, ki kit ver át a palánkon stb.)
– tetszettek a pozitív karakterek (Minden pozitív karakter ki van dolgozva. Mindegyiknek volt motivációja és célja.)
– tetszettek a negatív karakterek (Ez is azon kevés animék közé tartozik az általam megnézettek közül, ahol kifejezetten jók a negatív karakterek.)
– tetszett benne a humor (Az túlzás, hogy minden poén ütött, de azért sokan tudtam nevetni vagy mosolyogni)
– tetszett, hogy képes ironikusan kezelni önmagát. (Ez nem az a fajta anime, ami halálosan komolyan veszi önmagát, erőltetett pátosszal és komolysággal, hanem képes kiparodizálni saját magát.)
– tetszettek az openingek
– tetszett a világ (Rendkívül alaposan felépített világa van az anime-nak.)
– tetszettek benne a csaták

Aztán lehetne még sorolni pozitívumokat, de ezek főbb vonalakban. Negatívumok? Az animálás időnként nem a legjobb, bár szerintem úgy egészében nézve elfogadható. Néhány dolgot azért néha túltoltak, időnként túlságosan infantilis. De ezek tolerálható hibák, és nem mentek az egész sorozat élvezhetőségének rovására.

Összességében kellemes élmény volt. A gépemen várakozik még a világon játszodó négy mozifilm. Lehet, hogy az OVA-kat is megnézem. És szerintem sort kerítek a a 4. és 5. évadra is (ami kiegészítése a klasszikus trilógiának).

TrollEdomer 2018.11.15. 15:11:49

Írószövetség 21én előadást tart, női sorsok sci-fiben, Szolgálólány, éhezők viadala stb. Meg is kezdtem trollkodást.

Frederick2 2018.11.15. 16:22:59

@TrollEdomer: Kösz. A trollkodásodat sajnos nem találtam meg.

TrollEdomer 2018.11.16. 07:34:05

@Frederick2: Láttam a Slayerst, nekem egyszer nézhető kategória.

Madarász Henrik 2018.11.23. 20:55:47

Befejeztem a Cherubion antológiák gyűjtését, kihasználva a fekete pénteket megrendeltem az utolsó 2016-os kötetet, az Árnyelfet és mellé P Dick könyvét: Az ember a fellegvárban. Érdekel milyen lehet nála a jövő, ahol a tengelyhatalmak győztek.

Deansdale 2018.11.24. 10:01:06

@Madarász Henrik: Ahogy olvasod a könyveket sorra úgy írd meg ide a véleményed :)

Madarász Henrik 2018.11.24. 15:37:53

@Deansdale: Jó :) A Dick könyv témája különösen érdekes.

KalmanBlog 2018.11.25. 00:51:16

Éppen most olvasom, tekinthető SCI-FInek: Chuck Palahniuk: Adjustment Day.

Azt kell hogy mondjam, le tudott döbbenteni, épp most jutottam egy olyan jelenethez, ahol kicsit le kellett tennem a könyvet pihenni, emészteni. A bejegyzés után megyek vissza olvasni.

A Fight Clubot nem sikerült megszereznem még, de a film ugye óriási kult lett, a férfiszféra is vissza-visszatér az elemzésére. Szóval a szerzőben van potenciál. Talán ez is akkorát fog szólni. Ha végigolvastam még egyszer bejelentkezek vele talán.

Deansdale 2018.11.25. 12:25:23

@KalmanBlog: A fight clubot nemrég olvastam, szerintem a film jobb volt. Ott ügyesen domborították ki a jobb témákat és kicsit hátrébb szorították a rosszabbakat, így még ütősebb lett mint a könyv. A könyv erőszakosabb, trágárabb, de kicsit kevésbé filozofikus, vagy legalábbis máshogy.

Vannak más könyveim is a faszitól, de azokat még nem olvastam, be vannak táblázva a jövőre nézve :)

Madarász Henrik 2019.01.08. 19:08:22

Ideteszem, érdekel a történeti genetika, megnézek egy könyvet a Molyon és a kritikáit, hát kibe botlok meglepetésemre, mint lelkes rasszistázóba, Frederick nagy kedvencébe, aki a történelemről szokta osztani az észt, Kuszmába :)
moly.hu/konyvek/adam-rutherford-minden-ember-rovid-tortenete

Madarász Henrik 2019.01.16. 20:25:16

A Galaktika főszerkesztője nézetei, ezek után nincs mit csodálkozni a mandiner ex sci-fi rovatán.

mandiner.hu/cikk/20190116_burger_istvan_feminista_galaktika

Frederick2 2019.03.25. 13:04:26

@Deansdale: @Madarász Henrik: @KalmanBlog: Sokszor beszéltünk (mint sci-fi- és fantasy-rajongók) a sci-fi és fantasy zsáner jelenlegi válságáról. Na, most itt van ez a kritika, érdemes elolvasni. Mindig megdöbbent, miket engednek a kiadók nyomtatásban megjelenni, a könyvesboltokban.

sci-fi.mandiner.hu/cikk/20161205_nincs_kifogas_michael_walden_eshtar_elso_konyv

"Kereshetnék kifogásokat. Mondhatnám azt, hogy Michael Walden érezhetően tehetséges szerző, aki nem szenved hiányt kreatív ötletekben, csak még rengeteg gyakorlás és tanulás kellene ahhoz, hogy igazán „megérjen”. Felhozhatnám védelmére azt, hogy Walden saját bevallása szerint ez az első megírt története, így talán kár is ennél többet várni tőle. Mentegethetném azzal, hogy egy elsőkönyves szerzőtől az ember még nem vár csodákat, és örüljünk annak, hogy lesz hová fejlődnie. Okolhatnám a szerkesztőket, akik nem vették észre a szöveg hibáit, és kiengedték a kezükből ezt a kéziratot, így a felelősség inkább az övék és a kiadóé, aki megjelentette ezt a regényt.

De eljött az ideje, hogy ne keressünk kifogásokat. Idén tucatnál is több magyar fantasztikus (sci-fi vagy fantasy) regény jelent meg, aminek többsége szerintem elég kérdéses színvonalú, és úgy érzem, ebben a közegben sokkal többet árt, ha nem beszélünk a problémákról. Itt most elsősorban a minimum kérdéses fogadtatású Galaktika Start Könyvekre (a két Eshtar-kötet mellett Vékony Krisztián Sors-algoritmus, Molnár Csaba A széttört idő legendája és Ronil Caine Lilian című regénye jelent meg a sorozatban) gondolok, hiszen ezek rendelkeznek a legnagyobb hírnévvel, de akár ideérthetném Csányi Vilmos és Fedina Lídia új művét, vagy (súlyos általánosítással) akár a Főnix Könyvműhely és az Athenaeum Kiadó magyar SFF-kínálatát is, amelyek nem arattak osztatlan tetszést. Meggyőződésem ugyanis, hogy Michael Walden Eshtar – Első könyv című regényét nem szabadott volna kiadni." (Szabó Dominik)

Frederick2 2019.03.25. 13:11:41

@Madarász Henrik: Mund Katalin a Galaktika Magazin főszerkesztője? Farkas Attila Márton exfeleségé-é? Már azon is megdöbbentem, hogy a csaj feminista lett. Mik nem vannak?

Egyébként mit vársz a Galaktikától? A rendszerváltás előtt a full bolsevik Kuczka Péter volt a szerkesztője - akinek egyetlen sci-fi regénye nem volt (ellenben írt Majakovszkijról egy könyvet). Elárulom neked, Mund Katalinnak sincs. Ami számomra fura, mert azt gondoltam, egy sci-fi irodalmi magazinnak eleve olyan emberek a szerkesztői, akiknek írói szinten szintén köze van a sci-fi irodalomhoz. De Kuczka és Mund példája is jól mutatja, ahhoz, hogy betölts egy főszerkesztői pozíciót egy irodalmi lapnál, nem kell irodalmi tehetség, elég a politikai hátszél.

KalmanBlog 2019.03.25. 13:23:16

@Frederick2: A kritika nem csinált kedvet az olvasáshoz, viszont kizárólag a kritika alapján semmit nem tudok mondani a könyvről. Patt :-)

Frederick2 2019.03.25. 13:44:02

@KalmanBlog: Általában egy megbízható kritikus kritikája ráveheti az embert, hogy megnézzen egy jó alkotást (nálam Sorter kritikája a Mortal Combat Conquest sorozatról), vagy eltántoríthat, hogy le se üljön egy film elé, ami jónak tűnt, de valójában szar (RetroShock kritikája a Víz érintése c. filmről). Avagy érdemes kritikákat olvasni néha...

Egyébként nem is maga a mű miatt linkeltem, hanem a jelenség miatt. Elég, ha csak az általam bemásolt két sort elolvasod. Ez a Szabó Dominik az Ekultúra Magazin kritikusa, elég felkapott kritikus - és már ő is jelezte két évvel ezelőtt, hogy gond van a hazai sci-fi és fantasy piaccal. Hogy van egy romló minőségi tendencia. Vagyis már voltak személyek, akik kongatták a vészharangot...

Madarász Henrik 2019.03.25. 15:51:56

@Frederick2: 1990 előtt egyedül a Galaktika létezett és elég jó írók írásai jelentek meg ott és a Galaktika sok jó könyvet is kiadott, akkoriban rengetegen olvastak sci-fit.

Madarász Henrik 2019.03.28. 16:19:28

Megnéztem a Marvel kapitányt a neten, ez eddig a leggyengébb film a sorozatban. A visszaemlékezés jellege miatt szét van esve epizódokra, nem egységes. A végén van csak negyed óra látványos rész. A szereplők gyengék, egyedül a macskának álcázott idegen lény nyújt élvezetes teljesítményt.

Madarász Henrik 2019.04.15. 20:18:21

Most eltérek a tárgytól, borzalmas tragédia történt. Úgy néz ki hogy megsemmisül Európa egyik jelképe a párizsi Notre Dame, akadálytalanul lángol, ez jó jelképe a ránk váró jövőnek egy iszlám Európában.

Frederick2 2019.05.29. 13:20:16

@Kisgé:

"A NOS4A2 teljesen OK"

Hát nekem csalódás volt. Mondhatni: ez egy közepes urban, dark fantasy volt. Ami engem megdöbbentett: a szépirodalmi nyelvezet teljes hiánya. Stephen King még törekedett az szépirodalmi igényességre, még a gyengébb műveinél is, Joe Hill viszont egy teljesen egyszerű ponyvanyelvezetet választott, amibe egy fikarcnyi szépirodalmiság sem volt.

De persze, nem volt rossz. De kifejezetten jó sem. Egy közepesen erős fantasy.

Mondjuk azért itt is befigyel némi PC.

Joe Hill-től megtudtam, hogy...

...aki röhögne a zsidós, négeres és feministás vicceken, az redneck

...nincs olyan, hogy néger, hanem afro-amerikai

...akik nem támogatják a melegházasságot, azok visszamaradtak az 50-es években

Jó, oké, Stephen King is balos (bár inkább demokrata, mint balos, a forradalmárokat utálja), de ilyenfajta szervilizmus nem jellemezte. A Spórá-t ezek után el se merem olvasni.

Aztán itt is kapunk girl power-eket. Vic McQueen még megkedveltem valamelyest, bár sok helyen úgy viselkedett, mint valami lumpenproli. De a nyomozónő, Tabitha Hutter alakja valami dögunalom volt.

Ja, és egy valamivel nagyon nem PC Joe Hill: az a geek-ség. Vic férjén, Lou-n keresztül szánalmas idiótának vannak beállítva a geek-et, akik alkalmatlanok a gyereknevelésre. Bár nekem semmi bajom nincs, ha valaki kritikus a geek szubkulton belüli Pán Péter-szindrómával, de azért itt lehetett volna picit árnyaltabb.

Vagyis hát nem problémamentes a könyv, szerintem.

Frederick2 2019.05.29. 13:23:08

@Madarász Henrik: Ajánlok pár olvasásra érdemes fantasy könyvet. Nem tudom, mennyire ismerős Berke Szilárd (Eric Muldoom) neve, de van néhány jó projektje, amivel tehetsz egy próbát.

moly.hu/konyvek/eric-muldoom-codric
moly.hu/konyvek/eric-muldoom-ejfeli-erdo
moly.hu/konyvek/eric-muldoom-boszorkanylovag
moly.hu/konyvek/eric-muldoom-szerk-arnyelf

-JzK- 2019.05.29. 14:00:46

@Frederick2:

Elolvasható még valahol a nominalista ideológiákról szóló cikked?

Frederick2 2019.05.29. 14:06:03

@-JzK-: Miért kérded?

Az egy elég trehány írásom. Összecsapott, rossz. Azon régi írásaim egyike, amit mára nem tennék ki az ablakba. Az új blogomon nincs fenn.

Azt ne mondd, hogy tetszett! :P

Madarász Henrik 2019.05.29. 14:10:27

@Frederick2: Az Arnyelf és a Codric megvan, de még nem olvastam el.

Frederick2 2019.05.29. 14:13:11

@Madarász Henrik: Na, akkor kaptál egy ajánlást. Megerősítést, hogy érdemes volt megvásárolni az Árnyelf-et és a Codric-ot. :)

TrollEdomer 2019.05.29. 16:11:30

@Frederick2: Köszönöm. Ezek alapján inkább kihagyom.

Frederick2 2019.05.29. 16:36:45

@TrollEdomer: Mármint a Joe Hill-könyvet?

Madarász Henrik 2019.06.10. 12:43:23

Azt hiszem sikerült odaítélnem az általam ismert legrosszabb sci-fi sorozat díját. Runaways a neve, már a szereplők is idegesítőek, négerek, debil kinézetű nők és hasonlók, akik totál idiótaként viselkednek az elejétől fogva, ráadásul folyton nyafognak. A cselekmény pedig egy vontatott baromság, még az akciójelenetek is szarok. Úgy bírom csak nézni, hogy közben netezek és csak ha akció van, nézek oda. Nyilván felmerül, akkor minek nézem, csak azért, mert kapcsolódik a Marvel univerzumhoz, de lehet hogy kaszálni fogom, pedig ilyet eddig csak egy sci-fi sorozattal tettem meg. A legdöbbenetesebb az, hogy miközben a jó sorozatokat jegelik, mint a Shield ügynökei vagy a Zöld íjász, ebből a szarból már a második évadot adják le a magyar tévéken.

Frederick2 2019.06.10. 19:03:02

@Madarász Henrik: Írtad, hogy megvetted az Árnyelfet. Szerintem mindenképpen szánj rá időt, mert remek lett a kötet. Gondolom, a Berke Szilárd által írt klasszikus Aldyr-novellákat ismered. Én szerettem, és jó volt nosztalgiázni egy kicsit. Herr Nándor egész ügyesen folytatta a Démonhercegnőt. Rákosi Miklós novellája harmatgyenge, egy szerepjátékos modult ültetett át novellába; jó lenne, ha már a magyar fantasy írók kinőnék ezt a szerepjátékos stílust! Berke Szilárd lánya, Berke Zsófia írása aranyos. Hernádi Péter zseniális novellista, akinek eddig mindig bejöttek a novellái; most is kielégítette az irodalmi igényeimet. Tölgyesi László és Nemes István kisregénye szorosan összefügg egymással; jól elmélyítették Aldyr karakterét. Na de amit Nemes István kihozott Aldyr karakteréből, az valami zseniális! Nemes István kisregénye, amit Aldyr köré írt, egyszerűen levett a lábamról; régen olvastam tőle ilyen jót!

Vagyis érdemes az olvasásra.

Madarász Henrik 2019.06.10. 21:58:42

@Frederick2: Köszönöm, majd elolvasom. Gyakorlatilag mostanra megvan az össze Cherubion antológia.

Madarász Henrik 2019.06.10. 23:55:23

Megnéztem a 1984-es Dűne filmet, nagyon tetszett, első osztályú volt a látványvilág.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.06.11. 00:05:50

@Madarász Henrik: Cooper ügynök milyen kis tejfölös képű volt benne.

Madarász Henrik 2019.06.11. 01:45:59

@don Fefinho: Tényleg, a Twin Peaks nagy kedvencem volt amúgy :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.06.11. 01:50:05

@Madarász Henrik: Nekem is, de a harmadik évad nagy katyvasz lett. Még Lynch-hez képest is.

Frederick2 2019.08.18. 16:22:50

@Deansdale: @don Fefinho: @Madarász Henrik: Nagyon jó szöveg! Nézzük csak! Ízlelgessük! :D :P

"A szovjetek már 1963-ban küldtek nőt az űrbe, de az USA csak húsz évvel később, 1983-ban lépte meg ezt. Mary Robinette Kowal tavalyi könyve egy olyan alternatív történelmet mutat be, ahol az amerikaiaknak a valós idővonalnál egy évtizeddel korábban muszáj elkezdenie az űrversenyt – de ezúttal nem a szovjetek ellen, hanem az emberiség túléléséért –, és ahol a nőknek is több szó jut az űrkutatásban."

Jujj, de izgalmas! Nem rekesztik ki a nőket, de jófejek!

"Az elmúlt három évben N. K. Jemisin történelmi győzelmet aratott, fantasytrilógiájának mind a három része megnyerte a legjobb regénynek járó díjat. Nem mondhatni, hogy ezt a papírforma szerint tette, hiszen fekete szerző, ráadásul fekete nő még sosem nyert Jemisin első győzelme előtt, és olyan szerző sem akadt még, aki zsinórban háromszor nyerte el a díjat."

Végre egy fekete nő nyerte a díjat!... De várjunk csak! Azt írta a szerző, hogy "fekete"?... HOGY MERTE? HOGY MERT ILYEN RASSZISTA KIFEJEZÉST HASZNÁLNI EGY CIKKBEN?... AFRO-AMERIKAI, baszd meg!... Stephen King és fia, Joe Hill is az AFRO-AMERIKAI kifejezést használja az átnevelés óta... AFRO-AMERIKAI írónő! Még hogy "fekete"! Tudod, mi fekete? A kávé, amit megiszol reggel, pöcs cikkíró!

"A legjobb regény katgegóriában idén öt nő és egy transznemű férfi versenyez, és a verseny elég nyíltnak tűnik."

Jujj de jó! Öt nő, meg egy nyomorult férfi, aki nőnek hiszi magát! (Jaj, ne! Transzfób vagyok, mit csináljak? El kell fogadnom a férfiakat, akik nőnek hiszik magukat... Jaj, ne!... A transzneműeket el kell fogadnom!... Ők is zemberek!)

"A regény központi témáját ezzel fel is vázoltuk: miközben nagyon szépen bemutatja a kataklizma utáni világot és az egyre gyorsuló űrprogramot, a fő fókuszt az adja, hogy Elma és a többi női pilóta ki tudja-e harcolni, hogy női űrhajósokat is küldjenek az űrbe."

Juj, remélem, sikerül nőket, delfineket és transzneműeket kilőni a világűrbe!

"még manapság is előfordul, hogy nincs elég megfelelő méretű űrruha nőknek a Nemzetközi Űrállomáson."

Azért nincs megfelelő méretű űrruci a nőknek, mert a NASA gyűlöli a nőket. A Földön is gyűlöli őket, a Holdon is, a Marson is, és a zűrben is! Rohadt nőgyűlölő, macsó férfiak! Persze a sört szeretik, de a nőket nem!

"A regény egyébként előbb íródott, minthogy megjelent volna A számolás joga című film, ami ugye arra mutatott rá, hogy egy csomó fekete nőt kitöröltek a NASA történetéből"

AFRO-AMERIKAI, te fasz! Már megint feketézik egy a zsurpubi! Mindjárt feljelentem!

"mindegyikből az derül ki, hogy igen, a nők is tudnak számolni, meg a nők is tudnak repülőt és űrhajót vezetni."

Hát értelemszerű, hogy egy nő is ér annyit, mint egy férfi! Hát nem értelemszerű, he?

Milyen jó, hogy ez lecsöpögött ide hazánkba is! De nyugi, jó irányba halad a zirodalom!

Madarász Henrik 2019.08.18. 16:30:58

@Frederick2: Ez különben azért röhejes, mert úgy állítja be mintha a gonosz férfiak kizárták volna a nőket az űrhajózásból, miközben a következőkről volt szó, az űrben komoly fizikai terhelés éri a szervezetet, ezért is alkalmaztak repülővezetőket a kezdeti időkben akik ehhez már hozzászoktak, akik persze férfiak voltak, az űrrepülés veszélyes üzem, sok haláleset is volt eleinte, nyilván nem túl jól néztek volna ki a halott nők képei, az űrrepülés ellen fordíthatták volna a közvéleményt.

Frederick2 2019.08.18. 16:40:24

@Madarász Henrik: @don Fefinho: @Deansdale: Azt azért, remélem, tudjátok, hogy ezek a polkorrekt sci-fik és fantasyk kifejezetten jó értékelést kapnak a Moly-on, méghozzá olyan kritikusoktól, akiknek nevük van a hazai fantasy és sci-fi szubkulton (Vicomte, Noro, Dominik Blasir). Akiknek meg a fantasy és sci-fi szubkulton belül rengeteg a követője...

Vagyis igazából mi vagyunk azok, akik nem haladunk a korral (elmaradott), nem eléggé műveltek (műveletlenek), és ellene vannak az irodalomban való újításoknak (nem modernek).

Kb. azért nem értékeljük ezeket a fasza sci-fi és fantasy könyveket, amiért Esterházy-t és társait se olvassuk orrba-szájba!

Jaj, nagyon nem vagyunk trendik! Leragadtunk az Egri csillagok-nál! Jaj!

Madarász Henrik 2019.08.18. 16:55:59

@Frederick2: Nem ismerem ezeket a kritikusokat :) A Molyról jut eszembe, kaptam egy értesítést az oldalamra, hogy volt valami botrány, ezért vége az öncenzúrának és az oldal cenzúrázza a neki nem tetsző dolgokat.

Frederick2 2019.08.18. 18:02:36

@Madarász Henrik: A Moly egy olyan közösségi oldal, ami a könyvek és az olvasás szeretetéről szól. Meg egy kis balliberális politikai propagandáról. Hogy most melyik a mellékes, az apróság, azt döntse el mindenki maga. :P

Ja, amúgy nem regisztráltam vissza. Még 1 évvel ezelőtt vitáztam feministákkal, méghozzá úgy, hogy nem személyeskedtem, visszafogtam a szenvedélyt, udvarias voltam, és megadtam a tiszteletet. (Ellentétben a vitapartnerekkel, akik szofisztikált burkoltsággal igyekeztek úgy beállítani, mint aki gyűlöli a nőket, és el akarja venni a jogaikat.) Valami szüfrazsett szarcsimbók feljelentett, mire a vitában kizárólag az én kommentjeimet letörölte a moderátor. A belső üzenetben meg az állt, hogy én személyiségében megsértettem néhány Moly-használót. Akkor döntöttem el, hogy ide soha...

Deansdale 2019.08.18. 18:25:05

@Frederick2: "Azt azért, remélem, tudjátok, hogy ezek a polkorrekt sci-fik és fantasyk kifejezetten jó értékelést kapnak a Moly-on, méghozzá olyan kritikusoktól, akiknek nevük van a hazai fantasy és sci-fi szubkulton"

Semmire nem mennek azzal, hogy kinyalják egymás seggét, a könyveladások folyamatosan esnek, az olvasókat nem lehet tömegesen átverni a szarral. Ki a francot érdekel a progresszív identitáspolitika kivetítése az űrbe? A többséget nem, az biztos. A szexista, rasszista hívószavak kizárólag arra jók hogy a libsi kritikusokat irányba állítsák, vásárlóerő nincs mögöttük.

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:10:16

@Frederick2: Én csak a könyvleltár rendszerük miatt vagyok ott, végre át tudom tekinteni a könyveimet :) A többi résszel nem foglalkozom, egy kommentet sem írtam oda, pedig két éve ott vagyok.

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:17:37

@Deansdale: Nyugaton esnek a könyveladások vagy nálunk ?

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:31:33

@Frederick2: Azt sajnálom hogy a Delta Vision megvette a Cherubiont, gyakorlatilag vége lett ezzel a könyveiknek, pedig őket olvastam amióta létezett a kiadó, előtte meg a Phoenix kiadó könyveit fantasy témában.

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:43:47

@Deansdale: Mit gondolsz a Gilette ügyről ? A bojkott miatt estek az eladásaik vagy már amúgy is leszálló ágban volt a cég az új szakáll divat miatt ?

Frederick2 2019.08.18. 19:47:21

@Madarász Henrik: Miután lecuppantam Stephen Kingről, a következőek elolvasása következik:

Dmitry Glukhovsky - Metró
moly.hu/konyvek/dmitry-glukhovsky-metro-a-trilogia

Mark Lawrence - A ​Széthullott Birodalom
moly.hu/konyvek/mark-lawrence-a-szethullott-birodalom

Anthony Ryan - Draconis Memoria
moly.hu/sorozatok/draconis-memoria

Tudom, óvatos vagy a mai brand-ekkel. Ha netán elolvasom őket, megírom ide a blogra, érdemes-e őket kézbe venni.

(Emlékszem, egyszer ígértem neked, megírom, milyen Oliver Bowden Assassin Creed-regénysorozata - de már az első regény első fejezete olyan ótvarszar volt, hogy az egész sorozatot dobtam a kukába. Semmi mást nem tesz az "író", minthogy egy számítógépes játékot ültet át regényes formába, valami iszonyat gagyin.)

Az a baj, hogy az új trendek többsége szemét. (Ez most kicsit Deansdale-s megfogalmazás volt, tudom. :D) Így az óvatosság tényleg nem ártalmas...

Madarász Henrik 2019.08.18. 19:55:28

@Frederick2: Nem, lehet hogy félreérthető voltam, egyszerűen olyan sok fantasy / sci-fi könyvet adtak / adnak ki, hogy nincs időm elolvasni őket és pénzem sincs megvenni őket, ezért maradok a bevált szerzőknél, illetve olyanoknál akik megtetszenek a téma miatt. Köszönöm az ajánlatot a könyvismertetésre, várom a beszámolót majd :)

Frederick2 2019.08.18. 19:59:46

@Madarász Henrik: Óh, én is ritkán veszek könyvet. Egy történeti szakmunka volt az utolsó, amit megvettem, de az megfizethető áron volt. Könyvtárosként hozzá tudok jutni sok könyvhöz - megvan ez az előnye. :) De én se nagyon adok ki pénzt könyvért.

Madarász Henrik 2019.08.18. 20:03:41

@Frederick2: Én akciós antikvár könyveket szoktam venni, újat ritkábban.

Frederick2 2019.08.18. 20:48:31

@Madarász Henrik: A Moly-ra visszatérve...

Egyrészt, azért szomorú a Moly átpolitizálása, mert egy elég fasza virtuális fórum lenne, ahol lehetne beszélni kötetlenül irodalomról. Én szeretek irodalomról beszélni, művekről, regényekről, novellákról, írókról, kiadókról, irányzatokról, stílusról - és kifejezetten frankó lenne egy olyan virtuális hely, ahol erről szabadon lehetne diskurálni a többi emberrel.

Másrészt viszont, tökéleten bemutat bizonyos dolgokat.
- ha valaki tapasztalatokat akar szerezni, milyen egy igazi balliberális irodalmi közeg, akkor a Moly egy megfelelő hely ehhez
- a Moly ezáltal a veszélyekre is felhívja a figyelmet: a szabadgondolkodás korlátozása a véleménycenzorok által, az irodalom átpolitizálása
- a Moly is egy jelzés arra, hogy a kultúra nagy része még mindig balliberális kézben van

Madarász Henrik 2019.08.18. 21:25:45

@Frederick2: Megértem, tényleg borzasztó, hogy a világnézetüket mindenhova betolják, elvileg teljesen politikamentes helyekre is, nem lehet szakmai / hobbi ügyekről normálisan beszélni. Ezért is szoktam ide írni, amikor a balos szemetet tolják az eddig politikamentes szórakoztató műfajokban, mert felháborít hogy tönkreteszik ezzel.

Frederick2 2019.08.22. 08:41:45

@Madarász Henrik: @Deansdale:

Mi Magyarországon a legnagyobb könyvkiadó?
- Líra és Lant; Libri

Mi Magyarországon a legnagyobb fantasy könyvkiadó?
- Delta Vision

Mi Magyarországon a legnagyobb sci-fi magazin?
- Galaktika

Mi Magyarországon a legnagyobb virtuális irodalom közösség?
- Moly

MINDEGYIK A BALLIBERÁLIS KULTÚRA KEZÉN VAN!!! Épp elég ezt az ötöt birtokolnia ahhoz, hogy monopolhelyzetben legyen a balliberális szubkultúra. És ha ehhez hozzávesszük még a Magvetőt, amit szintén ballib, plusz még a geek portálokat, amik szintén ballibek, akkor még kiábrándítóbb a helyzet.

Ki kell mondani:
MAGYARORSZÁGON AZ IRODALOM BALLIBERÁLIS KÉZBEN VAN!!!

Sokan hibáztatják érte a Fideszt, miszerint nem tesz semmit, hogy az irodalomban megszűnjön ez a ballib hegemónia. De hadd kérdezzem meg: mit tehetne?

Talán kiépíthetne egy saját könyvkiadó- és magazinhálózatot, saját irodalmi virtuális közösséggel, geek-portálokkal stb. Ezzel egyensúlyozhatná jobboldalról a ballib nyomulást az irodalomban. Ja, megtehetné, mert pénze van rá, nem kevés... de ez nem csak pénz kérdése.

Jordan Peterson mondja egy videójában, hogy Kanadában a kreatív embereket begyűjti magának a baloldal - és hogy szerinte ez világ szinten így van. Szerintem ez elmondható a hazai helyzetre is. A jobboldal orgánumok, mint a Magyar Napló, nyomatott és promozótt írók többsége középszerű és unalmas (beleolvastam néhányba), sajnos az igazi tehetségek átsoroltak balra.

Persze ez nem jó, mert az igazi tehetségek így a kreativitást rossz célokra használják (pl. Bödöcs Tibor, Szélesi Sándor). De tény, hogy a szellemi tőke a baloldal kezében van. És ezen változtatni kellene...

SZÜKSÉG LENNE EGY JOBBOLDALI ALTERNATÍVÁRA A MAGYAR IRODALMI ÉLETBEN! MERT A BALLIBERÁLIS HEGEMÓNIA A MAGYAR IRODALOM TERÜLETÉN NEM JÓ!

Madarász Henrik 2019.08.22. 14:25:02

@Frederick2: A Fidesz vezetését nem érdekli az irodalom, csak a sport, az irodalmat letudta annyival, hogy létrehozott egy szövetséget a fideszes irodalmároknak kifizetőhelynek és egy-két állami intézményt átadott nekik. A második amit írtál sajnos valós, az értelmiség, főleg a humánértelmiség általában balos érzelmű lett, mert az egyetemi oktatás a balosok kezében van az összes fejlett országban, mivel ott az egyetemi autonómia ezen már nem is lehet változtatni, csak egy diktatúra tudna változtatni 1945-ös mintára ezen.

TrollEdomer 2019.08.22. 16:37:35

@Frederick2: Szélesi mitől olyan balos?
(Na jó mondjuk komoly hibának tartom, ha vki Szolgálólányhoz nem úgy áll hozzá, hogy mi ez a szar propagandamű)

Frederick2 2019.08.22. 16:57:02

@TrollEdomer: Ez egy régebbi cikk, de elég szépen besétált Pozsonyi Ádám (Bucó) csapdájába. Ha valaki emlékszik a "könyvégető" trollkodásra...
szelesisandor.hu/egy-lepes-mar-csak-a-konyvegetesig-935.html

Amúgy még számos cikke van, ami azt jelzi, el van köteleződve a ballib szubkultnak.

"Na jó mondjuk komoly hibának tartom, ha vki Szolgálólányhoz nem úgy áll hozzá, hogy mi ez a szar propagandamű"

A ballib szubkultban ki nem nyalja ki annak a vén kurvának a picsáját? :P

Frederick2 2019.08.22. 17:08:53

@Madarász Henrik: @Deansdale: Én nem olvastam el a cikkeket, (bár beleolvastam) de talán titeket, mint nagy sci-fi rajongókat, talán érdekelhet.

szelesisandor.hu/sci-fi-hazai-szinterei-es-resztvevoi-3355.html

szelesisandor.hu/wp-content/uploads/2018/08/Szelesi_A_scifi_magyar_utja_18_05_06.pdf

(Madarász, a pdf-es cikkben szó esik a Cherubion-ról is. Talán érdekel.)

Frederick2 2019.08.22. 17:10:46

@TrollEdomer: Egyébként a Hetek-en és Szabados Ádámon kívül volt még valaki, aki bírálta a Szolgálólányt?

Mert én három kritikán kívül (kettő Szabados, egy Hetek) csak felszopó cikkeket olvastam.

Madarász Henrik 2019.08.22. 17:18:08

@Frederick2: Tényleg balos, látszik a szövegből. Jól bedőlt Pozsonyinak :))

Madarász Henrik 2019.08.22. 17:39:16

@Frederick2: Átfutottam őket, inkább elméleti kérdésekről szólt és egy kis magyar sci-fi történet a másodikban, amúgy inkább a sci-fi szerzőknek fontos hogy a hivatalos tudomány elismerje őket komoly irodalmi műfajnak, pedig ha belegondolunk az olvasók elvárásai fontosak, nem pedig néhány irodalomtörténész véleménye.

Madarász Henrik 2019.08.22. 17:41:59

@Frederick2: Ez is mutatja a balos túlsúlyt a szférában, ilyen kitalált hülyeségekkel hergelik a nőket a férfiak és a kereszténység ellen, amikor világunkban valójában tombol a balos véleményterror.

KalmanBlog 2019.08.22. 18:25:42

@Frederick2: Egyébként én megtartottam a magam könyvégetését az ifjúság okulására. Ismerősömtől loptam 1-2 Konrád kötetet, azokat égettem el. Akartam volna Esterházy-t is, de nem volt senkinek, LOL.

Semmilyen kárt nem okoztam: a sosem olvasott, örökölt könyvek között volt. Nem tudom elképzelni, hogy valaki odamegy: rég olvastam Konrádot, úgy belelapoznék az "Európa köldökén" című műbe egy kicsit... Ilyen egyszerűen nem lesz soha.

Ami haszna volt a könyvégetésnek: beszélgettünk róla, hogy hogyan árt a média, mi a céljuk ezeknek a szerzőknek, és miért kell kerülni őket, és megvédeni tőlük a gyerekeket. Maga az égetés csak szimbolikus tett volt, nem az a lényeg. Nem bántam meg, ha találok a célnak megfelelő könyveket, akkor megszervezzük újra. Ősszel a rőzsével együtt érdemes elégetni, akkor úgyis nagy máglyát rak az ember.

Egyébként ez a szöveg, hogy volt már a történelem során könyvégetés, nézzük meg hová vezetett, blabla hatalmas kamu: a nácikra szokás érteni, miközben a marxisták nagyságrendileg több könyvet elégettek, vagy más módon tüntették el a közforgalomból. Hogy-hogynem, éppen a náci korszak könyveit lehetetlenség fellelni. A harmincas évek eleje és a 45 közötti könyvkiadás egyszerűen hiányzik az antikváriumokból. És nem csak a megkérdőjelezett tartalmak, hanem kb minden. És ami maradt, azt is titokban kis kiadóknál, alternatív boltokban lehet csak megszerezni úgy, hogy érzed a hátadon a besúgók tekintetét, amikor kifizeted.

Frederick2 2019.08.22. 19:12:56

@KalmanBlog: Van a jobboldalon egy érdekes személy, Alfőmérnők. Ide is felszokott járni néha, Dean blogjára. Volt szerencsém személyesen találkozni vele három alkalommal is, leveleztünk elég sokat, telefonon is beszéltem vele párszor. Egy értelmes, intelligens, művelt ember - emellett egy sziklaszilárd konzervatív és jobboldali úriember.

Esterházy Pétertől szereti a "Termelési regény"-t, Ottlik Gézától az "Iskola a határon"-t, Krasznahorkai Lászlótól a "Sátántangó"-t. Nádas Pétert sokra tartja.

Jó, hogy megvan ez a képessége. Mármint az, hogy az irodalmat és a politikát szét tudja választani egymástól.

Én még nem olvastam Esterházy-t, Ottlikot, Nádast, Krasznahorkait. Kertész Imrétől még főiskolai időszakomban elolvastam a "Sorstalanság"-ot. Fogalmam sincs, hogy fogok-e olvasni Esterházy-tól, Ottlik-tól, Nádastól, Krasznahorkaitól. Még Kertésztől. Esetleg Parti Nagytól és Kukorelly-től. Nem utasítom vissza a lehetőséget, hogy egyszer talán elolvasok tőlük ezt-azt. A probléma az, hogy előbb kerül a kezembe egy Nemes István, egy Berke Szilárd, egy Stephen King, egy Móricz Zsigmond, mint bárki a balliberális posztmodern szerzők közül.

"Egyébként én megtartottam a magam könyvégetését az ifjúság okulására."

Gratulálok a nyárspolgári kiállásodhoz! Vannak egyéb hőstetteid is? Mondjuk kinyújtottad a nyelvedet Heller Ágnesre, mikor még élt szegény, és összetalálkoztatok az utcán, és mondtad neki, hogy "beee"? Nem csináltad? De kár - mikor mekkora hőstett lett volna!

Sose értettem az olyan pojácákat, akik dicsekednek azzal, hogy 1, nem olvasnak Esterházy-t (mondjuk azokat se értem, akik azzal dicsekednek, hogy igen) és 2, elégetnek Esterházy-tól egy könyvet.

Én nem olvasok Fejős Évát, de ez nem érdekel senkit, legfőképpen Fejős Évát sem. Elégethetek Fejős Évától egy könyvet, de annak sincs sok értelme, azon kívül, hogy nevetségessé tenném magam - Fejős Éva sem méltatna többre, mint egy megvetendő kacagás.

(Na látod, Fejős Évát nem olvasnék soha.)

"az ifjúság okulására" - Micsoda egy elkoptatott szöveg! De amúgy ja, szerintem is attól okul az ifjúság, ha nem tesz különbséget művészet és politika között, hanem törzsi alapon dönt művészeti kérdésekben is. Ahogy tettek a Kádár-rendszerben is az "okosok". Kádár-rendszer? Hát jah, a minták megvannak, máig is velünk élnek.

KalmanBlog 2019.08.22. 21:10:21

@Frederick2: Régebben próbálkoztam én ezekkel még felvilágosulatlan koromban, és már akkor sem szerettem. Parti Nagytól például kaptam ajándékba egy könyvet valakitől, és beleolvastam de egyetlen kerek mondat sem volt benne, úgyhogy hagytam. De jó hogy mondod: ha előtalálom valahol, akkor bekerülhet a következő könyvégetési válogatásomba.

> Gratulálok a nyárspolgári kiállásodhoz! Vannak egyéb hőstetteid is?

Mondtam, hogy ez hőstett volna? Nem minden hőstett az ember életében. A tisztességesen elvégzett becsületes munka is fontos, nem kell minden megmozdulásunknak hőstettnek lenni.

És nem csak arról van szó, hogy esetleg élvezhetőek-e ezek a művek - többnyire nem - hanem főleg arról, hogy mérgezik a lelkeket. Tűzre velük és kész, nem mérgeznek tovább.

Külön vicces a könyvégetésben, hogy mennyire ki vannak tőle akadva az emberek. Miközben nagyságrendileg 3000 Ft értékű használati tárgyakról beszélünk, és ezeknek a viszonylag környezetbarát megsemmisítéséről.

Frederick2 2019.08.23. 10:16:05

@KalmanBlog: Tudod, van nekem egy fajta fájdalmam. (Igazából több is, de ez lényegtelen.) Megpróbálom elmondani, hátha megérted.

Létezik a kultusz. Az minden híresség körül kialakul a kultusz. Általában a rajongók alakítják ki; a kultusz között van, ami igényesen van felépítve, és van, ami igénytelenül. És persze vannak a kultuszrombolók; olyan írástudók, akik színvonalasan vagy színvonaltalanul bírálat alá vesznek egy kultuszt, lerombolják a hazug panelokat, és megmutatják, mi a pöre igazság (dekonstrukció).

Itt egy olyan darab a kultuszrombolás közül, ami nagyot robbant az USA-ban (Elvis-téma).
moly.hu/konyvek/albert-goldman-elvis
moly.hu/ertekelesek/2234102 (értékelés)

Én nem szeretem a kultuszt, mert politikailag korrekt. Csak a magánélet és a munkásság pozitív oldalára tekint, miközben a negatívumoktól eltekint. A híres emberek is halandók, de a kultusz ezt eltagadja, és hibák nélküli félistent, héroszt és váteszt gyárt le alanyából.

Sok fajta kultusz irritál. Az egyik az Ady-kultusz. Jó költőnek tartom Ady-t, bár nem a kedvencem. De a baloldal annyira kritikátlanul imádja Ady-t, hogy az már szinte vallásos áhítat, nem pedig egészséges rajongás. A baloldal csak szuperlatívuszokban képes beszélni Ady-ról. A hibáiról (melyek között egyaránt van magánéleti, irodalmi és politikai) hallgat.

És a tárgynál maradva: ugyanez van Esterházy kapcsán is. A baloldalon van egy vallásos színezetű Esterházy-kultusz. Ugyanaz a mechanika, mint az Ady-kultusznál. Csak a jókat látja, sőt, a rosszakat is jónak mondja. Esterházy-val vannak problémák: irodalmiak és politikailag egyaránt. A politikai hibái súlyosabbak. Dehát ezekről nem lehet beszélni a baloldalon, mert mindent maga alá nyom a kultusz.

Na de ott van a jobboldal! És itt jön az én fájdalmam. A jobboldal kóstolgatta Esterházy-t, de színvonalas és igényes kritikát nem írt Esterházy-ról. Az, hogy "olvashatatlanok a művei", "gyalázza a magyarokat" meg "elégettem a könyveit az udvaron", ez kritikának, legfőképpen kultuszromboló kritikának, nem elegendő, nem elégséges. Mondhatni: vérszegény eredmény.

Igen, kár, hogy nincs színvonalas Esterházy kritika.

+ Mellesleg szerintem is szánalmas Esterházy túllihegése a balos és liberális kritika által. Az, hogy a nemzet írója", rendkívül szerencsétlen, mert utoljára Jókai Mór volt a nemzet írója, és őt régen tényleg egy nemzet olvasta, míg Esterházy mindig egy szűk kör olvasmánya volt. Az un. "irodalmi zsenialitása" szintén kérdéses - annyira nem jó író, középszerű; egy Stephen King-életmű erősebb, mint az Esterházy-é.

Na, kb. így látom ezt!

Frederick2 2019.08.23. 10:17:37

@KalmanBlog: Ja, most jut eszembe, Spiróval is bepróbálkoztam, a "Fogság" c. történelmi regényével, ami nálam egy egyszer olvasható, középszerű Mika Waltari utánzás volt.

KalmanBlog 2019.08.25. 22:23:16

@Frederick2: Egyébként eszembe jutott egy régi történet: már édesapám is tartott könyvégetést diákkorában. A történelemkönyvét elégette, illetve többen is benne voltak a buliban és elégették. Ráadásul ő le is bukott, és meg is bűntették érte. Ilyen értelemben hőstett volt, mert valamit kockáztatott vele.

Úgyhogy én csak a családi hagyományt viszem tovább :-). Mi lehetne nemesebb cselekedet, mint édesapám gyermekkori hőstettére emlékezve újra és újra megismételni azt? Persze csak szimbolikusan, mert jelenleg az ember nem kockáztat semmit. De ki tudja, jöhetnek még olyan idők, amikor újra bűntetni fogják a könyvégetést?

Márpedig ahol a könyvégetést bűntetik, ott bármi megtörténhet!

Frederick2 2019.08.26. 05:35:21

@KalmanBlog: Ha gyakorlatias szemmel nézem, két dolog miatt időpocsékolás a könyvégetés:

1, Az adott könyvből több 10 000-et nyomat a kiadó, ha nem többet, teszem azt, 100 000-er. Sikeres könyv esetén pedig van utánnyomás. Vagyis egy könyv elégetésével nem állítód meg az írót. :P

2, A legtöbb sikerkönyv felkerül a netre is, mint e-book. Az e-book meg tetszés szerint sokszorosítható. Az interneten hogyan égeted el a könyvet?

Ha azt hiszem, hogy egy könyv elégetésével megállítom Fejős Évát, hülye vagyok. Ha meg csak szimbolikus a célja, akkor meg csak simán modoros vagyok. Nézzétek, elégetem Fejős Évát, mert káros, én pedig becsületesen felelősséget vállalok a környezetemért, mert az égetéssel erre rámutatok! Ez a modorosságon belül vicces!

A könyvégetésnek egyetlen értelme van, az pedig a POLGÁRPUKKASZTÁS. Az mondjuk tényleg szórakoztató volt látni, ahogy egyes liberálisok bedőltek Pozsonyi tréfájának. Én is láttam liberális könyvtárosokat, akik a fejüket fogták, hogy most mi lesz, jönnek a srácok a könyvtárba könyveket lopni, hogy aztán elégessék őket?!

Deansdale 2019.08.26. 14:31:05

@Frederick2: Manapság a könyvégetés szerintem többszörösen önmagába kunkorodóan szimbolikus cselekedet - voltaképp azt a kényszerképzetet égeted el a saját fejedben, amit a társadalom erőszakkal belenyomott amikor még olyan fiatal voltál hogy ennek a folyamatnak nem voltál tudatában. Kicsit konkrétabban, azt a téves berögződést égeted el, hogy minden könyv "érték", akkor is ha valójában támadja és rombolja azt amit te szeretsz, és kötelességed teret engedni az ilyeneknek, különben náci vagy. A társadalmainknak el kell jutnia arra a pontra, hogy egyáltalán ki merjük mondani, vannak dolgok amik rombolnak, és hogy ezeknek nem szabad teret engedni, akkor sem ha valamilyen eszme vagy ideológia nevében követelik. Sőt, akkor főleg nem. Manapság tilos kimondani hogy bizonyos dolgok rombolják a társadalmunkat, az életünket, életterünket, viszont kötelező eltűrni hogy ezeket mások terjesszék és népszerűsítsék. EZT a mentális gúzst kell elégetnünk elsősorban, a könyvek fizikai példányai abszolút mellékesek.

Frederick2 2019.08.26. 14:50:30

@Deansdale: OKÉ.

Szerintem is legyen vita, mi értékes irodalom és mi nem az. Mert az engem is fáraszt, hogy egyesek a balliberális térfélről (pl. György Péter) vagy a jobboldali térfélről (pl. Takaró Mihály) ex katedra kijelentik, hogy ez a mű értékes vagy értéktelen, a vitát generáló ellenérveket pedig arrogánsan lesöprik az asztalról. Vagyis: unalmasak a kinyilatkoztatások, vitát és beszélgetést akarok látni.

A témánál maradva: nekem nem elég, hogy valaki azt mondja, hogy az adott mű értéktelen, hanem fejtse is ki, hogy miért.

Az lenne a tök jó, ha nem csupán az adott szekértáborok tagjai nyilatkoztatnák ki, hogy Wass Albert szar / jó, Esterházy Péter szar / jó. Hanem lenne egy vita, ahol mindkét fél elmondaná az álláspontját, és ütköztetnék a véleményüket. De jó is lenne!

Dehát Magyarhonban már régóta nem így mennek a dolgok, sajnos... :(

Madarász Henrik 2019.08.26. 15:22:04

@Frederick2: Igazából ez a iskolai irodalomoktatás miatt érdekes, jobban belegondolva huszadik századi szerzőket nem is szabadna tanítani 14 év alattiaknak, elég lenne a gimnáziumban.

csi szi 2019.08.27. 11:07:07

@KalmanBlog: '45 után szervezetten begyűjtötték és bezúzták a "fasiszta korszak" könyveit (összeállították az eltörlésre ítélt címek listáját), mint ahogy a politikailag nem megfelelővé vált szobrokat, közterület-elnevezéseket is eltüntették, azért maradt belőlük kevés. A nagy többség beszolgáltatta ezeket, ahogy régi pénzeket, kitüntetéseket stb. sem volt tanácsos őrizgetni.
Megjegyzem, a nyilasok is hozzákezdtek a zsidó, baloldali és egyéb nemkívánatosnak ítélt szerzők műveinek bezúzásához '44-ben, csak nem volt rá sok idejük.

Deansdale 2019.08.27. 14:53:27

@csi szi: "Megjegyzem, a nyilasok is hozzákezdtek a zsidó, baloldali és egyéb nemkívánatosnak ítélt szerzők műveinek bezúzásához '44-ben, csak nem volt rá sok idejük."

Azért itt felmerül az a probléma, hogy a két dolog csak felületes ránézésra ugyanaz, valójában ordító különbség van a - ha szabad így fogalmaznom - konzervatív ill. a progresszív művek pusztítása között. Rögtön rájössz erre ha elképzeled hogy milyen lenne a "Krisztus a hugyban" modern művet elpusztítani, ill. a Mona Lisa-t.
en.wikipedia.org/wiki/Piss_Christ
Nem túl rég volt itt a blogon linkelve egy zsidó rabbi, aki sok egyéb dolog mellett arról is beszélt, hogy a II.VH előtt micsoda degenerált mocskot zúdítottak a zsidók a németek nyakába, és ezzel garantálták hogy ez visszaüssön rájuk valamilyen formában. Ezt persze nagyon nem píszí kimondani manapság... De teljesen mást jelent a "nem kívánatos szerző" a bal- ill. a jobboldalon, nem lehet egyenlőséget tenni a két dolog közé, akkor sem ha egyesek szerint a művészet szubjektív.

Vagy mondjuk elég a modern feminista művészetre (pfff) nézni, hogy valaki megértse a különbséget.

Frederick2 2019.08.27. 19:19:58

@Deansdale: Szeretem, amikor ellentmondasz saját magadnak. Pár éve te mondtad, hogy a nácizmus ugyanolyan balos kísérlet, mint a kommunizmus. Most meg véded a nyilasok könyvégetési akcióját, szembeállítva az 1945 utáni bolsevik könyvégetéssel. Itt már nem húzol párhuzamot, hanem különbséget teszel a kettő közé. Ennyire vagy következetes!

Szereted a Bosszúállók franchise-t? Kérdeztél már meg szélsőjobbosokat, mit gondolnak róla? Ha nem, próbáld meg! Biztos találsz olyat, akinek nem tetszik és károsnak gondolja!

A könyvégetés is azért káros, mert szubjektív mércével mér.

De látom, semmit sem értettél meg az előző kommentemből. Kár. :(

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.27. 20:06:00

@Frederick2: Egy évben egyszer még a legjobbaknak is belefér. Ha már mindenáron rá akarod húzni. De szerintem nem a nyilasokat mentegette, attól, hogy valamit a nyilasok égettek, még tőlük függetlenül is lehet objektíve tűzre való.

Frederick2 2019.08.28. 08:17:21

@don Fefinho:

"Ha már mindenáron rá akarod húzni."

Mit? Hol mondtam én azt, hogy Dean csillagjegye a nyilas? Majd persze, pont én fogom Dean-t jakobinus elhajlással gyanúsítani! :P

Én csak annyit mondtam, h Dean hajlamos a jobbos elhajlásokat pozitívabban elbírálni, mint a balosakat. Volt már erre példa:

Pl. Elviselhetőbbnek tartotta, ha politikai okokból egy jobbos munkaadó kirúgott az állásából valakit, mintha egy balos.

Itt is valami hasonlót mondott a könyvégetéssel kapcsolatban. Amit azért nem értettem, mert a Szálasi-féle banda és a Rákosi-féle banda egyaránt egy szélsőbal csőcselék volt. Ha a Harry Pottert elégető angol reformátusokat védte volna be, azt jobban megértettem volna, mint most a zöld bolsevikok könyvégetési gondolatát. Mindegy.

A LÉNYEG: Egy a problémám ezzel a könyvégetéssel: hogy a szubjektív mérce kiiktathatatlan. Simán olyan is a tűzre mehet, ami jobbára ártalmatlan (pl. Bosszúállók) vagy kifejezetten értékes (pl. Szerb Antal Magyar Irodalma).

Szerintem az is elegendő megoldás lenne, ha a káros szarok kikerülnének a mainstreamből, és átcsúsznának a marginalitásba. Ezen lehetne dolgozni a jobboldalnak.

KalmanBlog 2019.08.28. 12:10:19

@Frederick2:
> Szerintem az is elegendő megoldás lenne, ha a káros szarok kikerülnének a mainstreamből, és átcsúsznának a marginalitásba. Ezen lehetne dolgozni a jobboldalnak.

Mégis hogyan kellene dolgozni ezen? Hogyan magyarázod el a következő generációnak, hogy a könyvek nagyrésze ártalmas? Mikor ezeket fogják ajánlatni neki az iskolában? Úgy, hogy egyrészt nem csak példát mutatsz, hanem beszélsz is róla.

Részemről pont erről szólt a könyvégetés: a körülöttem lévő gyerekeknek elmeséltem, hogy rengeteg könyv van, ami ártani akar. Illetve hogy nagyon fontos, hogy az ember mit gondol a világról, és a káros világnézetet észrevétlenül juttatják be az ember fejébe ezek a könyvek. Utána hogy jobban megmaradjon a szentencia, este a tábortűznél valóban elégettünk pár könyvet. Közben sztorizgattunk nagyapáról is, aki elégette a történelemkönyvét tiltakozásul a komcsik történelemhamisítása ellen.

Tudod, minden oktatás hatékonyabb, ha valamilyen tevékenység is kíséri, valami ami kiemelkedik a hétköznapokból. Ha az elméleti fejtegetéseket valahogy kézzel fogható dolgokhoz is kötjük.

Ha azt tanítanám neki, hogy minden könyv szent és tanuljon meg és higgyen el minden, amit tanítanak neki, akkor hozzásegíteném, hogy hasznos hülyévé váljon. Így pedig adok neki egy esélyt, hogy felnőtt korára már egyedül is el tudja dönteni, hogy mi a helyes, és mi káros.

> Egy a problémám ezzel a könyvégetéssel: hogy a szubjektív mérce kiiktathatatlan.

Mondj egy dolgot, amiből nem kiiktathatatlan a szubjektív mérce!

Valójában a szubjektív döntés alapján való ítélkezéstől való félelem egy kultúrbalos ártány. Azért ültették be a fejekbe, hogy ez gonosz volna, hogy ezzel kiiktassák az ember degeneráltság elleni természetes önvédelmét. Undorodsz tőle? Ez csak szubjektív mérce. Pedig ez művészet, a művészetet az abszolútumhoz mérve kell megítélni. Erre pedig csak a képzett kultúresztéták képesek. És mi ingyen megtettük helyetted: amit látsz az nem undorító, hanem másképpen szép! Vésd jól az eszedbe, mert különben kirekesztő vagy és el kell távolítani téged a társadalomból!

Frederick2 2019.08.28. 12:37:07

@KalmanBlog:

"Valójában a szubjektív döntés alapján való ítélkezéstől való félelem egy kultúrbalos ártány."

A barna csokoládé elfogyasztása meg egy neonáci tett. Hiszen megeszel és megemésztesz egy barnát. Nem embert, hanem csokoládét. De szimbólumokban gondolkodunk: vagyis de, szimbolikusan egy barna bőrű embert. Egy niggert. Megeszed, mert rasszista vagy! :P

Bocs, de kb. ilyen színvonalú volt ez az okfejtés. Attól még nem leszek kultúrbalos, mert nem helyeslem, hogy a Pókember képregényeket gyújtósnak használod a szalonnasütéshez. Természetesen megengedem, hogy elégesd a Pókember képregényeket, de nem tartom helyes döntésnek, és elmondom erről a véleményem. Miért tiltanám meg? Jogod van begyújtani a Pókember képregényekkel, csináld! De elmondom a véleményem! És a véleményem akkor is helytelenítő lesz, ha tudom, hogy a Pókember képregények alacsonyabb szinten vannak a művészeti hierarchiában a Varázshegyhez képest (sőt, az egész Stan Lee-életmű alacsonyabb szinten van a Thomas Mann-életműhöz képest). Miközben begyújtasz a Pókember képregényekkel, helytelenítően ingatom a fejem ("Szegény Stan Lee, ha ezt látná, elhunyna szívrohamban!") - aztán kérnék a szalonnából, mert éhes vagyok. :D

Amúgy az, hogy érvényesítek egy hierarchiát a művészetben, épp hogy ellene beszélek a kulturmarxista és posztmodern esztétikának. Ugyanis a kulturmarxista és posztmodern esztétika szerint nincsen hierarchia a művészetben, s el kell törölni a magaskultúra és a tömegkultúra közötti határt.

Amúgy értem, miről beszélsz. A balos kulturrelativizmus erősen jelen van az esztétika területén. A jobboldalnak az ideológiák területén ezzel is szembe kell mennie, határozottan! Ennyi!

"Erre pedig csak a képzett kultúresztéták képesek."

Tudod, ez vicces. Mert bár most is számos ember van, aki véleményvezérekre (kritikusokra és esztétákra) hallgat a kultúra (filmek, irodalom, építészet, szobrászat, festészet) terén - mégis több ember van annál, aki leszarja ezeket a véleményvezéreket, és a saját ízlése után megy a kulturális termékek élvezetében. Vagyis a kritikusi és esztétai réteg erősen tekintélyét vesztette az elmúlt évtizedekhez képest. Köszönhetően annak is, hogy az új nemzedéknek sikerült kifejezetten szar produktumokat is bevédenie a kritikáikkal (pl.filmek terén Thor 1-2, új Star Wars-filmek). Ez a tekintélyvesztés amúgy nem probléma.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 13:32:17

@KalmanBlog: Azon mondjuk én is visítok, amikor történelemhamisításról ömlengenek régi MSZMP-s pártfunkcionárisok.

A mocsok történelemhamisítók át akarják írni a történelmet olyanra, amilyen azelőtt volt, hogy mi átírtuk.

KalmanBlog 2019.08.28. 14:04:20

@Frederick2: Igen, egyre gyakoribb, hogy az ember magától azt mondaná valamire, hogy szar, de a kritikusok meg a média az egekig magasztalják. Nem lesz csoda, ha elfordulnak tőlük az emberek.

Frederick2 2019.08.28. 14:18:01

@don Fefinho: Semmi garancia nincs arra, hogy amit meghamisítottak a marxisták, az ne lett volna előtte hamisítvány. Mondhatni, nem egy esetben a marxisták hamisítása a hamisítvány hamisítása. Én úgy vagyok vele, hogy engem ne basszanak át se jobbról, se balról. Egy történelmi tényt is igyekszek több pólusból megfigyelni, így talán árnyaltabb is lesz róla a tudásom. Az egészséges szkepszis pedig sosem ártalmas.

Szekfű Gyula és Hóman Bálint, a Horthy-korszak vezető történészei megpróbálták egyesíteni egymással a finnugor elméletet és a hun hagyományt. Már akkor is történelmietlen volt, és pont ezért egy hamis történelmi valóság. (Amúgy a finnugor elmélet és a hun hagyomány szintézisének most is megvannak a hívei - például FAM.) Vagyis a szkepszist érdemes fenntartani a marxizmust megelőző történelmi művekkel is.

FAM cikke a finnugor elméletről és a hun hagyományról:
24.hu/poszt-itt/2018/06/30/finnugor-vagy-hun-a-magyar/

KalmanBlog 2019.08.28. 14:46:36

@Frederick2: Erre mondtam én régebben - és azóta is azon röhögnek Titkosék :-) - hogy nem csak azt kell nézni, hogy mi mennyire igaz, hanem azt is, hogy mi a hatása. Sőt, a hatása talán még fontosabb is!

Talán túl pragmatikus ez a hozzáállás az igazságot keresőknek, de abban biztos vagyok, hogy az ellenségeink is így gondolkodnak. Tehát nekünk is használnunk kell ezt a fegyvert.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 14:57:02

@Frederick2: Én csak azt tudom, hogy ha kimennék egy indián rezervátumba, felhúznék egy jurtát vagy pákászkunyhót és kitűzném elé kopjafára a lókoponyát, olyan nagyon ki se néznének talán.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.28. 16:24:10

@KalmanBlog: Az olmék piramis azért kiköpött zikkurat, mert semmi köze hozzá.

Frederick2 2019.08.31. 06:44:24

@Madarász Henrik: Most olvasom.

"Tudni kell, hogy a Moly szabályai alapján tilos magát a Moly működési rendszerét témává tenni, kritizálni az oldalon, a készítők arra kérik a felhasználókat, hogy ha bajuk van, akkor írjanak nekik az erre szolgáló fülön, vagy tegyenek javaslatot azon a felületen, ahol az új funkciókra lehet javaslatot tenni."

Aha. Érthető. A fórumban való diskurzus a Moly belső ügyeiről szigorúan tilos. A vezetésről nem lehet nyílt párbeszéd. A szerkesztők és a moderátorok kritizálhatatlanok a nyilvánosság előtt. Ha valami bajod van a vezetéssel és a moderációval, akkor küldj belső levelet, azt úgysem látja a nagyközönség. Az, hogy tiltja a virtuális közösség működéséről való diskurzust, azzal nem csupán az egészséges párbeszéd lehetőségét szünteti meg, hanem kirekeszti a konstruktív kritikákat. Innen is látszik, hogy ezt a közösséget egy autoriter elit vezeti, ami bár megengedi a tagoknak, hogy hozzáépítsenek a közösséghez, de valójában ők építik ezt a közösséget.

Erről tudod, mi jut eszembe? A Rákosi- és a Kádár-korszak kulturpolitikája. Ott sem engedték meg a kulturpolitikáról való szabad és nyílt vitát - ha pedig mégis, az is irányított és ellenőrzött volt. Ez a mentalitás pedig átment a rendszerváltás után a balliberális művészi szubkultúrákba is. (Meg szerintem a jobbosba is.) És ez még tovább csurgott a kiadókhoz.

Első Pintér Bence-cikkem. Igazad van: tényleg egy csapnivaló szerző. A politikai térfoglalásról egy szó sincs. Csak a felszínt csapkodja, de nem hatol le a mélybe.

Tudod, ha Deansdale és Falafel felregisztrálnának a Moly-ra, s tevékenyen részt vennének a közösség életében...
... NEM ADNÉK NEKIK EGY HÓNAPOT, ÉS KI LENNÉNEK TILTVA!

Ez az egész Moly.hu egy irodalmi szalon, ahol felül vannak prezentálva a hópehely-nemzedék tagjai. A szalonban pedig tudni kell viselkedni; vannak szigorú szabályok, amiket be kell tartani! Igen, a Moly nem egy fórum, hanem egy szalon. Ez a baj vele.

Deansdale 2019.08.31. 09:58:44

@Madarász Henrik: @Frederick2:

A cikkből: "visszakapják-e azt a pénzt, amit a pro-tagságért fizettek az oldalnak"

Sajnálom azokat, akik a maradi 20. századi paradigma szerint azt képzelik, ha megvásárolnak valami szolgáltatást azt használhatják is amíg le nem jár. Ahol a libsik hatalomra kerülnek ott az emberek tömegesen vesztik el az ilyen befektetéseiket, és mehetnek a sóhivatalba panaszkodni, pénzt sosem kapnak vissza. Én egy ideje már egy fillért sem adok olyan cégeknek ahol felüti a fejét a hülyeség, mert számítok rá, hogy úgyis bevezetik a píszí cenzúrát, ami önmagában is bosszant, már azelőtt is hogy kitiltanának miatta. Mocskos dolog valahol úgy kommunikálni, hogy tudod, egy rossz szó és tetves gennyládák politikai okokból kitiltanak, visszaélve azzal hogy valami szakmai felületen átvették a hatalmat. A blizzard-nál a Diablo 3-at még megvettem, amit így utólag már bánok, de akkoriban még nem volt látható, hogy később mennyire elhülyünek.

csi szi 2019.08.31. 12:31:41

@Frederick2: Az nem feltétlenül baj, ha valahol vannak szabályok.
A politikai térfoglalás más dolog. A progresszívek valóban igyekeznek minden nyilvános teret kisajátítani, onnan elüldözni a velük egyet nem értőket. A jobboldaliak sem mentesek ettől persze, csak ők erősen kisebbségben vannak a "terek" összességét tekintve. Továbbá ma, a 21. században már maga a szabad véleménynyilvánításhoz való jog jobber ügynek számít. Az újbaloldal totalitárius, a fiatal "liberálisok" (valójában újmarxisták, vagy mittomén minek kéne nevezni őket) számára a szólásszabadság legjobb esetben is odáig terjed, amíg nem sért egy védett kisebbséget vagy csak az ő személyes érzékenységét.

csi szi 2019.08.31. 12:37:36

És persze ott van a végső érvük: ha nem tetszik, csinálj magadnak másik teret (facebookot, molyt stb-t) (v.ö. "csináljanak saját tévét, ha nem tetszik nekik" (Medgyessy) - hát akkor meg is csinálták maguknak Orbánék), a szólásszabadság csak annyit jelent az amerikai balosok szerint is, hogy az állam közegei nem csuknak le a véleményedért (egy cég viszont kizárhat a szolgáltatásából miatta, az antifa beverheti a fejedet az utcán miatta (vagy ha azt nem is, pokollá teheti az életed, lármázhat az ablakod alatt, doxxolhat, kirúgathat az állásodból az ellened indított lejáratókampánnyal) ez mind rendben van szerintük).

csi szi 2019.08.31. 12:39:55

ui. és persze ez utóbbi álláspontot a dogmatikus libertáriusok is osztják... mert "az államnak semmi köze hozzá"

Deansdale 2019.08.31. 14:49:34

@don Fefinho: A szokásos. LGBT vonal erőltetése, "toxic" userek bannolása, és persze nem csak az adott játékból, hanem a teljes battle.net acc, stb. Volt szó arról is, hogy a youtube/twitch kommenteket is nézik és az alapján bannolnak a battle.net-en, ezzel nem tudom azóta mi van. Most legutóbb a WoW Classicból kivették a csontvázakat, hogy "megakadályozzák a gyűlöletbeszédet", bármit is jelentsen ez.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.31. 15:16:02

@Deansdale: Jézus Isten... <facepalm>
Engem a minap valami kis nyominger akart kioktatni a wikipédiára hivatkozva, hogy de pedig az angolban az egyes szám harmadik semleges nem az "them". <doublefacepalm>

Frederick2 2019.08.31. 15:54:12

@Deansdale: @don Fefinho:

"LGBT vonal erőltetése"

A leszbikus karakterek a férfiak miatt van biztos. A buzi karakterek meg az olvadozó tinilányok miatt. :D

"Most legutóbb a WoW Classicból kivették a csontvázakat"

Az lehet, hogy az anorexiás és bulémiás játékosok miatt van. Olyan érzékeny a lelkük. :P

Nem lehet, hogy ez inkább a fantasy kommercializálódása, gagyizálódása miatt van? Ez már régi jelenség, s egyidejű a fantasy MMORPG és a MOBA játékok megjelenésével. PL. Amikor tele rakták cuki karakterekkel a koreai MMORPG-ket (pl. Lineage).

Múltkor a Fire Emblem Heroes játék karaktereit nézegettem. Mint egykori fantasy rajongó.

Így néznek ki a farkasemberek.
guide.fire-emblem-heroes.com/en-US/keaton_lupine_collector/
i.pinimg.com/originals/0a/9f/c4/0a9fc4cb39489a33c1762c97eb3c0d53.jpg

A játék gondol a pedofilokra is.
fireemblem.gamepress.gg/sites/fireemblem/files/2018-04/Kana%20normal.png

Messzire jutottunk a Kimmériai Conan maszkulin világától, az biztos! :P Vissza is sírom!

Persze lehet az ilyesmiben politika bőven. Végül is politikai akarat is állhat emögött, hogy leszállítsák az igényeket - minden téren.

Madarász Henrik 2019.10.13. 16:39:08

Megnéztem a Zsivány egyes fimet tegnap az RTL-en, azt kell mondanom kiváló film, méltó a Star Wars eredeti 6 fimjéhez, első osztályú képi világ, szimpatikus színészek, még a negatív szereplők is jók. Szóval tudnának jó filmet csinálni most is, ha nem nyomnák a polkorrekt szart, a négereket, a feminizmust, meg buzulást.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.10.13. 17:36:20

@Madarász Henrik: Kellemes csalódás volt nekem is, azóta értem a Krennic mémeket; a Solo-ra viszont nem visz rá a lélek, se semmi másra I-VI után.

Frederick2 2019.10.13. 17:55:44

@don Fefinho: @Madarász Henrik: Nézhető film a Solo, de készülj fel a középszerűségre. Woody Harrelson mindenkit lejátszik a színpadról, még mindig kiváló színész. Szomorúan nem ő játssza Solo-t (na jó, nem is játszhatná a fiatal Solo-t :D). A fiatal Solo-t egy jellegtelen srác játssza el. Sajnos van benne némi polkorrekt propaganda is - valószínűleg így akarja elérni, hogy kevesen nézzék meg. Mindenesetre egyszer nézhető, nem olyan vészes kategória.

Deansdale 2019.10.13. 18:44:09

@don Fefinho: A ZS1 meg a Solo egész tűrhető volt az Ep. 7-8-hoz képest, bár igazából nem többek mint tisztes iparos módjára lenyúzott bőrök a nosztalgiáról. Szégyen, hogy a Disneynek a szó valódi értelmében semmit nem sikerült hozzáadni a SW világához, az előzményfilmekkel az elvárt mimimumot hozták, a folytatásokkal meg egyenesen lerombolják amit az Ep. 1-3 még meghagyott a mítoszból. Pedig papíron annyira kurvára egyszerű ez az egész, a leggagyibb kaland-klisé kivetítése az űrbe, ahol a szimpatikus parasztgyerek egy krízis után elindul szerencsét próbálni, segíti pár jól bevált karikatúra az öreg varázslótól a hercegnőn át a jóképű de érző szívű zsiványig, együtt nekimennek a gonosznak, van kis tragédia meg románc, aztán győznek és lehet pezsgőt bontani. Ezt az egészet egy csöpp ésszel sokkal könnyebb lett volna hathatósan továbbvinni, mint elrontani, de előbb Lukács György baszta el azzal hogy politikai ömlengést cisnált belőle elb*szott tinirománccal meg JarJarral, aztán a Disney bízott meg tehetségtelen baromállatokat az egész projekttel Kathleen Kennedy összmenedzsertől a rendezőkön át a forgatókönyvírókig. Mindenki bele akarta tuszkolni a dologba a saját hülyeségeit, és sajnos sikerült is nekik, a végeredmény meg természetesen egy rakás szar lett. Talán pont az volt a ZS1 meg a Solo szerencséje, hogy azokat kevésbé lényegesnek tartották, így azokra kevesebb energiája jutott a mindentelbaszóknak.

Madarász Henrik 2019.10.13. 19:01:18

@Deansdale: Szerintem is az lehet a kulcs, hogy KK a főelkúró menedzser, nem foglalkozott nagyon a két mellékfilmmel, így nem nyomták olyan erősen a pc propagandát, mint a két főfilmnél és a karakterek is jobbak lettek. Én a Disney helyében kihajítanám a nőt, már ha a bevétel még számít nekik.

Madarász Henrik 2019.11.17. 16:02:04

Na és persze hogy tetszik a polkorrekt szar. P B-nek, a mandiner egykori csillagának a liberális korszakból.

azonnali.hu/cikk/20191117_az-uj-watchmen-megmutatja-hogyan-kell-jo-adaptaciot-csinalni

Madarász Henrik 2019.12.13. 20:37:53

Megnéztem a Star Wars nyolcadik részét, kevésbé irritált mint a hetedik rész, persze voltak benne hülyeségek. Ami legjobban idegesített a hetedikben,hogy a néger nyomult a fehér lányra, itt nem volt, helyette egy ütődött, ronda kínai nővel lógott :) Amúgy nem tudom miért írták, hogy elkezdték legyilkolni a kaszinó gazdagjait, amikor csak simán átgázoltak rajtuk menekülés közben.

Madarász Henrik 2019.12.15. 22:29:52

@Deansdale: Te hallottál erről a John W Campbell ügyről ? Nekem teljesen ismeretlen az egész.

Deansdale 2019.12.15. 22:35:23

@Madarász Henrik: Pintér Bence hazudik, és tudja is magáról hogy hazudik, csak nem tehet mást, mert különben be kellene ismernie hogy a mocskos tetvek oldalán harcol a normális emberek ellen.

Senkinek nincs baja azzal, ha egy színész nő vagy színes. A kutya faszán a pörsenésen dajdajozó bolhát sem érdekli. Ami miatt az emberek tiltakoznak az a rohadt balos értékrend és propaganda ráerőszakolása a szórakoztatóiparra, vagyis hogy 1. minden elérhető pozitív fehér férfi karaktert eltüntetnek/lecserélnek, mert ők gyűlölik a fehér férfiakat, 2. ahol csak tehetik a műveikben megalázzák, mocskolják, és persze alantasnak tüntetik fel a fehér férfiakat, 3. mindenhová beerőltetik a saját identitáspolitikai kreténségüket, vagyis náluk minden történet a rasszizmusról, szexizmusról, homofób és transzfób ciszheterókról, stb. szól (ez utóbbinak eklatáns példája a Doctor Who legutóbbi szezonja, amiben minden epizód ezeket a témákat járta körül az amerikai rabszolgatartástól kezdve a boszorkányüldözésig), 4. mindenhová beerőltetik a hülye sztereotípiáikat arról hogy a nők és színesek tökéletesek és csodálatosak, 5. mindezt persze a művészi ill. szórakoztatóipari érték rovására teszik, hiszen ők elsősorban politikai aktivisták, művésznek jóindulattal is csak huszadrendűek, így minden amihez hozzáérnek értéktelen szarrá válik.

Deansdale 2019.12.15. 22:54:43

@Madarász Henrik: Az illető nekem sem volt ismerős, de az "ügy" a szokásos: néhány kretén előszedte egy 50 éve halott fickóról, hogy szerintük rasszista volt, tehát le kell rombolni az emlékét és minden szövegkörnyezetet ahol pozitívan említik, beleértve a róla elnevezett kisebb sci-fi díjat is. Amúgy egyesek a modern sci-fi apjának tartották, író és szerkesztő is volt, Asimov és Heinlein is írt abban a lapban amit ő szerkesztett.

A wikin beleolvastam a szörnyű rasszista nézeteibe, egy kibaszott vicc az egész, olyanokat mondott hogy az amerikába vitt négereknek jobb az életszínvonala mint az afrikában maradtaknak, meg hogy a gépesítés úgyis véget vetett volna a rabszolgaságnak pár éven belül ezért az amcsi polgárháború bizonyos értelemben sok veszteséggel járó fölösleges dolog volt. A "legrosszabb" pár realista meglátása volt, pl. hogy a négerek közt nem nagyon vannak zsenik, meg hogy van egy olyan embertípus ami nem tud mit kezdeni a szabadsággal, de ezt nem kötötte fajhoz, és példának az orosz muzsikokat hozta fel, a rohadt rasszistája... Tipikus szélsőbalos szarkavarás az emlékét bemocskolni.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.16. 00:22:12

@Deansdale: A ZS1 tényleg meglepően jó volt, a Solo-t viszont még nem láttam, érdemes meglesni? Azért olvastam (basszus, mindent elolvasok előre, micsoda örömgyilkos szokás) arról is, hogy van benne agitprop bőven.

Deansdale 2019.12.16. 07:44:08

@don Fefinho: A Solot szerintem egyszer meg lehet nézni. Ha az SJW droidb*szást félreteszi belőle az ember akkor tisztes iparosmunkának lehet nevezni, ami a Disneytől újabban várakozáson felüli teljesítmény.

zriff 2019.12.16. 09:40:48

@Deansdale: A game of thrones sorozat hatásait követed? Mostanra ahogy utánanéztem, a rajongótábor egyre kiábrándultabb, a kikerült hírek szerint, meg benioff weiss duó utólag már gyakorlatilag beismerte hogy nem volt semmi nagy ötletük, a pénz, siker érdekelte őket, utálták a fantasyt, csak a sokkolásra mentek, lenézték akik a neten helyesen rámutattak a hibáikra. Úgy néz ki a sorozat népszerűsége már a múlté, de martiné is, sőt még egyesek azt is pedzegették hogy az egész fantasyt vissza fogja rángatja a lenézendő, nevetséges kategóriába.

TrollEdomer 2019.12.16. 10:03:00

@Deansdale: Nekem egyelőre elvette a kedvem a Solo-tol a szabaditsuk fel a droidokat baromság.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.16. 16:03:40

@Deansdale: Tisztes iparosmunka. :D
Hátőőő... régen ha valamire rámondták, hogy na kérem ez egy tisztességes munka, az annyit jelentett, hogy szar.

Deansdale 2019.12.16. 17:19:29

@TrollEdomer: Tény hogy kár volt modern politikai hülyeségeket a SW univerzumba erőszakolni, de a Soloban viszonylag röviden letudják, emlékeim szerint egy percig sem tart az egész. Ennyit még félre lehet tenni úgy hogy ne tegye tönkre az egész filmélményt.

Deansdale 2019.12.16. 17:22:52

@don Fefinho: Én akkor rosszul csinálom mert szó szerint értem a dolgot :) Egy film tekintetében a tisztes iparosmunka annyit jelent, hogy pontosan az elvárhatót hozzák minden téren, semmivel sem többet, vagyis nincs benne semmi művészi plusz vagy kiemelkedő pozitívum. Dehát, ahogy mondtam is, ez a szint mostanában már átlagon felülinek számít.

Deansdale 2019.12.16. 17:35:01

@zriff: Na ja, az utolsó évaddal minden hidat felégetett maga mögött a sorozat stábja. A rendezők állítólag már leszerződtek valami star wars projektre de aztán ezt a szerződést később felbontották... Lehet tippelgetni, hogy ki akart jobban kiszállni a buliból.

Egyébként én nem bánom hogy így alakultak a dolgok, és azt se bánom ha még Martin is belebukik kissé, önhibáján kívül is, mert szerintem nagy károkat okozott a műfajnak. A Tolkien-féle klasszikus fantasy még értékek hordozója volt, a Trónok harca meg egy rakás mocsok ami valójában a taplóknak szól, az értelmesebb rétegek csak **bele akarták látni** hogy ez nem egy egyszerű kibelezős-megerőszakolós szappanopera, hanem valami nagyon penge megújítása a műfajnak ami a mocsok túloldalán kijőve majd képes lesz adni valamit az olvasóknak/nézőknek. Ebben a tévképzetükben egyelőre csalatkozniuk kellett, persze a TV-sorozat második felét nem GRRM írta, de szerintem ő is csak kicsit jobban tud majd kijönni az egészből, a várt nagy bravúr nála is el fog maradni (ha megírja egyáltalán a folytatásokat).

Borathan 2019.12.16. 21:26:45

@zriff:
én imádtam a Trónok Harcát, a könyveket, a világát, és a sorozatot is.
De tény, hogy volt benne egy minőségi lejtő,ami az utolsó előtti évadban eléggé meredekké vált, az utolsó meg konkrétan lezuhant a szakadékba (nem véletlen, hogy az HBO mindjárt rá is tolta a Csernobilt, hogy elvegyék a közbeszédtől a témát.)
Ha őszinte akarok lenni, akkor már a könyvekben is volt színvonal-esés. Eredetileg három kötetre tervezte Martin, de túlburjánzott, és nem tudta befejezni, ezért is hagyta a fenébe.
Deansdale-nek viszont nincs igaza, a Trónok Harca az egyik legjobb dolog, ami a fantasyvel történhetett. Szíve joga nem szeretni, de igenis zseniális alkotás, és a stílusa, a kendőzetlen nyers realizmusa igenis egy fontos színfoltja a fantasy világának

zriff 2019.12.17. 14:03:35

@TrollEdomer: Ha igazi zseniális alkotásra vágysz a fantasyben akkor ajánlani tudom neked, robert holdstock mitágó könyveit. Rövidek, de ezerszer súlyosabbak, letaglózóbbak mint a martin írásai. Azok annyira belemásznak a emberi természetbe, hogy nem nagyon lehet modern módon üzletileg kiaknázni, divatossá tenni.

Ne vedd sértésnek de martin nagyon túlértékelt. Vannak jó részek a könyvben (a ned, a hound, jaime karaktere és a lovagiasság, becsület kérdése)de nem áll össze az egész, mit akar, hová tart. A nagy hibája martinnak, mint más nagy fantasy sagában gondolkodó szerzőnek is, hogy tolkient akarják legyőzni, túlszárnyalni nem pedig azon gondolkodnak hogy mitől legyen jó a kitalált világ.

zriff 2019.12.17. 14:09:40

@TrollEdomer: Bocs, ez borathanak ment volna.

Borathan 2019.12.17. 14:50:05

@zriff: no, ennek utána fogok járni, köszi!

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.17. 16:39:51

@Borathan: Dean szerintem a burjánzó dekadenciára gondol, amikor a minőséget kéri számon a regények és a sorozat világán. Az pedig letagadhatatlan, hogy fantasyhoz képest a fantasy szál mintegy mellékvonulat a patakokban ömlő vér, ondó és machiavellista hátbaszúrkálódás mellett. Pont azt a fantasy vonalat, ami ezt ellensúlyozhatta volna, darálták le sietve Benioffék a végén.

Deansdale 2019.12.17. 17:38:50

@Borathan: Nem vitatom el senkitől a saját véleményét, én is csak a sajátomat mondom. Szerintem BÁRMELY műfajba mocskot keverni alapvetően az emberek alantas ösztöneihez szóló dolog, aminek az élvezetét civilizáltabb korokban/körökben a többség elutasítja vagy legalábbis letagadja. Manapság inkább divat a civilizáltságot kiröhögni mint felvállalni, úgyhogy nem csodálom hogy a többség el van ájulva a "realizmusnak" aposztrofált horrorpornótól. Persze bárki mondhatja hogy csak én vagyok sznob elitista aki nem halad a korral, az is egy nézőpont.

Igazából nem lett volna ezzel az egésszel semmi gond, ha anno GRRM és az HBO azzal áll elő, hogy van itt ez érdekes új kosztümös történelmi horrorpornó-szappanopera amihez hasonlót még senki nem alkotott, sőt, nyomokban még diót és fantasy elemeket is tartalmaz!, csakhát nem ez történt, hanem előadták hogy íme a legfrankóbb realisztikus fantasy mű a világon, amihez képest a többi fantasy maradi tolkienista vacak... A hab a tortán hogy én hivatásos széljobberként [irónia] még mögé is látom az egésznek a szándékos kultúrrombolást, azt hogy a nyugati civilizáció mostanára züllött le arra a szintre ahol ezt már el tudta fogadni a tömeg, és ezzel tovább lehetett rugdosni még lejjebb. Ez csak egy lépcsőfok volt a pokol felé vezető úton, és valahol már készülnek a következő "művek" amik erre rátesznek majd még egy lapáttal.

Borathan 2019.12.17. 20:26:37

@Deansdale:
én nem találkoztam azzal, hogy az HBO vagy maga Martin azzal állt volna elő, hogy a GoT a fantasy jövője, meg hozzá képest minden más maradi.
Nem tudom, hogy milyen mocsokra gondolsz. Gazemberek vannak benne, akik gazemberségeket követnek el, mint ahogy sok más műben. Csöcsök is vannak benne, ami ugyan nem sok más műben van benne, de a való életben is vannak csöcsök, mint ahogy gazemberek is.
Ami gáz volt a Trónok Harcában, hogy a vége felé bizony megjelent benne némi feminista girl power, adva 2010-es évek végi korhangulatnak is.
Nem a Trónok Harca az első realista fantasy, amely ma maga nyers valójában mutatja be az ilyen jellegű világok valóságát.
De az elvitathatatlan tőle, hogy széles tömegek számára ez hozta el.
Mint a westernben Sergio Leone és a spagetti-western. Mert előtte a jóképű pisztolyhős végiglovagolta prérit, simára borotvált arccal, kivasalt ingben, jellemhiba nélkül. Aztán jöttek az olaszok, megmutatták a Vadnyugat valóságát, koszosan, büdösen, gátlástalan gazemberekkel együtt

TrollEdomer 2019.12.18. 07:33:15

@Borathan: én mondjuk úgy voltam vele, hogy meztelenség, szexualitás tényleg kicsit öncélú volt benne, nem érdekelt, hogy na a törpe megint kurvázni megy.

Egyébként meg akár tetszik egyeseknek akár nem, azért elég sok valóságalapja van a sorozatnak.
www.lancs.live/news/lancashire-news/real-game-thrones-how-lancashire-16135758

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.18. 20:04:45

@TrollEdomer: Öncélú volt, persze, de egyfajta pikantériát is adott neki. Én nem érzem azt a zsigeri ellenszenvet, amit Dean, de a végére a polkorrekt gagyi meg a fantasy szál ledarálása tényleg betett.

Madarász Henrik 2019.12.18. 21:58:53

@don Fefinho: Azért vicces volt ahogy a végén a nő, mint egy felnőtt Gréta el akart indulni felszabadítani a világot :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.18. 22:43:12

@Madarász Henrik: Balos messiáskomplexus. Majd én, ÉN!!! megváltom a világot.

zriff 2019.12.19. 17:09:04

Nem semmi, ahogy eddig olvastam már, a rise of the skywalkert egyöntetűen lehúzzák, mindenki utálja.

TrollEdomer 2019.12.20. 11:06:37

@zriff: Volt erről jó poszt.

Mit szólnának HP rajongók, ha folytatásban Harryből részeges csövest csinálnának, aki elhagyta barátait, és Voldemortot (aki valójában nem halt meg) egy mugli győzné le, aki mindenféle erős varázslatokat tud könnyen puffogtatni, mert hisz a mágiában.

Amúgy ha már HP, Rowling is megkapta magáét elvtársaitól.

time.com/5753124/jk-rowling-transgender-comments/

csi szi 2019.12.20. 11:19:51

@TrollEdomer: A kígyó a saját farkába harap, a forradalom felfalja saját gyermekeit (a nagy francia cécó óta ismeretes, hogy amikor galoppozni kezd a progresszió, ez a vége). Persze a mai nyugaton már csak komédiaként ismétlődik az, ami régen tragédia volt, nyaktiló helyett elbocsátás, twitter-háborúk stb.

Madarász Henrik 2019.12.20. 14:15:44

@csi szi: Azért emberek egzisztenciális tönkretevését és zaklatását nem nevezném komédiának, csak mert a demokrácia látszata miatt a nem polkorrekt véleményekért nem jár még halálbüntetés, mint a kommunista testvérrendszerekben.

Madarász Henrik 2019.12.23. 19:22:33

Szerintetek mi lehet az oka hogy az összes kritikus lehúzta a SW 9-et, miközben himnuszokat zengtek a 7-8-ról ? Nem láttam még a 9-et még. Engem a polkorrekt majomságok zavartak igazán a 7-ben, a legjobban a néger főszereplő zavart, az már csak másodlagos volt, hogy egy nő lett a központba állítva a mai feminista korszellem szerint és hogy a lázadók igazi multikulti brigád voltak, a gonosz birodalmiak meg fehér emberek.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.12.23. 19:42:43

@Madarász Henrik: Komám a minap megnézte a 9-et, de mielőtt kielemezte, megkérdezte, melyikeket láttam. Mikor mondtam, hogy 4-5-6, 1-2-3, R1 és ennyi, annyit mondott, hogy akkor járok a legjobban, ha ez így is marad.

Madarász Henrik 2019.12.23. 19:47:58

@don Fefinho: Ezen a véleményen nem csodálkozom :) Ráadásul én még nem is vagyok rajongó, csak szerettem annak idején a 4-5-6 részeket, a rajongóknak lehet igazán fájdalmas amit a Disney művelt.

Frederick2 2019.12.23. 21:32:23

@zriff: Egy kicsit hadd pontosítsak.

"Mostanra ahogy utánanéztem, a rajongótábor egyre kiábrándultabb"

Én azt veszem észre, hogy a PC-rajongótábor dühöng a leghangosabban (Moskát és társai). Én meg ezeket képtelen vagyok komolyan venni - mondhatni, leszarom a dühüket.

Amúgy azt még értékelni is tudom a Benioff-Weiss duótól, hogy az utolsó évadban be mertek mutatni a feminizmusnak. A Sensei vs. Daenerys a progresszív kritikusok szerint a feminizmus sötét és világos oldala, yedi és sith megfelelője. Gondolom, azt várták, hogy valami olyasmi lesz a befejezés, hogy a jó feminista politikus legyőzi a rossz feminista politikust, és lezárul a jó feminista uralkodónő uralmának megkezdődésével (amire majd rá lehet húzni egy újabb évadot, folytatást). Erre a rendezőpáros bemutatót: mindkét feminista alternatíva rossznak, sötétnek bizonyult, el is kaszálta őket a történetszál, és egy férfit (igaz, még kisfiút) helyezett a Vastrónra. Igazából kapott egy maszkulin befejezést.

Még szép, hogy dühöng a PC-tábor! :P :D

"Úgy néz ki a sorozat népszerűsége már a múlté, de martiné is"

Martin köszönje magának. Talán le kellett volna normálisan zárni a regényfolyamot, ahelyett, hogy húzná, mint a rétestésztát! Tartok tőle, hogy Martin számára már semmi más a GOT, mint jövedelmező üzlet. Igazából akkor kezd el hanyatlani egy jól felépített univerzum, amikor semmi másról nem szól már, mint a profitmaximalizálásról.

"sőt még egyesek azt is pedzegették hogy az egész fantasyt vissza fogja rángatja a lenézendő, nevetséges kategóriába."

A kard és boszorkány típusú fantasy-t. Az urban fantasy köszöni szépen és jól van, köszönhetően annak, hogy Stephen King és Dmitry Glukhovsky felhozta egy igényes szintre. A sword & sorcery fantasy viszont kiüresedett; és mára semmi másra nem képes, mint a bejáratott keretek, sablonok és panelok kifordítására (George R. R. Martin, Mark Lawrence).

Megjegyzem: Andrzej Sapkowski Vaják-sorozatát még nem olvastam. Sokak szerint a Vaják-ciklus az, ami megreformálta a kard és boszorkány fantasy-t, friss vért vitt a műfajba. Mivel nem olvastam belőle semmit, így nem tudok véleményt mondani. A sorozat már készül belőle az amerikai oldalon, a lengyel sorozat a rossz adaptálás miatt bukott. Talán onnan várható lesz valami fellendülése a műfajnak, mozgókép vonalon is.

Frederick2 2019.12.23. 21:34:25

@don Fefinho: Tisztes iparosmunka - ezt általában a középszerű alkotásokra használják jelzőként. Ami se nem rossz, se nem jó, inkább a kettő között belőhető.

Szerintem a normális, nézhető Chuck Norris-filmek.

Frederick2 2019.12.23. 21:47:25

@TrollEdomer: @csi szi: Rowling egy rohadt szemétláda. Az a gyűlöletkampány, amit Trump ellen folytatott (és amibe sajnálatosan Stephen King is beszállt), szégyenteljes volt. Amivel viszont végképp elásta magát előttem, az a komisszár viselkedése volt: nem elég, hogy fanatikusan hitt a migráció társadalomra ható pozitív hatásaiban, de mindenkit rasszistázott és nácizott a face- és twitter-oldalán, akik a közéletben merték bírálni az újbalos migrációs politikát. Egy taszítóan intoleráns figura.

Provokatőr
www.youtube.com/watch?v=y7whVAQ0rsM

2019.12.25. 21:52:13

Most jött velem szembe egy YT-vidóval, találó szerintem:
"Leftism."

Madarász Henrik 2020.01.22. 17:11:09

Újra akcióban a balos elmebetegek. A legújabb hisztijük oka, hogy a készülő könyv főhőse egy gazdag fehér fiú lesz.

port.hu/cikk/mozi/duhongenek-a-rajongok-az-ehezok-viadala-elozmeny-miatt/article-63322?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Deansdale 2020.01.23. 17:44:26

@Madarász Henrik: Az azonnal feltűnik, hogy amikor libsik panaszkodnak valami ideológiai agyfasznak köszönhetően, azt a sajtó úgy tálalja, hogy "a rajongók dühösek" és a mű szar, de ha rajtuk kívül bárki más panaszkodik bármire akkor a sajtó szerint toxikus szélsőjobbfasiszta nőgyűlölők hisztiznek oktalanul a tökéletes művel kapcsolatban.

Madarász Henrik 2020.09.26. 21:44:44

Megnéztem a Ragadozó madarak DC filmet, ez a leggyengébb szuperhős film amit eddig láttam, még a Marvel kapitánynál is rosszabb, ellenszenves szereplők, szar humor, férfiellenes szövegek, egyedül az akciójelenetek érnek valamit. Pedig az öngyilkos osztagban még tetszett Harley Q kakaraktere, ennyit számít, hogy ki a rendező.

Deansdale 2020.09.27. 12:04:37

@Madarász Henrik: A csodálatos haladó jövő csak ilyennel lesz tele :)

Madarász Henrik 2020.09.27. 15:32:28

@Deansdale: Na igen, olvastam a Marvel terveit sokkal jobban fogják nyomni a divezitást a jövőben, lesz muzulmán, homokos főszereplő és ki tudja még mi.

Madarász Henrik 2020.09.27. 15:41:02

@Madarász Henrik: Szóval kezdenek ők is rálépni arra az útra ami tönkrevágta a Csillagok háborúja filmeket, csökkenni fognak a szuperhős filmek bevételei, mert például a kínaiak nem fognak ilyen filmeket megnézni, nem nagyon tolerálják sem a homokosokat, sem a muzulmánokat és a sötét főszereplőket sem.

Deansdale 2020.10.16. 22:24:08

@Madarász Henrik: Ezzel a Marvelnek annyi, az eddig összegyűjtött lendületük piszokhamar meg fog törtni, főleg mivel már a Captain Marvel baromsággal is adtak neki egy nagy maflást. Szerintem a Disney-nél úgy veszik, hogy az Endgame-mel voltaképp végetért az MCU, nagy pénzt kivenni már nem tudnak majd belőle, tehát nyugodtan beáldozzák propagandacélokra.

Deansdale 2020.10.20. 07:09:55

@Madarász Henrik: Írtam hozzájuk 2 kommentet, ki is tiltottak egyből :D

zriff 2020.10.20. 09:06:19

@Deansdale: A marvelesnél, mi az ami nem tetszett nekik?

Madarász Henrik 2020.10.20. 15:34:48

@Deansdale: Csak nem a diverzitásról írtál nekik ? :)

Deansdale 2020.10.20. 16:37:17

@zriff: @Madarász Henrik: Megemlítettem, hogy talán nem bőrszín és szexualitás alapján kellene új karaktereket kreálni, mert ez így egyfelől garantált anyagi bukás, másfelől rasszista és szexista ostobaság, és ez úgy tűnik nem tetszett a bloggazdának :)

KalmanBlog 2020.10.29. 11:26:58

@Madarász Henrik:
A cikkből, ahol leírja, hogy 8 éves lányával nézte:

> Akit teljesen lekötött és behúzott ez a történet, még úgy is, hogy a sorozat nem neki készült. Mondjuk nem tudom, kiknek készült

A szeme előtt működik tökéletesen a gyerek agymosása, de nem döbben rá, hogy pontosan ezzel a céllal készült a sorozat :-)

Deansdale 2020.10.29. 14:13:17

@Madarász Henrik: Tipikus neomarxista selejt, a hősies egyedülálló néger anyuka egyedül neveli csodálatos néger kisfiát, és az egész arról szól, hogy identitáspolitika. Mármint hogy el vannak nyomva így is, meg úgy is, mert az egész világ a kisebbségek elnyomásáról szól. És sok hülye néző kritika nélkül benyeli ezt, hogy hát tényleg, milyen szar szegény négereknek a fehér világban (ezért özönlenek ide tízmilliószám), meg a szegény nőknek is milyen rossz, mer' macsóerőszakpénisz... Azt már nem képesek aggyal fogni, hogy ez nem más mint társadalmi csoportokat egymás ellen fordító gyűlölködéskeltő propagandamocsok, aminek elsődleges célja a négerek fehérgyűlöletét szítani ill. legitimizálni. Önostorozó fehér libsiként rácsodálkozik a port.hu kritikusa is, hogy nahát, milyen érdekesen mutatják be a fekák szenvedését, azt meg már nem látja, hogy ilyen szarokon felnövekvő nigger kölykök felnőttként fehéreket vernek és ölnek "bosszúból".

És persze pocskondiázza a konzervatív oldalt, mert ő annyira felvilágosult és toleráns. Szerencsétlen kretén.

Madarász Henrik 2020.10.29. 14:43:05

@KalmanBlog: Ő és a hozzá hasonlók ezeknek a sorozatoknak az ideális célközönsége, akik a gyerekeikből is potenciális áldozatokat csinálnak.

Deansdale 2020.11.08. 13:21:22

@Madarász Henrik: Mikor egy éve mondtuk, hogy a 00-ás néger nő le fogja váltani Bondot, még lehülyéztek minket.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.11.08. 14:15:00

Ha minőségi agyfaszt akartok látni, ajánlom a Telex kommentszekcióját. A legelborultabb trollszatírát is felülmúlják.

Madarász Henrik 2020.11.08. 18:38:08

@Deansdale: Addig szórakoznak, amíg úgy járnak mint a Csillagok háborúja Disney verziójával, vesztenek egy csomó fizető mozinézőt.

Madarász Henrik 2020.11.29. 19:55:20

Ez milyen durva, egy néger nő játssza VIII. Henrik feleségét, elmebajos marxista banda.

magyarjelen.hu/fekete-szineszno-alakitja-viii-henrik-feleseget-az-uj-tortenelmi-dramaban/

Deansdale 2020.11.29. 20:32:09

@Madarász Henrik: De legalább egy igénytelen lotyó akinek karika lóg az orrából és félig kilógó csöcsökkel fotóztatja magát :)

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.11.29. 22:01:00

@Madarász Henrik: "Várom, hogy szívvel-lélekkel részt vegyek az ennek az ikonikus nőnek a bukásáról szóló, bátor újramesélésben."
Az "újramesélés" az új szó a meghamisításra.

Madarász Henrik 2020.11.30. 02:03:37

@Sipi81: Az a legnagyobb pofátlanság hogy mindenki által ismert. fehér emberekhez köthető történeteket szoktak ezek a marxista majmok meggyalázni. Simán megtehetnék. hogy mondjuk egy afrikai törzsi varázslóról vagy egy néger drogkereskedőről készítenének filmet, ha ennyire fontosak nekik a feketék.

Deansdale 2020.11.30. 08:43:41

@Madarász Henrik: Na igen, az egészben az a legfurcsább, hogy milyen jól működik a nyers, ostoba szembetagadása a tényeknek. Egyértelműen a fehér kultúrát pusztítják ill. a fehér fiatalságot agymossák a népességcsere elfogadására, de konokul hajtogatják hogy ez nem igaz, és a birkatömeg elhiszi, vagy legalábbis elbizonytalanodik. Ja, lehet hogy igazat mondanak és valami homályos jószándék vezeti őket abban hogy a fehér történelmet negatívan hamisítják, a színesekét meg pozitívan. Lehet hogy valami értelmes céljuk van a fehérek mocskolásával és a fekák hergelésével, várjunk egy kicsit, hátha valami jó sül ki belőle...

Madarász Henrik 2020.12.24. 22:09:16

Azon gondolkoztam hogy már az eredeti közkedvelt kultuszfilmek is balosok voltak, mint a Csillagok háborúja, ahol maga Lucas árulta el hogy a Birodalom az USA jelképe volt, a lázadók meg a vietkongok, persze a kultúrmarxistáknak még ezen is sikerült csavarni néhányat és a fehérek, férfiak, heterók elleni elemeket beleépíteni a történetbe. Szóval nekünk jobbosoknak még saját filmjeink sincsenek igazából, mert már kezdetektől a balosok uralták a műfajt.

Deansdale 2020.12.25. 11:32:23

@Madarász Henrik: Csak csendben merem hozzátenni, hogy ez mindigis - és most is - elsősorban a zsidó befolyás eredménye. Már több mint 100 éve nyomatják a nyugatromboló ideológiáikat a médiában, Hollywoodot is beleértve. A politikában és gazdaságban meg mondhatjuk hogy már többezer éve. Az utóbbi pár évben csak azért feltűnőbb a dolog, mert nagyon belehúztak, valószínűleg már a célegyenesben érzik magukat, amire egyébként meg is van az okuk. Black Pilled ill. Apollonian Germ kollégáknak van pár videója amik ezeket a kérdéseket feszegetik.
www.youtube.com/watch?v=YfdCXNkzHmo
www.youtube.com/watch?v=CAh57eFmidA

Madarász Henrik 2020.12.25. 17:30:32

@Deansdale: Igen, az összes filmstúdió az övék volt a Disney kivételével ( a mostani legalja filmstúdió ), de néhány évtizede azt is megvették.

Frederick2 2021.01.26. 08:25:12

@Madarász Henrik:

"a Csillagok háborúja, ahol maga Lucas árulta el hogy a Birodalom az USA jelképe volt, a lázadók meg a vietkongok"

Most nem tudom, hogy ezt álmodtad-e vagy tényleg olvastad-e valahol. DE ez annyira röhejes, már bocs!... Elképzelhető, hogy George Lucas, mint oly sokan, ellenezte a vietnami háborút. De ennek nyoma sincs a klasszikus STAR WARS-trilógiában. A Felkelők Szövetségében nincs semmi vietkongos, a Birodalom meg egyáltalán nem idézi az USA-t. A Birodalom eleve a fasiszta esztétika alapján lett összerakva, a Felkelők pedig inkább az euroatlanti liberális antifasizmus elemeit viselik magukon. Ha már ennyire bele kell vinni a politikát a klasszikus trilógia értelmezésébe.

Meg ha George Lucas ellenezte a vietnami háborút, akkor mi van? Vessük tűzre a teljes kánont? Akkor Timothy Zahn Thrawn-regényei szarok? Nevetséges álláspont!

Madarász Henrik 2021.01.26. 16:37:12

@Frederick2: Ez nem volt túl udvarias megjegyzés, jobb lesz ha visszafogod magad, én soha nem hazudok, itt van a cikk ahol írták.
hu.ign.com/star-wars/64038/news/george-lucas-mindig-is-terroristakkent-szerette-volna-abrazolni-a-lazadokat

Madarász Henrik 2021.01.27. 16:33:13

Na menjen a francba aki ezt kitalálta, volt egy jó sorozat, erre a hozzá kapcsolódó sorozat ( ami érdekelne ) főszereplőjének megtesznek egy néger nőt,
index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/27/kiderult-ki-lesz-a-witcher-elozmenysorozatanak-foszereplonoje/

Deansdale 2021.01.27. 16:44:17

@Madarász Henrik: Hát mit vártál a szláv mitológiától? :)

Madarász Henrik 2021.01.27. 16:47:25

@Deansdale: Igaz ami igaz, az egyik néger celeb azért is reklamált, hogy miért nem voltak négerek a Csernobil filmben :)

csi szi 2021.01.27. 17:10:31

@Madarász Henrik: Pedig volt egy (fél)néger katona is a likvitádorok között :)
www.rt.com/news/461078-chernobyl-black-liquidator-hbo/

(mivel voltak a Szovjetunióban tanuló néger diákok, ő is egy baleset eredménye talán, esetleg nevére vette egy orosz ember, vagy esetleg egy néger csaj maradt ott... a családtörténetét nem említik)

Madarász Henrik 2021.01.27. 17:19:41

@csi szi: Jó tudni, mégis teljesült a kvóta :) homokos is volt köztük ? :)

csi szi 2021.01.27. 17:29:28

@Madarász Henrik: Statisztikai alapon 600 ezerből? Bizonyára, csak a '80-as évek Szovjetuniójában nem volt divat dicsekedni vele.

Frederick2 2021.02.11. 13:04:15

@Madarász Henrik: @Deansdale: Ha már Marvel... Neki tetszik az új irány.

Ms. Marvel (Kamala Khan) története - Az új generáció éke!
www.youtube.com/watch?v=imtLpqFkzhQ

Marvel Kapitány (Carol Danvers) története - Ms. Marvel!
www.youtube.com/watch?v=9yEswhpyNLs

A Marvel női karaktereinek kinézetéről egy eszmefuttatás
www.youtube.com/watch?v=oPOlv8WInFU
www.youtube.com/watch?v=SW_khWLcrhs

Madarász Henrik 2021.02.11. 15:57:37

@Frederick2: Belenéztem a videókban, az látszik hogy balos, szóval ezért tetszik neki az új irány. Viszont az röhejes volt amit a nők ábrázolásáról írt a képregényekben, hogy milyen negatív hatása van az önbizalmukra, eleve nem is ők olvasnak képregényeket ( ezért nem is hathat rájuk ) , hanem a férfiak, nekik meg az ilyen ilyen nők tetszenek.

Frederick2 2021.02.11. 16:09:07

@Madarász Henrik: Itt még arra is kísérletet tesz, hogy a gagyi Mókuslányt létezését is megmagyarázza.
www.youtube.com/watch?v=07nGrzxMwYA

Madarász Henrik 2021.02.11. 17:02:54

@Frederick2: Ez nagyon röhejes :) Megmondom őszintén, szerintem nem is érdemes belefogni a Marvel képregényekbe, olyan mennyiségű képregényt termeltek ki 80 év alatt hogy kevés erre egy emberi élet, meg hát annyira elmentek polkorrekt irányba hogy nem is jó egy részüket elolvasni.

Deansdale 2021.02.11. 17:04:49

@Frederick2: Aki azért nem olvas képregényt, mert a szereplők nem az ő fajából/neméből/szexuális irányultságából vannak, az egyrészt értelmi fogyatékos, másrészt nyilvánvalóan nem szereti a műfajt, hiszen ha szeretné akkor le se szarná a szereplők identitáspolitikai hovartartozását. Így mikor ezek elkezdenek arról beszélni, hogy a diverzitás majd jót tesz a képregényiparnak, arról tudni lehet hogy debil kamuzás, mert a műfajt úgysem fogják megszeretni - főleg mivel a kultúrmarxista írók vállalhatatlanul ótvar képregényeket csinálnak, amiket általában 20 példányban sem tudnak eladni mielőtt a cég beszünteti a sorozatot.

Deansdale 2021.02.11. 17:05:53

@Madarász Henrik: Ha valakit érdekel a műfaj akkor a klasszikusokat érdemes megnézni, olyan sorozatokat amikre évtizedekkel később is emlékeznek a rajongók. Mostanában nem nagyon születik ilyesmi, az tény.

Madarász Henrik 2021.02.11. 17:37:54

@Deansdale: Láttad az új 2020-as Mortal Kombat filmet, a Skorpió bosszúját ? Rajzfilm, de nagyon látványos, nekem tetszett.

Frederick2 2021.02.11. 17:40:21

@Deansdale: @Madarász Henrik: Meg ami jellemző tendencia, hogy a férfi szuperhősöknek legyártják a női megfelelőit. Minek? Még valamennyire értem a női Pókembert meg a BatGirl-t. De minek női Supermen, női Marvel Kapitány, női Hulk stb.?

Már van női Deadpool is.
www.youtube.com/watch?v=GMPplYXA-_o

Madarász Henrik 2021.02.11. 17:40:52

@Madarász Henrik: A 2011-es és 2013-as Mortal Kombat websorozat viszont nem tetszett nekem, a 1998-as sorozat bejött, csak nem volt jó a lezárása, gondolom azt hitték, hogy lesz második évad.

csi szi 2021.02.11. 21:01:22

Gina Carano-t kirúgta a Disney, mert a nácikhoz merte hasonlítani a liberálisokat.

youtu.be/dvHgMYsjk9M

Deansdale 2021.02.11. 21:32:22

@csi szi: ...ezzel bizonyítva, hogy a libsik nácik.

Deansdale 2021.02.11. 21:47:11

@Madarász Henrik: Látványos, de nekem a sztori annyira nem jött be, bár már csak homályosan emlékszem az egészre.

2010-ben volt egy Mortal Kombat: Rebirth nevű valami, nekem eddig az vált be a legjobban a franchise-ból, de őszintén szólva már arra is csak foltokban emlékszem. Michael Jai White is játszott benne, őt kifejezetten kedvelem mint harcművészt. (Annak ellenére hogy rasszista vagyok :)

Deansdale 2021.02.11. 21:50:26

Félig-meddig még sci-finek is nevezhető Mel Gibson új filmje, a Boss Level, bár ezzel félretájékoztatom a nagyérdeműt, ugyanis ő nem a főszereplő, "csak" a főgonosz.
imdb.com/title/tt7638348
Elvileg még nem jött ki hivatalosan, de nemzetközi kalózportálokról már letölthető, és szerintem odab*sz :)

Madarász Henrik 2021.02.11. 23:09:21

@Deansdale: Erről a filmről még soha nem hallottam, pedig az utóbbi hetekben végignéztem miden létező Mortal Kombat filmet és sorozatot amit találtam a filmletöltő oldalakon, akkor megkeresem :) Eredetileg csak a két 90-es években készült filmet ismertem, aztán néhány hete olvastam egy cikket, hogy voltak más filmek és sorozatok is.

Madarász Henrik 2021.02.11. 23:12:26

@Madarász Henrik: Most látom, hogy 8 perc az egész film, hamar lehet vele végezni :)

Deansdale 2021.02.12. 08:21:55

@Madarász Henrik: Afféle bemutatónak csinálták, hogy ilyen sorozatot/filmet akarnak készíteni, de végülis aki a jogokat birtokolta sajnos nem harapott rá az ötletre.

Frederick2 2021.02.12. 09:49:20

@csi szi: @Deansdale: Ez érdekes. Gina girl power-t játszott a Mandalorian-ban. (Retroshock kicsit gúnyolódott is a karakterén egy kritikában. Neki nem jött be.) Ketrecharcos volt. Igazi kemény csaj. Vagyis olyan, aki megfelel a feminista ideáloknak.

És mégis.

Itt ez a férges HVG-cikk. Férges, mert egyetért a karaktergyilkolásával. (A kommentek egy része még ennél is gusztustalanabb.)
hvg.hu/kultura/20210211_gina_carano_mandalorian

Kiderül belőle az alábbi:
- Gina rossz véleménnyel volt a Boko Haram amerikai importjáról, a Black Lives Matter-ről.
- Hangot adott azon véleményének, hogy a demokraták elcsalták a választásokat.
- Kritikus a COVID-dal kapcsolatban.
- Árnyaltan látja a Vészkorszakot.

Hiszen ez egy korrekt gondolkodású csaj! Gondolom, ezért kell kicsinálni.

Frederick2 2021.02.12. 09:58:16

@Madarász Henrik: @Deansdale: Ha már a Witcher-téma szóba jött (a néger nő kapcsán)... Hát én jó ideje szemezek a franchise-sal, de még nem kerítettem sort rá. Elsősorban a könyvön gondolkodom. Csak nekem az a bajom, amit egyszer már Deansdale is részletezett egy másik posztban. Hogy ma a fantasy szerzők nem egy könyves sztoriban gondolkodnak, hanem 3-4-5-6-7 részes sorozatokban. Ugyebár ez 8 részes. Nekem meg nincs kedvem levadászni mind a 8 részt. Így egyelőre tolódik. Olvasok helyette mást.

Madarász Henrik: Te meddig jutottál a könyvekkel?

Deansdale: El kezdted őket olvasni? Ha igen, mik a benyomások?

Deansdale 2021.02.12. 11:40:30

@Frederick2: Az ilyen eseteken látszik, hogy a progresszívek nem hagynak más lehetőséget az ellenük való védekezésre, mint az erőszak. Ha nem tetszik nekik a véleményed akkor tönkretesznek, addig nem nyugszanak míg munkanélküli hajléktalan öngyilkos nem leszel. Az sem érdekli őket hogy családod is lehet, gyerekeket kell etetned, stb, ha ellent mersz mondani nekik akkor el kell hogy tapossanak. Hogyan védekezel ez ellen? A rendszer nekik kedvez, a háttérhatalom őket pénzeli, mindent megtehetnek amit akarnak, de ha te csak szót emelsz rögvest kitiltanak mindenhonnan. És lassan növekszik a tömegbázisuk.

Deansdale 2021.02.12. 11:42:43

@Frederick2: Engem annyira nem izgat a witcher, eddig összesen annyit találkoztam vele, hogy az első játékkal játszottam negyed órát. Amúgy állítólag az Elric-könyvekből lett plgaizálva az egész, lehet hogy jobban jársz ha azokat olvasod, a fene tudja.

Madarász Henrik 2021.02.12. 11:48:37

@Frederick2: Elolvastam az összes könyvet, nekem tetszettek, habár volt egy erős pesszimizmus benne végig . A lezárást kivéve, az nagyon kegyetlen volt, egyedül Ciri járt jól, a többi főhős rosszul járt.

Frederick2 2021.02.12. 13:32:46

@Madarász Henrik: Egyszer majd elolvasom valamikor. Ami késik, nem múlik.

Frederick2 2021.02.12. 13:35:57

@Deansdale:

"És lassan növekszik a tömegbázisuk."

Ezt kellene a visszájára fordítani!

Valamit ez ügyben azért megkezdett a FIDESZ Mo.-n. A CEU kikergetése, a színészképzésen való őrségváltás. Persze ennél több kellene! De legalább ennyi is történt...

Wildhunt 2021.02.12. 17:16:24

@Madarász Henrik: Geralt és Yennefer Avalach szigetén azért nem volt annyira rossz. Pár résszel előtte épp arról álmodoztak.

Madarász Henrik 2021.02.12. 17:55:31

@Wildhunt: Az nem volt valóság, igazából meghaltak, nem véletlenül sírt Ciri a végén.

Frederick2 2021.02.13. 21:38:33

@Madarász Henrik: @Wildhunt: Na most köszönöm szépen a spoilert! :D Kell nekem minden kommentet elolvasnom! :P

Frederick2 2021.02.13. 21:42:55

@Deansdale: @Madarász Henrik: Az Aliens : Covenant az megvolt nektek? Az Aliens előzményfilm!

Itt egy maró kritika. Sorra veszi a logikátlanságokat.
frankwinking.van.hu/keret.cgi?/novellak/16promet.html

Hogy az utolsó két Aliens-film micsoda egy rakás trágya volt! Elképesztő!

Most jön állítólag a sorozat:
nerdblog.blog.hu/2020/12/25/alien_tevesorozat_disney_fox_fx_ridley_scott_noah_hawley_fargo

Frederick2 2021.02.13. 21:43:50

@Madarász Henrik: @Deansdale: Mármint az Aliens : Prometheus. Nem Covenant.

Deansdale 2021.02.13. 22:13:18

@Frederick2: Ha a disney-nek köze lesz ahhoz a sorozathoz akkor az annyit is fog érni, lesz benne sok diverzitás meg progresszió, érték viszont semmi.

A Prometheust még morbid kíváncsiságból megnéztem, pedig tudtam hogy egy rakás szar, és tényleg az volt, de épp ezért a Covenantot már meg se néztem, csak a kritikáin röhögtem kettőt.

angol:
www.youtube.com/watch?v=YO0TUESAL5Y
www.youtube.com/watch?v=i-x78afiSZU

KalmanBlog 2021.02.14. 00:06:00

@Frederick2: Az Alien számítógép játék nekem nagyon bejött. Ha van hozzá vasad és időd akkor érdemes végigtolni. Ez az: www.google.com/search?q=alien+isolation+game&tbm=isch

Brutáljó hangulata van. Mármint úgy brutál jó, hogy horror ugye :-)

Frederick2 2021.02.14. 08:58:13

@KalmanBlog: Igen. Az Alien Isolation tényleg egy jó cucc! :)

Frederick2 2021.02.14. 11:46:17

@Deansdale: @csi szi: Még egy kritika:

ekultura.hu/2017/12/04/brandon-hackett-xeno

"Te mit tennél, ha egyik napról a másikra arra kényszerítenének, hogy olyan lényekkel élj együtt, akiknek teljesen más a gondolkodásmódja, mások a szokásaik, a nyelvük (melyek az emberek szempontjából megtanulhatatlanok, csak fordítóalgoritmusok tudnak segíteni), furcsán néznek ki, és egyébként is, minden pillanatban emlékeztetnek arra, hogy ők nem emberek? El tudnád viselni a firkák permanens alkotóvágyát, hogy minden percben a saját testük váladékából akarnak szobrot formázni vagy festményt készíteni? Elfogadnád, hogy a lassan annyian lesznek, hogy kiszorítanak az élőhelyedről, hogy lassan minden üres felületen az ő „alkotásaik” látszanak? Meg tudnál barátkozni a hidrákkal, akik vízben élnek, és az egész kultúrájuk a versenyszellemre épült? Tudnál valaki másnak a bolygóján élni? Mivé válik az emberiség, ha ennyire keverednie kell más értelmes fajokkal?"

Fogalmam sincs, milyen a regény. Viszont nekem kicsit erőltetett ez a migrációs téma átvitele az UFO-kra.

Deansdale 2021.02.14. 12:30:57

@Frederick2: Az első linkelt kritika alapján libsi kicsengésű a mű, a gonosz rasszisták/xenofóbok legyőzéséről van szó megértéssel és toleranciával. Na ja. Kérdezzük meg a hétpettyes katicákat, hogy mi a véleményük a migrációról, már persze ha találunk még egyáltalán. Halálosan szarkasztikus helyzet, hogy a növények és állatok esetében mindenki érti hogy miért baj ha valami invazív faj kiszorít egy helyit, de a kultúrmarxista agymosás miatt ezt emberekre már nem tudjuk vonatkoztatni. Ha a magyarság nem akar a hétpettyes katica sorsára jutni AZ GONOSZSÁG! Rasszizmus és xenofóbia, ami nyilván tudatlanságból táplálkozik. Ha vennénk a fáradságot, hogy megismerjük azokat akik lecserélnek minket a saját hazánkban, akkor békében tudnánk együtt élni. Mármint ők saját magukkal, értelemszerűen, a mi hűlt helyünkön.

Persze ez így nem teljesen igaz, ha indiánokról vagy az ausztrál bennszülöttekről van szó akkor ugyanúgy bekapcsol a libsik igazságérzete mint a növények/állatok esetén, tehát az ő hanyatlásuk tragédia. Kizárólag a fehér faj esetében van az, hogy ha mi pusztulunk az "haladás", és akinek nem tetszik az ötlet az szószerinthitler.

Frederick2 2021.02.14. 13:47:18

@Deansdale: Ahogy TGM, a Féreg mondta: nem kár a nyugati civilizációért! :P Ők így gondolkodnak. Mint a szociopaták.

A kortárs irodalomban két fajta válasz megengedett a migrációval kapcsolatban:

1, A migráció pozitív folyamat. Ők is emberek. Joguk van az emberhez méltó élethez. Támogatnunk kell őket.

2, A migráció egy bonyolult folyamat. Itt fontos az árnyalt megközelítés. Nem lehet itt egyértelműek IGEN-nel vagy NEM-mel válaszolni.

És persze van egy 3. válasz, aminek nyoma sincs a kortárs irodalomban.

3, A migráció egy negatív folyamat. A helyes válasz egyértelműen a NEM. Fontos dolog az emberség, DE nem kockáztathatjuk meg, hogy iszlám fundamentalista közösségek alakuljanak ki az országban, veszélyeztetve a társadalmi rendet és az ártatlan emberek életét.

A 3. válasznak nyoma sincs a kortárs irodalomban. A kiadók kapásból visszautasítják az ilyet.

Madarász Henrik 2021.02.27. 21:43:44

Itt a néger Superman. Na ezt sem fogom másnap letölteni a netről :) Jó tudom hogy eleve a zsidók találták ki az alakját, de mégis a tömegek agyában eddig egy fehér ember volt, akit most lecserélnek a pc jegyében-

magyarjelen.hu/erkezik-a-fekete-superman/

Deansdale 2021.03.23. 09:41:56

@Madarász Henrik: Az új Mortal Kombat filmben azért nem lesz Johnny Cage, mert fehér ember nem lehet hős.
www.youtube.com/watch?v=UARy0XgNC8E

Frederick2 2021.03.23. 11:09:26

@Deansdale: @Madarász Henrik: Az amerikai filmgyártás teljesen kiöli magából így a kreativitást. Ami éreztetni fogja magát a csökkenő minőségen. Bár mostanában nem nézek filmeket - de ha megint filmek közelébe megyek, azok nagy valószínűséggel ázsiai produktumok lesznek. Japán, kínai, dél-koreai filmek és rajzfilmek. (Persze ott sem árt, ha az ember kellő kritikával kiválogatja, mit néz meg.) Van valami szomorú abban, hogy olyan egykori liberális és demokratikus országok süllyednek bele a szovjet típusú gondolkodás és mentalitás mocsarába, mint USA és Kanada.

Madarász Henrik 2021.03.23. 18:16:30

@Deansdale: Na igen, várható volt, ahogy olvasom most az amerikai iskolákban elképesztő fehérellenes terror indult be, persze senki nem áll ellen komolyan.

Deansdale 2021.04.23. 15:29:49

@Madarász Henrik: Na, az új MK nagyjából olyan lett mint vártam. Ahogy előre megmondták, fehér férfi pozitív szerepben nincs benne, de negatívban igen. A film első fele számomra teljesen élvezhetetlen volt Kano karakterétől eltekintve, aki annak ellenére is elvitte a hátán az egészet, hogy GÖRCSÖSEN igyekeztek minél ellenszenvesebb bunkónak feltüntetni. A végefelé felpörögtek az események, de semmi igazán érdekeset nem tudtak kisajtolni magukból a filmkészítők.

Ja, a zenék borzalmasan szarok voltak.

Madarász Henrik 2021.04.23. 17:20:36

@Deansdale: Pedig halálra dicsérték a filmet. A néger szereplő azon volt fennakadva hogy 1995-ben fehér volt a vihar isten, miközben ő egy fehér karaktert nyúlt le a Supergirlben, Olsent.

Madarász Henrik 2021.05.03. 22:26:53

Azért mekkora balos baromnak kell lenni, hogy fehér létére, ilyen mocsok szöveget nyomjon.
hu.ign.com/wandavision-1-evad/67146/news/ezert-irtak-ki-doctor-strange-karakteret-a-wandavisionbol?fbclid=IwAR3sD3-e76ITuDhxOVgrW1dbTWosGHVWJ5_fWzq9w_x5kbxDwwgUNTZqVPM

"Néhányan biztosan azt mondják majd, hogy 'Ó, de király lett volna látni benne Doctor Strange-et!' De igazából az ő karaktere csak elvett volna ebből a történetből. Nem akartuk, hogy a széria nagy fináléjának annyi legyen az üzenete, hogy 'Irány megnézni a következő filmet!'. Vagy hogy megjelenjen egy fehér fickó, aki azt mondja: 'Hadd mutassam meg neked, hogyan működik az erőd!'"

Madarász Henrik 2022.09.08. 15:50:33

Mártirkodnak a nyomorultak, pedig ők raktak bele a filmsorozatba a könyvben nem szereplő négereket.
Kész csoda hogy az eredeti Gyűrűk ura filmekben csak fehérek voltak, ma már nem készülhetne ilyen film.

444.hu/2022/09/08/a-gyuruk-ura-sorozat-stabja-tiltakozik-a-szineszeiket-ero-rasszista-zaklatas-ellen

Deansdale 2022.09.08. 16:25:54

@Madarász Henrik: "Kész csoda hogy az eredeti Gyűrűk ura filmekben csak fehérek voltak, ma már nem készülhetne ilyen film."

Magától értetődő volt egy normális korban élni, nem is gondoltuk, hogy ilyen könnyen elveszíthetjük.

GABOR2 2022.09.08. 17:27:07

@Deansdale: Nem hinném, hogy csak fehérek voltak benne, de... Gondolj bele eddig ugye az elmélet szerint nem volt egyetlen egy fekete, ázsiai stb. rajongója a filmeknek, hisz "nem látták benne magukat".
süti beállítások módosítása