HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

A libertárius eszme halála

2023.04.17. 15:47 Deansdale

szerk: A cikk bonyolultan tárgyalt egy egyszerű kérdést, ezért most idetoldom a tl;dr verziót:
Tegyük fel, hogy az USA-ban az utóbbi 40 évben minden választást a libertáriusok nyernek local, state és federal szinten is. Hogyan akadályoznák meg azt, hogy a Blackrock kvázi felvásárolja a cégvilágot és a woke eszme terjesztésére használja? Szerintem libertárius elvek mentén sehogy.

Lehet kötekedni, persze, de szerintem ez a hír beverte az utolsó szöget a libertarianizmus koporsójába. Másfél hónap extra fizetett szabadság "nemváltásra". Pfff. Azt gondolom nem kell magyarázni, hogy egy hagyományos profitorientált kapitalista cégnek esze ágába nem jutna ilyesmit finanszírozni, nem csak azért mert a nyereség kárára megy 6 hét fizetett szabadság, hanem mert minden HR-es tisztában van azzal, hogy a "transz" munkavállalók mindegyike időzített bomba, akik dollármilliókba kerülhetnek a cégnek.

Most hagyjuk egy pillanatra a tettetést, hogy a színfalak mögé nézni csalás, és beszéljünk egyenesen: a háttérhatalom eszméletlen megavagyonokat fordít a nyugati emberek szénné hülyítésére, aminek keretein belül nem kis pénzt áldoznak arra is, hogy nemi identitásbeli ill. szexuális irányultságbeli káoszt generáljanak. Erről (is) szólnak a Blackrock és társai által finanszírozott ESG meg DEI direktívák, amik magasztos varázsszavak mögé bújtatva zsarolják a cégeket a fentebb linkelt mutatványokra. Amelyik cég nem áll be a sorba, azt mindenféle listákon lejjebb sorolják, nem kap hitelt, nem kap támogatást, nem kap mentőcsomagot, a részvényeit nem vásárolják, ésatöbbi. A Suncorpnak nem közvetlen érdeke transzvesztitákat termelni, de nem akarnak a Blackrock feketelistájára kerülni és annak hatására közvetetten kárt szenvedni, ezért inkább a behódolást választották. Pont mint a Disney, a Netflix, a Coca-Cola, és még órákig sorolhatnám a cégneveket. Sokkal rövidebb lista az, hogy ki nem hajtott fejet a globalista-progresszív kényszer előtt. Nagyobb multicéget talán nem is tudnék ilyet mondani.

És hogy hogyan jön ez a libertárius tanokhoz? Úgy, hogy ha a nagyreszetelők a Blackrockon keresztül anyagi motivációt adnak a társadalom szőnyegbombázásához, akkor az egyén vagy csatlakozik a hülyeséghez, vagy szép lassan a peremvidékre szorul. Ha olyan cégnél dolgozol ami elkezdi futószalagon termelni a transzformereket, az önmagában nem kellene hogy zavarjon, de olyan munkahelyi légkört teremt amit épelméjű ember nehezen visel el. Nyilván nem kötelező ilyen helyen dolgozni, fel lehet mondani ha nem tetszik az irány, és lehet más munkahelyet keresni. Csakhogy szép lassan nem lesz multicég ami ne követné ezt a szart, a KKV-kat tudatosan bedarálják (a covidkamu alatt milliószámra mentek csődbe világszerte), vagyis maholnap fogcsikorgatóan kevés lehetősége marad a nem haladár beállítottságú embereknek boldogulni az életben. Egyéni vállalkozó sem lehet mindenki, úgyhogy szép lassan egyre lejjebb csúszunk a társadalmi ranglétrán, aztán ha valaki nagyon hithű libertárius, a végén még abba kapaszkodhat, hogy szabad választási lehetősége van hajléktalan munkanélkülinek lenni.

És mindehhez az államnak semmi köze, papíron teljesen önkéntes, kapitalista, szabadpiaci kezdeményezés, hogy multicégek pénzzel és egyéb bónuszokkal motiválják az embereket agybeteggé válni, vagy legalábbis színlelni, ami kvázi ugyanaz mintha agybetegek lennének. Amit a Suncorp csinál az nem sérti a NAP-ot, nem kötelező, épp csak szélsebesen változtatja az egész nyugati világot egy elmegyógyintézet zártosztályává, ahol a bentlakók nem tudják magukat kivonni a hülyeség hatása alól. Hiába mondja bárki, hogy ha a saját lakása falain belülre nem ér el a mocsok akkor az még belefér a libertárius eszmébe, mert ha a szomszéd. a boltos. a kolléga, a pedagógus, a politikus megroppan agyilag, akkor mindenki világa sérül. De még ha fel is tételezzük, hogy lehetséges elzárt szigetként élni a szartengerben, ki az a hülye aki ezt akarja? Kinek az a libertárius utópiája, hogy egy lezárt dobozban él aminek a falain kívül tombol a hülyeség?

S csak hogy tiszta legyen, ha egy lombikban élnénk és merő fikció lenne ez az egész, akkor nem érdekelne túlságosan ha pár hülye kap az alkalmon hogy 6 hétig ingyen nyaralhat. Persze, elvileg a szíve joga mindenkinek elmebetegnek lenni, az ő élete, ésatöbbi. Csakhogy ezeknek az embereknek vannak gyerekei, rokonai, barátai, és rajtuk keresztül azok számára is (kényszer-)normalizálódik az aberráció. Egy Suncorpos gyerekének van 30 osztálytársa, akik heti 40 órában azt szívják magukba, hogy milyen frankó dolog a nemváltás, még fizetnek is érte. Ha meg valamelyik beszól, hogy szerinte ez nem okés, akkor ő megy a pellengérre mint transzfób.

A libertarianizmus addig volt működőképesnek tartható elképzelés, amíg a világban nem voltak olyan gazdag emberek és cégek, akik/amik a pénzükkel nyomást tudnak gyakorolni az emberekre, a saját képükre formálva a társadalmat. Egy ideig úgy tűnt, hogy csak az államtól kell félnünk, de aki gondolatban még mindig itt tart, az baromira nem követi figyelemmel a világ eseményeit. Az államtól persze még mindig ugyanúgy lehet tartani, sőt, kell is, csak most már nem az az egyetlen forrása az elnyomásnak. A reszetelők nincsenek arra korlátozva, hogy törvényekkel és szabályokkal kényszerítsék ránk az akaratukat, megtehetik hogy elkezdik "megvesztegetni" a birkákat, azzal szép lassan az ő akaratuk normalizálódik, és akinek ez nem tetszik az meg mehet remetének a hegyekbe, amíg utána nem küldik a drónokat és robotkutyákat.

91 komment

Címkék: politika szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2023.04.17. 16:28:06

"De még ha fel is tételezzük, hogy lehetséges elzárt szigetként élni a szartengerben, ki az a hülye aki ezt akarja? Kinek az a libertárius utópiája, hogy egy lezárt dobozban él aminek a falain kívül tombol a hülyeség?"

Mondjuk én nem hülyézném le őket, de tény, hogy amit az ökofalvasok, a krisnások, az amishok, a Kassai Lajos-féle közösség stb. megfogalmaznak, miszerint elég csap építeni és fenntartani a saját közösséget, és az majd ellentart a modern világnak (Deansdale-féle gonzós kifejezéssel: szartengernek), az nem pici önbecsapás.

A Balliberális Network már jó ideje támadja Böjte Csabát. Szerintem nem kell magyaráznom, hogy rajta keresztül az általa létrehozott közösség (Szent Ferenc Alapítvány) is támadva van.

"Komoly gondok láttak napvilágot az intézményeire bízott gyermekek biztonságát illetően."

- részlet a róla szóló Wikipedia-szócikkből.

A háttérhatalom megpróbál majd térdre kényszeríteni minden olyan közösséget, ami alternatívát képez ellene.

VT 135 2023.04.18. 11:19:24

Ez számomra ismét csak az egyén gyengesége, könnyebb megfélemlítése, eltaposása vs. valódi, egymásért kiálló, közös érdekeiket védő közösségek ereje kérdés.

Azaz végleg véget ér az emberiség azon korszaka, amely a kőkemény szabályoktól haladt a totális individualizmus felé. A köv. korszakban már egyénileg és kollektíve, ezen korszak tapasztalatai alapján tudunk továbblépni:

már nem felső hatalom fogja ránk erőszakolni a szabályokat, hanem az adott kisközösség szabja meg a saját együttélési szabályait. Persze egyre magasabb társadalmi léptékben is.

És a bedarálást mindig a kisebb ellenállás felé próbálják csinálni - tehát az individuumok irányába. Lásd az iskolai bullykat, akik mindig a haverok nélküli egyéneket szemelik ki.

Minden átmenet, a születés, halál, fájdalmas. Most itt tartunk, de majd lesz más is.

Wildhunt 2023.04.18. 18:27:14

A libertáriusok ott tévednek, hogy nem fogadják el azt, hogy egy társadalom jóval több, mint az alkotó tagok összege.

Frederick2 2023.04.18. 20:20:31

@VT 135:

"már nem felső hatalom fogja ránk erőszakolni a szabályokat, hanem az adott kisközösség szabja meg a saját együttélési szabályait. Persze egyre magasabb társadalmi léptékben is."

A magyar emberek egy része továbbra is a pártpolitikában látja a megoldást (hatalmas tábor), a másik része pedig az apolitikus beleszarást választja (hatalmas tábor).

Azok, akik egészséges emberi közösségben gondolkodnak, jóval kevesebben vannak. Radikálisan kevesebben.

De ja, reménykedjünk!

VT 135 2023.04.19. 10:38:36

@Frederick2:
"Azok, akik egészséges emberi közösségben gondolkodnak, jóval kevesebben vannak. Radikálisan kevesebben."

Igen, ez egyelőre így van. Még csak azt sem mondanám, h "sajnos", mert egy folyamatot felelsleges minősíteni. Azt sem mondom, h "sajnos" leesnek ősszel a falevelek, mert tudom, h ez az univerzum rendje. Persze érteni vélem a kétségbeesést - én már biztosan konkrétan meghülyültem volna (pl. mint Puzsér :D ), látva a mindennapi elmebajt - és itt távolról sem csak a woke szarokat értem, hanem tényleg azt, amivel naponta, személyesen találkozom! -, ha nem tudnám, h ez egy folyamat része.

Amikor reggel elmondom a hálameditációmat, akkor mindig része az, h "Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod". Ezt persze fontos kiegészíteni a saját cselekvésünkkel, nem pedig várni a sült galambot. De a hit, bizalom, h az univerzum / Isten tudja mit csinál (én meg kurvára nem, mert pár atom vagyok a világegyetemben, nagyon korlátozott tudattal), szerintem nagyon segít abban, h ne adjunk teret, fókuszt, figyelemenergiát a félelemnek, a kétségbeesésnek és azoknak a történéseknek a világban, amin nem tudunk változtatni.

Egyénként a történelem azt mutatja, h a nagy változások sosem a kétharmad, vagy a tömegek hatására következtek be, hanem volt egy szűk, pár százaléknyi, elkötelezett réteg, akinek a tudatváltozása végül átváltotta a tömegek gondolkodását, világszemléletét is.

Ezért mondom mindig azt, h ha már látványosan működőképes, élő közösségek működnének (vidéken, városban), akkor azok olyan sikeres példát mutatnának, amelyeket aztán már egyre tömegesebben követnének. Mert azt azért nagyon sokan érzik, h itt most zsákutcába értünk, csak nem tudják, hogyan tovább. Innen a tehetetlenség és düh, frusztráció. Sokan vannak itt, a blogon is, akik azt hiszik, visszamehetünk a régi világba. Nem fog menni. Az élet változás.

Én ezt úgy tudom elképzelni, mint amikor a gáton először csak egy kis szivárgás, majd ér, majd vízfolyás, majd sugár, stb. jelenik meg, amely végül kitör, átszakítja a gátat.

---

Tervezem majd a szgépes játék témádra is reagálni, mert tök jókat írtál.

VT 135 2023.04.19. 10:55:00

@Frederick2:
"miszerint elég csap építeni és fenntartani a saját közösséget, és az majd ellentart a modern világnak (Deansdale-féle gonzós kifejezéssel: szartengernek), az nem pici önbecsapás."

Ez így van, de nagy különbség annak a világszemlélete között, aki csak a materialista szinten tudja értelmezni a világot, és a lélek-spiritualitás-holisztikus szintet csak afféle luxusnak, úri huncutságnak tartja, mint az, akik a kettőt EGYSZERRE éli meg (tehát a rózsaszín, "örökké csak mosolyogjunk!!!" spirik a másik véglet).

Ahogy a gyógyításnál is láthatjuk, h a mai egészségügyi, csak a testet néző felfogás mennyire nem hatékony az esetek döntő részében (de van amikor viszont nagyon hatékony, pl. egy balesetnél), ugyanígy a "dobd el minden gyógyszered azonnal és csak higyj és kigyógyulsz a rákból" hozzáállás is téves.

A kérdés az, h miként viszonyulok a világhoz: élek egy virtuális elefántcsonttoronyban és naponta frusztrálódva a világ történésein, álmodozom arról, másoknak mit kéne tennie, h jobb legyen.

Vagy elfogadom azt, h bizonyos csatatéren, bizonyos fegyverekkel esélytelen vagyok, ellenben vannak olyan területek, ahol a képességeim valós hasznosításával egy harmónikusabb világ felé és a saját boldogságom felé haladok. Itt jön képbe az alázat és a hit, h az univerzum / Isten tudja mit csinál és ha nekem sikerülnöm ebbe a szándékba belesimulni, akkor az nekem is jó, nagyon jó lesz.

Összefoglalva lehet álmodozni arról, h mit kéne tenni, de lehetetlen és esélytelen. Vagy lehet cselekedni és remélni azt, h "segíts magadon és az Isten is megsegít".

----------

Ellenben a félelem-vallások, így a kereszténység is, belerakja ebbe a történetbe az ördögöt. Egy szintre, egy erősségre hozza Istennel. Ez már maga megér egy istenkáromlást, hiszen úgy is hívjuk, h "Mindenható". Most akkor tényleg mindenható, vagy az ördög területen kívüliséget, felmentést élvez ez alól? Egyébként meg az isteni bölcsesség végtelen - vagy nem, mert létrehozta tévedésből az ördögöt, tehát hibázott? Ez is elég vaskos istenkáromlás ezt gondolni, szerintem. :) És tehát akkor ezen a logikán továbblépve, van egy ugyanolyan erős ördög és isten és ami a világban történik, az ők szkandere?

Az "ördög, a démon, a sátán" nem entitások, hanem fogalmak. A bennünk létező félelem megjelenítései. Gondoljunk csak arra, amikor gyerekként rettegünk a lámpaoltás után a ruhákkal teli széktől, mert egy gonosz boszorkánynak nézzük. Tényleg az? Vagy csak a félelmünk személyesítette meg azzá?

Persze hatalmi szempontból nagyon ideális egy nem létező entitást generálni és azt kinevezni főellenségnek. Olyan ez, mint a "rasszizmus". ;)

Deansdale 2023.04.19. 11:36:45

@VT 135: "Sokan vannak itt, a blogon is, akik azt hiszik, visszamehetünk a régi világba."

Szerintem ezt senki nem hiszi, illetve talán csak Icipicicsipa aktuális inkarnációja, de ő pont azért mert szembemegy az itteni szellemiséggel. Életszínvonal tekintetében 2019-be, illetve "normalitás" szempontjából nagyjából 2000-re nem fogunk tudni visszamenni, mert a hatalom nem engedi, annál régebbre meg nem is akarna visszamenni senki épelméjű, mert minek. A modern kor pozitív technológiai vívmányairól senki nem akar lemondani, legföljebb néhány fanatikus méregzöld aki bebeszélte magának hogy a bolygót kell megmenteni azzal hogy visszamegyünk a középkorba. Ilyet itt nem találsz :)

Szerintem nagyjából minden értelmes ember ugyanarra akar menni, amerre te is, csak apró nüanszokon vitatkozunk mintha halálos ellenségek lennénk.

VT 135 2023.04.19. 11:49:28

@Deansdale:

"Szerintem nagyjából minden értelmes ember ugyanarra akar menni, amerre te is, csak apró nüanszokon vitatkozunk mintha halálos ellenségek lennénk."

Ööö, én úgy vélem, te kevésbé tudsz holisztikusan tekinteni a világra, de amúgy egyetértek. Már akartam írni valamelyik korábbi reagálásodra, h már mosolyogni szoktam azon - nem gúnyosan, hanem szeretettel és részben önirónikusan - , h nagyjából ugyanazokat a köröket rójuk itt veled, veletek.

- Hosszas csend után végül mégis hozzászólok
- Elmondom, én h látom, sokan nem értenek egyet
- Te is elmondod a szokásosat, ott én nem értek részben egyet
- Ezen kicsit elkeseredem
- Elcsöndesedek
- Bónusz: időnként feltűnik egy-egy fél km hosszú nicknevű, újdonsült tag, aki semmit sem ért, de nagy arca van, őt, a kezdeti sikertelen felvilágosítás után mindketten lemossuk a színről :)

Aztán később repeat. :D

Amiért hálás vagyok, h mindezt kölcsönös türelemmel és tisztelettel tudjuk tenni. Nyilván ezért is tudunk a ciklusok ellenére továbbra is szót váltani egymással. :)

Egyedül azt éreztem igaztalannak, mikor írtad, h én itt semmit nem látok jónak, mert pedig amikor elkeseredve írtam, akkor is írtam, h jó ötletek is vannak, másrészt máskor is jeleztem, h ez a vidéki ház vonal, még ha nem is pontosan úgy, ahogy én gondolom, de mindenképpen jó irány, meg azok a cuccok is, amiket megemlítettél (pl. Waipini) nagyon hasznosak lehetnek.

Deansdale 2023.04.19. 11:51:24

@VT 135: A spiritualitásról szerintem már beszéltünk, hogy kétélű fegyver, mert legföljebb annyit tudsz vele "hatni" a világra, hogy méltósággal viselheted bármi is történjen. Te mintha arra számítanál, hogy a holisztikus gondolkodás majd megvéd az elnyomóktól, de ez téveszme.

"A kérdés az, h miként viszonyulok a világhoz: élek egy virtuális elefántcsonttoronyban és naponta frusztrálódva a világ történésein, álmodozom arról, másoknak mit kéne tennie, h jobb legyen."

Elszomorít, hogy te még mindig erről fantáziálsz, mintha beakadt volna nálad a lemez, miután ezerszer el lett magyarázva, hogy ilyen sosem volt, eleve is csak te képzelted. Nem lenne előremutatóbb spirituálisan, ha nem próbálnád erőszakkal ránk vetíteni a rosszindulatú tévedéseid?

"Vagy elfogadom azt, h bizonyos csatatéren, bizonyos fegyverekkel esélytelen vagyok, ellenben vannak olyan területek, ahol a képességeim valós hasznosításával egy harmónikusabb világ felé és a saját boldogságom felé haladok."

Nagyjából ezt csinálja itt mindenki, a saját útján.

"Itt jön képbe az alázat és a hit, h az univerzum / Isten tudja mit csinál és ha nekem sikerülnöm ebbe a szándékba belesimulni, akkor az nekem is jó, nagyon jó lesz."

Na ez viszont totál önámítás, mert Istennek olykor az a szándéka, hogy a belesimulók is megszopják, vagyis a hit igazából semmitől nem véd meg, csak adhat egy tartást, ill. lelki nyugalmat. Az is nagyon fontos, csak ne keverjük össze azzal, hogy ha elég erősen hiszünk akkor minket nem ér baj, mert emberek százmillióit érte már baj miközben izomból hittek.

Azt sem kellene belénk fantáziálnod, hogy itt bárki szerint a rócsildok a sátán, vagy ha nem így értetted akkor fogalmam sincs mit akartál ezzel a szállal mondani. Remélem olyasmi szóba sem kerül, hogy valójában nem is létezik az amit általában az egyszerűség kedvéért háttérhatalomnak nevezünk, és csak az alusapkások találták ki maguknak mint valami gonosz boszorkányt...

Deansdale 2023.04.19. 12:00:23

@VT 135: "Ööö, én úgy vélem, te kevésbé tudsz holisztikusan tekinteni a világra, de amúgy egyetértek."

Barátom, cirka 30 éve foglalkozom szellemiséggel, úgyhogy csak mosolyogni tudok azon, hogy te a blogom alapján alkotsz képet az én tekintetemről :D Nem tudom hány éves vagy, de nem tartom kizártnak hogy már azelőtt reikis voltam hogy megszülettél. Amúgy semmi gond, csak nem lenne már végre itt az ideje, hogy ahelyett hogy belémmagyarázod a saját téves benyomásaidat, inkább elkezded végre elolvasni amit leírok? :)

"már mosolyogni szoktam azon - nem gúnyosan, hanem szeretettel és részben önirónikusan - , h nagyjából ugyanazokat a köröket rójuk itt veled, veletek"

A somoly mellett esetleg átmehetne végre az is, hogy nem azok vagyunk akiknek képzelsz minket :)

"Elmondom, én h látom, sokan nem értenek egyet"

Nem látom ezt a nagy egyet-nem-értést. Annyi szokott lenni, hogy te mindig leoltod azokat akik szeretnek a világ dolgairól informálódni, azok pedig reakcióként közlik, hogy az informálódás mellett a magánéletében amúgy mindenki azt csinálja amit te is, sőt, van aki még komolyabban is mint te. Erre aztán nem reagálsz :)

Elkeseredni fölösleges, a lényeg a megértés.

A Balatonon amúgy van közösség, amihez csatlakoztál, vagy tervezed kialakítani?

Deansdale 2023.04.19. 12:14:34

@VT 135: Spirituális témában (akit nem érdekel az ilyesmi az ne is olvassa) amúgy szerintem a többség egy alapvető tévedésben él, mikor várják azt hogy az emberiség majd fejlődik és ettől változni fog a világ. Az én spirituális elképzeléseim szerint ez nem így működik, hogy pl. ha elég ember ráébred a közösségesdire akkor majd lesz valami kollektív szellemi szintlépés, és eljön a jóság. Szerintem az emberi sors, általánosságban értve, mint keret amiben az emberiség létezése zajlik már százezer évek óta, az nem változik. Illetve legföljebb bővül az új dolgokkal, pl. most már mobiltelefon-függőnek is lehet lenni, ami korábban nem létezett, de olyan a történelemben még nem volt, hogy valami emberi megtapasztalás kikerült volna a képből. Éppen ezért nem lesz olyan, hogy "csak X százaléknyi ember felébred és akkor ...". Minden generációban újra felébred szellemileg pontosan annyi ember amennyinek ezt kell épp megtapasztalni (nevezd karmának ha akarod), de ez magán a rendszeren sosem változtat. Már csak azért sem, mert a felébredettek arányokat tekintve egyre kevesebben vannak az alvók között.

Ez alól egyetlen kivétel lehet, ha a jóisten a trónusán egyszercsak úgy dönt, hogy megunta az univerzum létezésének ezt a fázisát, és akkor majd lesz valami gyökeres változás, de ezt nem mi emberek fogjuk "kiérdemelni" azzal, hogy szellemileg eleget fejlődtünk. Szerintem az önáltatás, hogy ha elindítom a szomszéd Mariska nénit a szellemi úton akkor hopp, elértük a kritikus tömeget és akkor jön valami paradigmaváltás aminek a túloldalán az emberiség békés lesz és együttműködő és örömteli. Ez kb. ugyanaz az elképzelés mint a mennyország, csak egy fél fokkal racionálisabb, és ezért veszélyesebb is.

VT 135 2023.04.19. 12:19:17

@Deansdale:
"A Balatonon amúgy van közösség, amihez csatlakoztál, vagy tervezed kialakítani?"

Van, egy faluval arrébb, Nyim. Itt van egy Nyimi ökoközösség néven, 10+ éve futó kezdeményezés. Voltam többször náluk, persze a nyílt napok mindig a marketingről szólnak, nem arról, mik a kihívások, problémák. Ellenben beszéltem 3 önkéntessel, akik eljöttek, ők meséltek. Korábban őket láttam a legpotenciálisabb kezdeményezésnek, mert sok évig Bp-en, hetente, kéthetente összejártak és gyúrták egymást. Volt/van köztük coach, pszichológus, stb. tehát szakemberek. Ez egy olyan tapasztalati alapú, bizalmi alapot ad, amely a mai - tudományosan is felmért, elidegenedő, elmagányosodó társadalmunkban (M.o. -n kiemelten és ez nem önutálat, hanem szintén a felmérés) hatalmas kincs és remény arra, h egy ilyen kezdeményezés életképes marad.

Vettek egy 23 HA-os területet, persze az is szét volt pusztítva az ipari mezőgazdaság által, de elkezdték gyógyítani (megfelelő takarónövényzettel a tápanyaghiányokat visszatáplálni). Ami nálam még nem kerek, h a 23 HA-on tudtommal még mindig nem kezdett el épülni az ökofalu. Ez számomram olyan, mintha a küszöböt nem lépték volna át. Ennek persz több oka van. Min 5-6 család vett a normál faluban házat, ők már többségében ott laknak. Szóval velük remélek új típusú együttműködést. Emellett mások is költöztek még oda, emiatt nincs is már eladó telek, különben is emiatt már túl drága is lett volna.

Emellett bízom benne, h a környékre, akár Nagyberénybe is mások is majd jönnek. Szép hely, Siófok meg ott van 15 km-re, ha civilizációra lenne szükség. Telket, lerobban présházzal most is néhány milliórt kapni, a többi meg a vásárlón múlik. A cigányokkal a térségben nincsen baj, kevesen is vannak, Enying meg szerencsére sokkal odébb van.

Van főút Siófoktól - de nem megy át a falun! - és van, még ha lerohaszott állapotban is, vasút Siófok felé, ami nekem kiemelten fontos, mert rühellem a volánbuszt, meg amúgy is ez a valódi közlekedési megoldás.

VT 135 2023.04.19. 12:22:01

@Deansdale:
"Erre aztán nem reagálsz :)"

Van az a pont, ahol belefáradok és már értelmetlennek tartom ugyanazokat a köröket futni. Vagy csak egyszerűen nincs erőm, a fókuszt idetolni egy újabb hozzászólásra, mert máshol vagyok lekötve. Tényleg nem kell mindig hátsó dolgot belelátni (ezt magamnak is mondom. )

A fenti hozzászólásodból pl. nekem ismét az jött le, h nem, te továbbra is materiális világszemmel tudsz csak tekinteni a világfolyamatokra, de most minek vitatkozzak ezen, már tényleg ezerszer lerágtuk egymással ezt a csontot is . :)

Deansdale 2023.04.19. 12:27:37

@VT 135: "A fenti hozzászólásodból pl. nekem ismét az jött le, h nem, te továbbra is materiális világszemmel tudsz csak tekinteni a világfolyamatokra"

Nekem ismét az jött le, hogy szorgalmasan járod a spirituális általános iskola 2. osztályát, ahonnan majd előbb-utóbb továbblépsz :) Én is jártam ott, szép emlékeim vannak :D

Deansdale 2023.04.19. 12:33:15

@VT 135: A 23 hektáros témákkal az a baj, hogy a legtöbb ilyen esetben túlvállalja magát a közösség / az ember. Géczy Gábornak is beletört a bicskája Magfalvába, sajnos. Szerintem sokkal egyszerűbb és értelmesebb út "normál" portákat megvenni és ott elkezdeni a dolgokat kicsiben, aztán felskálázni ha van szabad kapacitás. Nálunk a családban is volt olyan vidékre költöző, aki túl nagy fába vágta, aztán kínszenvedéssé vált a paradigmaváltás. Ez szerintem nagyobb csapda mint amilyennek a "mozgalom" jelenleg látja, sok potenciális érdeklődő kiábrándulhat/tönkremehet így, rámehet az egész mozgalom. Ne arra biztassuk a laikusokat, hogy ugorjanak fejest valami jól hangzó utópiába, inkább tartsuk mindkét lábukat a földön.

VT 135 2023.04.19. 12:44:20

Azt hiszem, van még egy tényező, amely befolyásolja az itteni aktivitás(hiány)omat:

Amióta - kisebb-nagyobb kihagyásokkal, több éve - tagja vagyok a, leánykori nevén Énakadémiának, most Útonjárók Közösségének ( www.enakademia.org ), azóta jelentősen átalakult mind az írásos, mind a szóbeli kommunikációm. Mind az írásos-szóbeli-személyes kapcsolódás "hatékonyságáról" alkotott tapasztalatom.

Szóval az ÉA / ÚK felületén (ez olyan, mint egy fb, vagy fórum) a legfontosabb szabály azon túl, h opcionálisan anonim lehetsz, nem minősítünk, nem sértegetünk, tisztelet van az, h SAJÁT TAPASZTALATRÓL ÍRJ. Ez nekem, lévén elméleti, analítikus, elemző, rendszert látó ember sokáig nagyon nehezen ment. Kaptam is a kedves figyelmeztetéseket, néha hozzászólás törléseket is a moderátortól. Idővel elkezdtem elsajátítani. Mondjuk most is van, h a tapasztalat mellett annak tanulságáról is írok, de ez szerintem még belefér.

Azóta megértettem és megtapasztaltam ennek a szabálynak a hatalmas erejét és áldását. Igen, a személyes tapasztalat a hiteles. Persze, néha szükség van elméletre is, pláne, mielőtt valamibe bele akarunk mondjuk közösen kezdeni, meg kell beszélnünk az alapokat. De azt tapasztaltam, láttam, h igazából az életünk személyes tapasztalatai és mások tapasztalataival találkozás az, a konkrét, személyes példák azok, amelyek ténylegesen erőt adnak a számunkra a változáshoz és annak megértéséhez, mi történik és mi történt velünk. Azóta már észrevettem magamon, h sokszor szóban is ez megjelenik erősebben nálam.

(disclamer: ez nem leszólás, h itt inkább elmélet megy, szokott néha személyes tapasztalat is elhangzani, hanem arról szól, h hol, mi a prioritás és emiatt számomra melyiket érzem előbbre vivőnek! )

A másik, vagy következő lépés az az élőszó, és/vagy találkozás.
Jan. óta fedeztem fel a fb messenger képességét, h lehet hangüzeneteket küldeni. Azóta ezt nagyon intenzíven használom. Nem mindenki reagál rá, akinek küldtem, de aki igen, azzal sokkal tartalmasabb és gyakoribb lett az üzenetváltás. Miért jó ez nekem? A mai világban már a telefon/fb telcset megszervezése is sokszor nagyon nehézkes. Ezt meg mindenki akkor hallgatja meg és válaszol rá, amikor ráér. Nem hátráltatja az okosteló gépelés elütéseinek a nyomorusága, lehet közben mászkálni, headsettel hallgatni, mondani.

További lépés a személyes találkozó. Egyszerűen nem lehet lemérni, mekkora közeledést, a kapcsolat erejének növekedését adja az, ha személyesen találkozunk! Ezért is sajnáltam, h te ezt nem ismerted fel, illetve a többiek sem lelkesedtek fel. Mi Frederick-kel találkoztunk (remélem, nem baj, h elmondtam, Frederick) és nagy élmény, nagy öröm volt eltölteni vele egy fél napot és tervben van a folytatás is. És ezt más, internetes ismerőssel is tapasztaltam, h mivel megvolt a személyes találkozás ereje, így onnantól kezdve - bármekkora is volt egy virtuális vita - egyszerűen nem tudtam rá rossz szemmel nézni. Mert élőben találkoztam vele és láttam, h jó ember.

VT 135 2023.04.19. 12:55:23

@Deansdale:

"A 23 hektáros témákkal az a baj, hogy a legtöbb ilyen esetben túlvállalja magát a közösség / az ember. Géczy Gábornak is beletört a bicskája Magfalvába, sajnos.

Lehet, bár nem kötelező azonnal az egészet belakni. Nekem jó ötletnek tűnt, h első lépésben a faluban vettek házakat. Afféle bázistábor a csúcstámadáshoz. :)

Géczy Gábor hatalmas látó és eladó volt. Vezetőnek kevésbé láttam őt alkalmasnak. Vagy legalábbis a vezető-közösség kapcsolatáról alkotott elképzeléseit. Voltam Magfalván, interjút is készítettem vele. Már akkor láttam, h ez így nem fog menni, ahogy ő azt elképzeli... Igazam lett. Persze azóta fejlődhet Magfalva, nem véletlen, h a Gyüttment fesztiválnak is ez lett az állandó helyszíne.

"Ne arra biztassuk a laikusokat, hogy ugorjanak fejest valami jól hangzó utópiába, inkább tartsuk mindkét lábukat a földön."

Ez igaz, másfelől mindenkinek a saját felelőssége, tapasztalata is. Nyilván előbb próbálja ki, legyen ott, legyen télen ott, mielőtt eladja mindenét a városban. Az sem véletlen, h 10+ év ökofalu témában kutatást, megtapasztalás, önkénteskedés, stb. után most végül mégsem egy közösségbe csatlakoztam. Ugye, talán emlékeztek a Jövő-Szövő, Alsómocsoládra költözés projektemre 2019-ben. Nincs bennem keresűség, értékes tapasztalat volt. De azért egy picivel óvatosabb is lettem. Ellenben továbbra is azt gondolom, h csak olyan helyre érdemes elindulni vidéken, ahol legalább az esélye megvan, h új típusú, közösségi együttműködés, kapcsolódás létrejön.

Amúgy engem a sors, Isten, Univerzum most nagyon a tenyerén hordoz, mert akitől megvettem az ingatlant, nagyon kedvesen, nagyon sokat segít. Hála! Aztán 1-2 hónap múlva teljesen leköltözöm. Ami még kell addig: erős internet (most csak minimál van), az egyelőre még multis távmunkához. Meg majd annak kiderítése, h a pár milliómból, ami még maradt, meg tudom-e valósítani a kockásfüzetes ház fejlesztési elképzeléseimet. :)

VT 135 2023.04.19. 13:28:06

A másik, ami szerintem egyelőre tévút, h kizárólag a mezőgazdaságból valaki, vagy egy család meg tud élni. Most nyilván nem az ipari, pusztító mezőgazdaságot és az 1000 hektáros vidéki kiskirályokat értem... (legalábbis még, mert ahogy az élelmiszerárak növekednek, gyorsan változhat)

Sok ember történetét olvastam már én is, akik ezt remélték, aztán pár év múlva belebuktak, visszamenekültek a városban. Vagy azokét, akik fenntartják magukat, de emiatt éjjel-nappal robotolnak. Ez sem perspektíva. Ami jelenleg reális lehet, az, h van valami egyéb jövedelmük, lehetőleg kevesebb mint napi 8 óra munkával és a saját, egészséges élelmiszerünket részben megtermeljük, részben ha lehet elcseréljük.

A köv., logikus lépés az együttműködés lenne, egy új típusú faluközösségben (most a vidéki verzióról beszélek). Azért új típusú, mert jelenleg nincs olyan külső tényező, amely a feltétlen együttműködésre kényszerítene minket. Régen volt: úgy hivták, h éhhalál...

Frederick2 2023.04.19. 15:59:20

@VT 135: Felkeltetted az érdeklődésemet a Nyimi Öko Közösség felé. Majd személyesen konzultálunk róla. :)

Frederick2 2023.04.20. 08:39:04

@VT 135: Ha már Dean megejtett egy kritikát az ökofalvakról (Géczy), akkor egy észrevételt tennék én is.

Időnként megnézek pár rövid riportszerű videót LMBT-rendezvényekről, Pride-ről és Aszex Pride-ről. Szomorúan látom, hogy a többsége fiatal. Ilyen 10-en és 20-on évesek; kamaszok és fiatal felnőttek; Z- és alfa-generációsok.

Félek ezt kimondani, de a fiatalok számára vonzó "közösség" az LMBT. Szigorúan idézőjelben, mivel ez nem valódi közösség; amit megad, az a közösség illúziója.

Látom, hogy nálad az új közösségi rendszerben alapkő az ökofalvak. Kicsit úgy tűnik nekem, hogy te az ökofalvaktól várod el, hogy gombamód elszaporodjanak (forradalom), és beindítsanak egy rendszerszintű változást. Az ökofalvak a minta az élhető társadalomhoz.

Lehetne ezzel vitatkozni, de én érteni vélem, hogy sokan (nem csak te) miért idealizálják ennyire az ökofalvakat. Szerintem is egy jó irány. (Bár szerintem nem elég. Kell mellette más alternatíva is.)

Na, most én veled ellentétben nem voltam ökofalvakban, így nincsenek is ebben a témában tapasztalataim. Viszont néztem fel weboldakra és Facebook-oldalakra, láttam képeket, és néztem videókat. Én azt vettem észre, hogy az ökofalvak zászlóvivői többségében 30-as, 40-es, 50-es férfiak és nők; az Y- és X-generáció tagjai. Ha van is ott fiatalabb, az családtag, a gyermekei és unokái.

Az ökofalvak természetesen lehetnek alapjai egy újfajta közösségnek. Valószínűleg ehhez fejlődniük kell majd.

Ami szerintem fontos lenne, hogy az ökofalvak képesek legyenek megszólítani a fiatalokat. Én úgy vélem, ha lenne egészséges alternatíva a közösség megéléséhez a fiataloknak, akkor kevésbé lennének fogékonyak az LMBT-hez hasonló hülyeségekre. Mert vágynak a fiatalok arra, hogy tagjai legyenek egy közösségnek. De ezt nem igazán kapják meg. És szerintem ezért lépnek bele olyan csapdákba, mint az LMBT. (Ami egyébként egy csapda a sok közül.)

Vagyis igen, én kevés fiatalt láttam az ökofalvak környékén. De mondom, én még élőben nem voltam ilyenben. Neked vannak tapasztalataid. Van valami kezdeményezés a fiatalabb korosztály megszólítására?

VT 135 2023.04.20. 10:03:03

@Frederick2:
Ja nem, az ökofalvak szerintem is csak egy a lehetőségek közül. Itt a kulcs az az élő, valódi közösség (ennek korábban már megírtam, linkeltem a kritériumait). Sőt, normál faluban is lehet. Nyilván vidéken nem vagyunk úgy elzárva az őselemektől, természettől, ezért kevésbé vagyunk úgy "elvadulva", mint a nagyvárosi ember.

De számos kezdeményezés van születőben városban is. Ilyenek pl. a kosárközösségek. Vágyvölgyi Gusztáv 'Pabló' -ék pl. a Nyíregyházi Kosár Közösségben csinálják 10+ éve és abszolút kiváló terep volt az élő közösségi fejlődés megtapasztalására. Itt a kulcs, h a régi világ értékeit továbbvíve, új minták mentén tudjunk haladni.

Mindenki a boldogságot és a szeretetet keresi. Mindenki. Ha olyan utak, lehetőségek jelennek meg előttük, amelyek reményt adnak ennek elérésére, akkor egyre többen fogják ezeket az új mintákat követni.

VT 135 2023.04.20. 10:11:57

@Frederick2:
A fiatalokról, amit írtál. Szerintem nem igazán van rálátásunk. Nem látjuk, h azok a fiatalok, akik ebben részt vesznek, hány százalékát adják az összfiatalságnak. Másrészt a fiatalok mindig lázadnak a meglévő renddel szemben. :) Káosz van. Bennük alapból, hiszen még fiatalok, nincs kialakult világképük, identitásuk.

Ráadásul ezek a változások globálisak, szóval nem csak a nyugati világ agymosott tömegei léteznek. Igen, amúgy az LMBT+ simán adhat egy olyan közösségi élményt, mint egy szekta az elveszett lelkeknek.

Felmerült bennem amúgy, h kéne egy riportjárást csinálni pl. Visnyeszéplak lakosaival, kiemelten a fiatalokkal. Hogy milyen érzés számukra ott élni, mik a további céljaik. Én azt hallom, h mikor kinövik a tojást, akkor szétszélednek a nagyvilágba, de aztán sokan visszajönnek.

Aztán ott van, h feltehetően ők még jobban érzik azt, h ez, amiben élünk, ez a világrendszer immár véget ér, már nincs haszna, zsákutca (esetleg szakadék). Biztosan érzik, hiszen nekik nincs meg az a megszokottság, mint nekünk, az elmúlt 30-40 évről. Tehát azt nem akarják, ami most van, hanem változást szeretnének. Mivel más megoldást nem látnak (talán az ún. jobboldal mutat........? ), ezért egy részük az LMBT+ szektától reméli.

Megjegyzem, azért ha megnézel Gyüttment fesztiválos fotókat, igenis jelen vannak szép számmal a fiatalok is rajta. Dehát ne tőlük várjuk a vezetést.

Tudom, ez most egy kicsit szétszórt lett, de a téma is összetett.

Frederick2 2023.04.20. 11:29:05

@VT 135:

"talán az ún. jobboldal mutat........?"

Magyarországon maradva? Na lássuk!

Szerintem az ilyen hazai altrightes, emerás, migtaus, puás Manó Szférát felejtsük el közösségi szempontból. Szinte csak kizárólag virtuálisan hajlandó létezni. Igazából az mondható el róla, amit Dean mondott a saját blogjáról/fórumáról: informálódásra jó! Az se lebecsülendő, de igazi közösségi élményt nem ad. Bár talán nem is az a feladata.

A HVIM dicsekszik azzal, hogy alternatívát mutat az ifjúságnak. Rendez minden évben nyári tábort. Csak sajnos a HVIM is egy szekta, és előszeretettel tömi a fiataljai fejét fasiszta szarságokkal. A fasiszta/újfasiszta irodalom meg ugyanolyan mérgező moslék, mint az LMBT-irodalom. Emellett rengeteg ott a saját egojába ragadt seggfej, akik szeretik, ha hozzájuk igazodik a környezetük.

Pár éve a Mi Hazánk létrehozott egy ifjúsági csapatot, a Mi Hazánk Ifjait. Én szkeptikus vagyok a (párt)politikai alapon létrehozott közösségekkel, meg a (párt)politikai alapon nevelt ifjúsággal. Arról nem is beszélve, hogy bár MH-szimpatizáns vagyok, szerintem sem jó, hogy Toroczkaiék a hagyományos pártpolitikai alapon kívánnak megszervezni egy nemzetközösséget. Szkeptikus vagyok, nem is kicsit.

Vannak még egyéb jobber szubkultúrák és szekták, de azok szóra sem érdemesek. Csak vannak.

Amúgy nem hiszem, hogy van értelme ennek a kérdésnek. Én úgy vélem, nem baloldali és nem jobboldali alapon fog megszerveződni az új típusú közösség.

VT 135 2023.04.20. 14:47:33

A történet angolul arról, miként indult a gender elmebaj, hogyan tették tönkre egy kisfiú életét, majd lett az ikrek mindkét tagja végül öngyilkos.
www.youtube.com/watch?v=0Zw1EdRKocI

Frederick2 2023.04.20. 15:30:22

@VT 135: @Mme.Brioche: @Deansdale: Nem kedvelem Muskot (többek között a transzhumanizmusa miatt), de ez egy elég normális lépése volt. Remélem, nem fog visszalépni.

techworld.hu/2023/04/19/nem-vedi-tovabb-a-twitter-a-transz-embereket/

Mia and Me 2023.04.20. 19:07:23

@VT 135: "Ezt meg mindenki akkor hallgatja meg és válaszol rá, amikor ráér"

Tudom, megfogom a lényeget :), de erről a 12 Majom film jelenete ugrott be, amikor lehallgatja az üzenetet, amit ő telefonált a jövőbe, és aminek hatására elküldték oda ... :)

Mia and Me 2023.04.20. 19:14:42

@VT 135: "Most akkor tényleg mindenható, vagy az ördög területen kívüliséget, felmentést élvez ez alól? "

hm. jópár gondolkodó nagy dilemmája ez.

És választ szinte csak azok a mítoszok adnak, ahol valójában két "teremtője" van az embernek.

Deansdale 2023.04.20. 19:23:15

@Mme.Brioche: Magyarország a józanság szigete :)

Mia and Me 2023.04.20. 19:25:43

@VT 135: "A bennünk létező félelem megjelenítései. Gondoljunk csak arra, amikor gyerekként rettegünk a lámpaoltás után a ruhákkal teli széktől, mert egy gonosz boszorkánynak nézzük. Tényleg az? Vagy csak a félelmünk személyesítette meg azzá?"

Szerintem nem a bennünk létező félelem.
Inkább sugallat, vagy vágy. (démon)
A lelkét senki nem félelemből adja el az ördögnek hanem valami jól meghatározható dologért vagy jutalomért cserébe. Az már más kérdés, hogy általában a vágyott dolog nem pont olyan mint ahogy azt a szerződő fél elképzelte ... :)

A széket képzelheted gonosz boszorkánynak persze, de ez a fajta félelem teljesen más jellegű mint az amikor a macskád (macskáid) ugyanazt a valamit végigkövetik amint átjön a falon majd a másik falon távozik :D.

GABOR2 2023.04.21. 23:06:01

A cikknek kb. minden mondatáról tudnék írni egy külön cikket...

"Másfél hónap extra fizetett szabadság "nemváltásra"."

Nemcsak ez van, hanem valami történelmi elnyomásra hivatkozva egyes helyeken kapnak "jóvátételt" a transok, egész életre szóló járandóságot. Sőt valahol úton van ez a feketéknek is... egy olyan USA országban ahol sohase volt rabszolgaság. 5 millió dollár/ ember... nem vicc:

"Share on Facebook Share on Twitter San Francisco proposes reparations, includes $5 million for eligible Black people"

GABOR2 2023.04.21. 23:22:21

Amúgy meg persze... sokan úgy csinálnak, mintha ezt a transok csinálnák, vagy a lila hajú liberális munkanélküli főiskolás lányok. Nem, hogy ilyen dolgok mehetnek az a tulajdonosok kifejezett akarta miatt van. És ugye a világ vagyonának 90% az egy százaléknál van...

De igazából még nagy vagyonok is megsemmisülnek, ha háborúzol...

És nem is arról van szó, hogy gazdag emberek kultúrháborúznak, vagy szuper, meg hipergazdag emberek. Az ő vagyunok is gyorsan elolvadna semmivé.

Nem, itt nem arról van szó, hogy az illetők gazdagok simán, hanem hogy... közel limit nélkül kreálják a pénzt + amikor mindezek ellenére is csődbemennek, akkor simán átterhelik a veszteséget az adófizetőkre. Ez a titka annak, hogy lesz@rják, hogy egy csomó pénzt veszítenek.

Most ugye van ez a BUD Light sörös dráma, hogy egy transzot választottak meg kampányarcnak egy olyan sörnek, aminek a tipikis kékgalléros macsó a fogyasztója. És most megy a bojkott ellene, de kimutatták, hogy többek között egy csomó másik sörgyár is ugyannak a csoportnak a tagja, tehát a tulajdonosok is ugyanazok. Átmész a másik sörhöz... ugyanúgy nekik megy a pénzed.

De, hogy valami pozitívat is írjak... a pénznek, a végtelennek is megvan a határa. Ha mindenkinek odaadnák nem érne semmit.

Tehát mindig inkább a tömegek vezetőinek korrumpálására jó... elég. A vezetőd pedig ha használod az eszed, sőt még ha nem is, sokszor nem tud meggyőzni arról amiről akar. Az emberek irányítása nagyon nehéz olyanok részéről akiknek ez nem való és a korruptak ilyenek. Hozhatnak hülye szabályokat, de egy ponton túl nem fogják követni őket az emberek.

Ráadásul még a korrumpált megvett emberekről is kiderül, hogy egyáltalán nem hisznek abban amit hirdetnek. Meggyőződés nélkül teljesítenek egy feladatot amiért kapnak sok pénzt, de egy pillanatig se hiszik maguk se, hogy igaz.

GABOR2 2023.04.21. 23:38:00

""Itt jön képbe az alázat és a hit, h az univerzum / Isten tudja mit csinál és ha nekem sikerülnöm ebbe a szándékba belesimulni, akkor az nekem is jó, nagyon jó lesz."

Na ez viszont totál önámítás, mert Istennek olykor az a szándéka, hogy a belesimulók is megszopják, vagyis a hit igazából semmitől nem véd meg, csak adhat egy tartást, ill. lelki nyugalmat. Az is nagyon fontos, csak ne keverjük össze azzal, hogy ha elég erősen hiszünk akkor minket nem ér baj, mert emberek százmillióit érte már baj miközben izomból hittek."

Na most milyen hitről beszélünk? Keresztény? Akkor pár idézet:

"Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembe állítsam az embert apjával, a lányt anyjával és a menyet anyósával: saját háza népe lesz az ember ellensége"

"Azt gondoljátok talán: azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek: nem, hanem széthúzást. Mert mostantól fogva ha öten lesznek egy házban, meghasonlanak, hárman kettő ellen, és ketten három ellen. Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával; az anya a lányával és a lány az anyjával; az anyós a menyével és a meny az anyósával’’ "

"Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja."

Magyarul, ha igaz, jó keresztény vagy... az életed arról szól, hogy nos... "nem élsz". Aztán a túlvilágon jó lesz. De itt a Földön... nem.

Bár ugye a fenti idézetből az is jön, hogy tök mindegy... ha sz@rsz a vallásra és "meg akarod találni életed", akkor is sikertelen leszel végül.

GABOR2 2023.04.21. 23:48:48

"Ez számomra ismét csak az egyén gyengesége, könnyebb megfélemlítése, eltaposása vs. valódi, egymásért kiálló, közös érdekeiket védő közösségek ereje kérdés."

Ez tökre így van. Igazából a "háttérhatalom" tervei viccek. Szuperlassúak, szuper nem hatékonyak, rengeteg idő van, hogy megszakítsák... tényleg csupán egy normálisan működő közösség kell hozzá, hogy leálljon az egész. De ilyen közösség meg nincs. Ha pedig valamilyen közösséget mégis eröltetsz, de az nem természetes... az terhes az embereknek, előbb-utóbb elbukik.

GABOR2 2023.04.22. 00:07:51

@Deansdale: Szerintem talán igenis van egy nagy eltérés minden korábbihoz képest...

Korábban a társadalmakat mindig összefogta valami vallás, valami szigorú erkölcsi felügyelet. Kereszténység előtt és mellett is volt mindig valami.

Persze ezek alatt is voltak akár durva kilengések, pl. ugye olyanokat mesélnek, hogy a Pápaság közelében, Velencében olyan egész közösségre kiterjedő akár egy hónapig tartó "bulik" voltak, hogy maszk alatt ment mindenki b@szni akivel jónak látta, papok is benne voltak. De aztán mondjuk jött egy járvány, vagy egy idegen hadsereg és ezek a dolgok kipusztultak.

Most viszont szabadok az emberek, "szabad a női szexualitás", ha már feminista témák... Nem irányítgatja egy közösség az életed a sírodig.

Ez pedig hatalmas változás. Az embereknek mégis sz@r érzés ez, két okból... Vagy azt hiszik, hogy egyedül élhetnek teljes életet, vagy mert bár ezt látják, hogy nem lehet, rossz közösségeket építenek maguknak úgymond, ami lehet praktikus, de csak szívja ki az életerőd. Mások nélkül nem lehetsz boldog, és teljes életű, de ez azért nem lehet akármilyen közösség. A mai világban is mindenki szív, de másként mint a korábbiak.

Deansdale 2023.04.22. 08:43:32

@GABOR2: "A mai világban is mindenki szív, de másként mint a korábbiak."

A hagyományos rendben a családi és társadalmi berendezkedés jó volt, csak nem volt elég erőforrás hogy mindenki jó életszínvonalon éljen. Most megugrott az életszínvonal, de közben lerombolták a társadalmat, így az embereknek egy szétesett világban egyenként kell kitalálni hogy mit kezdjenek magukkal, és a többség eltévelyedik, olyasmikbe öli magát amivel nem épít semmit, inkább csak üresen elfecsérel, nem ritkán rombol.

GABOR2 2023.04.22. 12:18:06

@Deansdale: Vannak sokan akik próbálják ma is megcsinálni a hagyományos családi rendet, de túl terhes nekik és kilépnek belőle. Te otthon vagy a feminista és ilyesmi témákban Deansdale. Tudod, hogy a nőknek nagyon nem volt választásuk korábban. A dolog működött, de az egész mögött volt egy gazdasági, így túlélési kényszer is és egyáltalán nem biztos, hogy a többség élvezte. Ma amikor választhatnak az emberek vagy bele se fognak, vagy sokan kilépnek, méghozzá elég gyorsan.

Mia and Me 2023.04.22. 14:17:53

@GABOR2: "vagy mert bár ezt látják, hogy nem lehet, rossz közösségeket építenek maguknak úgymond"

Mert jó közösséget csak emberekkel nem lehet építeni.

Mia and Me 2023.04.22. 14:30:46

@GABOR2: "a hagyományos családi rendet, de túl terhes nekik és kilépnek belőle. Te otthon vagy a feminista és ilyesmi témákban Deansdale. Tudod, hogy a nőknek nagyon nem volt választásuk korábban."

A hagyományos családi rend elsősorban a férfiaknak "terhes", mivel el kellene tartani egy egészen népes asszonynépet. (saját anyja, anyós, nem házasodott lánytestvérek, saját felesége, és a gyerekeit). A hagyományos családi rend nem úgy néz ki hogy a férfi "pénzt keres", a nő meg otthon mosolyog meg cseléd. Hanem egy egész család asszonynépe végzi a "női" feladatokat, meg mellette a kiskertet, gyümölcsöst, stb.
A férfi meg "pénzt keres" és mellette, a család férfi-fiútagjaival végzi a ház körüli "férfi" feladatokat.

Én úgy látom, azok a nők akik közepesen normális :) pasival akadnak össze, tudják hozni ezt a női minőséget (esetleg részletekben, vagy nem teljességében, de teszik a dolgukat), viszont a férfiaknak kurvára nincs kedvük ehhez az egész balhéhoz. Eleve- nekik nem beültetett "program" hogy újratermeljék a hatalomnak a rabszolgákat, tehát pl. gyerekre se nagyon vágynak (max csak mikor már 40-50 évesek és kiégtek), az meg eleve akkor már nem lesz egészséges család akármilyen 20 éves kislányt talál magának tenyészkancának...

(a szóhasználat direkt, kéretik "jól " érteni, hogy mind utalás, nem az ittlévőkre hanem általánosságban)

A másik, a nőknek ma sincs nagyobb választási lehetőségük, mert most meg lényegében csak akkor választhatják hogy ők anyák és háztartásbeliek lesznek, ha ezt a férje-párja megengedi, megteheti. A szabadság azt jelentené hogy szabadon választhatom vagy ezt vagy azt vagy amazt. A legtöbb lány kénytelen tanulni, hogy ne a kiflit adja ki egy pékségben éhbérért.. .hanem kicsit nagyobb éhbérért legyen intellektuális rabszolga (hogy legalább testileg ne tegye tönkre idő előtt a rabszolga-kapitalizmus). Aki ápolónőnek vagy más "női" fizikai szakmákba megy, hát meg lehet nézni milyen 35-40 évesen is már.

Deansdale 2023.04.22. 14:52:47

@GABOR2: "Tudod, hogy a nőknek nagyon nem volt választásuk korábban."

Szerinted a férfiaknak volt választása? :) Azt a rendszert a túlélésre optimalizálták, de ehhez képest meglepően jó volt abban, hogy a gyerekek intakt családokban nőhettek fel. Manapság meg nézegethetjük a statisztikákat, hogy a rengeteg bűnöző, drogos, libsi, lmbtp aktivista és egyéb tróger 90%-a egyedülálló szülő alatt cseperedett. De legalább anyuci élvezhette a válás örömeit, mert már unta apucit, hát ez van.

Deansdale 2023.04.22. 15:08:15

@Mia and Me: Én továbbra is úgy gondolom, hogy amelyik nőnek esze van, az huszonpár évesen fog magának valami ígéretes, vagy már befutott pasit, és háztartásbeli marad mellette. Tök beteg dolog a nőket is feltenni arra a sínre amin a férfiak már meggebedtek. Egy huszonéves, fejben és testben rendben levő nő szerintem találhat magának olyan férfit aki családot akar alapítani és képes eltartani azt, mert erre kicsi a konkurrencia. A legtöbb fiatal nő hülye mint a segg, a modern életrendbe vannak beleszorulva, vagyis tanulás, karrier, közben pénzszórás meg pasizás orrvérzésig, a családalapítást meg kitolják egy fiktív távoli jövőbe, amikor a minőségi férfiak már rájuk sem néznek. Most nem azért hozom példának, mer' Orbán, hanem mert objektíve nézve sikeres és híres és gazdag, szóval Orbán Viktorunk 23 évesen házasodott. Az a nő aki 30-ig vár a családalapítással az ilyenekből totálisan kizárja magát, illetve azon a szinten már legföljebb az elváltak és özvegyek között próbálhat kutakodni. Nem véletlen a sírás női körökben, hogy "hová lettek az igazi férfiak?", de ebbe csak azok futnak bele akik eleve rossz életmodellt választanak.

Frederick2 2023.04.22. 15:27:39

@VT 135:

"Ellenben a félelem-vallások, így a kereszténység is, belerakja ebbe a történetbe az ördögöt..."

Igazából idézhetném az egész kommentedet a kereszténységről.

Az elmúlt években gondolkodtam azon, hogy kezdenem kellene valamit a katolicizmusommal. Mert egyelőre úgy néz ki: csak úgy van. Hiszek Istenben és az Ő fiában, Jézusban - de valahogy a katolicizmusomnak még sincs mélysége. Ezen kellene változtatnom. Valamikor szeretnék elmélyedni a katolikus dogmatikában.

Viszont azt én is látom, hogy a kereszténység már nem olyan népszerű vallás, mint régen, évszázadokkal ezelőtt. Valamiért sok ember számára nem vonzó opció. Ahogy látom, az alternatíva nem is igazán az ateizmus. Akkor mi? Egyrészt az agnoszticizmus, amely szerint semmilyen tudással és ismerettel nem válaszolhatjuk meg, van vagy nincs Isten. Másrészt egy érdekes Istenhit, amely szerint van Isten, Teremtő, Mindenható, de nem úgy működik és létezik, ahogy a monoteista vallások (judaizmus, kereszténység és iszlám) leírják nekünk. (Sőt, egyenesen azzal vádolják ezen monoteista vallásokat, hogy meghamisítják a Mindenhatóról való tudásunkat.) Népszerű még az értelmiség körében a buddhizmus és a taoizmus.

Szerintem a kereszténységgel, meg a rá épülő skolasztikával és teológiával az a legfőbb probléma, hogy a középkor idején összefonódott a politikával. A középkorban a kereszténység a feudalizmus része volt - Istennel legitimizálta a hűbéri rendszert. A középkori világrend, a feudalizmus, a hűbéri rendszer bukásával a kereszténység lassan kiszorult a politikából. Nagyrészt egy olyan kereszténység van előttünk, ami nem adaptálódott sem a 20., sem a 21. században - igazából úgy önmagában a modernitásba.

Én nem csodálom, hogy számos ember nem tud mit kezdeni a kereszténységgel. Sokat kellene változnia (természetesen a változás alatt nem Ferenc pápa aknamunkáját értem). Én nem hibáztatom azokat az értelmiségieket, akik helyette a buddhizmust választják.

Én mindenesetre maradok a katolicizmusnál. Ha majd több időm lesz, szeretnék több időt szánni rá.

Frederick2 2023.04.22. 15:34:33

@Deansdale:

"A legtöbb fiatal nő hülye mint a segg"

Van néhány hölgyismerősöm, akit mind az ismerősi, mind a rokonsági körben baszogatnak, amiért meg akar maradni háztartásbelinek, és nem akar elmenni a munkaerő-piacra.

Egy hölgyismerősömet a mostohatestvére, meg a férjének a szülei baszogatták addig, amíg el nem ment takarítónak egy óvodába. A férje el tudta volna tartani - de a gyogyós rokonság úgy állította be a háztartásbeliséget, mint "élősködést".

Két hölgyismerősöm is van, akik a szüleik basztatására mentek el dolgozni. Mert a szülők szerint egy igazi nőnek van szakmája, munkája, munkahelye. Az agymosás következtében mindkét hölgyismerősömből karrierista lett.

Sajnálatosan kialakult egy modern társadalom, ami kiveti magából a háztartásbeli nőket. Megbélyegzi őket, hogy "élősködő". A mottó: egy normális nőnek a munkahelyen a helye! Ha lázadni mer ez ellen, baszogatják, egészen addig, amíg bele nem simul a rendszerbe.

Érdekes, hogy még az Orbán-kormány családpolitikája sem növelte meg a háztartásbeli nők számát. Igaz, Varga Judit és Novák Katalin nem éppen az a minta, ami ezt szolgálja.

Frederick2 2023.04.22. 15:37:08

"Ha majd több időm lesz, szeretnék több időt szánni rá."

javítás.

Ha majd több időm lesz, szeretnék jobban elmélyedni benne.

Deansdale 2023.04.22. 16:22:03

@Frederick2: Tudni kell ellenállni annak a társadalmi nyomásnak ami debilektől érkezik... Meg akinek van esze, az a saját környezetében lője le ezeket a hülyeségeket.

valis47 2023.04.23. 11:53:49

@Frederick2: Igazából a "háztartásbeliség" 3-4 vagy több gyerek nevelése esetén nem nevezhető "élősködésnek". A "háztartás vezetése" nem igazán teljes munkaidős dolog manapság. Ha csak nem egy majorságról van szó mondjuk (sima lakásra vagy családi házra gondoltam). A társadalom azt ítéli el, ha egy nő gyereket sem szül (vagy max. egyet) csak eltartatja magát a "pasijával" (jellemzően anyagilag jobban eleresztettel). Ez kicsit hasonlít a prostitúcióra szerintük. Szerintem azért egy nagyságrenddel kevésbé lélekromboló, mint naponta többször mindig más "kuncsaftot" "kiszolgálni". De te szeretnéd, ha lenne egy lányod, és egy terepjárós kopasszal élne együtt, kutyussal, szoláriummal, műkörmössel és egyebekkel kitöltve a napjait? Még ha egy gyerek is becsúszna? Szeretnéd, ha "Berki Mazsi"-féle gyermeked lenne?

Frederick2 2023.04.23. 12:22:42

@valis47: Hölgyismerőseim között van olyan, eleinte aki háztartást vezetett, és gyermeket nevelt. Az ostoba rokonság mégis rákényszerítette arra, hogy dolgozzon, mert ez a "normális", a "dolgok rendje". Így húzza az igát a melóhelyen, vezeti a háztartást, és neveli a gyereket - és közben majd megdöglik.

Nem, egyáltalán nem Berki Mazsi féle karakterre gondoltam.

A mai modern társadalomban egyfajta kultusz alakult ki a munkaerő-piac körül, és fetisizálva van a bérmunka. Kizárólag annak az embernek van értéke, aki jelen van a munkaerő-piacon, és végzi a bérmunkát; rendelkezik munkával és munkahellyel. Így a nőknek is.

Egy nőnek nem elég jó feleségnek és jó anyának lennie - legyen jó melós is! :P

Deansdale 2023.04.23. 12:38:49

@valis47: A "társadalom" irigyek és szűklátókörűek gyülekezete, akik sajnálják másoktól az életszínvonalat és el sem tudják képzelni, hogy máshogy is lehet "helyesen" élni, mint ők. Ha egy férfi eltart egy nőt, és elvannak, akkor ehhez senkinek semmi köze. Ha a terepjárós mellett az az alternatíva, hogy heti 40 órában powerpoint meg excel, akkor nincs kérdés, hogy melyik a jobb életmód.

Mia and Me 2023.04.23. 16:09:33

@Deansdale: "amelyik nőnek esze van, az huszonpár évesen fog magának valami ígéretes, vagy már befutott pasit, és háztartásbeli marad mellette"

Sajnos ezzel nem értek egyet.
Hacsak nem kőgazdagok a nő szülei (és ő maga is), hogy akár mondjuk 42 évesen majd "újrakezdje" 2-3-4 gyerekkel.

A kor és a világ mindenkire hat, nem egy "igéretes, meg befutott" pasi gondolta azt 40-50 évesen, hogy akkor az öregedő feleséget kirakja és kell neki gyorsan még amíg feláll, egy huszonéves cicababa.
És ha 40 évesen kerül ki ez a nő a munkaerőpiacra kényszerből egy rakat gyerek felnevelése után, akkor kb. tálcát összeszedni mehet a "gyakorlatával" a Mekibe.

Szóval értem a nők tanulás és önálló szakma vágyát.
Inkább az kellene hogy lehessen választani, és akárhogy választottál, utána is lehessen váltani. De nagyon merev mindkét féle életút, nincs átjárás. Ha rossz lóra tett 22 évesen, akkor b.szhatja.

Mia and Me 2023.04.23. 16:25:05

@Frederick2: Ez szerintem csak itt Magyarországon és csak a szocializmus öröksége.
Kell lennie mindenkinek "állásának". Mert akinek nincs az léhűtő.

A kapitalizmusban pedig az is munka, ha van valamid és működteted, azaz a saját tulajdonod menedzsere vagy.
(nálunk ez az eléggé felemás és átb@szásos privatizációval szintén nem egy "elismert" állás, hogy vállalkozó vagy, vagy csak simán tulajdonos, mivel egy igen széles réteg nem munkával és szakértelemmel szerezte ezen tulajdont vagy tőkét vagy termelőeszközt) Ezért az ellenérzés a bunkó terepjárós kopasz életképre, mert eleve a társadalomban kódoltan, ezen a képnél nem társítunk hozzá észt, leleményt, menedzseri munkát, stb. Hanem "mindenki tudja hogy nem tisztességes úton szerezte".

Deansdale 2023.04.23. 17:00:38

@Mia and Me: "Hacsak nem kőgazdagok a nő szülei (és ő maga is), hogy akár mondjuk 42 évesen majd "újrakezdje" 2-3-4 gyerekkel."

Nem arra kell készülni, hogy úgyis kidobnak, akkor kisebb az esélye hogy megtörténik. Pont az a baj a világgal, hogy az emberek már csak félszívvel mennek bele a kapcsolatokba, így sokkal könnyebben válnak is szét.

Persze ja, van esély hogy a legjobb szándék mellett is befuccsol egy házasság - ilyen esetekre találták ki a vagyonelosztást ill. a gyerek- meg a nőtartást.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a téma másik oldaláról sem, hogy a karrierista nő gyerekét az állam neveli fel, vagy jobb esetben a fizetett dada. Szerintem egy nőnek minimum el kell gondolkodni azon, hogy ne áldozza be a gyerekei felnevelését annak a félelemnek az oltárán, hogy mi lesz ha kidobják.

Mia and Me 2023.04.23. 18:35:59

@Deansdale: "Nem arra kell készülni, .... akkor kisebb az esélye hogy megtörténik."

Ez a mondat azért vetekszik VT135 köldöknézős, Jóságos Univerzumos, ha erősen hiszünk és változunk, akkor majd mindenhol jó áttörés lesz hitével.
(amivel semmi gond, de azért a világ nem úgy működik és sosem működött úgy, maximum 38ezer évvel ezelőtt az aranykorban)

Semmi köze a nő belső elképzeléseinek ahhoz, hogy férjeurát milyen hatások érik, milyen közegben mossák az agyát, milyen gyerekkori sérülése mikor kattan be, stb.

Egy gyerek 20-25 év munka. Egy önálló, nem abbahagyható, nem megszakítható projekt. Nem lehet jegelni ha közben háború van, ha a faszi megpunnyad, ha lelép, ha jön az özönvíz vagy bármi. Akkor is tolni kell. 2-3 gyerek meg inkább 30 év.
30 évet bevállalni csak úgy lehet ha biztos a háttér. Ma ez senki mellett nem biztosított.
Nem muszáj lelépni a faszinak, az is elég ha 50 évesen belerokkan a stresszbe. (menedzseri, munkahelyi, NAV-zaklatásos, stb. BÁRMI). Vagy a jó "befutott' munkája egyszercsak nem ér semmit. (Ai átveszi a helyét).

Biztos másképp látom, mert nő vagyok.
Pont azért akarnak szakmát/állást a nők mert nem akarnak félni. Mert be akarják biztosítani a gyerekük felnevelését.

Értem a szép szavakat hogy megfelelő embert kell választani, stb.
Ma Magyarországon megközelítőleg 1-2 ezer ember "megfelelő".
A többi pár millió nő mit csináljon?
Talál egy nem minden szempontból megfelelőt, és azzal nekiáll, és igyekszik bebiztosítani magát ( hogy saját lábán is megálljon ha bármi beüt).
Szerintem teljesen életszerű, és ez szolgálja az életet. Jelen keretek között.

Deansdale 2023.04.23. 19:27:22

@Mia and Me: "Ez a mondat azért vetekszik VT135 köldöknézős, Jóságos Univerzumos, ha erősen hiszünk és változunk, akkor majd mindenhol jó áttörés lesz hitével."

Hát nem egészen úgy értettem :) Azt általában megérzi az ember, ha egy kapcsolatban a másik fél nem teszi fel őrá az életét, hanem fél lábbal a kapcsolaton kívül akar stabilan állni, önálló egzisztencia, ilyesmi. Ez vezethet bizalomhiányhoz, féltékenységhez, és még sorolhatnám. Sőt, maga a tény, hogy van egy önálló egzisztencia, vezethet ahhoz hogy az illető könnyebben kiugrik egy kapcsolatból ami amúgy javítható lenne, és ha nem lenne külön egzisztencia akkor meg is javítanák.

Mia and Me 2023.04.23. 20:06:14

@Deansdale: Amelyik férfi ettől bizalom hiányt érez, azzal nincs rendben a saját önbizalma. Egyszerűen a gyerek (ek) érdeke sajnos a mai világban a több lábon állás, az hogy ha kell, fél évig vagy akármeddig lehet hogy a nőre kell támaszkodnia a családnak. Mondom még csak lelépési sztori se kell, sajnos olyan világot élünk.
Persze értem, az önálló vagy bármikor önállóvá tehető női egzisztencia esetleg magával hozza hogy könnyebben válik a nő ha probléma van. De ebben meg akkor a férfinak is van annyi felelőssége a gyerekei felé, és a felesége felé, hogy tesz a probléma megoldása érdekében. ( Egyébként pont ahol a férfi sem rendelkezik teljes "túlerős" egzisztenciával, azaz sokat vesztene a válással, általában ott keresik a megoldást)
Mindegy, szerintem a nők az adott keretek között igyekeznek megélni a saját programjaikat, az adott keretekhez alkalmazva. Ha több htb T szeretnénk mert ez szolgálja a normális gyerek nevelést, akkor a férfiaknak változtatni kell a kereten. És a keretben az is egy tényező hogy megbízhatóság, hűség, kiállás másért, tartás, önbizalom, másba vetett bizalom stb. Ettől eléggé messze áll a mai 35-45 korosztály is, nemhogy a fiatalok.

VT 135 2023.04.24. 10:46:49

@Mia and Me:

Hmm, miért is nem csodálkozom, h egy nő szájából hangzanak el a következők:
"Amelyik férfi ettől bizalom hiányt érez, azzal nincs rendben a saját önbizalma"
"a férfiaknak változtatni kell a kereten"
"ebben meg akkor a férfinak is van annyi felelőssége"

Valahogy sehol sem láttam annak leírását, h esetleg a nőnek is lenne felelőssége. :)

"Ma Magyarországon megközelítőleg 1-2 ezer ember "megfelelő".
A többi pár millió nő mit csináljon?"

A klasszikus női hypergámia. Nem is 10% az arány, hanem 1 ezrelék?
Amúgy a többi pár millió nőből szerinted mennyi a "megfelelő"...?

VT 135 2023.04.24. 11:10:54

@Mia and Me:
"Ez a mondat azért vetekszik VT135 köldöknézős, Jóságos Univerzumos, ha erősen hiszünk és változunk, akkor majd mindenhol jó áttörés lesz hitével."

Amit csinálsz, az a klasszikus projekció. Tükörbe néztél és mivel az nem tetszik, ezért rám kened. Érzed, h az érveid nem elég erősek, ezért letéped a karjait, lábait az én érvelésemnek, majd nevetve kijelented, h egy végtag nélküli test nem tud semmit csinálni.

Részemről végigmentem a lépéseken:
1., A részletek felől elmentem az egész felé
2., Kielemeztem a rendszert, annak működését, ok-okozat-következményeit
3., Ebből levezettem, miért nem működnek azok a felszínt kapargató dolgok, amelyek nem működtek az elmúlt 31 évben sem
4., Levezettem, h ehelyett melyek azok a KONKRÉT megoldások, amelyeknek van esélyük változást létrehozni.
5., Végül levezettem azt ist, mintegy ennek összefoglalásaként, h miért nem működik a materialista világszemlélet és miért lesz minden érthető, ha holisztikus világszemlélettel vizsgáljuk a világot és annak működését.

Ebből te levágtad az első 4-et és kifejted, h az 5-ös pont szerint én köldökznézős vagyok. :)

-----------

Esetleg leírhatnád, szerinted mi a megoldás, rendszer szinten és a mindennapi ember szintjén. Mert eddig csak azt láttam, h leírtad, h a forradalom nem hozott eddig sem megoldást, de majd most mégis.

Mia and Me 2023.04.24. 18:40:27

@VT 135: Nem női hypergámia vagy miaszösz, simán csak Deansdale azon fentebbi kijelentésére fűztem fel a mondandómat, hogy szerinte:
@Deansdale:

"Én továbbra is úgy gondolom, hogy amelyik nőnek esze van, az huszonpár évesen fog magának valami ígéretes, vagy már befutott pasit, és háztartásbeli marad mellette."

Nos ezen szempontból ígéretes vagy már befutott pasik azok akik pár ezren vannak jelenleg. Erre utaltam.

Ha én is így gondoltam volna, akkor nem lenne két gyerekem egy mai viszonyok között nem ígéretes és még most sem befutott pasitól, akit szimplán "csak " :) szeretek.

Mia and Me 2023.04.24. 18:55:00

@VT 135: a köldöknézős egy barokkos túlzással ötvözött poén volt, Deansdale értette is mire utaltam, hiszen annak megfelelően reagált. Bocsánatot kérek, ha téged ez bánt vagy zavart, nem a kéz-láb nélküli torzó gondolat létrehozása volt a cél, hanem annak érzékeltetése, hogy az nem működik hogy nem gondolok arra hogy átvernek és akkor nem vernek át :).

Hogyan lehet megcsinálni, hogyan lehet lázadni.
vannak ötleteim ,csak akkor majd jön értem a fekete autó.

De mondok egy egészen egyszerű érdekérvényesítő módszert.
A demokráciában van sztrájkjog.
3 napig senki nem megy be dolgozni.
De a senki, akkor a senki.
klausssváb biztonsági őre se. Senki, aki ezzel a rendszerrel nem ért egyet.
Aki az egyes embereket 4. nap elkezdi baszogatni, ahelyett hogy azt kérdezné, hogy "akkor mit kívántok?" - az a rendszer beépített embere, a vörös ruhás nő a mátrixból, ügynök, kiiktatandó.
Persze nem ennyire egyszerű, de kb így érhető el a rendszer méregfoga.

Mia and Me 2023.04.24. 19:44:03

@VT 135: "Valahogy sehol sem láttam annak leírását, h esetleg a nőnek is lenne felelőssége. :)"

Ja erre még, de bizony ott van:
"Pont azért akarnak szakmát/állást a nők ...... Mert be akarják biztosítani a gyerekük felnevelését."

A nő felelőssége, hogy életben maradjon az utód.
Amelyik nő nem azt a párezer férfit csábította el, akik simán eltartanak 2-3-4-5 embert, azok a nők dolgoznak, hogy az apával együtt eltartsák és felneveljék a gyerekeket. Plusz a nagy eltartó képességű ember is megpunnyadhat vagy megbolondulhat, ezért a szakma/állás forszírozása nőberkekben.
Ilyen szempontból pont ez a nő felelősségvállalása család ügyben. (a jelenlegi világ kerete szerint)

A férfiak által megváltoztatandó kereteket, a keretrendszert meg rendszerszinten értettem, nem az egyes férfi egyedekre. Rendszert kell váltani, hogy egy db férfi/ember fizetése legyen elég egy család fenntartásához, és akkor elindul a női viselkedés változása is az új keretnek megfelelően.

(univerzumos vagy felsőbb szellemi szemlélettel: a nő az anyag, a férfi a forma, hogy a nő "milyenné" alakul, azt az adott keret és forma erősen meghatározza)

Tblog 2023.04.25. 01:03:06

lol, mi a franc ez? XD

Pont egy libertárius cég nem menne bele ilyen ökörségekbe. A WOKE-SJW-nek fejet hajtó Demokrata párttámogató cégek csinálják ezeket.

A Disney, Netflix és a Coca Cola/Pepsi mind keményen ballib demokraták, mindamellett hogy profitot termelnek. Mi köze van ennek a libertáriusokhoz? Főleg hogy MI libertáriusok az ilyen cégeken csak röhögünk egyet, mert ezek a cégek totál szoci mentalitással működnek és mert simán beáldoznak komoly profitot arra hogy veritue-szignálkodjanak (jóemberkedjenek) a progresszív tömegnek.

"Csakhogy szép lassan nem lesz multicég ami ne követné ezt a szart" - És? Még mindig nem világos hogy az ilyen szoci-progresszív-ballib cégeknek mi közük a libertáriussághoz.

"És mindehhez az államnak semmi köze, papíron teljesen önkéntes, kapitalista, szabadpiaci kezdeményezés" - Pont nem. Önkéntes ugyan, de se nem kapitalista, se nem szabadpiaci kezdeményezés. Cégek saját magukat járatják le, megosztják az embereket és a saját vásárlóikat, és ezért profitot is beáldoznak. Ebben mi a kapitalizmus? És mi a libertárius? Semmi.

Talán vetni kéne egy pillantást hogy ezek a nagyvállalatok melyik pártnak és mely szervezeteknek dobálják a tízmilliókat és százmilliókat. Hát, nem a Republikánus párt kap tőlük pénzt és nem is a Turning Point USA.

"A libertarianizmus addig volt működőképesnek tartható elképzelés, amíg a világban nem voltak olyan gazdag emberek és cégek, akik/amik a pénzükkel nyomást tudnak gyakorolni az emberekre, a saját képükre formálva a társadalmat." - Bruhaha. Mikor volt olyan a világban hogy a dúsgazdag embernek nem volt hatalma? Talán egy másik dimenzióról beszél a szerző? Mert hogy a mi világunkban ha valaki gazdag volt 100-500-1000 évvel ezelőtt, annak hatalma volt és beleszólhatott dolgokba.

Amúgy a szerző honnan veszi hogy minden libertárius imád minden nagyvállalatot? Eleve honnan veszi a szerző hogy a libertáriusság kimerül annyiban hogy szabad piac meg kapitalizmus?

Deansdale 2023.04.25. 07:55:32

@Tblog: "A Disney, Netflix és a Coca Cola/Pepsi mind keményen ballib demokraták"

És szerinted erre nincs joguk, vagy mi? A libertarianizmus pont azt jelenti, hogy a Disney, Netflix és a Coca Cola/Pepsi azt csinál amit akar.

A cikk pedig pontosan arról szól, hogy ezzel hogyan él vissza a globalista elit. Pénzt kínálnak a cégvilágnak azért, hogy tolódjanak balra, azok pedig önként döntenek úgy, hogy ezt elfogadják. A libertárius eszme halála az, amikor a leggazdagabb valaki (mindenféle állami kényszer nélkül) arra használja a pénzét, hogy mindenki mással legózzon. Jelenleg ebben élünk. A Blackrock ezermilliárdokat költ a woke eszme terjesztésére, és megteheti, mert libertárius szemmel azt csinál a saját pénzével amit akar. A cégek pedig elfogadhatják ezt a pénzt, aztán a lecsurgó szart továbbtolják a vevőikre. Ennyi.

Az, hogy szerinted a cégvilág balra tolódása nem libertárius egy félreértés, ugyanis egy libertárius rendszerben mindenki azt csinál amit akar, tehát ha úgy tetszik balra tolódhat a végtelenségig. Ha ezért csődbe megy az persze az ő baja, csak ha a világ leggazdagabbjai egyetlen ilyen céget sem hagynak csődbe menni, akkor a rendszer felborult, kapufa. Viszont sajnos a világ leggazdagabb emberei is azt csinálnak amit akarnak, nem kényszerítheted őket hogy ne pénzeljék a woke fostengert. És az, hogy ők nem libertáriusok nem jelent semmit, ugyanis egy libertárius rendszerben nem kötelező mindenkinek libertáriusnak lenni.

Te persze szavaszhatsz a saját pénztárcáddal, amihez sok sikert kívánok a jelenlegi helyzetben, ahol a legtöbb piac 90%-a így vagy úgy de már ballib kontroll alatt áll. A Coca helyett ihatnál tesco gazdaságos kólát, ha maga a tesco is nem lenne ballib szekértoló, szóval kösd fel a gatyát. Hollywoodnak mi az alternatívája? A magyar filmgyártás? LoL

"Amúgy a szerző honnan veszi hogy minden libertárius imád minden nagyvállalatot? Eleve honnan veszi a szerző hogy a libertáriusság kimerül annyiban hogy szabad piac meg kapitalizmus?"

Hülye szalmabábokkal a szomszéd blogon lehet házalni...

Tblog 2023.04.25. 08:29:52

@Deansdale: Senki nem mondta hogy nincs joguk hozzá. Azt mondtam hogy nem libertáriusok és a jóemberkedés miatti profitbeáldozás az nem kapitalizmus.

"A libertarianizmus pont azt jelenti" - Tévedés, az nem libertarianizmus, hanem szabad akarat. Ha valaki kommunista akar lenni, az nem azt jelenti hogy a kommunista = libertárius, mert szabad akarata van.

"A libertárius eszme halála az, amikor a leggazdagabb valaki "(mindenféle állami kényszer nélkül) arra használja a pénzét, hogy mindenki mással legózzon." - Még mindig nem értem hogy mitől libertárius az, ha valaki progresszív Demokrata szoci. Az pont az ellenkezője a libertáriusságnak.

"mert libertárius szemmel azt csinál a saját pénzével amit akar" - Egy libertárius nem szól bele abba hogy mások hogy költik el a pénzüket. Hogy a WOKE-al kinyírja magát egy cég, az is az ő dolga. De ettől a cég nem libertárius, hanem balos szoci progresszív. Amúgy mit várnál a libertáriusoktól? 1-2%-ot érnek el az USA-ban. Legutóbb a libertárius párt 1,9 millió szavazatot kapott a 159 millióból. Az eredményük alig több mint 1%.

És miből gondolod hogy a libertáriusok nem mennek neki ezeknek a nagy cégeknek/nagyvállalatoknak? Meg a WOKE eszmének? Mert az a helyzet hogy de, nagyon is nekikmennek. Az amerikai libertáriusok is, meg a magyarok is.

"egy libertárius rendszerben mindenki azt csinál amit akar" - Az nem libertárius rendszer, hanem anarchista rendszer. Ezek szerint nem tudod mi a különbség? Idézd már mondjuk Ron Paultól hogy "egy libertárius rendszerben mindenki azt csinál amit akar". Én ilyet se tőle, se más libertáriustól még nem hallottam. Soha.

"nem kényszerítheted őket hogy ne pénzeljék a woke fostengert" - Miért tenném? Akinek nem tetszik, más terméket vásárol. Hershey csoki helyett lett új csoki. Bud Light helyett is mást isznak most az emberek.

"ugyanis egy libertárius rendszerben nem kötelező mindenkinek libertáriusnak lenni" - És? Akkor legyen inkább helyette nemzetiszocializmus/kommunizmus? De még azokban a rendszerekben sem volt kötelező párttagnak lenni, csak "ajánlott" volt.

"A Coca helyett ihatnál tesco gazdaságos kólát" - Boardwalk kólát iszok, olyan boltból ami nem tol WOKE politikát. Tesco itt nincs, én az USA-ban élek.

Hollywoodnak a független filmgyártás az alternatívája. A Daily Wire-nek van filmgyára.

www.imdb.com/title/tt11456054/

www.imdb.com/title/tt14043966/

Mel Gibsonnak is van saját filmgyára.

Amúgy meg lehetne rendes filmgyártás még Magyarországon is, csak ahhoz akarat kéne. (még csak nem is pénz)

"Hülye szalmabábokkal a szomszéd blogon lehet házalni..." - Ez nem válasz a kérdésemre. Mellesleg én megadom a tiszteletet akkor miért kell támadóan válaszolni?

2011 vége óta vagyok libertárius, sosem voltam nagyvállalat-imádó, és sosem érdekelt annyira a szabad piac meg a többi. A libertáriusságnak ez csak egy kis szelete. Ott vannak a jogok, az alkotmányos és emberiek is, amik előrébb vannak annál hogy a Pepsi épp milyen drag queen találkozóra adakozik 50.000 dollárt.

VT 135 2023.04.25. 09:16:34

@Mia and Me:
"Bocsánatot kérek, ha téged ez bánt vagy zavart, nem a kéz-láb nélküli torzó gondolat létrehozása volt a cél"

Köszönöm, elfogadom. Amúgy volt egy fél nap, amíg gondolkodtam, van-e értelme rá reagálni, végül is ez csak egó-drámázás a részemről. :) De valamiért mégis megérintett. Talán azért, mert utálom a félreértéseket, amikor nem értjük egymást.

Mindig azt mondom: a pokolba vezető út nem jószándékkal van kikövezve (...mert akkor a mennybe vezető út rosszindulattal?! :D ), hanem félreértésekkel.

VT 135 2023.04.25. 09:21:07

@Mia and Me:
"De mondok egy egészen egyszerű érdekérvényesítő módszert.
A demokráciában van sztrájkjog.
3 napig senki nem megy be dolgozni.
De a senki, akkor a senki.
klausssváb biztonsági őre se. Senki, aki ezzel a rendszerrel nem ért egyet.
Aki az egyes embereket 4. nap elkezdi baszogatni, ahelyett hogy azt kérdezné, hogy "akkor mit kívántok?" - az a rendszer beépített embere, a vörös ruhás nő a mátrixból, ügynök, kiiktatandó.
Persze nem ennyire egyszerű, de kb így érhető el a rendszer méregfoga."

Igen, ez egy jó irány. Lenne. Nem is kell mindenki, csak jelentős számban és elkötelezetten (azaz nem olyan "tünti után hazamegyek és meglapogatom a vállamat, mert milyen nagy dolgot csináltam").

Miért nem megy ma ez? Miért sci-fi erre várnunk? Pont azért, amit írok, h képtelenek vagyunk egymással együttműködni és együttműködve kiállni az érdekeinkért. Ezért mondom azt, h amíg nem tanuljuk újra a közösségi együttműködést - új minták, új tudások mentén - addig mindig áldozatai leszünk annak az erőnek, amely rendelkezik struktúrákkal (munkáltatói hatalom, államhatalom).

Olyan ez, mint a kaszás paraszthad a nehézlovassággal szemben.

VT 135 2023.04.25. 09:23:23

@Mia and Me:

Gondoljunk bele: ma még egy pár fős cégnél sem képes az a 2-4 munkavállaló összefogni az érdekeiért és egységesen kiállni. Ha másnap egyik sem menne be, pár hétig, a tulaj már húzhatná is le a rolót... De említettem már a társasházakat, mind alap szinttű "közösség", amely szintén képtelen együttműködni. Ez csak példa, de az életünk, világunk nagy része ebből áll össze.

Deansdale 2023.04.25. 09:27:54

@Tblog: Úgy tűnik szerinted egy libertárius rendszerben mindenki libertárius, ami egyrészt abszolút lehetetlen utópia, másrészt nem is igaz, mert a libertarianizmus központi eleme hogy mindenki azt gondol amit akar, tehát egy libertárius rendszerben élhetnek komcsik és nácik is (amíg meg nem sértik a NAP-ot). Ez persze nem jelenti, hogy ettől ők maguk is libertáriusok lesznek, viszont a tény megmarad, hogy ott vannak a rendszerben.

Amúgy ja, rámutattál a libertárius elképzelés egy másik hibájára, hogy paradoxon, mert csak akkor működhet ha mindenki libertárius, ugyanakkor az eszme központi eleme, hogy nem kell mindenkinek annak lenni.

"Még mindig nem értem hogy mitől libertárius az, ha valaki progresszív Demokrata szoci."

Te valami teljesen máson vitatkozol mint amit én leírtam. Nem arról van szó, hogy (csak egyszerű példaként) pl. Soros György maga libertárius, hanem hogy egy libertárius rendszerben Soros Györgynek joga van arra költeni a pénzét amire akarja, tehát terjesztheti belőle a woke ideológiát. Ebben a libertárius rendszer nem tudja és nem is akarja őt akadályozni. Ugyanez igaz a Disneyre és minden másra is. A jelenlegi (nagyjából) szabadpiaci rendszerben a multicégek 90%-a ballib, mert ez állt az érdekükben. Hogyan akadályozod meg ezt libertárius módszerekkel? (Sehogy.)

"Egy libertárius nem szól bele abba hogy mások hogy költik el a pénzüket."

Nahát ha ezt te is tudod, akkor miért értetlenkedsz mikor azt mondom, hogy egy libertárius rendszerben a Disney önként terjesztheti a ballib szart?

"De ettől a cég nem libertárius, hanem balos szoci progresszív."

Soha nem is állította senki, hogy az adott cég libertárius. Valamit te értettél félre.

"Amúgy mit várnál a libertáriusoktól? 1-2%-ot érnek el az USA-ban."

Semmit, viszont a cikk arról szól, hogy ha a libertáriusok nyerték volna a legutóbbi 10 elnökválasztást, a Disney akkor is ballib lenne a kapitalista multik további 90%-ával együtt, mert a libertárius rend ezt nem tudná és nem is akarná megakadályozni.

"És miből gondolod hogy a libertáriusok nem mennek neki ezeknek a nagy cégeknek/nagyvállalatoknak? Meg a WOKE eszmének?"

Egyrészt mert elég sokat kommunikáltam libertárius felületeken, mivel magam is az voltam egy darabig, és részben még ma is; másrészt mert a libertárius eszme alapköve, hogy nem támad a másként gondolkodókra amíg nem sértik a NAP-ot, márpedig a Disney nem sérti a NAP-ot. Azt csinál amit akar, nem? És ha ez neked nem tetszik, ezért tenni akarsz ellene, akkor nem vagy libertárius. A libertárius módszer a "nekimenésre" a pénztárcával szavazás, ennél többre nem futja nekik sem a NAP megsértése nélkül.

"Mert az a helyzet hogy de, nagyon is nekikmennek."

A libertáriusok kb. fele támogatja a nyitott határokat, meg azt mondják hogy a transzneműeket is békén kell hagyni amíg téged nem piszkálnak.

"Akkor legyen inkább helyette nemzetiszocializmus/kommunizmus?"

Hát, a gyakorlatban ennek a kérdésnek nincs sok értelme, mert úgyis az van amit a reszetelők akarnak, ha meg elméleti síkon nézzük, akkor kb. egy konzervatív nacionalizmusra épülő tizedes rendszer lenne jó.
www.youtube.com/results?search_query=tizedes+rendszer
Persze ennek is lehetnek buktatói. Ha a háttérhatalom a helyén marad és úgy akarjuk megvalósítani, akkor csak a Niagarával akarunk szembehugyozni, aminek nincs sok értelme. Először is a globális elitet kellene elpicsázni, aztán lehetne tárgyalni arról, hogy milyen lenne egy jó társadalom. Viszont egy libertárius rend ugyanúgy kitermelné az új háttérhatalmat ahogy az előző rendszer is kitermelte...

"A Daily Wire-nek van filmgyára."

Ami legföljebb évente 1 filmet produkál és a piac egy ezrelékét sem birtokolja. Nem szeretnék olyan világban élni, ahol a választási lehetőségem erre van lekorlátozva.

"Ez nem válasz a kérdésemre."

Sajnos a kérdésed volt ferde, ugyanis a cikk semmilyen formában nem állította hogy minden libertárius imádja a nagyvállalatokat, sem azt hogy a libertáriusság kimerül a kapitalizmusban. Olyan dolgokra kérdezz rá amiket állítottam.

VT 135 2023.04.25. 09:28:51

@Mia and Me:
"Rendszert kell váltani, hogy egy db férfi/ember fizetése legyen elég egy család fenntartásához, és akkor elindul a női viselkedés változása is az új keretnek megfelelően."

Ebben amúgy egyetértek, h a férfiak felelőssége a világba, kifelé változtatás, teremtés (míg a nőnek a családon belül, a férfin belől, belső hátország, motor - aki nélkül a férfi semmit nem tudna elérni a világban, tehát közösen csinálják, csak más eszközökkel).

A feminizmus csak egy tünet, amely a férfi energia gyengülésével tudott teret nyerni. Persze erre parazitaként rászállt a háttérhatalom, de végső soron ezt csak azért tudta megtenni, mert a technológiai változással a korábbi férfi szerep megrendült, elbizonytalanodott. De ez így jó. Mert a változásnak része mindig a bizonytalanság, elgyengülés, szétesés. Ebből tud valami új születni.

Több évtizedes könyv Richard Rohr: A férfi útja I-II. műve mégis már ott arról ír, h igen, fontos, h a régi mintázatokon továbblépbe a férfi elinduljon befelé, megismerje a maga női részét, energiáit is, önismeret, meditáció, stb.

De h itt nincs vége, mert utána, innen megerősödve, bázisra építkezve ismét a világban a helye, teremtő, alkotó, a világot formáló férfiként. Ő "vad" férfinak hívja ezt a férfi korszakot.

VT 135 2023.04.25. 09:36:21

@Tblog:
Mint USA-ban élő, miként látod a helyzetet. Bár nyilván az is számít, melyik városban, melyik államban élsz.
Én amit hallok, meg látok, nagyon a szétesés, lebomlás, Római birodalom végjátékának tűnik.
Ahogy Bogár mondja, h a háttérhatalmi elit immár új gazdatestet keres magának, mert ezt már lelakta.
Szóval érdekelne, te mit tapasztalsz.

Deansdale 2023.04.25. 09:43:36

@Tblog: Tegyük fel, hogy az USA-ban az utóbbi 40 évben minden választást a libertáriusok nyernek local, state és federal szinten is. Hogyan akadályoznák meg azt, hogy a Blackrock kvázi felvásárolja a cégvilágot és a woke eszme terjesztésére használja? Szerintem libertárius elvek mentén sehogy.

VT 135 2023.04.25. 09:47:23

Ismét szembetalálkoztam Pablónál (Vágyvölgyi Gusztáv) a valódi közösség meghatározásával.

M.Scott Peck valódi közösség meghatározása:
Inkluzivitás, elkötelezettség és konszenzus: a tagok elfogadják és felvállalják egymást, ünneplik egyéniségüket és túllépnek különbözőségeiken. Elkötelezik magukat az erőfeszítés és a résztvevő emberek mellett. Döntéseket hoznak és konszenzussal egyeztetik a nézeteltéréseiket.
(Személyes megjegyzésem: ne keverjük ezt a ballibek "inkluzivitásával"! Ne hagyjuk, h az elmebajosok kisajátítsanak maguknak szavakat! Lásd még "meleg" - helyett "homoszexuális". Itt arról van szó, h minden ember személyiségében, tulajdonságaiban különböző és ahelyett, h megpróbáljuk egymást erőszakkal homogenizálni, a különbözőségeinket megfelelően struturált közösségi rendszerben felhaszálva erőt merítünk belőlük.)

Realizmus: a tagok a különböző nézőpontjaikat egyeztetik, hogy jobban megértsék a helyzet teljes kontextusát. A döntések sokkal körültekintőbbek és alázatosabbak, nem pedig egyoldalúak és arrogánsak.

Szemlélődés (kontempláció): a tagok önvizsgálatot tartanak. Egyénileg és közösen tudatában vannak a rajtuk kívüli világnak, a bennük lévő világnak és a kettő közötti kapcsolatnak.

Pszichológiailag biztonságos tér: a tagok megengedik a többieknek, hogy megosszák sebezhetőségüket, gyógyítsák magukat, és kifejezzék, kik ők valójában.

A személyek közötti béke laboratóriuma: a tagok tapasztalati úton fedezik fel a béketeremtés szabályait, és magukévá teszik azt. Együttérzést és tiszteletet éreznek és fejeznek ki egymás - mint embertársak - iránt.

A méltóságteljes küzdelem színtere: a tagok bölcsességgel és kegyelemmel oldják meg a konfliktusokat. Meghallgatják és megértik egymást, tisztelik egymás adottságait, elfogadják egymás korlátait, megünneplik a különbözőségeiket, bekötik egymás sebeit, és elkötelezik magukat a közös küzdelem mellett, tehát nem egymás ellen küzdenek.

Mindenki vezető: a tagok a "vezetés áramlását" hasznosítják a döntések meghozatalára és a cselekvés irányának kijelölésére. Maga a közösség szelleme vezet, nem pedig egyetlen ember.
A közösség (spirtituális) szelleme: A közösség igazi szelleme a béke, a szeretet, a bölcsesség és az erő szelleme. A tagok e szellem forrását a kollektív tudat eredményének vagy egy Felsőbb Akarat megnyilvánulásaként tekintik.

További megjegyzésem: lehet szkeptikuskodni, h ez utópia, de ma is léteznek ilyen emberi közösségek, Kék Zónáknak nevezik őket. Rengeteg anyag van róluk a neten, van, amely csak a külső tényezőkre fókuszál, amely nyilván hamis, de sok foglalkozik a belső tényezőkkel is.
Pl.
novekedes.hu/elemzesek/foldunk-kek-zonai-a-hosszu-elet-oazisai

békaapu 2023.04.25. 09:48:00

@VT 135:
Szia VT 135.
Szerintem nem csak technikai fölényben vannak az előtér és háttérhatalom tulajdonosai, hanem a bevethető tartalékok terén is.
És ez nem csak pénzbeli tartalék. Szerintem a mindennapokhoz feltétlenül szükséges szolgáltatásokon kívül mindenkinek a munkája helyettesíthető pénzügyi ügyeskedéssel.
Nem az árutermelés ma már a gazdasági stabilitás alapja.
Ki tud addíg sztrájkolni amíg megrendül.. amíg elkezd hiányozni az az érték amit ő eddíg létrehozott?

VT 135 2023.04.25. 09:50:45

@VT 135:
Ja a vezető rész vagy félreérthető, vagy másként látom (és elvileg Pablóék is): tehát abból lesz természetes vezető, aki a legtöbb felelősséget viszi és ezért a közösség megválasztja. Addig, amíg ő látja el legjobban a szerepet. Tehát nem szerep, hanem funkció. Nem saját egójába szorult, hatalommániás faszkalap, hanem főszervező, mediátor.
És igazából (legalább) kettő vezetőre van szükség: egy szellemi, aki viszi a zászlót, akit követnek az emberek, aki az eszme. És egy operatív vezető, aki a mindennapi dolgokat szervezi.

VT 135 2023.04.25. 09:53:28

@békaapu:
"Ki tud addíg sztrájkolni amíg megrendül.. amíg elkezd hiányozni az az érték amit ő eddíg létrehozott?"

Ha / Amíg kicsiben nem megy, akkor nagyban még úgy sem fog menni...
Hozzáteszem, a sztrájk is csak egy reakció, védekezés, nem pedig akció. Ez még mindig a mostani világrend kereteiben várja a megoldást - ráadásul az adott hatalomtól. A sztrájk legnagyobb erőssége az lenne, h az emberek elkezdik felismerni az együttműködés erejét, szükségességét és elkezdik azt megtanulni.

békaapu 2023.04.25. 11:13:09

@VT 135:
De a kérdés az hogy felismerjük-e hogy mekkora tétellel állunk szemben.
Mert aki vagy ami a mérete miatt már nem függ a mi összefogásunktól, azzal minek is kezdenénk harcot.

Se a jégesővel szemben, se a háttérhatalommal szemben nem számít már az én tevékeny összefogásom veled. A közvetlen főnökünket meg tudjuk pokrócozni egy sötét utcában, a munkáltatónkat nehéz helyzetbe tudjuk hozni a bértárgyalásokon (de őt is már csak a közvélemény szeme előtt) - de amelyik hatalom már nem függ a média véleményétől, az általunk befolyásolhatatlan.

..szerintem.

Deansdale 2023.04.25. 12:02:55

@VT 135: Oké, nem feltétlenül keverjük ide a libsiséget, de szerintem egy normális közösség kifejezetten exkluzív, vagyis nagyon megválogatja kit enged be. Én biztosan nem szívesen lennék olyan közösség tagja, amibe bárki beeshet az utcáról. És most nem arról beszélek, hogy zárjunk össze a színesbőrűek ellen, bár azt ugye tudjuk hogy a különbözőségek eredendően közösségromboló jellegűek. Nem szívesen lennék egy közösségben egy síita és egy szunni muszlimmal, nem azért mert én egy f*sz vagyok, hanem mert a statisztikák szerint bármelyik pillanatban egymás torkának ugorhatnak. Meg az enyémnek. 3 év türelmi idő után beléphetnek a közösségbe, ha addig bizonyítják hogy épelméjűek :)

Nekem úgy tűnik a kék zónáknak semmi köze a közösségekhez, egyszerűen a várható életkort mutatja.

Mia and Me 2023.04.25. 14:18:27

@VT 135: a kék pöttyök azok a részek ahol magas életszínvonalú országban/térségben valamilyen természeti adottság ( hegy, sziget, erdő stb) miatt aránylag elzárt a rész a magas életszínvonalat előállító rendszer káros vonatkozásaitól. Vagyis a civilizációs előnyöket kapják és nem kapják hozzá a világ többi részén nem kizárható hátrányokat hozzá.
Plusz poén: sehol se kell fűteni, és mindegyik rész tipikusan az a terep ahol az utcán is szedhető a gyümölcs. Vagyis minden szempontból oázis.

Tblog 2023.04.26. 00:24:24

@VT 135: Így van. Elég sok most a probléma. A nagyvárosok közel egésze Demokrata kézben van, 60-80-100 éve. Még a déli államokban is, ahol a konzervatív párt szokott győzni.

2016-tól kezdve megindult egy balhé, ami kicsit elcsendesedett az évek során, rekord alacsony munkanélküliség, magasabb bérek, lenyomott infláció, stb. 2020-ban minden összedőlt, a lezárások miatt, meg a Floyd okán a sajtó/média/Demokrata párt/és egyéb szervezeteik által kirobbantott erőszak miatt. (Amit azóta sem tudtak kezelni, pedig néha elég kínos már Bidenéknek és a Dem pártnak.)

A Republikánus párt egy kicsit túltolta az abortusz dolgot, rádadásul az időközi előtt, amivel nem jártak túl jól... Viszont a progresszív oldal meg teljesen átment szélsőségbe. Kaptuk naponta a Demokrata kampányanyagot kéretlenül, mind arról szólt hogy mennyire imádni kell az abortuszt, hogy az mennyire jó, hogy az egy "jog", amit a gonosz magzatvédők el akarnak venni minden nőtől, és hogy ezért ők a sátán, stb. Ez volt a fő kampánytémájuk 2020 novembere előtt. Érdekes hogy tényleg volt hogy naponta kaptuk, vagy 25-30 ilyen szórólapot, újságot, stb. Republikánus pártiból csak egyetlen egy szórólap landolt a postaládánkban. Semmi más.

Annyi hazugság van, félrevezetés, beállítják az inflációt jó dolognak, a sajtó média hazudik, a Biden adminisztráció vagy nem nyilatkozik, vagy nem mond igazat. Kettős mérce, gyűlöletkeltés, egymásnak uszítás, stb. Mentálisan lefárad tőle a lakosság.

Tblog 2023.04.26. 00:29:51

@Deansdale: Annak az esélye nem áll fenn, hogy a libertáriusok egyhamar hatalomba kerülnek. 1%-os pártról van szó. Ez olyan mintha azt mondanánk hogy holnap jön a Párbeszéd Magyarországért és hatalmas győzelmet arat a választásokon.

Ha brutális győzelme lenne a libertáriusoknak 40 éven át, az azt jelentené hogy a szavazók nagy többsége is az. Tehát nem lehetne a szavazókat hülyére venni, meg értelme se lenne. Egy nagyvállalat miért próbálkozna olyasmivel ami semmi hatással nem lenne a lakosságra? Az olyan lenne mint ha egy sátánista egy templomban akarna beszervezni új tagokat a saját vallásába.

Tblog 2023.04.26. 00:54:02

@Deansdale: Nem gondoltam vagy mondtam ilyet. Természetesen egy libertárius rendszerben lehetnek kommunisták és nemzetiszocok is, vallásos konzervatívok és progresszív balliberálisok is.

"mert csak akkor működhet ha mindenki libertárius" - Ez sem igaz. A többség kell hozzá, nem mindenki. A jelenlegi rendszer "többségi társadalom", és így 2/3-ados többségű libertárius párt probléma nélkül védhetné a tömegek jogait. (Ahogy most a kormány ellenkező előjellel, probléma nélkül elnyomja a tömegek jogait.)

"Hogyan akadályozod meg ezt libertárius módszerekkel? (Sehogy.)" - Sehogy mert nem kell. Ha a libertárius tömegre nem hat, akkor vergődhetnek azok a multik amik WOKE-ot akarnak terjeszteni. A kutya se lesz rá vevő.

"Nahát ha ezt te is tudod, akkor miért értetlenkedsz mikor azt mondom, hogy egy libertárius rendszerben a Disney önként terjesztheti a ballib szart?" - Sokadszorra elismétlem. Egy libertárius rendszerben libertárius tömeg van, akik nem vevők a terjesztett WOKE-ra.

"a Disney akkor is ballib lenne a kapitalista multik további 90%-ával együtt, mert a libertárius rend ezt nem tudná és nem is akarná megakadályozni" - Mert nem lenne rá szükség.

"egy libertárius rendszerben Soros Györgynek joga van arra költeni a pénzét amire akarja, tehát terjesztheti belőle a woke ideológiát" - Megteheti, csak minek, ha egyszer egy libertárius rendszerben a tömegek libertáriusok, tehát nem fog rajtuk sem a WOKE, sem az SJW, sem a CRT, se a többi?

"Ebben a libertárius rendszer nem tudja és nem is akarja őt akadályozni." - Mert nem is kell, mivel nem tud vele ártani.

"márpedig a Disney nem sérti a NAP-ot. Azt csinál amit akar, nem?" - Felőlem azt csinál amit akar. Libertárius rendszerben nem néznék a Disney-t és becsődölne. Ennyi. Ahogy az amerikai szólás tartja: "szavazz a pénztárcáddal".

"ennél többre nem futja nekik sem a NAP megsértése nélkül" - A Bud Light sörgyár most jó nagy szmötyiben van. Figyeled? Pedig csak egy kis laza bojkott lett ellene meghirdetve. Pánikolnak, már 3 marketingfőnököt függesztettek fel, volt egy béna bocsánatkérés. Az eladásaik 31%-ot estek néhány hét alatt.

"A libertáriusok kb. fele támogatja a nyitott határokat, meg azt mondják hogy a transzneműeket is békén kell hagyni amíg téged nem piszkálnak." - A nyitott határokat csak egy részük támogatja. Én is támogatom hogy a transzokat békén hagyják. Felnőtt férfi/nő, annak műteti magát aminek akarja. Az ő dolga. Épp csak a gyerekeket hagyják békén, mert ha nem, az úgy a NAP ellen van.

"Hát, a gyakorlatban ennek a kérdésnek nincs sok értelme, mert úgyis az van amit a reszetelők akarnak, ha meg elméleti síkon nézzük, akkor kb. egy konzervatív nacionalizmusra épülő tizedes rendszer lenne jó." - Nem vagyok konzervatív, nem vagyok nacionalista sem. Túlzott tiltás nem jó, sőt, ártalmas is. Most a kormány eljátssza a konzervatív nacionalistát. Ez jó Magyarországnak? (Már a nyugdíjasokon és a krumplin megvett szavazókon kívül.)

"Ami legföljebb évente 1 filmet produkál és a piac egy ezrelékét sem birtokolja." - Lehet bővíteni. Lehet újakat csinálni. Lehet független filmgyártásba kezdeni. Lehet Patreonon és egyéb helyeken összedobni pénzt független filmekre és sorozatokra. Asylum studio? Vagy ott a Netflix, ami független filmeket és sorozatokat vesz meg, amellett hogy sajátokat is készít. Elég nagy a repertoár.

Persze a panaszkodás könnyebb. Ott volt a Jobbik 20%-os párt voltak, sok milliárd forinttal, 1millió+ szavazóval, színészekkel, filmesekkel is. Csináltak filmet vagy sorozatot? Nem. Nem is tervezték. Híradót csináltak egy ideig, ami egész profi volt, de azt is abbahagyták.

Csak magukat hibáztathatják érte. Mindenki sír hogy nincs semmi, de senki nem akar tenni semmit hogy legyen valami.

Tblog 2023.04.26. 00:57:20

@Deansdale: Amúgy szoktam a helyi konzervatívokkal, patriótákkal beszélni. Voltam 2 gyűlésükön, csak hogy meghallgassam őket, meg együtt tüntettünk a fegyvertartási jogok mellett a múlt nyáron.

Wildhunt 2023.04.26. 17:16:29

@Mia and Me: Ma ez senki mellett nem biztosított.

De. Nálunk, meg ismerőseim nagy részénél így van. Anyu otthon, apu dolgozik. Egészen jól működik.

valis47 2023.04.27. 00:13:42

@Tblog: A Párbeszéd Magyarországról ettől függetlenül ad egy főpolgármestert. Egy asztal körül elférne a tagság, de ez nem számít, hanem hogy kik tolják őket.

Tblog 2023.04.27. 01:26:27

@valis47: Karácsony nem a Párbeszéd főpolgármestere, hanem a 6 párti összefogásé.

Ahogy mondod, az a lényeg hogy kik vannak mögötte. Ha csak a saját 1%-os pártja tolta volna és az összes többi sajátot indít, akkor a DK meg a Momentum is megverte volna, a Mi hazánk is, de talán még a Kétfarkú párt jelöltje is. :)

KalmanBlog 2023.04.27. 10:44:04

@Mia and Me:
> 30 évet bevállalni csak úgy lehet ha biztos a háttér. Ma ez senki mellett nem biztosított.

Jó kereset és tartalék kérdése. Ha van pár évre elegendő tartalék, akkor a nő a munkába állását is tekintheti úgy, hogy "hideg tartalékban" van magyarul nem kell erre gondolnia sem ameddig nem üt be tényleg a ménkű.

A néhány évnyi tartalékot, amiből meg lehet élni kereset nélkül is, azt nem lehetetlen elérni. Persze nem is könnyű, de nem lehetetlen. Például jó esetben a szülők ezzel indítják el a gyereket az életben, és neki már a saját gyerekei számára kell ezt megteremteni - ez szerintem az ideális életpálya modell. Egy gyereknek azért meg lehet adni ezt. Sok gyerek esetén pedig ha ezt amolyan családi biztonsági hálóként képzeled el, akkor talán nem kell annyiszor rendelkezésre állnia, ahány gyerek van, mert remélhetőleg nem lesz mindegyik családban egyszerre keresőképtelen az apa.

Az én ismerősi körömben is sok nő csak hobbiból dolgozik, úgy értve hogy simán megélnének csak az apa keresetéből. Úgy látom, hogy nagyjából a mérnökök szintjén már meg lehet ezt csinálni. Olyan ismerősöm is van, akik külföldön élnek és lényegében az anya keresete elmegy az ovira. Na, annak aztán semmi értelme nincsen. De itthon is van aki magánoviba járatja a gyereket, meg rendeli a kaját meg ilyenekre költ, aminél simán lehet, hogy ésszerűbb volna ha inkább otthon lenne az anya és ő biztosítaná ezeket a szolgáltatásokat.

Frederick2 2023.04.28. 10:09:31

@KalmanBlog:

"Olyan ismerősöm is van, akik külföldön élnek és lényegében az anya keresete elmegy az ovira. Na, annak aztán semmi értelme nincsen. De itthon is van aki magánoviba járatja a gyereket, meg rendeli a kaját meg ilyenekre költ, aminél simán lehet, hogy ésszerűbb volna ha inkább otthon lenne az anya és ő biztosítaná ezeket a szolgáltatásokat."

Jó meglátások. Szinte csak megerősíted azt, amit már kifejtettem az előbb arról, hogy igenis élhető és értelmes opció, hogy a nők egy része simán háztartásbeli legyen, és ne legyen jelen a munkaerő-piacon.

Frederick2 2023.04.28. 10:10:03

@Deansdale: Erről a jelenségről mit gondolsz?

forgokinpad.blog.hu/2023/03/31/felhasznalok_es_intelligenciak

"Valamit mi nagyon félreértünk ezzel a mesterséges intelligenciával. Annyira, hogy az már sokkal veszélyesebb magánál a jelenségnél is. A legtöbben egy indulat és részrehajlás nélküli, ám (majdnem) mindent tudó orákulumnak hiszik ezeket a nyelvi szimulációkat, holott egyáltalán nem azok: világos, hogy ha azt sem tudjuk, mivel van dolgunk, tévedni fogunk."

Deansdale 2023.04.28. 13:05:47

@Frederick2: Aki felköti magát egy chatbottal való besézlgetés miatt az eleve sem volt normális.

Én a magam részéről túl öreg vagyok már ehhez a hülyeséghez, meg nincs is szükségem semmire amit ilyen programokkal lehetne előállítani, úgyhogy csak távolról szemlélem ahogy egyesek hasraesnek az MI előtt.

Ami nem is igazi MI a szó hagyományos értelmében, bár a válaszai már kezdenek úgy kinézni, mintha az lenne.

Veszélyét egyelőre nem látom, azon kívül hogy még butábbá teszi az emberiséget hogy még kevésbé kell a saját eszünket használnunk. Az, hogy egy illető öngyi lett csak szenzációhajhászás.

Frederick2 2023.04.28. 15:44:15

@Deansdale: Én egy darabig érdeklődve figyeltem azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amik a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, a robotika és a digitalizálás körül folyik.

Mostanában lelohadt az érdeklődésem. Sajnálatosan a mesterséges intelligenciával, a virtuális valósággal, a robotikával és a digitalizálással kapcsolatos kutatások és fejlesztések a háttérhatalom (a nemzetközi szervezetek, s az azt hűségesen kiszolgáló államok és techcégek) kezében van. Ezek a dolgok, meg önmagában a fejlett technológiák nem ördögtől valók. Lehet jóra és rosszra is használni őket. A probléma az, hogy a háttérhatalom ezt nagyobb részt rosszra fogja használni. Valószínűleg egy új totalitarizmus kiépítésére és fenntartására.

Kiábrándító, nemde?

Mindenesetre arra kíváncsi vagyok, ezek a fejlett technológiák miként fognak kihatni majd a munkaerő-piacra.

Frederick2 2023.04.30. 18:02:43

@Deansdale: @VT 135: @Wildhunt: Tech cégek. Gamer cégek. Videójátékok. Videójáték-függőség. Gamerek. Gamer újságírás. Straemerek.

Virtuális valóság. Természetesen van benne háttérhatalom is. Meg WHO. Meg UNICEF. Meg APA.

Mindezekről a véleményem:
grafomanpali.blog.hu/2023/04/30/gaming_disorder
süti beállítások módosítása