HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Pár érdekesség a II. VH-val kapcsolatban

2024.02.15. 09:39 Deansdale

Semmi különösebb ideológiai célom nincs ezzel a cikkel, bár biztos lesznek hülyék akik szerint ha ilyesmivel foglalkozok nyilván csak náci lehetek, dehát na. Igazából az motivál, hogy a II. VH-val kapcsolatban rengeteg olyan részlet van, amit a többség nem ismer, elsősorban azért, mert a győztesek által írt történelem mélyen hallgat ezekről. Ez a lista nem teljes, nyilván, milliónyi dolog van amit így össze lehetne szedni - én csak pár olyan tényt említek, ami számomra érdekesnek tűnik.

1. Franciaország nem csak hadat üzent, de meg is támadta Németországot még jóval azelőtt, hogy a németek a villámháborújukkal ellentámadásba lendültek volna.

2. A németek és az oroszok majdnem egyszerre támadtak Lengyelországra és kvázi szétosztották azt maguk között, ami már alapból is furcsa a ruszki részről ha a gonosznáci narratívát nézzük, de a háború következő nagy lépése az volt, hogy Szovjetunió megtámadta Finnországot. (És közben még aláírtak a németekkel, hogy gabonát és nyersanyagot szállítanak nekik.)  A finn invázió nem jött be a szovjeteknek, de nem adták fel, inkább megpróbáltak Romániától területeket kizsarolni, később be is mentek sereggel. Ezen támadások idején még egyik áldozatuk sem volt a németek szövetségese, de a ruszkik többé-kevésbé annak voltak tekinthetőek, vagyis ezeket a támadásokat láthatjuk úgy, hogy a nácipárti Szovjetunió a tengelyhatalmak oldalán támadott semleges országokra.
Jóval később, a finnekkel folytatott második összecsapás végén Sztálin Finnország területének 11%-át követelte a békéért cserébe, amit az oroszok azóta is birtokolnak.

3. Azt a szemfülesek általában tudják, hogy a németek lerohanták Dániát és Norvégiát, de arról jóval kevesebben hallottak, hogy az angolok már a német támadás előtt elkezdtek terveket gyártani a gyakorlatilag velük szövetséges Norvégia, illetve Svédország megtámadására. Hitlerék csak napokkal előzték meg az angol hadműveletet. Az angol-német katonai konfliktus azzal kezdődött, hogy a Norvégiában hadakozó németek a Norvégiát szintén lerohanni szándékozó angolokkal csaptak össze - persze akkor az angolok már mint "megmentők" voltak jelen.

4. Hitler egy évig könyörgött az általa nagyarabecsült angoloknak, hogy szálljanak már le Németországról - az I. VH-ból származó német-lengyel területi vitába nem volt legitim joguk beleszólni, tehát kifejezett angol katonai agresszió, hogy ilyesmikre hivatkozva megtámadták a németeket. Hitler a jó szándéka jeléül Dunkirknél megállította a német támadást és engedte, hogy a szövetségesek több mint 338.000 bekerített embert evakuáljanak, utána pedig békeajánlatot tett Angliának, majd csaknem egy évvel később megint próbálkozott.

5. 1941 januárjában a Szovjetunió csatlakozni akart a tengelyhatalmakhoz.

6. Az angolok megtámadták Irakot és Iránt is, csak a biztonság kedvéért. A semleges Iránban semmi keresnivalójuk nem volt, Irakban pedig a saját, megbukott helytartójukat emelték vissza a vezetésbe, mivel a leváltója az angolbarát rezsim ellen a németektől remélt segítséget Ezután az angolok a francia kontroll alatt lévő Szíriát és Libanont is megtámadták, mert hát Franciaország épp német megszállás alatt állt, szóval miért ne. Az angolok aktívan támadták a francia flottát, amit a helyi francia vezetők nem néztek jó szemmel, tehát le is tárgyalták a németekkel, hogy hajlandóak inkább őket segíteni, akik cserébe francia hadifoglyokat engedtek szabadon. Némileg egyszerűbben összefoglalva: a közel-keleti térségben az angolok francia gyarmatokat támadtak, akik ez ellen a nácikkal szövetkeztek.

7. A háborúban a legnagyobb emberáldozatot elszenvedő ország a Szovjetunió volt, ami gyakorlatilag köztudott, de a lista második helyezettje ehhez képest igencsak meglepő lehet, és nem sejtem hányan tudják kapásból: Kína. Bár a Japán-Kínai háború a II.VH-tól függetlenül kezdődött, később a nagyobb konfliktus mondhatni bekebelezte a kisebbet. Érdekesség, hogy a nácik eredetileg Kínát támogatták, csak Japán tengelyhatalmakhoz való csatlakozása után váltottak. Kína a becslések szerint 15-20 millió embert veszített, jobbára a japán katonák legendás embertelensége miatt, amire a legismertebb példa a 731-es egység. Ezek a japán úriemberek kémiai és biológiai fegyvereket fejlesztettek illetve teszteltek Kínában, nem önkénteseken.

12 komment

Címkék: történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.02.15. 14:07:24

Igen, különben a magyarok a szocializmusban az események torzított szovjetbarát változatát kapták, aztán 1990 után a szintén torzított amerikai változatát, ezt nyomják az amerikai filmekben és dokumentumfilmekben. Gondosan elhallgatva az angolok és amerikaiak háború idején és után elkövetett háborús bűneit, mint a polgári lakosság ellen irányuló bombázások, szovjet és jugoszláv állampolgárok átadása szovjet és jugoszláv államnak, akik kivégezték többségüket, német hadifoglyok tömeges halálra éheztetése.

GABOR2 2024.02.15. 21:50:52

A második ponthoz... Sztálin továbbment mint amiben megegyeztek és a németek pl. elfogadhatatlannak tartották, hogy Finnországot elnyelje a Szovjetunió.

7.pont... Japán az első világháború alatt az angolok szövetségese volt. Később is példásan teljesítette a szövetségesi kötelezettségeit. A japánoknál viszont folyton váltogatta egymást a Nyugat imádat és utálat és Churchill elindított egy újabb utálat hullámot amikor minden ok nélkül felmondta a japánokkal a szövetségüket, amit Japán nagyon sértőnek vett. Plusz Churchill kitalálta, hogy Angliának történelme során először takarékoskodnia kéne a flottáján ami hatalmának egyik alapja és elfogadta a flotta arány szerződést, hogy az USA-nak is lehet ugyanakkora flottája mint a briteknek, a japánoknak meg tán max. fele akkora lehet. De persze ez amolyan becsületszó megállapodás volt és a britekkel ellentétben a többi fél nem spórolt a flottán. Tudom, hogy akkor Churchill nem az egész országot vezette, de ő döntött a flottáról...

GABOR2 2024.02.16. 16:21:39

Másik "érdekesség", hogy Sztálin is támadott volna, csak Hitler megelőzte.

jkoenig 2024.02.23. 18:14:12

Francia o. hol és mikor támadta meg a hadüzenete után( 1. pont) a németeket?
Tudomásom szerint a hadüzenet után hónapokig semmi sem történt, ez volt a
"furcsa háború" "Sitzkrieg"
Arról azt hiszem megoszlanak a vélemények hogy Dunkirknél tényleg csak H. jószándékáról volt-e szó....

valis47 2024.02.23. 18:59:00

@jkoenig: A Saar-offenziváról lehet szó. Ez egy kisebb francia támadás volt, sikertelenül végződött. Inkább csak alibi próbálkozás volt, miután a lengyeleket lerohanták a németek.

Dunqerque (nem Dunkirk, mert francia várost nem hívunk magyarul az angol nevén) esetében pedig Hitler angolokhoz való hozzáállását ismerve valószínűsíthető, hogy tényleg gesztus volt, hogy nem mészároltatta le/fogatta el az egész angol expedíciós haderőt, hanem hagyta, hogy csapot-papot hátrahagyva evakuáljanak. Adolf még reménykedett, hogy az angol-szász testvériség jegyében még szövetségesek lehetnek az angolokkal. Hess ezért repült Angliába 1941 májusában, mert a brit titkosszolgálat elhitette a németekkel, hogy vannak olyan befolyásos angol körök, akik készek a Szovjetunió elleni közös háborúról tárgyalni velük. Valószínűleg voltak is ilyenek, de lelepleződtek, Churchill pedig elintézte őket. Hess-t pedig még odacsalták. Aztán Spandauban megölte a SAS, mielőtt kiszabadulhatott és esetleg beszélhetett volna (feltéve, hogy nem alteregó volt az illető... akkor meg azért).

Deansdale 2024.02.23. 19:33:11

@jkoenig: @valis47: Úgy látom a cikkben lévő link nem működik, ha kérdezni és találgatni kell a dolgot :) Igen, a Saar-offenzíva volt az, hét nappal Lengyelország német lerohanása után a francia sereg felvonultatott 30 hadosztályt és behatolt Németországba. 13 települést elfoglaltak, meg a Warndt-erdőt, de a Siegfried-vonalnál megálltak. Az egész több mint 1 hónapig tartott, de végülis a németek különösebb cécó nélkül kipicsázták a franciákat.

Persze világos, hogy szövetséges szemszögből ezt a témát elbagatellizálják, végülis tényleg csak egy kis semmiség volt, pl. ha mondjuk Románia megtámadna minket és elfoglalná Gyulát meg még 12 települést, az nem számítana semmit... Kis határvillongás.

Bayaz 2024.02.23. 21:38:58

@Deansdale: "Persze világos, hogy szövetséges szemszögből ezt a témát elbagatellizálják, végülis tényleg csak egy kis semmiség volt, pl. ha mondjuk Románia megtámadna minket és elfoglalná Gyulát meg még 12 települést, az nem számítana semmit... Kis határvillongás."

Mondjuk közelebb állna ahhoz, ha mi magyarlakta területeket követelnénk vissza Szlovákiától, a románok kijelentenék hogy ők garantálják Szlovákia területi integritását, és amint mi megtámadjuk Szlovákiát, ők is hadat üzennének nekünk (ahogy igérték) és bevonulnának Délkelet-Magyarországra.

Ebben nem hiszem hogy bármi meglepő* vagy titkolnivaló van, egyszerűen csak tényleg nem releváns a háború későbbi lefolyását illetően.

Igazából az a hihetetlen az egészben, hogy úgy tűnik, ha a franciák a teljes haderejüket felsorakoztatják és gyorsan támadnak, akkor jó eséllyel legyőzhették volna őket, de attól féltek, hogy a német légierő (ami a valóságban Lengyelországban volt) lebombázná a városaikat.

*úgy értem, a meglepő dolog épp az lenne, ha a franciák nem támadnák meg egyből a németeket a hadüzenet kihirdetése után. Nem vagyok hadiszakértő, de a józan ész azt diktálja, hogy amig a német csapatok jó része Lengyelországban van, addig van a legjobb esély legyőzni őket.
A Churchill által irányitott brit tervek a szövetséges Norvégia lerohanására már annál érdekesebbek és eléggé szembemennek a 'szent nyugati szövetségesek' mitoszával...

Deansdale 2024.02.24. 10:18:57

@Bayaz: "Ebben nem hiszem hogy bármi meglepő* vagy titkolnivaló van, egyszerűen csak tényleg nem releváns a háború későbbi lefolyását illetően."

Olyan értelemben abszolút releváns, hogy a jelenlegi narratíva szerint minden a gonosznácik hibája akik az egész világot el akarták foglalni és ezért támadták meg Franciaországot is mindenféle különösebb ok nélkül. Ja, hogy a francia támadtak először? Az nem releváns :)

Opus P. 2024.02.26. 21:25:24

A norvegok mindenkepp szamitottak arra, hogy oket valaki meg fogja szallni, csak nem tudtak, hogy ki. Amikor az Osloi obolben a nemet megszallo flotta elen halado Blucher cirkalora tuzet nyitottak, az erod parancsnokanak fogalma sem volt, hogy milyen nemzetisegu hajora lonek. Akkor derult ki, amikor a tulelok elkezdtek partot erni az obolben. A Blucher roncsai a mai napig ott vannak.

Az, hogy mi dontotte el, hogy kik szalljak meg Norvegiat, abban allitolag az Altmark incidensnek nagy szerepe van. Tomoren ugye, hogy a del-atlanti vizeken portyazo Admiral Graf Spee, amit meg 39 szept 1 elott ket hettel kikuldtek az atlanti oceanra, hogy keszen alljon, ha kitor a balhe, sorra tamadta a hajokat, (amiket akkor meg felszolitas, atvizsgalas es evakualas utan sullyestettek el, ez a gyakorlat akkor valtozott meg, amikor a britek egyre gyakrabban hasznaltak alcazott kereskedelmi hajokat, amire komoly tuzerot telepitettek), es az ezekrol a hajokrol osszeszedett tuleloket az Altmark nevu ellatohajon tartottak. A Graf Spee kesobb elsullyedt a Montevideo obolben, az Altmark viszont nemetorszag fele tartott a hadifoglyokkal a fedelzeten. Kerulouton, a norveg partok mellett, norveg felsegvizeken hajozott. Rovid csetepate utan az angolok (norveg felsegvizeken, egy fjordban) megtamadtak az Altmarkot es kiszabaditottak a kb 300 foglyot. Allitolag mikor Hitler megtudta, hogy mi tortent, akkor dontotte el, hogy a norveg kerdes nem tur halasztast.

Opus P. 2024.02.26. 21:33:17

Meg egy kevesse ismert tortenet a Lakonia incidens.

42-ben tortent, hogy az U-156 tengeralattjaro elsullyesztett egy kereskedelmi hajot, a Lakoniat. Felmerultek megnezni, hogy mi van, akkor vettek eszre, hogy a vizben civilek, gyerekek, nok vannak tomegevel. A Hartenstein kapitany ugy dontott, hogy nem hagyja magara az embereket es mentest szervezett. Osszeszedte a tuleloket es kotelre vette a mentocsonakokat. Hatalmas voroskeresztes zaszloval takartak le a fedelzeti agyut es ellattak a tuleloket elelemmel meg vizzel.
Radion leadtak, hogy mi a helyzet es atadja a tuleloket, ha cserebe nem lonek rajuk es szabadon elvonulhatnak. Ment egy darabig a tiprodas, de azzal vegzodott, hogy az amerikaiak bombat dobtak rajuk, merulesre kenyszeritve az U-156-ot. Kart nem tettek benne, de tobb mentocsonakot eltalatak. A tengeralattjaro kenytelen volt magara hagyni a csonakokat kb 1000 merfoldre a partoktol.
Az ugy felmerult Nurnbergben is, akit erdekel, nezzen utana, nagyon erdekes a tortenet, film is van fent rola a youtube-on.

Deansdale 2024.02.27. 08:44:17

@Opus P.: Na ezért érdemes blogot írni.

Deansdale 2024.03.06. 08:59:05

John O. Beaty a 2.VH-ban az USA hírszerzésénél volt az az ember, aki konkrétan megírta a napi hírszerzési jelentéseket a politikusok számára. 1951-ben írt egy könyvet, amiben - mintegy mellesleg - nevetségesnek találta a holokauszt gondolatát. Méghogy 6M, micsoda ostobaság ez, nyilvánvaló háborús propaganda...
twitter.com/classicsgroyp/status/1755060779412320725
Dehát biztos csak antiszemita volt, ugye, az kizárt hogy rálátása volt az igazságra és egyszerűen csak azt közölte...
süti beállítások módosítása