HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: Plusz azt is vedd bele, hogy kiépíteni sem olcsó lenne. Plusz: ha elmegy az áram leáll a szellőztető rendszer. (2024.03.19. 00:42) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • GABOR2: Építészmérnök fórumra kéne írnod Deansdale. Nekem most több rokon is csinált napelemeket, de van akinek napelem, hőszivattyú, minden van, de így se kapta meg a passzív ház, vagyis legjobb besorolás... (2024.03.19. 00:33) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Wildhunt: @Deansdale: engem az érdekelne, hogy fogadja a komposzt a folyamatos hűtést. A talajszondás hőszivattyú egyik hátránya, hogy sivatagosít, gyep például nem lesz felette. Felteszem a komposzt folyamat... (2024.03.18. 22:23) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Deansdale: @valis47: Na igen, aki egy modern kombinált fityfaszra kiadhat 1 misit annak nem kell trükköznie a fűtéssel, de ahogy a cikk is jelzi, ez ötletelés... A szabályok, hogyismondjam, kevéssé érdekelnek... (2024.03.18. 21:55) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: Bár persze ez utóbbi felesleges, ha maga a komposzt hője eléggé felmelegíti a vizet, akkor csak keringetni kell. (2024.03.18. 21:39) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Ketózis, a félreértések csúcsa

2011.11.24. 15:56 Deansdale

Ha valakit érdekel, hogy mi is az a ketózis, és szétnéz a neten, nem fog két forrást találni, ami ugyanazt állítaná. Vannak pártolói és ellenzői, de még ezek a táborok is végtelen számú altáborra szakadnak, attól függően, hogy ki hogyan és mennyire érti félre a folyamat lényegét. Van aki szerint áldás, van aki szerint veszélyes állapot, van aki szerint "betegség".

Ketózisról - az orvosi definícó szerint - akkor beszélünk, ha a vérben felszaporodnak a "ketonok". Ez akkor fordul elő, ha a máj glikogén-tartalékai (~glükóz, vagyis cukortartalékok) kiürülnek. Ekkor a test érzékeli, hogy a mindennapi üzemeléshez elégetett cukor elfogyott, és más energiaforrásra van szükség a sejtek számára.

Mindenféle ellentétes híreszteléssel szemben ez nem betegség, nem káros, nem vészleállás. A testünk egyszerűen tudomásul veszi, hogy "A" üzemanyag elfogyott, és átáll "B" üzemanyagra. Ez a "B" üzemanyag a zsír. A fogyókúrázók egyelőre még ne bontsák a pezsgőt, olvassanak tovább türelmesen.

Az emberi agy nem tud zsírral üzemelni, aminek a legfőbb gyakorlati oka az, hogy a hosszú láncú zsírmolekulák nem tudnak átjutni a vér-agy gáton. Most persze a ketózis vészmadarai bontanák a pezsgőt, de ők se kapkodjanak túlságosan. A zsír nem, de a ketonok átjutnak, és ezért cukor hiányában az agy ketonokkal is üzemelhet. És van még egy általános tényező, amivel eddig nem számoltunk az egyenlet egyik oldalán sem.

A vérben azért van vércukor, mert a sejtek azt használják "benzinnek". Az agy különösen szereti a vércukrot, csak úgy zabálja. Ezért a szervezetünknek marhára ügyes mechanizmusai vannak a vércukorszint szabályozására. Ennek az az értelme, hogy mindig legyen elegendő cukor a vérben az agynak és az izmoknak egy esteleges vészhelyzetre, de ne legyen túl sok cukor a vérben, mert az betegséget, kómát vagy akár halált is okozhat. A vércukorszint szabályozásának két főnöke a hasnyálmirigy és a máj. A máj bőség idején raktároz, ínség idején a raktárakból pótol. A hasnyálmirigy bőség idején inzulint termel, ami csökkenti a veszélyes vércukorszintet, ínség idején viszont inzulin helyett glükagont termel, ami emeli a vércukrot. Tehát ha (rövid távon) sok szénhidrátot eszünk, vagy ha semennyit, attól azért még nem dől össze a világ. A szervezetünk stabilan tartja a vércukorszintet, és az izmok és az agy is üzemelhet kedvére.

Na de akkor hogy jön a képbe a ketózis? Nem arról volt szó, hogy akkor van ketózis ha nincs vércukor? Ez nem ilyen egyszerű. De azért annyira nem is bonyolult :)

Amint a szervezet "rájön", hogy a gyomor felől nem érkezik a szénhidrát utánpótlás, a máj elkezdi a vérbe nyomni a tartalék glükózt. Egyúttal arra is felkészül a test, hogy tartósan nem lesz szénhidrát, és ezért más üzemanyagot kell a sejteknek rendelkezésre bocsátani. De ezenközben a vércukorszint kontrollja végig tökéletesen működik! Tehát a vércukorszintünk nem fog nullára esni sehogysem.

Szóval a máj elkezdte felélni a tartalékokat, az emésztés felől meg még mindig nem érkezik újabb glükóz. Ekkor a szervezet a következő fokozatra kapcsol, hiszen a máj tartalékai sem végtelenek. Ha azok kimerülnének, és nem lenne valami "B terv", akkor a vércukorszint tényleg leesne, és az gubanc. A következő fokozat, illetve a B terv lényege a glükoneogenezis, vagyis az, hogy ha semmilyen glükózt nem juttatsz a szervezetednek, az akkor is képes magának legyártani valamennyit zsírból. Ekkor az történik, hogy a testeden tárolt zsírpárnák elkezdenek "feloldódni", a zsír elúszik a vérben a májhoz, ami két baltával szépen felaprítja mint a tüzifát. (A két balta neve Lipolízis és Glükoneogenezis.) Ekkor a zsírból glükóz és ketonok keletkeznek. A vércukorszint tehát még mindig nem csökken, hiszen a máj gyártja a glükózt, szükség esetén kifejezetten nagy mennyiségben - napi fél kg-ot is képes előállítani, tehát nem kell senkinek attól tartania, hogy ha nem eszik kenyeret akkor lenullázódik a vércukra és szörnyet hal.

Ja, és amellett, hogy a zsír lebontásával keletkezik elegendő glükóz, amin az agy vígan tobzódik, a "mellékesen" keletkezett ketonok szintén használhatók a sejtek számára üzemanyagként, tehát a lipolízis/glükoneogenezis dupla haszon. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a testünk nem hülye, és ha már egyszer felépítette a zsírraktárakat a pocakon és/vagy a csípő környékén, akkor képes azokat lebontani és felhasználni is. Máskülönben semmi értelme nem lenne raktározni...

Tehát a ketózis akkor indul be, amikor a májban glükoneogenezis zajlik. Az pedig akkor zajlik, ha a glikogén-raktárak már ürülnek, de az emésztés nem szállít új szénhidrátot. A szemfülesebbek észrevehetik, hogy ez korántsem annyira ritka dolog, mint azt gondolnánk; ha 1-2 napig máshogy eszünk, vagy kevesebbet, mint a megszokott, akkor könnyen beindulhat a máj cukorgyártása és az óhatatlanul ketonokat is juttat a vérbe. Ez mindannyiunkkal relatíve gyakran megesik, és észre sem vesszük. Ha gyászolunk vagy betegek vagyunk és nem nagyon eszünk két napig, akkor komoly összegeket tehetünk arra, hogy a vérünkben már ott úszkálnak a ketonok. Igaz ez azokra is, akik keveset ettek aznap; éjszakánként sok embernél termelődik "némi keton". Éppen ezért igen nagy szakmai melléfogás lenne azt állítani, hogy a ketózis vagy maguk a ketonok "károsak". Nincs bennük semmi káros, egyszerűen csak azokat égeti a testünk ha éppen nincs a láthatáron cukor.

Az azonban igaz, hogy a ketonok savas jellegűek, ezért van pár "mellékhatásuk", amiktől egyáltalán nem kell megijedni, mert csak akkor jelentkeznek, ha testünk már derékig áll a ketonokban - és ezt legfeljebb minden tízezredik ember tapasztalja élete során (elsősorban a kemény alkoholisták és a cukorbetegek). Amúgyis, ezek nem olyan mellékhatások, mint a legtöbb gyógyszertári piruláé. Mindössze arról van szó, hogy a lehelletünk vagy a vizeletünk esetleg más szagú lehet, mint egyébként. Ha ilyet tapasztalnánk, fontos hogy igyunk elég vizet, együnk napi plusz egy almát, és ezzel megoldottuk a "hatalmas problémát".

Ide tartozik még az is, hogy elvakult fanatizmus hiányában képtelenek vagyunk "túlpörgetni" a ketózist, ugyanis manapság gyakorlatilag minden feldolgozott ételben van valamennyi szénhidrát. Ha semmi mást nem eszünk, csak bolti sonkát, szalámit és zöldséget, azokban is lesz annyi szénhidrát, ami lehetetlenné teszi, hogy akár csak a lehelletmegváltozás fázisáig is eljussunk. Ha tényleg nullára akarnánk csökkenteni a szénhidrátbevitelt, kizárólag saját előállítású, nagyon kevés változatosságot mutató étrendet kéne folytatnunk, ami kimerülne 2-3 féle hústermék és 2-3 féle zöldség fogyasztásában.

Egyértelmű tehát, hogy a ketózistól nem kell félni, sőt, fogyókúrához a leghatékonyabb megoldás. Afelől sem kell aggódnunk, hogy nehogy "túl kevés" szénhidrátot fogyasszunk, ugyanis hetekig kéne NULLA szénhidrátot fogyasztani ahhoz, hogy bármi bajunk lehessen a dologból. Hamarabb fogunk éhenhalni, semminthogy "szénhidráthiány" mutatkozzon a szervezetünkben. Adódik ez értelemszerűen abból, hogy a szervezet zsírból is tud cukrot gyártani, tehát csak akkor kerülhetünk bajba, ha a testünkben egy grammnyi szénhidrát, és egy grammnyi zsír sincs. Ha meg a tükörbe nézve egy csontvázat látunk akkor valószínűleg magunktól is rá fogunk jönni, hogy ideje táplálkozni.

Egyébként a ketogén diétát orvosilag alkalmazzák epilepsziás gyerekek kezelésére, ugyanis az agyban a ketonok csökkentik az epilepsziás roham esélyét. Egyes kutatások szerint a ketogén diéta felnőtteknél is jó hatással van az idegrendszerre, illetve idegrendszeri betegségek ellen alkalmazható. Na erre varrj gombot.
Ja, és persze ott vannak az eszkimók. Ők egész életüket ketózisban élték, amíg be nem tette a lábát hozzájuk a nyugati konyha, szóval ők elég jó érvet jelentenek amellett, hogy nincs a ketózissal semmi baj.

17 komment

Címkék: táplálkozás ketózis keton táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PG Gabor 2015.03.25. 10:06:38

Szia. Érekelne meddig lehet ezt csinálni . Én 10 napja csinálom és a szivem sokszor össze vissza ver. lehet nincs bennem elég valamiből? Éjszaka kiver a viz a homlokom szakad a viz izzadok mint egy ló , szédülök nagyon a végét járom. nem eszek csak zöldséget abból is paprikát, paradicsomot, brokkolit, sárgarépát,karfiolt. Aztán husokat felvégottat csirkét disznót mindent ami belefér olaszt, tavaszit,fokhagymásat ilyeneket. és sajtot , panonia ,trapista meg mackó sajtot. Végül is ezeket váltom és tojást 2 naponta 4 db ot. Semmi cukrot és lisztet . A halat nem szeretem. Az a baj hogy az istenért sem fogyok 10 nap alatt a viz kiürült és ennyi de a szivritmuszavarom nagyon aggaszt van hogy 2 orán keresztül össze vissza ver fulladok tőle lehet a ketozistól van mert nem tudok másra gondolni? lehet még sem olyan egészséges ez mint ahogy azt te állitod? Voltál már ketozisban te? nekem olyan adjon tanácsot aki már volt benne tapasztaltál te hasonló tüneteket? Várom válaszod ha lehet : pidzse4@gmail.com

Deansdale 2015.03.25. 11:16:50

@PG Gabor: Voltam ketózisban, hónapokig - nyilván alkalmanként kisebb-nagyobb megszakításokkal, pl. amikor szülinapi tortát kellett enni. Fogytam is rendesen. A tiédhez hasonló tüneteket nem tapasztaltam, sőt, jobban éreztem magam mint azelőtt évekig, vagy azóta bármikor.

10 nap alatt paleo/atkins étrenddel nem lehet szívritmuszavarokat okozni magadnak. Szerintem vagy pszichoszomatikus eredetű a dolog (magyarul a pánikolással idézed elő magadnak), vagy pedig valami más gondod van, amivel fordulj sürgősen orvoshoz. Ha úgy érzed csak a diéta lehet ludas, akkor lazíts a megszorításokon - fogyassz többféle zöldséget (ne korlátozd a felsoroltakra) és gyümölcsöt, esetleg egyél pár falat kenyeret vagy rizst. A szavaidból úgy érzem, mintha nagyon tömnéd a húsokat, de gondolom igazából mondanom se kellene, hogy a ketogén diéta nem azt jelenti, hogy rosszullétig tömjük magunkat mindenféle hústermékekkel. Legföljebb akkora mennyiségű ételt fogyassz naponta, amennyit a diéta előtt is szoktál, és igyekezz egyensúlyt tartani a hús+tejtermék és a növényi élelmek között.

Az ételallergiák terén nem vagyok szaktudor, azt így nem tudom megmondani, hogy esetleg valamire érzékeny vagy, amiből az utóbbi 10 napban többet fogyasztottál, mint azelőtt.

Ezen a blogon a "tanácsadásom" mindenesetre csak hobbi jellegű. Nem tudok embereket távdiagnosztizálni a neten keresztül, úgyhogy bármilyen komoly problémával ne engem keressetek, hanem a háziorvost, gyógyszerészt...

Alex631 2015.04.16. 02:47:32

@PG Gabor: Gábor! Régóta ketózisban vagyok, úgy gondolom, van elég tapasztalatom. 10 napután nem lehetnek ilyen tüneteid. átlagosan 2-4 nap lehet az átállás, érzékennyebbeknél a ch megvonása okozhat kellemetlenségeket. Ha a tüneteid a ketózissal függenek össze, az csak a túlzott mértékű fehérjebevitelnek lehet köszönhető. A ketogén diéta nem a hús és zsírzabálásról szól, hanem a jól belőtt táplálkozásról. A tüneteid alapján ammonemiára gondolnék. Ilyenkor a véred ammónia szintje kórosan megemelkedik és jönnek az általad írt mérgezéses tünetek.

tinke01 2015.05.02. 15:22:25

@PG Gabor: Pajzsmirigy vizsgálaton voltál már?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2016.03.21. 16:42:50

@PG Gabor:

Amit érdemes lehet meggondolni még az az hogy szedsz-e elég vitamint. Mert mindegy hogy ketózis vagy nem ketózis ha nem viszel be elég vitamint akkor a fogyàs lehet elèg kellemetlen élmény. De persze lehet màs van a háttérben, nem vagyok egy nagy szakèrtő.

BB boldogbuldog 2016.03.25. 12:32:54

Remek cikk. A "zsírből cukrot termelés" helyett "a máj által termelt ketonok" veszik át a főszerepet - írnám.

Nasaca 2016.07.22. 18:32:26

@PG Gabor: Gábor!

Én is ketózisban vagyok egy olyan programban, amit már több ezren végigcsináltak. Az első 48órában pokolian fájt a fejem, de ennyi. Illetve a mivel minden vitamint és rostot ételkiegészítők formájában magamhoz veszek minden nap az egyiktől éreztem némi émelygést.
Nem lehetnek ilyen tüneteid a ketózistól, de érdemes mérni ketostick-el a vizeletedben a ketonok számát, van egy mérték, amit nem jó meghaladni, mert savasodik a szervezet.

A másik ami a dolgok mögött lehet az laktóz, tejfehérje, tojás vagy szója allergia, de vannak ételek vagy fűszerek (vegeta), amelyek nátrium glutamátot tartalmaznak és ezek okozhatnak allergiát, amely nagyon súlyos tünetekhez is vezethet. Keress fel egy gasztroenterológust és mérd meg a ketonszámodat.

Akkor már egy lépéssel közelebb vagy a megoldáshoz. Ha minden normális, akkor lehet, hogy pszichés az alapja a tüneteidnek vagy más betegség van mögötte.

Steven814 2017.10.06. 09:38:13

Mi van akkor, ha hipoglikémiás tüneteim jelentkeznek? Elsősorban kézremegésre, idegességre gondolok. Nekem olyankor muszáj szénhidrátot enni.

KalmanBlog 2017.10.06. 10:30:37

@Steven814: Alapból low-carb voltál, vagy egy átlagos étrendről kezdted a ketogént? Mert átlagos étrenden a legtöbb embernek eleve cukor anyagcsere zavara van, és eltart egy darabig míg stabilizálódik a rendszer. Nekem legalábbis ez volt, hogy a paleo kezdetén sokáig gyenge voltam meg volt egy fura érzés.

Aztán amikor először ketogénnel próbálkoztam, akkor is főleg az átállás alatt ugyanezt éreztem pár óráig. Sokat nem ketogéneztem, de előfordul, hogy nem eszem estig, és akkor dél körül elő szokott jönni egy kellemetlen periódus, ami aztán hamar elmúlik.

Szóval pár óránál is tovább tart a rossz érzés?

Deansdale 2017.10.06. 16:54:51

@Steven814: Olyankor szénhidrátot kell enni. Ilyen esetekben a cukorhiányos tüneteket valami konkrét dolog szokta kiváltani, általában édesség vagy kávé elfogyasztása után 1-2 órával jelentkezik a dolog. Ha nálad is így van, akkor már tudod hogy ezentúl mit kell máshogyan csinálni...

Ha nem vagy "hivatalosan" cukorbeteg, és mégis ilyen tüneteid vannak, akkor lehet hogy már a cukorbetegség kapujában állsz, úgyhogy nem árt gyorsan lépni valamit.

Steven814 2017.10.08. 00:10:56

@Deansdale: köszönöm a választ. Talált, süllyedt

Deansdale 2017.10.08. 10:17:17

@Steven814: Öööö, a kommented smiley utáni fele valamiért nem látszik, bemásolom:

"Inzulinrezisztenciám van, a glükóz termelődéséről guglizva jutottam el ide a blogra, sose csináltam ketogén diétát.

Amin nagyon elgondolkodtam, hogy ezek a hipós tünetek nálam már nagyon régen előfordultak, főleg, amikor nem reggeliztem. Lehet, hogy már vagy 10-15 éve elkezdődött valami anyagcsere zavar, de csak most diagnosztizáltak?

Ismerek egyébként olyat, aki ketogén diétával fogyott, simán el tudom képzelni, hogy egy egészséges embernél működik."

Annyit javasolnék, hogy ha az orvosod valamilyen gyógyszeres kezelést írt az inzulinrezisztenciára akkor sürgősen nézz utána a lehetséges alternatíváknak és ne félj kísérletezni, mert a cukorbetegséggel kapcsolatos gyógyszeres kúrák szinte garantáltan vezetnek az állapot romlásához. Sok erre felírt gyógyszer az inzulintermelést serkenti, vagyis kifárasztja a hasnyálmirigyet. Pedig egy enyhe rezisztanciát még simán lehet értelmes táplálkozással kezelni, vagy akár vissza is fordítani. Mondjuk alacsony akaraterejű embereknek egyszerűbb bevenni pár tablettát mint elkerülni a gyorsan lebomló szénhidrátokat, de azért mégse mindegy hogy az ember tünetmentesen elvan egy diétán vagy pedig folyamatosan romló egészséggel tömi magába a szereket amik megrövidítik az életét.

Deansdale 2017.10.08. 10:26:10

"a hipós tünetek nálam már nagyon régen előfordultak, főleg, amikor nem reggeliztem. Lehet, hogy már vagy 10-15 éve elkezdődött valami anyagcsere zavar, de csak most diagnosztizáltak?"

Ez könnyen meglehet, főleg ha akkoriban rengeteg cukros dolgot fogyasztottál, mondjuk üdítőt. Sokan megisznak napi 1-2 liter szénsavas ezt-azt, aztán csodálkoznak hogy 30-40 éves korukra kialakul valamilyen cukor-probléma... Persze nem feltétlenül az ő hibájuk, azok akiknek feladata tájékoztatni az embereket az ilyen veszélyekről nem nagyon erőltették meg magukat 10-20-30 évvel ezelőtt.

Steven814 2017.10.08. 10:56:17

@Deansdale: szigorú vagyok magamhoz, 100 g szénhidrátot eszem csak egy nap, semmi cukor vagy fehér liszt. Szedtem egy fél évig metformint, de már csak inofolicot iszom.

Amúgy én a Steven felesége vagyok, csak későn vettem észre, hogy ő van bejelentkezve

Deansdale 2017.10.08. 10:59:15

@Steven814: Hát, kitartást és jobbulást :)

KalmanBlog 2017.10.08. 13:40:52

@Steven814: "100 g szénhidrátot eszem csak egy nap" gratulálok a kitartásodhoz!

Annyit tennék hozzá, ha megengeded, hogy a cukor felszívásának normál útja az, hogy az izmok veszik fel az inzulin hatására (a máj mellett, ami szintén tárol glükózt). Ezért az izmok edzése különösen fontos: ha növeled az izomtömegedet, akkor nagyobb tárolód lesz a glükóznak, ami csökkenti az inzulinrezisztenciát is.

Ha rendszeresen kiüríted az izmaid glikogénraktárait, akkor inzulin hatására az izmok azonnal fel tudják venni a glükózt - mert van hova tenni -, és így alacsonyan tudja tartani a szervezet mind a glükóz, mind az inzulin szintet.

Viszonylag rövid idő alatt is sokat el lehet érni és a kezdéshez nem kell semmi. Pár perc alatt egy egyszerű saját súlyos guggolással lehet edzeni a comb izmait, ami már önmagában rengeteget segít megszabadulni az inzulinrezisztenciától: www.youtube.com/watch?v=9qftPrMeYco

Párnaponta egy ilyen párperces guggolós gyakorlat már rengeteget számít!

Arra kell vigyázni, hogy közvetlen edzés után a hipoglikémiás tünetek nagyon erősen tudnak jelentkezni! Ugye a magas inzulinszint megvan, az izmok ráéheznek a cukorra, és felszívják ami van a vérben. De legközelebb a szervezet már egy kicsit kevesebb inzulint fog termelni!

Pont ez a lényeg, hogy enélkül az állapot nélkül a szervezet nem kapja meg a jelzést, hogy kevesebb inzulint is elég termelni. Vannak praktikák, hogy hogy lehet csökkenteni a kellemetlen érzést, de végsősoron szükség van rá, mert pont ilyenkor gyógyul a szabályzó rendszerünk. Kutyaharapást szőrivel :-).

Írtam egy cikket is erről a fajta edzésről: www.ferfihang.hu/2015/02/15/body-by-science-egy-ferfias-testedzesi-modszer/

Jobbulást!

PetraLaura 2018.06.06. 08:59:11

Köszi a leírást, jól érthető kezdők számára is :)
süti beállítások módosítása