Most az is nagyon figyeljen, aki nem szereti a borokat :)
A tokaji aszút 6-ig terjedő skálán "puttonyozzák". Ami erre a skálára nem fér rá a cukortartalma miatt, azt "aszú eszencia" névvel illetik. Mint bor, ezek a legfinomabbak a világon.
Létezik a tokaji aszúnak egy mustja - jobb kifejezés híján nevezem így -, amit a borászok szimplán csak "eszenciának" neveznek. A "sima" mustra kevéssé hasonlít. Sűrű, mint a motorolaj, és a színe is olyan. Az íze nem :D
Szakértők leírásában: "Az egymásra ömlesztett aszúszemekből saját súlyuknál fogva méz sűrűségű folyadék préselődik ki."
Ha valaha is azon a vidéken járnánk, és módunkban áll találkozni egy bortermelővel, kérdezzük meg hogy ihatnánk-e ebből az eszenciából egy kortyot. Higgye el nyugodtan mindenki, megéri a fáradságot. Egészen elképesztő. Soha életünkben nem fogunk semmi ehhez hasonlót kóstolni. Hangsúlyozom: nem összetévesztendő az aszú eszenciával! Bolti forgalomban nem kapható, szerintem speciális borász körökben sem. Ezt vagy ott isszuk egy helyi gazdánál, vagy sehol.
Utolsó kommentek