HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Mme.Brioche: @Deansdale: Kissinger egyszer asszem valamikor 2012 körül azt mondta, hogy "in 10 years, Israel will be no more". Ahhoz képest már kicsit késésben vannak a dolgok. Meg arra is emlékszem, hogy Willi... (2024.03.29. 10:35) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: @GABOR2: Arra jó ez az egész, hogy az átlagember talán felfigyel, hogy Izrael milyen is valójában. De engem még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy mi a célja ezzel az egésszel a háttér... (2024.03.29. 08:37) Nem valós veszély
  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Jégkorszak ellen kisasszony szedjen tangót

2011.10.16. 09:34 Deansdale

Miközben az egész világon erőltetik a globális felmelegedés klímaváltozás hülyeséget, időről időre felmerül, hogy van azért egy nagyobb léptékű problémánk is annál, mint hogy állítólag fél fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az utóbbi pár évben.

Ahogy a mérvadó kutatások mutatják, a föld hőmérséklete sosem volt állandó, és a manapság 99,9%-ban elterjedt és általános elképzeléssel ellentétben az a csúnya nagy helyzet, hogy a kellemes klímájú periódus, amiben élünk, csak egy rövid szünetke két irgalmatlanul hosszú jégkorszak között. Tehát nem az a szitu, hogy éldegél az emberiség a végtelenbe, és néha meg kell birkózni egy kis hideggel, hanem pont fordítva: az emberiség akkor tud egy kicsit kivirágozni, amikor pár pillanatra visszahúzódik a jég.

Nézzük például a következő grafikont a wikipedia jóvoltából:

A zöld és a kék vonal gyakorlatilag ugyanúgy hőmérsékletet mutat, csak két külön helyről származó mérésekből. Piros színnel a jégtakaró nagyságát jelölik, de vegyük észre, hogy a másik kettővel ellentétben ez "fejjel lefelé" értelmezendő, vagyis fent van a "kevés" és lent a "sok" (ahogy ez látszik az angol nyelvű feliratból).

A grafikon tanulsága szerint utoljára 120.000 évvel ezelőtt volt ilyen meleg, mint most, és a közbülső időszakban a jég uralkodott. A probléma ezzel az, hogy a "meleg periódusok" átlagban 11-12.000 évig szoktak tartani, és a miénk már 11.400 éves. Szembetűnő, hogy ha a grafikon ugyanúgy folytatódik, ahogy az korábban megszokott volt, akkor most a zöld és a kék vonal meredeken zuhanni kezd. És az nekünk elég kellemetlen lesz - mondhatni nyáron sem kell előpakolni az úszógatyát és a szandálokat.

Persze lehetetlen pontosan megjósolni, hogy mikor következik be a jegesedés, de sokan úgy tippelnek, hogy percek kérdése; példának okáért a pentagon állítólag már 2010-re várta a dolgot.

Ilyen körülmények között is teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a globális szén(dioxid)-adón [carbon tax] kéne feszengenünk? Meg azon marakodni, hogy vajon van-e köze az emberiségnek azokhoz a pluszminusz lópikulányi változásokhoz, amiket az utóbbi pár évtizedben mértünk?

Pánikba esni nyilván felesleges - én magam sem rohanok extra pulóvereket venni - de azért jó ha az ember a megfelelő perspektívából nézi a dolgokat. A bolygó klímarendszerében mi emberek - az összes iparunkkal és közlekedésünkkel együtt - olyan apró kis porszemek vagyunk, hogy jobb lenne, ha nem arról képzelegnénk, hogy hogyan befolyásoljuk az időjárást, hanem - némi tiszteletet tanúsítva a természet iránt - inkább azon töprengenénk, hogy az időjárás hogyan befolyásol minket.

 

Eddig 10 komment érkezett

  • 1.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 10. 16. 10:16

    Tudod, hogy ez a téma engem nagyon érdekel, elég sokakkal vitatkoztam erről, és otthon is vagyok a témában.
    Amit leírsz, teljes mértékben igaz, csak nem látod (vagy vmiért nem írtad le), hogy miért történik. Az, hogy mindenütt ezt halljuk, nem a véletlen műve, és nem is azért halljuk, mert valóban így gondolja minden kompetens személy.
    Sőt úgy tűnik, hogy a tudósok nagyobb része nem is ezen a véleménye van, na őket nem is engedik szóhoz jutni (de az interneten természetesen ők is megszólalnak).
    Nem arról van szó, hogy ezzel a problémával akarnak foglalkozni, hanem arról, hogy ebben van ma az üzlet, és hát makacsság is van benne.

  • 2.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 10. 16. 10:25

    Na igen, a "szénadó" üzlet, annak az említésével próbáltam utalni rá, hogy nincs minden rendben ezzel a témával, csak úgy tűnik túlságosan sejtelmes és távoli lett ez a bizonyos utalás :D

  • 3.  infiniium (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 11:59

    A grafikon szerint csak 9 fokkal lesz hidegebb? Ez furcsa. Kerestem a neten jégkorszak térképet (hogy meddig ért a jégtakaró legutóbb) és úgy látszik a kárpátmedence már nincs jég alatt.

  • 4.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 12:05

    @infiniium:

    A hőmérséklet-változás eloszlása nem egyenletes. Általában a sarkokon nagyobb mértékű. Nem tudom, hogy az az EPICA hol mér, de a Vostok-i eredmények alapján valószínűleg a mérsékelt égövön még kisebb mértékű lenne a lehűlés.
    Ezért is minket valószínűleg a jégtakaró nem érne el, esetleg a Kárpátokat, de az Alföldön biztosan nem lenne. Persze ettől függetlenül nem esne jól, ha a tél átlagban 9 fokkal hidegebb lenne. Simán túlélhető, a nyár meg sokak szempontjából még kellemesebb is lenne, de azért kemény lenne a fűtés, mert a mostani 7 hónap helyett, valszeg 9-10 -ben kellene fűteni, ráadásul jobban.

  • 5.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 13:12

    Na igen, a 9 fok nem hangzik túlságosan durvának, amíg el nem kezdesz azon gondolkodni, hogy 1 hónappal később jön a (langyos) nyár, és 1 hónappal korábban eltűnik, vagyis sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt lehet termeszteni - azzal nem is számolva, hogy mi az, ami kifagy a keményebb télen.
    A szőlőt nagyjából el lehet felejteni, meg minden olyasmit, aminek egy tejes nyár kell a megéréséhez. A gabonák aratása is elég késői mulatság, ebből arra következtetek, hogy a hideg a gabonatermésnek is adna egy taslit.
    Nagy éhezések lennének itt még akkor is, ha északról nem jönne le hozzánk senki, ami kifejezetten nem valószínű :)

  • 6.  infiniium (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 13:37

    Csak arra gondoltam, hogy akkor nem valószínű, hogy fél óra alatt megfagy több millió ember.

  • 7.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 13:52

    Hát az nem.

    Az viszont elképzelhető, hogy mi pár év alatt norvégiává változunk, norvégia meg antarktisszá :)

  • 8.  rever (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 14:29

    Tojom le.
    Vettem bélelt farmert.

    Minek a gabona? Hidegben nem lehet paleózni? Vadászunk jegesmedvére. Vagy rénszarvasra.
    csombor.blog.hu/2011/02/26/medve_18
    Tessék lejjebb pörgetni az oldalon, van mindenféle medve konzerv.

  • 9.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 15:51

    Ahhoz hogy rénszarvasra vadássz, először neked kell azt telepíteni :D

  • 10.  rever (Válasz erre)
    2011. 10. 17. 16:01

    Semmi telepítés. Majd az ide emigrált lappok hozzák magukkal őket. És majd ha kiszorították Békásmegyerről a hónaljkutyákat, majd ha a hajléktalanok helyett rénszarvasok lappanganak a lépcsőházak fordulóiban, nos, akkor kezdődhet a hajtás.

1 komment

Címkék: globális felmelegedés klímaváltozás jégkorszak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.03.04. 23:21:13

Ezzel az egész széndioxid-bulival kapcsolatban nekem nagyon érdekes volt Mőcsényi Mihály előadása, aki egyébként nagyon sok minden másról is beszél:
www.youtube.com/watch?v=ZLscfVwVyo8
süti beállítások módosítása